Interpellation: Vilka talare och föreningar ska få stöd av Umeå kommun? Jan Hägglund, AP

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Interpellation: Vilka talare och föreningar ska få stöd av Umeå kommun? Jan Hägglund, AP"

Transkript

1 Sida 1 av 5 71 Diarienr: KS-2018/00229 Interpellation: Vilka talare och föreningar ska få stöd av? Jan Hägglund, AP Beslut Efter ytterligare inlägg av Jan Hägglund, Ari Leinonen, Irma Olofsson, Ulrica Westerlund, Patrik Brännberg, Nasser Mosleh, Tomas Westerström, Sven-Olov Edvinsson, Lasse Jacobson, Åsa Bäckström, Margareta Rönngren och Jan-Olov Carlsson beslutar kommunfullmäktige att avsluta överläggningen om interpellationen. Ärendebeskrivning Jan Hägglund (AP) har inkommit med en interpellation till kommunstyrelsens ordförande. Vi anser inte att den imam som predikade/föreläste i Umeå 9 10 mars i år ska subventioneras av kommunen. Vi redovisar här några av dennes uppfattningar: * Svårt att inte tolka föreläsningarna som värvningar till Islamiska Staten I en föreläsning från 2013 som finns på Youtube talar imamen på temat Jihadens status. Inledningsvis säger imamen att Profeten Muhammed har påbjudit sahaba till att kämpa för Allahs skull även med sitt eget liv. (Sahaba var profeten Muhammeds samtida följeslagare). Imamen berättar vidare om de belöningar som väntar en martyr då denne möter Allah när han dött: Hans synder förlåts av den första droppen som kommer ut av hans blod. Imamen understryker också att en rad av de stora historiska muslimska ledarna, kaliferna, dog som martyrer. I slutet av föreläsningen citerar han kalif Abu Bakr (som vars samtida med profeten Muhammed): Sök döden du får livet. I ett annat klipp från 2013 säger imamen följande När vi ser den här människan i Syrien som begravs levande, så undrar man, har han förlorat?

2 Sida 2 av 5 Men vi alla skulle önska att vi befann oss i den graven om vi visste vad som skulle ske när livet tar slut. Han blir förlåten för allt han gjort vid första blodsdroppen. Det är därför Ibn Taymiyya (en muslimsk lärd från 1200-talet) brukar säga att den som har syndat mycket, han ska göra jihad. Även om uttalandena gjordes 2013 har de legat ute på nätet ända sedan dess. Imamens uttalanden om att dö för Allah måste ses mot bakgrund av IS agerande både i Mellanöstern, Nordafrika och Europa. De måste dessutom ses mot bakgrund av Säpos uppskattningar om att det idag finns ca våldsbejakande islamister i Sverige samt den nu pågående rättegången mot terroristen Rakhmat Akilov som körde ihjäl fem människor, och skadade 15, längs Drottninggatan. * För fram konspirationsteorier Imamen från Halmstads moské anser också att terrordådet mot Charlie Hebdo i januari 2015 var en fejk. I ett inlägg på Halmstad moskés hemsida den 10 januari 2015 skrev imamen följande: Det börjar dyka upp mer och mer BEVIS för att den så kallade terrorattacken i Paris är en enda stor lögn! Imamen ansåg att terrordådet mot Charlie Hebdo istället var tänkt som ett angrepp på muslimer! När inlägget fick stor uppmärksamhet i en rad media påstod plötsligt imamen att han sysslat med ett socialt experiment för att testa yttrandefriheten. Även detta ska ses i ett sammanhang. Islamister sprider systematiskt konspirationsteorier i samband med större islamistiska terrordåd. Några välkända exempel är påståendet att judarna, via den amerikanska staten, ska ha legat bakom 9/11-attackerna. Eller att staten Israel ligger bakom Islamiska Staten (IS). *Angriper homosexuella för att vara ett virus I en föreläsning om barnuppfostran talar imamen om att föräldrar måste se till att deras barn har ett bra immunförsvar. Skälet är att det finns många virus i samhället. Ett sådant virus är, enligt imamen, homosexualitet. Uttalandet uppmärksammades i media och väckte kraftiga reaktioner. Moskéns statsbidrag frystes, studieförbundet NBV avbröt sitt samarbete med moskén och RFSL polisanmälde moskén för hets mot folkgrupp. Imamen förklarade sig senare med att han använt en olycklig formulering, men framhöll att homosexuella handlingar är förbjudna enligt islam.

3 Sida 3 av 5 Den förening som inbjudit denne imam har tidigare inbjudit en annan imam som bl a anser att det är rätt att döda homosexuella - om dessa påverkar andra att bli homosexuella. Mot denna bakgrund har vi tre frågor: 1. Ska upplåta lokaler åt en person som sprider sådana värderingar? 2. Ska betala ut ekonomiskt stöd till en förening som tar hit sådana föreläsare? 3. Ska hålla en sådan förening med lokal? Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande har överlämnat besvarandet till Ari Leinonen (S), fritidsnämndens ordförande som lämnar följande skriftliga svar: Jag delar interpellanternas inställning till den aktuella föreläsarens uttalanden. Orden räcker inte till för att fördöma det vederstyggliga tankegods som föreläsaren tidigare förmedlat i olika sammanhang. Därom råder ingen oenighet. Som socialdemokrat är jag i ständig opposition mot avgrundsideologier, oavsett om det är religiösa extremister, nazister eller andra som angriper demokratin och alla människors lika värde eller som pläderar för våld som politisk metod. Därför har min partikamrat Hans Lindberg skrivit till justitieministern och uppmärksammat problemet med att kommunen saknar handlingsutrymme när det gäller att neka extremister tillgång till kommunens lokaler. Han har krävt att regeringen utreder frågan och ser över lagstiftningen. Vad gäller interpellanternas frågor vill jag avge följande svar. Interpellanterna har frågat (1) Ska upplåta lokaler åt en person som sprider sådana värderingar? (2) Ska betala ut ekonomiskt stöd till en förening som tar hit sådana föreläsare? Vi är alla överens om att det är stötande att en person som tidigare spridit antidemokratiska idéer får möjlighet att komma till tals i lokaler som upplåts av kommunen för det demokratiska föreningslivet. På samma sätt som det vänder sig i magen på oss när nazister erhåller demonstrationstillstånd och kan marschera på våra gator. Sverige har dock en grundlagsskyddad åsikts-, mötes-, förenings- och religionsfrihet. Det innebär att utrymmet att utifrån politisk åskådning

4 Sida 4 av 5 neka föreningar och personer, extrema rörelser inräknade, tillgång till lokaler, mark, demonstrationstillstånd med mera, är kraftigt kringskuret. Enligt 1 kap. 9 regeringsformen måste förvaltningsmyndigheter beakta allas likhet inför lagen och iaktta saklighet och opartiskhet i sin verksamhet. Detta innebär att särbehandling inte får ske på grundval av förhållanden som tro eller politisk åskådning. Detta innefattar dessvärre även extrema religiösa läror och politiska ideologier. Detta grundlagsstadgande ger för handen, vilket klargjorts i praxis från Justitieombudsmannen och Justitiekanslern, att det saknas lagstöd för kommuner att neka lokaluthyrning, markupplåtelse eller liknande på grund av att den som ansöker hyser eller kan förväntas ge uttryck för extrema uppfattningar (jfr bl.a. JO:s beslut med dnr , JK:s beslut den 5 maj 2008 dnr , JO 2010/11 s. 619 I och II, dnr och , samt JO 2014/15 s. 660, dnr ). Kommunen har enbart utrymme att stoppa ett arrangemang på vissa objektiva grunder. Till exempel om kommunen på goda grunder, i samråd med polisen exempelvis, kan anta att mötesaktiviteten kan orsaka ordningsstörningar, att det finns en hotbild eller att det förekommer olaglig verksamhet. Då kan kommunen välja att inte hyra ut lokalen. Men för att detta ska vara möjligt måste det finnas tydliga och konkreta indikationer på att så är fallet. Nekande på grund av befarade ordningsstörningar får inte framstå som ett svepskäl. Kommunen kan heller inte göra en straffrättslig bedömning av en persons tidigare uttalanden som han eller hon inte har fällts till ansvar för. Likställighetsprincipen i grundlagen är viktig för demokratin. Men i ljuset av att extrema rörelser som hotar demokratin växer i styrka finns det nog anledning för lagstiftaren att se över möjligheterna för samhället att skydda sig. Hans Lindberg har därför, i egenskap av företrädare för vårt parti, tillskrivit justitieministern och frågat hur han ser på dessa problem och vad han tänker göra för att se till att kommuner kan freda sig från antidemokratiska aktörer i sina lokaler. Interpellanterna har vidare frågat (3) Ska hålla en sådan förening med lokal?

5 Sida 5 av 5 För att vara bidragsberättigad som förening i kommunens föreningsregister uppställs vissa krav. Dessa krav handlar bland annat om att föreningen ska fungera enligt demokratiska principer och öppet ta ställning för demokrati som samhällssystem. Granskningar sker i samband med ansökning om bidrag och föreningsbyrån vid är kvalitetscertifierade. Därför granskas arbetssätt och rutiner med jämna mellanrum av både interna och externa revisorer. Det ankommer på föreningsbyrån att i ljuset av den information som framkommit utvärdera om regelverket följs eller inte. Jag tar personligen dessa frågor på allvar. Eftersom lagstiftningen ser ut som den gör måste vi därför arbeta aktivt med att föra en dialog med våra föreningar i dessa frågor. Vi måste också som politiker vara snabbfotade och markera mot extremism i alla dess former i den allmänna debatten. Möjligheten för oss att neka uthyrning av lokaler är i dag begränsad och vi måste därför rikta våra önskemål om bättre lagstiftning till de som rår över just lagstiftningen. Avslutningsvis vill jag säga att vi har gett i uppdrag till föreningsbyrån att titta närmre på hur vi kan justera i gällande reglementen för lokaluthyrning för att i möjligaste mån undvika den här typen av situationer i framtiden.

Råd vid lokaluthyrning DEMOKRATISKA ASPEKTER VID NYTTJANDE AV KOMMUNALA LOKALER

Råd vid lokaluthyrning DEMOKRATISKA ASPEKTER VID NYTTJANDE AV KOMMUNALA LOKALER Råd vid lokaluthyrning DEMOKRATISKA ASPEKTER VID NYTTJANDE AV KOMMUNALA LOKALER Råd vid lokaluthyrning DEMOKRATISKA ASPEKTER VID NYTTJANDE AV KOMMUNALA LOKALER Upplysningar om innehållet: Malin Svanberg,

Läs mer

[Skriv text] Politiska partier i skolan VAD GÄLLER?

[Skriv text] Politiska partier i skolan VAD GÄLLER? [Skriv text] Politiska partier i skolan VAD GÄLLER? 1 Förord Skolan har en skyldighet att ge sina elever en bred bild av det politiska systemet i Sverige, vilka partier som finns och vad de står för. Att

Läs mer

Politiska partier i skolan - vad gäller? REVIDERAD JANUARI 2018 TILL FÖLJD AV NYA BESTÄMMELSER (SFS 2017:1112)

Politiska partier i skolan - vad gäller? REVIDERAD JANUARI 2018 TILL FÖLJD AV NYA BESTÄMMELSER (SFS 2017:1112) Politiska partier i skolan - vad gäller? REVIDERAD JANUARI 2018 TILL FÖLJD AV NYA BESTÄMMELSER (SFS 2017:1112) Förord Skolan har ett viktigt demokratiskt uppdrag genom att verka för att demokratiska idéer

Läs mer

Interpellation: Förekomsten av narkotika på alla Umeås högstadieskolor, Elmer Eriksson (M)

Interpellation: Förekomsten av narkotika på alla Umeås högstadieskolor, Elmer Eriksson (M) Sida 1 av 5 98 Diarienr: KS-2018/00304 Interpellation: Förekomsten av narkotika på alla Umeås högstadieskolor, Elmer Eriksson (M) Beslut Efter ytterligare inlägg av Elmer Eriksson, Moa Brydsten, Jan Hägglund,

Läs mer

Politisk information i skolan

Politisk information i skolan Juridisk vägledning Granskad oktober 2012 Mer om Politisk information i skolan Det är bra om skolan uppmuntrar att politiska partier kommer till skolan och tar tillvara de möjligheter som denna samverkan

Läs mer

Riktlinjer för politisk information och besök i kommunens verksamheter

Riktlinjer för politisk information och besök i kommunens verksamheter Riktlinjer för politisk information och besök i kommunens verksamheter Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:31 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades

Läs mer

Politisk information i skolan - ett led i demokratiuppdraget (SOU 2016:4) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 22 februari 2017

Politisk information i skolan - ett led i demokratiuppdraget (SOU 2016:4) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 22 februari 2017 PM 2017: RIV (Dnr: 110-1751/2016) Politisk information i skolan - ett led i demokratiuppdraget (SOU 2016:4) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 22 februari 2017 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Kommittédirektiv. Politisk information i skolan. Dir. 2014:117. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014

Kommittédirektiv. Politisk information i skolan. Dir. 2014:117. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Kommittédirektiv Politisk information i skolan Dir. 2014:117 Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera de bestämmelser som reglerar hur skolor

Läs mer

Medborgarförslag 32/ Förvaltningsområde för minoritetsspråket meänkieli

Medborgarförslag 32/ Förvaltningsområde för minoritetsspråket meänkieli Sida 1 av 5 48 Diarienr: KS-2014/00891 Medborgarförslag 32/2014 - Förvaltningsområde för minoritetsspråket meänkieli Beslut Kommunstyrelsen beslutar att avslå medborgarförslaget 32/2014 om att ska ansöka

Läs mer

BESLUT. Justitieombudsmannen Cecilia Renfors

BESLUT. Justitieombudsmannen Cecilia Renfors BESLUT Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Datum 2016-02-01 Dnr 5221-2014 Sid 1 (7) Kritik mot Kulturnämnden i Göteborgs stad för att stadsbiblioteket i Göteborg hanterat ett ärende om uthyrning av bibliotekets

Läs mer

Interpellation - Umeå kommun måste kräva att regeringen tar ansvaret för de romska tiggarna

Interpellation - Umeå kommun måste kräva att regeringen tar ansvaret för de romska tiggarna Sida 1 av 5 163 Diarienr: KS-2014/01134 Interpellation - Umeå kommun måste kräva att regeringen tar ansvaret för de romska tiggarna Beslut Efter ytterligare inlägg av Jan Hägglund, Lykke Brodin, Hans Lindberg,

Läs mer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer regler och riktlinjer_remissversion Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer Dessa riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och andra organisationer

Läs mer

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND!

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND! Lördag 19/3-2016 Jennifer Black Vi är alla samlade här idag av en och samma anledning, att vi på ett eller annat sätt känner ett enormt missnöje över någonting. Det är ingen skillnad på någon utav oss.

Läs mer

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim.

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim. ISLAM Historia Muslim Den som tillhör islam kallas för muslim. Koranen Helig bok inom islam. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-ouran som betyder läsning. Koranens kapitel kallas suror. Det

Läs mer

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning.

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Islam Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Ju mörkare blå färg, ju större andel muslimer Länder med många muslimer Grundare och helig

Läs mer

Besök i kommunala verksamheter samt uthyrning av kommunala lokaler

Besök i kommunala verksamheter samt uthyrning av kommunala lokaler Riktlinjer Besök i kommunala verksamheter samt uthyrning av kommunala lokaler 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinjer Besök i kommunala verksamheter 2014-09-29 Löpande Dokumentansvarig

Läs mer

Islamisk kultur center i Rinkeby

Islamisk kultur center i Rinkeby Islamisk kultur center i Rinkeby 2015-05-13 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Vi är den största organisationen i Somaliska gruppen i Sverige, detta innebär att våra medlemmar är mer än 3000. Majoriteten

Läs mer

Datum. Kritik mot rektorerna för Söndrumsskolan i Halmstads kommun för ett förbud mot att använda den svenska flaggan på skolan

Datum. Kritik mot rektorerna för Söndrumsskolan i Halmstads kommun för ett förbud mot att använda den svenska flaggan på skolan BESLUT Justitieombudsmannen Stefan Holgersson Datum 2017-04-10 Dnr 6301-2015 Sid 1 (5) Kritik mot rektorerna för Söndrumsskolan i Halmstads kommun för ett förbud mot att använda den svenska flaggan på

Läs mer

Kommittédirektiv. Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning. Dir. 2018:19. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018

Kommittédirektiv. Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning. Dir. 2018:19. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018 Kommittédirektiv Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning Dir. 2018:19 Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska se över demokrativillkoren i statsbidragsförordningar

Läs mer

Saklighet och opartiskhet i biblioteksverksamheten

Saklighet och opartiskhet i biblioteksverksamheten Saklighet och opartiskhet i biblioteksverksamheten Historisk bakgrund JO inrättades genom 1809 års regeringsform Lars Augustin Mannerheim 1810 Självständig granskare Del av riksdagens kontrollmakt I början

Läs mer

DE SEX GRUNDERNA. Studiehäfte DE SEX GRUNDERNA. Författare: Shaykh Muhammed bin Abdil- Wahhâb. (rahimahullâh) Presenteras av: Ibn Abbas Centret

DE SEX GRUNDERNA. Studiehäfte DE SEX GRUNDERNA. Författare: Shaykh Muhammed bin Abdil- Wahhâb. (rahimahullâh) Presenteras av: Ibn Abbas Centret 1 Studiehäfte DE SEX GRUNDERNA Författare: Shaykh Muhammed bin Abdil- Wahhâb (rahimahullâh) Presenteras av: Ibn Abbas Centret 2 www.islam.nu 3 Introduktion I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges namn.

Läs mer

Muslimska brödraskapet

Muslimska brödraskapet Enskild motion SD222 Motion till riksdagen 2018/19:440 av Markus Wiechel och Richard Jomshof (båda SD) Muslimska brödraskapet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i

Läs mer

Interpellation - Antirasism i skolan

Interpellation - Antirasism i skolan Sida 1 av 6 203 Diarienr: KS-2015/00957 Interpellation - Antirasism i skolan Beslut Efter ytterligare inlägg av Filip Hallbäck, Peter Vigren, Moa Brydsten, Nasser Mosleh, Lasse Jacobson, Lennart Johansson,

Läs mer

Johan Widén

Johan Widén Johan Widén 2017-04-29 Hej, jag heter Johan Widén, Välkomna till denna, vår 11:e Folkets Demonstration. Demonstrationen som aldrig ställer in. Om det efter valet 2018 tillträder en regering som är lika

Läs mer

FOKUSOMRÅDE. Kreativ integration Föreläsning med Mustafa Panshiri. 25 januari Lagar, styrdokument och överenskommelser

FOKUSOMRÅDE. Kreativ integration Föreläsning med Mustafa Panshiri. 25 januari Lagar, styrdokument och överenskommelser Kreativ integration Föreläsning med Mustafa Panshiri 25 januari 2018 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument och överenskommelser Normkritiskt

Läs mer

Svar på icke PBL relaterade frågor och synpunkter gällande detaljplaneärendet om moské på Rud

Svar på icke PBL relaterade frågor och synpunkter gällande detaljplaneärendet om moské på Rud Sid 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 2017-03-09 Ulf Nyqvist, 054-540 10 01, 070-566 10 54 ulf.nyqvist@karlstad.se Katarina Lindström, 054-540 10 18, 070-565 99 37 katarina.lindstrm@karlstad.se Camilla

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2018-2020 Fastställd av KS 2018-06-13, 133 Innehåll Bakgrund... 3 Metod... 3 Våldsbejakande extremistiska miljöer... 4 Autonoma miljön... 4 Vit makt-miljön...

Läs mer

Lokal handlingsplan för att stärka demokratin mot våldsbejakande extremism SÄTERS KOMMUN

Lokal handlingsplan för att stärka demokratin mot våldsbejakande extremism SÄTERS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 207-01-26 Lokal handlingsplan för att stärka demokratin mot våldsbejakande extremism SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Utförlig beskrivning av ärendet... 1 Definition av

Läs mer

HOTET MOT VÅRA GRUNDLAGSSKYDDADE RÄTTIGHETER BENTON WOLGERS, ANNA WIGENMARK, FÖRENINGEN ORDFRONT PÅ FOLKBILDARFORUM

HOTET MOT VÅRA GRUNDLAGSSKYDDADE RÄTTIGHETER BENTON WOLGERS, ANNA WIGENMARK, FÖRENINGEN ORDFRONT PÅ FOLKBILDARFORUM HOTET MOT VÅRA GRUNDLAGSSKYDDADE RÄTTIGHETER BENTON WOLGERS, ANNA WIGENMARK, FÖRENINGEN ORDFRONT PÅ FOLKBILDARFORUM SVENSKA VÄRDERINGAR Grundlagarna är de sanna svenska värderingarna Vårt demokratiska

Läs mer

Förstå Förebygga Förändra VÄGLEDNING OM VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM

Förstå Förebygga Förändra VÄGLEDNING OM VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Förstå Förebygga Förändra VÄGLEDNING OM VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Förord Att värna demokratin och att arbeta för att medborgarna ska känna sig delaktiga är två av de viktigaste uppdragen som samhället har.

Läs mer

Copyright Brottsanalys 2015

Copyright Brottsanalys 2015 Copyright Brottsanalys 2015 BROTTSA ALYS 1 (2) Åtta kommuner tar avstånd från Islamiska staten Sveriges 20 största kommuner, förutom Göteborgs kommun, fick frågan om de tar avstånd från väpnad jihad och

Läs mer

Till religionsprovet fredag vecka 50

Till religionsprovet fredag vecka 50 Till religionsprovet fredag vecka 50 Provet kommer vara precis som vanligt, där det finns fakta, ord och resonemangsdel. Allt detta har vi gått igenom i klassen! Islam betyder att lyda Gud. En person som

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Dnr 2015/492/109 Id 62408 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2018-2019 Antagen av Kommunfullmäktige 2018-10-15 161 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 BEGREPP... 3 IDEOLOGIER... 3 HANDLINGSPLANEN...

Läs mer

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett Islam - Gud är en - Koranen är Guds sanna ord - Följ de fem pelarna - Religion och vardagsliv är ett En muslim tror att gud är en, den som inte är säker på det kan inte kalla sig muslim. Gud heter Allah

Läs mer

Så ser terroristerna i IS på sin gärning

Så ser terroristerna i IS på sin gärning SvD 140825 13:16 Så ser terroristerna i IS på sin gärning Författaren och journalisten Nuri Kino är grundare av organisationen A Demand For Action som finns i femton länder och jobbar för skydd av minoriteter

Läs mer

RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD

RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD 2016-04-14 Jan Landström POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718 80

Läs mer

Aktuellt, SVT2, , inslag med en debatt om ett eventuellt förbud mot samröre med våldsbejakande organisationer; fråga om opartiskhet

Aktuellt, SVT2, , inslag med en debatt om ett eventuellt förbud mot samröre med våldsbejakande organisationer; fråga om opartiskhet 1/5 BESLUT 2018-03-05 Dnr: 17/02686 SAKEN Aktuellt, SVT2, 2017-09-28, inslag med en debatt om ett eventuellt förbud mot samröre med våldsbejakande organisationer; fråga om opartiskhet BESLUT Inslaget fälls.

Läs mer

! Namn: Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär

! Namn: Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär Islam Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär 350 000 muslimer. Islam betyder att lyda Gud. En person som tror på islam kallas muslim. Tro Gud (Allah) skapade världen.

Läs mer

Interpellation - Kartläggning av hedersförtrycket i Umeå utifrån förändrade förutsättningar?

Interpellation - Kartläggning av hedersförtrycket i Umeå utifrån förändrade förutsättningar? Sida 1 av 5 180 Diarienr: KS-2017/00678 Interpellation - Kartläggning av hedersförtrycket i Umeå utifrån förändrade förutsättningar? Beslut Efter ytterligare inlägg av Jan Hägglund, Peter Vigren, Andreas

Läs mer

2 Revidering av policy och riktlinjer för möteslokaler

2 Revidering av policy och riktlinjer för möteslokaler ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] Kultur- och fritidsnämnden 2017-11-06 Dnr KOF/2016:63 2 Revidering av policy och riktlinjer för möteslokaler Beslut Kultur- och fridsnämnden beslutar för egen del: 1. Kultur- och

Läs mer

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun 2017-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Läs mer

Tilläggslista. Kommunfullmäktiges sammanträde den 27 oktober 2016

Tilläggslista. Kommunfullmäktiges sammanträde den 27 oktober 2016 Tilläggslista Kommunfullmäktiges sammanträde den 27 oktober 2016 Redovisning av motioner och medborgarförslag som är under beredning Dnr KS 2016/0936, Motionen har dnr KF 2014/0125 Motion från Hanna Gunnarsson

Läs mer

Riktlinje mot våldsbejakande extremism

Riktlinje mot våldsbejakande extremism Riktlinje 1 (5) Riktlinje mot våldsbejakande extremism 1. Bakgrund Sveriges regering tillsatte i juli 2014 en nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Uppdraget, som

Läs mer

Hur tänker vi lokalt?

Hur tänker vi lokalt? orebro.se Vad kommer vi att prata om? Hur kom Örebro in i detta arbete? Våldsbejakande extremism Sverige & Europa Reflektion Hur tänker vi lokalt? Skolans roll orebro.se orebro.se Våldsbejakande extremism

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15.

Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15. Skrivning på delkurs 1 den 24 oktober 2007 Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15. 1. Vad innebär det som Said kallar orientalism?

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för sociala medier. 13 Dnr 2017/00021

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för sociala medier. 13 Dnr 2017/00021 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 13 Den 2017-02-07 13 Dnr 2017/00021 Riktlinjer för sociala medier Kommunstyrelsen beslut Riktlinjer för sociala medier antas enligt

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 7 MÄNSKLIGA SKYLDIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 7 MÄNSKLIGA SKYLDIGHETER SIDA 1/20 ÖVNING 1- SID. 2 Spelet om rättigheter och skyldigheter Rätt att bo var man vill Åsiktsfrihet Religionsfrihet Rätt till skydd mot diskriminering Alla är födda fria och lika i värde och rättigheter

Läs mer

Kritik mot en lantmätare för handläggningen av en ansökan om ledningsförrättning

Kritik mot en lantmätare för handläggningen av en ansökan om ledningsförrättning BESLUT Justitieombudsmannen Lars Lindström Datum 2017-05-22 Dnr 4002-2016 Sid 1 (5) Kritik mot en lantmätare för handläggningen av en ansökan om ledningsförrättning Beslutet i korthet: I ett ärende om

Läs mer

Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson. Patrik Hjalmarsson. Inger Johansson

Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson. Patrik Hjalmarsson. Inger Johansson Demokratigruppen 2006-06-26 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl.18.00 19.00 Beslutande Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson Övriga deltagare Patrik Hjalmarsson Utses att justera

Läs mer

Riktlinjer för att förebygga och förhindra våldsbejakande extremism

Riktlinjer för att förebygga och förhindra våldsbejakande extremism STYRDOKUMENT KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Gäller fr.o.m. Diarienummer 2018-08-22 KS-2016/74.173 Beslutad av Dokumentansvarig Senast reviderad Typ av styrdokument Kommunfullmäktige Säkerhetschef 2018-05-29

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss gällande Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism GRF

Tjänsteskrivelse. Remiss gällande Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism GRF SIGNERAD 2015-12-23 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-12 Vår referens Jonas Törnebladh Utredningssekreterare jonas.tornebladh@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss gällande Motion av Fredrik

Läs mer

Datum. Kritik mot Munkebäcksgymnasiet i Göteborgs kommun för agerande i strid med objektivitetsprincipen i 1 kap.

Datum. Kritik mot Munkebäcksgymnasiet i Göteborgs kommun för agerande i strid med objektivitetsprincipen i 1 kap. BESLUT Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Datum 2012-05-03 Dnr 5142-2010 Sid 1 (6) Kritik mot Munkebäcksgymnasiet i Göteborgs kommun för agerande i strid med objektivitetsprincipen i 1 kap. 9 regeringsformen

Läs mer

BESLUT. Justitieombudsmannen Cecilia Renfors

BESLUT. Justitieombudsmannen Cecilia Renfors BESLUT Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Datum 2018-09-10 Dnr 6024-2017 Sid 1 (6) Kritik mot Kommunstyrelsen i Härjedalens kommun för information till kommunens chefer om att de anställda inte har rätt

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed.

Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed. Islam. Religion. Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed. Världens näst största religion med ca 1,3 miljarder anhängare. Många bor på arabiska halvön. Historia. Muslimerna anser

Läs mer

Extramaterial till Boken om SO 1-3

Extramaterial till Boken om SO 1-3 EXTRAMATERIAL Extramaterial till Boken om SO 1-3 Det här extramaterialet innehåller korsord som tränar samhällsvetenskapliga begrepp. Materialet består av korsord med begrepp kopplade till kapitlen i grundboken

Läs mer

Kunskapsöversikt. Bilaga. 1 Beskrivning av radikalisering. Radikalisering

Kunskapsöversikt. Bilaga. 1 Beskrivning av radikalisering. Radikalisering Bilaga Kunskapsöversikt 1 Beskrivning av radikalisering Radikalisering Radikalisering ses som en social process även om det finns olika uppfattningar bland forskare om varför och hur radikalisering sker.

Läs mer

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att skicka yttrandet enligt förslag i ärendet till kommunfullmäktige.

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att skicka yttrandet enligt förslag i ärendet till kommunfullmäktige. SIGNERAD 2016-01-07 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-07 Vår referens Dzemal Imsirovic Planeringssekreterare Dzemal.Imsirovic@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss Motverka våldsbejakande

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Muhammad the last prophet

Muhammad the last prophet Muhammad the last prophet Handling (kortfattat) Filmen följer berättelsen, så som den ofta berättas, om Islams profet Muhammed från hans första uppenbarelse (ca år 610) till segern över islams fiender

Läs mer

Jihad eller terrorism?

Jihad eller terrorism? Jihad eller terrorism? Islam är emot terrorism Islam och terrorism är motsatsen till varandra, som ljus och mörker, liv och död eller fred och krig. Islam tillåter inte krig eller att vålla andra religioner

Läs mer

FÖRETAGSLOGOTYP VID SKID-VM FÄLLDES FÖR GYNNANDE

FÖRETAGSLOGOTYP VID SKID-VM FÄLLDES FÖR GYNNANDE SVT Programetiks Infobrev 2015-06-22 FÖRETAGSLOGOTYP VID SKID-VM FÄLLDES FÖR GYNNANDE Vid Granskningsnämndens sista sammanträde före sommaren fick SVT två friande och tre fällande beslut. Uppdrag Granskning

Läs mer

Fråga av Simon Alm (SD) om beräkningsunderlag för invandring för nettokostnadsutvecklingen i Uppsala kommun. Bilaga 5.

Fråga av Simon Alm (SD) om beräkningsunderlag för invandring för nettokostnadsutvecklingen i Uppsala kommun. Bilaga 5. KF 4 11 juni 2018 Datum 2018-06-07 Kommunfullmäktige Inlämnade frågor Frågor Fråga av (SD) om böneutrop i Uppsala. Bilaga 1-4. Fråga av (SD) om beräkningsunderlag för invandring för nettokostnadsutvecklingen

Läs mer

Ifrågasatt inskränkning av yttrandefriheten för en professor vid Lunds universitet

Ifrågasatt inskränkning av yttrandefriheten för en professor vid Lunds universitet BESLUT Stf justitieombudsmannen Hans Ragnemalm Datum 2015-03-13 Dnr 4420-2013 Sid 1 (6) Ifrågasatt inskränkning av yttrandefriheten för en professor vid Lunds universitet Beslutet i korthet: En professor

Läs mer

Anmälan I en anmälan till JO framförde AA klagomål mot rektor BB, Rosendalsgymnasiet i Uppsala kommun. Han anförde bl.a. följande.

Anmälan I en anmälan till JO framförde AA klagomål mot rektor BB, Rosendalsgymnasiet i Uppsala kommun. Han anförde bl.a. följande. BESLUT Justitieombudsmannen Kerstin André Datum 2010-09-27 Dnr 3110-2009 Sid 1 (6) Anmälan mot rektorn för Rosendalsgymnasiet i Uppsala kommun angående att ett politiskt parti har nekats tillträde till

Läs mer

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:190 RI (Dnr 016-274/2012) Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Motion 8/2014 - Nästa statliga kasino till Umeå.

Motion 8/2014 - Nästa statliga kasino till Umeå. Sida 1 av 5 82 Diarienr: KS-2014/00694 Motion 8/2014 - Nästa statliga kasino till Umeå. Beslut Kommunfullmäktige beslutar att avslå motion nr 8/2014 Nästa statliga kasino till Umeå. Moderaterna, Sverigedemokraterna

Läs mer

Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V)

Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V) Sida 1 av 5 55 Diarienr: KS-2018/00161 Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V) Beslut Efter ytterligare inlägg av Elisabeth Zachrisson,

Läs mer

Kulturdepartementet Stockholm

Kulturdepartementet Stockholm YTTRANDE 2017-03-24 Dnr Ku2017/00232/D Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU2016:92 Värna demokratin mot våldsbejakande extremism Nationell samordning och kommunernas ansvar (dnr Ku2017/00232/D)

Läs mer

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015 Övriga handlingar SSU:s 38:e förbundskongress 2015 1 2 Uttalanden Jämlik framtid Det är det jämlika samhället som vi människor blir fria att forma våra liv utan att vår bakgrund bestämmer förutsättningarna.

Läs mer

Hur förhåller sig yttrandefriheten till lojalitetsåtagandet i anställningen?

Hur förhåller sig yttrandefriheten till lojalitetsåtagandet i anställningen? 1 (6) 2016-02-05 PM om yttrandefrihet och lojalitet Det här dokumentet beskriver hur yttrandefriheten förhåller sig till sekretess och lojalitetsåtagandet i anställningsavtalet och vilka konsekvenser ett

Läs mer

Judar och muslimer. bygger tro och tillit i Malmö. årsbok 2018 myndigheten för stöd till trossamfund

Judar och muslimer. bygger tro och tillit i Malmö. årsbok 2018 myndigheten för stöd till trossamfund Judar och muslimer bygger tro och tillit i Malmö 7 Judar och muslimer bygger tro och tillit i Malmö Det finns mycket som förenar judar och muslimer, såväl religiöst som kulturellt. År 2017 bildades den

Läs mer

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. Män mot hedersförtyck med fokus mot tvångsäktenskap Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap Många organisationer gör starka insatser mot hedersförtryck. En del har fokuserat på olika

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

VISNINGSMATERIAL MR 7 MÄNSKLIGA SKYLDIGHETER

VISNINGSMATERIAL MR 7 MÄNSKLIGA SKYLDIGHETER VISNINGSMATERIAL MR 7 MÄNSKLIGA SKYLDIGHETER WORKSHOPAR I KLASSRUMMET OM MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER, TOLERANS OCH DEMOKRATI FRÅN FORUM FÖR LEVANDE HISTORIA I SPELET UR DEKLARATIONEN Alla är födda fria och lika

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens riktlinjer till Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet

Kultur- och fritidsnämndens riktlinjer till Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Kultur- och fritidsnämndens riktlinjer till Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Riktlinjerna reglerar hur bidragsansökningar till kultur och fritidsnämnden ska göras, vilka krav som ställs

Läs mer

Hur kan du i statsförvaltningen behandla olika människor olika på ett rättssäkert sätt?

Hur kan du i statsförvaltningen behandla olika människor olika på ett rättssäkert sätt? Hur kan du i statsförvaltningen behandla olika människor olika på ett rättssäkert sätt? Jane Reichel Professor i förvaltningsrätt Juridiska fakulteten Uppsala universitet Den svenska förvaltningsmodellen

Läs mer

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:255 av Andreas Carlson m.fl. (KD) med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

Islam är fred och barmhärtighet

Islam är fred och barmhärtighet Islam är fred och barmhärtighet Assalamu Alaikum warahmatullahi wa barakatuh, (Allahs fred, barmhärtighet och välsignelse vare med dig) är det första muslimer säger till varandra närhelst de träffas. Koranen

Läs mer

att avslå motion 2/2019: Ändra den lokala ordningsstadgan gällande passiv pengainsamling.

att avslå motion 2/2019: Ändra den lokala ordningsstadgan gällande passiv pengainsamling. Sida 1 av 7 127 Diarienr: KS-2019/00047 Motion 2/2019: Ändra den lokala ordningsstadgan gällande passiv pengainsamling; Marcus Bornemisza, Lars-Arne Ivert, Birgitta Ejlefall-Palm och Maria Nilsson (SD)

Läs mer

1 Inledning... 3 Sammanfattning av vägledningen Vägledning vid handläggning av ärenden som innefattar hets mot folkgrupp på sociala medier...

1 Inledning... 3 Sammanfattning av vägledningen Vägledning vid handläggning av ärenden som innefattar hets mot folkgrupp på sociala medier... 1 Inledning... 3 Sammanfattning av vägledningen... 3 2 Vägledning vid handläggning av ärenden som innefattar hets mot folkgrupp på sociala medier... 5 Är åklagaren eller JK behörig att handlägga ärendet?...

Läs mer

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning.

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning. 108 Koranen är den heliga boken inom islam. Den som tillhör religionen islam kallas för muslim. I Koranen kan man läsa om den muslimska tron och om de regler som muslimer ska följa. För en muslim är orden

Läs mer

1 Sara Gabrielsson Läsa 2015 lektion 2. a. Pricka för de 2-3 påståenden som du anser vara huvudpunkterna i artikeln. LEKTION 2: 27 febr 2015

1 Sara Gabrielsson Läsa 2015 lektion 2. a. Pricka för de 2-3 påståenden som du anser vara huvudpunkterna i artikeln. LEKTION 2: 27 febr 2015 1 Sara Gabrielsson Läsa 2015 lektion 2 LEKTION 2: 27 febr 2015 1. I spåren av tragedin a. Pricka för de 2-3 påståenden som du anser vara huvudpunkterna i artikeln. (http://www.dn.se/ledare/i-sparen-av-tragedin/)

Läs mer

Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst

Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst Det här är en lättläst sammanfattning av intoleransrapporten. Texten är skriven med korta meningar och enkla ord.

Läs mer

Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Svar på remiss av motion (2015:43) från kommunstyrelsen

Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Svar på remiss av motion (2015:43) från kommunstyrelsen Socialförvaltningen Administrativa avdelningen SoN 2015-10-20 Sida 1 (5) 2015-09-30 Handläggare Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Svar

Läs mer

STRATEGI Strategi mot våldsbejakande extremism år

STRATEGI Strategi mot våldsbejakande extremism år STRATEGI Strategi mot våldsbejakande extremism år 2017-2019 Typ av styrdokument Strategi Beslutsinstans Kommunstyrelsen Fastställd 2017-09-06, 105 Diarienummer KS 2017/72 Giltighetstid 2017-2019 Dokumentet

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Sverige

Mänskliga rättigheter i Sverige Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning av regeringens skrivelse 2001/02:83 En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna Inledning För nio år sedan var det ett stort möte

Läs mer

Våldsbejakande extremism vad gör vi åt det?

Våldsbejakande extremism vad gör vi åt det? Våldsbejakande extremism vad gör vi åt det? Nationella samordnaren Ska arbeta för att förbättra samverkan på alla nivåer Öka kunskapen och främja utvecklingen av förebyggande metoder Ett nätverk av myndigheter

Läs mer

Svar på revisorernas granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld

Svar på revisorernas granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2018-08-20 KS 2018/0389 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld Förslag till beslut

Läs mer

POLITIKER I EMMABODA KOMMUN

POLITIKER I EMMABODA KOMMUN POLITIKER I EMMABODA KOMMUN VARFÖR ENGAGERA SIG? EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN FÖRORD Denna broschyr är en sammanställning av ett intervjuarbete som gjorts under slutet av sommaren 2018.

Läs mer

Att stärka det systematiska arbetet för att förebygga och hantera hat och hot mot förtroendevalda

Att stärka det systematiska arbetet för att förebygga och hantera hat och hot mot förtroendevalda Redovisande dokument Rapport Sida 1 (7 Att stärka det systematiska arbetet för att förebygga och hantera hat och hot mot förtroendevalda Region Norrbottens deltagande i Sveriges Kommuner och Landstings

Läs mer

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Var och hur uppstår Islam? Islam uppstår på den Arabiska halvön Enligt Koranen får Muhammed uppdraget av Gud att sprida ett budskap till alla människor

Läs mer

färda uttalandet. Detta gav, i synnerhet bland shiiterna, uttalandet en islamiskt förpliktande karaktär.

färda uttalandet. Detta gav, i synnerhet bland shiiterna, uttalandet en islamiskt förpliktande karaktär. Bilagor Ordlista Hadith: En benämning i islam på en kort utsaga av eller om profeten eller någon av hans följeslagare, vilken avser att fastställa vad som i en viss fråga är normerande sed. (Jfr sunna:

Läs mer

Riktlinjer sociala medier. Antagen i kommunstyrelsen den

Riktlinjer sociala medier. Antagen i kommunstyrelsen den Riktlinjer sociala medier Riktlinjer - Användning av sociala medier Syftet med att använda sociala medier i Smedjebackens kommun är i första hand för att ha en plats för dialog, nå nya och redan etablerade

Läs mer

Reflektioner och förslag på åtgärder för att motverka våldsam radikalisering utav religionen Islam.

Reflektioner och förslag på åtgärder för att motverka våldsam radikalisering utav religionen Islam. 1 Göteborg 2014-11-19 Reflektioner och förslag på åtgärder för att motverka våldsam radikalisering utav religionen Islam. Utifrån mitt perspektiv som verksam polis på integrationsgruppen i Göteborg De

Läs mer

Motion 22/ Det finns inga ursäkter för hedersvåld

Motion 22/ Det finns inga ursäkter för hedersvåld Sida 1 av 5 10 Diarienr: KS-2016/00379 Motion 22/2016 - Det finns inga ursäkter för hedersvåld Beslut Kommunfullmäktige beslutar att avslå motion 22/2016 Det finns inga ursäkter för hedersvåld Protokollsanteckning

Läs mer

IS framfart och tillbakagång

IS framfart och tillbakagång Utbildningssammanfattning SOFI 19/10-2017 IS framfart och tillbakagång Arkeotopi = strävan efter att återvända till ett historiskt idealsamhälle, det tidiga islam. Salafism = riktning av islam som bygger

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Remissyttrande 4.1

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Remissyttrande 4.1 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-02-08 Remissyttrande 4.1 Remiss Politisk information i skolan e ett led i demokratiuppdraget Sverigedemokraterna anser att det är positivt att utredningen förtydligar

Läs mer

SVERIGES UNGDOMSRÅDS IDÉPROGRAM

SVERIGES UNGDOMSRÅDS IDÉPROGRAM SVERIGES UNGDOMSRÅDS IDÉPROGRAM INTRODUKTION Detta är s idéprogram som antogs av Kongressen 2011, tillägg om åldersmaktsordningen antogs på Kongressen 2014. Här förklarar vi hur vi ser på ungdomsråd, på

Läs mer