Styr & Regler. Spänning, betecknas U och mäts i Volt(V) Ström, betecknas I och mäts i Ampere(A) Effekt, betecknas P och mäts i Watt(W) P U x I

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Styr & Regler. Spänning, betecknas U och mäts i Volt(V) Ström, betecknas I och mäts i Ampere(A) Effekt, betecknas P och mäts i Watt(W) P U x I"

Transkript

1 Spänning, betecknas U och mäts i Volt(V) Ström, betecknas I och mäts i Ampere(A) P U x I Beräkningsformel Effekt, betecknas P och mäts i Watt(W) Denna formel kallas ohms lag och går att använda när vi ska beräkna i Likströmskretsar och i växelströmskretsar om belastningen är 1-fas och resistiv.

2 Men vid 3-fas måste man ta hänsyn till fasförskjutning och faktorn 3 (1,73) multipliceras in i beräkningen. P U x I x 3 Beräkningsformel Man får då effekten genom: P = U x I x 3 3 (1,73) eller strömmen genom: I = P / U x 3 (1,73)

3 INKOMMANDE TILL STÄLLVERK

4 SEDAN TILL EN UNDERCENTRAL

5 OCH TILL EN ANNAN UNDERCENTRAL PLC Omkopplare Reläer BACK UP 24V/DC

6 Gammalt 24V/DC Back up.

7 Transformator En transformator används när man vill skilja två kretsar åt från varandra eller plocka ut en mindre spänning. Magnetfältet som omger en spole kan alstra en ström i en angränsande spole (men bara om det är växelström som flyter genom spolen). Det är så en transformator fungerar.

8 Ett exempel: En adapter som vi kopplar i väggen matas med 230V växelström på ingångssidan (primärsidan). På utgångssidan (sekundärsidan) kan vi om På utgångssidan (sekundärsidan) kan vi om vi lindar med färre varv ta ut t.ex. en 12 V spänning som vi sedan gör om till likspänning lämplig att driva t.ex. en LED lampa.

9 Apparatskåp Utsida Insida

10 Vad hittar vi i dessa skåp?

11 Central Här fördelas elen till mindre grupper. Huvudbrytare Inkommande spänningskabel ansluts till huvudbrytaren Ställs huvudbrytaren på 0 så är allt efter den avslaget. Alla apparatskåp ska ha en huvudbrytare. Jordfelsbrytare Känner av om det finns felströmmar i elkretsar. Finns två storlekar: 30mA för personskydd och 300mA för brandskydd. Överstiger strömmen 30mA eller 300mA så bryter elkretsen. Snabbare än en säkring. Finns i olika utförande, 4-polig, 2-polig och portabel.

12 Säkring Bryter strömmen En skyddskomponent som bryter när strömmen blir för hög. När det flyter ström genom en metalltråd, utvecklas det värme. Vid en viss punkt blir värmen så hög att metalltråden brinner av. Säkringens uppgift är att lösa ut vid elfel som t.ex.. kortslutning. Genom att bryta strömmen i tid kan svårare följdskador och brand undvikas. Överspänningsskydd Leder bort överspänningar, t.ex. blixten.

13 24VDC aggregat Även kallad BLAB En Transformator som matas med 230VAC och omvandlar spänningen till 12 eller 24VDC. 24VDC är den spänning som en PLC jobbar med. PLC Programmable Logic Controller En PLC består av ingångar och utgångar som tar emot och skickar elektriska signaler. En processor jämför sedan signalerna mot ett inskrivet program. Efter jämförelsen ställs utgångarnas signal om så att de överensstämmer med programmet. En PLC har även utrymme att lagra information.

14 Skiljeförstärkare Är till för att skilja två kretsar från varandra. På den ena sidan kommer det en analog signal från en flödesmätare t.ex. Den kanske inte har samma nivå på spänningen som den PLC vi vill ha in signalen till. Omkopplare Lägesbrytare som har oftast 3 olika lägen, Lägena brukar döpas till Hand-0-Auto. Hand= Objektet startar direkt. 0= Objektet avstängt. Auto= Objektet väntar på att startas från något! Oftast en PLC.

15 Signallampor Talar om objektet går eller inte. Grön indikering för drift och röd för fel/ larm. Potentiometer Till för att styra hastigheten t.ex. på en pump

16 Manöverpanel, OP- panel Placerad oftast i skåpsdörren. Från en OP kan man göra enklare ändringar och få en överblick över processen. Kan även vara lika avancerade som ett driftövervakningsprogram Modem För att ansluta digital signaler till analoga förbindelse. Tonfrekvenser. Radio, telefon eller TV nätet.

17 Kraftkrets och Manöverkrets Man brukar skilja på dessa. Kraftkretsar är de kretsar som behöver mycket ström och effekt. Manöverkretsar, i dessa kretsar går det inte så mycket ström utan den är till för att få olika funktioner att hända och för att styra kraftkretsar. En kraftkrets till en motor innehåller lite saker som också sitter i apparatskåp. Vi ska titta på dessa och se hur de ser ut på ett ritat sett.

18 Kontaktor Fungerar som en strömbrytare och styr större strömmar. För att styra/ bryta stora strömmar så gäller det att brytarna rör sig snabbt och har rätt storlek för att inte svetsas ihop. Kontaktorer används ofta i elkretsar för att starta och stoppa motorer.

19 Forts. kontaktor En kontaktor styr man genom att sätta spänning på kontakterna A1 och A2. L1 L2 L3 A1 A2 En manöver spänning kallar man det och den kan variera men vanligast är 230V. När A1 och A2 inte får någon spänning så ser kontakterna ut som på bilden, kretsen är bruten. Får A1 och A2 spänning så bildas ett magnetfält i spolen som i sin tur påverkas de tre brytarna och sluter kretsen.

20 Om vi skulle koppla in en motor så ska man ta reda på vilken spänning motorn ska ha för att snurra. Finns oftast två olika spänningar för motorer, 230V och 400V. 1-fas och 3-fas motorer har ni kanske hörtalas om. På alla motorer så finns en märkskylt där alla eldata står: Effekt(kW), Hertz(Hz), Volt, Ampere, r/m(varv/min), cosfi, skyddsklass(ip) märke och typ.

21 Om man tittar på skylten så skiljer vi ut vilka Hz tal vi har, i Sverige har vi 50Hz som standard. Då finns bara två rader kvar. Då tittar vi på volten, på den här skylten finns 400 och 690V att välja på, 690V har vi inte i Sverige så den raden gäller inte heller. Så den eldata som gäller för den här motorn är den övre raden. Som ni ser så är den här motorn riktigt stor W. De flesta motorer är 3-fas, 400V.

22 Motorskydd Är till för att skydda motorn vid överbelastning. Motorskydd finns i olika storlekar och beställs efter vilket amperetal som står på motorns märkskylt. När en motor drar mer ström än vad som står på märkskylten så löser motorskyddet ut efter en viss tid. Motorskyddet fungerar som en säkring men ska lösa ut innan säkringen.

23 Säkerhetsbrytare Är till för att kunna stänga av elkretsen fram till motorn när arbete på motorn ska genomföras. Får inte användas för start och stopp. Brytarna är inte gjorda för att bryta med belastning på. Ska vara märkta med en klisterskylt: Får inte användas för start och stopp

24 Om vi skulle rita upp den enklaste formen av elkrets för en motor så skulle den se ut så här: 400V L1 L2 L3 Apparatskåp Säkringar Dessa kontakter är tillslagna i normal fall men ritas öppna Kontaktor A2 A1 Motorskydd Säkerhetsbrytare Motor

25 Men hur påverkas kontaktorn som ska starta motorn? Det vi har ritat så här långs kallas för kraftkretsen och är den krets som ska tåla strömstyrkan som motorn skapar för att snurra. Kraftkretsen ska vara rätt dimensionerad för att tåla det amperetal som uppstår. När en motor startar så drar den 3 gånger den märkström som står på märkskylten och i vissa fall ännu mer. Ibland upp till 8 gånger.

26 För att påverka kontaktorn så ska vi rita en annan krets som vi kommer att kalla Manöverkrets. I manöverkretsen går det inga större strömmar utan här bryter vi upp kretsen på det sätt vi vill för att få motorn att starta och stopp.

27 Ny säkring, manöversäkring Omkopplare, en typ av strömbrytare som finns i många olika utföranden. Den typ av omkopplare vi kommer att nämna är en 3-läges. Det betyder att den har tre lägen, Hand-0-Auto. 400V L1 L2 L3 N L1 Manöver 230V Apparatskåp Säkringar Kontaktor A2 A1 Omkopplare Hand-0-Auto Hand 0 Auto Relä 1 Handläge= Kretsen sluts och spolen i kontaktorn får spänning, sluter de 3 kontakterna: Motorn startar 0-läge= Objektet är avstängt Autoläge= Kretsen fortsätter till Relä 1. Nu ska Relä 1s spole påverkas för att kretsens spänning ska nå fram till spolen på kontaktorn. Mer om relän på nästa sida Motorskydd Säkerhetsbrytare Motor Eran pumpstation skulle kunna ritas så här och var förut utrustad med en omkopplaren som bara hade två lägen: Hand-0. Här har vi lagt till ytterligare ett läge: Auto. I autoläge vill vi att motorn ska starta och stopp av sig självt så vi slipper göra det hela tiden. Vad kan då styra den åt oss? Vi kommer till det längre fram

28 Relä Ett relä påminner om en kontaktor men tål inga större strömmar. Reläer används i manöverkretsar för att styra olika funktioner och finns i många olika utföranden. Tidrelä, impulsrelä m.m. Bilden visar ett relä där man kan välja om man vill ha en slutning eller brytning när spolen spänningsätts. En växlande kontakt.

29 Ett begrepp att känna till när det gäller reläer är förkortningarna NO och NC. NO står för Normally Open och innebär att brytaren i sitt viloläge är öppen. NC står för Normally Close och betyder att NC står för Normally Close och betyder att brytaren är sluten i sitt viloläge.

30 Vad menas med Styr- och reglerteknik? Styr- och reglerteknik eller automation är samlingsbegrepp för intelligenta, automatiska system för elektrisk styrning, och kontroll av olika processer inom bl.a. processindustri, verkstadsindustri, värmeproduktion, fastighetsdrift, vatten och reningsverk. Dessa styrsystem har sedan länge haft en nyckelroll inom dessa och liknande verksamheter.

31 T.ex. en pumpstation För startade man en pump via en strömbrytare, av- på. Vilket medförde att man var tvungen att vara närvarande hela tiden och fel i processen upptäcktes inte så snabbt som var önskat. Idag installeras ett styrsystem som kallas PLC. Programmable Logic Controller (Programmerbar).

32 Fördelen med det är många. Vi behöver inte övervaka processen hela tiden genom att vara på plats utan kan utföra andra sysslor som underhåll eller dylikt. Ekonomiskt: mindre kemikalie förbrukning och säkrare drift genom att ett process fel upptäcks omgående. En PLC används på det sättet att man programmerar ett program som stämmer överens med processen vi vill övervaka. (efter en funktionsbeskrivning).

33 PLCn tar in information genom elektriska insignaler, jämför dom med programmet vi programmerat och skickar därefter ut signaler som svar på processen, kan vara start av en pump t.ex. Det finns olika slags signaler, digitala och Det finns olika slags signaler, digitala och analoga.

34 IN & UT SIGNALER? MOTORSKYDD KONTAKTOR OMKOPPLARE DRIFTSVAR MJUKSTART FREKVENSOMFORMARE PH-mätare NIVÅGIVARE FLÖDESMÄTARE SCADA Övervakningssystem SUPSHALTSMÄTARE CPU PROGRAM ARBETSMINNE INSIGNALER INSIGNALER DIGITALA DIGITALA ANALOGA ANALOGA UTSIGNALER UTSIGNALER DIGITALA Kommunikation DOSERPUMP STYRVENTIL PUMP START MAGNETVENTIL ÖPPNA FREKVENSOMFORMARE DRIFTINDIKERING

35 Digitala och analoga signaler ma m 5m 10m 0-1, Till Från, Av På. DIGITAL SIGNAL Har bara två lägen Nivåer, Flöden, Temperaturer. ANALOG SIGNAL Variabel mellan 4 till 20mA

36 En tryckgivare i botten på en tom bassäng sänder ut 4mA. När bassängen fylls till hälften med vatten sänder tryckgivare ut 12mA. Följaktligen sänder den ut 20mA när reservoaren är fylld till max nivå. Följande formal är tillämplig: maxnivå 20mA - 4 X (givarsignal ma 4) = Nuvärde nivå

37 Om exempelvis bassängen har en maxnivå på 10m och tryckgivaren sänder ut en signal på 7mA kan nivån beräknas på följande sätt: X 3 = 1,875 m Alla parametrar och grundvärden är naturligtvis i förväg inprogrammerade i styrsystemet och ovanstående formel beräknas automatisk av PLC programmet.

38 Vilken nivå har vi i bassängen? Digital signal 10 m Vippa Bassäng +24V/DC +24V/DC 0V +24V/DC 17,5mA 5 DI 1 PLC CH 1 Analog signal Tryckgivare 4-20 ma 0 m

39 Och vad styr då Relä 1? Jo, i det här fallet ett styrsystem. En PLC. Säkringar Kontaktor 400V L1 L2 L3 A2 A1 N L1 Manöver 230V Omkopplare Hand-0-Auto Hand 0 Auto Relä 1 PLC Digitala utsignal +24V/DC Driftsvar Relä 1 A1 A2 -Minus Motorskydd Säkerhetsbrytare Via en digital utgång från PLCn kan vi ge spänning på spolen i Relä 1, kontakten i Relä sluter och spänningen som låg och väntade på Relä 1 kan fortsätta fram till kontaktorn. Motorn startar. Motor Det är bara ett problem! Hur vet styrsystemet när den ska ge order om en utsignal. Jo, för att det ska funka så måste styrsystemet veta hur den aktuella statusen är och det sker via digitala och analoga insignaler.

40 Så här fortsätter det. På kontaktorn ligger det 24V/DC på en kontakt som är NO, Lika så på motorskyddet. När kontaktorn sluter de tre kontakterna för kraftkretsen så sluter även kontakten där 24V ligger, 24V fortsätter vidare in till en ingång som talar om att kontaktorn är tillslagen. Driftsvar eller kontaktorsvar brukar det kallas. Även på motorskyddet finns samma funktion. Om motorströmmen blir för hög så bryter motorskyddet de tre kontakterna för kraftkretsen men sluter kontakten där 24V ligger som kilar vidare in till en ingång på PLCn. Nu vet vi att motorskyddet har löst ut för motorn. Säkringar Kontaktor 400V L1 L2 L3 A2 A1 N L1 Manöver 230V Omkopplare Hand-0-Auto Hand 0 Auto Relä 1 Digitala insignaler +24V/DC Omkopplare Hand 0 Auto Kontaktor NO PLC Digitala utsignal +24V/DC Omkopplare autoläge Driftsvar Driftsvar Relä 1 A1 A2 -Minus Motorskydd NO Utlöst motorskydd Motorskydd Säkerhetsbrytare Motor Man hämtar information om vilken status objekt har. När det gäller digitala signaler så får vi reda på om de är till eller ifrån, 1 eller 0. Analoga signaler får vi veta hur mycket det är av något. I det här fallet så måste PLCn veta när omkopplaren är vriden i autoläge. 24V/DC ligger på en kontakt bakom den första vi ritade och när omkopplaren vrids i autoläge fortsätter 24V in till en ingång i PLCn, när den ingången blir en etta så vet vårat program att omkopplaren för den här motorn är vriden i autoläge och ska styras via PLCn.

41 Programmet vet nu att motorskyddet har löst ut och i programmet har vi bestämt att utlöst motorskydd är ett A-larm. Alla larm delas in i olika nivåer, A-och B-larm. A-larm ska åtgärdas direkt och B-larm kan åtgärdas senare eller dagen efter. C-larm förekommer ibland och brukar då vara påfyllnads larm eller dyl. D-, E-, F- larm kan också förekomma. Utlöst motorskydd är ett A-larm och detta kommer att ses om vi kopplar in ett övervakningssystem också. Säkringar Kontaktor 400V L1 L2 L3 A2 A1 N L1 Manöver 230V Omkopplare Hand-0-Auto Hand 0 Auto Relä 1 Digitala insignaler +24V/DC Omkopplare Hand 0 Auto Kontaktor NO PLC Digitala utsignal +24V/DC Omkopplare autoläge Driftsvar Driftsvar Relä 1 A1 A2 -Minus Motorskydd NO Utlöst motorskydd Motorskydd Modem Säkerhetsbrytare SCADA Övervakningssystem Motor Kommunikation Modem

Styr & Regler. Spänning, betecknas U och mäts i Volt(V) Ström, betecknas I och mäts i Ampere(A) Effekt, betecknas P och mäts i Watt(W) P U x I

Styr & Regler. Spänning, betecknas U och mäts i Volt(V) Ström, betecknas I och mäts i Ampere(A) Effekt, betecknas P och mäts i Watt(W) P U x I Spänning, betecknas U och mäts i Volt(V) Ström, betecknas I och mäts i Ampere(A) P U x I Beräkningsformel Effekt, betecknas P och mäts i Watt(W) Denna formel kallas ohms lag och går att använda när vi

Läs mer

Övervakning & Programspråk

Övervakning & Programspråk Övervakning & Programspråk Denna PowerPoint är gjord för att du ska få en inblick i vad ett driftövervakningssystem är. Vad kan man se? Olika tekniska funktioner? Fördelar? Även en inblick i hur man programmerar

Läs mer

Grundbegrepp. Ohmslag. Spänning, betecknas U och mäts i Volt(V). Ström, betecknas I och mäts i Ampere(A). Motstånd, betecknas R och mäts i ohm(ω).

Grundbegrepp. Ohmslag. Spänning, betecknas U och mäts i Volt(V). Ström, betecknas I och mäts i Ampere(A). Motstånd, betecknas R och mäts i ohm(ω). Grundbegrepp Spänning, betecknas U och mäts i Volt(V). Ström, betecknas I och mäts i Ampere(A). Motstånd, betecknas R och mäts i ohm(ω). Effekt, betecknas P och mäts i Watt(W). Energi betecknas E och mäts

Läs mer

Övervakning & Programspråk

Övervakning & Programspråk Övervakning & Programspråk Denna PowerPoint är gjord för att du ska få en inblick i vad ett driftövervakningssystem är. Vad kan man se? Olika tekniska funktioner? Fördelar? Även en inblick i hur man programmerar

Läs mer

Övervakning & Programspråk

Övervakning & Programspråk Övervakning & Programspråk Denna PowerPoint är gjord för att du ska få en inblick i vad ett driftövervakningssystem är. Vad kan man se? Olika tekniska funktioner? Fördelar? Även en inblick i hur man programmerar

Läs mer

Bruksanvisning. BKX Automatik för brandgasfläktar

Bruksanvisning. BKX Automatik för brandgasfläktar Bruksanvisning BKX Automatik för brandgasfläktar Version 004 Februari 2012 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 SYSTEMETS UTFORMNING... 4 FUNKTION HOS BKX... 5 LARM... 6 KONDITIONSKÖRNING...

Läs mer

Bruksanvisning. BKX Automatik för brandgasfläktar

Bruksanvisning. BKX Automatik för brandgasfläktar Bruksanvisning BKX Automatik för brandgasfläktar Version 003 April 2005 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 SYSTEMETS UTFORMNING... 4 FUNKTION HOS BKX... 5 LARM... 6 KONDITIONSKÖRNING...

Läs mer

Tyristoraggregat ECS SEMI 40-160A

Tyristoraggregat ECS SEMI 40-160A Sida 1 (8) Tyristoraggregat ECS SEMI 40-160A Svensktillverkad tyristorstyrning av hög kvalitet! Tyratronic Automation AB tillverkar och säljer tyristorstyrning av hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser!

Läs mer

Huvudmomentet Teknik- Processteknik & Driftövervakning I detta huvudmoment ska vi få en inblick i hur elen fungerar i industrin och i hemmet.

Huvudmomentet Teknik- Processteknik & Driftövervakning I detta huvudmoment ska vi få en inblick i hur elen fungerar i industrin och i hemmet. Huvudmomentet Teknik- Processteknik & Driftövervakning I detta huvudmoment ska vi få en inblick i hur elen fungerar i industrin och i hemmet. Varför ska vi kunna det? Jo! Runt vår närhet finns det fullt

Läs mer

COMBI-36 36-Kanalers Kombinations Modul

COMBI-36 36-Kanalers Kombinations Modul COMBI-36 36-Kanalers Kombinations Modul Allmänt 12 digitala ingångar, 8 digitala utgångar, 8 analoga ingångar, 8 analoga utgångar Optimal beträffande storlek och funktion Jackbara anslutningsplintar RS-485

Läs mer

Har en trefas bandsåg(ejca MBS 400) som slutade fungera hux flux när jag sågade häromdagen! Jag har mätt överallt o ringat in problemet!

Har en trefas bandsåg(ejca MBS 400) som slutade fungera hux flux när jag sågade häromdagen! Jag har mätt överallt o ringat in problemet! Problem med styrning av trefasmotor Postad av Ola Modéer - 30 aug 2016 20:53 Hjälp mig någon!!! Har en trefas bandsåg(ejca MBS 400) som slutade fungera hux flux när jag sågade häromdagen! Jag har mätt

Läs mer

Spänning, ström och energi!

Spänning, ström och energi! Spänning, ström och energi! Vi lever i ett samhälle som inte hade haft den höga standard som vi har nu om inte vi hade lärt oss att utnyttja elektricitet. Därför är det viktigt att lära sig förstå några

Läs mer

Strömförsörjning. Transformatorns arbetssätt

Strömförsörjning. Transformatorns arbetssätt Strömförsörjning Transformatorns arbetssätt Transformatorn kan omvandla växelspänningar och växelströmmar. En fulltransformators in och utgångar är galvaniskt skilda från varandra. Att in- och utgångarna

Läs mer

Kommentarer till målen inför fysikprovet. Magnetism & elektricitet

Kommentarer till målen inför fysikprovet. Magnetism & elektricitet Kommentarer till målen inför fysikprovet Magnetism & elektricitet Skillnaden mellan spänning, ström och resistans Spänningen är själva drivkraften av strömmen och mäts i enheten volt, V. Finns ingen spänning

Läs mer

SYMBOLER (IEC 617) Symboler kretsschema. Kontakter 1-polig slutande kontakt. 2-polig slutande kontakt. 3-polig slutande kontakt.

SYMBOLER (IEC 617) Symboler kretsschema. Kontakter 1-polig slutande kontakt. 2-polig slutande kontakt. 3-polig slutande kontakt. SYMBOLER (IEC 617) Symboler kretsschema Kontakter 1-polig slutande kontakt 2-polig slutande kontakt 3-polig slutande kontakt Slutande (sl) kontakt, allmän Brytande (br) kontakt, allmän N.O (normaly open)

Läs mer

Huvudmomentet Teknik- Processteknik & Driftövervakning I detta huvudmoment ska vi få en inblick i hur elen fungerar i industrin och i hemmet.

Huvudmomentet Teknik- Processteknik & Driftövervakning I detta huvudmoment ska vi få en inblick i hur elen fungerar i industrin och i hemmet. Huvudmomentet Teknik- Processteknik & Driftövervakning I detta huvudmoment ska vi få en inblick i hur elen fungerar i industrin och i hemmet. Varför ska vi kunna det? Jo! Runt vår närhet finns det fullt

Läs mer

Swing-Gate. ECO B/S Installation av Swing Gate

Swing-Gate. ECO B/S Installation av Swing Gate Swing-Gate ECO B/S Installation av Swing Gate Generellt Nedanstående manual berör installation av motorer som omfattas av SKANDIMATIK`S produktprogram. Kontrollpanelen innehåller följande EU standarder:

Läs mer

INKOPPLINGSANVISNING. MicroMax180

INKOPPLINGSANVISNING. MicroMax180 INKOPPLINGSANVISNING STYRENHET FÖR ROTERANDE VÄRMEVÄXLARE MicroMax180 2003-09-09 Version 1.1 F21018901 Tillverkardeklaration Tillverkarens försäkran om produktens överensstämmelse med kraven i EMC-DIREKTIVET

Läs mer

5-29 Distribuerade I/O

5-29 Distribuerade I/O 5-29 Distribuerade I/O XFL 521, 522, 523 AND 524 MODULER AMA 8, UFB.5 BESKRIVNING SPECIFIKATION DATA 2-tråds LON bus mellan regulatorer och I/O Inga ytterligare plintar behövs Addresseras med hexadecimal

Läs mer

Emotron MSF 2.0 Mjukstartare

Emotron MSF 2.0 Mjukstartare Emotron MSF 2.0 Mjukstartare Datablad Svenska Tekniska data Elektriska data Tabell 1 Typisk motoreffekt vid matningsspänning 400 V MSF*modell Tung AC-53a 5.0-30:50-10 Effekt vid 400 V Normal AC-53a 3.0-30:50-10

Läs mer

Styrsystem 9. Styrsystem

Styrsystem 9. Styrsystem 9 104 9 en används för start och stopp av pumpar och fläktar. De styr filterrensning och driftindikering. I apparatskåpen kan ytterligare funktioner byggas in genom tillval. Anläggningsautomatiken måste

Läs mer

RLS RÖKLUCKESTYRNING

RLS RÖKLUCKESTYRNING RLS40-100-500-600 RÖKLUCKESTYRNING BESKRIVNING Styrenheter manövrering av rökluckor med omkopplare och elektronik för styrning från brandlarmcentral eller liknande. Är utförd i vit pulverlackad välventilerad

Läs mer

AO01 Givare för fukt, tryck, ph, nivå, toc, slamhalt, nitrat, klor, vikt, ström, grumlighet, konduktivitet, fosfor, varvtal, susp, spänning, frekvens

AO01 Givare för fukt, tryck, ph, nivå, toc, slamhalt, nitrat, klor, vikt, ström, grumlighet, konduktivitet, fosfor, varvtal, susp, spänning, frekvens Tagg namn PLC Ingång PLC SCADA Skriv PLC SCADA Läs PLC Utgång Typ FB Förklaring XXxx_RÅVÄRDE Analog AI Inkommande analogsignal till PLC XXxx_HÖGGRÄNS AI Höglarmgräns XXxx_LÅGGRÄNS AI Låglarmgräns XXxx_HYSTERES

Läs mer

Laboration 2 i Styrteknik

Laboration 2 i Styrteknik 070921/Thomas Munther Sektionen för Informationsvetenskap, Dator och Elektroteknik Laboration 2 i Styrteknik Anvisningar: för godkänd uppgift krävs en inlämnad programlistning av typen SFC där alla relevanta

Läs mer

Bevent Rasch RCMU8. - Brand Övervakningssystem - www.bevent-rasch.se

Bevent Rasch RCMU8. - Brand Övervakningssystem - www.bevent-rasch.se Bevent Rasch - Brand Övervakningssystem - RCMU8 Kontrollenhet RCMU8 / -MOD / -LW Upp till 8 st spjäll och 8st rökdetektorer uppdelat på fyra grupper Indikering av varje enskilt spjäll Möjlighet till externt

Läs mer

Ladderprogrammering steg för steg

Ladderprogrammering steg för steg Ladderprogrammering steg för steg En introduktion till LD-programmering för kursen MIE 012 Elektroteknikens Grunder vid LTH. Gunnar Lindstedt Introduktion Den dominerande typen av styrsystem för binära

Läs mer

Manual Elstyrning EL110

Manual Elstyrning EL110 Manual Elstyrning EL110-1 drift Läs noga igenom manualen innan arbetet påbörjas! Titel Reg. Nr Sist sparad Rev. Nr Sidor EL110_rev1 100-110 2008-06-10 1 16 1 Innehållsförteckning 1 Tillverkardeklaration

Läs mer

Läran om återkopplade automatiska system och handlar om hur mätningar från givare kan användas för att automatisk göra förändringar i processen.

Läran om återkopplade automatiska system och handlar om hur mätningar från givare kan användas för att automatisk göra förändringar i processen. Reglering Läran om återkopplade automatiska system och handlar om hur mätningar från givare kan användas för att automatisk göra förändringar i processen. Regulator eller reglerenhet används för att optimera

Läs mer

Tentamen i Elektronik, ESS010, del 2 den 6 mars 2006 SVAR

Tentamen i Elektronik, ESS010, del 2 den 6 mars 2006 SVAR Tekniska Högskolan i Lund Institutionen för Elektrovetenskap Tentamen i Elektronik, ESS010, del 2 den 6 mars 2006 SVAR 1 Bandbredd anger maximal frekvens som oscilloskopet kan visa. Signaler nära denna

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (8) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

2 IN OCH UTGÅNGAR. 2.1 Översikt. Användarmanual ER-ipx2 ver In och Utgångar. Elektrorelä AB

2 IN OCH UTGÅNGAR. 2.1 Översikt. Användarmanual ER-ipx2 ver In och Utgångar. Elektrorelä AB Användarmanual ver. 12 2 IN OCH UTGÅNGAR I detta kapitel hittar du information om hur du kopplar in givare och ställdon till, samt hur den ska strömförsörjas. Kapitlet inleds med en översikt över tillgängliga

Läs mer

XTM-905 / XPx-xxx Expansionmoduler

XTM-905 / XPx-xxx Expansionmoduler Produktblad 2.5.1 Utgåva 01.01 XTM-905 / XPx-xxx Expansionmoduler Expandering av DX9100:s kapacitet görs genom att ansluta I/O (ingång/utgång) moduler till regulatorns expansionsbus. Totalt kan DX9100

Läs mer

Ladderprogrammering steg för steg

Ladderprogrammering steg för steg Ladderprogrammering steg för steg En introduktion till LD-programmering för kursen EIEF35 Elektroteknikens Grunder vid LTH. Gunnar Lindstedt Introduktion Den dominerande typen av styrsystem för binära

Läs mer

MANUAL STYRENHET FÖR ROTERANDE VÄRMEVÄXLARE

MANUAL STYRENHET FÖR ROTERANDE VÄRMEVÄXLARE MANUAL STYRENHET FÖR ROTERANDE VÄRMEVÄXLARE VariMax45 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Funktionsbeskrivning 1 Tekniska data 2 Funktioner 2-4 - DIP-omkopplare - Manuell körning (vid test) - Driftindikeringar - Larm

Läs mer

MANUAL STYRENHET FÖR ROTERANDE VÄRMEVÄXLARE

MANUAL STYRENHET FÖR ROTERANDE VÄRMEVÄXLARE MANUAL STYRENHET FÖR ROTERANDE VÄRMEVÄXLARE MicroMax750 Tillverkardeklaration Tillverkarens försäkran om produktens överensstämmelse med kraven i EMC-DIREKTIVET 2004/108/EG. Tillverkare Produkt Typbeteckning

Läs mer

Inkopplingsanvisning

Inkopplingsanvisning Inkopplingsanvisning MGSM 5.0 MGSM 5.0-PS VARNING: Enheten får endast kopplas in av behörig person. Läs igenom instruktionerna innan inkoppling. All inkoppling måste ske med spänningen avstängd Spänningen

Läs mer

Sammanfattning av likströmsläran

Sammanfattning av likströmsläran Innehåll Sammanfattning av likströmsläran... Testa-dig-själv-likströmsläran...9 Felsökning.11 Mätinstrument...13 Varför har vi växelström..17 Växelspännings- och växelströmsbegrepp..18 Vektorräknig..0

Läs mer

RLS RÖKLUCKESTYRNING

RLS RÖKLUCKESTYRNING RLS40-100-500-600 RÖKLUCKESTYRNING BESKRIVNING Styrenheter manövrering av rökluckor med omkopplare och elektronik för styrning från brandlarmcentral eller liknande. RLS40 med inbyggd strömförsörjning och

Läs mer

MyConnect Link. Konfigurationsverktyg för Flygt MμConnect. Snabbguide

MyConnect Link. Konfigurationsverktyg för Flygt MμConnect. Snabbguide MyConnect Link Konfigurationsverktyg för Flygt MμConnect Snabbguide 1 Innehåll 1 Krav och installation... 3 1.1 Kännetecken och funktion... 3 1.2 Ladda ner, redigera, spara och visa konfigurationsfiler...

Läs mer

BSM Brandskyddmodul BSM EXHAUSTO AB Östra Hindbyvägen 26B SE Malmö

BSM Brandskyddmodul BSM EXHAUSTO AB Östra Hindbyvägen 26B SE Malmö BSM Brandskyddmodul EXHAUSTO AB Östra Hindbyvägen 26B SE-21374 Malmö Tel.: +46 010 211 7100 Fax: +46 040 191 200 info@exhausto.se www.exhausto.se Produktinformation Produktinformation BSM är en modul för

Läs mer

R.S.E Belastningsvakt. Vakten med pris som de billiga men funktion som de dyra.

R.S.E Belastningsvakt. Vakten med pris som de billiga men funktion som de dyra. R.S.E Belastningsvakt. Vakten med pris som de billiga men funktion som de dyra. Belastningsvakten används för att koppla bort vissa oprioriterade laster under kortare belastningstoppar. Vakten arbetar

Läs mer

För att få ett effektiv driftsätt kan det ibland behövas avancerad styrning.

För att få ett effektiv driftsätt kan det ibland behövas avancerad styrning. För att få ett effektiv driftsätt kan det ibland behövas avancerad styrning. Används för att reglera en process. T.ex. om man vill ha en bestämd nivå, eller ett speciellt tryck i en rörledning kanske.

Läs mer

Felsökningsschema WinMaster Sid 1

Felsökningsschema WinMaster Sid 1 Felsökningsschema WinMaster Sid 1 Ingen spänning. Huvudbrytaren på Slå till huvud-brytare. vägg. Säkringsfel Säkringar elcentral. Ny säkring. Trasig manöversäkring. 100 ma säkring i manöverelådan. Ny säkring.

Läs mer

Bruksanvisning Varmkanalstyrning KT300S

Bruksanvisning Varmkanalstyrning KT300S 1. Alarm (Röd LED) 2. Är-värde Temp 3. Bör-värde Temp, Ut % eller Amper 4. Värme till (röd LED) 5. Tryck och håll in knappen för tillgång till parameter inställningar 6. Tryck in knappen för att se utgång

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_v2_sv Version: 2.

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_v2_sv Version: 2. Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_v2_sv Version: 2.0 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

FJÄRRKOMMUNIKATION 3G

FJÄRRKOMMUNIKATION 3G FJÄRRKOMMUNIKATION 3G Bakgrund Det finns idag en mängd olika lösningar för kommunikation. Det vanligaste sättet att kommunicera mellan olika system så som PLC, Paneler, SCADA etc. var förr via seriell

Läs mer

Över och undertemperaturen kan ställas på valfri nivå mellan 0 - +400 o C. (presenteras som 0-400)

Över och undertemperaturen kan ställas på valfri nivå mellan 0 - +400 o C. (presenteras som 0-400) Drift- och skötselanvisning. Rökgastemperatur ER-rt Rökgastemperatur med larm typ ER-rt. Apparatskåp. Apparatskåpet är i plug-in-utförande, för vägg eller panelmontage (litet rack). Det består av display,

Läs mer

EC Vent Installationsinstruktion

EC Vent Installationsinstruktion -SE 15-03-2011V.A-002 Innehåll 1 Försäkran om överensstämmelse... 1 2 Varning... 2 3 Produktbeskrivning... 3 3.1 Allmänt... 3 3.1.1 Beskrivning av rumsenhet... 3 3.1.2 Beskrivning av huvudenhet... 3 3.2

Läs mer

SM40. Strömförsörjning med plats för batteri

SM40. Strömförsörjning med plats för batteri LARMDONSSTYRNING BESKRIVNING donskort för montage i 19 kassett (SM911), i våra likriktare eller i kapsling för väggmontage. 19 kassetten SM911 kan förses med 4st kort. Det ger upp till 20 utgångar i en

Läs mer

Softstart funktion Hög verkningsgrad Låg störningsnivå Jämn, reglerad och filtrerad utspänning av hög kvalitet Effektiv kylning LED indikatorer

Softstart funktion Hög verkningsgrad Låg störningsnivå Jämn, reglerad och filtrerad utspänning av hög kvalitet Effektiv kylning LED indikatorer Inverter från 24V DC till 220/230V AC Softstart funktion Hög verkningsgrad Låg störningsnivå Jämn, reglerad och filtrerad utspänning av hög kvalitet Effektiv kylning LED indikatorer Spänningsomvandlare

Läs mer

Viksam 2.0

Viksam 2.0 Viksam 2.0 1 Innehåll 1 Innehåll... 2 2 Data... 3 3 Kretskortsöversikt... 4 4 Montering... 4 5 Inkoppling... 5 5.1 Spänningsmatning... 5 5.2 Motor- och encoderinkoppling... 5 5.3 Gränssnitt... 5 5.4 Klämskydd...

Läs mer

TEKNISKA ANVISNINGAR FÖR MÄRKNING AV: VVS OCH STYRSYSTEM

TEKNISKA ANVISNINGAR FÖR MÄRKNING AV: VVS OCH STYRSYSTEM TEKNISKA ANVISNINGAR FÖR MÄRKNING AV: VVS OCH STYRSYSTEM Märkbilaga VVS Anvisningar gäller för märkning av VVS, STYR och EL i STYR Märkningen innebär att varje komponent betecknas i ett trädsystem. Exempel

Läs mer

Installationsmanual ATU 301

Installationsmanual ATU 301 Installationsmanual ATU 301 Manualen gäller för följande: Hårdvara: 2.05 Program: 2.20 Copyright 2004 ITT Flygt AB. Alla rättigheter förbehållna. Ingen del av denna dokumentation får reproduceras eller

Läs mer

El-styrningslåda EL 19 Plc

El-styrningslåda EL 19 Plc Funktionsbeskrivning: Succé silo med mittuttag som matar en pellets brännare/panna och är försedd med en dragande alt. skjutande Maflex 90 skruv från mittuttaget som styrs externt. Funktion: Drift 1. Den

Läs mer

IDE-sektionen. Laboration 5 Växelströmsmätningar

IDE-sektionen. Laboration 5 Växelströmsmätningar 080501 IDE-sektionen Laboration 5 Växelströmsmätningar 1 1. Bestämning av effektivvärde hos olika kurvformer Uppgift: Att mäta och bestämma effektivvärdet på tre olika kurvformer. Dels en fyrkantssignal,

Läs mer

PORTABEL LUFTKONDITIONERING SERVICEMANUAL V 03/17

PORTABEL LUFTKONDITIONERING SERVICEMANUAL V 03/17 PORTABEL LUFTKONDITIONERING SERVICEMANUAL V 03/17 Innehållsförteckning 1. FELSÖKNINGSDIAGNOSTIK 3 1.1 Kontrollera detta först 1.2.1 Ingen el (aggregatet fungerar inte) 4 1.2.2 Inomhusfläkten fungerar inte

Läs mer

Copyright 2001 Ulf Rääf och DataRäven Elektroteknik, All rights reserved.

Copyright 2001 Ulf Rääf och DataRäven Elektroteknik, All rights reserved. Ver 2001-03-31. Kopieringsförbud. Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen! OBS! Kopiering i skolar enligt avtal ( UB4 ) gäller ej! Den som bryter mot lagen om upphovsrätt kan åtalas av allmän åklagare

Läs mer

Jag funderar på om de går att ersätta med jordfelsbrytare eller om de har en annan funktion?

Jag funderar på om de går att ersätta med jordfelsbrytare eller om de har en annan funktion? Motorskydd! Postad av Thorbjörn Belenos - 03 dec 2015 23:36 Tjanna! En gång i tiden så satt det motorskydd framför trefasmotorer! Jag funderar på om de går att ersätta med jordfelsbrytare eller om de har

Läs mer

El - schemateknik. Varje avsnitt innehåller arbetsuppgifter med frågor och praktiska övningar.

El - schemateknik. Varje avsnitt innehåller arbetsuppgifter med frågor och praktiska övningar. FÖRORD Detta utbildningspaket består av en övningstavla och en kombinerad teori- och arbetsbok. Upplägget stimulerar integration av teori och praktik samt tydliggör sambanden dem emellan. De praktiska

Läs mer

Företagsnamn: Grundfos AB Skapad av: Annika Engman Tel: Datum:

Företagsnamn: Grundfos AB Skapad av: Annika Engman Tel: Datum: Position Antal Beskrivning 1 HYDRO MPC-E 3 CRIE15-2 Tel: 31 332 23 93 Art.nr.: 9916698 OBS! Bilden på produkten kan avvika från aktuell produkt Tryckstegringssystem, levereras som kompakt enhet enligt

Läs mer

Kontaktorer Arbetsströmrelä

Kontaktorer Arbetsströmrelä Teknisk data Norm IEC/EN 61095 Arbetsströmrelä Arbetsströmrelä Hjälpkontakt moduler 1 2 3 1/2 Termisk märkström lth (40 C) 16 A 25 A 16 A 25 A 40 A 63 A 6 A Frekvens 50/60 Hz Isolationsspänning (i) 250

Läs mer

Kontaktorer och reläer. för bostäder och kommersiella byggnader

Kontaktorer och reläer. för bostäder och kommersiella byggnader Kontaktorer och reläer för bostäder och kommersiella byggnader Kompakt serie: Nya kontaktorer och reläer för både bostäder och kommersiella fastigheter Modern, kraftfull men ändå enkel att montera - det

Läs mer

Dubbeltimerkort. Artikelnummer: 5315

Dubbeltimerkort. Artikelnummer: 5315 Med detta programmerbara dubbel timer-kort (tidrelä) kan en mängd olika funktioner uppnås. Det genererar: fördröjt tillslag, fördröjt frånslag med tider från 1 sek. till 64 tim. kort puls efter lång tid

Läs mer

Magnetism och EL. Prov v 49

Magnetism och EL. Prov v 49 Magnetism och EL Prov v 49 Magnetism Veta något om hur fasta magneter fungerar och används Förstå elektromagnetism Veta hur en elmotor arbetar Förstå hur vi kan få elektrisk ström av en rörelse Veta vad

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (10) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 20130326 2.0 Dokumenttitel Systemkrav

Läs mer

Installationsmanual CAT12 CE Moderkort

Installationsmanual CAT12 CE Moderkort LED2 LED S Sabotage S2 BATT J2 MICRO SD J processor CB0578 2 J5 POCSAG/GPRS J6 extra IO CB052 LED6 LED5 LED4 RS485 TERM PL8 RS485 CH-3 PL7 RS232 CH- LED3 S3 UPSI S4 RESET T3 ETHERNET PL Spänning J3-J4

Läs mer

Automation Server I/O-modulfamilj

Automation Server I/O-modulfamilj Kompatibel Automation Server familj StruxureWare Building Operation v1.3 Automation-servern kan hantera många olika er, som kan kombineras så att de passar kraven hos varje installation. Ett system kan

Läs mer

Manual Elstyrning EL120

Manual Elstyrning EL120 Manual Elstyrning EL120-2 drifter Läs noga igenom manualen innan arbetet påbörjas! Titel Reg. Nr Sist sparad Rev. Nr Sidor EL120_rev2 100-120 2008-09-22 1 16 1 Innehållsförteckning 1 Tillverkardeklaration

Läs mer

PLC. Används för att styra olika processer automatiskt. Delar i en PLC

PLC. Används för att styra olika processer automatiskt. Delar i en PLC PLC Används för att styra olika processer automatiskt Delar i en PLC CPU Arbetsminne Kommunikationskort Program Digitala ingångskort Digitala utgångskort Analoga ingångskort Analoga utgångskort Vanliga

Läs mer

Instrument Link, en snabbguide

Instrument Link, en snabbguide Instrument Link, en snabbguide MJK Automation AB Tel: 0533-177 50 E-post: kontoret@mjk.se Hemsida: www.mjk.se Instrument Link, en snabbguide 120131 1. Innehåll 1. Inledning till Instrument Link... 3 2.

Läs mer

MOTORVENTIL MPE PORTS VENTIL MPE mm

MOTORVENTIL MPE PORTS VENTIL MPE mm MOTORVENTIL MPE 222 2 PORTS VENTIL MPE 222-22mm MPE 222 har konstruerats för att styra vattencirkulationen i en krets genom att med motorn öppna och med returfjädern stänga ventilen. Ventilens funktion

Läs mer

DIGITAL MULTIMETER BRUKSANVISNING MODELL DT9201

DIGITAL MULTIMETER BRUKSANVISNING MODELL DT9201 DIGITAL MULTIMETER BRUKSANVISNING MODELL DT9201 1. INLEDNING Den digitala serie 92-multimetern är ett kompakt, batteridrivet instrument med 3½ LCD-skärm. Fördelar: Stor noggrannhet Stor vridbar LCD (flytande

Läs mer

Transformatorer och drivers

Transformatorer och drivers Transformatorer och drivers Skyddstransformatorer för halogenbelysning, allmänt 12V-armaturer är i regel alltid av Klass III-typ. Det innebär att de inte är beröringsskyddade utan att säkerheten till stor

Läs mer

DGN 75. Programmerbart universalinstrument

DGN 75. Programmerbart universalinstrument DGN 75 Utgåva Januari 2017 Programmerbart universalinstrument Tre olika versioner: Processingång En bipolär DC-ström eller spänningsingång: ±100mV, ±1V, ±10V, ±300V, ±20mA Temperaturingångar En termoelementingång:

Läs mer

Användarmanual. Labbaggregat LW PS-305D

Användarmanual. Labbaggregat LW PS-305D Användarmanual Labbaggregat LW PS-305D 12 1 2 11 Felsökning: Felsymptom: Åtgärd: - Instrumentet startar inte. - Kontrollera att kontakten är ansluten till ett fungerande vägguttag. - Indikeringen för strömbegränsning

Läs mer

Laboratoriekopplingsläge Strömförsörjning Modeller: A, A och A

Laboratoriekopplingsläge Strömförsörjning Modeller: A, A och A Laboratoriekopplingsläge Strömförsörjning Modeller: 72-8340A, 72-8345A och 72-8350A 1 VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION Vid användning av elektriska apparater bör alltid grundläggande säkerhetsåtgärder följas

Läs mer

LAN 53-2 och LAN 54-2 manual

LAN 53-2 och LAN 54-2 manual LN - och LN - manual LRMPNEL LN s s s NO / NC / NC+ / NC- s SUMMLRM (,,C,Driftindikering) C 0s 0s INSTÄLLNING V LRMPNELEN TEST 0s 0s. Tryck på PROGRMMER. Välj ingång med KVITT. 0s 0s. Välj ingångskaraktär

Läs mer

Manual för användning av MODBUS-protokoll

Manual för användning av MODBUS-protokoll Manual för användning av MODBUS-protokoll Rev 1.0 Frabil El AB Telefon: 040-287090 Bjurögatan 38 Fax: 040-184709 2 FUNKTION FKP Modbus/RTU är kompatibelt med SCADAsystem och stödjer alla standardfunktioner.

Läs mer

Isolationsförstärkare

Isolationsförstärkare Isolationsförstärkare Säker överföring av signaler med hjälp av elektriskt isolerade delar Agneta Bränberg dec 2014 Behov av galvanisk (elektrisk) isolation mellan signalkällan och resten av mätsystemet

Läs mer

KAPITEL 4 MTU AB

KAPITEL 4 MTU AB KAPITEL 4 MTU AB 2007 65 TIDSDIAGRAM Ett vanligt diagram består av två axlar. Den ena är horisontell (x) och den andre vertikal (y). Dessutom har man en kurva. W V Ovan har vi som ex. ritat in en kurva

Läs mer

Emotron FDU 2.0 Frekvensomriktare

Emotron FDU 2.0 Frekvensomriktare Emotron FDU 2.0 Frekvensomriktare Datablad Svenska Emotron FDU 2.0 Frekvensomriktare Elektriska specifikationer för olika modeller Tabell 1 Typisk motoreffekt vid nätspänning 400 V Modell Max. utström

Läs mer

KAPITEL 5 MTU AB

KAPITEL 5 MTU AB KAPITEL 5 MTU AB 2007 79 Kort repetition av vad vi hittills lärt oss om växelspänning: Den växlar riktning hela tiden. Hur ofta den växlar kallas frekvens. Vi kan räkna med ohms lag om kretsen bara har

Läs mer

Optimerande kontrollenheter Vakuumvakter

Optimerande kontrollenheter Vakuumvakter Vakuumvakter, pneumatiska Omvandlar en vakuumnivå till en pneumatisk signal. Vakuumaktiverat membran som är sammanlänkat med en pneumatisk brytare. Finns förinställd eller med justerbar vakuumnivå. Enhet

Läs mer

Jag jobbar på en industri där vi har stort behov av vatten och kan få miljonbelopp i skador vid stopp några timmar.

Jag jobbar på en industri där vi har stort behov av vatten och kan få miljonbelopp i skador vid stopp några timmar. JFB på Traktordriven reservkraftsgenerator? Postad av Filip S - 03 jan 2015 08:41 Jag jobbar på en industri där vi har stort behov av vatten och kan få miljonbelopp i skador vid stopp några timmar. Så

Läs mer

Flödesvakt AT 8316 P Rev 1

Flödesvakt AT 8316 P Rev 1 Flödesvakt AT 8316 P15 2019-01-24 Rev 1 Flödesvakt At 8316 P15f med termisk givare Enligt gällande krav/normer skall en flödesvakt installeras i vissa anläggningar. Den skall tillse att effekttillförseln

Läs mer

ELDACO AB. Manual. Strömförsörjningsaggregat PP 12/8 och PP 24/6. Presentation 2 Inkoppling 3 Larmer 4 Tekniska data 5-6

ELDACO AB. Manual. Strömförsörjningsaggregat PP 12/8 och PP 24/6. Presentation 2 Inkoppling 3 Larmer 4 Tekniska data 5-6 Håkan Lundh Hans Sterner 1 of 6 2000-09-14 Strömförsörjningsaggregat PP 12/8 och PP 24/6 Innehåll Sida Presentation 2 Inkoppling 3 Larmer 4 Tekniska data 5-6 Mått- och placeringsritning 4M 8988 Schema

Läs mer

Spolspänningen på en kontaktor, och motorskydd som kortslutningsskydd Postad av Electrum - 10 okt :22

Spolspänningen på en kontaktor, och motorskydd som kortslutningsskydd Postad av Electrum - 10 okt :22 Spolspänningen på en kontaktor, och motorskydd som kortslutningsskydd Postad av Electrum - 10 okt 2015 15:22 Tjaba. I fredags hamnade jag i ett litet ombygge av en liten motordrift (en cirkulationspump)

Läs mer

Undersökning av logiknivåer (V I

Undersökning av logiknivåer (V I dlab002a Undersökning av logiknivåer (V I Namn Datum Handledarens sign. Laboration Varför denna laboration? Vid såväl konstruktion som felsökning och reparation av digitala kretskort är det viktigt att

Läs mer

HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA ORSAKER TILL MINSKNING AV PUMPENS PRESTANDA

HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA ORSAKER TILL MINSKNING AV PUMPENS PRESTANDA HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA ORSAKER TILL MINSKNING AV PUMPENS PRESTANDA Orsaker till minskad verkningsgrad Minskad verkningsgrad för pumpar kan uppstå på grund av följande orsaker: Kavitation

Läs mer

Sätt in detta dokument i användarhandledningen för Sure Coat moduluppbyggt styrsystem för pistoler efter flik C

Sätt in detta dokument i användarhandledningen för Sure Coat moduluppbyggt styrsystem för pistoler efter flik C Del C Interfacekort för spolningstimer Användarhandledning P/N 213490A Swedish Sätt in detta dokument i användarhandledningen för Sure Coat moduluppbyggt styrsystem för pistoler efter flik C NORDSON CORPORATION

Läs mer

El-styrningslåda EL 34 Plc, 24 Volt DC

El-styrningslåda EL 34 Plc, 24 Volt DC Beskrivning Alt 1: 2 st Succé silo med mittuttag som matar en pellets brännare/panna. Försedd med en dragande och skjutande Maflex 90 skruv från mittuttagen. Funktion: höger-/vänster skruv silo 1. Drift

Läs mer

1000TR TEMP. Svensk manual

1000TR TEMP. Svensk manual 1000TR TEMP Svensk manual INNEHÅLL 1. INTRODUKTION... 2 1.1 ALLMÄN INTRODUKTION... 2 1.2 DELAR & TILLBEHÖR... 2 2. INSTALLATION... 3 2.1 KAPSLING... 3 2.2 MONTERING... 3 2.3 ELEKTRISK INSTALLATION... 3

Läs mer

µc 3011/3012 Programmerbar signalomvandlare Programmering via µ Consol Programvara MC Vision Digital datalänk

µc 3011/3012 Programmerbar signalomvandlare Programmering via µ Consol Programvara MC Vision Digital datalänk µc 3011/3012 Utgåva Januari 2017 Programmerbar signalomvandlare Universalmatning: 20-270 VAC och 20-300 VDC Processingång: (μc3012/3212) ±100 mv, ±1 V, ±10 V, ±300 V, ±20 ma Universalingång: (μc3011/3211)

Läs mer

Tack för att du valde vårt flexibla jordfelsrelä typ WRU10.

Tack för att du valde vårt flexibla jordfelsrelä typ WRU10. WRU 10 Jordfelsrelä Larm + Pre-alarm Tack för att du valde vårt flexibla jordfelsrelä typ WRU10. M a n u a l Manualen är rikligt bildillustrerad för att du snabbt ska förstå funktioner och handhavande.

Läs mer

ATL 10 Linjärt Ställdon Trapetsskruv 24 VDC / 230/400VAC

ATL 10 Linjärt Ställdon Trapetsskruv 24 VDC / 230/400VAC Produkter Ställdon-Domkrafter Linjära Ställdon ATL 10 Linjärt Ställdon Trapetsskruv 24 VDC / 230/400VAC Max Last: 5000N (AC) 4000 (DC) Driftcykel upp till 30% Max Hastighet: 150 mm/s (DC) 12VDC / 24VDC

Läs mer

Kallelse- och signalsystem

Kallelse- och signalsystem P P P P med signalknapp med dragkontakt Sladdtryckknapp med telepropp E 0 0 E 0 E 0 E 0 0 Anropsapparater: Spänningsmatas från ens systemspänningsutgång. Matningsspänning: Max DC. V AC/DC Optiskindikering:

Läs mer

2. Vad menas med begreppen? Vad är det för olikheter mellan spänning och potentialskillnad?

2. Vad menas med begreppen? Vad är det för olikheter mellan spänning och potentialskillnad? Dessa laborationer syftar till att förstå grunderna i Ellära. Laborationerna utförs på byggsatts Modern Elmiljö för Elektromekanik / Mekatronik. När du börjar med dessa laborationer så bör du ha läst några

Läs mer

Laboration II Elektronik

Laboration II Elektronik 817/Thomas Munther IDE-sektionen Halmstad Högskola Laboration II Elektronik Transistor- och diodkopplingar Switchande dioder, D1N4148 Zenerdiod, BZX55/C3V3, BZX55/C9V1 Lysdioder, Grön, Gul, Röd, Vit och

Läs mer

Installationsmanual Multiläsare 2000 användare 12V DC Revidering 1.00

Installationsmanual Multiläsare 2000 användare 12V DC Revidering 1.00 ML 1540 Installationsmanual Multiläsare 2000 användare 12V DC Revidering 00 Innehåll Översikt... 3 Produktbeskrivning... 3 Utmärkande egenskaper... 3 Användning... 3 Larmfunktion... 4 Återställning larm...

Läs mer

Driftkort IMSE Ultrabase20 UC2 2

Driftkort IMSE Ultrabase20 UC2 2 SYSTEM Värme och Varmvatten Dokumentnamn 1 (9) Placerin g: Apparatskåp: Värme, Ventilation och Varmvatten Värme Undercentral AS1 VÄRME VS1 Värme Radiatorer STYRNING VS1 Drifttider Via mjukvaruomkopplare

Läs mer