Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!)"

Transkript

1 Information till dig som önskar bli fadder för våra internationella studenter Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!) Jan Ankomstdagar. De allra flesta studenter anländer i Sverige under dessa dagar, men inte alls. Som fadder är du med möter upp dina studenter vid ankomsten och visar dem till bostaden. 15 Jan Dag: Introduktionsveckan för studenterna börjar. Som fadder har du en rundvandring på universitetet under dagen. Kväll: Mingelkväll, plats presenteras senare 16 Jan Dag: Introduktion till studenterna på dagen, faddrar behöver inte delta. 17 Jan Dag: Studenterna har en Dag på stan där de får en rundvandring, information och har en frågelek. Faddrar är med och hjälper till. Kväll: Faddrarna tar med sina studenter och visar dem utelivet i Karlstad. Vilken nattklubb presenteras senare. 18 Jan Dag: Information till de internationella studenterna på dagen, faddrar behöver inte delta. Kväll: Faddergruppen anordnar något roligt tillsammans med sina studenter. Exempelvis; fest, filmkväll, middag etc. 24 Jan Kväll: Välkomstmiddag för de internationella studenterna, faddrar och internationella kontoret. En dag/kväll i Jan Aktivitet för att lära känna varandra och Karlstad/Värmland. Vad för aktivitet presenteras senare samt vilken dag.

2 INLEDNING Den här fadderguiden är skriven för att vara en hjälp till dig som fadder för en internationell student. Faddergrupperna delas oftast in så att två fadderstudenter tillsammans tar hand om en grupp på ca 10 studenter. Det kan låta mycket, men oftast behöver inte alla lika mycket hjälp och faddrarna brukar ofta vilja ha fler studenter efter ett tag eftersom en del trillar bort på vägen och det brukar vara roligt att ordna aktiviteter för några fler. Man får ju även möta fler nationaliteter. HISTORIK Utbytesverksamheten började under läsåret 1992/93, då antalet utbytesstudenter var elva. Under 1996/97 var antalet 116 studenter. För att göra Högskolan i Karlstad till en attraktiv utbytesplats (och därigenom få ut våra studenter), startade Karlstad Studentkår en mottagningsverksamhet för de studenter som kom hit. Karlstad Studentkår var då organiserad i en utskottsmodell fram till 1993/94, och fadderverksamheten fanns i det Internationella utskottet. En ny projektmodell sattes i verket 1994/95 och fadderverksamheten blev ett projekt kallat FOKUS (Fadder Organisationen Karlstad Utbytes Studenter). Två faddergeneraler fick, mot en liten summa, driva detta projekt bredvid sina heltidsstudier. Allt eftersom studentutbytet ökade och tiden för de två faddergeneralerna var den samma, så blev situationen ohållbar. I juni 1996 införde Högskolan i Karlstad ett bidrag till Studentkåren för att driva en mottagningsverksamhet som en förtroendearvodering. Faddergeneralerna försvann men FOKUS fanns kvar som ett verktyg för den nya arvoderingen som kom att kallas Internationell Student Koordinator (ISK). FOKUS bytte efter ett tag namn till ISAK (International Student Association of Karlstad). Från och med sommaren 2001 flyttades rollen som Internationell Student Koordinator upp till Internationella Sekretariatet. Arbetsuppgifterna består fortfarande till stor del av att ansvara för mottagningsverksamheten av de internationella studenterna, samt anordna aktiviteter och resor, men innehåller till större delen administrativa uppgifter som t.ex. att ansvara för en hemsida, rekrytera faddrar, ta hand om ansökningar, hålla kontakt med avtalsuniversitet samt att sköta allt som har att göra med boendet för de internationella studenterna. Fadderrekryteringen är en viktig bit då faddrarna är mycket viktiga för studenterna som kommer och det är mycket tack vare faddrarna som Karlstads Universitet har ett gott rykte i världen och att hundratals studenter fått ett bra bemötande och även ibland en ny livslång vänskap. Under våren 2009 tog den internationella koordinatorn initiativ till att starta upp en internationell studentförening. Allt för att kunna organisera upp fadderverksamheten bättre, ge bättre service till utbytesstudenterna och bättre meriter för faddrarna. Den är nu igång och drivs av studenter och alla nya faddrar välkomnas i föreningen! Den har tagit upp det gamla namnet ISAK.

3 ENGAGEMANG SOM FADDER Innan terminen börjar och även i början av terminen ordnas ett faddermöte som det är viktigt att vara med på. Exakt datum meddelas av ansvarig per mail. På dessa möten ges information om vad det innebär att vara fadder och man går tillsammans igenom planeringen för ankomsten av studenterna. VILL DU BLI FADDER? Fyll i en anmälningsblankett/fadderansökan som du får antingen via eller från kontoret. Det är viktigt att vi har dina aktuella kontaktuppgifter. SAKER ATT TÄNKA PÅ INNAN DIN STUDENT KOMMER Du får studentens . Skriv sedan ett tillsammans med din fadderkollega och presentera er själva, berätta att ni ska möta studenten när han/hon anländer till Karlstad, vilket underlättas om ni vet var, när och hur din student anländer till Karlstad. Hjälp studenten med praktiska frågor om Karlstad, universitetet och om Sverige överlag. FÖRSTA DAGARNA Möt studenten vid bostaden. Tänk på att studenten antagligen har mycket bagage med sig om du själv planerar att hämta upp dem. Följ med studenten till rummet. Visa runt i korridoren och presentera studenten om ni möter andra korridorinvånare. Hjälp studenten att ringa hem. Visa var telefonkiosk finns eller låna om möjligt ut en telefon. Visa hur tvättstugan fungerar och bokningssystemet Hjälp till att skaffa mobiltelefon eller att köpa ett svenskt kontantkort. Ofta brukar Comvic/Tele2 redan ha skickat ett simkort per post till deras hemländer, men det är inte alltid det når fram. Visa hur och var de tankar på med pengar. Hjälp dem skaffa internet om de önskar det. Följ med studenten och handla lite mat till kvällen och till nästa morgon. Om det inte är för sent, gå gärna ut och ät eller bjud studenten hem på middag. Att åka buss på egen hand kan ibland vara en ny upplevelse. Visa gärna vilka hållplatser som gäller och hur man köper respass. Följ med till skolan nästa dag om du har möjlighet. Visa annars hur bussarna går. Bestäm träff nästa dag eller senare i veckan. Innan du lämnar din student bör du fråga om han/hon har några funderingar eller frågor.

4 FÖRSTA VECKAN Studenten måste betala hyran för januari snarast möjligt efter den kommit. Hjälp gärna till med detta bankärende. Stadsrundvandring och rundvandring på universitetet kommer att erbjudas under introduktionsveckan. Vi önskar att ni deltar även här. Delta gärna i våra aktiviteter. Ju fler faddrar som vill delta desto roligare och bättre. Vi förebygger då också risken för att internationella studenter enbart hänger ihop med andra internationella studenter. ALLMÄNNA TIPS Förklara för studenten hur man anmäler sig till tentor+regler. (Viktigt!!) Visa var it-support, expedition och internationella kontoret ligger. Ta med din student på aktiviteter som vi anordnar. Delta gärna under informationsdagen, var med på de olika föreläsningarna, samt delta gärna som guide under rundvandringen på universitetet. Visa hur man köper matkuponger, kopieringskort, hur man skaffar bibliotekskort och hur man använder datasalarna. En stor del av detta kan de ordna på informationsdagen, men se till att de har förstått all information de fått. Uppmana din student att kontakta dig! Ta upp kontakten med din utbytesstudent igen om ni förlorat den, och försäkra dig om att studenten kommit in i studentlivet. Vänta inte på att han/hon ska kontakta dig, utan ta själv första steget, det brukar alltid uppskattas! Följ med in i mataffärerna de första gångerna eftersom det inte är lätt att hitta rätt bland matprodukterna, särskilt mjölkprodukterna, så att missförstånd kan undvikas. Tidsbegrepp i Sverige, t.ex. akademisk kvart. Vad det innebär att vara punktlig. Systembolaget, öppettider och åldersgräns. Försäkra dig om att din student inte sitter ensam hemma på stora helger. Förklara vem som betalar när man går på bio, café, restaurang etc. och att man ofta tar med sig egen dryck till fester och middagar. Tala också om att vi i Sverige tar av oss skorna när vi är inomhus. Berätta om lager på lager principen när det gäller hur man klär sig när det är kallt. Studenter från speciellt Asien brukar ofta frysa mycket under hösten/vintern. En del kan få hudproblem när de kommer hit under den kallare årstiden. Vi är vana att vi blir torra om händerna och på huden generellt på hösten och vintern, men de som kommer från varmare länder kan tro att det har fått en sjukdom och går till läkaren. Rekommendera en bra hudkräm och berätta att det är normalt i vårt klimat!

5 KULTURELLA SKILLNADER När du får veta var din student kommer ifrån, försök då att lära dig om det landet och dess kultur. Ju mer man vet desto mer får man ut av att vara fadder. Du kommer att upptäcka kulturella skillnader mellan dig och din student. Ibland är de stora, ibland små, men de kan i de flesta fall övervinnas. Det är viktigt att komma ihåg att något som är annorlunda inte är fel. Prata, fråga, förklara, försök att förstå varandras kulturer. De kulturella skillnaderna kan ta sig uttryck av praktiska svårigheter för den internationella studenten. Här kan du som fadder på ett enkelt sätt hjälpa till genom att ge råd och tips. Tänk igenom hur du skulle vilja bli bemött i ett annat land och agera utifrån detta. Använd din fantasi och du kommer att bli en jättebra fadder! Tveka inte att ta kontakt med mig om du har några frågor. LYCKA TILL! Alexandra Argiroudaki Frågor? Maila

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare?

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare? Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Rollkoll Vad gör en god man och förvaltare? 1 Rollkoll är ett projekt som genomförs av Riksförbundet frivilliga samhälls arbetare (RFS)

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten Johanna Rygaard och Nora Hjertén Första flytten FF Första Flytten är till för dig som är på väg eller funderar på att flytta hemifrån för första gången inom Linköping. Vi kommer att besvara viktiga frågor

Läs mer

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Det är morgon på ett demensboende. Undersköterskan Maria kommer in till Gustaf som just har vaknat. I den här situationen och i många andra situationer under sin

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Effektiv dialog. Tips för bättre kontakt mellan företag och myndigheter

Effektiv dialog. Tips för bättre kontakt mellan företag och myndigheter Effektiv dialog Tips för bättre kontakt mellan företag och myndigheter Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund De gröna näringarnas verksamheter styrs av många olika regler, obligatoriska och frivilliga. Dessa

Läs mer

Ekonomikoll. Attentions studiecirkel om kognition och ekonomi

Ekonomikoll. Attentions studiecirkel om kognition och ekonomi Ekonomikoll Attentions studiecirkel om kognition och ekonomi Välkommen till studiecirkeln Ekonomikoll! Det kan vara krävande att sköta sin ekonomi om man har en kognitiv funktionsnedsättning. Man ska komma

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun.

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun. Frågor och svar om ekonomiskt bistånd lättläst Artikelnummer 2006-114-4 Här kan du läsa frågor och svar om ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd är pengar du söker från socialtjänsten så att du klarar

Läs mer

Studiehandledning för cirkelledare

Studiehandledning för cirkelledare Alla kan surfa Studiehandledning för cirkelledare 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning: Anki Bard-Sandström, SV Författare: Charlotta Olofsson och Petra Hoff Grafisk

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

Johanna Eidensten 2013-04-03

Johanna Eidensten 2013-04-03 DANDERYDS GYMNASIUM Vägen till College Johanna Eidensten 2013-04-03 1 Vägen till college Innehållsförteckning Introduktion:... 2 Varför ska man gå på college?... 2 Gör dig redo:... 3 Olika typer av college

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer