Plan för Lika villkor 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för Lika villkor 2014"

Transkript

1 Plan för Lika villkor 2014 Beslutat av Rektor Gäller från

2 Innehåll Styrande för Lika villkor 3 Utgångspunkter 3 Syftet med Plan för Lika villkor 3 Metoder 4 Organisation och ansvarsfördelning 4 Ansvar 4 Administrativt stöd 5 Uppföljning Åtgärder Förkortningar och förklaringar 6 Bilaga 1 Definitioner 13 Bilaga 2 Relevanta lagar och förordningar 16 2 (16)

3 Styrande för Lika villkor Linnéuniversitetets arbete med Lika villkor utgår ifrån bestämmelser i Högskoleförordningen, Arbetsmiljölagen, Arbetsmiljöförordningen, Föräldraledighetslagen och Diskrimineringslagen. Enligt Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) ska alla högskolor och universitet bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter för alla studenter och anställda oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. I Linnéuniversitetets strategi för , En resa in i framtiden, formuleras målen att universitetet ska vara en kunskapsmiljö som integrerar internationalisering, mångfald och hållbar utveckling vara en kunskapsmiljö som stimulerar öppenhet och kunskapsutbyte mellan olika länder, kulturer, åldrar och vetenskapliga discipliner Det betyder att Linnéuniversitetet ska skapa en samarbetande och inkluderande kultur mellan alla som är verksamma vid universitetet. Arbetet med Lika villkor ska vara en integrerad del av universitetets generella kvalitetsarbete. Utgångspunkter Vid Linnéuniversitetet råder nolltolerans mot diskriminering, trakasserier eller kränkande särbehandling i ord och handling. Detta förhållningssätt gäller inte bara för studenter och anställda inom universitetsverksamheten, utan även för studenter och anställda vid bemötandet av utomstående i deras kontakt med universitetet. Alla studenter och anställda som deltar i eller söker till verksamheten ska ha lika rättigheter och möjligheter. Alla studenter och anställda har också ett ansvar för att bidra till en god studie- och arbetsmiljö. Syftet med Plan för Lika villkor Syftet med Plan för Lika villkor är att styra verksamheten så att universitetet uppnår ett kontinuerligt, uthålligt och målinriktat förebyggande och främjande arbete med Lika villkor, för alla studenter och anställda som deltar i eller söker till verksamheten. Syftet är också att garantera att åtgärder vidtas då någon får kännedom om att diskriminering förekommer. 3 (16)

4 Metoder Vid Linnéuniversitetet ska arbetet med lika villkor integreras i verksamheten. Detta innebär att likabehandlings- och mångfaldsperspektiv ska införlivas i allt beslutsfattande, på alla nivåer och i alla steg av processerna, av de aktörer som deltar i beslutsfattandet. Det är angeläget att knyta ihop universitetets tre globala värden: Lika villkor, Hållbar utveckling och Internationalisering. Områdena har många beröringspunkter, och flera av verksamheternas mål och åtgärder överlappar varandra. Ett heltäckande grepp om frågorna, som tillsammans handlar om social hållbarhet, kan bidra till högre effektivitet i arbetet och till större genomslag. De övriga lokala styrdokument som påverkar Linnéuniversitets arbete inom Lika villkor är Policy för Hållbar utveckling, Hållbarhetsmål , Policy för internationalisering , Arbetsmiljöpolicy samt Arbetsmiljöordning. I fall av misstänkt diskriminering eller trakasserier arbetar inblandade parter efter en fastställd rutin. Det finns även information särskilt riktad till studenter, anställda och chefer om diskriminering och trakasserier. Organisation och ansvarsfördelning Arbetet med jämställdhet, mångfald, jämlikhet, tillgänglighet och likabehandling av studenter har vid Linnéuniversitetet integrerats till en helhet, och går under paraplybegreppet Lika villkor. Ansvar Rektor har det övergripande ansvaret för att bedriva ett målinriktat arbete inom Lika villkor. Linnéuniversitetet ska använda sig av ett integrerat arbetssätt för dessa frågor, vilket gör att det operativa ansvaret fördelas på dekaner, kanslichefer, prefekter, universitetsdirektör och avdelningschefer, enligt delegationsordningen. Det operativa ansvaret innebär att planera, genomföra och följa upp de åtgärder som är formulerade i Plan för Lika villkor. Kommittén för Lika villkor är rådgivande till rektor i frågor som berör Lika villkor. Kommittén ansvarar för att ta fram en plan för Lika villkor, följa upp och årligen revidera den. Rektor fastställer planen. Kommittén ska bidra till att arbetet med Lika villkor utgår från verksamhetens behov och förutsättningar genom samverkan med fakulteter, institutioner, avdelningar, studentkår och personalorganisationer. Kommittén består av representanter från fakulteterna, studenterna och personalorganisationerna. Prorektor har ett särskilt ansvar för universitetets arbete med Lika villkor, och är ordförande i 4 (16)

