PROTOKOLL. Sammanträdesdag. Cora Juniwik, samordnare Kerstin Sandelin, sekr. Regionstyrelseförvaltningen, Visborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL. Sammanträdesdag. Cora Juniwik, samordnare Kerstin Sandelin, sekr. Regionstyrelseförvaltningen, Visborg"

Transkript

1 PROTOKOLL Sammanträdesdag Tillgänglighetsrådet Plats och tid Visborgsallén 19, Rådhuset, kl Närvarande Stefaan De Maecker, ordf Lena Nilsdotter-Törner Roland Sundelin Gösta Karlsson Olle Hammarberg Göran Löfqvist Ingrid Hallberg Övriga närvarande Cora Juniwik, samordnare Kerstin Sandelin, sekr Utsedd att justera Justeringens plats Olle Hammarberg Regionstyrelseförvaltningen, Visborg Paragrafer 1-11 Underskrifter Sekreterare... Kerstin Sandelin/Cora Juniwik Ordförande... Stefaan De Maecker Justerande... Olle Hammarberg

2 Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Sid 1 Inledning Val av justeringsledamot Godkännande av dagordningen Föregående protokoll Information från representantgruppen Nytt reglemente för Regionstyrelsen hur påverkas TR Översyn av gällande reglemente inför nya anvisningar diskussion och förslag till arbetsformer Ny e-tjänst för synpunkthantering Information och övriga frågor Förslag till frågor vid nästa möte Sammanträdet avslutas... 5

3 PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet Inledning Ordförande Stefaan De Maecker hälsade välkommen och förklarade mötet öppnat. 2 Val av justeringsledamot Olle Hammarberg valdes att justera dagens protokoll. 3 Godkännande av dagordningen Dagens agenda godkändes av mötesdeltagarna. 4 Föregående protokoll från 5/ Samarbete i hälso- och sjukvårdens förbättringsprogram. En fokusgrupp har bildats med representanter från funktionshinderrörelsen. Syftet är att i dialog med Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förbättra synpunktshanteringen från patienter och närstående. Arbetet beräknas vara klart den 25/ Medicinsk förtur. Regionstyrelseförvaltningen har fått i uppdrag att se över regel- och ansvarssystem när det gäller kriterier för trygghetsboende samt regler för medicinsk och social förtur. Gällande regler bifogas detta protokoll Protokollet godkändes och lades till handlingarna. 5 Information från representantgruppen Lena informerade från mötet den 31 januari och delade ut minnesanteckningar. En aktuell fråga omkring nytt beslut gällande färdtjänst/arbetsresa till daglig verksamhet togs upp. Lena kommer att tillsammans med Funkisam Gotland att diskutera beslutet med Teknik förvaltningen. Justerande: Utdragsbestyrkande:

4 PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet Nytt reglemente för Regionstyrelsen hur påverkas Tillgänglighetsrådet? Chefsjurist Patrik Pettersson informerade om en ny kommunallag(2017:725) vilket har lett till en reglementsöversyn. Från och med 1/ är tillgänglighetsrådets reglemente upphävt. Regionstyrelseförvaltningen har fått i uppdrag att återkomma med förslag på ny instruktionsstruktur för tillgänlighetsrådet. Ansvaret för Region Gotlands tre samrådsorgan, tillgänglighetsrådet, pensionärsrådet och miljörådet är fr o m 1/ Regionstyrelsen, RS. Det är RS ansvar att utse kommande ordförande och 2:e ordförande till råden och som fastställer de nya instruktionerna eller riktlinjerna. 7 Översyn av gällande reglemente inför nya anvisningar diskussion och förslag till arbetsformer I och med den nya ordningen måste det gamla reglementet justeras. Det kan också finnas anledning att se över vissa punkter i dokumentet. Beslöts att Stefaan, Cora och Lena presenterar ett utkast till instruktioner eller regler för tillgänglighetsrådets fortsatta arbete. Förslaget diskuteras sedan i sin helhet i tillgänglighetsrådets möte den 22 maj. Eventuella synpunkter tas om hand för att slutligen fastställas vid mötet i september Därefter lämnas förslaget till RS. 8 Ny e-tjänst för synpunktshantering Mariann Godin-Luthman och Tommy Marquart, Regionstyrelseförvaltningen informerade om den nya elektroniska tjänsten(e-tjänster) Lämna Dina synpunkter. Tidigare hette tjänsten Säg vad Du tycker. Tommy gick kort igenom vad en e-tjänst innebär. Vid en e-tjänst behövs internetuppkoppling och identifiering genom t ex BankID eller mobilt bankid. Därefter demonstrerades förslag på e-tjänsten Hanteringen av synpunkter som lämnas kommer att behandlas som en offentlig handling. Det kommer också att finnas möjlighet att skriva ut en blankett och skicka in manuellt. Man ska också kunna fylla i blanketten på datorn och sedan skriva ut och sända in den via post. Synpunkter som har tagits emot ska återkopplas till berörd inom 14 dagar. För att kunna utveckla och förbättra offentlig service är synpunkter viktiga. Regionen har för avsikt att regelbundet informera om e-tjänsten Lämna dina synpunkter. När det gäller felanmälan på t ex teknikförvaltningens sida så kommer den servicen att finnas kvar. Justerande: Utdragsbestyrkande:

5 PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet Forts 8 TR föreslog Tommy att skriva en manual om hur man skall gå tillväga för att kunna använda e-tjänsten. Marianne o Tommy tar gärna emot synpunkter omgående angående tjänsten, mariann.godin-luthman@gotland.se. 9 Information och övriga frågor Nationell konferens hösten Cora informerade kort från konferensen som arrangerades av Myndigheten för delaktighet, MFD, och där Cora tillsammans med Roland Sundelin och Lena Nilsdotter-Törner deltog. Bland programpunkterna fanns information om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. MFD har ett uppdrag från regeringen att öka kunskapen i landet om konventionen. De statliga myndigheterna har bestämt sig för uttrycket funktionsnedsättning. Gällande regeringen förslag på inriktning för den nya funktionshinderpolitiken önskar regeringen främst arbeta för Universell utformning vilket betyder att samhället ska utformas så att det i största möjlig utsträckning kan användas av alla. Bristande tillgänglighet en form av diskriminering. Mellan och anmälningar om bristande tillgänglighet har inkommit till Diskrimineringsombudsmannen under På konferensen presenterade HSO Skåne webbsidan Konventionskollen, Här testas nio olika vardagssituationer för att se om dessa lever upp till konventionen. 46 procent av de som svarade på HSO Skånes webbenkät ansåg att vissa situationer i vardagen inte lever upp till konventionen. Nämndernas samråd En sammanfattning av årets diskussionspunkter presenterades. Bilägges protokollet. TR ansåg att HSN och SON:s samrådsgrupper, som numera har samråd tillsammans, är för stora för att ha i ett gemensamt samråd. Stefaan undersöker om en utvärdering har gjorts av sammanslagningen av de två samråden och vad resultatet blev. När det gäller KFN:s nedläggning och dess samrådsgrupp så har Cora väckt frågan hos Karolina Samuelsson, förvaltningschef på regionstyrelseförvaltningen, RSF. Kultur- och fritidsverksamheten finns fr om årsskiftet i RSF och den nämnd som ansvarar för frågorna är Regionstyrelsen. Cora återkommer till TR när besked finns om en samrådsorganisation som berör dessa frågor. Justerande: Utdragsbestyrkande:

