Årsredovisning Skyddar dina idéer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning Skyddar dina idéer"

Transkript

1 Årsredovisning 2011 Skyddar dina idéer

2 PRV AD /366 Innehållsförteckning sid. 1. Inledning 2 2. Ekonomisk sammanställning samt 3 återrapportering m.m. 2.1 Ekonomisk sammanställning Återrapportering Serviceåtaganden Vissa förkortningar i årsredovisningen 6 3. Resultatredovisning Patent Effektmål Verksamhetsmål Efterfrågan och produktion Övrig utveckling Personal och intern organisation Ekonomi, finansiering och avgifter Varumärken m.fl Effektmål Verksamhetsmål Efterfrågan och produktion Övrig utveckling Personal och intern organisation Ekonomi, finansiering och avgifter Uppdrag, information och försäljning Effektmål Verksamhetsmål Efterfrågan och produktion Ekonomi, finansiering och avgifter Information och tillgänglighet Redovisning av kompetensförsörjning Sammanställning över väsentliga uppgifter Resultaträkning Balansräkning Anslagsredovisning Tilläggsupplysningar och noter Organisation Årsredovisningens undertecknande 57

3 2:57 1. Inledning Under hela det gångna året har en mängd åtgärder vidtagits för att förbättra det ekonomiska resultatet på Patent- och registreringsverket (PRV). PRV kan med stor tillfredställelse konstatera att dessa varit mycket framgångsrika. Föreliggande årsredovisning redovisar ett resultat som uppgår till 3,85 miljoner kr, vilket ska jämföras med en budget på 13,04 miljoner kr. Hela förbättringen ligger på kostnadssidan som redovisar minskad kostnad i jämförelse med budget på ca 5 %. Intäktssidan redovisar i sin tur ett plus i jämförelse med budget på 0,4 %. Glädjande är också att alla verksamheter på ett påtagligt sätt bidragit till det relativt sett goda resultatet. PRV:s förmåga att leverera enligt utlovade tider i serviceåtaganden finns beskrivna i detalj under respektive verksamhet. I de flesta fall når vi upp till våra mål under 2011 inom verksamhetsområdet patent. Inom verksamhetsområdena personnamn och mönster uppnår PRV delvis målen och inom periodisk skrift uppnår vi målet. En starkt bidragande orsak till att handläggningstiden avseende varumärkesansökningar ökat under hösten är den nya varumärkeslag som trädde i kraft 1 juli PRV:s utveckling att bli mer kundfokuserat har under 2011 fortsatt. Under året fattade PRV beslut om att centralisera de försäljningsinitiativ som tagits på olika ställen i organisationen genom att etablera en försäljningsenhet. Syftet med enheten är att skapa en tätare dialog med större kunder, ombud och företag inom svensk näringsliv men även att hitta nya kunder i Europa. PRV har satsat på att utveckla långsiktiga hållbara kommunikationskoncept. Det är satsningar som bidrar till att stärka det svenska näringslivets konkurrenskraft genom ökad kunskap om immaterialrättens nytta i olika utvecklingsskeden. Dessa satsningar vänder sig främst till rådgivarorganisationer samt små- och medelstora företag. Det har bland annat resulterat i en mer målgruppsanpassad webbplats ett mer systematiskt och kvalitativt PR-arbete och tydligare koppling till relevanta sammanhang där PRV:s kunskap och erfarenhet är viktig och efterfrågad. Bland annat har PRV inlett samarbeten med Bolagsverket, Tillväxtverket, Vinnova, Innovationsbron för att nämna några. Under året har PRV varit engagerat i det regeringsuppdrag som PRV och Vinnova fick 1 vilket redovisades den 31 oktober Uppdraget syftade till att kartlägga det offentliga stödsystemet för små- och medelstora företag avseende immaterialrätt. Utifrån PRV:s rekommendationer ledde uppdraget till ett ytterligare uppdrag där de båda myndigheterna tillsammans under ska genomföra insatser för att öka små och medelstora företags konkurrenskraft genom förbättrat offentligt stöd för hantering av immateriella tillgångar 2. Susanne Ås Sivborg 1 Regeringsbeslut N2011/2210/FIN ( ) 2 Regeringsbeslut N2011/6169/FIN ( )

4 3:57 2. Ekonomisk sammanställning samt återrapportering m.m. 2.1 Ekonomisk sammanställning Resultat 2011 (tkr) Verksamhetsgren Intäkt Varav interna fördelningar Kostnad Varav interna fördelningar Resultat Budget Resultat 2010 Patent Varumärken Mönster (design) Periodisk skrift Personnamn Uppdragsverksamhet Delsumma Total Kommentarer till resultatredovisningen Verksamhetens överskott uppgår till 3,9 miljoner kronor, vilket är en stor resultatförbättring jämfört med föregående år som visade ett underskott på -12,8 miljoner kronor. Resultatet är också betydligt bättre än det budgeterade underskottet på -13 miljoner kronor. Resultatförbättring mot budget finns inom alla verksamhetsområden utom mönster beroende på lägre intäkter än budgeterat inom mönsterverksamheten. Intäkterna blev totalt för alla verksamheter 0,4 % högre än budget och kostnaderna 4,9 % lägre än budget. Verksamhetens intäkter ökade med 4 % från föregående års 295,1 miljoner kronor till 307,6 miljoner kronor. Ökningen finns inom patentverksamheten. De finansiella intäkterna har ökat från 0,9 miljoner till 1,5 miljoner kronor till följd av högre tillgodohavande på räntekonto i Riksgälden. Tillgodohavandet visar en ökning efter de tre föregående årens minskning med anledning av tidigare års underskott i verksamheten. Årets verksamhetskostnader minskade med 1 % från 307,9 miljoner kronor till 303,7 miljoner kronor. Minskade kostnader är framför allt en effekt av lägre omsättning inom uppdragsverksamheten. Avskrivningar på anläggningstillgångar uppgår till 5,3 miljoner kronor (föregående år 8,3 miljoner kronor). Minskningen beror på låg investeringstakt de senaste tre åren. Årets investeringar uppgår till 0,1 (föregående år 0,3) miljoner kronor i maskiner och 4,2 (föregående år 7,7) miljoner kronor i egenutvecklade datasystem.

5 4: Återrapportering PRV:s uppgifter framgår av förordningen (2007:1111) med instruktion för Patent- och registreringsverket. Där anges att PRV ansvarar för ärenden om patent, varumärken, mönster, efternamn och förnamn. Verket för register över periodiska skrifter med utgivningsbevis. Verket är internationell myndighet enligt konventionen om patentsamarbete samt handlägger ärenden om registrering av kommunala vapen och om utgivning av periodisk skrift. Av instruktionen framgår även att PRV får bedriva uppdragsverksamhet samt tjänsteexport. Ovanstående beskrivning av PRV:s uppgifter går att inordna under följande verksamhetsindelning; patent, varumärken, mönster, personnamn, periodisk skrift samt uppdragsverksamhet. I regleringsbrevet för år 2011 finns ingen explicit indelning av verksamheten angiven. Av tabellen under rubriken Avgifter och bidrag i regleringsbrevet framgår dock följande indelning; patent, varumärke/mönster, namn, periodisk skrift samt uppdragsverksamhet, vilken således stämmer väl överens med ovan angivna indelning. PRV har valt att organisera verksamheten så att verksamheten patent (inklusive uppdragsverksamhet inom detta område) hanteras av patentavdelningen, verksamheterna varumärken, mönster, personnamn samt periodisk skrift (samt uppdragsverksamhet inom dessa områden) hanteras av design- och varumärkesavdelningen. Den enda verksamhet som faller utanför denna uppdelning är kurs- och utbildningsverksamheten som organisatoriskt ligger under marknadsavdelningen. Eftersom vissa resurser samutnyttjas inom design- och varumärkesavdelningen redovisas alla verksamheter inom denna avdelning under en gemensam huvudrubrik. För att säkerställa kraven på redovisning enligt indelningen i regleringsbrevet redovisas verksamhetsutfall och resultat för varje verksamhetsgren även separat. Av samma skäl redovisas uppdragsverksamheten under separat huvudrubrik. Alla kostnader (och intäkter) inom PRV är antingen direkt eller indirekt fördelade på någon av verksamhetsgrenarna. Indirekt fördelning sker enligt fastställda fördelningsnycklar. Eftersom utförda prestationer mäts utifrån tidsåtgång innebär det samtidigt att kostnaden per ärende går att beräkna. I regleringsbrevet finns följande mål angivna för PRV:s verksamhet: PRV ska tillhandahålla effektiva och ändamålsenliga system för registrering av industriella rättigheter samt arbeta för att förbättra förutsättningarna för företagande och entreprenörskap genom ändamålsenlig och kvalitativ information och service i immaterialrättsliga frågor Vidare ska PRV verka för en bättre service för medborgare och företag. I detta ingår att verket ska utforma och offentliggöra ett s.k. serviceåtagande, som ger tydlig, relevant och förpliktande information om myndighetens tjänster och service.

6 Hur PRV arbetar med att uppnå ovanstående mål framgår av beskrivningen av verksamhetens utveckling och utfall som återfinns under 3.1, 3.2 samt 3.3. En särskild beskrivning över servicemålet finns under 3.4. Serviceåtagandet finns publicerat på PRV:s hemsida ( och anger bl.a. mål i form av leveranstider. En uppföljning av dessa leveranstidsmål återfinns under 3.1.2, samt Serviceåtagande PRV har även publicerat ett serviceåtagande som ger information om tjänster och service på Det lyder: PRV är en av få patent- och registreringsmyndigheter i världen som kvalitetscertifierat hela sin verksamhet. Vi strävar efter att vara bland de främsta myndigheterna inom vårt område när det gäller korta leveranstider samt hög process- och granskningskvalitet. PRV:s uppdrag är att tillhandahålla effektiva och ändamålsenliga system för registrering av industriella rättigheter samt att arbeta för att förbättra förutsättningarna för företagande och entreprenörskap genom ändamålsenlig och kvalitativ information och service i immaterialrättsliga frågor. PRV ska vidare verka för att den kompetens verket besitter och den information som finns i verkets olika register kommer samhället tillgodo på ett ändamålsenligt och effektivt sätt. Verksamhetsutveckling Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla vår verksamhet och våra tjänster ur ett kundperspektiv. Det innebär bl.a. att vi håller korta leveranstider är professionella och kompetenta i vår handläggning tillhandahåller effektiva interaktiva e-tjänster är hjälpsamma och serviceinriktade ger tydliga och begripliga besked för en dialog med våra kunder tillvaratar synpunkter på vår hantering Till detta är kopplat information om gällande verksamhetsmål samt aktuell leveranstid. De verksamhetsmål i form av leveranstider som gällt under 2011 är de som beskrivs under respektive verksamhet (se vidare 3.1.2, ) 5:57

7 6: Vissa förkortningar i årsredovisningen EPC EPO IPR OHIM PCT WIPO European Patent Convention. Den europeiska patentkonventionen är en överenskommelse mellan 38 europeiska länder och reglerar hanteringen av europeiska patentansökningar, ingivna till det europeiska patentverket (EPO). European Patent Organisation eller European Patent Office. Det europeiska patentverket granskar, prövar och ger patent på en europeisk patentansökan. Ett godkänt europeiskt patent kan sedan fullföljas i var och en av medlemsstaterna. Industrial Property Rights eller industriellt rättsskydd. Samlingsbegrepp för patent-, varumärkes- och designskydd. Office for Harmonisation in the Internal Market. OHIM är EU:s registreringsmyndighet för varumärken och mönster (design). Ger skydd för hela EU. Kontoret är beläget i Alicante (Spanien). Patent Cooperation Treaty. PCT är en internationell överenskommelse inom patentområdet som innebär att en ansökan vid ingivning får ett datum som gäller för samtliga PCT:s medlemsländer. Den formella granskningen utförs centralt av ett antal särskilt utsedda internationella myndigheter, d.v.s. patentverk med särskilt goda resurser, däribland PRV. World Intellectual Property Organisation. WIPO är FN:s speciella immaterialrättsorgan (intellectual property). WIPO administrerar bl.a. PCT och Madrid överenskommelsen.

8 7:57 3. Resultatredovisning 3.1 Patent Under verksamhetsgrenen patent redovisas PRV:s uppdrag att ansvara för ärenden rörande patent samt uppdraget att vara internationell myndighet enligt konventionen om patentsamarbete. Rent organisatoriskt hanteras dessa ärenden inom PRV:s patentavdelning. Avdelningen ansvarar även uppdragsverksamhet inom patentområdet. Se vidare under rubriken 3.3 Uppdrag, information och försäljning Effektmål Effektmålen i regleringsbrevet gör att verksamheten inom patentområdet inriktas mot att uppfylla verksamhetsmålen enligt serviceåtagandet ge ändamålsenlig nyhetsgranskning och patenterbarhetsprövning av hög internationell standard i internationella ärenden uppfylla åtagandena som internationell nyhetsgranskningsmyndighet och internationell myndighet för förberedande patenterbarhetsprövning enligt avtal med WIPO på ett effektivt sätt tillhandahålla information om innehållet i verksamhetens olika register säkerställa ett svenskt inflytande på den internationella utvecklingen föra en dialog med användarna om hur avdelningens verksamhet kan utvecklas Verksamhetsmål Enligt regleringsbrevet för år 2011 ska PRV utforma ett serviceåtagande. I serviceåtagandet anges de mål i form av leveranstider som ska gälla för verksamhetsgrenen patent. Målen tas fram bland annat efter dialog med kundkretsen. I denna dialog återkommer alltid följande två förväntningar; hög kvalitet och korta leveranstider (framför allt till tekniskt föreläggande). Med tanke på kundernas förväntningar på korta leveranstider anges också nedan under måluppfyllelse, i vissa fall, både antalet ärenden som hanterats i tid och antalet ärenden som varit försenade ett visst antal månader. Innehållet i de databaser som utgör den absolut väsentligaste grunden i granskningen är inte uppdaterat förrän cirka 5-6 månader efter ett givet datum. Det innebär att en nyhetsgranskning av hög kvalitet inte kan påbörjas före denna tidpunkt, vilket även sätter tiden för ett tekniskt föreläggande. Tidpunkten för slutligt beslut är framräknad utifrån de fristtider som finns för de olika momenten i handläggningen. För patentverksamheten finns nedanstående fyra verksamhetsmål i form av leveranstider angivna i det serviceåtagande som varit publicerat på under I en internationell jämförelse är tiderna mycket korta. Det europeiska patentverket (EPO) har exempelvis betydligt längre leveranstider. De pressade tiderna ställer mycket stora krav på både tillgång till resurser och en effektiv produktionsplanering. Den tid som finns till förfogande för exempelvis en nyhetsgranskning uppgår i praktiken till några enstaka veckor.