5 Processbeskrivning och ärendehantering vid diskriminering och trakasserier beslutas av universitetsdirektör. Administrativt stöd Nätverket för Lika villkor inrättades 2013 och är avsett att vara ett administrativt komplement till I nätverket ingår fakultetsrepresentanter som utses av respektive kanslichef. Studentkåren, nämnden för lärarutbildning och universitetsförvaltningen har också möjlighet att utse en representant vardera. Kontaktpersonerna i nätverket har i uppgift att representera, stödja och samordna arbetet med Lika villkor på fakulteterna och dess institutioner, gentemot personal och studenter. På universitetsförvaltningen finns flera avdelningar som stödjer arbetet med Lika villkor. En utredare för Lika villkor som har i uppdrag att samordna arbetet finns placerad på universitetsledningens kansli. Företrädare för Studenthälsan, studentkårens förtroendevalda samt studentoch doktorandombud har viktiga roller i att ge stöd och hjälp åt studenter och doktorander som utsatts för diskriminering. Motsvarande stöd till anställda ges av Personalavdelningen, personalorganisationernas förtroendevalda och skyddsombud. Uppföljning 2013 Uppföljning av åtgärderna i Plan för Lika villkor 2013 genomförs dels i samband med universitetsledningens höstdialoger med fakultetsledningarna, dels i samband med att uppgifter inhämtas till universitetets årsredovisning Uppföljningsarbetet pågår fram till tidig vår 2014, och kommer när den är genomförd att biläggas Plan för Lika villkor (16)

6 Åtgärder 2014 För samtliga åtgärder gäller att de ska utföras av ansvarig funktion eller avdelning (med avdelningens chef som ytterst ansvarig). För åtgärder som berör eller påverkar utbildningen eller studenternas situation, ska åtgärderna genomföras i samverkan med studentkåren. När studentkåren ges en mer aktiv roll i åtgärderna noteras detta under ansvar. Utredaren för Lika villkor bör alltid involveras i åtgärdsarbetet, och kan bistå med stöd under planering och genomförande, även om utredaren inte är utpekad under ansvar. Ansvariga ska dokumentera hur åtgärderna genomförts, i förekommande fall dokumentera effekterna av åtgärden, och rapportera uppföljning till utredaren för Lika villkor. Under diskrimineringsgrunder anges åtgärden som främjande eller på annat sätt relevant för någon eller flera av de sju grunder som finns upptagna i diskrimineringslagen. För att enkelt kunna åskådliggöra om åtgärderna främst är främjande för studenter eller medarbetare, eller båda grupper, markeras även detta under respektive åtgärd. I de fall åtgärderna består av kartläggningar ska resultaten av dessa behandlas i Kommittén för lika villkor. Om resultaten visar att det finns hinder för lika villkor ska kommittén föreslå konkreta åtgärder för att undanröja dessa. Förkortningar och förklaringar UK Universitetsledningens kansli PA Personalavdelningen STUD Studerandeavdelningen LOS Lokal- och serviceavdelningen Ladok Nationellt studiedokumentationssystem Primula Personal- och lönesystem Linnébarometern En årlig studentundersökning riktad till programstudenter som läser sitt sista år på Linnéuniversitetet. Frågorna i undersökningen fokuserar på studenternas erfarenheter inom områden såsom studie- och kunskapsmiljö, internationalisering, hållbar utveckling och mångfald. Handisam Myndigheten för handikappolitisk samordning 6 (16)

7 Åtgärd 1 Projekt: Ta fram jämställdhetsindikatorer baserat på tillgänglig information i universitetets databaser. UK i samarbete med PA och STUD. Tidplan: Inledningsvis inom avdelningarnas befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor rapporterar löpande till Fokus studenter: X Åtgärd 2 Kartlägga hur anställda är föräldralediga och lediga för vård av barn för att se om det finns skillnader mellan kvinnor och män (kan komma att ingå i indikatorerna under åtgärd 1). UK i samarbete med PA. Tidplan: Inledningsvis inom avdelningarnas befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor rapporterar löpande till Fokus studenter: - Åtgärd 3 Kartlägga löneutveckling för anställda föräldralediga och jämföra med icke föräldralediga (kan inledas när pågående lönekartläggning är genomförd). PA Tidplan: December 2014 Fokus studenter: - Inom avdelningens befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor rapporterar resultat till 7 (16)

8 Åtgärd 4 Kartlägga fördelning av forskningsmedel på individuell basis för att se om det finns skillnader mellan kvinnor och män. Åtgärden genomförs under förutsättning av Linnéuniversitetet väljs ut att ingå i Statskontorets studie av fördelningen av anslagen för forskning och forskarutbildning ur ett jämställdhetsperspektiv, dnr 2014/ UK i samarbete med dekaner. Tidplan: Augusti 2014 Inom avdelningens och fakulteternas befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor rapporterar resultat till Fokus studenter: - Åtgärd 5 Kartlägga hur lärarnas kompetensutvecklingstid används för att se om det finns skillnader mellan kvinnor och män, och skillnader avseende ålder. Utredaren för Lika villkor i samråd med UK och PA. Tidplan: November 2014 Inom avdelningens och institutionernas befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor rapporterar resultat till, ålder Fokus studenter: - Åtgärd 6 Följa upp hur fakulteterna arbetar med rektors åtgärdsprogram för att öka andelen kvinnliga professorer (dnr ST 2013/ ). Dekaner i samarbete med utredaren för Lika villkor. Tidplan: December 2014 Inom avdelningens och fakulteternas befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor rapporterar till rektor och Fokus studenter: - 8 (16)

9 Åtgärd 7 Projekt: Undersöka eventuella hinder för akademisk eller administrativ karriär för personer med utländsk bakgrund eller icke svenskspråkiga personer. PA i samarbete med UK. Tidplan: Inledningsvis inom avdelningarnas befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor rapporterar löpande till Diskrimineringsgrunder: Etnisk tillhörighet Fokus studenter: - Åtgärd 8 Införa instruktioner i nomineringsförfarande (om nominering av både kvinnor och män) för att ge beslutande instans handlingsutrymme för jämnare könsfördelning. UK Tidplan: Mars 2014 Fokus studenter: - Inom avdelningens befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor rapporterar till Åtgärd 9 Ta fram information om arbetsgivarens skyldigheter och studentens rättigheter avseende diskriminering och arbetsmiljö i samband med verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och praktik. PA i samarbete med utredaren för Lika villkor och kansliet för nämnden för lärarutbildning. Tidplan: Juni 2014 Diskrimineringsgrunder: Samtliga Fokus studenter: X Inom avdelningarnas befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor distribuerar informationen till utbildningsansvariga som ansvarar för att den infogas i befintlig information om VFU och praktik, Utredaren rapporterar till 9 (16)

10 Åtgärd 10 Bistå nuvarande projektgrupper med frågor om Lika villkor som kan användas i gemensam kurs- och programvärdering samt i kommande Linnébarometrar. Tidplan: Under 2014 (synkroniseras med pågående projekts tidplaner). Diskrimineringsgrunder: Samtliga Fokus medarbetare: - Fokus studenter: X Inom kommitténs befintliga resurser. Kommitténs ordförande rapporterar till Åtgärd 11 Verka för att dekaner och prefekter utser en särskild kontaktperson för studenter med barn (till exempel studievägledare). Utredaren för Lika villkor i samarbete med STUD, nätverket för lika villkor och studentkåren. Tidplan: December 2014 Inom avdelningarnas (och fakulteternas) befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor rapporterar till Fokus medarbetare: - Fokus studenter: X Åtgärd 12 Se till att chefer och forskarhandledare erbjuder blivande föräldrar planeringssamtal inför och efter föräldraledigheten (inklusive utarbeta mall eller checklista för planeringssamtal). PA Tidplan: November 2014 Fokus studenter: X (doktorander) Inom avdelningens befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor rapporterar till 10 (16)

11 Åtgärd 13 Kontrollera hur universitet hanterar personuppgifter när anställd eller student genomgår byte av juridiskt kön. Utredaren för Lika villkor i samarbete med systemansvariga för Ladok och Primula samt fakultetskanslier. Tidplan: December 2014 Inom avdelningarnas och fakulteternas befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor rapporterar till Fokus studenter: X Åtgärd 14 Kartlägga hur universitetet följer Handisams riktlinjer för tillgänglighet, och föreslå åtgärder på de områden där universitetet brister. Riktlinjerna ska särskilt beaktas i planering och byggnation för samlokalisering av Campus Kalmar. LOS i samarbete med KOM. Tidplan: Juni 2014 Inom avdelningarnas befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor rapporterar till Diskrimineringsgrunder: Funktionsnedsättning Fokus studenter: X Åtgärd 15 Ta fram checklista för jämlika möten. Checklistans syfte är att bidra till en inkluderande möteskultur där deltagandet sker på lika villkor, och motverka en exkluderande möteskultur där till exempel härskartekniker förekommer. Utredaren för Lika villkor i samarbete med PA och studentkåren. Tidplan: April 2014 Diskrimineringsgrunder: Samtliga Fokus studenter: X Inom avdelningarnas befintliga resurser. Utredaren för Lika villkor distribuerar checklistan och rapporterar till 11 (16)

12 Åtgärd 16 Inventera behov av och erbjuda kurser och fortbildning inom Lika villkor för anställda och studenter. PA i samarbete med utredaren för Lika villkor. Tidplan: Våren 2014 (inventera), hösten 2014 (genomföra kurser och fortbildning). Inom avdelningarnas befintliga resurser för inventering, eventuellt strategiska medel för genomförande av kurser och fortbildning. Utredaren för Lika villkor rapporterar löpande till Diskrimineringsgrunder: Samtliga, men beror också på eventuella inriktningar för kurser och fortbildning Fokus studenter: X Sammanställning över åtgärder 2014, vilka diskrimineringsgrunder de är kopplade till och om de har fokus medarbetare, studenter eller båda två. Åtgärd Kön Könsöverskridande identitet eller uttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionsnedsättning Sexuell läggning Ålder Medarbetare Student Båda 1 x B 2 x M 3 x M 4 x M 5 x x M 6 x M 7 x M 8 x M 9 x x x x x x x B 10 x x x x x x x S 11 x S 12 x B 13 x B 14 x B 15 x x x x x x x B 16 x x x x x x x B 12 (16)

13 Bilaga 1 Definitioner Nedan följer de definitioner inom Lika villkor som används vid Linnéuniversitetet. Diskriminering (enligt diskrimineringslagen SFS 2008:567) Direkt diskriminering: Missgynnande med anledning av diskrimineringsgrund och kan beskrivas som olika behandling av lika fall. Innebär att en enskild person missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i jämförbar situation. Om Lnu till exempel låter bli att göra sina lokaler tillgängliga för studenter med funktionsnedsättning kan det vara direkt diskriminering av en student som har rörelsehinder. Har alltid ett beroendeförhållande. Indirekt diskriminering: En till synes neutral bestämmelse som missgynnar vissa individer eller grupper i samband med diskrimineringsgrunderna, exempelvis om Lnu ställer krav på särskilda förkunskaper som inte är nödvändiga för utbildningen och därmed utestänger någon. Har alltid ett beroendeförhållande. Strukturell diskriminering: vissa regler, normer, rutiner, förhållningssätt och beteenden som förekommer i organisationer och andra samhällsstrukturer som systematiskt diskriminerar vissa grupper av människor. Instruktion att diskriminera: order eller instruktioner att diskriminera någon, och som lämnas åt en person som står i lydnads- eller beroendeförhållande till den som lämnar ordern eller instruktionen, eller som gentemot denna åtagit sig att fullgöra ett uppdrag. Trakasserier: med trakasserier avses på arbets- eller studieplatsen ovälkommet uppträdande som kränker den personliga integriteten kopplat till någon av de lagstadgade diskrimineringsgrunderna. Här ingår alltså sexuella trakasserier. Kan förekomma utan beroendeförhållande. Diskrimineringsgrunderna De lagstadgade diskrimineringsgrunderna är kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsidentitet eller könsuttryck, sexuell läggning, funktionsnedsättning eller ålder. Etnisk tillhörighet Med etnisk tillhörighet menas enligt lagen en individs nationella och etniska ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Alla människor har en eller flera etniska tillhörigheter samer, romer, personer med svensk, somalisk, bosnisk etnisk tillhörighet och så vidare. Den etniska tillhörigheten 13 (16)

14 bygger på självidentifikation. Det är alltså individen själv som definierar sin eller sina etniska tillhörigheter. Funktionshinder En begränsning som uppstår i en miljö som ställer upp hinder för personer med funktionsnedsättning i relation till omgivningen, exempelvis otillgänglig miljö (byggnader som inte är anpassade), information/kommunikation som inte anpassas efter olika funktionsnedsättningars behov samt bemötande av enskilda personer. Är inte den fysiska miljön, informationen/ kommunikationen och hela verksamheten anpassad för personer med funktionsnedsättningar anses det som direkt diskriminering. Funktionsnedsättning Varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en människas funktionsförmåga. De kan bero på skador eller sjukdomar, som fanns vid födseln, har uppstått senare eller förväntas uppstå. Det är alltså något som en person har, inte något som en person är. Diskrimineringsombudsmannen anser att ett funktionshinder snarare är något som uppstår i en miljö som ställer upp hinder för personer med funktionsnedsättning. Funktionsnedsättning kan märkas mer eller mindre i olika situationer som till exempel allergier, dyslexi, hörselnedsättning och synskador. Graden av funktionsnedsättning har ingen betydelse för lagens skydd mot diskriminering. Jämlikhet Alla människor har lika värde oberoende av kön, etnicitet, social bakgrund, religion eller trosuppfattning, funktionsnedsättning, könsidentitet eller könsuttryck, sexuell läggning, eller ålder. Jämställdhet Jämställdhet avser jämlikhetsförhållandet mellan könen och innebär samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön. Kränkande särbehandling Enligt Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 1993:17 innebär kränkande särbehandling följande: återkommande negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda medarbetare och kan leda till att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap. Kränkande handlingar kan vara både passiva och aktiva. 14 (16)

