KVINNORS MUSIK I EGEN FESTIVAL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KVINNORS MUSIK I EGEN FESTIVAL"

Transkript

1 Ars Nova. KVINNORS MUSIK I EGEN FESTIVAL Det är svårt, ja oftast omöjligt att höra om ett musikstycke skrivits av en man eller av en kvinna, detta oavsett epok. Gissar man på en man har man oftast rätt, för vi känner till betydligt färre verk av kvinnor än av män. Detta har också fått till följd, att den musik kvinnor ändå skrivit ofta glömts bort, och det i sin tur har bidragit till att betydligt färre kvinnor än män komponerar, men det finns fler faktorer. Idag är 21 % av medlemmarna i Föreningen Svenska Tonsättare, FST, kvinnor. Ännu färre musikstycken av kvinnor procentuellt sett spelades länge i våra konserthus, för tio år sedan var det bara 1,2 %. När Karin Rehnqvist, själv en av våra mest uppmärksammade tonsättare, upptäckte detta, tog hon initiativet till att bilda KVAST, som uttolkas Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare, med målsättningen att öka andelen musik skriven av kvinnor på repertoaren. Det är tio år sedan i år, och för att tydligare sätta de kvinnliga tonsättarna på Astrid Pernille Hartmann.

2 kartan, anordnade man den oktober en festival i Stockholms konserthus, där man för övrigt från början visat sig mycket positiv till att öka andelen framförda verk av kvinnliga tonsättare. Med tanke på de feministiska tendenser, som på senare år svept fram över västvärlden, inte bara i kölvattnet av Me too-uppropet, kunde nog inte tidpunkten ha varit bättre vald. Varför har då kvinnors musik fått stå tillbaka så länge? Astrid Pernille Hartmann, programredaktör på GöteborgsOperan och ordförande i KVAST, som vi mötte redan i Kammarmusik-Nytt nr 4/2017, tror att det kan ha flera orsaker. En sådan är kanoniseringen av vissa verk, som fått utgöra standard repertoaren, menar hon och föreslår en ny åtgärd. När man anordnar provspelningar till våra stora orkestrar, ber man de provspelande att spela ett stycke av en kvinnlig komponist, så kan musikerna fås att öva in också kvinnors musik och få in den på repertoaren den vägen. Astrid Pernille Hartmann påpekar också betydelsen av nätverk som en viktig anledning till att KVAST har bildats. En utbildningsfråga Det är säkert så att kvinnor i alla tider har skrivit musik, men de har mest varit amatörer, eftersom de inte fått möjlighet att utbilda sig. Alice Tegnér är ett bra exempel på detta, och även om hon skaffade sig en nisch som vår främsta tonsättare av barnvisor, skrev hon också både kör- och kammarmusik av hög kvalitet, däremot ingen orkestermusik, och hon sörjde hela livet över att hon inte hade fått en kompositionsutbildning på konservatorienivå. På liknande sätt var det med Felix Mendelssohns syster Fanny: båda var mycket talangfulla tonsättare, men Fanny fick aldrig samma utbildning som sin bror. Runt förra sekelskiftet var det nu inte bara Alice Tegnér som blev känd för sin musik, utan också flera framstående kvinnliga tonsättare som Elfrida Andrée, Valborg Aulin, Helena Munktell, Laura Netzel och Amanda Maier-Röntgen. Detta var samtidigt som kvinnokampen för rösträtt var som intensivast, så kanske deras kamp inspirerade dessa begåvade kvinnor till att visa upp sin musik? Det tror jag absolut, och det även på talen med kvinnliga konstnärer och tonsättare som Germaine Taillferre i Frankrike. Vi är lite extra nyfikna på att få fram musik från talen till vår repertoarbank, för sedan satte det andra världskriget stopp för så mycket, det blev ett bakslag, och därefter tog det lång tid att få igång den skapande processen. Och fortfarande är de kvinnliga tonsättarna alltså klart färre än de manliga. En orsak till det menar Astrid är, att det råder en uppfattning att tonsättare är ett manligt yrke och ingenting för en kvinna. Dessutom har ju länge dirigenter och andra beslutsfattare i musiklivet varit män, så det finns många Performanceartisten Marcela Lucatelli. Publiken vid Marcela Lucarellis framträdande.

3 lager att tränga igenom. Hon berättar också, att inom Norsk Komponistforening, som motsvarar FST, har man en grupp, Kvinneligan, däremot ingen självständig förening som KVAST. På frågan om det är viktigt att det bara ingår kvinnor i gruppen, fick man svaret att det var viktigt, eftersom det händer andra saker i en grupp utan män, och själv säger Astrid, att hon känner sig mera fri att lägga fram sina tankar och idéer i en sådan grupp. Vägen för Astrid Pernille Hartmann, som själv inte är tonsättare, till att bli ordförande i KVAST gick genom föreningen för kvinnors musik, Euterpe, som hon var med att starta i Göteborg redan 1992, men hon har alltid varit engagerad i kvinnofrågor och fann att utvecklingen gick för långsamt. Visserligen ökar antalet kvinnor i musikhögskolornas kompositionsklasser, men de utgör fortfarande bara 1/3 av studenterna, och det tycks finnas ett motstånd hos dem att skriva för orkester, som förstås är komplicerat, så många väljer istället att ägna sig åt elektroakustisk ljudkonst, där man äger sin orkester, som Astrid uttrycker det. KVAST och samhället Men i vad mån beror det på KVASTs verksamhet, att antalet kvinnliga tonsättare ökar, och hur mycket beror det på det alltmera kvinnopositiva samhällsklimat med t.ex. en regering, som kallar sig feministisk, som vuxit fram på senare år? Ja, Astrid vänder lite på frågan och menar att i och med att man upptäckt att komponerande inte bara handlar om att skriva för orkester, utan att det finns ett brett fält av olika musikformer att ta sig an, så blir det mer attraktivt att bli tonsättare. Vad KVAST har gjort är att visa fram problematiken med att så lite musik av kvinnor framförs, och det verkar också finnas en god vilja att göra något åt detta. Annars är ju en praktisk åtgärd, som KVAST vidtagit, och som Astrid Pernille Hartmann berättade om i den tidigare intervjun, att sätta upp en repertoarbank, där f.n. omkring verk av kvinnor finns sökbara på föreningens hemsida fördelade på genre och annat, som gör det lätt att hitta sådan musik man har behov av. Även Musik- och teaterbiblioteket och Svensk Musik har en liknande katalog, fast KVASTs repertoarbank har flera filter, berättar hon, och man vill gärna förbättra repertoarbanken ännu mer, men det är en resursfråga. Man har också med stöd av Svenska Postkodstiftelsen lanserat Repertoarrycket III, som ska drivas av två projektledare på deltid och ta fram en ny statistik till våren, bygga ut repertoarbanken och kontakta utbildningsanstalter och kulturskolor. Det sistnämnda är ett nytt steg, som man tycker är mycket viktigt. Repertoarrycket III ska pågå i 1½ år, men man siktar på hundraårsjubileet 2021 av att kvinnorna fick rösträtt, då målet är att åtminstone 21 % av den musik som spelas ska vara skriven av kvinnor. Även på längre sikt hoppas man förstås, att denna drive ska få effekt. Cecile Rives framträdde på hög höjd. Leo Correia de Verdier symaskinsartist.