9 8:57 Mål: I alla PCT-ärenden ska gällande frister hållas. Måluppfyllelse: Med detta mått förstås PRV:s verksamhet som internationell nyhetsgransknings (PCT 1) och prövningsmyndighet (PCT 2). Antal Andel Antal Antal mer inom frist inom frist efter frist än en månad efter frist Summa Kvarliggande försenade 0 Totalt % 159 Summa Kvarliggande försenade 1 Totalt % 110 Summa Kvarliggande försenade 4 Totalt % 89 Resurstillgången har varit relativt väl anpassad under 2011, även om fördelningen mellan olika teknikområden till viss del varit ojämn. Trots den något ojämna belastningen var måluppfyllelsen för PCT-ärenden i stort sett fullständig inom alla teknikområden, och vid årsskiftet fanns det bara fyra PCT-ärenden som inte expedierats inom frist. Tretton ärenden gick under hela året mer än en månad sent. För hela året innebär de 89 sena ärendena att måluppfyllelsen blir 96 %. Mål: I alla nationella patentansökningar ska ett tekniskt föreläggande vara expedierat inom nedan angivna leveranstider: - i samtliga patentansökningar inlämnade utan prioritet, eller inlämnade senast fyra månader efter prioritetsdagen, ska ett tekniskt föreläggande vara expedierat inom 7 månader från ingivningsdagen. - i samtliga fullföljda internationella patentansökningar enligt PL (Patentlagen) 31 ska ett tekniskt föreläggande vara expedierat inom 40 månader från prioritetsdagen eller den internationella ingivningsdagen. - i samtliga patentansökningar inlämnade med prioritet enligt PL 6 ska ett tekniskt föreläggande vara expedierat inom 21 månader från prioritetsdagen. Måluppfyllelse: Tabellen nedan innefattar alla typer av patentansökningar, utan och med begärd konventionsprioritet samt fullföljda internationella ansökningar. Antal Andel Antal Antal mer inom frist inom frist efter frist än tre månader efter frist Summa Kvarliggande försenade 1 Totalt % 197

10 9:57 Summa Kvarliggande försenade 10 Totalt % 244 Summa Kvarliggande försenade 2 Totalt % 50 Under 2011 har det varit prioriterat att expediera samtliga ärendetyper inom frist. När det gäller nationella ärenden har måluppfyllelsen förbättrats kraftigt sedan föregående år. Orsakerna till detta är framför allt att externfristmålet för expedierad patentansökan utan prioritet förlängdes från 6 till 7 månader, för att säkerställa handläggningskvalitén. Fem ärenden gick under hela året mer än tre månader sent. För 2011 innebär de 50 sena ärendena att måluppfyllelsen blir 97 %. Mål: I 85 % av alla nationella patentansökningar ska ett slutligt beslut föreligga inom 24 månader. I 100 % av alla ansökningar skall ett slutligt beslut föreligga inom 36 månader. Måluppfyllelse: Tabellen nedan innefattar alla typer av patentansökningar, utan och med begärd konventionsprioritet samt fullföljda internationella ansökningar. Antal inom Antal efter Antal inom Antal efter målsatt tid målsatt tid målsatt tid målsatt tid (24 månader) (24 månader) (36 månader) (36 månader) Summa Kvarliggande försenade Totalt Summa Kvarliggande försenade Totalt Summa Kvarliggande försenade Totalt Andel inom Andel inom målsatt tid målsatt tid (24 månader) (36 månader) Totalt % 90 % Totalt % 95 % Totalt % 97 % En ytterligare förbättring av verksamhetsmålen jämfört med 2010 har skett, trots ojämn belastning och minskad personalstyrka. Stor fokus har lagts på att minska antalet riktigt sena ärenden där slutligt beslut expedieras efter 36 månader. För 2011 innebär de 434 respektive

11 10:57 70 sena ärendena, att måluppfyllelsen blir 79 % respektive 97 %, vilket är en förbättring jämfört med Mål: Alla invändningar mot meddelade patent ska avgöras inom 24 månader från invändningstidens utgång. Måluppfyllelse: Tabellen nedan innefattar alla typer av invändningar inkomna till PRV, där invändningstiden är 9 månader från datum för meddelat patent. Antal Andel Antal Antal mer inom frist inom frist efter frist än 24 månader efter frist Summa 2009* % Kvarliggande försenade 34 Totalt % 69 Summa 2010* % Kvarliggande försenade 18 Totalt % 40 Summa % 14 9 Kvarliggande försenade 12 Totalt % 26 En stor förbättring av måluppfyllelsen har skett under året genom systematiskt arbete och god framförhållning i handläggningen av invändningar. På grund av invändningarnas komplexa karaktär i förhållande till andra ärendekategorier handläggs dessa av ett mindre antal handläggare med specifik kompetens, vilket innebär att resurstillgången är begränsad. Handläggningen innefattar ofta moment där parterna möts i muntlig förhandling, vilket förlänger processen. Sammantaget gör detta det svårare att förbättra måluppfyllelsen på kort sikt. För hela året innebär de 26 sena ärendena att måluppfyllelsen 2011 blir 52 %, vilket är en kraftig förbättring jämfört med * Under 2011 har nya rutiner för beräkning av leveranstider av invändningsärenden införts. I denna årsredovisning har den nya rutinen/algoritmen använts retroaktivt för utfallet Detta medför att värden för har förändrats sedan tidigare årsredovisningar. Förändringarna beror på tidigare svårigheter att identifiera avskrivna ärenden utan formellt beslut av PRV. Dessa ärenden har uppfattats som att ha legat oavslutade vilket varit felaktigt. Nämnda ärenden är avslutade sedan flera år tillbaka men detta har inte framkommit vid beräkning av statistiken.

12 11: Efterfrågan och produktion År 2011 har efterfrågan varit fortsatt svag på grund av den ekonomiska krisen, även om vissa tjänster stabiliserats något under året efter en större nedgång 2009 som även höll i sig Fortfarande har viss osäkerhet vad gäller anpassning av produktion mot belastning rått, vilket har gett ett något ogynnsamt produktionsläge med en ojämn belastning fördelad över organisationen. Patent Utfall 2011 Budget 2011 Utfall 2010 Utfall Inkomna nationella patentansökningar (antal) 1.2 Beviljade nationella patentansökningar (antal) 1.3 Avslagna nationella patentansökningar (antal) 1.4 Balanser nationella patentansökningar (antal) 1.5 Inkomna internationella patentansökningar (antal) 1.6 Expedierade internationella rapporter (antal) 1.7 Uppdragsgranskning (antal timmar) 1.8 Arbetsproduktivitet tekniska enheter (procent) 1.9 Operativ kostnadsproduktivitet (kr/unit) 1.10 Medelbehandlingstid för 2,07-2,13 2,21 meddelade patent (år) 1.11 Personalresurser (årsarbetskrafter) 172, ,9 239,9 1.1 PRV hade förväntat en stabilisering av antalet inkomna nationella patentansökningar för år Nivån har istället fallit ytterligare med drygt 200 ansökningar. Tendensen är att andelen sökanden med enstaka ansökningar har ökat, medan de större företagen vänder sig globalt. 1.2 Antalet beviljade nationella patentansökningar ligger under det budgeterade, då det inte funnits tillräckligt många ansökningar att bevilja. Ett fåtal ansökningar, som var möjliga att göra, har även blivit sena på grund av ojämn fördelning av belastning. 1.3 Antalet avslagna patentansökningar är något lägre än budget och motsvarar en nivå på ca 2-3 % av de ansökningar som kommer in, vilket är en sänkning med drygt 1 % mot vad det varit historiskt. 1.4 Detta är en förhållandevis liten balans och motsvarar en arbetsmängd betydligt under två års normal produktion. Balanserna har sjunkit på grund av en viss avarbetning, men även på grund av färre ansökningar lämnas in.

13 12: Efter några år av nedgång, främst till följd av ökad konkurrens från andra PCTmyndigheter, har antalet inkomna PCT-ansökningar stabiliserats på ca ansökningar. Detta följer den budgeterade nivån även om en viss minskad efterfrågan har setts de avslutande månaderna Då antalet inkomna internationella ansökningar legat relativt stabilt de senaste åren, har även antalet expedierade stabiliserats. Varje inkommen ansökan kan leda till fler rapporter, varför det senare antalet kan vara högre. 1.7 Efter en viss stabilisering under 2010, från en tidigare kraftig nedgång, skedde en kraftig uppgång av antalet uppdrag under Den största orsaken till detta var lyckade marknadsaktiviteter mot utvalda potentiella storkunder och myndigheter. Framför allt var andra halvåret mycket framgångsrikt. 1.8 Allt arbete som utförs inom patentavdelningens tekniska enheter redovisas i en arbetsrapport. För att kunna väga olika moment mot varandra anges dessa i form av units, utgående från tidsåtgång. Under 2011 var arbetsproduktiviteten klart lägre än budgeterat. Den största orsaken till detta är att ärendebelastningen har varit väldigt ojämn under året. En ytterligare bidragande orsak har varit att utvecklingsarbete har tagit tid och splittrat arbetet på vissa enheter. 1.9 Utfallet är något över budget, på grund av att klart färre units producerats än budget. Detta lyckades inte kompenseras upp av en lägre kostnad än budgeterat Medelbehandlingstiden ligger på en nivå avpassad för de verksamhetsmål organisationen har. En ytterligare förbättring jämfört med 2010 har skett Personalresurserna minskade något jämfört med 2010 på grund av personalomsättning där man valde att inte återrekrytera samtliga poster. Personalstyrkan bedöms nu ligga på en för arbetsbelastningen avpassad nivå. Kostnad per prestation Den faktiska ärendehanteringen på patentavdelningen sker i den s.k. resursorganisationen. Hanteringen av nationella ansökningar står för ca 45 % av de totala resurserna. Hanteringen av PCT-ansökningar står för ca 40 % av de totala resurserna. Båda dessa ärendekategorier är underfinansierade sett till de egna intäkterna i form av avgifter. Den resterande finansieringen kommer framför allt från årsavgifter avseende europeiska patent. En intern målsättning har varit att erhålla kostnadstäckning för direkt lön samt databaskostnad, vilket samtidigt kan sägas vara den genomsnittliga marginalkostnaden för ytterligare ett ärende. Till följd av en lägre produktion de senaste åren samt en försiktig avgiftspolitik har målet inte kunnat nås. En ytterligare förbättring har dock kunnat iakttas för 2011 jämfört med 2010 för såväl nationell Patentansökan som PCT-ansökan, vilket även gäller för kostnadstäckningsgraden. Beräkningen utgår från alla slutbehandlade ärenden under året.

14 13:57 Nationell patentansökan (kronor per ansökan) Intäkt totalt Direkt lönekostnad produktion Databaskostnad Täckningsbidrag direkt kostnad Utbildnings- och utvecklingskostnad Övrig operativ kostnad Avdelningsgemensam kostnad Verksgemensam kostnad Andel i Patentbesvärsrätten Total kostnad Täckningsbidrag totalt Kostnadstäckning 0,265 0,263 0,197 PCT-ansökan (kronor per ansökan) Intäkt totalt Direkt lönekostnad produktion Databaskostnad Täckningsbidrag direkt kostnad Utbildnings- och utvecklingskostnad Övrig operativ kostnad Avdelningsgemensam kostnad Verksgemensam kostnad Andel i Patentbesvärsrätten Total kostnad Täckningsbidrag totalt Kostnadstäckning 0,335 0,330 0,312

15 14: Övrig utveckling Kunddialog PRV har ett flertal gränssnitt mot kunderna genom vilka kontinuerligt bedrivs en dialog rörande utvecklingen av verksamheten. Ett av de viktigaste gränssnitten utgörs av de kvartalsvisa mötena med de stora kundorganisationerna. Inom ramen för dessa möten har under 2011 ett arbete med att utveckla processen för invändningsförfarandet och den muntliga förhandlingen i samarbete med frivilliga representanter från Svenskt Näringsliv (SN), Svenska Patentombudsföreningen (SPOF) samt Svenska Industrins IP Förening (SIPF) Internationell regelutveckling Under 2011 fattade Ministerrådet beslut om att arbetet med EU-patentet skulle ersättas av ett s.k. fördjupat samarbete om ett patent med s.k. enhetligt skydd, efter att Spanien och Italien hoppat av förhandlingarna om ett EU-patent. EU:s ministerråd enades om ett förslag angående patentskydd inom det fördjupade samarbetet, och under hösten diskuterades detta med EU-parlamentet. Förhandlingar om ny domstolsorganisation startade i juli Någon uppgörelse nåddes dock inte under 2011 främste beroende på oenighet om var domstolens centrala kammare i första instans skulle ha sitt säte. Kvalitetsledningssystem Under 2011 har ett arbete med omarbetning av delar av PRV:s kvalitetsledningssystem påbörjats. Tanken är att förbättra styrningen av verksamheten, hur denna synliggörs och dokumenteras. Vidare har ett arbete som fokuserar explicit på granskningskvalitet påbörjats. Kvaliteten i våra granskningar och vår förmåga att hitta de bästa dokumenten är en central kvalitetsfaktor och projektet som leds av kvalitetsansvarig använder moderna kvalitetsledningsprinciper och metoder för att på djupet analysera PRV:s förmåga och utvecklingspotential inom detta område. Inom ramen för det Internationella PCT-samarbetet har PRV drivit frågor som i första hand har kommit oss till del från våra kunder som till exempel möjlighet att påpeka observationer i samband med internationell ansökans inträde i regional fas. PRV driver dessutom frågor rörande den generella kvaliteten i internationella ansökningar, och hur arbete som gjorts hos en myndighet ska kunna återanvändas av andra myndigheter och aktörer. Handläggningskvalitet Med anledning av den Nöjd-Kund-Index (NKI) mätning som utfördes under våren 2010 har patentavdelningen arbetat utifrån de handlingsplaner för förbättringsåtgärder beträffande kärnkvaliteten, dvs. kvaliteten i den tekniska handläggningen som utformades under Den årliga kvalitetsmätning som görs av Patentexpertrådet visade på ett klart förbättrat resultat för 2011 års mätning i jämförelse med Under 2011 infördes också en ny rutin för konsultation med en kollega då inga relevanta hinder framkommit vid nyhetsgranskningen. Syftet med den nya rutinen är att förbättra handläggningskvaliteten. Övriga utvecklingsaktiviteter Under 2011 har det bedrivits omfattande utvecklingsaktiviteter på patentavdelningen. De viktigaste projekten är:

16 Pandora Pandora är ett internt system för ärendehantering. Syftet med Pandora är att ersätta gamla terminalbaserade system med ett modernt och mer sammanhållet IT-stöd. Därigenom kommer effektiviteten, kvaliteten och säkerheten att öka i hela ärendehanteringsprocessen inklusive en förbättring av arbetsmiljön för medarbetarna samt bättre service gentemot kunderna som resultat. Projektet arbetar både med utveckling av själva IT-stödet och tillhörande arbetsprocesser. Fullt utbyggt beräknas systemet ge besparingar motsvarande 6-8 årsarbetskrafter administrativ personal, vilket motsvarar ca 2-3 miljoner kronor per år. Under 2011 driftsattes det fjärde av fem funktionsblock. Elektronisk ingivning av patentansökningar, eolf, Subsequent filing Detta av EPO och PRV gemensamt utvecklade system underlättar patentprocessen både inom PRV och för de kunder som hanterar ansökningarna elektroniskt genom minskad manuell hantering. När systemet är fullt utbyggt beräknas besparingarna uppgå till ca 0,4 miljoner kronor per år. Systemet har under 2011 kompletterats med subsequent filing för PCTansökningar vilken även möjliggör kommunikation från kunderna under den senare handläggningen av en ansökan. Östersjöprojektet Östersjöprojektet genomförs av PRV på uppdrag av Näringsdepartementet. Projektet går ut på att ta fram och presentera miljötekniska lösningar på problem som har med Östersjöns miljö att göra. Projektet syftar till att stimulera innovation av miljöteknik, förbättra PRV:s image, ökad goodwill och på sikt förbättra miljön i Östersjöområdet. Under hösten 2011 driftsattes hemsidan som har varit det centrala målet för projektet. 15:57

17 16: Personal och intern organisation Medeltalet anställda på patentavdelningen har under året varit 198 personer, motsvarande 172,2 årsarbetskrafter. Antalet årsarbetskrafter för 2010 uppgick till 199,9. Den totala sjukfrånvaron på avdelningen uppgick till 2,8 procent jämfört med 2,5 procent för år Personalomsättningen uppgick till 11,6 procent, motsvarande siffra för 2010 var 24,7 %. Den höga personalomsättningen 2010 berodde på de uppsägningar som genomfördes i slutet av 2009 och som fick genomslag under Om man bortser från uppsägningarna under 2009 har det varit en mycket låg personalrörlighet under åren orsakat av den svaga konjunkturen. Under 2011, då konjunkturen har varit starkare, har medarbetare i större utsträckning kunnat hitta andra anställningar utanför organisationen. Därför ligger personalomsättningen fortfarande på en förhållandevis hög nivå även om den har normaliserats under Under 2011 anställdes 6 ingenjörer, 2 gick i pension och 16 avgick på egen begäran. Detta ger en nettominskning på 12 ingenjörer. De neddragningar som gjordes under senare delen av 2009 och som under 2010 och 2011 har fortsatt i form av naturlig avgång, har medfört att risken för kompetensluckor i organisationen har ökat. För att säkerställa tillgången till rätt kompetens har avdelningen aktivt arbetat med intern kompetensöverföring och kompetensbreddning. Speciellt när det gäller ingenjörerna har stort fokus lagts på att upprätthålla dubbla kompetenser per teknikområde. I vissa fall har det varit nödvändigt med extern utbildning för att klara detta. Under 2011 har rekryteringen återupptagits för att säkerställa produktionskapaciteten och för att förebygga kompetensluckor. En organisationsförändring har genomförts under året som har inneburit en sammanslagning av Uppdragsenheten med Biblioteket till den nya enheten Bibliotek och uppdrag patent. Syftet med sammanslagningen har varit att effektivisera verksamheten och att skapa synergieffekter.

18 17: Ekonomi, finansiering och avgifter Avgiftssystemet inom patentområdet bygger på relativt låga ansökningsavgifter och progressiva årsavgifter. Tanken är att den som upprätthåller sitt patent också har framgång med sin uppfinning och på så sätt även kan bära årsavgifter i en stigande skala. Kostnaderna för handläggning av nationella ansökningar överstiger vida intäkterna från de aktuella ansökningsavgifterna. Majoriteten av de internationella ansökningarna (PCT) kommer inte att generera årsavgifter, då de endast utgör första steget i en utlandspatentering. Önskemålet om låga initialavgifter måste därför vägas mot kravet på kostnadstäckning. De totala intäkterna 2011 uppgick till 228 miljoner kr mot budgeterade 222 miljoner kr. De största avvikelserna mot budget finns inom posterna Årsavgifter, Meddelandeavgifter EP, samt Ansökningsavgifter. Vad det gäller årsavgifter har det funnits ett större intresse för att upprätthålla patent i Sverige än budgeterat, trots föregående års avgiftshöjning, vilket gett plusposter för såväl Nationella som Europeiska patent. Avvikelserna vad det gäller europeiska meddelandeavgifter beror på att Europeiska patentverket (EPO) meddelat patent i större omfattning än det som deras budget angav, vilka sedan validerats i Sverige hos PRV. För Ansökningsavgifter har utfallet blivit lägre än budget, vilket bedöms bero på minskat intresse att vända sig till PRV med sin första så kallade prioritetsansökan, utan i stället vända sig direkt internationellt. De totala kostnaderna uppgick till 225 miljoner kr mot budgeterade 231 miljoner kr. I princip samtliga kostnadsposter, undantaget Personalkostnader, ligger under budget till följd av en genomgående och tydlig kostnadsmedvetenhet i hela organisationen. Personalkostnader ligger över budget på grund av en något högre lönenivå än budgeterat, vilket delvis beror på att återrekryteringar skett med fokus på att få in personal med arbetslivserfarenhet av olika slag. Vissa kostnadsposter, som IT och Övriga kostnader annan avdelning/verksamhet, ligger till viss del under budget på grund av att projekt och aktiviteter släpar något.

19 18:57 Ekonomiskt utfall patent (tkr) Utfall Budget Intäkter Ansökningsavgifter Årsavgifter Årsavgifter EP Meddelandeavgift EP PCT-avgifter Meddelandeavgifter SE Övriga intäkter Intäkter av bidrag Interna intäkter Finansiella intäkter Andel av Patentbesvärsrätten Summa intäkter Kostnader Personalkostnader Lokalkostnader Övriga kostnader Avskrivningar Interna kostnader Finansiella kostnader Förändring semesterlöneskuld Summa kostnader Resultat

20 19: Varumärken m.fl. Under verksamhetsgrenen varumärken m.fl. redovisas PRV:s uppdrag att ansvarat för ärenden om varumärken, mönster (design), personnamn (efternamn och förnamn), att föra register över periodiska skrifter med utgivningsbevis och att handlägga ärenden om kommunala vapen. Rent organisatoriskt hanteras dessa ärenden inom PRV:s design- och varumärkesavdelning. Avdelningen ansvarar även för uppdragsverksamhet inom varumärkesoch designområdena. Se vidare under rubriken 3.3 Uppdrag, information och försäljning Effektmål Effektmålen i regleringsbrevet gör att verksamheten inom de områden som organiseras inom design- och varumärkesavdelningen inriktas mot att: kontinuerligt uppfylla de ställda leveransmålen, förbättra informationen till företagare och entreprenörer genom systematisk kunddialog, förenkla, effektivisera och tillgängliggöra tjänster utifrån ett kundperspektiv, effektivisera avdelningens verksamhet genom att utveckla arbetsredskap, medarbetare och organisation samt tillvarata svenska intressen vid PRV:s medverkan i olika nationella och internationella sammanhang Verksamhetsmål Enligt regleringsbrevet för år 2011 ska PRV i sitt serviceåtagande ange de mål i form av leveranstider som ska gälla för verksamhetsgrenen varumärken m.fl. Verksamhetens mål och den aktuella utvecklingen är en stående agendapunkt på alla möten med insynsrådet samt på andra typer av möten där kunderna finns representerade. Vid dessa kontakter återkommer alltid följande önskemål; hög kvalitet och korta leveranstider. Alla mål inom avdelningen var inte uppnådda vid utgången av året. Den största avvikelsen återfinns inom området nationella varumärken. Vid ingången av året var balanserna för de nationella varumärkesansökningarna ca st för att vid årets slut ligga på ca st. Handläggningstiden för nationella varumärkesansökningar var vid början av året 7 veckor. Fram till maj låg tiderna mellan 5-7 veckor. Från juni och framåt lades stort fokus på implementering av den nya varumärkeslag som trädde i kraft den 1 juli. Efter sommaren låg handläggningstiderna på 16 veckor men har under hösten arbetats ner och legat runt veckor.

21 20:57 Varumärken Mål: I alla internationella ärenden ska gällande frister hållas. Måluppfyllelse: I alla internationella ärenden har gällande frister kunnat hållas. Måluppfyllelsen blev därför 100 %. Måluppfyllelsen var 100 % även under åren 2009 och Mål: I alla nationella varumärkesansökningar som inkommer ska den materiella granskningen vara genomförd och ett eventuellt föreläggande vara expedierat inom 8 veckor. År 2010 var målet 7 veckor. Under år 2009 var målet uppdelat på två mål som avsåg elektroniskt inkomna ärenden respektive ärenden inkomna i pappersformat, i tabellen nedan läggs de elektroniska och pappersansökningarna ihop för år Måluppfyllelse: Målet om 8 veckors handläggningstid nåddes under januari till och med maj. Handläggningstiden vid utgången av året uppgick till 13 veckor. Orsaken till detta kan tillskrivas den nya varumärkeslag som infördes den 1 juli och som innebar att handläggningen kom att ta i genomsnitt 25 % längre tid per ärende. Antal försenade Totalt antal Måluppfyllelse ärenden ärenden i procent År % År % År % Mål: Alla ansökningsärenden som PRV har möjlighet att avgöra inom 16 månader ska vara avgjorda inom 16 månader. Måluppfyllelse: Vid utgången av respektive år fanns nedan redovisat antal ärenden äldre än 16 månader. År År År Ställt i relation till antalet inkommande ärenden det aktuella åren innebär detta en måluppfyllelse på 99%.

22 21:57 Mål: Invändningsärenden (invändningar mot registrerade varumärken/kungjorda internationella registreringar) ska avgöras inom 3 månader från datum för avslutad skriftväxling. Måluppfyllelse: Vid utgången av respektive år fanns nedan redovisat antal invändningar äldre än 3 månader. Mycket tid har lagts under året på att ta hand om det stora antalet invändningar rörande Taxi Stockholm (98 st). Juristresurserna för att handlägga dessa ärenden har dessutom varit knapphändiga. Det har sammantaget inneburit att nya invändningar inte kunnat handläggas och därmed har balanserna ökat. Under februari 2012 kommer arbetet med Taxi Stockholm att vara slutfört och då sjunker balansen kraftigt. År År År Ställt i relation till antalet invändningar som PRV inte avgör inom 3 månader i relation till totala antalet invändningsärenden i balans per den 31 december 2011, detta innebär en måluppfyllelse på 58%. Mönster (design) Mål: I alla mönsteransökningar ska granskningen vara genomförd och ett eventuellt föreläggande vara expedierat inom 8 veckor. Måluppfyllelse: Målet nåddes under hela året utom under enstaka månader (januari, juni, augusti och september). Vid årets slut uppgick handläggningstiden till 6 veckor. Antal försenade Totalt antal Måluppfyllelse ärenden ärenden i procent År % År % År % Mål: Alla ansökningsärenden som PRV har möjlighet att avgöra inom 16 månader ska vara avgjorda inom 16 månader. (Motsvarande mål för år 2009 var att 90 % av alla mönsteransökningar skulle ha ett slutligt beslut inom 9 månader. Och 100 % av alla ansökningar skulle ha ett slutligt beslut inom 16 månader.) Måluppfyllelse: Vid utgången av år 2011 fanns 6 ärenden som inte avgjorts inom 16 månader. Under hela 2010 var måluppfyllelsen 100 %. Under 2009 var måluppfyllelsen 100 % för båda målen. Vid utgången av respektive år fanns nedan redovisat antal ärenden äldre än 16 månader. År År År Mål: Invändningsärenden (invändningar mot registrerade mönster) ska avgöras inom 3 månader från datum för avslutad skriftväxling.

23 22:57 Måluppfyllelse: Vid utgången av respektive år fanns nedan redovisat antal invändningar äldre än 3 månader. Då avdelningen under året tappat kompetens och inte hunnit bygga upp ny har det uppstått en liten balans under År År År Personnamn Mål: I ett ärende med högst ett föreläggande skall beslut om kungörelse eller slutgiltigt beslut fattas inom 10 veckor från det att ärendet är betalt. Måluppfyllelse: Antalet försenade ärenden i förhållande till totalt antal avgjorda ärenden framgår av nedanstående tabell.. Antal försenade Totalt antal Måluppfyllelse ärenden ärenden i procent År % År % År % Periodisk skrift Mål: I ett ärende som är färdigt för registrering ska ett beslut fattas inom 2 veckor. Beräkningsgrunden ändrades under Numera är samtliga ärendekategorier beräkningsgrundade för måluppfyllelsen. Måluppfyllelse: Antalet försenade ärenden i förhållande till totalt antal avgjorda ärenden framgår av nedanstående tabell. Antal försenade Totalt antal Måluppfyllelse ärenden ärenden i procent År % År % År %

24 23: Efterfrågan och produktion Efterfrågan avseende nationella varumärken har under 2011 sjunkit med närmare 6 % i jämförelse med föregående år ( st år 2010 och st år 2011). Produktionen av samma ärendetyp har också legat under föregående års nivå med lika mycket. Det kan konstateras att den nya varumärkeslagen som trädde i kraft den 1 juli 2011 har gjort att det tar längre tid att handlägga nationella varumärkesärenden. Det här har bland annat gjort att balansen av nationella varumärkesärenden har ökat under året till drygt ärenden per 31 december -11 (3 500 ärenden per 31 december -10). Under året inkom nationella varumärkesansökningar, vilket var 10 % lägre än budgeterat. Antalet inkommande nationella varumärkesförnyelser har däremot ökat med 9 % i jämförelse med föregående år och de överstiger också det budgeterade antalet med 2 %. En kraftig insats har gjorts under året för att minska handläggningstiden på förnyelser. Det har gett resultat, och balansen uppgår till 977 ärenden vid årets slut (1 888 ärenden per 31 december -11). Handläggningstiden har sjunkit kraftigt och ligger nu stadigt på 1-2 veckor. Antalet förnyelser av nationella varumärken var och förnyelsegraden var i genomsnitt 45 % under 2011 (42 % förnyelsegrad år 2010). Antalet designeringar (internationella varumärken) var marginellt färre jämfört med föregående år. Det har under ett antal år varit en kraftig nedgång i antalet ärenden, från drygt ärenden under år 2006 till cirka ärenden under år De internationella förnyelserna har haft en kraftig uppgång under samma period men uppgången har inte fullt ut kompenserat nedgången i antal designeringar. Från knappt ärenden år 2006 uppgår antalet internationella förnyelser till cirka under år Antalet inkommande designärenden har fortsatt att sjunka. Design nyansökningar låg vid utgången av december 2011, 29 % under budget och har dessutom sjunkit i antal jämfört med föregående år, 20 %. Designförnyelserna fortsätter däremot att öka i jämförelse med föregående år. Vid utgången av december var antalet design förnyelser 8 % fler än under 2010 men 2 % lägre än budgeterat. Förnyelsegraden var i genomsnitt 30 % under året. Efterfrågan på personnamn har ökat i jämförelse mot föregående år. Det kom in ärenden vilket är 4 % mer än år 2010 och även något över budgeterad volym, 2 %. Efterfrågan avseende periodisk skrift fortsätter att sjunka och under 2011 kom det in 10 % färre ansökningar än under Däremot kom det in drygt 20 % fler ansökningar om förnyelser av utgivningsbevis. Allt arbete som utförts inom avdelningen redovisas i en arbetsrapport. Mätningar har även gjorts för att ta reda på en normtid per ärendeslag. Aktuell tidsåtgång ställd mot normtid utgör sedan den aktuella produktiviteten. Antalet årsarbetskrafter är beräknat såsom tillgängliga resurser minskat med längre frånvaro (studier, föräldraledighet, sjukdom, vård av barn, arbetsbefrielse mm). Kostnadsproduktiviteten är beräknad såsom totala kostnader per verksamhetsgren dividerat med antalet timmar som det tagit att utföra avslutade ärenden.

25 24:57 Varumärken Utfall 2011 Budget 2011 Utfall 2010 Utfall Inkomna nationella varumärkesansökningar (antal) Avgjorda nationella varumärkesansökningar (antal) Balanser nationella varumärkesansökningar (antal) Inkomna internationella varumärkesansökningar (antal) Avgjorda internationella varumärkesansökningar (antal) Balanser internationella varumärkesansökningar (antal) Inkomna nationella varumärkesförnyelser (antal) Avgjorda nationella varumärkesförnyelser (antal) Balanser nationella varumärkesförnyelser (antal) Inkomna internationella varumärkesförnyelser (antal) Avgjorda internationella varumärkesförnyelser (antal) Inkomna ärenden ändring av diarieuppgift (antal) Avgjorda ärenden ändring av diarieuppgift (antal) Balanser ärenden ändring av diarieuppgift (antal) Arbetsproduktivitet (procent) Kostnadsproduktivitet (kr/timme) Medelbehandlingstid för nationella ansökningar (mån.) 4,5 4,5 4,8 6, Medelbehandlingstid för internationella ansökningar (mån.) 14,0 14,0 14,3 14, Inkomna granskningar OHIM (antal) Expedierade granskningar OHIM (antal) Balanser granskningar OHIM (antal) Personalresurser (årsarbetskrafter) 37,9 42,5 41,4 55, Antalet nationella varumärkesansökningar minskade med 6 % under året i jämförelse mot utfallet år Flödet av inkommande ansökningar har varit relativt jämn under året. Antalet avgjorda ärenden ligger under det budgeterade antalet och balansen har ökat från till Antalet avgjorda ärenden sjönk kraftigt vid halvårsskiftet när den nya varumärkeslagen trädde ikraft.

26 Antalet internationella ansökningar har fortsatt att minska (om än i långsammare takt än tidigare år), sannolikt till följd av möjligheten att designera hela EU via OHIM. Antalet avgjorda ärenden ligger på ungefär samma nivå som tidigare, vilket innebär att balanserna minskar Antalet nationella förnyelseansökningar ökade under året och översteg även budgeterat antal. Ökningen kommer att hålla i sig ytterligare ett år. Ett varumärke förnyas efter tio år och förnyelsegraden beräknas ligga på ungefär 45 % av antal registrerade ärenden 10 år bakåt i tiden Antalet ärenden rörande ändring av diarieuppgift har sjunkit något jämfört med föregående år men låg på budgeterad nivå för år Arbetsproduktiviteten är högre än föregående år, och något högre än budget. Kostnadsproduktiviteten är däremot sämre än föregående år beroende på högre kostnader under året och lägre antal avgjorda ärenden Medelbehandlingstiden avseende nationella ansökningar har minskat, vilket också är fallet med medelbehandlingstiden avseende internationella ansökningar Systemet med granskningsbesked till OHIM har avvecklats till följd av regeländringar Antalet personalresurser i form av årsarbetskrafter har minskat med 8 % jämfört med :57 Kostnad per prestation Verksamhetsgrenen varumärken är den väsentligt största verksamhetsgrenen inom designoch varumärkesavdelningen och motsvarar ca 75 % av avdelningens totala resurser. Prestationsberäkningen nedan täcker hela verksamhetsgrenen. Ett nationellt varumärkesärende är beräknat så att varje inkommande nationellt ansökningsärende genererar 0,47 förnyelseärende samt 0,99 ärende avseende ändring av diarieuppgift. Beräkningen av förnyelsegraden är gjord för åren Kostnadstäckningsgraden förbättrades väsentligt mellan åren 2009 och 2010 och är nu nära 1,0. Under år 2011försämrades kostnadstäckningsgraden återigen, vilket främst beror på att handläggningstiden per ärende har ökat. Ett internationellt varumärkesärende består av handläggning av s.k. designeringar och internationella förnyelser. Inom detta område är kostnadstäckningsgraden god, men har försämrats under året.

27 26:57 Nationellt varumärkesärende (kronor per ansökan) Total intäkt Direkt lönekostnad Täckningsbidrag direkt kostnad Avdelningsgemensam kostnad Verksgemensam kostnad Andel i Patentbesvärsrätten Total kostnad Täckningsbidrag totalt Kostnadstäckning 0,86 0,93 0,65 Internationellt varumärkesärende (kronor per ansökan) Total intäkt Direkt lönekostnad Täckningsbidrag direkt kostnad Avdelningsgemensam kostnad Verksgemensam kostnad Total kostnad Täckningsbidrag totalt Kostnadstäckning 1,23 1,48 1,31

28 27:57 Mönster (design) Utfall 2011 Budget 2011 Utfall 2010 Utfall Inkomna mönsteransökningar (antal) Avgjorda mönsteransökningar (antal) Balanser mönsteransökningar (antal) Inkomna förnyelseansökningar (antal) Avgjorda förnyelseansökningar (antal) Balans förnyelseansökningar (antal) Inkomna ärenden ändring av diarieuppgift (antal) Avgjorda ärenden ändring av diarieuppgift (antal) Balanser ärenden ändring av diarieuppgift (antal) Arbetsproduktivitet (procent) Kostnadsproduktivitet (kr/timme) Medelbehandlingstid för mönsteransökningar (mån.) 4,8 4,5 4,8 3, Personalresurser (årsarbetskrafter) 2,2 2,4 2,5 2, Antalet inkomna ansökningar minskar för varje år, likaså antalet avgjorda ansökningar Antalet förnyelseansökningar har ökat jämfört med föregående år. Förnyelser görs vart 5 år Antalet ärenden rörande ändring av diarieuppgift har minskat de senaste åren och är troligen en effekt av att antalet ansökningar minskar Arbetsproduktiviteten och kostnadsproduktiviteten har försämrats under året. Kostnad per prestation Verksamhetsgrenen design omfattar ca 4 % av avdelningens resurser. Beräkningen är gjord på prestationerna nyansökan samt förnyelse vilket i sin tur täcker ca 96 % av verksamhetsgrenens resurser. Verksamhetsgrenen redovisar full kostnadstäckning.

29 28:57 Nyansökan och förnyelse (kronor per ansökan) Intäkt per prestation Direkt lönekostnad Täckningsbidrag direkt kostnad Avdelningsgemensam kostnad Verksgemensam kostnad Andel i Patentbesvärsrätten Total kostnad Täckningsbidrag totalt Kostnadstäckning 1,25 1,23 1,09 Periodisk skrift Utfall 2011 Budget 2011 Utfall 2010 Utfall Inkomna nyansökningar inkl titeländringar (antal) Avgjorda nyansökningar inkl titeländringar (antal) Inkomna förnyelser (antal) Avgjorda förnyelser (antal) Inkomna anmälningar (antal) Avgjorda anmälningar (antal) Balanser periodisk skrift (antal) Arbetsproduktivitet (procent) Kostnadsproduktivitet (kr/timme) Medelbehandlingstid (månader) 0,6 0,6 0,6 0,9 4.9 Personalresurser (årsarbetskrafter) 2,0 2,0 2,0 4, Antalet nyansökningar har minskat ytterligare Under året har antalet förnyelser ökat Arbetsproduktiviteten har försämrats emedan kostnadsproduktiviteten har förbättrats i jämförelse mot tidigare år.

30 Kostnad per prestation Beräkningen är gjord på samtliga prestationer (d.v.s. nyansökan, förnyelse samt anmälningar) inom verksamhetsgrenen periodisk skrift. Verksamhetsgrenen omfattar ca 3 % av avdelningens resurser. Verksamhetsgrenen visar inte full kostnadstäckning trots en förbättring under åren 2009 till Nyansökan, förnyelse och anmälningar (kronor per prestation) Intäkt per prestation Direkt lönekostnad Täckningsbidrag direkt kostnad Avdelningsgemensam kostnad Verksgemensam kostnad Andel i Patentbesvärsrätten Total kostnad Täckningsbidrag totalt Kostnadstäckning 0,87 0,79 0,63 29:57 Personnamn Utfall 2011 Budget 2011 Utfall 2010 Utfall Inkomna namnansökningar (antal) Avgjorda namnansökningar (antal) Balanser namnansökningar (antal) Arbetsproduktivitet (procent) Kostnadsproduktivitet (kr/timme) Medelbehandlingstid (månader) 1,3 1,5 1,6 1,6 5.7 Personalresurser (årsarbetskrafter) 10,1 9,7 9,9 11, Antalet namnansökningar har återigen ökat i jämförelse mot föregående år. År 2010 sjönk antalet namnansökningar i jämförelse mot året innan, vilket inte inträffat under den senaste 10-årsperioden Arbetsproduktiviteten och kostnadsproduktiviteten har försämrats under året. Kostnad per prestation Beräkningen är gjord på prestationen namnansökan och omfattar hela den aktuella verksamhetsgrenen. Verksamhetsgrenen omfattar i sig ca 16 % av resurserna inom avdelningen. I och med en ökning av intäkten per ansökan, som gjordes under år 2010, nås full kostnadstäckning.

31 30:57 Namnansökan (kronor per ansökan) Intäkt per prestation Direkt lönekostnad Täckningsbidrag direkt kostnad Avdelningsgemensam kostnad Verksgemensam kostnad Andel i Patentbesvärsrätten Total kostnad Täckningsbidrag totalt Kostnadstäckning 1,01 1,04 0, Övrig utveckling Varumärke Den nya varumärkeslagen trädde i kraft den 1 juli Arbetet inför detta intensifierades allt mer under första halvåret och under maj/juni lades tonvikt på utbildning av personalen. Utbildningar genomfördes även externt för att informera om den nya lagen. En stor förändring som även lett till att handläggningstiden ökat, är det faktum att en varumärkesansökan nu även delvis kan registreras/avslås, s.k. partiellt avslag. Under våren infördes även nödvändiga förändringar i handläggningssystemet för att kunna hantera förändringarna i lagen. Arbetet med ett utökat samarbete mellan OHIM och de nationella myndigheterna i form av samarbetsprojekt, den s.k. Cooperation fund, har fortskridit även under EUROCLASS-projektet, som pågått en längre tid, slutfördes under 2011 för Sveriges del. Syftet med projektet är att skapa en gemensam databas för varu- och tjänsteklassning. Den positiva trenden när det gäller varumärkesansökningar via OHIM håller i sig. Antalet ansökningar om gemenskapsvarumärken var under st. Detta att jämföra med året innan då antalet var st. De svenska nationella ansökningarna minskade dock i antal under Detta är till viss del oroande då detta är den klart största verksamhetsgrenen. Antalet ansökningar 2009 var cirka st, 2010 cirka st och för 2011 var siffran nere i cirka st. När det gäller designansökningar är läget fortsatt stabilt hos OHIM. Dock fortsätter antalet ansökningar i Sverige att minska. År 2010 var antalet ansökningar 577 st. och för år st. PRV har sett en nedåtgående trend avseende antalet ansökningar om utgivningsbevis under de senaste åren och 2011 var inget undantag. Ansökningarna sjönk från 590 st år 2010 till 532 st under 2011.

32 31:57 Vad avser personnamn så fortsätter den verksamhetsgrenen att uppvisa ett stabilt resultat avseende antalet ansökningar. År 2010 var antalet st och under 2011, st Personal och intern organisation Antalet anställda på avdelningen var per den sista december 82 anställda, (motsvarande 71,7 årsarbetskrafter) att jämföra med 83 anställda (72,1 årsarbetskrafter) per den sista december Fem av de 82 anställda arbetar som nationella experter på OHIM. Den totala sjukfrånvaron uppgick till 2,1 % (jämfört med 2,3 % för år 2010). Personalomsättningen uppgick till 9,8 % motsvarande siffra för 2010 var 13,8%. I slutet av året, med fortsättning i början av 2012, skedde en relativt stor förändring avseende chefsläget på avdelningen. 1 december tillträdde en ny avdelningschef samt att två nya enhetschefer kom/kommer att tillträda under första kvartalet Dessutom tillträder en ny juristchef i början av året. Anledningarna till dessa förändringar beror på att viss personal flyttat samt tjänstledighet Ekonomi, finansiering och avgifter Avdelningens budgeterade resultat för räkenskapsåret 2011 uppgick till -2,2 miljoner kronor. Utfallet för året uppgår till +0,3 miljoner kronor. Under året har arbetet med den nya varumärkeslagen påverkat verksamheten i form av längre handläggningstider samt ökade kostnader för att anpassa befintliga system till förändringarna. Ett större IT-projekt har också startats upp under året. Detta syns i ökade kostnader i jämförelse mot föregående år. Däremot är den totala kostnadsnivån lägre än budgeterat. Antalet inkommande ansökningsärenden har legat relativt stabilt i jämförelse med föregående år, även om en viss minskning av antalet varumärkesansökningar kan märkas. På intäktssidan kan konstateras att registreringsintäkterna totalt på avdelningen understiger budgeterat belopp med 1,8 miljoner kronor men att intäkterna från förnyelseavgifterna däremot kompenserar detta genom att överstiga budgeterat belopp om 1,4 miljoner kronor. Totala intäkter från avgifter uppgår på avdelningen till knappt 77 miljoner kronor, vilket kan jämföras med budgeterade 77,2 miljoner kronor och 73,9 miljoner kronor avseende föregående år. De totala kostnaderna uppgår till 81,4 miljoner kronor och det ska jämföras mot en budgeterad nivå om 88,7 miljoner kronor. Från och med 1 januari 2011 har ett verktyg för automatisk kostnadsfördelning av nedlagd tid per verksamhetsgren införts. Det betyder att personalkostnaderna blir fördelade direkt på den verksamhetsgren där arbetet har lagts ned och en exakt kostnadsfördelning görs månadsvis.

33 32:57 Resultatet i detalj per verksamhetsgren återfinns i det följande. Varumärken Verksamhetsgrenen varumärken visar ett negativt resultat om -35 tkr för Det är ett resultat som är 2,4 miljoner kronor bättre än budget, men 2,5 miljoner kronor sämre än föregående års resultat. På intäktssidan kan konstateras att registreringsintäkterna understiger budgeterat belopp med 1,6 miljoner kronor men att intäkterna från förnyelseavgifterna däremot kompenserar detta genom att överstiga budget med 1,3 miljoner kronor. Avvikelsen mot budget avseende kostnaderna, består till största del i högre personalkostnader än budgeterat. Anledningen till detta beror på att mer tid än budgeterat har gått åt till verksamhetsgrenen varumärke beroende på den nya varumärkeslagen samt arbete i varumärkesprojekt. Ekonomiskt utfall (tkr) Utfall Budget Intäkter Registreringsavgifter Förnyelseavgifter Intäkt Madridärenden Intäkt OHIM Search Reports Övriga intäkter Interna intäkter Finansiella intäkter Andel av Patentbesvärsrätten Summa intäkter Kostnader Personalkostnader Lokalkostnader Övriga kostnader Avskrivningar Interna kostnader Finansiella kostnader Förändring semesterlöneskuld Summa kostnader Resultat

34 Design (Mönster) Verksamhetsgrenen design visar återigen upp ett positivt resultat. Resultatet för räkenskapsåret 2011 uppgår till 711 tkr. Det är en försämring mot föregående år och även i jämförelse mot budget. Det är framför allt antalet nyansökningar som har minskat och avvikelsen i kronor uppgår till 300 tkr. 33:57 Ekonomiskt utfall (tkr) Utfall Budget Intäkter Registreringsavgifter Förnyelseavgifter Övriga intäkter Interna intäkter Finansiella intäkter Andel av Patentbesvärsrätten Summa intäkter Kostnader Personalkostnader Lokalkostnader Övriga kostnader Avskrivningar Interna kostnader Finansiella kostnader Förändring semesterlöneskuld Summa kostnader Resultat

35 34:57 Periodisk skrift Resultatet för periodisk skrift uppgår till -426 tkr, vilket är 100 tkr bättre än budgeterat resultat. Intäkterna ligger i stort på budgeterad nivå, och avvikelsen mot budget består till största del i lägre kostnader. Ekonomiskt utfall (tkr) Utfall Budget Intäkter Registreringsavgifter Förnyelseavgifter Övriga intäkter Finansiella intäkter Andel av Patentbesvärsrätten Summa intäkter Kostnader Personalkostnader Lokalkostnader Övriga kostnader Interna kostnader Förändring semesterlöneskuld Summa kostnader Resultat

36 Personnamn Verksamhetsgrenen personnamn visar ett positivt resultat om 113 tkr, vilket är nästan 1 miljon kronor bättre än det budgeterade resultatet. Det är på kostnadssidan som den positiva avvikelsen finns. Ekonomiskt utfall (tkr) Utfall Budget Intäkter Registreringsavgift Interna intäkter Finansiella intäkter Andel av Patentbesvärsrätten Summa intäkter Kostnader Personalkostnader Lokalkostnader Övriga kostnader Interna kostnader Förändring semesterlöneskuld Summa kostnader Resultat :57

37 36: Uppdrag, information och försäljning patent, varumärken, mönster, utbildning Under verksamhetsgrenen uppdrag, information och försäljning patent, varumärken, mönster, utbildning redovisas PRV:s uppdragsverksamhet, såsom att tillhandahålla konsulttjänster för granskning och annan rådgivning, ombesörja bevakning av avgifter för patent, varumärken och designskydd, bedriva kurs- och utbildningsverksamhet samt tillhandahålla tjänster avseende verkets dokumentation. Rent organisatoriskt hanteras kurs- och utbildningsverksamheten av utbildningsenheten inom marknadsavdelningen. Uppdragsverksamhet avseende patentområdet hanteras av patentavdelningen. Uppdragsverksamhet avseende varumärkes- och designområdena hanteras av design- och varumärkesavdelningen. På så sätt erhålls synergieffekter mot motsvarande verksamheter inom den rena myndighetsutövningen. Uppdragsverksamheten marknadsförs under varumärket PRV InterPat Effektmål De mål som anges i regleringsbrevet har gett grunden till uppdragsverksamhetens verksamhetsidé: PRV ska genom sina specialkunskaper inom de olika verksamhetsområdena samt tillgången till avancerade informationsdatabaser erbjuda näringslivet konsulttjänster och övrig information inom det immaterialrättsliga området i syfte att öka företagens konkurrenskraft och på så sätt bidra till ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning. Kundernas krav och önskemål skall mötas med ett kvalitetsmedvetet, offensivt och flexibelt agerande Verksamhetsmål PRV ska utveckla och tillhandahålla kostnadseffektiva tjänster som svarar mot kundernas behov. De viktigaste parametrarna när det gäller kundernas förväntningar på uppdragsverksamheten är kundanpassade tjänster, hög kvalitet och korta leveranstider. Detta åstadkoms genom att i dialog med kunden ange hur uppdraget ska genomföras och vilken leveranstid som ska gälla. Mål: I alla ärenden ska samtliga avtalsåtaganden hållas. Måluppfyllelse: Inom patentavdelningen har en nyhetsgranskning levererats för sent under året vilket utlöst PRV:s ställda leveransgaranti. Inom design- och varumärkesavdelningen har 3 uppdrag levererats för sent under året. Måluppfyllelsen blev därför högre än 99,9 % Efterfrågan och produktion Den nedgång som skedde till följd av konjunkturavmattningen 2009/2010, har under 2011 hävts. Med hjälp av lyckade marknadsaktiviteter har även en relativt stor uppgång inom verksamhetsområdena patent och varumärke skett. Uppdrag inom patentområdet Efter en nedåtgående trend under de senaste åren, så har PRV under 2011 sett en återhämtning av uppdragstjänsterna inom patentområdet med en ökning med 14 % jämfört med PRV

38 ser en fortsatt ökad tillströmning av nya kunder vilket bådar gott för framtiden. Ett större antal kunder ger en bättre stabilitet även om deras omsättning är mindre per capita, än de få men stora kunder vi tidigare har haft. Utfallet blev timmar ställt mot en budget på Nationell utbildning Inför 2011 togs en ny strategi fram för verksamheten nationell utbildning. Det vi framförallt har lyckats med är omstrukturering i hur och när vi erbjuder våra grundkurser. De nya kurserna vi har tagit fram är inriktade mot hur immaterialrätten skapar bättre affärsförutsättningar. Båda förändringarna har visats sig vara positiva för PRV:s kunder. Marknaden och kunskapen om behovet av den här typen av kurser är i Sverige låg vilket gör det till en utmaning att öka omsättningen. Vi har trots detta lyckats förbättra resultatet från ett underskott om ca 2 MSEK till ett underskott om ca 0,2 MSEK. Internationellt samarbete De internationella aktiviteterna, finansierade av Sida, fortsätter enligt plan. Under året har tre större kurser, vardera med ett 25-tal deltagare genomförts. Två av dessa har det dessutom gjorts uppföljningskurser på. En specialutbildning för deltagare från det Turkiska patentverket har genomförts. Ett antal studiebesök med delegationer från Kina har arrangerats. En översyn av de administrativa rutinerna inom enheten har gjorts för effektivare och snabbare uppföljning och rapportering såväl internt som externt. Ett arbete som under kommande år ska fortsätta. Uppdrag inom varumärkes- och designområdena Efterfrågan under 2011 på varumärkes- och designuppdrag ökade med 9 % i jämförelse med föregående år men det budgeterade antalet uppdrag nåddes inte. Antalet uppdrag inom varumärkesområdet blev 259 stycken att jämföra med 238 stycken för år Inom designområdet uppgick antalet uppdrag till 104 mot 94 stycken under Försäljning PRV:s utveckling avseende att bli mer kundfokuserat har under 2011 fortsatt. Under året fattade PRV beslut om att centralisera försäljningsinitiativ som tagits på olika platser i organisationen genom att etablera en försäljningsenhet. Syftet med enheten är att skapa en tätare dialog med våra större kunder, ombud och företag inom svensk industri men även hitta nya kunder i Europa. Övrigt Under 2011 har PRV varit engagerat i det regeringsuppdrag som PRV och Vinnova fick vilket levererades och presenterades den 31 oktober Uppdraget syftade till att kartlägga det offentliga stödsystemet för små- och medelstora företag avseende immaterialrätt. Utifrån våra rekommendationer ledde uppdraget till ett ytterligare uppdrag där de båda myndigheterna tillsammans under ska genomföra insatser för att öka små och medelstora företags konkurrenskraft genom förbättrat offentligt stöd för hantering av immateriella tillgångar. 37:57

39 38:57 Uppdrag Utfall 2011 Budget 2011 Utfall 2010 Utfall Uppdrag inom patentområdet (antal timmar) 6.2 Uppdrag inom varumärkesområdet (antal) 6.3 Uppdrag inom designområdet (antal) 6.4 Försäljning (antal skrifter) Ekonomi, finansiering och avgifter Ekonomiskt utfall (tkr) Utfall Budget Intäkter Granskning patent Bevakning patent Uppdrag varumärken Uppdrag mönster Kursverksamhet Övrig försäljning Externa terminaluppkopplingar Internationellt samarbete Övriga intäkter Interna intäkter Finansiella intäkter Summa intäkter Kostnader Personalkostnader Lokalkostnader Övriga kostnader Avskrivningar Interna kostnader Finansiella kostnader Förändring semesterlöneskuld Summa kostnader Resultat

40 39:57 Tjänsteexport I uppdragsverksamhetens intäkter och kostnader ingår även tjänsteexport (tkr). Internationellt samarbete Intäkter Kostnader Övrig försäljning Intäkter Kostnader Resultat tjänsteexport Information och tillgänglighet I regleringsbrevet för 2011 anges bland annat att PRV ska tillhandahålla ändamålsenlig och kvalitativ information och service i immaterialrättsliga frågar samt verka för en bättre service för medborgare och företag. I detta ingår att verket ska utforma och offentliggöra ett s.k. serviceåtagande. PRV:s ambition är att alla företagare, entreprenörer och innovatörer ska vara så insatta i patent-, varumärkes- och designsystemen samt den affärsnytta som kan uppnås med rätt användning, att de gör medvetna och aktiva val när det gäller att utnyttja industriella skyddsrätter. Under 2011 har PRV fortsatt sitt arbete med att öka kunskapen kring immaterialrätt på olika sätt. Bakgrunden till detta är att kunskapen om immaterialrätten och hanteringen av immateriella tillgångar är ett viktigt konkurrensmedel för svenskt näringsliv samt insikten om att kunskap och kännedom om kunskapen om immateriella tillgångar ligger på låga nivåer i delar av näringslivet, vilket bekräftades genom det regeringsuppdrag PRV och Vinnova fick under året. Uppdraget bestod i att kartlägga och analysera det offentliga stödsystemet för hantering av företags immateriella tillgångar. Utifrån PRV:s rekommendationer ledde uppdraget till ett ytterligare uppdrag där myndigheterna tillsammans under ska genomföra insatser för att öka små och medelstora företags konkurrenskraft genom förbättrat offentligt stöd för hantering av immateriella tillgångar 3. Vidare fick PRV och Vinnova även möjligheten att genomföra ett s.k. innovationsdialog om immateriella tillgångar och affärsstrategier som kommer genomföras i början av Detta är ett initiativ från Näringsdepartementet som ett inspel i innovationsstrategin. Kommunikationsenheten har satsat på att utveckla långsiktiga hållbara kommunikationskoncept. Det är satsningar som bidrar till att stärka det svenska näringslivets konkurrenskraft genom ökad kunskap om immaterialrättens nytta i olika utvecklingsskeden. Dessa satsningar vänder sig främst till rådgivarorganisationer samt små- och medelstora företag. 3 Regeringsbeslut N2011/6169/FIN ( )

41 Kommunikationsenheten har under året förbättrat kommunikationen genom att utveckla samordningen av och öka kvaliteten i olika kommunikationinsatser. Det har bland annat resulterat i en mer målgruppsanpassad webbplats ett mer systematiskt och kvalitativt PR-arbete och tydligare koppling till relevanta sammanhang där PRV:s kunskap och erfarenhet är viktig och efterfrågad. Bland annat har vi inlett samarbeten med Bolagsverket, Tillväxtverket, Vinnova, Innovationsbron för att nämna några. Vidare har ett konsekvent PR-arbete, utveckling av den egna webbsidan, dialog i sociala medier, utveckling av PRV:s månatliga nyhetsbrev och deltagande på mässor lett till en förbättrad kommunikation med våra målgrupper. Den enskilt viktigaste kanalen för kommunikationen är webbplatsen Både de som besöker prv.se för första gången och de som är professionella användare ska ha nytta av ett lätt tillgängligt innehåll med hög informationskvalitet. En kundundersökning som genomförs årligen visar att webbplatsens innehåll och tillgänglighet ständigt förbättras. Det totala antalet besök under 2011 på uppgick till ( är 2010). Av dessa var unika besökare ( år 2010). Den stora ökningen beror framför allt på att vi under året har börjat inkludera statistik från användandet av våra e-tjänster. Under året lanserades också Svensk Patentdatabas vilket också ligger som grund till en viss ökning. Varje år genomförs en kundundersökning om I år är det särskilt gruppen Yrkesverksamma i frågor om immaterialrätt som är riktigt nöjda. Vi har höjt vårt resultat hos denna målgrupp med hela 10 procentenheter jämfört med förra året. Denna målgrupp uppskattar våra förbättringar av texter, navigation och design och sin fördjupade kontakt med PRV. Det är rimligt att tro att just denna målgrupps positiva inställning är förstärkt av andra kommunikativa insatser vi gör i vårt kundarbete. Undersökningen visar också att gruppen "Egen företagare" inte är särskilt nöjd med vår webbplats varför vi under 2012 kommer att fokusera på förbättringar mot den målgruppen. Övrigt projekt som PRV är engagerat i är EU:s strategi för Östersjöregionen. Under 2011 levererade vi en delrapport under namnet Sea of Innovation 4. Arbetet kommer att fortsätta under Förutom på webbplatsen prv.se ges information om PRV:s olika verksamheter och tjänster genom PRV:s kundtjänst. PRV:s bibliotek ger också personlig och kvalificerad handledning. Kundtjänsten är ofta den första kontakten för PRV:s kunder. Uppdraget är att besvara frågor inom PRV:s samtliga verksamhetsområden per telefon, administrera och besvara inkommande e-post samt administrera PRV:s kundsynpunktshantering. Kundtjänst tog under året emot drygt samtal ( för 2010). Övervägande delen av samtalen rör varumärken eller personnamn. 80 % av samtliga frågor besvaras direkt av kundtjänst utan vidarekoppling till annan handläggande personal. Målet är satt till 80 %. Den genomsnittliga kötiden vid telefonsamtal ligger på 1 minut och 48 sekunder (1 minut och 42 sekunder för 2010). Målet är 2 minuter. Kundtjänst besvarar också ca inkommande e-post per år, en siffra som ökar varje år. Målet, som är att all e-post besvaras inom 24 timmar, uppfylldes. 40:57 4

42 41: Redovisning av kompetensförsörjning m.m. Antal anställda (per ) Antal personer Patent- och registreringsverket 357 Design- och varumärkesavdelningen 82 Marknadsavdelningen 24 Patentavdelningen 194 Övriga 57 Åldersstruktur och könsfördelning Mål: PRV strävar efter att åldersgrupper och kön skall vara tämligen jämt representerade vid myndigheten inom samtliga kompetenskategorier Beträffande könsfördelning är målet satt till att ligga inom intervallet %. Uppföljning: Den största gruppen medarbetare finns i åldersintervallet år (samma förhållande som gällde under 2010). Minskningen av antalet anställda i de yngre ålderskategorierna (25-29 år och år) till följd av avvecklingen 2009 kan fortfarande urskiljas. Man kan också konstatera att relativt många kommer att uppnå pensionsålder (65 år) under den närmaste 5- årsperioden. Att ersätta dessa kompetenser och att samtidigt nå uppsatta mål för åldersstruktur och könsfördelning blir en utmaning och ett viktigt arbete för PRV i framtiden. Medelåldern har sjunkit något jämfört med 2010 (från 46 till 45 år) Beträffande fördelningen kvinnor/män inom de olika kompetenskategorierna är målet att ligga inom intervallet % nu uppfyllt inom samtliga kategorier. Beträffande ledningskompetens är fördelningen kvinnor och män 50/50.

43 42:57 Personalomsättning - konkurrens Mål: Att ha en personalomsättning som ger förutsättningar för att upprätthålla och vidareutveckla strategiska kompetenser genom rekrytering och intern utveckling. Uppföljning: Personalomsättningen har ökat under 2011 (11,8 %) jämfört med 2010 (6,5 %) och 2009 (8 %). Ökningen är generellt sett inte något problem för PRV. De problem som finns kan i stället härledas till att omsättningen är så ojämn bland olika kategorier av anställda. Den största personalomsättningen finns hos jurister i Söderhamn och ingenjörer på de tekniska enheterna. Bland övriga grupper är rörligheten betydligt mindre. Beträffande juristerna arbetar ledningen på design- och varumärkesavdelningen särskilt med att minska omsättningen. På grund av den efterfrågan som råder på arbetsmarknaden är det bland ingenjörer svårt att få sökande till tjänster inom vissa teknikområden (kommunikationselektronik, datorteknik och fordonsteknik). Speciella inbjudningar till teknologer och deltagande i arbetsmarknadsdagar är exempel på åtgärder som bedrivs för att upprätthålla rätt kompetenser bland ingenjörerna. Arbetsmiljö/jämställdhet och diskriminering Mål: Målet är att skapa en fysisk och psykisk arbetsmiljö som är tillfredsställande för alla anställda oavsett kön, etnisk tillhörighet, funktionshinder eller sexuell läggning. Uppföljning: PRV har under 2011 slutfört arbetet med den personalenkät som genomfördes Arbetet har dels bedrivits på den egna enheten men också bedrivits centralt med stöd av en verksgemensam arbetsmiljögrupp med arbetsgivar- och fackliga representanter. Arbetsmiljögruppen har speciellt studerat förbättringsområdena målkvalitet och medarbetarskap som utpekades i enkäten. Dessa undersökningar (bl.a. genom genomförda intervjuer) har inte pekat på att de anställda ser förbättringsområdena som speciellt problematiska och fortsatt arbete har därför lagts ner. Kompetensförsörjning Mål: Kompetensförsörjning och utveckling skall ingå som en naturlig del i planeringsarbetet. Alla anställda skall ha en individuell utvecklingsplan som följs upp och revideras årligen. Uppföljning: Under 2011 har PRV beslutat att ersätta nuvarande kompetensinventeringssystem (ProCompetence) med ett nytt. Personalfunktionen har i uppdrag att ta fram ett nytt kompetensinventeringssystem och detta beräknas vara klart under Medarbetarnas kompetens är av central betydelse för PRV:s förmåga att fullgöra sin åtaganden. Chefsutveckling bedrivs huvudsakligen centralt medan kompetensutvecklingen för övriga medarbetare i först hand sker genom linjechefernas försorg och uttalade ansvar för att

44 rätt kompetens tillhandahålls på den egna enheten/funktionen och att den anställde erhåller en utveckling som motsvarar förmåga och kapacitet. 43:57 Sjukfrånvaro Total sjukfrånvaro ställd i förhållande till total ordinarie arbetstid samt andel långtidssjukfrånvaro (60 dagar eller mer), fördelad på ålder och kön, och angiven i procent Total sjukfrånvaro 2,5 2,6 3,3 Kvinnor 3,0 3,2 4,2 Män 1,7 1,9 2,3 Ålder - 29 år 1,3 1,6 2,0 Ålder år 2,0 2,3 2,8 Ålder 50 år 3,3 3,2 5,0 varav andel långtidssjukskrivna (60 dagar eller mer) 28,8 37,0 47,2 Sjukfrånvaron har minskat något under 2011 jämfört med Det som är speciellt glädjande i detta sammanhang är att långtidssjukfrånvarons andel av den totala sjukfrånvaron visar en stabilt nedåtgående trend och från att tidigare (före 2009) ha legat på över 50 % nu är nere på knappt 30 %.

45 44:57 4. Sammanställning över väsentliga uppgifter Belopp i tkr Låneram i Riksgäldskontoret Beviljad i regleringsbrev Utnyttjad vid årets slut Kontokredit hos Riksgäldskontoret Beviljad i regleringsbrev Maximalt utnyttjad Räntekonto i Riksgäldskontoret Ränteintäkter Räntekostnader Avgiftsintäkter Budget enligt regleringsbrev (disponeras) Disponeras av myndigheten Antal årsarbetskrafter Medelantalet anställda Driftkostnad per årsarbetskraft Årets över-/underskott Balanserat resultat

46 45:57 5. Resultaträkning (tkr) Not Verksamhetens intäkter Intäkter av avgifter och andra ersättningar Intäkter av bidrag Finansiella intäkter = Summa Verksamhetens kostnader Kostnader för personal Kostnader för lokaler Övriga driftkostnader Finansiella kostnader Avskrivningar och nedskrivningar = Summa Verksamhetsutfall Uppbördsverksamhet Intäkter av avgifter m.m. samt andra intäkter som inte disponeras av myndigheten Medel som tillförts statens budget från Uppbördsverksamhet = Saldo 0 0 Årets överskott

47 46:57 6. Balansräkning (tkr) Not TILLGÅNGAR Immateriella anläggningstillgångar Balanserade utgifter för utveckling Rättigheter och andra immateriella anläggningstillgångar Summa immateriella anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Förbättringsutgifter på annans fastighet Maskiner, inventarier, installationer m.m Summa materiella anläggningstillgångar Fordringar Kundfordringar Fordringar hos andra myndigheter Övriga fordringar Summa fordringar Periodiseringsposter Förutbetalda kostnader Upplupna bidragsintäkter Övriga upplupna intäkter Summa periodavgränsningsposter Avräkning med statsverket Avräkning med statsverket Kassa och bank Behållning räntekonto i Riksgäldskontoret Bank 6 0 Summa kassa bank SUMMA TILLGÅNGAR

48 47:57 Not KAPITAL OCH SKULDER Myndighetskapital Balanserat resultat Årets överskott enligt resultaträkningen Summa myndighetskapital Avsättningar Avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser Övriga avsättningar Summa avsättningar Skulder m.m. Lån i Riksgäldskontoret Skulder till andra myndigheter Leverantörsskulder Övriga skulder Förskott från uppdragstagare och kunder Summa skulder m.m Periodiseringsposter Upplupna kostnader Oförbrukade bidrag Övriga förutbetalda intäkter Summa periodavgränsningsposter SUMMA KAPITAL OCH SKULDER ANSVARSFÖRBINDELSER Statliga garantier för lån och krediter inga inga Övriga ansvarsförbindelser inga inga

49 48:57 7. Anslagsredovisning (tkr) REDOVISNING MOT INKOMSTTITEL Not Inkomsttitel 2529 Beräknat belopp Inkomster Avgifter vid Patent- och registreringsverket - Patentbesvärsrättens verksamhet Finansiella villkor Not Villkor Utfall Räntekontokredit i Riksgäldskontoret Låneram i Riksgäldskontoret för investeringar i anläggningstillgångar som används i verksamheten Egenutvecklade immateriella tillgångar och andra tillgångar som inte lånefinansierats vid balansdagen uppgår till tkr. Lån lyfts utifrån den månad då tillgången tas i bruk. 8. Tilläggsupplysningar och noter Redovisningsprinciper Belopp i tkr där annat inte anges. Belopp som anges inom parentes avser föregående år. Årsredovisningen är upprättad i enlighet med förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag (FÅB). Redovisningsprinciper och beräkningsmetoder är oförändrade från dem som tillämpats i föregående årsredovisning förutom höjd beloppsgräns om mindre värde. Offentligrättsliga avgifter bokförs på valutadagen och övriga avgifter faktureras och bokförs som intäkt på fakturadagen. Uppbörd En del av avgiftsintäkterna avseende patent- och varumärken överförs till inkomsttitel Avgifter vid PRV Summan motsvarar anslaget för Patentbesvärsrätten. Värdering av fordringar och skulder Fordringarna har upptagits till det belopp som efter individuell prövning beräknas bli betalt.

50 I de fall faktura eller motsvarande inkommit efter fastställd brytdag eller när fordrings- eller skuldbeloppet inte är exakt känt när årsredovisningen upprättas, redovisas beloppen som periodavgränsningsposter. Periodavgränsningsposter avser bokförda händelser överstigande 20 tkr. Fordringar och skulder i utländsk valuta har tagits upp till balansdagens kurs. Värdering av anläggningstillgångar Tillgångar avsedda för stadigvarande bruk med ett anskaffningsvärde på minst 20 tkr och en beräknad ekonomisk livslängd på tre år eller längre definieras som anläggningstillgångar. Objekt utgörande en fungerande enhet vars sammanlagda anskaffningsvärde uppgår till 20 tkr klassificeras även som anläggningstillgång. Större anskaffningar av likartade tillgångar redovisas som anläggningstillgång även om varje enskild tillgång är av mindre värde. Beloppsgränsen om mindre värde är 20 tkr. Immateriella tillgångar avser förvärvade licenser, patent eller liknande rättigheter samt egenutvecklade datasystem. Anskaffningsvärdet på egenutvecklade datasystem ska beräknas uppnå minst 500 tkr för att klassificeras såsom immateriell tillgång. Anläggningstillgångar skrivs av linjärt över den bedömda ekonomiska livslängden. Avskrivningen beräknas utifrån den månad då tillgången tas i bruk. 49:57 PRV tillämpar följande avskrivningstider: Immateriella tillgångar egenutvecklade system Immateriella tillgångar rättigheter och licenser Datorer och kringutrustning Video- och kamerautrustning Arkivutrustning Övriga inventarier Förbättringsutgifter på annans fastighet 5 år 3 år 3 år 3 år 8 år 5 år 5 år el. hyresavtalets löptid Bärbara datorer och digital kamerautrustning kostnadsförs då utrustningens ekonomiska livslängd inte beräknas uppgå till tre år. Myndighetens råd I beloppen ingår ersättningar till ledande befattningshavare, rådsledamöter och suppleanter. Styrelse- eller rådsledamot i aktiebolag och andra statliga myndigheter anges med kursiv stil Susanne Ås Sivborg, generaldirektör/ ordf Kungliga Tekniska Högskolan, ledamot Christina Wainikka, ledamot 6 5

51 50: Ann-Charlotte Söderlund, ledamot (fr.o.m ) 5 0 Advokatfirman A-C Söderlund AB, ledamot Advokatfirman Grundén AB, suppleant JAGB Förvaltnings AB, suppleant Advokatfirman Lawrens AB, suppleant Bert Junno, ledamot (fr.o.m ) 4 5 Taurus Energy AB, ledamot Forskarpatent i Syd AB, extern VD PheroNet AB, ledamot, VD/ordf (t.o.m ) Wntresearch AB, ledamot/vd Jakten 7 AB, ledamot Balx 4 AB, ledamot Galcto Biotech AB, ledamot Ulf Petrusson, ledamot (fr.o.m ) 0 0 Zolegi Intellectual Capital Management AB, ledamot CIP Professional Services AB, ledamot (t.o.m ) Magnus Hallin, ledamot (fr.o.m ) 0 0 Awapatent AB, extern VD AWA Konsult AB, extern VD AWA IPRO AB, ledamot Hanns Hallesius, ledamot (fr.o.m ) 0 0 Johan Carlsten, ledamot (t.o.m ) 3 5 AB Chalmerinvest, ledamot CIT Synergo AB, ledamot Swerea IVF AB, ledamot Lindholmen Science Park AB, ledamot Connect Väst AB, ledamot (t.o.m ) Sahlgrenska Science Park AB, ledamot Chalmers Studentkårs Restaurang AB, ledamot Chalmers Intellectual Property Rights AB, ledamot/ordf Chalmers Professional Education AB, ledamot/ordf Chalmers intellectual Property Rights AB, ledamot/ordf Chalmers Capital AB, VD/ledamot Universum AB, ledamot Emils kårhus AB, ledamot KTH Chalmers Capital Management AB, ledamot Johanneberg Science Park AB, ledamot IT universitetet Göteborg AB, suppleant Werner Fröhling, ledamot (t.o.m ) 2 7

52 51: Peter Kylin, ledamot (t.o.m ) 4 5 Eskil Kylin AB, suppleant Hynell Patenttjänst AB, VD, ledamot/ordf Patrafee AB, ledamot IPQ IP Specialists AB, ledamot Xenier AB, ledamot/ordf Calmato AB, suppleant Solid Pak AB, suppleant (t.o.m ) ESPILAR AB, VD, ledamot/ordf Hynell & Partners Göteborg AB, ledamot/vd/ord Golfstar AB, ledamot NellPat AB, ledamot NellPat Admin AB. ledamot Peggy Bengtsson, ledamot (t.o.m ) 0 3 Albihns IP AB, ledamot (t.o.m ) Albihns Zacco AB, ledamot Zacco Sweden AB, ledamot (t.o.m ) Not 1 Intäkter av avgifter och andra ersättningar Ansöknings- och årsavgifter patent Ansöknings- och årsavgifter varumärken m.fl Intäkter som finansierar Patentbesvärsrätten Summa offentligrättsliga avgifter Övriga avgiftsintäkter, patent Övriga avgiftsintäkter, varumärken m.fl Övriga avgiftsintäkter uppdragsverksamhet Summa övriga avgifter och ersättningar Summa intäkter av avgifter och andra ersättningar Not 2 Intäkter av bidrag Arbetsförmedlingen, lönebidrag Kammarkollegiet Övriga organisationer 0 16 EU bidrag Not 3 Finansiella intäkter Ränteintäkter räntekonto Ränta på kundfordringar Övriga finansiella intäkter

53 52: Not 4 Kostnader för personal Lönekostnad exklusive arbetsgivaravgifter och pensionspremier Av lönekostnad aktiverad immateriell tillgång Not 5 Kostnader för lokaler Kostnader för hyrda lokaler Övriga driftkostnader för lokaler Not 6 Övriga driftkostnader Köpta datatjänster Av driftkostnaden har inget aktiverats som immateriell tillgång. Not 7 Finansiella kostnader Ränta på lån hos Riksgäldskontoret Övriga finansiella kostnader Not 8 Uppbördsverksamhet Avgiftsintäkter från verksamheten som tillförts statsbudgeten för finansiering av Patentbesvärsrätten Not 9 Årets överskott Avgiftsfinansierat patent Avgiftsfinansierat varumärken m.fl Uppdragsverksamhet Not 10 Balanserade utgifter för utvecklingsverksamhet Ingående anskaffningsvärde Årets anskaffningar Ackumulerat anskaffningsvärde Ingående avskrivningar Årets avskrivningar Ackumulerade avskrivningar Bokfört värde

54 53: Not 11 Rättigheter och andra immateriella tillgångar Ingående anskaffningsvärde Årets anskaffningar 0 0 Ackumulerat anskaffningsvärde Ingående avskrivningar Årets avskrivningar Ackumulerade avskrivningar Bokfört värde 9 34 Not 12 Förbättringsutgifter på annans fastighet Ingående anskaffningsvärde Årets anskaffningar 0 0 Anskaffningsvärde, utrangering Ackumulerat anskaffningsvärde Ingående avskrivningar Årets avskrivningar Avskrivning, utrangering Ackumulerade avskrivningar Bokfört värde Not 13 Maskiner, inventarier, installationer m.m. Ingående anskaffningsvärde Årets anskaffningar Anskaffningsvärde utrangeringar Ackumulerat anskaffningsvärde Ingående avskrivningar Årets avskrivningar Avskrivningar, utrangering Ackumulerade avskrivningar Bokfört värde Not 14 Fordringar hos andra myndigheter Fordringar andra myndigheter Ingående mervärdesskatt

55 54: Not 15 Övriga fordringar Insatta kontanta medel plus- och bankgiro 0 10 Övriga fordringar Not 16 Periodavgränsningsposter Förutbetalda hyreskostnader Övriga förutbetalda kostnader Upplupna bidragsintäkter Övriga upplupna intäkter Not 17 Avräkning statsverket Uppbörd Ingående balans 0 0 Redovisat mot inkomsttitel Medel från räntekonto som tillförts inkomsttitel Fordringar/skulder avseende uppbörd 0 0 Not 18 Balanserat resultat Patentverksamhet Varumärken m.fl Uppdragsverksamhet Not 19 Avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser Ingående avsättning Årets pensionskostnad Årets pensionsutbetalningar Utgående avsättning Not 20 Övriga avsättningar Ingående avsättning Årets avsättning kompetensväxling Årets utbetalningar Utgående avsättning

56 55: Not 21 Lån i Riksgäldskontoret Beviljad låneram Ingående balans Under året nyupptagna lån Årets amorteringar Utgående balans Egenutvecklade immateriella tillgångar och andra tillgångar som inte lånefinansierats vid balansdagen uppgår till tkr (föregående år ). Lån lyfts utifrån den månad då tillgången tas i bruk. Not 22 Skulder till andra myndigheter Leverantörsskulder till andra myndigheter Arbetsgivaravgifter och pensionspremier Utgående mervärdesskatt Not 23 Leverantörsskulder Leverantörsskulder konsumtion Ökningen beror på större förutbetalda kostnader än föregående år. Not 24 Övriga skulder Vidarebefordring av patentavgifter Personalens källskatt Övriga skulder Not 25 Periodavgränsningsposter Upplupna semesterlöner inkl sociala avgifter Övriga upplupna löner inkl sociala avgifter Övriga upplupna kostnader Oförbrukade bidrag Övriga förutbetalda intäkter Övriga förutbetalda intäkter avser huvudsakligen avtalade kursersättningar från uppdragsgivaren Sida.

57 56:57 9. Organisation

Innehållsförteckning. Sida 1 av 59 PRV AD /361. sid.

Innehållsförteckning. Sida 1 av 59 PRV AD /361. sid. Årsredovisning 2012 Sida 1 av 59 PRV AD-12-2013/361 Innehållsförteckning sid. 1. Inledning 2 2. Ekonomisk sammanställning samt 4 återrapportering m.m. 2.1 Ekonomisk sammanställning 4 2.2 Återrapportering

Läs mer

Årsredovisning Skyddar dina idéer

Årsredovisning Skyddar dina idéer Årsredovisning 2010 Skyddar dina idéer 1 (60) PRV AD 12-2011/46 Innehållsförteckning sid. 1. Inledning 2 2. Ekonomisk sammanställning samt 3 återrapportering m.m. 2.1 Ekonomisk sammanställning 3 2.2 Återrapportering

Läs mer

Årsredovisning Skydda dina idéer

Årsredovisning Skydda dina idéer Årsredovisning 2009 Skydda dina idéer 1 (52) PRV AD 12-2010/216 Innehållsförteckning sid. 1. Inledning 2 2. Ekonomisk sammanställning samt 3 återrapportering m.m. 2.1 Ekonomisk sammanställning 3 2.2 Återrapportering

Läs mer

Aktuell statistik för patent, design och varumärke från PRV

Aktuell statistik för patent, design och varumärke från PRV Aktuell statistik för patent, design och varumärke från PRV 29 präglades av en nedgång i ansökningar för såväl patent som för varumärkes- och designskydd. Inom patentområdet gäller nedgången olika typer

Läs mer

Årsredovisning 2014. Patent- och registreringsverket

Årsredovisning 2014. Patent- och registreringsverket Årsredovisning 2014 Patent- och registreringsverket Vår verksamhetsidé PRV ska bygga, använda och tillgängliggöra kompetens för att handlägga, utbilda och informera med syfte att stärka innovationsförmåga

Läs mer

Ledningsgruppen, Patent- och registreringsverket

Ledningsgruppen, Patent- och registreringsverket Årsredovisning 2013 Ledningsgruppen, Patent- och registreringsverket Susanne Ås Sivborg, Patrik Rönnkvist, Per Holmstrand, Paula Lembke, Gunilla Ström, Jan Wernerson och Frida Ekeberg. PRV AD-12-2014/461

Läs mer

ÅRSRAPPORT Centret för immateriella rättigheter. PRV är centret i Sverige för immateriella rättigheter.

ÅRSRAPPORT Centret för immateriella rättigheter. PRV är centret i Sverige för immateriella rättigheter. Centret för immateriella rättigheter ÅRSRAPPORT 2016 PRV är centret i Sverige för immateriella rättigheter. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken

Läs mer

ÅRS REDOVISNING 2015

ÅRS REDOVISNING 2015 ÅRS REDOVISNING 2015 Dnr: AD-12-2016/437 Innehållsförteckning 1 Generaldirektören har ordet... 4 2 Ekonomisk översikt.... 7 2.1 Ekonomisk sammanställning per verksamhetsgren... 8 2.2 Återrapportering...

Läs mer

1 GD har ordet Ekonomisk sammanställning samt återrapportering m.m... 9

1 GD har ordet Ekonomisk sammanställning samt återrapportering m.m... 9 ÅRSREDOVISNING 2017 Dnr: AD-12-2018/362 Innehåll 1 GD har ordet... 6 2 Ekonomisk sammanställning samt återrapportering m.m.... 9 2.1 Ekonomisk sammanställning per verksamhetsgren (VG)... 10 2.2 Återrapportering...

Läs mer

Kommittédirektiv. Immaterialrättens roll i innovationssystemet. Dir. 2014:77. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014

Kommittédirektiv. Immaterialrättens roll i innovationssystemet. Dir. 2014:77. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Kommittédirektiv Immaterialrättens roll i innovationssystemet Dir. 2014:77 Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur statens framtida insatser

Läs mer

Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden.

Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden. HEMSTÄLLAN 2015-04-29 Dnr: 12-2015/1151 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden. Patent och registreringsverket

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag. Dir. 2012:99. Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012

Kommittédirektiv. Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag. Dir. 2012:99. Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012 Kommittédirektiv Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag Dir. 2012:99 Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå de författningsändringar

Läs mer

Årsredovisning Patent- och registreringsverket

Årsredovisning Patent- och registreringsverket Årsredovisning 2018 Patent- och registreringsverket Dnr: AD-12-2019/363 Innehåll 1 GD har ordet... 5 2 Ekonomisk sammanställning samt återrapportering m.m.... 7 2.1 Ekonomisk sammanställning per verksamhetsgren...

Läs mer

2013:13. Ändrade förutsättningar för PRV:s verksamhet och finansiering

2013:13. Ändrade förutsättningar för PRV:s verksamhet och finansiering 2013:13 Ändrade förutsättningar för PRV:s verksamhet och finansiering MISSIV DATUM DIARIENR 2013-06-26 2012/278-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2012-12-13 N2012/6308/FIN Regeringen Näringsdepartementet 103

Läs mer

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16)

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) Näringsdepartementet Enheten för innovation och forskning 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2015-06-08 Ulrica Dyrke N2015/2421/IF Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1. 1 Inledning... 2

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1. 1 Inledning... 2 2 (2) Patentombudsnämndens årsredovisning 2014 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Inledning... 2 2 Verksamhetsresultat... 2 2.1 Intäkter och kostnader

Läs mer

STRATEGISK PLAN 2014-2016

STRATEGISK PLAN 2014-2016 Den strategiska planen är ett styrdokument som fungerar som en vägvisare för oss som arbetar inom PRV. Den är vårt direkta svar på regeringens regleringsbrev som styr vår verksamhet. Den strategiska planen

Läs mer

Delårsrapport AD 2007/697 1(10)

Delårsrapport AD 2007/697 1(10) Delårsrapport 2007 2007-01-01 2007-06-30 AD 2007/697 1(10) AD 2007/697 2(10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDANDE KOMMENTARER...3 1. ÅTERRAPPORTERING ENLIGT REGLERINGSBREV...4 1.1 VERKSAMHETSGREN FÖRETAGSINTECKNINGAR

Läs mer

PRV:s samlade avgifter

PRV:s samlade avgifter PRV:s samlade avgifter Här hittar du PRV:s samlade avgifter för alla våra områden patent, varumärke, design, periodisk skrift, personnamn samt andra förekommande avgifter. Version 2014-11-25 1 (14) 1 (14)

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 2

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 2 POD 14/2012 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 2 1 Verksamhetsresultat... 3 1.1 Verksamhetens intäkter och kostnader 3 1.2 Organisation 3 2 Resultatredovisning...

Läs mer

POD 20/2019. Årsredovisning 2018

POD 20/2019. Årsredovisning 2018 POD 20/2019 Årsredovisning 2018 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Inledning... 2 2 Verksamhetsresultat... 2 2.1 Intäkter och kostnader 2 2.2 Organisation

Läs mer

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning KKV1004, v1.2, 2011-02-05 BESLUT 2012-03-07 Dnr 470/2011 1 (5) Patent- och Registreringsverket Box 5055 102 42 Stockholm Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket

Läs mer

De flesta framgångsrika uppfinningar och patent börjar med att en idérik person identifierar ett problem och tänker att det här borde gå att lösa på

De flesta framgångsrika uppfinningar och patent börjar med att en idérik person identifierar ett problem och tänker att det här borde gå att lösa på patent Meningen med patent är att stimulera vårt samhälles utveckling alla vinner på att vi kan ta del av och utveckla varandras uppfinningar. Samtidigt får uppfinnarna större möjlighet att tjäna pengar

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått Inledning... 2

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått Inledning... 2 2 (2) Patentombudsnämndens årsredovisning 2015 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Inledning... 2 2 Verksamhetsresultat... 2 2.1 Intäkter och kostnader

Läs mer

Delårsrapport AD /06 1(8)

Delårsrapport AD /06 1(8) Delårsrapport 2006 2006-01-01 2006-06-30 AD 12-744/06 1(8) AD 12-744/06 2(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDANDE KOMMENTARER...3 2 RESULTATRÄKNING...4 3 BALANSRÄKNING...5 4 ANSLAGSREDOVISNING...6 5 TILLÄGGSUPPLYSNINGAR...7

Läs mer

Årsredovisning 2012 POD 16/2013

Årsredovisning 2012 POD 16/2013 Årsredovisning 2012 POD 16/2013 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 2 1 Inledning... 3 2 Verksamhetsresultat... 3 2.1 Intäkter och kostnader per verksamhetsdel

Läs mer

Att svara på ett tekniskt föreläggande

Att svara på ett tekniskt föreläggande Att svara på ett tekniskt föreläggande Skydda dina idéer Att svara på ett tekniskt föreläggande Din patentansökan har granskats av en patentingenjör. Ett tekniskt föreläggande innebär att PRV vid nyhetsgranskningen

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2016-2018

Budgetunderlag för åren 2016-2018 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2016-2018 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2015:1340 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

Ändringar i patentlagen

Ändringar i patentlagen Lagutskottets betänkande 2005/06:LU32 Ändringar i patentlagen Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2005/06:189 Ändringar i patentlagen. Propositionen avser frågan om

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 POD 38/2011 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Verksamhetsresultat... 2 1.1 Verksamhetens intäkter och kostnader 2 1.2 Organisation 2 2 Resultatredovisning...

Läs mer

Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden.

Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden. HEMSTÄLLAN 2015-04-29 Dnr: 12-2015/1151 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden. Patent och registreringsverket

Läs mer

Kundmötesprotokoll 7 maj 2015

Kundmötesprotokoll 7 maj 2015 Kundmötesprotokoll 7 maj 2015 Närvarande: Lennart Karlström, FICPI Jan Modin, SPOF Thorunn Grenmark, SIPF Maria Necula, SUF Niklas Gardemark, SN Joakim Wilson, SEPAF Herman Phalén, PRV Marie Eriksson,

Läs mer

Kundmötesprotokoll 19 november 2015

Kundmötesprotokoll 19 november 2015 Kundmötesprotokoll 19 november 2015 Närvarande: Lennart Karlström, FICPI Thorunn Grenmark, SIPF Maria Necula, SUF Niklas Gardemark, SN Joakim Wihlson, SPOF Herman Phalén, PRV Marie Eriksson, PRV Johan

Läs mer

Befogenheter för avgiftsbelagd verksamhet

Befogenheter för avgiftsbelagd verksamhet 1 Befogenheter för avgiftsbelagd verksamhet Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Skogsstyrelsen (SKS) granskat myndighetens efterlevnad av de ekonomiska målen för den avgiftsbelagda

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Revisorsnämnden. Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2004 för Revisorsnämnden.

Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Revisorsnämnden. Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2004 för Revisorsnämnden. Regeringsbeslut 15 REGERINGEN 2003-12-18 Ju2003/10256 Justitiedepartementet Revisorsnämnden Box 24014 104 50 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Revisorsnämnden Riksdagen har beslutat

Läs mer

så lyckas du i internationella affärer tips från world intellectual property day 2015 patent- och registreringsverket

så lyckas du i internationella affärer tips från world intellectual property day 2015 patent- och registreringsverket så lyckas du i internationella affärer tips från world intellectual property day 2015 patent- och registreringsverket Med immaterialrätt i bagaget så lyckas du i internationella affärer Vid World Intellectual

Läs mer

Datoriseringen vid Patent- och registreringsverket

Datoriseringen vid Patent- och registreringsverket UTREDNINGAR FRÅN RIKSDAGEN 1997/98:URD5 NÄRINGSUTSKOTTET Datoriseringen vid Patent- och registreringsverket Rapport utarbetad på uppdrag av näringsutskottets arbetsgrupp för uppföljnings- och utvärderingsfrågor

Läs mer

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng. Revisionsrapport Årsredovisning och årsbokslut 2013

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng. Revisionsrapport Årsredovisning och årsbokslut 2013 Årsredovisning och årsbokslut 2013 KPMG AB 29 mars 2014 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Uppdraget 1 1.2 Syfte 1 1.3 Avgränsning 1 1.4 Ansvarig nämnd/styrelse 1 1.5 Projektorganisation 2 2. Resultat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i patentkungörelsen (1967:838); SFS 2014:435 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Regeringen föreskriver i fråga om patentkungörelsen

Läs mer

PATENTLAGEN. en kommentar och en jämförelse med EPC och PCT. Bengt G. Nilsson Catarina

PATENTLAGEN. en kommentar och en jämförelse med EPC och PCT. Bengt G. Nilsson Catarina PATENTLAGEN en kommentar och en jämförelse med EPC och PCT Bengt G. Nilsson Catarina Innehåll Förord Förkortningar Inledning - patentlagen i internationell inramning Internationella överenskommelser Pariskonventionen

Läs mer

SKYDDA DINA IDÉER. Besök gärna redas hemsida på www.prv.se. Patentskydd

SKYDDA DINA IDÉER. Besök gärna redas hemsida på www.prv.se. Patentskydd Patentskydd - Vad är patent? Patent innebär en ensamrätt att utnyttja en uppfinning, en teknisk problemlösning, och gäller generellt i 20 år. Innebörden av patent är att ingen annan får använda uppfinningen

Läs mer

Form och design blir allt viktigare. Ofta räcker det inte med att ta fram en smart produkt. För att nå kommersiell framgång måste produkten dessutom

Form och design blir allt viktigare. Ofta räcker det inte med att ta fram en smart produkt. För att nå kommersiell framgång måste produkten dessutom DESIGN Design som inte är registrerad lever ofta en rättslös tillvaro, fri att kopiera och tillverka. Med den ensamrätt som en registrering innebär behåller du lättare kontrollen över din idé. Form och

Läs mer

POD 40/2018. Årsredovisning 2017

POD 40/2018. Årsredovisning 2017 POD 40/2018 Årsredovisning 2017 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Inledning... 2 2 Verksamhetsresultat... 2 2.1 Intäkter och kostnader 2 2.2 Organisation

Läs mer

PRV./. Lettlands Patentverk PRV./. Demokratiska Folkrepubliken Koreas Patentverk

PRV./. Lettlands Patentverk PRV./. Demokratiska Folkrepubliken Koreas Patentverk Förteckning internationella överenskommelser Datum Titel Parter Giltighetstid 1993-01-26 Agreement between the Latvian Patent Office (LPO) and the Swedish Patent and Registration office (SPO) on cooperation

Läs mer

POD 1/2017. Årsredovisning 2016

POD 1/2017. Årsredovisning 2016 POD 1/2017 Årsredovisning 2016 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Inledning... 2 2 Verksamhetsresultat... 2 2.1 Intäkter och kostnader 2 2.2 Organisation

Läs mer

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007 1(7) 2006-02-28 Dnr 2006-428 Till Regeringen Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007 Revisorsnämnden (RN) överlämnar härmed budgetunderlag för räkenskapsåret

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016

Granskning av årsredovisning 2016 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2016 Per Stålberg Certifierad kommunal revisor Kommunalförbundet Norrbottens läns Kollektivtrafikmyndighet Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

PATENTFAKTA EN ORIENTERING OM PATENT

PATENTFAKTA EN ORIENTERING OM PATENT WESTPATENT AB PATENTFAKTA EN ORIENTERING OM PATENT Westpatent AB 2014-06-24 1 Innehållsförteckning 1 HUR BÖRJAR MAN OM MAN INTE ÄR VAN VID PATENT, OCH HAR EN UPPFINNING SOM MAN VILL PATENTSKYDDA?. 2 2

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2016

Revisionsrapport Årsredovisning 2016 P O L I S M Y N D I G HETEN 102 26 S T O C K HO LM Polismyndigheten Revisionsrapport Årsredovisning 2016 Riksrevisionen har granskat Polismyndighetens årsredovisning, daterad 2017-02-17. Syftet har varit

Läs mer

PRV:s samlade avgifter

PRV:s samlade avgifter PRV:s samlade avgifter Här hittar du PRV:s samlade avgifter för alla våra områden patent, varumärke, design, periodisk skrift samt andra förekommande avgifter. Gäller från och med 1 november 2018. 1 (12)

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

Remiss. Promemorian Några frågor om Patentbesvärsrätten

Remiss. Promemorian Några frågor om Patentbesvärsrätten Remiss REGERINGSKANSLIET 2011-12-02 N2011/7014/FIN Näringsdepartementet Forskning, innovation och näringsutveckling Hedvig Landahl Telefon 08-4055483 Rättssekretariatet Fredrik Nordenfelt Telefon 08-4053488

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Riksantikvarieämbetets årsredovisning 2014

Riksantikvarieämbetets årsredovisning 2014 1 Riksantikvarieämbetets årsredovisning 2014 Riksrevisionen har granskat Riksantikvarieämbetets årsredovisning, daterad 2015-02-19. Syftet har varit att bedöma: årsredovisningen i allt väsentligt är upprättad

Läs mer

Kemikalieinspektionens årsredovisning 2013

Kemikalieinspektionens årsredovisning 2013 1 Kemikalieinspektionens årsredovisning 2013 Riksrevisionen har granskat Kemikalieinspektionens (KemI) årsredovisning, inklusive komplettering, daterad 2019-02-19. Syftet har varit att bedöma om årsredovisningen

Läs mer

Beskrivning av avgiftsförändringar obemannade luftfartyg

Beskrivning av avgiftsförändringar obemannade luftfartyg Datum 1 (7) Jasmina Hasic Ekonomi Beskrivning av avgiftsförändringar obemannade luftfartyg Datum 2 (7) Innehåll BESKRIVNING AV AVGIFTSFÖRÄNDRINGAR OBEMANNADE LUFTFARTYG... 1 1 GEMENSAMMA PRINCIPER FÖR

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Sid 1 (5) 2019-04-16 Dnr 19SON85 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Socialnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Allmänt om

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Mark- och miljö - domstolarnas handläggningstider EN STUDIE AV ÖVERKLAGADE PLANER OCH BYGGLOV

Mark- och miljö - domstolarnas handläggningstider EN STUDIE AV ÖVERKLAGADE PLANER OCH BYGGLOV Mark- och miljö - domstolarnas handläggningstider EN STUDIE AV ÖVERKLAGADE PLANER OCH BYGGLOV Förord Domstolarnas handläggning av överklagade detaljplaner och bygglov drar ofta ut på tiden. Det gör att

Läs mer

BEHÖVS ETT EG-PATENT? - en studie av utvecklingen av patenträtten i Europa

BEHÖVS ETT EG-PATENT? - en studie av utvecklingen av patenträtten i Europa BEHÖVS ETT EG-PATENT? - en studie av utvecklingen av patenträtten i Europa Lunds Universitet Institutionen för Juridik Examensarbete 20 p, vt 2000 Handledare: Carl Michael Quitzow Författare: Anna-Karin

Läs mer

Remissvar från SEPAF: Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16)

Remissvar från SEPAF: Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) YTTRANDE FRÅN SVERIGES PATENTBYRÅERS FÖRENING (SEPAF) Stockholm, 2015-06-08 Dnr N2015/2421 IF Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för innovation och forskning Att: Magnus Jonsson Remissvar från

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag Beslutade

Läs mer

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet 2019-2021 Reg. nr. 121-96-18 Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2018 Författare: Ledningskansliet och Avdelningen för verksamhetsstöd Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Uppföljningsrapport, november 2018

Uppföljningsrapport, november 2018 Uppföljningsrapport, november 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos november månad, socialnämnden: -3,5 mnkr (-5 mnkr) (Prognos inom

Läs mer

Kundrepresentantsmöte Fokus Patent

Kundrepresentantsmöte Fokus Patent Kundrepresentantsmöte Fokus Patent 20181023 Åsa Viken, Processägare EPO:s nya online filing-system statusrapport för PRV:s medverkan 1 Online Filing 2.0 / Hosted Filing Submission (HFS) Sverige första

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport aåê=mrjqvmnjnmm Delårsrapport 2005-06-30 2005-08-11 = 2 av 6 Väsentlig information Inom ramen för Finansinspektionens kompetensväxlingsprogram ersätts succesivt de som lämnat myndigheten och genom nyrekryteringen

Läs mer

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG Kerstin Eriksson Näringspolitiskt ansvarig, Famna December 2011 1 Tillväxtrapport för idéburen vård och social omsorg Famna presenterar med denna rapport

Läs mer

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2008

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2008 1(7) 2007-02-27 Dnr 2007-456 Till Regeringen Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2008 Revisorsnämnden (RN) överlämnar härmed budgetunderlag för räkenskapsåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2007 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv (rskr. 2006/07:21)

Regleringsbrev för budgetåret 2007 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv (rskr. 2006/07:21) Regeringsbeslut Näringsdepartementet 2006-12-21 N2006/11674/NL N2006/11945/BS(delvis) N2006/7621/NL m.fl. Sebilaga1 Bolagsverket Badhusparken 851 81 SUNDSVALL Regleringsbrev för budgetåret 2007 avseende

Läs mer

Skolförvaltningen - Uppföljning

Skolförvaltningen - Uppföljning 1(4) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Skolförvaltningen 2012-05-02 RS120097 Anders Hallberg, ekonomichef 0730-377955 Regionstyrelsen Skolförvaltningen - Uppföljning 1 2012 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596 Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING Datum Dnr 2007-04-20 32-2006-0596 Årsredovisning för Linköpings universitet 2006 Riksrevisionen har granskat årsredovisningen för Linköpings universitet

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Årsredovisning 2013 POD 19/2014

Årsredovisning 2013 POD 19/2014 Årsredovisning 2013 POD 19/2014 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Inledning... 2 2 Verksamhetsresultat... 2 2.1 Intäkter och kostnader per verksamhetsdel

Läs mer

Yttrande över Å:s anmälan till JO

Yttrande över Å:s anmälan till JO Justitieombudsmannen Barbro Molander Juridiska avdelningen Yttrande över Å:s anmälan till JO Å:s anmälan Å har hos JO under sex punkter ifrågasatt att Rådet som krav har ställt att en ansökan om projektmedel

Läs mer

Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet

Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-09-24 81 Dnr PS 2013-0001 Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet Förslag till beslut

Läs mer

Bokslutsrapport för verksamhetsåret 2018 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna

Bokslutsrapport för verksamhetsåret 2018 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna 1 2019-01-25 Kansli HT Ekonomichef Jonas Sundin Ekonomichef Bokslutsrapport för verksamhetsåret 2018 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna Chefens sammanfattning Resultaträkning Utfall 2017

Läs mer

Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar

Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar 2013:3 Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2012/673 Arbetslöshetskassornas eget

Läs mer

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS ,

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS , Delårsrapport 2014 Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS 1.3.5-1141-14, 2014-09-03 DELÅRSRAPPORT Ekonomiskt utfall per 2014-06-30 Resultat (se sida 3) Det ekonomiska resultatet

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Har du en idé? Vi hjälper dig vidare. Skydda dina idéer

Har du en idé? Vi hjälper dig vidare. Skydda dina idéer Har du en idé? Vi hjälper dig vidare Skydda dina idéer Välkommen till PRV:s bibliotek PRV:s bibliotek är ett expertbibliotek inom immaterialrätt och patentinformation. Det fungerar som en kanal där allmänheten

Läs mer

Betänkandet Nationella patent på engelska? (SOU 2012:19)

Betänkandet Nationella patent på engelska? (SOU 2012:19) YTTRANDE 2012-09-03 Dnr: 2012/1276 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 Stockholm Betänkandet Nationella patent på engelska? (SOU 2012:19) Sammanfattning

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2008 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv. Politikområde Verksamhetsområde Verksamhetsgren

Regleringsbrev för budgetåret 2008 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv. Politikområde Verksamhetsområde Verksamhetsgren Regeringsbeslut -06-12 N/3938/MK Näringsdepartementet Bolagsverket 851 81 SUNDSVALL Regleringsbrev för budgetåret avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Riksdagen har beslutat om Bolagsverkets

Läs mer

AD /05 1(8) Delårsrapport

AD /05 1(8) Delårsrapport AD 12-579/05 1(8) Delårsrapport 2005 2005-01-01 2005-06-30 AD 12-579/05 2(8) Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 2 RESULTATRÄKNING...4 3 BALANSRÄKNING...5 4 ANSLAGSREDOVISNING...6 5 TILLÄGGSUPPLYSNINGAR...5

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 13 Näringsdepartementet 2011-12-22 N2011/7273/ENT N2011/7416/KLS(delvis) N2011/1625/ENT m.fl. Sebilaga1 Bolagsverket 851 81 SUNDSVALL Regleringsbrev för budgetåret avseende Bolagsverket

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 2 Näringsdepartementet -11-05 N/07690/SUN N/02178/SUN (delvis) Bolagsverket 851 81 Sundsvall Regleringsbrev för budgetåret avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Riksdagen

Läs mer

N2016/07982/IFK N2016/07822/KLS(delvis) N2016/01729/IFK m.fl. Se bilaga 1. Patent- och registreringsverket Box Stockholm

N2016/07982/IFK N2016/07822/KLS(delvis) N2016/01729/IFK m.fl. Se bilaga 1. Patent- och registreringsverket Box Stockholm Regeringsbeslut I 5 Näringsdepartementet 2016-12-20 N2016/07982/IFK N2016/07822/KLS(delvis) N2016/01729/IFK m.fl. Se bilaga 1 Patent- och registreringsverket Box 5055 102 42 Stockholm Regleringsbrev för

Läs mer

Kort om immaterialrätt

Kort om immaterialrätt Kort om immaterialrätt Har du koll på verktygslådan för att stödja affärsidéer? Vill du ha uppslag till diskussioner kring immaterialrätt? 001 - symbolen används för att visa att upphovsrätt (copyright)

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Från underhållsstöd till underhållsbidrag?

Från underhållsstöd till underhållsbidrag? SAMMANFATTNING AV RAPPORT 2019:7 Från underhållsstöd till underhållsbidrag? En granskning av 2016 års reform inom underhållsstödet Detta är en sammanfattning av en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Kommittédirektiv En förbättrad varumärkesrätt inom EU Dir. 2015:53 Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Sammanfattning Genom att använda sig av varumärken kan företag särskilja och framhäva sina

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Kronofogdemyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Kronofogdemyndigheten Regeringsbeslut I 8 2014-12-18 Fi2014/4482 (delvis) Finansdepartementet Kronofogdemyndigheten Box 1050 17221 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret avseende Kronofogdemyndigheten Riksdagen har beslutat

Läs mer

Kvartalsrapport Q1 Taurus Energy AB (publ)

Kvartalsrapport Q1 Taurus Energy AB (publ) Kvartalsrapport Q1 Taurus Energy AB (publ) Första kvartalet sept - nov 2018 Koncernen Intäkter under tredje kvartalet uppgick till - ( ) ksek Resultat före skatt, -1 700 (-1 484) ksek Moderbolaget Intäkter

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 9 Näringsdepartementet 2012-12-20 N2012/6241/KLS (slutligt) N2012/6073/ENT N2012/302/ENT m.fl. Se bilaga 1 Bolagsverket Stuvarvägen 21 85181 SUNDSVALL Regleringsbrev för budgetåret avseende

Läs mer

Kvartalsredogörelse Q3 Januari september 2017

Kvartalsredogörelse Q3 Januari september 2017 Kvartalsredogörelse Q3 Januari september 2017 Januari september 2017 (2016 inom parentes) NETTOOMSÄTTNINGEN uppgick till 1 053 (944) Tkr. RÖRELSERESULTAT (EBITDA) för perioden uppgick till 2 263 ( 1 610)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i patentkungörelsen (1967:838); SFS 2007:519 Utkom från trycket den 20 juni 2007 utfärdad den 7 juni 2007. Regeringen föreskriver i fråga om patentkungörelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i varumärkesförordningen (2011:594) Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 29 november 2018 Regeringen föreskriver 1 i fråga om varumärkesförordningen

Läs mer