15 Kön Kvinna, man eller person som har ändrat eller avser ändra sin könstillhörighet. Förbudet mot könsdiskriminering omfattar också personer som avser att ändra eller har ändrat sin könstillhörighet. Könsidentitet eller könsuttryck Personer med en könsidentitet eller ett könsuttryck som hela tiden eller periodvis skiljer sig från könsnormen, exempelvis transvestiter eller intersexuella. Alla människor har könsidentitet och könsuttryck, inte bara transpersoner. Med könsidentitet eller könsuttryck menar Diskrimineringsombudsmannen en persons identitet eller uttryck i form av kläder, kroppsspråk, beteende eller annat liknande förhållande med avseende på kön. Lika villkor Ett paraplybegrepp för mångfald, jämlikhet, jämställdhet, likabehandling, tillgänglighet, funktionsnedsättning och diskrimineringsgrunderna mm. Mångfald Ett paraplybegrepp som innefattar alla diskrimineringsgrunder det vill säga kön, ålder, funktionsnedsättning, sexuell läggning, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning samt könsidentitet eller könsuttryck. Religion eller annan trosuppfattning Alla som har en religion eller en annan trosuppfattning, till exempel muslimer, kristna, buddister och ateister. Sexuell läggning Homosexuell, heterosexuell eller bisexuell läggning. Ålder En persons uppnådda levnadslängd. 15 (16)

16 Bilaga 2 Relevanta lagar och förordningar Arbetsmiljölag (SFS 1977:1160) Diskrimineringslag (SFS 2008:567) Förordning om statliga myndigheters ansvar för att genomföra handikappolitiken (SFS 2001:526) Föräldraledighetslag (SFS 1995:584) Högskoleförordning (SFS 1993:100) Högskolelag (SFS 1992:1434) 16 (16)

Uppföljning av plan för lika villkor 2014

Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Uppföljning Datum: 2015-01-27 Dnr: 2015/1 1.1 Handläggare: Sandra Bergsten Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Förutsättningar Lika villkorsarbetet vid Linnéuniversitetet bedrivs utifrån en målsättning

Läs mer

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Dnr 357-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Högskolan i Borås policy och

Läs mer

Jämlikhetspolicy för Uppsala Politicesstuderande

Jämlikhetspolicy för Uppsala Politicesstuderande Jämlikhetspolicy för Uppsala Politicesstuderande Dokument fastställt av styrelsen 2014-12-09 Dokument reviderat av styrelsen 2015-05-05 Inledning Denna policy gäller Uppsala Politicesstuderande (UPS) styrelse,

Läs mer

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Dnr: 354-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 1.1 Ett gemensamt ansvar...

Läs mer

Skarsjö förskola. Plan som motverkar diskriminering och främjar likabehandling. 2016/2017

Skarsjö förskola. Plan som motverkar diskriminering och främjar likabehandling. 2016/2017 Skarsjö förskola Plan som motverkar diskriminering och främjar likabehandling. 2016/2017 Vision Vårt viktigaste uppdrag är att värna om människors okränkbarhet, individens frihet och integritet. Där alla

Läs mer

Diskriminering i spåren av #metoo. Arbetsgivardagen. Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin

Diskriminering i spåren av #metoo. Arbetsgivardagen. Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin Diskriminering i spåren av #metoo Arbetsgivardagen Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin Diskrimineringslagen Varför? Vem? Vad? Hur? Diskrimineringsgrunder Definitioner Kön: Att någon är man eller

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Guldsmedens Förskola Planen antogs 2011-01-01 Gäller till och med 2012-01-01 2 Ett krav finns på att en likabehandlingsplan ska tas fram (enligt

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 LIKABEHANDLINGSPOLICY Likabehandlingspolicy plan för lika rättigheter och möjligheter hos Härjedalens kommun 1. Inledning Syftet

Läs mer

S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan

S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan -mot diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling 2019-04-16 Inledning Denna handlingsplan avser att vara ett stöd för alla den drabbade, den

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Mora vuxenutbildning. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Mora vuxenutbildning. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling HANDLINGSPLAN Sid 1 (11) 2016-10-20 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Mora vuxenutbildning Läsåret 2016/17 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ansvarig för planen

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016

Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016 UTBVET 2016/221 Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016 Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2016-03-17 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gula 2010 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision...2 2. Vad säger lagen...2 3. Rutiner

Läs mer

Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola

Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola Inledning Denna broschyr är avsedd att öka medvetenheten och kunskapen hos sökande och studenter om Diskrimineringslagen, dess intentioner och

Läs mer

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet POLICY Policy mot diskriminering i arbetslivet Kommunen Hudiksvalls kommun strävar efter att tillvarata samtliga medarbetares resurser. Vi ska främja och uppmuntra medarbetarnas individualiteter och olikheter

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN Ansvarig samt giltighetstid: Planen gäller ett år i taget och uppdateras under september månad varje år. Ansvarig för planen: rektor

Läs mer

Mångfald berikar och utvecklar

Mångfald berikar och utvecklar Kommunstyrelseförvaltningen Personalavdelningen Mångfald berikar och utvecklar - plan för mångfald 2017 2018 Inledning Haninge kommuns verksamhet ska präglas av allas lika värde och vara fri från diskriminering,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017 Vetlanda Lärcentrum vetlanda.larcentrum@vetlanda.se www.vetlandalarcentrum.se Innehållsförteckning 1. Syfte med planen... 2 2. Begreppsförklaring...

Läs mer

Möckelngymnasiet Degerfors. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Möckelngymnasiet Degerfors. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Möckelngymnasiet Degerfors Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-19 Vision Möckelngymnasiet Degerfors skall vara en skola där alla trivs och där ingen diskriminering och/eller kränkande

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter för studenter och medarbetare 2019

Plan för lika rättigheter och möjligheter för studenter och medarbetare 2019 Plan för lika rättigheter och möjligheter för studenter och medarbetare 2019 Beslutat av Rektor 2018-12-17 Gäller från 2019-01-01 Innehåll Introduktion... 3 Diskrimineringslagen... 3 Diskrimineringsgrunder...

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (11) 2016-12-01 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 stockholm.se Sid 2 (11) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 5 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Säters stad 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR Typ av dokument: Policy Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Arbetsmiljö och lika villkor Ansvarig förvaltningsenhet: Personalenheten Ersätter dokument: Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Program för lika villkor

Program för lika villkor Dnr: HISTFILFAK 2017/33 Program för lika villkor 2017 2020 Historiska-filosofiska fakulteten Fastställd av Historiska-filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Policy för likabehandling

Policy för likabehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Omfattning och ansvar... 3 0.1. Omfattning... 3 0.2. Ansvar... 3 0.2.1. Samverkan... 3 0.2.2. Centralt och lokalt ansvar... 3 0.2.3. Chefen/arbetsledaren...

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola HT2018-HT2019 Förskolans verksamhetsidé: Nysäters förskola- Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg

Läs mer

Utgångspunkt Likabehandlingsarbetet i Kristianstads kommun har sin grundläggande utgångspunkt

Utgångspunkt Likabehandlingsarbetet i Kristianstads kommun har sin grundläggande utgångspunkt Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Mattias Wirsén, tfn 13 55 23 Riktlinjer för Likabehandling Antagen av Kommunstyrelsen 2016-05-25. Inledning Dessa riktlinjer omfattar arbetsgivare

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Förskola/skola Hemsjö förskola Läsår 2018 / 2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2015/2016 KARLSTADS KOMMUN Ansvarig samt giltighetstid: Planen gäller ett år i taget och uppdateras under september månad varje år. Ansvarig för planen: rektor

Läs mer

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER 1(8) 2(8) Emma Nilsson 040-6268183 emma.nilsson@svedala.se LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER RIKTLINJE OCH RUTIN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETET MOT DISKRIMINERING Inledning och syfte Svedala kommuns arbetsmiljö

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Centrum för vuxenutbildning 2012 CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING 2 (10) Innehåll Inledning och bakgrund till planen

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor

Handlingsplan för lika villkor UTBVET 2016/222 Handlingsplan för lika villkor 2016-2018 Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2016-04-21 Innehållsförteckning Inledning 3 Generella

Läs mer

Förskolan i Surahammars Kommun

Förskolan i Surahammars Kommun Förskolan i Surahammars Kommun Förskolans årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling. 2015/2016 Innehållsförteckning Vision, syfte, policy och ansvar 3 Definitioner

Läs mer

Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ. Agneta Ericsson TF. Rektor

Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ. Agneta Ericsson TF. Rektor Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ Agneta Ericsson TF. Likabehandlingsplan vid Komvux Värmdö Verksamheten vid Komvux utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värden där var och en, verksam

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR HÖGSKOLAN I HALMSTAD 2016

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR HÖGSKOLAN I HALMSTAD 2016 Dnr: L 2016/5 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR HÖGSKOLAN I HALMSTAD 2016 Beslutad av rektor för Högskolan i Halmstad 2016-01-18 Handlingsplan för lika villkor gäller Högskoleövergripande och för personal.

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Handelsakademins och NBI:s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Handelsakademins och NBI:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Handelsakademins och NBI:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Yrkeshögskola Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Yrkeshögskola

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2018-2020 Inledning Göteborg ska vara öppen för världen. Staden ska vara öppen för människors olikheter och behov. Våra verksamheter ska vara transparenta, serviceinriktade och lättillgängliga

Läs mer

Handlingsplan fö r likabehandling 2017

Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Dnr: HISTFILFAK 2017/32 Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och

Läs mer

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Bilaga 7 Upprättad 2010-10-19 Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll 1. Vad säger diskrimineringslagen och skollagen?... 3 2. Diskrimineringsgrunderna... 3 3. Vad är diskriminering?...

Läs mer

Likabehandlingsplan 2018 Störningsjouren i Göteborg AB. ur verksamhetsperspektivet. Del av Framtidenkoncernen

Likabehandlingsplan 2018 Störningsjouren i Göteborg AB. ur verksamhetsperspektivet. Del av Framtidenkoncernen Likabehandlingsplan 2018 Störningsjouren i Göteborg AB ur verksamhetsperspektivet Del av Framtidenkoncernen 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND 3 METOD 5 ROLLER OCH ANSVAR 5 ÅTGÄRDSPLAN 6 UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling 2018

