1 Åsa och Morgan uttal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Åsa och Morgan uttal"

Transkript

1 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor. Hon är `hemma och sköter barnen. Hon trivs med det. Morgan är trettisex år och ingenjör. Han är `vede på ett `industriföretag i Umeå. Han `arbetar `heltid men han `ägnar `fritiden helt åt familjen.

2 1 Åsa och Morgan frågor Vad heter Åsa i efternamn? Hur gammal är hon? Vad har hon för yrke? Var bor hon? Är hon gift? Har de barn? Arbetar Åsa som psykolog? Trivs hon med det? Hur gammal är Morgan? Vad har han för yrke? Var arbetar han? Vad gör han där? Arbetar han heltid? Vad gör han på fritiden?

3 2 Gunilla uttal Gunilla Holm är sextitvå år och bibliotekarie. Hon bor på `Sidensvansvägen sjuttisju i `Sollentuna. Hon är `frånskild och lever `ensam men hon har `många `vänner. Hon har två barn och sex `barnbarn. `Gunilla tycker om böcker och hon läser `mycket.

4 2 Gunilla frågor Hur gammal är Gunilla? Vad har hon för yrke? Var bor hon? Är hon gift? Är hon sambo med någon? Känner hon sig ensam? Har hon barn? Har hon barnbarn också? Vad gör hon på fritiden? Tycker hon om böcker?

5 3 Gustav uttal Gustav Fridolin är född `nittonhundraåttitre. i en liten by norr om Hässleholm i `Skåne. Nu bor han i en `etta på `Kungsholmen i `Stockholm. Han har en `flickvän som heter Jennie. `Gustav är politiker. Han är `riksdagsman för `Miljöpartiet. `Gustav är intresserad av internationella `frågor och han tycker om att `resa.

6 3 Gustav frågor Vilket år är Gustav född? Var är han född? Var ligger i Hässleholm? Var bor han nu? Hur bor han? Är han sambo med någon? Vad heter hon? Vad har han för yrke? Vilket parti tillhör han? Vad har han för uppdrag? Vad är han intresserad av?

7 4 Aghbal och Ghazal uttal Det här är Aghbal Safari och Ghazal Karami och deras `söner Biston och Baziyan. De är kurdiska `flyktingar och kom till Sverige `nittonhundranittifyra. De bor på `Götgatan `tio be i `Norrtälje. Aghbal är `förare i `färdtjänsten och Ghazal är `kokerska på ett `servicehus. Biston och Baziyan går i `Lommarskolan.

8 4 Aghbal och Ghazal frågor Vad heter Aghbals och Ghazals söner? Varifrån kommer familjen? När kom de till Sverige? Varför kom de hit? Var bor de? Vad arbetar Aghbal med? Vad arbetar Ghazal med? Vad gör Biston och Baziyan?

9 5 Janviktor uttal Janviktor `Wahlgren är sjuttiett år. Han är `bildlärare men han `arbetar inte längre. Han är pensionär. Han är `änkeman och har två barn och ett `barnbarn. Janviktor bor med sin katt i ett blått hus på en ö i `Stockholms skärgård. Han är mycket intresserad av `båtar.

10 5 Janviktor frågor Hur gammal är Janviktor? Vad har han för yrke? Arbetar han fortfarande? Är han gift? Har han barn? Har han barnbarn också? Var bor han? Hur bor han? Bor han ensam?

11 6 Luz uttal Luz Baastrup är född nittonhundrasjuttiett i Ecuador. När hon var två år kom hon som `adoptivbarn till Sverige. Hon har bott i `många olika länder till exempel Algeriet, Danmark, Indien, `Tanzania, USA och Vietnam. Nu bor hon i en `tvårumslägenhet i `Aspudden, en `förort söder om `Stockholm. Luz har en `magisterexamen i `statskunskap och hon `arbetar på Forum Syd. Det är en `paraplyorganisation för `utvecklingssamarbete i Sverige och `utomlands. Luz tycker att hennes `arbete är `spännande och intressant. På `fritiden träffar hon `vänner, lagar mat, `tränar, springer, `cyklar, `klättrar, dyker och sjunger.

12 6 Luz frågor Vilket år är Luz född? Var är hon född? Har hon bott i många länder? När kom hon till Sverige? Var bor hon nu? Var ligger Aspudden? Vad har hon för utbildning? Var arbetar hon? Vad tycker hon om sitt arbete? Vad gör hon på fritiden?

13 7 En vanlig dag uttal Janviktor `vaknar vid `åttatiden på `morgonen. Han ligger kvar i sängen en stund och lyssnar på nyheterna på radion. Sen stiger han upp och `duschar och klär på sig. Han `vädrar och bäddar sängen. Han går ner till `brevlådan och `hämtar Dagens `Nyheter. Han gör i `ordning och äter en mycket god och `nyttig frukost: `fruktsallad på apelsin och grapefrukt, en skiva `fullkornsbröd med `lättmargarin, `isbergssallad, mager ost och kaviar, en kopp `kaffe med `mellanmjölk. Han läser `tidningen `länge och intresserat, `särskilt serierna. Därefter tar han en promenad i skogen. Tilll lunch äter han gröt med `lingonsylt och yoghurt och ett kokt ägg. På `eftermiddan `arbetar han i verkstan eller `båtskjulet. Han bygger en `ångbåt. Han dricker `eftermiddagskaffe och sitter en stund vid `datorn och läser sin `e-post. Ungefär klockan fem lagar han middag. Han ger också katten mat. På kvällen tittar han på `teve eller lyssnar på klassisk musik. Han löser `korsord. Vid `midnatt går han och lägger sig.

14 7 En vanlig dag frågor När vaknar Janviktor på morgonen? Stiger han upp då? Vad lyssnar han på? Vad gör han sen? Vad gör han när han har klätt på sig? Vart går han sen? Vad gör han vid brevlådan? Vad gör han när han har hämtat tidningen? Vad består fruktsalladen av? Vad har han på smörgåsen? Dricker han någonting till frukosten? Läser han tidningen medan han äter frukost? Vad gör han när han har läst tidningen? Vad äter han till lunch? Vad gör han efter lunch? Vad gör han där? Vad gör han när han har druckit eftermiddagskaffe? Vad gör han vid 5-tiden? Vad gör han på kvällen? När går han och lägger sig?

15 8 Aghbal beskriver Ghazal uttal Hurdan är Ghazal? Hon är mycket snäll och `omtänksam och hon är `duktig. Vad är hon `duktig på? Hon är `duktig på att lära sig saker, hon är `duktig i sitt jobb, hon `fattar snabbt. Hon är bra på att organisera och brukar `fixa och `ordna `även för våra `vänner. Hon har en `massa positiva `egenskaper. Och hon är snygg, hon är vacker! Har hon `inga `dåliga `sidor? Jo, hon är rätt `envis och jag tycker ibland att hon har `förutfattade `meningar om saker och ting. Hon kan `säga att en artikel eller bok är `dålig `innan hon har läst den.

16 8 Aghbal beskriver Ghazal frågor Hur tycker Aghbal att Ghazal är? Vad är hon duktig på? Hur tycker han att hon ser ut? Har hon några dåliga sidor? Vad kan hon t.ex. ha förutfattade meningar om?

17 9 Love är sjuk uttal `Love är sjuk. Han har feber och ont i halsen. Han är hemma från `skolan men han vill `inte ligga i sängen. Han `ritar och spelar `dataspel. Han gör ett `flygplan genom att `vika ett `papper. Han `prövar att `flyga planet `inomhus. Sen går han ut och klättrar upp i ett träd. Därifrån `kastar han planet så långt han kan. Det `landar i en `snödriva.

18 9 Love är sjuk frågor Varför är Love hemma från skolan? Vad är han för sjuk? Ligger han i sängen? Varför inte? Vad gör han? Vad gör han mer? Hur gör han det? Var prövar han att flyga planet? Varifrån kastar han planet? Var landar planet?

19 10 En trevlig helg uttal Berätta vad du har gjort hittills idag! Jag `vaknade vid `åttatiden i `morse. Sen låg jag och drog mig en stund och funderade på om jag skulle gå och `träna på Friskis & Svettis. Det `brukar jag `göra på `lördagarna, men så `tänkte jag att jag borde `städa här och det är `nästan lika hårt som att `gympa, om man ska `städa ordentligt. Jag hade en `tvättid också, så det skulle passa bra att vara `hemma. Jag steg upp och gjorde frukost och åt fil med banan och persika och müsli och två `rostade `mackor med ost och kaviar och tomat. Sen sprang jag upp och ner i `tvättstugan, och mellan varven `fixade jag lite här i `lägenheten. Att `tvätta är inte så `roligt, men det `måste man ju `göra då och då. Det är så `himla varmt där nere också. Ja, då hade nästan hela `förmiddan gått. Hann du `städa? Ja, lite grann, men inte så `grundligt som jag hade tänkt. Det får bli `nästa helg istället. Medan jag åt `tänkte jag på vad jag skulle ta med mig till min kompis som fyller trettifem år idag och att jag kanske skulle köpa lite `blommor åt henne. Det finns en fin `blomsterbutik precis vid `tunnelbanan. Den tror jag att jag ska `testa. Så du ska på fest ikväll? Ja.

20 Hur tror du att det blir? Ja, det blir lite `annorlunda `upplägg, för den här kompisen, `Anna, som jag lärde `känna under `studietiden i `Växjö, hade tänkt ha en `riktig fest och bjuda in `många, men så `valde hon att `inte `göra det, utan bjuder in lite färre till en drink och sen går vi ut och äter tillsammans nånstans i stan, och så får vi se vad som händer efter det. Vad ska du göra i `morgon? Det beror lite på hur sen festen blir, men det ska visst bli fint väder, så jag kommer säkert att sticka ut och `springa lite och sen `förhoppningsvis träffa några `vänner och `fika på något kafé. På kvällen är jag nog `hemma och tittar på `teve eller går på bio. I `varje fall får det inte bli så sent. Jag har en lång `arbetsdag på måndag och måste vara `utvilad då.

21 10 En trevlig helg frågor Vad gjorde Luz innan hon steg upp i morse? Varför gick hon inte till Friskis & Svettis som hon brukar? Vilket annat skäl hade hon att stanna hemma? Vad åt hon till frukost? Varför blev tvätten lite extra motion? Varför tycker hon inte om att tvätta? Städade hon? Vad berättar hon om sin kompis? Den tror jag att jag ska testa. Vad? Varför? Vad ska hon göra ikväll? Var och hur börjar Annas fest? Vad händer efter det? Vad tänker Luz göra i morgon på dagen? Och på kvällen? Varför tänker hon inte stanna uppe till sent på kvällen?

22 11 Olivias lördag uttal Olivia `vaknar och stiger upp. Hon tar fram sin `kassettbandspelare och sätter på ett band som `mamma och hon har `lånat på biblioteket: Astrid Lindgren läser Madicken. Det är `roligt och `spännande och hon `lyssnar `länge. Sen äter hon frukost med sina föräldrar och `syskon. Hennes kompis `Stina ringer och `frågar om hon vill ta en `cykeltur. Årets `första! Pappa Morgan gör i `ordning hennes cykel. Han `pumpar däcken och höjer sadeln, för Olivia har växt flera centimeter sen `förra året. Det är lite kallt ute men ändå `härligt att `cykla. Olivia äter lunch hemma hos `Stina och på `eftermiddan går `flickorna till kören och `övar. De sjunger olika `barnvisor och gör `rörelser till. Det är en grupp på `tio barn i åldern tre till sex år som `träffas tillsammans med `körledaren `Birgitta på a be ef (ABF) i Umeå varje lördag. När Olivia kommer hem `ritar hon en stund medan hon `fortsätter att `lyssna på Madicken. På kvällen `badar hon och sen tittar hon på en `videofilm om en liten fisk. Filmen heter `Hitta Nemo.

23 Hon går och lägger sig vid `niotiden. `Mamma stoppar om henne och kysser henne god natt. Olivia är trött efter en `händelserik dag och hon `somnar nästan med en gång.

24 11 Olivias lördag frågor Vad gör Olivia när hon har stigit upp? Varifrån kommer bandet? Vad tycker Olivia om bandet? Vad gör hon sen? Vad händer sen? Vad föreslår Stina? Är hennes cykel i ordning? Vad gör Morgan? Varför höjer han sadeln? Hur är vädret den här lördagen? Hur tycker Olivia det är att cykla? Vad gör Olivia och Stina på eftermiddan? Vad är det för kör? Vad gör Olivia när hon har kommit hem? Vad gör hon medan hon ritar? Vad gör hon på kvällen? Vad gör hon när hon har badat? Vad handlar filmen om? När går Olivia och lägger sig? Hur känner hon sig då?

25 12 Hur är du Luz uttal Hur är du, Luz? Jag är `målmedveten och engagerad i mitt `arbete, men jag blir lätt `rastlös och `otålig `särskilt om jag håller på med nåt där jag är beroende av att nån `annan ska `göra nåt och inte gör det enligt den `tidsplan som vi har bestämt. Då blir jag irriterad och det är inte så bra. `Visar du den irritationen då? Blir du `otrevlig? Nej, `otrevlig hoppas jag att jag inte blir, men det kanske märks att jag inte `gillar situationen. Ett `annat drag som jag har är att jag har svårt att `släppa en `uppgift innan jag är `fullständigt nöjd. Är du perfektionist? Ja, när det gäller `arbetet. Och det kan ju `innebära att jag får jobba `helger och `kvällar därför att jag ställer såna `höga krav på mig själv också. Har du svårt att prioritera? Ja, ibland har jag det, för jag vill så `mycket, men det där är nåt som jag försöker förändra hos mig själv, att `lära mig att prioritera.

26 Vad är `viktigt för dig? `Människor, `samarbete. Jag är nog en typisk `lagmänniska. Jag `gillar att `stödja och `coacha och `uppmuntra och komma med råd och nå resultat tillsammans med `andra.

27 12 Hur är du Luz frågor Hur är hon i sitt arbete? Vad kan göra henne irriterad? Visar hon den irritationen då? Vad svarar hon på frågan om hon är perfektionist? Har hon svårt att prioritera? Vad är viktigt för henne?

28 13 Så här vill ha det uttal På `köksväggen hemma hos `Åsa och Morgan hänger en massa `barnteckningar. Där sitter också ett `anslag. På `anslaget står det: Så här vill vi ha det här `hemma Vi är `snälla och `trevliga. Vi `lyssnar på varandra. Vi skriker inte, utan `pratar. Vi hjälper till. `Alla `städar sina rum före `läggdags. Vi slåss inte. Vi förstör inte för varandra. Vi `retas inte eller svär. Vi hjälps åt att `duka och duka av bordet. Vi ställer upp skor och hänger upp `ytterkläder.

29 14 Åsas dag uttal Jag `vaknade av att `Anna `vaknade vid `sextiden i `morse och efter en stund gick vi upp och jag gjorde `välling åt `henne. Sen vaknade `Love och Olivia och vi satte oss och tittade på `teve tillsammans. `Love har ont i halsen så jag gav honom te och sen bytte jag `blöja på `Anna. När resten av familjen hade `vaknat gjorde jag i ordning frukost. Vi åt fil och `flingor och `mackor. På `förmiddan sorterade jag tvätt och sen tog Olivia och jag en promenad med `Anna som sov gott i vagnen. Det har varit fint `vårvinterväder idag så på `eftermiddan satt jag och `solade mig på `baksidan av huset medan `Bella `lekte i snön. `Senare på `eftermiddan pratade jag i telefon med `mamma `samtidigt som jag `ammade `Anna. När `Anna sov bakade jag en `citronkaka. Morgan kom hem från jobbet och lagade middag. Vi åt `fläskfilé med sås och potatis och `grönsaker. På kvällen fick vi besök av några `grannar så vi bjöd på kaffe och `citronkakan som jag hade `bakat. Sen blev det dags att `lägga barnen. `Anna var `hängig och grät

30 och kändes `väldigt varm så vi tog tempen på henne. Hon hade `trettinie och två. `Love är också sjuk, han `hostar i sömnen. Ja, det var min dag.

31 14 Åsas dag frågor Hur vaknade Åsa? Vad fick Anna att äta? Vad gjorde Åsa när Love och Olivia hade vaknat? Vad fick Love på morgonen? Varför ville han ha te? Vad åt familjen till frukost? Vad gjorde Åsa på förmiddagen? Vad gjorde Anna under promenaden? Vad gjorde Åsa på eftermiddagen? Vad gjorde Bella medan Åsa solade sig? Vad gjorde Åsa senare på eftermiddagen? Vad gjorde hon medan hon pratade i telefon? Vad gjorde Morgan när han kom hem? Vad åt de till middag? Vad hände på kvällen? Vad bjöd Åsa och Morgan på? Varifrån kom citronkakan? Hur mådde Anna på kvällen? Hur mådde Love?

32 15 Om Gunilla uttal `Gunilla är `liten och nätt och har `blåa `ögon. Hon rör sig lätt och snabbt och hon har också ett `rörligt intellekt. Hon är intresserad av `samhällsfrågor och `människors relationer. Hon läser `tidningar, `tidskrifter och moderna romaner, både av `svenska och `utländska författare och hon tycker `mycket om att gå på bio. Teater är däremot ett problem på grund av hennes `hörselskada. `Bilar och `trafikbuller har hon svårt att stå ut med. Så fort hon kan ger hon sig ut i skogen och njuter av naturens lugn, `dofter och `färger. Då tänker hon som bäst och hittar `lösningar på problem som `oroat henne.

33 15 Om Gunilla frågor Hur ser Gunilla ut? Hur är hon? Vad är hon intresserad av? Vad läser hon? Tycker hon om att gå på bio? Varför är teaterbesök ett problem? Vad betyder naturen för henne?

34 16 Ghazals arbete uttal Var `jobbar du, Ghazal? På Ros i `Norrtälje, det är ett `sjukhem. Vad gör du där? Jag lagar mat. Dels åt patienterna och dels åt `hemtjänsten som levererar portioner till pensionärer i kommunen. Hur länge har du `arbetat på Ros? `Fyra år. Hur fick du jobbet? Jag gick på `Restaurang- och hotellutbildningen och en `vecka innan den var slut fick jag `erbjudande om sex månaders `provtjänstgöring. Sen fick jag fast `anställning. Jag blev `jätteglad. Vad har du för `arbetstider? Sju till `sexton på `vardagar och `åtta till halv fem på helgen. Jag jobbar `fyrti timmar i `veckan, en helg i `månaden och `istället har jag `ledigt två `vardagar ibland. Vad har du för `arbetsuppgifter? Jag lagar olika slags `varmrätter och gör i ordning portioner. Ett par dagar i `veckan är jag i `kallskänken, det vill säga jag gör sallader och `andra `kalla `rätter. Idag till exempel är jag i `kallskänken. Hur många är ni som `jobbar här i köket? Vi är runt `tretti. Trivs du med ditt `arbete?

35 Ja, mycket bra. Vad är det som gör att du trivs så bra? Mina `arbetskamrater är `jättetrevliga, lokalerna är `ljusa och `fina och så är `arbetet `omväxlande och `roligt. Den här `salladstallriken som du gör i ordning idag vem har bestämt hur den ska se ut? Det har jag själv. Och jag är `noga med att `använda `färgstarka `grönsaker. Våra `kunder är `gamla och `sjuka `människor som har `dålig aptit och därför är det `viktigt att maten som de får inte bara är god utan också ser god ut.

36 16 Ghazals arbete frågor Var jobbar Ghazal? Vad gör hon där? Hur länge har hon arbetat på Ros? Hur fick hon jobbet? Vad har hon för arbetstider? Vad har hon för arbetsuppgifter? Hur många är ni som jobbar i köket på Ros? Vad är det som gör att hon trivs så bra? Salladstallriken som hon gör i ordning vem har bestämt hur den ska se ut?

37 17 Gustav för tio år sen uttal Nittonhundranittifem var jag tolv år och bodde i `Vittsjö i `norra `Skåne. Året `innan hade jag gått med i Grön `Ungdom, och `Miljöpartiet i Kristianstad bjöd in mig att tala på `torgmöten inför valet till `EU-parlamentet. Min bror `skjutsade mig till Kristianstad och jag minns att jag var oerhört nervös, men det gick bra. Jag tror att talet `handlade om att `Miljöpartiet var emot `EU därför att det var `viktigt att makten ska ligga där `människorna bor och inte i något stort centrum långt `borta. Jag skrev `insändare i `lokaltidningen också och jag och mina kamrater i Grön `Ungdom `bidrog nog till att `Miljöpartiet vann stort i `EU-parlamentsvalet i Kristianstad den gången. Vad gjorde jag `annars? Gick i `skolan förstås och på `fritiden `simmade jag flera gånger i `veckan och `tävlade, men utan större `framgångar. Ibland spelade jag `dataspel hemma hos min kompis. Jag blev mer och mer politiskt engagerad det där året och jag var `ofta i Lund och `bodde då hos kompisar. Flera av dem var `vuxna och jag `levde nästan som en `vuxen fast jag bara var tolv. `Inte så att jag drev omkring, jag hade `alltid kontakt med `mamma, men jag hade alltså rätt stor `frihet.

38 17 Gustav för tio år sen frågor Hur gammal var Gustav 1995? Var bodde han då? När blev han medlem i Grön Ungdom? Var höll han sina första politiska tal?

39 Vad handlade mötena om? Hur kom han till mötena i Kristianstad? Hur kände han sig inför mötena? Varför var Miljöpartiet emot EU? Hur gick valet i Kristianstad? Vad tror Gustav om Grön Ungdoms insats i valet? Vad gjorde Gustav annars för tio år sen? Vad gjorde han på fritiden? Simtränade han ofta? Tävlade han också? Vad gjorde han i Lund det året? Hur beskriver han sitt liv i Lund? Levde han som en vuxen fast han bara var 12 år?

40 18 Janviktor för tio år sen uttal För `tio år sen `bodde jag här på `Björkö tillsammans med min fru `Helena och våra två `katter. Vi `arbetade `båda i `Norrsundsskolan. `Helena `undervisade i `svenska och religion och jag i bild. Jag hade också lektioner i slöjd och matematik. På `fritiden gjorde jag ungefär `samma saker som nu: `läste, lyssnade på musik, löste `korsord, arbetade i trädgården och höll på med `båtar. Jag hade en `segelbåt som hette Amanda `Gillström. Den `sålde jag `förra året. Jag gjorde en del förbättringar på huset för `tio år sen. Bland `annat lade jag `solfångare på taket. Min `granne, Ingvar `Österman, `hjälpte mig. `Solfångarna ger `varmvatten på `sommaren och på det sättet `sparar jag lite `elenergi.

41 18 Janviktor för tio år sen frågor Var bodde Janviktor för tio år sen? Bodde han ensam? Var arbetade han? Hon var också på Norrsundsskolan. Arbetade de som lärare? Vilka ämnen undervisade de i? Var hans fritid annorlunda än nu? Vad berättar han om Amanda Gillström? Har han den kvar? Vilken förbättring på huset berättar han om? Gjorde han det själv? Vad är fördelen med solfångare?

42 19 För tio år sen Aghbal berättar uttal Vi hade just kommit till Sverige, mycket dramatiskt som `kvotflyktingar undan politisk förföljelse. Vi fick en `fristad i Nybro i Småland, där man tog emot oss på `bästa sätt. Vi fick bo i en fin `villa, och efter ett `halvår `ordnade kommunen en `lägenhet och vi lånade pengar till möbler. Barnen fick snart plats på ett `jättebra dagis och vi började på Sfi. Det var helt perfekt, vi hade lektioner `åtta timmar om dan, `lärarna var `trevliga och `undervisningen mycket effektiv. Efter ett år hade vi `båda `klarat `Sfi-provet, Ghazal började jobba i `hemtjänsten och jag gick på en `AMS-kurs och pluggade `svenska, engelska, `samhällskunskap, matematik och `data. På `fritiden träffade vi mycket folk, vi fick `svenska `vänner i Nybro och jag hade kontakt med `medlemmar av Kurdiska Demokratiska Partiet i Sverige.

43 19 För tio år sen Aghbal berättar frågor Varför hade de kommit till Sverige? Vart i Sverige kom de? Hur blev de mottagna? Hur bodde de? Var lägenheten möblerad? Var var barnen på dagarna? Var var Aghbal och Ghazal. Hur mycket undervisning fick de? Vad tyckte de om undervisningen? Hur var lärarna? Hur länge gick de på Sfi? Hur gick det för dem? Vad gjorde de när de var klara med Sfi? Vad studerade han där? Var de ensamma och isolerade i Nybro? Blev de bekanta med svenskar också? Hur fortsatte Aghbals politiska engagemang?

44 20 Gunilla för tio år sen uttal Jag mådde rätt `dåligt efter en `uppslitande `skilsmässa. Jag hade flyttat till `Stockholm och fått jobb som `skolbibliotekarie i `Danderyd. Det var bra att ha ett jobb men `ungarna som kom till biblioteket var väldigt `bråkiga och `skrikiga, minns jag. Eftersom jag är `hörselskadad led jag av den `höga `ljudnivån och var hemskt trött när jag kom hem på `kvällarna. Så `ofta jag `kunde träffade jag `Åsa som bodde i `Solna, och det var min `största `glädje, `särskilt när `Love hade fötts och jag fick hjälpa till med `honom. På `sommaren det året `vandrade jag i fjällen med en `väninna och på hösten gjorde jag en `resa till `Kina tillsammans med några `arbetskamrater. Vi var bara där en `vecka men det var en stor `upplevelse.

45 20 Gunilla för tio år sen frågor Hur mådde Gunilla för tio år sen? Varför mådde hon dåligt? Vad arbetade hon med? Hur var hennes arbetsmiljö? Varför var ljudnivån hög? Varför hade hon särskilda problem med det? Vad var bäst i hennes liv? Vad gjorde hon på sommaren det året? Vad gjorde hon på hösten? Hur länge var hon där? Vad tyckte hon om resan?

46 21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal Då `bodde vi i `Solna. Min bror Ulf `jobbade ett år i Norge och vi fick `hyra hans `lägenhet. Morgan arbetade som konstruktör på ett `företag i `Bromma och jag gick `hemma och väntade `Love. Jag var `lycklig och `längtade efter att bli `mamma. Morgan och jag hade en hund på den tiden, en boxer som hette Boris. Det var en `härlig hund på `många sätt men oerhört vild och `krävande. Vi blev `tvungna att `lämna honom till en familj som bodde på landet. `Love `föddes på Karolinska `sjukhuset i `Solna och ett år `senare flyttade vi tillbaka till Umeå. `Mamma `sörjde över det. Vi hade `träffats `ofta och hon hade blivit `väldigt fäst vid `Love.

47 21 Åsa och Morgan för tio år sen frågor Var bodde de för tio år sen? Vad hade de för bostad? Varför hyrde han ut den? Vad gjorde Morgan för tio år sen? Vad gjorde Åsa? Hur kände hon sig? Vem var Boris? Har de kvar Boris? Varför kunde de inte behålla honom? Var föddes Love? När flyttade de tillbaka till Umeå? Vad tyckte Gunilla om att de flyttade? Varför sörjde hon över det? Varför inte?

48 22 Luz för tio år sen uttal För `tio år sen var jag i USA och läste `statskunskap och internationell rätt på ett universitet i South Carolina i det djupt konservativa och religiösa södern, som också kallas the Bible Belt. Här i Sverige får vi ju `veta så `mycket om USA och vi tycker att vi känner landet ganska väl, men `vistelsen i South Carolina blev för mig en mycket `omtumlande `upplevelse. Jag mötte en rasism och en segregation som jag inte trodde existerade, det vill säga rasismen riktades inte mot mig personligen eller `andra med `latinamerikanskt `ursprung, utan `bara mot `svarta. I `matsalen satt `svarta och `vita studenter vid `skilda bord, `svarta och `vita studenter `sökte sig till `olika föreningar och `idrottsklubbar, de hade `olika `fester och så vidare. Jag delade rum med en svart tjej och jag lärde `känna `henne mycket väl under det där året. Hon berättade hur hon och hennes `svarta kamrater `mobbades av `vita `lärare `antingen ignorerades de helt eller också bombarderades de med `frågor. Det här gjorde mig helt förskräckt. Jag kände ju till de `starka `motsättningarna som hade `varit, särskilt i `sydstaterna, men det hade ju ändå gått `tretti år

49 sen `svarta studenter fick rätt att studera på universitet. Den här `kvardröjande segregationen är mitt `starkaste och `obehagligaste minne från året i USA. Men jag var också med om `trevliga saker, jag lärde känna `väldigt mycket folk och fick resa omkring i landet en hel del. USA är ju så enormt och så varierat en sån `skillnad mot Sverige!

50 22 Luz för tio år sen frågor Var var Luz för tio år sen? Vad gjorde hon där? Vilka ämnen läste hon? Vad kallas området där hon bodde? Varför kallas det så? Hur beskriver hon vistelsen? Varför var den omtumlande? Vad blev hon särskilt förvånad över? Blev hon själv drabbad av den? Hur märktes segregationen? Vad berättade Luz rumskamrat? På vilket sätt mobbades de? Hur reagerade Luz på vad rumskamraten berättade? Kände hon inte till förhållandena? Vilket är hennes värsta minne från året i USA? Har hon inga roliga minnen? Vilken är den stora skillnaden mellan USA och Sverige?

51 23 En kreativ människa uttal Janviktor är lång, hundraåttifem centimeter, och smal, han har grått, tunt hår ja, han är nästan `flintskallig och grått skägg och hans `ögon är `bruna. Han har `kraftiga händer, `långa ben och `stora fötter. Janviktor är en `händig och praktisk `människa, han är bra på att `laga och `fixa saker och han är också `konstnärlig och kreativ. I hans `blåa hus hittar man många `hemmagjorda `föremål och originella detaljer. Han är `öppen och positiv men `samtidigt rätt kritisk och `ifrågasättande till `mycket i `samhället. Han är en `sådan person som skriver `insändare i `tidningen om det som han tycker är fel och borde rättas till.

52 23 En kreativ människa frågor Hur ser Janviktor ut? Hur lång är han? Är han tjock eller smal? Hurdant hår har han? Hur yttrar sig hans händighet? Hurdant sätt har han? När och vad skriver han i tidningen?

53 24 Resan till Umeå uttal `Gunilla ska hälsa på sin dotter `Åsa och `hennes familj i Umeå. På Internet har hon hittat en ganska `billig `flygresa lördan den `tredje april klockan nio noll fem. `Gunilla bor i Sjöberg och för att `komma till `Arlanda `flygplats tar hon först buss sexhundrasju till `pendeltågsstationen i `Sollentuna. Bussen går sex och `femtionio och är i `Sollentuna sju och `tjugi. `Gunilla åker därifrån till Märsta med ett tåg som går sju och trettifem. På tåget läser hon `tidningen men när hon åker buss måste hon titta ut genom fönstret, `annars blir hon `åksjuk. Från Märsta tar hon buss `femhundraåttitre till `Arlanda. Efter en `krånglig `resa med två `byten är hon `äntligen `framme. Hon stiger av vid Terminal två. Den här lördan är det `ovanligt mycket folk, för det är `påsklov och det är tur att `Gunilla inte behöver checka in sitt bagage. `Flygresan är behaglig och vädret vackert. Hon njuter av `utsikten. Under sig ser hon `vägar, små städer, `skogar och fält. I Norrland ligger snön `fortfarande. Hon tänker på att hon `bodde där i `många år.

54 Efter en `timme är hon `framme i Umeå. Där möter `Åsa, Morgan och barnen, och alla sju åker sen hem i familjens stora `amerikanare. De bor en bit utanför Umeå och `bilresan från `flygplatsen tar ungefär en kvart. Det är trångt i bilen och `Bella sitter i `mormors knä. `Alla är på gott humör och pratar i munnen på varandra. Hemma i köket tar `Gunilla fram `påskäggen till `barnbarnen. Hon märker att de är `glada över att hon har `kommit, och med den `lycka hon själv känner `laddar hon sina batterier.

55 24 Resan till Umeå frågor Varifrån och vart ska Gunilla flyga? Vad ska hon göra i Umeå? När går planet? Hur kommer hon till Arlanda? Vad gör hon på tåget? Varför läser hon inte tidningen på bussen? Vad gör hon istället? Varför är det ovanligt mycket folk på Arlanda? Vad tycker hon om resan? Hur är vädret? Vad ser hon när hon tittar ut? Vad tänker hon på? Hur lång tid tar flygresan? Blir hon mött vid flygplatsen? Hur åker de hem? Hur är det i bilen? Vad har Gunilla med sig till barnbarnen? Vad märker hon hos barnen? Hur känner hon sig själv?

56 25 Gustavs arbete uttal Hur är det att vara `riksdagsledamot? Har du gjort nåt där idag? Ja, vi hade en intervju i `morse med en rysk journalist, efter valet i Ryssland igår. Det är `olika, `dagarna är väldigt varierande, men vi har nåra `fasta `punkter. På `tisdagar och `torsdagar har vi `utskottsmöten. För min del är det `Konstitutionsutskottet, där vi jobbar med `grundlagsfrågor men också `granskar regeringen. När en `riksdagsledamot `misstänker att regeringen gjort nåt fel så lämnar han eller hon in en `anmälan till `kåu och så `granskar vi den. På `tisdagarna har också `partigruppen sitt `möte. Vi har voteringar och debatter `tisdagar, `onsdagar och `torsdagar. Som `riksdagsledamot mäste man `läsa mycket, sätta sig in i olika `ämnen för att kunna förstå och ta `ställning. Man skriver artiklar och rapporter och så reser man runt och träffar `människor, man har nästan `alltid folk omkring sig.

57 25 Gustavs arbete frågor Vad har Gustav gjort i riksdagen idag? Vad gör han i riksdagen på tisdagar och torsdagar? Vilket utskott sitter han i? Vilka är konstitutionsutskottets uppgifter? Hur går utskottets granskning av regeringen till? Vad gör Gustav på tisdagar förutom att delta i utskottsmötet? Vad händer i riksdagen på onsdagar och torsdagar? Vad krävs för att en riksdagsledamot ska kunna ta ställning till olika frågor? Gustav skriver mycket. Vad? man har alltid folk omkring sig. Vad syftar han på?

1 Åsa och Morgan uttal

1 Åsa och Morgan uttal 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor.

Läs mer

31 Gustav om tio år uttal

31 Gustav om tio år uttal 31 Gustav om tio år uttal Hur vill du att ditt liv ska se ut om `tio år? Jag skulle nog helst vilja `leva ett `vanligt `familjeliv, ha hus och barn och ett jobb som jag känner mig trygg i men som absolut

Läs mer

21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal

21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal 21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal Då `bodde vi i `Solna. Min bror Ulf `jobbade ett år i Norge och vi fick `hyra hans `lägenhet. Morgan arbetade som konstruktör på ett `företag i `Bromma och jag gick

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin.

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin. Facit Extra! 1 s. 5 penna 3. papper 4. lexikon 5. dator 6. stol 7. elev 8. suddgummi 9. block 10. klocka 11. bord 1 bok s. 6 en penna 3. ett suddgummi 4. ett papper 5. en dator 6. en stol 7. ett block

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

Svenska 1 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Pronomen subjekt. Jag De det Vi Du Ni Han. 2 - Verb. kommer/är heter är kommer/är. 3 - Frågor. Heter/Är Vad Kommer/Är

Svenska 1 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Pronomen subjekt. Jag De det Vi Du Ni Han. 2 - Verb. kommer/är heter är kommer/är. 3 - Frågor. Heter/Är Vad Kommer/Är Svenska 1 ANSWER KEY In some cases several alternatives are possible. The answers are arranged beginning with the best alternative, then the second best etc. MÅL 1 1 -Pronomen subjekt Jag De det Vi Du

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1.

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1. Svenska i fokus 1 Svenska i fokus 1 är ett nybörjarläromedel med snabb och tydlig progression. Boken är framtagen för vuxna och tonåringar med studievana. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige Elever vid Kista folkhögskola berättar om Min första tid i Sverige Baarlin berättar om första tiden i Sverige Jag heter Baarlin. Jag kom till Sverige i juli 2005. Jag åkte till Finland. Jag satt i arrest

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK This is a document containing all the grammar explanations and examples from the website www.svenska.digital ADJEKTIV A - Normal konstruktion: en X ett X + t många X + a den X

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014 1(18) Barn-ULF 2015-05-26 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014 Innehåll: Barn 10-18 år... 2 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 2 Barns ekonomi och materiella resurser... 4 Barns fritid och

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när?

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010 Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Resultat Ny arbetsordning Vardagsrehabilitering Gå till maten Förbättra personalens

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Det stora kaoset. Simon Petersson

Det stora kaoset. Simon Petersson Det stora kaoset Simon Petersson Marcus har kort blont hår, mycket muskler, är modig och är 32 år. Steve har brunt hår, blå ögon och är 31 år gammal. Cage har kort brunt hår, blåa ögon och är 24 år gamma

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013 Aktuella datum 4-5/6 Storströvarläger 11/6 Linsboloppet kl 10 11/6 Skabersjöloppet

Läs mer

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta frågorna handlar

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

EXEMPELTEXTER SKRIVA D

EXEMPELTEXTER SKRIVA D EXEMPELTEXTER SKRIVA D Beskriv Må bra (s. 13) En god hälsa är viktig. Om man vill ha ett långt och bra liv, måste man ta hand om både kropp och själ. Jag försöker äta rätt för att må bra. Jag väljer ofta

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP Karolina Källoff karolina.kalloff@mah.se Studenthälsan DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Om midsommar Anika Siv Anika Siv Anika Siv Anika Siv Anika Siv Anika Siv Anika Siv Anika

Om midsommar Anika Siv Anika Siv Anika Siv Anika Siv Anika Siv Anika Siv Anika Siv Anika Om midsommar Anika: Snart är det midsommar, hur tänkte du fira midsommar Siv? Siv: Jag åker alltid ut till mitt sommarställe ute i Roslagen. Anika: Mm, det låter trevligt! Och vad gör ni där? Siv: Ja dit

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6 gp FDUV Lättläst Gula Pressen Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Nummer 2 Maj 2011 Ät bra orka mera sidan 2 Erik gick ner i vikt sidan 3 Lättläst bok om dikter sidan 4 Cirkus i Berlin sidan 6 Lättläst

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 1. 20 år. Ca 10 min med bil. 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. 3. 21 år. 5 min med bil. 4. 51

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Läxa nummer 1 klass 2

Läxa nummer 1 klass 2 Läxa nummer 1 klass 2 Rita hur det ser ut när du gör matteläxan! Skriv ditt namn också. Det här är din läxbok för klass 2. Du kommer i regel att få en läxa i veckan hela året. Skriv vilket tal som är X

Läs mer

Elementary A1 SZ1. 1. Vad har Anna för yrke? 2. Hur många barn har Anna och Peter? 3. Vad gör Linda efter middagen? 4. Arbetar Peter också i helgen?

Elementary A1 SZ1. 1. Vad har Anna för yrke? 2. Hur många barn har Anna och Peter? 3. Vad gör Linda efter middagen? 4. Arbetar Peter också i helgen? WYNIK TESTU REKOMENDACJA Podpis lektora Podpis słuchacza Elementary A1 SZ1 Övning 1: Läs texten och sedan svara på fragorna. Använd hela satser. Anna Svensson är 30 år. Hon arbetar som läkare på ett sjukhus.

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008:

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008: Min tid i Bryssel Onsdag 12 nov 2008: Klockan ringde 03:15 och jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv. Det var väldigt nära att jag direkt somnade om för just då kändes en hel natts sömn viktigare

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer