SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (34) Miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (34) Miljönämnden"

Transkript

1 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (34) Plats och tid Hjorten, Älgen kl Ajournering kl Beslutande Katarina Köhler, ordf. Lars-Olof Brännström, vice ordf. Börje Lindström Stig Granlund Carola Hedman Evelina Fahlesson Annika Viklund Lennart Gustafsson Kjell Lindström Håkan Lundberg Tjänstgörande ersättare Jan-Erik Engman Rickard Dahlström 110, Övriga deltagande Göran Åström, förvaltningschef 105, 109 Gösta Lindmark, miljöchef 110, Helena Byström, miljöinspektör 102 Kristina Lööv, miljöinspektör 102 Agneta Gustafsson, miljöinspektör 103 Jenny Hellgren, ekonom 104 Inger Nygren, miljöinspektör 111 Jan Tarras-Wahlberg, miljöstrateg 111 Erika Lundqvist, miljöinspektör 112 Fredrik Nilsson, miljöinspektör 113 Ulrica Morén, sekreterare Ersättare Rickard Dahlström Bo-Gunnar Pettersson Torbjörn Lundström Utses att justera Lars-Olof Brännström med Håkan Lundberg som ersättare Paragrafer , 111. Rickard Dahlström som ersättare för Håkan Lundberg 110, Underskrifter.. /Katarina Köhler, ordförande/ /Ulrica Morén, sekreterare/.. /Lars-Olof Brännström, protokollsjusterare/ /Håkan Lundberg, protokollsjusterare/ BEVIS OM ANSLAG Justering av miljönämndens protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla Sammanträdesdatum Anslaget har satts upp Anslaget tas ner efter Förvaringsplats för protokollet Bygg- och miljökontoret, Trädgårdsgatan 7 Underskrift. Ulrica Morén

2 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Yttrande över Skellefteå kommuns, tekniska nämndens, ansökan om tillstånd till anläggande av ny vattentäkt och till uttag av yt- och grundvatten samt infiltration m.m. vid Selsforsen, Medle och Klutmark (mål nr M ) Skellefteå kommun, tekniska nämnden, har ansökt om tillstånd till anläggande av en ny vattentäkt i området Selsforsen, Medle och Klutmark. Miljödomstolen har översänt handlingarna till miljönämnden för synpunkter senast 24 oktober Miljönämnden har sökt och beviljats anstånd för yttrande t o m 18 november Handlingarna består i stora drag av ansökan, en teknisk beskrivning av de planerade anläggningarna, en miljökonsekvensbeskrivning, en hydrogeologisk beskrivning, samrådsredogörelse, förteckning över sakägare, fakta om brunnarna och vattenkvalitén samt ett omfattande kartmaterial. Miljönämndens beslut Tillstyrka tekniska nämndens ansökan. Miljönämnden vill betona att det är viktigt att området som berörs av planerade vattenuttag skyddas med ett interimistiskt vattenskyddsområde fram till dess ordinarie vattenskyddsområde är fastställt. Vidare anser miljönämnden att ställningstagande till om befintliga avlopps- och energianläggningar kan fortsätta att användas inom det kommande skyddsområdet bör lämnas till dess mer detaljerade undersökningar av hydrogeologin i det planerade skyddsområdet genomförts. Miljönämnden vill även avvakta till ett senare skede i prövningen med att ta ställning till tekniska nämndens begäran om verkställighetsförordnande. Beskrivning av verksamheten Den planerade nya vattentäkten för centralorten och kringliggande orter bygger på att vattenverksamhet bedrivs inom de tre områdena Selsforsen, Medle och Klutmark. En beskrivning av verksamheten vid respektive område följer nedan. Verksamheten i Selsforsen är uppdelat i ett infiltrationsområde, och drygt 1 km nedströms, ett uttagsområde. Ytvatten från Skellefte älv pumpas via en ledning in till de tre infiltrationsbassängerna. Här byggs en ventilkammare för reglering av flödet till varje infiltrationsbassäng samt för provtagning.

3 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 3 I uttagsområdet planeras 15 råvattenbrunnar (varav fem finns i dagsläget). Där byggs även en ventilkammare där vattnet kan mätas, regleras och provtas. Beroende på vattenkvalitet kan vattnet antingen återinfiltreras eller styras direkt till vattenverket som byggs ytterligare ca 1,4 km nedströms åsen. Då flera av råvattenbrunnarna har förhöjda halter järn och mangan måste vattnet återinfiltreras och av den anledningen byggs även återinfiltrationsbassänger med en total yta på 2700 m 2. Vattnet från de råvattenbrunnar som har bra kvalitet leds via flödesmätningen i ventilkammaren direkt till vattenverket. I anslutning till bassängerna kommer även 12 renvattenbrunnar att anläggas. Från renvattenbrunnarna går vattnet via ventilkammaren och därefter i gemensam ledning till vattenverket och till den högreservoar (vattentorn) som byggs i anslutning till vattenverket. Medle Inom uttagsområdet i Medle (Kniken), finns totalt 16 brunnar som ska användas för uttag av grundvatten samt återinfiltrationsbassänger. I sex av brunnarna är halterna av järn och mangan förhöjda. Övriga brunnar har låga halter. Samtliga grundvattenbrunnar ansluts till en ventilkammare där råvattnet kan mätas, regleras och provtas innan det pumpas vidare. I samma byggnad som ventilkammaren planeras en reservoar. Råvattenkvalitén styr från vilka brunnar vattnet ska gå direkt till reservoaren och från vilka det ska återinfiltreras. Då vattenkvalitén kan variera med årstiden finns möjlighet att återinfiltrera allt vattnet från samtliga brunnar. Vattnet som har fullgod kvalitet pumpas via reservoaren direkt till det nya vattenverket i Medle. Klutmark I uttagsområdet i Klutmark finns idag totalt tre brunnar och ytterligare tre är planerade. Vattnet från samtliga brunnar i Klutmark leds till en ventilkammare där råvattnet kan mätas, regleras och provtas innan det leds via en bottenförlagd ledning över älven och vidare till ventilkammaren med reservoar i Medle. I ventilkammaren i Medle kan vattnet åter igen mätas, regleras och provtas innan det skickas vidare till vattenverket via reservoaren. Under försöksperioden uppfyllde vattnet Livsmedelsverkets krav med avseende på järn och mangan. Om det i framtiden skulle visa sig att vattenkvalitén förändras finns möjlighet att återinfiltrera vattnet i bassängerna i Medle.

4 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 4 Planerade uttagsmängder Det totala grundvattenuttaget från de tre områdena Selsforsen, Medle och Klutmark kommer som maxdygn att uppgå tilll 350 l/s och räknat som medeldygn 250 l/s. I Selsforsen kommer maximalt 150 l/s att tas ut. Av detta är ca 40 l/s naturligt grundvatten som bildats genom infiltration av nederbörd och 110 l/s är grundvatten från den konstgjorda infiltrationen. Maximalt infiltreras 150 l/s men av detta läcker ca 40 l/s ut till älven innan det når uttagsområdet. Uttaget av ytvatten från älven för infiltration kommer som medeluttag per år att vara ca 70 l/s. I Medle planeras ett maximalt uttag av 200 l/s. Av detta är 20 l/s naturligt grundvatten och 180 l/s inducerad infiltration från älven. Detta innebär att när grundvatten pumpas upp så sänks trycknivån i grundvattenmagasinet, vilket medför att vatten från älven infiltreras genom marklagren och in till magasinet. Mängden vatten som maximalt ska tas ut i Klutmark är 150 l/s. Av detta är ca 40 l/s naturligt grundvatten och 110 l/s är inducerad infiltration från älven. Eftersom vattenproduktion ska kunna utföras även om ett av delområdena inte är i drift kan uttagen vid dessa tillfällen uppgå till maximalnivåerna. Eftersom uttagsområdena fungerar som reserv för varandra behöver inte Abborrverket, som har omfattande renoveringsbehov, finnas kvar som reservvattenverk. Influensområden Uttaget och infiltrationen av vatten skapar en avsänkning respektive höjning av grundvattenytan. Influensområdet finns beskrivet i kartform med isolinjer som visar hur mycket grundvattenytan förväntas ändras. Kartorna visar de områden där grundvattenytan ändras med 2 dm eller mer. I Selsforsen beräknas en höjning med drygt sex meter i infiltrationsområdet och en sänkning med knappt tre meter i brunnsområdet vid maximalt uttag/infiltration. Vattenuttaget i Medle leder till en avsänkning av grundvattennivån. I området närmast brunnarna bedöms nivån sjunka med ca sex meter jämfört med normal grundvattennivå. Den största avsänkningen sker i isälvsavlagringen. Även i Klutmark sänks grundvattennivån vid brunnarna. Här beräknas sänkningen bli ca 3 m och berör, liksom i Medle, till största delen isälvsavlagringen. Enskilda dricksvattenbrunnar i områdena där grundvattnet sänks mer än 2 dm kan komma att påverkas.

5 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 5 Grundvattenkvalitet och behandling av vattnet Förutom innehållet av järn och mangan i vissa brunnar har vattnet en bra kvalitet med låga halter organiskt material, låga färgtal, låg halt närsalter och jämn temperatur. För att uppfylla Livsmedelsverkets krav på dricksvatten avseende ph-värde, hårdhet och alkalinitet planeras att kalksten ska läggas i infiltrationsbassängerna i uttagsområdena i Selsforsen och Medle. ph-värdet ska slutligt också kunna justeras i vattenverket med hjälp av lut. Kontinuerlig desinficering med UV-ljus kommer att utföras och möjlighet till klorering kommer att finnas. I nedanstående tabell visas en sammanställning av nuvarande förbrukning av kemikalier vid användning av ytvatten och en beräkning av kemikaliemängderna som kommer att förbrukas per år med den nya vattentäkten. Ytvatten 2007 Grundvatten, prognos Kemikalie Mängd (kg/år) Mängd (kg/år) Aluminiumsulfat Kalk Koldioxid Vattenglas (natriumsilikat) * 0 Ammoniumsulfat Natriumbikarbonat Aktivt kol Natriumhypoklorit Kalciumkarbonatmassa Natriumhydroxid (lut) Totalt * Ungefärlig vikt eftersom förbrukningen mäts i liter (58000 liter 2007)

6 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 6 Ledningar De ledningar som kommer att behöva anläggas är en ledning i älven för att ta in ytvatten till infiltrationsområdet i Selsforsen och en ledning från ventilkammaren i Klutmark över älven till Medle. Vidare avser kommunen att ansluta närbelägna fastigheter i Klutmark till kommunalt spillavlopp och möjliggöra anslutning till kommunalt vatten vilket innebär att de ledningsnäten också måste förbindas med norra sidan via en ledning i älven. Dessa ledningar kommer att ligga öster om ledningen från brunnarna. Från uttagsområdet i Medle kommer en ledning att anläggas till vattenverket i Medle. I samband med detta finns möjlighet att även ansluta Slinds vattenverk på ledningen. Från vattenverket kommer sedan en ledning att gå in till Skellefteå centralort. Miljökonsekvenser I miljökonsekvensbeskrivningen finns en sammanställning av miljöeffekterna av den planerade verksamheten. En positiv effekt anges med ett plustecken, ingen förändring anges med en nolla och negativ effekt med ett minustecken. Rubrik Miljöeffekt Sammanfattande kommentar Naturmiljö 0 Kulturmiljö 0 Rennäring 0 Naturmiljön i området är redan påverkad. Anläggandet av brunnar och infiltrationsbassänger förändrar inte naturmiljön väsentligt Ingen direkt påverkan, eventuellt indirekt påverkan, t ex på jordbruk Ingen direkt påverkan, eventuellt indirekt påverkan Rekreation och friluftsliv 0 Ev. flyttning av fotbollsplan. Annars ingen direkt påverkan, eventuellt indirekt påverkan Naturresurser - Boendemiljö + Minskad energiproduktion vid Kvistforsens och Selsforsens kraftstationer. När Skellefteåsen används för vattenproduktion kommer brusutvinningen att begränsas Enskilda spillavlopp kommer att ersättas av kommunalt avlopp med bättre reningsgrad. I övrigs förändras inte boendemiljön väsentligt

7 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 7 Landskapsbild 0 Kemikalieanvändning + Ingen väsentlig förändring av landskapsbilden Kemikalieanvändningen minskar kraftigt Energianvändning + Energianvändningen minskar Hälsa och säkerhet + Byggnadsskedet - Bättre säkerhet för att kunna producera ett fullgott dricksvatten, därmed förbättras även hälsan. Inga aluminiumrester förekommer i dricksvattnet Risk för grumling i Skellefte älv vid anläggande av råvattenintag och ledningar vilket kan påverka fisket negativt Den sammantagna bedömningen av sökanden är att verksamheten inte kan sägas medföra sådana förändringar i miljöpåverkan att tillåtligheten kan ifrågasättas. Kommunen föreslår följande villkor för verksamheten 1. Om inte något annat framgår av tillståndsbeslutet skall verksamheten bedrivas i huvudsaklig överensstämmelse med vad kommunen angett i ansökningshandlingarna eller i övrigt uppgivit i målet. 2. Kommunen skall ge in ett kontrollprogram till tillsynsmyndigheten inom den tid som myndigheten bestämmer. Kontrollen skall omfatta mätning av uttagna vattenmängder samt grundvattennivåer 3. Om det under arbetstiden och tiden för oförutsett skada skulle uppstå skada på grund av akut vattenbrist i enskild brunn inom det redovisade influensområdet åtar dig kommunen att omgående ordna med provisoriskt tillhandahållande av vatten för tillgodoseende av fastighetens behov av vatten för hushåll och djurhållning intill dess att vattenförsörjningen kan ordnas permanent. Åtagandet gäller inte om det visas att samband saknas mellan vattenverksamheten och vattenbristen.

8 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 8 Skellefteå kommun yrkar att miljödomstolen dels lämnar kommunen tillstånd att anlägga brunnarna och samt ytterligare 22 brunnar på fastigheten Medle 24:1, samt anlägga tre brunnar på fastigheten Klutmark 4:35 och fem brunnar på Medle 8:5, dels lagligförklarar brunnarna 3-6, 9-11, 13, 14, 17, 29-31, 34 och 35 på fastigheten Medle 8:5, brunn 8 på fastigheten Medle 41:1 samt brunnarna 18,19 och 20 på fastigheten Klutmark 4:35, dels dels dels dels dels dels lämnar kommunen tillstånd att på fastigheten Medle 8:5 få anlägga tre infiltrationsbassänger och på fastigheten Medle 24:1 få anlägga en eller flera infiltrationsbassänger, lagligförklarar fyra infiltrationsbassänger på fastigheten Medle 8:5, lämnar kommunen tillstånd att lägga ledningar i älven inom fastigheterna Klutmark 3:7 och 4:35, Medle 4:41, 8:5, 8:7 och 12:65 samt Lund 1:78 och samfälligheten Klutmark S:2, lämnar kommunen tillstånd att anlägga anordningar för uttag av ytvatten uppströms Selsforsen inom fastigheterna Medle 8:5 och 12:74, lämnar kommunen tillstånd att avleda ytvatten ut älven med momentant högst 150 l/s dock högst70 l/s i årsmedeltal och infiltrera detta vatten i marken, samt lämnar kommunen tillstånd att ta ut 250 l/s som årsmedeltal, dock högst 350 l/s räknat som maxdygn, ur brunnarna Ovanstånde ska ske i huvudsaklig överensstämmelse med ansökningshandlingarna och senare ingivna handlingar och uppgifter. Kommunen begär vidare att miljödomstolen dels dels lämnar kommunen tillstånd att ta domen i anspråk innan den vunnit laga kraft faststället en arbetstid av fem år och tid för anmälan om oförutsedd skada till fem år från arbetstidens utgång, samt dels fastställer den del av förlust som inte ersätts enligt 31 kap miljöbalken till en tjugondel.

9 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 9 Bygg- och miljökontorets synpunkter Ansökan Sid 2. Här står det hänvisat till Livsmedelsverkets kungörelse om dricksvatten från Kungörelsen har från och med 2003 ersatts av Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten, SLVFS 2001:30. Sid 3. Här står hänvisat till lag om särskilda bestämmelser om vattenverksamhet och där är SFS-numret fel. Ska vara 1998:812. Sid 8. I stycket om skyddsområde står det att kommunen har för avsikt att inrätta ett interimistiskt skyddsområde i avvaktan på att tillstånd för den sökta verksamheten ska erhållas. Vad bygg- och miljökontoret känner till så pågår i dagsläget inget arbete med ett interimistiskt skyddsområde och vi bedömer det som ytterst angeläget att arbetet återupptas. Sid 9. Under produktvalsprincipen står det att kommunen avser att använda produkter som är godkända ur miljösynpunkt. Vi förutsätter att alla kemikalier som kommer i kontakt med vattnet följer Livsmedelsverkets regler och att övriga väljs utifrån minsta skadan för människors hälsa och miljön. Sid 11. Här står att sökanden föreslår att tiden för inkommande av anspråk på grund av oförutsedd skada fastställs till 10 år räknat från arbetstidens slut. På sid. 13 står det istället fem år. Miljökonsekvensbeskrivning Sid 13. Här konstateras att privata energianläggningar kan komma att påverkas indirekt genom de skyddsföreskrifter som kommer att upprättas. Dessa bedöms framförallt komma att beröra nyetablering av ytterligare anläggningar. Även om skyddsföreskrifterna kommer i ett senare skede vill bygg- och miljökontoret redan nu framföra att riskerna med de befintliga anläggningarna måste utredas i samband med det arbetet. Miljömålet grundvatten av god kvalitet I ansökan beskrivs verksamheten påverka miljömålet på flera sätt. Vattenförsörjningen kommer att ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning och åssträckan kommer att skyddas mot exploatering t ex uttag av naturgrus genom att skyddsområde fastställs. När samtliga infiltrationsbassänger används kommer ca 1400 m 3 sand per år att behöva bytas ut. Förbrukningen av sanden orsakar uttag av åsmaterial vilket inte nämns i samband med projektets påverkan på miljömålen.

10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 10 Samlad bedömning Bygg- och miljökontoret har vägt nyttan med verksamheten mot den påverkan på olika områden som blir följderna av verksamheten. Eftersom dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel anser vi att det är viktigt att vattnet behandlas med så lite kemikalier som möjligt eftersom rester i låga halter alltid kan finnas. Användning av grundvatten möjliggör en kraftig minskning av kemikalieanvändningen. Vid fortsatt nyttjande av ytvatten skulle Abborrverket också behöva renoveras för stora belopp och då bör det vara bättre att anlägga en ny grundvattentäkt istället. I och med det upplägg som finns i denna ansökan så kommer det också att ständigt finnas en reservvattentäkt som dessutom är i drift, vilket är en stor fördel jämfört med att bara ha Abborrverket. För lokaliseringen så finns det inte något annat åsområde inom rimligt avstånd där förutsättningarna är lika bra som på nu vald plats. Då mängden vatten som behövs är ganska stor finns det inga andra alternativ än att göra konstgjort grundvatten och då behövs ett större vattendrag där vatten kan tas ut utan att påverka vattendraget negativt. Med större avstånd från Skellefteå så ökar också kostnaderna för transport av vattnet i ledningar. Den påverkan som avsänkningarna av grundvattnet kommer att orsaka i närområdena till uttagsbrunnarna anser vi att sökanden har tagit hänsyn till och beskrivit hur det ska hanteras gentemot de som påverkas. Energiförbrukningen påverkas också i positiv riktning då effektförbrukningen i kilowatt kommer att minska till mellan 56 och 68 procent av dagens förbrukning. Bygg- och miljökontorets samlade bedömning är att vattenverksamheten som sådan inte får så stora negativa konsekvenser för vare sig människor eller miljön. Som sökanden beskriver så kommer dock en påverkan att ske indirekt genom vattenskyddsområdet och skyddsföreskrifterna. Eftersom det blir ett så stort antal abonnenter som får ett mycket bättre vatten bedömer vi ändå att nyttan med verksamheten överväger.

11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Yttrande över åtgärdsförslag för återställning av Scharins industriområde, Ursviken 3:22 En förnyad huvudstudie har under våren 2008 tagits fram för Scharins industriområde där sedan 1800-talet sågverksamhet, pappersmassatillverkning samt boardtillverkning bedrivits. Sammanfattningsvis har det stora antalet undersökningar visat att de viktigaste föroreningarna utgörs av arsenik och dioxin. Planeringsavdelningen på kommunledningskontoret har tagit fram ett åtgärdsförslag för Scharins industriområde och vill ha miljönämndens yttrande över åtgärdsförslaget och dess åtgärdsmål. Saneringen av Scharinsområdet beräknas starta under Projektering sker under Byggnaderna på fastigheten är rivna förutom det gamla sliperiet som eventuellt ska bli bostäder och en verkstad som under återställningsarbetet fungerar som kontor. Kostnaderna för första delen i saneringen av marken på området samt ytterligare provtagning av Härvelträsket beräknas till ungefär 65 miljoner kronor. Pengar som kommer att sökas hos Naturvårdsverket. Skellefteå kommun delfinansierar med 10 %. Miljönämndens beslut Lämna följande yttrande till kommunledningskontorets planeringsavdelning. Beskrivning av föroreningarna på området Totalt finns ca kg arsenik på Scharinsområdet. Dioxin förekommer i huvudsak i de avgränsade hot spots områdena (30 g på Härvelträsket och 30 g på sågverksområdet). På övriga delar av området förekommer ca 4 g dioxin varav den största andelen finns i direkt anslutning till avgränsade hot spots. Även grundvattnet inom området är till viss del förorenat av arsenik och dioxin. Via förorenat grundvatten sker troligen en spridning av dioxin och arsenik från området till Skellefteälven. En riskbedömning har utförts där riskerna för människors hälsa och miljö har diskuterats. Sammanfattningsvis visar riskbedömningen att riskerna för hälsa och miljö i nuläget är höga. För att riskerna ska bli acceptabla krävs att området åtgärdas.

12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 12 En åtgärdsutredning har genomförts där olika åtgärder beskrivits. De olika alternativen har sedan vägts mot varandra i en riskvärdering där bl.a. ekonomiska, miljömässiga och tekniska aspekter beaktats. Hänsyn har också tagits till de övergripande åtgärdsmål som bland annat beskriver hur området ska kunna användas i framtiden. Åtgärdsmålen har styrgruppen för Scharinsprojektet fastslagit. Åtgärdsmål Övergripande åtgärdsmål När övergripande åtgärdsmål bestäms för en sanering utgår man från den föreslagna markanvändningen. Riskerna ska bedömas utifrån aktuellt kunskapsläge. För området finns åtta åtgärdsmål, bilaga 1. Sammanfattningsvis innebär dessa att marken efter sanering ska kunna användas av vuxna och barn i enlighet med planerad markanvändning, utan risker för hälsa och miljö. Dessutom ska läckaget till älven från eventuellt kvarlämnade föroreningar inom området inte medföra negativa miljöeffekter eller hälsorisker vid fiske, mm. Det finns en restriktion för markanvändningen efter sanering och det är att inget uttag av grundvatten ska ske från området. Mätbara åtgärdsmål Utifrån riskbedömning och åtgärdsutredning föreslås mätbara åtgärdsmål för de olika delområdena. De mätbara åtgärdsmålen preciserar vad som måste göras för att uppnå de övergripande åtgärdsmålen. Åtgärdsmålen utgår från de platsspecifika riktvärdena, bilaga 1 och från markanvändningen som är planerad till Bostäder/arbetsplatser respektive Äventyr/sport/rekreation. För föroreningsspridningen till Skellefteälven utformas ett åtgärdsmål utifrån spridningsrisken förknippad med erosion i strandlinjen, eftersom föroreningar lämnas kvar på området. Maxhalten i kvarlämnad slaggsandpåverkad mineraljord inom A-området får inte överstiga det platsspecifika riktvärdet 20 mg/kg TS på nivån 0-1,5 m under markytan. På större djup än 1,5 m ska riktvärdet 35 mg/kg TS användas. Kommentar: Målet innebär att jord som på något sätt innehåller slaggsand kommer att tas bort ner till 1,5 m. Inom delområdet finns även en hel del järnsand som inte berörs av saneringen. För gränszoner krävs sannolikt lakförsök för att särskilja materialen från varandra. Maxhalten i kvarlämnad jord inom Härvelträsket och Sågverksområdet på nivån 0-0,5 m respektive 0-1 m under markytan får inte överstiga det platsspecifika riktvärdet (Arsenik, As, 35 mg/kg TS respektive dioxin 150 ng/kg TS).

13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 13 Kommentar: Det målet skrivs om delas upp på två delmål enligt följande: Maxhalten i kvarlämnad jord inom Sågverksområdet på nivån 0-1 m under markytan får inte överstiga det platsspecifika riktvärdet 35 mg/kg TS för As. Maxhalten i kvarlämnad jord inom Sågverksområdet på nivån 0-1,5 m under markytan får inte överstiga det platsspecifika riktvärdet 150 ng/kg TS för dioxin. Maxhalten i kvarlämnad jord invid oljecisterner och boardfabrik (talloljeförorenat område) får inte överstiga 1000 mg/kg TS (alifater C15- C36), 10 mg/kg TS (cancerogena PAH) respektive 40 mg/kg TS (övriga PAH). Halterna utgör platsspecifika riktvärden från Kemakta, Kommentar: Samma riktvärde tillämpas för hela saneringen på alla djup då området planeras som marina och därmed kan djupa schakter förväntas i området. Vid grävsanering inom sågverksområdet undersöks schaktbotten fortlöpande så att 100 mg/kg TS för As och 600 ng/kg TS för dioxin inte överskrids. Målet innebär att dioxin saneras inom platsspecifika riktvärden. För arsenik innebär målet ett avsteg från de platsspecifika riktvärdena. Kommentar: Målet innebär att det efter saneringen kan förekomma halter upp till 100 mg/kg redan på 1,3 m djup. Den riskökning som det innebär för hälsoskyddet är försumbar då det rör sig om små ytor och mycket begränsade mängder. Djupare sanering innebär i sig en ökad risk och ökade kostnader på grund av sanering i grundvattennivå. Minst 65 % av dioxinet som grävs upp ska destrueras. Kommentar: Målet är satt försiktigt men ska utrycka att huvuddelen av dioxinet ska destrueras. Ett år efter grävsanering ska det vid tre på varandra följande månadsmätningar inte gå att detektera en större medelavvikelse än 15 % mellan uppströmspunkten och nedströmspunkten för de platsspecifika kongenerna. Kommentar: I dagsläget är det sannolikt att halten uppströms är mindre än 95% av halten nedströms. Inför saneringen måste ytterligare referensundersökningar göras för att säkerställa skillnaden före saneringen då begränsat platsspecifikt referensunderlag finns för uppströmspunkten.

14 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 14 Erosionen uppskattas genom mätningar av turbiditet (grumlighet). Förslag till åtgärdsmål är att turbiditeten ska vara minst 10 % lägre i nedströmsprover jämfört med uppströmsprover i ytliga prover tagna 1 m från stranden. Provtagning ska ske uppströms och nedströms både före och efter åtgärd eftersom vattennivåer kan förväntas påverka turbiditeten. Kommentar: Målet saknar helt referensundersökningar idag. Åtgärdsförslag Den kommande ansökan om statlig delfinansiering kommer att innehålla åtgärder för sågområdet, område A, och två områden med oljeföroreningar tillsammans med kvarvarande ledningsnät fram till fabriksbyggnaden. För Härvelträskområdet kommer undersökningarna att fördjupas för att bättre kunna välja ett kostnadseffektivt åtgärdsförslag. Området är komplicerat att sanera på grund av läge, markytans struktur, geologiska förutsättningar och föroreningsstrukturen. Härvelträsket kommer att beröras av två åtgärder som ingår i planerad ansökan. Det är en ny sträckning på den dagvattenledning som idag går genom sågområdet och ett erosionskydd längs älven. Erosionsskyddet ska också fungera som översvämningsskydd. Erosionsskyddet motiveras av att det ger långsiktig kontroll av erosionen och av kvarlämnade föroreningar och att det möjliggör säkra urgrävningar utan spontning. Oljeförorening Olja förekommer under tidigare cisternanläggningen vid ångcentralen och i den tidigare boardfabrikens källare. Oljeförorenad jord ska schaktas ur och transporteras till extern anläggning för kompostering. Olja i fri fas pumpas eller samlas upp med absorbent från grundvattenytan direkt i schaktgropen. Beräknade mängden jord som ska tas om hand uppgår till 2000 ton. Transportbehovet motsvarar 70 lastbilar. A-området Området är förorenat av en restprodukt från Rönnskärsverken. Det kan det röra sig om granulerad slagg. Produkten är inte tidigare känd. Produkten, slaggsand, förekommer som anläggningssand och har ett utseende som överensstämmer med järnsand. Avgränsningarna har kunnat genomföras med en stor säkerhet. Medelhalten för exempelvis As överstiger 2000 mg/kg TS Slaggsanden kommer att tas bort och transporteras till en anläggning för klass 1 deponering. Schakten kommer delvis att genomföras under grundvattenytan och därmed kräva ett omhändertagande av grundvatten. Slutligen kommer området att skyddstäckas med minst 30 cm jord. Motivet för skyddstäckningen är att kunna kontrollera osäkerheter och minska risken för exponering av metaller.

15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 15 Beräknad mängd jord som ska tas om hand uppgår till 7100 ton. Nära 100 % av slaggsanden kommer att tas bort. Det totala transportbehovet motsvarar 800 lastbilar. Sågområdet På sågområdet beräknar man att jord ska schaktas bort ner till 1,5 m inom dioxinförorenade ytor och ner till 1 m för As-förorenade ytor. Detta innebär att ca 83% av dioxinet och 73 % arseniken tas bort inom avgränsade ytor. Den dagvattenledningen som går genom området kommer att flyttas för att minska snabb transport av kvarvarande föroreningar ut till älven. Flytten kommer också att innebära att grundvattenströmningen genom Härvelträsket bryts av. Dagvattenhanteringen kommer att avslutas med en spegeldamm. Även sågområdet kommer att skyddstäckas. Det är ett sätt att ha kontroll över osäkerheten att det även utanför avgränsade saneringsytor kan förekomma förorenad jord över riktvärdena. Totalt kommer saneringen att hantera ton (varav ton förorenade) massor och det motsvarar ungefär 1000 lastbilar. Miljöavdelningens motivering och bedömning Miljöavdelningen anser att de mätbara åtgärdsmålen i sin helhet är bra. Det åtgärdsmål som handlar om att 65 % dioxin som grävs upp ska destrueras är enligt uppgift skrivet för Härvelträsket som inte ska saneras i detta skede. Enligt projektledaren skulle mer än 65 % dioxin som grävs upp kunna destrueras på de andra områdena. Det skulle vara lämpligt att målet formuleras om och delas upp och specificeras för de andra områdena som ska saneras i denna omgång. Det är viktigt att en egenkontroll enligt miljöbalken upprättas för arbetet på området för att kunna hålla koll på de åtgärder som ska göras. Egenkontrollen ska innehålla de regler som finns kring arbetet t ex när anmälan ska göras och tillstånd behöver sökas. Den beskriver de rutiner som behövs om exempelvis nya föroreningar hittas under arbetet och rutiner för hur de förorenade massorna ska hanteras. Program för provtagning behövs för att ha kontroll på föroreningarna under saneringsperioden samt att ha kontroll på de föroreningar som lämnas kvar. Viss schaktning kommer att göras under grundvattenytan vilket kommer att kräva rening av grundvattnet innan det släpps ut till recipient. I detta fall är det viktigt att reda ut vilka ytterligare försiktighetsåtgärder som då krävs under arbetet och hur man ska ha kontroll på detta. Det är bra att ytterligare referensundersökningar ska göras för att bedöma effekterna av saneringen.

16 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 16 Övergripande åtgärdsmål Övergripande åtgärdsmål vid en sanering utgår från de föreslagna markanvändningarna. Bilaga 1 Både barn och vuxna skall kunna delta i äventyrsverksamheten och kunna komma i direkt kontakt med jorden på området utan att detta leder till negativa hälsoeffekter. Inom ramen för sportverksamheten och båthamnen skall hus (café), bollplaner, mm kunna anläggas och utnyttjas av vuxna och barn utan hälsorisker. Området som avsätts för fritid/rekreation ska anläggas och användas utan att barn och vuxna utsätts för hälsorisker. Den norra delen av området skall kunna bebyggas och användas för bostäder utan risker för människa eller miljö. Odling skall kunna ske. På området där arbetsplatser planeras skall personal kunna vistas under arbetstid utan risk för exponering från markföroreningar. Kraven på att växtlighet och biota skall kunna etableras inom området är höga inom området för bostäder, men något lägre inom övriga delar. Läckage av föroreningar från området till Skellefteälven skall ej orsaka några miljöstörningar eller störningar i samband med friluftsliv, t ex fiske och bad. Spridning av föroreningar till omgivningen genom damning skall minimeras. Följande restriktioner för markanvändningen finns: Inget uttag av grundvatten skall ske från området. Platsspecifika riktvärdena för Scharinsområdet. As (mg/kg TS) Styrande för riktvärdet Dioxin (ng /kg TS) Styrande för riktvärdet Platsspecifika riktvärden Bostäder/arbetsplatser, 0-1,5 m Bostäder/arbetsplatser > 1,5 m Äventyr/sport/rekreation, 0-1 m 20 Bakgrundshalt Effekter i markmiljön Intag av jord 150 Intag av jord + exponering fr andra källor Effekter i markmiljön Intag av jord + exponering fr andra källor Äventyr/sport/rekreation > 1 m 40 Effekter i markmiljön 600 Skydd av ytvatten

17 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 17 Föroreningssituationen på Scharinsområdet. ) ) ) A-området Sågverksområdet Ny dagvattenledning As Dioxin Olja Erosionsskydd Härvelträsket 200 meter Karta. Åtgärdsförslaget åskådliggjort.(rosa/gröna/bruna områden är avgränsade hot spots. Blå prickad linje är nedgrävd dagvattenledning. Heldragen blå linje är öppet dike. Triangelmarkering längs älven är erosionsskydd. Streckad linje runt saneringsytor är skyddstäckningens utbredning. För Härvelträsket kommer fördjupade undersökningar att beröra hela området som är aktuellt för skyddstäckning.).

18 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Budgetprognos för miljönämnden per 31 okt 2008 Budgetläget för miljönämnden och kalkningsverksamheten redovisas. Miljönämndens beslut Godkänner redovisningen. Riktpunkt 83 % VHT Benämning BUDGET REDOVISAT AVVIKELSE PROC FÖRBR 1000 Personalkostnader % 1000 Övriga kostnader % NÄMNDEN % 2633 Intäkter % 2633 Personalkostnader % 2633 Övriga kostnader % KALKNINGSVSAMH % MILJÖNÄMNDEN % Miljönämndens förbrukning ligger 340 tkr under riktvärdet för perioden. Tillkommande kostnader är för sammanträden samt för projektarbete. Kalkningsverksamheten är nyligen inledd och kostnaderna och ersättningen för dessa kommer under november-december. Således är även intäkterna och kostnaderna låga för perioden. Prognosen på helår är ett överskott med 200 tkr.

19 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Uppföljning av internkontrollplan Bygg- och miljökontoret har gjort en delårsuppföljning av internkontrollplanen per augusti Miljönämndens beslut Godkänna redovisningen. Arbetsmiljö Utvecklingssamtalen kommer att ske under nov dec. Upphandling och inköp Stickprovskontrollen som gjorts visar inga avvikelser. Representation Kontrollerna som är gjorda i de olika nämndsrepresentationerna visar inga avvikelser.

20 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Miljönämndens sammanträdesdagar år 2009 Miljönämndens beslut Godkänner förslaget på sammanträdesdagar för år Inlämningsdag (torsdag) Beredning (måndag) Arbetsutskott (måndag) Nämnd (måndag) 15 januari 19 januari 2 februari 16 februari 23 febr. (måndag) 26 febr. (torsdag) 16 mars 30 mars 2 april 6 april 20 april 4 maj 7 maj 11 maj 25 maj 8 juni SOMMARUPPEHÅLL 13 augusti 17 augusti 31 augusti 14 september 17 september 21 september 28 september 12 oktober 15 oktober 19 oktober 2 november 16 november 19 november 23 november 30 november 14 december Beredningssammanträden måndagar kl Arbetsutskottssammanträden måndagar kl Miljönämndssammanträden måndagar kl

21 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Kompletteringsval av arbetsutskott Maria Hedqvist (s) har avsagt sig uppdraget som personlig ersättare för Börje Lindström (s). Miljönämndens beslut Till personlig ersättare för Börje Lindström (s) välja Evelina Fahlesson (s).

22 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Kurser, beslut Inbjudan finns till följande seminarium; 1. Sanningar och myter om etanol Tid: Plats: Arrangör: Torsdag 27 november Quality Hotel Statt BAFF Miljönämndens beslut De ledamöter som är intresserade av seminariet får möjlighet att delta.

23 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Förvaltningschefen informerar Förvaltningschef Göran Åström informerar om det pågående värdegrundsarbetet som genomförs på alla förvaltningar inom kommunen. Alla chefer och arbetsledare inom kommunen har gått en utbildning tidigare i höst och som i sin tur kommer att utbilda sina medarbetare och det arbetet har nu startat. Förvaltningschefen informerade att Miljödepartementet har berett kommunen tillfälle i att yttra sig över Miljöprocessutredningens delbetänkande Prövning av vindkraft. Bygg- och miljökontoret har i sin tur fått i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att upprätta ett förslag till yttrande. Förvaltningschefen informerade att samtliga nämnder fått i uppdrag kommunstyrelsens arbetsutskott att lämna förslag till utformning av ett barnungdomspolitisktprogram för kommunen. Även ett uppdrag av folkhälsorådet inför uppföljning 2008, planering 2009 och förslag till prioriteringar 2010 har kommit. De vill veta hur nämnden har hanterat och planerar att hantera de prioriterade områdena i det folkhälsopolitiska programmet. Båda dessa ärenden återkommer senare till nämnden. Miljönämnden tackar för informationen.

24 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Revisionsrapport, Miljönämndens ansvarsutövande 2008 Miljöchef Gösta Lindmark informerade om årets granskning som avser nämndens ansvarsutövande och ingår som en del av den årliga granskningen. Med ansvarsutövande avses nämndens aktiva åtgärder för att leda, styra, följa upp och kontrollera verksamheten. Syftet med granskningen är bland annat att ge revisorerna en del av det underlag som behövs för uttalande i revisionsberättelsen. Granskningen visar att miljönämndens ansvarsutövande bedöms ha varit tillfredsställande under Bedömningen baseras på att; - Nämnden har vidtagit åtgärder med anledning av föregående års iakttagelser när det gäller hantering av fullmäktigeuppdrag. Nämnden bedöms dock endast delvis ha verkställt lämnande av fullmäktigeuppdrag på ett tillfredsställande sätt. - Nämndens ledning och styrning bedöms vara tillfredsställande. - Nämndens uppföljning och rapportering bedöms vara tillfredsställande. För att vidareutveckla sitt ansvarsutövande föreslås nämnden att prioritera följande: Formulera konkreta mål som uttrycker nämndens ambitionsnivå inom området. Utveckla rutin för hantering av särskilda fullmäktigeuppdrag. Miljönämndens beslut Ge arbetsutskottet i uppdrag att arbeta fram förslag till rutiner kring revisionens synpunkter.

25 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Tillsynsprojektet - Kontroll av utsläpp och farligt avfall från mindre lackeringar Bygg- och miljökontoret har under försommaren 2008 genomfört ett projekt som inriktade sig på 16 mindre företag som utför lackering. Syftet var bland annat att få en överblick över hur mycket lösningsmedel som används, kontrollera att lagstiftningen som berör denna bransch följs samt att informera verksamhetsutövarna om vilka regler som gäller. Man har bland annat tittat på vilken typ av färg som används, mängden lösningsmedel som släpps ut, hur hanteringen av kemikalier och farligt avfall hanteras och om åtgärder gjorts för att minska kemikalieanvändningen. Den sammanlagda mängden organiska lösningsmedel som släpps ut från de besökta företagen är ca 30 ton per år och endast en fjärdedel av företagen har övergått till vattenbaserade färger. Men ett flertal av företagen har viljan att byta färgsystem så snart förutsättningarna är de rätta. De vanligaste problemområdena var bristfällig förvaring av farligt avfall och kemikalier, ofullständig dokumentation enligt förordningen om egenkontroll och anmälan om egen transport om farligt avfall. Efter inspektionerna har företagen fått en inspektionsrapport med en sammanställning av de brister som upptäckts Miljönämnden tackar för informationen.

26 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Svar angående brev från tidigare djurägare Ordförande Katarina Köhler informerar angående ett brev från en tidigare djurägare. I brevet anklagades bygg- och miljökontoret att de hade gjort skador på fastigheten vid ett besök tillsammans med polisen när de skulle se om det fanns kvar några djur på fastigheten. Brevet är överlämnat till polisen eftersom det var de som hade fått uppdraget av Länsstyrelsen. Miljönämnden tackar för informationen.

27 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Omhändertagande av hästar Miljöinspektör Erika Lundqvist informerar om två ärenden där de har omhändertagit totalt 6 st hästar på grund av bristande skötsel av djurägarna. Miljönämnden tackar för informationen.

28 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Omhändertagande av hundar Miljöinspektör Fredrik Nilsson informerar att 31 st hundar har omhändertagits och i samband med omhändertagandet så förelas djurägaren med djurförbud. Miljönämnden tackar för informationen.

29 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Redovisningar från kurser/konferenser av ledamöter Vindkraftdialogen Ledamot Bo-Gunnar Persson redovisar från Vindkraftdialogen som hölls i Falkenberg den 3-4 november. Intressanta dagar med bra föreläsare. GIS inom gruvnäringen Ledamot Evelina Fahlesson redovisar från seminariet GIS inom gruvnäringen som hölls i Skellefteå den 20 oktober. Det var ett intressant och lärorikt seminarium där man bland annat pratade om kartläggning och tillståndsgivning för gruvor. Vägverkets nätverksträff Vice ordförande Lars-Olof Brännström redovisar från Vägverkets nätverksträff som hölls i Storuman den oktober. Ett av ämnena som diskuterades denna gång var vår luft. Miljönämnden tackar för redovisningarna.

30 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Redovisning av delegationsbeslut utvalda av arbetsutskottet, information Enligt beslut i miljönämnden Miljöchef Gösta Lindmark redovisar kring följande ärenden. Följande ärenden redovisas dnr Inventeringsresultat förorenade områden, MIFO Alimak AB dnr Tillverkning av hissar Alimak AB Miljönämnden tackar för redovisningen.

31 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Anmälan om delegation Under perioden föreligger anmälan om 68 st delegationsbeslut. Miljönämndens beslut Redovisningen av besluten godkänns.

32 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Redovisning av delegeringsbeslut Under perioden Miljönämndens beslut Redovisningen av delegeringsbesluten godkänns.

33 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Svar på frågan varför det råder förbud mot att anlägga avloppstankar vid nybyggnation Miljöinspektör Thorbjörn Johansson redovisar svaret. År 1996 beslutade miljönämnden att upphöra med tillståndsgivning av sluten tank med ansluten konventionell vattentoalett samt tillståndsgivning av konventionell avloppsanläggning med vattentoalett inom nya planområden för fritidshus. Under åren har det getts ett fåtal tillstånd till några få slutna tankar. Ungefär ett tiotal sedan år1996 och det har varit till tillfälliga arbetsplatser, obemannad arbetsplats för kraftverk, i avvaktan på kommunalt avlopp, vattentäkt i närheten, motstridig markägare, otroligt dåliga markförhållanden och känslig sjö i närheten. Miljönämnden tackar för informationen.

34 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Rutiner vid övriga frågor Nämnden undrar vilka rutiner det finns kring övriga frågor från ledamöter som inte kan besvaras direkt. Önskemålet är att frågan besvaras skriftligt och skickas med nästa nämndsutskick till frågeställaren eftersom frågeställaren kanske har fler frågor kring det svar som getts eller inte kan närvara vid nästa sammanträde. Miljönämndens beslut Arbetsutskottet får i uppdrag till nästa nämndssammanträde att se över rutiner om hur frågeställningar från ledamöter som inte kan besvaras direkt ska hanteras.

Samrådsinformation. 1. Inledning. 2. Markanvändning

Samrådsinformation. 1. Inledning. 2. Markanvändning Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Christer Svensson Direkttelefon Referens 0910-73 46 17 2009-09-30 Mobil: 070-58 38 137 1. Inledning Skellefteå kommun ska sanera fastigheten Ursviken 3:22 och

Läs mer

Översiktlig redovisning av föroreningarnas utbredning

Översiktlig redovisning av föroreningarnas utbredning 2009-12-14 BILAGA 13 Översiktlig redovisning av föroreningarnas utbredning Scharins industriområde (Fas 2) Christer Svensson Översiktlig redovisning av föroreningarnas utbredning 1 Inledning I dokumentet

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Miljönämnden 2010-10-04

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Miljönämnden 2010-10-04 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kontorshuset Hjorten, kl. 08.30-10.45 Beslutande Lars-Olof Brännström, ordf. Börje Lindström Stig Granlund Carola Hedman Evelina Fahlesson Annika Viklund

Läs mer

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Informationsmöte 25 september 2014 Huvudstudie Bysjön Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Lina Westerlund 2014-09-25 Innehåll Kort historik Varför ännu en

Läs mer

SCHARINSPROJEKTET CISTERNOMRÅDET A-OMRÅDET

SCHARINSPROJEKTET CISTERNOMRÅDET A-OMRÅDET SCHARINSPROJEKTET CISTERNOMRÅDET A-OMRÅDET SÅGVERKSOMRÅDET HÄRVELTRÄSKET Överblicksbild Scharins 2010 Övergripande bild över de fyra huvudområden som är aktuella för marksanering kommande åren vid f d

Läs mer

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun 2010 05 27 Upprättad av: Ellen Samuelsson, WSP Environmental

Läs mer

Bidragsansökan för efterbehandlingsåtgärder på delar av före detta Scharins industriområde

Bidragsansökan för efterbehandlingsåtgärder på delar av före detta Scharins industriområde 2008-11-25 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Christer Svensson Bidragsansökan för efterbehandlingsåtgärder på delar av före detta Scharins industriområde För Skellefteå Kommun Bert Öhlund 1

Läs mer

Vansbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Plats och tid Nåsrummet, torsdagen den 30 mars 2017, kl. 08:30 8:40

Vansbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Plats och tid Nåsrummet, torsdagen den 30 mars 2017, kl. 08:30 8:40 kommun : Vansbro Protokoll Plats och tid Nåsrummet, torsdagen den 30 mars 2017, kl. 08:30 8:40 Beslutande Bertil Wanke ts) Sven Blom (C), ordf. Renate Särnmo ($) Annika Simm-Eriksson (C) 13-g-ef&fare Lena

Läs mer

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning Uppdragsnr: 10099327 1 (5) Underlag inför samråd Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun 1 Inledning Föreliggande PM utgör underlag inför samråd 2009-02-24, gällande uttag av

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Miljönämnden 2012-06-20 1 Plats och tid Kommunalkontoret 14.00-16.30 Beslutande Lisa Johansson (V), ordförande Lars-Göran Gustavsson (S) Jörgen Norén (S) Lars Björlin (S) Ulf Andersson (M) Conny Sivertsen

Läs mer

Ny vattenförsörjning för Skellefteå centralort med omkringliggande samhällen

Ny vattenförsörjning för Skellefteå centralort med omkringliggande samhällen Skellefteå Kommun Ny vattenförsörjning för Skellefteå centralort med omkringliggande samhällen - Utökade infiltrationsytor Selsforsen Umeå 2016-10-21 Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 1 1.1

Läs mer

9. Grundvatten av god kvalitet

9. Grundvatten av god kvalitet 9. Grundvatten av god kvalitet Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag. Målet innebär i ett generationsperspektiv

Läs mer

EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1

EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1 EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1 Vetlanda kommun Redovisning av efterbehandling av fastigheterna Snickaren 3 och Östanå 3:1 Vetlanda 2003-12-01 Diarienummer 2002/TK0260.353 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag:

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag: PM Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun 2016-07-04 Uppdrag: 10233249 Upprättad av: Ann Helén Österås Granskad av: Maria Lindberg 1 (9) PM Platsspecifika riktvärden

Läs mer

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället.

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Bakgrund En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Vattenbehovet är ca 85 l/s under högsäsong (medeldygnsförbrukning).

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN Datum Sida 2017-02-17 1 (5) Förvaltning, handläggare, telefon Tekniska enheten Carina Nilsson, 0620-68 21 93 INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN INLEDNING Solleftea kommun kommer

Läs mer

Allmän information om vattenskyddsområden

Allmän information om vattenskyddsområden Sida: 1 (5) Allmän information om vattenskyddsområden Varför inrättas vattenskyddsområden? På lokal nivå är det kommunen som ansvarar för att kommunala dricksvattentillgångar skyddas. Dricksvattnet som

Läs mer

Effektivt skydd för vattentäkter. Petra Viklund Tekniska förvaltningen 0920-45 31 71 petra.viklund@tekn.lulea.se

Effektivt skydd för vattentäkter. Petra Viklund Tekniska förvaltningen 0920-45 31 71 petra.viklund@tekn.lulea.se Effektivt skydd för vattentäkter Petra Viklund Tekniska förvaltningen 0920-45 31 71 petra.viklund@tekn.lulea.se Att arbeta preventivt Instifta vattenskyddsområden Skyddsbarriärer Kunskap angående strömningsförhållanden,

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

1. Samrådskrets och möten

1. Samrådskrets och möten Datum 2016-10-20 Uppdrag Skellefteå nya vattenförsörjning samrådsredogörelse och bemötande av synpunkter på vattenskyddsområde och föreskrifter Beställare Skellefteå kommun Från Ramböll Sverige AB Till

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2011-10-11

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2011-10-11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-12.20 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Lars-Erik Lidman

Läs mer

Måns Lundh : Dricksvatten - strategier och lösningar NYA VATTENVERK FÖR NYA UTMANINGAR

Måns Lundh : Dricksvatten - strategier och lösningar NYA VATTENVERK FÖR NYA UTMANINGAR Ledarskap i komplexa projekt Artikel av Frida Nilsson (motivation.se) Måns Lundh : Dricksvatten - strategier och lösningar NYA VATTENVERK FÖR NYA UTMANINGAR 1 Vad behöver vi förhålla oss till? Finansiella

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Miljönämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Miljönämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Plats och tid Kontorshuset Hjorten, kl 08.30-14.00 Ajournering kl. 12.00-13.00 Beslutande Övriga deltagande Katarina Köhler, ordf. Lars-Olof Brännström, vice ordf. Börje

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08

PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08 PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08 Konsumentnämnden Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.30 ande Valter Stenberg (S) ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt ((S) Carina Lillbacka (S) Pia Risán

Läs mer

Nedläggning av bilskrot Västerås

Nedläggning av bilskrot Västerås Nedläggning av bilskrot Västerås 19 april 2013 Kristina Aspengren, kristina.storfors.aspengren@vasteras.se 021-39 18 12 Malin Urby, malin.urby@vasteras.se 021-39 27 72 Historia Verksamheten startade 1957

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden 2008-05-13

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden 2008-05-13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Hjorten, Björnen 14.00-15.30 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Elisabeth Öhmark Pia Risán Ulrica Öberg, tj ersättare Åsa Carlsson,

Läs mer

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Flödesschema över processen 1 2 Sökande kontaktar Länsstyrelsen för inrättande av vattenskyddsområde. Samråd äger rum mellan Länsstyrelsen,

Läs mer

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT ALLMÄNT Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon, primär skyddszon, sekundär skyddszon och tertiär skyddszon. Följande föreskrifter

Läs mer

Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket)

Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket) Kommunstyrelsen 2009-04-14 86 201 Plan- och tillväxtutskottet 2009-03-23 26 48 Dnr 08.719-341 aprilkf16 Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket)

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Hjorten, Björnen klockan 14.00-16.00 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Assar Eketorn Bitte Ekersund

Läs mer

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun pm04s 2010-12-15 PM UPPDRAG Hällingsjö ny vattentäkt - Tillstånd UPPDRAGSNUMMER 1311203600 UPPDRAGSLEDARE Anders Blom UPPRÄTTAD AV Emelie Arnoldsson GRANSKAD AV Anders Blom DATUM 2012-08-16 Samrådsredogörelse

Läs mer

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna 100928 Kvarteret Översten, Västerås Nyetablering av bostäder Beläget vid E18 Försvarsmakten haft området

Läs mer

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Miljökontoret Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83 10 miljo@horby.se www.horby.se Livsmedelverkets föreskrifter

Läs mer

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter 2014-04-02 Helen Eklund, Sweco 1 Dagordning o Vattentäkten och befintligt vattenskyddsområde o Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (19) Miljönämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (19) Miljönämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (19) Plats och tid Hjorten, rum 307 B, kl. 14.00 17.40 Beslutande Seved Brännström, ordf. Lars-Olof Brännström, vice ordf. Stig Granlund Carola Hedman Rose-Marie Johansson

Läs mer

Välkomna till informationsmöte om Torsö f.d. sågverk, Sundet!

Välkomna till informationsmöte om Torsö f.d. sågverk, Sundet! Välkomna till informationsmöte om Torsö f.d. sågverk, Sundet! 19 februari 2015 SGU, Länsstyrelsen Västra Götaland, Mariestads kommun, WSP Sverige AB Program Välkomna! Vilka är vi? Varför ett möte och vad

Läs mer

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Varför vattenskyddsområde? Värdefullt vatten Vattentäkterna vid Axelstorp och Idrottsplatsen är av stor betydelse för Båstads

Läs mer

Regler för dricksvatten och vattenverk

Regler för dricksvatten och vattenverk Reviderad november 2009 Regler för dricksvatten och vattenverk Information för den som hanterar eller producerar dricksvatten Miljö och hälsoskyddskontoret Kort om föreskrifterna för dricksvatten Från

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden 2012-06-13

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden 2012-06-13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.30 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Lars-Erik Lidman

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Villkorsförslag, 2017-06-15 1. Villkorsförslag 1.1 Slutliga villkor Allmänt villkor 1. Verksamheten ska bedrivas

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

3.4 Rambeskrivning del E1 Uttagsområden och vattenverk

3.4 Rambeskrivning del E1 Uttagsområden och vattenverk Uttagsområden och vattenverk Ny vattenförsörjning för Skellefteå centralort med omkringliggande samhällen Skellefteå kommun 2012 06 11 3.4 Rambeskrivning del E1 Uttagsområden och vattenverk Ny vattenförsörjning

Läs mer

kl. 13 30 15 00 Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Leif Carlzon, kp ---

kl. 13 30 15 00 Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Leif Carlzon, kp --- Plats och tid Bibliotekets grupprum, onsdagen den 23 september 2009, kl. 13 30 15 00 Beslutande Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Ej tjänstgörande Leif Carlzon, kp Övriga folkvalda

Läs mer

Remiss - Tillsyn över behov av allmänna vattentjänster i Söräng, Mörkö, Södertälje kommun

Remiss - Tillsyn över behov av allmänna vattentjänster i Söräng, Mörkö, Södertälje kommun 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-14 Miljönämnden Ärende 16 Remiss - Tillsyn över behov av allmänna vattentjänster i Söräng, Mörkö, Södertälje kommun Länsstyrelsens dnr: 5673-30705-2012 Dnr: 2017-2028 Sammanfattning

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete

Återvinning av avfall i anläggningsarbete Peter Flyhammar Återvinning av avfall i anläggningsarbete Hälsingborg 2010-10-03 Sluttäckningar av deponier Vegetationsskikt Skyddsskikt Dränering Tätskikt Gasdränering Utjämningsskikt 1 Användning av

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Dnr: Upprättad: 2013-01-15 2 (7) Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Samråd om miljöpåverkan

Läs mer

Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp

Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp TMALL 0141 Presentation v 1.0 Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp 2016-05-26 Agenda 1 Inledning 2 Historik kring projektet 3 E4 genom Harmånger/vattentäkten 4 Omfattning av nya studier 5 Fältarbeten

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-12.15 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Ann-Sofi Sehlstedt (S) Inger Lundqvist (FP) Styrbjörn

Läs mer

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Norra Stockholmsåsen är en del av en 60 km lång rullstensås som sträcker sig från södra Uppland ner genom Stockholm till Västerhaninge.

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Sollentuna Administrativa uppgifter

Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Sollentuna Administrativa uppgifter Anmälan om efterbehandling av förorenat område Denna blankett om efterbehandling av föroreningsskador ska användas om åtgärderna bedöms medföra en risk, som anses större än ringa, för ökad exponering eller

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Informationsbrev Vatten- och avfallsavdelningen Skellefteå 2016-07-05 Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Om det är något begrepp du inte förstår,

Läs mer

Sammanställning över objekt som ingår i riskanalysen samt hur dessa eventuellt ska regleras.

Sammanställning över objekt som ingår i riskanalysen samt hur dessa eventuellt ska regleras. Bilaga Sammanställning över objekt som ingår i samt hur dessa eventuellt ska regleras. Objekt som ingår i Materialtäkt 1 Sannolikheten att materialtäkt i grus ska påverka grundvattenkvaliteten i området

Läs mer

Kolåsens vattenskyddsområde

Kolåsens vattenskyddsområde Kolåsens vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde Sedan sommaren 2012 arbetar Åre kommun med att upprätta samt revidera vattenskyddsområden för de kommunala dricksvattentäkterna.

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:00-15:50. Annika Lundström (S) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:00-15:50. Annika Lundström (S) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD) Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:00-15:50 Beslutande ledamöter Sune G Jansson (M), ordf. Annika Lundström (S) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD) Övriga närvarande: Bengt Larsson (M) Göran Hammarlund

Läs mer

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD RAPPORT GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Tekniskt underlag G REVIDERAD 2019-02-15 SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER 1311579 Sweco repo001.docx 2015-10-05 FÖ RÖRD Fler än 700 000 personer

Läs mer

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt Om en olycka inträffar! Om det inträffar ett läckage eller en olycka som kan innebära risk för att yt- eller grundvattnet förorenas ska du omedelbart anmäla det till Räddningstjänsten på telefon 112. Kontakta

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva maj 2008 10:4 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR KOMMUNENS VATTENTÄKT PÅ MALMSJÖÅSEN Södertälje kommun förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (MB) det område sommarkerats

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är ett första förslag och kommer sannolikt att förändras

Läs mer

PFAS i Brantafors dricksvatten

PFAS i Brantafors dricksvatten PFAS i Brantafors dricksvatten Information vid Renare Marks PFAS-seminarium Stockholm 2017-02-02 Magnus Olofsson Miljö- och byggnadsförvaltningen Brantafors vattenverk byggdes 2010, ersatte ett gammalt

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Hjorten, Björnen 10.05-11.40 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Carina Lillbacka Pia Risán Rob Eriksson

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

EBH-processen. Åtgärd och uppföljning. Upplägg av passet

EBH-processen. Åtgärd och uppföljning. Upplägg av passet Åtgärd och uppföljning Granskning, bedömning och handläggning av anmälan enligt 28 FMH, beslut, sanering, slutrapport och uppföljning EBH-processen Sen då? Upplägg av passet Handläggning av anmälan -praktikfall

Läs mer

Sprutningen sker inom följande vattenskyddsområde och skyddszon

Sprutningen sker inom följande vattenskyddsområde och skyddszon 1(4) Tillstånd för yrkesmässig användning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt - Ansökan enligt 1 6 kap NFS 2015:2 Tillstånd ska sökas av den som ska utföra spridningen eller efter skriftlig

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Miljönämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Miljönämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Hjorten 307B, kl 13.00-15.15 Beslutande Seved Brännström, ordförande Lars Olof Brännström, vice ordförande Stig Granlund Ros-Marie Johansson Carola Hedman

Läs mer

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter Skyddsföreskrifter - Malmsjöåsens vattentäkter Telge Nät AB Tel vxl 08-553 220 00 Org.nr 556558-1757 Box 633 151 27 Södertälje Fax 08-553 222 04 Säte i Södertälje Besöksadress Holmfastvägen 31, Södertälje

Läs mer

Tänk på det här innan du gräver

Tänk på det här innan du gräver Tänk på det här innan du gräver Foto: Jönköpings kommun 2018 10 03 Du som är gräventreprenör, har åkeriverksamhet, är fastighetsförvaltare och som arbetar med schaktmassor kan på olika sätt bidra till

Läs mer

Arsenik vid Vällnora bruk riskvärdering och kommunikation. Celia Jones, Ida Lindén, Johan Eriksson.

Arsenik vid Vällnora bruk riskvärdering och kommunikation. Celia Jones, Ida Lindén, Johan Eriksson. Arsenik vid Vällnora bruk riskvärdering och kommunikation Celia Jones, Ida Lindén, Johan Eriksson. Arsenik i jord, maxhalt i provpunkt mg/kg TS Medel 67,8 Median 28,5 95% percentil 265,6 Max 955,0 KM 10

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter viktigt för invånarna i Färgelanda kommun Vatten vårt viktigaste livsmedel Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Alla vill ha tillgång till ett

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9)

PROTOKOLL 1 (9) PROTOKOLL 1 (9) 2018-11-06 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 14:00 15:50 ande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric Lidman(S)

Läs mer

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde i Sörfjärden Dagordning Inledning Information om vattentäkten Varför upprättas vattenskyddsområden? Föreslagen utbredning av vattenskyddsområdet

Läs mer

Peter Staland (C), ordförande Stig Lundqvist (M), vice ordförande Gert Berlin (S)

Peter Staland (C), ordförande Stig Lundqvist (M), vice ordförande Gert Berlin (S) Tid och plats 23 augusti 2018, kl. 13:00 30:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 13-19 Utses att justera Stig Lundkvist ande Ledamöter Peter Staland (C), ordförande Stig Lundqvist (M), vice ordförande

Läs mer

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN LYSEKI LS mmm se KOMMUN a LYSEKILS KOMMUN återrapportering svar Sotenäs kommun mmm-lars. LYSEKILS KOMMUN Miljönämnden i mellersta Bohuslän Sammanträdesprotokoll 2013-10-28 57-69 MN 58 Meddelande Länsstyrelsens

Läs mer

Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman?

Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman? 1 Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman? TOVE ANDERSSON / RENARE MARK DEN 15 MAJ 2019 2 Vad är det vi pratar om? Masshantering, några typfall: - Inom infrastrukturprojekt

Läs mer

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad PM 1. Bakgrund och syfte Inom fastigheten Kallebäck 3:3 i Göteborgs Stad pågår ett planarbete i syfte att möjliggöra byggnation av bostäder i området. På fastigheten har Arla sedan 1956 bedrivit ett mejeri.

Läs mer

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin 2014-07-24 210 (221) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl 09.00 10.00 Beslutande Se förteckning sid 211 Övriga närvarande Ann-Marie Thorell, sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden 2004-03-02

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden 2004-03-02 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Hjorten, Älgen (307B) Kl. 14.00-15.45 Beslutande Valter Stenberg Agda Johansson Ann-Sofi Sehlstedt Assar Eketorn Marie Berglund Elisabeth Öhmark Rosalie

Läs mer

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde Att bo eller verka inom RENSJÖNS vattenskyddsområde RENSJÖN VATTENTÄKT Primär skyddszon Sekundär skyddszon Ávreluoppal Rensjön Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra

Läs mer

Fågelsjörummet :30. Tommy Borg

Fågelsjörummet :30. Tommy Borg PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet 2015-01-29 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande Helena Olovsdotter Haglund

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 15 Plats och tid Lessebo kommunkontor onsdagen den 29 januari 2014 kl. 15.00-16.15 ande Jan-Åke Lennartsson (C) Ordf. Bengt Axelsson (S) Ann-Kristin Berg (S) Örjan Wilhelmsson (S) Tj ers. Övriga

Läs mer

Stefan Johansson Avdelningschef, Vatten & avfall Tekniska kontoret, Skellefteå kommun Måns Lundh Enhetschef VA-process Ramböll Sverige AB

Stefan Johansson Avdelningschef, Vatten & avfall Tekniska kontoret, Skellefteå kommun Måns Lundh Enhetschef VA-process Ramböll Sverige AB Skellefteå framtida vattenförsörjning Stefan Johansson Avdelningschef, Vatten & avfall Tekniska kontoret, Skellefteå kommun Måns Lundh Enhetschef VA-process Ramböll Sverige AB Föredragets huvuddelar Historik

Läs mer

Övergripande miljökontrollprogram Scharins Industriområde Fas 2

Övergripande miljökontrollprogram Scharins Industriområde Fas 2 Övergripande miljökontrollprogram Scharins Industriområde Fas 2 1 Innehållsförteckning Allmän Inledning 4 1.1. Revisionshistorik 4 1.2. Bakgrund f d Scharins industriområde 4 1.3. Föroreningssituationen

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN i Sverige Miljöbalkens syfte Miljöbalken 1 syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att en hälsosam och god miljö säkras för nuvarande och kommande generationer.

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter om skyddsområde och skyddsbestämmelser för grundvattentäkt - Eriksmåla vattentäkt, Emmaboda kommun, meddelade av Länsstyrelsen i Kalmar län Utkom

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-09-19 130 KS 300/18 Huvudmannaskap för förstudier på förorenade områden i Mölndals stad samt ansökan om statliga medel för förstudier

Läs mer

3.3 Övergripande rambeskrivning Vattenförsörjningssystem

3.3 Övergripande rambeskrivning Vattenförsörjningssystem Vattenförsörjningssystem Ny vattenförsörjning för Skellefteå centralort med omkringliggande samhällen Skellefteå kommun 2012-11-08 3.3 Övergripande rambeskrivning Vattenförsörjningssystem Ny vattenförsörjning

Läs mer

Åtgärdsplan. Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde)

Åtgärdsplan. Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde) Åtgärdsplan Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde) För: Forbo Project Vinyl AB Upprättad: 2011-10-24 Uppdrag: 811-003 Org nr 556747-0181

Läs mer

Planerade vattenuttag

Planerade vattenuttag Området Planerade vattenuttag Nuvarande råvattenförbrukning: 20 m³/dygn vinter och max 90 m³/dygn sommar. Planerat vattenuttag är detsamma som nuvarande uttag eftersom det inte bedöms finnas mer vatten

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAT OMRÅDE ( 28)

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAT OMRÅDE ( 28) ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAT OMRÅDE ( 28) Fastighet Sökanden Fastighetsbeteckning: Sökandens namn: *) Fastighetens adress: Sökandens adress: Tel: Postadress: Postadress: Tel mobil: Fakturamottagare

Läs mer