Handlingsplan för likabehandling 2018 Dnr: HISTFILFAK 2017/83 Handlingsplan för likabehandling 2018 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 19/12/2017 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan Jämställdhets- och mångfaldsplan För medarbetare i Trollhättans Stad 2016 2018 Gärdhemsvägen 9 46183 Trollhättan Tfn: 0520-49 50 00 Mejl: trollhattans.stad@trollhattan.se CSK Innehållsförteckning Jämställdhets-

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Linnéuniversitetet

Tillgänglighetsplan för Linnéuniversitetet Linnéuniversitetet Tillgänglighetsplan för Linnéuniversitetet Dnr: 2011/116 Tillgänglighetsplan för Linnéuniversitetet 2011 18BBeslutad av rektor 2011-06-20 10BInnehållsförteckning Inledning 3 Utgångspunkter

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2016-HT2017 Förskolans helhetside: Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden till

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden till Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2017-01-01 till 2017-12-31 Beslut: Rektor 2004-05-15 Revidering: 2017-02-13 Dnr: HDa 1.2 2016/21 Gäller fr o m: 2017-01-01 Ersätter: Handlingsplan

Läs mer

Förvirrande begrepp?

Förvirrande begrepp? Självklart! ÖVNING: Förvirrande begrepp? I arbetet med jämställdhet och mångfald dyker det upp en hel del begrepp. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad som är vad i begreppsdjungeln. Den här övningen

Läs mer

GU-trak06 A5 8 sid Sida 1. Vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering av studenter. Reviderad upplaga juni-06

GU-trak06 A5 8 sid Sida 1. Vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering av studenter. Reviderad upplaga juni-06 GU-trak06 A5 8 sid 06-06-26 11.26 Sida 1 Vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering av studenter Reviderad upplaga juni-06 GU-trak06 A5 8 sid 06-06-26 11.26 Sida 2 Göteborgs universitet

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Bikupan 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gröna 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3. Rutiner

Läs mer

Avseende period 2016

Avseende period 2016 Stadsarkivet Sid 1 (10) 2017-01-17 Stadsarkivet Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016 stockholm.se Sid 2 (10) 1 Inledning Jämställdhet och mångfald är ett förbättrings-

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH ÖVRIG KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH ÖVRIG KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING MITTUNIVERSITETET Styrdokument HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH ÖVRIG KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING DNR MIUN 2014/2151 Publicerad: 2014-12-09 Beslutsfattare: Handläggare:

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutad av Kommunstyrelsen 10 december 2018, 292. Dnr KS2018.0441-2 Innehåll 1 Riktlinje för Skövde kommun...

Läs mer

Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef

Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef 2018-12-21 Röda Korsets Högskola tar avstånd från alla former av kränkande särbehandling

Läs mer

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2013 2015

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2013 2015 CSK 1 Syfte Gäller för Hela Trollhättans Stad Referensdokument Diskrimineringslagen, Arbetsmiljölagen, Föräldraledighetslagen Ansvar och genomförande Uppföljning Arbetsmiljöenkät Jämställdhets- och Mångfaldsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Slussen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Policy vid Konstvetenskapliga institutionen Institutionen arbetar

Läs mer

Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND)

Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 1 2 Bakgrund Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) reglerar universitetets

Läs mer

Likabehandlingsplan 2014 Augustendals förskola. Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan 2014 Augustendals förskola. Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling De lagrum som styr upprättandet av denna plan är Diskrimineringslagen 3 kap och Skollagen 6 kap. Varje

Läs mer

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER Arbetsförhållanden Utveckling och lönefrågor Rekrytering Trakasserier 2016-2018 DISKRIMINERINGSLAGEN SFS 2008:567, KAP 3, 13 Inledning Räddningstjänsten SÖRFs

Läs mer

Likabehandlingsplan. Gäller perioden 19 november 2014 31 december 2015

Likabehandlingsplan. Gäller perioden 19 november 2014 31 december 2015 Likabehandlingsplan 2015 Gäller perioden 19 november 2014 31 december 2015 2 3 Strategi för lika villkor Grundtanken i jämlikhetsarbetet på Mälardalens högskola (MDH) är att det genomsyrar hela vardagslivet

Läs mer

Likabehandlingsarbete

Likabehandlingsarbete 2017-08-02 Likabehandlingsarbete Läsår 2017-2018 Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom förskola, skola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet samt vuxenutbildning. Sektor Barn, Utbildning

Läs mer

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/ 2014 Pedagogisk omsorg Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering Dnr: 2016/2294-1.1 Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering Beslutat av Universitetsdirektören Gäller från 2016-05-02 Beslutat av: Universitetsdirektören Beslutsdatum: 2016-05-02 Dnr: 2016/2294-1.1

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet UFV 2010/180 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2010-06-10 (Med kommentarer av Rektor i fotnoter 2014-04-08) 2 Innehållsförteckning Inledning 4 Utgångspunkter 4

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solberga förskolor

Likabehandlingsplan för Solberga förskolor ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ R BARN OCH UNGDOM BILAGA TILL EVP 2016 SID 1 (8) Likabehandlingsplan för Solberga förskolor Citrusgården, Prästängen, Solängen SID 2 (8) Innehåll 1. Vad

Läs mer

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutat av Universitetsdirektören Gäller från 2019-04-12 Beslutsdatum: 2019-09-12 Inledning Processbeskrivning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Lilla Vargen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen...

