Bättre tillförlitlighet vid djupare avstickning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bättre tillförlitlighet vid djupare avstickning"

Transkript

1 Bättre tillförlitlighet vid djupare avstickning Prioriterade användarkrav vid djupare avstickning var något man tog hänsyn till redan tidigt under utvecklingen av det nya konceptet. Resultatet bygger på ett brett engagemang från branschen, med fokus på följande krav: Bearbetningssäkerhet, som har högsta prioritet Verktygslivslängden, som är viktig för att säkerställa ett tillfredsställande antal passeringar per egg Användarvänliga verktyg och ett omfattande program där det är lätt att välja rätt och som omfattar så många applikationer, maskiner och material som möjligt Det stångmaterial som går till spillo vid ingreppet måste minimeras Bra och tillförlitlig spånkontroll och spåntransport Verktygsöverhäng är en av de viktigaste faktorerna som alltid ska minimeras vid bearbetning. Men vid avstickning av stänger med stor diameter, och när man måste ha förlängd räckvidd, är långa överhäng oundvikliga. Detta innebär att det är upp till verktyget att kompensera för arbetets inbyggda instabilitet och sörja för en säker, tillfredsställande bearbetning som även är konkurrenskraftig. I dag krävs ett avstickningssystem som är specialiserat på djup och överhäng. Tillfredsställande ytjämnhet också vid krävande uppgifter Optimerad produktivitet, låga bearbetningskostnader per passering med hög effektivitet, precis som i övrig bearbetning.

2 Hur har dessa villkor uppfyllts i det nya verktygskonceptet? Kraven på ett avstickningsverktyg ökar i tack med ingreppsdjupet och därför måste verktyget vara fokuserat på större djup och verktygsutstick för att arbetet ska lyckas. I det här sammanhanget pratar vi om stickdjup för diametrar på minst 38 mm (1,49 tum) på en svarv där stångmatningsmaskiner dominerar, och 32 mm (1,25 tum) på automatsvarvar. Vid avstickning finns det tre stadier av stickning: den huvudsakliga långa passeringen, genom det mesta av stången stadiet när man närmar sig slutet av passeringen det korta stadiet precis innan man når centrumlinjen. Alla tre ställer specifika krav på verktyget och måste tas med i beräkningen när man tar fram en ny generation. I huvudpasseringen ingår skäreggens hållbarhet, skärförloppet, spånkontrollen och spånavgången, som bidrar till en effektiv process, säkerhet och tillfredsställande ytjämnhet. Resultatet beror på verktygets konstruktion och den tekniska nivån. Stadiet när man närmar sig slutet av passeringen är delvis appliktionsberoende, med lämplig programmering och vissa hänsynstaganden som måste göras eftersom de har enorm påverkan på verktygslivslängden och bearbetningssäkerheten. Slutet av passeringen kräver också en förberedande programmering eftersom det här steget ställer stora krav på avstickningsverktyget. Skäreggens styrka, motståndskraft mot löseggsbildning på skäret och skärbeläggningens hållbarhet är alla avgörande faktorer. De måste också kombineras med att man åstadkommer skärsortskapacitet för höga hastigheter och matningar under huvudpasseringen.

3 Ett jättekliv framåt inom avstickningsteknik Bakgrunden till dagens utveckling är Sandvik Coromants roll som pionjär och marknadsledare inom vändbara avsticknings- och spårsvarvningsverktyg. Det första verktyget introducerades 1976 och de efterföljande generationerna av Coromants koncept med avsticknings- och spårsvarvningsverktyg har fortsatt att höja prestandaoch resultatnivåerna sedan dess. Omfattande erfarenhet från utvecklingen och från arbetet inom branschen med att lösa och optimera operationerna har utgjort en bas för det stora kliv framåt som CoroCut QD-konceptet nu innebär. CoroCut QD är en unik ny utveckling av verktyg för avstickning av stänger med större diameter och optimering av ingrepp som kräver längre verktygsöverhäng, t.ex. när man går förbi en subspindel. Under utvecklingen av konceptet uppfylldes ett antal kriterier. Det är nu en ny, speciell del och utökning av det etablerade Coro Cut-systemet av verktyg för avstickning, spårstickning, svarvning och planspårsvarvning. Faktorer som påverkar skärutvecklingen Precis som i all modern bearbetning är skärutvecklingen en viktig faktor när man tar fram ett nytt koncept. Särskilda djupgående avstickningsskär med nya geometrier för alla material, spånbrytning vid behov och wiperskäreggar för ytjämnhet är kritiska faktorer idag. Skär har också utvecklats för att utnyttja de precisionsinriktade skärvätskestrålarna som ingår i CoroCut QD-konceptet till max. Lägre skärkrafter genereras med spånkontroll för effektiv transport. Nya förbättrade skärsorter har tagits fram för programmet, där beläggningsskiktets vidhäftning och egglinjesäkerheten har prioriterats för att bättre klara av alla stegen i avstickningen. Ett brett sortiment av skär där man enkelt väljer rätt ger en bra utgångspunkt och goda optimeringsmöjligheter.

4 Bladbegränsningarna har lösts Det krävs relativt smala blad vid avstickning men hur smala kan de vara utan att riskera säkerheten och begränsa funktionen? Bakgrunden till den här verktygsdimensionen är att materialbesparingar ofta är en viktig faktor vid avstickning av stångmaterial. Med CoroCut QD har vi skapat en ny balans mellan bladbredd och prestanda, delvis tack vare utvecklingen av bladmaterial där bättre ingrepp med skären samt bättre skärinfästning och stöd är viktiga faktorer. Bladens nya verktygsstållegering har avsevärt högre motståndskraft mot utmattning och avböjning och bättre skärlägesegenskaper. Kvaliteten på skärinfästningens konstruktion spelar en stor roll här och QD-skenans placering ger en ny nivå av prestanda, skärinfästning, precision och tillförlitlighet. Det nya gränssnittet mellan blad och skär möjliggör bladbredder på ner till 2 mm för djupa avstickningar. Högtryckstillförsel av skärvätska är ett område där Sandvik Coromant har gått i täten och lett utvecklingen av ett antal verktygstyper under många år. Konceptet har nu förädlats till en högteknologisk konstform. Skärvätskan tillförs och riktas genom munstycken där precisionsstrålar gör stor skillnad för bearbetningens prestanda. Detta gäller även när skärvätskan levereras med ett avsevärt lägre tryck än det rekommenderade på 70 bar. CoroCut QD-konceptet utnyttjar högtryckstillförsel av skärvätska med hög precision optimalt genom att strålarna riktas underifrån och ovanifrån för att underlätta bearbetningsprocessen, spånkontrollen och begränsa verktygsförslitningen. Skärvätskan tillförs invändigt via verktygsbladets insida och hamnar på så sätt där den gör mest nytta. Detta möjliggör bättre prestanda,med segare skärsorter och högre skärdata. Användarvänliga verktyg blir allt populärare tack vare att de minskar maskinstoppen, gör korrekta verktygsväxlingar enklare och säkrare och underlättar inställning och uppriggning. QD-skengränssnittet som garanterar exakt, fast skärinfästning gör det nya konceptet verktygsväxlingen enkel och säker. Detta innebär hundraprocentigt säkra skärbyten utan momentkontroll och enkel bladjustering tillsammans med en mycket exakt skärvätskeanslutning enligt principen plug-and-play. Tekniken passar det flesta maskiner och avlastar operatören samt gör arbetet och verktygsrummet säkrare. Dessutom ökar produktiviteten tack vare green-light machining den gröna lampan lyser helt enkelt längre.

5 Ny potential för säkerhet och effektivitet Precis som vid vissa andra bearbetningar där slanka verktyg sticker ut utanför synfältet, in i materialet, vid ingreppet finns det ofta en tendens att underprestera för att vara på den säkra sidan. Rädslan för att ett känsligt verktyg ska utsättas för alltför höga påfrestningar är ett naturligt fenomen inom skärande bearbetning. Men det är något som man kan komma över genom korrekt applikation och genom att lita på ett kvalificerat koncept med bevisad funktion. CoroCut QD är resultatet av en kombination och koordination av framsteg inom skärande bearbetningsteknik. Konceptet är inte bara mer tillförlitligt vid djupare avstickningar, det är dessutom materialbesparande under hela sin betydligt längre verktygslivslängd. Sist men inte minst får man också högre produktivitet tack vare högre prestanda och förenklad, säker hantering och valprocess.

Det produktiva alternativet. Gängning för alla behov

Det produktiva alternativet. Gängning för alla behov Det produktiva alternativet Gängning för alla behov Ett verktyg för alla tillfällen Våra gängningslösningar är din nyckel till högre produktivitet inom fler områden än någonsin. Ta till exempel CoroThread

Läs mer

SECO NEWS SUMMARY 2014-2 PRODUKTIVA VERKTYG & OMFATTANDE KUNSKAP

SECO NEWS SUMMARY 2014-2 PRODUKTIVA VERKTYG & OMFATTANDE KUNSKAP SECO NEWS SUMMARY 2014-2 PRODUKTIVA VERKTYG & OMFATTANDE KUNSKAP LÖSNINGAR OCH SUPPORT Genom att välja Seco får du mer än bara ett komplett utbud av verktyg för skärande bearbetning och specialistkunskaper.

Läs mer

SECO NEWS SUMMARY 2015-1 PRODUKTIVITETEN DU BEHÖVER & KUNSKAP DU KAN LITA PÅ

SECO NEWS SUMMARY 2015-1 PRODUKTIVITETEN DU BEHÖVER & KUNSKAP DU KAN LITA PÅ SECO NEWS SUMMARY 2015-1 PRODUKTIVITETEN DU BEHÖVER & KUNSKAP DU KAN LITA PÅ 2007 lanserade Seco Duratomic -teknologin. För den här revolutionerande beläggningstekniken använder sig Seco av de banbrytande

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

användning av medicinteknik

användning av medicinteknik Rapport 2015:2 Mot en mer effektiv och jämlik användning av medicinteknik om nyttan med hälsoekonomiska Mot en bedömningar mer effektiv av och medicinteknik jämlik användning av medicinteknik om nyttan

Läs mer

Tryckluftsprodukter. Kvalitet, prestanda och säkerhet. tryckluft

Tryckluftsprodukter. Kvalitet, prestanda och säkerhet. tryckluft Tryckluftsprodukter Kvalitet, prestanda och säkerhet tryckluft Med nästan 60 år i branschen finns CEJN över hela världen och vi är stolta över att vi fortfarande är made in Sweden. DETTA ÄR CEJN SNABBKOPPLINGAR

Läs mer

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan Dags att fylla digitaliseringen med innehåll En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan 1 Skolan måste digitaliseras Ingen har kunnat undgå att skolan har problem. Ingen har kunnat missa att den svenska

Läs mer

Större, starkare, snabbare, bättre

Större, starkare, snabbare, bättre ett affärs- och teknikmagasin från sandvik coromant 1/15 innovation: Tryck på "print" Större, starkare, snabbare, bättre Ny teknik leder till enorma tidsbesparingar vid Siemens tillverkning av gasturbinhus.

Läs mer

Betonggjutning i kall väderlek. Temperaturens betydelse

Betonggjutning i kall väderlek. Temperaturens betydelse Betonggjutning i kall väderlek Temperaturens betydelse Betongens hållfasthetstillväxt Vid all betonggjutning är de närmaste timmarna och dagarna efter gjutningen avgörande för betongens hållfasthetstillväxt.

Läs mer

Förutsättningar för stöd till bredband på Värmdö landsbygd

Förutsättningar för stöd till bredband på Värmdö landsbygd Förutsättningar för stöd till bredband på Värmdö landsbygd 2015-04-21 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Syfte... 1 Nuläge Värmdö Kommun... 2 Bredbandsstödet... 4 Kartläggning och områdesindelning i Värmdö

Läs mer

Se människan i verksamheten olikhet som tillgång

Se människan i verksamheten olikhet som tillgång Se människan i verksamheten olikhet som tillgång Organisation, kultur och struktur påverkar alla 4 Försök själv 5 Gör alla delaktiga 7 Konsultstöd kan behövas 7 Glädjande resultat en liten insats kan göra

Läs mer

Vi antar utmaningen UDDEHOLMS VERKTYGSSTÅL FÖR SMIDE

Vi antar utmaningen UDDEHOLMS VERKTYGSSTÅL FÖR SMIDE Vi antar utmaningen UDDEHOLMS VERKTYGSSTÅL FÖR SMIDE Det handlar om århundraden av erfarenhet. Om passion, mod och viljan att göra skillnad. UDDEHOLMS AB No part of this publication may be reproduced or

Läs mer

Hur kan ny kunskap komma till bättre användning i skolan, Del I

Hur kan ny kunskap komma till bättre användning i skolan, Del I 1 Utdrag från rapport från utbildningsutskottet 2012/13:RFR10 Hur kan ny kunskap komma till bättre användning i skolan, Del I Sammanfattning 1 Genom forskning får vi hela tiden ny kunskap som kan vara

Läs mer

Svensk Produktionsforskning 2020

Svensk Produktionsforskning 2020 Teknikföretagen produktionsforskning Svensk Produktionsforskning 2020 strategisk forskningsagenda Förord Produktion i världsklass är en förutsättning för att svensk tillverkningsindustri ska kunna konkurrera

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Foto: Urban Orzolek Arbetsmiljöverket har arbetat med ett mål- och visionsprojektet mellan februari och augusti 2008.

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

Varför innovera. och inte bara göra mera? Om innovation i offentlig sektor

Varför innovera. och inte bara göra mera? Om innovation i offentlig sektor Varför innovera och inte bara göra mera? 1 Governo är ett managementkonsultföretag med fokus på offentlig sektor. Vår vision är att vara den naturliga samarbetspartnern för beslutsfattare som driver förändring

Läs mer

Integrerad. - På väg mot kommunal och regional hållbarhet -

Integrerad. - På väg mot kommunal och regional hållbarhet - Integrerad styrning - På väg mot kommunal och regional hållbarhet - En kortfattad introduktion till en modell för ett integrerat ledningssystem, som hjälper kommuner och regioner att integrera aspekter

Läs mer

Skapa en effektivare organisation genom att avskaffa de årliga medarbetarsamtalen - Adobes Norden-vd Stefan Dahlgren berättar hur

Skapa en effektivare organisation genom att avskaffa de årliga medarbetarsamtalen - Adobes Norden-vd Stefan Dahlgren berättar hur Skapa en effektivare organisation genom att avskaffa de årliga medarbetarsamtalen - Adobes Norden-vd Stefan Dahlgren berättar hur Stefan Dahlgren, VD Adobe Nordic Operations, berättar om hur check-ins

Läs mer

Progressionen i teknikämnets centrala innehåll

Progressionen i teknikämnets centrala innehåll Det centrala innehållet i kursplanen anger vilket obligatoriskt innehåll som ska behandlas i undervisningen. Det är strukturerat så att det visar på en progression. Det innebär att innehållet vidgas och

Läs mer

MötSandvik SEPTEMBER 2005. Stark tillväxt Aktieinlösen CFO har ordet Vinnande lag i Brasilien Nytt från Sandviks värld

MötSandvik SEPTEMBER 2005. Stark tillväxt Aktieinlösen CFO har ordet Vinnande lag i Brasilien Nytt från Sandviks värld MötSandvik SEPTEMBER 2005 Stark tillväxt Aktieinlösen CFO har ordet Vinnande lag i Brasilien Nytt från Sandviks värld * Procentuell förändring jämfört med samma kvartal föregående år i fast valuta för

Läs mer

Hydraulhammare i HB-serien Smaka på den verkliga kraften. Lägre vikt, mer kraft, det är vårt recept!

Hydraulhammare i HB-serien Smaka på den verkliga kraften. Lägre vikt, mer kraft, det är vårt recept! B RANGE Hydraulhammare i HB-serien Smaka på den verkliga kraften Lägre vikt, mer kraft, det är vårt recept! Energieffektivitet är huvudingrediensen Lägre vikt, mer kraft, det är vårt recept! Förhållandet

Läs mer

Lärande och utveckling i vardagen. förutsättningar och verktyg

Lärande och utveckling i vardagen. förutsättningar och verktyg Lärande och utveckling i vardagen förutsättningar och verktyg Om Carpe - bakgrund I detta material nämns Carpe som en enhet. Fram till och med 30 juni 2014 består Carpe av två delar, Forum Carpe och projekt

Läs mer

Verksam. Systematisk process för att mäta och utveckla effektiva samverkanssystem

Verksam. Systematisk process för att mäta och utveckla effektiva samverkanssystem Verksam Systematisk process för att mäta och utveckla effektiva samverkanssystem Sammanfattning Verksam är en guide för att utveckla effektiva samverkanssystem baserat på verktyget System Quality and Performance

Läs mer

Även bra butiksljus åldras.

Även bra butiksljus åldras. Även bra butiksljus åldras. Med rätt underhåll har du alltid ett säljande ljus! Med rätt underhåll har du alltid ett säljande butiksljus Bra butiksljus skapar intresse, lyfter fram produkterna på bästa

Läs mer

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm.

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Frågor och svar Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Varför behövs en ny skolplattform? Skolans verksamhetssystem behöver förnyas. Dagens system är

Läs mer

Så blir framtidens inköp

Så blir framtidens inköp Whitepaper Så blir framtidens inköp En mer strategisk yrkesroll, ökade hållbarhetskrav och kraftfullare system det är några förändringar inköpare kan vänta sig i framtiden. Läs mer på visma.se/proceedo

Läs mer

FORSKNING I KORTHET 2014:2. Bedömning för lärande en vägledning utifrån aktuell forskning. av Andreia Balan och Anders Jönsson

FORSKNING I KORTHET 2014:2. Bedömning för lärande en vägledning utifrån aktuell forskning. av Andreia Balan och Anders Jönsson FORSKNING I KORTHET 2014:2 Bedömning för lärande en vägledning utifrån aktuell forskning av Andreia Balan och Anders Jönsson Forskning i korthet 2014:2 Bedömning för lärande en vägledning utifrån aktuell

Läs mer

Varför isolera? Bevara din energi

Varför isolera? Bevara din energi Varför isolera? Bevara din energi Se över klimatskärmen! Varför isolera? Ibland glöms det bort vilka stora effekter en bra isolerad bostad kan innebära i sparade energikostnader, bättre inomhusmiljö, ökat

Läs mer