Översyn av Disciplinnämndens uppdrag, roll och ansvar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översyn av Disciplinnämndens uppdrag, roll och ansvar"

Transkript

1 Projektet /KEE Översyn av Disciplinnämndens uppdrag, roll och ansvar 1.Bakgrund Disciplinnämnden (DN) inrättades efter beslut på Förbundsmötet Förslaget till en särskild nämnd för bestraffningsärenden hade framlagts av utredningen om Bandyförbundets Framtida Organisation, den s.k. BFO-utredningen. Tidigare hade disciplinärendena handlagts av en särskild grupp inom Tävlingskommittén. BFO ansåg att det inte var tillfredsställande att samma kommitté både beslutar om tävlingsbestämmelserna och handlägger bestraffningsärendena. Det beslutades också att ledamöterna i DN ska väljas på Förbundsmötet. DN:s sammansättning och ansvarsområden fastställdes på Förbundsmötet, och bestämmelserna finns i Förbundets stadgar i 3 kap. 22. Förbundets styrelse har vid ett antal tillfällen diskuterat DN: s roll och ansvar i samband med överklaganden till styrelsen och Riksidrottsnämnden (RIN). Diskussionerna har lett fram till ett önskemål om att göra en översyn av DN:s uppdrag, roll och ansvar och även handläggningen av överklaganden. I uppdraget ingår också att göra en översyn av de regionala disciplinnämnderna (RDN) som inrättades samtidigt som DN. Svenska Bandyförbundets styrelse beslutade således den 28 augusti 2015 att tillsätta ett projekt för att göra en översyn av DN (DN-Projektet) och utsåg Karl-Erik Eckemark att ansvara för projektet. 2.Syftet med projektet Syftet med projektet är att göra en översyn av DN:s uppdrag, roll och ansvar och arbetsformer. I uppdraget ingår att lämna synpunkter på DN:s kompetensbehov för de olika ansvarsområdena och behovet av dokumenterade riktlinjer och instruktioner som stöd för DN:s arbetsprocesser och beslutsfattande. Kommunikationen mellan parterna, informationen om besluten och handläggningen av överklaganden och hur föredragningen av ärendena ska ske är också väsentligt att klarlägga. I uppdraget ingår också att utvärdera de regionala disciplinnämndernas uppdrag och verksamhet. 3. Projektgrupp I Projektgruppen har ingått följande medlemmar: Karl-Erik Eckemark, ordförande Bengt Arvidson, Disciplinnämndens ordförande Lars Wennerholm, Tävlingsenheten, Förbundets Kansli Py Börjesson, Ledamot i FSE:s styrelse Krister Malmsten har medverkat som expert. Projektgruppen rapporterar till Förbundets styrelse.

2 4. Arbetets bedrivande Projektgruppen har haft tre fysiska möten. Kontakter har tagits med Fotbollförbundet och Ishockeyförbundet för att ta del av hur verksamheten beträffande disciplinärenden är organiserad i respektive förbund. 5. Analys av nuvarande verksamhet DN har i huvudsak tre uppgifter:!. Bestraffningsärenden avseende spelare, ledare, funktionär och lag i samtliga Förbundsserier och i andra av Förbundet administrerande tävlingar, kurser och läger. 2. Ärenden om tävlingsbestraffningar enligt gällande tävlingsbestämmelser i tävlingar som Förbundet administrerar. 3. Överklagningsinstans i ärenden som avgjorts av de regionala DN (RDN). Bestraffningsärenden Bestraffningsärendena är klart dominerande till antal ärenden i DN och s.k. grov utvisning är det i särklass vanligaste förekommande ärendet. Antalet ärenden för grov utvisning var säsongen följande: Serie Antal ärenden Elitserien 7 Allsvenskan 19 Div P 20 7 P Dam 6 Träningsmatcher 2 Svenska Cupen 3 Summa 93 Antalet ärenden har de senaste åren legat på ungefär samma nivå. Anmärkningsvärt är de få ärendena i Elitserien och de relativt många i P18. En viss inverkan har domarkompetensen och rutinen hos domarna som naturligtvis är högre i Elitserien, och att spelarna i P 18 inte är färdiga med sin utbildning.

3 Antalet bestraffningar av ledare var tre stycken och ett ärende rörde publikkonfrontation. Rutiner för handläggning och dokument Grov utvisning Rutiner för handläggning av grov utvisning återfinns i bilaga 1: Riktlinjer för handläggning av bestraffningsärenden Den har reviderats och förtydligats under pågående projekt. Den väsentligaste förändringen är att bilder och filmer kan bifogas yttranden för att säkerställa att beslutsunderlaget är fullödigt. Blanketten för anmälan, yttranden och beslut återfinns i bilaga 2: Anmälan om grov utvisning av spelare och grov förseelse av ledare. Förtydliganden har gjort att anmälan även gäller ledare för grov förseelse. Domarraporterna vid anmälan har blivit mycket bättre under senare år senare tack vare att RDK lägger stor vikt vid dessa i alla utbildningar. Avgörande för snabbheten och kvalitén i processen är domarrapporten. Skyndsamheteten i handläggningen är naturligtvis mycket angelägen, speciellt i Elitserien, när de två kommande matcherna kan inträffa 4-5 dagar efter händelsen. Beslutet ska vara utsänt senast dag 4 efter anmälan. I Normalfallet med två-tre matchers avstängning är detta inget problem. I svårare fall kan det bli aktuellt med möten med inblandade parter. Spelaren är då avstängd under utredning. Detta är dock mycket sällsynt. I bilaga 3 finns Riktlinjer för bestraffningar av spelare och ledare. Riktlinjerna har helt reviderats under projektets gång och blivit enklare och tydligare. Dokumentet ersätter det tidigare dokumentet Bestraffningsnormer och ska finnas tillgängligt på SBF:s hemsida, så att riktlinjerna för bestraffningar blir transparanta för alla parter. Det är av synnerligen stor vikt att DN:s beslut grundar sig på överväganden som är kända. Den vanligaste påföljden är två matchers avstängning och utgör ca 80 % av antalet anmälningar. Information om bestraffningar DN:s beslut om avstängning vid grov utvisning ska publiceras på SBF:s hemsida. Under rubriken Bandyinfo/Tävlingsärenden återfinns spelarens namn och antalet matcher som spelaren är avstängd. Överklaganden Överklagande av DN:s beslut i bestraffningsärenden får ske till RIN enligt 8 kap i Tävlingsbestämmelserna. På senare år har inga ärenden för grov utvisning överklagats.

