21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal"

Transkript

1 21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal Då `bodde vi i `Solna. Min bror Ulf `jobbade ett år i Norge och vi fick `hyra hans `lägenhet. Morgan arbetade som konstruktör på ett `företag i `Bromma och jag gick `hemma och väntade `Love. Jag var `lycklig och `längtade efter att bli `mamma. Morgan och jag hade en hund på den tiden, en boxer som hette Boris. Det var en `härlig hund på `många sätt men oerhört vild och `krävande. Vi blev `tvungna att `lämna honom till en familj som bodde på landet. `Love `föddes på Karolinska `sjukhuset i `Solna och ett år `senare flyttade vi tillbaka till Umeå. `Mamma `sörjde över det. Vi hade `träffats `ofta och hon hade blivit `väldigt fäst vid `Love.

2 21 Åsa och Morgan för tio år sen frågor Var bodde de för tio år sen? Vad hade de för bostad? Varför hyrde han ut den? Vad gjorde Morgan för tio år sen? Vad gjorde Åsa? Hur kände hon sig? Vem var Boris? Har de kvar Boris? Varför kunde de inte behålla honom? Var föddes Love? När flyttade de tillbaka till Umeå? Vad tyckte Gunilla om att de flyttade? Varför sörjde hon över det? Varför inte?

3 22 Luz för tio år sen uttal För `tio år sen var jag i USA och läste `statskunskap och internationell rätt på ett universitet i South Carolina i det djupt konservativa och religiösa södern, som också kallas the Bible Belt. Här i Sverige får vi ju `veta så `mycket om USA och vi tycker att vi känner landet ganska väl, men `vistelsen i South Carolina blev för mig en mycket `omtumlande `upplevelse. Jag mötte en rasism och en segregation som jag inte trodde existerade, det vill säga rasismen riktades inte mot mig personligen eller `andra med `latinamerikanskt `ursprung, utan `bara mot `svarta. I `matsalen satt `svarta och `vita studenter vid `skilda bord, `svarta och `vita studenter `sökte sig till `olika föreningar och `idrottsklubbar, de hade `olika `fester och så vidare. Jag delade rum med en svart tjej och jag lärde `känna `henne mycket väl under det där året. Hon berättade hur hon och hennes `svarta kamrater `mobbades av `vita `lärare `antingen ignorerades de helt eller också bombarderades de med `frågor. Det här gjorde mig helt förskräckt. Jag kände ju till de `starka `motsättningarna som hade `varit, särskilt i `sydstaterna, men det hade ju ändå gått `tretti år

4 sen `svarta studenter fick rätt att studera på universitet. Den här `kvardröjande segregationen är mitt `starkaste och `obehagligaste minne från året i USA. Men jag var också med om `trevliga saker, jag lärde känna `väldigt mycket folk och fick resa omkring i landet en hel del. USA är ju så enormt och så varierat en sån `skillnad mot Sverige!

5 22 Luz för tio år sen frågor Var var Luz för tio år sen? Vad gjorde hon där? Vilka ämnen läste hon? Vad kallas området där hon bodde? Varför kallas det så? Hur beskriver hon vistelsen? Varför var den omtumlande? Vad blev hon särskilt förvånad över? Blev hon själv drabbad av den? Hur märktes segregationen? Vad berättade Luz rumskamrat? På vilket sätt mobbades de? Hur reagerade Luz på vad rumskamraten berättade? Kände hon inte till förhållandena? Vilket är hennes värsta minne från året i USA? Har hon inga roliga minnen? Vilken är den stora skillnaden mellan USA och Sverige?

6 23 En kreativ människa uttal Janviktor är lång, hundraåttifem centimeter, och smal, han har grått, tunt hår ja, han är nästan `flintskallig och grått skägg och hans `ögon är `bruna. Han har `kraftiga händer, `långa ben och `stora fötter. Janviktor är en `händig och praktisk `människa, han är bra på att `laga och `fixa saker och han är också `konstnärlig och kreativ. I hans `blåa hus hittar man många `hemmagjorda `föremål och originella detaljer. Han är `öppen och positiv men `samtidigt rätt kritisk och `ifrågasättande till `mycket i `samhället. Han är en `sådan person som skriver `insändare i `tidningen om det som han tycker är fel och borde rättas till.

7 23 En kreativ människa frågor Hur ser Janviktor ut? Hur lång är han? Är han tjock eller smal? Hurdant hår har han? Hur yttrar sig hans händighet? Hurdant sätt har han? När och vad skriver han i tidningen?

8 24 Resan till Umeå uttal `Gunilla ska hälsa på sin dotter `Åsa och `hennes familj i Umeå. På Internet har hon hittat en ganska `billig `flygresa lördan den `tredje april klockan nio noll fem. `Gunilla bor i Sjöberg och för att `komma till `Arlanda `flygplats tar hon först buss sexhundrasju till `pendeltågsstationen i `Sollentuna. Bussen går sex och `femtionio och är i `Sollentuna sju och `tjugi. `Gunilla åker därifrån till Märsta med ett tåg som går sju och trettifem. På tåget läser hon `tidningen men när hon åker buss måste hon titta ut genom fönstret, `annars blir hon `åksjuk. Från Märsta tar hon buss `femhundraåttitre till `Arlanda. Efter en `krånglig `resa med två `byten är hon `äntligen `framme. Hon stiger av vid Terminal två. Den här lördan är det `ovanligt mycket folk, för det är `påsklov och det är tur att `Gunilla inte behöver checka in sitt bagage. `Flygresan är behaglig och vädret vackert. Hon njuter av `utsikten. Under sig ser hon `vägar, små städer, `skogar och fält. I Norrland ligger snön `fortfarande. Hon tänker på att hon `bodde där i `många år.

9 Efter en `timme är hon `framme i Umeå. Där möter `Åsa, Morgan och barnen, och alla sju åker sen hem i familjens stora `amerikanare. De bor en bit utanför Umeå och `bilresan från `flygplatsen tar ungefär en kvart. Det är trångt i bilen och `Bella sitter i `mormors knä. `Alla är på gott humör och pratar i munnen på varandra. Hemma i köket tar `Gunilla fram `påskäggen till `barnbarnen. Hon märker att de är `glada över att hon har `kommit, och med den `lycka hon själv känner `laddar hon sina batterier.

10 24 Resan till Umeå frågor Varifrån och vart ska Gunilla flyga? Vad ska hon göra i Umeå? När går planet? Hur kommer hon till Arlanda? Vad gör hon på tåget? Varför läser hon inte tidningen på bussen? Vad gör hon istället? Varför är det ovanligt mycket folk på Arlanda? Vad tycker hon om resan? Hur är vädret? Vad ser hon när hon tittar ut? Vad tänker hon på? Hur lång tid tar flygresan? Blir hon mött vid flygplatsen? Hur åker de hem? Hur är det i bilen? Vad har Gunilla med sig till barnbarnen? Vad märker hon hos barnen? Hur känner hon sig själv?

11 25 Gustavs arbete uttal Hur är det att vara `riksdagsledamot? Har du gjort nåt där idag? Ja, vi hade en intervju i `morse med en rysk journalist, efter valet i Ryssland igår. Det är `olika, `dagarna är väldigt varierande, men vi har nåra `fasta `punkter. På `tisdagar och `torsdagar har vi `utskottsmöten. För min del är det `Konstitutionsutskottet, där vi jobbar med `grundlagsfrågor men också `granskar regeringen. När en `riksdagsledamot `misstänker att regeringen gjort nåt fel så lämnar han eller hon in en `anmälan till `kåu och så `granskar vi den. På `tisdagarna har också `partigruppen sitt `möte. Vi har voteringar och debatter `tisdagar, `onsdagar och `torsdagar. Som `riksdagsledamot mäste man `läsa mycket, sätta sig in i olika `ämnen för att kunna förstå och ta `ställning. Man skriver artiklar och rapporter och så reser man runt och träffar `människor, man har nästan `alltid folk omkring sig.

12 25 Gustavs arbete frågor Vad har Gustav gjort i riksdagen idag? Vad gör han i riksdagen på tisdagar och torsdagar? Vilket utskott sitter han i? Vilka är konstitutionsutskottets uppgifter? Hur går utskottets granskning av regeringen till? Vad gör Gustav på tisdagar förutom att delta i utskottsmötet? Vad händer i riksdagen på onsdagar och torsdagar? Vad krävs för att en riksdagsledamot ska kunna ta ställning till olika frågor? Gustav skriver mycket. Vad? man har alltid folk omkring sig. Vad syftar han på?

13 26 Från morgon till kväll uttal Jag `vaknade kvart i sju. Av `väckarklockan? Nej, jag `vaknar av mig själv. Jag är `van vid det. Jag steg upp och klädde på mig och borstade tänderna och cyklade till jobbet. Jag `började halv åtta. Åt du inte frukost? Nej, vi äter frukost på jobbet. Vad hade du för kläder på dig när du cyklade iväg? Jag hade jeans och `ljusgrön `tröja och vit `jacka, `rosa `halsduk och `svarta `handskar. Ingenting på `huvudet? Nej, jag har aldrig nånting på `huvudet. Jag har tjockt hår, så jag fryser inte om `huvudet. När det är kallt fryser jag om `näsan! Hur lång tid tog det att cykla till jobbet? Ungefär `tio minuter. Klädde du om när du kom fram? Ja, jag tog på mig `vita `byxor och en blå rock och `träskor och `plastmössa. Vad åt du till frukost? Jag åt en `macka med tomat och `gurka, `ingen ost och `inget smör, `filmjölk med `flingor och så drack jag en kopp `kaffe med mjölk. Vad `gjorde du sen på `arbetet?

14 Jag lagade inte mat, som jag `brukar, utan jag var kontrollant. Jag tog emot `varor och plockade upp och sen när `matvagnarna skulle iväg kontrollerade jag temperaturen: i `kylvagnarna med `sallader och `kalla `rätter ska det vara sex `grader, maten i `värmeskåpen måste vara plus `sexti för temperaturen sjunker lite under transporten. Hur ofta är du kontrollant? Var `tredje `vecka. Vi `kokerskor turas om. När hade du lunch och vad gjorde du då? Klockan `elva till elva och fyrtifem. Vad åt du? Jag hade en rätt med auberginer och tomat med mig, som jag `värmde i mikron. Sen tog jag en promenad med några `arbetskamrater. Jag `jobbade fram till klockan tre, då var det `fikarast. På `eftermiddan `förberedde jag och hjälpte till med middan. Vi levererar mat till mycket `gamla och `sjuka `människor och deras mat måste vara `mosad och lätt att `tugga. En del ska ha `dietmat, så jag `hjälpte `dietkokerskan med det. Var det en `stressig dag? Nej, det var väldigt lugnt. Det är `olika. När `slutade du? Halv fem.

15 Aghbal skulle inte äta middag `hemma, för han skulle gå på ett `möte. `Pojkarna ville ha `tunnbrödsrullar så jag skickade Biston till affärn att köpa `tunnbröd och korv. Jag hade `potatismos med mig hem, som jag hade köpt på jobbet och så gjorde vi `tunnbrödsrullar med korv. Inga `grönsaker? Nej, de ville inte ha `grönsaker, bara `rostad lök och ketchup. Vad gjorde du på kvällen? Aghbal kom hem och vi såg ett `avsnitt av en serie som handlar om en kurdisk familj i Irak på `åttitalet. En kurdisk kanal? Ja, just det. Men jag tittade lite på `nyheterna i `esvete också. Aghbal tittar nästan `bara på kurdisk `teve och när jag vill se svensk `teve gör jag det i `pojkarnas rum. När gick du och la dig? Vid `elvatiden.

16 26 Från morgon till kväll frågor Hur dags vaknade Ghazal? Vem väckte henne? Åt hon frukost hemma? Hur kom hon till arbetet? Vad hade hon på sig? Hade hon någonting på huvudet? Hur lång tid tog det att cykla till jobbet? Vad gjorde hon när hon kom fram? Vad åt hon till frukost? Vad brukar hon göra på arbetet? Gjorde hon det igår? Vad kontrollerade hon för någonting? Hur ofta är hon kontrollant? När hade hon lunch? Vad åt hon? Vad gjorde hon när hon hade ätit? Hade hon någon mer rast under dagen? Vad gjorde hon på eftermiddagen? Var det stressigt? Vad åt familjen till middag? Åt hela familjen tillsammans? Vad fyllde hon tunnbrödsrullarna med? Vad gjorde hon på kvällen? När gick hon och lade sig?

17 27 Janviktor firar midsommar uttal Det är `midsommarafton och `mycket folk i `Simpnäs. Parkeringen vid båten till `Arholma är full av `bilar. Det är `blåsigt men klart väder. Janviktor äter `midsommarlunch: sill, ägg och färsk potatis, `knäckebröd med ost. Han dricker öl och en snaps. `Samtidigt `lyssnar han på radions `väderprognos. Den är dyster. Det blir regn och ganska kallt i hela landet. Vädret betyder `mycket i Sverige men `aldrig så mycket som vid `midsommar. Då vill `alla vara `ute och `njuta av naturen. Klockan två ska `majstången `resas på ängen i `Simpnäs. Janviktor går dit. Det kommer folk från alla håll. `Majstången är klädd med `björklöv och `blommor. En `kvinna i `folkdräkt hälsar alla `välkomna och ber sen några `starka `karlar komma fram och `resa stången. Går det inte lika bra med starka `kvinnor? `ropar nån och `skrattar. Janviktor hjälper till att `resa `majstången. Den är mycket vacker och `alla `applåderar. Dansen `börjar.

18 Två musiker står vid `majstången. De spelar `dragspel och fiol. Man bildar två `ringar som rör sig åt olika håll och sjunger Vi äro musikanter ifrån Skaraborg och Små `grodorna. Särskilt barnen tycker om att `hoppa som `grodor och när de sjunger `Mormors lilla `kråka måste `alla ramla omkull. Janviktor `deltar inte i `dansen. Han står och tittar på och `pratar med några `grannar. Lite `senare på `eftermiddan går han och möter Marianne som kommer med bussen. Janviktor och Marianne har varit tillsammans i sex år. De `älskar varandra men de tänker inte `gifta sig eller flytta ihop. Marianne har tagit med sig kött som hon `grillar till middag. På kvällen ser de en `spännande `fotbollsmatch på `teve. Klockan `elva går de ner till havet. Det har `slutat `blåsa och de hör `dansmusiken från `Arholma. Det är `fortfarande alldeles ljust.

19 27 Janviktor firar midsommar frågor Hur är vädret den här midsommaraftonen? Vad äter Janviktor till lunch? Vad dricker han? Vad gör han medan han äter? Den är dyster. Vad? Varför? Varför är vädret viktigt vid midsommar? Vart går Janviktor kl 2? Varför? Hur ser majstången ut? Vad vill kvinnan i folkdräkt ha hjälp med? Vad händer sen? Hur dansar man? Till vilken musik? Deltar Janviktor i dansen? Vad gör han istället? Vad gör han vid bussen lite senare på eftermiddagen? Hur länge har han och Marianne känt varandra? Vad äter de till middag? Vad gör de på kvällen? Hur slutar Janviktors midsommarafton?

20 28 Ghazal beskriver Aghbal uttal Aghbal är bra. Han är väldigt social, `rolig och `trevlig med oss när vi är `ensamma och när vi har `gäster. Han är också en god `lyssnare. Han är `hjälpsam, han hjälper till `hemma, `städar, `tvättar och lagar mat. Han är en bra `pappa, hjälper barnen med `läxorna och `skjutsar dem till `träning. Han är väldigt generös, vi gör `roliga saker tillsammans, reser till `Stockholm ibland eller `Uppsala och han ställer alltid upp och hjälper kompisar med pengar eller `annat som de behöver. Aghbal är inte en sån där man som vill bestämma över familjen, utan vi bestämmer tillsammans, `pojkarna får också `säga hur de vill ha det. Han kan bli arg men det går fort över.

21 28 Ghazal beskriver Aghbal frågor På vilket sätt är Aghbal social? På vilket sätt är han hjälpsam? På vilket sätt är Aghbal är han en bra pappa? Ge exempel på andra trevliga drag hos Aghbal! Är han auktoritär? det går fort över. Vad?

22 29 Luz i Sverige, USA och Danmark uttal Jag gick ekonomisk linje på gymnasiet och redan på den tiden var jag `oerhört intresserad av internationella `frågor och `utvecklingsländer så efter studenten `sökte jag till Internationella `samhällsvetarprogrammet på universitetet i `Växjö. Där läste jag `nationalekonomi, `statskunskap och sociologi med internationellt perspektiv och jag valde `statskunskap som `inriktning. Det här var ett `treårigt program, och det `tredje året fick man plugga `utomlands. Jag åkte till USA till ett universitet i South Carolina som hade starkt fokus på Afrika söder om Sahara och också internationell rätt. Universitetet låg i det djupt konservativa södern och det var nog `första gången i mitt liv som jag med `egna `ögon såg rasism, även om det inte drabbade mig personligen. Det var ett väldigt `lärorikt år, på `många sätt. När jag kom tillbaka till Sverige och var klar med min `grundexamen ville jag `djupdyka i just det som intresserade mig mest, nämligen `u-landskunskap, så jag läste `sexti poäng i det `ämnet på `Uppsala universitet. Det var på hösten nittifem. Sen blev det afrikanistik och jag skrev `C-uppsats om `demokratiseringsprocessen i `Sydafrika och en mindre studie

23 om lokala politiska strukturer i Botswana. Hösten `nittiåtta pluggade jag på Köpenhamns universitet, där det finns ett `tvärvetenskapligt `afrikainstitut. Det var `roligt, för då fick jag möjlighet att `umgås med mina `släktingar i Danmark, som jag `annars bara `träffar ett par gånger om året.

24 29 Luz i Sverige, USA och Danmark frågor Vilket universitetsprogram valde Luz efter studenten? Varför? Vilka ämnen läste hon där? Vilken inriktning valde hon? Hur många år omfattade programmet? Vad gjorde hon det tredje året? Varför passade universitetet i South Carolina hennes studier? även om det inte drabbade mig personligen. Vad? Vad gjorde hon efter studieåret i USA? Vad innebar studierna i afrikanistik? Vad gjorde hon hösten 98? Vilken extra fördel innebar det att läsa i Köpenhamn?

25 30 Hur träffades ni? uttal Vi `träffades av en slump på krogen Hörnet i `Strömsund. Jag hade just gjort lumpen och `Åsa hade varit i USA. Vad gjorde du i USA? Jag var au pair i Arizona. Och när jag kom hem började jag `jobba på gården men jag hade en `lägenhet i `Strömsund. Hade ni aldrig sett varandra? `Strömsund är ju inte så stort. Jo, jag hade gått i `samma klass i gymnasiet som `Åsas bror och jag hade sett `Åsa men hon hade `tydligen inget `minne av mig. Hur `gamla var ni när ni `träffades? Det var `nittonhundranitti på våren, så jag måste ha varit `tjugo och Morgan tjugotvå. Flyttade ni ihop sen? Ja, vi flyttade till Umeå på hösten och då `bodde vi ihop och läste på universitetet båda två. `Åsa gick `psykologlinjen och jag läste till `maskiningenjör. Vi hade en liten `lägenhet på `Häradshövdingegatan. Förlovade ni er någon gång? Ja, `nittonhundranittifyra. När `gifte ni er? Det var mycket `senare, `nittonhundranittinio. Då var Olivia två år och `Love `fyra.

26 Vi `vigdes i `Rådhuset i Umeå. Var det ett stort `bröllop? Nej, det var bara vi och två `vittnen, inga `gäster. Varför det? Mina föräldrar hade skilt sig och var `osams. Morgan och jag klarade helt enkelt inte av att `ordna någon `bröllopsfest.

27 30 Hur träffades ni? frågor Var träffades Morgan och Åsa? Hade de aldrig sett varandra förut? Hur visste han vem hon var? När träffades de? Hur gamla var de då? Vad hade Morgan gjort? Vad hade Åsa gjort? Vad gjorde hon när de träffades? Bodde hon på gården? När flyttade Åsa och Morgan ihop? Var bodde de då? Vad gjorde de i Umeå? Förlovade de sig någon gång? Var och när gifte de sig? Varför hade de ingen bröllopsfest?

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

Alarmklockan tjöt envist. satte sig sakta upp och tryckte av klockan. Hon tände lampan och drog sig upp. Det var en helt vanlig morgon. Hon åt frukost och klädde på sig. Hon drog sin borste genom hennes

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Dagen då Du försvann Gun Kihl

Dagen då Du försvann Gun Kihl 1 Dagen då Du försvann Gun Kihl Sara suckar trött, det har varit rätt så snärjigt på frisörsalongen hela veckan. Det har ringt ett i ett, alla vill ha tid för klippning eller permanent nu när det börjar

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss.

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss. Jag har en tibetansk terrier som är 10 månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha han lös ute. Jag ska snart ut till min stuga över påsken och vill då kunna

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Specialskolemyndigheten Detta är en bok utgiven av Specialskolemyndigheten 2008. Författare: Axel Boklund, Johanna Hovergren, Kim Hummelvik,

Läs mer

Rutiner i vardagen varför då?

Rutiner i vardagen varför då? Rutiner i vardagen varför då? E behöver bli påmind om att ta sin medicin. A om att gå och lägga sig. Y bröt ihop över växande högar på jobbet och fick hjälp med att strukturera sitt arbete. Behoven hos

Läs mer

10 år med Vivida Maria har varit kund sedan starten

10 år med Vivida Maria har varit kund sedan starten NYHETER FRÅN VIVIDA ASSISTANS NR 1 2014 Att åka hoj var mitt kall Livet efter olyckan möt Robert 10 år med Vivida Maria har varit kund sedan starten INLEDNINGSVIS FREDRIC KÄLL, VD VIVIDA ASSISTANS Från

Läs mer

Ibland. finns det inga enkla svar. En bok om självskadebeteende och ätstörningar

Ibland. finns det inga enkla svar. En bok om självskadebeteende och ätstörningar Ibland finns det inga enkla svar En bok om självskadebeteende och ätstörningar 1 Ibland finns det inga enkla svar 3 isbn 978-91-637-2561-6 Föreningen SHEDO/Ego Nova och författarna 2013 Boken ges ut med

Läs mer

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1 Krister Inde Se dåligt Må bra Indenova 1 AB Tidigare utgivna böcker och faktaskrifter med Krister Inde som författare och faktainsamlare: 1975 Synträning med optik (tillsammans med Örjan Bäckman), Liber

Läs mer

INSATSEN GAR TILL... internationellinsats. varandra. varandradra. varandra? varandra? insatslandet? insatslandet? insatsområdet? insatsområdet?

INSATSEN GAR TILL... internationellinsats. varandra. varandradra. varandra? varandra? insatslandet? insatslandet? insatsområdet? insatsområdet? Vad kan man göra närnär man Vad kan man göra man saknar varandra? saknar varandra? FåFå idéer tilltill idéer attatt tävla med tävla med varandra varandra SeSe tilltill attatt skapa skapa ettett gott gäng

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord D et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord med serietidningar, några få böcker och legobitar.

Läs mer

FRÅN SVÅR- FLÖRTAD TILL FÖR- FÖRISK

FRÅN SVÅR- FLÖRTAD TILL FÖR- FÖRISK Ann-Sofie Back Atelje s/s 11. FRÅN SVÅR- FLÖRTAD TILL Beverly, bostonterriern som gått på valpskola i England. FÖR- FÖRISK Pynt från Ann-Sofies bröllopsfest. Vi har skåpen fulla med konstiga kottar och

Läs mer

Papperslösa får rätt till vård. Ta det långa benet före? Sidan 11. Är det ett svärord? Sesam tar semester. Vad är Almedalsveckan?

Papperslösa får rätt till vård. Ta det långa benet före? Sidan 11. Är det ett svärord? Sesam tar semester. Vad är Almedalsveckan? ONSDAG 4 JULI 2012 NR 28 ÅRGÅNG 13 POSTTIDNING A Returadress: Sesam Fraktflygargatan 18 128 30 Skarpnäck Foto: MorgueFile TRÄNA SVENSKA: Ta det långa benet före? Sidan 11 Nästa år ska alla människor i

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

ETT MÅNDAGEN DEN 16 JUNI

ETT MÅNDAGEN DEN 16 JUNI ETT MÅNDAGEN DEN 16 JUNI Försiktigt låter jag pekfingret lägga sig kring avtryckaren. Metallen känns kall. Jag har väntat, legat nästan helt stilla på mage i två timmar. En rörelse med fingret nu och förhållanden

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

16 x fyra minuter med Madde

16 x fyra minuter med Madde 16 x fyra minuter med Madde Krönikor av Madde Ericsson Jag behöver ett filter Jag är i stort behov av ett filter som man kan montera in nånstans mellan alla sinnesintrycksingångar och hjärnan. Kan någon

Läs mer

Tänk om han också fått chansen att komma hit

Tänk om han också fått chansen att komma hit Åtta män berättar om sig själva och mötet med Manscentrum i Haninge Tänk om han också fått chansen att komma hit En reflektion från en av de intervjuade männen vars kompis satt häktad för misshandel av

Läs mer

Folkets Bio presenterar. En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet

Folkets Bio presenterar. En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet Folkets Bio presenterar En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet Långt från Jordbro En film om några av Jordbrobarnens barn En film

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer