SLB medlemsmöte 14 februari 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SLB medlemsmöte 14 februari 2013"

Transkript

1 SLB medlemsmöte 14 februari 2013 Plats: Spelbomskan, Regionbibliotek Stockholm Deltagare Maria Jacobsson, Bibliotek, bildning och media, Region Skåne Elisabeth Stenberg-Lundin, Gotlands Länsbibliotek Anna Ring, Jämtlands läns bibliotek Ann-Charlotte Wedérus, Landstinget Västmanland Lisa de Souza, Länsbibliotek Dalarna Katinka Borg, Länsbibliotek Jönköping Kristina Hedberg, Länsbibliotek Sydost Anneli Reinhammar, Länsbibliotek Sörmland Kerstin Olsson, Länsbibliotek Östergötland Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Birgitta Markusson, Norrbottens länsbibliotek Maria Ehrenberg, Regionbibliotek Halland Christer Bergqvist, Regionbibliotek Kalmar Krister Hansson, Regionbibliotek Stockholm Anmält förhinder Susanne Ljungström, Länsbiblioteket i Västerbotten Malin Norrby, Länsbibliotek Uppsala Bengt Källgren, Kultur i Väst Roland Tiger, Länsbiblioteket Västernorrland Anna Christina Rutquist, Länsbiblioteket i Värmland Dagen började med att ordförande, Maria Ehrenberg, Regionbibliotek Halland, hälsade välkommen. Eftersom det var ganska många nya medlemmar gjordes en snabb presentationsrunda. Litteraturutredningen. Medlemsmötet fick besök av kulturrådets Maria Ågren och Cay Corneliusson. De delgav oss kulturrådets tankar kring innehållet i utredningen. Se bifogad presentation. Utgångspunkterna för KUR och som kan vara relevanta för läns- och regionbibliotek: Utredningen har ett brett anslag vilket är positivt. Men de har missat att beskriva verktyg som t ex ökad samverkan. KUR konstaterar att resurserna omfördelas fr a från kulturområdet och efterlyser sektorsövergripande samarbete som också borde ha fört med sig att mer ekonomiska medel kunnat ställas till förfogande i läslyftet. Läslyftet KUR: Det borde framgå tydligare vilka grupper som ska prioriteras i läslyftet. En parlamentarisk beredning är bra men den måste innehålla representanter från andra sektorer än kulturområdet.

2 Kompetenshöjning för lärare är bra, men även bibliotekarieutbildningarna har behov av fortbildningar. Här ser KUR att fortbildningarna kan samordnas. Samverkansmodellen Inköpsstödet till folkbiblioteken tas bort och förs över till samverkansmodellen. Det är bra att litteraturen kommer in i samverkansmodellen men det innebär inte automatiskt att det kommer att få samma effekt som inköpsstödet. Det kan innebära en fokusförändring där det sker satsningar snarare för att öka medvetenheten om läsning främst hos vidareförmedlare än den direkta målgruppen, barn och unga. Det är bra att litteratur kommer in i samverkansmodellen och kulturplanerna men det blir problematiskt om pengarna försvinner in i modellen utan att de går till läsningen, menar KUR. [Därefter följde en lång diskussion om de 17 miljonerna och huruvida de bäst gjorde nytta som inköpsstöd eller som metodutveckling]. KUR jobbar på en gemensam överenskommelse om kulturplanerna med KB de ser behov av en växelverkan mellan biblioteksplanerna och de regionala kulturplanerna. En avslutande kort diskussion handlade om KURs samordningsuppdrag och om gränsen mellan KB :s nationella samordningsuppdra och de 16 mkr som föreslås till KUR. Intern diskussion om SLB:s remissvar Kerstin Olsson, Länsbibliotek Östergötland hade deltagit i en hearing med Svensk Biblioteksförening och DIK, som hon rapporterade ifrån. Bl a kommer SB att föreslå att samordningen snarare bör ligga hos KB än hos KUR i analogi med vad de tidigare tyckt om KB som myndighet för nationell samordning av biblioteksväsendet. Maria Ehrenberg gick igenom föreliggande förslag till remissyttrande och fick en rad kommentarer av medlemmarna. Beslut: kommentarerna arbetas in i slutdokumentet som styrelsen tar ställning till den 22 februari. Elib Beslut: SLB styrelse får i uppdrag att föra en dialog med SKL om avtalet om e-böcker. Aktuellt på länsbiblioteken Maria E: Ny förvaltning på gång, kulturavdelningen blir egen förvaltning inom Region Halland, ny kulturplan planeras. Maria J: Projekt: Folkbiblioteken som kulturhus, 1,1 mkr till 10 bibliotek i utvecklingsbidrag + 1 mkr i samverkansmodellen för fortsättningen. En nationell 2-dagars konferens planeras till slutet av oktober tills med biblioteksföreningen. Mediesamarbete i Skåne är i full gång Kristina Elding håller i trådarna Krister: Lånecentralen har upphört och uppdragsenheten ska bort. 800 tkr ska sparas varje år under tre år. Kvar blir en organisation med enbart utvecklingsledare.

