Kort om immaterialrätt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kort om immaterialrätt"

Transkript

1 Kort om immaterialrätt

2 Har du koll på verktygslådan för att stödja affärsidéer? Vill du ha uppslag till diskussioner kring immaterialrätt?

3 001 - symbolen används för att visa att upphovsrätt (copyright) åberopas. Det finns inget rättsligt krav att använda den.

4 002 Copyleft När en aktör frånsäger sig vissa rättigheter inom immaterialrätten, ofta kopplat till att denne samtidigt inför skyldigheter. En av grundtankarna inom Open Source, där licenser som GNU/GPL är exempel på Copyleft.

5 003 Copyright Copyright är den engelska termen för upphovsrätt.

6 004 Counterfeiting Förfalskning av skyddade produkter, dvs när någon olovligt säljer kopior av en produkt under originaltillverkarens varumärke.

7 005 Creative Commons (CC) En plattform genom vilken artister, forskare och andra på ett enkelt sätt kan dela med sig av sina verk. CC bygger egentligen på grundprincipen inom upphovsrätten, d.v.s. gratis tillgång för icke-kommersiellt bruk, medan ersättning måste betalas för kommersiell användning.

8 006 Crowdsourcing En övergripande modell för kollektivt samarbete. Idén är en av grundtankarna i projektet Webb 2.0, där användarna ska bjudas in att aktivt bidra till utveckling. Det sker antingen genom att forma virtuella team via sociala nätverk eller att individen anonymt bidrar direkt med egna förslag eller kompetens.

9 007 Dual Licensing Särskild form av licens för fri programvara som introducerats av företaget MySQL. Principen är att man erbjuder två olika licenser: en fri version som är gratis och en avgiftsbelagd för dem som vill behålla resultatet av sin utveckling av programvaran för sig själv.

10 008 EPO European Patent Office är ett gemensamt patentverk i München som inrättats genom den europeiska patentkonventionen (EPC). Detta patentverk granskar och beviljar så kallade europeiska patent.

11 009 EU-patent Patent som ska kunna ge ett enhetligt skydd i alla EUs medlemsländer. Granskning och beviljande ska precis som för dagens europeiska patent ske vid EPO. Detta patent finns inte ännu, men EU:s Konkurrenskraftsråd antog i december 2009 en principöverenskommelse om att ett EU-patent ska införas.

12 010 Europeiskt patent Patent som beviljas av det europeiska patentverket (EPO) och sedan kan gälla i ett antal europeiska länder. Sökanden väljer själv i vilka av EPOs över 30 medlemsländer man vill göra patentet giltigt. Patenten blir nationella patent i dessa länder, dvs det är ett knippe nationella patent och inte (som ett EU-patent) ett enhetligt patentskydd för flera länder.

13 011 Företagshemlighet Information om affärs- eller driftförhållanden i ett företag som företaget håller hemlig och som ifall den röjs medför skada för företaget. Lagen om företagshemligheter ger skydd mot att sådan information olovligen avslöjas eller utnyttjas.

14 012 Gemenskapsformgivning (EU-formgivning) Mönster/designskydd som gäller i samtliga EU-länder. Det finns dels ett treårigt skydd som uppkommer utan registrering, dels ett skydd som kräver registrering vid EU-myndigheten OHIM och som då kan gälla i upp till 25 år.

15 013 Gemenskapsvarumärke (EU-varumärke) Ett varumärke med giltighet för hela EU-området. Beviljas av EU-myndigheten OHIM.

16 014 Generika Generika eller generiskt läkemedel är ett läkemedel där den aktiva substansen tidigare varit patentskyddad men där patenttiden löpt ut. Det första godkända läkemedlet som innehåller en viss aktiv substans kallas original läkemedel. Generika kan säljas av andra än originaltillverkaren och säljs då under ett annat varumärke än originalläkemedlet.

17 015 GNU/GPL, BSD-licenser med flera GNU General Public License (GNU/GPL) och Berkeley Software Distribution (BSD), är två exempel på upphovsrättslicens för fri programvara. Grundprincipen är att programvaran får användas i eget, valfritt syfte men att förbättringar av programmet ska distribueras så att andra kan dra nytta av modifieringarna. Licenserna kan anpassas efter aktörens affärsmodell.

18 016 Grace period Om du har offentliggjort din design innan du ansöker om ett designskydd har du 12 månader på dig att ge in ansökan. Detta kallas för en nyhetsfrist eller grace period. I USA och Japan men inte i Sverige finns en nyhetsfrist även för patentansökningar.

19 017 Immaterialrätt Den del av juridiken som handlar om skyddet för intellektuellt skapande, som uppfinningar, varumärken, form och design, musik, film, konstverk, texter med mera. Också företagshemligheter brukar ibland räknas in.

20 018 Immateriell tillgång En tillgång som inte går att ta på. Exempel på immateriella tillgångar är kunskap och annat intellektuellt skapande, patent, licensrättigheter och goodwill.

21 019 Informationsföreläggande Beslut från en domstol som innebär att den som gör intrång och vissa andra aktörer måste ge den som äger immaterialrättigheterna information om de intrångsgörande varornas/tjänsternas ursprung och distributionsnät. Avsikten är att underlätta för rättsinnehavaren att utreda intrång. Bestämmelserna infördes i Sverige som en följd av IPRED-direktivet.

22 020 Industriellt rättsskydd Skyddet för patent, varumärken och design går under den gemensamma beteckningen det industriella rättsskyddet. Upphovsrätten ingår inte i detta. Gemensamt för de flesta former av industriellt rättsskydd är att de måste registreras för att gälla.

23 021 Innovation Resultatet av en kreativ process en ny idé som förverkligas och används. Innovationer är inte bara tekniska produkter utan kan också vara nya tjänster, metoder och affärsmodeller.

24 022 Intrång När någon olovandes använder sig av någon annans rättighet, medvetet eller omedvetet. Prövning av om användningen är ett intrång sker genom ett domstolsförfarande.

25 023 Intellectual Property (IP) och Intellectual Property Rights (IPR) Är två engelska samlingsnamn för de olika formerna av immateriella tillgångar och rättigheter.

26 024 Invändning När ett patent, ett mönsterskydd eller ett varumärke beviljats kan den som anser att beviljandet är felaktigt göra en invändning. Patentverket omprövar då sitt beslut. Invändningen måste göras inom en viss kortare tid från beslutet.

27 025 Intellectual Property Rights Enforcement Directive (IPRED) EU-direktiv som harmoniserar lagarna om intrång i immateriella rättigheter. Infördes i Sverige 2009 genom den s k IPRED-lagen (även kallad piratjägarlagen eller fildelningslagen) som egentligen är ett antal förändringar i redan gällande lagar om immaterialrätt.

28 026 Kommersialisera En process där ett forskningsresultat eller idé realiseras och blir en kommersiell produkt. Detta kan ske i ett eget företag eller genom att man säljer eller upplåter rätten att utnyttja idén till någon annan.

29 027 Kopiering för privat bruk Även om en produkt är upphovsrättsskyddad, så får man som huvudregel göra ett eller några få exemplar av ett verk till sig själv eller sin familj, förutsatt att det exemplar man kopierar är lagligt. Detta gäller dock inte alltid. Till exempel får man inte kopiera datorprogram (förutom säkerhetskopior).

30 028 Licens Ordet kommer från latinets licentia som betyder tillåtelse. Genom ett licensavtal kan en rättighetsinnehavare ge utvalda personer eller företag rätt att utnyttja sina immateriella rättigheter. En licens kan gälla delar av rättigheterna eller allt, mot betalning eller gratis, för visst geografiskt område eller globalt etc.

31 029 Madridprotokollet Madridprotokollet är ett avtal mellan ett antal länder om internationell registrering av varumärken som syftar till att göra det enklare att skydda sitt varumärke i flera länder.

32 030 Monopol En situation där en aktör ensam kontrollerar utbudet av en vara eller tjänst, d v s det finns ingen möjlighet till val av alternativa producenter för konsumenten.

33 031 Mönsterskydd (designskydd) Mönster/designskydd är ett formskydd för utseendet på produkter, t ex föremål, förpackningar, grafiska symboler, typsnitt eller gränssnitt för datorprogram. En ny design har skydd utan registrering i 3 år. Man kan få skydd i upp till 25 år genom registrering hos PRV (för skydd i Sverige) eller hos EU-myndigheten OHIM (för skydd i hela EU).

34 032 Nyhetskrav För att en uppfinning skall kunna patenteras måste den vara ny, d v s inte vara tidigare känd. Har uppfinningen offentliggjorts, t ex på en mässa eller genom publicering i en tidskrift, kan skydd normalt inte beviljas. Ett krav på nyhet finns också för att en design ska kunna få mönsterskydd.

35 033 Närstående rättigheter Vissa rättigheter som liknar upphovsrätt och regleras i upphovsrättslagen, men som inte räknas in i den egentliga upphovsrätten. De omfattar t ex artisters rättigheter till sina framträdanden och filmproducenters rättigheter till en film.

36 034 Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM) Myndighet som handlägger och beviljar varumärkes- och mönster/designskydd som gäller för hela EU. Belägen i Alicante, Spanien.

37 035 Open innovation Ett samlingsnamn för samarbetsmodeller för utvecklingsprojekt. Principen innebär att en grupp individer eller företag samarbetar och delar på immaterialrättigheter eller resurser, ofta för forskning och utveckling runt ett tekniskt problem. Exempel på sådana samarbetsformer är: Open Source, Standardisering, Patentpooler, Crowdsourcing och User Innovation.

38 036 Open source (öppen källkod) En programvara eller projekt där källkoden är fritt tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera. Det är tillåtet att använda den i en affärsverksamhet, men alla förändringar och anpassningar måste i sin tur också göras fritt tillgängliga till andra. Villkor för rättigheter och skyldigheter regleras genom licensavtal med den som skapat programmet.

39 037 Patent Patent skyddar uppfinningar, d.v.s. lösningar på tekniska problem. Inte bara produkter utan även metoder och användningssätt kan patenteras. Ett patent ger ensamrätt att använda en uppfinning kommersiellt. Det innebär att ingen annan har rätt att till exempel tillverka eller sälja den. Patent beviljas av patentverk och gäller upp till 20 år.

40 038 Patentbyrå Ett konsultföretag som hjälper företag och personer med att registrera och försvara olika immaterialrättsliga skydd.

41 039 Patent Cooperation Treaty (PCT) En internationell konvention som gör det enklare att söka patent i många länder. Principen är att ett fåtal patentmyndigheter världen över är auktori serade att göra en särskild bedömning av patentansökningar. Deras utlåtande används sedan som ledning för granskningen hos nationella patentverk.

42 040 Patent- och registreringsverket (PRV) Myndighet som beviljar patent, varumärken och mönster/designskydd i Sverige.

43 041 Piratkopiering Olovlig kopiering av upphovsrättsligt skyddade verk. På senare tid har termen ofta kommit att syfta på olaglig digital distribution av musik, filmer, program och spel via så kallade fildelningsprogram.

44 042 -symbolen används för att visa att ett visst varumärke är registrerat, men det är inget rättsligt krav att använda den. Det strider mot marknadsföringslagen att använda sig av symbolen om varumärket inte är registrerat.

45 043 Skyddstid Den tid ensamrätten gäller. Skyddstiderna är olika för olika immaterialrätter. T ex gäller upphovsrätt normalt i 70 år efter upphovspersonens död, medan skyddstiden för patent är 20 år och för mönster/designskydd 25 år. Varumärken kan skyddas under obegränsad tid, så länge årsavgifter betalas.

46 044 Standard Standarder skapar en gemensam norm att arbeta efter och är ett formellt dokument som fastställer en enhetlig teknik eller tekniska kriterier, metoder, processer och rutiner. En standard kan vara nationell (t ex SE-märkning) eller internationell (t ex GSM-systemet) och arbetet finansieras av de företag, organisationer, myndigheter som är med och tar fram den.

47 045 Särprägel Ett kriterium för att få mönster/designskydd. Innebär att den form man vill skydda måste ge ett annat helhetsintryck än tidigare kända former.

48 046 Särskiljningsförmåga Ett krav för att ett varumärke ska kunna skyddas. Innebär att märket ska ge konsumenter möjlighet att skilja en viss näringsidkares varor från andras. T ex kan inte ord som bara beskriver varan eller dess egenskaper vara varumärken. Sådana ord ska vara fria för alla att använda.

49 047 TM -symbolen används för att visa att man gör anspråk på varumärkesskydd men utan att varumärket registrerats. Den kan t ex användas om man anser att varumärket är inarbetat. Det finns inget rättsligt krav att använda den.

50 048 TRIPS Ett internationellt handelsavtal som ställer upp minimistandarder för immaterialrättsligt skydd. Alla nationer som vill bli medlemmar i världshandelsorganisationen WTO måste acceptera TRIPS.

51 049 Tvångslicens En skyldighet för patenthavaren att mot sin vilja ge någon annan rätt utnyttja ett patent eller annan rättighet. Tvångslicenser kan beviljas av domstol i vissa situationer där rättighetshavarens utnyttjande av ensamrätten strider mot viktiga samhällsintressen.

52 050 Uppfinningshöjd En uppfinning måste skilja sig väsentligt från vad som förut är känt för att patent skall kunna beviljas. Det betyder att lösningen inte får vara uppenbar för en kunnig person på området, utan det krävs något extra och innovativt.

53 051 Upphovsperson Den fysiska person som har skapat ett verk som uppfyller kraven för upphovsrätt.

54 052 Upphovsrätt Skyddar konstnärliga och litterära verk, såsom böcker, musikaliska kompositioner, teaterpjäser, filmer, bildkonst, byggnadskonst, konst - hantverk, datorprogram m.m. Skyddet gäller bara utformningen av verket, inte fakta och information som finns i verket. Upphovsrätt uppkommer automatiskt och gäller normalt i 70 år efter upphovspersonens död.

55 053 User Innovation Ett arbetssätt där kunder involveras i innovationsprocessen. Kundernas förslag på förbättringar kanaliseras till företaget, ofta via ett särskilt forum. Företaget kan sedan utnyttja idéerna i sin produktutveckling.

56 054 Varumärke Ett varumärke skiljer varor eller tjänster från andras. Kan bestå av ord, figurer, logotyper mm. Skyddet innebär ensamrätt att använda varumärket kommersiellt. Genom registrering skyddas det i tio år med möjlighet till förlängning obegränsat antal gånger. Varumärken kan också skyddas genom inarbetning, d.v.s. genom att bli känt.

57 055 Verkshöjd För att ett verk ska kunna få upphovsrätt måste det ha verkshöjd, d.v.s. det måste uppvisa originalitet och vara resultatet av ett personligt skapande.

58 056 World Intellectual Property Organization (WIPO) Ett FN-organ för immaterialrätt. WIPO är baserat i Genève och arbetar med att främja skyddet för immateriella rättigheter, bl. a. genom konventioner som harmoniserar regelverken.

59 057 Årsavgift Avgift för patent, varumärken och mönsterskydd, som betalas till patentverken. Om årsavgift inte betalas upphör skyddet att gälla.

60 058 Det finns så klart ännu fler ord och begrepp som kan vara bra att kunna, men har du kläm på de här är du på god väg att bli expert. Användbara länkar: creativecommons.se epo.org gnu.org oami.europa.se openinnovation.eu opensource.org prv.se wipo.int wto.org regeringen.se/sb/d/1910 regeringen.se/sb/d/10026/a/ ec.europa.eu/internal_market/top_layer/index_52_en.htm

61 LEIF.SE Storgatan 19, Stockholm, Stockholm, ,

Utvecklingsmetodik. Patent

Utvecklingsmetodik. Patent Utvecklingsmetodik Patent I patentavsnittet ingår förutom föreläsningsunderlaget följande broschyrer i form av PDF-dokument från Patent- och Registreringsverket: Söka patent. Det låter svårt Så söker du

Läs mer

Regionalt innovationsarbete och kluster Tema Immaterialrätt Magnus Hallberg Processum Biorefinery Initiative

Regionalt innovationsarbete och kluster Tema Immaterialrätt Magnus Hallberg Processum Biorefinery Initiative Regionalt innovationsarbete och kluster Tema Immaterialrätt Magnus Hallberg Processum Biorefinery Initiative Magnus Hallberg 1994-1999 Civilingenjör Teknisk Biologi, Umeå Universitet 1999-2004 Doktorand

Läs mer

Ändringar i patentlagen

Ändringar i patentlagen Lagutskottets betänkande 2005/06:LU32 Ändringar i patentlagen Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2005/06:189 Ändringar i patentlagen. Propositionen avser frågan om

Läs mer

Hur skyddar jag min idé

Hur skyddar jag min idé Hur skyddar jag min idé Foto: Arkiv UBE, Hector Roldan Immateriella rättigheter Termen Intellectual Property (IP) avser intellektuella skapelser, såsom uppfinningar, litterära och konstnärliga verk, mönster

Läs mer

SKYDDA DINA IDÉER. Besök gärna redas hemsida på www.prv.se. Patentskydd

SKYDDA DINA IDÉER. Besök gärna redas hemsida på www.prv.se. Patentskydd Patentskydd - Vad är patent? Patent innebär en ensamrätt att utnyttja en uppfinning, en teknisk problemlösning, och gäller generellt i 20 år. Innebörden av patent är att ingen annan får använda uppfinningen

Läs mer

Juridik för nyföretagare Advokat Ludvig Holm

Juridik för nyföretagare Advokat Ludvig Holm Juridik för nyföretagare Advokat Ludvig Holm Inledning Första åtgärder Organisationsformer Avtal Marknadsföring Immaterialrätt Fritt fram att börja? Hinder på grund av anställning? Hinder på grund av annat

Läs mer

Få koll på skyddet. vägen till framgångsrik innovation. Jonas Holmqvist 9 april 2019

Få koll på skyddet. vägen till framgångsrik innovation. Jonas Holmqvist 9 april 2019 Få koll på skyddet vägen till framgångsrik innovation Jonas Holmqvist 9 april 2019 Foto: PRV Foto: Yvonne Ekholm Etablerades år 1885 Nationell myndighet för immaterialrätt Rapporterar till Näringsdepartementet

Läs mer

PATENTFAKTA EN ORIENTERING OM PATENT

PATENTFAKTA EN ORIENTERING OM PATENT WESTPATENT AB PATENTFAKTA EN ORIENTERING OM PATENT Westpatent AB 2014-06-24 1 Innehållsförteckning 1 HUR BÖRJAR MAN OM MAN INTE ÄR VAN VID PATENT, OCH HAR EN UPPFINNING SOM MAN VILL PATENTSKYDDA?. 2 2

Läs mer

Immaterialrättslig (IPR) Guide

Immaterialrättslig (IPR) Guide Immaterialrättslig (IPR) Guide 1 Reg.nr: S-000256 Reg.nr: 3750M Titel: Immatrialrättslig (IPR) guide Design: Anders Eurén, Linda Olofsson Publiserad av: Externa relationer/forskning och innovationsservice

Läs mer

Hej företagare! Får vi bidra till utvecklingen av din verksamhet?

Hej företagare! Får vi bidra till utvecklingen av din verksamhet? Hej företagare! Får vi bidra till utvecklingen av din verksamhet? Ofta finns ett företags största värde bland de immateriella tillgångarna hanterar du dem affärsstrategiskt kan du öka din konkurrenskraft

Läs mer

Konkreta fördelar med immaterialla rättigheter

Konkreta fördelar med immaterialla rättigheter Konkreta fördelar med immaterialla rättigheter www.kolster.fi Kolster är IPR-expert Vår uppgift är att skydda och förvalta våra kunders immateriella egendom samt att främja utvecklandet av den immateriella

Läs mer

Operight infotillfälle

Operight infotillfälle Operight infotillfälle Föreläsningsunderlag Del 1: Upphovsrättens ABC Vad är upphovsrätt? Upphovsrätten skyddar skapande arbete och investeringar. Upphovsrättslagens syfte är att skapa en balans mellan

Läs mer

Regeringens proposition 2006/07:56

Regeringens proposition 2006/07:56 Regeringens proposition 2006/07:56 Harmoniserad patenträtt Prop. 2006/07:56 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 mars 2007 Fredrik Reinfeldt Beatrice Ask (Justitiedepartementet)

Läs mer

http://www.sverd.se/4-fria-upphovsrattslicenser/ Fria upphovsrättslicenser underlättar kunskapsdelning och lärande

http://www.sverd.se/4-fria-upphovsrattslicenser/ Fria upphovsrättslicenser underlättar kunskapsdelning och lärande http://www.sverd.se/4-fria-upphovsrattslicenser/ Fria upphovsrättslicenser underlättar kunskapsdelning och lärande Ebba Ossiannilsson, Lunds universitet Alma Taawo Fristående konsult Användning av fria

Läs mer

PRV:s samlade avgifter

PRV:s samlade avgifter PRV:s samlade avgifter Här hittar du PRV:s samlade avgifter för alla våra områden patent, varumärke, design, periodisk skrift, personnamn samt andra förekommande avgifter. Version 2014-11-25 1 (14) 1 (14)

Läs mer

Musik och bibliotek - upphovsrätt

Musik och bibliotek - upphovsrätt Musik och bibliotek - upphovsrätt Musikmuseet den 17 april 2007 Susanna Broms Om det är något man vill göra, är det troligtvis förbjudet! 2007-04-17 Susanna Broms 2 Upphovsrättens reglering Bern-konventionen

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN Skyddandet av datorprogram genom patent och upphovsrätt- En jämförelse mellan medlemsstaterna i den Europeiska Unionen och USA med fokus på situationen inom den Europeiska Unionen

Läs mer

RP 45/2015 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 45/2015 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen om godkännande av avtalet om en enhetlig patentdomstol och med förslag till lagar om sättande i kraft av de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen

Läs mer

Vetenskapsrådets synpunkter på "Patentskydd för biotekniska uppfinningar 1 SOU 2008:20.

Vetenskapsrådets synpunkter på Patentskydd för biotekniska uppfinningar 1 SOU 2008:20. 2008-09-04 Diarienummer 112-2008-6225 Handläggare Håkan Billig Vetenskapsrådet YTTRANDE Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Vetenskapsrådets synpunkter på "Patentskydd för biotekniska uppfinningar 1

Läs mer

Patentinformation. Förord

Patentinformation. Förord Patentinformation Förord Detta dokument ersätter SIPF:s uppskattade patentmanual som första gången gavs ut 1989 och senast uppdaterades 1997. Sedan 1997 har många lagar och praxis förändrats. SIPF har

Läs mer

Upphovsrätt och standarder så hänger det ihop.

Upphovsrätt och standarder så hänger det ihop. Upphovsrätt och standarder så hänger det ihop. 1 Idag är hanteringen av standarder både enklare och mer riskabel Med denna broschyr vill vi hjälpa dig som användare och köpare av nationella och internationella

Läs mer

så lyckas du i internationella affärer tips från world intellectual property day 2015 patent- och registreringsverket

så lyckas du i internationella affärer tips från world intellectual property day 2015 patent- och registreringsverket så lyckas du i internationella affärer tips från world intellectual property day 2015 patent- och registreringsverket Med immaterialrätt i bagaget så lyckas du i internationella affärer Vid World Intellectual

Läs mer

varumärkesskydd Bygger du ditt varumärke för att få göra fler och bättre affärer? Då kan ett varumärkesskydd vara en klok investering.

varumärkesskydd Bygger du ditt varumärke för att få göra fler och bättre affärer? Då kan ett varumärkesskydd vara en klok investering. varumärkesskydd Bygger du ditt varumärke för att få göra fler och bättre affärer? Då kan ett varumärkesskydd vara en klok investering. VARUMÄRKESSKYDD när du har något som ingen annan har Varumärket är

Läs mer

Form och design blir allt viktigare. Ofta räcker det inte med att ta fram en smart produkt. För att nå kommersiell framgång måste produkten dessutom

Form och design blir allt viktigare. Ofta räcker det inte med att ta fram en smart produkt. För att nå kommersiell framgång måste produkten dessutom DESIGN Design som inte är registrerad lever ofta en rättslös tillvaro, fri att kopiera och tillverka. Med den ensamrätt som en registrering innebär behåller du lättare kontrollen över din idé. Form och

Läs mer

Lag om ändring av patentlagen

Lag om ändring av patentlagen RSv 170/1995 rd - RP 161/1995 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av patentlagen samt vissa lagar som har samband med den Till riksdagen har överlämnats regeringens

Läs mer

Kommittédirektiv. Immaterialrättens roll i innovationssystemet. Dir. 2014:77. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014

Kommittédirektiv. Immaterialrättens roll i innovationssystemet. Dir. 2014:77. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Kommittédirektiv Immaterialrättens roll i innovationssystemet Dir. 2014:77 Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur statens framtida insatser

Läs mer

TRIPS kontroversiellt patentavtal Trade Related Intellectual Property Rights

TRIPS kontroversiellt patentavtal Trade Related Intellectual Property Rights TRIPS kontroversiellt patentavtal Trade Related Intellectual Property Rights TRIPS-avtalet (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) reglerar immaterialrätt, eller skydd av intellektuell

Läs mer

elevuppgifter Likt Unikt FRÅGESTÄLLNINGAR FÖR SKOLAN

elevuppgifter Likt Unikt FRÅGESTÄLLNINGAR FÖR SKOLAN FRÅGESTÄLLNINGAR FÖR SKOLAN Likt Unikt Innovationsprocessen Vad är en uppfinning? Vem kan bli en uppfinnare? Hur tänker du dig en uppfinnare? Varför uppfinner man? Hur får man en idé? Hur går det till

Läs mer

Open Source - Utmaningar och fördelar

Open Source - Utmaningar och fördelar Open Source - Utmaningar och fördelar Johan Hübner Emil Dicksved 16 mars 2011 Agenda Vad är open source? Historik och utveckling över tid Krav på open source-licenser Översiktlig genomgång av några vanliga

Läs mer

Patenträtt - Introduktion

Patenträtt - Introduktion Immaterialrätt ME2020 Tillfälle 2 Fredag 26 mars 2010 Erik Woodcock Patenträtt - Introduktion Rättsakter Svenska Patentlagen (1967:837) (PL) Patentkungörelsen (1967:838) Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag. Dir. 2012:99. Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012

Kommittédirektiv. Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag. Dir. 2012:99. Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012 Kommittédirektiv Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag Dir. 2012:99 Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå de författningsändringar

Läs mer

Upphovsrätt i förändring

Upphovsrätt i förändring Upphovsrätt i förändring Mötesplats inför framtiden Borås 2005-10-12 Susanna Broms Kungl. biblioteket 1 Upphovsrättens reglering Bern-konventionen direktiv från EU-rådet nationell lagstiftning avtal 2

Läs mer

Datoriseringen vid Patent- och registreringsverket

Datoriseringen vid Patent- och registreringsverket UTREDNINGAR FRÅN RIKSDAGEN 1997/98:URD5 NÄRINGSUTSKOTTET Datoriseringen vid Patent- och registreringsverket Rapport utarbetad på uppdrag av näringsutskottets arbetsgrupp för uppföljnings- och utvärderingsfrågor

Läs mer

BEHÖVS ETT EG-PATENT? - en studie av utvecklingen av patenträtten i Europa

BEHÖVS ETT EG-PATENT? - en studie av utvecklingen av patenträtten i Europa BEHÖVS ETT EG-PATENT? - en studie av utvecklingen av patenträtten i Europa Lunds Universitet Institutionen för Juridik Examensarbete 20 p, vt 2000 Handledare: Carl Michael Quitzow Författare: Anna-Karin

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Kommittédirektiv En förbättrad varumärkesrätt inom EU Dir. 2015:53 Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Sammanfattning Genom att använda sig av varumärken kan företag särskilja och framhäva sina

Läs mer

Juridiska frågor kring fri programvara och öppen källkod

Juridiska frågor kring fri programvara och öppen källkod Juridiska frågor kring fri programvara och öppen källkod Daniel Westman Institutet för rättsinformatik Stockholms universitet http://www.juridicum.su.se/iri/dawe Fri programvara Bakgrund, ideologi och

Läs mer

Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden.

Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden. HEMSTÄLLAN 2015-04-29 Dnr: 12-2015/1151 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden. Patent och registreringsverket

Läs mer

PATENTLAGEN. en kommentar och en jämförelse med EPC och PCT. Bengt G. Nilsson Catarina

PATENTLAGEN. en kommentar och en jämförelse med EPC och PCT. Bengt G. Nilsson Catarina PATENTLAGEN en kommentar och en jämförelse med EPC och PCT Bengt G. Nilsson Catarina Innehåll Förord Förkortningar Inledning - patentlagen i internationell inramning Internationella överenskommelser Pariskonventionen

Läs mer

2005-06-02 1 Open Source-licenser

2005-06-02 1 Open Source-licenser 2005-06-02 1 Open Source-licenser Open Source-licenser NEA Nätverket för Elektroniska Affärer Advokat Sofia Geilert 2005-06-02 2 Open Source-licenser Open Source-licenser Antal olika licenser för open

Läs mer

Amina Lundqvist (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Amina Lundqvist (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Nationella patent på engelska Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 14 november 2013 Beatrice Ask Amina Lundqvist (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Juridik för nyföretagare 14 novmber 2012 Ludvig Holm

Juridik för nyföretagare 14 novmber 2012 Ludvig Holm Juridik för nyföretagare 14 novmber 2012 Ludvig Holm Inledning Första åtgärder Organisationsformer Avtal Marknadsföring Immaterialrätt Fritt fram att börja? Hinder på grund av anställning? Hinder på grund

Läs mer

Praktisk information

Praktisk information Praktisk information Intygen kommer skickas inom två veckor till alla deltagare som har gått 5 av 7 tillfällen. Sandra Hamadi ansvarar för dessa intyg och ni kan kontakta henne för vidare frågor på sandra.hamadi@su.se

Läs mer

146/2010. 103 33 Stockholm Ju 2010/326/L3146/2010. Remissvar. Kommissionens förslag till förordning för EU-patentets översättningsarrangemang

146/2010. 103 33 Stockholm Ju 2010/326/L3146/2010. Remissvar. Kommissionens förslag till förordning för EU-patentets översättningsarrangemang Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Vår referens/dnr: 146/2010 Rosenbad Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Ju 2010/326/L3146/2010 Stockholm 2010-08-27 Remissvar Kommissionens

Läs mer

Tack för att du använder Vanderbilts webbplats. Vi vill nedan upplysa dig som användare av Vanderbilts webbplats om våra användarvillkor.

Tack för att du använder Vanderbilts webbplats. Vi vill nedan upplysa dig som användare av Vanderbilts webbplats om våra användarvillkor. Tack för att du använder Vanderbilts webbplats. Vi vill nedan upplysa dig som användare av Vanderbilts webbplats om våra användarvillkor. 1. Omfattning 2. Tjänster 3. Registrering, lösenord 4. Rätten att

Läs mer

TEKOGUIDE - IMMATERIALRÄTT 1. INLEDNING

TEKOGUIDE - IMMATERIALRÄTT 1. INLEDNING TEKOGUIDE - IMMATERIALRÄTT 1. INLEDNING 1.1 Förord Denna skrift är avsedd att fungera som en handbok och informationskälla för TEKO-företags arbete med immaterialrättsliga frågor oavsett om man arbetar

Läs mer

IMMATERIELLA TILLgångAR

IMMATERIELLA TILLgångAR IMMATERIELLA Tillgångar En stor del av ditt företags värde beror på de idéer du har utvecklat och skyddat. Om du skyddar ditt varumärke, din design eller uppfinning ökar chanserna att tjäna pengar på din

Läs mer

Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16)

Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) YTTRANDE 1 (5) Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) (N2015/2421/IF) 1. Inledande synpunkter Hovrätten instämmer i utredningens bedömning att Patent- och registreringsverkets (PRV)

Läs mer

Creative Commons en guide för lärare

Creative Commons en guide för lärare Creative Commons en guide för lärare Vad är Creative Commons? Alla texter, bilder, filmer och ljudinspelningar ja nästan allt du skapar ägs av dig som upphovsman. Detta ägande gör det möjligt för dig att

Läs mer

Fråga 2: Immaterial- och marknadsrätt

Fråga 2: Immaterial- och marknadsrätt Fråga 2: Immaterial- och marknadsrätt Alice planerar att importerar exotiska frukter till Sverige och sedan sälja dem vidare till svenska livsmedelshandlare. För att öka kunskapen om och intresset för

Läs mer

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter Promemoria Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter I juni 2011 fick en utredare i uppdrag att se över vissa frågor om prissättning, tillgänglighet

Läs mer

Villkor för medlemskap i Nutrilett Willpower Group. Gäller fr.o.m. 1 maj 2016.

Villkor för medlemskap i Nutrilett Willpower Group. Gäller fr.o.m. 1 maj 2016. Villkor för medlemskap i Nutrilett Willpower Group. Gäller fr.o.m. 1 maj 2016. Orkla Health AS, org. nr. 919 661 356 (Orkla Health) ger dig tillgång till Nutrilett Willpower Group på följande villkor.

Läs mer

Patentskydd för biotekniska uppfinningar. Bioteknikkommitténs slutsatser

Patentskydd för biotekniska uppfinningar. Bioteknikkommitténs slutsatser Patentskydd för biotekniska uppfinningar Bioteknikkommitténs slutsatser Bakgrund till utredningsuppdraget Genomförandet av bioteknikdirektivet 98/44/EG i svensk rätt år 2004 Oro för att biotekniska patent

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR. 1. GODKÄNNANDE.

ANVÄNDARVILLKOR. 1. GODKÄNNANDE. Senaste revision 2012-09-01 ANVÄNDARVILLKOR. Sport3x med webbadress www.sport3x.se 1. GODKÄNNANDE. 1.1 Sport3x administrerar Webbsida ("Sport3x") med adress www.sport3x.se och den tjänst som där tillhandahålls

Läs mer

Patent Immaterialrätten och marknadsrätten i det digitala samhället, HT 2013. Åsa Hellstadius Affärsrätt, IEI

Patent Immaterialrätten och marknadsrätten i det digitala samhället, HT 2013. Åsa Hellstadius Affärsrätt, IEI Patent Immaterialrätten och marknadsrätten i det digitala samhället, HT 2013 Åsa Hellstadius Affärsrätt, IEI Patenträtt Ett kontrakt mellan uppfinnare och allmänhet Allmänheten (Staten) erbjuder ensamrätt

Läs mer

Patent Immaterialrätten och marknadsrätten i det digitala samhället, HT 2013

Patent Immaterialrätten och marknadsrätten i det digitala samhället, HT 2013 Patent Immaterialrätten och marknadsrätten i det digitala samhället, HT 2013 Åsa Hellstadius Affärsrätt, IEI Patenträtt Ett kontrakt mellan uppfinnare och allmänhet Allmänheten (Staten) erbjuder ensamrätt

Läs mer

PRV./. Lettlands Patentverk PRV./. Demokratiska Folkrepubliken Koreas Patentverk

PRV./. Lettlands Patentverk PRV./. Demokratiska Folkrepubliken Koreas Patentverk Förteckning internationella överenskommelser Datum Titel Parter Giltighetstid 1993-01-26 Agreement between the Latvian Patent Office (LPO) and the Swedish Patent and Registration office (SPO) on cooperation

Läs mer

Open Source-licenser

Open Source-licenser 2005-12-02 1 Open Source-licenser Open Source NEA Nätverket för Elektroniska Affärer Advokat Sofia Geilert 2005-12-02 2 Open Source-licenser Vad är Open Source Software (OSS)? Öppen källkod Programvara

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR ANTIQNET

ANVÄNDARVILLKOR ANTIQNET Allmänt ANVÄNDARVILLKOR ANTIQNET Dessa allmänna villkor ("Allmänna Villkoren"), tillsammans med övriga villkor som finns på AntiqNets webbplats ("Webbplatsen") samt övriga villkor som AntiqNet i vissa

Läs mer

Svenska Linuxföreningen. Fri programvara Mycket mer än gratis 1(36) Copyright 2005, 2006 Marcus Rejås <marcus@rejas.se>

Svenska Linuxföreningen. Fri programvara Mycket mer än gratis 1(36) Copyright 2005, 2006 Marcus Rejås <marcus@rejas.se> Fri programvara Mycket mer än gratis Copyright 2005, 2006 Marcus Rejås Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation på alla sätt som anses lämpliga så länge som syftet

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2008-10-21 266 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Patent- och registreringsverket Box 5055 10242 Stockholm MOTPART ME Data Isle of Man Great Britain SAKEN Alternativt

Läs mer

SUPPORTING SINCE 1870. @Copyright Zacco A/S 2015-10- 22

SUPPORTING SINCE 1870. @Copyright Zacco A/S 2015-10- 22 SUPPORTING SINCE 1870 1 SEMINARIUM PÅ JOHANNEBERG SCIENCE PARK, 21 OKTOBER Ensamrätt till en idé 2 SEMINARIUM PÅ JOHANNEBERG SCIENCE PARK Göran Bergqvist, European Trademark and Design Attorney Goran.bergqvist@zacco.com,

Läs mer

Harmonisering av europeisk patenträtt - Historia, tillvägagångssätt och strategiska överväganden

Harmonisering av europeisk patenträtt - Historia, tillvägagångssätt och strategiska överväganden ISRN-nr LIU-IEI-FIL-G--14/01103--SE Harmonisering av europeisk patenträtt - Historia, tillvägagångssätt och strategiska överväganden Harmonisation of European Patent Law - History, approach and strategic

Läs mer

Upphovsrättligt skyddat material

Upphovsrättligt skyddat material 1 Upphovsrättligt skyddat material Beskrivande framställningar i tal och skrift Datorprogram Filmverk Fotografiska verk, alster av bildkonst Alster av byggnadskonst eller brukskonst Andra verk Förutsättning

Läs mer

Sammanfattning. Skydd för material/information. Insamling av material/information. Användning av material/information. Ansvar för material/information

Sammanfattning. Skydd för material/information. Insamling av material/information. Användning av material/information. Ansvar för material/information Skydd för material/information Insamling av material/information Användning av material/information Ansvar för material/information Skydd för material/information - Upphovsrätt - Designrätt - Varumärkes-

Läs mer

Undervisningsplan Civilrätt B (7,5 hp)

Undervisningsplan Civilrätt B (7,5 hp) 1 (16) 2015-11-19 Undervisningsplan Civilrätt B (7,5 hp) Allmänt om kursen Innehåll och målsättning Civilrätt B (7,5 hp) är en obligatorisk kurs inom ramen för juristprogrammet och filosofie kandidatexamen

Läs mer

Rådets beslut av den 10 mars 2011 om bemyndigande av ett fördjupat samarbete på området skapande av ett enhetligt patentskydd (2011/167/EU).

Rådets beslut av den 10 mars 2011 om bemyndigande av ett fördjupat samarbete på området skapande av ett enhetligt patentskydd (2011/167/EU). EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 23 juni 2011 (24.6) (OR. en) Interinstitutionella ärenden: 2011/0093 (COD) 2011/0094 (CNS) 11328/11 PI 67 CODEC 995 NOT från: Ordförandeskapet till: Rådet Föreg. dok.

Läs mer

Branschutredning av läkemedelssektorn

Branschutredning av läkemedelssektorn EUROPEISKA KOMMISSIONEN GD Konkurrens Branschutredning av läkemedelssektorn Preliminär rapport (Arbetsdokument från GD Konkurrens) Sammanfattning 28 november 2008 3 SAMMANFATTNING A. Inledning och översikt

Läs mer

Upphovsrättens. Din rutt till upphovsrätten

Upphovsrättens. Din rutt till upphovsrätten Upphovsrättens Din rutt till upphovsrätten Upphovsrättens ABC Denna broschyr innehåller basinformation om upphovsrätten. I broschyren finns också svar på upphovsrättsfrågor från skolvärlden. Kopiraitti

Läs mer

2013-11-05. Upphovsrätt. Innehåll. Immaterialrätt. Upphovsrätt och examensarbetet. Grunder i upphovsrätten. Vad skyddas?

2013-11-05. Upphovsrätt. Innehåll. Immaterialrätt. Upphovsrätt och examensarbetet. Grunder i upphovsrätten. Vad skyddas? Upphovsrätt Innehåll Maria Björklund Bibliotek & IKT Termin 5 HT 2013 Grunderna i upphovsrätt Vad får jag göra med texter, bilder och annat material? Patent Publiceringsetik Citering och att referera korrekt

Läs mer

Utlysning: Medfinansiering EU-projekt

Utlysning: Medfinansiering EU-projekt EM4000 W-4.0, 2010-11-17 2016-04-26 1 (7) Utlysning: Medfinansiering EU-projekt Energimyndigheten utlyser 2 miljoner kronor för medfinansiering EUprojekt. I denna utlysning välkomnas projektförslag för

Läs mer

Öppen/Fri programvara

Öppen/Fri programvara Öppen/Fri programvara, 19 januari 2003 1(13) Öppen/Fri programvara DENNA PRESENTATION ÄR INTE KLAR, KOMMENTARER MOTTAGES TACKSAMT. CyberRymden 2002-09-10 Marcus Rejås $Id: slides.tex,v

Läs mer

2. BEVILJANDE AV LICENS:

2. BEVILJANDE AV LICENS: SMART Technologies Inc. Slutanvändarlicensavtal för programvara LÄS DETTA SLUTANVÄNDARLICENSAVTAL ( LICENSAVTALET ) NOGGRANT INNAN DU ANVÄNDER PROGRAMVARAN. GENOM ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN ACCEPTERAR DU

Läs mer

IP MANUAL UTGIVARE: SU INNOVATION. Immaterialskydd Patent, Design, Varumärke och Upphovsrätt.

IP MANUAL UTGIVARE: SU INNOVATION. Immaterialskydd Patent, Design, Varumärke och Upphovsrätt. IP MANUAL UTGIVARE: SU INNOVATION IP manual, framtagen av SU Innovation, för forskare, studenter och anställda vid Stockholms universitet. Immaterialskydd Patent, Design, Varumärke och Upphovsrätt. Copyright

Läs mer

Policy för öppen källkod

Policy för öppen källkod CeHis Arkitekturledning Sida: 1 (12) Policy för öppen källkod RIV Tekniska Anvisningar Utgåva A, 2011-01- 20 Sida 1 (12) CeHis Arkitekturledning Sida: 2 (12) Utgåvehistorik Utgåva Datum Beskrivning Ändringarna

Läs mer

RÅDETS DIREKTIV 93/98/EEG. om harmonisering av skyddstiden för upphovsrätt och vissa närstående rättigheter

RÅDETS DIREKTIV 93/98/EEG. om harmonisering av skyddstiden för upphovsrätt och vissa närstående rättigheter 13/Vol 25 Europeiska gemenskapernas officiella tidning 75 393L0098 241193 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 290/9 RÅDETS DIREKTIV 93/98/EEG av den 29 oktober 1993 om harmonisering av skyddstiden

Läs mer

Din guide till upphovsrätten

Din guide till upphovsrätten Din guide till upphovsrätten Därför upphovsrätt Upphovsrättslagen Upphovsrätten är ett viktigt instrument för kulturell utveckling och fritt skapande. Den bidrar till ett brett och mångfacetterat kulturliv

Läs mer

Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014

Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014 Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014 Valmanifest för Piratpartiet inför EU-parlamentsvalet 2014 Piratpartiet tror på alla människors lika värde, och lika rätt att utveckla sin särart. Vi ser de enorma

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-029

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-029 PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-029 2015-09-21 Till regeringen Justitiedepartementet Ny patentlag (SOU 2015:41) (Ju2015/3556/L3) Patentbesvärsrätten (PBR) lämnar följande yttrande över Patentlagsutredningens

Läs mer

ENKÄT OM AVTALSREGLER FÖR KÖP AV DIGITALT INNEHÅLL OCH FYSISKA VAROR PÅ NÄTET

ENKÄT OM AVTALSREGLER FÖR KÖP AV DIGITALT INNEHÅLL OCH FYSISKA VAROR PÅ NÄTET ENKÄT OM AVTALSREGLER FÖR KÖP AV DIGITALT INNEHÅLL OCH FYSISKA VAROR PÅ NÄTET Uppgifter om svaranden 1. Ange för- och efternamn ELLER namnet på den organisation / det företag / den institution du företräder

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:39 Myndighetsdatalag (Dnr Ju2015/3364/L6)

Betänkandet SOU 2015:39 Myndighetsdatalag (Dnr Ju2015/3364/L6) YTTRANDE 2015-11-20 Dnr: 2015/1557 Regeringskansliet Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Skickas också med e-post till: nils.sjoblom@regeringskansliet.se Betänkandet SOU 2015:39 Myndighetsdatalag

Läs mer

Skydd för uppfinning och utveckling immaterialrätt

Skydd för uppfinning och utveckling immaterialrätt Skydd för uppfinning och utveckling immaterialrätt Uppgift Anteckna Information På www.svensktnaringsliv.se hittar du massor av nyttig information om näringslivet och våra samarbeten med skolan. Svenskt

Läs mer

DU BÖR LÄSA FÖLJANDE AVTAL NOGGRANT INNAN DU ANVÄNDER DENNA PROGRAMVARA. DIN

DU BÖR LÄSA FÖLJANDE AVTAL NOGGRANT INNAN DU ANVÄNDER DENNA PROGRAMVARA. DIN LICENSAVTAL FÖR SLUTANVÄNDARE FÖR SONY PROGRAMVARA DU BÖR LÄSA FÖLJANDE AVTAL NOGGRANT INNAN DU ANVÄNDER DENNA PROGRAMVARA. DIN ANVÄNDNING AV PROGRAMVARAN UTGÖR DIN ACCEPT TILL AVTALET. VIKTIGT LÄS NOGGRANT:

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR för TomToms Webbplatser

ANVÄNDARVILLKOR för TomToms Webbplatser ANVÄNDARVILLKOR för TomToms Webbplatser 1 Tillämpningsområde Dessa Användarvillkor gäller för användning av TomToms Webbplatser och innehåller dina rättigheter, skyldigheter och restriktioner vid användning

Läs mer

Patent i praktiken. Vinnova/SSF. 6 oktober 2010

Patent i praktiken. Vinnova/SSF. 6 oktober 2010 Patent i praktiken Vinnova/SSF 6 oktober 2010 Bergenstråhle & Lindvall på 1 minut Konsulter inom Intellectual Property Management Vi hjälper innovativa företag att skydda och utveckla värdet på sin kunskap

Läs mer

Enkel Digital Skyltning. på några minuter...

Enkel Digital Skyltning. på några minuter... Enkel Digital Skyltning på några minuter... Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen Vi har tagit fram tre färdiga paket

Läs mer

Lathund för webbpublicering av bilder

Lathund för webbpublicering av bilder Lathund för webbpublicering av bilder Innehåll Lathund för webbpublicering av bilder... 1 Vilka bilder får du publicera på webben?... 2 Bilder på Google... 3 Creative Commons bilder... 4 Bilder utan upphovsrätt

Läs mer

Bibliotek och europeisk upphovsrättsreform

Bibliotek och europeisk upphovsrättsreform Bibliotek och europeisk upphovsrättsreform Jonas Holm Jurist, Stockholms universitet Ordförande, LIBERs arbetsgrupp för upphovsrätt e-mail: jonas.holm@su.se Vad är det för materia jag talar om som upphovsrätt?

Läs mer

Fickfakta om svensk internationell handel och dess betydelse

Fickfakta om svensk internationell handel och dess betydelse Frihandel ger tillväxt Fickfakta om svensk internationell handel och dess betydelse sverige och frihandeln En allt öppnare världshandel, tillsammans med ett stabilt regelverk och fungerande samhällsinstitutioner,

Läs mer

We love doing business. Don t you?

We love doing business. Don t you? SynchWakeup IP WeSynch legal services made simpler We love doing business. Don t you? WeSynch is a series of quick, affordable and high quality legal tools for you and your company whether you don t have

Läs mer

Upphovsrätt. Upphovsrättens grunder. Universitetsjurist Martin Putsén. Juristfunktionen, Linköpings universitet

Upphovsrätt. Upphovsrättens grunder. Universitetsjurist Martin Putsén. Juristfunktionen, Linköpings universitet Upphovsrätt Upphovsrättens grunder Universitetsjurist Martin Putsén Juristfunktionen, Linköpings universitet 2012-10-19 Upphovsrättens grunder Bakgrund Upphovsrättsliga grunder Exempel Litteratur Webbaserat

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

Vakna upp Sverige! DAGS FÖR INNOVATION!

Vakna upp Sverige! DAGS FÖR INNOVATION! Vakna upp Sverige! DAGS FÖR INNOVATION! Stockholm 23:e maj, 2006 Tror någon att vi är ledande i Europa, eller i världen, på att förädla våra innovationer, tänk om! Jag vill se ett politiskt initiativ att

Läs mer

Svenska Föreningen för Upphovsrätt 5 november 2002. Mikael Pawlo Något om öppen kod, öppen text och öppen musik

Svenska Föreningen för Upphovsrätt 5 november 2002. Mikael Pawlo Något om öppen kod, öppen text och öppen musik Svenska Föreningen för Upphovsrätt 5 november 2002 Mikael Pawlo Något om öppen kod, öppen text och öppen musik 2 minuter upphovsrätt Traditionell licensiering Fri programvara Öppen källkod Öppet innehåll

Läs mer

LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT

LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT Given i Helsingfors den 10 maj 1991 LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap. Allmänna stadganden 1 Den som har gjort en uppfinning eller den till vilken uppfinnarens

Läs mer

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ 63((&+ (UNNL/LLNDQHQ Ledamot av Europeiska kommissionen med ansvar för näringspolitik och informationssamhället 0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ Norden digitalt konferens +HOVLQJIRUVGHQRNWREHU

Läs mer

T3 31 maj 2012 -- Fråga i immaterial- och marknadsrätt (8 p.)

T3 31 maj 2012 -- Fråga i immaterial- och marknadsrätt (8 p.) Tentamen med svarsindikationer T3 31 maj 2012 -- Fråga i immaterial- och marknadsrätt (8 p.) Barbie är en mycket välkänd docka. Den tillverkas av det amerikanska företaget Mattel som också innehar svensk

Läs mer

Till dig som driver företag

Till dig som driver företag Till dig som driver företag Underlag för att arbeta med pilotsatsningen Finansiering av strategi för immateriella tillgångar för små och medelstora företag Framtagning av strategi för affärsstrategisk

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:12 2013-07-11 Mål nr C 8/12

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:12 2013-07-11 Mål nr C 8/12 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:12 2013-07-11 Mål nr C 8/12 KÄRANDE Plaza Publishing Group AB Att: C. Ö. Box 30210, 104 25 STOCKHOLM Ombud: advokaten M. F., H. Legal Advokat AB, Kaptensgatan 12, 114 57 STOCKHOLM

Läs mer

SFIR - Svenska Föreningen för Industriellt Rättsskydd

SFIR - Svenska Föreningen för Industriellt Rättsskydd SFIR - Svenska Föreningen för Industriellt Rättsskydd 2001-12-17 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 STOCKHOLM Remiss: Mönsterutredningens förslag till formskyddslag

Läs mer

LICENSAVTAL FÖR SLUTANVÄNDARE

LICENSAVTAL FÖR SLUTANVÄNDARE LICENSAVTAL FÖR SLUTANVÄNDARE Läs följande licensavtal noggrant innan du börjar använda det här programmet. Genom att acceptera detta avtal godkänner du att bli licensinnehavare och accepterar till fullo

Läs mer