Rapport över den ekonomiska brottsligheten i Dalarnas- och Gävleborgs län under

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport över den ekonomiska brottsligheten i Dalarnas- och Gävleborgs län under 2004 2006."

Transkript

1 Rapport över den ekonomiska brottsligheten i Dalarnas- och Gävleborgs län under Inledning Under år 2004 togs beslut om att Dalarnas och Gävleborgs samverkansorgan mot ekonomisk brottslighet skulle slås tillsammans från och med år Huvudanledningen till denna sammanslagning var Skatteverkets och Kronofogdemyndighetens regionindelning. Det första mötet i den nya formen hölls på länsstyrelsen i Gävle den 18 februari På detta möte bestämdes att ordförandeskapet och kanslifunktionen skulle skötas efter ett rullande schema mellan länen. Detta innebar att värdskapet innehades av Gävleborgs län under 2005 och Dalarnas län under Samverkansorganet leds av företrädare för länsstyrelsen i respektive län och polismyndigheten sköter kanslifunktionen. I detta gemensamma samverkansorgan ingår resp. Länsstyrelse, Polismyndighet, Åklagarkammare och Försäkringskassa. Förutom dessa åtta myndigheter ingår Skatteverket, Kronofogden och Tullverket i samverkansorganet. För nästkommande år finns det intresse från Kustbevakningen att medverka.

2 Samverkansformer Det gemensamma samverkansorganet har beslutat att ha minst två möten per år, vilket det också varit under 2005 och På det operativa planet är det månadsmöten i respektive län som leds av polisens ekorotlar. Vid dessa möten medverkar förutom polis även representanter från Skatteverkets specialrevision, Skattebrottsenheten, Kronofogden, Åklagarkammaren och Försäkringskassan. Denna typ av samverkan har funnits under många år och fungerar mycket bra. Vidare genomförs en gemensam utbildnings-/informationsdag per år för all personal som sysslar med utredning av ekonomisk brottslighet. Det sker också en gemensam verksamhetsplanering med cheferna för de operativa enheterna som sysslar med utredning av ekonomisk brottslighet. I Dalarna finns det också en samrådsgrupp för tillsyn av yrkestrafiken. I denna grupp finns tjänstemän från Länsstyrelsen, Kronofogden, Skatteverket och Trafik- och ekopolis representerade. Vid vissa av dessa möten är också Åklagarkammaren och Vägverkets regionkontor representerade. Denna grupp ordnar en gång per år en träff med branschorganisationerna och transportarbetarförbundet för information och erfarenhetsutbyte. Tullverket och Polismyndigheten Dalarna har en kontinuerlig samverkan genom samlokalisering i Idre, där även polisens ekorotel har en medarbetare stationerad. Eftersom myndigheterna beslutat att brott mot socialförsäkringssystemet skall vara ett prioriterat område har samarbetet med Försäkringskassan ökat. De tjänstemän inom respektive myndighet som handlägger denna typ av utredningar har haft gemensamma utbildningar. Försäkringskassans personal har fått utökad kunskap om vilka uppgifter som bör finnas med vid en anmälan om misstänkt bedrägeri mot socialförsäkringssystemet. Skatteverket har i mittregionen inlett ett visst samarbete med sin norska motsvarighet, Skatteetatet. De har genomförts gemensam utbildning/information och diskuterats om en eventuell direkt samverkan. Myndigheterna har som mål att alltid prioritera samverkansärenden. Under åren har det givetvis också genomförts ett antal samordnade operativa aktiviteter. Detta har framförallt rört sig om ärenden där företag hyr ut eller nyttjar svart arbetskraft. De flesta av dessa företag finns i bygg- eller entreprenadbranschen. Många av dessa företag har sin verksamhet förlagd till Stockholmstrakten. Även andra branscher har varit aktuella, exempelvis skogs- och restaurangnäringen. Polisens ekorotlar i Dalarnas- och Gävleborgs län har under senaste åren varit hårt ansträngda på grund av att utredarna hjälpt till med utredning av annan grov brottslighet.

3 Brottsförebyggande arbete Länsstyrelsen Dalarna handlägger cirka 9000 ärenden angående jordbruksstöd, fördelat på 15 olika stödformer. Administrativa kontroller görs av samtliga ansökningar och mellan 5-10 % av ansökningarna kontrolleras på plats. I endast ett fall under 2006 övervägs anmälan om försök till bedrägeri. Försäkringskassan anser att medias fokusering på de satsningar som görs mot bidragsfusk har en preventiv effekt. I Gävleborg har det gjorts kassaregisterkontroller i restaurangbranschen. Vid dessa kontroller upptäcktes att de flesta registren med enkla handgrepp kunde manipuleras. Svarttaxiverksamheten i Gävle har granskats varvid två misstänkta identifierats och lagförts. Krogkontroller har genomförts i båda länen. Vid dessa kontroller medverkar förutom polis och kommunernas tillståndsenheter även Skatteverket och Räddningstjänsten. Skatteverket, näringslivsorganisationer, fackliga organisationer, länsarbetsnämnden, Gävle kommun och Försäkringskassan har startat samarbete i syfte att minska svartjobben inom framförallt byggsektorn. Projektet har arbetsnamnet tusen vita nya jobb i Gävle. Inriktningen är att identifiera byggnadsarbetare som på sin fritid åtar sig svartjobb. Detta projekt röner stor uppmärksamhet inte minst från företagarnas håll eftersom denna kategori stjäl jobb och arbetstillfällen från företagare som vill vara seriösa. Skatteverket har ett samarbete med Högskolorna i länen, och framförallt med Högskolan i Gävle har arbetet kommit en god bit på väg. En intention är att studenterna under sin studietid skall få del av Skatteverkets vision om ett samhälle där alla vill göra rätt för sig. Skatteverket deltar också i olika mässor som anordnas av Högskolorna samt erbjuder årligen ett antal praktikplatser till studenter som har sin inriktning mot ekonomistudier. Skatteverket förstärker undan för undan sina resurser för informations- och skatteupplysning. Det görs även riktade insatser till olika yrkesgrupper. Inom Skattebrottsenheterna pågår en uppbyggnad av underrättelseverksamhet. Dess syfte är att tidigt bekämpa och allra helst förebygga ekonomisk brottslighet. Samverkan skall ske med motsvarande verksamhet inom polisen. Ekoroteln i Dalarna har tillsammans med Frisörföretagarna och Skatteverket bedrivit ett informationsprojekt som riktar sig till länets frisörer. Detta har mottagits mycket positivt av branschen. Inom Skatteverket sker en fortsatt utbyggnad av Skattebrottsenheterna och när det gäller revisionsverksamheten är det ökat fokus på bekämpning av den ekonomiska brottsligheten.

