Turismprogrammet på Södertörns högskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Turismprogrammet på Södertörns högskola"

Transkript

1 Södertörns högskola / Turismvetenskap sid. 1 Till Dig som tänker läsa på högskola hösten 2018 i Sverige Turismprogrammet på Södertörns högskola Vad läser man och vad blir man efter att ha läst detta kandidatprogram några intervjuer med före detta studenter Här kan du läsa sex intervjuer med före detta studenter som läst kandidatutbildningen benämnd Turismprogrammet på Södertörns högskola. Detta program har sedan start 1999 varit Sveriges största turismutbildning på högskolenivå. Vi tar in cirka 110 studenter varje hösttermin. Utbildningen är på tre år och är placerad i Flemingsberg i södra Stockholm. Utbildningen genomförs av Turismvetenskapsämnet och det är den enda turismutbildningen på högskolenivå i Stockholms län. Inom ramen för huvudtemat Storstadsturism studerar vi speciellt följande sex ämnesteman (en intervju per tema redovisas längre fram). Dessa teman är också 6 stora delbranscher i besöksnäringen (reseoch turistindustrin): * hospitality management * hållbar destination * upplevelse- och kulturturism * turisminformation * mötesindustrin * persontransporter På nästa sida kan Du se bilder på dessa 6 delbranscher.

2 Södertörns högskola / Turismvetenskap sid. 2 Destination Stockholm Foto: Henrik Trygg Turisminformation på Stockholm visitor center Destinationsförsäljning-TUI researrangör Mediabank.visitstockholm.com Foto Yanan Li, Mediabank.visitstockholm.com Foto: TUI group Skärgårdskryssning Foto: Jeppe wikström Kulturarvsturism Vasamuseet Foto Yanan Li Eventturism Valborg Foto Jeppe Wikström Mediabank.visitstockholm.com Mediabank.visitstockholm.com Mediabank.visitstockholm.com Hospitality management-clarion hotel Hospitality managemnet Fåfängans restaurang Persontransporter-SJ 3000 Foto: Clarion hotel Jeppe Wikstöm,Mediabank.visitstockholm.com Stefan Nilsson,FotoWareFotoStation Mötesindustrin och professionella möten på Stockholmsmässan Persontransporter och upplevelsturism Silja kryssning Foto: Stockholmsmässan Foto: Stockholmsmässan Foto: Tallink Silja

3 Södertörns högskola / Turismvetenskap sid. 3 Med denna information hoppas vi kunna ge en bättre inblick i vilka olika yrken som finns i de olika delbranscherna samt ge inspiration för vad du kan studera på högskolan och därefter jobba med efter avslutat utbildningen. Vi har normalt höstintag på detta kandidatprogram. Du kan söka detta program, som startar hösten 2018, under perioden 15/3 16/ på Välkomna Ämnet Turismvetenskap och Turismprogrammet på Södertörns högskola (se även vår hemsida på för mer information)

4 Södertörns högskola / Turismvetenskap sid. 4 Intervju med Leon Giannaridis, Projektledare på Numera Mässor. Leon jobbar inom branschen mötesindustrin och började turismprogrammet Vilken utbildning läste du? Turismutbildningen Vilken inriktning valde du i utbildningen? Företagsekonomi och marknadsföring Vilken arbetsplats arbetar du på nu? Numera Mässor AB Vad har du för arbetsuppgifter på jobbet? Jag är projektledare och affärsområdesansvarig för Seniormässan i Stockholm, Göteborg och Malmö på Numera Mässor AB. Som projektledare arbetar jag med allt från budgetering, personal, införsäljning, marknadsföring, att rita mäss-skissen och med att sätta ihop program. Jag har precis börjat jobba som affärsområdesansvarig och har där ett övergripande ansvar över de tre orterna och utvecklingen av dessa mässprojekt. Hur gick du tillväga för att få ditt nuvarande jobb? Jag var konsult åt Numera Mässor i sju års tid. De var då min största uppdragsgivare och vi kom sedan överens om att jag skulle börja arbeta för dem. Vilka arbetsmöjligheter har du sett och vilka arbetsmöjligheter ser du i framtiden som är kopplat till den utbildning du läst? Arbetsmöjligheterna är extremt breda eftersom så många branscher ingår i industrin där det finns hur mycket som helst att göra och välja mellan. Industrin kommer fortsätta att växa framöver och därför tycker jag att framtidsutsikterna ser bra ut för de som läser denna utbildning. Vad har utbildningen gett dig för möjligheter i arbetslivet? Utbildningen har gett mig en bred grund att stå på, en verktygslåda både med den kunskap som det finns behov av men även för att kunna leverera och göra ett bra jobb och därmed kunna vara aktuell för många branscher inom turismindustrin. Vilka kopplingar har du sett som finns mellan utbildningen och arbetsmarknaden? Jag tycker att det går att praktisera en del av det man lär sig i teorin så det finns starka kopplingar mellan utbildningen och arbetsmarknaden. Men det handlar mycket om att ta för sig och använda den kunskapen. Har du något tips till andra som ska välja utbildningen? Om du har ett genuint intresse för industrin så är denna utbildning fördelaktig då den är så omfattande. Turistindustrin i Sverige omsätter mycket men är liten till storlek, alla inom industrin känner därför till varandra. Det är även viktigt att hela tiden jobba på sitt personliga varumärke genom att vara nyfiken, ödmjuk och tillgänglig. Ta chansen att nätverka och vara öppen för nya bekantskaper, det kan ge möjligheter i framtiden. Börja med alla dina kursare, de kan vara din nästa dörröppnare till ditt drömjobb. Vad var det bästa med att läsa det programmet? Utbildningen ger en bra teoretisk grund att stå på i industrin.

5 Södertörns högskola / Turismvetenskap sid. 5 Intervju med Ellinor Holmberg, Accounting Consultant på Tui. Jobbar inom branschen hållbar destination och började turismprogrammet Vilken utbildning gick du? Turismprogrammet Vilken inriktning valde du i utbildningen? Jag valde att läsa företagsekonomi, jag läste både a, b och c. Vilken arbetsplats arbetar du på nu? Just nu jobbar jag på TUI Nordic, på deras huvudkontor i Stockholm och på AR avdelningen. Hur gick du tillväga för att få ditt nuvarande jobb? Jag började att söka timanställning under studietiden och då sökte jag hos TUI. Där fick jag anställning som resekonsult och jobbade med det ca. 9 månader. Efter det tog jag kontakt med min teamleader och frågade efter kontaktuppgifter till ekonomiavdelningen, där fick jag kontakt med min nuvarande chef som är ansvarig för AR avdelningen (accounts receivable) inom finance på TUI. Jag frågade efter sommarjobb och där blev jag erbjuden på att börja på timanställning redan under sista terminen i programmet och precis nu har jag blivit fast anställd. Vad har du för huvudsakliga arbetsuppgifter på jobbet? Det jag jobbar med dagligen är att ta hand om de nordiska inkommande kundbetalningar. Då är det både kort, direktbetalning och OCR, sedan sitter jag med utbetalningar och bokföring av alla insättningar och just nu jobbar jag främst på danska och finska marknaden. Vilka arbetsmöjligheter har du sett och vilka arbetsmöjligheter ser du i framtiden? Som jag ser det så är det att inom turismen så är det oändligt många olika tjänster som kan sökas, det är de som är så kul med den här branschen. Exempelvis går det att jobba som resekonsult, receptionist på hotell och vidare framåt så kanske man blir hotellchef. Annat kan även vara att jobba inom försäljning och bli försäljningschef, destinationsutvecklare, konferensvärd, event, ja det finns väldigt mycket. Vad har utbildningen gett dig för möjligheter i arbetslivet? Jag tycker den har gett mig en väldigt bra bredd om olika områden inom turismen. Jag tycker även att kurserna som ingår att dom tar upp väldigt mycket olika ämnen om områdena inom turismen. Jag själv hade inga erfarenheter av turism innan, så jag tyckte det hjälpte mig att få in foten på mitt första jobb som resekonsult. Studenterna kan även välja biämne och så kan man nischa sig lite och fördjupa sig inom ekonomi, historia, marknadsföring m.m. Vilka kopplingar har du sett som finns mellan utbildningen och arbetsmarknaden? Varje delkurs märker man så här nu i efterhand har gett kunskap om olika områden inom turismen, det är allt ifrån destinationsutveckling, event och företag. Det är väldigt relevanta kurser som är i programmet som är kopplade till de tjänsterna som man sen söker.

6 Södertörns högskola / Turismvetenskap sid. 6 Har du något tips till andra som ska välja utbildningen? En del kanske väljer att plugga hemifrån och jag skulle verkligen tipsa om att gå på föreläsningar och gästföreläsningar, dom ger mycket och är guld värda, du får ut väldigt mycket utav dom. Sedan skrivs det mycket arbeten och uppsatser i programmet och där bör man välja intressanta studieobjekt eller något som man tänkt jobba med efter utbildningen. Sedan att ta vara på tiden och göra det som du tycker är intressant och ett måste är att gå med i TUG där jag själv satt i styrelsen, att vara med i studentföreningen är bättre både studiemässigt och socialt. Vad var det bästa med att läsa det programmet? Det bästa var alla underbara klasskamrater, alla kunniga och trevliga lärare som vi hade, sen återigen just det här att jag tycker det var sån stor bredd inom kurserna och turismen. Samt att man fick välja biämne själv, att kunna läsa till 1,5 år och ta ut en dubbelkandidat.

7 Södertörns högskola / Turismvetenskap sid. 7 Intervju med Rosanna Buhay, Workman Event. Rosanna jobbar inom branschen upplevelse- och kulturturism och började på turismprogrammet Vilken utbildning gick du? Turismprogrammet Vilken inriktning valde du i utbildningen? Jag läste företagsekonomi a, b och c Vilken arbetsplats arbetar du på nu? Just nu jobbar jag på ett företag som heter Workman event. Vi designar, inreder och bygger montrar som till exempel för kistamässan, civiltekniska, byggleverantören. Vid order, från exempelvis Åhléns så kan vi bygga montrar åt dom. Hur gick du tillväga för att få ditt nuvarande jobb? Jag sökte runt lite, jag tror att jag hittade det här jobbet via indeed, en APP för jobb som jag tycker är väldigt bra. Vad har du för huvudsakliga arbetsuppgifter på jobbet? Det är väl dels att lägga in ordar men också att skissa upp enklare montrar. Vi jobbar med 3d-program som heter Sketcha och där ritar montrarna. Jag skriver också in och ritar in olika saker med montrar i halva skisser för exempelvis kistamässan, så det gör jag i ett program som heter AutoCAD. Vilka arbetsmöjligheter har du sett och vilka arbetsmöjligheter ser du i framtiden? Det är nog väldigt svårt att säga, det är ju en sån bred utbildning. Jag har nog inte bara fått jobbet för den utbildning jag har läst utan på grund av min erfarenhet inom branschen. Jag vet inte riktigt utbildningen i sig men branschen är så bred så det allra mesta, det handlar väl bara om att man ska fördjupa sig i något som visar arbetsgivare att varför just du passar för just dom. Vad har utbildningen gett dig för möjligheter i arbetslivet? Jag har inte riktigt frågat mina tidigare arbetsgivare om min utbildning gav stor skillnad men jag antar det. Jag vet inte riktigt om jag inte hade haft utbildningen på mitt CV så kanske jag inte hade fått komma på intervju och att jag kanske inte hade fått vissa jobb, men jag vet faktiskt inte. Jag vet i grunden inte hur stor skillnad det gjorde. Vilka kopplingar har du sett som finns mellan utbildningen och arbetsmarknaden? Jag har tänkt mycket på det här med upplevelser, som det pratas mycket om under utbildningen, det är en väldigt stor del i det hela bland det som jag har jobbat med. Sen så är det ju branschen i sig att kunna förstå hur allting fungerar i branschen. Det är något som man har fått lära sig väldigt mycket under utbildningen och som har gett mer förståelse när man kommit ut och jobbat.

8 Södertörns högskola / Turismvetenskap sid. 8 Har du något tips till andra som ska välja utbildningen? Det är väl kanske att studenterna inte ska behöva känna att det är ett måste att studera utomlands och att praktisera är ett måste. Jag vet att som exempelvis på TurNet-dagen så kommer det alumner som pratar och då har det varit många där som har praktiserat och där känner nog många oj, måste jag praktisera för att få ett bra jobb? och där skulle jag vilja säga att det behöver man absolut inte utan man kan ska välja ett biämne som man känner är intressant och tror kan ha en koppling till det man vill göra senare när man tar examen. Vad var det bästa med att läsa det programmet? Det bästa var nog att få läsa något man är intresserad av och ja, det var det allra bästa.

9 Södertörns högskola / Turismvetenskap sid. 9 Intervju med Björn Fredrik Embertsén, Traffic Assistant and irregularity support på BRA flygbolag. Björn Fredrik jobbar inom branschen persontransporter. Han började turismprogrammet Vilken utbildning gick du? Turismprogrammet. Vilken inriktning valde du i utbildningen? Jag valde att välja Geografi A och B som man kunde studera på Södertörn Högskola på min tid (det går studera geografi på andra högskolor i utbildningen). Jag studerade också Historia A. Man kan ju välja valbara kurser tre terminer. Vilken arbetsplats arbetar du på nu? BRA (Bromma) flygbolag. Vad har du för arbetsuppgifter på jobbet? Det är väldigt många. Det är incheckning av passagerare och gatearbete, då man skickar in boarding. Sen står jag i gaterna så att flygen och passagerarna kan komma i tid. Sen sitter jag även i servicecenter med biljettrelaterade frågor, bland annat säljer vi biljetter och bokar om biljetter. Jag sitter också på ankomstservice, där vi har hand om bagage, men även har vi hand om information och turistfrågor om Stockholm. Vi har precis fått den uppgiften att informera om till exempel hotell, lokaltrafiken och bussar. Sen sitter jag också i irregularity support där vi jobbar med förseningar, inställda flyg, boka om och hitta andra lösningar för passagerare som blivit drabbade av förkylningar eller inställda flyg. Hur gick du tillväga för att få du ditt nuvarande jobb? Mitt nuvarande jobb har jag via att jag pluggade på yrkeshögskola efter turismvetenskapsprogrammet. Den utbildningen var två år. Vilka arbetsmöjligheter har du sett och vilka arbetsmöjligheter ser du i framtiden som är kopplat till den utbildning du läst? Jag valde ju att fördjupa mig inom flyget, eller rättare sagt bokningssystem efter utbildningen. Många som jag pluggade med på Södertörn jobbar med hotell, men turismvetenskapsprogrammet är ju en ganska bred utbildning. Det gäller att kunna sortera och se vad man vill göra. Utbildningen koncentrerar sig mycket på det vetenskapliga, därför gjorde jag även en praktiktermin för kunna se vad man kunde jobba med. Jag praktiserade på destinationsbolaget Sigtuna, där jag sysslade med sociala medier. Destinationsbolaget marknadsför Sigtuna som turistdestination. Man kan ju också jobba inom så mycket annat efter utbildningen. Vad har utbildningen gett dig för möjligheter i arbetslivet? Utbildningen har gett mig ganska mycket, i alla fall kontakter. Jag har fått många kontakter tack vare utbildningen som jag har fortfarande har kontakt med. Däremot fick jag ju jobbet jag har nu via andra utbildningen som var mer praktisk, det vill säga jag lärde mig bokningssystem som inte finns just på turismprogrammet. Vilka kopplingar har du sett som finns mellan utbildningen och arbetsmarknaden? Jag ser inga direkta konkreta kopplingar förrän när man väl söker och kan hända att man pratar om utbildningen på en arbetsintervju. Arbetsmarknaden ser ju ändå att det positivt med att man har studerat på högskola och har kandidatexamen.

10 Södertörns högskola / Turismvetenskap sid. 10 Har du något tips till andra som ska välja utbildningen? Försök skaffa kontakter om man känner att turism är roligt. Det kanske man inte vet förrän man har gått utbildningen om man vill fortsätta med turism, men kontakter är bra i denna bransch med tanke på att det flesta känner varandra. Man träffar på folk igen som har gått utbildningen. Det är viktigt att tänka på att inte ta för givet och har för höga förväntningar på att man ska få de bästa jobben automatiskt för bara man gått på högskoleutbildning. Turismvetenskap är bred och annorlunda jämfört med andra branscher för den har inte funnits så länge och man får inte en exakt jobbtitel. Vad var det bästa med att läsa det programmet? Det sociala. Vi hade jätteroligt under utbildningen. Allt beror på hur man umgås, om man väljer umgås med sina egna kompisar utanför utbildningen, men vi har ju föreningen TUG som man kan vara med i och hitta på roliga aktiviteter med dem. Själv var jag aktiv och hade hand om kassan och var ordförande. Jag lyssnade på mina föräldrar som sa att det skulle 50% nöje och 50% skola. I utbildningen finns det många spännande kurser. Jag kanske inte var så intresserade av det vetenskapliga i kursen utan mer det praktiska som återspeglar verkligheten, bland annat kursen turistföretaget och tourism management.

11 Södertörns högskola / Turismvetenskap sid. 11 Intervju med Cecilia Brunlöf, koordinator på turistbyrån destination Södertälje. Hon jobbar inom branschen turisminformation och började turismprogrammet Vilken utbildning gick du? Turismprogrammet. Vilken inriktning valde du i utbildningen? Jag valde att läsa bi-ämnet företagsekonomi, det vill säga Företagsekonomi A, B och C (kandidatexamen i både Företagsekonomi och Turismvetenskap). Vilken arbetsplats arbetar du på nu? Jag jobbar just nu på destination Södertälje. Vad har du för arbetsuppgifter på jobbet? Jag jobbar med lite allt möjligt, från ekonomi till marknadsföring till att sätta ihop olika program till vandringar exempelvis. Hur gick du tillväga för att få du ditt nuvarande jobb? Jag började jobba här som timmis samtidigt som jag plugga och sommarjobbade. Sen jobbade jag kvar här när jag fortsatte plugga vidare nationalekonomi A. Sen fortsatte jag att jobba vidare här tills det öppnades en tjänst till mig. Vilka arbetsmöjligheter har du sett och vilka arbetsmöjligheter ser du i framtiden som är kopplat till den utbildning du läst? Det finns ganska mycket arbetsmöjligheter som man kanske inte tänker på, men om man letar så hittar man väldigt mycket och om man har letat på rätt ställen. Och även om det inte är direkt kopplat till turism, så kommer det in mycket turism i många olika arbetsuppgifter och arbetsbefattningar. Vad har utbildningen gett dig för möjligheter i arbetslivet? Ja jag jobbar ju med sådana frågor dagligen, både i turismsammanhang och ekonomisammanhang. Vilka kopplingar har du sett som finns mellan utbildningen och arbetsmarknaden? Jo jag tycker att man kan se kopplingar att utbildning har gett något som behövs på arbetsmarknaden. Man har en kunskapsbank efter utbildningen som är väldigt användbar och en förståelse för branschen hur det funkar. Jag jobbar mycket med marknadsföring som jag tycker jag har lärt både från Turismvetenskapen och Företagsekonomin. Att förstå målgrupper och förstå olika turismsammanhang. Har du något tips till andra som ska välja utbildningen? Är man intresserad så ska man välja utbildning. Det är en stor helhetsförståelse för branschen och turismnäringen. Det är ett väldigt spännande bransch. Man gå väldigt mycket olika inriktningar efter. Jag har gått inriktningen destinationsmarknadsföring, men jag vet många kurskamrater som idag jobbar mer åt researrangör-hållet, till exempel sälja resor eller jobbar med restauranger, eller hotell, även reseansvarig för läkemedelsföretag. Det finns väldigt mycket olika inriktningar att ha efter. Vad var det bästa med att läsa det programmet? Jag tycker det var väldigt bra och att det fanns engagerade lärare som brann för ämnet, just för att fick åka på studiebesök och hade gästföreläsningar som kommer från turismnäringen. Det kändes som det gav mycket jämfört med de andra utbildningar jag har läst, då det är inga studiebesök och annat utan det är bara om ämnet. Jag tycker turismvetenskapen gav mig mycket mera.

12 Södertörns högskola / Turismvetenskap sid. 12 Intervju med Therese Bergstedt, Säljchef på Scandic Hotels. Hon jobbar inom hospitality management och började programmet Vilken utbildning gick du? Turismprogrammet. Vilken inriktning valde du i utbildningen? Jag valde att gå alla steg i historia, vilket innebär A, B och C (hon har förutom en kandidat i Turismvetenskap, en kandidat i Historia). Vilken arbetsplats arbetar du på nu? Jag jobbar på Scandic hotell. Vad har du för arbetsuppgifter på jobbet? Jag ansvarar för hotellets resultat. Jag gör allt ifrån hantera polisärende, klagomål till att leverera ett resultat till våra aktieägare och supportar personalen och coachar dem till utveckling. Hur gick du tillväga för att få du ditt nuvarande jobb? Det har varit en lång och krokig resa. Jag fick inget jobb för att turismprogrammet på min tid var så okänt på arbetsmarknaden, antingen var jag överkvalificerad eller så saknade arbetserfarenhet enligt dem jag sökte jobb hos. En av lärarna på Södertörns högskola startade igång praktikterminen, vilket ledde till att jag gick på det praktiken och fick chansen att börja på en praktikplats som konferensvärdinna på Rosersbergs Slottshotell och det slutade med att jag blev bokansvarig där, och sen inom den koncernen gjorde jag olika saker. Jag var konferens- och receptionschef samt marknadskommunikatör under en period och sedan eventsplanerare och bröllopskoordinator. Jag var med och startade igång Stockholms folkfestival, och gjorde alltifrån marknadsmaterial till att sälja korv på själva eventet, vilket var roligt och det är väldigt roligt att festivalen lever kvar än idag. Sedan byggde jag hemsidor och sen ville jag jobba på hotell för jag kände att konferensen har jag gjort, så jag gick till stor hotell som idag inte finns längre, men vi drev ett antal hotell i Sverige. Jag satt och boka antal grupper och konferenser på alla hotellen över hela Sverige. Jag kunde planera event som var i Malmö medan jag var i Stockholm till exempel och gjorde annat också. Därefter fick jag chansen som reservation manager på ett hotell i stan och ansvarade för hela deras bokning- och konferens-rådning. Efter det blev jag headhuntad till Scandic och började som först front Office och Conference manager. Sedan blev jag som sagt hotellsäljchef där. Vilka arbetsmöjligheter har du sett och vilka arbetsmöjligheter ser du i framtiden som är kopplat till den utbildning du läst? För min egen del har jag alltid haft ett mål att bli hotellchef. Sen är det ju lite olika beroende på vilken organisation man väljer vara på, om man är högsta hönset på hotellet för att man är hotellchef eller man tar ett ännu större steg och blir hotelldirektör som det är på det stället jag är idag. Nu idag ansvarar jag som chef för hotell-trivsel, sedan har vi ju någon som ansvarar för restaurang och bar, och så har vi en hotelldirektör som ansvarar för hela hotellet. Så det finns ytterligare steg som jag kan ta. Om jag är kvar på Scandic så har dem extremt mycket interna utbildningar inom företaget och dem lyfter personer till det arbetspositioner dem tycker man passar till, så jag ser möjligheten att utvecklas där och att jag inte kommer känna att det blir tråkigt ett tag för att det är flexibelt inom företaget. Jag har ju känt tidigare att jag har velat göra andra saker, att det har blivit tråkigt efter tag, vilket jag tror att jag inte kommer känna här utan ta till vara på där jag har hamnat idag.

13 Södertörns högskola / Turismvetenskap sid. 13 Vad har utbildningen gett dig för möjligheter i arbetslivet? Just själva turismutbildningen, det vill säga turismvetenskapen så lär man sig mycket om affärsoch destinationsutveckling. Man lär sig driva och tänka strategiskt inom företag, samt var det finns för potential inom dessa olika enheter, alltså om man jobbar inom hotell eller anläggningar. Sen finns det också mycket service-tänk på utbildningen, till exempel hur man bemöter gästen, hur man lägger upp det eller hur man talar rätt inför dem. Sen läste jag ju historia som inriktning, vilket jag tyckte det var kul att ha i bagage och mycket användning av när jag började jobba på Rosersbergs slott och arbetade mycket med herrgårdar som jag då hade möjlighet att använda historia i marknadsföringen, till exempel för att visa vilka som har bott där, man körde guidade visningar och på det sättet kunde locka besökare. Man kunde fråga dem vill du att jag på middagen ikväll kommer förbi och berättar lite historia om vilka som har besökt/bott här och vilka spöken som finns här?. Det var uppskattat med det olika konceptet vi gjorde och byggde. Vilka kopplingar har du sett som finns mellan utbildningen och arbetsmarknaden? Jag vet inte om utbildningen har lagt till grund på det senare intervjuer jag har varit på nu, men jag tror att den har lagt till grund när det gäller mitt första jobb. Jag märkte mycket ändå ovissheten på den tiden om turismutbildningen på företagen. Det var svårt att få dem att förstå vad man hade läst och att man skulle få chansen för sedan lära sig mera för sedan utvecklas vidare. Men nu idag på senare år känns det som det har blivit mer känt, det vill säga vetskapen om programmet och turismutbildningar överlag har vuxit för företagen. Det är fler som går turismprogrammet på Södertörns högskola och kommer ut på arbetsmarknaden idag. De blir som ambassadörer för programmet hos företagen som lär sig att utbildningen finns och lite grann vad den innebär. Jag har till exempel min receptionschef som har gått programmet och även en receptionist har också gått programmet så de finns överallt dem som har gått utbildningen. Så utbildningen blir mer och mer känt ute på arbetsmarknaden. Har du något tips till andra som ska välja utbildningen? Man ska vara beredd på var programmet och branschen innebär. Jag tror det är viktigt att på något sätt försöka forma en bild på vad man vill göra i framtiden för att på rätt sätt kunna spåra in på rätt inriktning eller lägga fokus på det man vill lära sig. Under programmet skriver man många uppsatser och det är bra om man fördjupar sig på det man vill göra till exempel. Det är en väldigt bred bransch och man till exempel sitta som en destinationsutvecklare på en ort eller vill du jobba med turistinformation eller vill du jobba på hotell eller vill jobba med statistik, så måste man bilda sig en uppfattning vad som krävs för att nå det man är intresserad av, annars blir utbildningen för bred och allmän, vilket kan leda till att man inte hittar rätt kunskap för att få göra det man vill göra och jobba med. Jag ville jobba med hotell, men sen när jag skulle välja inriktning var det svårt att veta vad man skulle välja. Nu hade vi inte på min tid lika mycket val som det finns nu, jag hade till exempel kanske valt medieteknik som då inte fanns att välja för det känns som jag skulle haft nytta av efter utbildningen eller företagsekonomi som man kan också välja. Nu hade jag läst ekonomi i gymnasiet så den hade jag väl inte lika behov att välja. Vad var det bästa med att läsa det programmet? Det som jag har haft mest nytta av är väl eventplaneringsbiten, som innebär att man får en helhet av att skapa event och se alla sidor som till exempel skapa budget och genomföra. Det är något som jag har använt mycket i och det var också väldigt kul under utbildningen.

HOTELL OCH TURISM. Världens möjligheter! HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET

HOTELL OCH TURISM. Världens möjligheter! HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET HOTELL OCH TURISM Världens möjligheter! HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET HOTELL OCH TURISM Checka in Världens Jobb Världens Jobb är vad Hotell- och turismprogrammet leder till. Det är ingången till en fantastisk bransch

Läs mer

HOTELL OCH TURISM! HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET

HOTELL OCH TURISM! HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET HOTELL OCH TURISM CHECKA IN VÄRLDENS JOBB Världens Jobb är vad Hotell- och turismprogrammet leder till. Det är ingången till en fantastisk bransch under ständig utveckling. Hela branschen växer så det

Läs mer

International Tourism Management 180 högskolepoäng

International Tourism Management 180 högskolepoäng Utbildningsplan International Tourism Management 180 högskolepoäng International Tourism Management 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2012-10-11 Gäller fr.o.m.

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet VIRGINSKA

Hotell- och turismprogrammet VIRGINSKA Hotell- och turismprogrammet VIRGINSKA Hur vill du att din framtid ska se ut? Din framtid kan börja hos oss. Är du öppen för nya utmaningar? Är du modig? Gillar du språk? Vill du arbeta med människor i

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Välkommen till fördjupningsvalsinformation för CEP och HLP. Välkommen till fördjupningsvalsinformation

Välkommen till fördjupningsvalsinformation för CEP och HLP. Välkommen till fördjupningsvalsinformation Välkommen till fördjupningsvalsinformation för CEP och HLP Välkommen till fördjupningsvalsinformation Agenda för detta pass D-nivå Examen Genomgång av nya webbsidorna för Val av kurser inom program Förkunskapskrav

Läs mer

Praktikrapport Jessica Ljungberg

Praktikrapport Jessica Ljungberg Praktikrapport Jessica Ljungberg Jag har haft min praktikplats under VT2015 på GKN Aerospace Kommunikationsavdelning i Trollhättan. Jag studerar medie- och kommunikationsvetenskap och detta är min sista

Läs mer

Bli hållbarhetscoach på riktigt

Bli hållbarhetscoach på riktigt Bli hållbarhetscoach på riktigt Nu kan Du som student bli hållbarhetscoach för ditt egna hotell! Vi söker 60 coacher som under ett drygt år vill vara med och förbättra hållbarhetsarbetet på Nordic Choice

Läs mer

Turism och destinationsutveckling, 180 hp

Turism och destinationsutveckling, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Turism och destinationsutveckling, 180 hp Tourism and destination development, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer STUDG Grundnivå

Läs mer

INBJUDAN TILL STUDENT DAY PÅ TUR 2014 FREDAG 21 MARS

INBJUDAN TILL STUDENT DAY PÅ TUR 2014 FREDAG 21 MARS INBJUDAN TILL STUDENT DAY PÅ TUR 2014 FREDAG 21 MARS För att ge studenter en extra möjlighet att lära om branschen bjuder TUR in er skola till inspirerande och kunskapshöjande seminarier. Det finns nio

Läs mer

Besöksnäringen en internationell mångmiljardindustri

Besöksnäringen en internationell mångmiljardindustri BRANSCEH VÄRLDEN Besöksnäringen en internationell mångmiljardindustri BRANSCEH SVERIGE År 2020 beräknas besöksnäringen omsätta 500 miljarder kronor Under 2015 skapades i branschen 1300 nya turistföretag

Läs mer

Entreprenörskapsporträtt Teddy Andersson

Entreprenörskapsporträtt Teddy Andersson Entreprenörskapsporträtt Teddy Andersson Grupp 26 Författare: Sanna Nordberg bmp15sno@student.lu.se BME16 Kurs: MIOA01 Kursansvarig: Mona Becker 2017-10-02 Teddy Andersson - Entreprenör och problemlösare

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

Service Manager for future tourism

Service Manager for future tourism YH Malmö stad Service Manager for future tourism Yrkeshögskoleutbildning Näringslivet söker Vi utbildar Skåne och Sverige växer som besöksdestination vilket innebär en stark efterfrågan på projektledare

Läs mer

Kursöversikt. Utbildningens mål

Kursöversikt. Utbildningens mål Datum 15-01-29 Utbildningens mål Yrkesroller Yrkesroll 1: Receptionschef, ansvarig reception Yrkesroll 2: Supervisor, Housekeeping/reception Yrkesroll 3: Shiftleader Yrkesroll 4: Assisterande receptions-,

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktning Hotell och konferens PER BRAHEGYMNASIET Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2017 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 63 enkäter i december 2017. Vi fick in 22 svar,

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktningar Hotell och konferens Turism och resor Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

INBJUDAN TILL STUDENT DAY FREDAG 22 MARS

INBJUDAN TILL STUDENT DAY FREDAG 22 MARS INBJUDAN TILL STUDENT DAY FREDAG 22 MARS För att ge studenter en extra möjlighet att lära om branschen anordnar TUR ett speciellt seminarieprogram med intressanta föreläsare från olika delar av branschen.

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Vill skaffa mer erfarenhet på mitt CV Tar examen om ett år Vill vara där

Läs mer

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Fråga 1: Varför sökte du till programmet? Vad hoppades du på och vad behövde du? Blev rekommenderad av turistbyrån.

Läs mer

Skapa EN SPÄNNANDE FRAMTID

Skapa EN SPÄNNANDE FRAMTID VILKET PROGRAM PASSAR DIG BÄST? Skapa EN SPÄNNANDE FRAMTID Hotell- och turismprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET 22 VECKOR PRAKTIK i Sverige eller utomlands Testa

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktning Hotell och konferens PER BRAHEGYMNASIET Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

RESTAURANG OCH LIVSMEDEL! HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET

RESTAURANG OCH LIVSMEDEL! HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET RESTAURANG OCH LIVSMEDEL VÄRLDENS JOBB ÄR SERVERAT Världens Jobb är vad Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till. Det är ingången till en fantastisk bransch under ständig utveckling. Hela branschen

Läs mer

EN GUIDE AV. Gör succé på arbetsintervjun våra bästa tips!

EN GUIDE AV. Gör succé på arbetsintervjun våra bästa tips! EN GUIDE AV Gör succé på arbetsintervjun våra bästa tips! EN GUIDE AV Inledning Dags för nytt jobb? Arbetsintervjun gör det möjligt för din framtida chef att säkerställa din kompetens och avgöra hur du

Läs mer

MANAGEMENTPROGRAM FÖR SHR SÖDRAS MEDLEMSFÖRETAG

MANAGEMENTPROGRAM FÖR SHR SÖDRAS MEDLEMSFÖRETAG SHR Södra och Fernia Consulting AB MANAGEMENTPROGRAM FÖR SHR SÖDRAS MEDLEMSFÖRETAG PROGRAMBESKRIVNING Program 2010/11 Bakgrund/Syfte Södra Sverige blir alltmer konkurrensutsatt, men är också ett tillväxtområde

Läs mer

Maxat med möjligheter

Maxat med möjligheter Maxat med möjligheter Om du gillar omväxling, problemlösning och att göra saker med händerna är VVS och fastighet ditt program. Du lär dig yrket både i skolan och ute på arbetsplatser, i branscher som

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012 Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 HT-2012 Praktikplats: Strandberghaage AB Tegnergatan 34 113 59 Stockholm Praktikperiod 28 augusti 2012 18 januari 2013. Handledare: Pelle Strandberg Jag har under hösten

Läs mer

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN Trollhättans PRAO-modell Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Din roll som framtidsguide? För många elever är TOPP den första riktiga

Läs mer

Fördjupningsvalsinformation

Fördjupningsvalsinformation Fördjupningsvalsinformation Agenda för detta informationspass Examina Civilekonomtiteln Hur man söker kurser till våren Vart siktar du efter examen? Civilekonomexamen 240hp med inriktning Handel- och logistik

Läs mer

Via LIA-perioderna fick jag de verktyg jag behövde för att framgångsrikt komma ut i arbetslivet.

Via LIA-perioderna fick jag de verktyg jag behövde för att framgångsrikt komma ut i arbetslivet. Via LIA-perioderna fick jag de verktyg jag behövde för att framgångsrikt komma ut i arbetslivet. Kajsa Sandén gick utbildningen Marknadsföring och Försäljning på YHiM åren 1998-2000. Efter avslutad utbildning

Läs mer

Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult.

Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult. Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult. Hade du inte tänkt bli IT-konsult? I så fall vill vi gärna ha ditt CV. Hur får man folk att trivas på jobbet? På Altran bygger vi

Läs mer

Feriepraktik Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun. Standardrapport

Feriepraktik Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun. Standardrapport Feriepraktik 2014 Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun Standardrapport Procent Antal Kille 48,1% 38 Tjej 51,9% 41 Svarande 79 Procent Antal 1996 43,8% 32 1997 56,2% 41 Svarande 73 Procent Antal Barn-

Läs mer

man vara redo med CV och personligt brev för att få ett sommarjobb. Och man ska också kunna prata bra svenska och bli

man vara redo med CV och personligt brev för att få ett sommarjobb. Och man ska också kunna prata bra svenska och bli 1 Podd 4: Sommarjobb - Vi ska prata lite om sommarjobb. Vad är sommarjobb? - Under tre månader om någon ska ta semester och jobba istället för den person som ska ta semester. - Vilka krav behöver man uppfylla

Läs mer

EKONOMI HANDEL TURISM & RESOR & SERVICE LÄRLING HANDEL

EKONOMI HANDEL TURISM & RESOR & SERVICE LÄRLING HANDEL EK EKONOMI HA HANDEL & SERVICE HT TURISM & RESOR LÄRLING HANDEL HOS OSS ÄR BÅDE DU OCH UTBILDNINGEN I CENTRUM! Du får något att göra efter gymnasiet! Under flera år har vi placerat oss i topp när det gäller

Läs mer

Resor, attraktioner & utmaningar. Äntligen får Stockholm och Sverige en riktig rese- och upplevelsemässa! www.upplevsverigemassan.

Resor, attraktioner & utmaningar. Äntligen får Stockholm och Sverige en riktig rese- och upplevelsemässa! www.upplevsverigemassan. Resor, attraktioner & utmaningar Äntligen får Stockholm och Sverige en riktig rese- och upplevelsemässa! Upplev Sverige är helt klart intressant. Vi har fokus på möten, privatresor och evenemang. De senare

Läs mer

Handels-och administrationsprogrammet

Handels-och administrationsprogrammet Handels-och administrationsprogrammet Frans Suell och Jörgen kocks gymnasium Handelsgymnasiet Service College Turism och resor Känsla för service HANDELSGYMNASIET Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium

Läs mer

Jobbet på det perfekta läget

Jobbet på det perfekta läget Jobba hos oss! Jobbet på det perfekta läget Att bo eller arbeta i Svedala kommun är att ha nära till städer som Malmö, Lund, Trelleborg och Köpenhamn. I kommunen finns allt du behöver natur, kultur, näringsliv,

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet (HT)

Hotell- och turismprogrammet (HT) Hotell- och turismprogrammet (HT) Hotell- och turismprogrammet (HT) ska utveckla elevernas kunskaper om service och bemötande, vilket är centralt inom branschen. Efter examen från programmet ska eleverna

Läs mer

Praktikantprogram 2010

Praktikantprogram 2010 Praktikantprogram 2010 Inledning Svensk Fastighetsförmedling i sydvästra Skåne skapar nu en ny möjlighet för en utvald skara mäklarstudenter. Det är inte en traditionell mäklarpraktik där du går bredvid

Läs mer

Att bygga en generell examen

Att bygga en generell examen Att bygga en generell examen - TANKAR OM HUR EN GENERELL EXAMEN FÅR RÄTT INNEHÅLL Anna Selfvén Allmän studievägledare, Lunds universitet Allmän studievägledning LU -Vad kan jag välja utifrån mina intressen?

Läs mer

FRANS SUELL OCH JÖRGEN KOCKS GYMNASIUM. Hotell- och Turismprogrammet Hotell och Konferens Turism och Resor

FRANS SUELL OCH JÖRGEN KOCKS GYMNASIUM. Hotell- och Turismprogrammet Hotell och Konferens Turism och Resor FRANS SUELL OCH JÖRGEN KOCKS GYMNASIUM Hotell- och Turismprogrammet Hotell och Konferens Turism och Resor HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium Hotell- och Turismprogrammet

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! FUF-bladet Seminariegruppen Biståndsdebatten.se Projektgruppen FUF-nätverket Vem kan söka till

Läs mer

Personlig hjälp till nytt arbete - för tjänstemän!

Personlig hjälp till nytt arbete - för tjänstemän! Personlig hjälp till nytt arbete - för tjänstemän! Vi har bara ett mål - att hjälpa dig fram till ett nytt arbete! Vi vet att för de allra flesta är det är oerhört tungt att bli uppsagd - därför är det

Läs mer

Selma Lagerlöfgymnasiet

Selma Lagerlöfgymnasiet Selma Lagerlöfgymnasiet Barn- och fritidsprogrammet Handel- och administrationsprogrammet Hotell- och turismprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Introduktionsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet,

Läs mer

Sommarpraktik - Ungdom

Sommarpraktik - Ungdom Sommarpraktik - Ungdom 1. Födelseår 2. Kön 3. Inom vilket praktikområde har du praktiserat? 4. Hur är du med den information du fått hemskickad av Ung i Lund? Svara på en skala mellan 1-5 där 1 betyder

Läs mer

för dig som vet vad du vill

för dig som vet vad du vill för dig som vet vad du vill Välkommen till Malmö Lärlingscenter! Här lägger du grunden till en yrkeskarriär som väntar runt hörnet. Åtta av tio lärlingar får jobb efter avslutad gymnasieutbildning. Och

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar.

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar. INTRODUKTION Ibland är en lyckad intervju allt som ligger mellan dig och ditt drömjobb. Många upplever därför anställnings intervjun som oerhört stressande, såväl de som söker sitt första jobb som de med

Läs mer

Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu.

Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu. Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu.se Upplägg 1. Karriärcentrum LiU 2. Självinventering 2. Var hittar

Läs mer

Viktigast att nämna är att eleverna är väldigt nyfikna på er utställare och på vilka roliga möjligheter som finns i deras framtid.

Viktigast att nämna är att eleverna är väldigt nyfikna på er utställare och på vilka roliga möjligheter som finns i deras framtid. Som åttondeklassare är frågan vad vill du bli när du blir stor högaktuell, samtidigt kan det vara svårt att veta vilka alternativ som finns. Därför anordnar vi nu Yrkesmässan som syftar till att både inspirera

Läs mer

Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer?

Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer? @ungdomsb Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer? Intresse för ämnesinriktningen Att det ger många valmöjligheter efter gymnasiet Att det ger kunskaper jag tror jag behöver i framtiden

Läs mer

Ansökan om att starta ett helt nytt specialutformat program Hotell och turism på Tyresö Gymnasium

Ansökan om att starta ett helt nytt specialutformat program Hotell och turism på Tyresö Gymnasium TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2008-09-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (9) Eva Svensson, rektor Tyresö Gymnasium Tel: 08-5782 99 35 Diarienummer 2008 GAN 043 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan om

Läs mer

Handelshögskolan Umeå universitet

Handelshögskolan Umeå universitet Handelshögskolan Umeå universitet Civilekonom Produktchef Auktoriserad revisor Inköpsstrateg Forskare Projektledare Skatterådgivare Marketing Communication Manager Utredare Varumärkesstrateg Sales Manager

Läs mer

Resultat från enkäter till unga. formgivare och medlemmar

Resultat från enkäter till unga. formgivare och medlemmar Resultat från enkäter till unga formgivare och medlemmar Under 2018 har särskilda insatser gjorts för att få reda på vad unga medlemmar och formgivare tycker om Svensk Form och vad de vill att föreningen

Läs mer

Praktikrapport Rädda Barnens Regionkontor Malmö Verksamhetsutvecklare

Praktikrapport Rädda Barnens Regionkontor Malmö Verksamhetsutvecklare Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning HT2013 Caroline Engels Tidigare utbildning: Kandidat i Utvecklingsstudier med inriktning

Läs mer

Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA

Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA Restaurang- och livsmedelsbranschen växer hela tiden och efterfrågan på utbildad arbetskraft ökar. Är du intresserad av nya trender inom mat & dryck? Har

Läs mer

El- och energiprogrammet kan ge dig både och.

El- och energiprogrammet kan ge dig både och. El- och energiprogrammet kan ge dig både och. En yrkesutbildning med snabbspår till jobb och bra lön. Eller långa studier, med jobb och karriär på sikt. Med examen från El- och energiprogrammet så har

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

Handelshögskolan Umeå universitet

Handelshögskolan Umeå universitet Handelshögskolan Umeå universitet Civilekonom Produktchef Auktoriserad revisor Inköpsstrateg Forskare Projektledare Skatterådgivare Marketing Communication Manager Utredare Varumärkesstrateg Sales Manager

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2016 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Efter feriearbetet sommaren 2016 gjorde vi en enkätundersökning bland ungdomarna. Vi ville ta reda

Läs mer

VARFÖR ANLITA EN AFFÄRSRESEBYRÅ?

VARFÖR ANLITA EN AFFÄRSRESEBYRÅ? + VARFÖR ANLITA EN AFFÄRSRESEBYRÅ? SPARA TID SPARA TID STÖRRE NÄTVERK SPARA TID STÖRRE NÄTVERK MER KUNSKAP SPARA TID STÖRRE NÄTVERK MER KUNSKAP MINDRE ADMINISTRATION SPARA TID STÖRRE NÄTVERK MER KUNSKAP

Läs mer

KOMPETENSKONTRAKTET SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER

KOMPETENSKONTRAKTET SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER KOMPETENSKONTRAKTET SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER Kompetenskontraktet är ett sätt att skapa långsiktigt samarbete mellan Mittuniversitetet och regionens

Läs mer

Program 2010 Trikumo MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR! Hälso- och klimatjakten Fortsätter under våren och avslutas den 16 maj.

Program 2010 Trikumo MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR! Hälso- och klimatjakten Fortsätter under våren och avslutas den 16 maj. Trikumo Hej! vänder sig till dig som är anställd på minst 40% inom kommunen, Borgholm Energi samt Ölands Kommunalförbund. Vi har planerat mycket inför 2010! Här kan ni läsa om alla våra aktiviteter, resor

Läs mer

MÄSSGUIDEN GÖR DIG REDO FÖR VÄSTSVERIGES STÖRSTA UTBILDNINGSMÄSSA november. Svenska Mässan, Göteborg UTBILDNING FÅ INSPIRATION!

MÄSSGUIDEN GÖR DIG REDO FÖR VÄSTSVERIGES STÖRSTA UTBILDNINGSMÄSSA november. Svenska Mässan, Göteborg UTBILDNING FÅ INSPIRATION! 23 25 november Svenska Mässan, Göteborg UTBILDNING Träffa skolor för studier i Sverige och utomlands FÅ INSPIRATION! Lyssna till talare från stora företag som Spotify, Oriflame, Klarna, This is Sweden

Läs mer

Du och chefen Vad fungerar bra/mindre bra i samarbetet? Vad kan var och en göra för att åstadkomma en förbättring?

Du och chefen Vad fungerar bra/mindre bra i samarbetet? Vad kan var och en göra för att åstadkomma en förbättring? Utvecklingssamtalet Utvecklingssamtal Din utveckling är värd ett eget samtal Utvecklingssamtalet är ett samtal där du och din chef talar om din utveckling i företaget. Syftet är att utveckla dig som individ

Läs mer

Aktivitetsinformation. Hösten 2015 AKTIVITETSINFORMATION

Aktivitetsinformation. Hösten 2015 AKTIVITETSINFORMATION Aktivitetsinformation Hösten 2015 AKTIVITETSINFORMATION Alma Folkhögskola Uppdrag Nyckeln till Din framtid Aktiviteter Aktiviteterna på Alma Folkhögskola Uppdrag är till för att stärka och förbereda dig

Läs mer

21-23 mars 2014 på Kistamässan i Stockholm

21-23 mars 2014 på Kistamässan i Stockholm För Älvräddarna har det i många år varit en självklarhet att träffa nya och gamla medlemmar i vår monter på Sportfiskemässan. 2014 års Sportfiskemässa utgör inget undantag, vi känner oss säkra på att den

Läs mer

1) Kön. 2) Hur fick du först reda på kommunens satsning på sommarjobb?

1) Kön. 2) Hur fick du först reda på kommunens satsning på sommarjobb? ) Kön Tjej 55 Kille 58 Annat 2 3 4 5 6 7 2) Hur fick du först reda på kommunens satsning på sommarjobb? Kommunens hemsida Skolan Kompisar via min kontaktperson Medlem där Möjligheternas plats Känner arbetsgivaren

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4.

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4. 1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll 2.1 Definition av SAK...flik 1 2.2 SAK planering för klass...flik 2 2.3 Branschöversikt...flik 3 2.4 Individuell handlingsplan...flik

Läs mer

SPECIALINBJUDAN - MÖTESINDUSTRINS TILLVÄXTDAG

SPECIALINBJUDAN - MÖTESINDUSTRINS TILLVÄXTDAG Tobias Krantz Svenskt Näringsliv tidigare forskningsminister - en av dagen huvudtalare SPECIALINBJUDAN - MÖTESINDUSTRINS TILLVÄXTDAG 6 mars - Mötesindustrins Tillväxtdag Möten för tillväxt Så heter det

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

EN GUIDE AV. 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet

EN GUIDE AV. 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet EN GUIDE AV 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet EN GUIDE AV Inledning Medarbetarsamtalet är det perfekta tillfället att stämma av läget med dina medarbetare. Vad krävs för

Läs mer

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur.

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. Lärarintervjuer Bilaga 2 DROTTNINGHÖG- nr 1 - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. - Att vi jobbat med projektet har de varit positiva över. Men föräldrarna har inte fördjupat sig i att vi jobbar

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

Vi samarbetar idag med ett 80-tal företag och organisationer inom ramen för Co-op i en mängd olika branscher en "vinna-vinna-vinnasituation" för

Vi samarbetar idag med ett 80-tal företag och organisationer inom ramen för Co-op i en mängd olika branscher en vinna-vinna-vinnasituation för CO-OP 1 Vi samarbetar idag med ett 80-tal företag och organisationer inom ramen för Co-op i en mängd olika branscher en "vinna-vinna-vinnasituation" för studenten, arbets givaren och oss på högskolan.

Läs mer

Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad. För dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö, planering eller samhällsbyggnad

Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad. För dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö, planering eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad För dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö, planering eller samhällsbyggnad Ska du till hösten läsa sista året på en utbildning inom miljö-,

Läs mer

Är jag redo för arbete?

Är jag redo för arbete? Är jag redo för arbete? En guide som skapats inom programmet Step by Step- ett ungdoms initiativ under Ung och Aktiv i Europa programmet Januari- September 2013 Vad innebär det att praktisera Jag lär mig

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Yrkesprogram. Hotell- och turismprogrammet

Yrkesprogram. Hotell- och turismprogrammet Yrkesprogram Hotell- och turismprogrammet Jag valde PB för att jag ville gå HT. Vill jobba med service och inom turism. Det är kul med praktik! Ebba PB valde jag på grund av HT. HT valde jag för att man

Läs mer

Drop-in 4 dropouts Hur fungerar ungdomsprogrammet Drop-in 4 dropouts? Personalens övriga schema

Drop-in 4 dropouts Hur fungerar ungdomsprogrammet Drop-in 4 dropouts? Personalens övriga schema Drop-in 4 dropouts Hur fungerar ungdomsprogrammet Drop-in 4 dropouts? Programmet kommer att vara till för ungdomar mellan 16-20 år. Det kommer att sträcka sig under 8-10 veckor, 2 dagar/vecka - tisdagar

Läs mer

Karriären. efter. Alumnrapport 2015-11-20

Karriären. efter. Alumnrapport 2015-11-20 Karriären efter Alumnrapport 2015-11-20 Välkommen till I-sektionens alumnrapport! Syftet med rapporten är att kartlägga alumnerna, från Industriell ekonomi på LTU, deras studietid samt arbetsliv. 152 alumner

Läs mer

PM KOMPETENSWORKSHOP VATTENKRAFTENS FOU-DAGAR

PM KOMPETENSWORKSHOP VATTENKRAFTENS FOU-DAGAR PM KOMPETENSWORKSHOP VATTENKRAFTENS FOU-DAGAR Den 14/5-2019 hölls en workshop i samband med vattenkraftens FoU-dagar. Workshopen hade temat kompetensförsörjning och diskuterade frågan Vad kan vattenkraftsbranschen

Läs mer

Engagerade medarbetare skapar resultat!

Engagerade medarbetare skapar resultat! Föreläsningsanteckningar Berit Friman, vd Dale Carnegie Sverige 11 februari 2015 Engagerade medarbetare skapar resultat! Berit Friman är en av Sveriges mest erfarna föreläsare och utbildare inom områdena

Läs mer

Bli medlem i marknadsförings& destinationsutvecklingpaket DESTINATION LÄCKÖ-KINNEKULLE AB

Bli medlem i marknadsförings& destinationsutvecklingpaket DESTINATION LÄCKÖ-KINNEKULLE AB Bli medlem i marknadsförings& destinationsutvecklingpaket DESTINATION LÄCKÖ-KINNEKULLE AB Destination Läckö-Kinnekulle AB Destination Läckö-Kinnekulle AB har mångårig kunskap, erfarenhet och bred kompetens

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG?

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? För företag som vill öka synlighet och profilering och attrahera jobbsökande i fastighets- och samhällbyggnadssektorn. För jobbsökande som vill kunna jämföra samma slags tjänster

Läs mer

Master i turism, 120 hp

Master i turism, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Master i turism, 120 hp Master in Tourism, 120 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer STUAA Avancerad Miun 2006/1873 Högskolepoäng

Läs mer

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Robin Åkerman är en entreprenör som drivs av att syssla med det han älskar, att skapa unika evenemang och möten mellan människor. Genom sin passion har

Läs mer

BJUD IN TILL ETT MÖTE OCH BLI EN VÄRDEFULL AMBASSADÖR FÖR DIN STAD. [ eskilstunaconvention.se ]

BJUD IN TILL ETT MÖTE OCH BLI EN VÄRDEFULL AMBASSADÖR FÖR DIN STAD. [ eskilstunaconvention.se ] BJUD IN TILL ETT MÖTE OCH BLI EN VÄRDEFULL AMBASSADÖR FÖR DIN STAD [ eskilstunaconvention.se ] Att delta i nationella och internationella möten och kongresser är ofta berikande och utvecklande. Men har

Läs mer

Praktikrapport. Göteborg & Co, Media Center

Praktikrapport. Göteborg & Co, Media Center Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborg universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Kursansvarig: Marie Carlsson Våren 2011 Av: Emma Ask emmaask@gmail.com 2011-05-31 Praktikrapport

Läs mer

Bert Karlsson, entreprenör

Bert Karlsson, entreprenör @ungdomsb Dagens unga ojar sig över att det inte finns några jobb. Det gör det visst - men många är alldeles för lata för att jobba på en hamburgerrestaurang eller plocka bär i skogen. De sitter hellre

Läs mer