6 PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet Forts 9 Cora har också ett möte med Teknikförvaltningen för att påbörja en diskussion omkring samrådsarbetet. I backspegeln Cora presenterade ärenden och frågor som har diskuterats i tillgänglighetsrådet under mandatperioden. Syftet är att få en återblick över aktuella frågor och för att inventera om något har tappats bort längs med vägen. Sammanställningen bifogas. Kryssningskajen - Harald Gröttvik har bjudit in ledamöter och ersättare i TR till ett studiebesök vid nya kryssningskajen innan den lämnas över till CPM(Copenhagen Malmö Port) i månadskiftet mars/april. TR beslöt att besöka kajen den 20 mars kl Cora sänder kallelse till berörda. Visby centrum Utifrån att Teknikförvaltningen har tagit fram nya riktlinjer för uteserveringar för att förbättra tillgängligheten för alla så har ett samarbete mellan Visby centrum, krögarna och Funkisam Gotland startat. Förhoppningen är att kunna motivera och inspirera krogar och butiker till förbättringar ur tillgänglighetssynpunkt. Dessutom har lagen om bristande tillgänglighet för närvarande några undantag, Bland annat för företag med färre än tio anställda. Undantaget föreslås försvinna från och med 1 maj Utbildning efter valet Det vore lämpligt att ha en arbetsgrupp tillsammans med frivilliga från TR för att planera utbildning av nya förtroendevalda och ledamöter efter valet i september. Utbildningen ska även gälla för tjänstepersoner. Föreslås att arbetsgruppen ses innan sommaren för att förbereda nyvaldutbildningen som kan genomföras först när alla förtroendevalda är utsedda. Inriktningen är första halvan av Webbtillgänglighetsdirektiv, ny lag 23/ Regeringen föreslår en lag om tillgänglighet till digital offentlig service som ska gälla för myndigheter, kommuner och landsting och deras webbplatser och mobila appar. Syftet är att dessa platser ska bli mer tillgängliga för användare och då särskilt för personer med funktionsnedsättning. Region Gotland bevakar förslaget och vad det kan komma att innebära för webbplatsens utformning. Gustavsviks badplats - Roland informerade om att badplatsen ska utrustas med en ny ramp. Rampen är 30 m lång och har en vändpunkt på mitten. Region Gotland har en hög ambition att få rampen på plats till badsäsongen. Vidare rekommenderar Roland ett besök på Grötlingboudd där badplatsen tillgängliggjordes förra året. Justerande: Utdragsbestyrkande:

7 PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet Forts 9 Konstverk i Skyttevärnet - Funkisam Gotland har bistått med sin erfarenhet omkring tillgänglighet vid Skyttevärnet(Batteribacken) på Strandpromenaden i Visby. Regionen planerar att ställa ut konstverket Noaks ark där. 10 Förslag till frågor vid nästkommande möte Tillgänglighetsmätningen HR-direktör Lotta Israelsson Återkoppling av Serviceutredningen, strategin för ett långsiktigt hållbart serviceutbud på Gotland Valnämnden; tillgängliga vallokaler. 11 Avslut Ordförande Stefaan De Maecker avslöt mötet och tackade alla. Justerande: Utdragsbestyrkande:

8 Anteckningar regler medicinsk förtur Region Gotland har en samordningsgrupp (förtursgrupp) som hanterar förtursansökningar. Samordningsgruppen består av representanter från Socialförvaltningen, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och GotlandsHem och hanterar sociala och medicinska förturer. Gruppen träffas normalt en gång per månad. Samordningsgruppen beslutar om medicinsk förtur efter nedanstående regler. Om kötid finns ska den alltid användas i första hand. En medicinsk förtursansökan ska alltid styrkas med intyg från läkare och andra berörda som exempelvis kurator, arbetsterapeut eller biståndshandläggare. Man kan ansöka om förtur när något akut har hänt som gör att man inte kan använda den bostad man har idag. Utredning ska visa att det som skett inte är rehabiliteringsbart. Utredningen ska visa om det boende man har idag kan bostadsanpassas och om personen kan bo kvar med hjälp av hemtjänst eller annat stöd. Om man äger sitt nuvarande boende ska möjligheten att sälja/köpa samt bostadsbyte användas. Förtur beviljas i regel bara en gång. Man kan inte ansöka senare på samma grunder. Förtursgruppens beslut kan inte överklagas. Om samordningsgruppen beviljat en ansökan gäller följande. Man får endast ett erbjudande på lägenhet. Man får erbjudande på eller nära den ort där GotlandsHem har lägenheter och som ligger närmast personens nuvarande boendeort. Man har inte möjlighet att välja ort eller kvarter, inte heller storlek på lägenhet. Det kan bli både under eller över det behov/önskemål man har, beroende på tillgång på lägenheter för tillfället. Man har inte möjlighet att vänta tills det kommer en lägenhet som man vill ha, (eftersom förturen då faller pga av att det inte är akut). Tackar man nej till det lägenhetserbjudande man får så är förturen borta. Man kan inte ansöka senare på samma grunder. Efter att en ansökan om förtur blivit beviljad av samordningsgruppen så kommer erbjudande av lägenhet att handläggas av förturshandläggare vid GotlandsHem.