4 Utveckling och trender Under de senaste åren har Internetspriten blivit ett växande problem. Ett antal aktörer tar emot beställningar via Internet och erbjuder transport i princip hem till bostadsadressen. Hela distributionsnät finns. Generaladvokatens yttrande under hösten 2006 ger Tullverket stöd att fortsätta arbetet med att förhindra olaglig införsel av alkohol på det här sättet till Sverige. Det utökade samarbetet mellan Försäkringskassan, åklagare och polis har lett till en kraftig ökning av antalet anmälningar om misstänkt bidragsfusk. Det finns inga tecken på att antalet oseriösa bemanningsbolag som hyr ut svart arbetskraft minskar. Förekomsten av osanna fakturor är också ett växande problem. Förslag till utveckling av kontakterna mellan den centrala och regionala nivån. Eftersom den ekonomiska brottsligheten är gränsöverskridande i flera avseenden behövs en ökad samordning för hela riket. Det krävs också ett utökad samarbete med annan brottsutredande verksamhet. Förslag till centralt samordnade operativa åtgärder Kraftfulla insatser mot kontanthandeln och särskilt restaurangnäringen. I denna bransch vet vi av lång erfarenhet att skatteundandragandet är mycket stort. Spel på illegala spelmaskiner som finns utställda på restauranger, närbutiker mm omsätter stora belopp. Ofta finns yrkeskriminella bland utställarna. Spelandet kan också orsaka mänskliga tragedier. Samordning avseende de personer som yrkesmässigt bedriver handel via Internet utan att vara registrerade för att bedriva näringsverksamhet. Förslag till centrala åtgärder för att utveckla det brottsförebyggande arbetet Kraftfull information till ungdomar på vilket sätt skatteundandragande påverkar samhället och dess utveckling. Information skall också ges till alla yrkesverksamma om hur svartarbete påverkar den framtida pensionen. Rent generellt bör det till information och upplysning för att om möjligt påverka attityder till viljan att betala skatt.

5 Behov av förändringar i lagstiftningen Försäkringskassan ser ett behov av utökat informationsutbyte mellan myndigheterna vid bland annat misstanke om fusk. Detta finns beskrivet i en regeringspromemoria Gi2005/701. En samkörning av register och en uppgiftsskyldighet mellan myndigheterna vid misstanke om fusk är angeläget En översyn av bestämmelser angående utbyte av brott så att det blir enklare att förverka tillgångar som uppenbart genererats från brottslig verksamhet. I vissa andra europeiska länder finns bestämmelser om att huvudentreprenören skall innehålla skatt för samtliga underentreprenörer. I dessa länder fungerar detta bra varför det även borde kunna fungera i Sverige. Att det införs krav om att all kontanthandel skall använda sig av typgodkända kassaregister. Förslag till inriktning av ekobrottsbekämpningen under Ökad satsning mot mc-relaterad/organiserade brottslighet, både avseende ren ekonomisk brottslighet men även utreda eventuellt överutnyttjande av det social välfärdssystemet. Tillfällig handel, exempelvis försäljning av sommarplantor och bär. Kan tyckas vara en liten nisch men genererar mångmiljonbelopp och drivs i många fall av oseriösa aktörer. Fortsatt inriktning mot oseriösa företag som hyr ut svart arbetskraft i framförallt bygg- och entreprenadbranschen. Åtgärder bör även göras mot de företag som bildas med syfte att lura personer att betala för ej beställda Internet-relaterade tjänster. Eftersom tillgången/förekomsten av osanna fakturor tenderar att öka bör det även göras åtgärder mot detta. Restaurang- och frisörverksamhet med inriktning mot kontroll av personalliggare. Inger Eriksson tf landshövding

Handlingsplan 1 (7) Handlingsplan i samverkan mot den organiserade brottsligheten. 1 Allmänt

Handlingsplan 1 (7) Handlingsplan i samverkan mot den organiserade brottsligheten. 1 Allmänt Handlingsplan 1 (7) 2013-02-04 Handlingsplan i samverkan mot den organiserade brottsligheten 1 Allmänt En stor del av den organiserade brottsligheten styrs i dag av strategiska personer och dess innersta

