Lagskydd av titeln fysioterapeut samt byte av yrkestitel för sjukgymnaster

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lagskydd av titeln fysioterapeut samt byte av yrkestitel för sjukgymnaster"

Transkript

1 Kompletterande remissyttrande avseende betänkande: Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Lagskydd av titeln fysioterapeut samt byte av yrkestitel för sjukgymnaster Inledning Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund svarade på behörighetsutredningens betänkande, Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) i februari På det dryga år som gått har LSR sammanställt fakta angående yrkestiteln för sjukgymnaster som gör det angeläget att komplettera och förtydliga förbundets ursprungliga yttrande. Frågan består av två delar: Lagskydd av båda titlarna sjukgymnast och fysioterapeut i syfte att stärka patientsäkerheten. Byte av yrkestitel från sjukgymnast till fysioterapeut. Bakgrund I direktiven till behörighetsutredningen pekade regeringen på problemet med att icke legitimerade sjukgymnaster erbjuder hälso- och sjukvårdstjänster eller närliggande tjänster under begreppet fysioterapeut. I direktiven anförs att: Regeringen ser därför ett behov av att se över bestämmelserna om skyddad yrkestitel och gränssnittet mot sådana tjänster som ligger hälso- och sjukvården nära. I det ursprungliga remissyttrandet framförde LSR synpunkten att utredningen har underlåtit att verka i enlighet med direktiven. Förbundet står fast vid denna ståndpunkt. Utredningen har inte gjort en seriös utredning av frågeställningen och därmed fått ett ofullständigt kunskapsunderlag. I sin analys har utredningen därav underskattat vilken etablering och status begreppet fysioterapeut har i Sverige och i övriga världen. I sin tur har det möjliggjort ett olyckligt ställningstagande från utredningen, att det inte föreligger skäl att lagskydda titeln fysioterapeut. Följaktligen har remissinstanser fått lämna yttranden och ta ställning i frågan på basis av ett bristande utredningsmaterial. Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund Telefon Bankgiro E-post Box kansli@lsr.se Vasagatan 48 Fax Plusgiro Webbadress Stockholm

2 I syfte att verifiera ovanstående anmärkningar har LSR genomfört en rad egna studier för att sammanställa det underlag som förbundet anser saknas i behörighetsutredningens betänkande. Yrkestiteln Fysioterapeut I Sverige är professionens benämning av tradition sjukgymnast, men allt sedan 1950-talet har det inom kåren förts en debatt om att ändra yrkesbenämningen till den mer internationella benämningen fysioterapeut. Parallellt har benämningen fysioterapeut under åren blivit allt mer vedertagen i samhället och etablerad inom svensk hälso- och sjukvård och högskola. Den internationellt vedertagna benämningen Den internationella benämningen av kunskapsområdet och professionen är fysioterapi, (brittisk engelska physiotherapy och amerikansk engelska physical therapy ). Titeln fysioterapeut används i de flesta länder i världen, som bland annat Norge, Danmark, Finnland, Tyskland, Storbritannien, Australien, Kanada och USA. Exemplet Tyskland I det delade Tyskland användes av historiska skäl både krankengymnast och fysioterapeut. Från och med år 1994 är den officiella titeln fysioterapeut. Alla som gått utbildningen tidigare har dock rätt att använda sin gamla titel, krankengymnast. Samtidigt som namnbytet skedde genomförde landet en lagändring som skyddar båda titlarna. Skyddet är inte tidsbegränsat. Erfarenheterna från Tyskland anger att ett byte gick enkelt att genomföra samt att det inte har medfört några större komplikationer för varken patienter, vårdgivare eller yrkeskåren. LSR har låtit översätta den tyska lagtexten och bifogar den med detta underlag (Bilaga 1, se särskilt 1 punkt två samt 16 punkt 2). Exempel från norden Även Norge hade tidigare sjukgymnast som yrkestitel. Titeln sjukgymnast upplevdes dock som otillfredsställande av det norska sjukgymnastförbundet som ansåg att Fysioterapeut er ordet som dekker yrkesutøverens arbeidsområde best. Fysioterapeut er godtatt i mange engelsktalende land og i Danmark. Efter att det dåvarande norska sjukgymnastförbundet uppvaktade Socialdepartementet i ärendet, ändrades lagen 1969 och fysioterapeut blev offentligt godkänd. Titeln sjukgymnast skyddades dock fortsatt fram till år 2000 då en ny lag träde i kraft Lov om helsepersonell. 2 (5)

3 Med motsvarande bevekelsegrund och hantering av lagskydd av titlar bytte man 1994 i Finland yrkestitel från lääkintävoimistelija ("medikalgymnast") till fysioterapeutti. Fysioterapi är benämningen på det akademiska ämnet Det akademiska ämnet för sjukgymnaster benämns enligt Högskoleverket som sjukgymnastik/fysioterapi. Enligt LSR:s antagna definition av sjukgymnastik är den vetenskapliga definitionen fystioterapivetenskap. Svensk forskning i fysioterapi är i stark utveckling och representerar idag en väsentlig del av områdets internationella vetenskapsutveckling. De första sjukgymnasterna i Sverige disputerade under 1970-talet. Sedan dess har över 300 sjukgymnaster disputerat och i dag finns cirka 40 docenter och mer än 20 professorer inom ämnet. Utredningen resonerar kring risken om att fler professioner använder begreppet terapi. Orden physio eller physical har sitt ursprung i det grekiska ordet physio, som betyder natur eller physical, av grekiskans physikos, som betyder kroppslig. Terapi kommer från det grekiska ordet therapeia och betyder att underlätta läkande. I Nordstedts ordbok betyder terapi behandling med aktivt deltagande av patienten. Det överensstämmer väl med beteendemedicinska principer om att terapeuten ska understödja hälsorelaterade förändringar hos patienten. Benämning allt vanligare i kliniskt arbete, för olika grupper Benämningen fysioterapi blir allt mer etablerad i kliniskt arbete. I praktiken har många enskilda sjukgymnaster och delar av svensk hälso- och sjukvård redan valt att tillämpa yrkestiteln fysioterapeut, oavsett om de drivs i privat eller offentlig regi, inom öppen eller slutenvård. Den vetenskapliga utvecklingen och en mer uttalad styrning mot en hälsofrämjande hälso- och sjukvård har gjort att begreppen fysioterapi/ fysioterapeut bättre speglar professionens samlade uppdrag. Inte minst från regeringens sida görs idag stora insatser inom hälso- och sjukvården för att betona fokus på hälsa snarare än sjukdom. Detta var även skälen till att tyskland valde titeln fysioterapeut framför sjukgymnast. Inom LSR har en fristående sektion beslutat att byta namn till Fysioterapeuter inom Mental Hälsa och fler går i denna riktning. Inom området idrottsmedicinen återges sjukgymnaster som fysioterapeuter, inte minst i internationella sammanhang. 3 (5)

4 Precis som regeringen uppmärksammade i direktiven, används idag begreppet fysioterapeut av icke legitimerade sjukgymnaster. Vid en motsvarande studie på webben som Behörighetsutredningen gjorde, står det klart att fysioterapi är på väg att bli en allmän benämning för kroppsbehandlingar utan legitimation eller vetenskap som grund. Det blir omöjligt för allmänheten att bedöma kompetensen hos en person som annonserar sig som fysioterapeut. Patientsäkerhet Till följd av att benämningen fysioterapeut blir allt mer etablerad inom svensk hälso- och sjukvård och högskolan finns redan idag en förväxlingsrisk mellan titlarna och det kommer att fortsätta att öka så länge bara en titel är skyddad. Även i perspektivet av den ökade gränslösa hälso- och sjukvården utgör förväxlingsbarheten en patientrisk. Det blir allt svårare att skydda titeln fysioterapeut. Väljer regeringen att följa utredningens förslag kommer patienternas osäkerhet och risk för felbehandling att kvarstå och till och med öka i framtiden. Frågan kommer aldrig att bli löst. I betänkandets avsnitt anför utredningen att: Fysioterapeut är dock en titel som används av andra än sjukgymnaster och i många fall kan anses inarbetad för den verksamheten och det måste därför finnas starka skäl för att förbehålla sjukgymnaster titeln sjukgymnast. LSR anser att sådana starka skäl föreligger i form av den uppenbara förväxlingsrisken och det växande hotet mot patientsäkerheten. LSR anser således att: - såväl titeln sjukgymnast som fysioterapeut ska förbehållas legitimerade sjukgymnaster och att båda titlarna ska skyddas i lag. Byte av yrkestitel I behörighetsutredningens betänkande behandlas även frågan eventuellt skifte av benämningen på professionen från sjukgymnast till fysioterapeut. LSR menade i sitt ursprungliga remissyttrande att regeringen bör lägga stor vikt vid kårens egen åsikt i sitt ställningstagande i denna fråga. Två enkätundersökningar har genomförts under senare år angående sjukgymnasternas inställning till yrkestiteln. Inför kongressen 2008 genomförde LSR en medlemsundersökning som visade att en majoritet föredrog yrkestiteln fysioterapeut. Våren 2011 genomfördes en motsvarande undersökning vid Luleå tekniska universitet. Även där föredrog en klar majoritet yrkestiteln fysioterapeut. 4 (5)

5 Byte av professionens titel har diskuterats länge inom förbundet. I samband med LSR:s kongress i november 2012 kommer frågan åter upp till beslut. En avgörande frågeställning är patientsäkerheten, dvs. möjligheten att skydda båda titlarna. Det finns en oro i kåren för vad som händer om titel sjukgymnast släpps fri vid ett eventuellt byte, vilket ett lagskydd av båda titlarna kan möta. Det skulle vara välkommet om professionen inför kongressens beslut fick ett besked om regeringens vilja att skydda båda titlarna i lag. Synpunkter från berörda aktörer LSR har genomförts en analys i syfte att kartlägga viktiga intressenters åsikter om kåren skulle byta yrkestitel. Företrädare för dessa intressenter inbjöds till samtal i form en SWOT- analys där konsekvenser av ett namnbyte problematiserades. I dessa samtal deltog företrädare för Socialstyrelsen, SKL, Högskoleverket, patientorganisationer och riksdagsledamöter. Exempel på styrkor med ett namnbyte som identifierades var att fysioterapeut signalerar något positivt hälsa, att tiden är mogen och det är en internationellt gångbar titel. Osäkerhet för patienterna och att en stolt yrkestitel försvinner var exempel på svagheter och hot som identifierades. Sammantaget var dock intressenterna ense om att det var möjligt att genomföra ett namnbyte. Vänliga hälsningar Anna Hertting Ordförande Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund 5 (5)

Remissvar Kompetens och ansvar (SOU 2010:65)

Remissvar Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remissvar Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) YTTRANDE 2011-02-25 Socialdepartementet Enheten för hälso- och sjukvård Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund, LSR, har fått rubricerade betänkande på remiss

Läs mer

Utbildningspolitiskt program

Utbildningspolitiskt program Utbildningspolitiskt program Utbildningspolitiskt program Fysioterapeutiska insatser är avgörande för en hälso- och sjukvård med hög kvalitet och god patientsäkerhet. Fysioterapeuternas kunskapsområde

Läs mer

Fysioterapeut ny skyddad yrkestitel för sjukgymnaster, Ds 2013:4

Fysioterapeut ny skyddad yrkestitel för sjukgymnaster, Ds 2013:4 2013-02-06 LJ 2013/94 Förvaltningsnamn Anders Liif Landstingsstyrelsen Fysioterapeut ny skyddad yrkestitel för sjukgymnaster, Ds 2013:4 Sammanfattning Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle

Läs mer

Psykisk ohälsa inom första linjens vård

Psykisk ohälsa inom första linjens vård Psykisk ohälsa inom första linjens vård St: Gertrud i Malmö 2013-03-22 Stefan Jutterdal Förbundsordförande Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund www.sjukgymnastforbundet.se www.facebook.com/sjukgymnastforbundet

Läs mer

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet PM 2011:22 RVII (Dnr 001-2547/2010) Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Kompetens

Läs mer

Fysioterapi den bästa medicinen!

Fysioterapi den bästa medicinen! Fysioterapi den bästa medicinen! Ortopediveckan 2013-08-29, Uppsala Stefan Jutterdal Förbundsordförande Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund www.sjukgymnastforbundet.se www.stefanjutterdal.se www.twitter.com/stefanjutterdal

Läs mer

Uppvaktning Riksdagens Socialutskott

Uppvaktning Riksdagens Socialutskott Uppvaktning Riksdagens Socialutskott 2013-10-22 Stefan Jutterdal Förbundsordförande stefan.jutterdal@lsr.se Maria Enggren Zavisic Socialpolitisk strateg maria.enggren.zavisic@lsr.se www.stefanjutterdal.se

Läs mer

Remiss - Betänkandet Kompetens och ansvar (SOU 2010:65)

Remiss - Betänkandet Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-14 Handläggare: Krister Eriksson Telefon: 08-50825567 Till Socialnämnden Remiss - Betänkandet Kompetens

Läs mer

EXAMENSARBETE. Legitimerade sjukgymnasters inställning till yrkestiteln sjukgymnast eller fysioterapeut. Linnéa Andrén Veronica Wahlström

EXAMENSARBETE. Legitimerade sjukgymnasters inställning till yrkestiteln sjukgymnast eller fysioterapeut. Linnéa Andrén Veronica Wahlström EXAMENSARBETE Legitimerade sjukgymnasters inställning till yrkestiteln sjukgymnast eller fysioterapeut Linnéa Andrén Veronica Wahlström Sjukgymnastexamen Sjukgymnast Luleå tekniska universitet Institutionen

Läs mer

Välkommen till Rådsmöte 2014

Välkommen till Rådsmöte 2014 Välkommen till Rådsmöte 2014 Fysioterapeuters insatser är självklara för hållbar hälsa och välfärd #fysrad Stefan Jutterdal Förbundsordförande Göran Hägglund Lena Hallengren Göran Hägglund Lena Hallengren

Läs mer

Departementssekreteraren Daniel Zetterberg har tillsammans med uppdragstagaren arbetat med underlag och bedömningar.

Departementssekreteraren Daniel Zetterberg har tillsammans med uppdragstagaren arbetat med underlag och bedömningar. 1(7) PM 2012-08-07 Nationella taxan 1. Sammanfattning Mitt förslag är att driva frågan vidare. Motiven för att förändra systemet är starka och det finns ett tillräckligt stort intresse från intressenterna

Läs mer

Betänkande SOU 2009:84 Regler för etablering av vårdgivare

Betänkande SOU 2009:84 Regler för etablering av vårdgivare 2010-05-10 Betänkande SOU 2009:84 Regler för etablering av vårdgivare Sammanfattning Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund (LSR) anser att lagen om ersättning för sjukgymnastik (LOS) ska finnas kvar

Läs mer

LEVNADSVANEPROJEKT. Medlemsundersökning bland sjukgymnaster. Raija Tyni-Lenné. Projektledare

LEVNADSVANEPROJEKT. Medlemsundersökning bland sjukgymnaster. Raija Tyni-Lenné. Projektledare LEVNADSVANEPROJEKT Medlemsundersökning bland sjukgymnaster Raija Tyni-Lenné Projektledare Augusti 2012 1 Innehåll 1 Bakgrund. 3 2 Syfte. 3 3 Metod...4 4 Resultat...5 4.1 Kännedom av Nationella riktlinjer

Läs mer

Ds 2013:4. Fysioterapeut. ny skyddad yrkestitel för sjukgymnaster. Socialdepartementet

Ds 2013:4. Fysioterapeut. ny skyddad yrkestitel för sjukgymnaster. Socialdepartementet Fysioterapeut ny skyddad yrkestitel för sjukgymnaster Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga Publikationer på uppdrag

Läs mer

Kommittédirektiv. Trygghet och säkerhet för individen behörighet för personal i hälso- och sjukvård och socialtjänst. Dir. 2009:25

Kommittédirektiv. Trygghet och säkerhet för individen behörighet för personal i hälso- och sjukvård och socialtjänst. Dir. 2009:25 Kommittédirektiv Trygghet och säkerhet för individen behörighet för personal i hälso- och sjukvård och socialtjänst Dir. 2009:25 Beslut vid regeringssammanträde den 2 april 2009 Sammanfattning av uppdraget

Läs mer

Fysioterapeutprogrammet

Fysioterapeutprogrammet 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Fysioterapeutprogrammet 180 högskolepoäng (hp) Nivå G VGFYT Programbeskrivning Fysioterapeutyrket Fysioterapeuter är den tredje största professionen inom hälso- och sjukvården

Läs mer

Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter över rubricerade betänkande.

Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter över rubricerade betänkande. Stockholm 2011-02-28 Socialdepartementet Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter över rubricerade betänkande. Sammanfattning Psykologförbundet anser

Läs mer

Frågor & Svar om Specialistutbildning

Frågor & Svar om Specialistutbildning 2016-12-16 Frågor & Svar om Specialistutbildning 1. Vad krävs för handledaren ska bli godkänd? 2. Arvoderas handledaren? 3. När kan jag påbörja min specialistutbildning? 4. Hur sammanställer och räknar

Läs mer

Från student till specialist

Från student till specialist Från student till specialist Jens Schollin, utredare Uppdraget - Att genomföra en översyn av läkares specialiseringstjänstgöring och bl.a. analysera om en introduktion i hälso- och sjukvården inom ramen

Läs mer

Redovisning av Övergångsregler för kuratorer i hälso- och sjukvården

Redovisning av Övergångsregler för kuratorer i hälso- och sjukvården Redovisning 2017-05-09 5.3-9435/2017 1(5) Rättsavdelningen Febe Westberg febe.westberg@socialstyrelsen.se Redovisning av Övergångsregler för kuratorer i hälso- och sjukvården Uppdraget Socialstyrelsen

Läs mer

Yttrande över Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel

Yttrande över Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel Planeringsenheten Läkemedelssektionen TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(3) Datum 2015-03-25 Diarienummer 150097 Landstingsstyrelsen Yttrande över Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Betänkandet SOU2017:43 På lika villkor! - delaktighet,

Betänkandet SOU2017:43 På lika villkor! - delaktighet, 2017-10-13 Yttrande 2017-10-13 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer: S2017/03349/FST Betänkandet SOU2017:43 På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72 Beslut vid regeringssammanträde den 29 maj 2008 Sammanfattning av uppdraget Utredaren ska bl.a. utreda

Läs mer

Forskningspolitiskt program

Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Fysioterapeutiska insatser är avgörande för en hälso- och sjukvård med hög kvalitet och god patientsäkerhet. Fysioterapeuternas kunskapsområde är

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Datum Diarienummer 2020-01-01 HSN/190455 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för

Läs mer

Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård (Ds 2016:29)

Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård (Ds 2016:29) 2016 YTTRANDE Vårt ärendenr: 16/04412 2016-11-18 Ert dnr: S2016/05391/FS Sektionen för ekonomisk analys Nils Mårtensson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt

Läs mer

Vissa frågor om behörighet för personal i hälso- och sjukvården och socialtjänsten

Vissa frågor om behörighet för personal i hälso- och sjukvården och socialtjänsten Finansutskottets yttrande 2013/14:FiU3y Vissa frågor om behörighet för personal i hälso- och sjukvården och socialtjänsten Till socialutskottet Socialutskottet beslutade den 7 november att ge finansutskottet

Läs mer

Etiska regler för fysioterapeuter

Etiska regler för fysioterapeuter 2014-01-17 Etiska regler för fysioterapeuter Antagna av kongressen 1996, reviderade vid kongressen 2008 och 2012, samt extrakongressen 2013. (Sedan den 1 januari 2014 är fysioterapeut ny skyddad yrkestitel

Läs mer

Frågor & Svar om Specialistutbildning

Frågor & Svar om Specialistutbildning 2015-06-10 Frågor & Svar om Specialistutbildning 1. Vad krävs för handledaren ska bli godkänd? 2. Hur arvoderas handledaren? 3. När kan jag påbörja min specialistutbildning? 4. Kan jag i min studieplan

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS)

Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS) 2016-05-25 Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS) Fysioterapeuterna har tagit del av utredningens analys och förslag med stort intresse. Vi bedömer att

Läs mer

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127)

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Stockholm 2009-04-22 Socialdepartementet 103 37 Stockholm Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15 202 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Susanna Eklund Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

Utbildningsplan Fysioterapeut för läsåret 2016/2017

Utbildningsplan Fysioterapeut för läsåret 2016/2017 Utbildningsplan Fysioterapeut för läsåret 2016/2017 Bachelor Programme in Physiotherapy Utbildningsplanen är reviderad 2015-10-26 av Chef Utbildnings och forskningsenheten. Denna utbildningsplan är anpassad

Läs mer

Yttrande över betänkandet Kompetens och ansvar SOU 2010:65

Yttrande över betänkandet Kompetens och ansvar SOU 2010:65 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal Handläggare: Anders Engqvist Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Kompetens och ansvar SOU 2010:65 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Harald Grönqvist Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 Regeringen har

Läs mer

Legitimation för kuratorer inom hälsooch sjukvården

Legitimation för kuratorer inom hälsooch sjukvården Socialutskottets betänkande 2014/15:SoU17 Legitimation för kuratorer inom hälsooch sjukvården Sammanfattning Utskottet föreslår med stöd av 9 kap. 16 riksdagsordningen att riksdagen tillkännager för regeringen

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

I den här skriften får du som är förtroendevald eller medlem inspiration, tips och råd på hur du kan rekrytera medlemmar.

I den här skriften får du som är förtroendevald eller medlem inspiration, tips och råd på hur du kan rekrytera medlemmar. Hej LSRs strategi är att uppnå en uppvärdering av sjukgymnastkåren genom att knyta samman professionalisering, positionering och löneutveckling. Det är lättare att nå målen ju fler som är med. Och ju bättre

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2015/06260/FS

YTTRANDE. Dnr S2015/06260/FS YTTRANDE Dnr S2015/06260/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 29 mars 2016 Betänkandet Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstaganden till vård, omsorg och forskning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Ls ( 0 7 03 /z. Yttrande till socialdepartementet över promemoria om åldersgränser för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster

Tjänsteskrivelse Ls ( 0 7 03 /z. Yttrande till socialdepartementet över promemoria om åldersgränser för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster Landstinget Halland (s ea a Tjänsteskrivelse Ls ( 0 7 03 /z Datum Diarienummer 2007-02-27 Ls070082 Landstingskontoret Agneta Overgaard, utvecklare Processavdelningen 035-13 48 73 agneta.overgaardalthalland.se

Läs mer

Yttrande över betänkandet För framtidens hälsa en ny läkarutbildning (SOU 2013:15)

Yttrande över betänkandet För framtidens hälsa en ny läkarutbildning (SOU 2013:15) TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Landstingsdirektörens stab-sek Personalenheten Datum 2015-05-06 Referens 150276 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet För framtidens hälsa en ny läkarutbildning (SOU

Läs mer

Socialdepartementet

Socialdepartementet 2018-10-03 Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar Åtgärder för en stärkt patientsäkerhet och en effektivare hantering av behörighetsärenden inom hälso-

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27 Tid: 2016-03-02, kl 08:00-09:45 Plats: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus 21 Organdonation en livsviktig verksamhet (SOU2015:84) dnr

Läs mer

Resultat av remiss för begrepp inom området patientsäkerhet och systematiskt kvalitetsarbete

Resultat av remiss för begrepp inom området patientsäkerhet och systematiskt kvalitetsarbete 2017-01-25 Dnr 4.2.1-1958/2017 1(9) Resultat av remiss för begrepp inom området patientsäkerhet och systematiskt kvalitetsarbete Begreppen i denna remiss är resultatet från terminologiarbete i ett projekt

Läs mer

Utvärdering av Tilläggsuppdrag Sjukgymnastik/Fysioterapi inom primärvården Landstinget i Uppsala län

Utvärdering av Tilläggsuppdrag Sjukgymnastik/Fysioterapi inom primärvården Landstinget i Uppsala län Utvärdering av Tilläggsuppdrag Sjukgymnastik/Fysioterapi inom primärvården Landstinget i Uppsala län BAKGRUND Riksdagen fattade 2009 beslut om LOV Lag Om Valfrihetssystem (1). Denna lag ger landsting och

Läs mer

Med tillit växer handlingsutrymmet- tillitsbaserad styrning och ledning av välfärdssektorn (SOU 2018:47)

Med tillit växer handlingsutrymmet- tillitsbaserad styrning och ledning av välfärdssektorn (SOU 2018:47) Yttrande Finansdepartementet Dnr Fi2018/02431 Med tillit växer handlingsutrymmet- tillitsbaserad styrning och ledning av välfärdssektorn (SOU 2018:47) Sammanfattning Fysioterapeuterna vill tacka för möjligheten

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir.

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir. Kommittédirektiv Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen Dir. 2006:42 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2006. Sammanfattning

Läs mer

Remissyttrande (SOU 2017:92) Transpersoner i Sverige- Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor

Remissyttrande (SOU 2017:92) Transpersoner i Sverige- Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor YTTRANDE 1 (5) Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Ku2017/02516/DISK Remissyttrande (SOU 2017:92) Transpersoner i Sverige- Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor

Läs mer

Remissvar avseende Socialdepartementets promemoria, Ds 2017:56 Bastjänstgöring för läkare

Remissvar avseende Socialdepartementets promemoria, Ds 2017:56 Bastjänstgöring för läkare 2018-02-14 Dnr 10.1-42402/2017 1(5) Avdelning mitt Åsa Windahl Alin Asa.windahlalin@ivo.se Remissvar avseende Socialdepartementets promemoria, Ds 2017:56 Bastjänstgöring för läkare Inspektionen för vård

Läs mer

Regeringens proposition 2006/07:97

Regeringens proposition 2006/07:97 Regeringens proposition 2006/07:97 Avskaffande av åldersgränsen för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster Prop. 2006/07:97 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22

Läs mer

Remissyttrande Ny djurskyddslag, SOU 2011:75

Remissyttrande Ny djurskyddslag, SOU 2011:75 2012-06-07 Diarienummer: L2011/3138 Remissyttrande Ny djurskyddslag, SOU 2011:75 Inledning Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund (LSR) och Sektionen för Legitimerade Sjukgymnaster inom Veterinärmedicin

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

ANSVARSFULL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Slutbetänkande av Patientmaktsutredningen (SOU 2013:44)

ANSVARSFULL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Slutbetänkande av Patientmaktsutredningen (SOU 2013:44) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/karinn Pilsäter 2013-11-12 13-0091 Direkttel: 08-782 91 93 E-post: karin.pilsater@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM ANSVARSFULL

Läs mer

Yttrande över remiss: Legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer (Ds 2017:39)

Yttrande över remiss: Legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer (Ds 2017:39) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Berg Anton Datum 2017-10-12 Diarienummer KSN-2017-3050 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer (Ds 2017:39)

Läs mer

Utbildningsplan Sjukgymnast för läsåret 2012/2013. Lp1 Lp2. 7.5 x. 7.5 x. 7.5 x. Lp3 Lp4. 7.5 x. 7.5 x. 7.5 x. Lp1 Lp2. 7.5 x. 7.5 x. 7.5 x. 7.

Utbildningsplan Sjukgymnast för läsåret 2012/2013. Lp1 Lp2. 7.5 x. 7.5 x. 7.5 x. Lp3 Lp4. 7.5 x. 7.5 x. 7.5 x. Lp1 Lp2. 7.5 x. 7.5 x. 7.5 x. 7. Utbildningsplan Sjukgymnast för läsåret 2012/2013 Bachelor Programme in Physiotherapy Denna utbildningsplan är anpassad enligt följande Antagen V10 Visning Läsordning Läsordning Termin 1 Antagna H12 Ges

Läs mer

Sektionen för fysisk aktivitet och idrottsmedicin

Sektionen för fysisk aktivitet och idrottsmedicin Sektionen för fysisk aktivitet och idrottsmedicin Sektionen FYIM Sektionen Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin inom Fysioterapeuterna ska stimulera till en ökad kunskap om diagnostisering och rehabilitering

Läs mer

15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN

15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN 15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN 2019-1314 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1314 Hälso- och

Läs mer

Kongressen fastslog vägen framåt

Kongressen fastslog vägen framåt Aktuellt foto: ulrika hembjer Beslutsamma. Ledamöterna beslutade bland annat att kvalitetsindikatorer ska tas fram för sjukgymnastens arbete liksom en rekommenderad lägsta lön. Kongressen fastslog vägen

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi 2019-01-01 LK/180674 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett register för utövare av alternativ- eller komplementärmedicin. Dir. 2006:64. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006

Kommittédirektiv. Ett register för utövare av alternativ- eller komplementärmedicin. Dir. 2006:64. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006 Kommittédirektiv Ett register för utövare av alternativ- eller komplementärmedicin Dir. 2006:64 Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas

Läs mer

Sammanfattning Bakgrund Regeringen beslutade den 2 mars 2017 att utse en särskild utredare med uppdrag att utifrån en fördjupad analys av förslag i betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) stödja landstingen,

Läs mer

Riktlinje vid delegering för arbetsterapi och sjukgymnastik/fysioterapi

Riktlinje vid delegering för arbetsterapi och sjukgymnastik/fysioterapi Riktlinje vid delegering för arbetsterapi och sjukgymnastik/fysioterapi -inom den kommunala hälso- och sjukvården utifrån Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1997:14) KARLSTADS KOMMUN

Läs mer

Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas ledningssystem avseende systematiskt patientsäkerhetsarbete

Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas ledningssystem avseende systematiskt patientsäkerhetsarbete HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-08-28 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-08-15 HSN 1206-0718 Handläggare: Ann Fjellner Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas

Läs mer

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon REMISSVAR 2017-10-04 Dnr 10.1-22558/2017 1 (5) Socialdepartementet Kunskapsstödsutredningens betänkande (SOU 2017:48) Kunskapsbaserad och jämlik vård Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård

Läs mer

Patientsäkerhetsutredningen. SOU 2008:117 Patientsäkerhet Vad har gjorts? Vad behöver göras?

Patientsäkerhetsutredningen. SOU 2008:117 Patientsäkerhet Vad har gjorts? Vad behöver göras? Patientsäkerhetsutredningen SOU 2008:117 Patientsäkerhet Vad har gjorts? Vad behöver göras? Prop. 2009/10:210 Patientsäkerhet och tillsyn Riksdagsbehandling den 15 juni 2010 I kraft den 1 januari 2011

Läs mer

Sjukgymnastik som vetenskap och profession

Sjukgymnastik som vetenskap och profession Sjukgymnastik som vetenskap och profession Antogs av LSR:s förbundsstyrelse 4:e december 2009 Sjukgymnastik som vetenskap och profession Catharina Broberg, MSc, leg. sjukgymnast, Göteborg Raija Tyni-Lenné,

Läs mer

SKRIVELSE Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala insatser stärks (Ds 2011:5)

SKRIVELSE Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala insatser stärks (Ds 2011:5) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-23 LS 1102-0210 Ankom 2011-03» 2 8 Landstingsstyrelsen (^ANS5rtNGS8TYRELSEN 11-04-12 * 03? Dar., Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala

Läs mer

Remissvar: För framtidens hälsa en ny läkarutbildning (SOU 2013:15) Gem 2015/0112

Remissvar: För framtidens hälsa en ny läkarutbildning (SOU 2013:15) Gem 2015/0112 2016-06-04 Remissvar: För framtidens hälsa en ny läkarutbildning (SOU 2013:15) Gem 2015/0112 Sammanfattning Under 2012-2013 genomfördes en utredning av professor Stefan Lindgren som syftade till att ge

Läs mer

Bastjänstgöring för läkare Ds 2017:56

Bastjänstgöring för läkare Ds 2017:56 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-01-26 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Anna-Clara Olsson Avdelningen för vård och omsorg Michael Bergström Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Bastjänstgöring för läkare

Läs mer

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Information angående UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Utgiven: juni 2013 Enheten för lagreglerade läkare och sjukgymnaster Så här gör du för att få ersättning för besök av utländska patienter/utlandssvenskar

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker

Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-06-15 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker Sammanfattning SKL välkomnar i allt

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering 1(8) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2014-04-15 Gäller från och med: 2015-03-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

Patientansvarig läkare

Patientansvarig läkare Patientansvarig läkare för en bättre läkarkontinuitet Sammanfattning av rapporten: Patientansvarig läkare, 2015 1 Sveriges läkarförbund 2015 Susann Asplund Johansson, utredare Camilla Damell, utredare

Läs mer

Avskaffande av åldersgräns

Avskaffande av åldersgräns Socialutskottets betänkande 2006/07:SoU15 Avskaffande av åldersgräns Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2006/07:97 Avskaffande av åldersgränsen för privatpraktiserande läkare

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys Rektor BESLUT SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-4622 2016-12-13 Exp. den 13/12-16/ASM Sändlista Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53) 1 (5) Er beteckning S2017/03549/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

Läs mer

Välkommen! ACKREDITERINGSANSÖKAN

Välkommen! ACKREDITERINGSANSÖKAN ACKREDITERINGSANSÖKAN Välkommen! Tack för att du visar intresse för RACS. Målet med RACS är att höja kvalitetsnivån inom samtalsterapisektorn i Sverige, och att bidra till en mer tillförlitlig och genomsynlig

Läs mer

Yttrande över Bastjänstgöring för läkare, Ds 2017:56

Yttrande över Bastjänstgöring för läkare, Ds 2017:56 Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten (SOU 2014:2)

Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten (SOU 2014:2) REMISSVAR ERT ER BETECKNING 2014-02-10 S2014/420/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten (SOU 2014:2) Statskontoret avstyrker utredningens

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar Tack för möjlighet att ge synpunkter på dessa diskussionspunkter. Dessa frågor har diskuterats i styrelsen för Svensk Lungmedicinsk Förening (SLMF) och svaren finns markerade i rött i direkt anslutning

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor,

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

Socialstyrelsen tillstyrker i huvudsak utredningens förslag med de synpunkter som redovisas nedan.

Socialstyrelsen tillstyrker i huvudsak utredningens förslag med de synpunkter som redovisas nedan. Remissvar 2017-09-26 Dnr 15151/2017-1 1(5) Avdelningen för utvärdering och analys Michaela Prochazka Michaela.prochazka@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens

Läs mer

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41)

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1420 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43)

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Emma Everitt Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen

Läs mer

Yttrande - "Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel - Dnr S2013/8560/FS

Yttrande - Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel - Dnr S2013/8560/FS MISSIV 1(3) 2015-04-15 RJL 2015/361 Förvaltningsnamn Avsändare Nämnden för Folkhälsa och sjukvård Yttrande - "Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel - Dnr S2013/8560/FS

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-04-15 LS 2015-0263 Landstingsstyrelsen Yttrande över Läkemedelsverkets rapport, Förutsättningar för och konskevenser av att införliva

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

Yttrande över betänkandet Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstaganden till vård, omsorg och forskning (SOU 2015:80)

Yttrande över betänkandet Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstaganden till vård, omsorg och forskning (SOU 2015:80) Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Datum 2016-02-22 Diarienummer 150814 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstaganden till vård, omsorg och forskning

Läs mer

Bastjänstgöring för läkare

Bastjänstgöring för läkare Ds 2017:56 Bilaga Bastjänstgöring för läkare Socialdepartementet Promemorians huvudsakliga innehåll Denna promemoria har utarbetats inom Socialdepartementet. Promemorian baseras i huvudsak på resultat

Läs mer

God och nära vård - En primärvårdsreform, SOU 2018:39

God och nära vård - En primärvårdsreform, SOU 2018:39 2018-11-13 Yttrande S2018/03436/FS Socialdepartementet Stockholm 103 33 God och nära vård - En primärvårdsreform, SOU 2018:39 Sammanfattning Fysioterapeuterna vill tacka för möjligheten att lämna synpunkter

Läs mer

och berörande resa tillbaka i tiden. Välkommen att följa med! NYTT OMSLAG MED GRÖN FÄRG 1951 Tidskriften ändrar utseende.

och berörande resa tillbaka i tiden. Välkommen att följa med! NYTT OMSLAG MED GRÖN FÄRG 1951 Tidskriften ändrar utseende. TIDNINGEN 70 ÅR Text: Lois Steen I år fyller sjukgymnasternas egen och ledande tidning 70 år. Och får vi säga det själva, blev vår djupdykning i tidningsarkivet utan tvekan en stark och berörande resa

Läs mer

Regler för etablering av vårdgivare Förslag för att öka mångfald och integration i specialiserad öppenvård (SOU 2009:84)

Regler för etablering av vårdgivare Förslag för att öka mångfald och integration i specialiserad öppenvård (SOU 2009:84) 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Juridik och upphandling Handläggare: Robert Larsson Landstingsstyrelsen Regler för etablering av vårdgivare Förslag för att öka mångfald och integration i specialiserad

Läs mer