9 Regionstyrelseförvaltningen Tillgänglighetsrådet 1 (2) Datum Årsredovisning från nämndernas samrådsgrupper 2017 Under året har Socialnämndens samt Hälso- och sjukvårdsnämndens samrådsgrupper fortsatt att ha gemensamma möten. Under 2017 har samrådsgrupperna kunnat arbeta utifrån riktlinjer som har tagits fram för att underlätta dialog och göra samråden mer likvärdiga. KFN Har genomfört ett möte med 11 deltagare. Under året har KFN och förvaltningen arbetat med omorganisationen där KFN läggs ner. Kultur- och fritidsverksamheten överförs till Regionstyrelsen. Ungdomsverksamheten överförs till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. I övrigt diskuterades följande: Nytt bokningssystem ICA Maxi-arenans ledstänger Rehabbassänger Aktiviteter för ungdomsidrotten BUN och GVN Har haft två möten. Ca 9 deltagare per möte. Information omkring en tillgänglig och skola för alla. Specialpedagogiska myndigheten, SPSM, har tagit fram ett värderingsverktyg som samtliga lärare inom den kommunala skolan på Gotland ska lära sig. Verktyget ska utveckla tillgängligheten inom verksamheterna. Ny organisation och nya lokaler på Wisbygymnasiet har presenterats. TN/MHN/BN har haft två möten där det första mötet hade 11 deltagare och den andra hade 6 deltagare. Vid mötestillfällena har information delgivits från nämnderna. I övrigt har följande diskuterats: Ny taxa för färdtjänst Riksfärdtjänst Infrastruktur på Visborgsområdet diskuterades samt tillgängligheten i hela Visby Region Gotland hemsida - beställning av färdtjänst Skyltplacering inom vägnätet i Visby Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE Visby Telefon +46 (0) vxl E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro Plusgiro Org nr Webbplats

10 Ledningskontoret Region Gotland 2 (2) ICA Maxi arena tillgänglighetsåtgärder trappräcke som ännu inte har blivit åtgärdat Utveckling av handikapptoalett med taklift och en väggfast bänk för multihandikappade Nya riktlinjer för tillgängliga uteserveringar Kollektivtrafiken - utropen i bussarna, få turlistor I HSN och SON:s samrådsgrupp har förutom representanter från organisationerna följande medverkat: Monika Eriksson vice ordförande SON, Leif Dahlby vice ordförande HSN Marica Gardell Socialdirektör, Therése Thomsson Myndighetschef, Cilla Krook och Christine Senter (verksamhetsledare för Vuxensam och Barnsam), Ia Lönngren (IBIC), Therése Kullåker (Campus Gotland), Angelica Käldare och Kerstin Lindgren som sekreterare. Under året har fyra möten fördelat på, två möten på våren och två möten på hösten genomförts med ca 12 deltagare per möte. Diskussioner: Hur gör man entréer på allmänna platser mer integritetsskyddade? Trygghetsboende i Visby Trygghetsboende Prioriterade frågor: Verksamhetsledare för Vuxensam och Barnsam kom och informerade om sitt uppdrag. Samarbetet med Region Gotland och Campus Gotland Information om IBIC (Individen behov i centrum) Information om Matdistribution

11 Regionstyrelseförvaltningen 20 februari 2018 Sammanfattning Tillgänglighetsrådet Information om hemsjukvården Särskild vikt läggs vid patientsäkerheten och arbetsmiljön. Ont om distriktsköterskor. Särskilt utsedda hemsjukvårdsläkare säkrar också kvaliteten. 580 personer är inskrivna i hemsjukvård. Trygg hemgång är ett eftervårdsarbete som ska leda till förbättringar i vårdkedjan för individen. Regelverk för färdtjänst Samhällsbyggnadsförvaltningen har genomfört en revision på arbetet med färdtjänst. Ny upphandling av beställningscentral påbörjades. En workshop har genomförts för att diskutera behov och regelsystem. Ett 40-tal deltog. Snöröjning Presentation av ny sjukvårdsdirektör Fysisk planering Park Murgrönan Tillgänglighetsguiden Regelverk parkeringstillstånd för rörelsehindrade Transportstyrelsen utger föreskrifter och allmänna råd. Ett parkeringstillstånd gäller såväl lokalt som nationellt och i Europa. För att få parkeringstillstånd skall det vara ett varaktigt funktionshinder i minst 6 månader och väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand. Gångförmågan ska understiga 100 meter. PRIO-satsningen Samarbete med NSPH. Kartläggning av Myndigheten för delaktighet Syftet är att följa upp hur kommunerna arbetar med att förverkliga rättigheterna i FN-konventionen för personer med funktionsnedsättningar. Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE Visby Telefon +46 (0) vxl E-post regiongotland@gotland.se Bg Pg Org nr Webbplats facebook.com/regiongotland

12 Region Gotland 2 (3) Utredningen om Hälso- och sjukvården Struktur 2015 Hur ska sjukvården bli både bra och effektiv för patienten? Vidare ska ett smidigare arbetssätt inom sjukvården implementeras Hjälpmedel/Behovstrappa Regelverk och ansvarsfördelning inom Hjälpmedelsverksamheten utifrån Hjälpmedelsutredning Hjälpmedelspolicy är beslutad i syfte att alla ska bli lika bedömda, kompetent personal och säkra produkter Utveckling av sociala företag Tillgänglighetsarbete för badstränder och lekplatser Tillskapande av arbetsgrupper. Checklista för tillgängliga offentliga lokaler Redovisning av utvärderingen av det folkhälsopolitiska programmet Barnsam TR beslöt om en handlingsplan Regionens budget, planeringsprocess och besparingar Diskussioner om hur rådet kan vara med och påverka prioriteringar som föreslås i ett budgetarbete. Cykelplan Visby Tillgänglighetsstrategi Ny Kulturplan Färdtjänst och Riksfärdtjänst 2016 Funk i 4d Ny regiondirektör Digital agenda Elektronisk utbyggd offentlig service Boendeplaner för personer med funktionsnedsättning Uppföljning av Struktur 2015 Uppföljning av nämndernas åtgärdsplaner Framtagande av riktlinjer för samrådsgrupper Tillgänglig Almedalsvecka

13 Region Gotland 3 (3) Digital friluftsliv- och rekreationskarta Digitala kartor över stigar, vandringsleder, vatten eller andra område för friluftsliv och annan service. Presentation av ny HR-direktör 2017 Återkoppling omkring resultat av Regionens budgetarbete Serviceutredningen Framtidens serviceutbud på Gotland. Hur ska den se ut i framtiden gällande skolor, hälso-och sjukvård, omsorg, anläggningar etc Besöka skolorna Föreningar önskar besöka skolorna för att informera om vardagen för personer med funktionsnedsättning. Dialog med GotlandsHem Bostadskö, förturer och utomhusbaden etc Vuxensam Samordnat stöd för vuxna och äldre Kryssningskajen Självmordsförebyggande arbetet fortskrider Hjälpmedelsutredningen Hälso- och sjukvårdens förbättringsprogram Skolfam En modell för att stärka skolresultat för barn i familjehem Handlingsplan för psykisk hälsa

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL 2014-06-10 Sid 16 Inledning... 1 17 Val av justeringsledamot... 1 18 Godkännande av dagordningen... 1 19 Föregående protokoll... 1 20 Information från representantgruppen...