4 Sedan tre år tar FST in KVASTs statistik i sin, och man diskuterar nu ett fortsatt statistiksamarbete. Något Astrid också betonar är, att musikverken måste få mer än en enda chans till uppförande, men det är ju ett problem alla tonsättare delar. Sambeställningar, d.v.s. att flera konsertgivare går ihop om en beställning, kan ju också fungera bra. Samtidigt kan jag tänka, att det kanske leder till färre beställningar, säger Astrid Pernille Hartmann. Man kan se KVAST som en förening, som arbetar på sin egen avveckling, när det blivit lika självklart att spela musik av kvinnor som av män, och det finns faktiskt ett officiellt svenskt mål: Det är 40 %, d.v.s. den dagen repertoaren i våra konserthus består av 40 % musik skriven av kvinnor, behövs kanske inte en sådan här förening. Då skulle den kunna ha en mer social funktion, som en plats där kvinnor som skriver musik kan träffas och tala med varandra, utan att det alltid måste finnas ett krav på arbetsinsatser. Det är mot den här bakgrunden man ska se KVASTs 10-årsjubileum i Stockholm, där programmet var uppdelat på två orkesterkonserter den 10 och 11 oktober samt en fullmatad festivalhelg med elva programpunkter. Tankar kring festivalen Festivalen i sig var naturligtvis mycket angelägen. Det är med speciella satsningar man har möjlighet att väcka medvetenhet om ett visst problem, i det här fallet att musikens kvalitet måste vara viktigare än vem som skrivit den. Så hur var KVAST-jubileet utformat? Det bestod, förutom av orkesterkonserterna, av ett samtalsforum på engelska, eftersom många av deltagarna inte var svenska, och ett panelsamtal, i båda fallen enbart med kvinnliga deltagare, fem konserter och sex performances, något KVAST alltså också vill stödja och sett till antal således överraskande blev till en huvudsak. Dessa var av de mest skiftande slag som vokalartisten Marcela Lucatelli, som inledde med att inta olika poser som en staty för att sedan övergå i att producera ljud, som delvis var så obehagligt, att delar av publiken satt med händerna för öronen, och så småningom stoppa in en mikrofon i munnen. En provokation, så klart, men hade hon något att säga? Då var den franska sopranen Cecile Rives framträdande på styltor roligare, även om man hellre hade hört henne sjunga. Sisterloops, Alexandra Nilsson och Marie Gavois, stod på var sin sida om trappuppgången till Grünewaldsalen och samtalade via megafoner, men på grund av den överakustiska miljön var det svårt att uppfatta mer än enstaka ord. Ett fjärde exempel på performance var symaskinsmusikern Leo Correira de Verdiers framträdande. Med hjälp av modern teknik som datorer och sequencers har hon utvecklat symaskinsmusicerandet till en helt ny nivå, stod det i programboken. Det låg nog annars närmare till hands att uppfatta detta som att Paulina Pfeiffer. Eva Sidén.

5 det var kejsarens nya kläder hon sydde på. Så till de fem konserterna. Ars Nova från Malmö inledde. Det är en ensemble som anpassar sig efter de verk man spelar, t.ex. finska Cecilia Damströms pianokvintett Aino tillägnad Aino Sibelius minne och israeliska Talia Amars MutaMorphosis för flöjt och elektronik. Den konserten innehöll för övrigt tre verk av utländska komponister, och fler blev det i en senare konsert rubricerad Internationellt, men båda konserterna innehöll även svenska verk. En kvällskonsert rubricerad Elektroniskt innehöll elektroakustiska verk av norska Maja Ratkje och svenska Hanna Hartman och Lise-Lotte Norelius. Söndagens första konsert bjöd bl.a. på ett uruppförande, Malin Bångs pebbles and eternal thirst av flöjtkvartetten 40F. Eftersom KVAST inte bara vill lyfta fram dagens utan också tidigare generationers kvinnliga tonsättare, hade man ägnat den avslutande konserten åt historisk musik. Hittills under festivalhelgen hade samtliga musiker varit kvinnor, men den här konserten inleddes av fyra herrar, violinisterna Johannes Lörstad och Patrik Swedrup, altviolinisten Arne Stenlund och cellisten Klas Gagge, men det var förstås en kvinna, Amanda Maier-Röntgen, som skrivit den mycket tilltalande stråkkvartetten från 1877, som Maierkvartetten här uruppförde i modern tid. Den har legat ospelbar, eftersom vissa originalsidor saknas, men B Tommy Andersson hade skickligt kompletterat den. Förutom det inledandet stycket blev det en ren romanskonsert med mezzosopranen Paulina Pfeiffer och pianisten Nigar Dadascheva. Sammanfattning Det var inget fel på något av konsertframförandena, tvärt om, och jag vill gärna påpeka, att Paulina Pfeiffer och Nigar Dadascheva vill man gärna höra igen. Ändå hade man önskat att få höra fler instrumentala kammarmusikverk av dessa kvinnor, som var pionjärer för drygt 100 år sedan. Eller kunde man med fördel ha bytt ut någon performance mot en konsert med äldre instrumentalmusik. I konserten betecknad Internationellt, kurerad och koordinerad av Eva Sidén, tilllika tonsättare och vice ordförande i KVAST, hade hon själv en dominerande roll genom att framträda i fem av de nio verken och därutöver få ett utdrag ur sin kommande opera Spirit of Gunna framförd. Med tanke på att flera av de mest kända, kvinnliga tonsättarna inte alls var representerade på festivalen, kan man undra på vilka grunder verken och de medverkande musikerna hade valts ut. Hur icke-musikaliska performances platsar i denna alltså i övrigt angelägna kvinnomusikfestival, är också svårt att förstå. Nigar Dadascheva. Calle Friedner text och foto Maierkvartetten.

MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN. BBrass

MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN. BBrass MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN BBrass MUSIKERUTBILDNINGEN MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ Musikerutbildningen brass Musikerutbildningen erbjuder specialiserade utbildningsprogram som förbereder dig

Läs mer

Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Handledare: Annamia Larsson Karl Hedbom Examenskonsert

Läs mer

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan 2015-2016 Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Vi hoppas du förstår vilken förmån du som är ung och bor i Skinnskatteberg har. Du har chansen att utan avgift få lära dig att:

Läs mer

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Thomas Rudberg.

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Thomas Rudberg. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik Handledare: Peter Berlind Carlson Thomas Rudberg Examensarbete - Thomas Rudberg, Piano Sergej Rachmaninov Pianosonat

Läs mer

Repertoarstatistik. över arton orkestrar och fem operahus i Sverige spelåret 2014/15. Datum: 2015 05 20

Repertoarstatistik. över arton orkestrar och fem operahus i Sverige spelåret 2014/15. Datum: 2015 05 20 Repertoarstatistik över arton orkestrar och fem operahus i Sverige spelåret 04/5. Datum: 05 05 0 FST Föreningen Svenska Tonsättare Facebook: www.facebook.com/svenskatonsattare kansli@fst.se www.fst.se

Läs mer

över tjugoen musikinstitutioner i Sverige under spelåren 2016/2017, 2017/2018 och 2018/2019

över tjugoen musikinstitutioner i Sverige under spelåren 2016/2017, 2017/2018 och 2018/2019 Föreningen Svenska Tonsättare KVAST Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare Repertoarstatistik över tjugoen musikinstitutioner i Sverige under spelåren 2016/2017, 2017/2018 och 2018/2019 Föreningen Svenska

Läs mer

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Andreas Lyeteg.

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Andreas Lyeteg. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik Handledare: Peter Berlind Carlson Andreas Lyeteg Examensarbete Andreas Examenskonsert 24 Maj kl 19 Stora salen Andreas

Läs mer

Utbildningsnämnden för Musiker- och kyrkomusikerutbildningarna.

Utbildningsnämnden för Musiker- och kyrkomusikerutbildningarna. Utbildningsnämnden för Musiker- och kyrkomusikerutbildningarna. Berth Lideberg, föredragande hälsade ledamöterna välkomna. 1 Val av ordförande 2 Val av vice ordförande 3 Förslag till nya ledamöter Mattias

Läs mer

Preliminär verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

Preliminär verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt Preliminär verksamhetsplan 2015 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt 1 Ungt Ledarskap... 3 1.1 Ledarskolan... 3 2 Orkester och kör på lovet... 3 2.1 STORK på höstlovet... 3 2.2 Musik vid Ekebyholm

Läs mer

Kimitoöns musikfestspel firar 20 år och bjuder på två uruppföranden av Aulis Sallinen

Kimitoöns musikfestspel firar 20 år och bjuder på två uruppföranden av Aulis Sallinen YLE Nyheter Åboland 14.4.2018 Kimitoöns musikfestspel firar 20 år och bjuder på två uruppföranden av Aulis Sallinen PUBLICERAD 14.04.2018-10:05. Aulis Sallinen uppför två unika stycken i årets musikfestspel.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt Verksamhetsplan 2015 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt 1 Ungt Ledarskap... 3 1.1 Ledarskolan... 3 2 Kurser på lovet... 3 2.1 STORK på höstlovet... 3 2.2 Musik vid Ekebyholm på sommarlovet...

Läs mer

Konstnärlig kandidatexamen

Konstnärlig kandidatexamen Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Handledare: Mats Nilsson Fredrik Wadman Konstnärlig kandidatexamen

Läs mer

BAROCK (när Bach dog)

BAROCK (när Bach dog) BAROCK 1600-1750 (när Bach dog) Barock=överdriven, absurd Moll och durskalor Många nya stilar Långa dekorerade melodier Orkestermusik!! Generalbas, matematiskt beräknad SAKRAL MUSIK Passion. Ett sorts

Läs mer

BAROCKEN ca 1600-1750

BAROCKEN ca 1600-1750 BAROCKEN ca 1600-1750 Ordet barock betyder ungefär befängt eller konstigt. Namnet började användas när barocken var slut som en reaktion på epokens prålighet. * Musiken under barocken hade en tydlig puls

Läs mer

MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN. Träblås

MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN. Träblås MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN Träblås Musikerutbildningen träblås Musikerutbildningen erbjuder specialiserade utbildningsprogram som förbereder dig för professionell verksamhet som musiker

Läs mer

musik i s:t tomas kyrka

musik i s:t tomas kyrka vår 2016 musik i s:t tomas kyrka FEBRUARI Söndag 21/2 klockan 16.00 ORKESTERKONSERT J. Brahms: Akademisk festouvertyr Cesar Franck: Symfoni i c-mol Richard Strauss: Oboekonsert S:t Tomas symfoniorkester

Läs mer

SIDE BY SIDE A YOUTH MUSIC CAMP BY EL SISTEMA SWEDEN

SIDE BY SIDE A YOUTH MUSIC CAMP BY EL SISTEMA SWEDEN SIDE BY SIDE A YOUTH MUSIC CAMP BY EL SISTEMA SWEDEN 17-18 JUNI 2014 SIDE BY SIDE A YOUTH MUSIC CAMP BY EL SISTEMA SWEDEN är ett musikläger för barn och unga med syftet att bygga broar mellan kulturer

Läs mer

- 1 - Projektbeskrivning Delade fioler. Sammanfattning

- 1 - Projektbeskrivning Delade fioler. Sammanfattning - 1 - Sammanfattning Ett samarbete mellan tonsättare, kultur- och musikskolor och professionella musiker. Ny musik komponeras och framförs av elever och proffs tillsammans. Delade fioler är en fristående

Läs mer

Vad kostar musiken? Arvodesrekommendationer för musikaliska beställningsverksuppdrag. 2015-07-02

Vad kostar musiken? Arvodesrekommendationer för musikaliska beställningsverksuppdrag. 2015-07-02 Vad kostar musiken? Arvodesrekommendationer för musikaliska beställningsverksuppdrag. 2015-07-02 Innehållsförteckning Inledning...2 Vad är ett musikaliskt beställningsverk?...2 Vad kostar musiken och varför?...2-3

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i musik, västerländsk klassisk tradition, KMKK1 120 hp

UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i musik, västerländsk klassisk tradition, KMKK1 120 hp UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i musik, västerländsk klassisk tradition, KMKK1 120 hp Master s Programme in Music, Classical Western Tradition 120 credits 1. Identifikation 1.1. Masterprogram i musik västerländsk

Läs mer

Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008-2011

Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008-2011 Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008- - Utbildningar, kurser, workshops, handledning - 11-07 Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008- - Utbildningar, kurser, workshops, handledning RUS och RUD

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör Efter ett litet juluppehåll startade kören igen den 21/1 i Linderås. Helgen efter var det dags för Sångartinget, som den här gången hölls i Gripenbergs

Läs mer

Musik i Syd Malmö SymfoniOrkester Helsingborgs Symfoniorkester Kammarorkestern Musica Vitae. presenterar. Ett samarbetsprojekt för vår tids musik

Musik i Syd Malmö SymfoniOrkester Helsingborgs Symfoniorkester Kammarorkestern Musica Vitae. presenterar. Ett samarbetsprojekt för vår tids musik Musik i Syd Malmö SymfoniOrkester Helsingborgs Symfoniorkester Kammarorkestern Musica Vitae presenterar Ett samarbetsprojekt för vår tids musik 1 Den nya musiken en del av vår tid Den nyskapade musiken

Läs mer

I år har festivalen brett ut sig och spelplatserna är Kulturhuset Stadsteatern, Audiorama och Fylkingen.

I år har festivalen brett ut sig och spelplatserna är Kulturhuset Stadsteatern, Audiorama och Fylkingen. 2014-09-24 I år har festivalen brett ut sig och spelplatserna är Kulturhuset Stadsteatern, Audiorama och Fylkingen. Sound of Stockholm har alltid haft fokus på jämställdhet, så också i år. "Vi ser inga

Läs mer

REGION UPPSALAS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2018

REGION UPPSALAS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2018 REGION UPPSALAS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2018 BILDKONST Ellinor Segersten Namn: Ellinor Segersten, Uppsala Ellinor har målat hos Kajsa Haglund i hennes ateljé i sex års tid. Målandet är något unikt för

Läs mer

Art s Birthday MENY BOKA BILJETTER. Boka eller köp biljetter

Art s Birthday MENY BOKA BILJETTER. Boka eller köp biljetter MENY Boka eller köp biljetter BOKA BILJETTER Art s Birthday Gå igenom förråd, gamla lådor och se om du har kvar dina gamla favoritkassetter. Ta med dem hit så får vi höra hur Umeå låter! Det blir också

Läs mer

1. Vad gjorde påven Gregorius den store som var viktigt för musiken under Medeltiden?

1. Vad gjorde påven Gregorius den store som var viktigt för musiken under Medeltiden? Medeltiden år 500 1450 e. Kr. 1. Vad gjorde påven Gregorius den store som var viktigt för musiken under Medeltiden? 2. Vad brukar man kalla sångerna som prästerna sjöng, med ett gemensamt namn? 3. Vilken

Läs mer

1 av 2 2013-01-30 14:16

1 av 2 2013-01-30 14:16 Mycket Dafgård nu i Sundsvalls musikliv - Kultur - www.st.nu http://st.nu/kultur/1.4943084-mycket-dafgard-nu-i-sundsvalls-musikliv... 1 av 2 2013-01-30 14:16 Publicerad 28 juli 2012 Stöde Stöde musikvecka

Läs mer

Svenska Dirigentföreningen (SDF)

Svenska Dirigentföreningen (SDF) Svenska Dirigentföreningen (SDF) Bidrag till Statens Orkesterutredning KU 2004:06 Svenska Dirigentföreningen består idag av 71 dirigenter. Alla är $eller har varit% yrkesverksamma i svenskt musikliv sedan

Läs mer

Innehåll och förklaringar till de statistiska diagrammen år 2013

Innehåll och förklaringar till de statistiska diagrammen år 2013 Innehåll och förklaringar till de statistiska diagrammen år 2013 Produktioner uppdelade i genrer samt barn/ungdom och vuxenproduktioner av urpremiärer, premiärer och nypremiärer 1 Totalt antal produktioner

Läs mer

- 1 - För att uppnå sina övergripande målsättningar avser GPF satsa på flera områden inför kommande festival år 2012.