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2013-Vt2014 Förskolans helhetside: Rötter och vingar. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014 Lika villkor Institutionen för matematik och matematisk statistik Personaldagar 20 21 augusti 2014 Lika villkor Ingen negativ särbehandling utan giltig grund Laglig reglering i diskrimineringslagen Gäller

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/766 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2016-06-16. Innehållsförteckning Rektors förord 3 Inledning 4 Ansvar 4 Utgångspunkter 4 Uppföljning 5 och strategier

Läs mer

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18 Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18 Innehållsförteckning Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18... 1 Vision... 2 Verksamhetsmål

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND)

Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 1 Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 2014 2 Bakgrund Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) reglerar universitetets ansvar

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan...

Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan... Likabehandlingsplan Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan... 3 DEFINITION AV BEGREPP... 4 FRÄMJANDE INSATSER... 5 KARTLÄGGNING...

Läs mer

Lathund. Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter

Lathund. Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter Lathund Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter 1 2 Varför? Aktiva åtgärder är ett lagkrav i nya diskrimineringslagen som kräver att högskolor ska arbeta förebyggande för att motverka diskriminering

Läs mer

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER 1(8) 2(8) Emma Nilsson 040-6268183 emma.nilsson@svedala.se LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER RIKTLINJE OCH RUTIN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH REPRESSALIER Inledning och syfte Svedala

Läs mer

Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6.

Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6. Likabehandlingsplan År 2016 Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6. Inledning Enligt Arbetsmiljölagen 1999:841 är Vuxenutbildningen

Läs mer

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019 Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Åsle förskola Läsåret 2018/2019 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsfördelning 4 Utvärdering och revidering 5 Främjande arbete 5 Kartläggning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Om oss På vår förskola finns det 18 barn i åldrarna 1-4 år. Vår förskola ligger mitt i samhället Boliden. Vi är 6 personer

Läs mer

Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012

Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012 Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012 Stockholms universitet ska vara ett jämlikt och jämställt universitet där alla studenter och anställda behandlas likvärdigt och på ett respektfullt sätt. Vårt förhållningssätt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Om oss Metallen är en-avdelningsförskola med barn i åldern 1-4 år. Vi finns mitt i Bolidens samhälle och har nära till

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige. ISSN 2000-043X HebyFS 2013:2 Infördes i författningssamlingen den 20 februari 2013 Likabehandlingsplan 2012-2014 Kommunfullmäktige beslutade 1 den 13

Läs mer

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 1 (8) Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 2013-2015 Inledning Trafikkontorets styrgrupp för mångfalds- och jämställdhetsgrupp, med representanter från alla avdelningar, de fackliga organisationerna

Läs mer

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan 1 Likabehandlingsplan 2013-2016 Ersätter Jämställdhetsplan 2009-2011 (Jämställdhet, mångfald och diskriminering) Diskrimineringslagen från 2009 har till ändamål att motverka diskriminering och på andra

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Röda 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3. Rutiner

Läs mer

Antagen i januari 2017 Reviderad i augusti 2018

Antagen i januari 2017 Reviderad i augusti 2018 Antagen i januari 2017 Reviderad i augusti 2018 Vad är en likabehandlingsplan? Skolor och arbetsplatser ska upprätta planer för likabehandlingsarbetet. I Diskrimineringslagen kallas det för likabehandlingsplan.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan. Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 1 Innehållsförteckning Inledning..3 Sundbybergs folkhögskolas förhållningssätt.3 Diskrimineringslagen...4 Ansvarsfördelning för vår likabehandlingsplan...7 Handlingsplan...8 2 Inledning

Läs mer

Komvux plan mot diskriminering, trakasserier och kra nkande behandling 2018

Komvux plan mot diskriminering, trakasserier och kra nkande behandling 2018 2018-03-27 Komvux plan mot diskriminering, trakasserier och kra nkande behandling 2018 Bakgrund Det är allas skyldighet att reagera mot kränkande beteenden och uttryck som kan upplevas stötande. Det är

Läs mer

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering HSPA 49-2014/82 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Handledning för process 2014-05-01

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Borgen Övre 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan

Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan Lärardagarna i Örebro 2 november 2010 George Svéd Diskrimineringsombudsmannen do@do.se, 08-120 20 700 Diskrimineringslagen och skollagen Lagarna uppbyggda kring

Läs mer

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-11-25 SN 2015.0188 Handläggare Anders Hedåberg Socialnämnden Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Sammanfattning Enligt diskrimineringslagen så ska arbetsgivaren

Läs mer

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2014 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2013-11-07. Juridiska

Läs mer

Förskolan Fantasi. Likabehandlingsplan

Förskolan Fantasi. Likabehandlingsplan Förskolan Fantasi Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan för förskolan fantasi. Verksamheten ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Alla på Förskolan Fantasi är skyldiga

Läs mer