Läs mer

Handikapprådet PROTOKOLL

Handikapprådet PROTOKOLL Handikapprådet PROTOKOLL 2013-09-23 Sid 114 Inledning... 1 115 Val av justeringsledamot... 1 116 Godkännande av dagordningen... 1 117 Föregående protokoll... 1 118 Anmälan av nya ledamöter... 1 119 Information

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 6. Rapport från SON och HSN. 8. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 6. Rapport från SON och HSN. 8. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 20 februari 2017 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Gruppdiskussion 5. Inkomna frågor

Läs mer

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL 2016-09-20 Sid 24 Inledning... 1 25 Val av justeringsledamot... 1 26 Godkännande av dagordningen... 1 27 Föregående protokoll... 1 28 Information från representantgruppen...

Läs mer

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL 2014-11-25 Sid 38 Inledning... 1 39 Val av justeringsledamot... 1 40 Godkännande av dagordningen... 1 41 Föregående protokoll... 1 42 Information från representantgruppen...

Läs mer

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL 2017-09-26 Sid 26 Inledning... 1 27 Val av justeringsledamot... 1 28 Godkännande av dagordningen... 1 29 Föregående protokoll 16 maj 2017... 1 30 Information från representantgruppen...

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 17 maj 2018 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Rapport från SON och HSN 5. Gruppdiskussion

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 6. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 6. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 2 oktober 2018 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Rapport från SON och HSN 5. Övriga frågor

Läs mer

Protokoll Socialnämnden. 8 januari 2019

Protokoll Socialnämnden. 8 januari 2019 8 januari 2019 SON 2018/929 Plats och tid Ösel, 8 januari 2019, klockan 14.00 16.00 Närvarande Beslutande Ersättare Rolf Öström (M), ordförande Johan Malmros (C), 1:e vice ordförande Håkan Ericsson (S),

Läs mer

Handikapprådet PROTOKOLL

Handikapprådet PROTOKOLL Handikapprådet PROTOKOLL 2011-09-23 Sid 14 Inledning... 1 15 Val av justeringsledamot... 1 16 Godkännande av dagordningen... 1 17 Minnesanteckningar... 1 18 Reflektioner kring seminariet den 9 sept FN:s

Läs mer

REGISTER PROTOKOLL Sid

REGISTER PROTOKOLL Sid REGISTER PROTOKOLL 2014-09-09 Sid 21 Inledning... 1 22 Val av justeringsledamot... 1 23 Protokoll från 29 april... 1 24 Information från nämnderna... 1-2 25 Förtydligande av fråga gällande Vad styr hyreskostnaden

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Rapport från SON och HSN 5. Övriga frågor - Ljusbehandling - Utomlänsvård - Sammanfattning vid årets sista möte 6. Önskemål

Läs mer

Pensionärsrådet Region Gotland REGISTER PROTOKOLL Sid

Pensionärsrådet Region Gotland REGISTER PROTOKOLL Sid Pensionärsrådet Region Gotland REGISTER 2018-04-10 Sid 14 Inledning... 1 15 Val av justeringsledamot... 1 16 Protokoll från 21 februari 2018... 1 17 Information från HSN... 1 18 Information från SON...

Läs mer

Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20

Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20 Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20 Sid 72 Inledning... 1 73 Val av justeringsledamot... 1 74 Godkännande av dagordningen... 1 75 Föregående protokoll... 1 76 Val av ersättare till vice ordförande... 1

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 8 mars 2018 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Rapport från SON och HSN 5. Gruppdiskussion

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Riktlinjer för samrådsmöte. 6. Arbetsformer framåt. 7. Rapport från SON och HSN

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Riktlinjer för samrådsmöte. 6. Arbetsformer framåt. 7. Rapport från SON och HSN Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 3 oktober 2016 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Riktlinjer för samrådsmöte 5. Inkomna

Läs mer

55 Inledning 56 Val av justeringsledamot 57 Nästa möte 58 Samrådsgrupperna 59 Hjälpmedelsverksamheten i kommunen 60 Avslutning

55 Inledning 56 Val av justeringsledamot 57 Nästa möte 58 Samrådsgrupperna 59 Hjälpmedelsverksamheten i kommunen 60 Avslutning GOTLANDS KOMMUN Kommunala handikapprådet REGISTER Sammanträde 55 Inledning 56 Val av justeringsledamot 57 Nästa möte 58 Samrådsgrupperna 59 Hjälpmedelsverksamheten i kommunen 60 Avslutning 1 Plats och

Läs mer

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL 2017-05-16 Sid 15 Inledning... 1 16 Val av justeringsledamot... 1 17 Godkännande av dagordningen... 1 18 Föregående protokoll... 1 19 Information från representantgruppen...

Läs mer

Kallelse SON 2018/929

Kallelse SON 2018/929 Sammanträdesdatum 2019-01-08 Sekreterare Helena Eskedahl Kallelse SON 2018/929 Kallelse till socialnämndens sammanträde 8 januari 2019, klockan 14.00 16.00 Ösel, Visborg Föredragningslista Förslag på justerare:

Läs mer

Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp 30 november Innehållsförteckning

Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp 30 november Innehållsförteckning Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp 30 november 2015 Innehållsförteckning 1. Trill int ikull... 3 2. Stöd till personer med NPF och anhöriga... 3 3. Förslag till övriga frågor...

Läs mer

Handikapprådet PROTOKOLL

Handikapprådet PROTOKOLL Handikapprådet 2012-05-23 Sid 45 Inledning... 1 46 Val av justeringsledamot... 1 47 Godkännande av dagordningen... 1 48 Föregående protokoll... 1 49 Handlingar och hemsidan... 1-2 50 e-verktyget... 2 51

Läs mer

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL 2016-05-25 Sid 13 Inledning... 1 14 Val av justeringsledamot... 1 15 Godkännande av dagordningen... 1 16 Föregående protokoll... 1 17 Information från representantgruppen...

Läs mer

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL 2017-12-05 Sid 37 Inledning... 1 38 Val av justeringsledamot... 1 39 Godkännande av dagordningen... 1 40 Föregående protokoll... 1 41 Mötestider 2018... 1 42 Handlingsplan

Läs mer

Pensionärsrådet PROTOKOLL

Pensionärsrådet PROTOKOLL Pensionärsrådet PROTOKOLL 2012-02-23 Sid 37 Tyst minut... 1 38 Val av justeringsledamot... 1 39 Protokoll från 10 november... 1 40 Val av vice ordförande samt 2:e vice ordförande... 1 41 Information från

Läs mer

Protokoll Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. 24 januari 2019

Protokoll Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. 24 januari 2019 24 januari 2019 GVN 2018/243 Plats och tid Rügen, Rådhuset Vsiborg, 24 januari 2019, klockan 09.00 12.00 Närvarande Beslutande Ersättare Andreas Unger (M), ordförande Philip Swärd (M) Joakim Samuelsson

Läs mer

2. Förslag till övriga frågor. 3. Föregående minnesanteckningar från mötet den 18 november Aktuellt från socialnämnden

2. Förslag till övriga frågor. 3. Föregående minnesanteckningar från mötet den 18 november Aktuellt från socialnämnden Socialnämnden Samrådsgrupp med handikapporganisationerna Datum 5 februari 2014 1 (6) 1. Inledning 2. Förslag till övriga frågor 3. Föregående minnesanteckningar från mötet den 18 november 2013 4. Aktuellt

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 5. Rapport från SON och HSN. 8. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 5. Rapport från SON och HSN. 8. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 12 september 2017 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Inkomna frågor 5. Rapport från SON

Läs mer

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL 2015-09-23 Sid 26 Inledning... 1 27 Val av justeringsledamot... 1 28 Godkännande av dagordningen... 1 29 Föregående protokoll... 1 30 Information från representantgruppen...

Läs mer

Remiss. Översyn vårdprocess tillnyktring

Remiss. Översyn vårdprocess tillnyktring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Socialförvaltningen Christina Godarve, avdelningschef individ- och familjeomsorgen Åsa Hedqvist, verksamhetschef akutmottagningen Visby lasarett Ärendenr SON 2016/194,

Läs mer

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 5 april 2017

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 5 april 2017 Socialnämndens arbetsutskott 5 april 2017 SON 2017/21 Plats och tid Rådhuset Ösel, 5 april 2017, klockan 09.00 12.00 Närvarande Beslutande Ersättare Maria Björkman, Ordförande (S) Jonas Niklasson, 2:e

Läs mer

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 8 mars 2017

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 8 mars 2017 8 mars 2017 SON 2017/19 Plats och tid Rådhuset Ösel, 8 mars 2017, klockan 09.00 12.00 Närvarande Beslutande Mats Sundin (S), tjg ersättare, 9-12, 14-20 Monika Eriksson (V), tjg ordförande Jonas Niklasson

Läs mer

Dagordning för socialnämndens arbetsutskott den 22 november 2013

Dagordning för socialnämndens arbetsutskott den 22 november 2013 Linda Larsson Kallelse/Underrättelse 13 november 1 (6) Till ledamöterna i och till övriga inom SOF för kännedom Kallelse till arbetsutskott: Datum: Fredagen den 22 november 2013, kl 13.00 cirka 16.30 i

Läs mer

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 4 april 2018

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 4 april 2018 4 april 2018 SON 2018/15 Plats och tid Ösel, 4 april 2018, klockan 09.00 10.30 Närvarande Beslutande Ersättare Håkan Ericsson, Ordförande (S) Mats Sundin (S), tjg ersättare Lena Stenström (MP) Ola Lindvall

Läs mer

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL 2017-02-14 Sid 1 Inledning... 1 2 Val av justeringsledamot... 1 3 Godkännande av dagordningen... 1 4 Föregående protokoll... 1 5 Information från representantgruppen... 2

Läs mer

1. Mötets öppnande. 2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 6. Ia Lönngren information om IBIC. 7. Rapport från SON och HSN

1. Mötets öppnande. 2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 6. Ia Lönngren information om IBIC. 7. Rapport från SON och HSN Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 27 november 2017 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Inkomna frågor 5. Therése Kullåker

Läs mer

Pensionärsrådet Region Gotland REGISTER PROTOKOLL 2015-09-02. Sid

Pensionärsrådet Region Gotland REGISTER PROTOKOLL 2015-09-02. Sid Pensionärsrådet Region Gotland REGISTER PROTOKOLL 2015-09-02 Sid 21 Inledning... 1 22 Val av justeringsledamot... 1 23 Protokoll från 12 maj 2015... 1 24 Information från nämnderna... 1-2 25 Förslag på

Läs mer

2. Förslag till övriga frågor. 3. Föregående minnesanteckningar från mötet den 4 september. 4. Aktuellt från socialnämnden

2. Förslag till övriga frågor. 3. Föregående minnesanteckningar från mötet den 4 september. 4. Aktuellt från socialnämnden Socialnämnden Samrådsgrupp med handikapporganisationerna Datum 18 november 2013 1 (7) 1. Inledning 2. Förslag till övriga frågor 3. Föregående minnesanteckningar från mötet den 4 september 4. Aktuellt

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

2. Förslag till övriga frågor. 4. Aktuellt från socialnämnden. 7. Önskemål om frågor till nästa sammanträde. 8. Tid för nästa sammanträde

2. Förslag till övriga frågor. 4. Aktuellt från socialnämnden. 7. Önskemål om frågor till nästa sammanträde. 8. Tid för nästa sammanträde Socialnämnden Samrådsgrupp med handikapporganisationerna Datum 17 september 2014 1. Inledning 2. Förslag till övriga frågor 3. Föregående minnesanteckningar från mötet den 5 maj 2014 4. Aktuellt från socialnämnden

Läs mer

Bildtext till organisation Barnsam Bild på ett barn i mitten som hoppar. Runt barnet finns en cirkel där verksamheter samverkar för att ge stöd till b

Bildtext till organisation Barnsam Bild på ett barn i mitten som hoppar. Runt barnet finns en cirkel där verksamheter samverkar för att ge stöd till b Bildtext till organisation Barnsam Bild på ett barn i mitten som hoppar. Runt barnet finns en cirkel där verksamheter samverkar för att ge stöd till barnet vilka är utbildning, barnnätverket, hälso- och

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 6. Rapport från SON och HSN. 8. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 6. Rapport från SON och HSN. 8. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 5 december 2016 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Gruppdiskussion 5. Inkomna frågor 6.

Läs mer

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 25 januari 2017

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 25 januari 2017 Socialnämndens arbetsutskott 25 januari 2017 SON 2017/18 Plats och tid Rådhuset Ösel, 25 januari 2017, klockan 08.30 12.20 Närvarande Beslutande Ersättare Maria Björkman, Ordförande (S) Jonas Niklasson,

Läs mer

Handikapprådet PROTOKOLL

Handikapprådet PROTOKOLL Handikapprådet PROTOKOLL 2013-02-19 Sid 88 Inledning... 1 89 Val av justeringsledamot... 1 90 Godkännande av dagordningen... 1 91 Föregående protokoll... 1 92 Erfarenhet från utbildningsdagen 28/11...

Läs mer

Gemensam information tillsammans med hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott. Dagordning för socialnämndens arbetsutskott den 28 januari 2014

Gemensam information tillsammans med hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott. Dagordning för socialnämndens arbetsutskott den 28 januari 2014 Linda Larsson Kallelse/Underrättelse 24 januari 2014 1 (6) Till ledamöterna i Socialnämnden och till övriga inom SOF för kännedom Kallelse till arbetsutskott: Datum: tisdagen den 28 januari 2014, kl 09.00

Läs mer

2. Förslag till övriga frågor. 4. Aktuellt från socialnämnden. 6. Trygghetslarm (Anita Olofsson) 7. Aktuellt från organisationerna, laget runt

2. Förslag till övriga frågor. 4. Aktuellt från socialnämnden. 6. Trygghetslarm (Anita Olofsson) 7. Aktuellt från organisationerna, laget runt Socialnämnden Samrådsgrupp med handikapporganisationerna Datum 7 maj 2014 1. Inledning 2. Förslag till övriga frågor 3. Föregående minnesanteckningar från mötet den 5 februari 2014 4. Aktuellt från socialnämnden

Läs mer

PROTOKOLL. Rose-Marie Stenbom. Ledningskontoret, Visborg. Pensionärsrådet Katrin Rindlaug, samordnare

PROTOKOLL. Rose-Marie Stenbom. Ledningskontoret, Visborg. Pensionärsrådet Katrin Rindlaug, samordnare PROTOKOLL Sammanträdesdag Pensionärsrådet 2015-12-01 Plats och tid Visborgsallén 19, Rådhuset, kl. 13.00-15.30 Närvarande Björn Jansson, ordf Maria Björkman Stefaan De Maecker Lars-Erik Wiss Rose-Marie

Läs mer

Gotland. Region. Samrådsgruppen för tillgänglighetsfrågor med kultur- och fritidsnämnden PROTOKOLL Justering av protokollet

Gotland. Region. Samrådsgruppen för tillgänglighetsfrågor med kultur- och fritidsnämnden PROTOKOLL Justering av protokollet Samrådsgruppen för tillgänglighetsfrågor med kultur- och fritidsnämnden PROTOKOLL 2015-05-26 1 Ordföranden hälsar välkommen 2 Justering av protokollet 3 Föregående protokoll 21 maj 2014 4 Budgetarbete

Läs mer

Regionstyrelsen protokoll 18 augusti 2015

Regionstyrelsen protokoll 18 augusti 2015 Regionstyrelsen protokoll 18 augusti 2015 Regionstyrelsen PROTOKOLL 2015-08-18 245 Villkorat anbud samt ramavtal med Spendrups om mark för bryggeri i Visby hamn 246 Beslut om deltagande i bildande av kommunalförbund

Läs mer

Protokoll Tekniska nämnden. 14 mars 2018

Protokoll Tekniska nämnden. 14 mars 2018 14 mars 2018 TN 2018/501 Plats och tid Öland, 14 mars 2018, klockan 08.30 09.00 Närvarande Beslutande Ersättare Tommy Gardell, Ordförande (S) Torgny Ammunet (S) Renée Lingström (S), tjg ersättare Daniel

Läs mer

2. Föregående minnesanteckningar från möte 20 maj. 3. Aktuellt från socialnämnden. 4. Rapport från kartläggning inom FREDA-projektet

2. Föregående minnesanteckningar från möte 20 maj. 3. Aktuellt från socialnämnden. 4. Rapport från kartläggning inom FREDA-projektet Socialnämnden Samrådsgrupp med handikapporganisationerna Datum 4 september 2013 1 (8) 1. Inledning 2. Föregående minnesanteckningar från möte 20 maj 3. Aktuellt från socialnämnden 4. Rapport från kartläggning

Läs mer

Pensionärsrådet Region Gotland REGISTER PROTOKOLL Sid

Pensionärsrådet Region Gotland REGISTER PROTOKOLL Sid Pensionärsrådet Region Gotland REGISTER 2018-02-21 Sid 1 Inledning... 1 2 Val av justeringsledamot... 1 3 Protokoll från 21 november 2017... 1 4 Information från SON... 1-2 5 Information från Regionstyrelsen...

Läs mer

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Eva Borgede. Eva Carlbrand Doris Persson. Kommunhuset, Alafors. Rådet för funktionshinderfrågor

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Eva Borgede. Eva Carlbrand Doris Persson. Kommunhuset, Alafors. Rådet för funktionshinderfrågor 1(14) Plats och tid: Hövdingasalen Nödinge, kl13:00-15:00 Beslutande Rose-Marie Fihn, ordf Kommunstyrelsen och tjänstgörande ersättare Eva Eriksson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Tyrone Hansson Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift Ersätter reglemente för rådet för funktionshinderfrågor 2014-10-01 KS2014/1492 Diarienummer: KS2015/1444-1 Dokumentansvarig: Sekreterare i rådet

Läs mer

Patientnämnden PROTOKOLL

Patientnämnden PROTOKOLL Patientnämnden PROTOKOLL 2018-05-31 PN 26 Rapport klagomålsärenden: Aktuell statistik och iakttagelser PN 27 Rapport stödpersonsverksamheten PN 28 Rapport från kansliet PN 29 Ekonomi PN 30 Patientsäkerhetskonferensen:

Läs mer

BUS Gotland. Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd. BarnSam Region Gotland

BUS Gotland. Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd. BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd I Region Gotland finns sedan sommaren 2012 en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Reglemente för Tillgänglighetsrådet i Region Jämtland Härjedalen. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Reglemente för Tillgänglighetsrådet i Region Jämtland Härjedalen. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen i Region Jämtland Härjedalen Version: 1 Beslutsinstans: Regionstyrelsen 2(5) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. Nyutgåva 3(5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SYFTE... 4 2 UPPGIFTER... 4 3

Läs mer

Patientnämnden PROTOKOLL

Patientnämnden PROTOKOLL Patientnämnden PROTOKOLL 2019-02-07 PN 1 Rapport klagomålsärenden: Aktuell statistik och iakttagelser PN 2 Rapport stödpersonsverksamheten PN 3 Versamhetsberättelse 2018 PN 4 Rapport från kansliet PN 5

Läs mer

Pensionärsrådet Region Gotland REGISTER PROTOKOLL Sid

Pensionärsrådet Region Gotland REGISTER PROTOKOLL Sid Pensionärsrådet Region Gotland REGISTER PROTOKOLL 2017-11-21 Sid 21 Inledning... 1 22 Val av justeringsledamot... 1 23 Protokoll från 3 maj 2017... 1 24 Val av 1:e vice ordförande... 1 25 Information från

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Råd för funktionhinder och delaktighet 2019-04-12 1 (4) Plats och tid Fontänen, Vagnhallen, kl. 13:30-15:30 Beslutande Enligt sida 2 Övriga deltagande Enligt sida 2 Utses att justera Sekreterare... Paragrafer

Läs mer

Gotland. Region. Samrådsgruppen för tillgänglighetsfrågor med kultur- och fritidsnämnden PROTOKOLL

Gotland. Region. Samrådsgruppen för tillgänglighetsfrågor med kultur- och fritidsnämnden PROTOKOLL Samrådsgruppen för tillgänglighetsfrågor med kultur- och fritidsnämnden PROTOKOLL 2015-10-28 10 Ordföranden hälsar välkommen 11 Justering av protokollet 12 Föregående protokoll 26 maj 2015 13 Budgetarbete

Läs mer

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL

Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL 2018-05-22 Sid 12 Inledning... 1 13 Val av justeringsledamot... 1 14 Godkännande av dagordningen... 1 15 Föregående protokoll... 1 16 Valmyndigheten om tillgänglighet i kommun

Läs mer

r-t DALARNA Central förvaltning Hälso- och sjukvårdsenheten

r-t DALARNA Central förvaltning Hälso- och sjukvårdsenheten JREGION r-t DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 2019-02-21 1-10 Sid 1 (6) Protokoll från Regionens Pensionärsråd sammanträde Tid: 2019-02-21 I kl. 13.00-15.30 Plats: Regionkontoret, Futurum

Läs mer

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson Kommunens råd i frågor om funktionsnedsättning 2011-11-23 1 Plats och tid Stadshuset Mjölby, Sammanträdesrum Högby kl. 16.00 18.00 Beslutande Anna Johansson, S, ordf. Iréne Karlsson, M, Sven Törnquist,

Läs mer

Minnesanteckningar branschråd personlig assistans

Minnesanteckningar branschråd personlig assistans Socialförvaltningen Therese Thomsson Mariann G Luthman 10 november 2016 Minnesanteckningar branschråd personlig assistans 10 november 2016 Mariann inleder, hälsar välkommen och vi tar en presentationsrunda.

Läs mer

Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd (BUS) BarnSam Region Gotland

Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd (BUS) BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd (BUS) BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd I Region Gotland finns sedan sommaren 2012 en överenskommelse

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid kl. 18.00-20.00 Ledamöter Representanter Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Alf Michelsen (M) ledamot

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunala pensionärsrådet

Sammanträdesprotokoll Kommunala pensionärsrådet Kommunala pensionärsrådet 2015-11-11 1-5 Plats och tid Sammanträdesrum Fävren, kv Postmästaren, kl. 10:00-12:00 Ledamöter/ersättare Erland Linjer (M), socialnämnden, ordförande ViviAnne Johansson (C),

Läs mer

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015 SON 150 Redovisning och handlingsplan med anledning av beslut från IVO SON 151 Ekonomisk månadsrapport för oktober 2015 SON 152 Driftsform för nytt särskilt boende SON 153 Budget 2016 Plats och tid Rådhuset,

Läs mer

Mjölby Kommun. Stadshuset, Kommunstyrelsesalen, Mjölby, kl

Mjölby Kommun. Stadshuset, Kommunstyrelsesalen, Mjölby, kl Kommunens råd i frågor om funktionsnedsättning 2014-09-30 1 Plats och tid Stadshuset, Kommunstyrelsesalen, Mjölby, kl. 14.00-16.30 Beslutande Cecilia Vilhelmsson, (S) ordförande, Monika Gideskog (M), Göran

Läs mer

REGION GOTLANDS REGELVERK FÖR STÖD TILL TRYGGHETSBOENDEN

REGION GOTLANDS REGELVERK FÖR STÖD TILL TRYGGHETSBOENDEN Författningssamling för Region Gotland REGION GOTLANDS REGELVERK FÖR STÖD TILL TRYGGHETSBOENDEN Antaget av regionfullmäktige 2017-06-19, 91. Detta dokument innehåller definitioner, organisation, förmedling

Läs mer

Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Norr

Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Norr Sjukvårdsstyrelse Norr PROTOKOLL 2014-11-06 8/2014 1-12 Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Norr Datum Torsdagen den 6 november 2014 Tid 14.00 15.30 Plats Ledamöter Mälarsalen, Landstingshuset (M) Lotta Lindblad-Söderman

Läs mer

Habilitering och rehabilitering

Habilitering och rehabilitering Överenskommelse Fastställd av Hälso- och sjukvårdsnämnden och Socialnämnden Framtagen av Leif Olsson, Cecilia Persson Beslutsdatum 2017-03-22 (revidering) SON 34 HSN 347 Upprättad 2015-05-13 Ärendenr SON

Läs mer

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor HUDDINGES RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor Tid Onsdag den 11 december 2013, klockan 17:30 20:30 Plats Huddinge Konferens Center,

Läs mer

Regionfullmäktige KALLELSE 19 december 2016

Regionfullmäktige KALLELSE 19 december 2016 Regionfullmäktige Sammanträdesdag 2016-12-19 Handlingar till Ärende 40 Regionfullmäktige KALLELSE 19 december 2016 Extra ärende Försäljning av fastighet. Visby Kometen 1 konstskolan Innehåll Regionstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Torsdagen den 16 januari 2014 Tid 13.00-15.00 Plats Landstingshuset, Hantverkargatan

Läs mer

GVN 7 Val av två ledamöter till nämndernas samrådsgrupper, personer med funktionshinder

GVN 7 Val av två ledamöter till nämndernas samrådsgrupper, personer med funktionshinder Register GVN 4 Presentation av nämndledamöter GVN 5 Presentation av GVF stab och ledningsgrupp GVN 6 Val av ledamöter och ersättare i arbetsutskott GVN 7 Val av två ledamöter till nämndernas samrådsgrupper,

Läs mer

KFF Kansli konferens 13.30-16.00. Tommy Cedervall (fp) ordförande

KFF Kansli konferens 13.30-16.00. Tommy Cedervall (fp) ordförande Folkhälsorådet 2012-11-20 1(15) Plats och tid KFF Kansli konferens 13.30-16.00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Tommy Cedervall (fp) ordförande Tommy Cedervall(FP),

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Ulrika Jansson Ärendenr. RS 2013/224 Handlingstyp Riktlinje 1 (7) Datum 2013-06-26 Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av regionstyrelsen 2013-08-29, 240 Riktlinjer för intern

Läs mer

Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G

Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Brukarrådet 2013-02-14 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Föregående mötes protokoll 2 Utredning om Svegs Folkets Hus, information om remiss 3 Information från Hjärt- och lungsjukas

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (11) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande.... Ann-Margret Ringnér

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (11) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande.... Ann-Margret Ringnér Folkhälsorådet 2014-04-08 1(11) Plats och tid KFF Kansli, Greenroom Beslutande Övriga deltagare Tommy Cedervall (FP) ordförande Börje Norén, folkhälsosamordnare Ann-Margret Ringnér, hälsostrateg Bert-Inge

Läs mer

Kommunala Rådet för Funktionsnedsatta. Tid och plats: Klockan , Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten

Kommunala Rådet för Funktionsnedsatta. Tid och plats: Klockan , Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten Kommunala Rådet för 2014-02-20 1 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 16.10, Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Marianne Eriksson (s) Fredrik

Läs mer

3. Öppna förskolan Gurkfröet sid. 6-8

3. Öppna förskolan Gurkfröet sid. 6-8 Karl Risp Kallelse/Underrättelse 24 mars 2014 1 (7) Till ledamöterna i Socialnämnden och till övriga inom SOF för kännedom Kallelse till sammanträde: Arbetsutskottet: onsdagen den 2 april kl 9.00 cirka

Läs mer

Samrådsgrupp med Hälso- och sjukvårdsnämnden/socialnämnden den 23 maj 2016, kl

Samrådsgrupp med Hälso- och sjukvårdsnämnden/socialnämnden den 23 maj 2016, kl 1(9) Samrådsgrupp med Hälso- och sjukvårdsnämnden/socialnämnden den 23 maj 2016, kl 13.30 16.00 Deltagare Leif Dahlby, ordförande Monika Eriksson Kerstin Lindgren För patientföreningarna: Thord Lindström

Läs mer

Stefan Tengberg, ekonomichef Margareta Hammarberg, konsult äldreomsorgen Jan Ekström, mötessekreterare

Stefan Tengberg, ekonomichef Margareta Hammarberg, konsult äldreomsorgen Jan Ekström, mötessekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (4) Plats och tid Gripen, Gislaved kl. 08.30 11.40 Bengt Petersson, ordförande Lena Åsberg, socialnämnden Lis Melin, socialnämnden Ulla Petersson, SKPF Pentti Kuhna, Finska

Läs mer

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:00. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:00. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare Plats och tid Kommunhuset Torup 2015-12-10, kl 13:30-15:00 Paragrafer 51-58 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande Björn Jönsson

Läs mer

PROTOKOLL. Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00

PROTOKOLL. Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 1(9) Plats och tid ande Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 Monica Samuelsson (S) ordförande Rose-Marie Fihn (FP) Anita Skoglund (M) vice ordförande Jarl Karlsson (S) Ale kommun Ale kommun Västra

Läs mer

Protokoll från rådet för funktionshinder

Protokoll från rådet för funktionshinder Socialtjänstavdelningen Östermalms stadsdelsförvaltning Protokoll Sida 1 (6) 2018-01-09 Protokoll från rådet för funktionshinder Protokollet har justerats per mejl 2018-01-11 Närvarande ledamöter: Jan

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Bangatan 10 A i Lund Tisdagen den 20 juni 2017 kl

Vård- och omsorgsförvaltningen, Bangatan 10 A i Lund Tisdagen den 20 juni 2017 kl Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum sid. 1 Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen, Bangatan 10 A i Lund Tisdagen den 20 juni 2017 kl. 15.00 17.40 Ledamöter Ann-Margreth Olsson (s) Kommunstyrelsen

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning RIKTLINJER Trygg och effektiv utskrivning Fastställd av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Gäller 2018 Version [1.0] Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Mats Ove Svensson, kommunchef Ann Larsson, Omsorgsförvaltningen. Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Maria Hassing Karlander

Mats Ove Svensson, kommunchef Ann Larsson, Omsorgsförvaltningen. Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Maria Hassing Karlander 24-34 Plats och tid Kommunhuset, Långö, Kungshamn, kl 09:00 11:30 Beslutande Britt Wall (s), KS, ordförande Susanne Aronsson (nsp), UN Eva Abrahamsson (m), M&BN Petra Sundblad (s), HSN Adjungerade Mats

Läs mer

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) 2011-04-26 Plats och tid Kullängen, Hallsberg, kl 08.30-09.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Gunnel Hedström (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Inga-Lill Thim

Läs mer

Sven-Arne Persson (S), vice ordförande. Tjg ordförande på mötet Inger Kjellberg Ingegärd Nilsson Per af Forselles Lennart Bengtsson

Sven-Arne Persson (S), vice ordförande. Tjg ordförande på mötet Inger Kjellberg Ingegärd Nilsson Per af Forselles Lennart Bengtsson Sida 1 av 5 Tid och plats 22 maj 2018 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby Närvarande Ledamöter Sven-Arne Persson (S), vice ordförande. Tjg ordförande på mötet Inger Kjellberg Ingegärd

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-11-20 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl 10.00-11.10 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9) Sida 1(9) Plats och tid Stadshuset, fredag 27 november 2015, kl 8.30 12.00 Ledamöter Övriga närvarande Ledamöter Pernilla Övermark (S), ordförande, Mölndals stad Marianne Ahlborg (FP), HSN Väster, 1 vice

Läs mer

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:30. Paragrafer 1-9. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:30. Paragrafer 1-9. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare Plats och tid Toftaängen 2017-02-16, kl 13:30-15:30 Paragrafer 1-9 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande Björn Jönsson Utses

Läs mer

1. Justeringsledamot i tur: 2. Sekretessärende. Svar på brev. 3. Sekretessärende. Nedläggning av utredning om faderskap 1

1. Justeringsledamot i tur: 2. Sekretessärende. Svar på brev. 3. Sekretessärende. Nedläggning av utredning om faderskap 1 Linda Larsson Kallelse/Underrättelse 3 september 2013 1 (6) Till ledamöterna i och till övriga inom SOF för kännedom Kallelse till socialnämnd: Datum: Tisdagen den 10 september 2013, kl 9.00 cirka 12.30

Läs mer

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Ingrid Sundström Äldreomsorgschef Elisabeth Kisch-Juvall Enhetschef. Inger Höij, sekreterare Evy Sjögren SKPF

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Ingrid Sundström Äldreomsorgschef Elisabeth Kisch-Juvall Enhetschef. Inger Höij, sekreterare Evy Sjögren SKPF Plats och tid Tallåsenrummet, 13:15-16.30 Beslutande: Markus Evensson (S)ordförande Mona Wandel (SRD) Maj-Britt Tönners (C) Bo Hammarsten PRO Anna-Maria Winblad PRO Sören Larsson PRO Maria Stensson SPF

Läs mer