Läs mer

Strategisk plan för samverkan mellan Kommun och Polis mot organiserad brottslighet i Östergötlands län

Strategisk plan för samverkan mellan Kommun och Polis mot organiserad brottslighet i Östergötlands län 1 (8) STRATEGISK PLAN FÖR SAMVERKAN Datum Diarienr (åberopas vid korresp) 2011-09-19 AA-483-5312/11 Strategisk plan för samverkan mellan Kommun och Polis mot organiserad brottslighet i Östergötlands län

Läs mer

Grov organiserad brottslighet. Jimmy Liljebäck, Polismyndigheten i Jönköpings län

Grov organiserad brottslighet. Jimmy Liljebäck, Polismyndigheten i Jönköpings län Grov organiserad brottslighet Jimmy Liljebäck, Polismyndigheten i Jönköpings län 1 2 Organiserad brottslighet enligt EU:s kriterier Samarbete mellan fler än två personer. Egna tilldelade uppgifter åt var

Läs mer

En myndighetsöverskridande handlingsplan för brottsutbytesarbete i samverkan. Januari 2015

En myndighetsöverskridande handlingsplan för brottsutbytesarbete i samverkan. Januari 2015 En myndighetsöverskridande handlingsplan för brottsutbytesarbete i samverkan Januari 2015 Datum Sida 2015-01-21 1 (5) Ert datum Dnr En myndighetsöverskridande handlingsplan för brottsutbytesarbete i samverkan

Läs mer

2008-02-12. 1 Allmänt

2008-02-12. 1 Allmänt HANDLINGSPLAN 1 (12) Handlingsplan i samverkan med kommuner och statliga myndigheter i Östergötlands län mot den organiserade brottsligheten i synnerhet mot kriminella motorcykelgäng. 1 Allmänt Polisen

Läs mer

VITA KUSTEN ETT SAMVERKANSPROJEKT DELTAGANDE MYNDIGHETER Börje Karlsson Länsstyrelsen Conny Svensson Skatteverket

VITA KUSTEN ETT SAMVERKANSPROJEKT DELTAGANDE MYNDIGHETER Börje Karlsson Länsstyrelsen Conny Svensson Skatteverket VITA KUSTEN ETT SAMVERKANSPROJEKT 1997-2007 Börje Karlsson Länsstyrelsen Conny Svensson Skatteverket DELTAGANDE MYNDIGHETER LÄNSSTYRELSEN och ( samordningsansvar) KOMMUNER (alkoholhandläggare, miljö och

Läs mer

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-10 Diarienummer 0317/16 Handläggare Markus.Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Redovisning av uppdrag angående

Läs mer

Lokala åtgärder mot organiserad brottslighet

Lokala åtgärder mot organiserad brottslighet Lokala åtgärder mot organiserad brottslighet Föreläsningens innehåll Vad är organiserad brottslighet? Lokalt arbete mot organiserad brottslighet- vad kan man göra? Lokala exempel Hur ska man göra? Att

Läs mer

I uppdraget ingår att vidta åtgärder för att:

I uppdraget ingår att vidta åtgärder för att: Regeringsbeslut I:7 2008-07-17 Ju2008/5776/PO Justitiedepartementet Rikspolisstyrelsen Box 12256 102 26 STOCKHOLM Uppdrag till Rikspolisstyrelsen och andra berörda myndigheter att vidta åtgärder för att

Läs mer

Betydande samverkan sker mellan SAMEB:s myndigheter även vad gäller annan allvarlig brottslighet.

Betydande samverkan sker mellan SAMEB:s myndigheter även vad gäller annan allvarlig brottslighet. 1 SAMEB:s årsrapport för 2003, Stockholms län. Läget i fråga om den ekonomiska brottsligheten Inledning En väsentlig del av skatteundandragande är hänförligt till svartarbete/oredovisade inkomster. Vidare

Läs mer

Skatteverkets insatser

Skatteverkets insatser Skatteverkets insatser 2017-02-14 Program för dagen Anders Bäck, inledning Conny Svensson, kontanthandel & personalliggare Cajsa Toresten, rot- och rutavdrag Rebecca Filis, digital ekonomi Pia Bergman,

Läs mer

Tillsynsplan för Luleå kommuns tillsyn över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen

Tillsynsplan för Luleå kommuns tillsyn över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen Kommunstyrelsen 2011 03 14 82 165 Arbets och personalutskottet 2011 02 28 43 84 Dnr 11.138 192 marsks14 Tillsynsplan för Luleå kommuns tillsyn över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt

Läs mer

Skatteverkets insatser mot fel och fusk 2019

Skatteverkets insatser mot fel och fusk 2019 Skatteverkets insatser mot fel och fusk 2019 Skatteverkets uppdrag Bidra till finansieringen av den offentliga sektorn, bidra till ett väl fungerande samhälle för allmänhet och företag samt motverka brottslighet.

Läs mer

Beslut vid regeringssammanträde: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen Senast ändrad:

Beslut vid regeringssammanträde: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen Senast ändrad: Sök i Rättsdatabaserna Post 1 av 1 i DIR Dir nr: Dir. 2005:52 Departement: Fi Finansdepartementet Beslut vid regeringssammanträde: 2005-05-12 Rubrik: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar

Läs mer

PRIORITERADE FÖRENKLINGAR FÖR FÖRETAG INOM BESÖKSNÄRINGEN

PRIORITERADE FÖRENKLINGAR FÖR FÖRETAG INOM BESÖKSNÄRINGEN PRIORITERADE FÖRENKLINGAR FÖR FÖRETAG INOM BESÖKSNÄRINGEN ELVA KONKRETA OMRÅDEN SOM BÖR PRIORITERAS I ARBETET MED ATT FÖRENKLA OCH FÖRBÄTTRA FÖRUTSÄTTNINGARNA FÖR FÖRETAG Företagen i besöksnäringen belastas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Ekobrottsmyndigheten; SFS 2015:744 Utkom från trycket den 4 december 2015 utfärdad den 26 november 2015. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN

BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN VI BYGGER ETT BÄTTRE SVERIGE Ett åtgärdsprogram för vita arbeten från byggbranschens arbetsgivar- och fackförbund BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN VI BYGGER ETT BÄTTRE SVERIGE BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN Byggbranschen

Läs mer

Skatteverkets större insatser 2015. 17 februari 2015

Skatteverkets större insatser 2015. 17 februari 2015 Skatteverkets större insatser 2015 17 februari 2015 Nya regler för rot- och rutarbete Pia Blank Thörnroos, rättslig expert Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare Nya regler för rot och rut Lagen infördes

Läs mer

Problemet. Tillväxt av kriminella gäng, spektakulära händelser och uppgörelser. Behov av samverkan mot organiserad brottslighet

Problemet. Tillväxt av kriminella gäng, spektakulära händelser och uppgörelser. Behov av samverkan mot organiserad brottslighet Problemet Tillväxt av kriminella gäng, spektakulära händelser och uppgörelser Behov av samverkan mot organiserad brottslighet Behov av mer kunskap hur farliga är hoten? Hur skall vi bedöma riskerna? Hur

Läs mer

Advokatsamfundets inställning till utredningens olika förslag kan sammanfattas enligt följande:

Advokatsamfundets inställning till utredningens olika förslag kan sammanfattas enligt följande: R-2005/0939 Stockholm den 14 september 2005 Till Finansdepartementet Fi2005/2479 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 maj 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Krav på kassaregister

Läs mer

Datum 010-574 99 95/ 010-573 50 01 2011-06-13

Datum 010-574 99 95/ 010-573 50 01 2011-06-13 * Skatteverket 1(11) Lars Lundh/Conny Svensson 010-574 99 95/ 010-573 50 01 www.skatteverket.se Postadress Skatteverket E-postadress 171 94 Solna 0771-567 567 huvudkontoret@skatteverket.se * Skatteverket

Läs mer

Frågorna i denna enkät avser länsstyrelsens tillsyn enligt alkohollagen under 2015.

Frågorna i denna enkät avser länsstyrelsens tillsyn enligt alkohollagen under 2015. Frågorna i denna enkät avser länsstyrelsens tillsyn enligt alkohollagen under 2015. Syftet med undersökningen är att följa länsstyrelsernas och kommunernas arbete på ovan nämnda områden. De uppgifter som

Läs mer

Otillåtna avfallstransporter/avfallsbrotts lighet - myndighetssamverkan. 24 mars, Lisa Ewerlöf, Handläggare, Nationella operativa avdelningen

Otillåtna avfallstransporter/avfallsbrotts lighet - myndighetssamverkan. 24 mars, Lisa Ewerlöf, Handläggare, Nationella operativa avdelningen Otillåtna avfallstransporter/avfallsbrotts lighet - myndighetssamverkan 24 mars, Lisa Ewerlöf, Handläggare, Nationella operativa avdelningen 1 Syfte Polisens arbete mot otillåtna avfallstransporter/organisation

Läs mer

Tillsyn enligt alkohol och tobakslagen i Örebro kommun

Tillsyn enligt alkohol och tobakslagen i Örebro kommun 1(6) Caroline Olsson Direkt: 019-19 35 63 caroline.olsson@lansstyrelsen.se Fax: 019-19 30 24 Tillståndsenheten Box 341 45 701 35 Örebro Tillsyn enligt alkohol och tobakslagen i Örebro kommun Inledning

Läs mer

Ställningstagande - Urvalet av S-gäldenärer

Ställningstagande - Urvalet av S-gäldenärer 832 6511-13/121 1(6) Ställningstagande - Urvalet av S-gäldenärer (Ersätter ställningstagande 9/08/IND) De riktlinjer för urvalet av S-gäldenärer som anges i bifogade promemoria ska tills vidare gälla för

Läs mer

Uppdrag till Brottsförebyggande rådet att utveckla det nationella stödet och samordningen för brottsförebyggande arbete

Uppdrag till Brottsförebyggande rådet att utveckla det nationella stödet och samordningen för brottsförebyggande arbete Regeringsbeslut I:5 2017-02-16 Ju2017/01526/KRIM Justitiedepartementet Brottsförebyggande rådet Box 1386 111 93 Stockholm Uppdrag till Brottsförebyggande rådet att utveckla det nationella stödet och samordningen

Läs mer

Kopia. Uppdrag till Polismyndigheten och andra berörda myndigheter att utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet

Kopia. Uppdrag till Polismyndigheten och andra berörda myndigheter att utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet Kopia Regeringsbeslut II:2 2015-12-01 Ju2015/09350/PO Justitiedepartementet Polismyndigheten Box 12256 102 26 Stockholm Uppdrag till Polismyndigheten och andra berörda myndigheter att utveckla den myndighetsgemensamma

Läs mer

Osund konkurrens och åtta myndigheters samverkan. AMM-dagarna 2019

Osund konkurrens och åtta myndigheters samverkan. AMM-dagarna 2019 Osund konkurrens och åtta myndigheters samverkan AMM-dagarna 2019 Kort om regeringsuppdraget Åtta myndigheter ska under 2018-2020 utveckla ändamålsenliga och effektiva metoder för myndighetsgemensam kontroll

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen

Tillsynsplan enligt alkohollagen Datum 2013-01-02 Handläggare SN Tillsynsplan enligt alkohollagen En tillsynsplan är ett hjälpmedel för kommunen i en effektivare tillsyn av restauranger med serveringstillstånd. Den ska hjälpa till med

Läs mer

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Börjesdotter Carina Datum 2016-01-18 Diarienummer KSN-2016-0063 Kommunstyrelsen Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Slutrapport efter genomfo rda RUBICON seminarier under 2014/15

Slutrapport efter genomfo rda RUBICON seminarier under 2014/15 Datum 2015-06-29 Sida 1 (6) Slutrapport efter genomfo rda RUBICON seminarier under 2014/15 1. Sammanfattning RUBICON står för rutiner brottsutredningar i konkurs och har sedan mitten av 1990-talet varit

Läs mer

Ansvarsfull. tillståndsgivning. Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol

Ansvarsfull. tillståndsgivning. Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Ansvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Vad är ansvarsfull tillståndsgivning? Att som politiker fatta beslut enligt alkohollagen är en ansvarsfull

Läs mer

Ett åtgärdsprogram för vita arbeten

Ett åtgärdsprogram för vita arbeten VI BYGGER ETT BÄTTRE SVERIGE Ett åtgärdsprogram för vita arbeten BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN Byggbranschen i samverkan ska brett och aktivt delta i samhällsdebatten mot svartarbete. Vårt mål är en utbredd

Läs mer

Åklagarväsendets brottsbekämpning

Åklagarväsendets brottsbekämpning Åklagarväsendets brottsbekämpning Integritet - Effektivitet Betänkande av Åklagardatautredningen Stockholm 2008 w^ STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR SOU 2008:87 Innehåll Sammanfattning 13 Författningsförslag

Läs mer

Tillsyn enligt alkohol och tobakslagen i Nora kommun

Tillsyn enligt alkohol och tobakslagen i Nora kommun 1(7) Caroline Olsson Direkt: 019-19 35 63 caroline.olsson@lansstyrelsen.se Fax: 019-19 30 24 Socialnämnden Tingshuset 713 80 Nora Tillsyn enligt alkohol och tobakslagen i Nora kommun Inledning Kommunerna

Läs mer

H 49 Motion till Socialdemokraternas partikongress 2009

H 49 Motion till Socialdemokraternas partikongress 2009 H 47 Motion angående ekonomisk brottslighet. Enligt flertalet utredningar förlorar samhället ca 150 miljarder årligen på ekonomisk brottslighet och ca 70 miljarder på sk svartarbete. Detta är ofantliga

Läs mer

Länsrapport 2014 Halland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Halland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 4 Halland Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 4 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Ny nationellt samordnande myndighet för SMADIT (samverkan mot alkohol och droger) Linda Brännström, Folkhälsomyndigheten

Ny nationellt samordnande myndighet för SMADIT (samverkan mot alkohol och droger) Linda Brännström, Folkhälsomyndigheten 1 Ny nationellt samordnande myndighet för SMADIT (samverkan mot alkohol och droger) Linda Brännström, Folkhälsomyndigheten Linda Brännström, ANDT-samordning Linda.brannstrom@folkhalsomyndigheten.se ANDT-strategin

Läs mer

Tillsynsplan Alkohol, tobak och receptfria läkemedel

Tillsynsplan Alkohol, tobak och receptfria läkemedel Tillsynsplan Alkohol, tobak och receptfria läkemedel Antagen i socialnämnden 12 februari 2013-02-12 25, reviderad 19 april 2017 43 1(4) Innehåll Syfte... 2 Tillsyn över verksamheter med serveringstillstånd...

Läs mer

Alkohollagen 2010:1622. Prop. 2009/10:125. Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare

Alkohollagen 2010:1622. Prop. 2009/10:125. Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare Alkohollagen 2010:1622 Prop. 2009/10:125 Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare Alkohollagen en skyddslag Alkohollagen finns för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Skyddet för människors hälsa går före

Läs mer

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg,

Läs mer

Rikspolischefens inriktning

Rikspolischefens inriktning Rikspolischefens inriktning I detta dokument beskriver rikspolischef Bengt Svenson sin syn på Polisens uppdrag och hur det ska genomföras. Uppdaterad augusti 2013. Rikspolischefens inriktning 3 Rikspolischefens

Läs mer

Från ord till handling

Från ord till handling Från ord till handling ett nationellt brottsförebyggande program Angered 15 augusti, 2014 2014-03-23 MEDVERKANDE Magnus Lindgren, generalsekreterare Stiftelsen Tryggare Sverige Bengt-Olof Berggren, chef

Läs mer

Utmaningen. Tillväxt av kriminella gäng och spektakulära händelser. Behov av fördjupad samverkan mot organiserad brottslighet

Utmaningen. Tillväxt av kriminella gäng och spektakulära händelser. Behov av fördjupad samverkan mot organiserad brottslighet Göteborg 2006 Utmaningen Tillväxt av kriminella gäng och spektakulära händelser Behov av fördjupad samverkan mot organiserad brottslighet Mer kunskap hur farliga är hoten för individ/samhälle? Hur knyta

Läs mer

Tillsyn enligt alkohol- och tobakslagen i Kumla kommun

Tillsyn enligt alkohol- och tobakslagen i Kumla kommun 1(6) Annika Borg Direkt: 019-19 35 63 annika.borg@lansstyrelsen.se Kumla kommun Kommunstyrelsen Torget 1 69280 Kumla Tillsyn enligt alkohol- och tobakslagen i Kumla kommun Beslut Länsstyrelsen bedömer

Läs mer

11050/11 lym/al/chs 1 DG H

11050/11 lym/al/chs 1 DG H EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 6 juni 20 (8.6) (OR. en) 050/ JAI 396 COSI 46 ENFOPOL 84 CRIMORG 8 ENFOCUSTOM 52 PESC 78 RELEX 603 NOT från: Ordförandeskapet till: Coreper/rådet Föreg. dok. nr: 0088/2/

Läs mer

Sida 1 av 7 Regeringsbeslut 8 Justitiedepartementet 2005-12-20 Ju2005/11361/Å Ju2005/9669/Å Ju2005/11595/DOM (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Ekobrottsmyndigheten Box 820 101 36 STOCKHOLM Regleringsbrev för

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen år 2012

Tillsynsplan enligt alkohollagen år 2012 2012-02-29 Tillsynsplan enligt alkohollagen år 2012 Tillsynsplan enligt alkohollagen Dnr: KS 2012-24 Typ av dokument: Rutin Handläggare: Alkoholhandläggare (gemensamt med Lysekils kommun) Antagen av: Kommunstyrelsen

Läs mer

Länsrapport 2012 Hallands län

Länsrapport 2012 Hallands län Länsrapport 2012 Hallands län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Falkenberg Halmstad Hylte Kungsbacka Laholm Varberg Kommunens namn: Falkenberg

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Gotlands län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Gotlands län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Gotlands län Kommunens del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (54) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade

Läs mer

Gränsöverskridande transporter av avfall

Gränsöverskridande transporter av avfall Gränsöverskridande transporter av avfall Ulrika Hagelin, Naturvårdsverket Halmstad 19 maj 2010 2010-05-11 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Vad är problemet? Olaglig export av

Läs mer

Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622)

Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Här är den enkät som

Läs mer

Ekobrottsmyndighetens inriktning för verksamheten Juni 2014 Reviderad juni 2016

Ekobrottsmyndighetens inriktning för verksamheten Juni 2014 Reviderad juni 2016 Ekobrottsmyndighetens inriktning för verksamheten 2015-2017 Juni 2014 Reviderad juni 2016 Datum 2014-06-27 2016-06-30 (uppdaterat) Ert datum Sida EKOBROTTSMYNDIGHETENS INRIKTNING 2015-2017 För att konkretisera

Läs mer

Rapport - Handlingsplan för skärpt alkohol- och tobakstillsyn med mera

Rapport - Handlingsplan för skärpt alkohol- och tobakstillsyn med mera Socialnämnden 2016-02-10 1 (5) Socialförvaltningen Ledning Anders Hagander 016-710 20 74 Socialnämnden Rapport - Handlingsplan för skärpt alkohol- och tobakstillsyn med mera Bakgrund Den 22 januari 2014

Läs mer

Länsrapport 2014 Blekinge. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Blekinge. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 24 Blekinge Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 24 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen för Sandvikens kommun Antagen av Individ- och familjeomsorgsnämnden

Tillsynsplan enligt alkohollagen för Sandvikens kommun Antagen av Individ- och familjeomsorgsnämnden Tillsynsplan enligt alkohollagen för Sandvikens kommun 2017-2018 Antagen av Individ- och familjeomsorgsnämnden 2017-01-24 1 Tillsynsplan enligt Alkohollagen (2010:1622) Alkohollagen är en social skyddslag

Läs mer

Länsrapport 2014 Östergötland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Östergötland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 4 Östergötland Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 4 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder

Läs mer

Yttrande över rapport om förstärkta åtgärder mot artskyddsbrott från Jordbruksverket

Yttrande över rapport om förstärkta åtgärder mot artskyddsbrott från Jordbruksverket 1(4) Arkivbeteckning Jordbruksverket Vallgatan 8 551 82 Jönköping över rapport om förstärkta åtgärder mot artskyddsbrott från Jordbruksverket Bakgrund Länsstyrelsen i Västerbotten har beretts möjlighet

Läs mer

Länsrapport 2014 Västernorrland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Västernorrland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport Västernorrland Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig

Läs mer

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering Tillsynsplan 2013 Tillsynsplan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt tobakslagen samt försäljning av vissa receptfria läkemedel. Alkoholservering

Läs mer

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Vård och Omsorg Anette Borglin Tillsynsplan 2014 Plan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker och folköl enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt

Läs mer

Samverkansöverenskommelse

Samverkansöverenskommelse Samverkansöverenskommelse mellan Borås Stad och Polismyndigheten, Lokalpolisområde Borås Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten, lokalpolisområde Borås, träffar följande överenskommelse

Läs mer

Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622)

Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Frågorna i denna enkät avser länsstyrelsens tillsyn enligt alkohollagen under 2014. Syftet med enkäten är att fånga upp länsstyrelsernas arbete

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Blekinge län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Blekinge län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Blekinge län Kommunens del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (86) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn

Läs mer

Länsrapport 2012 Dalarnas län

Länsrapport 2012 Dalarnas län Länsrapport 2012 Dalarnas län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn. Kommunens namn: Älvdalen Älvdalens Kommun Avesta Avesta Borlänge Jonas

Läs mer

Länsrapportens undersökning 2014: Gotlands kommun. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapportens undersökning 2014: Gotlands kommun. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapportens undersökning 2014: Gotlands kommun Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning

Läs mer

Fem förslag för ett bättre Sverige. så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel.

Fem förslag för ett bättre Sverige. så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel. Fem förslag för ett bättre Sverige så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel. Fredrik Reinfeldts jultal 16 december 2013 Fem förslag för ett bättre Sverige så bekämpar vi ungdomsbrottslighet

Läs mer

Uppdrag om metodutveckling för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet

Uppdrag om metodutveckling för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet Regeringsbeslut 3 1 bilaga 2017-12-18 A2017/02422/ARM A2017/00678/ARM Arbetsmarknadsdepartementet Uppdrag om metodutveckling för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om Skatteverkets behandling av personuppgifter inom brottsdatalagens område Publicerad den 20 november 2018 Utfärdad den 15 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Djurskyddspolisen i Stockholms län

Djurskyddspolisen i Stockholms län Djurskyddspolisen i Stockholms län Den här satsningen leder till mindre lidande för både människor och djur. Det går att använda flera mjuka instrument som förelägganden och tillsyn. Det gör att vi kan

Läs mer

Svar på interpellation 2017:27 av Lisa Rasmussen (V) om kontroll av byggföretag Nya Karolinska Solna

Svar på interpellation 2017:27 av Lisa Rasmussen (V) om kontroll av byggföretag Nya Karolinska Solna Investerings- och fastighetslandstingsråd Paul Lindquist INTERPELLATIONSSVAR 2017-10-12 1 (5) LS 2017-1127 Svar på interpellation 2017:27 av Lisa Rasmussen (V) om kontroll av byggföretag Nya Karolinska

Läs mer

Ju2004/11352/Å Ju2004/9813/Å Ju2004/11341/DOM (delvis) 2004-12-16. Ekobrottsmyndigheten Box 820 101 36 STOCKHOLM

Ju2004/11352/Å Ju2004/9813/Å Ju2004/11341/DOM (delvis) 2004-12-16. Ekobrottsmyndigheten Box 820 101 36 STOCKHOLM Justitiedepartementet Regeringsbeslut 38 2004-12-16 Ekobrottsmyndigheten Box 820 101 36 STOCKHOLM Ju2004/11352/Å Ju2004/9813/Å Ju2004/11341/DOM (delvis) Regleringsbrev för budgetåret 2005 avseende Ekobrottsmyndigheten

Läs mer

Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622)

Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Här är den enkät som avser länsstyrelsens tillsyn enligt alkohollagen under 2011

Läs mer

Köper ditt företag tjänster? Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig!

Köper ditt företag tjänster? Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig! F Ö R E B Y G G A N D E I N F O R M A T I O N Köper ditt företag tjänster? Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig! Skatteverket vill hjälpa upphandlande myndigheter och företag att göra rätt

Läs mer

Angående remissen om Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka, beivra (SOU 2017:37)

Angående remissen om Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka, beivra (SOU 2017:37) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-302/2017 Sida 1 (5) 2017-06-13 Handläggare Christina Grönberg Telefon: 08-508 25 406 Till Stadsledningskontoret Angående remissen

Läs mer

Beslut Justitiedepartementet

Beslut Justitiedepartementet Beslut 2017-03-28 Justitiedepartementet Beslut av Övervakningskommittén för fonden för inre säkerhet om allmän inriktning rörande tilldelning av medel ur fonden Bakgrund och förutsättningar Fonden för

Läs mer

Gränsöverskridande brottsbekämpning inom EU

Gränsöverskridande brottsbekämpning inom EU Gränsöverskridande brottsbekämpning inom EU Rättschefen Stefan Johansson Straffrättsligt samarbete Materiell straffrätt Straffprocess Brottsförebyggande arbete Minimiregler -Brottsrekvisit -Påföljder Ömsesidigt

Läs mer

Företagarna är Sveriges största företagarorganisation. Vår uppgift är att skapa bättre förutsättningar för företagande i Sverige.

Företagarna är Sveriges största företagarorganisation. Vår uppgift är att skapa bättre förutsättningar för företagande i Sverige. Företagarna är Sveriges största företagarorganisation. Vår uppgift är att skapa bättre förutsättningar för företagande i Sverige. Vi företräder närmare 70 000 företagare, vilket ger oss en stor möjlighet

Läs mer

Sveriges Byggindustrier

Sveriges Byggindustrier Sveriges Byggindustrier Därför strider vi tillsammans för moderna lagar Fasaddagen Malmö 5 februari 2015 Peter Löfgren Utvecklingschef, Sveriges Byggindustrier Telefon: +4631708 41 20 alt +46708210200

Läs mer

Intervju med Pia Blank Thörnroos om arbetsgivardeklaration på individnivå

Intervju med Pia Blank Thörnroos om arbetsgivardeklaration på individnivå Intervju med Pia Blank Thörnroos om arbetsgivardeklaration på individnivå Vid halvårsskiftet infördes arbetsgivardeklaration på individnivå för företag som för personalliggare och har 16 anställda eller

Läs mer

Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun Policy och handlingsplan

Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun Policy och handlingsplan Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun 2018-2022 Policy och handlingsplan * Alkohol Narkotika Dopning Tobak INNEHÅLL Policy...3 Inledning...3 Vision...3 Syfte...3 Åtaganden...3 Uppföljning

Läs mer

Personalliggare i byggbranschen

Personalliggare i byggbranschen Personalliggare i byggbranschen Lars Osihn Anders Ericson Conny Svensson Planering/samordning IT Metod Innehåll för dagen Bakgrund till den nya lagstiftningen. Den nya lagstiftningen om elektroniska personalliggare

Läs mer

Den svenska byggindustrin är något att vara stolt över. Kvalitén är hög, byggarna kompetenta och trivseln på topp. Men svartarbete och oseriösa

Den svenska byggindustrin är något att vara stolt över. Kvalitén är hög, byggarna kompetenta och trivseln på topp. Men svartarbete och oseriösa Den svenska byggindustrin är något att vara stolt över. Kvalitén är hög, byggarna kompetenta och trivseln på topp. Men svartarbete och oseriösa aktörer solkar ner vårt rykte och förstör för de hederliga

Läs mer

Tillsynsplan för avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och kontroll läkemedel inom detaljhandeln

Tillsynsplan för avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och kontroll läkemedel inom detaljhandeln 2012-10-29 1 (5) Tillsynsplan för 2013-2015 avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och kontroll läkemedel inom detaljhandeln Tillsyn av serveringstillstånd Servering av spritdrycker,

Läs mer

Diarienummer: 16Li700

Diarienummer: 16Li700 Rapport, Sammanställning polisanmälningar olagliga spelautomater 2014-2015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Kommentar till uppföljning... 1 1.2 Kommentar till statistik... 2 2 Sammanfattning...

Läs mer

Krafttag mot bedrägerier

Krafttag mot bedrägerier Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3235 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, L, KD) Krafttag mot bedrägerier Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Företagsklimatet i Nordanstigs kommun 2017

Företagsklimatet i Nordanstigs kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Länsrapport Länsstyrelserna. Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622)

Länsrapport Länsstyrelserna. Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) srapport 2014 - sstyrelserna sstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper srapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Alkohol, narkotika, dopning och tobak

Alkohol, narkotika, dopning och tobak Alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT) Förena Förbättra Förändra Som regeringens företrädare i länen utgör länsstyrelsen en viktig länk mellan nationell, regional och lokal nivå. Länsstyrelsen ska

Läs mer

Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor

Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor Promemoria 495 2015-11-17 Ju2015/08872/P Justitiedepartementet Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor Bakgrund Under senare tid har det inträffat ett oroväckande stort antal

Läs mer

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialdepartementet

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialdepartementet En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016 2020 Det övergripande målet för ANDTpolitiken ligger fast Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om var ärenden om brott av vissa befattningshavare ska handläggas; ÅFS 2014:16 Publiceringsdatum: 23 december 2014

Läs mer

1 Inriktningen på den kommande RUBICON-samverkan

1 Inriktningen på den kommande RUBICON-samverkan 1(5) RUBICON 2016 Denna rapport utgör en utvärdering av verksamheten i RUBICON. Utvärderingen utgår från hur genomförda aktiviteter sedan den senaste Rubiconrapporten år 2015 kan förväntas ha bidragit

Läs mer

Länsrapport 2012 Jönköpings län

Länsrapport 2012 Jönköpings län Länsrapport 2012 Jönköpings län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Aneby Eksjö Gislaved Gnosjö Habo Jönköping Mullsjö Nässjö Sävsjö Tranås

Läs mer

Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt alkohollagen under 2015.

Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt alkohollagen under 2015. Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt alkohollagen under 2015. Syftet med enkäten är att fånga upp kommunernas arbete med tillsyn enligt alkohollagen. Resultaten från undersökningen är

Läs mer

ABCDE. Stadens strategi mot droger och missbruk - yttrande till revisionskontoret. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Stadens strategi mot droger och missbruk - yttrande till revisionskontoret. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Stadsmiljö- och planeringsavdelningen N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2003-10-18 DNR 124-681/03 Handläggare: Gunilla Schedin Hahn Tfn: 08-508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Myndigheter i samverkan

Myndigheter i samverkan Delredovisning av regeringsuppdrag (Ju2015/09350/PO) att utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet Myndigheter i samverkan 2016 mot den organiserade brottsligheten Utgivare:

Läs mer

Försäkringskassans kontrollutredningar - Första tertialen 2013

Försäkringskassans kontrollutredningar - Första tertialen 2013 RESULTATUPPFÖLJNING 1 (10) Försäkringskassans kontrollutredningar - Första tertialen 2013 Inledning En av Försäkringskassans grundläggande uppgifter är att säkerställa att felaktiga utbetalningar inte

Läs mer

Avsiktsförklaring DROGSAM

Avsiktsförklaring DROGSAM Avsiktsförklaring DROGSAM DROGSAM är en strategigrupp med representanter från myndigheter och organisationer som arbetar förebyggande med ANDT-frågor (Alkohol - Narkotika Dopning Tobak) i Sörmland. Den

Läs mer

12892/15 KH/chs,ub 1 DGD1C

12892/15 KH/chs,ub 1 DGD1C Europeiska unionens råd Bryssel den 9 oktober 2015 (OR. en) 12892/15 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 9 oktober 2015 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 12449/15 Ärende: COSI 120 ENFOPOL

Läs mer