JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ"ETT FÖNSTER AV MÖJLIGHETER- STÄRKT BARNRÄTTSPERSPEKTIV FÖR BARN I SKYDDAT BOENDE" (SOU 2017:112)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ"ETT FÖNSTER AV MÖJLIGHETER- STÄRKT BARNRÄTTSPERSPEKTIV FÖR BARN I SKYDDAT BOENDE" (SOU 2017:112)"

Transkript

1 - V JÄMSTÄLLDHETS Socialdepartementet Stockholm JÄMSTÄLLDHETSS REMISSVAR PÅ"ETT FÖNSTER AV MÖJLIGHETER- STÄRKT BARNRÄTTSPERSPEKTIV FÖR BARN I SKYDDAT BOENDE" (SOU 2017:112) Sammanfattning Jämställdhetsmyndigheten ställer sig positi till utredningens samtliga förslag. Jämställdhetsmyndigheten instämmer i utredningens beskrining och analys aseende barns beho och ställning i skyddat boende. Jämställdhetsmyndigheten ställer sig positi till att inoleras i uppdraget om kompetensstöd till kommuner och landsting i fråga om åld i nära relationer och där förslaget är att kunskap om barn i skyddat boende ska ingå. Inledande synpunkter Jämställdhetsmyndigheten älkomnar utredningen om barn i skyddat boende och bedömer att utredningens förslag, på sikt, kommer att få stor betydelse för barns möjligheter att få sina rättigheter tillgodosedda id utsatthet för åld i nära relationer. Förslaget att reglera skyddat boende i socialtjänstlagen (2001:453, förkortad SoL) som därmed blir ett placeringsalternati för barn samt tillägget i föräldrabalken (1949:381 förkortad FB) om att barn ska kunna placeras med Jämställdhetsmyndigheten Besöksadress: Ange reds Torg (7)

2 endast den ena ardnadshaarens samtycke, om det ar till bamets basta, innebar att det skapas helt andra fomtsattningar for bam som beittnat/utsatts for ald att fa skydd. Det tydliggor att bam ar egna rattighetsbarare och att det ar samhallets ansar att skydda bam sa att de far mojlighet till en trygg uppaxt fri fran ald. Genom den nya regleringen bedomer att ett perspektiskifte kommer att ske fran att tidigare framst haft de uxna i aldsutsatthet i fokus till att nu reglera bams ratt i egen sak da de utsatts for/beittnar ald. Betankandet ar al genomarbetat och darmed i sig ett iktigt kunskapsunderlag for det kommande arbetet med att uteckla kunskapen om och synen pa bam som leer med ald och ilka beho och rattigheter dessa har. Ett starkt bamrattsperspekti for bam i skyddat boende ar aen en angelagen jamstalldhets- och integrationsfraga. Regeringens sjattejamstalldhetspolitiska delmal ar att mans ald mot kinnor ska upphora. En stor majoritet a de som placeras i skyddat boende ar kinnor och barn medan aldsutoama nastan uteslutande ar man. Cirka 70 procent a bam och kinnor som istas i skyddat boende har utlandsk bakgrund. Sammanfattningsis anser att utredningens forslag bidrar till okat genomslag for dejamstalldhetspolitiska malsattningama. Synpunkter pa utredningens forslag Forslag 5.1 Skyddat boende ska regleras i SoL ser flera fordelar med att reglera skyddat boende for aldsutsatta i SoL. Det tydliggor att det ar socialnamnden, eller den namnd som ansarar for socialtjanstfragor, som ansarar for insatsen samt att en utredning och riskbedomning ska ligga till grund for beslutet. alkomnar aen det forslag till tillagg i 6 kap. 2 SoL om att det ar kommunen som ansarar for att det finns skyddat boende 2(7)

3 - '-' JÄMSTÄLLDHETS att tillgå. Det är ett iktigt förtydligande a ansarsfrågan och kommer troligen bidra till att fler uxna och barn erbjuds insatsen skyddat boende id åldsutsatthet. Socialtjänsten är skyldig att utan dröjsmål inleda utredning a åldsutsatta barn och barn som beittnat åld när detta kommer till myndighetens kännedom. Förslaget innebär att möjligheten för barn ökar att uppmärksammas i egen rätt. Det blir också tydligare att barn har rätt till eget skydd om den uxna åldsutsatta inte önskar insatsen skyddat boende. Jämställdhetsmyndigheten stöder förslaget om att barn, som den åldsutsatta inte är årdnadshaare för, inte kan få insatsen skyddat boende tillsammans. Jämställdhetsmyndigheten ill dock påtala att alla barn i ett hem där det förekommer åld har rätt till utredning och riskbedömning och skydd om så kräs. Den ägledning som Socialstyrelsen föreslås ta fram bör innehålla ägledning i dessa fall. Förslaget om att tydliggöra kommunens ansar med ett tillägg i 2 a kap. 4 SoL för åldsutsatt och dennes eentuella barn id placering i en annan kommun kommer att få stor betydelse för kontinuitet och trygghet för åldsutsatta barn och uxna. Jämställdhetsmyndigheten ill påpeka att detta kan få betydelse för fler än endast de ars bosättningskommun inte är klarlagd. Idag råder osäkerhet om hur regelerket ska tolkas ad gäller ansarsfördelning. Detta leder till en otrygg situation för åldsutsatta uxna och barn i beho a skyddat boende. Jämställdhetsmyndigheten ill understryka det utredningen påtalar om asylsökandes särskilda utsatthet då de utsatts för åld. Rätt till insatsen skyddat boende för asylsökande är a största ikt. Många gånger finns barn inolerade i dessa situationer och den lösning till skydd som idag i hög utsträckning tillämpas är inte minst ur ett barnrättsperspekti olämplig. De asylsökande som är i beho a insatsen är ofta i en mycket utsatt situation och i beho a särskilt stöd. Detta gäller inte minst då det till exempel handlar om hedersrelaterad åldsutsatthet eller hbtqi- personer som utsätts för åld. Jämställdhetsmyndigheten Besöksadress: Angereds Torg (7)

4 Forslag 5.2 Definition a skyddat boende En definition enligt forslaget bedoms kunna leda till en storre rattssakerhet for aldsutsatta uxna och deras bam da saal myndigheter som den som utsatts far ett klargorande om ad insatsen innebar. En definition kommer aen att starka rattssakerheten for de allra mest utsatta, till exempel asylsokande och deras eentuella bam. alkomnar forslaget om en bred definition a skyddat boende. Utredningen papekar att skyddet inte endast ska erbjudas uxna och bam som utsatts for ald i nara relationer utan aen andra aldsutsatta. Nationell strategi for att forebygga och bekampa mans ald mot kinnor (Makt, mal och myndighet Skr. 2016/17:10 kap 5) tydliggor ilka ytterligare gmpper som kan komma i atanke, inte minst uxna i prostitution och manniskohandel och deras eentuella bam. Manga bam befinner sig i en mycket utsatt position da deras ardnadshaare utsatts for till exempel exploatering i nagon fonn och har samma ratt som andra bam till skydd i egen ratt. Forslag 5.6 och 5.7 Skyddat boende som insats till barn och mojlighet for barnet att fa beslut om insatsen skyddat boende. Socialstyrelsens foreskrift Vdld i ndra relationer (SOSFS 2014:4) konstaterar att bam har ratt till skydd mot ald med utgangspunkt i utredning och riskbedomning. Forslaget om att skyddat boende regleras som insats i SoL kommer att gora detta mojligt. Den nya regleringen bidrar till ett tydliggorande a att bam ar egna rattighetsbarare. De andringar som foreslas i 6 kap. FB om att namnden ska kunna placera ett bam tillsammans med en ardnadshaare enligt den foreslagna nya bestammelsen i SoL pa ett skyddat boende utan den andra ardnadshaarens samtycke kommer att fa agorande betydelse for bams mojligheter till skydd i egen ratt. Mojligheten att namnden ska kurma fatta beslut om andrad skolenhet innebar att barn kan skyddas mot ald, oasett om de behoer byta kommun for att fa skydd och att deras skolplikt och ratt till skolgang 4(7)

5 REIVIISSVAR enligt skollagen (2019:800) inte asidosatts. Pa samma satt ar det a yttersta ikt att bam far sina beho a sjukard eller liknade tillgodosedda oasett ar i landet de placeras for att fa skydd tillsammans med ardnadshaaren. Det forslag om att socialnamnden ska fa besluta om uppfoljning a bam efter boendetiden ar a stor ikt for att sakra bams ratt till en uppaxt fri fran ald. Utredningen foreslar idare att Socialstyrelsen i samerkan med Myndigheten for familjeratt och foraldraskapsstod ska uteckla en modell som forbereder bamet for umgange med den aldsutoande foraldem, om det ar till bams basta. onskar att aen Bamafrid id Linkopings uniersitet inoleras i arbetet med framtagandet a foreslagen modell. ill patala att bams ratt till en uppaxt utan ald behoer ara agledande i arje beslut gallande ardnad, boende och umgange. ill med anledning a detta papeka att under den tid som ett bam ar placerat i skyddat boende till foljd a att bamets ardnadshaare ar aldsam och hemmiljon bedoms som olamplig kan det inte ara till bamets basta att umgange med denna ardnadshaare forekommer. Det ar samhallets ansar att tillse att bam inte riskerar att utsattas for ald eller hot om ald id umgange med den ardnadshaare som utoat ald. ill papeka att det ar a yttersta ikt att det tydligt framgar ad som menas med bamets basta i dessa fall sasom skyddsaspekten, bamets beho bade fysiskt och psykiskt med mera. Lagtextens lydelse i FB med forarbeten om ad som ar bamets ratt i allmanhet och ad bam ska skyddas ifran behoer forstarkas. Det ar iktigt att konkretisera ilka omstandigheter som kan tas i beaktande id bedomning a ad som ar bamets basta i just dessa fall. Den agledning som Socialstyrelsen foreslas ta fram behoer ge tydlig agledning om ad som ar bamets basta. Forslag 5.10 Information till barn om deras rattigheter 5(7)

6 alkomnar forslaget om att det bor tas fram informationsmaterial till bam i skyddat boende. anser att det ar angelaget att Bamafrid id Linkopings uniersitet inoleras i detta arbete. Forslag 5.11 Starkt kunskap om barn i skyddat boende staller sig positi till att inoleras i uppdraget om kompetensstod till kommuner och landsting i fraga om ald i nara relationer och dar forslaget ar att kunskap om bam i skyddat boende ska inga. ser ett nara samband med myndighetens uppdrag att erbjuda utbildningsinsatser och kunskapsstod till uniersitet och hogskolor i fragor som ror mans ald mot kinnor och ald i nara relationer (S2018/01831/JAM (delis)) Genom samerkan i bada dessa uppdrag ser flera synergieffekter, inte minst ad galler att den kunskap som erbjuds till yrkeserksamma och studenter far samma innehall. ill patala berorda professioners beho a stod id inforandet a den nya regleringen. Idag kan professionella fa stod genom Kinnofridslinjen id Nationellt centrum for kinnofrid och Nationella kompetensteamet i Ostergotland i arenden som ror ald i nara relationer och hedersrelaterat ald och fortryck. Dessa funktioner kan utgora ett komplement, id sidan a den agledning som tas fram och de utbildningssatsningar som foreslas, da den nya regleringen infors. Origa synpunkter Frihet fran ald ar en fraga omjamstalldhet, inte minst ur ett bamrattsperspekti. Alla bam ska ha samma ratt och mojlighet till kroppslig integritet, ald omojliggor detta. ill patala politikers och chefers ansar for att prioritera och omsatta forslagen i praktiken. En omfordelning a resurser ar a storsta ikt for att socialtjansten 6(7)

7 ska kunna folja regelerket. Detta ar ett satt attjamstalldhetsbudgetera da ald i nara relationer framst drabbar kinnor och bam. utgar fran att Inspektionen for ard och omsorg aen kommer ha tillsynsansaret inom omradet med syfte att kontrollera och folja upp hur foreslagna lagandringar tillampas. Beslut i detta arende har fattats a generaldirektor Lena Ag efter foredragning a utredare Katarina Bjorkgren Lena Ag~ Generaldirektor Katarina Bjorkgren Kalificerad utredare 7(7)

Sammanfattning REMISSVAR

Sammanfattning REMISSVAR Socialdepartementet 103 33 Stockholm JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS PÅ ATT BRYTA ETT VÅLDSAMT BETEENDE ÅTERFALLSFÖREBYGGANDE INSATSER FÖR MÄN SOM UTSÄTTER NÄRSTÅENDE FÖR VÅLD (SOU 2018:37) Sammanfattning välkomnar

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ UTREDNINGEN OM NY MODELL FÖR STATSBIDRAG TILL VISSA IDEELLA ORGANISATIONER INOM BROTTSOFFEROMRÅDET (DS 2019:7)

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ UTREDNINGEN OM NY MODELL FÖR STATSBIDRAG TILL VISSA IDEELLA ORGANISATIONER INOM BROTTSOFFEROMRÅDET (DS 2019:7) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS PÅ UTREDNINGEN OM NY MODELL FÖR STATSBIDRAG TILL VISSA IDEELLA ORGANISATIONER INOM BROTTSOFFEROMRÅDET (DS 2019:7) Sammanfattning ställer

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Dnr 10.1-27264/2015 1(5) Utvärdering och analys Sara Dahlin sara.dahlin @socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande över betänkandet

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Uppdrag att inrätta ett nationellt kunskapscentrum om ensamkommande barn och unga inom Socialstyrelsen

Uppdrag att inrätta ett nationellt kunskapscentrum om ensamkommande barn och unga inom Socialstyrelsen Regeringsbeslut II:1 2017-03-23 S2017/01863/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att inrätta ett nationellt kunskapscentrum om ensamkommande barn och unga inom Socialstyrelsen

Läs mer

Yttrande över Våld i nära relationer en folkhälsofråga (SOU 2014:49)

Yttrande över Våld i nära relationer en folkhälsofråga (SOU 2014:49) 1 (5) Socialförvaltningen 2014-10-21 Dnr KS 2014-684 Anna Widéen SN 2014-230 Justitiedepartementet Yttrande över Våld i nära relationer en folkhälsofråga (SOU 2014:49) SAMMANFATTNING Linköpings kommun

Läs mer

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att Regeringsbeslut II:4 2017-02-16 S2017/01011/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om socialtjänstens handläggning av ärenden gällande barn som kommer till Sverige och

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-15 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Yttrande 2015-10-22 Dnr 10.1-17661/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Marit Birk marit.birk@socialstyrelsen.se Socialdepartementet Jämställdhetsenheten 103 33 Stockholm Socialstyrelsens

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (5) 2018-03-12 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-04-12 Svar på remiss

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-09-15 Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Promemoria S2018/05720/FST. Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster

Promemoria S2018/05720/FST. Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Promemoria 2018-11-27 S2018/05720/FST Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Behörighet för anställda före den 1 juli 2014 att utföra vissa uppgifter inom socialtjänstens barn- och

Läs mer

Ärende Beteckning Förslag

Ärende Beteckning Förslag KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2015-11-12 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträde 17 november 2015 klockan 10 i Kungsbacka rummet Ärende Beteckning Förslag 1. Val av justerare Eva Borg (S) 2. Barn

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende, SOU 2017:112

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende, SOU 2017:112 2018-05-09 Dnr 10.1-5884/2018 1(5) Avdelningen för verksamhetsstöd och -styrning Ulrika Holfelt ulrika.holfelt@ivo.se Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter

Läs mer

Stockholm den 29 maj 2017

Stockholm den 29 maj 2017 R-2017/0385 Stockholm den 29 maj 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/01226/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 februari 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Se barnet!

Läs mer

Yttrande över Barnskyddsutredningens betänkande SoU 2009:68 Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU)

Yttrande över Barnskyddsutredningens betänkande SoU 2009:68 Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) 2009-10-19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Barnskyddsutredningens betänkande SoU 2009:68 Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) Föreningen Sveriges Socialchefer (FSS) har tagit

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende REMISSVAR 2016-03-18 Dnr 3.9:0100/16 Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende (Dnr 1953/2016) Inledning Förslaget behandlar föreskrifter

Läs mer

Ett fönster av möjligheter stärkt

Ett fönster av möjligheter stärkt Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2018-03-21- Handläggare Annelie Sjöberg Tfn: 08-508 25 008 Till Socialnämnden 2018-04-17 Ett fönster av

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ SOU 2017:92, TRANSPERSONER I SVERIGE FÖRSLAG FÖR STÄRKT STÄLLNING OCH BÄTTRE LEVNADSVILLKOR Sammanfattning

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ SOU 2017:92, TRANSPERSONER I SVERIGE FÖRSLAG FÖR STÄRKT STÄLLNING OCH BÄTTRE LEVNADSVILLKOR Sammanfattning Kulturdepartementet 103 33 Stockholm JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ SOU 2017:92, TRANSPERSONER I SVERIGE FÖRSLAG FÖR STÄRKT STÄLLNING OCH BÄTTRE LEVNADSVILLKOR Sammanfattning - är positiv till

Läs mer

Remissvar gällande Betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Sammanfattning

Remissvar gällande Betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Sammanfattning 2017-04-11 2017/891 1(5) Vår adress Arbetsmarknads- och socialnämnden Borlänge kommun Adress Regeringskansliet Justitiedepartementet Dnr Ju2017/01226/L2 Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon,

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2014 Sammanfattning av tilläggsuppdraget Regeringen

Läs mer

Uppdrag att genomföra utbildningsinsatser för socialtjänstens personal om våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor

Uppdrag att genomföra utbildningsinsatser för socialtjänstens personal om våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor Regeringsbeslut II:14 2018-06-28 S2018/03930/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra utbildningsinsatser för socialtjänstens personal om våld i nära relationer

Läs mer

Yttrande från Göteborgs Stad gällande betänkandet: Transpersoner i Sverige - Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92)

Yttrande från Göteborgs Stad gällande betänkandet: Transpersoner i Sverige - Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) Kommunstyrelsen Datum 2018-03-28 Diarienummer 0318/18 Kulturdepartementet ku.remissvar@regeringskansliet.se Dnr Ku2017/02516/DISK Yttrande från gällande betänkandet: Transpersoner i Sverige - Förslag för

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ FÖRSLAG TILL ÄNDRINGAR I LÄROPLANER VAD GÄLLER KUNSKAPSOMRÅDET SEX OCH SAMLEVNAD

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ FÖRSLAG TILL ÄNDRINGAR I LÄROPLANER VAD GÄLLER KUNSKAPSOMRÅDET SEX OCH SAMLEVNAD Skolverket 106 20 Stockholm JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS PÅ FÖRSLAG TILL ÄNDRINGAR I LÄROPLANER VAD GÄLLER KUNSKAPSOMRÅDET SEX OCH SAMLEVNAD Bakgrund Skolverket har på regeringens uppdrag föreslagit förtydliganden

Läs mer

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut?

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut? Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Nationell tillsyn 2012-2013 - kommunernas, hälso- och sjukvårdens och kvinnojourernas arbete - Hur ser det ut? Ingrid Andersson Inspektionen för vård och

Läs mer

Ingen får vara Svarte Petter (SOU 2009:38)

Ingen får vara Svarte Petter (SOU 2009:38) YTTRANDE 1 (5) 21 september 2009 dnr KS2009/261-80 Kommunstyrelsen Agneta Wahnström Er beteckn: S2009/3464/ST Bilaga 253 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ingen får vara Svarte Petter (SOU 2009:38)

Läs mer

Att bryta ett våldsamt beteende återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld. (SOU 2018:37)

Att bryta ett våldsamt beteende återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld. (SOU 2018:37) REMISSVAR 2018-10-12 Dnr 3.9:0473/18 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Att bryta ett våldsamt beteende återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld. (SOU 2018:37) (dnr S2018/03375/JÄM)

Läs mer

Stockholm den 14 maj 2018

Stockholm den 14 maj 2018 R-2018/0238 Stockholm den 14 maj 2018 Till Socialdepartementet S2018/00682/FST Sveriges advokatsamfund har genom remiss inkommen den 7 februari 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-08-29. Stärkt stöd och skydd för barn och unga

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-08-29. Stärkt stöd och skydd för barn och unga 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-08-29 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Stärkt stöd och skydd för barn och

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och. och barnäktenskap. Dir. 2010: Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2010

Kommittédirektiv. Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och. och barnäktenskap. Dir. 2010: Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2010 Kommittédirektiv Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap Dir. 2010: Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2010 Sammanfattning av uppdraget Den svenska rättsordningen godtar inte tvångs

Läs mer

Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU

Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Kerstin Aldstedt 2015-10-14 Dnr: RS 2015-607 Regionstyrelsen Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU Region Östergötland har beretts möjlighet

Läs mer

Meddelandeblad. Nya bestämmelser gällande äldreomsorgen från och med den 1 januari 2011. Nr. 1/2011 Februari 2011

Meddelandeblad. Nya bestämmelser gällande äldreomsorgen från och med den 1 januari 2011. Nr. 1/2011 Februari 2011 Meddelandeblad Mottagare: Kommun: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer, MAS/ MAR Medicinskt ansvarig sjuksköterska samt medicinskt ansvarig för rehabilitering,

Läs mer

Yttrande Länsstyrelsen vill som tillsynsmyndighet i övrigt lämna följande synpunkter.

Yttrande Länsstyrelsen vill som tillsynsmyndighet i övrigt lämna följande synpunkter. Sociala enheten Yttrande 2009-01-30 sid 1 (5) 700-28404-2008 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar 2. Vägledning om placerade barns och ungas utbildning och hälsa 3. Utbildningsmaterial

Läs mer

Socialdepartementet: Remissvar till slutbetänkande Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU (SOU 2015:71)

Socialdepartementet: Remissvar till slutbetänkande Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU (SOU 2015:71) SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Remes Jenni Datum 2015-11-09 Diarienummer SCN-2015-0260 Socialnämnden Socialdepartementet: Remissvar till slutbetänkande Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till

Läs mer

Regionalt uppdrag att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor

Regionalt uppdrag att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor Regeringsbeslut II:14 2017-12-18 S2017/07420/JÄM (delvis) Socialdepartementet Samtliga länsstyrelser Regionalt uppdrag att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor Regeringens beslut Regeringen ger

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende. Dir. 2016:99. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016

Kommittédirektiv. Ett stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende. Dir. 2016:99. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Kommittédirektiv Ett stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Dir. 2016:99 Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att föreslå

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen Framtidens socialtjänst (S 2017:03) Dir. 2018:69. Beslut vid regeringssammanträde den 19 juli 2018

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen Framtidens socialtjänst (S 2017:03) Dir. 2018:69. Beslut vid regeringssammanträde den 19 juli 2018 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen Framtidens socialtjänst (S 2017:03) Dir. 2018:69 Beslut vid regeringssammanträde den 19 juli 2018 Ursprungligt uppdrag Regeringen beslutade den 6 april

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53 SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å 2017-04-12 Sida 1 (5) Dnr 01-2017:53 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se U2017/00057/S Yttrande över betänkandet Saknad!

Läs mer

Remissvar Ett fönster av möjligheter- stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende SOU 2017:112

Remissvar Ett fönster av möjligheter- stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende SOU 2017:112 Remissvar Ett fönster av möjligheter- stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende SOU 2017:112 Stiftelsen Allmänna Barnhuset ställer sig positiva till förslagen i sin helhet. Det är ytterst angeläget

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström Justitieombudsmannen Lars Lindström YTTRANDE Datum 2017-05-23 Dnr R 10-2017 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Sid 1 (5) Yttrande

Läs mer

Uppdrag inom trygg och säker vård för barn och unga

Uppdrag inom trygg och säker vård för barn och unga Regeringsbeslut II:3 2012-10-11 S2012/7070/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag inom trygg och säker vård för barn och unga Regeringens beslut Regeringen ger Socialstyrelsen

Läs mer

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga Lagstiftning om samverkan kring barn och unga en sammanfattning Samverkan är nödvändig för många barn och unga. Därför finns det bestämmelser om samverkan i den lagstiftning som gäller för socialtjänsten,

Läs mer

Styrning. Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 1. En jämn fördelning av makt och inflytande

Styrning. Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 1. En jämn fördelning av makt och inflytande Styrning Nationella jämställdhetspolitiska mål: Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv 1. En jämn fördelning av makt och inflytande 2. Ekonomisk jämställdhet 3. En jämn

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76, U2012/6322/S)

Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76, U2012/6322/S) 2013-05-06 Dnr 10.1-7685/2013 1(8) Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS RÄTTIGHETER Barns bästa ska vara avgörande Barnkonventionen artikel 3 och 1 kap 2 SoL Barns rätt att göra sin röst hörd/ till information Barnkonventionen artikel

Läs mer

Delbetänkande om Utvidgat hinder mot erkännande av utländska barnäktenskap SOU 2017:96 Ju2017/09578/L2

Delbetänkande om Utvidgat hinder mot erkännande av utländska barnäktenskap SOU 2017:96 Ju2017/09578/L2 YTTRANDE Datum Beteckning 2018-02-08 101-53793-2017 1 (5) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande om Utvidgat hinder mot erkännande av utländska barnäktenskap SOU 2017:96 Ju2017/09578/L2 Sammanfattning

Läs mer

Vissa frågor om gode män och förvaltare (SOU 2013:27)

Vissa frågor om gode män och förvaltare (SOU 2013:27) REMISSVAR Sida 1 av 5 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Vissa frågor om gode män och förvaltare (SOU 2013:27) Sammanfattning är i det stora hela positivt inställd till de förslag till förändringar

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Dir. 2014:25

Kommittédirektiv. Nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Dir. 2014:25 Kommittédirektiv Nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra Dir. 2014:25 Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå

Läs mer

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) 'kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttranen, 1 (5) u.remissvar@regeringskansliet.se över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) (Dnr U2017/00057/S)

Läs mer

SOU 2006: 65 Att ta ansvar för sina insatser, Socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor

SOU 2006: 65 Att ta ansvar för sina insatser, Socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor SOU 2006: 65 Att ta ansvar för sina insatser, Socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor REMISSVAR 2006-10-31 från Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks Riksorganisationen

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Kommittédirektiv Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn Dir. 2011:9 Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över bestämmelsen

Läs mer

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Presentation av s betänkande 1 december 2015 Lenita Freidenvall Särskild utredare Cecilia Schelin Seidegård landshövding Länsstyrelsen

Läs mer

Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL

Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJER DEL 1 REVIDERAD 2012-01-25 Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL INLEDNING Riktlinjer är ett hjälpmedel för personal inom kommunens socialtjänst, vid bedömning

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112)

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112) YTTRANDE Justitieombudsmannen Thomas Norling Datum 2018-05-15 Regeringskansliet, Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 18-2018 Sid 1 (5) Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt

Läs mer

Handboken VÅLD socialtjänstens och hälsooch sjukvårdens arbete med våld i nära relationer. Ann Jönsson

Handboken VÅLD socialtjänstens och hälsooch sjukvårdens arbete med våld i nära relationer. Ann Jönsson Handboken VÅLD socialtjänstens och hälsooch sjukvårdens arbete med våld i nära relationer Ann Jönsson Skillnader jämfört med 2011 års handbok 2014 års handbok omfattar både socialtjänsten, hälsooch sjukvården

Läs mer

Uppdrag till Brottsoffermyndigheten att genomföra informationsoch utbildningsinsatser med anledning av en ny sexualbrottslagstiftning

Uppdrag till Brottsoffermyndigheten att genomföra informationsoch utbildningsinsatser med anledning av en ny sexualbrottslagstiftning Regeringsbeslut I:6 2018-02-22 Ju2018/01290/KRIM Justitiedepartementet Uppdrag till Brottsoffermyndigheten att genomföra informationsoch utbildningsinsatser med anledning av en ny sexualbrottslagstiftning

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Uppdrag att planera för utökad samverkan i frågor om förbättrad upptäckt av våld i nära relationer m.m.

Uppdrag att planera för utökad samverkan i frågor om förbättrad upptäckt av våld i nära relationer m.m. Regeringsbeslut II:3 2018-06-14 S2018/03696/JÄM (delvis) Socialdepartementet Arbetsförmedlingen 113 99 Stockholm Uppdrag att planera för utökad samverkan i frågor om förbättrad upptäckt av våld i nära

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/00942 2017-05-12 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

RSMH:s yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112)

RSMH:s yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112) 1 2018-05-15 Handläggare: Elin Odesson S2018/00682/FST s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Regeringen Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM RSMH:s yttrande över betänkandet Ett

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2019-03-15 Närvarande: F.d. justitieråden Eskil Nord och Lena Moore samt justitierådet Dag Mattsson Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella

Läs mer

Betänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet, SOU 2018:69

Betänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet, SOU 2018:69 R2B REMISSYTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet Betänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet, SOU 2018:69 (Ju2018/04195/L5) Kammarrätten begränsar yttrandet till att avse förslaget om utreseförbud

Läs mer

Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2008-09-25 S2008/7126/ST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

S2011/8989/FST. Socialstyrelsen Stockholm

S2011/8989/FST. Socialstyrelsen Stockholm Regeringsbeslut II:5 2011-10-13 S2011/8989/FST Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om skyddat boende Regeringens beslut Regeringen beslutar att ge Socialstyrelsen i uppdrag att

Läs mer

Beträffande övriga delar i betänkandet har Advokatsamfundet en från utredningen avvikande mening när det gäller

Beträffande övriga delar i betänkandet har Advokatsamfundet en från utredningen avvikande mening när det gäller R 7021/2000 2001-01-22 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 oktober 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över LVU-utredningens betänkande Omhändertagen - Samhällets

Läs mer

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringsbeslut II:3 2014-08-21 S2012/275/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringens

Läs mer

Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Promemoria 2017-12-20 S2017/07480/FST Socialdepartementet Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehåll Sammanfattning... 2 1 Författningsförslag...

Läs mer

Våld i nära relationer Socialtjänstens ansvar

Våld i nära relationer Socialtjänstens ansvar Våld i nära relationer Socialtjänstens ansvar Mikael Thörn Socialkonsulent Länsstyrelsen Västra Götalands län 031-60 52 08 mikael.thorn@o.lst.se Våld i nära relationer Våld och övergrepp mot barn Barn

Läs mer

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla Sammanfattning I delbetänkandet presenteras

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

HANDIKAPP. FöRBUNDEN. ? i. Vårreferens:StefanEklundÅkerberg Dnr:52015/04694/FST. Remissvar: Slutbetänkandet Barns och ungas

HANDIKAPP. FöRBUNDEN. ? i. Vårreferens:StefanEklundÅkerberg Dnr:52015/04694/FST. Remissvar: Slutbetänkandet Barns och ungas HANDIKAPP FöRBUNDEN? i Sundbyberg 2015-11-24 Vårreferens:StefanEklundÅkerberg Dnr:52015/04694/FST Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Slutbetänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning 2012-04-20 Dnr 1.4-10032/2012 1(7) Avdelningen för regler och tillstånd Johanna Eksgård Johanna.eksgard@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Socialstyrelsens yttrande

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Yttrande över remiss avseende Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstaganden till vård, omsorg och forskning, SOLJ 2015:80

Yttrande över remiss avseende Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstaganden till vård, omsorg och forskning, SOLJ 2015:80 Inspektionen för vård och omsorg 2016-03-31 Dnr 10.1-479/2016 1(5) Avdelningen för verksamhetsstöd och -styrning Ulrika Holfelt ulrika.holfelt@ivo.se Socialdepartementet Ert dnr S2015/06260/FS Yttrande

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm YTTRANDE 2017-05-29 Dnr SOU 2017:6 Ju2017/01226/L2 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:6 Se barnet! Sammanfattning GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime) utgår ifrån att alla barns

Läs mer

Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn inom psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111)

Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn inom psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111) Remissvar 1 (5) Datum Vår beteckning 2018-04-23 SBU2018/53 Regeringskansliet Socialdepartementet Er beteckning S2018/00232/FS Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112)

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112) Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112) Fredrik Lundh Sammeli Marit Birk Mikael Thörn Utredningens bedrivande Kommittédirektiv (Dir. 2016:99) Samtal

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2015:982 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2

Läs mer

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14)

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-03-13 S2015/1547/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU

Läs mer

ABCD. Placerade barns skolgång och hälsa. Projektplan. Arboga kommun. Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 3

ABCD. Placerade barns skolgång och hälsa. Projektplan. Arboga kommun. Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 3 Projektplan Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 3 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 2 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig nämnd 2 6. Metod 2 7. Projektorganisation 2 8. Oberoende och integritet

Läs mer

Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller boende (HVB), jourhem och stödboende ny modell Skolsam

Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller boende (HVB), jourhem och stödboende ny modell Skolsam UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Öqvist Annbritt Thomson Giggi Håkansson Katarina Datum 2017-04-10 Diarienummer UBN-2017-1681 Utbildningsnämnden Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller

Läs mer

Remiss från Justitiedepartementet - Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69), STK STK

Remiss från Justitiedepartementet - Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69), STK STK Malmö stad Arbetsmarknads- och socialnämnden 1 (5) Datum 2019-04-29 Adress 205 80 Malmö Diarienummer ASN-2019-4153 Yttrande Till Kommunstyrelsen Remiss från Justitiedepartementet - Ökat skydd mot hedersrelaterad

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014 PM 2014:12 RVII (Dnr 325-1784/2013) Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

Sammanfattningsvis anser Jämställdhetsmyndigheten att utredningens förslag bidrar till ökat genomslag för de jämställdhetspolitiska målsättningarna.

Sammanfattningsvis anser Jämställdhetsmyndigheten att utredningens förslag bidrar till ökat genomslag för de jämställdhetspolitiska målsättningarna. Jämställdhetsmyndigheten delar utredningens förslag att reglerna om hinder mot erkännande bör utvidgas till fall då, oavsett parternas anknytning till Sverige, någon av parterna var under 18 år när någon

Läs mer

1. Förslaget om förändring av HSL 1 (4)

1. Förslaget om förändring av HSL 1 (4) 1 (4) Institutionen för socialvetenskap Ersta Sköndal Bräcke högskolas remissvar: SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld Ersta

Läs mer

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9)

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2014-03-19 S2014/2639/SAM Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Statskontorets

Läs mer

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i statliga myndigheters verksamhet

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i statliga myndigheters verksamhet Regeringsbeslut II:15 2016-12-20 S2016/07875/FST (delvis) Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 21006 104 22 STOCKHOLM Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter

Läs mer

REMISSVAR JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENSREMISSVAR PÅ "ETT ORDNAT MOTTAGANDE - GEMENSAMT ANSVAR FÖRSNABB ETABLERING ELLER ÅTERVÄNDANDE" (SOU 2018:22)

REMISSVAR JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENSREMISSVAR PÅ ETT ORDNAT MOTTAGANDE - GEMENSAMT ANSVAR FÖRSNABB ETABLERING ELLER ÅTERVÄNDANDE (SOU 2018:22) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm S PÅ "ETT ORDNAT MOTTAGANDE - GEMENSAMT ANSVAR FÖRSNABB ETABLERING ELLER ÅTERVÄNDANDE" (SOU 2018:22) Öergripandesynpunkter älkomnarmottagarutredningens förslagtill

Läs mer

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby Vård och omsorg 1(5) Riktlinjer för rapportering om missförhållanden eller en påtaglig risk för missförhållande enligt socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om särskilt stöd och service (LSS) lex Sarah Syfte

Läs mer

Remissvar på "Remiss av Se barnet! (SOU 2017:6)" - KS dnr: /2017

Remissvar på Remiss av Se barnet! (SOU 2017:6) - KS dnr: /2017 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-03-13 Handläggare Staffan Wallier Telefon: 08-50806126 Till Bromma stadsdelsnämnd (SOU 2017:6)" - KS dnr: 110-365/2017

Läs mer

Jenny Norén. Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet

Jenny Norén. Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet Cirkulärnr: 08:60 Diarienr: 08/2817 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Jenny Norén Datum: 2008-08-20 Mottagare: Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet Kommunstyrelse Kommundirektör

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun Socialutskottets betänkande 2010/11:SoU12 Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2010/11:49 Ansvarsfördelning mellan

Läs mer

Socialtjänstens arbete med barn

Socialtjänstens arbete med barn Socialtjänstens uppgift 5 kap 1 SoL Socialnämnden skall - verka för att barn och ungdom växer upp under goda och trygga förhållanden - i nära samarbete med hemmen främja allsidig personlighetsutveckling

Läs mer