NOLLEHANDBOK MEDICINSK BIOLOGI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NOLLEHANDBOK MEDICINSK BIOLOGI"

Transkript

1 NOLLEHANDBOK MEDICINSK BIOLOGI

2 CHECKLISTA Detta bör Nollan ha fixat och ha koll på tills vi ses första dagen: Att vi ses framför stora scenen i trädgårdsföreningen klockan Nolleskylten (mycket viktigt, Nollan). Ha tränat på nollesången (också mycket viktigt). Sett till att du har en sovplats. Om inte, bläddra fram och ring en jourfadder. Ingen Nollan ska behöva vara hemlös. En cykel kan vara bra att ta med första dagen. Har Nollan inte införskaffat cykel till första dagen så lovar faddrarna snällt att hålla den cykellösa Nollans hand. Kläder efter väder, Nollan. Finkläder (klart Nollan vill vara fin på finalsittningen OBS! Nollan kan känna att Nollan har fått dubbla budskap om var Nollan skall vara allra första dagen. Nu skall Nollan få höra: första dagen ska Nollan träffa sina klasskamrater och faddrar framför stora scenen i trädgårdsföreningen klockan Det är allt Nollan behöver veta Om ni har några frågor slå en signal till jourfaddrarna, de hjälper gärna till (Se "kontaktinformation").

3 FADDRARNA HÄLSAR NOLLAN VÄLKOMMEN Gratulerar Nollan! Nollan har lyckats med bedriften att komma in på en av Sveriges främsta utbildningar, Medicinsk Biologi vid Linköpings Universitet. Detta tycker vi är mycket bra. Även om vi faddrar är mycket intelligenta och världsvana så vet vi dock hur Nollan har det. Vi har också varit Nollan, Nollan. Vi vet att Nollan finner det läskigt så här i början. Nollan behöver dock inte oroa sig, för det är därför vi finns här! Faddrarna är till för att lugna Nollan och för att hjälpa Nollan med alla Nollans problem och för att visa Nollan vad en MedBi:are är. Faddrarna är till för att hålla Nollan sällskap dag som natt så att Nollan aldrig känner sig ensam. Faddrarna är också till för att ordna så att Nollan hittar hem varje kväll och så att Nollan inte irrar bort sig i Linkan. Eftersom vi vet att Nollan saknar den världsvana och kunskap som vi faddrar besitter så delger vi Nollan alla våra kunskaper, om Nollan bara frågar. Nollan kommer att få träffa faddrarna första gången i trädgårdsföreningen första dagen. Nolle-P är den prövning som alla Nollan måste genomgå innan Nollan accepteras som en fullvärdig MedBi:are. När Nollan överlevt Nolle-P kommer Nollan att få kliva upp ett steg då blir Nollan T 1:a! Under Nollans två första veckor kommer alla Nollan att lära känna varandra, studentlivet, staden Linkan och sig själva. För att lyckas med detta kommer Nollan att få sjunga, leka, festa och gå på sittningar. Något som ska påpekas är att MedBi:s Nolle-P inte alls ska förväxlas med de förnedringsdagar som vanligtvis inleder gymnasieåren. Allt som händer på Nolle-P är helt frivilligt och om Nollan känner sig förnedrad ska Nollan vända sig till närmsta fadder. Faddrarna känner du igen på deras fina gröna overaller. Andra Nollan känner Nollan igen genom nolle-skylten. Under Nolle-P kommer alkohol att konsumeras i varierande mängd. Även detta är såklart helt frivilligt och om Nollan vill slippa huvudvärken dagen efter så kommer ingen att döma Nollan för det, Nollan kommer att ha kul i vilket fall. Det finns alltid nyktra faddrar som vakar över nolleflocken, så Nollan behöver inte vara orolig. Vissa av aktiviteterna under Nolle-P, t.ex. sittningarna, kommer att kosta en mindre summa pengar, så ta med dig plånboken Nollan. Om Nollan inte har någonstans att ta vägen första veckorna så finns det alltid faddrar som har en ledig soffa. Ring till jourfaddrarna så hjälper de till, Nollan. Nollan ska inte missa något bara för att Nollan inte har någonstans att sova.

4 DEFINITION AV MEDICINSK BIOLOGI Om Nollans vänner undrar vad det är Nollan egentligen ska syssla med tre år framöver, kan Nollan svara: En forskningsinriktad utbildning som ger fördjupade kunskaper från minsta cellnivå till hur organsystem och kroppen i helhet fungerar. Därtill behandlas hur olika främmande och utomstående ämnen påverkar olika delar av kroppen. Utbildningen är ofta inriktad mot människans system men även livsprocessen hos olika modelldjur och växter behandlas. Då utbildningen även innehåller en rad laborativa moment lämpar den sig speciellt för arbete inom medicinsk forskning, utveckling av nya läkemedel eller som utvecklingsansvarig på medicinska laboratorier. Detta är den officiella definitionen av Medicinsk Biologi vid Linköpings Universitet.

5 NÅGRA ORD TILL NOLLANS MAMMA Faddrarna kommer att ta väl hand om mammas Nollan. Faddrarna kommer att hjälpa mammas Nollan och se till att mammas Nollan har det bra under Nolle-P. Kanske är Nollans mamma orolig för att Nollan kommer förfalla moraliskt. Nollans mamma kanske har hört mycket konstigheter om studentlivet, Nollans mamma behöver inte oroa sig för detta. Stamcellen kommer att fostra Nollan till en fulländad medicinsk biolog. Faddrarna kommer att se till att Nollan har mycket roligt under Nolle-P. Således kommer Nollan inte ha tid att ringa hem så mycket under de första två veckorna. Faddrarna lovar Nollans mamma att påminna Nollan om att ringa hem. Om mammas Nollan inte är så van att städa, tvätta och laga mat bör Nollans mamma viga viss tid till att lära Nollan detta. Faddrarna kommer inte att lära Nollan detta. Nollans mamma bör se till att Nollan har med sig en laglig cykel (poliserna i Linkan har inte så mycket vettigt för sig). Cykeln kommer att bli Nollans trogna springare i Linkan. Nollan ska också ha med sig legitimation, pengar, ryggsäck och oömma kläder. Nollan kommer att behöva sina finkläder till nollesittningen, Nollans mamma måste se till så att Nollan inte glömmer detta hemma. Viktigast av allt är att Nollans mamma ser till att Nollan har med sig en fin nolleskylt från dag ett på Nolle-P.

6 HAR NOLLAN INGENSTANS ATT SOVA Boende kan kännas som ett stort problem i början, men det löser sig alltid, Hakuna Matata, Nollan. Om Nollan inte alls har någonstans att bo finns det alltid någon snäll fadder som lånar ut en soffa eller liknande i början. Notera dock att det är strängeligen förbjudet att, så att säga "dela säng" med faddrarna under Nolle-P. Inte ragga förrän finalsittningen, Nollan. Många studenter bor hos "stångis" (Stångåstaden, Studentbostäder, De har oftast 10 månaders hyra och erbjuder IOMbit internetanslutning för en billig penning. För att få bo hos Studentbostäder måste man studera. Ungefär hälften av alla studenter bor hos någon "vanlig" hyresvärd. En lista på alla hyresvärdar hittar Nollan på Många studenter bor i korridor. Då har man ett eget rum och toalett, men delar kök och allrum med ca 7 andra studenter. Hyran går loss på runt 2 500:- beroende på var man bor. Oftast är det väldigt socialt och trevligt att bo i korridor, man har söndagsfika, korridorsfester och oftast finns det någon i köket som man kan kolla på tv och äta tillsammans med. Ett typiskt korridorsrum är på ca 20 kvm. Ett korridorsrum är relativt lätt att få tag på. Om Nollan känner att Nollan vill ha ett eget kök kan Nollan lägga till en tusenlapp på hyran och få en etta. Om Nollan inte vill bo i korridor men ändå känner att det hade varit trevligt med ett större kök och ett gemensamt rum, kan Nollan dela en lägenhet. Nollan kommer då relativt billigt undan, ibland billigare än i korridor till och med. Om Nollan letar ihärdigt kommer säkerligen Nollan att få någonstans att bo i början och om Nollan vill kan Nollan flytta vidare senare när Nollan hittat ett bättre boende. På www. student.liu.se/anslagstavlan/ annonserar många studenter ut sina lediga bostäder. Man kan även kolla som är den lokala blaskan.

7 SEKTIONEN, FADDRARNA OCH FYLLECELLEN Om Nollan känner sig förvirrad i bostadsdjungeln kan Nollan alltid kontakta en av oss jourfaddrar! Sektionen Alla studenter på Linköpings universitet har möjlighet att gå med i sektionen för respektive program. Detta bör man göra så fort som möjligt för att kunna ta del av alla förmåner. Sektionen är till för att representera studenterna i olika frågor rörande till exempel utbildningen, fritidsaktiviteter och studieresor. Sektionens arbete utförs främst av sektionsstyrelsen och dess utskott. Styrelsen väljs varje år och studenter från alla terminer har möjlighet att söka till posterna. Styrelsen består av en ordförande, vice ordförande, ekonomiansvarig, sekreterare, terminsrepresentanter och ordföranden från de olika utskotten. Utskotten är öppna för alla som vill engagera sig i mer specifika frågor som till exempel utbildningens kvalitet, IT, studiesociala frågor, idrottsaktiviteter och PR. Även festeriet är ett utskott. Faddrarna Nollans faddrar under Nolle-P är studenter från termin 3 och de finns till för att hjälpa och vägleda Nollan. Faddrarna är faddrar endast under Nolle-P, men Nollan är alltid välkommen att ställa frågor till sina äldrekursare även senare under utbildningen. Gammelfaddrarna var faddrar när Nollans faddrar var Nollan. Gammelfaddrarna kommer Nollan också att träffa på under Nolle-P. Festeriet Vi tycker att Nollan ska veta att varje program har ett festeri och att MedBi:s festeri heter Fyllecellen. Vi är lätta att känna igen då vi har röda revärer på overallen och bär frack. Festeriet är något Nollan kommer att tycka om. Det är vi som drar ihop sektionsförfester och gycklar (se ordlista) för er och alla andra på sittningar. MedBi:s sittningar är det för övrigt även vi som anordnar. Festeriet består av studenter som går T3 och som alla dessutom är faddrar under Nolle-P. Oss kommer ni att få se mycket av, Nollan. Känner Nollan att Nollan tycker om att sjunga, festa, anordna och fixa så bör Nollan fundera över om Nollan vill söka till festeriet i vår, eftersom medlemmarna i festeriet byts ut varje år. Men nu ska Nollan inte ligga sömnlös och tänka för mycket på det. Läs vidare Nollan!

8 NOLLANS FRAMTID Nollan har två mycket roliga veckor framför sig, Nollan kommer att ha mycket att göra. NolIan kommer den första veckan på Medicinska Fakulteten lära sig grundläggande biomedicin innan en kemikurs som läses på Campus Valla. Nollan kommer även få börja arbeta i basgrupper, där Nollan delas upp på 6-7 stycken. Där får Nollan dela med sig av vad de läst och diskutera nya saker inom medicinsk biologi. Det kommer vara ett spännande sätt för Nollan att lära sig nya saker. När Nollan är färdig med kemikursen kommer Nollan fortsätta att läsa grunderna i biokemi och cellbiologi. Vissa Nollan kommer att tycka det är lätt, andra Nollan kommer att tycka att de har jättemycket att göra. Andra Nollan kommer fortfarande att tycka PBL är konstigt, Nollan behöver inte oroa sig. Termin ett brukar gå bra för de flesta Nollan. En del Nollan kommer kanske få göra om någon tenta, men Nollan skall inte deppa för det. Första halvan av termin två kommer Nollan införskaffa kunskaper i genetik, men även en del andra intressanta saker såsom fria radikaler och radioaktivitet dyker upp. Under andra halvan av termin två kommer Nollan att studera metabolism. Då kommer Nollan att läsa om alltifrån hur hexokinas regleras till hur parietalcellerna utsöndrar HCI och hur insulin påverkar cellerna. Sista veckan när Nollan tror att Nollan kan börja tentaplugga kommer Nollan tvingas läsa om njuren. Måhända kommer Nollan att känna att Nollan har mycket att göra och hellre vill vara ute och spana på lättklädda flickor/pojkar istället för att ligga inne och plugga.

9 Om Nollan blir sugen på glass kan Nollan alltid ta en tur förbi Bosses Glassbar som serverar mycket god glass!

10 KARTA ÖVER LINKAN 1. Campus Valla: Här finns teknologer, fil.fakare och lärarstudenter. Nollan kommer läsa kemi här i B-huset under sin första termin. Dessutom ligger Kårallen här. Det är där alla kravaller äger rum. Träningsanläggningen Campushallen finns även här. 2. Ryd: Här kommer många Nollan att bo. Här finns [hg] där man kan dricka öl, äta mat och umgås med vänner. 3. Irrblosset: Här kommer några Nollan att bo. Det ligger nära både MedFak och Valla. Här finns även Villevalla där man kan dricka och umgås med vänner. 4. Flamman: här kan Nollan bo. Det ligger nära till stan och MedFak. Här finns även Flamman där Nollan kan umgås med vänner och dricka. 5. MedFak: Innan kallades detta för HU (Hälsouniversitetet) men det bytte namn till Medicinska Fakulteten förra året. Här kommer Nollan spendera mycket tid. 6. Kollektivet: Den här lokalen har också bytt namn. Innan hette den Nationernas Hus som i folkmun kallades NH. Här på Kollektivet kan man festa, umgås och framförallt plugga under dagtid vilket man kan göra på alla kårhus. 7. Skäggetorp: Här kan Nollan bo och handla mat. 8. Tornby: Här finns det en massa affärer, Nollan. Bland annat IKEA, Ica Maxi och självklart Systemet! 9. Wiktors Kläder: Här kan studenterna inhandla sina overaller på Nygatan 29, mellan Stora Torget och Trädgårdstorget. Mer info om overaller finns längre bak i Nolleha ndboken!

11

12 OVERALL Som Nollan kommer att märka har alla faddrar gröna snickarbyxor på sig, dessa kallas för overaller. Nu kanske Nollan undrar vad det ska vara bra för? Alla sektioner på Linköpings universitet har olika overaller för att visa vilken sektion studenterna tillhör. Studenterna på Valla har hela overaller medan vi på Medfak har snickarbyxor. På medicinsk biologi har vi gröna. Overallen är ett mycket användbart plagg, då Nollan som blivande TI:a kommer att spendera mycket tid på kravaller. Kravaller är fester där alla har overall (Krav + overall). Overallen är också användbar vid andra tillfällen då Nollan vill visa vart han/hon tillhör. Det är också på denna som alla märken kommer att sitta. Det finns vissa regler som Nollan bör följa då Nollan införskaffat sig sin overall: Medbi-märket: Medicinsk biologi märket ska sitta närmast hjärtat, förslagsvis på vänster bröstficka. Consensusmärket: Ska sitta på den högra sidan. LIU-märket: Sätter Nollan på baksidan där hängslena går ihop. Namn: För att Nollan ska komma ihåg sitt namn efter några timmar på kravall ska även Nollan hitta ett lämpligt tyg, klippa ut bokstäverna i Nollans namn och sy på högerbenet. Nu är overallen klar för användning. Då Nollan ska på kravall och ska köpa sin biljett föreslås att Nollan också köper tillhörande märke. Dessa fästes sedan på overallen beroende på hur roligt Nollan tyckte det var. Tyckte Nollan att det var en rolig kravall fästes märkena högt upp på framsidan. Hade Nollan, mot förmodan, tråkigt fästes märkena på baksidan. När Nolle-P är över kommer vi faddrar hjälpa Nollan som är sugen på att skaffa sig en ovve med vart de köps (Wiktors kläder), hur de färgas till den underbara olivgrönafärgen vi Medicinska biologer har, vilka märken som ska sitta vart och hur ni fäster ert namn på den så oroa dig inte för det nu, Nollan!

13 NOLLESKYLT Nollan kanske vet vad Nollan heter, men det vet inte andra Nollan. Därför skall Nollan tillverka och bära en nolleskylt. Detta är inget som endast Nollan på Medicinsk Biologi måste göra, utan detta gör även alla Nollan på de andra programmen på LilJ. Nollan skall hantera sin nolleskylt ytterst varsamt och skydda den mot yttre påfrestningar, med liv och lem om så krävs, Nollan. Nollan skall bära sin nolleskylt runt halsen 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Om Nollan påträffas utan nolleskylt kan Nollan med största sannolikhet räkna med obehagliga påföljder, Stamcellen ser allt, Nollan. Självklart får inte Nollans nolleskylt se ut hur som helst. För att inte Nollan ska bli mer förvirrad än vad Nollan redan är, följer här en detaljerad beskrivning på hur Nollans skylt skall se ut: Säkerhet: Nollan skall tillse att nolleskylten är vattentät och flamsäker i 5 sekunder. Form: Nollan skall ta valfritt grönt material och forma detta till en hexagon med sidan 12,5 cm. Text: Nollan skall sedan ta en svart penna och mycket noggrant texta: "Med.Bi.", "Nollans namn" och "Nollan". Utsmyckning: Vidare skall Nollan, centrerat, på sin nolleskylt sätta en tredimensionell BDNA-dubbelhelix med sex godtyckliga baspar. Nollan väljer själv lämpligt material. Snöre: För att Nollan skall kunna bära sin skylt runt halsen måste Nollan knyta fast ett hållfast snöre i den. Facilitet: I ena änden skall en 10 cm lång snörbit hänga fritt från Nollans skylt. I detta snöre skall Nollan sedan fästa något som kan låta. Det är viktigt att faddrarna alltid kan höra Nollan på campus. OBS! Nollan skall icke ignorera att Nollans skylt skall vara vattentät, flamsäker och låta. Lycka till Nollan!

14 KÅREN, SEKTIONEN OCH FYLLECELLEN Sektionen: Medicinsk Biologi Nollan ska veta att Sektionen för Medicinsk Biologi är en partipolitisk obunden organistaion som drivs helt och hållet av programmets studenter. Sektionens styrelse kallar till möte var tredje vecka där det fikas gott och diskuteras livligt kring utbildningen. Sektionen anordnar också inspirationskvällar med spännande föreläsare från arbetslivet och adrenalinstinna idrottspass helt gratis endast för vårt program. Nollan kan redan vid terminsstart engagera sig i sektionen med att vara informationsansvarig för kandidatens första år. Detta innebär att Nollan förmedlar information mellan klassen och sektionen, sitter med på sektionens möten och får ta del av den goda fika som serveras där. Kåren: Consensus Finns till för att representera alla studenter på Medicinska Fakultetens utbildningar. Consensus verkar för bevakning av programmens utbildningskvalité, arbetsmiljö och arbetsmarknad i samarbete med universitetsledningen. Här kan man engagera sig genom att representera sin sektion som kårkorrespondent. Festeriet: FylleCellen Ett festeri sköter allt som har med sektionsfester och studiesociala aktiviteter att göra. Festeriet Fyllecellen anordnar även en egen kravall (se ordlistan) på våren som heter Goldfever. Här kan Nollan engagera sig då Nollan vuxit till sig och blivit en T3:a. Många av oss faddrar är festerister.

15 FADDRAR 2017: Emma Riyad Emma Karin Harola Karl Ella Sara Harris

16 Oskar Sanna Alice Elin Josefine Sofie Ricardo Linnéa

17 MEDBI-QUIZ Stamcellen har gjort ett fint korsord där Nollan kan testa sina MedBi-kunskaper. 1. Exporteras från langerhans öar. 2. Se figur till höger. 3. Molekyl som hindrar blodkoagulering. 4. Stor, fagocyterande cell. 5. Tjocktarm. 6. Lillhjärna. Vit blodkropp. 8. MedBi:s festeri bindande molekyl med Fe bundet. 10. RESPEKTERAD vetenskaplig tidsskrift. 3

18 ÖSTGÖTSKA Faddrarna har i all sin godhet gjort en snabbkurs i östgötska för Nollan. Den största skillnaden är att R och V byts ut mot "ouä". Väska blir således "ouuäske". Ibland passar det dock bättre med ett W istället. Rutig blir således "wuuti". Räv blir "oäv", centrum blir "centwoum" och regnrock blir "oängwoouch". Nollan kanske trodde att Nollan kunde prata östgötska nu? I sådana fall trodde Nollan fel. Det finns nämligen ett stort antal östgötska ord Nollan måste lära sig. Exempelvis heter springa i Östergötland "skene", bredvid: "ijämter", det var värst: "Guu så dant", småplocka: "fnöle", inställsam: "mör i mutten", tjata: "käxa", godaste: "lickerste, stolt: "jörk" och kaxig: "katig". För att öva kan Nollan prova att säga: Rune ränner Roxen runt i rödrutig regnrock, rätt retligt du!

19 NOLLESÅNGEN Under Nolle-P kommer Nollan att ombes sjunga nollesången, detta är en del av Nollans fostran till fulländad MedBi:are. Nollan måste alltså lära sig nollesången. Plugga, Nollan. Melodi: Pärleporten Som en härlig gudoms källa rik och mäktig, djup o stor, är den kärlek, nåd och sanning som i fadderiet bor. För jag som bara är en Nollan, som ser upp till fadderiet. Gör jag bara som dom säger så behandlar dom mig fint. För dom har öppnat MedBiporten så att jag kan komma in. Genom uppdrag, fest och mutor så gör dom mig till sin.

20 AKADEMISK ORDLISTA När Nollan kommer till Linkan kommer Nollan att höra många nya ord. För att Nollan överhuvudtaget skall förstå någonting har faddrarna, som vanligt, i all sin godhet sammanställt en ordlista. Adjunkt: Titel för lägre lärartjänst för vilken examen på grundläggande högskoleutbildning krävs. Akademisk kvart: Tidsförskjutning som normalt förekommer i akademiska sammanhang (ex. 15 betyder medan betyder kl. tre precis). Detta tillämpas dock ej på MedFak. Alumn: Före detta student. Avhandling: Större vetenskaplig skrift oftast för licentiat- eller doktorsexamen. Om Nollan väljer att doktorera (se doktorand) kommer Nollan att prestera en sådan. Basgrupp: I dessa grupper runt 8 personer utövas PBL. Nollan kommer att spendera mycket tid i dessa grupper. Café örat: Här kan Nollan fika/äta/ för en billig penning. Cykel: Nollans trogna springare. Disciplinnämnd: Nämnd som handlägger frågor om disciplinära åtgärder, t.ex. avstängning, vid användning av otillåtna hjälpmedel ("fusk"), störande av undervisning eller i bibliotek. Om Nollan äter knäckebröd på MB, kanske Nollan hamnar här. Disputation: 1: När doktoranden (se doktorand) försvarar sin doktorsavhandling (se avhandling). 2: Alla doktoranders mardröm. Docent: Titel för person som disputerat och dessutom visat ytterligare goda vetenskapliga kvalifikationer. Doktor: Person som avlagt doktorsexamen. Läkare är inte doktorer Nollan. Doktorand: 1: Läkarpraktiserande fågel (se doktor) 2: Person som bedriver studier och forskning för doktorsexamen. Emeritus: Titel för pensionerad professor, ibland även om andra akademiska lärare. Kommer ofta och fikar. Examinator: Person utför och formellt ansvarar för prövning av kunskaper inom ett visst, avgränsat område. Tentaångest, Nollan. Fadder: Snäll student som agerar medmänniska för en grupp vilsekomna Nollan. Faddrar kan hjälpa Nollan med alla problem som kan tänkas, t.ex. knyta skon. Nollans faddrar känns igen genom att de bär en grön overall.

21 Fadderi: Fadderiet hjälper faddrarna att göra Nollans mottagning och Nolle-P perfekt. MedBis fadderi kallas Stamcellen (se Stamcellen). Fakultet: Naturligen sammanhörande grupp av ämnen och vetenskapsområden vid universitet, t.ex. medicinsk fackultet Fil-fak: 1: Fack i kyl eller sval särskilt avsett för fil. Praktiskt på morgonen. 2: Filosofiska fackulteten. Flamman: 1: Här kan Nollan bo. 2: Här kan Nollan festa. Om Nollan vill festa bör Nollar komma i god tid ty ofta är det lång kö. Fyllecellen: 1: Litet rum som Farbror Blå sätter olydliga studenter i. 2: Medicinsk Biologis alldeles egna festeri. Utför gyckel (se nedan) och skapar festligheter. Gyckel: Rolighet av studenter för studenter. Framförs ofta vid festligare tillfällen. Stamcellen lovar att Nollan kommer få öva på att gyckla. Herrgårn/[hg]: Studentkrog i Ryd. Om Nollan vill komma in för att dansa och dricka öl bör Nollan komma tio minuter innan alla andra Nollan tänkt komma. Beroende på datum, luftemperatur, veckodag, vecka och så vidare varierar denna tid mellan och Medicinska Biblioteket: MedFak:s egna biblotek där Nollan kommer plugga ofta och mycket under sina år. Institution: Enhet för visst utbildnings- och forskningsuppdrag, oftast utifrån någon vetenskaplig enhetlighet, t.ex. IMK Institutionen för Molekylär och Klinisk Medicin. Irrblosset: Studentbostadsområde i Valla, här ligger Villevalla. Kravall: Fest på Kårallen (se Kårallen). Klädsel är overall (se overall). Kårallen: Båtformat kårhus på Campus Valla. Linköping: Svensk stad, uppförd runt MedFak Mikrovågsugn: Tingest som strålar mikrovågor, och därmed ökar rörelseenergi och entropi i t.ex. matlåda så att maten känns varm när den förtäres. Har sin hemvist på diverse undangömda platser på campus, t.ex. Örat. Inte värma fryst mat i mikrovågsugnarna Nollan, då är Nollan en dålig människa. Nation: Förening för studenter som kommer från ett gemensamt område i Sverige som tycker om att festa och umgås. Kårhuset Kollektivet: Här kan Nollan plugga,fika, dricka öl, dansa och kanske till och med få gå på en sittning. Ligger i centrum. Medicinska Fakulteten (Medfak): Universums mittpunkt. Här kommer Nollan gå i skolan. Nolleskylt: Attiralj som Nollan bär för att Nollan ska veta sitt eget och andra Nollans namn. Nolle-P: Tid då Nollan är Nollan. Kanske blir Nollan TI, kanske, eventuellt, Nollan.

22 Nolleuppdrag: Rolig, konstruktiv och mycket lärorik uppgift som Nollan kommer att utföra under Nolle-P. Nollesittning: Festlig tillställning som avslutar Nolle-P. Nollan får inte missa denna. Nollan ska klä upp sig (kavaj). Kallas även finalsittning. Omtenta: Om Nollan inte klarat sin första tenta måste Nollan göra om den, jobbigt, Nollan. Nollan borde studera flitigt under terminen istället. Overall: Studenternas mycket praktiska festplagg. Färg indikerar vilken sektion studenten tillhör. Det finns mycket att lära om hur overallen skall bäras. Poäng: 1,5 poäng motsvarar heltidsstudier under en vecka (40 timmar). Ibland är poängen lättförtjänta, ibland inte, Nollan. Prefekt: Administrativ föreståndare för universitetsinstitution. Programadministratör: Är MedBis mamma. Gör allt möjligt mellan himmel och jord. Studierektor: Person som har övergripande ansvar över en utbildning, typ. Registrering: Obligatorisk skyldighet för student att föras in i institutions- och kursvis förteckning över aktiva studenter. Nollan måste alltså komma ihåg att registrera sig. Ryd: Labyrintliknande bostadsområde vars numrering helt saknar logik. Delas in i Människoryd och Studentryd. Här kommer många Nollan att bo. Sektion: Förening för studenter som studerar på en viss utbildning. Strävar efter att ur alla perspektiv göra tillvaron lite bättre för studenterna. Sittning: Finare fest där de deltagande sitter till bords tillsammans. Mat, dryck, sång och gyckel är vanligt förekommande. Stamcellen: Medicinsk biologis fadderi. Emenenta, gudabenådade, fördelaktigt yttre, intelligenta osv. Tek.fak: Tekniska fakulteten på Campus Valla, här läser teknologer. Våra tekniska och kemiska biologkusiner läser här. Tellus: Planet som cirkulerar runt Medfak. Stamcellen skapade planeten i tidernas begynnelse i syfte att på Medfak kunna bilda biomedicenare av högsta kvalitet.

23 KONTAKTINFORMATION Linköpings universitet: OO (växel), Stångåstaden/Studentbostäder: , Mårdtorpsgatan 25 CSN: , Hus Zenit, Campus Valla Landstinget (US): OO OO (växel), Kollektivtrafiken: , Bokakademin/BokvilIan: , Om frågor skulle uppstå är det bara att ringa till någon av dessa jourfaddrar. De står redo dygnet runt för att svara på allt. Ella Norman Karl Lindblom Sara Söderqvist

24

25 PRELIMINÄRT SCHEMA v. 35 Augusti/September 2016 Måndag 28/8 Välkomnande av Nollan Mission impossible Tisdag 29/8 Onsdag 30/8 Torsdag 31/8 Fredag 1/9 Lördag 2/9 Picknicksittning Nollans första sittning Lekar med fysioterapeut-programmet Grillning Spelkväll Ärtor och Punsch Festligheter med BMA på Hg med eftersläpp på Flamman. Nolleolympiaden Nollan tävlar mot andra program i olika grenar utomhus.

26 v.36 September 2016 Måndag 4/9 Tisdag 5/9 Onsdag 6/9 Torsdag 7/9 Fredag 8/9 Lördag 9/9 Grillkväll och lekar Roligheter med BMA-programmet och Logoped-programmet Hemliga kvällen Roligheter och hemligheter som anordnats av Stamcellen KALAS-mottagningen Lekar med de andra Medfak-programmen innan KALAS-mottagningen, som avslutas med konsert på SAAB arena. Pub Crawl Faddrarna och gammelfaddrarna visar Nollan Linkans olika puber Myskväll En mysig filmkväll hos en av oss faddrar Finalsittning på KK med eftersläpp på KK, finklädsel gäller. Kom fina och hungriga!

27

Studentkåren. i Östersund!

Studentkåren. i Östersund! Välkommen till studentlivet i Östersund! Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se Besöksadress: Studentkåren i Östersund Studentplan 7 Mittuniversitetet 831

Läs mer

NOLLEBOKEN VT 2017 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET LINKÖPINGS UNIVERSITET NORRKÖPING

NOLLEBOKEN VT 2017 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET LINKÖPINGS UNIVERSITET NORRKÖPING NOLLEBOKEN VT 2017 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET LINKÖPINGS UNIVERSITET NORRKÖPING Hej Nollan! Först och främst, grattis till platsen på sjuksköterskeprogrammet på Linköpings Universitet i Norrköping! Vi som

Läs mer

Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se

Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se Välkommen till STUDENTLIVET i Östersund Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 Medlemskap ger dig ett rikare studentliv! Billigare Studentliv! Studentkåren har avtal om Kårrabatt

Läs mer

Schema för mottagningen! (OBS ändringar kan förekomma)

Schema för mottagningen! (OBS ändringar kan förekomma) Schema för mottagningen! (OBS ändringar kan förekomma) Grill, lek och häng i Slottsskogen - 27/8 torsdag Vi möts vid Götaplatsen (högst upp på Avenyn vid Poseidon- fontänen) kl. 14.00. Ring till Johanna

Läs mer

Nollehäfte Biomedicinsk analytiker 2015

Nollehäfte Biomedicinsk analytiker 2015 Nollehäfte Biomedicinsk analytiker 2015 Biomedicinsk analytikers Första Hjälpen Gratulerar Nollan! Nollan har lyckats ta sig in på programmet för Biomedicinsk Analytiker på Linköpings Universitet! Detta

Läs mer

Nolleboken 2015 Samhälls och - Kulturanalys

Nolleboken 2015 Samhälls och - Kulturanalys Nolleboken 2015 Samhälls och - Kulturanalys Hej bästa Nollan! Vi heter SKAndal och är Samhälls- och kulturanalysprogrammets alldeles egna festeri som under ditt första år här kommer anordna fester och

Läs mer

KarlEkons syfte är att vara den naturliga mötesplatsen för studenten mellan akademin, näringslivet och det studiesociala.

KarlEkons syfte är att vara den naturliga mötesplatsen för studenten mellan akademin, näringslivet och det studiesociala. Välkommen till Karlstads universitet och studentföreningen KarlEkon! Mitt namn är Julia Zakrisson och jag är ordförande för KarlEkon, ekonomistudenters förening. Jag vill här med hälsa dig varmt välkommen

Läs mer

Inspark 2015 Here we go!

Inspark 2015 Here we go! Inspark 2015 Here we go! Varmt välkommen, kära du! Om du har fått detta brev betyder det att du är antagen som Sociologistudent, vid programmet eller enskild kurs, samt kriminologi. En inspark kommer att

Läs mer

Nollning för nya studenter inom Samhällsinstitutionen på Linnéuniversitetet i Växjö!

Nollning för nya studenter inom Samhällsinstitutionen på Linnéuniversitetet i Växjö! Nollning för nya studenter inom Samhällsinstitutionen på Linnéuniversitetet i Växjö! SAMVETE utbildningsförening i Växjö bjuder in dig som kommit in på Europastudier, Internationella samhällsprogrammet,

Läs mer

Hectos Inspark HT2016*

Hectos Inspark HT2016* Hectos Inspark HT2016* 29/8 Måndag 18.00 Första kvällen Rotundan 31/8 Onsdag 18.00 Hitta på campus Lärarhuset 2/9 Fredag 18.00 Olympiaden Utomhus 3/9 Lördag 18.00 Lagkväll Laget ordnar lokal 7/9 Onsdag

Läs mer

Hej! Novischförmännen

Hej! Novischförmännen Hej! Välkommen till Lunds universitet och varmt välkommen till den bästa nationen i Lund, Hallands Nation. Hallands Nation är en av tretton nationer som är med och bidrar till Lunds fantastiska studentliv.

Läs mer

!!!!!!!!!!! Beteendevetare i Lund! EN GUIDE TILL EN LYCKAD START PÅ STUDENTLIVET

!!!!!!!!!!! Beteendevetare i Lund! EN GUIDE TILL EN LYCKAD START PÅ STUDENTLIVET Beteendevetare i Lund EN GUIDE TILL EN LYCKAD START PÅ STUDENTLIVET Vad är BiL? BiL (Beteendevetare i Lund) är programföreningen för alla oss som läser på Lunds Universitets beteendevetenskapliga kandidatprogram,

Läs mer

Matematik/Naturvetenskap Fadderi: GF Festeri: 4-verkeriet. Medicinik Biologi Fadderi: Stamcellen Festeri: Fyllecellen

Matematik/Naturvetenskap Fadderi: GF Festeri: 4-verkeriet. Medicinik Biologi Fadderi: Stamcellen Festeri: Fyllecellen 32 overallsguide overallsguide 33 Lärare Fadderi: FOUL Festeri: Läxmästeriet Affärsjuridik Fadderi: Jur6 Festeri: Jur6 Ekonomi Fadderi: Elin Players Festeri: Elin Players Kognitionsvetenskap Fadderi: KogVetet

Läs mer

Välkommen till Linköpings Universitet!

Välkommen till Linköpings Universitet! Välkommen till Linköpings Universitet! Fysioterapeutprogrammet Nolle-P VT-16 Hej Nollan! Stort grattis till din plats på den bästa utbildningen, Fysioterapeutprogrammet i Linköping! Den första tiden på

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Välkomna till statsvetarmottagningen VT17

Välkomna till statsvetarmottagningen VT17 Välkomna till statsvetarmottagningen VT17 Hej! Under din första tid på Göteborgs Universitet kommer faddrar från studentgruppen Demos erbjuda spännande och roliga aktiviteter för er nya statsvetarstudenter.

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Nollehäfte Biomedicinsk analytiker 2016

Nollehäfte Biomedicinsk analytiker 2016 Nollehäfte Biomedicinsk analytiker 2016 Biomedicinsk analytikers Första Hjälpen Gratulerar Nollan! Nollan har lyckats ta sig in på programmet för Biomedicinsk Analytiker på Linköpings Universitet! Detta

Läs mer

KoMPaSS N0lleblad 2019

KoMPaSS N0lleblad 2019 KoMPaSS N0lleblad 2019 Sedan urminnes tider har dessa vikingar vandrat på campus Valla. N0llan, KoMPaSS tycker att du har gjort ett klokt beslut i valet av både universitet och sektion. Nu kallar dessa

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Nollehäfte Biomedicinsk analytiker 2017

Nollehäfte Biomedicinsk analytiker 2017 Nollehäfte Biomedicinsk analytiker 2017 Biomedicinska analytikers Första hjälpen Gratulerar Nollan! Wihoo! Du, som numera kommer att kallas Nollan, har lyckats ta dig in på programmet för Biomedicinsk

Läs mer

Kalmar ESS Introduktionsinformation vårterminen 2011

Kalmar ESS Introduktionsinformation vårterminen 2011 Kalmar ESS Introduktionsinformation vårterminen 2011 Hej blivande Turismekonom! Nu börjar det närma sig en av de roligaste tiderna i ditt liv, nämligen din studenttid! Som en inledning på dina kommande

Läs mer

Detaljer att leta efter! D 3. Du får fram bokstäverna till den gömda DEN GÖMDA MENINGEN. För att lycka med detta behöver du...

Detaljer att leta efter! D 3. Du får fram bokstäverna till den gömda DEN GÖMDA MENINGEN. För att lycka med detta behöver du... STORA DEN HÄR BOKEN TILLHÖR : På nästa sida börjar dina 4 kartritaruppdrag. KARTAN Över... Kartan över Henån är svår att förstå! Den behöver ritas klart och fyllas i med färg. Du har 2 huvuduppdrag! 1.

Läs mer

Verksamhetsplan F1 röj, Lund 2011 Ansvariga: Malin Sohlmér Alexander Fredh-Ojala 1 Verksamhetsplan: F1 röj 25 m 2 minröj F1 röj är en stor studentsammankomst som är planerad att inträffa under ett veckoslut

Läs mer

RESERAPPORT Utbytesstudier vid Linköpings Universitet. Tomas Söderberg

RESERAPPORT Utbytesstudier vid Linköpings Universitet. Tomas Söderberg RESERAPPORT Utbytesstudier vid Linköpings Universitet Tomas Söderberg Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Fysioterapiprogrammet Helsingfors 2010 INNEHÅLL 1 INLEDNING 2 LINKÖPINGS UNIVERSITET 3 BIBLIOTEK

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

FÖRLOSSNINGEN Vi presenterar nolle-p: två fantastiska första veckor på Linköpings Universitets Medicinska Fakultet!

FÖRLOSSNINGEN Vi presenterar nolle-p: två fantastiska första veckor på Linköpings Universitets Medicinska Fakultet! FÖRLOSSNINGEN Vi presenterar nolle-p: två fantastiska första veckor på Linköpings Universitets Medicinska Fakultet! - Med oss! Det är nämligen vi som är dina faddrar, HT2016 - VÄLKOMMEN NOLLAN! Vi vill

Läs mer

IDIOTIntresseförening

IDIOTIntresseförening Protokoll fört vid IDIOT Styrelsemöte nr 5/14 Tisdagen 8/4 2014 12:15-13:00 21A 344 Hus 21, Karlstads Universitet IDIOTIntresseförening en för Design, Innovation Och Teknik vid Karlstads Universitet 1

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Styrelsemöte, Medicinska Föreningen

Styrelsemöte, Medicinska Föreningen Styrelsemötesprotokoll 2013-10-29 Styrelsemöte, Medicinska Föreningen Måndagen den 21 oktober, kl. 19:00 Kårhus Örat Vid förhinder skriv på premöten på forumet 1. Mötets öppnande a. 19.08 2. Val av justeringsperson

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Hur vi hittar till bra sömn

Hur vi hittar till bra sömn Hur vi hittar till bra sömn Förenklat kan man säga att det finns tre viktiga saker att tänka på när vi har svårt att sova: 1. Bara sova i sängen och inte göra någonting annat till exempel, kolla datorn

Läs mer

Välkomstbrev VT15. - Din guide till en bra skolstart på det Beteendevetenskapliga programmet. Faddergeneraler: Agnes och Jesper

Välkomstbrev VT15. - Din guide till en bra skolstart på det Beteendevetenskapliga programmet. Faddergeneraler: Agnes och Jesper Välkomstbrev VT15 - Din guide till en bra skolstart på det Beteendevetenskapliga programmet Faddergeneraler: Agnes och Jesper Faddrar: Niclas N.O, Niklas F., Tobias, Camilla, Tova, Kajsa, Filippa, Rei,

Läs mer

1 Mötet öppnas Marie-Louise Henriksson öppnar mötet.

1 Mötet öppnas Marie-Louise Henriksson öppnar mötet. Mötesprotokoll: Logopedstyrelsen, 2012-10-25 Närvaro: Hanna Persson, Rasmus Pettersson, Anna Karlsson, Josefin Berglund, Ronja Nikkanen Johansson, Marie-Louise Henriksson, Frida von Eichwald 1 Mötet öppnas

Läs mer

Nollehandbok 2015 Information om vad N0llan skall tänka på och veta om livet som student på Linköpings universitet

Nollehandbok 2015 Information om vad N0llan skall tänka på och veta om livet som student på Linköpings universitet SAKSMÄSTERIET Nollehandbok 2015 Information om vad N0llan skall tänka på och veta om livet som student på Linköpings universitet Information från Phesterichefen! Innehållsförteckning SaksMästeriet...4

Läs mer

Välkommen till Uppsala!

Välkommen till Uppsala! Välkommen till Uppsala! Reccekommittén vill hjärtligen inte bara gratulera dig som blivit antagen till Sveriges bästa juristutbildning, utan även välkomna Dig till landets bästa studentstad. Innan du slängs

Läs mer

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla Mitt liv Dagbok Dans Jag heter Ella Sovmorgon BFF Milla Av Lina Sjögren Söndag 21 augusti 2016 Hej dagboken! Jag är en tjej som är tio år och heter Ella. Jag älskar att dansa och jag är jättemorgontrött.

Läs mer

Nolle- P 2015. Logopedprogrammet

Nolle- P 2015. Logopedprogrammet Nolle- P 2015 Logopedprogrammet Hej blivande logopedstudent! Grattis till att du blivit antagen till logopedprogrammet på Linköpings Universitet! Utbildningen börjar traditionsenligt med två fartfyllda

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 19/8 Måndag Introduktionsdag Tid: 14.00 Samling sker på parkeringen vid spårvagnshållplatsen Medicinaregatan. Hållplats: Medicinaregatan Spårvagn:

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

NLU Zeus Blixtar nlu

NLU Zeus Blixtar nlu 12 nlu, lärarlistan, uu mu - zeus blixtar 13 nlu NLU arbetar för att föra arbetsmarknaden närmare din utbildning. Vi anordnar en arbetsmarknadsdag för dina framtida karriärmöjligheter och arrangerar gästföreläsningar

Läs mer

Dag Tid Aktivitet Information Samling Kläder Mat och Dryck Studentpuben Lördag. Måltidens. Stängd 1 Sept. Hus. Måltidens Hus.

Dag Tid Aktivitet Information Samling Kläder Mat och Dryck Studentpuben Lördag. Måltidens. Stängd 1 Sept. Hus. Måltidens Hus. Dag Tid Aktivitet Information Samling Kläder Mat och Dryck Studentpuben Lördag 1 2 Måndag 3 Tisdag 4 18.00 Tjuvstart på introduktionen Välkommen till Grythyttan mingel på Guldkusten För att ge er alla

Läs mer

Statsvetarfaddring HT15

Statsvetarfaddring HT15 Statsvetarfaddring HT15 Torsdag 27/8 Fredag 28/8 Lördag 29/8 Söndag 30/8 Grillkväll Saltholmen Amazing Race Måndag 31/8 Tisdag 1/9 Onsdag 2/9 Torsdag 3/9 Fredag 4/9 Lördag 5/9 Söndag 6/9 Terminsstart Rundtur

Läs mer

hej Nollan! En fungerande cykel. Otroligt viktigt gärna med raketmotor Oömma kläder, tänk även på tåliga skor, helst gummistövlar

hej Nollan! En fungerande cykel. Otroligt viktigt gärna med raketmotor Oömma kläder, tänk även på tåliga skor, helst gummistövlar hej Nollan! ClubMästeriet vill med detta brev varmt välkomna den industriella ekonomnollan (I- Nollan) till I- sektionen och Linköping. I- sektionen bär på stolta och anrika traditioner, vilka Nollan kommer

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universidad de Deusto År/termin som du var på utbyte: HT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att lära mig spanska, lära känna elever från

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Styrelsemöte: nr 19/år 2015 Datum: 20/8 Tid: 17:10(..) Plats: Styrelserummet, Kemicentrum, Lund

MÖTESPROTOKOLL Styrelsemöte: nr 19/år 2015 Datum: 20/8 Tid: 17:10(..) Plats: Styrelserummet, Kemicentrum, Lund Närvarande ledamöter: Ordförande Johanna Hallberg Informationschef Niklas Uhlin Cafémästare Trang Huynh Näringslivsansvarig Line Wänglund Forsberg Studierådsordförande Maria Lindahl AktU-ordförande Jenny

Läs mer

Sida: 1 (8) Studentutvärdering av introduktion och mottagande i samband med terminsstarten. Fokus på studentföreningarnas aktiviteter.

Sida: 1 (8) Studentutvärdering av introduktion och mottagande i samband med terminsstarten. Fokus på studentföreningarnas aktiviteter. 2013-01-24 Sida: 1 (8) Studentutvärdering av introduktion och mottagande i samband med terminsstarten. Fokus på studentföreningarnas aktiviteter. Hösten 2012 2013-01-24 Sida: 2 (8) 1 Bakgrund Varje höst

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!)

Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!) Information till dig som önskar bli fadder för våra internationella studenter isk@kau.se Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!) 11 14 Jan Ankomstdagar.

Läs mer

INTRODUKTION. säker i Linköping.

INTRODUKTION. säker i Linköping. INTRODUKTION Grattis till din plats på sjuksköterskeprogrammet på Linköpings Universitet och välkommen till din nya studentstad Linköping! År 2016/2017 blev Linköping utsedd till Årets Studentstad av SFS

Läs mer

Läskort 2. Läskort 1. Läskort 4. Läskort 3

Läskort 2. Läskort 1. Läskort 4. Läskort 3 Läskort 1 Simon är 12 år. Han tycker mycket om att resa. Han har varit i många länder. Han tyckte mest om Italien, Spanien och USA för att maten är godast där. Nästa gång vill han resa till Sydafrika.

Läs mer

Civilingenjör i Teknisk biologi är ett bioteknikprogram med betoning på teknik och materialvetenskap i biologins tjänst.

Civilingenjör i Teknisk biologi är ett bioteknikprogram med betoning på teknik och materialvetenskap i biologins tjänst. Välkommen! Hej och välkommen till TBi-sektionens samarbetsfolder! Vi är en glad sektion på Linköpings Tekniska Högskola vars studenter utbildar sig till civilingenjörer och naturvetare inom kemi och bioteknik.

Läs mer

Mästeriet span. mottagningsbladet

Mästeriet span. mottagningsbladet Mästeriet span mottagningsbladet 2019 Stort grattis och välkommen till samhällsplaneringsprogramet! Vi hoppas att du är lika taggad som oss inför i höst och kan intyga att du gjort ett bra val av både

Läs mer

Nollningsschema för dig som läser till sjuksköterska Vårterminen 2012

Nollningsschema för dig som läser till sjuksköterska Vårterminen 2012 Nollningsschema för dig som läser till sjuksköterska Vårterminen 2012 14/1 Lördag Introduktionsdag Tid: 14.00 Plats: Samling sker på parkeringen vid spårvagnshållplatsen Medicinaregatan Hållplats: Medicinaregatan

Läs mer

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Sofia Bergvall DEN BLINDA FLO ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN RISTEN SOFIA BERGVALL Evas blomsteraffär går dåligt. Ingen köper blommor. Nu ska hon dessutom ha en praktikant som är blind. Hur ska det gå? www.viljaforlag.se

Läs mer

Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a

Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a Jag var i Italien i nästan 3 veckor, i en stad som heter Reggio Emilia som ligger i Norra Italien. Jag bodde hos Francesca och hennes familj som bor i en liten stad som

Läs mer

Odontologiska Föreningen

Odontologiska Föreningen Odontologiska Föreningen KOLLO 2013 Gratulerar till din studieplats och varmt välkommen till din utbildning vid Karolinska Institutet (KI) och Odontologiska Föreningen (OF). OF är kårorganisationen för

Läs mer

overallsguide Den Timon-liknande figuren demonsterar hur du kan placera dina lsek- och liumärken på din overall.

overallsguide Den Timon-liknande figuren demonsterar hur du kan placera dina lsek- och liumärken på din overall. overallsguide Den Timon-liknande figuren demonsterar hur du kan placera dina lsek- och liumärken på din overall. 32 overallsguide När det gäller din egen overall (som du får ha när du är Ettan) finns det

Läs mer

Nolle-P Lärarprogrammet på Linköpings universitet Campus Norrköping

Nolle-P Lärarprogrammet på Linköpings universitet Campus Norrköping Nolle-P 2018 Lärarprogrammet på Linköpings universitet Campus Norrköping Hej Nollan Välkommen till Linköpings universitet och Campus Norrköping! Vi är mästeriet LÄRsex och det är vi som kommer att ta hand

Läs mer

Styrelsen. Ordförande. Sekreterare. Skattmästare. Hejsan

Styrelsen. Ordförande. Sekreterare. Skattmästare. Hejsan - sektionen Välkommen in i studentlivet blivande Maskiningenjör. Du har nu ditt livs absolut roligaste tid framför dig tillsammans med massor av vänner som du kommer att träffa under studietiden. Genom

Läs mer

PIG. och. glasstårtan. Barbara Catchpole

PIG. och. glasstårtan. Barbara Catchpole PIG och glasstårtan Barbara Catchpole PIG och glasstartan av Barbara Catchpole Illustrerad av metaphrog Kul att se dig! Milda makaroner! Jag minns dig! Vad du har vuxit! Har du stått med fötterna i kobajs?

Läs mer

Min matematikordlista

Min matematikordlista 1 Min matematikordlista Namn 2 ADJEKTIV STORLEK Skriv en mening om varje ord. Stor Större Störst 3 Liten Mindre Minst Rita något litet! Rita något som är ännu mindre! Rita något som är minst! 4 ANTAL Skriv

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

Välkommen till KTH nøllan!

Välkommen till KTH nøllan! nøllan har övelevt sin första dag på KTH! Dagen började med spänd förväntan och avslutades med skönt barhäng. Nu vankas äventyr! Välkommen till KTH nøllan! Välkommen till nøllenytt! Tjenamors nøllan! Minns

Läs mer

BIIF BRANDINGENJÖRSSTUDERANDES INTRESSEFÖRENING SAMMANTRÄDESPROTOKOLL STYRELSEMÖTE

BIIF BRANDINGENJÖRSSTUDERANDES INTRESSEFÖRENING SAMMANTRÄDESPROTOKOLL STYRELSEMÖTE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL STYRELSEMÖTE Datum 2018-05-23 Tid 12:10 Plats Beslutande -rummet Ordf. Jakob Kullmann Sekr. Fanny Selin Denise Pettersson Elin Pettersson Johan Karlelid Maja Wilhelmsson Tomas Mo

Läs mer

Nollningsschema. 27/8 Måndag. 28/8 Tisdag Introduktionsdag. 29/8 Onsdag Sinneskampen

Nollningsschema. 27/8 Måndag. 28/8 Tisdag Introduktionsdag. 29/8 Onsdag Sinneskampen Nollningsschema 27/8 Måndag Kort presentation av oss i Auricula, ni får möjlighet att ställa frågor och annars ses vi dagen därpå för start av nollning! 28/8 Tisdag Introduktionsdag Tid: 15.00 ca. 17.30

Läs mer

Studentundersökningen 2017

Studentundersökningen 2017 Studentundersökningen 17 Vilket ämnesområde studerar du i huvudsak? Välj det som stämmer bäst in. 24 6 7 8 6 4 2 4 3 Biologi Fysik Geovetenskap Kemi Ekonomi Företagande Ledarskap Energi Miljö Hållbar

Läs mer

Ryds Herrgård Linköping

Ryds Herrgård Linköping 22 om Linköping Linköping, även kallat Linkan, är Sveriges femte största kommun. Dock har staden inte samma stressade och höga tempo som andra stora städer. Som student håller man oftast till runt campus

Läs mer

Protokoll Kårmöte Teaterhögskolan i Malmö 2014-11-12

Protokoll Kårmöte Teaterhögskolan i Malmö 2014-11-12 Protokoll Kårmöte Teaterhögskolan i Malmö 2014-11-12 1. Mötet öppnas 2. Val av justerare Magdi väljs 3. Godkännande av dagordning 4. Vad gör alla? TTPA: Har börjat två nya kurser, Teaterkritik och Skådespelare

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Nolle-P Logopedprogrammet

Nolle-P Logopedprogrammet Nolle-P Logopedprogrammet 2018 Hej blivande logopedstudenter! Grattis till din antagning till logopedprogrammet på Linköpings Universitet! Vi är 16 härliga faddrar som har längtat efter att få träffa dig

Läs mer

Odontologiska Föreningen

Odontologiska Föreningen Odontologiska Föreningen KOLLO 2015 Gratulerar till antagningen och varmt välkommen till din utbildning på Karolinska Institutet och Odontologiska Föreningen (OF). OF är den kår som tandhygienist- och

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Enkät om gemensamhetsutrymme på gruppbostäder i Stockholms län

Enkät om gemensamhetsutrymme på gruppbostäder i Stockholms län Enkät om gemensamhetsutrymme på gruppbostäder i Stockholms län Läns-Klippan skickade denna fråga till cheferna för gruppbostäder och servicebostäder i Stockholms län: Hej Vi har en fråga: När kan de som

Läs mer

Londonresan Resan. //Simone. Rundturen. //Gabriel

Londonresan Resan. //Simone. Rundturen. //Gabriel Londonresan 2017 Resan Kl 06.50 stod vi vid skolan och väntade in alla. Sen åkte vi till Älmhults tågstation. Strax innan 8 gick tåget, där satt vi nästan 2 h. Tillslut kom vi fram till Kastrup och checkade

Läs mer

Hallå där nya Information och PR-studenter!

Hallå där nya Information och PR-studenter! Hallå där nya Information och PR-studenter! Välkomna till Karlstads universitet och studentföreningen Inferno. När man går programmet Information och PR så tillhör man Inferno KAU:s i särklass bästa förening.

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 38 Vilken härlig vecka vi har haft tillsammans, men det är rysligt vad dagarna går fort! Jag skulle ha suttit på en sten och haft tråkigt, så hade det inte tagit

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

SOCIOLOGERNAS INSPARK 2013

SOCIOLOGERNAS INSPARK 2013 SOCIOLOGERNAS INSPARK 2013 FÖR SOCIOLOGIPROGRAMMETS STUDENTER SAMT KRIMINOLOGI OCH SOCIOLOGIKURSARE! Inspark 2013 Ready, set, go! Varmt välkommen kära Nolla! Om du fått detta brev betyder det att du är

Läs mer

Veckobrev v Konjunktion och, men Satsadverbial inte

Veckobrev v Konjunktion och, men Satsadverbial inte Veckobrev v47-49 Flykten Diktamensmeningar De var mycket kära och de planerade att gifta sig i september. Efter bion sa de hej då till varandra. Erika pekade på ett hus bakom soldaterna. Hon försökte gå

Läs mer

NOLLEBOKEN HT 2017 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET LINKÖPINGS UNIVERSITET NORRKÖPING

NOLLEBOKEN HT 2017 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET LINKÖPINGS UNIVERSITET NORRKÖPING NOLLEBOKEN HT 2017 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET LINKÖPINGS UNIVERSITET NORRKÖPING Hej Nollan! Först och främst, grattis till platsen på sjuksköterskeprogrammet på Linköpings Universitet i Norrköping! Vi som

Läs mer

68 ifyllda utvärderingar. 9 ej ifyllda utvärderingar då de var reserver som ej var med på insparken.

68 ifyllda utvärderingar. 9 ej ifyllda utvärderingar då de var reserver som ej var med på insparken. Insparksutvärdering 2012 Skara studentkår SSK 68 ifyllda utvärderingar. 9 ej ifyllda utvärderingar då de var reserver som ej var med på insparken. Hur upplevde du insparken? (1 väldigt dålig 5 väldigt

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Tekniska högskolan Liu Campus Norrköping

Tekniska högskolan Liu Campus Norrköping Logistiksektionens styrelsemöte Tid: 17.15 20.05 Plats: Tp41 Närvarande: Andreas Wikström, ordförande Isabella Ostojic, sekreterare Karin Ström, kassör Therese Haga, studienämndsordförande KTS Nina Alfredsson,

Läs mer

Verksamhetsplan Sociala Utskottet 13/14

Verksamhetsplan Sociala Utskottet 13/14 Verksamhetsplan Sociala Utskottet 13/14 Ambitionen för det Sociala Utskottet är att verka för en så bra studiesocial miljö som möjligt för PULS medlemmar detta genom arbetsgrupperna som är del av utskottet.

Läs mer

Stimulus styrelsemöte Psykologprogrammet Linköping 150822

Stimulus styrelsemöte Psykologprogrammet Linköping 150822 1. Mötets öppnande 2. Närvarande Stimulus styrelsemöte Psykologprogrammet Linköping 150822 Anna, Niklas, Jonn, Simon, Hanna, Calle, Elin, Veronika 3. Dagens sekreterare Veronika 4. Dagordning a. Information

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer

Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00)

Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00) Utflykt till Skånes Djurpark 28 juni Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00) Ströva i djurparken (kolla matningen av vissa djur)

Läs mer

Välkommen till Leanlink - Daglig verksamhet!

Välkommen till Leanlink - Daglig verksamhet! Välkommen till Leanlink - Daglig verksamhet! Du kan läsa information om våra dagliga verksamheter på sidorna som följer. Varje daglig verksamhet har en egen sida. Postadress: E-post: dagligverksamhet@linkoping.se

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

J = JFK MEDLEMSKAP A = AVSLUTNINGSSITTNING Beroende på vad ni betalar för märker ni överföringen med de bokstäver som krävs.

J = JFK MEDLEMSKAP A = AVSLUTNINGSSITTNING Beroende på vad ni betalar för märker ni överföringen med de bokstäver som krävs. Nollning HT 2014 Hej nyblivna studenter, nu är det äntligen dags för det som vi alla väntat på NOLLNINGEN! En chans att få lära känna dina nya klasskamrater och oss äldre studenter. Tillsammans ska vi

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

NolleHandboken. För blivande statistikstudenter

NolleHandboken. För blivande statistikstudenter NolleHandboken För blivande statistikstudenter Höstterminen 2015 Välkommen till Statistikoch dataanalysprogrammet! Hoppas allt är väl med Nollan och att Nollan är sugen på att börja skolan igen! Nollan

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA!

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! OM UPPSKJUTARBETEENDE & ATT ÄNDRA SITT BETEENDE CHRISTINA JOHANSSON, STUDENTHÄLSAN W WW. HIS. SE / STUDENTHALSAN Bild 1 DAGS ATT BÖRJA H T T P S : / / W W W. Y O U T U B

Läs mer