3 Lisa: KUB-projektet med mål lärande i vardagen är i fullgång, innefattar bibliotek förutom Dalarna, Värmland, Gävleborg och Uppsala län. Lisa slutar sista mars. Ny länsbibliotekarie blir Maria Törnfeldt. Lotta: Länsbiblioteket i Västmanland ingår i en basenhet inom landstinget för kultur tillsammans med Länsmuseet, Lotta är ansvarig för kulturkonsulenterna; just nu tittar de över konsulentrollen. Kulturplanen revideras i höst. Christer: arbetar med att genomföra Regional Digital Agenda i länet i temaområdet digital delaktighet och IT. 13 maj planeras en studiedag om folkbibliotekens roll i strategierna för vuxnas lärande. Katinka: En Regionkommun är planerad till2015, kulturplanen ska revideras. Fokus ska ligga på barn och unga efter Från tanke till handling -projektet som visat på att barnbibliotekarier arbetar isolerat. Aktionslärande är metoden för att jobba med frågan. Kerstin: Arbetar med ett gemensamt biblioteksdatasystem och gemensam webb där 11 av 14 kommuner deltar. Regional Digidel-kampanj, Digital Agenda, Kompetensutvecklingsprojektet BESÖK, samhällsorientering för nyanlända. Anneli: Kompetensutvecklingsprojektet Kompobib avslutas med att konsulenterna åker ut till kommunerna med för att prata om arbetsplatslärande från ett perspektiv som tagits fram i projektet. Ny biblioteksplan tas om ett par veckor Har precis genomfört en lyckad avslutningskonferens för projektet Utan språk är du körd. Kristina är alldeles nyanställd och tar reda på vad länsbiblioteket håller på med. Marknadsföringsprojektet Futurum.kom är avslutat och övergår i vanlig verksamhet. Gemensam webb (Arena) från april. Elisabet: gotländsk läsfrämjandeplan, reviderad kulturplan och biblioteksplan är på gång. Mycket programverksamhet. Från 1 juli är högskolebiblioteket på Gotland del av Uppsala UB. Anna: I Jämtland är det Östersund som bedriver regional biblioteksverksamhet. Satsar på digidelaktiviteter personalen får utbildning först, digitalt berättande för barn, gemensam webb. Birgitta: Regionkommun på gång, ny kulturplan, mediesamarbete lanserades i januari, gemensam katalog byggd på Micromarc i hela länet, ny gemensam organisation för samordning mellan kommunerna är i drift, det finns en litteraturstrategisk grupp för länet. Peter: Regionkommun 2015, Regional Digital Agenda för Örebro län fokusområden De som behöver och Kultur. Samarbetar med Sörmland och Västmanland och Läsrörelsen om läsprojekt för de allra minsta barnen. I samband med rundan laget runt avtackades Lisa de Souza eftersom det var hennes sista möte i SLB Digidel Ann Wiklund rapporterade om biblioteken i Digidel2013. Se bifogad presentation.

4 [Ett ytterligare medskick kom från Ann efter mötet: Apropå SKLs RegLab och det nya lärprojektet om regionala digitala agendor, så tänker jag att detta forum skulle kunna vara utmärkt för att också peka på behovet av: Internetstatistik för varje region/län En kartläggning av den öppna offentliga resursen bibliotekens nuläge vad gäller bredband och teknikpark, för att sedan kunna diskutera en fortsatt utveckling typ den ni skisserar i ert dokument för Örebro län och som är avsikten bakom det projekt Christer B beskrev e-serviceverkstad. I RegLab finns både Tillväxtverket och Vinnova. Det betyder att där finns aktörer med medel. Tillväxtverket för den mer arbetsmarknadsinriktade regionala tillväxten (via EU-medlen) och Vinnova för forskning och innovation (de har alltid pengar men man behöver träffa rätt de är svårflörtade!). Däremot vet jag ju inte om dessa myndigheter också finns med i lärprojektet om regionala digitala agendor, men de av er från länsbibliotek som har möjlighet att vara med där, kan ju lyfta frågorna. Där kommer vad jag ser på webben också att diskuteras de 60 miljoner som regeringen lagt för vidare utveckling av de regionala kompetensplattformarna!!!!!! I den satsningen nämns lärcentra. Vi har ju god kontakt via Kent Wallén, ordf. i Nitus. Han och jag har talat om dessa miljoner. Jag skickade också en fråga till Näringsdepartementet om bibliotek kan finnas med bland dem som kan ta del av dem och fick svar att eftersom fokus är regional utveckling/arbetsmarknad, är det dessa parter man i så fall ska tala med. Därför tror jag att RegLab och lärprojektet om agendorna kan vara en nyckel! Folkbildningsrådet ska göra en utvärdering av folkbildningens arbete med flexibelt lärande. Jag har sagt ok till att bli intervjuad. I Digitaliseringskommissionens nya expertgrupp finns Johanna Berg, Digisam/Riksarkivet. Johanna vet en hel del om vårt arbete. Jag träffar henne informellt på onsdag.] Beslut: Styrelsen bjuder sig till ett möte med representanter för Cesam och Louise Andersson på SKL. Christer berättade om vad som är på gång i Kalmar och deras fokus på +65åringar. I en ansökan från internetfonden söker man projektmedel för E-serviceverkstäder på biblioteken i länet i samarbete med och finansiering av andra aktörer som myndigheter med ansvar för samhällsinformation. Pilot i Mjölby och Kalmar, + några kommuner utanför konstellationen Kalmar/Östergötland t ex Botkyrka. Piloten skulle innebära test av olika servicenivåer beroende på storlek och ambition. Se bilaga. [Christer skapar och bjuder in till en sluten diskussionsgrupp på Facebook för dialog kring Regionala Digitala Agendor i länen.] Stadgeändring Lisa lämnade arbetsgruppens förslag, se bilaga. Beslut: styrelsen diskuterar förslaget och presenterar ett nytt förslag till stadgar till årsmötet. Beslut: frågan om styrelsens pärmar tas upp vid senare tillfälle. KUR och redovisningen till kulturdatabasen

5 Maria E presenterade bakgrunden till samtal som första om den bristande kvaliteten i länsbibliotekens redovisning till KUR i och med kulturplanerna. Frågan tas upp vid KB:s kvalitetsträff 11 mars. NSG Nationella Skolbiblioteksgruppen Det behövs en ersättare för Anne Catrine Eriksson, Länsbibliotek Sörmland. Beslut: en lämplig konsulent föreslås vid årsmötet, medlemmarna uppmanas att nominera representant. Medlemsavgiften till NSG är 2000 kronor och har tydligen inte betalats. Lånecentraler Maria Jacobsson lyfte frågan om lånecentralerna efter lånecentralerna. Diskussion om ändrad servicenivå från Malmös Stadsbibliotek som tidigare varit generösa med t ex leverans av tidskriftsartiklar till folk- och skolbibliotek. Barn och IT Styrelsen får i uppdrag att jobba vidare med frågan. Bibliotekslagen Enligt obekräftade källor inväntar kulturdepartementet Inväntar remissvaren från Litteraturutredningen innan förslaget till ny bibliotekslag tas upp till beslut. Mötet avslutades och ordförande tackade alla för ett aktivt deltagande. Vid anteckningarna Peter Alsbjer

KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk

KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk 1 KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk 22 nov 2013 Plats: Klemmingrummet, KB Deltagare: Elisabet Ahlqvist, Kungl. Biblioteket Cecilia Ranemo, Kungl. Biblioteket Ulf Hölke, Länsbibliotek

Läs mer

Krister Hansson Regionbibliotek Stockholm enbart torsdag. Bengt Källgren Kultur i Väst enbart torsdag Länsbibliotek Gävleborg Uppsala

Krister Hansson Regionbibliotek Stockholm enbart torsdag. Bengt Källgren Kultur i Väst enbart torsdag Länsbibliotek Gävleborg Uppsala Medlemsmöte och extra årsmöte 18 19 oktober 2012 Plats Spelbomskan, Regionbibliotek Stockholm Närvarande: Peter Alsbjer Regionbibliotek Örebro Västmanland Christer Bergqvist Regionbiblioteket Kalmar Län

Läs mer

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030.

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Närvarande: Anna Lindqvist, Gävleborg, Kerstin Olsson, Östergötland, Malin Ögland, Stockholm, Maria Törnfeldt, Dalarna, Katinka Borg,

Läs mer

Medlemsmöte 9 november

Medlemsmöte 9 november Medlemsmöte 9 november 1. Ordförande hälsar välkommen 2. Presentationsrunda 3. Ordförande presenterar dagens agenda DigiDel Nationell katalog Barn, bibliotek och IT Licensfrågan/KULDA Resurser kvalitetsutveckling/utvecklingsbidrag

Läs mer

Medlemsmöte 13-14 februari 2014

Medlemsmöte 13-14 februari 2014 1 Medlemsmöte 13-14 februari 2014 Deltagare: Maria Ehrenberg, Regionbibliotek Halland Katinka Borg, Länsbibliotek Jönköping Susanne Ljungström, Länsbiblioteket i Västerbotten Bengt Källgren, Kultur i Väst

Läs mer

Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm

Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm Där var: Margaretha Eriksson Skåne (ordf), Ulf Redmo Sydost, Bengt Källgren Västa Götaland, Katinka Borg Jönköping, Anna-Christina Rutquist

Läs mer

SLB, Sveriges länsbibliotekarier

SLB, Sveriges länsbibliotekarier SLB, Sveriges länsbibliotekarier (organisationsnummer 864501-9079) Medlemsmöte 19-20 oktober 2015 Deltagare: Maria Ehrenberg, Regionbibliotek Halland Katinka Borg, Regionbibliotek Region Jönköpings län,

Läs mer

L ns- och regionbiblioteken i kampanjen Digidel 2013, en delrapport f r det nationella arbetet, perioden januari - december 2012

L ns- och regionbiblioteken i kampanjen Digidel 2013, en delrapport f r det nationella arbetet, perioden januari - december 2012 Lns- och regionbiblioteken i kampanjen Digidel 2013, en delrapport fr det nationella arbetet, perioden januari - december 2012 December 2012 Ann Wiklund, nationell samordnare fr lns- och regionbiblioteken

Läs mer

Arbetar du för kommunen?

Arbetar du för kommunen? Datum/Date Dnr/Ref.no. 2014-12-1 161-KB 979-2014 Minnesanteckningar Kvalitetsdialog 21 november 2014 1. Dagen inleddes av Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg, som hälsade välkommen och uttryckte sin glädje

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Dnr

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Dnr Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2016-11-11 Dnr Dnr 6.7 2016-48 Hur Kvalitetsdialog är organiserat? Detta dokument sammanfattar de olika beslut som har tagits i gruppen Kvalitetsdialog som reglerar

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Anteckningar från medlemsmöte 17 och 18 februari 2011

Anteckningar från medlemsmöte 17 och 18 februari 2011 Anteckningar från medlemsmöte 17 och 18 februari 2011 Plats: Stockholms stadsbibliotek: Spelbomskan Närvarande dag1: Margaretha Eriksson ordf., Bengt Källgren, Krister Hansson, Christina Stenberg, Anna

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Remissammanställning avseende de avsnitt som berör KB:s utvidgade uppdrag Inledning Avsikten med remissammanställningen

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Remissvar på kulturdepartementets förslag till ny bibliotekslag, DS 2012:13

Remissvar på kulturdepartementets förslag till ny bibliotekslag, DS 2012:13 Remissvar på kulturdepartementets förslag till ny bibliotekslag, DS 2012:13 Sammanfattning Sveriges Länsbibliotekarier (i texten förkortat SLB) ställer sig bakom lagens anda att tydliggöra synen på teknikneutralitet

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Uppdraget om planerna

Uppdraget om planerna Uppdraget om planerna Cecilia Ranemo blogg http://biblioteksstatistik.kb.se e-post biblioteksstatistik@kb.se Sidnummer 1 Nytt uppdrag i KBs instruktion 1 augusti 2011 A. Tillsammans med länsbiblioteken

Läs mer

Medlemsmöte 23-24 maj 2012

Medlemsmöte 23-24 maj 2012 1 Medlemsmöte 23-24 maj 2012 Spelbmskan, Stckhlms Stadsbiblitek Deltagare: Anna Christina Rutqvist, Länsbiblitek Värmland Anneli Reinhammar, Länsbiblitek Sörmland Bengt Källgren, Kultur i Väst endast 23

Läs mer

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Vad är vi? Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken

Läs mer

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Projektplan för samverkan mellan Länsbibliotek Sörmland, Länsbibliotek Västmanland, Länsbiblioteket i Örebro län och Regionbibliotek Stockholm Bakgrund

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Kvalitetsdialog, strategigruppen

Kvalitetsdialog, strategigruppen Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2018-02-28 Dnr Dnr 6.7-2018-116 Kvalitetsdialog, strategigruppen Datum: 27 februari 2018 Ordförande: Charlotte Åstrand, Länsbibliotek Sörmland Sekreterare: Elisabet

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

1 Fastställande av föredragningslista. Styrelsens protokoll Sty 2014:7 för kännedom.

1 Fastställande av föredragningslista. Styrelsens protokoll Sty 2014:7 för kännedom. Styrelsen FÖREDRAGNINGSLISTA 1 Fastställande av föredragningslista Föredragande: Ulrika Stuart Hamilton Styrelsen föreslås besluta att fastställa förslaget till föredragningslista. 2 Anmälan av styrelseprotokoll

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

1 Fastställande av föredragningslista. 2 Val av justeringsperson att jämte ordföranden justera dagens protokoll

1 Fastställande av föredragningslista. 2 Val av justeringsperson att jämte ordföranden justera dagens protokoll Styrelsen FÖREDRAGNINGSLISTA 1 Fastställande av föredragningslista Styrelsen föreslås besluta att fastställa förslaget till föredragningslista. 2 Val av justeringsperson att jämte ordföranden justera dagens

Läs mer

Landstingens/regionernas. bidrag till folkhögskolor

Landstingens/regionernas. bidrag till folkhögskolor Landstingens/regionernas bidrag till folkhögskolor! 2014 folkbildningsradet.se Folkbildningsrådet 2016 Författare: Elvir Gigovic Stockholm, januari 2016 INNEHÅLL Landstingens/regionernas bidrag till folkhögskolor...

Läs mer

Folkbildnings- verksamhet med asylsökande

Folkbildnings- verksamhet med asylsökande 2016-11-21 Folkbildnings- verksamhet med asylsökande 14:3 Särskilda insatser inom folkbildningen Studieförbund Folkhögskolor Svenska från dag ett Vardagssvenska Svenska från dag ett Svenska från dag ett

Läs mer

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge.

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge. 4 35% 3 25% 15% 1 5% bussföretag (*för att bli NTF-godkänd krävs en trafiksäkerhetspolicy, godkänd hastighetsregulator, två eller trepunktsbälte på samtliga platser, alkolås, information om trafiksäkerhet

Läs mer

SLB medlemsmöte den 12-13 februari 2015

SLB medlemsmöte den 12-13 februari 2015 SLB medlemsmöte den 12-13 februari 2015 Närvarande: Maria Törnfeldt, Maria Ehrenberg (ordf), Katinka Borg, Carin Palmqvist Isaksson, Susanne Ljungström, Per-Erik Wik, Catarina Lundström, Sylvia Blomberg,

Läs mer

1 Fastställande av föredragningslista Föredragande: Kerstin Brunnberg. Styrelsen ska informeras om aktuella frågor på Kulturrådet.

1 Fastställande av föredragningslista Föredragande: Kerstin Brunnberg. Styrelsen ska informeras om aktuella frågor på Kulturrådet. Styrelsen FÖREDRAGNINGSLISTA 1 Fastställande av föredragningslista Föredragande: Kerstin Brunnberg Styrelsen föreslås besluta att fastställa förslaget till föredragningslista. 2 Rapport från generaldirektören

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Minnesanteckningar, 11 februari 2015 Kvalitetsdialog, strategigruppen

Minnesanteckningar, 11 februari 2015 Kvalitetsdialog, strategigruppen Minnesanteckningar, 11 februari 2015 Kvalitetsdialog, strategigruppen KB Karlavägen 100, Stockholm 1. Välkommen Elisabet Ahlqvist hälsade alla välkomna 2. Val Till mötets ordförande valdes Henrik Bylund,

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Regional biblioteksverksamhet 2012 2013. Länsbibliotek Regionbibliotek

Regional biblioteksverksamhet 2012 2013. Länsbibliotek Regionbibliotek Regional biblioteksverksamhet 2012 2013 Regionbibliotek Omslagsbild, Workshop i Värnamo, foto Jönköping Regional biblioteksverksamhet 2012 2013, Dnr 232-KB 926-2013 Publikationen kan kopieras fritt och

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling. Medlemsgrupp 12 feb 2015

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling. Medlemsgrupp 12 feb 2015 REGLAB en mötesplats för regional utveckling Medlemsgrupp 12 feb 2015 Reglabs styrelse Magnus Persson, Regionförbundet Örebro (ordf) Lars Christensen, Region Värmland Carin Daal, Region Skåne Anna Bünger,

Läs mer

Minnesanteckningar Kvalitetsdialog, strategigruppen

Minnesanteckningar Kvalitetsdialog, strategigruppen Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2017-04-26 Dnr Dnr 6.7 2017-11 Minnesanteckningar Kvalitetsdialog, strategigruppen Datum: 24 april 2017 Kl. 10.00 15.30. Ordförande: Ulrika Svensson, Säffle Sekreterare:

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

Regional biblioteksplan för Stockholms län

Regional biblioteksplan för Stockholms län KUN 2008/388 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Allan Axelsson Regional biblioteksplan för Stockholms län 2009 2011 1 Förslag till beslut Förvaltningen föreslår kulturnämnden besluta att

Läs mer

Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens

Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens 2017-03-30 Cristine Dahlbom Nygren, regiondirektör Regionförbundet Sörmland Catharina Frändberg, biträdande regiondirektör Regionförbundet Sörmland Eva

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

KULTURRÅDET. Styrelsemöte kl (därefter lunchpaus)

KULTURRÅDET. Styrelsemöte kl (därefter lunchpaus) KULTURRÅDET Styrelsen PROTOKOLL DEL 1 Datum Onsdagen den 27 januari 2016 Tid Plats Styrelsemöte kl. 09.00-12.00 (därefter lunchpaus) Kulturrådet, Styrelserummet Deltagare Ulrika Stuart Hamilton, ordförande

Läs mer

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel En kampanj A new era? för digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel Affischen Överenskommelse mellan Regionbibliotek Kalmar, LänsbibliotekSydost

Läs mer

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2018-02-07 Dnr 6.7-2017-11 Protokoll Årsmöte Datum: 15 november 2017 Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB Presidium Kommunal:

Läs mer

Sverigebiblioteket. Anmälda förhinder: Lars Björnshauge, Roland Esaiasson

Sverigebiblioteket. Anmälda förhinder: Lars Björnshauge, Roland Esaiasson ANTAL SIDOR 1(5) Sverigebiblioteket Närvarande, Sverigebiblioteket: Peter Almerud, Cay Corneliuson, Ulrika Domellöf Mattsson, Krister Hansson, Mats Hansson, Gunilla Herdenberg, Larry Lempert, Niclas Lindberg,

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan

Projektplan med kommunikationsplan Projektplan med kommunikationsplan Projekt E-serviceverkstad 2013-09-01 2014-08-31 Projektägare Regional samarbetspartner Genomförs i Projektbidrag Projektets syfte Regionförbundet i Kalmar län, Christer

Läs mer

Reglab. Medlemsmöte 6 feb

Reglab. Medlemsmöte 6 feb Reglab Medlemsmöte 6 feb Reglab nästa period Inriktningsmål: Vara ett stöd för utvecklingen av regionerna efter 2019 Ökat samarbete med högskolor och universitet Bidra till stärkt flernivåsamarbete En

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Alla i Sverige ska, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar, ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång

Läs mer

Ställ ditt biblioteks bestånd till utlån på ännu ett sätt! - Förfrågan om lån från användare till bibliotek i söktjänsten Bibliotek24

Ställ ditt biblioteks bestånd till utlån på ännu ett sätt! - Förfrågan om lån från användare till bibliotek i söktjänsten Bibliotek24 2009-04-09 Ställ ditt biblioteks bestånd till utlån på ännu ett sätt! - Förfrågan om lån från användare till bibliotek i söktjänsten Bibliotek24 Bakgrund Projekt Bibliotek24 är ett kulturrådsfinansierat

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

UMEÅREGIONEN PROTOKOLL 1 (32)

UMEÅREGIONEN PROTOKOLL 1 (32) UMEÅREGIONEN PROTOKOLL 1 (32) Plats och tid Överförmyndarenheten, Götgatan 3, 2018-04-18, kl 13.00-14.25 Beslutande Ersättare Åke Lindgren, ordförande Elmer Eriksson, vice ordförande Marie-Louise Nilsson

Läs mer

Utredningen Sveriges besöksnäring

Utredningen Sveriges besöksnäring Utredningen Sveriges besöksnäring En samlad politik för upplevelsebaserad tillväxt Utredningsperiod: 1 nov 2016 1 dec 2017 Utredningen Sveriges besöksnäring N 2016:4 1 Vilka är vi? Särskild utredare: Britt

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

REGLAB. RUS-nätverket 21 nov 2018

REGLAB. RUS-nätverket 21 nov 2018 REGLAB RUS-nätverket 21 nov 2018 Välkommen! Dagens program 10.00 Välkommen! 10.30 Återblick från analytikernätverket Genomförande av RUS vad menar vi? Genomförande av RUS vad gör vi? 11.30 Myndigheternas

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

Läsandets kultur slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65

Läsandets kultur slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 Remissvar Läsandets kultur slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 utredningens bedömning att det krävs kraftfulla åtgärder för att vända den negativa utvecklingen vad gäller läsning och läsfärdighet.

Läs mer

Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys

Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys Kontantinsats Undersökning bland föräldrar och unga om hur de ser på finansieringen av den första bostaden Juni 2015 1 Föräldrarna

Läs mer

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren Kalmar Länstrafik Stab och sekretariat TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-04-17 Landstingsstyrelsen Sida 1 (2) Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren Förslag till beslut 1. Landstingsstyrelsen,

Läs mer

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik Appendix 1 till rapporten Statistik över skador bland barn i Sverige avsiktliga och oavsiktliga. Socialstyrelsen, Epidemiologiskt Centrum, februari 2007 Barn, 0-17 år, som vårdats inskrivna på sjukhus

Läs mer

KALMAR LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING

KALMAR LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING KALMAR LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING BAKGRUND Spindeldiagrammen är baserade på ett genomsnitt av hur respondenterna instämmer i påståendena som

Läs mer

Från Kompobib2020 till Komposten. Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014

Från Kompobib2020 till Komposten. Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014 Från Kompobib2020 till Komposten Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014 Biblioteken som lärande organisationer 2014-02-07 1 Kompobib2020

Läs mer

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN 2016-2019 olkbiblioteken bidrar till det öppna, demokratiska samhället genom kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning där bibliotekens särskilda uppgift är att främja litteraturens

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

Hur representativa är politikerna? En undersökning gjord av Sveriges Radio. Statistik för Dalarnas län.

Hur representativa är politikerna? En undersökning gjord av Sveriges Radio. Statistik för Dalarnas län. KÖNSFÖRDELNING: siffror för länet: - Kvinnor: 37 % - Män: 63 % - Kvinnor: 39 % - Män: 61 % - Kvinnor: 42 % - Män: 58 % - Kvinnor: 36 % - Män: 64 % - Kvinnor: 51 % - Män: 49 % - Kvinnor: 40 % - Män: 60

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Andel väntande inom 60 dagar Kömiljard besök andel väntande inom 60 dagar 100 90 80 70 60 2012 2011 2010 50 40 30 Jan Feb Mar Apr Maj Jun

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Hållbar turism för en växande besöksnäring

Hållbar turism för en växande besöksnäring MILJÖMÅLSDAGARNA 2017 Hållbar turism för en växande besöksnäring Britt Bohlin, särskild utredare Hållbar turism för en växande besöksnäring Britt Bohlin, särskild utredare Miljömålsdagarna 2017, Östersund

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

Så arbetar Tillväxtverket för att stärka företagens konkurrenskraft

Så arbetar Tillväxtverket för att stärka företagens konkurrenskraft Så arbetar Tillväxtverket för att stärka företagens konkurrenskraft Västerås den 3 mars 2015 1 Från Arjeplog till Malmö Nationell myndighet Finns på 9 orter Cirka 370 medarbetare Intensiv global konkurrens

Läs mer

Tjänstetandläkarnas lönestatistik oktoberlönen Chefer i allmäntandvården Distriktstandläkare Sjukhustandläkare Specialister St-tandläkare

Tjänstetandläkarnas lönestatistik oktoberlönen Chefer i allmäntandvården Distriktstandläkare Sjukhustandläkare Specialister St-tandläkare Tjänstetandläkarnas lönestatistik oktoberlönen 2012 Chefer i allmäntandvården Distriktstandläkare Sjukhustandläkare Specialister St-tandläkare Chefer i allmäntandvården Tabell 1 Chefer i allmäntandvården

Läs mer

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting Lönestatistik Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är

Läs mer

Landstingens och SKL:s nationella patientenkät

Landstingens och SKL:s nationella patientenkät Landstingens och SKL:s nationella patientenkät Resultat från Institutet för kvalitetsindikatorer Patientupplevd kvalitet läkar- och sjuksköterskebesök vid vårdcentraler Resultat för privata och offentliga

Läs mer

Tjänstetandläkarnas lönestatistik Oktoberlönen Chefer i allmäntandvården Distriktstandläkare Sjukhustandläkare Specialister St-tandläkare

Tjänstetandläkarnas lönestatistik Oktoberlönen Chefer i allmäntandvården Distriktstandläkare Sjukhustandläkare Specialister St-tandläkare Tjänstetandläkarnas lönestatistik Oktoberlönen 2013 Chefer i allmäntandvården Distriktstandläkare Sjukhustandläkare Specialister St-tandläkare Chefer i allmäntandvården Tabell 1 Chefer i allmäntandvården

Läs mer

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet Kömiljarden 2009 - resultatet Kömiljarden 2009 - bakgrund Lanserades i Budgetpropositionen i september 2008 450 miljoner att dela på för de landsting som klarar att erbjuda 80 procent av patienterna besök

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Uppdrag planer Sidnummer 1

Uppdrag planer Sidnummer 1 Uppdrag planer Sidnummer 1 Instruktionen som kom 1 augusti 2011 5 /Träder i kraft I:2011-08-01/ Myndigheten ska ha en nationell överblick över biblioteksområdet samt främja samverkan och utveckling inom

Läs mer

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagets resultat i kronor senaste tre månader jämfört med förra året 100% 90% 80% 70% 60% Om du ser till de senaste tre månaderna, har ditt företags resultat i kronor

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

KULTURRÅDET. Styrelsemötet kl (Lunchpaus kl , Litteraturrummet)

KULTURRÅDET. Styrelsemötet kl (Lunchpaus kl , Litteraturrummet) Styrelsen Datum Tid Plats Deltagare Anmält förhinder Övriga närvarande Torsdagen den 29 januari 2015 Styrelsemötet kl. 10.00-16.00 (Lunchpaus kl. 12.00-13.00, Litteraturrummet) Kulturrådet, Styrelserummet

Läs mer

Statistikbilder. för december 2016

Statistikbilder. för december 2016 Statistikbilder för december 206 i december 206 som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften 6 64 år = 6,7 % = 6,8 8,8 % = 8,9 % Genomsnitt för Riket +/- procentenhet O W S Z T E X U D F N G H K

Läs mer

Lätt att hitta lätt att låna Sammanställning av remissvar på utredningen av bibliotekens fjärrlån

Lätt att hitta lätt att låna Sammanställning av remissvar på utredningen av bibliotekens fjärrlån Lätt att hitta lätt att låna Sammanställning av remissvar på utredningen av bibliotekens fjärrlån Del 2: Ställningstaganden Frågorna i webbenkäten Foto: KB KB dnr 50 554 2009 2010/2011 1 Del 2: Remissvar

Läs mer

VÄSTERBOTTENS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING

VÄSTERBOTTENS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING VÄSTERBOTTENS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING BAKGRUND Spindeldiagrammen är baserade på ett genomsnitt av hur respondenterna instämmer i påståendena

Läs mer

Protokoll Kvalitetsdialog årsmöte 2016

Protokoll Kvalitetsdialog årsmöte 2016 Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2016-11-18 Dnr Dnr 6.7-2016-48 Protokoll Kvalitetsdialog årsmöte 2016 18 november 2016 på Kungliga biblioteket, Stockholm Ordförande: Karin Hane, Faluns bibliotek Sekreterare:

Läs mer

Mika Romanus Ursula Fomer

Mika Romanus Ursula Fomer Styrelsen Datum Onsdagen den 29 januari Tid Styrelsemötet kl. 10.00-16.00 Lunch kl. 12.00-13.00 (Litteraturrummet) Plats Kulturrådet, Styrelserummet Deltagare Övriga närvarande Kerstin Brunnberg, ordförande

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 - redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på ungdomsmottagningar Särskild satsning på ungdomsmottagningar Inför

Läs mer

Regionfrågan- vad händer nu? 6 december 2016

Regionfrågan- vad händer nu? 6 december 2016 Regionfrågan- vad händer nu? 6 december 2016 Att ro i land en reform så omfattande som regionindelningen kräver en politisk vilja bortom nästa opinionsmätning. I dagens läge är det mer troligt att Jesus

Läs mer

Företagsklimatet i Kronobergs län 2019

Företagsklimatet i Kronobergs län 2019 Företagsklimatet i Kronobergs län 2019 Om undersökningen i Kronobergs län Kronoberg Deltagande företag Antal anställda Bransch Inga 7 Industri Handel 24 19 1-5 39 Bygg Tjänster till företag 16 10 6-25

Läs mer

Utredningen om kommunal planering för bostäder

Utredningen om kommunal planering för bostäder 1 Utredningen om kommunal planering för bostäder Utredare: Hanna Wiik, förvaltningschef, Tillväxtoch regionplaneförvaltningen, Stockholms läns landsting Huvudsekreterare: Lars Arell Sekreterare: Lisa Leverström

Läs mer