1 Åsa och Morgan uttal

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Åsa och Morgan uttal"

Transkript

1 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor. Hon är `hemma och sköter barnen. Hon trivs med det. Morgan är trettisex år och ingenjör. Han är `vede på ett `industriföretag i Umeå. Han `arbetar `heltid men han `ägnar `fritiden helt åt familjen.

2 1 Åsa och Morgan frågor Vad heter Åsa i efternamn? Hur gammal är hon? Vad har hon för yrke? Var bor hon? Är hon gift? Har de barn? Arbetar Åsa som psykolog? Trivs hon med det? Hur gammal är Morgan? Vad har han för yrke? Var arbetar han? Vad gör han där? Arbetar han heltid? Vad gör han på fritiden?

3 2 Gunilla uttal Gunilla Holm är sextitvå år och bibliotekarie. Hon bor på `Sidensvansvägen sjuttisju i `Sollentuna. Hon är `frånskild och lever `ensam men hon har `många `vänner. Hon har två barn och sex `barnbarn. `Gunilla tycker om böcker och hon läser `mycket.

4 2 Gunilla frågor Hur gammal är Gunilla? Vad har hon för yrke? Var bor hon? Är hon gift? Är hon sambo med någon? Känner hon sig ensam? Har hon barn? Har hon barnbarn också? Vad gör hon på fritiden? Tycker hon om böcker?

5 3 Gustav uttal Gustav Fridolin är född `nittonhundraåttitre. i en liten by norr om Hässleholm i `Skåne. Nu bor han i en `etta på `Kungsholmen i `Stockholm. Han har en `flickvän som heter Jennie. `Gustav är politiker. Han är `riksdagsman för `Miljöpartiet. `Gustav är intresserad av internationella `frågor och han tycker om att `resa.

6 3 Gustav frågor Vilket år är Gustav född? Var är han född? Var ligger i Hässleholm? Var bor han nu? Hur bor han? Är han sambo med någon? Vad heter hon? Vad har han för yrke? Vilket parti tillhör han? Vad har han för uppdrag? Vad är han intresserad av?

7 4 Aghbal och Ghazal uttal Det här är Aghbal Safari och Ghazal Karami och deras `söner Biston och Baziyan. De är kurdiska `flyktingar och kom till Sverige `nittonhundranittifyra. De bor på `Götgatan `tio be i `Norrtälje. Aghbal är `förare i `färdtjänsten och Ghazal är `kokerska på ett `servicehus. Biston och Baziyan går i `Lommarskolan.

8 4 Aghbal och Ghazal frågor Vad heter Aghbals och Ghazals söner? Varifrån kommer familjen? När kom de till Sverige? Varför kom de hit? Var bor de? Vad arbetar Aghbal med? Vad arbetar Ghazal med? Vad gör Biston och Baziyan?

9 5 Janviktor uttal Janviktor `Wahlgren är sjuttiett år. Han är `bildlärare men han `arbetar inte längre. Han är pensionär. Han är `änkeman och har två barn och ett `barnbarn. Janviktor bor med sin katt i ett blått hus på en ö i `Stockholms skärgård. Han är mycket intresserad av `båtar.

10 5 Janviktor frågor Hur gammal är Janviktor? Vad har han för yrke? Arbetar han fortfarande? Är han gift? Har han barn? Har han barnbarn också? Var bor han? Hur bor han? Bor han ensam?

11 6 Luz uttal Luz Baastrup är född nittonhundrasjuttiett i Ecuador. När hon var två år kom hon som `adoptivbarn till Sverige. Hon har bott i `många olika länder till exempel Algeriet, Danmark, Indien, `Tanzania, USA och Vietnam. Nu bor hon i en `tvårumslägenhet i `Aspudden, en `förort söder om `Stockholm. Luz har en `magisterexamen i `statskunskap och hon `arbetar på Forum Syd. Det är en `paraplyorganisation för `utvecklingssamarbete i Sverige och `utomlands. Luz tycker att hennes `arbete är `spännande och intressant. På `fritiden träffar hon `vänner, lagar mat, `tränar, springer, `cyklar, `klättrar, dyker och sjunger.

12 6 Luz frågor Vilket år är Luz född? Var är hon född? Har hon bott i många länder? När kom hon till Sverige? Var bor hon nu? Var ligger Aspudden? Vad har hon för utbildning? Var arbetar hon? Vad tycker hon om sitt arbete? Vad gör hon på fritiden?

13 7 En vanlig dag uttal Janviktor `vaknar vid `åttatiden på `morgonen. Han ligger kvar i sängen en stund och lyssnar på nyheterna på radion. Sen stiger han upp och `duschar och klär på sig. Han `vädrar och bäddar sängen. Han går ner till `brevlådan och `hämtar Dagens `Nyheter. Han gör i `ordning och äter en mycket god och `nyttig frukost: `fruktsallad på apelsin och grapefrukt, en skiva `fullkornsbröd med `lättmargarin, `isbergssallad, mager ost och kaviar, en kopp `kaffe med `mellanmjölk. Han läser `tidningen `länge och intresserat, `särskilt serierna. Därefter tar han en promenad i skogen. Tilll lunch äter han gröt med `lingonsylt och yoghurt och ett kokt ägg. På `eftermiddan `arbetar han i verkstan eller `båtskjulet. Han bygger en `ångbåt. Han dricker `eftermiddagskaffe och sitter en stund vid `datorn och läser sin `e-post. Ungefär klockan fem lagar han middag. Han ger också katten mat. På kvällen tittar han på `teve eller lyssnar på klassisk musik. Han löser `korsord. Vid `midnatt går han och lägger sig.

14 7 En vanlig dag frågor När vaknar Janviktor på morgonen? Stiger han upp då? Vad lyssnar han på? Vad gör han sen? Vad gör han när han har klätt på sig? Vart går han sen? Vad gör han vid brevlådan? Vad gör han när han har hämtat tidningen? Vad består fruktsalladen av? Vad har han på smörgåsen? Dricker han någonting till frukosten? Läser han tidningen medan han äter frukost? Vad gör han när han har läst tidningen? Vad äter han till lunch? Vad gör han efter lunch? Vad gör han där? Vad gör han när han har druckit eftermiddagskaffe? Vad gör han vid 5-tiden? Vad gör han på kvällen? När går han och lägger sig?

15 8 Aghbal beskriver Ghazal uttal Hurdan är Ghazal? Hon är mycket snäll och `omtänksam och hon är `duktig. Vad är hon `duktig på? Hon är `duktig på att lära sig saker, hon är `duktig i sitt jobb, hon `fattar snabbt. Hon är bra på att organisera och brukar `fixa och `ordna `även för våra `vänner. Hon har en `massa positiva `egenskaper. Och hon är snygg, hon är vacker! Har hon `inga `dåliga `sidor? Jo, hon är rätt `envis och jag tycker ibland att hon har `förutfattade `meningar om saker och ting. Hon kan `säga att en artikel eller bok är `dålig `innan hon har läst den.

16 8 Aghbal beskriver Ghazal frågor Hur tycker Aghbal att Ghazal är? Vad är hon duktig på? Hur tycker han att hon ser ut? Har hon några dåliga sidor? Vad kan hon t.ex. ha förutfattade meningar om?

17 9 Love är sjuk uttal `Love är sjuk. Han har feber och ont i halsen. Han är hemma från `skolan men han vill `inte ligga i sängen. Han `ritar och spelar `dataspel. Han gör ett `flygplan genom att `vika ett `papper. Han `prövar att `flyga planet `inomhus. Sen går han ut och klättrar upp i ett träd. Därifrån `kastar han planet så långt han kan. Det `landar i en `snödriva.

18 9 Love är sjuk frågor Varför är Love hemma från skolan? Vad är han för sjuk? Ligger han i sängen? Varför inte? Vad gör han? Vad gör han mer? Hur gör han det? Var prövar han att flyga planet? Varifrån kastar han planet? Var landar planet?

19 10 En trevlig helg uttal Berätta vad du har gjort hittills idag! Jag `vaknade vid `åttatiden i `morse. Sen låg jag och drog mig en stund och funderade på om jag skulle gå och `träna på Friskis & Svettis. Det `brukar jag `göra på `lördagarna, men så `tänkte jag att jag borde `städa här och det är `nästan lika hårt som att `gympa, om man ska `städa ordentligt. Jag hade en `tvättid också, så det skulle passa bra att vara `hemma. Jag steg upp och gjorde frukost och åt fil med banan och persika och müsli och två `rostade `mackor med ost och kaviar och tomat. Sen sprang jag upp och ner i `tvättstugan, och mellan varven `fixade jag lite här i `lägenheten. Att `tvätta är inte så `roligt, men det `måste man ju `göra då och då. Det är så `himla varmt där nere också. Ja, då hade nästan hela `förmiddan gått. Hann du `städa? Ja, lite grann, men inte så `grundligt som jag hade tänkt. Det får bli `nästa helg istället. Medan jag åt `tänkte jag på vad jag skulle ta med mig till min kompis som fyller trettifem år idag och att jag kanske skulle köpa lite `blommor åt henne. Det finns en fin `blomsterbutik precis vid `tunnelbanan. Den tror jag att jag ska `testa. Så du ska på fest ikväll? Ja.

20 Hur tror du att det blir? Ja, det blir lite `annorlunda `upplägg, för den här kompisen, `Anna, som jag lärde `känna under `studietiden i `Växjö, hade tänkt ha en `riktig fest och bjuda in `många, men så `valde hon att `inte `göra det, utan bjuder in lite färre till en drink och sen går vi ut och äter tillsammans nånstans i stan, och så får vi se vad som händer efter det. Vad ska du göra i `morgon? Det beror lite på hur sen festen blir, men det ska visst bli fint väder, så jag kommer säkert att sticka ut och `springa lite och sen `förhoppningsvis träffa några `vänner och `fika på något kafé. På kvällen är jag nog `hemma och tittar på `teve eller går på bio. I `varje fall får det inte bli så sent. Jag har en lång `arbetsdag på måndag och måste vara `utvilad då.

21 10 En trevlig helg frågor Vad gjorde Luz innan hon steg upp i morse? Varför gick hon inte till Friskis & Svettis som hon brukar? Vilket annat skäl hade hon att stanna hemma? Vad åt hon till frukost? Varför blev tvätten lite extra motion? Varför tycker hon inte om att tvätta? Städade hon? Vad berättar hon om sin kompis? Den tror jag att jag ska testa. Vad? Varför? Vad ska hon göra ikväll? Var och hur börjar Annas fest? Vad händer efter det? Vad tänker Luz göra i morgon på dagen? Och på kvällen? Varför tänker hon inte stanna uppe till sent på kvällen?

22 11 Olivias lördag uttal Olivia `vaknar och stiger upp. Hon tar fram sin `kassettbandspelare och sätter på ett band som `mamma och hon har `lånat på biblioteket: Astrid Lindgren läser Madicken. Det är `roligt och `spännande och hon `lyssnar `länge. Sen äter hon frukost med sina föräldrar och `syskon. Hennes kompis `Stina ringer och `frågar om hon vill ta en `cykeltur. Årets `första! Pappa Morgan gör i `ordning hennes cykel. Han `pumpar däcken och höjer sadeln, för Olivia har växt flera centimeter sen `förra året. Det är lite kallt ute men ändå `härligt att `cykla. Olivia äter lunch hemma hos `Stina och på `eftermiddan går `flickorna till kören och `övar. De sjunger olika `barnvisor och gör `rörelser till. Det är en grupp på `tio barn i åldern tre till sex år som `träffas tillsammans med `körledaren `Birgitta på a be ef (ABF) i Umeå varje lördag. När Olivia kommer hem `ritar hon en stund medan hon `fortsätter att `lyssna på Madicken. På kvällen `badar hon och sen tittar hon på en `videofilm om en liten fisk. Filmen heter `Hitta Nemo.

23 Hon går och lägger sig vid `niotiden. `Mamma stoppar om henne och kysser henne god natt. Olivia är trött efter en `händelserik dag och hon `somnar nästan med en gång.

24 11 Olivias lördag frågor Vad gör Olivia när hon har stigit upp? Varifrån kommer bandet? Vad tycker Olivia om bandet? Vad gör hon sen? Vad händer sen? Vad föreslår Stina? Är hennes cykel i ordning? Vad gör Morgan? Varför höjer han sadeln? Hur är vädret den här lördagen? Hur tycker Olivia det är att cykla? Vad gör Olivia och Stina på eftermiddan? Vad är det för kör? Vad gör Olivia när hon har kommit hem? Vad gör hon medan hon ritar? Vad gör hon på kvällen? Vad gör hon när hon har badat? Vad handlar filmen om? När går Olivia och lägger sig? Hur känner hon sig då?

25 12 Hur är du Luz uttal Hur är du, Luz? Jag är `målmedveten och engagerad i mitt `arbete, men jag blir lätt `rastlös och `otålig `särskilt om jag håller på med nåt där jag är beroende av att nån `annan ska `göra nåt och inte gör det enligt den `tidsplan som vi har bestämt. Då blir jag irriterad och det är inte så bra. `Visar du den irritationen då? Blir du `otrevlig? Nej, `otrevlig hoppas jag att jag inte blir, men det kanske märks att jag inte `gillar situationen. Ett `annat drag som jag har är att jag har svårt att `släppa en `uppgift innan jag är `fullständigt nöjd. Är du perfektionist? Ja, när det gäller `arbetet. Och det kan ju `innebära att jag får jobba `helger och `kvällar därför att jag ställer såna `höga krav på mig själv också. Har du svårt att prioritera? Ja, ibland har jag det, för jag vill så `mycket, men det där är nåt som jag försöker förändra hos mig själv, att `lära mig att prioritera.

26 Vad är `viktigt för dig? `Människor, `samarbete. Jag är nog en typisk `lagmänniska. Jag `gillar att `stödja och `coacha och `uppmuntra och komma med råd och nå resultat tillsammans med `andra.

27 12 Hur är du Luz frågor Hur är hon i sitt arbete? Vad kan göra henne irriterad? Visar hon den irritationen då? Vad svarar hon på frågan om hon är perfektionist? Har hon svårt att prioritera? Vad är viktigt för henne?

28 13 Så här vill ha det uttal På `köksväggen hemma hos `Åsa och Morgan hänger en massa `barnteckningar. Där sitter också ett `anslag. På `anslaget står det: Så här vill vi ha det här `hemma Vi är `snälla och `trevliga. Vi `lyssnar på varandra. Vi skriker inte, utan `pratar. Vi hjälper till. `Alla `städar sina rum före `läggdags. Vi slåss inte. Vi förstör inte för varandra. Vi `retas inte eller svär. Vi hjälps åt att `duka och duka av bordet. Vi ställer upp skor och hänger upp `ytterkläder.

29 14 Åsas dag uttal Jag `vaknade av att `Anna `vaknade vid `sextiden i `morse och efter en stund gick vi upp och jag gjorde `välling åt `henne. Sen vaknade `Love och Olivia och vi satte oss och tittade på `teve tillsammans. `Love har ont i halsen så jag gav honom te och sen bytte jag `blöja på `Anna. När resten av familjen hade `vaknat gjorde jag i ordning frukost. Vi åt fil och `flingor och `mackor. På `förmiddan sorterade jag tvätt och sen tog Olivia och jag en promenad med `Anna som sov gott i vagnen. Det har varit fint `vårvinterväder idag så på `eftermiddan satt jag och `solade mig på `baksidan av huset medan `Bella `lekte i snön. `Senare på `eftermiddan pratade jag i telefon med `mamma `samtidigt som jag `ammade `Anna. När `Anna sov bakade jag en `citronkaka. Morgan kom hem från jobbet och lagade middag. Vi åt `fläskfilé med sås och potatis och `grönsaker. På kvällen fick vi besök av några `grannar så vi bjöd på kaffe och `citronkakan som jag hade `bakat. Sen blev det dags att `lägga barnen. `Anna var `hängig och grät

30 och kändes `väldigt varm så vi tog tempen på henne. Hon hade `trettinie och två. `Love är också sjuk, han `hostar i sömnen. Ja, det var min dag.

31 14 Åsas dag frågor Hur vaknade Åsa? Vad fick Anna att äta? Vad gjorde Åsa när Love och Olivia hade vaknat? Vad fick Love på morgonen? Varför ville han ha te? Vad åt familjen till frukost? Vad gjorde Åsa på förmiddagen? Vad gjorde Anna under promenaden? Vad gjorde Åsa på eftermiddagen? Vad gjorde Bella medan Åsa solade sig? Vad gjorde Åsa senare på eftermiddagen? Vad gjorde hon medan hon pratade i telefon? Vad gjorde Morgan när han kom hem? Vad åt de till middag? Vad hände på kvällen? Vad bjöd Åsa och Morgan på? Varifrån kom citronkakan? Hur mådde Anna på kvällen? Hur mådde Love?

32 15 Om Gunilla uttal `Gunilla är `liten och nätt och har `blåa `ögon. Hon rör sig lätt och snabbt och hon har också ett `rörligt intellekt. Hon är intresserad av `samhällsfrågor och `människors relationer. Hon läser `tidningar, `tidskrifter och moderna romaner, både av `svenska och `utländska författare och hon tycker `mycket om att gå på bio. Teater är däremot ett problem på grund av hennes `hörselskada. `Bilar och `trafikbuller har hon svårt att stå ut med. Så fort hon kan ger hon sig ut i skogen och njuter av naturens lugn, `dofter och `färger. Då tänker hon som bäst och hittar `lösningar på problem som `oroat henne.

33 15 Om Gunilla frågor Hur ser Gunilla ut? Hur är hon? Vad är hon intresserad av? Vad läser hon? Tycker hon om att gå på bio? Varför är teaterbesök ett problem? Vad betyder naturen för henne?

34 16 Ghazals arbete uttal Var `jobbar du, Ghazal? På Ros i `Norrtälje, det är ett `sjukhem. Vad gör du där? Jag lagar mat. Dels åt patienterna och dels åt `hemtjänsten som levererar portioner till pensionärer i kommunen. Hur länge har du `arbetat på Ros? `Fyra år. Hur fick du jobbet? Jag gick på `Restaurang- och hotellutbildningen och en `vecka innan den var slut fick jag `erbjudande om sex månaders `provtjänstgöring. Sen fick jag fast `anställning. Jag blev `jätteglad. Vad har du för `arbetstider? Sju till `sexton på `vardagar och `åtta till halv fem på helgen. Jag jobbar `fyrti timmar i `veckan, en helg i `månaden och `istället har jag `ledigt två `vardagar ibland. Vad har du för `arbetsuppgifter? Jag lagar olika slags `varmrätter och gör i ordning portioner. Ett par dagar i `veckan är jag i `kallskänken, det vill säga jag gör sallader och `andra `kalla `rätter. Idag till exempel är jag i `kallskänken. Hur många är ni som `jobbar här i köket? Vi är runt `tretti. Trivs du med ditt `arbete?

35 Ja, mycket bra. Vad är det som gör att du trivs så bra? Mina `arbetskamrater är `jättetrevliga, lokalerna är `ljusa och `fina och så är `arbetet `omväxlande och `roligt. Den här `salladstallriken som du gör i ordning idag vem har bestämt hur den ska se ut? Det har jag själv. Och jag är `noga med att `använda `färgstarka `grönsaker. Våra `kunder är `gamla och `sjuka `människor som har `dålig aptit och därför är det `viktigt att maten som de får inte bara är god utan också ser god ut.

36 16 Ghazals arbete frågor Var jobbar Ghazal? Vad gör hon där? Hur länge har hon arbetat på Ros? Hur fick hon jobbet? Vad har hon för arbetstider? Vad har hon för arbetsuppgifter? Hur många är ni som jobbar i köket på Ros? Vad är det som gör att hon trivs så bra? Salladstallriken som hon gör i ordning vem har bestämt hur den ska se ut?

37 17 Gustav för tio år sen uttal Nittonhundranittifem var jag tolv år och bodde i `Vittsjö i `norra `Skåne. Året `innan hade jag gått med i Grön `Ungdom, och `Miljöpartiet i Kristianstad bjöd in mig att tala på `torgmöten inför valet till `EU-parlamentet. Min bror `skjutsade mig till Kristianstad och jag minns att jag var oerhört nervös, men det gick bra. Jag tror att talet `handlade om att `Miljöpartiet var emot `EU därför att det var `viktigt att makten ska ligga där `människorna bor och inte i något stort centrum långt `borta. Jag skrev `insändare i `lokaltidningen också och jag och mina kamrater i Grön `Ungdom `bidrog nog till att `Miljöpartiet vann stort i `EU-parlamentsvalet i Kristianstad den gången. Vad gjorde jag `annars? Gick i `skolan förstås och på `fritiden `simmade jag flera gånger i `veckan och `tävlade, men utan större `framgångar. Ibland spelade jag `dataspel hemma hos min kompis. Jag blev mer och mer politiskt engagerad det där året och jag var `ofta i Lund och `bodde då hos kompisar. Flera av dem var `vuxna och jag `levde nästan som en `vuxen fast jag bara var tolv. `Inte så att jag drev omkring, jag hade `alltid kontakt med `mamma, men jag hade alltså rätt stor `frihet.

38 17 Gustav för tio år sen frågor Hur gammal var Gustav 1995? Var bodde han då? När blev han medlem i Grön Ungdom? Var höll han sina första politiska tal?

39 Vad handlade mötena om? Hur kom han till mötena i Kristianstad? Hur kände han sig inför mötena? Varför var Miljöpartiet emot EU? Hur gick valet i Kristianstad? Vad tror Gustav om Grön Ungdoms insats i valet? Vad gjorde Gustav annars för tio år sen? Vad gjorde han på fritiden? Simtränade han ofta? Tävlade han också? Vad gjorde han i Lund det året? Hur beskriver han sitt liv i Lund? Levde han som en vuxen fast han bara var 12 år?

40 18 Janviktor för tio år sen uttal För `tio år sen `bodde jag här på `Björkö tillsammans med min fru `Helena och våra två `katter. Vi `arbetade `båda i `Norrsundsskolan. `Helena `undervisade i `svenska och religion och jag i bild. Jag hade också lektioner i slöjd och matematik. På `fritiden gjorde jag ungefär `samma saker som nu: `läste, lyssnade på musik, löste `korsord, arbetade i trädgården och höll på med `båtar. Jag hade en `segelbåt som hette Amanda `Gillström. Den `sålde jag `förra året. Jag gjorde en del förbättringar på huset för `tio år sen. Bland `annat lade jag `solfångare på taket. Min `granne, Ingvar `Österman, `hjälpte mig. `Solfångarna ger `varmvatten på `sommaren och på det sättet `sparar jag lite `elenergi.

41 18 Janviktor för tio år sen frågor Var bodde Janviktor för tio år sen? Bodde han ensam? Var arbetade han? Hon var också på Norrsundsskolan. Arbetade de som lärare? Vilka ämnen undervisade de i? Var hans fritid annorlunda än nu? Vad berättar han om Amanda Gillström? Har han den kvar? Vilken förbättring på huset berättar han om? Gjorde han det själv? Vad är fördelen med solfångare?

42 19 För tio år sen Aghbal berättar uttal Vi hade just kommit till Sverige, mycket dramatiskt som `kvotflyktingar undan politisk förföljelse. Vi fick en `fristad i Nybro i Småland, där man tog emot oss på `bästa sätt. Vi fick bo i en fin `villa, och efter ett `halvår `ordnade kommunen en `lägenhet och vi lånade pengar till möbler. Barnen fick snart plats på ett `jättebra dagis och vi började på Sfi. Det var helt perfekt, vi hade lektioner `åtta timmar om dan, `lärarna var `trevliga och `undervisningen mycket effektiv. Efter ett år hade vi `båda `klarat `Sfi-provet, Ghazal började jobba i `hemtjänsten och jag gick på en `AMS-kurs och pluggade `svenska, engelska, `samhällskunskap, matematik och `data. På `fritiden träffade vi mycket folk, vi fick `svenska `vänner i Nybro och jag hade kontakt med `medlemmar av Kurdiska Demokratiska Partiet i Sverige.

43 19 För tio år sen Aghbal berättar frågor Varför hade de kommit till Sverige? Vart i Sverige kom de? Hur blev de mottagna? Hur bodde de? Var lägenheten möblerad? Var var barnen på dagarna? Var var Aghbal och Ghazal. Hur mycket undervisning fick de? Vad tyckte de om undervisningen? Hur var lärarna? Hur länge gick de på Sfi? Hur gick det för dem? Vad gjorde de när de var klara med Sfi? Vad studerade han där? Var de ensamma och isolerade i Nybro? Blev de bekanta med svenskar också? Hur fortsatte Aghbals politiska engagemang?

44 20 Gunilla för tio år sen uttal Jag mådde rätt `dåligt efter en `uppslitande `skilsmässa. Jag hade flyttat till `Stockholm och fått jobb som `skolbibliotekarie i `Danderyd. Det var bra att ha ett jobb men `ungarna som kom till biblioteket var väldigt `bråkiga och `skrikiga, minns jag. Eftersom jag är `hörselskadad led jag av den `höga `ljudnivån och var hemskt trött när jag kom hem på `kvällarna. Så `ofta jag `kunde träffade jag `Åsa som bodde i `Solna, och det var min `största `glädje, `särskilt när `Love hade fötts och jag fick hjälpa till med `honom. På `sommaren det året `vandrade jag i fjällen med en `väninna och på hösten gjorde jag en `resa till `Kina tillsammans med några `arbetskamrater. Vi var bara där en `vecka men det var en stor `upplevelse.

45 20 Gunilla för tio år sen frågor Hur mådde Gunilla för tio år sen? Varför mådde hon dåligt? Vad arbetade hon med? Hur var hennes arbetsmiljö? Varför var ljudnivån hög? Varför hade hon särskilda problem med det? Vad var bäst i hennes liv? Vad gjorde hon på sommaren det året? Vad gjorde hon på hösten? Hur länge var hon där? Vad tyckte hon om resan?

46 21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal Då `bodde vi i `Solna. Min bror Ulf `jobbade ett år i Norge och vi fick `hyra hans `lägenhet. Morgan arbetade som konstruktör på ett `företag i `Bromma och jag gick `hemma och väntade `Love. Jag var `lycklig och `längtade efter att bli `mamma. Morgan och jag hade en hund på den tiden, en boxer som hette Boris. Det var en `härlig hund på `många sätt men oerhört vild och `krävande. Vi blev `tvungna att `lämna honom till en familj som bodde på landet. `Love `föddes på Karolinska `sjukhuset i `Solna och ett år `senare flyttade vi tillbaka till Umeå. `Mamma `sörjde över det. Vi hade `träffats `ofta och hon hade blivit `väldigt fäst vid `Love.

47 21 Åsa och Morgan för tio år sen frågor Var bodde de för tio år sen? Vad hade de för bostad? Varför hyrde han ut den? Vad gjorde Morgan för tio år sen? Vad gjorde Åsa? Hur kände hon sig? Vem var Boris? Har de kvar Boris? Varför kunde de inte behålla honom? Var föddes Love? När flyttade de tillbaka till Umeå? Vad tyckte Gunilla om att de flyttade? Varför sörjde hon över det? Varför inte?

48 22 Luz för tio år sen uttal För `tio år sen var jag i USA och läste `statskunskap och internationell rätt på ett universitet i South Carolina i det djupt konservativa och religiösa södern, som också kallas the Bible Belt. Här i Sverige får vi ju `veta så `mycket om USA och vi tycker att vi känner landet ganska väl, men `vistelsen i South Carolina blev för mig en mycket `omtumlande `upplevelse. Jag mötte en rasism och en segregation som jag inte trodde existerade, det vill säga rasismen riktades inte mot mig personligen eller `andra med `latinamerikanskt `ursprung, utan `bara mot `svarta. I `matsalen satt `svarta och `vita studenter vid `skilda bord, `svarta och `vita studenter `sökte sig till `olika föreningar och `idrottsklubbar, de hade `olika `fester och så vidare. Jag delade rum med en svart tjej och jag lärde `känna `henne mycket väl under det där året. Hon berättade hur hon och hennes `svarta kamrater `mobbades av `vita `lärare `antingen ignorerades de helt eller också bombarderades de med `frågor. Det här gjorde mig helt förskräckt. Jag kände ju till de `starka `motsättningarna som hade `varit, särskilt i `sydstaterna, men det hade ju ändå gått `tretti år

49 sen `svarta studenter fick rätt att studera på universitet. Den här `kvardröjande segregationen är mitt `starkaste och `obehagligaste minne från året i USA. Men jag var också med om `trevliga saker, jag lärde känna `väldigt mycket folk och fick resa omkring i landet en hel del. USA är ju så enormt och så varierat en sån `skillnad mot Sverige!

50 22 Luz för tio år sen frågor Var var Luz för tio år sen? Vad gjorde hon där? Vilka ämnen läste hon? Vad kallas området där hon bodde? Varför kallas det så? Hur beskriver hon vistelsen? Varför var den omtumlande? Vad blev hon särskilt förvånad över? Blev hon själv drabbad av den? Hur märktes segregationen? Vad berättade Luz rumskamrat? På vilket sätt mobbades de? Hur reagerade Luz på vad rumskamraten berättade? Kände hon inte till förhållandena? Vilket är hennes värsta minne från året i USA? Har hon inga roliga minnen? Vilken är den stora skillnaden mellan USA och Sverige?

51 23 En kreativ människa uttal Janviktor är lång, hundraåttifem centimeter, och smal, han har grått, tunt hår ja, han är nästan `flintskallig och grått skägg och hans `ögon är `bruna. Han har `kraftiga händer, `långa ben och `stora fötter. Janviktor är en `händig och praktisk `människa, han är bra på att `laga och `fixa saker och han är också `konstnärlig och kreativ. I hans `blåa hus hittar man många `hemmagjorda `föremål och originella detaljer. Han är `öppen och positiv men `samtidigt rätt kritisk och `ifrågasättande till `mycket i `samhället. Han är en `sådan person som skriver `insändare i `tidningen om det som han tycker är fel och borde rättas till.

52 23 En kreativ människa frågor Hur ser Janviktor ut? Hur lång är han? Är han tjock eller smal? Hurdant hår har han? Hur yttrar sig hans händighet? Hurdant sätt har han? När och vad skriver han i tidningen?

53 24 Resan till Umeå uttal `Gunilla ska hälsa på sin dotter `Åsa och `hennes familj i Umeå. På Internet har hon hittat en ganska `billig `flygresa lördan den `tredje april klockan nio noll fem. `Gunilla bor i Sjöberg och för att `komma till `Arlanda `flygplats tar hon först buss sexhundrasju till `pendeltågsstationen i `Sollentuna. Bussen går sex och `femtionio och är i `Sollentuna sju och `tjugi. `Gunilla åker därifrån till Märsta med ett tåg som går sju och trettifem. På tåget läser hon `tidningen men när hon åker buss måste hon titta ut genom fönstret, `annars blir hon `åksjuk. Från Märsta tar hon buss `femhundraåttitre till `Arlanda. Efter en `krånglig `resa med två `byten är hon `äntligen `framme. Hon stiger av vid Terminal två. Den här lördan är det `ovanligt mycket folk, för det är `påsklov och det är tur att `Gunilla inte behöver checka in sitt bagage. `Flygresan är behaglig och vädret vackert. Hon njuter av `utsikten. Under sig ser hon `vägar, små städer, `skogar och fält. I Norrland ligger snön `fortfarande. Hon tänker på att hon `bodde där i `många år.

54 Efter en `timme är hon `framme i Umeå. Där möter `Åsa, Morgan och barnen, och alla sju åker sen hem i familjens stora `amerikanare. De bor en bit utanför Umeå och `bilresan från `flygplatsen tar ungefär en kvart. Det är trångt i bilen och `Bella sitter i `mormors knä. `Alla är på gott humör och pratar i munnen på varandra. Hemma i köket tar `Gunilla fram `påskäggen till `barnbarnen. Hon märker att de är `glada över att hon har `kommit, och med den `lycka hon själv känner `laddar hon sina batterier.

55 24 Resan till Umeå frågor Varifrån och vart ska Gunilla flyga? Vad ska hon göra i Umeå? När går planet? Hur kommer hon till Arlanda? Vad gör hon på tåget? Varför läser hon inte tidningen på bussen? Vad gör hon istället? Varför är det ovanligt mycket folk på Arlanda? Vad tycker hon om resan? Hur är vädret? Vad ser hon när hon tittar ut? Vad tänker hon på? Hur lång tid tar flygresan? Blir hon mött vid flygplatsen? Hur åker de hem? Hur är det i bilen? Vad har Gunilla med sig till barnbarnen? Vad märker hon hos barnen? Hur känner hon sig själv?

56 25 Gustavs arbete uttal Hur är det att vara `riksdagsledamot? Har du gjort nåt där idag? Ja, vi hade en intervju i `morse med en rysk journalist, efter valet i Ryssland igår. Det är `olika, `dagarna är väldigt varierande, men vi har nåra `fasta `punkter. På `tisdagar och `torsdagar har vi `utskottsmöten. För min del är det `Konstitutionsutskottet, där vi jobbar med `grundlagsfrågor men också `granskar regeringen. När en `riksdagsledamot `misstänker att regeringen gjort nåt fel så lämnar han eller hon in en `anmälan till `kåu och så `granskar vi den. På `tisdagarna har också `partigruppen sitt `möte. Vi har voteringar och debatter `tisdagar, `onsdagar och `torsdagar. Som `riksdagsledamot mäste man `läsa mycket, sätta sig in i olika `ämnen för att kunna förstå och ta `ställning. Man skriver artiklar och rapporter och så reser man runt och träffar `människor, man har nästan `alltid folk omkring sig.

57 25 Gustavs arbete frågor Vad har Gustav gjort i riksdagen idag? Vad gör han i riksdagen på tisdagar och torsdagar? Vilket utskott sitter han i? Vilka är konstitutionsutskottets uppgifter? Hur går utskottets granskning av regeringen till? Vad gör Gustav på tisdagar förutom att delta i utskottsmötet? Vad händer i riksdagen på onsdagar och torsdagar? Vad krävs för att en riksdagsledamot ska kunna ta ställning till olika frågor? Gustav skriver mycket. Vad? man har alltid folk omkring sig. Vad syftar han på?

1 Åsa och Morgan uttal

1 Åsa och Morgan uttal 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor.

Läs mer

11 Olivias lördag uttal

11 Olivias lördag uttal 11 Olivias lördag uttal Olivia `vaknar och stiger upp. Hon tar fram sin `kassettbandspelare och sätter på ett band som `mamma och hon har `lånat på biblioteket: Astrid Lindgren läser Madicken. Det är `roligt

Läs mer

31 Gustav om tio år uttal

31 Gustav om tio år uttal 31 Gustav om tio år uttal Hur vill du att ditt liv ska se ut om `tio år? Jag skulle nog helst vilja `leva ett `vanligt `familjeliv, ha hus och barn och ett jobb som jag känner mig trygg i men som absolut

Läs mer

21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal

21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal 21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal Då `bodde vi i `Solna. Min bror Ulf `jobbade ett år i Norge och vi fick `hyra hans `lägenhet. Morgan arbetade som konstruktör på ett `företag i `Bromma och jag gick

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten.

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. A B I S Formulär för BARN 10-12 år Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. Om du svarar på frågorna får du hoppa över de frågor

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet!

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet! NIVÅER A1-A2 1. Välj rätt alternativ 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag. A. i B. på C. till D. om 2. -. kommer din fru? Från Italien. A. Vart B. Var C. Varifrån D. Vad 3. Vad kör du bil? En Volvo. A.

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ÅSA ÖHNELL ORDLISTA otrogen (sida 6, rad 10) träffat andra kvinnor (eller män) efterlyste (sida 6, rad 16) sökte efter, frågade efter, kanske på teve och i tidningar inte råd

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Josephine A. Andersson Daniela Lundin-Hatje. AL Publishing

Josephine A. Andersson Daniela Lundin-Hatje. AL Publishing Josephine A. Andersson Daniela Lundin-Hatje AL Publishing Välkomna Hit En pedagogisk familjebok för nyanlända om livet i Sverige koncept och text illustrationer och omslag grafisk formgivning Josephine

Läs mer

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin.

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin. Facit Extra! 1 s. 5 penna 3. papper 4. lexikon 5. dator 6. stol 7. elev 8. suddgummi 9. block 10. klocka 11. bord 1 bok s. 6 en penna 3. ett suddgummi 4. ett papper 5. en dator 6. en stol 7. ett block

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla Mitt liv Dagbok Dans Jag heter Ella Sovmorgon BFF Milla Av Lina Sjögren Söndag 21 augusti 2016 Hej dagboken! Jag är en tjej som är tio år och heter Ella. Jag älskar att dansa och jag är jättemorgontrött.

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Lektion 5-2016 Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Dagens dikt Idag är det onsdag. Vi studerar svenska. Igår var det tisdag och det regnade inte. Då studerade vi också svenska. men

Läs mer

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1.

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1. Svenska i fokus 1 Svenska i fokus 1 är ett nybörjarläromedel med snabb och tydlig progression. Boken är framtagen för vuxna och tonåringar med studievana. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv.

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. ADJEKTIV Adjektiv beskriver hur något är eller ser ut. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. När du jämför din cykel med en kompis

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

meddelanden från bangladesh 2012

meddelanden från bangladesh 2012 meddelanden från bangladesh 2012 Vi tycker om fabriken. Det är bra ljus och luft där. Vi skulle vilja att det ser ut så hemma. Fast lönen är för liten. Och vi jobbar för långa dagar! Vi vill bli befordrade

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Vi ser Julia och Romeo sittandes i en soffa(två stolar). Romeo fingrar på en laptop. Julia drömmer om tomten.

Vi ser Julia och Romeo sittandes i en soffa(två stolar). Romeo fingrar på en laptop. Julia drömmer om tomten. Värdparet in Nästa julkort är från Romeo och Julia. Men det var innan Julia gjorde slut. Nu förstår vi att Julia kom på andra tankar. Men hur det egentligen gick till den gången, det får vi klarhet i nu.

Läs mer

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN KIRSTEN AHLBURG ORDLISTA pall (sida 10, rad 3) en liten stol utan ryggstöd och armstöd baguette (sida 14, rad 12) franskt, vitt bröd LÄSFÖRSTÅELSE Vid dagens slut sida 5 Vilken

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) LINA STOLTZ SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, Sams mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flytt från kriget i Syrien till Sverige. Nu sitter de på bussen på väg norrut. Det är mörkt

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Svenska från början 2

Svenska från början 2 Svenska från början 2 1 Fyll i rätt ord Dygn landskap frisk län sjuk kommun Sjuksköterska behöver vårdcentral akut 1. Det finns 13 kommuner i Jönköpings. 2. Ett är 24 timmar. 3. Forserum, Anneberg och

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan Svenska från början 1 1 Hej! - Vad heter du? - Jag heter. - Hur gammal är du? - Jag är år. - Var bor du? - Jag bor på. - Hur många barn har du? - Jag har barn. - Vilket land kommer du ifrån? - Jag kommer

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

1 en familj 2 passet 3 en lägenhet 4 timmen 5 ett liv 6 sambon 7 en paus 8 pianot 9 ett program 10 gatan

1 en familj 2 passet 3 en lägenhet 4 timmen 5 ett liv 6 sambon 7 en paus 8 pianot 9 ett program 10 gatan FACIT Framstegstest a b c b a c b b 0 a Varifrån Hur Vad Hur Vilken Varför Hur Vad Hur 0 Vilken Vilket När Hur Var Vad kommer bor pluggar vaknar stiger dricker äter tränar tar 0 träffar fikar surfar lyssnar

Läs mer

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm.

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm. Nivåplaceringsprov Namn: Provet består av: A Grammatik B Ordförråd C Skrivuppgift A. Grammatik 1. a) Han läser den bok. b) Han läser boken. c) Han läser boket. d) Han läser bok. 2. a) Hon köpte två tröjor.

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

Lektion 2, tisdag 4 februari, Svenska för internationella studenter, kurs 1

Lektion 2, tisdag 4 februari, Svenska för internationella studenter, kurs 1 Lektion 2, tisdag 4 februari, 2014 Svenska för internationella studenter, kurs 1 Hur man hälsar Hej! Hejsan! Tjenare! Tjena! Tja! God dag! God morgon! God middag! God afton! God natt! Hur man hälsar Hej!

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Lektion 2, måndagen den 1 februari, Svenska för internationella studenter, kurs 1

Lektion 2, måndagen den 1 februari, Svenska för internationella studenter, kurs 1 Lektion 2, måndagen den 1 februari, 2016 Svenska för internationella studenter, kurs 1 Hur man hälsar Hej! Hejsan! Tjenare! Tjena! Tja! God dag! God morgon! God middag! God afton! God natt! Hur man hälsar

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Jessica Hagård Annika Giannini. Jordbruksverket

Jessica Hagård Annika Giannini. Jordbruksverket Jessica Hagård Annika Giannini Jordbruksverket FAKTA FRÅN LANDET (Fakta från staden: se längst bak i boken!) Visste du att ett vindkraftverk kan ge elektricitet till 1 000 hus? El till lamporna, till

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer