Sandviks identitet. En trycksak om en världskoncern

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sandviks identitet. En trycksak om en världskoncern"

Transkript

1 Sandviks identitet En trycksak om en världskoncern

2 Vad kännetecknar Sandvik? Många tänker nog på våra välkända produkter och varumärken. Vissa associerar säkert till vårt materialkunnande. För en del är Sandvik synonymt med service. Några kanske ser oss som ett kunskapsföretag. Andra återigen förknippar oss med produktivitet. Och att vi är ett globalt företag vet ju de flesta. Allt det här stämmer. Samtidigt ger det bara den ytliga bilden av oss. Vill du gå mera på djupet? Varsågod: bläddra vidare och upptäck det Sandvik som finns under ytan.

3 AFFÄRSIDÉ Vi hjälper våra kunder varva upp. Sandvik är ett högteknologiskt företag med avancerade produkter, som ligger i den absoluta framkanten rent tekniskt. Det är därför lätt att uppfatta oss som ett renodlat teknikföretag. Det stämmer givetvis. Men det finns en helt annan sida av saken. Den avspeglas i vår affärsidé: Vår roll är att aktivt bidra till att förbättra våra kunders produktivitet och därmed också deras lönsamhet. De produkter och den kunskap och service vi erbjuder ska ge maximala värden för våra kunder. Vad gäller prestanda, kvalitet, snabbhet, säkerhet, flexibilitet och totalekonomi. Baserat på detta ska Sandvik vara kundens givna förstaval som leverantör och partner. Produktivitet är nämligen inte något som man bara levererar. Det är något som växer fram genom ett tätt samarbete. Ju öppnare relation, desto större insatser kan vi göra. Inte oväntat finner du ofta våra tekniker och specialister ute på plats hos våra kunder. Det är ju där våra produkter möter verkligheten och får bekänna färg. Det är där som produktivitet skapas.

4 Inom rymdindustrin sker förmodligen den snabbaste utvecklingen av nya material. De farkoster som skickas ut på uppdrag i rymden utsätts ofta för påfrestningar som är speciellt krävande. Sandviks verktygskunnande kommer väl till pass när nya material som står pall ska formas eller bearbetas. Utvecklingen går i raketfart. Sandvik levererar avancerade borrar i snabbstål till de ledande flygplanstillverkarna. Visste du att man under tillverkningen av en Jumbojet borrar cirka 2,4 miljoner hål för nitar! För att klara detta förbrukar man ungefär snabbstålsborrar. Kan du tänka dig en tuffare arbetsplats än en oljerigg i ett stormande hav? Ändå är denna aggressiva miljö vardagsmat för de sömlösa rostfria rören från Sandvik. De används inom olje- och gasindustrin på många ställen där kraven på driftsäkerhet och korrosionsbeständighet är maximala. Det ser till att produktionen hålls igång utan onödiga stopp. Järn, koppar, zink, guld, silver Över hela världen pågår en ständig verksamhet för att utvinna de metaller som industrin behöver. Då krävs maskiner och verktyg som är alltmer sofistikerade och effektiva. Allt för att öka produktivitet och lönsamhet. Sandvik ligger i täten för denna utveckling med marknadens mest avancerade program för bergbearbetning. Inom elektronikindustrin sker tillverkning av halvledare, s k chips, i diffusionsugnar som värms med Kanthalelement. Kraven är mycket hårda när det gäller exakt temperatur, renhet och livslängd. Sandvik är en viktig partner till världens bilindustri. På många olika nivåer. Våra hårdmetallverktyg för metallbearbetning spelar en nyckelroll i deras ständigt pågående process att kapa produktionstiderna. Och våra stål hjälper dem i jakten på minskad vikt, ökad säkerhet och bättre miljö.

5 MATERIALTEKNIK Ett mångfacetterat kunnande inom materialteknik. Rostfria stål. Speciallegeringar. Snabbstål. Värmematerial. Sega hårdmaterial. Hårdmetall. Keramer. Kubisk bornitrid. Diamant. Sandviks materialkunnande har onekligen många facetter. Vår framskjutna position baseras på att våra laboratorier för materialforskning tillhör de ledande i världen. Här finns inte bara den modernaste apparatur som går att uppbringa. Här finns också många av världens främsta forskare inom områdena material- och processteknik. Av den totala omsättningen investerar Sandvik årligen 4% inom forskning, utveckling och kvalitetssäkring. Det handlar om att ta fram de material och processer som hör framtiden till. Avancerad pulvermetallurgi, speciallegeringar, biokompatibla material och nya tekniker för bergavverkning är några exempel på framtidsområden. Men till största delen utnyttjas våra FoU-resurser till att förbättra etablerade material, produkter och processer. Detta är ett ständigt pågående arbete som sker i många mindre steg, snarare än i några få spektakulära jättekliv. Det är oftast frågan om att skräddarsy lösningar för nya användningsområden. Små förändringar rent tekniskt kanske men resultatet betyder ofta mycket för våra kunder. Vi finslipar hela tiden vårt kunnande inom materialteknik.

6 Sandvik utvecklar stål för olika typer av användningsområden. Totalt har vi över 800 rostfria stålsorter på vårt program. Beroende på hur stålet används kan vi variera dess egenskaper med avseende på bl a korrosionsbeständighet, formbarhet, värmebeständighet, hållfasthet, skärbarhet, svetsbarhet, hårdhet och renhet. Sandvik är världsledande då det gäller att utnyttja hårdmetall. Det är en pulvermetallurgisk produkt som huvudsakligen baseras på den mycket hårda wolframkarbiden. Wolfram finns i naturen i form av wolframoxid i mineralen scheelit och wolframit. Vid framställningen av hårdmetall blandas pulver av wolframkarbid och andra karbider av t ex titan, tantal och niob med bindemetallen kobolt. Beroende på blandningens sammansättning får hårdmetallprodukten olika egenskaper efter en avancerad tillverkningsprocess i många steg. Hård, hårdare, hårdast. Vilket behov kunden än har vid metallbearbetning kan vi alltid erbjuda rätt verktyg och skär. Hårdmetallskären är hårda i sig. Ännu hårdare är de skiktbelagda sorterna. Väljer man i stället ett keramiskt skär en så kallad ceram ökar man hårdheten ytterligare. För extrema krav finns verktyg gjorda av kubisk bornitrid eller diamant. Det hårdaste som finns. I bergborrverktygen kombinerar Sandvik sitt unika kunnande inom både specialstål och hårdmetall. Utvecklingen inom det här området går snabbt. Sedan de hårdmetallförsedda bergborrarna introducerades för ett halvsekel sedan har borrningshastigheten ökat med mer än 3 000%. I ett kärnkraftverk är kraven på säkerhet extrema. Det är därför ingen tillfällighet att kärnkraftverk världen över är utrustade med Sandvik-rör. I ånggeneratorerna sitter våra sömlösa rostfria rör av högsta kvalitet. För kapsling av uranet används rör av olika zirkoniumlegeringar. Sandvik-företaget Kanthal är världsledande inom området värmematerial. Företaget baseras på en 70 år gammal och fortfarande aktuell uppfinning. Nämligen en järn-krom-aluminiumlegering som är det perfekta motståndsmaterialet tack vare sin goda oxidationsbeständighet. Nya tilllämpningar och material kommer hela tiden till för extremt höga temperaturer upp till 2000 C. Utvecklingen är expansiv.

7 PERSONAL & KOMPETENS En satsning som burit frukt. Bakom samtliga Sandviks produkter finns ett avancerat kunnande. Om material. Om processer, såväl våra egna som våra kunders, samt inte minst om IT. IT går som en röd tråd genom allt vi gör. Från förfrågan till leverans. Datorer och datorsystem är aktiva redskap i våra kundrelationer. Våra forskare och konstruktörer arbetar med avancerade CAD/CAM-program. Vår produktion liksom vår lagerhantering är mestadels helt datorstyrd. Och så vidare. Detta ställer givetvis höga krav på våra anställda. Att skapa ett effektivt samspel mellan datateknikens artificiella intelligens och det mänskliga kunnandet är vår största utmaning. Vi har redan kommit långt på väg och Sandvik kan väl idag närmast beskrivas som ett kunskapsföretag. Den solida basen för detta är vår FoU som sysselsätter drygt specialister, dvs var trettionde anställd. Av olika nationaliteter. Högt kvalificerade. Många av dem tekniska doktorer. Materialutvecklingen utgörs idag av ett samspel på högsta tekniska nivå. Den omfattar bland annat termodynamiska datorsimuleringar, kvalificerad metallurgi, krävande strukturundersökningar, mekaniska tester, korrosionsprovning samt naturligtvis tester i materialets slutliga miljö hos våra kunder. Det är ingen tillfällighet att Sandvik utmärker sig som ett av spetsföretagen inom teknikområdet. Idag har Sandvik gällande patent. Vår satsning har alltså burit frukt.

8 Inom Sandvik finns ett av Europas största FoU-centrum för rostfria stål och speciallegeringar. Här arbetar över 200 högkvalificerade forskare med att vidareutveckla existerande produkter, tekniker och system och att ta fram helt nya. En tredjedel av våra 800 stålsorter förnyas i något avseende varje år. En bild av stjärnhimlen? Nej, så här ser en stålsort ut när våra forskare betraktar den genom sina specialinstrument. Det du ser är ett elektrondiffraktionsmönster uppnått med en konvergent elektronstråle från <111> austenit. Sandviks framgångar inom metallbearbetningsverktyg, bergborrverktyg samt ämnen och komponenter i hårdmetall bygger på en unik kompetens inom främst pulvermetallurgi. På Sandviks hårdmetallaboratorier samverkar många av världens ledande experter för att utveckla framtidens produkter och tillverkningsmetoder. Till sin hjälp har de ett välutrustat processlaboratorium och avancerande modelleringstekniker. Dagens hårdmetallskär är resultatet av avancerad high-tech. Varje år introducerar Sandvik Coromant i storleksordningen nya produkter och produktvarianter. För att kunna hålla detta höga tempo krävs avancerad CAD/CAM i såväl utvecklingsarbetet som produktionen. Ett viktigt forskningsfält för affärsområdet Mining and Construction är automatiseringsfrågor. Morgondagens gruva kommer i allt högre utsträckning att fjärrstyras från en kontrollcentral ofta belägen ovan jord i en normal kontorsmiljö. Inte bara för att skapa säkrare och bättre arbetsförhållanden utan också för att förbättra produktionsekonomin genom färre stopp. Sandvik ligger långt framme inom detta komplexa teknikområde.

9 AFFÄ RSOMRÅ DEN Koncentration på tre kärnområden. Sandvik är fokuserat på tillväxt. För att skapa grogrund för kontinuerlig stark expansion, är verksamheten koncentrerad på tre huvudområden Tooling, Mining and Construction samt Specialty Steels. Affärsområdet Tooling är huvudsakligen inriktat på verktyg och verktygssystem för metallbearbetning samt komponenter med extrem slitstyrka. Stora kunder är bland annat världens bil- och flygindustrier. Mining and Construction är specialiserat på maskiner och verktyg för bergbearbetning. Dessa används i gruvor och på anläggningsarbeten över hela vårt klot. Inom Specialty Steels utvecklas produkter i rostfria stål, speciallegeringar samt metalliska och keramiska värmematerial. Kunderna återfinns inom de flesta industrisegment. För alla tre affärsområdena gäller att vi har en världsledande ställning. Vår koncentration av verksamheten syftar till att ytterligare stärka våra positioner. Inte minst till nytta för våra kunder. Ju större och starkare vi är, desto bättre kan vi hjälpa dem att förbättra deras produktivitet och lönsamhet. Och det är ju just det som är själva kärnan i vår affärsidé.

10 Inom affärsområdet Tooling ryms marknadens bredaste program av verktyg och verktygssystem för skärande metallbearbetning. Här ingår verktyg i hårdmetall, keramik och extremt hårda material som kubisk bornitrid och diamant. Dessutom tillverkas snabbstålsverktyg, roterande verktyg i solid hårdmetall samt ämnen, komponenter och valsar i hårdmetall. Affärsområdet Mining and Construction är specialiserat på utrustningar och verktyg för bergbearbetning. Programmet omfattar en lång rad produkter som täcker in en stor del av gruv- och anläggningsindustrins behov: borriggar, gruvlastare och underjordstruckar, maskiner för mekanisk bergavverkning, verktyg, transportörer samt system för hantering av bulkmaterial. Affärsområdet Specialty Steels är inriktat på rostfria stål, speciallegeringar och motståndsmaterial. Det omfattar rör, band, tråd och stång i rostfria stål samt i titan-, nickel- och zirkoniumlegeringar. Metalliska och keramiska motståndsmaterial finns i form av tråd, band och värmeelement. I affärsområdet ingår även stålband, processanläggningar och sorteringssystem.

11 TOOLING Världsledande på verkstadsgolvet. I affärsområdet Tooling ingår Sandvik Coromant, Sandvik CTT och Sandvik Hard Materials. Dessa är specialistföretag, inriktade på sina specifika marknader. Alla tre är också världsledande inom sina områden. En position de nått genom sina målmedvetna satsningar på att hjälpa kunderna att förbättra produktiviteten. Sandvik Coromant är inriktat på hårdmetallverktyg för skärande metallbearbetning. Verktygen tillverkas av hårdmetall, keramik, kubisk bornitrid eller diamant. Produkterna från Sandvik Coromant spelar en nyckelroll inom den moderna tillverkningsindustrin. De används för att bearbeta och förädla ämnen i stål, rostfritt stål, gjutjärn, aluminium eller kompositmaterial till färdiga komponenter. Sandvik CTT är specialiserat på verktyg i snabbstål och det snabbt växande produktområdet roterande verktyg i solid hårdmetall. Sandvik Hard Materials är huvudsakligen inriktat på hårdmetallämnen avsedda för verktygstillverkare samt komponenter till verkstadsindustrin. Tillsammans bildar de en svårslagen trio för verkstadskunder världen över.

12 Baserat på hårdmetallens och andra hårdmaterials unika egenskaper tillverkar Sandvik Hard Materials ämnen, komponenter och verktyg för speciella applikationer. Det kan röra sig om allt från mikrokulor avsedda för kulspetspennor till roterande knivar som används vid tillverkning av bl a blöjor och kaffefilter. Bilar. Flygplan. Fartyg. Motorer. Maskiner. Alla består de av en mängd komponenter, som på ett eller annat sätt måste bearbetas för att få sin slutliga form. Hårdmetallverktyg är idag industrins viktigaste hjälpmedel för att åstadkomma detta. Sandvik Coromant har ett produktprogram som omfattar cirka olika hårdmetallverktyg för svarvning, fräsning och borrning. I programmet ingår också modulära verktygssystem och komponenter som förenklar verktygsbyten och därmed minimerar stilleståndstiden. Sandvik CTT är världens ledande tillverkare av snabbstålsverktyg. Produktionen sker med hjälp av avancerad teknologi vid moderna fabriker över hela världen. Tillverkningen av verktyg inom Sandvik Coromant är helt automatiserad och integrerad. Den är världens modernaste i sitt slag och datorer styr varje steg i produktionen. Allt för att säkerställa de extremt höga kvalitetskraven. Sandvik CTT arbetar med flera starka varumärken på en mycket fragmenterad marknad. Dormer, Titex, Prototyp och Precision är alla välkända produktnamn för användare i olika delar av världen. Det samlade produktprogrammet omfattar såväl snabbstålsverktyg som roterande solida hårdmetallverktyg.

13 MINING AND CONSTRUCTION Bryter ny mark. Ovan och under jord. Affärsområdet Mining and Construction omfattar flera välkända varumärken. Tillsammans kan de erbjuda marknadens mest avancerade och kompletta program för borrning, brytning, lastning och transport av berg och mineraler. Verksamheten baseras på ett antal grundstenar: Innovativ teknologi. Produktiva maskiner. Stryktåliga verktyg. Effektiv service. Allt som världens gruv- och anläggningsindustri kräver för att öka sin kapacitet och produktivitet. Sandvik Tamrock är huvudsakligen specialiserat på riggar, lastare och verktyg för ovan- och underjordsborrning. Kunderna som finns över hela världen är krävande köpare som hela tiden söker förbättrad produktivitet. Inom affärsområdet finns också flera andra specialistföretag. VA-Eimco producerar utrustningar och verktyg för brytning av kol och andra lösa mineraler. Driltech Mission är inriktat på specialområdena roterande borrning och sänkborrning. Roxon levererar system för hantering av bulkmaterial, såväl ovan som under jord. Den gemensamma nämnaren för samtliga produkter från Mining and Construction är att de hjälper kunderna att bryta igenom produktivitetsvallen. Gång på gång.

14 Järn. Koppar. Zink. Guld. Silver. Vad man än bryter ovan och under jord och på vilken nivå man än befinner sig kan Sandvik Tamrock erbjuda den rätta utrustningen. De lättidentifierade orangeröda maskinerna finns på plats i gruvor världen över. Överallt där man sätter produktivitet i högsätet. Driltech Mission är inriktat på roterande borrning och sänkborrning. Produkterna används vid borrning i ovanjordsgruvor, prospekteringsborrning, i annan storskalig dagbrottsbrytning samt vid brunnsborrning Vattenkraftsanläggningar. Dammar. Vägar. Järnvägar. Även för anläggningsarbeten ovan jord är Sandvik Tamrock ett etablerat namn. Här handlar det ofta om infrastruktursatsningar som många kommer i kontakt med i det dagliga livet. VA-Eimco är specialiserat på utrustningar och verktyg för brytning av kol och andra lösa mineraler samt för fräsande tunnelbrytning. Varje bergborrmaskin är utrustad med ett verktyg. Sandvik Tamrock är världsledande inom detta område. Vi har hårdmetallverktygen för slående och roterande borrning i alla typer av berg. Roxon tillverkar utrustning för transportörer, dvs de system som ser till att det brutna materialet forslas bort från brytningsplatsen.

15 SPECIALTY STEELS När höga krav står i fokus. I affärsområdet Specialty Steels ingår Sandvik Steel, Kanthal och Sandvik Process Systems. De är världsledande inom sina valda segment. Sandvik Steel då det gäller produkter i rostfria stål och speciallegeringar. Kanthal i fråga om metalliska och keramiska motståndsmaterial. Och Sandvik Process Systems inom sitt specialområde stålband. Huvudprodukterna för Sandvik Steel är rör, band, tråd och stång. Sömlösa rör är det största produktområdet. De viktigaste materialen är rostfria stål samt titan-, nickeloch zirkoniumlegeringar. Kunderna finns inom de flesta industrier som har mycket höga krav på säkerhet, prestanda och ekonomi. Till exempel inom processindustrin, hos elektroniktillverkare, vid olje- och gasutvinning samt inom verkstadsföretag. Verksamheten inom Sandvik Steel är starkt nischorienterad och förädlingsvärdet är högt. Motståndsmaterialen från Kanthal levereras i form av tråd, band och kompletta värmeelement. Produkterna används för att värma hushållsapparater och industriugnar. Sandvik Process Systems är specialiserat på stålband och processanläggningar för bl a kemi- och livsmedelsindustri. Så även om du kanske inte tänker på det, har produkterna från detta affärsområde en större inverkan på din vardag än du tror. Både direkt och indirekt.

16 Stålband används inom många industrier för processer av olika slag där stålets goda materialegenskaper har stor betydelse. Sandvik är världsledande på anläggningar av denna typ, baserade på stålband. Inom materialhantering levereras kompletta paketsorteringsanläggningar. För att producera kristallglas av högsta kvalitet krävs en ugn där temperaturen ligger på en mycket hög och konstant nivå. Här kommer värmeelementen från Kanthal väl till pass. Sandvik Steels produktprogram har stor spännvidd: Sömlösa rör i ytterdiametrar från 0,4 mm upp till 260 mm. Band i tjocklekar från 0,04 till 5 mm. Tråd i diameterområdet 0,1 13,0 mm. Samt rostfri stång i diametrar från 20 till 500 mm. Sandvik tillverkar sömlösa rostfria rör för bla värmeväxlare. Dessa används inom kemi- och raffinaderiindustrin där kraven på säkerhet och funktion är extra stora. Kanthal tillverkar metalliska och keramiska motståndsmaterial i form av tråd, band och färdiga värmeelement. Inom industrin utnyttjas Kanthal-produkterna främst för uppvärmning av olika ugnar. I det dagliga livet stöter du på Kanthals värmematerial i en mängd olika sammanhang brödrostar, hårtorkar, spisar och tvättmaskiner. Inom ståltillverkningen kontrollerar vi materialegenskaperna i hela processen genom att använda optimerat utgångsmaterial för varje stålsort, modern teknik och effektiv kvalitetsstyrning.

17 LOGISTIK OCH LEVERANSER Vi har just-in-time i våra fingertoppar. Bra produkter, javisst. Men det räcker inte. Det handlar också om att se till att leverera till rätt plats, i rätt tid. Det som kallas för just-in-time och gör att kunderna slipper onödiga och dyra mellanlager. Det klarar bara den leverantör som har ett heltäckande och effektivt logistiksystem. För ett världsomspännande företag som Sandvik är detta naturligtvis en extra utmaning. Alla våra bolag över hela vårt klot är intimt sammanlänkade via ett gemensamt data- och kommunikationssystem. Det gör att de snabbt kan nå varandra och arbeta effektivt tillsammans. Man skulle kunna säga att vi alla sitter runt samma arbetsbord. Via detta globala nätverk överförs inte bara offerter, order, ordererkännanden och leveransbesked, utan också avancerade ritningar och konstruktioner. I dagens komplicerade värld vill kunden noggrant tidsplanera sina inköp och minimera sina lager. Vår logistik är anpassad till detta. Nyckelordet är exakthet. Att hålla just det man lovat. Men ibland kan det bli kris hos kunden. Då måste produkten vara på plats i ilfart, till varje pris. Inom Sandvik har vi resurser att möta båda typerna av krav. Vi har precision som standard, men klarar även det näst intill omöjliga när så erfordras. Det gäller att ha en fingertoppskänsla för vad kunderna kräver i varje enskilt fall.

18 Datorn är ett ovärderligt hjälpmedel inom Sandvik för att säkerställa att rätt produkt levereras till rätt ställe vid rätt tid. Fler och fler säljare ute på fältet har bärbara datorer för att kunna ge kunderna bättre service. Flyg? Lastbil? Eller tåg? Kunden och typ av produkt avgör. För våra hårdmetallverktyg är flyget det naturliga transportsättet. En kund som beställer ett hårdmetallverktyg, har det oftast på plats inom 24 timmar. Flera Sandvik-bolag har gemensamma lager runt om i världen, som t ex i Schiedam, Holland. En ökande andel av Sandviks produkter säljs via Internet. Våra stålprodukter väger tungt. För dem är tåg och båt i kombination med lastbil den självklara lösningen. Tåg och båt för de långa avstånden, lastbil för de korta. Sandviks idé är att ha få, strategiskt placerade lager. På så sätt kan vi radikalt öka tillgängligheten för våra produkter. Lagren bygger på modernaste hanteringsteknik. På detta sätt kan vi minimera tiden från order till leverans.

19 MILJÖ Kretsloppstänkandet som en naturlig idé. För oss är frågor om miljön ingen isolerad företeelse. De ingår som en naturlig del i vår totala verksamhet. Vare sig det handlar om investeringar, förändringar av processer eller vid utvecklandet av nya produkter. Det faktum att vi är ett globalt företag med verksamhet i så många länder ställer speciella krav på oss. Vi följer naturligtvis de lokala miljöbestämmelser som finns i varje land. Därutöver har vi beslutat att införa miljöledningssystem enligt ISO vid våra produktionsanläggningar oavsett land. Det är ett internationellt system som bygger på målstyrning och ständiga förbättringar. Våra anställda får en grundläggande miljöutbildning. Det är den ena sidan av saken. Ett annat viktigt perspektiv är att många av de produkter vi tillverkar aktivt bidrar till att förbättra miljön. Så spelar till exempel våra tunna folier av högtemperaturmaterial en viktig roll då det gäller att öka effekten i bilkatalysatorer och industriella reningsanläggningar. Vi har utvecklat hårdmetallverktyg som inte kräver miljöpåverkande skärvätskor. Och våra nya typer av värmeväxlarrör gör det möjligt att återvinna mer värme vid höga temperaturer även i svåra miljöer. Vårt kretsloppstänkande går varvet runt.

20 Idag är katalysatorer ett måste i bilar. Sandvik är sedan länge en av drivkrafterna för att få fram bättre och effektivare katalytiska avgasrenare. Vi har utvecklat det extremt tunna stålband bara 0,05 mm! som bildar den aktiva delen i dessa renare. Till fromma för naturen. Sandvik har byggt upp ett system för insamling av använda och förbrukade hårdmetallskär. Genom avancerade metoder och processer kan hårdmetallen brytas ned i sina beståndsdelar och användas på nytt. Återvinningssystemet introduceras successivt över hela världen. Vår ståltillverkning baseras på ett integrerat kretsloppstänkande. Utgångsmaterialet är återvunnet rostfritt stål eller skrot om du så vill som förädlas till rätt egenskaper genom tillsatser av olika legeringsämnen. Det används sedan av kunder världen över. När det gjort sitt jobb går det åter till skrot och återuppstår på nytt i vårt stålverk. Denna gång kanske för helt andra applikationer. Sandviks stålverk har utvecklats till ett av de renaste i sitt slag i världen. Tack vare speciella reningsfilter har det redan tidigare låga stoftutsläppet halverats och rökgaserna renas nu till mer än 99%. Metallerna i det stoft som fastnar i filtren återanvänds i Sandviks ståltillverkning. Genom att använda Kanthals värmeelement för olika industriugnar och processer kan energianvändningen effektiviseras. Sopförbränning är en metod för att komma tillrätta med det gigantiska avfallsberget. Av soporna blir energi. Värmeväxlarrören från Sandvik Steel spelar en viktig roll i moderna sopförbränningsanläggningar.

21 SERVICE OCH PARTNERSKAP De bästa idéerna föds i samverkan. För oss är talet om att vara en partner för våra kunder långt mer än bara ord. Det är ett sätt att verka som vi bär med oss alltsedan vi startade verksamheten Till att börja med handlar det om att finnas på plats hos kunderna, att sätta sig noga in i hur de arbetar. Om vi inte förstår deras situation, hur ska vi då kunna föreslå effektivare lösningar? För oss existerar inte begreppen vi och dem i relationen till våra kunder. Tillsammans åstadkommer vi resultat. Detta reflekteras i vår metod för att bedriva produktutveckling. Det är en process där våra tekniker och specialister i samarbete med kunderna steg för steg utvecklar nya idéer och lösningar som fungerar. Mycket av detta arbete sker på plats hos kunden, t ex i form av praktiska prov. Men det sker också i våra forskningslaboratorier och testningsanläggningar. Våra experter finns också på plats när nya lösningar ska implementeras. Det kan handla om utbildning eller om att anpassa produkten eller processen till speciella förutsättningar. När väl en ny, bättre och fungerade lösning är på plats tar det vardagliga arbetet vid att ytterligare optimera denna lösning. Och då är vi egentligen tillbaka där vi började. Att arbeta i partnerskap är en ständigt pågående process.

22 Informationsteknologi och automatisering blir allt viktigare hjälpmedel för gruvföretagen. Sandvik Mining and Construction arbetar intimt samman med kunder över hela världen inom dessa områden. Sandvik Coromant har byggt upp egna utbildnings- och produktivitetscentrum i ett 20-tal länder. De är avsedda för såväl egen personal som kunder. Där finns modernaste tänkbara maskinutrustning, teknisk sakkunskap och de senaste produkterna. I Sandviks avancerade stålforskning deltar forskare, produktionsansvariga och våra kunder i nära samarbete. Vid sidan av datorsimuleringar, standardiserade testmetoder, laboratorie- och produktionstester prövas nya idéer och produkter i kundens egen miljö. Sandvik Coromant har tusentals produkter i sitt sortiment. Men minst lika viktiga är alla specialister världen över som i varje ögonblick finns på plats ute hos våra kunder. De ger goda råd, de hjälper till att ställa in rätt skärdata, de presenterar nyheter. Kort sagt, de ser till att kundens produktivitet alltid ligger på topp. Borra längre. Rakare. Snabbare. Till lägre kostnader. Det är de tuffa krav som våra kunder inom gruv- och anläggningsindustrin ställer på oss. Att åstadkomma detta kräver ett teamwork mellan oss och kunden. Våra borrmästare är självklara sparringpartners för krävande kunder världen över. Grundstenen för verksamheten inom Sandvik Steel är att se till att varje kund har rätt stål för rätt applikation. Det förutsätter ett nära samarbete. Våra tekniker finns därför ständigt på plats över hela världen.

23 INTERNATIONELLT Vi finns här. (Och i 129 länder till) Förenta Nationerna har 189 medlemmar. Sandviks Förenade Nationer kommer inte långt efter. Vi finns i 130 länder. Via 300 bolag. Att finnas på plats nära kunden har alltid varit grunden i Sandviks filosofi. De första utlandsetableringarna gjordes för långt mer än hundra år sedan. Närheten till kunden gör att vi bättre kan förstå och tillgodose användarens önskemål och krav. Det hjälper oss att utveckla bättre produkter. Och vi kan säkerställa att de används på effektivaste sätt. Eftersom våra kunder idag finns praktiskt taget överallt på vårt klot, finns vi också där som en lokal partner. Samtidigt är vi ett globalt företag i ordets verkliga betydelse. Med världsomspännande tillverkningsresurser. Ett vittförgrenat IT-nätverk som når varje hörn av vår jord. Och effektiva logistiksystem som inte känner några geografiska begränsningar. Vi är en bra exempel på det glokala företaget. Och det vill vi gärna flagga för. (Med Zimbabwes flagga, om du händelsevis inte kände igen den. Under fliken hittar du ett antal andra medlemmar i Sandviks Förenade Nationer).

24

25 Vi gör det möjligt. Sandviks affärsfilosofi baseras på ett antal viktiga nyckelbegrepp: Vi strävar efter att vara ledande inom utvalda nischer. Våra produkter har stort värdeinnehåll. Vi utvecklar dem i nära samarbete med våra kunder. Vi har kvalitet som ledstjärna i allt vi gör. Och vi är en global aktör med hela världen som hemmamarknad. Dessa hörnstenar har vi arbetat efter alltsedan företaget grundades år Det har varit och är ett framgångsrikt koncept. Vill du veta mer om oss och vad vi gör? I så fall har vi ett bra tips: KI-909/SWE. Denna trycksak är producerad av Sandvik AB, Koncernstab Information, i samarbete med Ehrenstråhle & Co. Tryck: Strokirk-Landströms. Repro: Colorcraft.

26

Sandvik OH presentation

Sandvik OH presentation Sandvik OH presentation Uppdaterad april 2003 1 KORTFAKTA Sandvik-koncernen har 37 000 anställda i 130 länder och en omsättning på cirka 50 miljarder kronor. Sandvik utvecklar, tillverkar och marknadsför

Läs mer

Välkommen till Sandvik En inblick i vår värld

Välkommen till Sandvik En inblick i vår värld Välkommen till En inblick i vår värld Vad gör vi? Vi tillverkar avancerade industriverktyg, gruvmaskiner och specialstålsprodukter. Vi jobbar tillsammans med våra kunder och vi satsar flera miljarder varje

Läs mer

Sandvik Sandvik Group Presentation 2003, sid 1

Sandvik Sandvik Group Presentation 2003, sid 1 Sandvik 2003! Fakturering ca 50 000 MSEK! 37 000 anställda i 130 länder! Produkter med stort FoU-innehåll och hög förädlingsgrad! Världsledande inom utvalda områden! Styrelseordförande: Clas Åke Hedström!

Läs mer

150 år av erfarenhet och nytänkande

150 år av erfarenhet och nytänkande 150 år av erfarenhet och nytänkande 1 Lyhörda och proaktiva Vi har valt Beijer Industri som huvudleverantör eftersom de är lyhörda och proaktiva. De har det tekniska kunnandet som krävs för att hålla vår

Läs mer

När Sandvik utvecklade världens lägsta gruvmaskin skedde det under bordet

När Sandvik utvecklade världens lägsta gruvmaskin skedde det under bordet När Sandvik utvecklade världens lägsta gruvmaskin skedde det under bordet Utmaningen: Den viktiga metallen platina förekommer i form av tunna horisontella lager i berggrunden. Vanligtvis är dessa mindre

Läs mer

Rostdoktorn Dr. Sabina Ronneteg

Rostdoktorn Dr. Sabina Ronneteg Rostdoktorn Dr. Sabina Ronneteg Vem är jag? Sabina Ronneteg Naturvetenskapligt program, Katedralskolan, Linköping Magisterexamen i kemi vid Linköpings Tekniska Högskola och Uppsala Universitet Doktorerade

Läs mer

Stålindustrins energibehov

Stålindustrins energibehov Stålindustrins energibehov Fokus Sandvik Materials Technology Alena Nordqvist 2014-10-29 Vad vi gör Vi tillverkar avancerade speciallegeringar och keramiska material, industriverktyg och gruvmaskiner.

Läs mer

Möt Sandvik 2/99 Innehåller halvårsrapport 1999

Möt Sandvik 2/99 Innehåller halvårsrapport 1999 Möt Sandvik 2/99 Innehåller halvårsrapport 1999 Välbesökt kapitalmarknadsdag Sandviks internationella kapitalmarknadsdag i Finland den 1 juni samlade ett 70-tal deltagare från finansmarknad och media.

Läs mer

Störst sortiment och bäst kompetens i lager

Störst sortiment och bäst kompetens i lager Störst sortiment och bäst kompetens i lager 1 Värdeskapande kundanpassning Lundgrens representerar några av världens ledande tillverkare av produkter inom flödesteknik och industrigummi. Tack vare detta

Läs mer

Välkommen till Sandvik En inblick i vår värld

Välkommen till Sandvik En inblick i vår värld Välkommen till En inblick i vår värld Säkerheten främst Protective Equipment s mål är att aldrig orsaka skada hos våra anställda, miljön vi arbetar inom, våra kunder och leverantörer Emergency Exit Emergency

Läs mer

Möt Sandvik 3/98 Innehåller delårsrapport januari-september 1998

Möt Sandvik 3/98 Innehåller delårsrapport januari-september 1998 Möt Sandvik 3/98 Innehåller delårsrapport januari-september 1998 DET NYA TOPPMODERNA RÖRVERKET STÄRKER SANDVIKS POSITION INOM SÖMLÖSA ROSTFRIA RÖR. SARA BERG OCH HANS HEDELL. NEDAN HÅKAN RUNESSON. Nytt

Läs mer

CoroDrill 808 förstaval för hål med snäva toleranser

CoroDrill 808 förstaval för hål med snäva toleranser CoroDrill 808 CoroDrill 808 förstaval för hål med snäva toleranser Vi har följt branschen nära i många år; lyssnat på vad som är utmaningarna, behoven och kraven när det handlar om borrning av djupa hål

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation Vi bryter branschens mönster varje dag Under ett och samma tak levererar vi pneumatik, industriventiler, linjärteknik och profiler En unik mix av produktprogram Öbergs - en oberoende

Läs mer

Sedan maj 2002 är Lars Pettersson VD och koncernchef för Sandvik. Clas Åke Hedström är styrelseordförande.

Sedan maj 2002 är Lars Pettersson VD och koncernchef för Sandvik. Clas Åke Hedström är styrelseordförande. Sandvik OH-presentation Uppdaterad februari 2004 1 I KORTHET Sandvik är ett högteknologiskt verkstadsföretag med verksamhet i 130 länder, 37 000 anställda och en årlig försäljning på 49 miljarder SEK.

Läs mer

Stämma med rekorddeltagande

Stämma med rekorddeltagande Möt Sandvik 1/99 Stämma med rekorddeltagande Sandviks VD och koncernchef Clas Åke Hedström 2 MÖT SANDVIK 1/99 Bolagsstämman i Jernvallens ishall i Sandviken den 29 april i år blev ett trevligt och välbesökt

Läs mer

Bättre totalekonomi med kundanpassade lösningar

Bättre totalekonomi med kundanpassade lösningar Bättre totalekonomi med kundanpassade lösningar 1 Bred kompetens och snabb service oavsett behov Tebeco är en av Sveriges ledande leverantörer av produkter och förnödenheter till ytbehandling, gjutning

Läs mer

prestanda som affärsidé.

prestanda som affärsidé. prestanda som affärsidé. abl Ett av världens ledande företag finns nära. Speciellt för dig som har höga krav på prestanda, säkerhet och anpassning av fästen och redskap till dina entreprenadmaskiner. Vi

Läs mer

Gör livet enklare Uddeholm Machining

Gör livet enklare Uddeholm Machining Gör livet enklare Uddeholm Machining komponenter i världens bästa verktygsstål Tid är viktigt Att spara tid är centralt i industrin. Därför betalar det sig att låta någon annan göra en del av jobbet. Uddeholm

Läs mer

EN PARTNER MED HELHETSSYN

EN PARTNER MED HELHETSSYN INTERNORDIC AR... 3 EN PARTNER MED HELHETSSYN Med huvudkontor och lager i Nässjö, säljkontor i Stockholm och Umeå, finns vi tillgängliga för hela den nordiska marknaden. Sedan 1997 är vi en del av börsnoterade

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

SSAB Boron OPTIMERAT FÖR DIG OCH HÄRDNING

SSAB Boron OPTIMERAT FÖR DIG OCH HÄRDNING SSAB Boron OPTIMERAT FÖR DIG OCH HÄRDNING Om du upplevt att stål med ojämn kvalitet stör din produktion rekommenderar vi ett byte till SSAB Boron. SSAB BORON STÅLET SOM GÖR DIN PRODUKTION ENKLARE OCH MER

Läs mer

Tusen installationer borgar för kvalitet

Tusen installationer borgar för kvalitet Tusen installationer borgar för kvalitet 1 Karlebo_F-pres 120920.indd 1 2012-09-21 14.39 Lösningar som optimerar din produktion. Karlebo är ett företag med lång tradition av att leverera nytänkande lösningar

Läs mer

EN SLITSTARK LÅNGDISTANSARE

EN SLITSTARK LÅNGDISTANSARE Tredje generationens pulvermetallurgiska verktygsstål Vanadis 8 SuperClean EN SLITSTARK LÅNGDISTANSARE EN INVESTERING FÖR FRAMTIDEN STÅL SOM GÖR SKILLNAD DIN VINNANDE LÖSNING Vanadis 8 SuperClean sätter

Läs mer

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB I 350 år har vi tillverkat stål. Det har gett oss en erfarenhet och en kunskap som lett fram till att vi idag tillverkar världens bästa verktygsstål. 1668

Läs mer

Maskininvesteringar. Gör rätt från start. Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare.

Maskininvesteringar. Gör rätt från start. Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare. Maskininvesteringar Gör rätt från start Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare. 12 minuter kan ge dig 12 månader Om du funderar på att köpa en ny maskin, ge oss 12 minuter

Läs mer

Företagspresentation. ThyssenKrupp Materials Sverige

Företagspresentation. ThyssenKrupp Materials Sverige Företagspresentation ThyssenKrupp Materials Sverige Innehåll Litet företag, stora muskler Litet företag stora muskler 3 Branschens ledande serviceföretag 4 Kunskapsledare det tjänar du på 6 Sverigebäst

Läs mer

KAPNING BORRNING, GRADNING, GÄNGNING

KAPNING BORRNING, GRADNING, GÄNGNING PRODUKTIONSSERVICE PRODUKTIONSSERVICE Vidareförädlingen av våra produkter, det vi inom BE Group kallar för produktionsservice, är en betydande och växande del av vår verksamhet. Vår ambition och målsättning

Läs mer

DIN LÖNSAMHET ÄR VÅR DYGD

DIN LÖNSAMHET ÄR VÅR DYGD DIN LÖNSAMHET ÄR VÅR DYGD Trots vår ödmjukhet kan vi stolt konstatera att vi ställer en av Skandinaviens modernaste och mest automatiserade produktionsanläggningar i branschen till ditt förfogande. För

Läs mer

MEJSLAR SDS-MAX SDS-PLUS BORRNING OCH MEJSLING

MEJSLAR SDS-MAX SDS-PLUS BORRNING OCH MEJSLING MEJSLAR SDS-MAX SDS-PLUS BORRNING OCH MEJSLING www..se BETONGBORRNING OCH MEJSLING Du har köpt det bästa verktyget, nu kan du köpa det bästa tillbehöret för arbetsuppgiften. FRÅGA EFTER DEWALT BORR OCH

Läs mer

Bättre betyg. Inredningar för utbildning.

Bättre betyg. Inredningar för utbildning. Bättre betyg Inredningar för utbildning. Vilket betyg vill du själv få av lärare och elever? När vi talar om betyg inom utbildning är det oftast i en och samma riktning. Det är skolan och lärarna som ger

Läs mer

Industriell automation

Industriell automation Industriell automation Under ett och samma tak levererar vi komponenter och system inom pneumatik, linjärteknik, profilsystem, elektriska driv- och styrsystem DET ÄR BARA FANTASIN SOM BEGRÄNSAR MÖJLIGHETERNA

Läs mer

Kundanpassade rullformade profiler

Kundanpassade rullformade profiler Kundanpassade rullformade profiler Under snart femtio år har vi gjort profiler till vår profil ROBUST RULLPROFILER tillverkar rullformade profiler för industrin. Det har vi gjort i snart femtio år. Utan

Läs mer

STÅLET SOM BYGGER BÄTTRE AFFÄRER

STÅLET SOM BYGGER BÄTTRE AFFÄRER Utvecklat av experter anpassat för verktygstillverkning Uddeholm AM Corrax STÅLET SOM BYGGER BÄTTRE AFFÄRER #1 INOM HÖG- PRESTERANDE VERKTYGSSTÅL Med forskning och utveckling i framkant, innovativa idéer

Läs mer

www.handelsbanken.se Sista dag för köp är den 17 maj Företagsobligation Sandvik

www.handelsbanken.se Sista dag för köp är den 17 maj Företagsobligation Sandvik www.handelsbanken.se Sista dag för köp är den 17 maj Företagsobligation Sandvik Placera i ett av Sveriges ledande industriföretag Till följd av den senaste tidens kraftiga inbromsning i konjunkturen har

Läs mer

Energieffektivisering Engagera personal och ledning

Energieffektivisering Engagera personal och ledning Energieffektivisering 2006-10-25 Engagera personal och ledning 2005 Fakturering ca 55 000 MSEK (8 000 MUSD) 38 000 anställda i 130 länder Produkter med stort FoU-innehåll och hög förädlingsgrad Världsledande

Läs mer

Se skärvätskan som ett flytande verktyg. Skäroljor / slipoljor

Se skärvätskan som ett flytande verktyg. Skäroljor / slipoljor Se skärvätskan som ett flytande verktyg. Skäroljor / slipoljor Dina spånskärande operationer Borrning Bästa bearbetningsexpert, Som användare av icke vattenblandbara skärvätskor vet du själv bäst vad din

Läs mer

LEGOTILLVERKNING I ROSTFRITT. Alla möjligheter tillsammans med oss på Furhoffs

LEGOTILLVERKNING I ROSTFRITT. Alla möjligheter tillsammans med oss på Furhoffs LEGOTILLVERKNING I ROSTFRITT Alla möjligheter tillsammans med oss på Furhoffs VÄLKOMMEN TILL FURHOFFS ROSTFRIA Den här broschyren tar dig med till Furhoffs i Skövde. Här har vi alla de möjligheter och

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

Sandvik är en världsledande tillverkare av verktyg för metallbearbetning. Omslagsbilden visar spånor från svarvning i stål. På denna sida ses ett

Sandvik är en världsledande tillverkare av verktyg för metallbearbetning. Omslagsbilden visar spånor från svarvning i stål. På denna sida ses ett Sandvik Årsredovisning 1998 Sandvik är en världsledande tillverkare av verktyg för metallbearbetning. Omslagsbilden visar spånor från svarvning i stål. På denna sida ses ett nyutvecklat vändskär i hårdmetall

Läs mer

Nyhetsbrev september 2011 Blech Nordic

Nyhetsbrev september 2011 Blech Nordic Nyhetsbrev september 2011 Blech Nordic TRUMPF med världsnyheter på Blech Nordic Snart är det dags för den nya mässan Blech Nordic att slå upp dörrarna i Stockholm. Varmt välkomna den 4-7 oktober till den

Läs mer

kompetent korrekt komplett komposit

kompetent korrekt komplett komposit kompetent korrekt komplett komposit kompetent Lätta, urstarka och tåliga. Det är några av de egenskaper som kännetecknar kompositprodukter tillverkade av oss på Faiber AB. Sedan början av 80-talet har

Läs mer

Specialty Stainless Steel Processes

Specialty Stainless Steel Processes Specialty Stainless Steel Processes Bodycote Din självklara samarbetspartner Exakt det du behöver. Bodycote erbjuder en komplett serie servicetjänster värmebehandling, ytbehandling och het isostatisk pressning

Läs mer

Uddeholm Vanax SuperClean. Uddeholm Vanax SuperClean

Uddeholm Vanax SuperClean. Uddeholm Vanax SuperClean Uddeholm Vanax SuperClean 1 Vanax är varumärkesskyddat bl a inom EU UDDEHOLMS AB Ingen del av denna publikation får reproduceras eller överföras i kommersiellt syfte utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren.

Läs mer

Solutions HÖJDPUNKTER

Solutions HÖJDPUNKTER Solutions Affärsområdet Solutions levererar automationsprodukter och effektiviseringslösningar till skandinavisk industri och till utvalda branscher internationellt. HÖJDPUNKTER Uppköpet av Fleximatic

Läs mer

Skapar konkurrenskraft.

Skapar konkurrenskraft. Skapar konkurrenskraft. Hela vägen från prototyp till serietillverkning På Brickpack är vi specialiserade på stansning och skärning. Från precisionsstansning med små toleranser till detaljer med större

Läs mer

Canons program för återvinning av tonerkassetter

Canons program för återvinning av tonerkassetter Canons program för återvinning av tonerkassetter Först i världen med att tillverka och dessutom återvinna tonerkassetter År 1982 tillverkade Canon som första företag tonerkassetter med allt-i-ett för personkopiatorer.

Läs mer

RAEX ANY TIME, ANY WEAR

RAEX ANY TIME, ANY WEAR RAEX ANY TIME, ANY WEAR RAEX TÄCKER DINA SLITAGEBEHOV Raex nötningsbeständiga stål är utformat för stålkonstruktioner som utsätts för hårt slitage. Raex-stålets slittåliga egenskaper kan förlänga livslängden

Läs mer

ÖMV AB AN OSTP GROUP COMPANY

ÖMV AB AN OSTP GROUP COMPANY ÖMV AB AN OSTP GROUP COMPANY Antal anställda: 65 Omsättning cirka: 90-100 MSEK PRODUKTION ÖMV är specialiserade på att producera processutrustning i rostfritt stål. Företagets produkter är uppdelade i

Läs mer

Förbättra din produktionsekonomi

Förbättra din produktionsekonomi CoroDrill 880 Förbättra din produktionsekonomi Vändskärsborr är verkligt kostnadseffektiva och med förstärkta CoroDrill 880 kan du ge verklig skjuts åt din produktionsekonomi. Den förbättrade borrkroppen

Läs mer

Hur kan vi hjälpa dig?

Hur kan vi hjälpa dig? Steel Service Center ArcelorMittal BE Group SSC AB är resultatet av ett joint venture mellan ArcelorMittal och BE Group. Vi ser en oerhörd styrka i att ingå i och vara delägda av ArcelorMittal, världens

Läs mer

Styrsystemlösningar. Katalog nr PDE2523SLSE-ca

Styrsystemlösningar. Katalog nr PDE2523SLSE-ca Styrsystemlösningar Katalog nr PDE2523SLSE-ca Vem erbjuder den effektivaste lösningen? SPECIFIKATIONER Uppbyggnad på platsen STEG 1 Kretskonstruktion STEG 6 Mekanisk konstruktion STEG 3 Specificera komponenterna

Läs mer

Funderar ni på att investera i en ny maskin? Kommande 60 sekunder kan bespara er en massa pengar...

Funderar ni på att investera i en ny maskin? Kommande 60 sekunder kan bespara er en massa pengar... Funderar ni på att investera i en ny maskin? Kommande 60 sekunder kan bespara er en massa pengar... Rätt från start En smart arbetsmetod är avgörande Rätt från start är mer än en bra idé det betyder pengar

Läs mer

BÄTTRE STÅL BÄTTRE FRAMTID. Företagspresentation 2015

BÄTTRE STÅL BÄTTRE FRAMTID. Företagspresentation 2015 BÄTTRE STÅL BÄTTRE FRAMTID Företagspresentation 2015 Möt Ovako Utvecklar högteknologiska komponentstållösningar Kunder är ledande globala tillverkare inom kullager-, tillverknings- och transportindustri

Läs mer

MötSandvik NOVEMBER 2003. Bäst i klassen Produktivitet som ledstjärna Fortsatt fokus på lönsam tillväxt Forskning i ny miljö Nytt från Sandviks värld

MötSandvik NOVEMBER 2003. Bäst i klassen Produktivitet som ledstjärna Fortsatt fokus på lönsam tillväxt Forskning i ny miljö Nytt från Sandviks värld MötSandvik NOVEMBER 2003 Bäst i klassen Produktivitet som ledstjärna Fortsatt fokus på lönsam tillväxt Forskning i ny miljö Nytt från Sandviks värld Aktuella ansikten Ny chef för Sandvik Hard Materials

Läs mer

Kvalitetsprodukter sedan 1896

Kvalitetsprodukter sedan 1896 Kvalitetsprodukter sedan 1896 Det började med hushållskärl i koppar, för att utvecklas till bryggeri- och bränneriutrustning. Idag, drygt 100 år senare, är Ekström & Son en av världens ledande tillverkare

Läs mer

Modulsystem Coromant EH

Modulsystem Coromant EH Modulsystem Coromant EH Verktygsflexibilitet för små diametrar Att komma åt delar av komponenten som är svåra att nå, och att hålla verktygsuppsättningen så kort och kompakt som möjligt, är avgörande för

Läs mer

Det här är Outokumpu

Det här är Outokumpu Det här är Outokumpu 02 Den globala ledaren inom avancerade material Våra städer blir bara större och vi reser alltmer. Befolkningtillväxten på jorden ställer allt högre krav på industrin att leverera

Läs mer

SANDVIK OM HÅLLBAR PRODUKTION OCH FRAMTIDA MÖJLIGHETER PETRA EINARSSON, VD, SANDVIK MATERIALS TECHNOLOGY

SANDVIK OM HÅLLBAR PRODUKTION OCH FRAMTIDA MÖJLIGHETER PETRA EINARSSON, VD, SANDVIK MATERIALS TECHNOLOGY SANDVIK OM HÅLLBAR PRODUKTION OCH FRAMTIDA MÖJLIGHETER PETRA EINARSSON, VD, SANDVIK MATERIALS TECHNOLOGY EVOLVING MATERIALS TO SUSTAIN THE WORLD FÖRETAGARFORUM 2015 SÄKERHETEN FRÄMST VÅRT MOTTO: NEVER

Läs mer

Vi kan erbjuda våra kunder beprövade kreativa standard- och speciallösningar

Vi kan erbjuda våra kunder beprövade kreativa standard- och speciallösningar 2 Vi kan erbjuda våra kunder beprövade kreativa standard- och speciallösningar Modern produktion kräver ständig effektivisering. Effektivisering i form av minskade produktionskostnader men också i form

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ETT FÖRETAG SOM DRIVS AV EXPERTIS OCH UPPFINNINGSRIKEDOM

VÄLKOMMEN TILL ETT FÖRETAG SOM DRIVS AV EXPERTIS OCH UPPFINNINGSRIKEDOM VÄLKOMMEN TILL ETT FÖRETAG SOM DRIVS AV EXPERTIS OCH UPPFINNINGSRIKEDOM SÄKERHETEN FRÄMST Sandviks målsättning är att våra medarbetare, miljön vi arbetar i, våra kunder och våra leverantörer inte ska komma

Läs mer

ROSTFRI TRÅD. Vi levererar kvalitet service och trygghet

ROSTFRI TRÅD. Vi levererar kvalitet service och trygghet ROSTFRI TRÅD Vi levererar kvalitet service och trygghet PRODUKTERNA är rostfri valstråd och dragen tråd 2 Rostfri valstråd och dragen tråd från Fagersta Stainless finns inom en mängd olika användningsområden

Läs mer

ARNON HAR BETJÄNAT SINA KUNDER I NÄSTAN FYRA ÅRTIONDEN, SEDAN 1978 DÅ TAMPEREEN KESKUSTEKNIIKKA OY INLEDDE SIN VERKSAMHET I TAMMERFORS.

ARNON HAR BETJÄNAT SINA KUNDER I NÄSTAN FYRA ÅRTIONDEN, SEDAN 1978 DÅ TAMPEREEN KESKUSTEKNIIKKA OY INLEDDE SIN VERKSAMHET I TAMMERFORS. ARNON HAR BETJÄNAT SINA KUNDER I NÄSTAN FYRA ÅRTIONDEN, SEDAN 1978 DÅ TAMPEREEN KESKUSTEKNIIKKA OY INLEDDE SIN VERKSAMHET I TAMMERFORS. SEDERMERA HAR ARNON EXPANDERAT OCH BLIVIT EN BETYDANDE INTERNATIONELL

Läs mer

proplate CUTTING ON THE CUTTING EDGE

proplate CUTTING ON THE CUTTING EDGE proplatecutting ON THE CUTTING EDGE Vi är experter på skärning i stål Tack vare en industrialiserad produktion med maskiner som går dygnet runt, året runt kan vi erbjuda flexibel tillverkning med skärning

Läs mer

Välkomna till Merx Din samarbetspartner vid högteknologisk tillverkning

Välkomna till Merx Din samarbetspartner vid högteknologisk tillverkning Välkomna till Merx Din samarbetspartner vid högteknologisk tillverkning År 1989 bildades Merx Svenska AB av Hans Hammargren och Thomas Smedberg. Tillverkningen startade i mindre skala och nu tjugosex år

Läs mer

Inte en chans för stål! De exklusiva WTX-UNI Högprestandaborren klarar de besvärligaste kraven! Nya produkter för skärteknikern

Inte en chans för stål! De exklusiva WTX-UNI Högprestandaborren klarar de besvärligaste kraven! Nya produkter för skärteknikern New 2015-09-01 Nya produkter för skärteknikern Inte en chans för stål! De exklusiva WTX-UNI Högprestandaborren klarar de besvärligaste kraven! WNT Scandinavia AB Munkerödsvägen 27 444 32 Stenungsund Tel.

Läs mer

Stål en del av vår vardag

Stål en del av vår vardag Stål en del av vår vardag Stål finns i det mesta vi har runtomkring oss, bilar, strykjärn, mobiler, bestick och gatlampor. Produkter som inte innehåller stål är ofta plastprodukter som tillverkats i stålformar.

Läs mer

Nexa Autocolor Din affärspartner INNOVATIVE REPARATIONSLÖSNINGAR

Nexa Autocolor Din affärspartner INNOVATIVE REPARATIONSLÖSNINGAR Din affärspartner INNOVATIVE REPARATIONSLÖSNINGAR Ledande inom färg, lack och verkstadsoptimering Nexa Autocolor är en av världens ledande färgleverantörer och finns i över 147 länder. Nexa Autocolor har

Läs mer

OMSLAGSBILDEN Omslagsbilden visar tre representanter för den globala verkstadskoncernen Sandvik. Från vänster:

OMSLAGSBILDEN Omslagsbilden visar tre representanter för den globala verkstadskoncernen Sandvik. Från vänster: Sandvik Årsredovisning 2003 OMSLAGSBILDEN Omslagsbilden visar tre representanter för den globala verkstadskoncernen Sandvik. Från vänster: Tarja Heino,44år, Sandvik Mining and Construction, Åbo, Finland.

Läs mer

Sandvik Årsredovisning 1999

Sandvik Årsredovisning 1999 Sandvik Årsredovisning 1999 Omslagsbild Sandvik ett kunskapsföretag Sandviks avancerade produkter är resultatet av ett omfattande kunnande inom många olika områden. Forskning, utveckling och kvalitetssäkring

Läs mer

Dränkbara slitstarka pumpar för uthyrning, bygg och anläggning, tunnelarbeten, gruvor och andra krävande användningsområden

Dränkbara slitstarka pumpar för uthyrning, bygg och anläggning, tunnelarbeten, gruvor och andra krävande användningsområden Dränkbara slitstarka pumpar för uthyrning, bygg och anläggning, tunnelarbeten, gruvor och andra krävande användningsområden Länspumpar: Minex Minette Minor Major Master Matador Master S Maxi Magnum Slampumpar:

Läs mer

Dekaler Skyltar Emblem Metabrite TM Overlayer Frontpaneler Membranpaneler Pekskärmar E.L - lampor

Dekaler Skyltar Emblem Metabrite TM Overlayer Frontpaneler Membranpaneler Pekskärmar E.L - lampor Dekaler Skyltar Emblem Metabrite TM Overlayer Frontpaneler Membranpaneler Pekskärmar E.L - lampor Välkommen till Danielson DANIELSON levererar industriell grafik för all typ av produktmärkning. Screentryckning

Läs mer

Sandvik Årsredovisning 2000

Sandvik Årsredovisning 2000 Sandvik Årsredovisning 2000 SANDVIK ETT KUNSKAPSFÖRETAG Sandvik är ett högteknologiskt företag med avancerade produkter och välkända varumärken. Bakom koncernens framgångar står många kvalificerade medarbetare

Läs mer

Kontrollerad mobilitet

Kontrollerad mobilitet Kontrollerad mobilitet Kommunala fordon Med fokus på Arbetsmaskiner Lant- och skogsbruk Transport och logistik Övertygande Mobil styrteknik fungerar tack vare att alla komponenter är perfekt samtrimmade.

Läs mer

DIGITALISERAD INDUSTRI EFFEKTIVITET OCH KUNDNYTTA

DIGITALISERAD INDUSTRI EFFEKTIVITET OCH KUNDNYTTA DIGITALISERAD INDUSTRI EFFEKTIVITET OCH KUNDNYTTA VÄRLDSLEDANDE POSITIONER INOM FÖLJANDE OMRÅDEN SKÄRANDE METALLBEARBETNING GRUV- OCH BERGBRYTNING AVANCERAD MATERIALKUNSKAP 2 ÖKAD PRODUKTIVITET, LÖNSAMHET

Läs mer

Tonsjökvalitet för din framgångs skull

Tonsjökvalitet för din framgångs skull Tonsjökvalitet för din framgångs skull 2 Vilken produkt ska vi göra åt dig? Oavsett om du behöver en enda produkt, till exempel ett högpresterande hjulnav för en extrem sportbil eller en oändlig serie

Läs mer

10 % Överlägsen systemeffektivitet Ett nytt sätt att minska kostnaderna Micro Plate -värmeväxlare för värmesystem. mphe.danfoss.

10 % Överlägsen systemeffektivitet Ett nytt sätt att minska kostnaderna Micro Plate -värmeväxlare för värmesystem. mphe.danfoss. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Överlägsen systemeffektivitet Ett nytt sätt att minska kostnaderna Micro Plate -värmeväxlare för värmesystem 10 % Bättre värmeöverföring Tack vare en innovativ plåtkonstruktion

Läs mer

Specialisten på skärande bearbetning

Specialisten på skärande bearbetning Specialisten på skärande bearbetning Företaget Ekets Ekets är ett av Sveriges 10 största företag när det gäller skärande bearbetning. Vi har en kapacitet på 500.000 timmar i mer än 100 CNC-styrda maskiner.

Läs mer

Pressinformation. SANDVIK AB Delårsrapport andra kvartalet 2001

Pressinformation. SANDVIK AB Delårsrapport andra kvartalet 2001 Pressinformation SANDVIK AB Delårsrapport andra kvartalet 2001 Fortsatt hög orderingång och fakturering. Rekordresultat, 1 635 MSEK efter finansnetto, +18 % exkl. jämförelsestörande poster. Bättre resultat

Läs mer

Sandgjutet Aluminiumgjutgods

Sandgjutet Aluminiumgjutgods Sandgjutet Aluminiumgjutgods Om oss: GAP är ett företag som erbjuder full kundservice; från design och utveckling av detaljen som ska gjutas, till leverans av färdigt bearbetade, målade och testade artiklar.

Läs mer

Högskoleingenjör Bergsskoletekniker Tekniskt basår

Högskoleingenjör Bergsskoletekniker Tekniskt basår BERGSSKOLAN Utbildning inom berg och metall sedan 1830 Högskoleingenjör Bergsskoletekniker Tekniskt basår VID BERGSSKOLAN I FILIPSTAD En Skandinaviens del av nordligaste tekniska univ Luleå Forskning tekniska

Läs mer

Specialisten på lönsam industriautomation

Specialisten på lönsam industriautomation Specialisten på lönsam industriautomation Projektledning, konstruktion, tillverkning och driftsättning av robotautomation, specialmaskiner och fixturer. Välkommen till Arho AB Jag är glad över att få presentera

Läs mer

ECUline. Tel edeco.se

ECUline. Tel edeco.se ECUline 2019 Tel 054-55 80 00 Kvalitet från ledande tillverkare MILLER GmbH. En av Europas bästa och största tillverkare av hårdmetallborr Tillverkning sker i de senaste och bästa CNC verktygsslipmaskiner

Läs mer

Advanced Forming Presshärdning

Advanced Forming Presshärdning Advanced Forming Presshärdning AVANCERAD FORMNING FÖR FORDONSINDUSTRIN När dina kunder sätter hård press på vikt och hållfasthet De ständigt ökade kraven på lättare plåtdetaljer med högre hållfasthet sätter

Läs mer

SPECIALISTER INOM YTBEHANDLING AV METALL LEVERANTÖR TILL FLERA VÄRLDSLEDANDE FÖRETAG

SPECIALISTER INOM YTBEHANDLING AV METALL LEVERANTÖR TILL FLERA VÄRLDSLEDANDE FÖRETAG SPECIALISTER INOM YTBEHANDLING AV METALL LEVERANTÖR TILL FLERA VÄRLDSLEDANDE FÖRETAG VILKA ÄR VI OCH VAD KAN VI PÅ YTCENTER HJÄLPA DEJ MED? Ytcenter är ett företag där alla har mer än 30 års erfarenhet

Läs mer

PROJEKTMODELLEN 1. BEHOVSANALYS 3. DESIGNFAS 5. FÖRSERIE 4. PROTOTYP 6. LEVERANS 2. PROJEKTPLAN

PROJEKTMODELLEN 1. BEHOVSANALYS 3. DESIGNFAS 5. FÖRSERIE 4. PROTOTYP 6. LEVERANS 2. PROJEKTPLAN Under drygt 40 år har vi, tillsammans med ledande tillverkare, kunnat erbjuda hög applikationskunskap och specialist- PROJEKTMODELLEN Helag marknadsför ett brett program av kontaktdon och kapslingar till

Läs mer

Vill du bidra och påverka? Vi har DRÖMJOBB till dig!

Vill du bidra och påverka? Vi har DRÖMJOBB till dig! Vill du bidra och påverka? Vi har DRÖMJOBB till dig! Swerims mål är att vara en kompetenta medarbetare i Måste man vara disputerad för att arbeta med forskning hos er? Nej, det behöver man inte. Hos oss

Läs mer

Bättre tillförlitlighet vid djupare avstickning

Bättre tillförlitlighet vid djupare avstickning Bättre tillförlitlighet vid djupare avstickning Prioriterade användarkrav...... vid djupare avstickning var något man tog hänsyn till redan tidigt under utvecklingen av det nya konceptet. Resultatet bygger

Läs mer

KRÄV MER AV DITT SLITSTARKA STÅL

KRÄV MER AV DITT SLITSTARKA STÅL KRÄV MER AV DITT SLITSTARKA STÅL SLITSTARKT STÅL FÖR KRÄVANDE PRODUKTER Slitstarkt Raex-stål är utformat för att klara även de mest krävande förhållanden, där stålkonstruktioner utsätts för nötning och

Läs mer

exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet

exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet Naturligtvis ligger vår utvecklings- och produktionsenhet i låsstaden Eskilstuna. Var annars? Vi brinner för innovation som gör vardagen enklare

Läs mer

Vår kunskap blir din konkurrensfördel

Vår kunskap blir din konkurrensfördel Vår kunskap blir din konkurrensfördel Ett teknikkonsultföretag för processindustrin Improvus ett teknikkonsultbolag Improvus har sin bas i Stockholm och verkar i hela Europa. Vi är specialiserade inom

Läs mer

Q-System materialhantering

Q-System materialhantering Q-System materialhantering Vägen till framtiden går genom intern materialhantering och logistik En totalleverantör som har kunskap om din produktionsprocess och dina problemställningar och därför kan diskutera

Läs mer

Den riktiga styrkan sitter under ytan

Den riktiga styrkan sitter under ytan Gäller från 2012/06/15-2012/11/14 SE 3/2012 Den riktiga styrkan sitter under ytan SVETS & SPÄNNSYSTEM System 28 Professional Extreme för högsta krav Professionel Extreme är... Bästa kvalitet och hårdare

Läs mer

Ingredienser för livet

Ingredienser för livet Ingredienser för livet 1 Början Ägget är starten för många av jordens levande varelser. Dess egenskaper är till nytta även för det redan levande. För omkring 70 år sedan kläcktes ur ägget en affärsidé

Läs mer

Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare.

Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare. Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare. Den geniala idén! Förslutning av fat för vår kund Crown Pakkus OY

Läs mer

Sandvik en global ledare

Sandvik en global ledare Forskningsinfrastrukturen - hur kan den användas för att ge möjligheter för utveckling inom svensk industri Maria Åstrand en global ledare - koncernen Construction Machining Solutions Materials Technology

Läs mer

SÅGVERK & TRÄINDUSTRI. Komponenter och detaljer av plast

SÅGVERK & TRÄINDUSTRI. Komponenter och detaljer av plast SÅGVERK & TRÄINDUSTRI Komponenter och detaljer av plast Minska underhållskostnaderna och öka driftsäkerheten Med tillstånd av C.Gunnarssons Verkstads AB, Vislanda Plast har många unika egenskaper. Genom

Läs mer

Sandviks Värld 09/10

Sandviks Värld 09/10 Sandviks Värld 09/10 Innehåll 1 Året i korthet 2 Detta är Sandvik 4 Koncernchefens kommentar 6 Affärsidé, mål och strategier 10 Marknad 12 Sandvik Tooling 15 Sandvik Mining and Construction 18 Sandvik

Läs mer

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren PM i Punktsvetsning Produktutveckling 3 KPP039 HT09 Lärare: Rolf Lövgren Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Svetsning...3 Historia...3 Medeltiden...3 1800-talet...3 1900-talet...3 Resistanssvetsning...3

Läs mer

Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET

Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning

Läs mer

Sandvik Aktiebolag; (publ) ORGANISATIONSNUMMER 556000-3468

Sandvik Aktiebolag; (publ) ORGANISATIONSNUMMER 556000-3468 Sandvik Årsredovisning 1997 Sandvik Aktiebolag; (publ) ORGANISATIONSNUMMER 556000-3468 Årsredovisning 1997 Innehåll 1997 i sammandrag... 2 Detta är Sandvik... 4 Sandvik-aktien... 8 Koncernchefens kommentar...

Läs mer