RAPPORT. Besiktning garagelängor Snickarstigen. PRO pre. Protect and Prevent. Besiktning Titel. Utfärdad av

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Besiktning garagelängor Snickarstigen. PRO pre. Protect and Prevent. Besiktning Titel. Utfärdad av"

Transkript

1 RAPPORT Besiktning garagelängor Snickarstigen Titel Besiktning Kund Föreningen Pionjären Utfärdad av Lars Åsander

2 Lars Åsander (14) Innehållsförteckning 1. Beskrivning av uppdraget Generella förutsättningar Sammanfattning Observationer... 5 Brandbelastning - Bilder... 7 Evakuering Bilder Bilaga

3 Lars Åsander (14) 1. Beskrivning av uppdraget Besiktningen påkallades av samfällighetens ordförande utifrån följande fyra förutsättningar: Brandbelastning, risk för spridning, sektionering och allmän brandsyn. Evakueringsmöjligheter och personsäkerhet. Försäkringskrav och ansvarsförhållanden. Presentera förslag till regelverk för anläggningens utnyttjande. 2. Generella förutsättningar Besiktningen omfattade fyra garagelängor med totalt 48 garage fördelat på 4 längor. Längorna är sektionerade på längden omfattande fem eller sex platser på vardera sidan. Dessutom finns två vidbyggda platser på gavlarna (fyra stycken). Garagen är oisolerade med plåttak. Regelverk för garagens utnyttjande finns EJ. El finns installerat för allmänbelysning och eluttag vid varje plats. Det finns också värmefläktar av äldre datum installerade men dessa har tagits ur drift pga av energibesparingsskäl.

4 Lars Åsander (14) 3. Sammanfattning Brandbelastningen i garagen är hög (se kapitlet observationer och bilderna senare i rapporten). Material som förvaras i garagen skulle i många fall försvåra/förhindra evakuering ur ett garage. I vissa fall är garagens primära utnyttjande inte för bilar utan har karaktären av godsupplag. Därtill saknas instruktion på garagedörrarnas insida hur man öppnar garaget inifrån. I ett fall har dessutom en extra burvägg installerats (i kombination med att en stor mängd bråte förvaras i det aktuella garaget) som är en onödig fara för personsäkerheten. Vid besiktningen fann jag dessutom två bilar som parkerade inåt (dvs backar in i garaget). Detta är direkt olämpligt och kan vara mycket farligt (koloxidförgiftning)! Mina slutsatser är att statusen är oacceptabel, främst beroende på avsaknaden av ett detaljerat regelverk. Den rådande situationen kan bli mycket dyrbar och tragisk för föreningen/medlem om en skada skulle inträffa (liv och egendom). Kortsiktigt: Långsiktigt: - Städa och rensa i garagen för att minimera brandrisk och möjliggöra utrymning. - Sätt upp instruktion på baksidan av garagedörrarna som visar hur en låst garagedörr öppnas inifrån. - Ta bort gallervägg i ett av garagen och stuva om godset i detta garage så att utrymning är möjlig. - Upplys alla om att bilar absolut inte får backas in i garaget - Det finns några "icke fackmannamässiga" eldragningar - åtgärda detta med fackman. - Koppla permanent ur de 40+ åriga pensionerade värmefläktarna så att dessa inte av misstag ens kan startas vilket kan leda till oöverskådliga konsekvenser. - Etablera ett regelverk för användningen av garagen. Ett utkast bifogas. Ekerö, oktober 2014 Lars Åsander

5 Lars Åsander (14) 4. Observationer Brandbelastning: På ett flertal platser finns trähyllor, flyttkartonger, pärmar, madrasser, trädgårdsstolar mm. Naturligt finns också en mängd lagrade bildäck, i ett fall 15 stycken hos samma medlem! Det finns också bensindunkar, rengöringsmedel, målarfärg och andra typer av kemiska produkter se bilder nr 1-5. Naturligt är att man i anslutning till en garageplats ska kunna lagra sådant som tillhör bilen och material för bilvård, t ex bildäck, takräcken mm. Mängden fibröst material och kemiska vätskor på vissa platser gör dock att risken för brand kraftigt ökar och man kan starkt ifrågasätta lämpligheten av att förvara denna typ av material i garagelängorna. Enligt uppgift från Ordföranden har också varje fastighet ett separat utomhusförråd där man kan förvara denna typ av gods. Bildäck är inte lättantändliga men oerhört svårsläckta om det skulle uppstå en brand och i detta fall så är det mängden fibröst material i övrigt som utgör den största risken för att brand skall uppstå. I och med att mittsektionering i längorna saknas och brandskyddsklass på den längsgående sektioneringen inte kan bedömas så kan en fullt utvecklad brand få stora konsekvenser snabbt. Därför är riskminimering det bästa alternativet kortsiktigt. Evakueringsmöjligheter och personsäkerhet: I och med att det bör vara möjligt att utföra enklare bilvård, service såsom däcksbyten och annat i eller i anslutning till garagen så bör man räkna med att arbete av och till kommer att utföras i garagen. Att parkera bilar backandes in i garaget är direkt förkastligt pga risken för koloxidförgiftning. Återigen så blir riskminimeringen som nämnts tidigare en viktig del av personsäkerheten. När det gäller möjligheterna att evakuera så är det viktigt att man kan ta sig fram inne i sektionerna för att kunna utrymma via en alternativ garagedörr. På några ställen är detta i nuläget omöjligt med mindre än att man klättrar över parkerade bilar, bildäck, skåp, hyllor och bråte. Se bilder 1-5 Instruktion för hur man manuellt öppnar de motordrivna garageportarna saknas också. Regelverket som jag föreslår skall finnas för nyttjandet bör reglera vad man får bygga i form av hyllor, skåp etc och hur mycket av platsens längdutrymme detta får ta i anspråk se bilder 4 och 7.

6 Lars Åsander (14) När det gäller förvaring av bildäck så bör man också fundera hur man kan förvara dessa så att evakuering blir möjlig. se bilder nr 6-9. Ett förslag på ett mer permanent system skulle kunna vara en hylla i den inre delen av takstolen där plats för en uppsättning däck skulle kunna ordnas. Det innebär i så fall att allmänbelysningen skulle få dras om. Detta skulle ändå vara ett enkelt och prisbilligt alternativ för att lösa problemet. Försäkringskrav och ansvarsförhållanden: Föreningens försäkring omfattar fastigheterna som sådana och ansvarsförhållandet gentemot hyresgäster i garaget. De bifogade förslaget till regler för nyttjande täcker väl in ansvarsförhållanden utifrån försäkringskrav och mellan föreningen mot hyresgäster respektive mellan enskilda hyresgäster.

7 Lars Åsander (14) Brandbelastning - Bilder Bild 1 Bild 2

8 Lars Åsander (14) Bild 3 Bild 4

9 Lars Åsander (14) Bild 5

10 Lars Åsander (14) Evakuering Bilder Bild 6 Bild 7 Bild 8

11 Lars Åsander (14) Bild 9 del av sektion med delvis separat anbringad nätbur

12 Lars Åsander (14)

13 Lars Åsander (14) Bilaga 1 Förslag till Regler för Ekonomiska Föreningen Pionjärens garagelängor I de av Ekonomiska föreningen Pionjärens ägda garageutrymmen vid Snickarstigen i Salem gäller följande bestämmelser för medlemmar som har tillgång till garageplats: 1. Garageutrymmet är endast avsett för motorfordon, bilar, motorcyklar och mopeder. Förutom motorfordon får, i begränsad omfattning som inte försvårar eller omöjliggör utrymning eller annan medlems nyttjande av sin garageplats, - cyklar, trädgårdsredskap och fordonstillbehör, t ex däck, verktyg, bilvårdsmaterial. Allt material skall förvaras framför bilen mot väggen och inte ha ett djup överstigandes 40 cm (däck undantaget). 2. Bilar skall parkeras med fronten inåt för att förhindra att avgaser sprids i garaget vid start av fordon. 3. Inredning som exempelvis mindre förvaringshylla eller verktygsskåp får sättas upp mot nätväggen iakttagandes förbehållet vad som anges under punkt Garagen får inte användas som förråd för möbler, kläder, böcker, leksaker, målarfärg, sopor, madrasser eller annat brandfarligt material. Garagen får ej heller användas för bilreparationsarbeten, som verkstad, snickarbod, hobbyrum eller plats för svetsning eller målningsarbeten. Föreningen äger rätt att omedelbart flytta bort sådant material, på medlemmens bekostnad, efter att en tillsägelse meddelats som inte följts inom 2 veckor. 5. Det är inte tillåtet att sätta upp mellanväggar i någon form i garagelängorna. Utrymning måste kunna ske obehindrat åt samtliga håll oavsett var man befinner sig i garagelängan. Det är inte heller tillåtet att göra egna elinstallationer, montera andra anordningar eller fasta installationer. 6. Egna eldragningar och eventuell inkoppling av motorvärmare & kupévärmare är inte tillåten utan fackmannamässig installation som beställts av styrelsen. Kostnaden för sådan installation debiteras den enskilde medlemmen. 7. Det åligger medlem att städa och hålla rent i sin del av garaget samt att inte inkräkta eller hindra andra medlemmars utnyttjande av sin garageplats. 8. Medlem ansvarar för all skada inom garaget som orsakats av honom eller av någon för vilken medlem är ansvarig.

14 Lars Åsander (14) 9. Föreningen ombesörjer och bekostar underhåll av garageplatsen och därtill hörande anordningar, förutom, i förekommande fall, de automatiska garageöppnare som installerats i medlems garagedörr. Föreningen fritar sig allt ansvar för alla former av skador på medlems fordon eller däri förvarad egendom, såvida inte skadan förorsakats av föreningen. Föreningen är ej försäkringsansvarig för medlems fordon och tillbehör, vid t ex skada, brand eller stöld. Föreningen fritar sig även för ansvar för att obehöriga bereder sig tillträde till garaget. 10. Det åligger medlem att teckna och vidmakthålla erforderlig brand- och stöldskyddsförsäkring för sitt fordon. 11. Medlem äger ej rätt att överlåta eller upplåta garageplatsen i andra hand utan Styrelsens godkännande och upprättande av avtal som Föreningen förser medlem med. 12. Medlem ska vid flytt lämna garagenycklar och dessa regler till den nye husägaren och upplysa denne om innebörden av dessa regler. 13. I garaget är rökning förbjuden liksom svetsning och alla former av öppen eld. Det åligger varje medlem att tillse att garaget alltid är låst när man inte vistas där.

Ekonomiska föreningen Pionjären

Ekonomiska föreningen Pionjären Ekonomiska föreningen Pionjären Kallelse till ordinarie föreningsstämma Onsdagen 25/3 2015 Kl: 19:00 i Matsalen OBS! Vi ses i matsalen på Säbyskolan (Salem centrum) Styrelsen OBS! Styrelsen uppmanar medlemmarna

Läs mer

Styrelsen informerar Ordinarie föreningsstämma

Styrelsen informerar Ordinarie föreningsstämma Styrelsen informerar Ordinarie föreningsstämma 2015-04-28 Härmed kallas medlemmarna i Klevbergets Samfällighet nr 1 och 2 till ordinarie föreningsstämma tisdagen den 28 april 2015 kl 19.30 Församlingsgården.

Läs mer

ORDNINGSREGLER Ansvar för ordningen För vem gäller reglerna Vad händer om ordningsreglerna inte följs Har Du frågor

ORDNINGSREGLER Ansvar för ordningen För vem gäller reglerna Vad händer om ordningsreglerna inte följs Har Du frågor ORDNINGSREGLER utgåva B, 2008-11-17 Brf Halltorp på Öland Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman

Läs mer

NOCKEN. För garagen och parkeringen gäller följande regler, vilka måste beaktas:

NOCKEN. För garagen och parkeringen gäller följande regler, vilka måste beaktas: Flik 10:1 Garage och parkeringsplatser Det finns 120 garageplatser. Föreningen disponerar nr 1 och 2 och det finns således en garageplats till varje fastighet (118 st). Garagen tillhör dock samfälligheten.

Läs mer

Timjans Samfällighetsförening

Timjans Samfällighetsförening Parkeringsövervakningen innebär: Parkera din bil i garaget i första hand. Garaget får inte användas som förråd eller verkstad. Du är inte garanterad en parkeringsplats utanför garaget utan parkering sker

Läs mer

AVTAL OM VINDSBYGGNATION

AVTAL OM VINDSBYGGNATION 1(5) AVTAL OM VINDSBYGGNATION Mellan HSB:s Brf Hubert-Konrad nedan kallad Föreningen och nedan kallad Bostadsrättshavaren och som med bostadsrätt innehar lägenhet nr i Föreningen hus med adress har upprättats

Läs mer

Kallelse till årsmöte 2014

Kallelse till årsmöte 2014 Kvarteret Brevbärarens Samfällighetsförening El- och garagesektionen Kallelse till årsmöte 2014 Medlemmarna i El- & Garagesektionen kallas till årsmöte. Rösträtt har de fastighetsägare som har p-plats

Läs mer

Beslut av föreningsstämmor

Beslut av föreningsstämmor Beslut av föreningsstämmor Utöver stadgar inkl kommentarer för Kv. Tordyvelns Samfällighetsförening i Skövde kommun, gäller följande, vilket beslutats på ordinarie föreningsstämmor inom samfälligheten.

Läs mer

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening 1 För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening Inledning Syftet med följande trivselregler är att främja både trivsel, trygghet och säkerhet i Norra Kopparmora. Det är därför angeläget

Läs mer

(1) Värmdö kommun, , Skogsbovägen 9, Gustavsberg, ("Hyresvärden"), och

(1) Värmdö kommun, , Skogsbovägen 9, Gustavsberg, (Hyresvärden), och BILAGA 2 HYRESAVTAL TORKHUSET/PORSLINSMUSEET Detta hyresavtal ("Hyresavtalet") har ingåtts mellan (1) Värmdö kommun, 212000-0035, Skogsbovägen 9, 134 30 Gustavsberg, ("Hyresvärden"), och (2) Nationalmuseum,

Läs mer

EKONOMISKA FÖRENINGEN PIONJÄREN

EKONOMISKA FÖRENINGEN PIONJÄREN EKONOMISKA FÖRENINGEN PIONJÄREN STADGAR EKONOMISKA FÖRENINGEN PIONJÄREN STADGAR (Träder i kraft vid ordinarie föreningsstämma våren 2019 försåvitt medlemmarna tillstyrker dem först vid extrastämma 2018

Läs mer

BRANDSKYDDSPLAN. Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge

BRANDSKYDDSPLAN. Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge BRANDSKYDDSPLAN Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge 2013-01-14 Sid 1 (5) Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge Enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor har

Läs mer

AVTAL Automatiska brandlarm

AVTAL Automatiska brandlarm Dnr: AVTAL Automatiska brandlarm Syftet med avtalet är att parterna i samverkan ska minska de onödiga larmen samt säkerställa anläggningens funktion. Genom avtalet regleras också det ansvar och krav som

Läs mer

Romarbäcken 1:s samfällighetsförening

Romarbäcken 1:s samfällighetsförening Romarbäcken 1:s samfällighetsförening Policydokument Senast uppdaterad 2016-10-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INFORMATION TILL SAMFÄLLIGHETENS MEDLEMMAR. 2 SAMFÄLLD ÄGARE TILL FASTIGHET ÄLVESTA 3:22 2 ÅRSSTÄMMA

Läs mer

Kvalitetshandbok Framtaget av Datum Utgåva Medlemsinformation

Kvalitetshandbok Framtaget av Datum Utgåva Medlemsinformation Karlstads Segelsällskap Kvalitetshandbok Framtaget av Datum Utgåva Medlemsinformation Hamnsektionen 2004 2 Beslutat av Datum Sida Styrelsen Mars 2004 1 av 5 Reviderat av Datum Årsmötet 2008-12-17 Hamnregler

Läs mer

Villkor för upplåtelse av mark för kommunikationsledning i mark

Villkor för upplåtelse av mark för kommunikationsledning i mark 1 Villkor för upplåtelse av mark för kommunikationsledning i mark Undertecknad, nedan kallad fastighetsägaren, upplåter härmed, på nedan angivna villkor, mark för ledningsdragning till Lau Fiber ekonomisk

Läs mer

Ordningsföreskrifter för Brf. Hjälmaren

Ordningsföreskrifter för Brf. Hjälmaren Ordningsföreskrifter för Brf. Hjälmaren Ordningsregler är vår gemensamma överenskommelse om hur vi skall bete oss gentemot varandra. Det är därför viktigt att alla följer dem. Ordningsreglerna är inte

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Instruktion till Bilaga B, hantering av brandfarlig gas Den här bilagan använder du till ansökan för brandfarlig gas. Bilagan fungerar också som ett information och kunskapsmaterial till föreståndarna

Läs mer

Nyhetsbrev nr Brf Ulrika Eleonora

Nyhetsbrev nr Brf Ulrika Eleonora Nyhetsbrev nr 1 2019 Brf Ulrika Eleonora Hej alla grannar i Brf Ulrika Eleonora! Hoppas ni alla haft en fin och skön jul! Tänk att vi fick lite snö som lyser upp. Lyser upp gör också alla fina adventsljusstakar

Läs mer

Försäkringar. Kap 10. Ansvarsfördelning mellan föreningen och de boende

Försäkringar. Kap 10. Ansvarsfördelning mellan föreningen och de boende Kapitel 10 Försäkringar Kap 10 Ansvarsförsäkring mellan föreningen och de boende Föreningens fastighetsförsäkring Styrelseansvarsförsäkring Bostadsrättstillägget Hemförsäkring En bostadsrättsförenings

Läs mer

Ansökan om balkonginglasning

Ansökan om balkonginglasning Ansökan om balkonginglasning Lägenhetsnummer: Namn: Adress: Majrovägen: Trappa: Vi vill montera balkonginglasning på vår balkong: Montageritning bifogas: Leverantörsval: Val av balkonginglasningssystem:

Läs mer

Trivselregler. För bostadsrättsföreningen BRF Förmannen

Trivselregler. För bostadsrättsföreningen BRF Förmannen Det här bör du veta om föreningens trivselregler. Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar.

Läs mer

Markupplåtelseavtal för fiberoptisk kommunikationsledning i mark Rev 191014

Markupplåtelseavtal för fiberoptisk kommunikationsledning i mark Rev 191014 Ekonomiska föreningen Flöghults Fiber Sida 1 (5) Mellan Ekonomiska föreningen Flöghults Fiber, org. nr 769624-1327, (nedan kallad Ledningsägaren) och nedan benämnda fastighetsägare (nedan kallad Fastighetsägare)

Läs mer

Olycksutredning. Anledning till undersökningen: Brand i byggnad Garagelänga

Olycksutredning. Anledning till undersökningen: Brand i byggnad Garagelänga Olycksutredning Datum 2013-08-30 Handläggare Larz Eidwall Diarienummer 287/13-309 Anledning till undersökningen: Brand i byggnad Garagelänga Karlskoga Uppdragsgivare: Bergslagens Räddningstjänst Uppdrag:

Läs mer

Regler för uthyrning eller upplåtelse och hyressättning av förvaltningens lokaler

Regler för uthyrning eller upplåtelse och hyressättning av förvaltningens lokaler Regler för uthyrning eller upplåtelse och hyressättning av förvaltningens lokaler Stadens olika föreningar och medborgare bedriver många olika verksamheter som kommer våra medborgare till del. Tillgång

Läs mer

KALLELSE TILL ORDINARIE FÖRENINGSSTÄMMA 23 MARS 2010 KL:19.00 ÖSTRA KVARTERSLOKALEN

KALLELSE TILL ORDINARIE FÖRENINGSSTÄMMA 23 MARS 2010 KL:19.00 ÖSTRA KVARTERSLOKALEN KALLELSE TILL ORDINARIE FÖRENINGSSTÄMMA 23 MARS 2010 KL:19.00 I ÖSTRA KVARTERSLOKALEN DAGORDNING VID ORDINARIE FÖRENINGSSTÄMMA Mötet äger rum kl 19:00 den 23 Mars 2010 i östra kvarterslokalen. 1 Mötets

Läs mer

KANNTORPS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

KANNTORPS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Bilaga 1 STADGEÄNDRING 2. SAMFÄLLIGHETER Gemensamhetsanläggningarna 1-5, har tillkommit genom anläggningsbeslut. Anläggningarna är belägna på Kanntorp, Arnö och omfattar 1. Garage, gångar, belysning, planteringsytor

Läs mer

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus?

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? - Gällande regler - LSO 2 kap. 2 - Enskildes skyldigheter (fokus på fastighetsägaren) - LSO - Kommunens förebyggande arbete - Allmänna råd - SBA i

Läs mer

Lånevillkor till dig som lånar elrullstol eller drivaggregat

Lånevillkor till dig som lånar elrullstol eller drivaggregat Lånevillkor till dig som lånar elrullstol eller drivaggregat Innehåll Lån av hjälpmedel 3 Bruksanvisning och instruktion 3 Du bekostar själv 4 Flytt 4 Användning och skötsel 4 Förvaring 5 Trafik 5 Reparation

Läs mer

Nyttjanderättsavtal avseende ridleder och ridslingor

Nyttjanderättsavtal avseende ridleder och ridslingor Nyttjanderättsavtal avseende ridleder och ridslingor Jordägare: Adress: Samtliga lagfarna jordägare, pers.nr Nyttjanderättshavare: Adress: Person/företag, pers.nr/org.nr Fastighet: Fastighetsbeteckning,

Läs mer

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen!

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen! ORDNINGSREGLER FÖR BRF TANTOTORGET Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler: Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de

Läs mer

Kallelse till årsmöte 2015

Kallelse till årsmöte 2015 Kvarteret Brevbärarens Samfällighetsförening El- och garagesektionen Kallelse till årsmöte 2015 Medlemmarna i El- & Garagesektionen kallas till årsmöte. Rösträtt har de fastighetsägare som har p-plats

Läs mer

A V T A L. om rätt till nyttjande av gårdsmark som uteplats

A V T A L. om rätt till nyttjande av gårdsmark som uteplats 1 (5) A V T A L om rätt till nyttjande av gårdsmark som uteplats Undertecknade parter har denna dag träffat följande avtal. Föreningen: Brf Eklanda Rosen Organisationsnummer: 769616-2861 Adress: Föreningens

Läs mer

Brandfarliga varor i hemmen

Brandfarliga varor i hemmen April 1996:3 (Rev 2000-06-06) Brandfarliga varor i hemmen Hur mycket får jag förvara? Hur skall förvaringen ske? Sprängämnesinspektionen, Box 1413, 171 27 SOLNA, Tel: 08-799 83 30 Så här känner Du igen

Läs mer

Trivsel- och ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Starrbäcken 2 fastställda av styrelsen den 10 mars 2016

Trivsel- och ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Starrbäcken 2 fastställda av styrelsen den 10 mars 2016 Brf Starrbäcken 2 Trivsel- och ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Starrbäcken 2 fastställda av styrelsen den 10 mars 2016 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen

Läs mer

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten.

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. Trivsel/Ordningsregler 1(6) Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. 1. Stadgar. Förutom bostadsrättsföreningens stadgar gäller följande regler för att alla skall trivas. 2. Ansvar för ordningen. Som medlem

Läs mer

Mall för avtal fi berförening markupplåtelse

Mall för avtal fi berförening markupplåtelse Mall för avtal fi berförening markupplåtelse Mallen ska ses som förslag till avtal och reglerar relation mellan fastighetsägaren och ledningsägaren i fråga gällande markupplåtelse. Avtalet bör ses i relation

Läs mer

Gamla Prästgårdens Fastighetsförenings Båtsektions Hamnordning

Gamla Prästgårdens Fastighetsförenings Båtsektions Hamnordning Gamla Prästgården den 8 september 2012 Gamla Prästgårdens Fastighetsförenings Båtsektions Hamnordning Styrelsen i Gamla Prästgårdens Fastighetsförening vill med denna Hamnordning (version 3.4 av den 120908)

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

Trivselregler i brf Måsängen

Trivselregler i brf Måsängen Trivselregler i brf Måsängen Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap av människor i samma situation. Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor och tillsammans kan vi skapa ett

Läs mer

Säkerhetsföreskrifter

Säkerhetsföreskrifter Halmstadverket Säkerhetsföreskrifter Halmstadverket 2 Hälso- och säkerhetsföreskrifter för entreprenörer anlitade av E.ON Värmekraft Sverige AB samt E.ON-anställda. Syftet med föreskrifterna är att verka

Läs mer

Brf Trollbäcksporten Trivsel- och ordningsregler

Brf Trollbäcksporten Trivsel- och ordningsregler Brf Trollbäcksporten Trivsel- och ordningsregler Trivsel- och ordningsregler för oss som är medlemmar i Brf Trollbäcksporten. För vår gemensamma trivsel har styrelsen tagit fram följande information som

Läs mer

Trivselregler i brf Måsängen

Trivselregler i brf Måsängen Trivselregler i brf Måsängen Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap av människor i samma situation. Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor och tillsammans kan vi skapa ett

Läs mer

Trivselregler Brf Nyboda 1

Trivselregler Brf Nyboda 1 Trivselregler Brf Nyboda 1 Trivselreglerna kompletterar föreningens stadgar. Uppdaterade juni 2016 Våra trivselregler finns för att föreningen ska fungera till allas trevnad. Även för att undvika missförstånd

Läs mer

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem Besittningsskydd Du har rätt att bo kvar i Din lägenhet så länge Du följer de regler och föreskrifter som finns och betalar Din hyra i tid. Du kommer att bli uppsagd

Läs mer

INSTALLATIONS - OCH BRUKSANVISNING TILL KVADRATISK OCH RUND PRYDNADSSPIS

INSTALLATIONS - OCH BRUKSANVISNING TILL KVADRATISK OCH RUND PRYDNADSSPIS INSTALLATIONS - OCH BRUKSANVISNING TILL KVADRATISK OCH RUND PRYDNADSSPIS Läs denna före användning och montering av prydnadsspisen. STOCKHOLM GÖTEBORG 1 Kära kund, TISA Konstruktion vill erbjuda våra kunder

Läs mer

Emmaboda-Torsås 2009-09-20. Avtal. Automatiska brandlarm

Emmaboda-Torsås 2009-09-20. Avtal. Automatiska brandlarm Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås 2009-09-20 Avtal Automatiska brandlarm Mellan Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås och: org nr: har följande avtal träffats om utryckning till anläggningens

Läs mer

5 Skjulregler 4. 6 Container och mastskjul 5. 7 Bilagor 5

5 Skjulregler 4. 6 Container och mastskjul 5. 7 Bilagor 5 Regelverket fastställdes på styrelsemötet 2015-03-02 Förra uppdateringen gjordes 1998 Innehåll Sid 1 Generella hamnregler 2 2 Säkerhet 3 3 Miljöregler 3 4 Sjö- och torrsättning 3 5 Skjulregler 4 6 Container

Läs mer

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets beteckning: 2014/116773 Vi godkänner det lämnade förslaget Ja Ja, med kommentarer Nej,

Läs mer

Regler för uteplatser på entréplan i bottenvåningen i Brf Sjöhästen (gäller inte Lomvägen 33 och Lomvägen 43)

Regler för uteplatser på entréplan i bottenvåningen i Brf Sjöhästen (gäller inte Lomvägen 33 och Lomvägen 43) 1 (5) Regler för uteplatser på entréplan i bottenvåningen i Brf Sjöhästen (gäller inte Lomvägen 33 och Lomvägen 43) Formaliteter 1. För varje hus gäller att alla bostadsrättsinnehavare i entréplanet tillsammans

Läs mer

Policydokument för BRF Mjölner 15

Policydokument för BRF Mjölner 15 Policydokument för BRF Mjölner 15 Inledning Dokumentet beskriver BRF Mjölner 15s övergripande policy för balkonginglasning, bebyggning av uteplats, installation av markis över balkong samt installation

Läs mer

ORDNINGSREGLER för Brf. GLÄDJEN VILUNDA UPPLANDS VÄSBY.

ORDNINGSREGLER för Brf. GLÄDJEN VILUNDA UPPLANDS VÄSBY. ORDNINGSREGLER för Brf. GLÄDJEN VILUNDA UPPLANDS VÄSBY. Huvudregel Hyresgäster och Bostadsrättsinnehavare med familjer, gäster och inneboende skall leva och vara på ett sådant sätt att ingen störs eller

Läs mer

Välkommen till Hällans och Hällestadsvägens Samfällighetsföreningar

Välkommen till Hällans och Hällestadsvägens Samfällighetsföreningar Välkommen till Hällans och Hällestadsvägens Samfällighetsföreningar www.hallestadsvagen.se Version: 2018 Innehållsförteckning Sid 1. Vad är en samfällighetsförening 2 Varför två samfälligheter 2 Hällans

Läs mer

Att bo på Brittsommargränd

Att bo på Brittsommargränd 1(5) Att bo på Brittsommargränd Allmänt Brittsommars Samfällighetsförening är en anläggningssamfällighet bestående av 24 enskilt ägda hus (12 parhus) med tillhörande tomter. Tillsammans disponerar dessa

Läs mer

Markupplåtelseavtal för kommunikationsledning i mark

Markupplåtelseavtal för kommunikationsledning i mark 1(4) Markupplåtelseavtal för kommunikationsledning i mark Avtal Mellan undertecknad/e, nedan benämnda Fastighetsägaren respektive Ledningsägaren är följande överenskommelse träffad. Fastighetsägare Namn

Läs mer

Ormsta Södra Samfällighet Vallentuna 2011

Ormsta Södra Samfällighet Vallentuna 2011 Till Dig som är medlem i Ormsta Södra Samfällighetsförening Ormsta Södra Samfällighetsförening (OSS) bildades den 21 juli 1980 och består av 81 fastigheter. De första husen var inflyttningsklara under

Läs mer

KALLELSE till extra stämma i Ekonomiska Föreningen Pionjären

KALLELSE till extra stämma i Ekonomiska Föreningen Pionjären 2018-05-20 KALLELSE till extra stämma i Ekonomiska Föreningen Pionjären Till samtliga medlemmar i Ekonomiska föreningen Pionjären Tid och Plats: måndag 11:e juni 2018 klockan 19:00, vid bouleplan. Ärenden:

Läs mer

Allmänna villkor. 1. Tillämplighet. 2. Nyttjanderätt. 3. Avhämtning och återlämnande. För uthyrning av maskiner m.m.

Allmänna villkor. 1. Tillämplighet. 2. Nyttjanderätt. 3. Avhämtning och återlämnande. För uthyrning av maskiner m.m. Allmänna villkor För uthyrning av maskiner m.m. 1. Tillämplighet 1.1 Dessa allmänna villkor gäller vid uthyrning av maskiner och annan utrustning eller liknande som Uthyraren tillhandahåller Hyrestagaren.

Läs mer

TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30 BRUKSANVISNING

TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30 BRUKSANVISNING TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30 BRUKSANVISNING Sid 2 Innehåll Rubrik Sid nr Säkerhet 1 Avfallshantering 1 Användarinstruktion 3 Beskrivning av garaget 4 Innan användandet 4 Normalt användande 4 Befintliga

Läs mer

Tomträttsavtal, del av Rotebro 4:10 och Rotebro 4:54, Sollentuna

Tomträttsavtal, del av Rotebro 4:10 och Rotebro 4:54, Sollentuna Tomträttsavtal, del av Rotebro 4:10 och Rotebro 4:54, Sollentuna Parter Sollentuna kommun, org.nr. 212000-0134, 191 86 Sollentuna, ("Kommunen"), och Italian Grill KB, org.nr. 969718-7160, ("Tomträttshavaren")

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLDELNING AV KÖPLATS SAMT FÖRDELNING AV BILPLATSER OCH PARKERINGSTILLSTÅND INOM KYRKESUND.

RIKTLINJER FÖR TILLDELNING AV KÖPLATS SAMT FÖRDELNING AV BILPLATSER OCH PARKERINGSTILLSTÅND INOM KYRKESUND. RIKTLINJER FÖR TILLDELNING AV KÖPLATS SAMT FÖRDELNING AV BILPLATSER OCH PARKERINGSTILLSTÅND INOM KYRKESUND. Följande riktlinjer gäller för tilldelning av köplats till parkeringsområdet i Kyrkesund, enligt

Läs mer

Brandskyddsplan för bostadsrättsföreningen Parkdammen org nr

Brandskyddsplan för bostadsrättsföreningen Parkdammen org nr Brandskyddsplan för bostadsrättsföreningen Parkdammen org nr 769618-6316 Beskrivning av Brf Parkdammens verksamhet och dess risker Föreningen har till ändamål att främja medlemmarna ekonomiska intressen

Läs mer

Kallelse extrastämma

Kallelse extrastämma Kallelse extrastämma Tid: 16 maj 2018 kl. 19.00 Plats: Skogsängsskolans matsal 1. Mötets öppnande och val av mötesordförande 2. Val av mötessekreterare 3. Val av två justeringsmän tillika rösträknare 4.

Läs mer

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och att boendet ska kosta

Läs mer

Trivselföreskrifter. Brf GRAND. reviderad

Trivselföreskrifter. Brf GRAND. reviderad Trivselföreskrifter Brf GRAND reviderad 2017-12-06 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Organisation... 3 Lägenheter... 3 Balkonger, takterrasser och uteplatser... 3 Markiser mm... 4 Trapphus... 4 Förråd...

Läs mer

MARKUPPLÅTELSEAVTAL Boberg-Dotetorps V.A.F Ekonomisk förening

MARKUPPLÅTELSEAVTAL Boberg-Dotetorps V.A.F Ekonomisk förening MARKUPPLÅTELSEAVTAL Boberg-Dotetorps V.A.F Ekonomisk förening PARTER Fastighetsägare/ Upplåtare:......... nedan kallad fastighetsägaren Pers.nr:.. Berörd fastighet (fastighetsbeteckning):.. Ledningsägare:....

Läs mer

Markupplåtelseavtal avseende markförlagd fiberoptisk ledning för bredbandskommunikation (nedan kallad ledningen).

Markupplåtelseavtal avseende markförlagd fiberoptisk ledning för bredbandskommunikation (nedan kallad ledningen). Markupplåtelseavtal avseende markförlagd fiberoptisk ledning för bredbandskommunikation (nedan kallad ledningen). Avtal mellan fastighetsägare: Namn: Person/Org. Nr. Ovan benämnda Fastighetsägare Avseende

Läs mer

Riktlinjer för uppsättning av balkonginglasning i HSB:s Brf Bränneriet i Stockholm

Riktlinjer för uppsättning av balkonginglasning i HSB:s Brf Bränneriet i Stockholm 2005-11-05 sid 1 Riktlinjer för uppsättning av balkonginglasning i HSB:s Brf Bränneriet i Stockholm Bakgrund Uppsättning av balkonginglasning styrs av bygglov och Stockholms stads riktlinjer enligt gällande

Läs mer

Läger och Brandskyddet i Gymnastik och Rackethallen

Läger och Brandskyddet i Gymnastik och Rackethallen Läger och Brandskyddet i Gymnastik och Rackethallen Vad gör jag om det brinner och hur förhindrar jag att brand uppstår? Instruktion för träningsläger och brandskydd Brandinstruktion BRANDINSTRUKTION I

Läs mer

Ordningsregler Viktig information till alla medlemmar

Ordningsregler Viktig information till alla medlemmar Brf Lillgärdan 1 Godkänd av styrelsen Sida 1 av 8 Lillgärdsvägen 8 961 50 BODEN Uppdaterad Ansvarig för uppdatering Version 3 2013-10-01 Sekreterare Ordningsregler Viktig information till alla medlemmar

Läs mer

BEVAKNINGSAVTAL MARK

BEVAKNINGSAVTAL MARK Entreprenör Miramix AB 129 33 Hägersten Org.nr: 556786-9960 Kontaktperson Tel: 08-515 178 78 Fax. 08-515 178 80 E-post: info@miramix.se Beställare/Avtalspartner Org.nr: E-post: Kontaktperson 1 Tel:. Kontaktperson

Läs mer

Brf Nattsländans trivselregler för dig och dina grannar

Brf Nattsländans trivselregler för dig och dina grannar Bostadsrättsföreningen Nattsländan i Järvastaden Trivselregler 2015-05-07 Sid 1 (5) Sid 1 (5) Brf Nattsländans trivselregler för dig och dina grannar Styrelsen har satt ihop några enkla trivselregler för

Läs mer

Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) i brf Paradisbacken - Beredskapsplan

Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) i brf Paradisbacken - Beredskapsplan 1 Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) i brf Paradisbacken - Beredskapsplan Inledning För att underlätta och utgöra ett stöd vid svåra situationer/händelser har denna beredskapsplan särskilt utarbetats

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen till Balder Bra att veta om ditt boende Hyran - betala alltid i tid Hyran betalas i förskott varje månad, senast den sista dagen i månaden. Exempel: hyran för

Läs mer

Markupplåtelseavtal för fiberledning för bredbandskommunikation

Markupplåtelseavtal för fiberledning för bredbandskommunikation Markupplåtelseavtal för fiberledning för bredbandskommunikation Detta avtal gäller markupplåtelse för nedläggning av fiberledning (nedan kallad Ledningen) på nedanstående fastighet (nedan kallad Fastigheten)

Läs mer

Förutom föreningens stadgar gäller följande trivselregler för att alla ska trivas! :

Förutom föreningens stadgar gäller följande trivselregler för att alla ska trivas! : TRIVSELREGLER för Förutom föreningens stadgar gäller följande trivselregler för att alla ska trivas! : Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM Anslutet till Västra Sörmlands Räddningstjänst 1/7 Innehållsförteckning 1. Inledning 3. 2. Ansvar 3. 3. Anslutning 4. 4. Nycklar 4. 5. Organisation vid larm 4, 6. Utbildning

Läs mer

Installationer i lägenheten av tex tvättmaskin, diskmaskin etc måste utföras av en fackman.

Installationer i lägenheten av tex tvättmaskin, diskmaskin etc måste utföras av en fackman. VÅRA LÄGENHETER FÖRÄNDRINGAR Ibland vill man förändra och komplettera sin lägenhet. När det gäller väsentliga förändringar tex badrum, kök och väggar måste styrelsen godkänna detta skriftligen. Installationer

Läs mer

Markupplåtelseavtal för kommunikationsledning i mark

Markupplåtelseavtal för kommunikationsledning i mark Sida 1 av 5 EXEMPEL 7A Markupplåtelseavtal för kommunikationsledning i mark 20xx-xx-xx Detta avtal gäller markupplåtelse för nedläggning av kommunikationsledning i mark (nedan kallad Ledningen) på nedanstående

Läs mer

Sida 1 av 6. Hamnregler för Hille Båtklubb(HBK)

Sida 1 av 6. Hamnregler för Hille Båtklubb(HBK) Sida 1 av 6 Enligt Hille Båtklubbs stadgar åligger det styrelsen att utarbeta regler för hamnen. Följande regelverk fastställdes av årsmötet den 23 november 2013 Innehåll Definitioner... sid 2 Upplåtelse

Läs mer

MARKUPPLÅTELSEAVTAL Optofiber stamnät

MARKUPPLÅTELSEAVTAL Optofiber stamnät Varje upplåtelse är unik. Det finns i många fall skäl att anpassa innehållet med hänsyn till omständigheterna i projektet eller det enskilda fallet. Läs därför informationsmaterialet viktiga punkter att

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNAS ANSVAR OCH MÖJLIGHET ATT FÖREBYGGA ÖVERSVÄMNINGSSKADOR

FASTIGHETSÄGARNAS ANSVAR OCH MÖJLIGHET ATT FÖREBYGGA ÖVERSVÄMNINGSSKADOR FASTIGHETSÄGARNAS ANSVAR OCH MÖJLIGHET ATT FÖREBYGGA ÖVERSVÄMNINGSSKADOR ETT SAMVERKANSPROJEKT MELLAN LÄNSFÖRSÄKRINGAR SKÅNE OCH SVENSKT VATTEN UTVECKLING 1 Bakgrund Med anledning av det stora antalet

Läs mer

Version 1.1 Sida 1 av 9. Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till

Version 1.1 Sida 1 av 9. Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till Version 1.1 Sida 1 av 9 K A L L E L S E Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA ang. ansvar för ventilationsutrustning TID: TORSDAGEN DEN

Läs mer

Välkomstpärm. Välkommen till Bostadsrättsföreningen Syskrinet 14 i Bromma.

Välkomstpärm. Välkommen till Bostadsrättsföreningen Syskrinet 14 i Bromma. Välkomstpärm Välkommen till Bostadsrättsföreningen Syskrinet 14 i Bromma. Under åren 1940-41 byggdes våra hus och förvaltades av Familjebostäder AB fram till 2009 då Bostadsrättsföreningen Syskrinet 14

Läs mer

Brf Solhörnet Frågor & Svar

Brf Solhörnet Frågor & Svar Brf Solhörnet Frågor & Svar Avgiften Vad ingår i avgiften? - I avgiften ingår värme och sophämtning. - Föreningen debiterar varm- och kallvatten med sk individuell mätning, dvs att du betalar endast för

Läs mer

STADGAR & KODEN VARFÖR NYA STADGAR? SPRÅK OCH STRUKTUR HUR ÄNDRAR MAN STADGAR? KALLELSE STÄMMOPROTOKOLLET. Förändringar i samhället

STADGAR & KODEN VARFÖR NYA STADGAR? SPRÅK OCH STRUKTUR HUR ÄNDRAR MAN STADGAR? KALLELSE STÄMMOPROTOKOLLET. Förändringar i samhället VARFÖR NYA STADGAR? STADGAR & KODEN HSB NORMALSTADGAR FÖR BRF Förändringar i samhället Vi måste följa lagen Levande dokument SPRÅK OCH STRUKTUR Språkliga justeringar Tydligare struktur HUR ÄNDRAR MAN STADGAR?

Läs mer

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 POLICY & RIKTLINJER Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver

Läs mer

9-3 KOMMUN BRANDSKYDD SPOLICY

9-3 KOMMUN BRANDSKYDD SPOLICY 9-3 BRANDSKYDD SPOLICY Inledning Enligt lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) ska alla ägare och nyttjanderättshavare av byggnader och anläggningar, vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand

Läs mer

Välkommen Till. Brf. Skäcklinge Äng.

Välkommen Till. Brf. Skäcklinge Äng. Välkommen Till rf. Skäcklinge Äng. Medlemskap Som bostadsrättsinnehavare är du medlem i bostadsrättsföreningen Skäcklinge Äng. Medlemskapet innebär att du i demokratisk ordning direkt kan påverka ditt

Läs mer

MARKUPPLÅTELSEAVTAL Optofiber byalag

MARKUPPLÅTELSEAVTAL Optofiber byalag Varje upplåtelse är unik. Det finns i många fall skäl att anpassa innehållet med hänsyn till omständigheterna i projektet eller det enskilda fallet. Läs därför informationsmaterialet viktiga punkter att

Läs mer

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL Avseende hotellägenhet ( Lägenheten ) med lgh nr: X om x kvm, i Bostadsrättsförening Junior-Suites Veddesta. Undertecknande parter har denna dag träffat följande hyresavtal ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

LÄGENHETSARRENDE. 1 Fast egendom och parter. Fastigheter: Område av fastigheten Lidköping Råda 3:7

LÄGENHETSARRENDE. 1 Fast egendom och parter. Fastigheter: Område av fastigheten Lidköping Råda 3:7 LÄGENHETSARRENDE 1 Fast egendom och parter Fastigheter: Område av fastigheten Lidköping Råda 3:7 Ägare: Arrendator: 120016-9401 Lidköpings kommun (nedan benämnd kommunen) 531 88 LIDKÖPING, Lidköpings Biodlarförening

Läs mer

Ordningsföreskrifter Brf Leoparden 5

Ordningsföreskrifter Brf Leoparden 5 Ordningsföreskrifter Brf Leoparden 5 För att skapa en gemensam och trivsam atmosfär för oss alla i föreningen har styrelsen fastställt ordningsregler som alla boende är skyldiga att känna till och rätta

Läs mer

ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden

ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden Ansvar Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Ordningsreglerna gäller såväl bostadsrättshavare

Läs mer

Inredningar av nät, plåt eller sträckmetall HÄFLA BRUKS AB

Inredningar av nät, plåt eller sträckmetall HÄFLA BRUKS AB FÖRRÅDS- och GARAGEINREDNINGAR Inredningar av nät, plåt eller sträckmetall HÄFLA BRUKS AB HÄFLA BRUK Tradition, kunskap och utveckling Att ett företag som Häfla Bruk, som har sina rötter 300 år tillbaka

Läs mer

ORDNINGSREGLER. Bostadsrättsföreningen Vipemöllan 3

ORDNINGSREGLER. Bostadsrättsföreningen Vipemöllan 3 ORDNINGSREGLER Bostadsrättsföreningen Vipemöllan 3 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och

Läs mer

Vi är måna om att du trivs hos oss!

Vi är måna om att du trivs hos oss! Vi är måna om att du trivs hos oss! Här har vi samlat regler och råd om ditt boende. Den täcker det mesta, men är samtidigt kortfattad. Tanken är att du snabbt och enkelt ska hitta svaren du söker. Kontaktuppgifter

Läs mer

Vem gör vad? Läs om vad du själv får göra och vad Huge ansvarar för.

Vem gör vad? Läs om vad du själv får göra och vad Huge ansvarar för. Vem gör vad? Läs om vad du själv får göra och vad Huge ansvarar för. Hyresgästen ansvarar för att: Omgående rapportera när fel uppstår i lägenheten. Om hyresgästen vid upprepande tillfällen inte släpper

Läs mer

Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare

Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare Kom ihåg! Byt alltid batteri den 1 september Brandskydd Tomt i trapphus och loftgångar Enligt Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor får inte cyklar, barnvagnar,

Läs mer

Skydd mot stöld av datorutrustning

Skydd mot stöld av datorutrustning November 2003 Teknisk information Skydd mot stöld av datorutrustning En infoskrift från Sveriges Försäkringsförbund Syftet med denna information är att ge en bild av risker med speciell inriktning på inbrott

Läs mer