4 Bestraffning av ledare Allmänt gäller att ledare, tränare eller annan funktionär som gör sig skyldig till olämpligt uppträdande ska avvisas. Vid grov förseelse ska anmälan göras till DN. Säsongen anmäldes tre fall av grov förseelse. Anmälningarna rörde olämpligt utträdande och missfirmelse. I bilaga 3 finns Riktlinjer för bestraffningar av spelare och ledare med påföljder beträffande bestraffningar av ledare. Påföljderna är tillrättavisning, böter eller avstängning. Ärendet rörande avstängningen av Jonas Holgersson Avstängningen av Jonas Holgersson säsongen rönte stor uppmärksamhet både beträffande handläggningen, straffet i DN och överklagandet till RIN. Handläggningen av ärendet hade stora brister, och beslutet i DN fattades på delvis felaktiga grunder. DN:s beslut i mars 2014 att stänga av Jonas Holgersson från all idrottsverksamhet under tiden 15 april december 2014 drabbade Jonas Holgersson mycket hårt. RIN upphävde DN:s beslut den 10 september 2014 och lämnade anmälan utan bifall. Möjligheterna för Jonas Holgersson att försörja sig på bandyn som tränare/ledare var således stängda under avstängningstiden, och även efter frikännandet var det för sent att få nya tränaruppdrag. Det första felet var, att när anmälan kom till Tävlingsenheten (TE) i november 2013, så uppfattade inte TE att det rörde sig om anmälan om grov förseelse utan trodde att det var en anmälan om doping som RF skulle handlägga. Ärendet tillställdes DN först i mars 2014 för behandling, vilket försvårade utredningen. DN dömde Jonas Holgersson för brott mot dopingreglementet för att ha förhindrat dopingkontroll, vilket visade sig vara en felaktig bedömning. RIN:s beslut grundade sig på att Jonas Holgersson gjort sig skyldig till olämpligt uppträdande och att bevisläget var mycket oklart och RIN upphävde således avstängningen. Tävlingsbestraffningar Tävlingsbestraffningar handlar om ordning och säkerhet och föreningarnas skyldigheter vid match. Bestämmelserna återfinns i Tävlingsbestämmelserna 5 Kap. 4 och 5. Antalet ärenden som behandlades i DN var säsongen st. Samtliga ärenden rörde pyroteknik med s.k. bengaliska eldar på läktarplats Av de sju anmälningarna svarade en klubb (Boltic) för 5 av anmälningarna.

5 Påföljder Arrangerande förening eller förening, vars supportrar begår ordningsförseelser, kan ådömas straffavgift på högst kronor. Straffavgifterna har i allmänhet legat på ca kronor. Vid upprepade fall har straffavgiften höjts till ca kronor. I ett uppmärksammat fall vid SM-finalen 2013 ådömdes Hammarby böter på kronor för ordningsförseelser för bl.a. stor skadegörelse på läktaren. Överklaganden DN:s beslut i Tävlingsärenden kan överklagas till SBF:s styrelse. Den senaste säsongen överklagade Boltic två beslut av DN. Diskussionerna i styrelsen har varit mycket omfattande, när det gällde att fatta beslut i överklagningsärendena. Diskussionen rörde vad som är rimligt att kräva av en förening vars supportrar begår ordningsförseelser t.ex. om föreningen har vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra bengaliska eldar och bråk mellan supportrar. I sina yttranden menar föreningen att man vidtagit rimliga åtgärder, speciellt när det inte finns några uttalade krav eller normer för vad som bör vidtas för att förhindra ordningsstörningar. Det är också vissa svårigheter för styrelsen att hantera överklaganden, då man rimligen inte kan vara insatt i ärenden fullt ut eller ha tillräcklig kännedom om säkerhetsarbetet. Det blir stor risk för tyckanden. Regionala disciplinnämnderna De sex distrikten är organiserade i tre samverkande tävlingsområden i enlighet med Riktlinjer för Distriktens verksamhet. I varje tävlingsområde finns en Regional Disciplinnämnd (RDN). Medlemmarna i RDN väljs på distriktens årsmöten och ska bestå av fem ledamöter. Ordförande utses inom kommittén. RDN ansvarar för tävlings- och bestraffningsärenden för samtliga distrikts- och regionala serier och cuper inom tävlingsområdet. Antal ärenden Antal ärenden var säsongen : Tävlingsområde Nord Tävlingsområde Mitt Tävlingsområde Syd 4 st. 4 st. 3 st. Det kan således konstateras att antalet ärenden på distriktsnivå är mycket få.

6 Överklaganden RDN :s beslut avseende bestraffningsärenden och tävlingsbestraffningar får överklagas till DN enligt 8 kap., Inga överklaganden gjordes säsongen Kriterier som ska känneteckna DN:s verksamhet för att DN ska åtnjuta stort förtroende hos alla parter Syftet med projektet är att göra en översyn av DN:s uppdrag, roll och ansvar och arbetsformer. I uppdraget ingår också att lämna synpunkter på kompetensbehov och behovet av dokumenterade riktlinjer för DN:s arbetsprocesser och beslutsfattande samt kommunikationen mellan parterna och informationen om fattade beslut. För att nå detta syfte ska DN:s verksamhet kännetecknas av följande kriterier: Hög kompetens I DN ska ingå ledamöter med god juridisk kompetens och ledamöter som behärskar bandysporten och är väl förtrogna med bandyns regelverk. Integritet Ledamöterna får inte ha uppdrag i någon förening och ska anmäla jäv om det finns någon koppling till berörd part t.ex. förening eller nära släktskap till spelare som anmälan avser. God kommunikation med inblandade parter Verksamheten ska kännetecknas av god kommunikation med inblandade parter spelare, ledare och föreningar och stor öppenhet ska känneteckna kommunikationen. Snabb och säker behandling Verksamheten ska kännetecknas av snabb och säker behandling av bestraffningsärenden, där dock säkerheten i besluten är primärt. Behandlingen av tävlingsärenden är inte lika akuta. Hög kvalitet på beslutsdokumenten är av stor betydelse för DN:s roll och förtroende. Information om gällande bestämmelser och beslut Information ska finnas på SBF:s hemsida om riktlinjer för DN:s verksamhet, aktuella dokument för ärendehantering, riktlinjer för bestraffningar och de beslut som har fattats i bestraffningsärenden och tävlingsbestraffningar.

7 7. Överväganden och förslag Sammanfattande analys av verksamheten Kartläggningen av DN:s nuvarande uppdrag och verksamhet som projektgruppen har gjort visar att verksamheten fungerar bra i nuvarande former. Det finns dock behov av utveckling och förändringar på några områden som projektgruppen föreslår. Bestraffningsärenden Dokumenten Projektgruppen har granskat aktuella dokument för handläggning och anmälan och har gjort justeringar för att underlätta hanteringen och förbättra läsbarheten. Dokumentet som behandlar riktlinjerna för bestraffningar av spelare och ledare har omarbetats helt för att öka förståelsen för de beslut DN fattar i bestraffningsärenden. Projektgruppens förslag är: Att följande tre dokument fastställs av styrelsen och att de ska finnas på SBF:s hemsida under rubriken Bandyinfo/Tävlingsärenden : Riktlinjer för handläggning av bestraffningsärenden. Bilaga 1 Anmälan om grov utvisning av spelare och grov förseelse av ledare. Bilaga 2 Riktlinjer för bestraffningar av spelare och ledare. Bilaga 3 DN:s kompetens och resurser Enligt Förbundets stadgar ska DN:s ordförande och ledamöter vara väl förtrogna med bandyns regelverk och minst en av ledamöterna ska vara juridisk skolad. Projektgruppens bedömning är att nuvarande sammansättning av ledamöter uppfyller dessa krav mycket väl, och att DN har en mycket hög kompetens i bestraffningsärenden. DN har också föregående år fått en sekreterare för handläggning av ärendena, som har underlättat DN:s arbete högst betydligt. DN:s ambition att delge sina beslut i bestraffningsärenden dag 4 efter anmälan uppfylls i normalfallet. Det finns dock ett utbildningsbehov för ledamöterna i DN. Projektgruppen föreslår, att det ska vara obligatoriskt att gå RF:s kurs i Idrottens bestraffningar. DN bör i flera fall utnyttja möjligheterna att begära in bilder och filmer vid utredningen om händelsen vid grov utvisning. En film kan visa vad som sker strax innan händelsen och reaktionerna efter händelsen, vilket kan bidra till att fatta rätt beslut i speciella fall. I Elitserien filmas numera alla matcher, så att det finns alltid möjligheter för DN att begära in ytterligare underlag som komplement till domarrapporten och yttranden.

8 I mera komplicerade fall med risk för långa avstängningar bör DN i större utsträckning låta inblandade parter få möjligheter att framlägga sina synpunkter i möte med DN. Detta borde naturligtvis ha gjorts i ärendet med Jonas Holgersson. Projektgruppen noterar också, att domarrapporterna har blivit mycket bättre speciellt i de högre serierna. Det är dock fortsatt mycket angeläget, att RDK och de regionala kommittéerna ständigt uppmärksammar detta i utbildningen av domare. Det kan konstateras att inga överklaganden har gjorts av DN:s beslut i bestraffningsärenden av spelare de senaste åren. Ärendet beträffande Jonas Holgersson som redovisats ovan visade brister i både handläggningen och beslut. DN och även TE har tagit till sig av kritiken och har lärt sin läxa. Projektgruppen konstaterar, att ärendet inte har handlagts tillfredsställande, men att detta inte föranleder några ytterligare åtgärder beträffande DN:s rutiner och resurser. Projektgruppen konstaterar att Jonas Holgersson har lidit stor skada av det inträffade. Tävlingsbestraffningar Kartläggningen av tävlingsbestraffningar visar att antalet ärenden rörande ordningsförseelser är ganska få och att det rör sig om pyroteknik. Krav på ordning och säkerhet Den stora bristen i hantering av ärenden rörande ordning och säkerhet vid matcher är avsaknaden av tydliga krav på arrangören och kontrollen av att arrangören vidtagit alla rimliga åtgärder för att förhindra ordningsstörningar. En förutsättning för att DN ska utdöma påföljder är naturligtvis, att kraven på arrangören och föreningarnas supportrar är dokumenterade och utgör underlag för säkerhetskraven, och att det finns en kontroll av föreningens säkerhetsarbete vid matcherna. Projektgruppen har tagit del av Fotbollsförbundets Särskilda tävlingsbestämmelser för föreningar i Allsvenskan och superettan och dokumentet Överenskommelse om match. Detta dokument beskriver vad som gäller för arrangören och gästande förening i ett 12-sidigt dokument med 9 huvudrubriker, där den sista punkten innebär en Bekräftelse som undertecknas av båda föreningarnas säkerhetsansvariga. Dokumentet innehåller också punkter om Sjukvård/Brand och Räddningstjänst och vilka möten som krävs före och efter match. Tävlingskommittén genomför årligen en säkerhetskonferens för Elitseriens säkerhetsanvariga. Projektgruppen har tagit del av det kopiematerial som deltagarna får under konferensen och kan konstatera, att det i materialet finns uttalade krav vad beträffar ordning och säkerhet med utgångspunkt från SBF:s tävlingsbestämmelser. Projektgruppen konstaterar således, att det råder en stor osäkerhet hos föreningarna om vilka krav som rimligen kan ställas på ordning och säkerhet. DN har uttalat att man har svårt att behandla ärendena, då det inte finns några dokument beträffande kraven att utgå från. Det är således mycket angeläget att TK får i uppdrag att arbeta fram ett förslag till Överenskommelse om match.

9 Det andra problemet är att kunna få en rimlig bedömning av vilka åtgärder som vidtagits, när det inte finns någon kontroll av hur säkerhetsarbetet har fungerat vid anmälan om ordningsförseelser. I Tävlingsbestämmelserna 8 kap. 3 finns begreppet Säkerhetsdelegat som kan åläggas en sådan uppgift. Kontrollen av säkerheten bör i första hand utföras vid s.k. Riskmatcher. TK får i samverkan med FSE och ASF göra en bedömning av vilka riskmatcher som är aktuella varje säsong. Det finns ett antal matcher i Allsvenskan som kan vara riskmatcher. Projektgruppens bedömning är att det rör sig om totalt matcher per säsong i Elitserien och Allsvenskan som kan kvalificeras som Hög risk. Säkerhetsdelegater kan vara av TK särskilt utsedda personer. En annan möjlighet är att någon av föreningarnas säkerhetssansvariga utses till säkerhetsdelegat för att bistå aktuell förening med råd och stöd och genomgångar av säkerheten vid aktuell riskmatch. Detta system tillämpas i ishockeyn i Elitserien och Allsvenskan med stor framgång. Det stora värdet i en sådan modell är, att föreningen får stöd och hjälp av en person som är väl insatt i kraven på säkerhet och kan se med nya ögon på hur säkerhetsarbetet fungerar i aktuell förening. Projektgruppen uppskattar kostnaden för säkerhetsdelegater till totalt ca kronor per säsong och kostnaden måste belasta SBF centralt. Projektgruppen har tagit fram ett dokument för handläggning av ärendena rörande ordning och säkerhet Riktlinjer för handläggning av ärenden rörande ordning och säkerhet vid match. Bilaga 4. Projektgruppen har också konstaterat att det saknas ett dokument för anmälan på samma sätt som för grov utvisning och grov förseelse. En anmälan måste innehålla fakta om matchen, säkerhetsarbetet och en fullgod beskrivning av den händelse eller händelser som orsakar ordningsstörningen. Projektgruppen har utarbetat ett förslag till en mall för Anmälan om ordningsförseelser. Projektgruppen föreslår: Att Tävlingskommittén (TK) får i uppdrag att utarbeta ett dokument Överenskommelse vid match med utgångspunkt från fotbollens modell. Att TK i samråd med FSE och ASF gör en bedömning av vilka riskmatcher som kan bli aktuella kommande säsong. Att TK administrerar och utser säkerhetsdelegater vid riskmatcher, som kan vara särskilt utsedda personer eller någon säkerhetsanvarig i förening. Att dokumentet Riktlinjer för handläggning av ärenden rörande ordning och säkerhet vid match fastställs av styrelsen. Bilaga 4 Att mallen Anmälan om ordningsförseelser godkänns av styrelsen som underlag för framtagande av en blankett. Bilaga 5 Att DN:s ledamöter genomgår RF:s utbildning Idrottens bestraffningar, så att DN:s ledamöter blir väl förtrogna med vad som är rimliga krav.

10 Överklagande av DN: s beslut i Tävlingsbestraffningar DN:s beslut i Tävlingsbestraffningar får överklagas till Förbundets styrelse. Projektgruppen har konstaterat att det är få ärenden som överklagas. Det blir då svårt för styrelsen att ha erforderlig kunskap om gällande bestämmelser och ha kompetens för att fatta beslut. Det kan också diskuteras om det är lämpligt av andra skäl, att överklaganden får ske till styrelsen. Inrättandet av en självständig disciplinnämnd innebär, att förbundsstyrelsens befogenheter som bestraffningsorgan delegeras till och övertas av disciplinnämnden, som då arbetar som en självständig domstol. Det är då mer lämpligt att överklaganden får ske till Riksidrottsnämnden (RIN) på samma sätt som bestraffningsärenden. Projektgruppens förslag är: Att DN:s beslut i tävlingsbestraffningar får överklagas till RIN. Regionala DN:s verksamhet Regionala DN (RDN) inrättades i de tre s.k. Tävlingsområdena, då distrikten trots förändringen från 22 distrikt till 6 distrikt ansågs för små att hantera vissa tävlingsfrågor. Kartläggningen visar att RDN hanterar väldigt få ärenden. Det är då svårt att upprätthålla tillräcklig kompetens i kommittéerna, och det kan knappast kännas meningsfullt att vara medlem i en kommitté med så få arbetsuppgifter. En nedläggning av RDN fordrar dock ett beslut på distriktens årsmöten och en ändring av SDF:s stadgar. Projektgruppen bedömer att det finns utrymme och kapacitet i DN att handlägga de ärenden som RDN ansvarar för. Projektgruppen föreslår: Att de Regionala Disciplinnämnderna läggs ner, och att DN får i uppdrag att vara första instans för alla bestraffningsärenden och tävlingsbestraffningar. 8. Sammanfattning av projektgruppens förslag Projektgruppen har redovisat diskussioner beträffande Disciplinnämndens uppdrag och verksamhet och projektgruppens överväganden och förslag för att utveckla verksamheten. Projektgruppen har föreslagit fem kriterier som ska känneteckna DN:s verksamhet som innefattar; Hög kompetens, Integritet, God kommunikation, Snabb och säker behandling av ärendena samt Information om gällande bestämmelser och beslut.

11 Projektgruppens förslag i sammanfattning är följande; Bestraffningsärenden Tre nya omarbetade dokument föreslås: Riktlinjer för handläggning av bestraffningsärenden Anmälan om grov utvisning av spelare och grov förseelse av ledare Riktlinjer för bestraffningar av spelare och ledare Tävlingsbestraffningar Två nya och omarbetade dokument föreslås: Riktlinjer för handläggning av ärenden rörande ordning och säkerhet Mall för Anmälan om ordningsförseelser som ska var underlag för en blankett. Projektgruppen föreslår också: Att TK gör en bedömning inför varje säsong vilka riskmatcher som kan bli aktuella. Att TK utser säkerhetsdelegater vid riskmatcherna. Att TK får i uppdrag att utarbeta ett dokument Överenskommelse vid match DN:s kompetens Att DN:s ledamöter genomgår RF:s utbildning Idrottens bestraffningar Överklagande av DN:s beslut Projektgruppen förslår att DN:s beslut i Tävlingsbestraffningar får överklagas till RIN istället för nuvarande bestämmelse att överklagan får ske till SBF:s styrelse. Regionala DN Projektgruppen förslår att de Regionala Disciplinnämnderna läggs ner, och att DN får i uppdrag att behandla alla bestraffningsärenden och Tävlingsbestraffningar.!

12

Disciplinärenden. Hur går föreningen tillväga? Vet du...

Disciplinärenden. Hur går föreningen tillväga? Vet du... Vet du...... vad korpidrottsnämnden gör? sid 4... hur en förenings bedömningsnämnd ska vara sammansatt? sid 5... hur man hanterar ett disciplinärende i en bedömningsnämnd? sid 8-9... att endast enskilda

Läs mer

Disciplinärenden. Hur går föreningen tillväga?

Disciplinärenden. Hur går föreningen tillväga? Disciplinärenden Hur går föreningen tillväga? Skulle den anmälda parten inte vara nöjd med bedömningsnämndens beslut i ärendet så kan denne överklaga till korpidrottsnämnden. Vi har nedan skapat en kort

Läs mer

Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning

Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning Motioner från Distrikt Sydväst Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning Motionärens förslag Distrikt Sydväst lämnade i en motion till Förbundsmötet 2015 ett

Läs mer

Styrelsens förslag 9.2.1 Stadgeändring - av språklig och redaktionell karaktär

Styrelsens förslag 9.2.1 Stadgeändring - av språklig och redaktionell karaktär Styrelsens förslag 9.2.1 Stadgeändring - av språklig och redaktionell karaktär Att bifalla till stadgeändringar enligt nedan: Att tillämpa den nya ordningen vid förbundsmötet 2013. 2 kap Förbundsmöte 6

Läs mer

Rösträtt för föreningar och SDF vid Förbundsmöten

Rösträtt för föreningar och SDF vid Förbundsmöten Styrelsens förslag till årsmötet: Rösträtt för föreningar och SDF vid Förbundsmöten Bakgrund Distrikt Mellansverige och Distrikt Västergötland lämnade varsin motion till Förbundsmötet 2015 med förslag

Läs mer

BESLUT att meddelas den 10 juli 2015 kl Bestraffningsärenden nr 71, 83, 115, 133, 163

BESLUT att meddelas den 10 juli 2015 kl Bestraffningsärenden nr 71, 83, 115, 133, 163 BESLUT att meddelas den 10 juli 2015 kl. 11.00 SVENSKA FOTBOLL FÖRBUNDET Bestraffningsärenden nr 71, 83, 115, 133, 163 Malmö FF e-post: daniel.andersson@mff.se patrik.jandelin@mff.se BOX 1216 SE-171 23

Läs mer

1. Förslag att införa en Elitlicens för föreningar i div. 1, herrar. Det föreslås att Förbundsstyrelsen beslutar

1. Förslag att införa en Elitlicens för föreningar i div. 1, herrar. Det föreslås att Förbundsstyrelsen beslutar SvFF SVENSKA FOTBOLL FÖRBUNDET BOX 1216 Solna 2018-09-05 SE-171 23 SOLNA SWEDEN EVENEMANGSG. 31 Till Förbundsstyrelsen TELEFON 08-735 09 00 Representantskapsfrågor TELEFAX 08-735 09 01 E-POST 1. Förslag

Läs mer

SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2012

SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2012 SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2012 Begrepp 1 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Tävlings- och spelregler 4 2 Matchtillstånd 4 3 Mästerskapstävlingar mm. 5 4 IdrottsAB 5 5 Deltagande i landskamper mm. 5 6 Särskilda

Läs mer

Reglemente för Elitlicensen, div. 1 herrar

Reglemente för Elitlicensen, div. 1 herrar Reglemente för Elitlicensen, div. 1 herrar Innehållsförteckning 1. Inledande bestämmelser 1 1.1 Allmänt 1 1.2 Kriterier 1 1.3 Beslutsorgan 1 1.3.1 Licensnämnden 1.3.2 Överklagandenämnden 1 1.3.3 Disciplinnämnden

Läs mer

Idrottens reglemente om otillåten vadhållning samt manipulation av idrottslig verksamhet

Idrottens reglemente om otillåten vadhållning samt manipulation av idrottslig verksamhet Idrottens reglemente om otillåten vadhållning samt manipulation av idrottslig verksamhet Detta reglemente har fastställts av RF-stämman den 30 maj 2015 att gälla fr.o.m. den 1 juni 2015. 1 Idrottens reglemente

Läs mer

Projektet Bandyförbundets framtida organisation. Projektplan. Bakgrund och nuläge

Projektet Bandyförbundets framtida organisation. Projektplan. Bakgrund och nuläge Projektet Bandyförbundets framtida organisation Projektplan Bakgrund och nuläge s styrelse beslutade den 14 oktober 2010 att tillsätta en projektgrupp för att lägga fram förslag till förbundets framtida

Läs mer

SvFF:s Tävlingsbestämmelser 2011

SvFF:s Tävlingsbestämmelser 2011 SvFF:s Tävlingsbestämmelser 2011 Begrepp 1 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Tävlings- och spelregler 4 2 Matchtillstånd 4 3 Mästerskapstävlingar mm. 5 4 IdrottsAB 5 5 Deltagande i landskamper mm. 5 6 Elitfotbollsmanualen

Läs mer

SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2016

SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2016 SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2016 s. Begrepp 1 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Allmänt 5 2 Matchtillstånd 5 3 Mästerskapstävlingar mm. 6 4 IdrottsAB 6 5 Deltagande i landskamper m.m. 7 6 Särskilda TB

Läs mer

Råd och regler för HANDLÄGGNING AV BESTRAFFNINGSÄRENDEN

Råd och regler för HANDLÄGGNING AV BESTRAFFNINGSÄRENDEN 1(5) Juridiska Nämnden Jan Rebane 2009-09-22 Uppdaterad av Thomas Hedstrand 2019-09-03 Råd och regler för HANDLÄGGNING AV BESTRAFFNINGSÄRENDEN För golfsporten, liksom för övriga idrotter som genom sina

Läs mer

Svenska Bodybuilding & Fitness Förbundet REGLEMENTE OM BESTRAFFNING

Svenska Bodybuilding & Fitness Förbundet REGLEMENTE OM BESTRAFFNING Svenska Bodybuilding & Fitness Förbundet REGLEMENTE OM BESTRAFFNING Bestämmelsernas omfattning Bestraffning enligt detta reglemente får, dömas ut till Förening, styrelseledamot, domare, tävlande eller

Läs mer

Svenska Ishockeyförbundet Disciplinärenden. Användarhandledning

Svenska Ishockeyförbundet Disciplinärenden. Användarhandledning Svenska Ishockeyförbundet Disciplinärenden Användarhandledning Innehållsförteckning 1 Domare... 2 2.1 Åta nytt ärende... 5 2.2 Överta ärende... 5 2.2 Administrera ärende... 6 2.2.1 Ärende detaljer... 7

Läs mer

BESLUT att meddelas den 10 juli 2015 kl Bestraffningsärenden nr 61, 73, 86, 104, 136 samt arrangemangsärenden nr 9, 12, 16, 25, 26 och 29

BESLUT att meddelas den 10 juli 2015 kl Bestraffningsärenden nr 61, 73, 86, 104, 136 samt arrangemangsärenden nr 9, 12, 16, 25, 26 och 29 BESLUT att meddelas den 10 juli 2015 kl.11.00 SVENSKA FOTBOLL FÖRBUNDET BOX 1216 SE-171 23 SOLNA SWEDEN EVENEMANGSG. 31 TELEFON 08-735 09 00 TELEFAX 08-735 09 01 E-POST svff@svenskfotboll.se Hammarby Fotboll

Läs mer

SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2017

SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2017 SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2017 s. Begrepp 1 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Regler för organiserad fotboll 5 2 Tillämpning på IdrottsAB 5 3 Innehåll i SvFF:s tävlingsregler 5 4 Påföljd vid underlåtenhet

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9)

STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9) STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9) Kap. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 ÄNDAMÅL Svenska Bandyförbundet (förbundet) är en politisk och religiöst oberoende allmännyttig ideell

Läs mer

13. val av förbundsordföranden tillika ordförande i förbundsstyrelsen, för tiden till nästkommande ordinarie förbundsmöte;

13. val av förbundsordföranden tillika ordförande i förbundsstyrelsen, för tiden till nästkommande ordinarie förbundsmöte; Styrelsens förslag nr 1 Förslag ändringar i våra stadgar Kapitel A Förslag till ändring i A 17 avseende val 13. val av förbundsordföranden tillika ordförande i förbundsstyrelsen, för tiden till nästkommande

Läs mer

SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2019

SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2019 SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2019 s. Begrepp 1 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Regler för organiserad fotboll 5 2 Tillämpning på IdrottsAB 5 3 Innehåll i SvFF:s tävlingsregler 5 4 Påföljd vid underlåtenhet

Läs mer

SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2017

SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2017 SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2017 med Dalslands FF: s särskilda bestämmelser införda s. Begrepp 1 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Regler för organiserad fotboll 4 2 Tillämpning på IdrottsAB 4 3 Innehåll

Läs mer

Stadgar för serieföreningen i Petanca på Costa Blanca

Stadgar för serieföreningen i Petanca på Costa Blanca Stadgar för serieföreningen i Petanca på Costa Blanca 1 Serieföreningen i petanca är en sammanslutning av petancaklubbar som utövar petanca på Costa Blanca kusten. 2 Föreningens ändamål Föreningens ändamål

Läs mer

3 Administration Arrangerande förening administrerar gruppspelet i samråd med berört SDF. SvFF administrerar slutspelet.

3 Administration Arrangerande förening administrerar gruppspelet i samråd med berört SDF. SvFF administrerar slutspelet. Föreskrifter år 2018 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer Tävlingsföreskrifterna har fastställts av SvFF:s Tävlingsutvecklingskommitté den 26 maj 2018. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Tävlings-

Läs mer

Föreskrifter år 2017 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer

Föreskrifter år 2017 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer 1 kap. Allmänna bestämmelser Föreskrifter år 2017 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer 1 Tävlings- och spelregler m.m. I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller spelregler för

Läs mer

G 14.4 Riksidrottsförbundets bestraffningsbestämmelser RF s 14 kap Bestraffningsärenden

G 14.4 Riksidrottsförbundets bestraffningsbestämmelser RF s 14 kap Bestraffningsärenden DP26-01C Sida: 1:7 2004-04-14 G 14 FÖRBUNDSBESTRAFFNING (enligt RF:s stadgar, kapitel 14) G 14.1 Allmänt Om domarjuryn anser att utdömt straff är för lindrigt, och reglerna inte medger någon hårdare tävlings-bestraffning,

Läs mer

Juridiska Nämnden BESLUT

Juridiska Nämnden BESLUT Juridiska Nämnden meddelat av Juridiska Nämnden den 31 mars 2011 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (4/2011 JurN 4-14) KLAGANDE CH MOTPARTER 1. BL 2. EA 3. SA 4. BH SAKEN

Läs mer

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Tävlingsbestämmelser Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Tävlingsbestämmelser Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds Tävlingsbestämmelser 2018 Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling Tävlingsbestämmelser år 2018 Genom förevarande bestämmelser upphävs alla tidigare

Läs mer

Nyheter i SvFF:s tävlingsregler 2010

Nyheter i SvFF:s tävlingsregler 2010 Solna 2009-11-30 Nyheter i SvFF:s tävlingsregler 2010 Obs! Det är viktigt att Ni läser igenom bestämmelserna i sin helhet och uppdaterar Er även rörande de regler som inte uttryckligen berörs här! Inledning

Läs mer

Ändringar i kap. 6 vattenpolo

Ändringar i kap. 6 vattenpolo Svenska Simförbundet Heliosgatan 3 120 30 Stockholm svensksimidrott.se Kungörelse 2017/1 2017-02-14 Ändringar i kap. 6 vattenpolo Svenska Simförbundets regelkommitté har beslutat att göra ändringar i kap.

Läs mer

Med tanke på det mycket klena utfall den sedan länge sittande valberedningen fått i

Med tanke på det mycket klena utfall den sedan länge sittande valberedningen fått i Motion 1 från Distrikt Sydväst Valberedning Med tanke på det mycket klena utfall den sedan länge sittande valberedningen fått i sitt arbete att uppfylla Riksidrottsförbundets krav eller önskemål om en

Läs mer

Svenska Fotbollförbundets Tävlingsbestämmelser 2010

Svenska Fotbollförbundets Tävlingsbestämmelser 2010 Utdrag ur Svenska Fotbollförbundets Tävlingsbestämmelser 2010 Domare Kapitel 1 Allmänna bestämmelser Genom förevarande bestämmelser upphävs alla tidigare bestämmelser samt annan av Svenska Fotbollförbundet

Läs mer

Moment 190 Brott mot tävlingsreglementet

Moment 190 Brott mot tävlingsreglementet RÄTTSLIGA SYSTEMET Moment 190 Brott mot tävlingsreglementet 1. För brott mot tävlingsreglementets bestämmelser, för olämpligt uppträdande mot eller olämpligt yttrande om tävlingsfunktionär eller tävlingsorganisation

Läs mer

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Tävlingsbestämmelser Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Tävlingsbestämmelser Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds Tävlingsbestämmelser 2017 Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling Tävlingsbestämmelser år 2017 Genom förevarande bestämmelser upphävs alla tidigare

Läs mer

Svensk Idrott vill. Svensk Fotboll vill. Sörmländsk Fotboll vill. Er förening vill?! Diskussioner

Svensk Idrott vill. Svensk Fotboll vill. Sörmländsk Fotboll vill. Er förening vill?! Diskussioner Svensk Idrott vill Svensk Fotboll vill Sörmländsk Fotboll vill Er förening vill?! Diskussioner Samhället vill Svensk idrott vill Svensk fotboll vill Sörmländsk fotboll vill IF vill IF vill IF vill IF

Läs mer

I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser (TB) i tillämpliga delar.

I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser (TB) i tillämpliga delar. FÖRESKRIFTER SVENSKA SPEL F-19 2017 1 Kap. Allmänna bestämmelser I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser (TB) i tillämpliga delar. Det

Läs mer

Det är föreningens, ledarens, spelarens och funktionärens skyldighet att förvissa sig om innehållet i SvFF:s vid varje tid gällande tävlingsregler.

Det är föreningens, ledarens, spelarens och funktionärens skyldighet att förvissa sig om innehållet i SvFF:s vid varje tid gällande tävlingsregler. Föreskrifter för futsal flickor och pojkar 15 samt 17 år (SM-ungdom), år 2018/2019 Fastställda av Svenska Fotbollförbundets Tävlingsutvecklingskommitté den 3 september 2018 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

FBI TULLINGE. Styrning och beslutsordning

FBI TULLINGE. Styrning och beslutsordning FBI TULLINGE Styrning och beslutsordning Förord Målsättningen med detta dokument är att skapa tydlighet gällande föreningens styrning och beslutsordning för att därmed underlätta beslutsfattandet i den

Läs mer

I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser (TB) i tillämpliga delar.

I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser (TB) i tillämpliga delar. FÖRESKRIFTER SVENSKA SPEL F 19 2015 1 Kap. - Allmänna bestämmelser I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser (TB) i tillämpliga delar.

Läs mer

meddelat av Juridiska Nämnden den 9 mars 2018 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (dnr )

meddelat av Juridiska Nämnden den 9 mars 2018 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (dnr ) 1(6) Juridiska Nämnden BESLUT meddelat av Juridiska Nämnden den 9 mars 2018 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (dnr 1-2018-14) KLAGANDE SR, medlem i NmGK Ombud: KW MOTPARTER

Läs mer

Rutiner vid misstanke om fusk

Rutiner vid misstanke om fusk Språkvetenskapliga fakultetsnämnden Rutiner vid misstanke om fusk Allmänt Handläggning av fuskärenden utgår från Högskoleförordningens 10 kap. angående disciplinära åtgärder (se appendix nedan). HF:s regelverk

Läs mer

LEDARHJÄLPEN 11-MANNA 2016

LEDARHJÄLPEN 11-MANNA 2016 INFÖR SÄSONG/SERIESTART Ungdomsregistrera dina spelare i ålder 10-14 år och förstagångslicensiera spelare som fyller 15 år i Fogis. Föreningen skall innan registreringen inhämta spelarens och dennes vårdnadshavares

Läs mer

GYMNASTIKFORUM 2015. Värdegrund som påverkar - hur hanterar man när det gått snett. #gymnastikforum2015

GYMNASTIKFORUM 2015. Värdegrund som påverkar - hur hanterar man när det gått snett. #gymnastikforum2015 GYMNASTIKFORUM 2015 Värdegrund som påverkar - hur hanterar man när det gått snett #gymnastikforum2015 Gymnastikförbundets Värdegrund Ett personligt engagemang hela livet. Vi ser och tar tillvara alla individers

Läs mer

Juridiska Nämnden BESLUT

Juridiska Nämnden BESLUT Juridiska Nämnden BESLUT meddelat av Juridiska Nämnden den 26 oktober 2011 i överklagade ärenden enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (8/2011 JurN 8-14 och 9/2011 JurN 9-14) KLAGANDE John

Läs mer

SvFF:s Tävlingsbestämmelser för futsal säsongen 2018/2019

SvFF:s Tävlingsbestämmelser för futsal säsongen 2018/2019 SvFF:s Tävlingsbestämmelser för futsal säsongen 2018/2019 s. Begrepp 1 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Regler för organiserad futsal 5 2 Innehåll i SvFF:s tävlingsregler 5 3 Påföljd vid underlåtenhet 5

Läs mer

Möjligheten för styrelseledamöter i SF, SDF och DF att väljas till RIN

Möjligheten för styrelseledamöter i SF, SDF och DF att väljas till RIN 13.20 Motion nr 21 och 22 Motion nr 21: Svenska Innebandyförbundet: Valbarhet till RIN, DoN och DopK Motionärens förslag: att SF-ledamot ska vara valbar till RIN, DoN och till DopK. Motion nr 22: Svenska

Läs mer

Juridiska Nämnden BESLUT

Juridiska Nämnden BESLUT Juridiska Nämnden BESLUT meddelat av Juridiska Nämnden den 1 oktober 2013 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (8/2013 JurN 8-14) KLAGANDE Christopher S, medlem i Arlandastad

Läs mer

Friidrott för 2010-talet

Friidrott för 2010-talet Friidrott för 2010-talet Hej! Här kommer nu den utlovade sista delen Enhetliga och demokratiska avgifter och sanktioner som en del av det uppdrag årsmötet gav Svenska Friidrottsförbundets styrelse kring

Läs mer

Föreskrifter för DM UNGDOM år 2017

Föreskrifter för DM UNGDOM år 2017 Föreskrifter för DM UNGDOM år 2017 KAPITEL I ADMINISTRATION 1. T ä v l i n g s s t y r e l s e Smålands Fotbollförbund (SmFF) administrerar turneringen. SmFF:s Tävlingskommitté (TK) är tävlingsstyrelse.

Läs mer

Stadgar för. Skolidrottsförbund

Stadgar för. Skolidrottsförbund Normalstadgar för Specialdistriktsförbund (SDF) Stadgar för Skolidrottsförbund ALLMÄNA BESTÄMMELSER 01 Specialdistriktsförbund (SDF) Inom varje distrikt skall finnas SDF som är organ för förbundets regionala

Läs mer

Reglemente för Elitlicensen med Anvisningar

Reglemente för Elitlicensen med Anvisningar Reglemente för Elitlicensen med Anvisningar Innehållsförteckning 1. Inledande bestämmelser 1 1.1 Allmänt 1 1.2 Kriterier 1 1.3 Beslutsorgan 1 1.3.1 Licensnämnden 1.3.2 Appellationsnämnden 1.3.3 Disciplinnämnden

Läs mer

Innebandyns Reglemente för Elitlicensen med anvisningar

Innebandyns Reglemente för Elitlicensen med anvisningar Innebandyns Reglemente för Elitlicensen med anvisningar Innehållsförteckning 1. Inledande bestämmelser 1 1.1 Allmänt 1 1.2 Kriterier 1 1.3 Beslutsorgan 1 1.3.1 Licensnämnden 1.3.2 Appellationsnämnden 1.3.3

Läs mer

Domarkommittén PM för domare 2015/16

Domarkommittén PM för domare 2015/16 Domarkommittén PM för domare 2015/16 PM för domare gällande säsongen 2015/16 i Bandydistrikt Stockholms serier. Svenska Bandyförbundets Tävlingsbestämmelser gäller. Detta PM beskriver anpassningar som

Läs mer

Styrdokument för Västergötlands Ishockeyförbund (VIF)

Styrdokument för Västergötlands Ishockeyförbund (VIF) Styrdokument för Västergötlands Ishockeyförbund (VIF) Inledning Under sensommaren och hösten 2017 föddes idén med att vi i VIF behövde göra en riktig genomlysning av verksamhet för att se om vi gör rätt

Läs mer

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE Styrelsen i Svenska Kälksportförbundet föreslår, till Årsmötet 2018-09-15, en förändring av Förbundsstadgarna som innebär

Läs mer

Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben

Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben Organisation är en förutsättning för att en verksamhet ska fungera. En bra organisation är nödvändig för att nå bra resultat. I bland fungerar organisationen

Läs mer

FÖRBUNDSMÖTET 2016 Värdegrundsfrågor vad har vi lärt oss? Malin Eggertz Forsmark Thore Brolin Calle Myrsell

FÖRBUNDSMÖTET 2016 Värdegrundsfrågor vad har vi lärt oss? Malin Eggertz Forsmark Thore Brolin Calle Myrsell Värdegrundsfrågor vad har vi lärt oss? Malin Eggertz Forsmark Thore Brolin Calle Myrsell Gymnastikförbundets Värdegrund Personligt engagemang hela livet. Vi ser och tar tillvara alla individers möjligheter

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Reglemente för Överförmyndarnämnden Innehåll Överförmyndarnämndens uppdrag och verksamhet...3 1 Allmänt om överförmyndarnämndens uppgifter...3 2 Ansvarsområde...3 3 Samverkan och samverkansområden...3

Läs mer

Föreskrifter SM Flickor 16, år 2018 Fastställda av Svenska Fotbollförbundets Tävlingskommitté den 13 mars 2018

Föreskrifter SM Flickor 16, år 2018 Fastställda av Svenska Fotbollförbundets Tävlingskommitté den 13 mars 2018 1 Föreskrifter SM Flickor 16, år 2018 Fastställda av Svenska Fotbollförbundets Tävlingskommitté den 13 mars 2018 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska

Läs mer

Reglemente. valnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. valnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för valnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Valnämndens verksamhet

Läs mer

UNGDOM LEDARHJÄLPEN Inför säsongen/seriestart

UNGDOM LEDARHJÄLPEN Inför säsongen/seriestart LEDARHJÄLPEN Inför säsongen/seriestart Registrering av spelare Ungdomsregistrera dina spelare i ålder 10-14 år och förstagångslicensiera spelare som fyller 15 år i Fogis. Föreningen skall innan registreringen

Läs mer

Föreskrifter gällande träningsmatcher

Föreskrifter gällande träningsmatcher Föreskrifter gällande träningsmatcher Föreskrifter fastställda av SvFF:s Tävlingskommitté den 14 januari 2016 med stöd av 1 kap 18 Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Tävlingsbestämmelser (TB). Såvida inte

Läs mer

Tävlingsbestämmelser 2015 Dalarna

Tävlingsbestämmelser 2015 Dalarna 3 kap. Bestraffning Utvisningar, avstängningar och avvisningar 1 Förenings ansvar m.m. Spelare och berörd förening ansvarar för att kontrollera spelares antal varningar samt att spelare som uppnått sådant

Läs mer

BESLUT att meddelas 10 juli 2015 kl Bestraffningsärenden nr 74, 87, 114, 192, 216 samt arrangemangsärende nr 17

BESLUT att meddelas 10 juli 2015 kl Bestraffningsärenden nr 74, 87, 114, 192, 216 samt arrangemangsärende nr 17 BESLUT att meddelas 10 juli 2015 kl. 11.00 SVENSKA FOTBOLL FÖRBUNDET BOX 1216 SE-171 23 SOLNA SWEDEN EVENEMANGSG. 31 TELEFON 08-735 09 00 TELEFAX 08-735 09 01 E-POST svff@svenskfotboll.se WEBBPLATSER svenskfotboll.se

Läs mer

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om åsidosättande av säkerhet vid golfspel

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om åsidosättande av säkerhet vid golfspel Juridiska Nämnden Dnr 4/2009 JurN 4-14 2009-07-03 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar KLAGANDE MOTPART AN SP SAKEN Fråga om åsidosättande av säkerhet vid golfspel ÖVERKLAGAT

Läs mer

Juridiska Nämnden BESLUT. meddelat av Juridiska Nämnden den 25 juli 2012 i ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (2/2012 JurN 2-14)

Juridiska Nämnden BESLUT. meddelat av Juridiska Nämnden den 25 juli 2012 i ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (2/2012 JurN 2-14) Juridiska Nämnden BESLUT meddelat av Juridiska Nämnden den 25 juli 2012 i ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (2/2012 JurN 2-14) ANMÄLARE HK ANMÄLD DWJ SAKEN Fråga om fusk vid en golftävling

Läs mer

Upplands Fotbollförbunds kompletterande Tävlingsföreskrifter: Futsal Ungdom år

Upplands Fotbollförbunds kompletterande Tävlingsföreskrifter: Futsal Ungdom år Upplands Fotbollförbunds kompletterande Tävlingsföreskrifter: Futsal Ungdom 13 17 år 2018 2019 1. Tävlingsstyrelse och Beslutsorgan Upplands Fotbollförbund (UFF) administrerar tävlingen. Upplands Fotbollförbunds

Läs mer

Tävlingsbestämmelser år 2009 - I n n e h å l l s f ö r t e c k n i n g

Tävlingsbestämmelser år 2009 - I n n e h å l l s f ö r t e c k n i n g Tävlingsbestämmelser år 2009 - I n n e h å l l s f ö r t e c k n i n g Kapitel 1 Allmänt 1 Tävlings- och spelregler... 1 2 Matchtillstånd... 1 3 Deltagande i landskamper m.m.... 2 4 UEFA-tävlingar... 2

Läs mer

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Förbundsstyrelsen har vid styrelsemötet den 2 april 2016 fastställt att detta dokument ska gälla som arbetsordning

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden

Delegationsordning för valnämnden FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från och med: 15 juni 2018 Antagen: VN 2018-06-12 29, dnr VN 2017/21 Delegationsordning för valnämnden Inledande bestämmelser Denna delegationsordning

Läs mer

FÖRBUNDSSTYRELSENS YTTRANDE PÅ ÖRNSKÖLDSVIKS GK:S MOTION STADGEÄNDRING UTESLUTNING

FÖRBUNDSSTYRELSENS YTTRANDE PÅ ÖRNSKÖLDSVIKS GK:S MOTION STADGEÄNDRING UTESLUTNING FÖRBUNDSMÖTET 2018 FÖRBUNDSSTYRELSENS YTTRANDE PÅ ÖRNSKÖLDSVIKS GK:S MOTION STADGEÄNDRING UTESLUTNING Frågan om möjligheten att utesluta medlemmar finns reglerat i respektive förenings och förbunds stadgar.

Läs mer

Arbetsordning. för. Styrelsen. ICTA AB (publ)

Arbetsordning. för. Styrelsen. ICTA AB (publ) Arbetsordning för Styrelsen i ICTA AB (publ) 1. Inledning 1.1 Styrelsen i ICTA AB (publ), 556056-5151, ( Bolaget ) har upprättat denna arbetsordning, som skall ses som ett komplement till reglerna i aktiebolagslagen

Läs mer

Seriebestämmelser 2019/2020

Seriebestämmelser 2019/2020 Seriebestämmelser 2019/2020 Västergötlands Ishockeyförbund A1 Västergötland A2 Västergötland B1 Västergötland B2 Västergötland Allmänna bestämmelser och kompletteringar av SIF: s Tävlingsbestämmelser 2019/2020.

Läs mer

Nyheter i SvFF:s tävlingsregler 2018

Nyheter i SvFF:s tävlingsregler 2018 SVENSKA FOTBOLL FÖRBUNDET BOX 1216 SE-171 23 SOLNA SWEDEN EVENEMANGSG. 31 TELEFON 08-735 09 00 TELEFAX 08-735 09 01 E-POST svff@svenskfotboll.se WEBBPLATSER svenskfotboll.se fogis.se BANKGIRO 620-7799

Läs mer

Förändringar i Representations- och Tävlingsbestämmelser 2012

Förändringar i Representations- och Tävlingsbestämmelser 2012 Förändringar i Representations- och Tävlingsbestämmelser 2012 Samarbetsavtal RB 2 kap Till följd av påpekanden av UEFA och FIFA - att lån utan övergångsanmälan så kallade amatörlån på grund av dubbel bosättning

Läs mer

Reglemente för Division 1- föreningar

Reglemente för Division 1- föreningar Division 1-licens. I olika steg har följande beslut tagits angående Division 1-licens. Division 1 ska vara en förbundsserie i samverkan med regionen. Division 1 ska bestå av 48-64 lag. Service ska ges

Läs mer

Tävlingsbestämmelser år kap. Tävlingens genomförande. Bilaga 3. Representantskapet

Tävlingsbestämmelser år kap. Tävlingens genomförande. Bilaga 3. Representantskapet Bilaga 3. Representantskapet 2017-12-08 Till: Samtliga föreningar ---------------------------------- Struken text = Förslag till borttagen text Röd text = Förslag till ny text Blå text = ÖLFF:s bestämmelser

Läs mer

Riktlinje och rutin för avstängning av elev

Riktlinje och rutin för avstängning av elev Barn & Utbildning Datum 2018-04-10 Ärendenr 2018-000074 003 Fastställd av Ledningsgruppen 2018-04-10 Riktlinje och rutin för avstängning av elev Skollagen säger att utbildningen ska utformas på ett sådant

Läs mer

Antidopingprogram. För. Svenska Bowlingförbundet

Antidopingprogram. För. Svenska Bowlingförbundet Antidopingprogram För Svenska Bowlingförbundet 2018-2019 Antidopingprogram för Svenska Bowlingförbundet 2018 Inledning Målet med idrottens antidopingarbete är att försäkra alla idrottare deras självklara

Läs mer

Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola

Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola Dnr: 31/2017 Fastställd av: Rektor 2017-03-31, reviderad 2018-04-26 Innehåll Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Handläggare Per-Ola Hedberg Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS ansvara för att de som

Läs mer

Fastighetsnämndens delegeringsordning. Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015

Fastighetsnämndens delegeringsordning. Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015 delegeringsordning Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015 PRINCIPER FÖR BESLUT MED STÖD AV DELEGERINGSBESTÄMMELSER Innebörd Att fatta beslut med stöd av delegeringsbestämmelser

Läs mer

Disciplinstadga för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB

Disciplinstadga för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB Dokumentets metadata: Beslut av: Rektor Datum för beslut: 2019-01-14 Dokumentet gäller från och med: 2019-01-14 Dokumentet gäller till och med: Tillsvidare Typ av styrdokument: Föreskrift Handläggare:

Läs mer

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för överförmyndarnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Överförmyndarnämndens

Läs mer

SvERIGEs ADVOKATSAMFUND

SvERIGEs ADVOKATSAMFUND SvERIGEs ADVOKATSAMFUND Ändringar av Sveriges advokatsamfunds stadgar i anledning av inrättandet av Konsumenttvistnämnden Advokatsamfundet har som redovisats ovan fattat beslut om ändring av stadgarna.

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Socialnämndens

Läs mer

Protokoll. SCF:s styrelse sammanträde nr 4/06. Lördag 17 juni, Idrottens hus, Örebro Kl 10.00 15.30. Tid och plats

Protokoll. SCF:s styrelse sammanträde nr 4/06. Lördag 17 juni, Idrottens hus, Örebro Kl 10.00 15.30. Tid och plats Protokoll SCF:s styrelse sammanträde nr 4/06 Lördag 17 juni, Idrottens hus, Örebro Kl 10.00 15.30 Anders Björklund, förbundsordförande Peo Johansson Bo Lövstrand Yvonne Mattsson Thomas Rehn Kenneth Simonsson

Läs mer

Föreskrifter år 2016 U19- och U17-serierna (Junior- och Pojk-SM)

Föreskrifter år 2016 U19- och U17-serierna (Junior- och Pojk-SM) 1 kap. - Allmänna bestämmelser Föreskrifter år 2016 U19- och U17-serierna (Junior- och Pojk-SM) I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (anställd)

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (anställd) Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (anställd) Beslut: Rektor 2015-05-04 Revidering: Dnr: DUC 2015/797/10 Gäller fr o m: 2015-05-04 Ersätter: Regler mot kränkande

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Äldre och personer med funktionshinder med omsorger från Socialförvaltningen ska få en god vård alternativt få gott stöd och god service och

Läs mer

Föreskrifter år 2015 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer

Föreskrifter år 2015 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Tävlings- och spelregler m.m. Föreskrifter år 2015 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller spelregler för

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR VID SFDFs UTBILDNINGSKONFERENS I STOCKHOLM.

MINNESANTECKNINGAR VID SFDFs UTBILDNINGSKONFERENS I STOCKHOLM. MINNESANTECKNINGAR VID SFDFs UTBILDNINGSKONFERENS 2017-02-04 I STOCKHOLM. Närvarande: se bilaga. 1. INLEDNING Ordförande Thore Johansson inledde med att hälsa alla mötesdeltagarna välkomna. En presentation

Läs mer

BANDYFÖRBUNDET DISTRIKT STOCKHOLM Vintervägen 25, Solna Tel E-post:

BANDYFÖRBUNDET DISTRIKT STOCKHOLM Vintervägen 25, Solna Tel E-post: BANDYFÖRBUNDET DISTRIKT STOCKHOLM Vintervägen 25, 169 54 Solna Tel 08-27 72 17 E-post: stockholm@bandyn.se PM - Ungdomsserierna, P14, P13 & P12 (11-manna) TÄVLINGSBESTÄMMELSER 2017/18 Tävlingsbestämmelser

Läs mer

Kostnadsersättningar för domare

Kostnadsersättningar för domare Kostnadsersättningar för domare Ekonomiska bestämmelser för Domare inom Svenska bandyförbundet för perioden 2009-07-01-2010-06-30 Avtalet är upprättat mellan parterna SBF, FSE och EDK samt SBF:s Region

Läs mer

Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF

Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF Styrelsens förslag nr 1 Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF Efter en översyn av Hälsinglands motion från 2013 samt remissförfarande till samtliga SDF föreslår

Läs mer

Domarkommittén PM för domare 2017/18

Domarkommittén PM för domare 2017/18 Domarkommittén PM för domare 2017/18 PM för domare gällande säsongen 2017/18 i Bandydistrikt Stockholms serier. Svenska Bandyförbundets Tävlingsbestämmelser och dess bilagor gäller. Detta PM beskriver

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund STADGAR för ÖSTERGÖTLANDS BÅGSKYTTEFÖRBUND Antagna av styrelsen Den 4 mars 1992 Fastställda av årsmötet Den 4 mars 1992 Godkända

Läs mer

GÖTEBORGS ORIENTERINGSFÖRBUND

GÖTEBORGS ORIENTERINGSFÖRBUND Komplement till SOFT:s Tävlingsregler (TR) och Tekniska Anvisningar (TA) som finns på SOFT:s hemsida De Tekniska Anvisningarna (TA) ger mer detaljerade och aktuella råd. Denna tekniska anvisning ersätter

Läs mer

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och transparent process, som skapar

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer