VAR BEFINNER VI OSS? översikt över reformens beredning. Förändringsdirektör, landskapsreformen Laura Leppänen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VAR BEFINNER VI OSS? översikt över reformens beredning. Förändringsdirektör, landskapsreformen Laura Leppänen"

Transkript

1 VAR BEFINNER VI OSS? översikt över reformens beredning Förändringsdirektör, landskapsreformen Laura Leppänen

2 VI BEREDER REFORMEN Vi är redan 54, av vilka 34 arbetar deltid

3 VAD VILL VI UPPNÅ? Klienten före organisationen Trygga tillgången till tjänster i rätt tid Förstärka förebyggande tjänster och basservice, effektivt och kostnadseffektivt Förnya tjänsterna med digitaliseringen i fokus Pengarna måste räcka!

4 BEREDNING AV FÖRVALTNING OCH EKONOMI FRAMSKRIDER FÖRVALTNING Landskapets styrande dokument: 1. Frågor kring landskapets grundande 2. Landskapsstrategi 3. Handbok för organisering av landskapet 4. Regel- och instruktionsböcker Dokument som överförs Landskapets upphandlingsorgan Sakhanteringssystem och arkiveringsorgan Riskhantering och granskningsverksamhet Landskapsval EKONOMI Utvärdering av finansieringens tillräcklighet för landskapets ekonomi Simulering av ersättningssystem Marknadsutredningar och konkurrensanalyser Landskapets budget 2018 och 2019 Förberedning av ekonomi- och personalföraltningen

5 EGENTLIGA FINLANDS LANDSKAP LUONNOS NÄMNDER organiseringsfunktion FULLMÄKTIGE STYRELSEN Strategiska koncerntjänster bl.a. ägandestryning och stödfunktioner Social- och hälsovård TILLVÄXTTJÄ NST AFFÄRSVERK? KONCERNFÖRVALTNING RÄDDNIN GS- VÄSEND E AFFÄRSVERK ANNAT ORGAN? Tillväxt/Livskraft KE främjande av tillväxt och livskraft EKP stöd-, underhålls- och övervakningstjänster för ivsmedelsproduktion och handel ALY områdesanvändnings-, trafiksystems- och miljötjänster TJÄNSTESTYRNINGENHET AFFÄRSVERK FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD SOCIAL - OCH HÄLSO CENTR AL NATIONELLA SERVICECENTER Maakuntien Tilakeskus Oy Vimana Oy SoteDigi Oy KasvuDigi Oy MÖJLIG TILLVÄXTTJÄNST AB MÖJLIG STÖDTJÄNST AB MÖJLIG MUNVÅRDS AB MÖJLIG SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSCENTRA L MÖJLIGA KUNDSEDEL- OCH FÖRETAG FÖR PERSONLIG BUDGET

6 ICT OCH ELEKTRONISKA TJÄNSTER Landskapets informationssystem har kartlagts, ca 300 system överförs från kommunerna till landskapen, dessutom överförs tiotals från staten. Förändringskostnaderna för ICT 2018/19 har uppskattats till M, stödansökan har gjorts till statsministeriet, beslut väntas under april månad Planering av grundandet av dataadministration: organiserande, förvaltningsmodell samt nyckelroller. Första projekten planerade att sammanföra klient- och patientsystem samt att förverkliga nödvändiga datakommunikationer och behövliga ändringar i IT-systemen Kommande elektroniska tjänster att ta i bruk för medborgare utvecklas på bred front, kartläggning och planering för att harmonisera dem. Organisatör/producentmodellen kräver nya verksamhetsstyrnings och dataledningssystem. Planeringen inleds.

7 FASTIGHETER OCH STÖDTJÄNSTER Antalet lokaler och var de befinner sig har kartlagts: landskapet har ca 900 lokaler eller utrymmen, sammanlagt ca 1 miljon kvadratmeter.

8 AKTIVITETER SOM STÖDER TILLVÄXT OCH LIVSKRAFT Aktiviteter som stöder tillväxt och livskraft vad vill vi uppnå? Stöda invånarnas välmående Skapa förutsättningar för företagande och handel Skapa förutsättningar för fysisk verksamhetsmiljö Verksamheten skapar förutsättningar, utvecklar verksamhetsmiljön och förmedlar verksamheter. Gemensamma frågor: Strategiska mål för att utveckla landskapet Intressebevakning Internationella verksamheter Verksamhetens framförhållning Informationsledning Främja landskapets identitet Möjlighet att göra nytt över gränserna!

9 AKTIVITETER SOM STÖDER TILLVÄXT OCH LIVSKRAFT FRÄMJANDE AV TILLVÄXT OCH LIVSKRAFT Mål: Kompetens på hög nivå och fungerande arbets- och näringslivstjänster skapar förutsättningar för tillväxt och människors välbefinnande. Företags-, arbets- och näringstjänster Utveckling och stöd av landskapet Programfinansiering STÖD, UNDERHÅLLS- OCH ÖVERVAKNINGSTJÄNSTER FÖR LIVSMEDELSPRODUKTION Mål: Stöd- och övervakningstjänsterna garanterar ansvarsfull verksamhet. Regional alkoholförvaltning Helheten av miljöhälsovård Abytartjänster OMRÅDESANVÄNDNINGS-, TRAFIK- OCH MILJÖTJÄNSTER Mål: Kvalitativ och hållbar miljö producerar mångsidigt välbefinnande och utvecklingsmöjligheter. Landskapsplanläggning Trafiksystemsarbete Främja skyddandet av naturens mångfald Regionala naturtillgånguppgifter Vatten och havsskydd samt sjöområdesplanering Främja och planera vattenförsörjning

10 EXEMPEL FRÅN KOMMENTARER TILL BEREDNING Delaktighet och tillgänglighet Hur utnyttjas invånarnas, landskapets personals och andra aktörers kunnande så effektivt som möjligt i det nya landskapet och i social- och hälsovårdstjänsterna? Hur genomförs deltagande i dokument som styr landskapet, som i förberedning av landskapets strategi och beslutsfattandestrukturer? Hur byggs deltagande som en del av strukturer och vardagsarbete, och klistras inte på eller blir glasyr på festtalsnivå? Organisationer Hur kan organisationernas sakkunskap bäst utnyttjas i landskapet? Hur byggs samarbetsstrukturerna mellan organisationerna och landskapet? Vilken är organisationens roll i förebyggande arbete och kommunikation? Vilken är landskapets roll och sätt att stöda hjälporganisationer? Deltagande är ett värde samt en äkta förutsättning för kundorientering..

11 FÖLJ DEN TVÅSPRÅKIGA KIMPASSA-ALLIHOPA KOMMUNIKATIONEN: Tvåspråkiga webbsidor: kimpassa-allihopa.fi Kimpassa Allihopa Linkedin Kom också ihåg spetsprojekten Lupa Auttaa och I & O samt Kompassi

12 VALFRIHETSLAGENS RAMAR FÖR REFORMEN Förändringsdirektör vårdreformen Antti Parpo

13 VALFRIHETENS MÅL Främja klienternas möjlighet att välja tjänsteproducent Förbättra tillgången till och kvaliteten på tjänsterna Förstärka sporrar för kostnadseffektiv verksamhet och kontinuerlig utveckling Dämpa kostnadsökningen för social- och hälsovårdens tjänster

14

15 ORGANISERING OCH PRODUKTION AV TJÄNSTER I social- och landskapsreformen skiljs organisering av tjänster från produktionen I social- och hälsovårdstjänsterna I tillväxttjänsterna I räddningstjänsterna Landskapets organiseringsuppgifter är i demokratisk styrning. Tjänsteproduktionen å andra sidan frigör sig från direkt demokratisk styrning.

16 VAD ANSVARAR LANDSKAPET FÖR? Landskapet ansvarar för organisering av tjänster för social- och hälsovården, tillväxten och räddningstjänsten. Landskapet ansvarar för tillgång av social- och hälsovårdstjänster. Tjänsternas innehåll, omfattning och kvalitet ska vara enligt invånarnas behov. Landskapet ansvarar för att tjänsterna är samordnade helheter och de genomförs enligt befolkningens behov nära kunderna. Landskapet ansvarar för att tjänsterna integreras dvs. samordnas till fungerande tjänstehelheter och -kedjor. Detta rör landskapets alla socialoch hälsovårdstänster som finns inom ramen för landskapets organiseringsansvar på såväl basnivån som specialnivån. Organisatören ansvarar för, att tjänsteproducenter inom ramen för valfriheten behandlas på samma sätt. Offentligägd produktion kan inte gynnas.

17 HUR OCH VAR PRODUCERAR LANDSKAPET SOCIAL- OCJ HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER? Som producent av social- och hälsovårdstjänster kan dessa fungera: landskapets affärsverk, aktiebolag, samfund, förening, andelslag, stiftelse och självständig yrkesutövare För landskapets egen produktion av social- och hälsovårdstjänster ansvarar landskapets affärverk. Affärverket är en del av landskapets organisation, men det har funktionellt och ekonomiskt avskiljts inom landskapet. Social- och hälsovårdstjänsternas affärsverk leds av en styrelse av sakkunniga, vars lämplighet och uppgifter stiftas i lagen. Tillväxttjänster kan produceras genom samarbete med offentliga (landskap, kommuner), privata och tredje sektorn, där man har möjlighet att utnyttja bl.a. alliansmodellen.

18 VALFRIHETENS FÖRVERKLIGANDE

19 KLIENTENS DIREKTA VAL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSCENTRAL Rådgivning och styrning i hälsofrågor och socialvård. Allmänläkarna och andra hälsovårdsexperter vårdar på ett brett plan hälsorelaterade ärenden. Remiss till laboratorium och avbildningstjänster Remiss till specialistsjukvård Mottagning och konsultation av vissa specialområden. Landskapet implementerar vid behov socialvårdens kunnande i social- och hälsovårdscentralerna. TANDVÅRD Hälsorådgivning, förebyggande av munsjukdomar, rådgivning, undersökningar Undersökning av mun och tänder, bedömning av vårdbehov, planering av vård, vård enligt symptom samt protetiska reparationer. Kirurgiska vårdåtgärder, vård av tandköttssjukdomar tandinfektioner. Avbildningstjänster, intyg och utlåtanden. Tjänster och betalningar är samma i alla tandvårdskliniker. Munvårdens enhet ansvarar alltid för helheten av kundens tjänster, även om denne använder underentrepenörer i delar av tjänsterna.

20 TJÄNSTER SOM PRODUCERAS I LANDSKAPETS AFFÄRSVERK Landskapets affärsverk producerar förutom tjänster till egna social- och hälsocentraler också bl.a. socialtjänster, specialsjukvård, jour, barnavårdsbyråer, skol- och elevhälsovård samt tandvård för minderåriga. Kunden kan välja affärsverk och dess tjänsteenhet i hela landet, som sjukhus och socialbyrå. Landskapets affärverk bedömer för egen del klientens tjänstebehov och gör vid behov en kundplan. Landskapets centrala uppgift är att bedöma klientens tjänstebehov och vid behov göra en kundplan. Kunden kan få en kundsedel av affärsverket eller En personlig budget, med vilken denne skaffar sig de tjänster som denne behöver av privata tjänsteproducenter.

21 TJÄNSTER SOM PRODUCERAS MED KUNDSEDEL Landskapets affärsverk ska erbjuda kundsedel åt kunden i dessa tjänster: social rehabilitering, hemvård, boendetjänster, handikappades arbetsverksamhet, hemsjukvård, medicinsk rehabilitering och tandprotetisk vård Landskapets affärsverk bedömer först tjänstebehovet. Om kunden inte vill ha kundsdel eller om man inte kan hitta en producent för tjänsten, ansvarar landskapets affärsverk för att producera tjänsten åt kunden, t.ex. som köptjänt. Landskapet får också ta ibruk kundsedel i dessa tjänster: familjearbete, ordnande av stödpersoner eller stödpersoner, socialvårdens andra förebyggande tjänster närståendevård Personlig assistans för handikappade, dagverksamhet och anpassningsträning Barnrådgivningstjänster Polikliniska kirurgiska åtgärder, kirurgåtgärder för annat än brådskande fall, medicinska undersökningar Mottagningsbesök av hälsovårdens expert i ickebrådskande fall Uträtningsvård av tänder Andra motsvarande social- och hälsotjänster.

22 TJÄNSTER SOM PRODUCERAS MED PERSONLIG BUDGET Med personlig budget kan man välja en organisation eller företag till tjänsteproducent och påverka tjänstens innehåll. Landskapets affärsverk bedömer först tjänstebehovet. Om klienten inte vill ha kundsedel eller om det inte finns en producent av tjänsten, ansvarar landskapets affärsverk för tjänstens produktion till klienten på annat sätt, t.ex. som köptjänst. Budget kan användas i klientplanens tjänster och inom ramen i planen för det definierade innehållet i tjänsten. Klienten kan själv bestämma, var denne skaffar sig tjänsterna och vilken sorts hjälp som passar denne bäst. Landskapet är skyldigt att använda personlig budget för klienter av åldrings- och handikapptjänster, vilka har långvarigt och brett behov av hjälp och som själva kan eller med stöd planera och skaffa sina egna tjänster. Landskapet betalar tjänsteproducenten direkt ersättningar enligt den personliga budgeten. Pengar överförs inte till klientens konto.

23 MODELLER FÖR OFFENTLIG PRODUKTION Affärsverk Oy/andelslag/stiftelse Alliansmodell*** Räddningsverk J N N Vård-affärsverk J N N Vård-central* J J J Munnens hälsovård J J J Kundsedel** N J J Personlig budget** N J J Tillväxttjänster J J J J = ja, är möjlig produktionsmodell, N = nej, är inte en möjlig produktionsmodell *Landskapet ska ha social- och hälsocenter i sitt affärsverk och dessutom kan produktion av social- och hälsovårdstjänster finnas i företaget **Med kundsedel och personlig budget kan man få tjänster bara av privata tjänsteproducenter (offentlig ab). Affärsverket kan producera tjänster inom ramen för kundsedeln eller den personliga budgeten bara on klienten vägrar kundsedeln eller den personliga budgeten ***Samarbete mellan landskapet, kommunen, företagen och organisationerna

24 STÖDTJÄNSTERNAS ORGANISERINGSSÄTT Stödtjänsternas organiseringssätt Landskapets organiseringsorganisatio n Landskapets affärsverk Landskapets social- och hälsovårdsprodukt ions Ab Stödtjänster i affärsverk Ja Ja Nej Stödtjänster från ett av landskapets stödtjänstföretag Ja Ja Nej Stödtjänster från ett av landskapets och social- och hälsovårdsföretagets gemensamt ägda stödtjänstföretag Nej Nej Nej Stödtjänster från landskapets stödtjänstföretag och ett socialoch hälsovårdsföretagets stödtjänstföretag Ja Ja Ja

25 SOCIAL- OCH LANDSKAPSREFORMEN UR PERSONALENS SYNVINKEL Personalchef Laura Saurama

26 PRELIMINÄR FÖRBEREDELSETIDTABELL FÖR PERSONALFRÅGOR Kommunerna ska förhandla om möjliga överföringar på basis av under 50 % regeln Utredning av frågor rörande personalen: Vakansspecifika uppgifter Principer rörande tanställningaar Personalpolitiska linjer och praxis för organisationer som avstår personal Lokala avtal Personalstruktur Organisationsstruktur och planering av personalöverföringt Utredningsfas Temporär förvaltning Överföring av personnivåns uppgifter, fas I (KT:s instruktion och verktyg), t.o.m. 10/2018 Förberedning av överföringsprocesseroch dokument Planering av landskapets personalpolitik och nödvändiga beslut Personalpolitiska linjer/beslur enligt kollektivavtal Arbets- och tjänsteförhållanden, arbetsbeskrivningar Löner Frågor rörande tjänsteförhållanden Frågor rörande arbetshälsa Samarbete och förhandling/beslut om förtroendemansorganisation Samarbetsförhandlingar har gjorts i företag som överför personal 09/2019 På basis av direkt och med 50% regeln överförd personal inget att förhandla (överföringsdokument) På basis av under 50% regeln ska förhandlas för de som överförs (överföringsavtal) Slutlig utredning om personal som överförs 11/2019 (överföring av personuppgifter, fas II, fortfarande KT:s instruktioner och verktyg), överföringsavtal och dokument färdiga Personalöverföringarna träder i kraft och den överförande organisationen har samarbetsförhandlingar (Kommunal samarbetslag 11 ) Landskapsförvaltning

27 ÖVERFÖRING AV PERSONAL Personalen överförs med principen Landskapet (KVTES, LS, TS) Landskapets företag (AVAINTES) Personal som överförs till landskapet kan ytterligare överföras inom tidsgränsen till koncernföretagen Princip: anställningens villkor förblir samma (avtalsperiodens slut), men arbetsgivarens erbjudna fördelar till personalen bestämmer den nya arbetsgivaren (arbetshälsovård, kultur-/motionstjänster) Personalöverföringarnas teknik och process måste bearbetas Organisera och producera förändring är betydande och kommer därför inte att vara färdig

28 FÖRÄNDRINGENS FÖRVALTNING FRÅN PERSONALENS SYNVINKEL Personalen behöver varierande stöd i förändringen, såväl utbildning som träning Utbildning och träning måste göras målriktat För att vi ska nå personalen, behöver vi också nätbaserade verktyg och samarbete med organisationer som överför personal I förändringen finns två väsentliga saker Vi organiserar och producerar inte längre, i huvudsak producerar vi Marknadssituationen är hård, att klara sig i förändringen är inte längre en fråga om det, att produktionen överförs från kommunerna till landskapets affärsverk och företag utan: att vi förnyar våra verksamhetsformer inom givna ekonomiska ramar Att klienterna ska vilja ha våra tjänster och välja oss! I förändringen framhävs allas vårt ansvar Om vi lyckas finns bara himlen som gräns Om vi misslyckas står vi med ryggen mot väggen

29 ARBETA I FÖRÄNDRINGEN Koncentrera dig på grunduppgiften genom att delta i utvecklingen av nya arbetsmetoder och arbetsformer Man ska ta hand om sina egna resurser Ta hand om din egen arbetsförmåga Ta hand om din egen yrkesskicklighet I utvecklingssamtal ska man tala om förändringens möjligheter, om du hörtill de som möjligen flyttas på basis av 50 % regeln Känn igen din egen förändringsförm åga Följ förändringsko mmunikationen Anpassning till förändringen tar tid Förståelse för frågorna minskar rädslan och förändringsmotståndet Dela information, inte skvaller Delta i informationsoch utbildningstillfäl len

30 INDIVIDEN MITT I FÖRÄNDRINGEN Hela förändringens mest centrala fråga är personalen, dess kompetens och fömåga att anpassa sig till förändringen Ilska Vrede Rädlsa Misstro Motsånd Ångets Chock Förnekande Förvirring Konflikt Stress Förstå förlusten Godkännande Entusiasm Otålighet Hoppfullhet Kreativitet Nej! Vad och varför? Nu börjar vi!

31 FRAMGÅNGENS FÖRUTSÄTTNING, GEMENSAMMA METODER

32 BÄSTA LIVET HEMMA Den åldrande befolkningen beaktas i stödtjänster rörande boende, funktionsförmågan och välbefinnandet De äldre personerna får det stöd som de behöver genom en kontakt en lucke principen Tjänsterna är likvärdiga för landskapets äldre människor och tillgången bättre Stödet som de äldre människorna behöver kan fås genom kommunen, församlingen eller frivilligverksamhet Tjänsterna produceras på olika sätt: ansikte mot ansikte eller elektroniskt Tjänsterna produceras ekonomiskt och på hållbart sätt TILLSAMMANS LYCKAS VI

33 PERSONALEN PÅ EN FÖRÄNDERLIG MARKNAD Konkurrensen om arbetstagarna tätnar Kompanjonsförhållandet mellan den offentliga och privata sektorn förändras till ett konkurrensförhållande Kompetensens utmaningar växer För att vi ska verkligen ska kunna utnyttja digitaliseringen, ska dess kompetensnivå allmänt förbättras, så att fördelarna syns i verksamheten och kundtjänsten Ny yrkesgrupp krävs för att bedöma tjänstebehovet Ledarskap med kunskap Nätverksledarskap Klienten framför allt

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition Kundens valfrihet Enligt utkastet till regeringsproposition 1 - I nuläget är det kommunerna som ordnar de offentliga social- och hälsovårdstjänsterna. Den 1 januari 2020 överförs ansvaret för att ordna

Läs mer

Landskapsreformen Allmän presentation

Landskapsreformen Allmän presentation Landskapsreformen Allmän presentation 1 Visionen Landskap 2023 Invånarna får smidig service på jämlika villkor Vettiga kostnader och en effektiv offentlig förvaltning Tjänsterna anpassas till helheter

Läs mer

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM VAD INNEBÄR REFORMEN? Finlands förvaltning organiseras i tre nivåer: stat, landskap, kommun. 18 nya landskap bildas i Finland Uppgifter från kommunerna, samkommunerna,

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården 8.3.2018 Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning?

Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning? Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning? DUV-dagarna, Tammerfors 3.2.2019 Johanna Lindholm VAD ÄR VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORMEN? När regeringen

Läs mer

Social- och hälsovårds- och landskapsreformen

Social- och hälsovårds- och landskapsreformen Social och hälsovårds och landskapsreformen I enlighet med regeringens proposition om vård och landskapsreformen och riktlinjerna om klientens valfrihet 1 31.3.2017 Ansvaret på en aktör 2 31.3.2017 Hörnstenarna

Läs mer

Vilken landskapsreform och varför?

Vilken landskapsreform och varför? Vilken landskapsreform och varför? 1 Varför en reform och vad är målet med den? En effektivare förvaltning som främjar människors och företags verksamhet Reformen genomförs öppet, kundvänligt och interaktivt

Läs mer

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM VAD INNEBÄR REFORMEN? Finlands förvaltning organiseras i tre nivåer: stat, landskap, kommun. 18 nya landskap bildas i Finland Uppgifter från kommunerna, samkommunerna,

Läs mer

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna

Läs mer

Vad innebär valfriheten för mig?

Vad innebär valfriheten för mig? Vad innebär valfriheten för mig? Regeringens propositon om valfrihet i vården 9.5.2017 1 Valfriheten i korthet Valfriheten inom social- och hälsovården blir större än i nuläget. Målet är att valfriheten

Läs mer

Social- och hälsovårds- och landskapsreformen

Social- och hälsovårds- och landskapsreformen Social och hälsovårds och landskapsreformen Centrala ändringar i lagstiftningen om social och hälsovårds och landskapsreformen samt om kundens valfrihet 1 Sinikka Salo Social och hälsovårdsreformens mål

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Utkast till lag 21.12.2016: Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och

Läs mer

Kundens valfrihet ur landskapets och tjänsteproducentens synvinkel

Kundens valfrihet ur landskapets och tjänsteproducentens synvinkel Kundens valfrihet ur landskapets och tjänsteproducentens synvinkel Regeringens propositon om valfrihet i vården 9.5.2017 9.5.2017 - 9.5.2017 - Vad är en kundsedel? Social- och hälsocentralen, tandkliniken

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten Kundens valfrihet Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten 1 Ändringar utifrån grundlagsutskottets utlåtande Bland annat: Landskapet behöver inte bolagisera sina egna social-

Läs mer

En inblick i socialoch

En inblick i socialoch En inblick i socialoch hälsovårdsreformens innehåll Familje och omsorgsminister Besök i landskapen, hösten 2017 1 31.10.2017 Kommunen är allas hem. 2 31.10.2017 En engagerande livskraftskommun 3 31.10.2017

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster till rimliga kostnader.

Läs mer

Grunderna för ersättning till producenterna i systemet med valfrihet inom social- och hälsovården

Grunderna för ersättning till producenterna i systemet med valfrihet inom social- och hälsovården 1 Grunderna för ersättning till producenterna i systemet med valfrihet inom social- och hälsovården I den föreslagna valfrihetsmodellen kan tjänster erbjudas av bolag som ägs av landskapet, av privata

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Vad innebär valfrihet för mig

Vad innebär valfrihet för mig Vad innebär valfrihet för mig Enligt utkastet till lag om valfrihet 21.12.2016 1 21.12.2016 Valfrihet är en del av social och hälsovårdsreformen Syftet med social och hälsovårdsreformen är att se till

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården 1 Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsovårdstjänster

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

Aktuellt inom vård- och landskapsreformen

Aktuellt inom vård- och landskapsreformen Aktuellt inom vård- och landskapsreformen Konferens för sekreterare och assistenter Eva-Stina Slotte Vad händer med kommunerna? Personalöverföring från kommun, samkommun och stat till landskapen Skatteöverföring

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Utkast till regeringens proposition med förslag till lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården, lagförslag,

Utkast till regeringens proposition med förslag till lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården, lagförslag, I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna bestämmelser Lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården 1 Lagens syfte och tillämpningsområde Syftet med denna lag är att för social-

Läs mer

Vad innebär socialoch

Vad innebär socialoch Vad innebär socialoch hälsovårdsreformen för mig? Social- och hälsotjänsterna 2019 enligt utkastet till regeringens proposition 11/2016 1 Detta är social- och hälsovårdsreformen Social- och hälsovårdsreformen

Läs mer

SVE Lausuntopyyntökysely sote syksy 2016

SVE Lausuntopyyntökysely sote syksy 2016 Remissenkät 3110/00.04.00/2016 Svarstid (UTC+2) 26.10.2016 10:30:33 SVE Lausuntopyyntökysely sote syksy 2016 1. BAKGRUNDSINFORMATION Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret

Läs mer

Ansvarsfull arbetspensionsförsäkring

Ansvarsfull arbetspensionsförsäkring Ansvarsfull arbetspensionsförsäkring 2018 Vård- och landskapsreformen ska enligt plan träda i kraft 1.1.2020 Arbetsgruppens förslag till överföringsavgift Grundlagsutskottet: Lagförslagen om kundens valfrihet

Läs mer

Från lagstiftning till verkställande tillsammans med landskapen

Från lagstiftning till verkställande tillsammans med landskapen Från lagstiftning till verkställande tillsammans med landskapen Projektdirektör, understatssekreterare Päivi Nerg, FM Tillställning för det egna landskapet 1 Varför genomförs landskapsreformen och socialoch

Läs mer

Vanliga frågor om valfrihet

Vanliga frågor om valfrihet 1 Vanliga frågor om valfrihet 31.1.2017 Vad innebär kundens valfrihet inom social- och hälsotjänster? Det innebär kundens rätt att själv välja lämplig producent av social- och hälsotjänster, lämpligt serviceställe

Läs mer

Hörnstenarna i social- och hälsovårds-reformen. understatssekreterare Tuomas Pöysti

Hörnstenarna i social- och hälsovårds-reformen. understatssekreterare Tuomas Pöysti Hörnstenarna i social- och hälsovårds-reformen understatssekreterare 1 Hörnstenarna i det nya social- och hälsovårdssystemet 1. Stark organisation 18 landskap 2. Integration av tjänster tjänsterna formas

Läs mer

Strategin för åren

Strategin för åren Strategin för åren 2019 2020 1Utgångspunkter för strategiarbetet och den nya verksamhetsmiljön Kundfokus Konkurrens om kompetent personal Strategin för åren 2019 2020 ses som en uppdatering av den föregående

Läs mer

LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND. Laura Leppänen förändringsdirektör

LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND. Laura Leppänen förändringsdirektör LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND Laura Leppänen förändringsdirektör 26.1.2017 VAD INNEBÄR DE NYA LANDSKAPEN? 18 landskap grundas i Finland 1.7.2017. Ansvaret för att arrangera service överförs

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME MED BORGÅ MÅTT TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN TIDNINGEN UUSIMAAS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSAFTON 1.3.

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME MED BORGÅ MÅTT TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN TIDNINGEN UUSIMAAS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSAFTON 1.3. SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME MED BORGÅ MÅTT TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN TIDNINGEN UUSIMAAS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSAFTON 1.3.2017 Källa: Timo Aro UTGÅNGSPUNKTER FÖR BORGÅ En av de mest

Läs mer

LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND. Laura Leppänen förändringsdirektör

LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND. Laura Leppänen förändringsdirektör LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND Laura Leppänen förändringsdirektör 26.1.2017 VAD INNEBÄR DE NYA LANDSKAPEN? 18 landskap grundas i Finland 1.7.2017. Ansvaret för att arrangera service överförs

Läs mer

Offentliga sektorn står inför reformer

Offentliga sektorn står inför reformer Offentliga sektorn står inför reformer Valkretsstämma i Helsingfors 5.9.2017 Arto Sulonen direktör för juridiska ärenden Finlands Kommunförbund De viktigaste reformprojekten inom offentliga sektorn Vård-

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN. Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet

NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN. Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet Ärende: Utlåtande om utkastet till regeringens proposition till landskapsreform och reform av ordnandet

Läs mer

Kriterier för pilotförsöken med valfrihet

Kriterier för pilotförsöken med valfrihet Kriterier för pilotförsöken med valfrihet 1) Kriterier för deltagande i pilotförsöket med social- och hälsocentraler I projektplanen för den som ansöker om pilotförsök ges det en beskrivning av hur kriterierna

Läs mer

Regionreformen i Finland - självstyrande landskap bas för för social- och hälsovården och den regionala förvaltningen

Regionreformen i Finland - självstyrande landskap bas för för social- och hälsovården och den regionala förvaltningen ÖSTERBOTTENS FÖRBUND POHJANMAAN LIITTO Regionreformen i Finland - självstyrande landskap bas för för social- och hälsovården och den regionala förvaltningen Mittnordenkommitténs höstmöte 16.-17.11.2016

Läs mer

Projektplan för år 2017 Uppdaterad

Projektplan för år 2017 Uppdaterad Projektplan för år 2017 Uppdaterad 30.1.2017 FÖRBEREDELSEFAS 30.6.2017 TEMPORÄR FÖRVALTNING ung. 1.7.2017 ung. 1.4.2018 INLEDANDE ung. 1.4.2018 31.12.2018 Beredningsfaser Skapar förutsättningar för överföringen

Läs mer

BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN

BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN 6.11.2016 BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN Borgås utlåtande om social- och hälsovårds- och landskapsreformen Stadsstyrelsens

Läs mer

Social- och hälsovårdsreformen. Veronica Rehn-Kivi

Social- och hälsovårdsreformen. Veronica Rehn-Kivi Social- och hälsovårdsreformen Veronica Rehn-Kivi 24.1.2017 Reformens målsättning: - att modernisera servicen och minska på skillnaderna i hälsa och välfärd - att landets hållbarhetsunderskott ska fås

Läs mer

Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda Stadsdirektör Kristina Stenman

Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda Stadsdirektör Kristina Stenman Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda 4.10.2017 Stadsdirektör Kristina Stenman Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen 2020 1.1.2020

Läs mer

STRATEGI FÖR KARLEBY. Utkast till innehåll

STRATEGI FÖR KARLEBY. Utkast till innehåll STRATEGI FÖR KARLEBY Utkast till innehåll 5.9.2017 5.9.2017 Hur är läget, Karleby? De centrala utvecklingsmätarna för Karleby uppvisar ytterst goda resultat vid en nationell jämförelse, med undantag för

Läs mer

Landskapsreformen: Tjänster för arbetssökande och företag. Presskonferens Arbetsminister Jari Lindström

Landskapsreformen: Tjänster för arbetssökande och företag. Presskonferens Arbetsminister Jari Lindström Landskapsreformen: Tjänster för arbetssökande och företag Presskonferens Arbetsminister Jari Lindström 27.6.2018 Lagstiftning om tillväxttjänstreformen Lag om regionutveckling och tillväxttjänster Lag

Läs mer

Remissenkät Anvisningar:

Remissenkät Anvisningar: Remissenkät 03.11.2017 Anvisningar: Du kan gå framåt och bakåt i det elektroniska frågeformuläret genom att klicka på knapparna Föregående och Nästa. Det är möjligt att skicka enkäten utan att svara på

Läs mer

Landskapsreformen. Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen Regionala tillställningar om landskapsreformen

Landskapsreformen. Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen Regionala tillställningar om landskapsreformen Landskapsreformen Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen Regionala tillställningar om landskapsreformen 18.8. 3.10.2016 13.9.2016 1 Varför behövs en landskapsreform vad är målet? Bättre service Smidigare

Läs mer

Statens tillståndsoch. tillsynsmyndighet (Luova) Grundas

Statens tillståndsoch. tillsynsmyndighet (Luova) Grundas Statens tillståndsoch tillsynsmyndighet (Luova) Grundas 1.1.2021 Vad är det fråga om? 2 3 Arbetsfördelning kommun-landskap-stat Med landskaps- och vårdreformen organiseras den offentliga förvaltningen

Läs mer

Utkast till regeringens proposition om lag om valfrihet inom social- och hälsovården, lagutkast

Utkast till regeringens proposition om lag om valfrihet inom social- och hälsovården, lagutkast Lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården [I den fortsatta beredningen av lagutkastet kompletteras och preciseras de rättigheter och skyldigheter som gäller landskapets styrnings- och uppföljningssystem

Läs mer

Arbetsförmågan ett gemensamt mål för oss alla. Social- och hälsovårdsministeriet

Arbetsförmågan ett gemensamt mål för oss alla. Social- och hälsovårdsministeriet Arbetsförmågan ett gemensamt mål för oss alla Social- och hälsovårdsministeriet Strategi för social- och hälsovårdspolitiken Socialt hållbart Finland 2020: behandlar alla samhällsmedlemmar jämlikt, stärker

Läs mer

Reformen av social- och hälsovården påverkar inte organiseringen av social- och hälsovården i Landskapet Åland.

Reformen av social- och hälsovården påverkar inte organiseringen av social- och hälsovården i Landskapet Åland. Frågor om målen med reformen Målet med reformen av social- och hälsovården är att minska hälso- och välfärdsskillnaderna bland befolkningen samt bromsa upp kostnaderna för tjänsterna med 3 miljarder euro

Läs mer

hemtjänsterna i skick

hemtjänsterna i skick hemtjänsterna i skick hemtjänsterna i skick Vi har i Finland lyckats i vårt gemensamma mål, möjligheten ett njuta av allt längre liv med god hälsa och livskvalitet. Å andra sidan är vi den nation i europa

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

Innehåll. 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål...

Innehåll. 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål... Personalpolitiskt program 2010 2013 Innehåll 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål... 3 2 Förord... 4 3 Stadens basservice

Läs mer

Varför en bolagisering av social- och hälsotjänster? Miksi sosiaali- ja terveyspalveluja yhtiöitettäisiin? Patrik Nygrén Stadsdirektör

Varför en bolagisering av social- och hälsotjänster? Miksi sosiaali- ja terveyspalveluja yhtiöitettäisiin? Patrik Nygrén Stadsdirektör Varför en bolagisering av social- och hälsotjänster? Miksi sosiaali- ja terveyspalveluja yhtiöitettäisiin? Patrik Nygrén Stadsdirektör HÖRNSTENAR I DEN NYA VÅRDKONTEXTEN 1. Starka anordnare 18 landskap

Läs mer

Remissenkät. Anvisningar:

Remissenkät. Anvisningar: Remissenkät Anvisningar: Du kan gå framåt och bakåt i det elektroniska frågeformuläret genom att klicka på knapparna Föregående och Nästa. Det är möjligt att skicka enkäten utan att svara på alla frågor.

Läs mer

VEM ANSLUTER SIG TILL KANTA-TJÄNSTERNA Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna. Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta

VEM ANSLUTER SIG TILL KANTA-TJÄNSTERNA Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna. Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta Innehåll 1 Inledning... 1 1.1 Lagstöd för klientuppgifter inom social- och hälsovården... 1 1.2 Lagstöd för elektroniska

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

Stä llningen fö r den persönäl söm ö vergä r till ländskäpen

Stä llningen fö r den persönäl söm ö vergä r till ländskäpen 1 Stä llningen fö r den persönäl söm ö vergä r till ländskäpen Med stöd av den införandelag som finns i utkastet till regeringens proposition kommer det att övergå personal till anställning hos ett landskap

Läs mer

Vårdreformen och den svenskspråkiga servicen i Nyland. Christina Gestrin

Vårdreformen och den svenskspråkiga servicen i Nyland. Christina Gestrin Vårdreformen och den svenskspråkiga servicen i Nyland Christina Gestrin 16.4.2018 Tidtabellen för reformerna 06/2018 Lagarna godkänns 28.10 Landskaps val 1/2019 Landskapsfullmäktige konstituerar sig 1.1.2020

Läs mer

Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt

Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt Riksdagens grundlagsutskott gjorde i sitt utlåtande från 19.2.2015 linjedragningar med

Läs mer

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM 2018 2021 Godkänt i stadsstyrelsen 10.9.2018 341 1 Inledning Personalprogrammet stöder verkställandet av Karleby stads strategi. Stadsstrategin Karleby förnyas djärvt har

Läs mer

EN BÄTTRE VARDAG MED ARKEA!

EN BÄTTRE VARDAG MED ARKEA! EN BÄTTRE VARDAG MED ARKEA! Den rådande verksamhetsmiljön och framtidsutsikter Social- och hälsovårds reformen Åldrande Kommunen "Den kommunala ekonomin skärps: Den statliga finansieringen av kommunal

Läs mer

RP 148/2018 rd. Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2019.

RP 148/2018 rd. Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2019. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av mervärdesskattelagen och temporär ändring av 35 och 38 i mervärdesskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Regionförvaltningsreformen

Regionförvaltningsreformen Regionförvaltningsreformen Lägesöversikt januari 2016 9.2.2016 1 Juha Sipiläs regeringsprogram Ett separat beslut som förenklar organiseringen av den offentliga regionförvaltningen (staten, regionerna

Läs mer

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers förslag till en organisations- och finansieringsmodell för social- och hälsovården

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers förslag till en organisations- och finansieringsmodell för social- och hälsovården Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers förslag till en organisations- och finansieringsmodell för social- och hälsovården Varför räcker inte Paras-projektet? samarbetet mellan socialvården,

Läs mer

ORDNANDET AV SPECIALOMSORGSTJÄNSTER OCH ANNAN FUNKTIONSHINDERSERVICE PÅ SVENSKA I SAMBAND MED VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORMEN HENRICSON AB

ORDNANDET AV SPECIALOMSORGSTJÄNSTER OCH ANNAN FUNKTIONSHINDERSERVICE PÅ SVENSKA I SAMBAND MED VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORMEN HENRICSON AB HENRICSON AB JM Marcus Henricson 19.4.2018 PM Kårkulla samkommun Samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt Ordnandet av specialomsorgstjänster och annan funktionshinderservice på svenska i samband med vård- och

Läs mer

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET FINLANDS KOMMUNFÖRBUND 2014 PROJEKTET OCH UPPDRAGET Kommunförbundets projekt, 9/2013 1/2014 Uppdrag: Formulera en förvaltningsmodell för att trygga,

Läs mer

Lagstiftning om landskaps- och vårdreformen Sammanfattning av det centrala innehållet i lagförslagen

Lagstiftning om landskaps- och vårdreformen Sammanfattning av det centrala innehållet i lagförslagen 8.3.2018 Lagstiftning om landskaps- och vårdreformen Sammanfattning av det centrala innehållet i lagförslagen 2 Innehåll 1 Inledning 3 2 Inrättandet av landskapen och deras uppgifter 5 3 Deltagande, demokrati

Läs mer

Social- och hälsovårdsreformen, självstyrande områden och grunderna för områdesindelningen Regeringens riktlinjer

Social- och hälsovårdsreformen, självstyrande områden och grunderna för områdesindelningen Regeringens riktlinjer Social- och hälsovårdsreformen, självstyrande områden och grunderna för områdesindelningen Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Familje- och omsorgsminister Juha Rehula Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen

Läs mer

Social- och hälsovårdsreformen- Lagstiftning och verkställandet. Sinikka Salo, förändringsledare för social- och hälsovårdsreformen, SHM 31.8.

Social- och hälsovårdsreformen- Lagstiftning och verkställandet. Sinikka Salo, förändringsledare för social- och hälsovårdsreformen, SHM 31.8. Social- och hälsovårdsreformen- Lagstiftning och verkställandet Sinikka Salo, förändringsledare för social- och hälsovårdsreformen, SHM 31.8.2016 1 Social- och hälsovårds- och landskapsreformen Minskade

Läs mer

Kommunförbundet 2020 nya generationens aktör

Kommunförbundet 2020 nya generationens aktör Kommunförbundet 2020 nya generationens aktör Uppdatering 2015 2016 Förnyelse genom förändringsstöd Kommunernas uppgifter och roll i tillhandahållandet och produktionen av tjänster håller på att förändras.

Läs mer

ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV VISSA AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLINGAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN

ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV VISSA AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLINGAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN 5.2.2018 ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV VISSA AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLINGAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN Lagen om temporär begränsning av vissa av kommunernas och samkommunernas rättshandlingar

Läs mer

Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid

Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid Vi vet att behovet av flera platser och tjänster inom äldreomsorgen kommer att öka på sikt i kommunerna. Redan nu kan man se att behoven tilltagit mer än beräkningar

Läs mer

Utkast till regeringens proposition med förslag till lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården, detaljmotivering, 3.11.

Utkast till regeringens proposition med förslag till lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården, detaljmotivering, 3.11. DETALJMOTIVERING Lagförslag Lagen om kundens valfrihet inom social- och hälsovården 1 kap. Allmänna bestämmelser 1. Lagens syfte och tillämpningsområde. I paragrafen föreskrivs det om valfrihetslagens

Läs mer

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken I regeringsförhandlingarna beslöt regeringen att de självstyranden områdenas antal ska vara

Läs mer

Utkast till regeringens proposition om lag om valfrihet inom social- och hälsovården, detaljmotivering

Utkast till regeringens proposition om lag om valfrihet inom social- och hälsovården, detaljmotivering Lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården - - - Detaljmotivering 1 kap. Allmänna bestämmelser 1. Lagens syfte och tillämpningsområde. I denna paragraf föreskrivs om valfrihetslagens syfte och

Läs mer

Kyrkslätts kommunstrategi

Kyrkslätts kommunstrategi KIRDnr-2017-952 Kyrkslätts kommunstrategi Tähän tarvittaessa otsikko 2018 2021 Fge 18.12.2017 91: Kyrkslätts kommunstrategi 2018 2021 Kyrkslätts värden Mod betyder för oss fördomsfrihet att pröva på nya

Läs mer

Kriterier för hemvården fr. o. m

Kriterier för hemvården fr. o. m Kriterier för hemvården fr. o. m 1.1 2017 Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvården Funktionsförmåga Servicebehov Servicemängd Målsättning för servicen Serviceform

Läs mer

Rådgivningsenheten för offentlig upphandling?

Rådgivningsenheten för offentlig upphandling? Upphandling och kvalitet inom äldreomsorgen blev det som vi tänkte oss? Jonna Törnroos, jurist och vicehäradshövding Vem vårdar vem? äldreomsorgen i ett vägskäl Parallellseminarium Rådgivningsenheten för

Läs mer

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Politiskt ledarskap Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Det här är vårt uppdrag Fullmäktige är regionens högsta beslutande organ som har det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Läs mer

7 Har kommunerna i framtiden sparpotential eller försvinner produktivitetsreglaget med social- och hälsovården?

7 Har kommunerna i framtiden sparpotential eller försvinner produktivitetsreglaget med social- och hälsovården? Mikko Mehtonen, sakkunnig Susa Säkkinen, projektforskare Samuel Ranta-aho, projektforskare 7 Har kommunerna i framtiden sparpotential eller försvinner produktivitetsreglaget med social- och hälsovården?

Läs mer

Genomförande av skyldigheterna i äldreomsorgslagen i Karleby och i Kronoby. Maija Juola Servicedirektör för äldreomsorg 29.5.2015

Genomförande av skyldigheterna i äldreomsorgslagen i Karleby och i Kronoby. Maija Juola Servicedirektör för äldreomsorg 29.5.2015 Genomförande av skyldigheterna i äldreomsorgslagen i Karleby och i Kronoby Maija Juola Servicedirektör för äldreomsorg 29.5.2015 Procedurbestämmelser Äldreomsorgslagen medförde inga subjektiva nya rättigheter

Läs mer

Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret. Sune Lang,

Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret. Sune Lang, 1. BAKGRUNDSINFORMATION Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum som begäran om utlåtande behandlades

Läs mer

Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019

Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019 STM032:00/2017 Utkast 30.3.2017 Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019 39 Prehospital akutsjukvård Landskapen ska organisera den prehospitala akutsjukvården inom

Läs mer

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården 2008 2011 Hälsa och trygghet för alla KASTE-programmet är social- och hälsovårdsministeriets lagstadgade

Läs mer

Utkast till regeringens proposition med förslag till lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården, konsekvensbedömning, 3.11.

Utkast till regeringens proposition med förslag till lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården, konsekvensbedömning, 3.11. Innehåll 4 Propositionens konsekvenser... 3 4.1 Allmänt... 3 4.1.1 Ändringsstöd för verkställande av valfrihetslagen... 5 4.1.2 Förutsättningarna för valfrihetslagens verkställighet i olika landskap...

Läs mer

Regeringens preciserande riktlinjer gällande den fortsatta beredningen av socialoch hälsovårdsreformen och regionförvaltningsreformen 5.4.

Regeringens preciserande riktlinjer gällande den fortsatta beredningen av socialoch hälsovårdsreformen och regionförvaltningsreformen 5.4. Regeringens preciserande riktlinjer gällande den fortsatta beredningen av socialoch hälsovårdsreformen och regionförvaltningsreformen 5.4.2016 13.4.2016 1 Preciserande riktlinjer: social- och hälsovården

Läs mer

VALAS Luonnos Svenska

VALAS Luonnos Svenska ENKÄT ANGÅENDE BEGÄRAN OM UTLÅTANDE GÄLLANDE SLUTRAPPORTEN AV ARBETSGRUPPEN FÖR REVIDERING AV HANDIKAPPLAGSTIFTNINGEN (http://stm.fi/lausuntopyynnot) Svarstid (UTC+2) 2015-08-17 15:19:22 VALAS2015 2104Luonnos

Läs mer

Kevas strategi 1 (5) GODKÄND AV STYRELSEN Mission

Kevas strategi 1 (5) GODKÄND AV STYRELSEN Mission 1 (5) Kevas strategi Mission Vi verkställer och utvecklar den offentliga sektorns arbetspensionsskydd i en föränderlig omvärld samt erbjuder kundorienterade och högklassiga tjänster. Vi ansvarar för finansieringen

Läs mer

Pargas stads utlåtande 2589/00.04.00/2015

Pargas stads utlåtande 2589/00.04.00/2015 Pargas stads utlåtande 2589/00.04.00/2015 BAKGRUNDSUPPGIFTER Respondentens officiella namn Pargas stad Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till ansvarspersonen för svaret Patrik Nygrén

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9)

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9) Kristinestad Instruktion för vård- och omsorgscentralen 1 INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad 31.1.2011 ( 9) Samarbetsförfarande 7.12.2010 Vård- och omsorgsnämnd

Läs mer

STRATEGI För hållbara och livskraftiga lösningar inom det sociala området i Svenskfinland

STRATEGI För hållbara och livskraftiga lösningar inom det sociala området i Svenskfinland STRATEGI 2007 2017 För hållbara och livskraftiga lösningar inom det sociala området i Svenskfinland Innehåll 1 Mission...2 2 Vision...2 3 Strategiska verksamhetslinjer 2007-2017...3 3.1 Delta i utvecklandet

Läs mer

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand.

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand. Vi förnyar modigt Förnyelse innebär att vi reagerar snabbare än tidigare på förändringar i vår verksamhetsmiljö. Vi stärker vår yrkeskunnighet, testar modigt nya tillvägagångssätt, lär oss tillsammans

Läs mer

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte Social- och hälsovårdsministeriet Arbetsgruppen för revidering av handikapplagstiftningen Utkast för samråd 20.8.2014 3.7.2014 LAGUTKAST Syftet med denna lag är att: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens

Läs mer

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Brett arbete och lång process Hösten 2014 gjorde moderaterna sjukvårdsnätverk en analys av de olika

Läs mer

Utkast till regeringens proposition med förslag till lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården, lagstiftningsordning, 3.11.

Utkast till regeringens proposition med förslag till lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården, lagstiftningsordning, 3.11. 1 Förhållande till grundlagen samt lagstiftningsordning 1.1 Lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården Regeringens proposition om en valfrihetslag har rikligt med kopplingar till flera grundläggande

Läs mer

Sibbo kommuns personalstrategi 2025

Sibbo kommuns personalstrategi 2025 Sibbo kommuns personalstrategi 2025 Innehåll: 1. Syftet med personalstrategin 2025 2. Omvärldsförändringar och tillväxtrelaterade förändringar Resurs- och kompetensbehov 3. Strategin Sibbo 2025 gemensamt

Läs mer