Framgångsrika kunskapsmiljöer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framgångsrika kunskapsmiljöer"

Transkript

1 Framgångsrika kunskapsmiljöer Akademiska Hus seminariedag den 20 januari 2012 i Lund Hur ska våra universitet och högskolor utvecklas för att ge de bästa förutsättningarna för framgångsrikt lärande och forskning på toppnivå? Det var huvudfrågan när Akademiska Hus Syd bjöd in till ett seminarium i Lund med rubriken Framgångsrika miljöer eller miljöer som ger framgång den 20:e januari. Runt 120 ledande representanter från bland annat universitet, högskolor och kommuner fick ta del av ett omväxlande och innehållsrikt program. Huvudtalarna var miljöminister Lena Ek och arkitekten och analytikern Alastair Blyth som är verksam inom OECD. De belyste frågan om miljöer som föder framgång ur olika perspektiv, tillsammans med lundaforskaren Ola Thufvesson, rektorerna Per Eriksson och Stefan Bengtsson. Akademiska Hus perspektiv gavs av VD Kerstin Lindberg Göransson och arkitektrådet Ingrid Gustavsson. Unni Sollbe, regiondirektör för Akademiska Hus Syd, hälsade välkommen till förmiddagen som hon hoppades skulle ge deltagarna inspiration och en gemensam plattform för den fortsatta dialogen om utvecklingen av kunskapsmiljöer. Alastair Blyth är arkitekt och analytiker vid Centre for Effective Learning Environments en enhet inom OECD. Uppdraget är att främja utbyte av analys och politik, forskning och erfarenheter kring pedagogiska byggnader. Han inledde med ett citat av Benjamin Disraeli, premiärminister i 1800 talets victorianska England: A university should be a place of light, liberty and of learning ( Ett universitet ska vara platsen för ljus, frihet och lärande ) Detta sammanfattar än i dag vad ett universitet borde vara, menade Blyth. Både när det gäller byggnaderna i sig, men också helhetsbilden. Alastair Blyth utgick i sitt föredrag från tre perspektiv: Ett föränderligt sammanhang Kunskapsstaden Att omdefiniera och använda ytor Han visade på hur modern, bärbar kommunikationsteknik har förändrat lärandesituationen och gjort människor mer fria i den fysiska miljön, vilket

2 har stor betydelse också för högre utbildning och för hur byggnader bör se ut och användas. En trend är att utbildningen går från att vara delivery driven till learning led och föreläsaren står inte längre i fokus på samma sätt. Han berättade också att allt fler nya topplistor har kommit fram där studenter och andra rankar universitet efter hur gröna de är. Alastair Blyth visade många exempel på inspirerande kunskapsmiljöer och nytänkande på lärosäten runt om i världen. Till exempel den gamla däckfabriken i Paris som blivit ett modernt bibliotek och en central punkt när ett överblivet industriområde görs om och vitaliseras, bland annat genom att universitetet flyttar dit. Samspelet mellan lärosäten och det övriga samhället var en annan trend Alastair Blyth berörde i sitt föredrag. Och om att göra universitet mer synligt för omvärlden. Vid Bocconiuniversitetet i Milano har man till exempel byggt stora fönsterväggar ut mot stadsmiljön, så att allmänheten kan se in och känna sig delaktiga i vad som händer inne på universitetet. Att klassrum görs om till mer generella ytor är en utveckling som ger större möjligheter till flexibilitet och ökad kreativitet. Och att allmänna ytor allt mer används för att skapa platser för möten och arbete enskilt eller i grupp. Avslutningsvis gav Alastair Blyth följande råd: Byggnader måste kunna svara upp mot förändring Samspel med samhället är viktigt och efterfrågat Använda ytorna mer effektivt Hämta inspiration från andra byggnadstyper/branscher Alastair Blyths presentation hittar du på akademiskahus.se Akademiska Hus koncernchef och VD Kerstin Lindberg Göransson talade om koncernen och ambitionerna för framtiden: Vi vill jobba tillsammans med våra lärosäten och utveckla lokaler till riktigt bra kunskapsmiljöer. Och vi vill göra det på basen av kunskap, sa hon. Kerstin Lindberg Göransson berättade också om den stora undersökning som företaget gjort, där man frågat närmare studenter och forskare vad de vill ha på campus, utöver bra lokaler för utbildning och forskning.

3 Det visar sig att de är hungriga, sociala och trygga. Caféer, restauranger och livsmedelsaffärer är något många efterfrågar, liksom mötesplatser och idrottsanläggningar, berättade hon. Undersökningen visar också att våra lärosäten är synnerligen trygga miljöer. 98 procent av de tillfrågade känner sig trygg eller mycket trygg på sitt campus. Det är naturligtvis mycket viktigt för oss att veta vad studenter och forskare önskar sig, sade Kerstin Lindberg Göransson. Deras tankar och den här undersökningen är viktiga pusselbitar när vi tillsammans med universitet och högskolor utvecklar morgondagens framgångsrika lärosäten. En rapport om undersökningen finns på akademiskahus.se I en kort film berättade också ett antal studenter och forskare om vad de vill ha på campus Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet, talade om utvecklingen av universitetet och hur man strävar efter att bli Europas främsta universitet. Bland strategierna finns en satsning på internationalisering. Han berättade om ett möte med en student från Afrika. Jag frågade henne vad det betyder för henne att studera i Lund. Hennes svar var att det förändrar hennes liv. Det är det vi gör vi erbjuder utbildning som kan förändra människors liv och på det viset kan vi förändra världen. För Lunds universitet är det viktigt att värna om det gamla samtidigt som man växer och utvecklas. Vi jämförs med Cambridge och Oxford och har ett viktigt historiskt arv som vi vill få att fungera ihop med det nya för framtiden, sa Per Eriksson och nämnde särskilt studentbostäder som ett angeläget utvecklingsområde. Det är attraktivt att träffas över olika gränser och universitetet måste skapa en miljö som stimulerar det: Studenterna idag är totalt annorlunda jämfört med hur det var tidigare. Nu jobbar man med varandra sitter i de öppna miljöerna och samarbetar det är ett behov vi måste möta. Per Eriksson talade också om det nya kunskapsstråk som håller på att utvecklas och som kommer att binda ihop universitetets olika delar från de klassiska byggnaderna i centrum ut till de nya stora satsningarna som ESS och MAX IV.

4 Stefan Bengtsson, rektor för Malmö högskola, berättade om hur ett av Sveriges yngsta lärosäten utvecklas på det som kallas Universitetsholmen. Det var ett mycket klokt beslut att placera högskolan i centrala Malmö. Alternativet hade varit att bygga ett campus utanför staden, men på det här viset kan vi samverka med det övriga samhället, sade han. Universitetet finns i dag på tre platser, men kommer med bygget av Niagara att samlas på två Universitetsholmen och sjukhusområdet. Vi bygger inte ett traditionellt campusområde utan är integrerade med andra verksamheter, som kontor, bostäder, hotell och konferenscenter. Det kommer att bli oerhört mycket folk som rör sig i området. Niagara som nu planeras blir vår port mot staden en gränsyta med kontor, lärosalar och mötesplatser, berättade Stefan Bengtsson. Det ska bli en plats där vi visar upp Malmö högskola och våra samarbeten. Vi arbetar aktivt med kontaktytor, öppna lösningar som passar ett lärosäte som finns mitt i staden. Det här är byggnader som ska stå lång tid, så de måste vara flexibla så att de kan förändras efter behoven. I en kort film gav nobelpristagarna Arvid Carlsson och Torsten Wiesel sin syn på vad i en kunskapsmiljö som är viktigt för att skapa förutsättningar för framgångsrik forskning. Se filmen på akademiskahus.se Ola Thufvesson är forskare vid Lunds universitet. Han har studerat biografierna över 480 nobelpristagare och gav i sitt föredrag en beskrivning av vad som förenar dem. Det handlade bland annat om samtalskultur i hemmiljön där barn tagits på allvar och inspirerande lärare. En majoritet av nobelpristagarna kommer från länder där universitetsmiljön har omgivits av ett industrisamhälle. När det gäller forskningsmiljöer hade Ola Thufvesson många tankar: En kombination av trivsel och konkurrens verkar leda till framgång. Man växer genom att se andra lyckas och misslyckas. Drivande är också parallella laboratorier i konkurrerande städer. Ledarens betydelse får stort utrymme. En bra forskningsmiljö har en ledare som kan motivera, förstå drivkrafter, se till att alla kommer till sin rätt. Ledaren ska kunna balansera egenheter och särdrag.

5 Ola Thufvesson talade om betydelsen av att mötas: Att vara på plats dagligen är jätteviktigt inte bara för inbokade möten. Utvecklingen sker i den dagliga konfrontationen, i vardagspratet. Det är när man börjar känna folk som man vågar slänga fram konstiga hypoteser och djärva idéer som sedan kan testas och säkras. Det gör inte främlingar som kommer till ett möte två gånger i veckan. Måltiderna är väldigt viktiga, menade Ola Thufvesson och berättade om hur man lunchar på Rockefeller university: Där äter man vid ett runt bord med åtta platser. Eftersom man inte tar med sig sju arbetskamrater till lunch blandas grupperna över avdelningsgränserna. Det är i det oväntade samtalet som oväntade lösningar uppstår. Ingrid Gustavsson, arkitektråd vid Akademiska Hus, berättade om hur bolaget utvecklat ett dialogverktyg för att se på och diskutera kunskapsmiljöer. I detta har man definierat fyra kriterier som är viktiga för utvecklingen av kunskapsmiljöer: Miljö för innovation och lärande Miljö för näringsliv och samhälle Miljö för mångfald Miljö för hela människan Enligt modellen betraktar man dessa fyra kriterier ur två perspektiv: Den fysiska miljön Användningen Vi tror att det här kan få stor betydelse för hur vi arbetar tillsammans med våra kunder och vi testar modellen tillsammans med Lunds universitet, berättade Ingrid Gustavsson och gav exempel på hur det fungerar: Miljö för innovation och lärande handlar till exempel om mötet, att ge varandra idéer. Det handlar om scener, arenor, och platser där människor kommer tillsammans och träffas. Det är ytor som entréer, skyltfönster, trapphus. Vi ser stora trapphallar överallt i kunskapsmiljöerna, sa Ingrid Gustavsson. Samtidigt måste man ha ett förhållningssätt. Man måste som verksamhet inspirera medarbetare att gå ut och visa sig på de här ytorna. Därför behöver vi också tala om användningen. Ingrid Gustavsson gav exempel på hur det här kan se ut på MIT och Lunds universitet.

6 Miljöminister Lena Ek var seminariemötets sista talare. Hon hade många goda minnen av sin tid i Lund, med spännande och inspirerande möten. Hon pratade om de miljömässiga utmaningar vi står inför och hur viktig forskarvärlden är för att möta dem. Forskningen är nyckeln till att lösa problemen. Den avgör vilket angreppssätt unga människor får detta. Hon betonade bland annat hur viktiga forskare har varit för att lyfta nya frågeställningar, till exempel om kemikalier och ozonhålet. Diskussion började genom att tuffa forskare vågade kämpa för att deras forskningsrön skulle nå ut i opinionen, sade Lena Ek. Att mötas och att inte isolera sig är oerhört viktigt. Forskningsmiljöer måste också byggas öppna, så att forskarna möter samhället mer, menade Lena Ek. Det måste finnas naturliga mötespunkter. När det gäller näringslivskontakter menade Lena Ek att det ser mycket olika ut på de svenska lärosätena: Det finns allt mellan 0 och 100 i aktiviteter på det här området. Det är något vi behöver titta på och benchmarka. Det är oerhört viktigt med de här kontakterna, också för dem som arbetar med grundforskning.

Metodstöd för utveckling av kunskapsmiljöer

Metodstöd för utveckling av kunskapsmiljöer Metodstöd för utveckling av kunskapsmiljöer Ett strukturerat samtal om kunskapsmiljöer En viktig pusselbit i skapandet av attraktiva lärosäten och campus är att på ett genomtänkt sätt kunna beskriva och

Läs mer

MÖTESPLATSER PÅ CHALMERS

MÖTESPLATSER PÅ CHALMERS MÖTESPLATSER PÅ CHALMERS bakgrund, förutsättningar, möjligheter Denna rapport syftar till att belysa frågan om mötesplatser på Chalmers. Utifrån en generell diskussion kring vad som kännetecknar fungerande

Läs mer

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola VARUMÄRKESPLATTFORM INLEDNING För att upplevas som en tydlig och relevant aktör behöver Malmö högskola bedriva ett kontinuerligt och målmedvetet varumärkesarbete. Vår verksamhet finansieras till stor del

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år På Bifrosts Pedagogiska Enhet känner barn och elever glädje och lust till lärande. Kommunikation,

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 Ett av de stora och mest vitala i Europa med hög kvalitet i forskning och utbildning. ing. En kreativ och spännande nde mötesplats för många vetenskaper. Mitt i staden och i

Läs mer

CHALMERS VISION OCH STRATEGIER

CHALMERS VISION OCH STRATEGIER N V Ö 1829 2029 S CHALMERS VISION OCH STRATEGIER 2016 2022 3 Vi lever i en värld där förutsättningarna snabbt förändras. Trender kopplade till bland annat globalisering och digitalisering påverkar oss

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Ulls hus Campus Ultuna

Ulls hus Campus Ultuna Ulls hus Campus Ultuna Välkommen till Ulls hus på Campus Ultuna Den generösa innergården blir en grön oas mitt i den nya campusbyggnaden. Vackert beläget vid Almas allé, i anslutning till Undervisningshuset

Läs mer

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar 24-25 aug? En sammanfattning Våra tillgångar Närhet, tillgänglighet och flexibilitet - Litenhet som tillgång. Snabbrörliga. Flexibla. - Nytt universitet. Mottagligt

Läs mer

Hur bygger vi en ny stad?

Hur bygger vi en ny stad? Hur bygger vi en ny stad? Eva Dalman, projektchef Lund NE/Brunnshög, Lunds kommun Hållbara Brunnshög Lund NE/Brunnshög ny stad på högsta nivå ESS 2015 MAX IV 2010 asdfasdf asdasdf asdfasdf adadfasdf 26

Läs mer

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern Vårt olika, gemensamma uppdrag Den här policyn beskriver samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare. Detta samspel måste fungera för att vi ska nå våra mål och

Läs mer

Strategisk plan LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2026 LUNDS UNIVERSITET 2 STRATEGISK PLAN 2017 2026 Förord Universitetet ska skapa och förmedla kunskap på vetenskaplig och konstnärlig grund ett uppdrag viktigare nu, än kanske någonsin.

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2017-02-14 Dnr: BTH-1.2.1-0053-2017 Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Denna strategiska plan är högskolestyrelsens och högskoleledningens dokument för att på

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Dnr: UmU 100-394-12 Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Umeå universitet 2020 Vision och mål Fastställd av universitetsstyrelsen den 8 juni 2012 Umeå universitet 2020 Vision och mål Umeå

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN Strategisk plan 2018 2026 JURIDISKA FAKULTETEN Inledning Lunds universitet och den Juridiska fakulteten grundades 1666 och har under århundranden varit ett centrum för bildning och lärdom. Lunds universitet

Läs mer

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Kreativitet Personlighet Mässor Konferens Event Uthyrning Lust Nyskapande När människor och idéer möts. Det är då det händer. Tankar utbyts, erfarenheter

Läs mer

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning PM 2015:79 RI (Dnr 138-723/2015) Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS Vilka vi är och vart vi är på väg Inledning INLEDNING Denna skrift beskriver Högskolan i Borås vision, mission och kärnvärden. Syftet är att skapa en ökad samsyn om vad Högskolan

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

UTVECKLING LÄRMILJÖER Inspirationsdagar Linneuniversitetet UTVECKLING LÄRMILJÖER KON TORE T

UTVECKLING LÄRMILJÖER Inspirationsdagar Linneuniversitetet UTVECKLING LÄRMILJÖER KON TORE T UTVECKLING LÄRMILJÖER Inspirationsdagar Linneuniversitetet Arkitekt SAR/MSA Eva Kellander, Linnéuniversitetet Arkitekt SAR/MSA Mats White, Jais Arkitekter AB 2012-05-29 UTVECKLING LÄRMILJÖER 1.Lärandets

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Blekinge 2014 2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 SISU Idrottsutbildarna består av samma specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet (RF), samt tre ytterligare

Läs mer

ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015. Utbildning, forskning och tandvård i symbios

ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015. Utbildning, forskning och tandvård i symbios ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015 Utbildning, forskning och tandvård i symbios Odontologiska fakultetens vision för år 2015 utgår från Malmö högskolas visionsdokument Där mångfald gör

Läs mer

20 nov. i Umeå a Pihl Self Management Stefan Hyttfors m N m u E tid är dåtidf!ramtdienä? u d r Ä! r ä h r

20 nov. i Umeå a Pihl Self Management Stefan Hyttfors m N m u E tid är dåtidf!ramtdienä? u d r Ä! r ä h r 20 nov. i Umeå Emma Pihl Self Management Stefan Hyttfors Nutid är dåtid! Framtiden är här! Är du? När ledarskapet och HR-arbetet behöver inspireras Ibland gör den sig påmind idétorkan. Plötsligt sinar

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 OM SISU IDROTTSUTBILDARNA SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund skapat av medlemmarna,

Läs mer

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform PM till passet Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och Innehållsförteckning Bakgrund 3 Vision 3 Värdegrund 4 Idrottsrörelsens mål 2025 5 Statens mål och syfte med folkbildningen

Läs mer

Lägesrapport FUS:arbete. Aug 2015

Lägesrapport FUS:arbete. Aug 2015 Lägesrapport FUS:arbete Aug 2015 I FUS 2017-2022 skall följande särskilt beaktas Uppdrag från HSST resultaten av forskningsutvärderingen MER14 resultaten av genomförda utbildningsutvärderingar vidareutveckling

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är det bästa som finns! Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt

Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt Gräv där du står! Vision 2016: Örebro universitet är ett framstående universitet med ämnesmässig bredd, mod att ompröva och förmåga att utveckla Vårt

Läs mer

SCIENCE TOWERS JÖNKÖPINGS KOMMUNS FASTIGHETSUTVECKLING AB SCIENCE PARK JÖNKÖPING AB

SCIENCE TOWERS JÖNKÖPINGS KOMMUNS FASTIGHETSUTVECKLING AB SCIENCE PARK JÖNKÖPING AB SCIENCE TOWERS JÖNKÖPINGS KOMMUNS FASTIGHETSUTVECKLING AB SCIENCE PARK JÖNKÖPING AB Illustrationsbild: Science Towers med vy från 51 meters höjd. NU BYGGER VI SCIENCE TOWERS Med målet att skapa fler entreprenörer,

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/ Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De 15 år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En fortsatt resa in i framtiden 6 En kreativ kunskapsmiljö i Linnés anda 9 Vision 9 Övergripande

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2014 2015 SISU Idrottsutbildarna Foto: Bildbyrån Grafisk form: Mu ab September 2013 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För förbundsstyrelsens (FS) ledning av verksamheten

Läs mer

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2021 MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Innehåll Inledning... 3 Uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Vision... 4 Kvalitet i utbildning och forskning... 6 Utbildning och forskning i relation

Läs mer

NÅGRA TANKAR OM FACILITERING

NÅGRA TANKAR OM FACILITERING NÅGRA TANKAR OM FACILITERING Praktiskt taget varje individ besitter unik information som kan nyttjas endast med hans/ hennes aktiva samarbete Förmågan att få medarbetarna att tänka tillsammans kanske är

Läs mer

Projektplan LJUS Förskolan Vattentornet ht 2014

Projektplan LJUS Förskolan Vattentornet ht 2014 2015-06-14 Till alla vårdnadshavare På Förskolan Vattentornet Projektplan LJUS Förskolan Vattentornet ht 2014 Bakgrund Under året hösten 2013 och våren 2014 arbetade vi med att lära oss förstå hur man

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Förslag till dagordning vid Nitus styrelsemöte 21 januari :00 12:00 - via AdobeConnect

Förslag till dagordning vid Nitus styrelsemöte 21 januari :00 12:00 - via AdobeConnect Förslag till dagordning vid Nitus styrelsemöte 21 januari 2014 9:00 12:00 - via AdobeConnect 1. Styrelsemötet öppnas 2. Fastställande av dagordning 3. Val av justerare för mötet 4. Föregående protokoll

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Inspiration för matglädje Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Utvecklingsplan 2050

Utvecklingsplan 2050 Utvecklingsplan 2050 Fastställt av rektor 2018-01-16 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Övergripande projektmål 4 3 Projektorganisation 4 4 Förutsättningar och avgränsningar

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Kistas Hjärta Tre fantastiska fastigheter mitt i Kista med rum för möjligheter

Kistas Hjärta Tre fantastiska fastigheter mitt i Kista med rum för möjligheter Kistas Hjärta Tre fantastiska fastigheter mitt i Kista med rum för möjligheter Pulserar av liv. Kista växer så det knakar, pulserar av liv och allt fler företag upptäcker fördelarna med att etablera sig

Läs mer

PRESSKLIPP, FÖRFÖR OCH BERÖR. SvD Näringsliv, karriär 3 februari. SvD Näringsliv, karriär 3 februari. Intervju, Marknadsföreningen 29 januari

PRESSKLIPP, FÖRFÖR OCH BERÖR. SvD Näringsliv, karriär 3 februari. SvD Näringsliv, karriär 3 februari. Intervju, Marknadsföreningen 29 januari SvD Näringsliv, karriär 3 februari SvD Näringsliv, karriär 3 februari Intervju, Marknadsföreningen 29 januari Resumé 24 januari PERSONLIGT Människor älskar att prata om sig själva Så fråga på, manar nätverkarproffs

Läs mer

WWW.LUND.SE VISION 2025

WWW.LUND.SE VISION 2025 WWW.LUND.SE 02 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 VISION 2 0 2 5 04 Vision 2025 07 Bilden av framtiden 11 Från ord till handling 17 2025 år 2009 Lund idéernas

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 SMART INNOVATION, 3D-PRINTING Projektet Smart innovation fortsatte med träffar under 2017. 3D-printing: Vilka är styrkorna med 3Dprinting? Hur långt har utvecklingen kommit? Olaf

Läs mer

Einsteinseminarier. hösten 2007

Einsteinseminarier. hösten 2007 Einsteinseminarier hösten 2007 Einstein i Göteborg Jag anser att man inte bör tala om svensk, tysk, fransk eller engelsk vetenskap. Vetenskap bör vara fri från national begreppen. Den är internationell.

Läs mer

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Alamir Samir Elvira Fernandez Elin Lindberg Bakgrund Att forska är att skaffa sig djupare kunskaper om ett ämne, kan vara vad som helst. Föräldrastöd

Läs mer

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020 utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland 1 Innehåll Förord... 3 Biblioteksstrategi för Halland...4 Huvudmän och uppdrag... 5 Samarbetsparter...8

Läs mer

Projekt Campusutvecklingsplan. - Status vecka 20/21

Projekt Campusutvecklingsplan. - Status vecka 20/21 Projekt Campusutvecklingsplan - Status vecka 20/21 Nuläge Projektorganisationen har sammanställt och sorterat bland alla idéer som kommit in från workshops och webbformulär. Projektledningen utreder nu

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Fakulteten för kultur och samhälle

Strategisk utvecklingsplan för Fakulteten för kultur och samhälle Dnr KS 15-2013/674 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Strategidokument 2013-11-25 Fakultetsstyrelsen

Läs mer

PRESSKLIPP, FÖRFÖR OCH BERÖR. Advokaten Nr 5

PRESSKLIPP, FÖRFÖR OCH BERÖR. Advokaten Nr 5 Advokaten Nr 5 Bona Vita Nr 28 Svens Damtidning 9 maj SvD Näringsliv, karriär 3 februari SvD Näringsliv, karriär 3 februari Intervju, Marknadsföreningen 29 januari Resumé 24 januari PERSONLIGT Människor

Läs mer

Vår gemensamma målbild

Vår gemensamma målbild Vår gemensamma målbild från nu till 2017 Foto: Leif Samuelsson Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som arbetar inom kultur- och fritidsförvaltningen För att veta vart vi ska styra måste vi veta vart

Läs mer

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Antagen av Fakultetstyrelsen 2006-06-12 Reviderad, antagen av Fakultetstyrelsen 2008-10-23 Vision och uppdrag för Hälsa

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, Smedjan, campus Falun Datum och tid torsdagen den 11 juni, kl 10.45 16.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Peter Samuelsson,

Läs mer

DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP

DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP Drakamöllan en kraftkälla för skapande Dagens samhälle bjuder på ett överflöd av kommunikation, ett konstant brus och krav på tillgänglighet. Som kontrast

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

Messingen i Väsby. Bakgrund

Messingen i Väsby. Bakgrund Messingen i Väsby Välkommen till Messingen. Ett multifunktionellt hus med oändliga möjligheter. Huset Messingen är precis som den legering av koppar och zink som tidigare givit platsen sitt namn. Enkel

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Kyrka arbetslivs höstkonferens Göteborg oktober 2010

Kyrka arbetslivs höstkonferens Göteborg oktober 2010 Kyrka arbetslivs höstkonferens Göteborg oktober 2010 Arbetsgivarorganisationer, fackföreningar och kyrkor möttes under gångna veckan till två spännande konferensdagar med samtal om framtidstro i arbetslivet.

Läs mer

Student Living Lab. Förstudie

Student Living Lab. Förstudie Student Living Lab Förstudie Samhällstrender Globala trender uppstår och förändras i en allt snabbare takt. Dessa trender påverkar regioner snabbare än någonsin tidigare. Trender som sociala medier och

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

En attraktiv kunskapsmiljö. Vision och strategi för den fysiska miljön vid Linnéuniversitetet

En attraktiv kunskapsmiljö. Vision och strategi för den fysiska miljön vid Linnéuniversitetet En attraktiv kunskapsmiljö Vision och strategi för den fysiska miljön vid Linnéuniversitetet Innehåll En attraktiv kunskapsmiljö i Kalmar och Växjö 3 Bakgrund: Vision och strategi för Linnéuniversitetet

Läs mer

Lunds universitet UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666

Lunds universitet UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Lunds universitet UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Ett universitet i världsklass Grundat 1666 47 000 studenter Nästan 3 000 forskarstuderande 6 800 anställda Omkring 650 professorer 800

Läs mer

SCHEIWILLER SVENSSON ARKITEKTKONTOR

SCHEIWILLER SVENSSON ARKITEKTKONTOR Mod i Nod uppmärksammat innovationscentrum invigs pressmeddelande 2014-09-30 Nu invigs Nod, Sveriges nya centrum för digital innovation i Kista, Stockholm. Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har på uppdrag

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015 Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/ 20 Antal svarande: 7 stycken Har du tidigare deltagit i SKNT:s årskonferens? 44 st 27 st Vad tyckte du om Årskonferensens olika delar? Programinnehållet 4,4

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Tillsammans släpper vi in framtiden!

Tillsammans släpper vi in framtiden! Konferensen Samverkan Skola - Arbetsliv 15 oktober 2015 på Missionskyrkan i Linköping Tillsammans släpper vi in framtiden! Arbetslöshetsfrågan? Kompetensutveckling? - En konferens som ger verktyg till

Läs mer

Välkommen till Tallbohovskolan! Kunskap, kreativitet och nytänkande

Välkommen till Tallbohovskolan! Kunskap, kreativitet och nytänkande Välkommen till Tallbohovskolan! Kunskap, kreativitet och nytänkande Kunskap, kreativitet och nytänkande Tallbohovskolan står för kunskap, kreativitet och nytänkande. Vi tänker i nya banor, har stark idérikedom

Läs mer

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt.

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. Det är tveklöst så att arbetslivet så som vi känner till det genomgår en snabb förändring. Även om det sker olika snabbt i olika branscher, så genomsyrar

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2016-05-24 1.0 Stadskontoret Stadskontoret Innehållsförteckning Det digitala

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Sandvik en global ledare

Sandvik en global ledare Forskningsinfrastrukturen - hur kan den användas för att ge möjligheter för utveckling inom svensk industri Maria Åstrand en global ledare - koncernen Construction Machining Solutions Materials Technology

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN FÖRSKOLAN I BÖRJAN AV DET LIVSLÅNGA LÄRANDET. En broschyr om Emmaboda kommuns kommunala förskola

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN FÖRSKOLAN I BÖRJAN AV DET LIVSLÅNGA LÄRANDET. En broschyr om Emmaboda kommuns kommunala förskola EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN FÖRSKOLAN I BÖRJAN AV DET LIVSLÅNGA LÄRANDET En broschyr om Emmaboda kommuns kommunala förskola Emmaboda - Sydöstra Sveriges närmaste ort Från Emmaboda når du sydöstra Sveriges

Läs mer

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Ockelbo Framtidens centrum i fokus Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Hur kan vi......utveckla en ort eller stad...öka attraktiviteten...och för vem? Ockelbos situation och möjligheter? -

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Åtvidaberg satsar. Mötesplatser Gruppmöte 6, 2015-04- 17. Sammanställt av Gozinto Studentkonsulter

Åtvidaberg satsar. Mötesplatser Gruppmöte 6, 2015-04- 17. Sammanställt av Gozinto Studentkonsulter Åtvidaberg satsar Mötesplatser Gruppmöte 6, 2015-04- 17 Sammanställt av Gozinto Studentkonsulter Dagordning 1. Om Åtvidaberg Satsar 2. Förra mötet 3. Mötesplatser i samhället 4. Virtuella mötesplatser

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer