1 Åsa och Morgan uttal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Åsa och Morgan uttal"

Transkript

1 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor. Hon är `hemma och sköter barnen. Hon trivs med det. Morgan är trettisex år och ingenjör. Han är `vede på ett `industriföretag i Umeå. Han `arbetar `heltid men han `ägnar `fritiden helt åt familjen.

2 1 Åsa och Morgan frågor Vad heter Åsa i efternamn? Hur gammal är hon? Vad har hon för yrke? Var bor hon? Är hon gift? Har de barn? Arbetar Åsa som psykolog? Trivs hon med det? Hur gammal är Morgan? Vad har han för yrke? Var arbetar han? Vad gör han där? Arbetar han heltid? Vad gör han på fritiden?

3 2 Gunilla uttal Gunilla Holm är sextitvå år och bibliotekarie. Hon bor på `Sidensvansvägen sjuttisju i `Sollentuna. Hon är `frånskild och lever `ensam men hon har `många `vänner. Hon har två barn och sex `barnbarn. `Gunilla tycker om böcker och hon läser `mycket.

4 2 Gunilla frågor Hur gammal är Gunilla? Vad har hon för yrke? Var bor hon? Är hon gift? Är hon sambo med någon? Känner hon sig ensam? Har hon barn? Har hon barnbarn också? Vad gör hon på fritiden? Tycker hon om böcker?

5 3 Gustav uttal Gustav Fridolin är född `nittonhundraåttitre. i en liten by norr om Hässleholm i `Skåne. Nu bor han i en `etta på `Kungsholmen i `Stockholm. Han har en `flickvän som heter Jennie. `Gustav är politiker. Han är `riksdagsman för `Miljöpartiet. `Gustav är intresserad av internationella `frågor och han tycker om att `resa.

6 3 Gustav frågor Vilket år är Gustav född? Var är han född? Var ligger i Hässleholm? Var bor han nu? Hur bor han? Är han sambo med någon? Vad heter hon? Vad har han för yrke? Vilket parti tillhör han? Vad har han för uppdrag? Vad är han intresserad av?

7 4 Aghbal och Ghazal uttal Det här är Aghbal Safari och Ghazal Karami och deras `söner Biston och Baziyan. De är kurdiska `flyktingar och kom till Sverige `nittonhundranittifyra. De bor på `Götgatan `tio be i `Norrtälje. Aghbal är `förare i `färdtjänsten och Ghazal är `kokerska på ett `servicehus. Biston och Baziyan går i `Lommarskolan.

8 4 Aghbal och Ghazal frågor Vad heter Aghbals och Ghazals söner? Varifrån kommer familjen? När kom de till Sverige? Varför kom de hit? Var bor de? Vad arbetar Aghbal med? Vad arbetar Ghazal med? Vad gör Biston och Baziyan?

9 5 Janviktor uttal Janviktor `Wahlgren är sjuttiett år. Han är `bildlärare men han `arbetar inte längre. Han är pensionär. Han är `änkeman och har två barn och ett `barnbarn. Janviktor bor med sin katt i ett blått hus på en ö i `Stockholms skärgård. Han är mycket intresserad av `båtar.

10 5 Janviktor frågor Hur gammal är Janviktor? Vad har han för yrke? Arbetar han fortfarande? Är han gift? Har han barn? Har han barnbarn också? Var bor han? Hur bor han? Bor han ensam?

11 6 Luz uttal Luz Baastrup är född nittonhundrasjuttiett i Ecuador. När hon var två år kom hon som `adoptivbarn till Sverige. Hon har bott i `många olika länder till exempel Algeriet, Danmark, Indien, `Tanzania, USA och Vietnam. Nu bor hon i en `tvårumslägenhet i `Aspudden, en `förort söder om `Stockholm. Luz har en `magisterexamen i `statskunskap och hon `arbetar på Forum Syd. Det är en `paraplyorganisation för `utvecklingssamarbete i Sverige och `utomlands. Luz tycker att hennes `arbete är `spännande och intressant. På `fritiden träffar hon `vänner, lagar mat, `tränar, springer, `cyklar, `klättrar, dyker och sjunger.

12 6 Luz frågor Vilket år är Luz född? Var är hon född? Har hon bott i många länder? När kom hon till Sverige? Var bor hon nu? Var ligger Aspudden? Vad har hon för utbildning? Var arbetar hon? Vad tycker hon om sitt arbete? Vad gör hon på fritiden?

13 7 En vanlig dag uttal Janviktor `vaknar vid `åttatiden på `morgonen. Han ligger kvar i sängen en stund och lyssnar på nyheterna på radion. Sen stiger han upp och `duschar och klär på sig. Han `vädrar och bäddar sängen. Han går ner till `brevlådan och `hämtar Dagens `Nyheter. Han gör i `ordning och äter en mycket god och `nyttig frukost: `fruktsallad på apelsin och grapefrukt, en skiva `fullkornsbröd med `lättmargarin, `isbergssallad, mager ost och kaviar, en kopp `kaffe med `mellanmjölk. Han läser `tidningen `länge och intresserat, `särskilt serierna. Därefter tar han en promenad i skogen. Tilll lunch äter han gröt med `lingonsylt och yoghurt och ett kokt ägg. På `eftermiddan `arbetar han i verkstan eller `båtskjulet. Han bygger en `ångbåt. Han dricker `eftermiddagskaffe och sitter en stund vid `datorn och läser sin `e-post. Ungefär klockan fem lagar han middag. Han ger också katten mat. På kvällen tittar han på `teve eller lyssnar på klassisk musik. Han löser `korsord. Vid `midnatt går han och lägger sig.

14 7 En vanlig dag frågor När vaknar Janviktor på morgonen? Stiger han upp då? Vad lyssnar han på? Vad gör han sen? Vad gör han när han har klätt på sig? Vart går han sen? Vad gör han vid brevlådan? Vad gör han när han har hämtat tidningen? Vad består fruktsalladen av? Vad har han på smörgåsen? Dricker han någonting till frukosten? Läser han tidningen medan han äter frukost? Vad gör han när han har läst tidningen? Vad äter han till lunch? Vad gör han efter lunch? Vad gör han där? Vad gör han när han har druckit eftermiddagskaffe? Vad gör han vid 5-tiden? Vad gör han på kvällen? När går han och lägger sig?

15 8 Aghbal beskriver Ghazal uttal Hurdan är Ghazal? Hon är mycket snäll och `omtänksam och hon är `duktig. Vad är hon `duktig på? Hon är `duktig på att lära sig saker, hon är `duktig i sitt jobb, hon `fattar snabbt. Hon är bra på att organisera och brukar `fixa och `ordna `även för våra `vänner. Hon har en `massa positiva `egenskaper. Och hon är snygg, hon är vacker! Har hon `inga `dåliga `sidor? Jo, hon är rätt `envis och jag tycker ibland att hon har `förutfattade `meningar om saker och ting. Hon kan `säga att en artikel eller bok är `dålig `innan hon har läst den.

16 8 Aghbal beskriver Ghazal frågor Hur tycker Aghbal att Ghazal är? Vad är hon duktig på? Hur tycker han att hon ser ut? Har hon några dåliga sidor? Vad kan hon t.ex. ha förutfattade meningar om?

17 9 Love är sjuk uttal `Love är sjuk. Han har feber och ont i halsen. Han är hemma från `skolan men han vill `inte ligga i sängen. Han `ritar och spelar `dataspel. Han gör ett `flygplan genom att `vika ett `papper. Han `prövar att `flyga planet `inomhus. Sen går han ut och klättrar upp i ett träd. Därifrån `kastar han planet så långt han kan. Det `landar i en `snödriva.

18 9 Love är sjuk frågor Varför är Love hemma från skolan? Vad är han för sjuk? Ligger han i sängen? Varför inte? Vad gör han? Vad gör han mer? Hur gör han det? Var prövar han att flyga planet? Varifrån kastar han planet? Var landar planet?

19 10 En trevlig helg uttal Berätta vad du har gjort hittills idag! Jag `vaknade vid `åttatiden i `morse. Sen låg jag och drog mig en stund och funderade på om jag skulle gå och `träna på Friskis & Svettis. Det `brukar jag `göra på `lördagarna, men så `tänkte jag att jag borde `städa här och det är `nästan lika hårt som att `gympa, om man ska `städa ordentligt. Jag hade en `tvättid också, så det skulle passa bra att vara `hemma. Jag steg upp och gjorde frukost och åt fil med banan och persika och müsli och två `rostade `mackor med ost och kaviar och tomat. Sen sprang jag upp och ner i `tvättstugan, och mellan varven `fixade jag lite här i `lägenheten. Att `tvätta är inte så `roligt, men det `måste man ju `göra då och då. Det är så `himla varmt där nere också. Ja, då hade nästan hela `förmiddan gått. Hann du `städa? Ja, lite grann, men inte så `grundligt som jag hade tänkt. Det får bli `nästa helg istället. Medan jag åt `tänkte jag på vad jag skulle ta med mig till min kompis som fyller trettifem år idag och att jag kanske skulle köpa lite `blommor åt henne. Det finns en fin `blomsterbutik precis vid `tunnelbanan. Den tror jag att jag ska `testa. Så du ska på fest ikväll? Ja.

20 Hur tror du att det blir? Ja, det blir lite `annorlunda `upplägg, för den här kompisen, `Anna, som jag lärde `känna under `studietiden i `Växjö, hade tänkt ha en `riktig fest och bjuda in `många, men så `valde hon att `inte `göra det, utan bjuder in lite färre till en drink och sen går vi ut och äter tillsammans nånstans i stan, och så får vi se vad som händer efter det. Vad ska du göra i `morgon? Det beror lite på hur sen festen blir, men det ska visst bli fint väder, så jag kommer säkert att sticka ut och `springa lite och sen `förhoppningsvis träffa några `vänner och `fika på något kafé. På kvällen är jag nog `hemma och tittar på `teve eller går på bio. I `varje fall får det inte bli så sent. Jag har en lång `arbetsdag på måndag och måste vara `utvilad då.

21 10 En trevlig helg frågor Vad gjorde Luz innan hon steg upp i morse? Varför gick hon inte till Friskis & Svettis som hon brukar? Vilket annat skäl hade hon att stanna hemma? Vad åt hon till frukost? Varför blev tvätten lite extra motion? Varför tycker hon inte om att tvätta? Städade hon? Vad berättar hon om sin kompis? Den tror jag att jag ska testa. Vad? Varför? Vad ska hon göra ikväll? Var och hur börjar Annas fest? Vad händer efter det? Vad tänker Luz göra i morgon på dagen? Och på kvällen? Varför tänker hon inte stanna uppe till sent på kvällen?

22 11 Olivias lördag uttal Olivia `vaknar och stiger upp. Hon tar fram sin `kassettbandspelare och sätter på ett band som `mamma och hon har `lånat på biblioteket: Astrid Lindgren läser Madicken. Det är `roligt och `spännande och hon `lyssnar `länge. Sen äter hon frukost med sina föräldrar och `syskon. Hennes kompis `Stina ringer och `frågar om hon vill ta en `cykeltur. Årets `första! Pappa Morgan gör i `ordning hennes cykel. Han `pumpar däcken och höjer sadeln, för Olivia har växt flera centimeter sen `förra året. Det är lite kallt ute men ändå `härligt att `cykla. Olivia äter lunch hemma hos `Stina och på `eftermiddan går `flickorna till kören och `övar. De sjunger olika `barnvisor och gör `rörelser till. Det är en grupp på `tio barn i åldern tre till sex år som `träffas tillsammans med `körledaren `Birgitta på a be ef (ABF) i Umeå varje lördag. När Olivia kommer hem `ritar hon en stund medan hon `fortsätter att `lyssna på Madicken. På kvällen `badar hon och sen tittar hon på en `videofilm om en liten fisk. Filmen heter `Hitta Nemo.

23 Hon går och lägger sig vid `niotiden. `Mamma stoppar om henne och kysser henne god natt. Olivia är trött efter en `händelserik dag och hon `somnar nästan med en gång.

24 11 Olivias lördag frågor Vad gör Olivia när hon har stigit upp? Varifrån kommer bandet? Vad tycker Olivia om bandet? Vad gör hon sen? Vad händer sen? Vad föreslår Stina? Är hennes cykel i ordning? Vad gör Morgan? Varför höjer han sadeln? Hur är vädret den här lördagen? Hur tycker Olivia det är att cykla? Vad gör Olivia och Stina på eftermiddan? Vad är det för kör? Vad gör Olivia när hon har kommit hem? Vad gör hon medan hon ritar? Vad gör hon på kvällen? Vad gör hon när hon har badat? Vad handlar filmen om? När går Olivia och lägger sig? Hur känner hon sig då?

25 12 Hur är du Luz uttal Hur är du, Luz? Jag är `målmedveten och engagerad i mitt `arbete, men jag blir lätt `rastlös och `otålig `särskilt om jag håller på med nåt där jag är beroende av att nån `annan ska `göra nåt och inte gör det enligt den `tidsplan som vi har bestämt. Då blir jag irriterad och det är inte så bra. `Visar du den irritationen då? Blir du `otrevlig? Nej, `otrevlig hoppas jag att jag inte blir, men det kanske märks att jag inte `gillar situationen. Ett `annat drag som jag har är att jag har svårt att `släppa en `uppgift innan jag är `fullständigt nöjd. Är du perfektionist? Ja, när det gäller `arbetet. Och det kan ju `innebära att jag får jobba `helger och `kvällar därför att jag ställer såna `höga krav på mig själv också. Har du svårt att prioritera? Ja, ibland har jag det, för jag vill så `mycket, men det där är nåt som jag försöker förändra hos mig själv, att `lära mig att prioritera.

26 Vad är `viktigt för dig? `Människor, `samarbete. Jag är nog en typisk `lagmänniska. Jag `gillar att `stödja och `coacha och `uppmuntra och komma med råd och nå resultat tillsammans med `andra.

27 12 Hur är du Luz frågor Hur är hon i sitt arbete? Vad kan göra henne irriterad? Visar hon den irritationen då? Vad svarar hon på frågan om hon är perfektionist? Har hon svårt att prioritera? Vad är viktigt för henne?

28 13 Så här vill ha det uttal På `köksväggen hemma hos `Åsa och Morgan hänger en massa `barnteckningar. Där sitter också ett `anslag. På `anslaget står det: Så här vill vi ha det här `hemma Vi är `snälla och `trevliga. Vi `lyssnar på varandra. Vi skriker inte, utan `pratar. Vi hjälper till. `Alla `städar sina rum före `läggdags. Vi slåss inte. Vi förstör inte för varandra. Vi `retas inte eller svär. Vi hjälps åt att `duka och duka av bordet. Vi ställer upp skor och hänger upp `ytterkläder.

29 14 Åsas dag uttal Jag `vaknade av att `Anna `vaknade vid `sextiden i `morse och efter en stund gick vi upp och jag gjorde `välling åt `henne. Sen vaknade `Love och Olivia och vi satte oss och tittade på `teve tillsammans. `Love har ont i halsen så jag gav honom te och sen bytte jag `blöja på `Anna. När resten av familjen hade `vaknat gjorde jag i ordning frukost. Vi åt fil och `flingor och `mackor. På `förmiddan sorterade jag tvätt och sen tog Olivia och jag en promenad med `Anna som sov gott i vagnen. Det har varit fint `vårvinterväder idag så på `eftermiddan satt jag och `solade mig på `baksidan av huset medan `Bella `lekte i snön. `Senare på `eftermiddan pratade jag i telefon med `mamma `samtidigt som jag `ammade `Anna. När `Anna sov bakade jag en `citronkaka. Morgan kom hem från jobbet och lagade middag. Vi åt `fläskfilé med sås och potatis och `grönsaker. På kvällen fick vi besök av några `grannar så vi bjöd på kaffe och `citronkakan som jag hade `bakat. Sen blev det dags att `lägga barnen. `Anna var `hängig och grät

30 och kändes `väldigt varm så vi tog tempen på henne. Hon hade `trettinie och två. `Love är också sjuk, han `hostar i sömnen. Ja, det var min dag.

31 14 Åsas dag frågor Hur vaknade Åsa? Vad fick Anna att äta? Vad gjorde Åsa när Love och Olivia hade vaknat? Vad fick Love på morgonen? Varför ville han ha te? Vad åt familjen till frukost? Vad gjorde Åsa på förmiddagen? Vad gjorde Anna under promenaden? Vad gjorde Åsa på eftermiddagen? Vad gjorde Bella medan Åsa solade sig? Vad gjorde Åsa senare på eftermiddagen? Vad gjorde hon medan hon pratade i telefon? Vad gjorde Morgan när han kom hem? Vad åt de till middag? Vad hände på kvällen? Vad bjöd Åsa och Morgan på? Varifrån kom citronkakan? Hur mådde Anna på kvällen? Hur mådde Love?

32 15 Om Gunilla uttal `Gunilla är `liten och nätt och har `blåa `ögon. Hon rör sig lätt och snabbt och hon har också ett `rörligt intellekt. Hon är intresserad av `samhällsfrågor och `människors relationer. Hon läser `tidningar, `tidskrifter och moderna romaner, både av `svenska och `utländska författare och hon tycker `mycket om att gå på bio. Teater är däremot ett problem på grund av hennes `hörselskada. `Bilar och `trafikbuller har hon svårt att stå ut med. Så fort hon kan ger hon sig ut i skogen och njuter av naturens lugn, `dofter och `färger. Då tänker hon som bäst och hittar `lösningar på problem som `oroat henne.

33 15 Om Gunilla frågor Hur ser Gunilla ut? Hur är hon? Vad är hon intresserad av? Vad läser hon? Tycker hon om att gå på bio? Varför är teaterbesök ett problem? Vad betyder naturen för henne?

34 16 Ghazals arbete uttal Var `jobbar du, Ghazal? På Ros i `Norrtälje, det är ett `sjukhem. Vad gör du där? Jag lagar mat. Dels åt patienterna och dels åt `hemtjänsten som levererar portioner till pensionärer i kommunen. Hur länge har du `arbetat på Ros? `Fyra år. Hur fick du jobbet? Jag gick på `Restaurang- och hotellutbildningen och en `vecka innan den var slut fick jag `erbjudande om sex månaders `provtjänstgöring. Sen fick jag fast `anställning. Jag blev `jätteglad. Vad har du för `arbetstider? Sju till `sexton på `vardagar och `åtta till halv fem på helgen. Jag jobbar `fyrti timmar i `veckan, en helg i `månaden och `istället har jag `ledigt två `vardagar ibland. Vad har du för `arbetsuppgifter? Jag lagar olika slags `varmrätter och gör i ordning portioner. Ett par dagar i `veckan är jag i `kallskänken, det vill säga jag gör sallader och `andra `kalla `rätter. Idag till exempel är jag i `kallskänken. Hur många är ni som `jobbar här i köket? Vi är runt `tretti. Trivs du med ditt `arbete?

35 Ja, mycket bra. Vad är det som gör att du trivs så bra? Mina `arbetskamrater är `jättetrevliga, lokalerna är `ljusa och `fina och så är `arbetet `omväxlande och `roligt. Den här `salladstallriken som du gör i ordning idag vem har bestämt hur den ska se ut? Det har jag själv. Och jag är `noga med att `använda `färgstarka `grönsaker. Våra `kunder är `gamla och `sjuka `människor som har `dålig aptit och därför är det `viktigt att maten som de får inte bara är god utan också ser god ut.

36 16 Ghazals arbete frågor Var jobbar Ghazal? Vad gör hon där? Hur länge har hon arbetat på Ros? Hur fick hon jobbet? Vad har hon för arbetstider? Vad har hon för arbetsuppgifter? Hur många är ni som jobbar i köket på Ros? Vad är det som gör att hon trivs så bra? Salladstallriken som hon gör i ordning vem har bestämt hur den ska se ut?

37 17 Gustav för tio år sen uttal Nittonhundranittifem var jag tolv år och bodde i `Vittsjö i `norra `Skåne. Året `innan hade jag gått med i Grön `Ungdom, och `Miljöpartiet i Kristianstad bjöd in mig att tala på `torgmöten inför valet till `EU-parlamentet. Min bror `skjutsade mig till Kristianstad och jag minns att jag var oerhört nervös, men det gick bra. Jag tror att talet `handlade om att `Miljöpartiet var emot `EU därför att det var `viktigt att makten ska ligga där `människorna bor och inte i något stort centrum långt `borta. Jag skrev `insändare i `lokaltidningen också och jag och mina kamrater i Grön `Ungdom `bidrog nog till att `Miljöpartiet vann stort i `EU-parlamentsvalet i Kristianstad den gången. Vad gjorde jag `annars? Gick i `skolan förstås och på `fritiden `simmade jag flera gånger i `veckan och `tävlade, men utan större `framgångar. Ibland spelade jag `dataspel hemma hos min kompis. Jag blev mer och mer politiskt engagerad det där året och jag var `ofta i Lund och `bodde då hos kompisar. Flera av dem var `vuxna och jag `levde nästan som en `vuxen fast jag bara var tolv. `Inte så att jag drev omkring, jag hade `alltid kontakt med `mamma, men jag hade alltså rätt stor `frihet.

38 17 Gustav för tio år sen frågor Hur gammal var Gustav 1995? Var bodde han då? När blev han medlem i Grön Ungdom? Var höll han sina första politiska tal?

39 Vad handlade mötena om? Hur kom han till mötena i Kristianstad? Hur kände han sig inför mötena? Varför var Miljöpartiet emot EU? Hur gick valet i Kristianstad? Vad tror Gustav om Grön Ungdoms insats i valet? Vad gjorde Gustav annars för tio år sen? Vad gjorde han på fritiden? Simtränade han ofta? Tävlade han också? Vad gjorde han i Lund det året? Hur beskriver han sitt liv i Lund? Levde han som en vuxen fast han bara var 12 år?

40 18 Janviktor för tio år sen uttal För `tio år sen `bodde jag här på `Björkö tillsammans med min fru `Helena och våra två `katter. Vi `arbetade `båda i `Norrsundsskolan. `Helena `undervisade i `svenska och religion och jag i bild. Jag hade också lektioner i slöjd och matematik. På `fritiden gjorde jag ungefär `samma saker som nu: `läste, lyssnade på musik, löste `korsord, arbetade i trädgården och höll på med `båtar. Jag hade en `segelbåt som hette Amanda `Gillström. Den `sålde jag `förra året. Jag gjorde en del förbättringar på huset för `tio år sen. Bland `annat lade jag `solfångare på taket. Min `granne, Ingvar `Österman, `hjälpte mig. `Solfångarna ger `varmvatten på `sommaren och på det sättet `sparar jag lite `elenergi.

41 18 Janviktor för tio år sen frågor Var bodde Janviktor för tio år sen? Bodde han ensam? Var arbetade han? Hon var också på Norrsundsskolan. Arbetade de som lärare? Vilka ämnen undervisade de i? Var hans fritid annorlunda än nu? Vad berättar han om Amanda Gillström? Har han den kvar? Vilken förbättring på huset berättar han om? Gjorde han det själv? Vad är fördelen med solfångare?

42 19 För tio år sen Aghbal berättar uttal Vi hade just kommit till Sverige, mycket dramatiskt som `kvotflyktingar undan politisk förföljelse. Vi fick en `fristad i Nybro i Småland, där man tog emot oss på `bästa sätt. Vi fick bo i en fin `villa, och efter ett `halvår `ordnade kommunen en `lägenhet och vi lånade pengar till möbler. Barnen fick snart plats på ett `jättebra dagis och vi började på Sfi. Det var helt perfekt, vi hade lektioner `åtta timmar om dan, `lärarna var `trevliga och `undervisningen mycket effektiv. Efter ett år hade vi `båda `klarat `Sfi-provet, Ghazal började jobba i `hemtjänsten och jag gick på en `AMS-kurs och pluggade `svenska, engelska, `samhällskunskap, matematik och `data. På `fritiden träffade vi mycket folk, vi fick `svenska `vänner i Nybro och jag hade kontakt med `medlemmar av Kurdiska Demokratiska Partiet i Sverige.

43 19 För tio år sen Aghbal berättar frågor Varför hade de kommit till Sverige? Vart i Sverige kom de? Hur blev de mottagna? Hur bodde de? Var lägenheten möblerad? Var var barnen på dagarna? Var var Aghbal och Ghazal. Hur mycket undervisning fick de? Vad tyckte de om undervisningen? Hur var lärarna? Hur länge gick de på Sfi? Hur gick det för dem? Vad gjorde de när de var klara med Sfi? Vad studerade han där? Var de ensamma och isolerade i Nybro? Blev de bekanta med svenskar också? Hur fortsatte Aghbals politiska engagemang?

44 20 Gunilla för tio år sen uttal Jag mådde rätt `dåligt efter en `uppslitande `skilsmässa. Jag hade flyttat till `Stockholm och fått jobb som `skolbibliotekarie i `Danderyd. Det var bra att ha ett jobb men `ungarna som kom till biblioteket var väldigt `bråkiga och `skrikiga, minns jag. Eftersom jag är `hörselskadad led jag av den `höga `ljudnivån och var hemskt trött när jag kom hem på `kvällarna. Så `ofta jag `kunde träffade jag `Åsa som bodde i `Solna, och det var min `största `glädje, `särskilt när `Love hade fötts och jag fick hjälpa till med `honom. På `sommaren det året `vandrade jag i fjällen med en `väninna och på hösten gjorde jag en `resa till `Kina tillsammans med några `arbetskamrater. Vi var bara där en `vecka men det var en stor `upplevelse.

45 20 Gunilla för tio år sen frågor Hur mådde Gunilla för tio år sen? Varför mådde hon dåligt? Vad arbetade hon med? Hur var hennes arbetsmiljö? Varför var ljudnivån hög? Varför hade hon särskilda problem med det? Vad var bäst i hennes liv? Vad gjorde hon på sommaren det året? Vad gjorde hon på hösten? Hur länge var hon där? Vad tyckte hon om resan?

46 21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal Då `bodde vi i `Solna. Min bror Ulf `jobbade ett år i Norge och vi fick `hyra hans `lägenhet. Morgan arbetade som konstruktör på ett `företag i `Bromma och jag gick `hemma och väntade `Love. Jag var `lycklig och `längtade efter att bli `mamma. Morgan och jag hade en hund på den tiden, en boxer som hette Boris. Det var en `härlig hund på `många sätt men oerhört vild och `krävande. Vi blev `tvungna att `lämna honom till en familj som bodde på landet. `Love `föddes på Karolinska `sjukhuset i `Solna och ett år `senare flyttade vi tillbaka till Umeå. `Mamma `sörjde över det. Vi hade `träffats `ofta och hon hade blivit `väldigt fäst vid `Love.

47 21 Åsa och Morgan för tio år sen frågor Var bodde de för tio år sen? Vad hade de för bostad? Varför hyrde han ut den? Vad gjorde Morgan för tio år sen? Vad gjorde Åsa? Hur kände hon sig? Vem var Boris? Har de kvar Boris? Varför kunde de inte behålla honom? Var föddes Love? När flyttade de tillbaka till Umeå? Vad tyckte Gunilla om att de flyttade? Varför sörjde hon över det? Varför inte?

48 22 Luz för tio år sen uttal För `tio år sen var jag i USA och läste `statskunskap och internationell rätt på ett universitet i South Carolina i det djupt konservativa och religiösa södern, som också kallas the Bible Belt. Här i Sverige får vi ju `veta så `mycket om USA och vi tycker att vi känner landet ganska väl, men `vistelsen i South Carolina blev för mig en mycket `omtumlande `upplevelse. Jag mötte en rasism och en segregation som jag inte trodde existerade, det vill säga rasismen riktades inte mot mig personligen eller `andra med `latinamerikanskt `ursprung, utan `bara mot `svarta. I `matsalen satt `svarta och `vita studenter vid `skilda bord, `svarta och `vita studenter `sökte sig till `olika föreningar och `idrottsklubbar, de hade `olika `fester och så vidare. Jag delade rum med en svart tjej och jag lärde `känna `henne mycket väl under det där året. Hon berättade hur hon och hennes `svarta kamrater `mobbades av `vita `lärare `antingen ignorerades de helt eller också bombarderades de med `frågor. Det här gjorde mig helt förskräckt. Jag kände ju till de `starka `motsättningarna som hade `varit, särskilt i `sydstaterna, men det hade ju ändå gått `tretti år

49 sen `svarta studenter fick rätt att studera på universitet. Den här `kvardröjande segregationen är mitt `starkaste och `obehagligaste minne från året i USA. Men jag var också med om `trevliga saker, jag lärde känna `väldigt mycket folk och fick resa omkring i landet en hel del. USA är ju så enormt och så varierat en sån `skillnad mot Sverige!

50 22 Luz för tio år sen frågor Var var Luz för tio år sen? Vad gjorde hon där? Vilka ämnen läste hon? Vad kallas området där hon bodde? Varför kallas det så? Hur beskriver hon vistelsen? Varför var den omtumlande? Vad blev hon särskilt förvånad över? Blev hon själv drabbad av den? Hur märktes segregationen? Vad berättade Luz rumskamrat? På vilket sätt mobbades de? Hur reagerade Luz på vad rumskamraten berättade? Kände hon inte till förhållandena? Vilket är hennes värsta minne från året i USA? Har hon inga roliga minnen? Vilken är den stora skillnaden mellan USA och Sverige?

51 23 En kreativ människa uttal Janviktor är lång, hundraåttifem centimeter, och smal, han har grått, tunt hår ja, han är nästan `flintskallig och grått skägg och hans `ögon är `bruna. Han har `kraftiga händer, `långa ben och `stora fötter. Janviktor är en `händig och praktisk `människa, han är bra på att `laga och `fixa saker och han är också `konstnärlig och kreativ. I hans `blåa hus hittar man många `hemmagjorda `föremål och originella detaljer. Han är `öppen och positiv men `samtidigt rätt kritisk och `ifrågasättande till `mycket i `samhället. Han är en `sådan person som skriver `insändare i `tidningen om det som han tycker är fel och borde rättas till.

52 23 En kreativ människa frågor Hur ser Janviktor ut? Hur lång är han? Är han tjock eller smal? Hurdant hår har han? Hur yttrar sig hans händighet? Hurdant sätt har han? När och vad skriver han i tidningen?

53 24 Resan till Umeå uttal `Gunilla ska hälsa på sin dotter `Åsa och `hennes familj i Umeå. På Internet har hon hittat en ganska `billig `flygresa lördan den `tredje april klockan nio noll fem. `Gunilla bor i Sjöberg och för att `komma till `Arlanda `flygplats tar hon först buss sexhundrasju till `pendeltågsstationen i `Sollentuna. Bussen går sex och `femtionio och är i `Sollentuna sju och `tjugi. `Gunilla åker därifrån till Märsta med ett tåg som går sju och trettifem. På tåget läser hon `tidningen men när hon åker buss måste hon titta ut genom fönstret, `annars blir hon `åksjuk. Från Märsta tar hon buss `femhundraåttitre till `Arlanda. Efter en `krånglig `resa med två `byten är hon `äntligen `framme. Hon stiger av vid Terminal två. Den här lördan är det `ovanligt mycket folk, för det är `påsklov och det är tur att `Gunilla inte behöver checka in sitt bagage. `Flygresan är behaglig och vädret vackert. Hon njuter av `utsikten. Under sig ser hon `vägar, små städer, `skogar och fält. I Norrland ligger snön `fortfarande. Hon tänker på att hon `bodde där i `många år.

54 Efter en `timme är hon `framme i Umeå. Där möter `Åsa, Morgan och barnen, och alla sju åker sen hem i familjens stora `amerikanare. De bor en bit utanför Umeå och `bilresan från `flygplatsen tar ungefär en kvart. Det är trångt i bilen och `Bella sitter i `mormors knä. `Alla är på gott humör och pratar i munnen på varandra. Hemma i köket tar `Gunilla fram `påskäggen till `barnbarnen. Hon märker att de är `glada över att hon har `kommit, och med den `lycka hon själv känner `laddar hon sina batterier.

55 24 Resan till Umeå frågor Varifrån och vart ska Gunilla flyga? Vad ska hon göra i Umeå? När går planet? Hur kommer hon till Arlanda? Vad gör hon på tåget? Varför läser hon inte tidningen på bussen? Vad gör hon istället? Varför är det ovanligt mycket folk på Arlanda? Vad tycker hon om resan? Hur är vädret? Vad ser hon när hon tittar ut? Vad tänker hon på? Hur lång tid tar flygresan? Blir hon mött vid flygplatsen? Hur åker de hem? Hur är det i bilen? Vad har Gunilla med sig till barnbarnen? Vad märker hon hos barnen? Hur känner hon sig själv?

56 25 Gustavs arbete uttal Hur är det att vara `riksdagsledamot? Har du gjort nåt där idag? Ja, vi hade en intervju i `morse med en rysk journalist, efter valet i Ryssland igår. Det är `olika, `dagarna är väldigt varierande, men vi har nåra `fasta `punkter. På `tisdagar och `torsdagar har vi `utskottsmöten. För min del är det `Konstitutionsutskottet, där vi jobbar med `grundlagsfrågor men också `granskar regeringen. När en `riksdagsledamot `misstänker att regeringen gjort nåt fel så lämnar han eller hon in en `anmälan till `kåu och så `granskar vi den. På `tisdagarna har också `partigruppen sitt `möte. Vi har voteringar och debatter `tisdagar, `onsdagar och `torsdagar. Som `riksdagsledamot mäste man `läsa mycket, sätta sig in i olika `ämnen för att kunna förstå och ta `ställning. Man skriver artiklar och rapporter och så reser man runt och träffar `människor, man har nästan `alltid folk omkring sig.

57 25 Gustavs arbete frågor Vad har Gustav gjort i riksdagen idag? Vad gör han i riksdagen på tisdagar och torsdagar? Vilket utskott sitter han i? Vilka är konstitutionsutskottets uppgifter? Hur går utskottets granskning av regeringen till? Vad gör Gustav på tisdagar förutom att delta i utskottsmötet? Vad händer i riksdagen på onsdagar och torsdagar? Vad krävs för att en riksdagsledamot ska kunna ta ställning till olika frågor? Gustav skriver mycket. Vad? man har alltid folk omkring sig. Vad syftar han på?

21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal

21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal 21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal Då `bodde vi i `Solna. Min bror Ulf `jobbade ett år i Norge och vi fick `hyra hans `lägenhet. Morgan arbetade som konstruktör på ett `företag i `Bromma och jag gick

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

vi är generation otrygg röster om att hamna utanför

vi är generation otrygg röster om att hamna utanför vi är generation otrygg 10 röster om att hamna utanför >> Någon som lyssnar och ser Att bli sedd och bekräftad är nog det viktigaste för en ung människa på väg ut i livet. Det kan låta enkelt, men ändå

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss.

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss. Jag har en tibetansk terrier som är 10 månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha han lös ute. Jag ska snart ut till min stuga över påsken och vill då kunna

Läs mer

En svensk mammas vardagar i Kappeln

En svensk mammas vardagar i Kappeln En svensk mammas vardagar i Kappeln Christina Engelke Sedan augusti bor jag med min tyske man och våra två barn i Kappeln i norra Tyskland. Flytten hit fick organiseras snabbt, för två veckor innan flyttbilen

Läs mer

MTmedlemstidningen. Kommunal. Stockholms län. en intervjuserie av Johanna Stjerna Ett särtryck från MT om Kommunalarnas vardag.

MTmedlemstidningen. Kommunal. Stockholms län. en intervjuserie av Johanna Stjerna Ett särtryck från MT om Kommunalarnas vardag. MT MTmedlemstidningen en intervjuserie av Johanna Stjerna Ett särtryck från MT om Kommunalarnas vardag. MT och PROFFSEN Sedan hösten 2007 har MT publicerat 17 yrkesoch personporträtt av medlemmar i Kommunal

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi...

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... VARSEL Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... Det värsta är nog att se hur familjen påverkas. Min dotter som är sju år har inte rätt att gå på fritids längre. Sånt är

Läs mer

Nanni Balestrini. Revolten i Torino. Från intet allt vi vilja bli!

Nanni Balestrini. Revolten i Torino. Från intet allt vi vilja bli! Nanni Balestrini Revolten i Torino Från intet allt vi vilja bli! Översättning från italienskan av Inga Brandell och Fausto Giudice Orginalet: Vogliamo tutto, http://www.ercanto.it/vogliamo.htm Giancomo

Läs mer

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising det enda som räknas det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising 2012 BookHouse Editions Det enda som räknas, socialt entreprenörskap på riktigt

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

FRAMSTEGSTEST 1. Kapitel 1 3. Namn: 1 Vad svarar man? 2 Frågeord. Ringa in rätt alternativ. 6 När är du född? a 1990. b I Malmö. c 25 år.

FRAMSTEGSTEST 1. Kapitel 1 3. Namn: 1 Vad svarar man? 2 Frågeord. Ringa in rätt alternativ. 6 När är du född? a 1990. b I Malmö. c 25 år. FRAMSTEGSTEST 1 Kapitel 1 3 Namn: 1 Vad svarar man? Ringa in rätt alternativ. 1 Jag söker jobb på restaurang. a Jaha. Lycka till! b Det var så lite. c Tack så mycket. 2 Vad har du för yrke? a På förskola.

Läs mer

inblicken Äntligen.., Fridagymnasiet Varför ett Fridagymnasium? 3, december 2006 åttonde årgången www.fridautbildning.se Tankar om gymnasiet sid.

inblicken Äntligen.., Fridagymnasiet Varför ett Fridagymnasium? 3, december 2006 åttonde årgången www.fridautbildning.se Tankar om gymnasiet sid. inblicken nummer 3, december 2006 åttonde årgången! Tema Fridagymnasiet Äntligen.., Fridagymnasiet Tankar om gymnasiet - Reflektioner kring det här att lämna grundskolan och börja på gymnasiet... Den första

Läs mer

När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet.

När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet. När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet. När pengarna inte räcker BRIS, SOS Barnbyar 2012 Form. Susann Karlsson Nemirovsky Redaktör. Agnete Dannenberg Texter.

Läs mer

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE 2003:7 Att leva i en familj med ekonomiska svårigheter Lina Lundström Oktober 2003 ISSN 0357-735X Innehållsförteckning 1 INLEDNING 2 1.1 Finland 2 1.2 Sverige 3 1.3 Syfte-frågeställningar

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com Att klara av en livsomställning 1 ATT BLI PENSIONÄR Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com 2 ATT BLI PENSIONÄR INLEDNING

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

bildning Lagar läckert och färgglatt Mötesplats visar vägen tillbaka sid 3 circle line på 50- talet sid 25 år i keramikverkstaden

bildning Lagar läckert och färgglatt Mötesplats visar vägen tillbaka sid 3 circle line på 50- talet sid 25 år i keramikverkstaden &Folk bildning nummer 3 40 år i keramikverkstaden sid 20 circle line på 50- talet sid 25 Mötesplats visar vägen tillbaka sid 3 Souad Sabri på cirkel Lagar läckert och färgglatt Förord conny Pettersson

Läs mer

Facit. 1. filmkväll/myskväll med kompisar/födelsedagsfest 2. handla mat

Facit. 1. filmkväll/myskväll med kompisar/födelsedagsfest 2. handla mat Facit Målet med Mellan raderna är att eleverna ska tänka fritt, måla egna bilder, dra egna slutsatser och våga argumentera. Vi vill därför poängtera att detta facit är en fingervisning eller förslag på

Läs mer

Papperslösa får rätt till vård. Ta det långa benet före? Sidan 11. Är det ett svärord? Sesam tar semester. Vad är Almedalsveckan?

Papperslösa får rätt till vård. Ta det långa benet före? Sidan 11. Är det ett svärord? Sesam tar semester. Vad är Almedalsveckan? ONSDAG 4 JULI 2012 NR 28 ÅRGÅNG 13 POSTTIDNING A Returadress: Sesam Fraktflygargatan 18 128 30 Skarpnäck Foto: MorgueFile TRÄNA SVENSKA: Ta det långa benet före? Sidan 11 Nästa år ska alla människor i

Läs mer

INSATSEN GAR TILL... internationellinsats. varandra. varandradra. varandra? varandra? insatslandet? insatslandet? insatsområdet? insatsområdet?

INSATSEN GAR TILL... internationellinsats. varandra. varandradra. varandra? varandra? insatslandet? insatslandet? insatsområdet? insatsområdet? Vad kan man göra närnär man Vad kan man göra man saknar varandra? saknar varandra? FåFå idéer tilltill idéer attatt tävla med tävla med varandra varandra SeSe tilltill attatt skapa skapa ettett gott gäng

Läs mer