Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 30 januari 2014, kl Beslutande Henrik Yngvesson ordförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 30 januari 2014, kl Beslutande Henrik Yngvesson ordförande"

Transkript

1 1 Organ Plats och tid Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 30 januari 2014, kl Beslutande Henrik Yngvesson ordförande Tomas Kronståhl vice ordförande Lisbeth Lennartsson Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Ingemar Svanström Christopher Dywik tjänstgörande ersättare Anette Lingmerth Kaj Göransson tjänstgörande ersättare Andreas Erlandsson tjänstgörande ersättare Lief Axelsson Håkan Algotsson PerÅke Svensson tjänstgörande ersättare Harald Hjalmarsson Övriga deltagare Karin Alkeberg Linnéa Haraldsson 2 Charlotte G Alidzanovic 2-3 Carolina Gunnarsson 4 Britta Sterneland 5 Britta-Stina Fall 5 Peter Johansson 5 Fredrik Löfgren 6 Håkan Leifman 6 Utses att justera Paragrafer 1-8 Tomas Kronståhl

2 2 1 Dagordning Nämnden beslutar att godkänna föreliggande dagordning. 2 D 2014/ Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen Föredragande: Charlotte G Alidzanovic Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen har ingått ett antal överenskommelser som handlar om stöd till utvecklingsarbete för god kvalitet inom socialtjänsten och angränsande hälso- och sjukvård. I flera fall handlar det om en fortsatt utveckling av en god samverkan mellan huvudmännen i länet. Länsgemensam ledning i samverkan inom socialtjänst och angränsande område hälso- och sjukvård har tagit fram ett måldokument för 2014-års arbete. I måldokumentet ingår grundkrav och prestationer kopplade till överenskommelserna i de delar som berör både landsting och kommun samt andra samverkansmål som inte är kopplat till överenskommelserna. De delar av överenskommelserna som enbart rör kommunerna finns inte med i detta måldokument. Beslut om måldokumentet tas på presidiekonferensen den 7 februari, Till måldokumentet knyts aktivitetsplaner. Fyra regionala överenskommelser: Stöd till evidensbaserad praktik (EBP) för god kvalitet inom socialtjänsten, inklusive ehälsa Stöd till utveckling av barn- och föräldraperspektivet inom missbruks- och beroendevården samt stöd till utveckling av brukarmedverkan genom stöd till brukarråd Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Gemensamt för flera utvecklingsområden är implementering av samordnade individuella planer (SIP), ökad brukarmedverkan och ehälsa Totalt omfattar de statliga stimulansmedlen för Kalmar län kronor samt eventuell prestationsersättning.

3 3 Stöd till evidensbaserad praktik för god kvalité inom socialtjänsten Överenskommelsen omfattar fem områden. 1. Regionala stödstrukturer 2. Den sociala barn och ungdomsvården 3. Personer med funktionsnedsättning 4. Öppna jämförelser Socialtjänst 5. Kommunal ehälsa Regionala stödstrukturer De regionala stödstrukturerna ska stödja kommunerna i deras arbete med att åstadkomma en mer evidensbaserad praktik genom att långsiktigt försörja socialtjänsten med ett praktiskt verksamhetsstöd samt utgöra ett utvecklingsstöd för implementering av ny kunskap, exempelvis nationella riktlinjer och nya metoder. Arbetet syftar även till att utgöra en arena för lokala och regionala politiska prioriteringar och strategier inom välfärdsområdet. De regionala stödstrukturerna ska också fylla en viktig roll som dialogpartner gentemot den nationella nivån i frågor som rör kunskapsutveckling och kunskapsstyrning. Stödstrukturerna ska vidare ha en samordnande roll för pågående länsgemensamma utvecklingsarbeten inom socialtjänsten. Den statliga finansieringen till stöd för denna utveckling fortsätter under 2014 och omsluter kronor. En förutsättning är att huvudmännen från och med 2014 successivt övertar finansieringsansvaret enligt följande: 25 procent av kostnaderna för procent av kostnaderna för av kostnaderna från och med 2016 Den sociala barn och ungdomsvården Arbetet samordnas av en regional utvecklingsledare. Under 2014 kommer arbetet att vara inriktat på utveckling av systematisk uppföljning utifrån Barns Behov i Centrum (BBIC) att stödja lokalt utvecklingsarbete kring placerade barns skolgång och hälsa (inkl. överenskommelse om läkarundersökningar.) att stödja kommunerna kring samverkan med andra berörda aktörer och SIP att sprida Socialstyrelsens kunskapsstöd I Kalmar län omsluter utvecklingsarbetet totalt kronor.

4 4 Personer med funktionsnedsättning Under 2014 utvidgas överenskommelsen kring Stöd till evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten till att även omfatta stöd till personer med funktionsnedsättning. Prioritering för 2014: 1. Förstärkt delaktighet och inflytande för barn och unga med funktionsnedsättning. 2. Förstärkt brukarmedverkan 3. Initiera, genomföra och utveckla systematisk uppföljning. I Kalmar län omsluter utvecklingsarbetet totalt kronor. Öppna jämförelser Socialtjänst Öppna jämförelser bidrar med kunskapsunderlag för analys och systematiska förbättringar och är en del av evidensbaserad praktik inom socialtjänsten. Respektive län kan erhålla kronor för att erbjuda stöd till kommunerna i deras hantering av och förståelse för öppna jämförelser socialtjänst. För att få ta del av medlen ska länet senast den 7 februari 2014 inkomma med konkret handlingsplan för arbetet. Kommunal ehälsa Arbetet med ehälsa syftar till att påskynda och underlätta utvecklingen av socialtjänsten och angränsande hälso- och sjukvård. Arbetet sker med stöd av statliga stimulansbidrag till regionerna som sedan fördelas vidare till kommunernas utvecklingsarbete inom området ehälsa. Under 2014 satsar staten totalt 70 miljoner kronor på satsningen på kommunal ehälsa genom stimulansbidrag. Bidragen är uppdelade i två poster; en post på 10 miljoner kronor som går till de regionala ehälso-samordnarna och en post på 60 miljoner kronor, som ska användas för att nå de utpekade och definierade aktiviteterna för Pengarna utbetalas via SKL till regionförbundet efter att en faktura på överenskommet belopp inkommit till SKL. Stimulansbidragen förmedlas sedan vidare till kommunerna via regionförbundet. Bidragen ska användas så att de även kommer de idéburna och privata utförarna till del.

5 5 Missbruks- och beroendevården Arbetet samordnas av en regional utvecklingsledare och arbete kommer 2014 att fokusera på utveckling av barn och föräldraperspektivet i missbruks- och beroendevården utveckling av brukarmedverkan genom stöd till brukarråd vidareutveckling av missbruks och beroendevården för att bättre möta brukarnas behov I Kalmar län omsluter utvecklingsarbetet kronor samt ytterligare medel som rekvireras från Kammarkollegiet. Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Utvecklingsledarna ska fungera som ett regionalt stöd i huvudmännens kunskapsoch förbättringsarbete, när det gäller att utveckla en sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre. Förbättringsarbetet ska inriktas mot de områden som lagts fast i handlingsplanen för Kalmar län för att bidra till bättre måluppfyllelse. Det är angeläget att bästa tillgängliga kunskap läggs till grund för förbättringsarbetet samt att utvecklingsledarna får ett tydligt mandat och uppdrag. En viktig uppgift 2014 blir att bidra till att de nya arbetssätten blir vardag och det normala sättet att utföra uppgifter inom vård och omsorg. Målet är att effektivisera användandet av resurser så att vården och omsorgen i högre grad utgår från sjuka äldres behov. Utvecklingsarbetet ska leda till preventivt arbetssätt god vård vid demenssjukdom god läkemedelsbehandling för äldre god vård vid livet slut sammanhållen vård och omsorg som innefattar undvikbar slutenvård och återinskrivningar inom 30 dagar I Kalmar län omsluter utvecklingsarbetet 2,5 miljoner kronor för utvecklingsledare samt 1 miljon kronor för analysarbete. Stöd till riktade insatser inom orådet psykisk ohälsa Överenskommelsen för 2014 innebär en fortsättning inom samma områden som var aktuella 2012 och Hela summan på 630 miljoner kronor är prestationsbaserad och fördelas till både kommuner och landsting. För att få ta del av de prestationsbaserade medlen måste två grundkrav vara uppfyllda. Grundkrav 1: I länet ska finnas överenskommelser om samverkan kring personer, barn, unga och vuxna med psykisk funktionsnedsättning. Överenskommelserna ska ha följts upp under året och handlingsplaner upprättats.

6 6 Grundkrav 2: Landstinget och kommunerna i länet ska tillhandahålla webbbaserad information eller motsvarande där det beskrivs vart i landstinget och i kommunerna som barn och unga med psykisk ohälsa och deras familjer kan vända sig för att få vård, stöd och hjälp. Informationen ska grunda sig på en beslutad ansvarsfördelning. Sedan den nuvarande prestationsbaserade modellen började tillämpas 2012 har prestationsmålen höjts successivt för varje år. Avsikten är att på detta sätt påskynda utvecklingen inom området och åstadkomma varaktiga förbättringar för de i överenskommelsen prioriterade målgrupperna. Prestationskrav A1 och A2: Tillgänglighet barn och unga och omfattar bara landstinget. Prestationskrav A3 och A4: Personer med omfattande problematik 100 miljoner kronor delas av de kommuner som rapporterat hur många samordnade individuella planer enligt SoL 2 kap. 7 som upprättas för barn och unga upp till och med 17 år, samt gjort en uppskattning av behovet av sådana planer för personer i åldersgruppen som har kontakt med socialtjänsten, rapporterat hur många samordnade individuella planer enligt SoL, 2 kap. 7 som upprättas för barn och unga upp till och med 17 år som är placerade i HVB-hem, familjehem och särskilda ungdomshem enligt SoL samt för samtliga barn och unga som är placerade enligt LVU och har gjort en uppskattning av behovet av sådana planer i dessa målgrupper, och utifrån analyserna ha upprättat en handlingsplan för att säkerställa att samordnade individuella planer ska upprättas för alla som har behov av sådana under 2015 A4 rör endast landstinget och handlar om Sammanhållen individuell plan (SIP) upp till 24 år. I en sammanfattande diskussion framhåller nämnden att det är svårt för samtliga kommuner i länet att klara alla delar av utvecklingsarbetet inom området ehälsa. Charlotte G Alidzanovic informerar om att det senaste beskedet från SKL är att det räcker med att länet tillsammans klarar alla delar. Arbetet kring ehälsa kommer att diskuteras närmare vid en konferens på regionförbundet den 4 mars Nämnden föreslår att utvecklingsledare Ulrika Adolfsson bjuds in till ett sammanträde under våren. Arbetet med ehälsa är viktigt och nämnden betonar vikten av kontinuerlig återrapportering till PKN. Beslut Nämnden tar informationen till protokollet.

7 7 3 D 2013/ Lägesrapport kring gemensam forskning och utveckling i Kalmar län, Kompass Föredragande: Charlotte G Alidzanovic Socialcheferna har vid sitt möte den 10 januari 2014 enats om att arbetet med Kompass - Kommunal Praktisk Samverkan Socialtjänsten Kalmar län ska påbörjas och att åren 2014 och 2015 ska vara utvecklingsår för verksamheten. Samtliga kommuner var överens om att föreslå sina nämnder att anta formulerat förslag som innebär att under 2014 starta funktionen Kompass inrätta en styrgrupp med samtliga social- och omsorgschefer i länets kommuner samt en representant från regionförbundet disponera kvarstående ekonomiska medel från Fokus Det gemensamma Kompass ska inledningsvis arbeta med ett fåtal uppdrag varje år för att säkerställa användbarheten och att samtliga åtaganden genomförs fullt ut. Uppdraget kommer inledningsvis att handla om att förstärka samordningen av det regionala plattformsarbetet med stöd, mallar, verktyg och kunskap kring ett framgångsrikt och långsiktigt förändringsarbete. Detta ska bygga och bilda den bas som sedan ytterligare viktiga gemensamma utvecklingsfrågor kan utgå ifrån. Avstämning kring nästa steg och projekt inom samverkan ska ske i slutet av Förslaget innebär att styrgruppen under arbetar med en mindre gemensam budget om 1,2 miljoner kronor samt kvarvarande medel från Fokus verksamhet. En förutsättning för fortsatt samverkan efter 2015 är att medel avsätts för en årlig basfinansiering för Kompass. Beslut Nämnden tar informationen till protokollet.

8 8 4 D 2014/ Klimatsamverkan i Kalmar län handlingsprogram 2014 Föredragande: Carolina Gunnarsson Klimatsamverkan Kalmar län är ett gemensamt initiativ av länsstyrelsen och regionförbundet, för att öka takten i länets energi- och klimatarbete. Arbetet samordnas i klimatkommissionen som vid sitt möte den 9 december 2013 kom överens om ett förslag till handlingsplan Syftet med klimatsamverkan i Kalmar län är att öka takten i genomförandet av länets energi- och klimatmål, bidra till att anpassa samhället till ett förändrat klimat samt finna nya metoder och lösningar för att nå uppsatta mål. Klimatkommissionen genomförde under 2013 en klimatdialog med besök i samtliga kommuner. Utifrån dessa dialogmötet planerar klimatkommissionen att under 2014 koncentrera sitt arbete till följande aktiviteter: Länssamverkan biogas Utbildning och bygg Gröna bokslut - workshop Energieffektivisering företag länssamverkan Klimatkompensering lägsta golvnivå Kraftigare nationella styrmedel initiativ Kollektivtrafik och hela resan tankesmedja Opinionsbildning och debatt Samla länets kommuner till en gemensam Klimatdialog 2014, som ett sätt att följa upp 2013 års rundresa. I den efterföljande diskussionen lyfter nämnden vikten av att vid upphandlingar ta hänsyn till hur olika bränslen framställs och att det är viktigt att vikta de olika bränslena mot varandra även inom gruppen förnyelsebara bränslen. Det finns en stor potential att minska utsläppen genom att ställa högre krav vid upphandlingar. Beslut Nämnden tar informationen till protokollet.

9 9 5 Information om Brottsofferjourens verksamhet i Kalmar län Föredragande: Britta Sterneland, Britta-Stina Fall och Peter Johansson Brottsofferjourerna Vimmerby/Hultsfred/Västervik och Södra Kalmar län har bjudits in till PKN för att berätta om sin verksamhet i länet. Brottsofferjouren har funnits i 25 år. Det finns 96 brottsofferjourer i Sverige. Ambitionen är att alla jourer ska ha anställd personal för att kunna garantera likvärdigt stöd till alla brottsoffer i Sverige. Nationellt vill man ha större jourer vilket kan upplevas tudelat då den lilla jouren har närhet till invånarna och kunskap om den lokala miljön. Brottsofferjourerna utgör stöd vid alla slags brott men mest rör det sig om misshandel men också stölder, inbrott, relationsbrott och vandalisering. Brottsofferjourerna arbetar ideellt och kan ge stöd till brottsoffer i form av samtal men även svara på frågor som rör bland annat skadestånd och försäkringsfrågor. Finansieringen av verksamheten ser i dagsläget lite olika ut men grunden är att de erhåller 50 öre per invånare samt bidrag från kommunerna som varierar mellan 1,76 till 2,99 kronor per invånare. Av Brottsofferjouren Södra Kalmar län fick personer under 2013 stöd i tingsrätten. Det har varit stora mål som krävt dubbel bemanning. En viktig del av arbetet är att få ungdomar att vilja vittna och utgöra stöd i diskussioner som rör brott på Internet. Trenden är att antalet kontakter med brottsofferjourerna ökar. Fler brott sker och idag tar många direktkontakt med jouren innan polisen tar kontakt. Brottsofferjouren vill att PKN:s ledamöter funderar kring följande: Hur anser ni att kommunernas brottsoffer ska tas om hand? Vilken roll ska brottsofferjouren ha? Man vill gärna ha ett samarbetsavtal mellan länets kommuner och brottsofferjourer, istället för föreningsbidrag, för att enklare kunna bedriva och utveckla verksamheten långsiktigt Nämndens ledamöter betonar att brottsofferjourerna gör ett gediget arbete som ger trygghet för medborgarna i Kalmar län. Man ställer sig positiv till att ta fram ett förslag på samverkansavtal mellan brottofferjouren och länets kommuner för att nå en gemensam hållning kring finansiering av de tre brottsofferjourerma i länet. Beslut Nämnden uppdrar åt kansliet att inför 2015 ta fram ett förslag till gemensamt samverkansavtal mellan länets kommuner och de tre brottsofferjourerna.

10 10 6 D 2014/ Information om Kalmar läns drogförebyggande arbete samt presentation av C.A.N Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Föredragande: Fredrik Löfgren och Håkan Leifman Fredrik Löfgren informerar om länsstyrelsens arbete med det drogförebyggande arbetet i länet. Länsstyrelsen fungerar som motor för arbetet och sprider aktuell information till länets kommuner. Den nationella strategin mot alkohol, narkotika, droger och tobak (ANDT) ska brytas ned till en länsstrategi. Idag har åtta kommuner en ANDT-samordnare och dessa är viktiga kontakter för det länsövergripande arbetet och länsstrategin. Länsstyrelsen kan idag finansiera utbildningar för samordnarna och annan nyckelpersonal i kommunerna. För att kunna bedriva ett effektivt drogförebyggande arbete krävs ett bra underlag och statistik för att kunna identifiera vilken typ av förebyggande arbete som ger resultat. Idag är länet relativt dåliga på att följa upp arbetet. I en rapport från ett utvecklingsarbete med sex kommuner i länet visar att det arbete som görs är av retoriskt art och att arbetet inte har så stor effekt. Tidigare år har nio kommuner gjort drogvaneundersökning via FOKUS i Kalmar län. Kalmar kommun använder Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (C.A.N) metod och övriga två kommuner använder andra metoder. Idag är det gruppen ungdomar som kartläggs men länet skulle också behöva titta på den vuxna befolkningen. För att kunna följa utvecklingen i Kalmar län önskar man en gemensam metod för kartläggning i länet. Centralförbundet för alkohol- och narkotika upplysning Under det senaste året har C.A.N tagit fram en modell som testats i olika kommuner i länder runt Östersjön genom ett EU-finansierat projekt. Modellen syftar till att utveckla det förebyggande arbetet riktat till unga. De vill nu använda denna modell i andra kommuner och även inkludera arbetet med vuxna. Modellen går ut på att från grunden utveckla alla nödvändiga steg som behövs för att kunna driva ett långsiktigt effektivt lokalt förebyggande arbete När det gäller Kalmar län har kommunerna kommit olika långt i sitt drogförebyggande arbete. Kalmar kommun har under många år varit en framstående kommun när det gäller ANDT-förebyggande insatser. Andra kommuner i länet har inte kommit lika långt i sitt arbete. För alla, inklusive Kalmar kommun, finns dock stora utvecklingsmöjligheter. C.A.N ser gärna ett samarbete med Kalmar län som skulle kunna utgöra ett pilotprojekt och kan bilda mall för andra kommuners arbete i andra län. C.A.N:s roll är att göra behovsinventeringar och ge rekommendationer på vad som bör göras och i vilken ordning. En förutsättning är att arbetet är långsiktigt för att kunna ge effekter varför de tänker sig ett samarbete som pågår under fyra

11 11 år. Ytterligare en förutsättning är att kommunerna har en ANDT-samordnare på heltid eller deltid. Under denna fyraårsperiod genomför C.A.N årligen mätningar och redovisningar av dessa både muntligt och skriftligt. En skriftlig årsrapport görs som innehåller data samt rekommendationer om hur arbetet kan utvecklas vidare. Den totala kostnaden för länet att delta i C.A.N:s arbete under fyra år är kronor (beräknat på åtta kommuner under åren ). PKN:s ledamöter ställer sig positiva till en länsgemensam kartläggning av användningen av narkotika och alkohol likt C.A.N:s metod. Man anser att det är ett arbete som skulle kunna bedrivas inom ramen för Kompass. Ett förslag som diskuterades var att kommunerna använder de medel som man avsatt i sin egen budget för forskning och utveckling inom socialtjänsten för att finansiera arbetet. Man betonar också vikten av att både länsstyrelsen och landstinget är med i denna samverkan. Flera ledamöter påpekar att i en mindre kommun finns inte resurser för att ha en ANDT-samordnare. Det är viktigt att se över arbetssätt för att även dessa kommuner kan vara med i arbetet tillsammans med C.A.N. Beslut Nämnden beslutar att uppdra till kansliet att tillsammans med länets socialchefer ta fram ett förslag kring hur en samverkan kring C.A.N kan utformas och finansieras. 7 D 2012/ Diskussion kring arbetet med Digital agenda Tomas Kronstål (S) lyfter frågan om hur kommunerna engagerar sig i arbete med den digitala agendan. Ett möte hölls den 8 januari 2014 på regionförbundet där arbetet med den digitala agendan presenterade. Där framkom att det är få representanter i arbetsgrupperna från hela länet och att Kalmar kommun är överrepresenterade i flera grupper. För att få till ett brett engagemang från hela länet är det viktigt att både små och stora kommuner är representerade i de olika arbetsgrupperna. Det viktigt att alla kommuner påtalar vikten av att vara delaktig i arbetet och bemannar arbetsgrupperna för att utvecklingen ska påskyndas. Alla kommuner kan inte vara representerade i alla grupper men nämnden betonade vikten av spridning av kommunrepresentation från hela länet. Nämnden betonar att det är viktigt att ledamöterna kontaktar respektive kommunrepresentant för Digital agenda för att se över representationerna i grupperna. Beslut Nämnden tar informationen till protokollet.

12 12 8 D 2013/ Ändring av datum för PKNs sammanträde Nämnden beslutar att flytta s sammanträde i september och november Mötet den 11 september flyttas till 3 september och mötet den 7 november flyttas till 30 oktober. Hjälpmedelsnämndens sammanträden flyttas till samma datum. Henrik Yngvesson Tomas Kronståhl Karin Alkeberg ordförande justerare sekreterare

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Anna Lilja Qvarlander, Kristina Jennbert, Mikael Malm Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: Mottagare:

Anna Lilja Qvarlander, Kristina Jennbert, Mikael Malm Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: Mottagare: Cirkulärnr: 13:66 Diarienr: 13/7349 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander, Kristina Jennbert, Mikael Malm Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2013-12-16 Mottagare: Kommunstyrelsen

Läs mer

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut II:1 2011-06-30 S2011/6353/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att leda, samordna och stimulera till ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN

Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN FoUrum arbetar med att utveckla kvaliteten inom socialtjänsten i Jönköpings län. Verksamhetsidén är att långsiktigt och samordnat

Läs mer

Beslut om regional samverkan kring ehälsa i Kalmar län

Beslut om regional samverkan kring ehälsa i Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2014-03-11 SN 2013/0154 0480-453891 Socialnämnden Beslut om regional samverkan kring ehälsa i Kalmar län Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Skaraborg 2012-06-19 Pär Levander, VästKom 1 Staten utmanar socialtjänst och sjukvård Maria Larsson: Vill ha

Läs mer

Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04

Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare 023-77 70 77 britta.johnsson@regiondalarna.se Datum 2013-12-04 Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04 Närvarande: Tina Jäderbrant (punkt 1-7, 10, 11), Gunilla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00

Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00 42 Organ Plats och tid Stadshotellet i Västervik Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00 ande Tomas Kronståhl ordförande Ann-Marie Fagerström 47-55 Lars Rosander Stihna Johansson-Evertsson Dzenita

Läs mer

U T V E C K L I N G S L E D A R E

U T V E C K L I N G S L E D A R E Projektplan REGIONAL UTVECKLINGSLEDARE BARN OCH UNGA Bakgrund Under 2008 tillsatte regeringen en utredning under ledning av Kerstin Wigzell som 2008 resulterade i ett betänkande Evidensbaserad praktik

Läs mer

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Individ- och familjeomsorg Ärendenr SON 2014/4 1 (5) Datum 16 januari 2014 Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Bakgrund Regeringen och Sveriges Kommuner och

Läs mer

Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 26 februari 2015, kl Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Ann-Marie Fagerström

Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 26 februari 2015, kl Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Ann-Marie Fagerström 1 Organ Plats och tid Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 26 februari 2015, kl. 13.00-14.30 ande Tomas Kronståhl ordförande Henrik Yngvesson vice ordförande Ilko Corcovic Ann-Marie Fagerström Åker

Läs mer

Stödstrukturer för kvalitetsutveckling och främjande av evidensbaserad praktik i Västernorrlands län

Stödstrukturer för kvalitetsutveckling och främjande av evidensbaserad praktik i Västernorrlands län Stödstrukturer för kvalitetsutveckling och främjande av evidensbaserad praktik i Västernorrlands län (S.k. plattformsarbete) Presentation av nuläge 2011 09 02 Bakgrund till stärkta regionala stödstrukturer

Läs mer

Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänstens område vad gör GR?

Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänstens område vad gör GR? Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänstens område vad gör GR? 2012 05 31 Bakgrund Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) Målet:

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 11 december 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2012-03-02 Pär Levander VästKom Ann-Christine Baar Västra Götalandsregionen Bild lånad från SKL Agenda Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling i socialtjänsten

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänstens område bakgrund, nuläge och framtid

Evidensbaserad praktik inom socialtjänstens område bakgrund, nuläge och framtid Evidensbaserad praktik inom socialtjänstens område bakgrund, nuläge och framtid Sociala styrgruppen 2013-02-07 Bakgrund Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse. Protokoll II:6 vid regeringssammanträde 2011-06-16 S2011/5826/FST (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om insatser för att samordna vård och omsorg om de mest sjuka äldre 1 bilaga

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2016 2015-12-18 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde

Läs mer

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre.

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre. MISSIV 1(2) 2013-10-21 LJ 2013/1244 Landstingsstyrelsen Ledningssystem för samverkan mellan landstinget och länets kommuner och handlingsplan för gemensamt arbete med mest sjuka äldre Inom området bättre

Läs mer

Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg Hälso- och sjukvård

Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg Hälso- och sjukvård Cirkulärnr: 11:08 Diarienr: 11/1188 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Camilla Sköld Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2011-03-07 Mottagare: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ-

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen

Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen Bakgrund Inom ramen för överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen om stöd till en evidensbaserad praktik (EBP) för god

Läs mer

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre.

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Introduktion I Sörmland har en väl fungerande samverkan utvecklats mellan Landstiget och länets 9 kommuner.

Läs mer

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län 2016-05-23 Överenskommelse för socialtjänst, hälso- och sjukvårdens verksamhet och skolan gällande

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

Du har nu öppnat en presentation som innehåller:

Du har nu öppnat en presentation som innehåller: Du har nu öppnat en presentation som innehåller: Information och förankringsmaterial avseende utvecklingsfrågor gällande kunskapsstyrning: organisation, aktiviteter och tankar framåt. NSK NSK-S Nuvarande

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019

Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019 Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019 Beslutad av regeringen den 19 juni och av SKL den 19 juni 2019 2019-06-24 Avdelningen för vård och omsorg 1 Övergripande kring ÖK 2019 psykisk hälsa Fördelningen

Läs mer

Regionalt styrdokument för samverkan mellan Kalmar läns kommuners socialtjänst 2017

Regionalt styrdokument för samverkan mellan Kalmar läns kommuners socialtjänst 2017 Fastställd 2017-01-20 Regionalt styrdokument för samverkan mellan Kalmar läns kommuners socialtjänst 2017 REGIONFÖRBUNDET I KALMAR LÄN Besöksadress: Nygatan 34 i KALMAR, Postadress: Box 762, SE-391 27

Läs mer

vid regeringssammanträde 2012-12-13 S2012/8764/FST (delvis) 1 bilaga

vid regeringssammanträde 2012-12-13 S2012/8764/FST (delvis) 1 bilaga Utdrag Protokoll II:4 vid regeringssammanträde 2012-12-13 S2012/8764/FST (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten

Läs mer

Handlingsplan för ledning i samverkan inom området mest sjuka äldre

Handlingsplan för ledning i samverkan inom området mest sjuka äldre SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2011-12-08 Sida 123 (138) 80 Handlingsplan för ledning i samverkan inom området mest sjuka I budgetpropositionen för 2011 aviserade regeringen en forts

Läs mer

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN REGERINGEN Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde 2008-04-24 S2008/3957/ST (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen bemyndigar

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats 5 februari 2015 kl 10.00-16.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Maria Stenberg, ordf 5-15 Agneta Granström (MP) ande Socialberedningen Helena Öhlund

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå 20/38 Plats Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå Beslutande Övriga deltagare Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Margareta Bladfors, (s), Luleå Henning Åhman, (s) Arvidsjaur Marlene Haara, (s), Haparanda Rita

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2014

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2014 Utdrag Protokoll II:4 vid regeringssammanträde 2013-12-12 S2013/8804/FST (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Förslag till förlängning av Policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende. Samverkan mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län

Förslag till förlängning av Policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende. Samverkan mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-11 1 (5) HSN 1302-0168 Handläggare: Jocelyne Ängeslevä Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-03-18, p 5 Förslag till förlängning av Policy för att

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Åbytorp 4 februari 2016 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre HANDLINGSPLAN FÖR ÖREBRO LÄN 2014-2015 Framtagen av kommunerna

Läs mer

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom 2015-08-25 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde ha

Läs mer

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020 (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen 180112 Malin Camper, KPH Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa Regeringsbeslut I:6 2013-02-28 S2013/1667/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området

Läs mer

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk Vårdsamverkan Fyrbodal Beredningen psykiatri/missbruk Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012 Överenskommelse mellan staten och SKL Fortsättning på tidigare satsningar inom området

Läs mer

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa Vem är jag? 60 år, gift, 4 barn Bor i Gopshus utanför Mora där jag på fritiden driver ett vandrarhem

Läs mer

Uppdrag om stärkt stöd till barn som anhöriga

Uppdrag om stärkt stöd till barn som anhöriga Regeringsbeslut III:4 2017-02-16 S2017/01014/FS Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om stärkt stöd till barn som anhöriga Regeringens beslut Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag

Läs mer

Ny webb och inrapportering av redovisning

Ny webb och inrapportering av redovisning PROGRAM 10.00-10.10 Välkomna Ing-Marie Wieselgren 10.10-10.30 Varför gör vi det här? Ing-Marie Wieselgren 10.30-11.00 Arbetet med handlingsplanerna 2017 Ing-Marie Wieselgren och Marit Grönberg Eskel 11.00-11.30

Läs mer

Ledningssystem för samverkan

Ledningssystem för samverkan 1(5) Ledningssystem för samverkan Utgångspunkt/bakgrund Ledningsgruppen för samverkan mellan kommun och landsting (KOLA-gruppen) har på uppdrag av Läns-LAKO att utveckla ett ledningssystem för samverkan

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016-2018 Gemensamt ansvarstagande Samverkan och samordning Tillit och förtroende 290 kommuner 21 landsting/regioner 2016-11-24 Avdelningen för vård

Läs mer

Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård.

Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård. Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård. Länsstyrgruppen gav den 24 oktober 2014 en arbetsgrupp, bestående av Monika Agnedal, Inger Eklind

Läs mer

Bilaga: Utdrag ur tjänsteutlåtande till Landstingsstyrelsen, Dnr LS-LED15-0577-2 Långsiktigt hållbar finansiering av regionalt stöd inom socialtjänst och vård Sammanfattning Sörmland behöver en långsiktigt

Läs mer

1/16 Socialberedningen gemensamt

1/16 Socialberedningen gemensamt 1/16 Plats Sunderbyns kurs och konferens, Södra Sunderbyn Beslutande, Barn- och utbildningsberedningen Carina Sammeli, (s), Luleå Bengt Westman, (s), Haparanda Roger Suup, (s), Kiruna Sture Nordin, (s),

Läs mer

Evidensbaserad praktik. Kjerstin Larsson Fil. Dr. Forskningsledare Region Örebro Län Regional utveckling, Välfärd och folkhälsa

Evidensbaserad praktik. Kjerstin Larsson Fil. Dr. Forskningsledare Region Örebro Län Regional utveckling, Välfärd och folkhälsa Evidensbaserad praktik 2016 04 23 Kjerstin Larsson Fil. Dr. Forskningsledare Region Örebro Län Regional utveckling, Välfärd och folkhälsa Evidensbaserad medicin EBM David Sackett läkare vid McMaster University

Läs mer

Handlingsplan för kunskapsutveckling inom äldreområdet

Handlingsplan för kunskapsutveckling inom äldreområdet Handlingsplan för kunskapsutveckling inom äldreområdet 2011-2013 Samverkan mellan landstinget och kommunerna i Norrbotten Bakgrund I december 2009 träffade regeringen och Sveriges kommuner och landsting,

Läs mer

Mall för att få del av medel ur SKL:s kvinnofridssatsning 2018

Mall för att få del av medel ur SKL:s kvinnofridssatsning 2018 BILAGA 2 1 (5) Mall för att få del av medel ur SKL:s kvinnofridssatsning 2018 I SKL:s kvinnofridssatsning har de regionala samverkans- och stödstrukturerna för socialtjänst och närliggande hälso- och sjukvård

Läs mer

Nuläge mål och mått. Politisk samverkansberedning September Landstingsdirektörens stab DIVISION

Nuläge mål och mått. Politisk samverkansberedning September Landstingsdirektörens stab DIVISION Nuläge mål och mått Politisk samverkansberedning September 2013 Psykisk ohälsa Grundkrav 1. Överenskommelse om samverkan 2013-2016 Förslag till Överenskommelse har lämnats till Socialstyrelsen för preliminärbedömning.

Läs mer

BBIC och BoU-satsningen

BBIC och BoU-satsningen BBIC och BoU-satsningen Konferens om BBIC den 29 april 2013 FoU i Väst & GR Kjerstin Bergman Avd vård och omsorg BoU-satsningen 2011-13 Anställning av utvecklingsledare Ingår i regionala stödstrukturerna,

Läs mer

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting 1(5) Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting Tid: tisdagen den 30 april 2013 klockan 08.00 10.00 Plats: Landstingets kansli i Jönköping, sal E Närvarande Gunnel Lundgren Anders Åberg Agneta Jansmyr

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG 2018-2025 EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING INLEDNING I Kronobergs län har kommuner och Region Kronoberg kommit

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/13 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30 14.55 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Eva Olofsson (C), vice ordförande Pernilla Ekelund (FP)

Läs mer

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland

Läs mer

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 1 Plats och tid Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 Närvarande Tomas Kronståhl ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Åke Bergh tjänstgörande ersättare Stihna

Läs mer

Övergång från analoga till digitala trygghetslarm

Övergång från analoga till digitala trygghetslarm KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Leif Eriksson 2014-03-10 Diarienummer ALN-2014-0125.30 Äldrenämnden Övergång från analoga till digitala trygghetslarm Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre SN-2012/296

Bättre liv för sjuka äldre SN-2012/296 Rolf Samuelsson Ordförandeförslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2012-08-28 SN-2012/296 Socialnämnden Bättre liv för sjuka äldre SN-2012/296 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Uppstartkonferens 26 februari 2014

Uppstartkonferens 26 februari 2014 Uppstartkonferens 26 februari 2014 Presentation av nationell utvecklingssatsning samt en länsgemensam strategi och utvecklingsplan Tillsammans i länet ska vi förstärka brukarnas delaktighet och inflytande

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA!

Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA! Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA! Program för dagen 09.00 Inledning, bakgrund och förutsättningar för länsgemensamt arbete 10.15 Stöd till riktade insatser

Läs mer

Sammanställa en enkät som besvaras av trepartsgrupperna. (Koordinator/Arbetsgrupp) Tidsplan: februari 2015. Tidsplan: mars augusti 2015.

Sammanställa en enkät som besvaras av trepartsgrupperna. (Koordinator/Arbetsgrupp) Tidsplan: februari 2015. Tidsplan: mars augusti 2015. Genomförandeplan 2015 Vårdsamverkan - Vuxna Psykiatri Utvecklingsområde Samarbete mellan huvudmännen lokala överenskommelser. Följa upp hur många överenskommelser som finns, innehåll och användning. Sammanställa

Läs mer

Varför startades projekt Carpe?

Varför startades projekt Carpe? Projekt Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla kompetensbehovet För att synliggöra verksamhetsområdet

Läs mer

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post:

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post: Sida 1 (14) PLATS Norrbottens Kommuner, Kungsgatan 23 B, Luleå BESLUTANDE Helena Öhlund, (s), Älvsbyn ÖVRIGA DELTAGARE Ingrid Carlenius, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet UNDERSKRIFTER 1-9 Margareta

Läs mer

Torsdagen den 27 september 2012, kl. 14.00-16.00 Beslutande Kent Ingvarsson ordförande

Torsdagen den 27 september 2012, kl. 14.00-16.00 Beslutande Kent Ingvarsson ordförande 22 Organ Plats och tid Forum, Oskarshamn Torsdagen den 27 september 2012, kl. 14.00-16.00 ande Kent Ingvarsson ordförande Eddie Forsman Ann-Marie Fagerström Ingemar Svanström Christopher Dywik Anette Lingmerth

Läs mer

EVIDENSBASERAD PRAKTIK

EVIDENSBASERAD PRAKTIK Sammanställning från Forum Carpe EVIDENSBASERAD PRAKTIK inom området stöd till personer med funktionsnedsättning Slutredovisning 2017 Stockholms län Bakgrund Sveriges kommuner och landsting (SKL) har sedan

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Regionalt styrdokument Länsgemensam ledning i samverkan inom socialtjänst, angränsande område hälsooch sjukvård och skolan

Regionalt styrdokument Länsgemensam ledning i samverkan inom socialtjänst, angränsande område hälsooch sjukvård och skolan Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Regionalt styrdokument 2019-2020 Länsgemensam ledning i samverkan inom socialtjänst, angränsande

Läs mer

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-29 109 Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN-2019-1756

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Torsdag den 5 november 2015, kl Beslutande Henrik Yngvesson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander

Torsdag den 5 november 2015, kl Beslutande Henrik Yngvesson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander 34 Organ Plats och tid Stadshuset i Kalmar Torsdag den 5 november 2015, kl. 12.45-15.15 ande Henrik Yngvesson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Jonas Erlandsson tjänstgörande

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport PRIO-psykisk ohälsa Margaretha Larsson Landstinget Gävleborg februari 2014

www.pwc.se Revisionsrapport PRIO-psykisk ohälsa Margaretha Larsson Landstinget Gävleborg februari 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Margaretha Larsson PRIO-psykisk ohälsa Landstinget Gävleborg PRIO-psykisk ohälsa Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.2.1. Revisionskriterier...

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna År 2030 kommer det att saknas närmare 100 000 omvårdnadsutbildad arbetskraft, enligt statistik.

Läs mer

Psykisk hälsa. Aktuellt. Arbetsmodell för samordnade insatser. Socialchefsnätverket, GR Yvonne Witzöe Margareta Antonsson.

Psykisk hälsa. Aktuellt. Arbetsmodell för samordnade insatser. Socialchefsnätverket, GR Yvonne Witzöe Margareta Antonsson. Aktuellt Psykisk hälsa Arbetsmodell för samordnade insatser Socialchefsnätverket, GR 2018-03-02 Yvonne Witzöe Margareta Antonsson Kommuner och landsting rekvirerar nu årets medel för Överenskommelsen psykisk

Läs mer

Överenskommelse om Skånesamverkan mot droger

Överenskommelse om Skånesamverkan mot droger LÄNSSTYRELSEN 2011-04-01 1(5) Överenskommelse om Skånesamverkan mot droger 1. Skånesamverkan mot droger Under namnet Skånesamverkan mot droger, SMD samverkar Länsstyrelsen, Region Skåne, Kommunförbundet

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet Vårdproduktionsutskottet Ingrid Bergman Ledningsstrateg 046-275 19 01 Ingrid.Bergman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-16 Dnr 1302793 1 (5) Vårdproduktionsutskottet Psykiatriöverenskommelse 2014 Ordförandens

Läs mer

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet MOTIONSSVAR 2015-10-23 Vård och omsorg Sofia Tullberg Gunilla Thörnwall Bergendahl Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom

Läs mer

Kartbild över samverkansgrupper och mötesformer

Kartbild över samverkansgrupper och mötesformer Kartbild över samverkansgrupper och mötesformer Uppdraget Länsstyrgruppen i Sörmland tillika beredningsgrupp åt länets gemensamma nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel VOHJS, har fått i uppdrag att

Läs mer

Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk

Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk Regeringsbeslut I:4 2013-05-08 S2007/4754/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

STÖD TILL EN EVIDESBASERAD PRAKTIK FÖR GOD KVALITET INOM SOCIALTJÄNSTEN. GR-kommunernas handlingsplan för funktionshinderområdet

STÖD TILL EN EVIDESBASERAD PRAKTIK FÖR GOD KVALITET INOM SOCIALTJÄNSTEN. GR-kommunernas handlingsplan för funktionshinderområdet 131119 STÖD TILL EN EVIDESBASERAD PRAKTIK FÖR GOD KVALITET INOM SOCIALTJÄNSTEN GR-kommunernas handlingsplan för funktionshinderområdet INLEDNING Nytt för 2013 är att den årliga överenskommelsen mellan

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

Länsöverenskommelse för barn och unga i risk- och missbruk. från upptäckt till behandling

Länsöverenskommelse för barn och unga i risk- och missbruk. från upptäckt till behandling Länsöverenskommelse för barn och unga i risk- och missbruk från upptäckt till behandling Pågående utvecklingsarbete Samarbete mellan Värmlands läns vårdförbund, Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland,

Läs mer

Psykisk hälsa, ohälsa. Rapport om pågående arbete.

Psykisk hälsa, ohälsa. Rapport om pågående arbete. Psykisk hälsa, ohälsa Rapport om pågående arbete ing-marie.wieselgren@skl.se www.uppdragpsykiskhälsa.se Ing-Marie Wieselgren och Zophia Mellgren Kort information och lite diskussion: 1. Handlingsplanen

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 12/2017 Vårt ärendenr: 17/00003 2017-06-09 Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter Ärendenr:

Läs mer