31 Gustav om tio år uttal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "31 Gustav om tio år uttal"

Transkript

1 31 Gustav om tio år uttal Hur vill du att ditt liv ska se ut om `tio år? Jag skulle nog helst vilja `leva ett `vanligt `familjeliv, ha hus och barn och ett jobb som jag känner mig trygg i men som absolut inte `upptar `hela min `tillvaro. Jag vill ha `tillräckligt med `fritid för att kunna göra kul saker. Jag skulle nog vilja bo i `södra Sverige, `Skåne eller Småland eller kanske i Danmark. Vad tror du att du kommer att `jobba med? Jag gick `medialinje på gymnasiet och det vore kul att vara journalist, jag `gillar att `skriva och formulera mig och hitta sätt att beskriva `verkligheten så att `människor känner att den går att förändra.

2 31 Gustav om tio år frågor Hur vill Gustav leva om tio år? Vilken roll vill han att jobbet ska spela i hans liv? Vad säger han om fritiden? Var i Sverige vill han bo? Vad vill han arbeta med? Varför?

3 32 Gunillas arbete uttal `Gunilla är bibliotekarie och `anställd i `Danderyds kommun nordost om `Stockholm. Hon `tjänstgör på två bibliotek, `huvudbiblioteket i Mörby centrum och filialen i Enebyberg. Hon arbetar `heltid, det vill säga fyrtio timmar i `veckan. Tre `dagar är hon i Mörby och två i Enebyberg. Där är hon också varje torsdag kväll. Dessutom `arbetar hon var `tredje lördag på biblioteket i Enebyberg mellan klockan `elva och `fjorton. Hon trivs bäst i Enebyberg, för det är lugnt och lokalerna är `rymliga och `ljusa. På `huvudbiblioteket är det ganska trångt med få fönster och starkt buller från trafiken `utanför. `Gunillas `arbete är `omväxlande, hon har många `olika `uppgifter. Hon tar hand om `nya böcker som kommit in, kollar `fakturor och för in böckerna i katalogen. En rätt stor del av `arbetstiden går åt till att sätta upp `återlämnade och `nya böcker i `hyllorna. När hon är ute i informationen hjälper hon `låntagarna och svarar på `frågor.

4 Om `låntagaren vet författarens för- eller `efternamn eller titeln på boken eller `något om vad den `handlar om, så brukar `Gunilla kunna hitta rätt genom att `söka i `databasen. Finns inte boken `inne kan hon hjälpa till att beställa den från ett `annat bibliotek. `Alla som kommer till biblioteket lånar inte hem böcker. En del sitter och läser `tidningar och `tidskrifter eller använder datorerna. De `flesta av `låntagarna är `kvinnor, vilket `speglar `samhället i stort. Man brukar säga att `medelålders `kvinnor är de `största `kulturkonsumenterna i Sverige idag.

5 32 Gunillas arbete frågor Vad har Gunilla för yrke? Var är hon anställd? Var ligger Danderyd? Var tjänstgör hon? Hur ofta är hon i Enebyberg? Varför trivs hon bäst i Enebyberg? Vad gör hon med nya böcker som kommer in? Vilken arbetsuppgift tar särskilt mycket tid? Vad gör hon ute i informationen? Hur hittar hon rätt bland alla böcker? Vad gör hon när en bok inte finns inne? Vad kan man göra på biblioteket förutom att låna böcker? Vilken är den största gruppen av låntagarna?

6 33 Luz om tio år uttal Hur ser ditt liv ut om tio år, Luz? Jaha, då ska vi se Jag är `förtifyra år. Jag jobbar på fält i Afrika eller också är jag kvar i `Sydostasien, kanske i `Burma som `förhoppningsvis har öppnats upp. Jag jobbar med `demokratifrågor och `HIV/aidsfrågor för `FN. Jag har skaffat familj, min man har också jobb i `samma land, det är det optimala. Då har vi två barn som vi försöker `lära att förstå världen, för jag har `upptäckt att ingenting är `konstigt när man möter andra kulturer utan `enbart `annorlunda, och i det `annorlunda ligger nåt väldigt `spännande. Att `lära sig om `människor och att lära `känna `människor och `platser och kulturer, det vill jag `väldigt gärna `erbjuda mina barn. Men när man bor `länge `utomlands och flyttar runt mellan olika länder, kan man bli `rotlös. Därför måste det finnas en `kärna, en bas nånstans, där man känner sig `hemma. Det var mina föräldrar `duktiga på vi har alltid haft `Stråtenbo i `Dalarna att `återvända till.

7 33 Luz om tio år frågor Hur gammal är hon om tio år? Var tror hon att hon bor? Vilka frågor tror hon att hon arbetar med? Vilken organisation tror hon att hon jobbar för? det är det optimala. Vad? Har hon barn om tio år, tror hon? Vad vill hon lära sina barn? Vad säger hon om att möta andra kulturer? Därför måste det finnas en kärna, en bas nånstans, där man känner sig hemma. Varför? Vad är Stråtenbo?

8 34 Janviktors trädgård uttal Janviktor har en trädgård som han inte riktigt vet hur han ska förhålla sig till. Den ger honom `glädje men också dåligt `samvete. Egentligen borde han ägna minst en `timme om dan åt att `sköta den, men Janviktor har så mycket `annat som intresserar honom mer. Dessutom har han med åren blivit ganska lat. Det som han `måste göra i trädgården och faktiskt gör är att plantera `blommor på våren, klippa `gräsmattorna på `sommaren, kratta löv på hösten och skotta snö på vintern. Han har många `fleråriga `växter som inte kräver så mycket vård, till exempel tulpaner och `andra `lökväxter, och de `praktfulla `rhododendronbuskarna är `tacksamma om de får lite vatten på hösten. Janviktor odlar inga `grönsaker. Däremot finns det ett par gamla `körsbärsträd på tomten som ger `riklig skörd.

9 34 Janviktors trädgård frågor Varför ger Janviktors trädgård honom dåligt samvete? Varför ägnar han inte trädgården tillräckligt med tid? Vad måste han göra i trädgården på våren? Vad måste han göra på sommaren? Vad måste han göra på hösten? Och på vintern? Gör han det han måste göra. Vad är fördelen med att odla tulpaner och andra lökväxter. Odlar Janviktor grönsaker? Odlar han frukt eller bär?

10 35 Ghazal om tio år uttal Om det blir som jag vill, så bor jag i iranska Kurdistan om `tio år. Då `hoppas jag att det är ett fritt land och att jag har flyttat dit med Aghbal, men kanske `inte med `pojkarna, för de vill nog `stanna i Sverige. I Kurdistan ska jag starta ett `eget `företag, ett `äldreboende för `gamla som inte har så mycket pengar. Det ska vara ett enkelt men `trivsamt `äldreboende med god mat och bra vård. Det vill jag `göra. Det är min dröm. Jag trivs bra i Sverige men jag längtar `ofta hem. Jag har inte varit `hemma på tjugosex år. Nu är det ganska `många kurder som reser hem och hälsar på, men vi vågar inte `göra det på grund av Aghbals `tidigare engagemang.

11 35 Ghazal om tio år frågor Var vill hon bo om tio år? Hur hoppas hon att det är i Kurdistan om tio år? Vill hon flytta dit ensam? Var tror hon att sönerna vill bo om tio år? Vad vill hon göra i Kurdistan? Hur tänker hon sig äldreboendet? Vilka ska bo där? När var Ghazal senast hemma i Kurdistan? Varför har hon inte kunnat resa tillbaka sedan dess?

12 36 Om träning uttal Jag `tränar `regelbundet, jag försöker `träna tre gånger i `veckan och det gör jag för att jag gillar mat. Om jag motionerar kan jag `äta hur mycket jag vill, men framför allt mår jag mycket bättre. Jag har ett ganska `stillasittande jobb framför `datorn, så jag får lätt ont i rygg och `axlar, men om jag `tränar så har jag `inga såna problem och jag blir `allmänt `piggare och sover bättre. Två gånger i `veckan går jag på `vanlig `gympa på Friskis och Svettis och en gång i `veckan tränar jag `utomhus. Jag springer här i `området eller `cyklar på `somrarna och på `vintrarna åker jag skridskor. Det `bästa med vintern här i `Stockholm är att det inte blir så mycket snö, att man kan åka skridskor och det gör jag nästan `varje helg, så fort det blir is på `Mälaren eller ute i skärgården. Det är en fantastisk `naturupplevelse och `samtidigt är det en social grej att åka ut på de här vidderna tillsammans med `människor i `olika `åldrar och med väldigt `olika `bakgrund och `yrken.

13 Det är bra för jag kan ibland `känna att jag annars `umgås med en väldigt homogen grupp. Mina `vänner är ungefär som jag, med `liknande värderingar och `erfarenheter och `intressen.

14 36 Om träning frågor Hur ofta tränar Luz? Varför tränar hon? Vilka problem får hon av jobbet? Hur påverkar träningen hennes sömn? Hur tränar hon inomhus? Hur tränar hon utomhus på somrarna? Och på vintrarna? Var åker hon skridskor? Hur beskriver hon det? På vilket sätt är det en social grej? Hur beskriver hon sina vänner?

15 37 Bella kan själv uttal `Bella är tre år och i en period av intensivt `lärande. En `massa saker kan hon förstås sen `länge, hon kröp när hon var `åtta `månader och när hon var ett år lärde hon sig gå. Men `många `färdigheter som är `självklara för en `vuxen har hon lärt sig genom `envis och systematisk `träning. Nu kan hon gå `baklänges och hon kan stå på ett ben, hon kan klättra upp på en stol och hoppa ner från den och hon kan `cykla med `stödhjul. Hon kan `äta med sked men `inte med kniv och gaffel, hon kan gå på toaletten och hon kan tvätta händerna själv. `Bella kan och vill klä på sig själv. Det tar lite tid men hon vill absolut inte ha någon hjälp. Jag kan själv! säger hon med bestämd röst och `prövar `olika sätt att få på sig `svåra plagg som `strumpbyxor, kjol och `jacka. När hon `klarar det `utropar hon: `Kolla! och `visar sina föräldrar, och dom är lika `stolta och `glada som hon över hennes `framsteg.

16 38 Gustav som person uttal Beskriv dig själv, `Gustav! När man är politiker så `uppfattas man kanske som svår och komplicerad och inte helt lätt att förstå sig på, men jag tror nog att jag är som folk är mest på `många sätt. Jag tycker det är `väldigt kul att `prata om `andra saker än politik också, så jag `hoppas att folk `upplever mig som en ganska `rolig och enkel person. Själv tycker jag `mycket om att träffa `människor och hitta på saker och göra sånt man inte har provat på, men också att vara `hemma och ta det lugnt, gå på bio eller gå ut och ta en öl. Såna `vanliga saker. En av mina `svaga `sidor är att jag inte är `stresstålig, jag blir väldigt `retlig när jag känner mig `stressad. Är det därför du tänker `sluta som `riksdagsman och inte ställa upp i `nästa val? Att det är `stressigt? Ja, det är en av `anledningarna. Att sitta i riksdan

17 för ett `litet parti är väldigt `slitsamt. Man är `aldrig `ledig, det är `mycket `arbete och ofta under `tidspress. Har du nån dröm? Ja, jag har `alltid velat ha en `motorcykel, en stor tung `motorcykel att åka iväg med. Kommer du att förverkliga den drömmen, tror du? Ja, men först måste jag ta `körkort.

18 38 Gustav som person frågor Hur brukar politiker uppfattas? Är Gustav det? Hur hoppas han att folk upplever honom? Vad tycker han om att göra? Vilka uttryck tar sig hans bristande stresstålighet? Varför tänker han sluta som riksdagsman? Har han någon dröm? Kommer han att kunna förverkliga den?

19 39 Aghbals arbete uttal Ahgbal Safari arbetar inom `färdtjänsten i Stockholms län. Hans `passagerare har `nedsatt `rörelseförmåga eller `andra `funktionshinder som gör att de inte kan `använda `allmänna `färdmedel. För att få `köra `färdtjänstbuss måste man ha `taxiförarutbildning och en `särskild `färdtjänstutbildning och det har naturligtvis Aghbal. Han var `taxiförare `innan han började i `färdtjänsten och nu har han varit `färdtjänstförare i två år. Idag `hämtar han sin buss i Norrtälje och trycker ut dagens `körschema i `skrivaren. Där står att han ska `hämta en kund vid `bostaden klockan `nio och `femton. Kunden ska `köras till sin `arbetsplats. En `annan kund ska besöka `vårdcentralen, en `tredje ska till Danderyds `sjukhus etcetera. Aghbal `slutar inte förrän klockan tjugoett och tretti i kväll. Så ser hans `schema ut från måndag till torsdag den här `veckan. På fredag `arbetar han från elva och tretti till `midnatt, men på lördag och söndag är han `ledig. Han arbetar skift, `vissa `dagar `tretton till tjugotvå, och han `tjänstgör en helg per `månad. `Sammanlagt `arbetar han `hundrasexti timmar i `månaden. Han `tjänar `nittiåtta kronor i `timmen, det vill säga cirka `sexton tusen kronor i `månaden.

20 Han tycker att hans `arbete är hårt, `särskilt med de `långa `arbetspassen, men det är svårt att `hitta ett `annat, och han måste ju `försörja sig och sin familj.

21 39 Aghbals arbete frågor Var arbetar Aghbal? Vilka är hans kunder? Vad krävs för att få köra färdtjänstbuss? Hur länge har Aghbal varit färdtjänstförare? Hur börjar hans arbetsdag? Hur får han veta vilka körningar han har under dagen? Ge exempel på ställen som han ska köra till! Hur ser hans schema ut måndag torsdag den här veckan? På fredag? På lördag-söndag? Är han alltid ledig på helgen? Hur många timmar arbetar han i månaden sammanlagt? Hur mycket tjänar han? Vad tycker han om sitt arbete? Varför byter han inte jobb?

22 40 Gunillas ekonomi uttal Har du något emot att vi `pratar om din ekonomi? Nej, inte alls. Jag har inga `hemligheter. Hur mycket `tjänar du? Tjugoentusen `sexhundrafemti kronor i `månaden. Vad får du kvar efter skatt? De drar väl `tretti procent? Jag ska se här på mitt `sista `lönebesked. Skatten var sex tusen `sjuhundrasjuttifem så jag fick ut fjortontusen `åttahundrasjuttifem. Vilka `fasta utgifter har du? Har du några `skulder? Bara `studieskulder. Där betalar jag drygt sextonhundra per kvartal. `Andra fasta `utgifter är `hyran på femtusen `trettifyra, el sex hundra, `teven kostar `fyrahundranitti i kvartalet och så betalar jag `fackföreningsavgift, `trehundraåtta kronor i `månaden. `Telefonräkningarna är inte så `höga, ungefär `åtta hundra i kvartalet brukar det `vara. Har du försäkringar? `Hemförsäkring, `elva hundra om året. `Resor till jobbet? Jag `cyklar faktiskt större delen av året. Mitt i vintern köper jag `månadskort.

23 Det kostar sex hundra `kronor. `Resorna till `Åsa i Umeå är `stora `utgifter. `Långfärdsbussarna är `billiga men tar en hel dag och det betyder en förlorad `dagsförtjänst så jag åker `nattåg istället, vilket är `svindyrt minst tusen `kronor. Ibland har jag tur och hittar ett `billigt flyg. Dagens `Nyheter prenumererar jag på och den vill jag absolut inte vara `utan. Jag betalar knappt två hundra kronor i `månaden via `autogiro. Kan du `spara några pengar? Ja, jag `sparar tusen kronor i `månaden. Min dröm är att kunna köpa en `sommarstuga. Räcker pengarna, tycker du? `Inte till någon `lyxkonsumtion, men jag behöver inte `snåla jag köper frukt och vin och `ganska mycket `blommor. Jag går på bio och teater ibland. Någon `enstaka gång köper jag kläder. `Barnbarnen får förstås `julklappar och `födelsedagspresenter men `annars köper jag `väldigt lite `grejer. Jag tycker inte om att gå i affärer. Sånt som jag verkligen `uppskattar är ofta gratis: att promenera i skogen, träffa `vänner, läsa bra böcker och lyssna på intressanta `radioprogram.

24 40 Gunillas ekonomi frågor Har Gunilla något emot att berätta om sin ekonomi? Hur mycket tjänar hon? Vad får hon kvar efter skatt? Har hon några skulder? Vilka andra fasta utgifter har hon? Hur höga brukar telefonräkningarna vara? Har hon försäkringar? Har hon stora utgifter för resor till jobbet? Resorna till Åsa i Umeå är stora utgifter. På vilket sätt? Den vill jag absolut inte vara utan. Jag betalar knappt 200 kr i månaden via autogiro. För vad? Kan hon spara några pengar? Vad sparar hon till? Räcker pengarna, tycker hon? Köper hon mycket grejer? Varför inte? Sånt som jag verkligen uppskattar är ofta gratis... Vad?

1 Åsa och Morgan uttal

1 Åsa och Morgan uttal 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor.

Läs mer

Kapitel 1 Boendeformer

Kapitel 1 Boendeformer ÖVNINGAR Privatekonomi på enkel svenska Kapitel 1 Boendeformer Film 1: Inledning En pappa och hans dotter pratar med varandra De sitter i soffan hemma i vardagsrummet Dottern har sin dator på bordet Hon

Läs mer

Jag gillar mitt jobb

Jag gillar mitt jobb Jag gillar mitt jobb O M Y R K E T P E R S O N L I G A S S I S T E N T Alla borde prova på det Man måste vara ödmjuk Man växer som människa Man lär känna sig själv 1 Foto: Walter Hirsch Carina har jobbat

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer

W b e btidning btidning

W b e btidning btidning 1 Webbtidningen juni 2015 K O M V U X M A L M Ö S Ö D E R V Ä R N W W W. M A L M O. S E / K O M V U X S O D E R V A R N A N S V A R I G U T G I V A R E : A N D E R S F R E D R I K S O N R E D A K T Ö R

Läs mer

Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en

Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en www.uppsalastadsteater.se, 018-14 62 00 Sagan om Losern & Skönheten Iett

Läs mer

#forward. Bloggtidning. Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom. Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling

#forward. Bloggtidning. Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom. Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling #forward Bloggtidning Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling Första jobbet, sommarjobbet Första jobbet, sommarjobbet,

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal

21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal 21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal Då `bodde vi i `Solna. Min bror Ulf `jobbade ett år i Norge och vi fick `hyra hans `lägenhet. Morgan arbetade som konstruktör på ett `företag i `Bromma och jag gick

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars RAKA RÖR PJÄS av Peter Snickars peter snickars 2007 peter.snickars@elisanet.fi 050-4355170 2 PERSONER Sixten, ca 50 år Chefen, ca 35 år 3 Scen 1 En man,, kommer in på scen. Han vänder sig till publiken.

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

Sista bitarna i pusslet

Sista bitarna i pusslet Sista bitarna i pusslet Nio övriga runt en människa med hemtjänst Mymmel Blomberg Sista bitarna i Sista bitarna i pusslet Nio övriga runt en människa med hemtjänst Mymmel Blomberg SocialCentrum Region

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Jag talar med havet elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Förord När jag mår dåligt talar jag med havet. Havet lyssnar, suckar och bevarar mina hemligheter. Havet tycker

Läs mer

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 Mikael Ahlbin, Conny Bergqvist, Elisabeth Broberg, Anders Harnfeldt, Åke Johansson, Anna Strand

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer