Uppföljning av Kunskapscentrum kvinnohälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av Kunskapscentrum kvinnohälsa"

Transkript

1 Uppföljning av Kunskapscentrum kvinnohälsa 2017

2 Beskrivning av verksamheten (KC KH) startade sin verksamhet den 1 februari 2016 efter politiskt beslut i HSN. KC KH har som mål och uppdrag att främja sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne samt att arbeta för att alla kvinnor i regionen erbjuds en likvärdig mödrahälsovård. Arbetet med uppdraget sker i ett tvärprofessionellt team. Team kvinnohälsa utgörs av enhetschef, mödrahälsovårdsöverläkare, psykolog, folkhälsovetare, specialist i allmänmedicin, barnmorska/vårdutvecklare samt samordningsbarnmorskor. Inför verksamhetsåret 2017 fastställdes en verksamhetsplan. Målen för verksamheten 2017 var följande: Främja kvinnors hälsa och tillgång till mödrahälsovård Utforma och implementera nya vårdprogram och riktlinjer Fungera som kunskapsstöd för medarbetare på barnmorskemottagningar Öka regional och nationell samverkan rörande kvinnohälsa och mödrahälsovård Stärka och tydliggöra vårdkedjan kring den gravida kvinnan Bevaka forskning om kvinnors hälsa och mödrahälsovård Stärka intern kompetens och teamarbete 1. Vilka aktiviteter har varit aktuella föregående år förutom utbildningsinsatser som redovisas separat? En regional årsrapport för verksamhetsåret 2016 publicerades i februari Rapporten var den första i sitt slag med data hämtat från Graviditetsregistret. Hälsodata i årsrapporten har integrerats i fortbildningar som erbjudits under året gällande exempelvis psykisk ohälsa under graviditet, förlossningsrädsla och amning. Ett behovsunderlag som sammanställde behov utifrån demografi och omotiverade skillnader i hälso-och sjukvård i Skåne togs fram för Behovsunderlaget används som grund till för vidare utveckling av vårdprogram och riktlinjer. Arbete med framtagande av flera nya och/eller reviderade regionala riktlinjer med syfte att främja den sexuella och reproduktiva hälsan i Skåne har var varit en pågående process under hela verksamhetsåret (se fråga 5 som närmare information kring riktlinjearbetet). Utvärdering av gruppbaserat föräldrastöd inför årsrapport 2017 har genomförts. Spridande av evidens-baserad kunskap och nyheter inom sexuell och reproduktiv hälsa till verksamheten genom KC KH:s nyhetsblad som ges ut med sex nummer per år. Deltagande i arbetsgrupp kring uppbyggnad av en nationell cellprovtagningsvecka för att öka deltagande i screeningprogrammet rörande cervixcancer. Deltagande i planering av nationell konferens för psykologer inom mödra- och barnhälsovård.

3 Deltagande i Case load projektets uppstartsmöte. Case load fokuserar på stöd och kontinuitet genom graviditet, förlossning och eftervård och är ett projekt samt del av den satsning på förlossningsvård och kvinnohälsa som finansieras av SKL. Implementering av resultat och arbetssätt från projektet Jämställt föräldraskap i ordinarie verksamhet, i samverkan med Kunskapscentrum barnhälsovård. Kontinuerlig kommunikation och tillgänglighet gentemot verksamheten på barnmorskemottagningarna, genom telefon, mail eller fysiska möten. Stödfunktion och vägledning vad gäller riktlinjer och arbetssätt. Deltagande i strategiska rådet för förlossning och kvinnors hälsa med sex träffar per år i syfte att styra och driva utvecklingsarbete inom området kvinnohälsa samt samverka med förlossningsvården för en sammanhållen och jämlik vård. Fyra informations- och utbytesträffar med barnmorskemottagningarnas verksamhetschefer och medicinska rådgivare inom offentlig och privat regi med syfte att öka regional samverkan kring kvinnohälsa med möjlighet till direkt återkoppling från verksamheterna. Regelbunden samverkan med hälso- och sjukvårdsstrategerna kring uppdraget, för analys av resultat och för att facilitera implementering av nyheter inom mödrahälsovården. Återkommande vårdkedjemöte på KC tillsammans med Kunskapscentrum barnhälsovård och representanter från sluten- och öppenvården med målet att stärka och utveckla vårdkedjan kring den gravida kvinnan, familjen och det väntade/nyfödda barnet. Deltagande i nationella möten såsom SAMBA-möte, nationellt MHÖL-möte, nationellt MHÖL-SAMBA möte och Framtidens mödrahälsovård möte arrangerat av Barnmorskeförbundet. Deltagande i kunskapsutvecklingsgrupp om självtest humant papillom virus (HPV) för att öka kunskap om cervixcancer. Deltagande i samverkansgrupp med KC BHV, KC Levnadsvanor och sjukdomsprevention, Länsstyrelsen Skåne inom området rökning. I syfte att kartlägga tidpunkter under graviditetsövervakningen då samtal med den gravida kvinnan om tobaksanvändning vanligtvis äger rum, samt att inventera vilka pedagogiska material mödrahälsovårdens medarbetare använder sig av och vilka stödjande åtgärder rökande gravida kvinnor erbjuds om de bestämmer sig för att sluta röka, tog KC KH fram en webbenkät som skickades till samtliga verksamhetschefer vid BMM för vidarebefordran till samtliga barnmorskor och läkare vid BMM. Arrangemang och deltagande i forskningsseminarier på KC, i ämnen med relevans för sexuell och reproduktiv hälsa. Utvecklingsdag för teamet med syfte att stärka teamarbetet genom att synliggöra medlemmarnas kompetenser och erfarenheter, reflektera kring arbetssätt och medskapande. Deltagande i internationell konferens, ICM 2017 Midwives congress i Toronto, Canada.

4 2. Driver eller deltar ni i något projekt/utveckling av e-hälsa? Nej Ja Om ja, ange vad: I maj 2017 startade innovationsprojektet Insatser för en mer digitaliserad mödravård. Projektet är en del av en större satsning på e-hälsa och digitalisering inom primärvården i Skåne och ett led i Regionstyrelsens beslutade strategi för e-hälsa för perioden Projektet är ett samarbete mellan Region Skånes, Avdelningen för IT och digitalisering och Innovation Skåne. Fokus ligger på graviditetsövervakning och syftet är att ge de blivande föräldrarna en användarvänlig digital tjänst som bidrar med trygghet och delaktighet kring graviditeten samt att möjliggöra individuell information och kunskapshöjning utifrån föräldrarnas behov. Tjänsten ska t.ex. kunna återkoppla och visualisera resultat från provtagningar och undersökningar, erbjuda digitala kontaktvägar, ge tillgång till ökad kunskap och kompetens efter individens behov samt i större utsträckning kunna involvera partnern. Förutsättningarna för digital tjänst med anpassad information inför förlossningen undersöks och möjligheterna för ett digitalt formulär som det gravida paret fyller i inför sitt första besök på barnmorskemottagningen ses över. Målbilden är att samla dessa delprojekt samt andra pågående digitaliseringsprojekt såsom bland annat tidsbokning via webb, självincheckning och webbaserad utbildning till en gemensam digital tjänst för de blivande föräldrarna. 3. a. På vilket sätt har ni arbetat med att analysera, utvärdera och kvalitetssäkra resultat inom ert område? En årsrapport som redovisar de kvalitetsmål för hälsoval mödrahälsovård som definierats i Förutsättning för ackreditering och avtal för barnmorskemottagning i Region Skåne har tagits fram. Rapporten var den första i sitt slag som underlag för utvärdering och uppföljning av målen i regionen. Samtliga mått och resultat hämtades från Graviditetsregistret, kalenderåret Ett behovsunderlag togs fram i början av 2017 där KC KH sammanställde behov för 2018 utifrån demografi, omotiverade skillnader i hälso-och sjukvård i Skåne samt beskrev behov av vårdprogram och riktlinjer. Analysen pekade på behov att stärka och utveckla föräldrastödet inom mödrahälsovården, att öka tillgång till stöd vid förlossningsrädsla, att ta fram en riktlinje för mödrahälsovården kring psykisk ohälsa, att implementera ett regionalt vårdprogram för våldsutsatthet, att skärpa kvalitet på diagnossättning av graviditetsdiabetes, att fortbilda kring nyheter i cervixcancerscreening och att utveckla regionala och nationella amningsstrategier för att främja amning. Health Technology Assessment (HTA) är en metod för att systematiskt utvärdera metoder och tekniker i hälso- och sjukvården utifrån kliniska, ekonomiska, sociala, etiska och organisatoriska aspekter. KC KH har samverkat med HTA Skåne gällande frågan om screening för tyreoidea sjukdom i samband med graviditet.

5 Kring cervixcancerprevention pågår projekt geomapping som innebär att områden med låg täckningsgrad i deltagande av cervixcancer screening visualiseras. Målet är att kartlägga behov av förstärkta insatser. Kring projekt självtest HPV har validering av metoden utförts. b. Har ni inom kunskapscentrat arbetat med att identifiera medicinskt omotiverade skillnader i utifrån t.ex. kön, ålder, socioekonomi och geografi? Nej Ja c. Om ja, beskriv hur: kön ålder socioekonomi geografi Genom framtagande av Årsrapporten 2017 och Behovsunderlaget 2018 identifieras motiverade skillnader utifrån geografi och socioekonomi (utbildningslängd och födelseland). Skillnaderna har identifierats genom analys av data från Graviditetsregistret, med möjlighet att på regional nivå utvärdera vårdinsatser och vårdresultat utifrån ålder, socioekonomi och geografi. Gällande cervixcancer screening har skillnader i deltagande identifierats utifrån geografi och presenterades i Regionalt Cancercentrum Syds (RCC) årsrapport. d. Vad är de viktigaste slutsatserna för era patientgrupper utifrån ovanstående frågeställningar? Gällande psykisk ohälsa ses ojämlikhet både inom hälsa och vårdinsatser, och kvinnor födda utanför EU får stödinsatser i mindre utsträckning, trots att behoven enligt forskning är större än för Sverigefödda kvinnor. Trots att förlossningsrädsla är mer än dubbelt så vanligt bland utlandsfödda är stödet inom MHV inte jämlikt fördelat. Ca 4 % av gravida födda utanför Norden får särskilt stöd jämfört med ca 7 % av gravida födda i Sverige. Deltagande i cervixcancerscreening skiljer sig utifrån ålder och socioekonomi med lägre deltagande vid låg socioekonomisk status. Praktiska, ekonomiska faktorer liksom bristande hälsolitteracitet inverkar. Stora regionala skillnader för rökning och graviditet ses och Skåne ligger tydligt över rikssnittet. De med kortast utbildning röker mest både i tidig (vid inskrivning) och sen graviditet (i graviditetsvecka 30-32). I Skåne går utvecklingen mot färre helammade sex månader gamla barn och ackrediteringsmålen för BVC uppnås inte. De lokala skillnaderna är stora.

6 4. Vilken utbildningsverksamhet har ni bedrivet under året och till vilka målgrupper? Utbildning Målgrupp Antal deltagare Utbildningsdagar MHV VT 2017 Samtliga medarbetare på BMM 239 Utbildningsdagar MHV HT 2017 Samtliga medarbetare på BMM 209 SKL-medel: Fortbildning om Barnmorskor på BMM 111 graviditetsdiabetes, förlossningsrädsla och amning (tre tillfällen, på tre olika orter i Skåne) Jämställt föräldraskap seminarier Barnmorskor på BMM och BHVsjuksköterskor 86 Jämställt föräldraskap BHV-intro BHV-sjuksköterskor och läkare på BVC 49 Utbildning om HPV som Dysplasibarnmorskor på kvinnokliniker i 25 primärscreening inom gynekologisk cellprovskontroll Skåne, Halland, Kronoberg och Blekinge Ny Web-utbildning i primärscreening HPV Alla i vårdkedjan kring cervixcancerprevention Utbildning primärscreening HPV Barnmorskemottagningar i regionen och på varierande mottagningen Centrum för sexuell hälsa i Malmö Gyncancerdagen Allmänheten Cervixcancerprevention Barnmorskestudenter på 30 barnmorskeprogrammet Cellprovtagningsvecka tillsammans Allmänheten med 1177 TOTALT Har kunskapscentret under året tagit fram något nytt eller reviderat befintligt regionalt vårdprogram eller riktlinje? Nej Ja Om ja, ange vilka: NY riktlinje för psykisk ohälsa i samband med graviditet NY riktlinje för OGTT, oralt glukostoleranstest inom mödrahälsovården NYTT vårdprogram för gynekologisk cellprovtagning med primärscreening av HPV Reviderad riktlinje för övervikt och fetma under graviditet Reviderad riktlinje för hepatit B gravida kvinnor och deras barn Reviderad riktlinje för särskilt förlossningsstöd inom mödrahälsovården Reviderad riktlinje för tyreoideasjukdom under och efter graviditet Reviderad riktlinje för zikavirus infektion och graviditet Deltagit i arbetet med ny riktlinje för fosterdiagnostik enligt KUB och NIPT

7 har under 2017 arbetat med följande regionala riktlinjer/vårdprogram med planerad publicering under 2018: Riktlinje för anemiscreening inom basmödrahälsovården Riktlinje för trombosprofylax under graviditet, förlossning och post partum Riktlinjer för handläggning av Gonorré, Klamydia och Mykoplasma infektion på barnmorskemottagningen Riktlinje för handläggning av graviditet efter genomgången viktminskningskirurgi. Riktlinje för minskade fosterrörelser Riktlinje för hypertoni och graviditet Riktlinje för asylsökande och papperslösa gravida Riktlinje för tvilling graviditet Vårdprogram för eftervård av familjen efter barnafödande Beskriv hur ni tillgodoser att ert regionala uppdrag uppfylls i form av samverkan med Region Skånes egna förvaltningar och privata vårdgivare, tänk både specialistkliniker och enheter inom primärvård? Medarbetare på KC kvinnohälsa har samverkat och deltagit i återkommande möten med följande parter: Möten med hälso- och sjukvårdsstrateger från Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Möten med medicinsk rådgivare från Avdelningen för hälso-och sjukvårdsstyrning Möten med Strategiska rådet för förlossning och kvinnohälsa Kontaktmöten med Barnmorskemottagningarna, inom offentlig och privat regi Dialogmöten mellan sluten och öppenvård där medarbetare från barnmorskemottagningarna, förlossning, BB, MBHV-psykologer och kuratorer deltar. Möten med Barnmorskemottagningarnas verksamhetschefer och deras medicinska rådgivare, privata och offentliga Möten med primärvårdsdietister Möten med Smittskydd Skåne Ledningsgruppsmöten med Kompetenscentrum primärvård Vårdkedjemöten tillsammans med Kunskapscentrum barnhälsovård och representanter från sluten vården. Samverkan med Barn som far illa (riktlinjearbete) Samverkan med Kunskapscentrum för barnhälsovård (amningsutbildning) Möte med medicinsk rådgivare till Barnmorskemottagningar samt klinisk farmakolog gällande psykisk ohälsa vid graviditet Möte med representanter från barnmorskemottagningarna för samverkan kring arbetet med psykisk ohälsa under graviditet Möten med enhets- och verksamhetschefer på regionens samtliga psykologmottagningar riktade mot mödra- och barnhälsovården

8 Möten med specialister i allmänmedicin som arbetar på barnmorskemottagningar i SUS offentlig verksamhet Samverkan med Laboratoriemedicin Cytologlaboratoriet och mikrobiologen gällande HPV självtest Samverkan kring e-hälsa med Avdelningen för IT och digitalisering och Innovation Skåne. Deltagande i samverkansgrupp med KC BHV, KC MH, KC Levnadsvanor och sjukdomsprevention samt Länsstyrelsen Skåne inom området rökning. 6. Har ni under det gångna året samverkat med någon annan gruppering inom sakkunnigorganisationen (regionala medicinska kunskapsgrupper i Södra regionen, expertgrupper eller terapigrupper i Region Skåne, andra kunskapscentra, AKOorganisation, kompetenscentrum för primärvård m.fl.)? Samverkan mellan och sakkunnigorganisationen har skett enligt: Medarbetare inom ingår i Expertgrupp förlossningsvård. Flera möten och samverkan har ägt rum. Pågående arbete med framtagande av vårdprogram för eftervård av familjen efter barnafödande. Kunskapscentrum barnhälsovård, regelbundna möten och samarbete t ex deltagande i barnhälsovårdens introduktionsutbildning, med föreläsning om jämställt föräldrastöd. Samverkan kring rökfri miljö. Amning. Kunskapscentrum migration och hälsa, regelbundna möten och samarbete kring medicinska riktlinjer för barnmorskemottagningarna som rör asylsökande och papperslösa personer. Kompetenscentrum primärvård, regelbundna ledningsgruppsmöten Samverkan med Smittskydd Skåne för framtagande av ny rutin kring MRBscreening på barnmorskemottagningen. Även kring influensavaccination och zikavirus infektion. Vårdkedjearbete med hela vårdkedjan cervixcancerprevention i samverkan med 1177 Möte med Region Skånes HTA nätverk. Diskussion screening för tyreoideasjukdom i samband med graviditet Möten med Regionalt cancercentrum syd (RCC) i samverkan kring geomapping. Ett projekt kring cervixcancer. Samverkan med utvecklingsenheter i VGR samt SLL kring arbete med psykisk ohälsa under graviditet, med fokus på utsatta grupper. Samverkan med följande regionala expertgrupper under året: Expertgrupp för Hemoglobinopatier. Mötet bidrog till att ett förtydligande kring hemoglobinopatier i den reviderade anemiriktlinjen för barnmorskemottagningarna. Samverkan med Expertgrupp för Smittsamma sjukdomar i arbetet med revidering av regional medicinsk riktlinje för zikavirusinfektion och graviditet.

9 Samverkan med Expertgrupp för Obesitas i arbetet med revidering av regional medicinsk riktlinje för barnmorskemottagningarna gällande graviditet efter genomgången viktminskningskirurgi. Återkommande samverkan med AKO-organisation i samband med arbete kring flera medicinska regionala riktlinjer. 7. Ange vilka nationella grupper/nätverk som kunskapscentrat ingår i samt vilken roll ni har: Nätverk Roll Nationellt nätverk för Representant och deltagare mödrahälsovårdsöverläkare RIKSSAMBA (nationellt nätverk för Samordningsbarnmorskor deltar. samordningsbarnmorskor) Erfarenhetsutbyte, utvecklingsarbete. MHÖSAM (nationellt nätverk för Samordningsbarnmorskor och läkare deltar. mödrahälsovårdsöverläkare och samordningsbarnmorskor) Nationella kvalitetsregistret för Barnmorskerepresentant i rådgivande expertgrupp Cervixcancerprevention (NKCx) Nationell arbetsgrupp för prevention Barnmorskerepresentant i arbetsgrupp under Nationella mot livmoderhalscancer (NAcx) kvalitetsregistret för Cervixcancerprevention EQUALIS Extern kvalitetssäkring av Medlem i expertgruppen för cervixcancerprevention undersökningar inom hälso-och sjukvården Svenska barnmorskeförbundet Cervix cancer prevention mm SKLs nätverk gynekologisk cancer Arbetat fram web-baserat utbildningspaket kring HPV primärscreening och utformning av nationell kallelse/brev Nationell förening för psykologer Valberedning inom mödra- och barnhälsovård Utvecklarnätverk för psykologer Medlem inom mödra- och barnhälsovård Deltagande i SKL:s nationella nätverk Medlem för att främja mäns föräldraskap. Regionala nätverket för familjecentraler Representant 8. Två specifika frågor A. Avgiftsbelägger ni era kurser? Nej Ja Om ja, enligt vilken princip?

10 B. Hur sköter ni kommunikationsfrågor inom kunskapscentrat? har tillsammans med Kunskapscentrum barnhälsovård och Kunskapscentrum migration och hälsa en kommunikatör anställd på 50 % som ansvarar för verksamhetsnära kommunikationsfrågor. Kommunikatören fungerar också som en kontaktlänk till Skånevård Sunds kommunikationsavdelning samt koncernstab kommunikation vid frågor av mer övergripande eller strategisk karaktär. s främsta kommunikationskanaler är: Nyhetsblad kvinnohälsa - publiceras 6 gånger per år Primär målgrupp: Chefer och medarbetare på BMM i Skåne Innehåll: Information om pågående arbete och aktuella frågor rörande sexuell och reproduktiv hälsa. Interna nyheter på Vårdgivare Skåne och VGI Webbsida: skane.se/kunskapscentrumkh Mejl via gemensam inbox kunskapscentrum.kh.pv@skane.se kring dialogmöten, träffar osv. 9. Övriga kommentarer KC KH har även samverkat med Försäkringskassan kring sjukskrivningstal utifrån stressrelaterad ohälsa hos kvinnor i reproduktiv ålder. Samverkan och workshop har hållits med RFSL kring normkritiskt tänkande i kommande utbildningar Marie Köhler Enhetschef

Uppföljning Kunskapscentrum kvinnohälsa

Uppföljning Kunskapscentrum kvinnohälsa Uppföljning Kunskapscentrum kvinnohälsa 2018 Årlig uppföljning av Region Skånes kunskapscentra Här kommer uppföljning av Kunskapscentrum kvinnohälsas verksamhet under 2018. Hälsningar Marie Köhler Enhetschef

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvård. Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektör HANDLINGSPLAN

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvård. Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektör HANDLINGSPLAN Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvård Anna Stålhammar Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 32 55, sms: 0768 87 18 31 anna.stalhammar@skane.se HANDLINGSPLAN Datum 2017-04-03 1 (9) Handlingsplan

Läs mer

Uppföljning av Region Skånes kunskapscentrum. Demenssjukdomar

Uppföljning av Region Skånes kunskapscentrum. Demenssjukdomar Uppföljning av Region Skånes kunskapscentrum Demenssjukdomar 2016 Årlig uppföljning av Region Skånes kunskapscentra Kunskapscentrum är en del av Region Skånes sakkunnigorganisation och har till uppgift

Läs mer

KUNSKAPSCENTRUM MIGRATION OCH HÄLSA KUNSKAPSCENTRUM KVINNOHÄLSA. 18 mars Andreas Vilhelmsson, (PhD) Folkhälsovetare/utvecklare

KUNSKAPSCENTRUM MIGRATION OCH HÄLSA KUNSKAPSCENTRUM KVINNOHÄLSA. 18 mars Andreas Vilhelmsson, (PhD) Folkhälsovetare/utvecklare KUNSKAPSCENTRUM MIGRATION OCH HÄLSA KUNSKAPSCENTRUM KVINNOHÄLSA 18 mars 2016 Andreas Vilhelmsson, (PhD) Folkhälsovetare/utvecklare Kunskapscentrum x 3 Vad är ett kunskapscentrum? En del av sakkunnigorganisationen

Läs mer

5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015

5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015 1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015 2 (5) 5.4 Regelbok för Mödrahälsovården 5.4.1 Bakgrund Barnmorskemottagningen inom primärvården ska erbjuda hälsovård under graviditet, inklusive föräldrastöd och

Läs mer

Hälsoval Örebro län. Kravspecifikation. Mödrahälsovård. Bilaga 2 Krav- och kvalitetsbok. Beslutad i LS 2014-12-09. Regionkansliet, Region Örebro län

Hälsoval Örebro län. Kravspecifikation. Mödrahälsovård. Bilaga 2 Krav- och kvalitetsbok. Beslutad i LS 2014-12-09. Regionkansliet, Region Örebro län Regionkansliet, Region Örebro län Bilaga 2 Krav- och kvalitetsbok Hälsoval Örebro län Kravspecifikation Mödrahälsovård Beslutad i LS 2014-12-09 1 (8) Innehållsförteckning Definition... 3 Övergripande mål...

Läs mer

Uppföljning av Kunskapscentrum. Smärta

Uppföljning av Kunskapscentrum. Smärta Uppföljning av Kunskapscentrum Smärta 2018 Beskrivning av verksamheten Kompetenscentrum Smärta har utmynnat ur beslut från Sjukvårdsnämnden (2009-01-26), Socialstyrelsen (juni 2007) samt en utredning Uppdrag

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Anna Stålhammar Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 32 55 anna.stalhammar@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-11 Dnr 1700528 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av

Läs mer

Barnhälsovård i Skåne

Barnhälsovård i Skåne Barnhälsovård i Skåne Åsa Lefèvre, Dr Med Vet, leg sjuksköterska, vårdutvecklare Malin Skoog, doktorand, distriktssköterska, vårdutvecklare Kunskapscentrum barnhälsovård Kunskapsmål: Vad är syftet med

Läs mer

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa insatser för psykisk hälsa

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa insatser för psykisk hälsa 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-12-07 RS150440 Avdelningen för kunskapsstyrning Susanne Johansson, Hälso- och sjukvårdsstrateg Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Anna Stålhammar Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 32 55 anna.stalhammar@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-02-08 Dnr 1800188 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Insatser inom

Läs mer

1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård

1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 1 2 (5) Regelbok för Mödrahälsovården 5.4.1 Bakgrund Barnmorskemottagningen inom primärvården ska erbjuda hälsovård under graviditet, inklusive föräldrastöd och livsstilssamtal,

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Johan Larsson Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 26 Johan.Larsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-21 Dnr 1302486 1 (8) Närsjukvårdsberedningen Förstärkt psykosocialt och

Läs mer

6.3 Mödrahälsovård Primärvårdsprogrammet 2017

6.3 Mödrahälsovård Primärvårdsprogrammet 2017 1 (5) 6.3 Mödrahälsovård Primärvårdsprogrammet 2017 2 (5) 6.3 Mödrahälsovård 6.3.1 Bakgrund Mödrahälsovårdens övergripande mål är en god sexuell och reproduktiv hälsa för hela befolkningen. Barnmorskemottagning

Läs mer

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa gravida med övervikt och fetma

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa gravida med övervikt och fetma 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-12-07 RS150440 Avdelningen för kunskapsstyrning Susanne Johansson, Hälso- och sjukvårdsstrateg Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Läs mer

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Barn-Kvinnor-Unga-Asyl

Läs mer

Frågor till samordningsbarnmorskor för mödrahälsovården i Sveriges landsting och regioner

Frågor till samordningsbarnmorskor för mödrahälsovården i Sveriges landsting och regioner Frågor till samordningsbarnmorskor för mödrahälsovården i Sveriges landsting och regioner Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning ser ut i Sverige idag,

Läs mer

Frågor till samordnare/vårdutvecklare inom barnhälsovården i Sveriges landsting och regioner

Frågor till samordnare/vårdutvecklare inom barnhälsovården i Sveriges landsting och regioner Frågor till samordnare/vårdutvecklare inom barnhälsovården i Sveriges landsting och regioner Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning ser ut i Sverige

Läs mer

Kunskapscentrum kvinnohälsa. Sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne årsrapport 2017

Kunskapscentrum kvinnohälsa. Sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne årsrapport 2017 Kunskapscentrum kvinnohälsa Sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne årsrapport 2017 Kunskapscentrum kvinnohälsa Skane.se/kunskapscentrumKH Innehåll Sammanfattning... 4 Förord... 6 Inledning... 7 Graviditet

Läs mer

Fördelning av 2019 års medel om förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa

Fördelning av 2019 års medel om förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa 1 (5) Tjänsteutlåtande Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Sylvia Määttä Telefon: 0707-674176 E-post: sylvia.maatta@vgregion.se Till hälso- och sjukvårdsstyrelsen Fördelning av 2019 års

Läs mer

Kunskapscentrum migration och hälsa

Kunskapscentrum migration och hälsa Kunskapscentrum migration och hälsa Jenny Malmsten, enhetschef, fil. dr. internationell migration och etniska relationer 2016-09-01 Sverige och Skåne Sverige och migration - Total befolkning på 9.8 miljoner.

Läs mer

Nyhetsblad kvinnohälsa

Nyhetsblad kvinnohälsa Nyhetsblad kvinnohälsa April 2018 Hej! Här kommer vårens andra nyhetsblad från Kunskapscentrum kvinnohälsa. De senaste veckorna har vi arbetat intensivt med att färdigställa årsrapporten och nu är den

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Inga-Lill Rohdin Emelie Sundén Inga-lill.rohdin@skane.se Emelie.sunden@skane.se Information Datum 2014-12-01 Version Dnr 1402518 1 (7) Förutsättningar

Läs mer

Föräldrastöd och föräldraförberedelse

Föräldrastöd och föräldraförberedelse Föräldrastöd och föräldraförberedelse Petra Pålsson, barnmorska och doktorand Medicinska fakulteten Lunds universitet Definition föräldrastöd» En aktivitet som ger föräldrar kunskap om barns hälsa, emotionella,

Läs mer

Uppföljning Kunskapscentrum barnhälsovård

Uppföljning Kunskapscentrum barnhälsovård Uppföljning Kunskapscentrum barnhälsovård 2018 Årlig uppföljning av Region Skånes kunskapscentra Här kommer uppföljning av Kunskapscentrum barnhälsovårds verksamhet under 2018. Hälsningar Marie Köhler

Läs mer

Diarienummer: 2016/00739 Dokumentnummer: 2016/ Redovisning Statsbidrag - Förstärkt förlossningsvård och kvinnors hälsa

Diarienummer: 2016/00739 Dokumentnummer: 2016/ Redovisning Statsbidrag - Förstärkt förlossningsvård och kvinnors hälsa Diarienummer: 2016/00739 Dokumentnummer: 2016/00739-4 Redovisning Statsbidrag - Förstärkt förlossningsvård och kvinnors hälsa Landstinget Blekinge Februari 2017 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

Gynekologiska cellprovskontroller KUNGSÖRS VÅRDCENTRAL

Gynekologiska cellprovskontroller KUNGSÖRS VÅRDCENTRAL Gynekologiska cellprovskontroller KUNGSÖRS VÅRDCENTRAL 2014-2017 Bakgrund Varje år får cirka 450-500 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer (cervix cancer) och runt 130-150 kvinnor per år dör av sjukdomen.

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Protokoll Sammanträdesdatum Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott Protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-07 Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott 199 En förbättra förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Insatser för psykisk hälsa före, under och efter graviditet,

Läs mer

AVRAPPORTERING AV DELUPPDRAG STATLIG SATSNING PÅ HÄLSOFRÄMJANDE INSATSER FÖR KVINNORS HÄLSA

AVRAPPORTERING AV DELUPPDRAG STATLIG SATSNING PÅ HÄLSOFRÄMJANDE INSATSER FÖR KVINNORS HÄLSA Skånevård Sund Kunskapscentrum kvinnohälsa 15 december 2016 Slutrapport utifrån projektet: Mer säker och effektiv mödrahälsovård med fokus på att identifiera och stödja gravida kvinnor med risk för ohälsa

Läs mer

Sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne - En nulägesanalys utifrån Kunskapscentrum kvinnohälsas uppdrag VERSION 1.1 EXKL. BILAGOR

Sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne - En nulägesanalys utifrån Kunskapscentrum kvinnohälsas uppdrag VERSION 1.1 EXKL. BILAGOR Kunskapscentrum kvinnohälsa Skånevård SUND Sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne - En nulägesanalys utifrån Kunskapscentrum kvinnohälsas uppdrag VERSION 1.1 EXKL. BILAGOR Kunskapscentrum kvinnohälsa Skånevård

Läs mer

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa modell för en trygg och jämlik vård med fokus på utomeuropeiska kvinnor

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa modell för en trygg och jämlik vård med fokus på utomeuropeiska kvinnor 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Avdelningen för kunskapsstyrning Susanne Johansson, Hälso- och sjukvårdsstrateg Datum Diarienummer 2017-04-24 RS150440 Regionstyrelsen En förbättrad förlossningsvård

Läs mer

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Kompetensförsörjning och organisationsutveckling (Beslut enligt delegation) RS150440

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Kompetensförsörjning och organisationsutveckling (Beslut enligt delegation) RS150440 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-10-24 Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott 168 En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Kompetensförsörjning och organisationsutveckling (Beslut

Läs mer

Växa tryggt - föräldraskapsstöd i samverkan

Växa tryggt - föräldraskapsstöd i samverkan Växa tryggt - föräldraskapsstöd i samverkan Arbetet med Växa tryggt är ett steg mot en mer rättvis vård utifrån varje familjs behov och ett sätt att utnyttja den kompetens som finns utan kostsamma investeringar.

Läs mer

Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten

Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten Verksamhetschef Annika Selberg Lundberg annika.selberg-lundberg@norrbotten.se Divisionschef Närsjukvård Chef för verksamhet och utveckling Närsjukvårdsstaben

Läs mer

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 1 Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 140625 2 Disposition Vad är kunskapsstyrning - varför behövs det? Hur är kunskapsstyrningen organiserad Nationellt Regionalt

Läs mer

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté 1. Region Stockholms utgör regionens enligt lagen (1996:1157) om er. Region Stockholms utgör, tillsammans med Region Gotlands, Samverkansgrupp läkemedel och medicinteknik i sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands

Läs mer

Regionala riktlinjer för särskilt förlossningsstöd inom mödrahälsovården

Regionala riktlinjer för särskilt förlossningsstöd inom mödrahälsovården Regionala riktlinjer för särskilt förlossningsstöd inom mödrahälsovården Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

En förbättra förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Förlossningsbristningar fas II (Beslut enligt delegation) RS150440

En förbättra förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Förlossningsbristningar fas II (Beslut enligt delegation) RS150440 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-10-24 Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott 169 En förbättra förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Förlossningsbristningar fas II (Beslut enligt delegation)

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2019 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Uppdraget sid. 3 3. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 3.1 Vision sid. 3 3.2 Familjecentralernas mål

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2018 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-11 Dnr 1600618 1 (6) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Nyhetsblad kvinnohälsa

Nyhetsblad kvinnohälsa Nyhetsblad kvinnohälsa januari 2018 Hej! Här kommer årets första nyhetsblad från Kunskapscentrum kvinnohälsa. Vi vill i bladet gärna informera om vad som är på gång inom området kvinnohälsa med inslag

Läs mer

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Charlotte Luptovics Larsson Barnsamordnare, Handledare Leg. Sjuksköterska Lagstiftning

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Regionala riktlinjer gynekologisk cellprovtagning inom mödrahälsovården

Regionala riktlinjer gynekologisk cellprovtagning inom mödrahälsovården Regionala riktlinjer gynekologisk cellprovtagning inom mödrahälsovården Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats

Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats Definition av familjecentral Enligt socialstyrelsen är en familjecentral, samordnade och samlokaliserade enheter för : Mödrahälsovård Barnhälsovård

Läs mer

Uppföljning av Kunskapscentrum Demenssjukdomar

Uppföljning av Kunskapscentrum Demenssjukdomar Uppföljning av Kunskapscentrum Demenssjukdomar 2018 Årlig uppföljning av Region Skånes kunskapscentra Här kommer underlaget för den årliga uppföljningen av kunskapscentra inom Region Skånes. Kunskapscentrum

Läs mer

Barn i Malmö Skilda livsvillkor ger ojämlik hälsa

Barn i Malmö Skilda livsvillkor ger ojämlik hälsa Barn i Malmö Skilda livsvillkor ger ojämlik hälsa Marie Köhler Verksamhetschef/Barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum för barnhälsovård Region Skåne Kommissionär i Malmökommissionen Marmotkommissionen

Läs mer

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Tyra Warfvinge Avdelningen för vård och omsorg tyra.warfvinge@skl.se 08-452 79 12 Överenskommelser? Används inom områden som

Läs mer

Implementeringens svåra konst Om implementering utgiven av Socialstyrelsen 2012

Implementeringens svåra konst Om implementering utgiven av Socialstyrelsen 2012 Implementeringens svåra konst Om implementering utgiven av Socialstyrelsen 2012 Med kunskap om implementering genomförs i genomsnitt 80 procent av planerat förändringsarbete efter tre år. Utan sådan kunskap

Läs mer

NYA BHV-PROGRAMMET 2015

NYA BHV-PROGRAMMET 2015 NYA BHV-PROGRAMMET 2015 VARFÖR? Styrande dokument borttagna Olika i landet Ny kunskap Ökade krav på evidens VILKA? Socialstyrelsen Landets BHV-enheter + specialister Rikshandboken Arbetsgrupper professionen

Läs mer

Motion: Mödravårdscentralernas uppdrag och Barnavårdscentralernas uppdrag

Motion: Mödravårdscentralernas uppdrag och Barnavårdscentralernas uppdrag Motion: Mödravårdscentralernas uppdrag och Barnavårdscentralernas uppdrag Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo

Läs mer

Riktlinjer för Gynekologisk cellprovtagning i Region Skåne 2014

Riktlinjer för Gynekologisk cellprovtagning i Region Skåne 2014 Riktlinjer för Gynekologisk cellprovtagning i Region Skåne 2014 Hemsida: www.skane.se/vardochriktlinjer Fastställt 2013-12-23 E-post: vardochriktlinjer@skane.se Giltigt till 2014-12-31 Vårdkedjan involverar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2017 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-11-21 1 (12) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Programberedning 4-2016-08-25 1 (5) Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Datum 2016-08-25 Tid 12.45 14.00 Plats Konferensrum på kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC)

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC) Sid 1 (5) HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL () 1 Mål och inriktning Barnhälsovården utgör en viktig del i det samlade folkhälsoarbetet. Verksamheten skall utgå från ett folkhälsoinriktat och psykosocialt

Läs mer

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag?

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? 1 Vad är en familjecentral En familjecentral innehåller mödrahälsovård,

Läs mer

Frågor till ledningen i landets landsting/regioner om vården efter förlossning

Frågor till ledningen i landets landsting/regioner om vården efter förlossning Frågor till ledningen i landets landsting/regioner om vården efter förlossning Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning ser ut i Sverige idag, samt att

Läs mer

An vi sn in g för R egion al a m edicin ska ri ktl i n jer i Västra Götal an dsregi on en

An vi sn in g för R egion al a m edicin ska ri ktl i n jer i Västra Götal an dsregi on en Beslutad av : Hälso - och sjukvårdsdirektören, 2018-03 - 28 Diarienummer: HS 2018 00092 Giltighet: från 2018-03 - 28 till 2023-03 - 28 Riktlinje An vi sn in g för R egion al a m edicin ska ri ktl i n jer

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Ersättningshandboken

Ersättningshandboken Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård 2019 Handbok besöksersättning 2019, gällande från 2019-01-01 Ersättningsnivåer fastställda av Vårdstyrelsen 2018-10-22 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral...

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING. Enhet Version 2004-07-07

UPPDRAGSBESKRIVNING. Enhet Version 2004-07-07 Sidan 1(8) Gråmarkerat justeras i varje gemensam uppdragsbeskrivning. Lokala justeringar endast i 11. Omarkerad text skall behållas om inte särskilda skäl finns att ändra. BESKRIVNING AV VÅRD VID BARNMORSKEMOTTAGNING

Läs mer

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt SDF Östra Göteborg 2018-03-19 Barn och unga ska lyckas i skolan! Övergripande mål familjecentrerat arbetssätt att alla barn ska lyckas i skolan Inledning

Läs mer

Regionala riktlinjer för screening för cervixcancer

Regionala riktlinjer för screening för cervixcancer Regionala riktlinjer för screening för cervixcancer Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i Region Skåne, framtagna i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjen är fastställd av hälso-

Läs mer

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Den första kontakten med familjen Barnmorskemottagningar Familjecentraler Öppna förskolor BVC En viktig roll: Lansera utökade hembesök Ha god

Läs mer

Regional riktlinje för arbete med förlossningsrädsla - identifiering och vägledning

Regional riktlinje för arbete med förlossningsrädsla - identifiering och vägledning Regional riktlinje för arbete med förlossningsrädsla - identifiering och vägledning Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

1. Bakgrund. Mål och avgränsningar

1. Bakgrund. Mål och avgränsningar Projektplan för införande av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande arbete omfattande tobak, alkohol, kost och fysisk aktivitet 1. Bakgrund Socialstyrelsen gav 2011 ut sina riktlinjer

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för Uppdragsstyrning

Koncernkontoret Enheten för Uppdragsstyrning Koncernkontoret Enheten för Uppdragsstyrning Johan Larsson Anne-Marie Scholander Datum 2012-11-19 Vårdgivare med Avtal för Barnmorskemottagning inom Hälsoval Skåne Förutsättningar för Ackreditering och

Läs mer

Strategisk plan för samordning av amningsfrågor 2013-2016

Strategisk plan för samordning av amningsfrågor 2013-2016 Strategisk plan för samordning av amningsfrågor 2013-2016 Konsumentverket Livsmedelsverket Socialstyrelsen Statens folkhälsoinstitut 1 Bakgrund Enligt regeringsbeslut den 23 juni 2004 fick Livsmedelsverket

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-04 Dnr 1600618 1 (7) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Våld i nära relationer med fokus på barnet

Våld i nära relationer med fokus på barnet Kunskapscentrum för barnhälsovård Våld i nära relationer med fokus på barnet Andreas Andersson, leg psykolog Pernilla Arvidsson, socionom leg psykoterapeut Projektets syfte Uppmärksamma barn som upplever

Läs mer

Migration och hälsa En omvärldsanalys utifrån Kunskapscentrum migration och hälsas uppdrag

Migration och hälsa En omvärldsanalys utifrån Kunskapscentrum migration och hälsas uppdrag Migration och hälsa En omvärldsanalys utifrån Kunskapscentrum migration och hälsas uppdrag Andreas Vilhelmsson, Folkhälsovetare/utvecklare KC kvinnohälsa, KC migration och hälsa Vad är ett kunskapscentrum?

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Psykologer för mödra- och barnhälsovården i Västra Götalandsregionen Foto: Viktoria Svensson Reviderad version augusti 2016 Följande dokument har arbetats fram för att beskriva psykologfunktionen,

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Med sikte mot ett nationellt gemensamt system för kunskapsstyrning Bakom systemet står regioner i samverkan med stöd av Sveriges Kommuner

Läs mer

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Barn i Malmö Skilda livsvillkor ger ojämlik hälsa

Barn i Malmö Skilda livsvillkor ger ojämlik hälsa Barn i Malmö Skilda livsvillkor ger ojämlik hälsa Enhetschef/Barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum för barnhälsovård, Region Skåne Fd kommissionär, Malmökommissionen Hälsans bestämningsfaktorer Efter

Läs mer

RESULTAT. Graviditets- och förlossningsvård. 1. Övervikt och fetma vid inskrivning till mödrahälsovård

RESULTAT. Graviditets- och förlossningsvård. 1. Övervikt och fetma vid inskrivning till mödrahälsovård RESULTAT Graviditets- och förlossningsvård 1. Övervikt och fetma vid inskrivning till mödrahälsovård Övervikt och fetma vid inskrivning på MVC speglar det aktuella hälsoläget i befolkningen. Norrbotten

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier 2014-04-17 Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier Dag 14 mars 2014 Tid Kl. 09.00-14.00 Plats Vimmerby Folkhögskola, lilla E Närvarande: Jolanda van Vliet, ordförande Östergötland

Läs mer

Styrdokument för Mödrahälsovård i Jämtlands län. Version: 2. Ansvarig: Pia Collberg, mödrahälsovårdsöverläkare Jämtlands län 12 01 01

Styrdokument för Mödrahälsovård i Jämtlands län. Version: 2. Ansvarig: Pia Collberg, mödrahälsovårdsöverläkare Jämtlands län 12 01 01 1 Styrdokument för Mödrahälsovård i Jämtlands län Version: 2 Ansvarig: Pia Collberg, mödrahälsovårdsöverläkare Jämtlands län 12 01 01 2 Innehållsförteckning 1. Riktlinjer för verksamhetsutveckling och

Läs mer

Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Elisabeth Johansson, Ingela Mainkvist KK och KHV Halland 22 november 2018

Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Elisabeth Johansson, Ingela Mainkvist KK och KHV Halland 22 november 2018 Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Elisabeth Johansson, Ingela Mainkvist KK och KHV Halland 22 november 2018 Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Överenskommelsen förbättrad

Läs mer

BARNHÄLSOVÅRD dåtid, nutid, framtid

BARNHÄLSOVÅRD dåtid, nutid, framtid BARNHÄLSOVÅRD dåtid, nutid, framtid Åsa Lefèvre, Dr Med Vet, leg sjuksköterska, vårdutvecklare Malin Skoog, doktorand, distriktssköterska, vårdutvecklare Kunskapscentrum barnhälsovård Kunskapsmål: Förståelse

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family

Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family Sammanfattning Under året har följande åtgärder ökat patientsäkerheten: - Systematiskt förbättring av provsvarshanteringen - Ett gemensamt telefonnummer

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-05 Dnr 1600982 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 2017-11-02 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 Denna bilaga beskriver övergripande mål till årets prioriterade område i Region Skånes uppdrag. Till varje övergripande

Läs mer

Framgångsfaktorer för arbetet med levnadsvanor inom hälso- och sjukvård

Framgångsfaktorer för arbetet med levnadsvanor inom hälso- och sjukvård Framgångsfaktorer för arbetet med levnadsvanor inom hälso- och sjukvård Christin Anderhov Eriksson, region Östergötland leg dietist, med mag folkhälsovetenskap Nationella arbetsgruppen för levnadsvanearbete

Läs mer

Regional riktlinje kring oro för väntat barn

Regional riktlinje kring oro för väntat barn Regional riktlinje kring oro för väntat barn Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i, framtagna i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Fastställd av hälso- och sjukvårdsdirektören. INNEHÅLL

Läs mer

ALMA och ALHVA- samverkan mellan Malmö stad och Hälso och sjukvården kring föräldrar med psykisk ohälsa och deras späda och små barn

ALMA och ALHVA- samverkan mellan Malmö stad och Hälso och sjukvården kring föräldrar med psykisk ohälsa och deras späda och små barn ALMA och ALHVA- samverkan mellan Malmö stad och Hälso och sjukvården kring föräldrar med psykisk ohälsa och deras späda och små barn Värna våra yngsta- Späda barns rätt till hälsa och utveckling Stockholm

Läs mer

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Maria Bjerstam Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning 6205 5 1 Hälsans bestämningsfaktorer 2 Implementering The story Någon får en idé om en ny metod

Läs mer

Barnmorska Hela Vägen En ny vårdmodell i Sollefteå/Kramfors

Barnmorska Hela Vägen En ny vårdmodell i Sollefteå/Kramfors Barnmorska Hela Vägen En ny vårdmodell i Sollefteå/Kramfors Kontinuitet Mödravård barnafödande eftervård Västernorrlands läns landsting Sollefteå sjukhus cirka 245000 inv 7 kommuner 3 sjukhus 3 förlossningsenheter

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Internbudget Hälso- och sjukvårdsnämnden RESULTATRÄKNING 2017 Intäkter

Internbudget Hälso- och sjukvårdsnämnden RESULTATRÄKNING 2017 Intäkter Bilaga resultaträkning Bilaga 1A_Resultaträkning HSN Internbudget Hälso- och sjukvårdsnämnden RESULTATRÄKNING 2017 Intäkter Mkr Regionbidrag 13 111,4 Statsbidrag/statlig ersättning för Rehabiliteringsgaranti

Läs mer

Ersättningshandboken

Ersättningshandboken Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning 2018, gällande från och med 2018-04-01 Fastställd av vårdstyrelsen 2018-03-19 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 1

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård HANDLINGSPROGRAM. Alkoholförebyggande arbete i småbarnsfamiljer vid barnavårdscentraler i Halland

Hälsa Sjukvård Tandvård HANDLINGSPROGRAM. Alkoholförebyggande arbete i småbarnsfamiljer vid barnavårdscentraler i Halland HANDLINGSPROGRAM Alkoholförebyggande arbete i småbarnsfamiljer vid barnavårdscentraler i Halland Det alkoholförebyggande arbetet har en självklar plats i vardagen på familjecentraler, barnmorskemottagningar

Läs mer

Familjecentraler. -det är grejor det

Familjecentraler. -det är grejor det Familjecentraler -det är grejor det Sara Lindeberg, specialistläkare, Enheten för folkhälsa och social hållbarhet, Region Skåne Lars Olsson, leg. Psykolog, Kunskapscentrum för Barnhälsovård, Region Skåne

Läs mer

17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN

17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN 17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN 2017-1814 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1814 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-05-31

Läs mer

Nationell målbeskrivning för psykologer för mödrahälsovård och barnhälsovård. Antagen , uppdaterad

Nationell målbeskrivning för psykologer för mödrahälsovård och barnhälsovård. Antagen , uppdaterad Nationell målbeskrivning för psykologer för mödrahälsovård och barnhälsovård Antagen 2007-09-21, uppdaterad 2016-01-22 Värdegrund Alla barn har rätt till goda och trygga uppväxtvillkor. Verksamhetsmål

Läs mer

Psykisk ohälsa under graviditet

Psykisk ohälsa under graviditet Godkänt den: 2017-12-03 Ansvarig: Masoumeh Rezapour Isfahani Gäller för: Kvinnosjukvård; Mödrahälsovårdsenheten; Region Uppsala Bakgrund Psykisk ohälsa är vanligt, lika vanlig hos gravida kvinnor som hos

Läs mer