- 1 - För att uppnå sina övergripande målsättningar avser GPF satsa på flera områden inför kommande festival år 2012. - 1 - Sammanfattning Projektets syfte är att utveckla Göteborgs Pianofestival (GPF) och säkerställa dess kvalitet. Vidare är syftet att nå bredare publik. Särskilt aktiviteter med och för barn och unga

Läs mer

Skolverkets kursplan i ämnet - Musik. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Skolverkets kursplan i ämnet - Musik. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Skolverkets kursplan i ämnet - Musik Musik finns i alla kulturer och den berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som används i en mängd sammanhang,

Läs mer

Teoriboken praktisk musikteori

Teoriboken praktisk musikteori Teoriboken praktisk musikteori 8 Använd musikens språk Hasse Nylén, Petra Andersson Ku r s å t ta använd musikens språk innehållsförteckning Lektion ett Le k t i o n t v å Lektion tre Le k t i o n f y

Läs mer

Mazerska kvartettsällskapet

Mazerska kvartettsällskapet Mazerska kvartettsällskapet Musik- och teaterbiblioteket vid Statens musikverk Mars 2012 Inger Enquist Inledning Mazerska kvartettsällskapet är en kammarmusikförening som grundades 1849 på initiativ av

Läs mer

Examination Måndagen den 3 juni kl. 11 Stora Salen, KMH

Examination Måndagen den 3 juni kl. 11 Stora Salen, KMH !"# $% &'' Examination Måndagen den 3 juni kl. 11 Stora Salen, KMH Christian Ericsson, Violin Katarina Ström-Harg, Piano Program J.S. Bach (1675 1850) ur Partita för soloviolin nr. 2 i d-moll, BWV 1004

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

Forntid. Världens äldsta, nedtecknade, melodi skriven 1400år före Kristi födelse.

Forntid. Världens äldsta, nedtecknade, melodi skriven 1400år före Kristi födelse. Musikhistoria Fort------------------Forntid Anna!--------------- Antiken Meddela------------ Medeltiden Rektorn att--------- Renässansen Barnen i------------- Barocken Klassen har-------- Klassicismen

Läs mer

Förutsättningar Organisation Instrument Elever gruppundervisning och individuell undervisning

Förutsättningar Organisation Instrument Elever gruppundervisning och individuell undervisning Kvalitetsredovisning för Borlänge musikskola läsåret 2009/2010 Förutsättningar Organisation I musikskolan arbetar rektor, assistent och musiklärare. Lärarna är organiserade i arbetslag för stråk, blås,

Läs mer

FÖRENINGENS STIPENDIER

FÖRENINGENS STIPENDIER FÖRENINGENS STIPENDIER Stipendier delas ut dels efter beslut i en särskild stipendienämnd med ledamöter från vänföreningen och orkestern - dels efter beslut i föreningens styrelse efter ansökan från orkestermedlemmar.

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

Politisk styrgrupp. Projektledning Stadskontoret

Politisk styrgrupp. Projektledning Stadskontoret Politisk styrgrupp Malmö Live Projektorganisation Projektledning Stadskontoret Operativ projektgrupp Projektledare: Anders Hultgren, Serviceförvaltn. Mikael Derving - MSO Teknik Meta Alm - MSO Programplanering

Läs mer

~ Gävleborg Ankom

~ Gävleborg Ankom Ankom 2016-11- 1 7 1(7) För åtgärd w,~ För kännedom Uppdragsöverenskommelse 2017 REGION GÄVLEBORG Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande

Läs mer

Norra Hagunda församling Musik i Sommarkväll 2013

Norra Hagunda församling Musik i Sommarkväll 2013 Norra Hagunda församling Musik i Sommarkväll 2013 Kära besökare! Välkomna till Musik i Sommarkväll 2013! Konserterna arrangeras i våra fem kyrkor samt i Läby Hembygdsgård och Ekeby by och utgör, tillsammans

Läs mer

NY MUSIK GÖTEBORG våren 2016

NY MUSIK GÖTEBORG våren 2016 NY MUSIK GÖTEBORG våren 2016 NY MUSIK GÖTEBORG - våren 2016 Sedan hösten 2014 har vi, ett antal arrangörer av ny musik i Göteborg, träffats för att diskutera hur vi tillsammans kan arbeta för att sprida

Läs mer

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Anja Kaiser.

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Anja Kaiser. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik Handledare: Peter Berlind Carlson Anja Kaiser Examensarbete examination 290512, 010612/15.40, 12.00/A339, S:ta Clara

Läs mer

LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2016

LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2016 LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2016 DANS Felix Luttinger Namn: Felix Luttinger, Uppsala Född: 1998 Felix har dansat i sex år inom framförallt break- och streetdance. För Felix har dansen en stor

Läs mer

Ny körsatsning tar snart plats på scen

Ny körsatsning tar snart plats på scen Ny körsatsning tar snart plats på scen LULEÅ I själ och hjärta. Så heter den nya körsatsning som Northern Light just nu jobbar på, inför konserterna i mitten av februari. Jeanette Bergström 05:00 2018-01-16

Läs mer

Examensarbete. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Sara Zetterqvist Tilander

Examensarbete. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Sara Zetterqvist Tilander Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik Handledare: Peter Berlind Carlson Sara Zetterqvist Tilander Examensarbete Examenskonsert 17 maj 2012/kl. 14.00/Finska

Läs mer

DACKE DRÄNGAR BARBERSHOP CHORUS. Välkommen till oss i Dacke Drängar! Information om Dacke Drängar och Barbershop

DACKE DRÄNGAR BARBERSHOP CHORUS. Välkommen till oss i Dacke Drängar! Information om Dacke Drängar och Barbershop Välkommen till oss i Dacke Drängar! Information om Dacke Drängar och Barbershop 2016-09-12 Detta är vi Dacke Drängar är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell förening. Föreningens ändamål är att

Läs mer

Klassisk musik. År 800-idag

Klassisk musik. År 800-idag Klassisk musik År 800-idag Medeltiden 800-1400 Medeltida musik kan delas in i två fack. Den första kallas sakral musik och betyder kyrklig musik. På medeltiden var den vanligaste typen av kyrklig musik

Läs mer

Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Handledare: Eva Maria Thür Jenny Lierud Examenskonsert

Läs mer

VÄXJÖ KONSERTFÖRENING

VÄXJÖ KONSERTFÖRENING VÄXJÖ KONSERTFÖRENING Program för våren 2014 Söndagen den 19 januari kl. 14.00 Musikfrågan Församlingshemmet, Nygatan 6 Vårens program inleds som vanligt med Musikfrågan. Lars Hallgren och Bertil Lindberg

Läs mer

Konstnärligt masterprogram, musiker, klassisk musik, KMKK. Master Programme in Classical Western Tradition

Konstnärligt masterprogram, musiker, klassisk musik, KMKK. Master Programme in Classical Western Tradition Page 1 of 25 Samlat dokument gällande Konstnärligt masterprogram, musiker, klassisk musik, KMKK Master Programme in Classical Western Tradition 120 hp 120 credits Innehåll: Utbildningsplan Terminsplanering

Läs mer

Japaner spelar svenskt Operan som nybygge

Japaner spelar svenskt Operan som nybygge Levande musik från förr och nu Skriva musik eller diska det är frågan! Japaner spelar svenskt Operan som nybygge 1 LEDAREN Uppdraget till svenska musikinstitutioner sverige går % av de medel som stat,

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag för samverkan med komponister

Riktlinjer för statsbidrag för samverkan med komponister Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvagen l-5j 08 519 264 kulturradet@kultur'r'adet.se kulturrådet. se GD 2019:146 ADH 2619/108 5. 1(5) r för statsbidrag för samverkan med komponister Fastställda av

Läs mer

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Animation med äldre Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Stanislaw Przybylski, projektledare Projektägare: Folkhälsosektionen, Landstinget i Jönköpings län Paula Bergman, Eva Timén Innehållsförteckning

Läs mer

Preliminär verksamhetsplan 2014. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

Preliminär verksamhetsplan 2014. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt Preliminär verksamhetsplan 2014 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt 1 Ungt Ledarskap... 3 1.1 Ledarskolan... 3 2 Kurser på lovet... 3 2.1 STORK på höstlovet... 3 2.2 Musik vid Ekebyholm på

Läs mer

SVENSK JÖNKÖPING 25 27 MAJ 2012 BLÅSMUSIKFESTIVAL. festivalparaden - vi sätter rekord i blåsorkester!

SVENSK JÖNKÖPING 25 27 MAJ 2012 BLÅSMUSIKFESTIVAL. festivalparaden - vi sätter rekord i blåsorkester! SVENSK JÖNKÖPING 25 27 MAJ 2012 BLÅSMUSIKFESTIVAL festivalparaden - vi sätter rekord i blåsorkester! Marinens Musikkår Matilda Hansson & Peter Johansson John Alexander Bauer Hanson Brass Mer information

Läs mer

#$!%&!'!& %(! %$%& )* ((+,-./

#$!%&!'!& %(! %$%& )* ((+,-./ !" #$!%&!'!& %(! %$%& (0 ((1( 0 (2 ( $#34 1 ( 5 /(0 60 #3(.70 5"/83 4 1( (#3 ((.1( # 4(( 1(0(0/8#8( (((0(14 00/((89 (.) ((1 ((1 (1( /81$ (( $ (#3(. ("0 ((8. (0 ((8. (:0 ((( #(88((( (. (0 ;( ( # ( /8 (

Läs mer

Gävle Symfoniorkester

Gävle Symfoniorkester Uppdragsöverenskommelse 2016 Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävle borg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Grund för överenskommelsen

Läs mer

Kurs: C G1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Kurs: C G1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Kurs: C G1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Handledare: Tobias Carron Tove Edqvist Kandidatexamination

Läs mer

Examensarbete. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Sophie Bretschneider

Examensarbete. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Sophie Bretschneider Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik Handledare: Peter Berlind Carlson Sophie Bretschneider Examensarbete Kandidatexamen 30:e maj/17.15/stora salen Sophie

Läs mer

Göteborgs Pianofestival Verksamhetsberättelse 2015

Göteborgs Pianofestival Verksamhetsberättelse 2015 Göteborgs Pianofestival Verksamhetsberättelse 2015 Ordföranden har ordet 2015 var ett intressant år! Göteborgs Pianofestival hyllade speciellt tonsättaren Alexander Skriabins musik med fantastiska unga

Läs mer

Kulturstrategiskt uppdrag för Göteborg Art Sounds

Kulturstrategiskt uppdrag för Göteborg Art Sounds 1 Kulturstrategiskt uppdrag för Göteborg Art Sounds 1. Beskrivning av GAS, Göteborg Art Sounds, Bakgrund Beskrivning av tidigare festivaler Göteborg Art Sounds, GAS, har sedan starten 1999 presenterat

Läs mer

1(5) Regeringskansliet Kulturdepartementet Enheten för medier, film och idrott Martin Persson

1(5) Regeringskansliet Kulturdepartementet Enheten för medier, film och idrott Martin Persson 1(5) Regeringskansliet Kulturdepartementet Enheten för medier, film och idrott Martin Persson Remissvar SOU 2012:59 (Nya villkor för public service) Föreningen svenska tonsättare (FST) organiserar sedan

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM2. Ändring av programmet Kreativa Europa Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM2. Ändring av programmet Kreativa Europa Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring av programmet Kreativa Europa 2014-2020 Kulturdepartementet 2017-09-14 Dokumentbeteckning KOM (2017) 385 Förslag till Europaparlamentets och Rådets förordning:

Läs mer

Gr2: 28 Grundläggande behörighet till ett utbildningsprogram som leder till en generell eller konstnärlig examen på avancerad nivå har den som

Gr2: 28 Grundläggande behörighet till ett utbildningsprogram som leder till en generell eller konstnärlig examen på avancerad nivå har den som Antagningsomgång 2016-01 Behörighetskrav och provbeskrivningar för: Anmälningskod KMH-33000 Masterprogram i dirigering - orkester Grundläggande behörighet (avanc. nivå) Utdrag ur Högskoleförordningen [1993:100]

Läs mer

John Cage. Bozzinikvartetten. 30 och 4 och 1 av 44. Clemens Merkel, Alissa Cheung violin. Obs! Nytt datum:

John Cage. Bozzinikvartetten. 30 och 4 och 1 av 44. Clemens Merkel, Alissa Cheung violin. Obs! Nytt datum: i samarbete med Caroli församling John Cage 30 och 4 och 1 av 44 Freeman Etudes, nr 5 (1977 80) Thirty Pieces for String Quartet (1983) paus Four (1989) 44 Harmonies, nr 20 (1976) Bozzinikvartetten Clemens

Läs mer

GOTLANDS TONSÄTTARSKOLA. Älska komposition. Kompositionslinje 2 år. Komposition Fri konst 1 år.

GOTLANDS TONSÄTTARSKOLA. Älska komposition. Kompositionslinje 2 år. Komposition Fri konst 1 år. GOTLANDS TONSÄTTARSKOLA Älska komposition. Kompositionslinje 2 år. Komposition Fri konst 1 år. Sveriges mest omöjliga utbildning? Egentligen borde det vara omöjligt att bedriva utbildning i ett så smalt

Läs mer

Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Handledare: Christer Johnsson Richard Svensson Kandidatexamen

Läs mer

FEMINISTISK STADSVANDRING

FEMINISTISK STADSVANDRING FEMINISTISK STADSVANDRING Betydelsefulla årtal för Uppsala 1477 Universitetet grundas. 1872 Som första kvinnliga student skrivs Betty Pettersson in vid universitetet. 1883 Ellen Fries blir Sveriges första

Läs mer

MALMÖ AKADEMISKA KÖR & ORKESTER

MALMÖ AKADEMISKA KÖR & ORKESTER MALMÖ AKADEMISKA KÖR & ORKESTER I Malmö akademiska kör och orkester samlas kvalificerade sångare och musiker från hela regionen. Studenter och medarbetare vid Malmö universitet samsas med alumner, musiklärare,

Läs mer

HARDI KURDA. Diagnosmaskinen. The Diagnosis Machine

HARDI KURDA. Diagnosmaskinen. The Diagnosis Machine HARDI KURDA Diagnosmaskinen The Diagnosis Machine FÖRORD Konstenheten i Västra Götalandsregionen har initierat projektet Diagnosmaskinen, en konstnärlig gestaltning som önskar skapa interaktion med patient,

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Kvinnliga dirigenter i siffror: Statistik över antal framföranden under spelåret 2016/17

Kvinnliga dirigenter i siffror: Statistik över antal framföranden under spelåret 2016/17 a er i siffror: Statistik över antal framföranden under spelåret 2016/17 Information om KUPP! KUPP! startades 2012 med syfte att förändra situationen för kvinnliga er på den a marknaden. De a skattefinansierade

Läs mer

I slutet av januari 2015 reste jag och ytterligare fem medlemmar av Six Drummers till Mexico och genomförde denna workshop under en intensiv vecka.

I slutet av januari 2015 reste jag och ytterligare fem medlemmar av Six Drummers till Mexico och genomförde denna workshop under en intensiv vecka. Six Drummers i Mexico City 2014 fick jag tillsammans med mina kollegor Johannes Stjärne Nilsson och Magnus Börjeson en inbjudan från UNAM, Mexiko Citys största universitet och institutionen för film och

Läs mer

Lövsångarna. Lövsångarna. 30 år Strängnäs 2010. Från vår sopp & sångkväll 27 maj 2010. Fotograf: Jaana Asp. www.lovsangarna.se

Lövsångarna. Lövsångarna. 30 år Strängnäs 2010. Från vår sopp & sångkväll 27 maj 2010. Fotograf: Jaana Asp. www.lovsangarna.se Lövsångarna Lövsångarna 30 år Strängnäs 2010 Från vår sopp & sångkväll 27 maj 2010. Fotograf: Jaana Asp www.lovsangarna.se Lövsångarna bjuder in till en Under ledning av Magnus Ädel & Gustaf Henriksson

Läs mer

SML/FMF Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Sång. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder

SML/FMF Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Sång. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder SML/FMF Finlands musikläroinrättningars förbund rf Sång Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005 www.musicedu.fi NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I SÅNG Finlands musikläroinrättningars

Läs mer

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Hanna Edqvist.

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Hanna Edqvist. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik Handledare: Peter Berlind Carlson Hanna Edqvist Examensarbete Examenskonsert 28 maj/19.00/reaktorhallen Hanna Edqvist,

Läs mer

Noter, instrument och tillbehör för musikundervisning i klass och kulturskola

Noter, instrument och tillbehör för musikundervisning i klass och kulturskola Noter, instrument och tillbehör för musikundervisning i klass och kulturskola 2011-2012 Välkommen till musikskolan.se Vi vill inspirera människor att upptäcka och utveckla sin förmåga och glädje i att

Läs mer

Statens musikverks redovisning av insatser inför Umeå Europas kulturhuvudstad 2014

Statens musikverks redovisning av insatser inför Umeå Europas kulturhuvudstad 2014 1(5) 2013-09-30 s redovisning av insatser inför Umeå Europas kulturhuvudstad 2014 har under 2013 prioriterat samarbeten med Umeå inför Kulturhuvudstadsåret 2014. Detta har skett främst genom fördelning

Läs mer

Musikgudstjänst TRO HOPP OCH KÄRLEK ROGBERGA SÖNDAG 3 JUNI En föreställning som för oss samman

Musikgudstjänst TRO HOPP OCH KÄRLEK ROGBERGA SÖNDAG 3 JUNI En föreställning som för oss samman SOMMARMUSIK 2018 Musikgudstjänst TRO HOPP OCH KÄRLEK ROGBERGA SÖNDAG 3 JUNI 19.00 En föreställning som för oss samman Livet är en gåva och en spännande resa! Med många möten, känslor och situationer -

Läs mer

Representation av kvinnor och män inom MUSIK, SCENKONST, FILM, TEATER OCH LITTERATUR

Representation av kvinnor och män inom MUSIK, SCENKONST, FILM, TEATER OCH LITTERATUR Representation av kvinnor och män inom MUSIK, SCENKONST, FILM, TEATER OCH LITTERATUR Inledning Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter inom livets

Läs mer

design: Grafisk Textbearbetning: av: tagna Foton

design: Grafisk Textbearbetning: av: tagna Foton www.amanda.nu Foton tagna av: James Holm, Janna Holmstedt, Mark Vuori, Carina Isaksson och Marie Hedberg. Textbearbetning: Fia Adler Sandblad, Ingrid Zetterlund. Grafisk design: Agnes Backegårdh musik,

Läs mer

Mötesplatsen för dig som är intresserad av Barn- och Ungdomskörsång. Adolf Fredriks Musikklasser fyller 70 år!

Mötesplatsen för dig som är intresserad av Barn- och Ungdomskörsång. Adolf Fredriks Musikklasser fyller 70 år! Mötesplatsen för dig som är intresserad av Barn- och Ungdomskörsång Adolf Fredriks Musikklasser fyller 70 år! Stockholm, 28 maj till 4 juni 2009. 1.100 sångare från Adolf Fredrik konserterar med några

Läs mer

Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm

Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm Nybörjare erövrar nya världar Musik är El Sistemas verktyg, vårt gyllene nav. Det är musiken som bidrar till att ge barn, ungdomar och familjer energi, styrka,

Läs mer

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande DIGITALA BERÄTTELSER En handbok för digitalt berättande 1 Inledning I alla tider har det varit viktigt att berätta. Både för att lära och för att underhålla. Genom berättandet får alla möjlighet att ge

Läs mer

Musik Grundkurs. Hej!

Musik Grundkurs. Hej! 1 Musik Grundkurs Tänk att få glänta på dörren till musikens underbara värld. Här får du prova på att spela olika instrument. Undervisningen sker i grupp på olika skolor i kommunen. Se vår hemsida. I förskoleklass

Läs mer

INES serien våren 2013

INES serien våren 2013 INES serien våren 2013 Ons 27 febr kl 19.00 Nissanscenen, Tonsättarmöte Tommie Haglund tonsättare tommiehaglund.com Birgitta Tollan kulturjournalist http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2938&artikel=4846629

Läs mer

Konsertprogram Våren

Konsertprogram Våren Konsertprogram Våren 2016 www.karlskogakonsertforening.se STÖD MUSIKLIVET I KARLSKOGA BLI MEDLEM I KARLSKOGA KONSERTFÖRENING Medlemskap kostar 180:- per spelår. Det ger dig 40:- rabatt på de konserter,

Läs mer

En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla

En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla 800 lärare inom musik- och kulturskolan om sin arbetssituation En rapport från Lärarförbundet Dubbelklicka här och ange datum 2 [11] Musik- och kulturskolan

Läs mer

ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM

ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM Sverige kan stoltsera med en stor mängd fantastiska låtskrivare och artister som försett några av världens i särklass största artister med toppklassigt låtmaterial. Namn

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Förslag till uppdrags- och måldokument för Konstnärsnämndens Internationella musikprogram

Förslag till uppdrags- och måldokument för Konstnärsnämndens Internationella musikprogram Bilaga KN 2012/6868 Förslag till uppdrags- och måldokument för Konstnärsnämndens Internationella musikprogram Konstnärsnämnden har fått regeringens uppdrag att utveckla former för internationellt kulturutbytet

Läs mer

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan Vårspel 2016 vecka 10-16 Kulturskolan Under våren får du chansen att spela mycket mer hos oss utan att det kostar något extra. I stället för vanlig lektion får du vara med i olika ensembler och grupper.

Läs mer

Musik i Sommar Kväll VÄSTERVÅLA KYRKA SOMMAREN 2013

Musik i Sommar Kväll VÄSTERVÅLA KYRKA SOMMAREN 2013 Musik i Sommar Kväll VÄSTERVÅLA KYRKA SOMMAREN 2013 Omslagsbild: Lennart Wallnor Vad Elvis Presley sa den gången En av våra stora sommarpsalmer, som faktiskt sjungs året runt, föddes under ett åskoväder

Läs mer

Anmälan av medborgarförslag och förslag till beredning Genomför ett samarbetsprojekt i musik mellan Västerås och Eskilstuna

Anmälan av medborgarförslag och förslag till beredning Genomför ett samarbetsprojekt i musik mellan Västerås och Eskilstuna Kommunstyrelsen 2016-09-19 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2016:495 Kerstin Herbertsson 016-710 18 53 1 (2) Kommunfullmäktige Anmälan av medborgarförslag och förslag till beredning Genomför

Läs mer

SAMTAL OM EN JÄMSTÄLLD MUSIKSCEN

SAMTAL OM EN JÄMSTÄLLD MUSIKSCEN SAMTAL OM EN JÄMSTÄLLD MUSIKSCEN Under hösten 2015 arrangerades en seminarie- och konsertserie för att uppmärksamma frågor som ovanstående tillsammans med musiker, makthavare och forskare. Kulturjournalisten

Läs mer

Medverkande i 2015 års festival

Medverkande i 2015 års festival Medverkande i 2015 års festival Halmstad Symphonic Band Halmstad Symphonic Band är Halmstads Kulturskolas blåsorkester för de äldre eleverna. Orkestern grundades 1977 och är alltså nu 36 år. I dag har

Läs mer