Strategirapport för Burundi september 2011 september 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategirapport för Burundi september 2011 september 2012"

Transkript

1 Strategirapport för Burundi september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Samarbetet med Burundi är inriktat mot fred och säkerhet samt demokratisk samhällsstyrning, men under avveckling i enlighet med utfasningsplan. Sverige har därför avslutat två av tre insatser under rapporteringsperioden. Den sista insatsen påbörjades 2010 och kommer att avslutas 2013, med avrapportering När det gäller demokratisk samhällsstyrning har två insatser i sektorn avslutats under året. Måluppfyllelsen har varit god på insatsnivå, men med begränsat genomslag avseende utvecklingen mot sektormålen på nationell nivå. Orsaker till detta är bristande ägarskap hos Burundis regering, omfattande korruption, kränkningar av mänskliga rättigheter, begränsningar i yttrandefrihet och svårigheter för opposition och media att verka. Förutsättningarna för att arbeta med statliga institutioner har, mot denna bakgrund, varit dåliga. Därför har programmet fokuserat på stöd via civila samhället, vilket bland annat bidragit till att cirka personer erhållit rättshjälp, ungdomsbrottslingars rättigheter har stärkts, ansvarsutkrävandet på ett antal skolor förbättrats och den nationella dialogen om konfliktkänsliga frågor stärkts. 1 Även om goda resultat har åstadkommits medför denna inriktning begränsade möjligheter till institutionalisering av resultat på sektornivå och svårigheter att och att nå bredare målgrupper. För att uppväga detta, och för att medverka till en ansvarsfull utfasning, har DFID (som implementerat programmet å Sveriges vägnar) gjort ansträngningar att samla intressenter inom rättssektorn som kan fortsätta det påbörjade arbetet. Detta har lyckats i viss utsträckning, dock inte för alla delprojekt. Inom området fred och säkerhet är målet ökad integrering i samhället av före detta stridande. Det svenska bidraget till detta mål är tydligt eftersom den enda insatsen syftar till socioekonomisk återintegrering av cirka 2000 demobiliserade före detta stridande med funktionshinder. Aktivitetsperioden påbörjades under 2011 och hittills har 1618 förmånstagare identifierats har remitterats: 64% av dem för medicinsk eller psykosocial uppföljning och 58% till stöd via den ekonomiska komponenten av projektet. 38% av deltagarna i den ekonomiska komponenten har fått sina affärsidéer godkända och har erhållit utbildning i företagsledning. 2 Eftersom det svenska stödet avslutas redan nästa år finns risker för att programmålen inte kommer att uppnås fullt ut. För att hantera denna risk 1 Se Joint DFID/Sida Governance programme in Burundi. Programme completion review. Draft narrative report 15 June Additional socio-economic support to reintegrate disabled ex-combatants in Burundi. Project TURI KUMWE. Semi-annual Report 01/01/2012 to 30/06/2012. En halvtidsöversyn av programmet väntas i slutet av november. Sida 1 (10)

2 kan ambassaden komma att behöva stödja Handicap International att hitta alternativa givare när det svenska stödet fasas ut. 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av den utfasningsplan för Burundi som beslutades Det övergripande målet för det svenska utvecklingssamarbetet med Burundi är en fredlig och demokratisk samhällsutveckling med fokus på fattiga människors perspektiv och rättigheter. Samarbetet är inriktat på fred och säkerhet samt demokratisk samhällsstyrning. 2. EKONOMISKT UTFALL Allokeringen för Burundi för 2012 uppgår till 6 MSEK. Till och med den 30 september 2012 har totalt 0,3 MSEK utbetalats. Detta motsvarar 5% av anslaget för Bemyndiganderamen för 2013 är 0 SEK, varav 0 SEK är intecknat. Allokering 2012 (MSEK) Utfall 1 jan-30 sep (MSEK) Fred och säkerhet 0 5 Demokratisk samhällsstyrning 0,3 0,3 Totalt 6 0,3 5,3 Prognos jan-dec (MSEK) Budgeterade medel för fred och säkerhet beräknas vara utbetalade innan årets slut. Inom sektorn demokratisk samhällsstyrning har alla avtalade medel nu utbetalats. Av landallokeringen kommer kronor inte att utnyttjas. 3. RESULTAT 3.1 Sektor 1: Fred och säkerhet Antal avtalade insatser: Bedömning av strategins sektormål för fred och säkerhet Sektormål: Ökad integrering i samhället av före detta stridande Eftersom Sverige inte har någon personal i Burundi är kapaciteten att följa utvecklingstrender utanför de projekt som finansieras låg. Eftersom sektormålet och insatsmålet i denna sektor är överlappande har ambassaden gjort bedömningen att analysen under insatsbeskrivningen är tillräcklig för att ge en bild av sektorutvecklingen Resultat på insatsnivå Insats 1: Socioekonomisk återintegrering av demobiliserade före detta stridande med funktionshinder Sida 2 (10)

3 Insatsens huvudsakliga mål: Ekonomisk och social återanpassning i samhället av funktionshindrade före detta stridande. Avtalat belopp (MSEK) Avtalsperiod Utfall (MSEK) Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 22,5 dec maj ,5 Handicap International Projektstöd 100 % Sveriges stöd för socioekonomisk återintegrering av demobiliserade före detta stridande med funktionshinder påbörjades i december 2010 och projektets aktiviteter kommer att avslutas senast i november Projektet inleddes med en förberedande fas med fokus på att etablera en grundläggande struktur för programgenomförandet, och har först under de senaste månaderna börjat arbeta direkt med förmånstagarna. Följande resultat har inrapporterats 3 : 1618 demobiliserade före detta stridande med funktionshinder (DECO) har identifierats (78 % av dem som har identifierats som berättigade deltagare av Världsbankens demobiliseringsprogram PDRT 4 ) i de fem provinserna; 94% av DECO:s har träffat minst en person från projektet eller dess partners för identifiering av deras behov; 1439 DECO:s har remitterats; 64% av dem till PDRT:s partners för medicinsk eller psykosocial uppföljning; 880 deltagare har blivit hänvisade till stöd via den ekonomiska komponenten av projektet (58% av alla identifierade och intervjuade deltagare); 38% av deltagarna i den ekonomiska komponenten har fått sina affärsidéer godkända och har erhållit utbildning i företagsledning. Mer än 50% har utvecklat sina affärsidéer eller är väldigt nära att göra det; 168 aktörer i de fem provinserna har erhållit utbildning om funktionshinder; Partnerskap med stiftelsen Stamm för yrkesförberedande och tekniska utbildningar har upprättats; Partnerskap med FENACOBU 5 för tillgång till mikrokrediter för deltagarna har upprättats; 3 Additional socio-economic support to reintegrate disabled ex-combatants in Burundi. Project TURI KUMWE. Semi-annual Report 01/01/2012 to 30/06/2012, s Emergency Demobiliation and Transitional Reintegration Project/ Programme d Urgence de Démobilisation et de Réintégration Transitoire (PDRT). 5 National Federation of Cooperative for Savings and Credits in Burundi. Sida 3 (10)

4 Projektet är mycket ambitiöst och syftar till att under två år nå omkring 2000 handikappade före detta soldater och indirekta mottagare i deras familjer. För att möjliggöra uppföljning på prestationsnivå har resultatmatrisen för projektet vidareutvecklats. En halvtidsutvärdering, som skall avrapporteras senast vid utgången av november månad, följer upp de mer kvalitativa indikatorerna och kommer att ge rekommendationer för att förbättra genomförandet av projektet. Ambassaden bedömer att Handicap International lyckats bra, men troligtvis kommer en del justeringar att genomföras för att bättre anpassa genomförandet till de behov som identifierats. Förväntningarna från burundisk sida är mycket höga och det är tveksamt om alla förväntade effekter kan uppnås inom ramen för projektperioden. För att hantera denna risk kan ambassaden komma att behöva stödja Handicap International att hitta alternativa givare när svenskt stöd till Burundi fasas ut. Det finns också en mängd risker förknippade med återanpassningsprocessen. Före detta gerillasoldater mottas långt ifrån alltid med öppna armar när de återvänder hem. Därtill är diskriminering av människor med funktionshinder ett problem i Burundi. Eftersom fattigdomen är utbredd kommer det också att vara en utmaning att finna bärkraftiga försörjningsmöjligheter för målgruppen. Projektet har utarbetat en detaljerad riskhanteringsplan där dessa risker finns identifierade, och flera relevanta riskhanteringsmekanismer finns på plats. Bland annat har Burundis handikapporganisationer involverats i arbetet, och upplysnings- och kommunikationskampanjer om funktionshindrades rättigheter planeras. 3.2 Sektor 2: Demokratisk samhällsstyrning Antal avtalade insatser: Bedömning av strategins sektormål för demokratisk samhällsstyrning Sektormål: i) ökade möjligheter till ansvarsutkrävande av staten; och ii) ökad rättssäkerhet med särskild hänsyn till kvinnor och barn Då stödet till sektorn nu avslutas kan konstateras att måluppfyllelsen över lag varit god på insatsnivå, men med begränsade möjligheter att påverka utvecklingen mot sektormålen på nationell nivå. Detta bekräftas av en slutlig översyn av det gemensamma programmet för demokratisk samhällsstyrning i samarbete med DFID 6. Orsaker till detta är bristande ägarskap hos Burundis regering, omfattande korruption, kränkningar av mänskliga rättigheter, begränsningar i yttrandefrihet och svårigheter för opposition och media att verka. Korruptionen snarare ökar än minskar enligt bland andra Transparency International. Politiska mord har varit vanliga och omfattande straffrihet råder. Valen som genomfördes 2010 godkändes av internationella samfundet, men bojkottades av oppositionen till följd av anklagelser om oegentligheter. Huvuddelen av oppositionen är därför inte representerad i parlamentet och politisk dialog har försvårats. 6 Joint DFID/Sida Governance programme in Burundi. Programme completion review. Draft narrative report 15 June Sida 4 (10)

5 Översynen konstaterar samtidigt att risker identifierats och programmet anpassats för att fungera i en skör och instabil politisk miljö. Den största svårigheten har varit den korta tiden för genomförande. Sverige/DFID har kontinuerligt anpassat programmet för att öka möjligheterna för måluppfyllelse. Förutsättningarna för att arbeta med statliga institutioner har varit bristande och sådant stöd har avslutats med anledning av svaga resultat. I stället har programmet fokuserat på stöd via civila samhället. Även om goda resultat har åstadkommits medför detta begränsade möjligheter till institutionalisering av resultat på sektornivå och svårigheter att nå bredare målgrupper. För att uppväga detta och för att medverka till en ansvarsfull utfasning, har DFID gjort ansträngningar att samla intressenter inom rättssektorn som kan fortsätta det påbörjade arbetet. Detta har lyckats i viss utsträckning, dock inte för alla delprojekt. DFID har varit ordförande i arbetsgruppen för rättssektorn, och Sverige har delfinansierat den handläggare som haft den rollen. Ett konkret resultat av detta arbete är att regeringen och givarna har enats om en ny sektorstrategi för perioden Det delegerade partnerskapet mellan DFID och Sverige är ett bra exempel på givarkoordinering. Stödet till CENAP har bidragit till att vanliga kvinnors och mäns syn på frågor som är viktiga för dem ur ett fredsperspektiv lyfts i samhällsdebatten. CENAP har också skapat fora där makthavare på nationell nivå ställts till svars för sina beslut inom dessa frågor. CENAP är en av få organisationer som lyckats skapa utrymme för sådan dialog kring känsliga ämnen. Sålunda har deras arbete bidragit till båda sektormålen, men i synnerhet till det första Resultat på insatsnivå Insats 1: Joint Governance Programme Insatsens huvudsakliga mål: att stärka ansvarsutkrävande och rättssäkerhet Avtalat belopp (MSEK) Avtalsperiod Utfall (MSEK) Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) DFID Projektstöd 50 Det gemensamma programmet för demokratisk samhällsstyrning i delegerat partnerskap med DFID avslutades den 31 mars 2012, då DFID stängde sitt kontor i Burundi. DFID har genomfört en slutlig översyn av programmet. Programmet består av fyra delprojekt: i) rättshjälp för utsatta grupper genom Avocats Sans Frontières (ASF), ii) förbättrad rättssäkerhet på lokal nivå, iii) ungdomsbrottslingars rättigheter och iv) stärkt ansvarsutkrävande i skolor. För delprojekt (ii) har aktivitetsperioden förlängts. För övriga delprojekt har utvärderingar genomförts. Här följer några exempel på resultat: Sida 5 (10)

6 i. Cirka människor, varav 38% kvinnor, har fått rättshjälp under projektperioden Antalet är något lägre än målet, beroende på svårigheter i arbetet med markkonflikter till följd av att rättsläget inte klarlagts på nationell nivå. En långvarig strejk bland domare ledde också till förseningar. Enligt en enkät bland förmånstagare uppgav 93% att de fått bättre kunskap om sina rättigheter. Under rådande förutsättningar bedöms insatsen ha uppnått goda resultat med rimlig kostnadseffektivitet. Rättshjälp har även tillhandahållits inom ramen för andra delprojekt. Totalt har cirka människor fått del av sådant stöd. ii. När det gäller förbättrad rättssäkerhet på lokal nivå har projektets aktivitetsperiod förlängts och slutrapportering och utvärdering ska inkomma i början av Under 2011 påverkades även detta område negativt av strejken bland domare. Omfattande korruption inom rättssektorn utgör också en utmaning. iii. Uppsatta mål avseende ungdomsbrottslingars rättigheter har i stort uppfyllts. 8 Socialarbetarna har ökat sin medvetenhet om ungdomsbrottslingars rättigheter. En ökad andel av häktade ungdomsbrottslingar har erbjudits alternativ till åtal och fängelse i två av tre pilotprovinser. I den tredje pilotprovinsen Bujumbura har det varit svårare att nå målen. Detsamma gäller för samarbetet på central nivå. Bristande ägarskap på justitieministeriet har lett till förseningar när det gäller införande av ett nationellt system för rättssäkerhet för ungdomsbrottslingar. Detta har medfört minskad kostnadseffektivitet, men problemen har nu åtgärdats och förutsättningarna för det fortsatta arbetet har förbättrats. iv. Programmet för stärkt ansvarsutkrävande i skolor har genomförts framgångsrikt i två pilotprovinser. 9 Verktyg såsom riktlinjer för skolkommittéer och skolinspektioner har utvecklats och kan användas nationellt. Utbildningar har genomförts på central och lokal nivå. Inflytandet för föräldrar och barn i skolorna har ökat i pilotprovinserna, vilket bekräftas av en enkät som genomfördes före respektive efter programmets genomförande. Programmet har bedömts som kostnadseffektivt i DFID:s slutliga översyn. Insats 2: Burundis fredsbyggande program Insatsens huvudsakliga mål: Förstärkt burundisk kapacitet att stärka och konsolidera hållbar fred. Avtalat belopp (MSEK) Avtalsperiod Utfall (MSEK) Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 6 Jan 2010 Jun Interpeace/CENAP Projekt 36% 7 Joint DFID/Sida Governance programme in Burundi. Programme completion review. Draft narrative report 15 June DFID Project Completion Review, Joint DFID/Sida Governance Programme in Burundi Joint DFID/Sida Governance programme in Burundi. Programme completion review. Draft narrative report 15 June Sida 6 (10)

7 I maj 2010 undertecknades avtalet mellan Interpeace/CENAP (Centre d Alerte et de Prévention des Conflicts) och Sida för ett två-årigt stöd till Burundi Peacebuilding Program. Sverige ger stöd till det fredsbyggande programmets tredje och fjärde fas som fokuserar på implementeringen av rekommendationer inom fyra fokusområden: hantering av att vinna och förlora val, arbetslöshet bland unga, övergångsrättvisa och avväpning av civila. Under den Nationella gruppens möte i mars 2010 ombads de 200 deltagarna att prioritera de olika förslagen på lösningar utifrån relevans, genomförbarhet och möjlig påverkan. Resultaten av detta har varit vägledande för CENAP i deras arbete under Valda prioriteringar under hantering av vunna och förlorade val var: att etablera mekanismer för offentliga utvärderingar av ledares prestation och att etablera mekanismer för dialog. Inom detta fokusområde har CENAP bidragit till att förankra ansvarsskyldighet i policyer och program genom ansvarsskyldighetsdagar länkade till prestationskontrakt. Deras arbete har även bidragit till en ändrad inställning hos vissa politiska aktörer som från början var ovilliga att föra ett samtal till att sitta ner och diskutera lagförslag vid samma bord. För att minska arbetslösheten bland unga så prioriterades att etablera ett nära samband mellan utbildningssystemet och näringslivet. Kurser i entreprenörskap för alla kandidatstudenter anordnades på Lumière-universitetet där också ett utbildningscenter för entreprenörskap lanserades. Genom sitt arbete influerade CENAP offentliga policyer och program och det Burundiska arbets- och utbildningsobservatoriet samt arbetsförmedlingen för unga berörs i nationella strategin för fattigdomsminskning (National Poverty Reduction Strategy Paper (PRSP) ). I sitt arbete med övergångsrättvisa så fokuserade CENAP på att bidra till debatten och att genomföra gemensamma minnesdagar för alla dem som har fallit offer i landets inbördeskonflikter. Hutus, som anses utgöra största andelen offer i massakern 1972, och tutsier, som anses utgöra största andelen offer i massakern 1993, har tidigare haft sina minnesdagar separat. CENAP bidrog också till att sju olika föreningar som arbetar med personer som drabbats av konflikten signerade ett samförståndsavtal med syftet att stärka samarbetet mellan dem och skapa en paraplystruktur, ett stöd- och reflektionscenter för föreningar som arbetar för drabbade i den sociopolitiska konflikten. Utvecklingen efter att valresultatet presenterades i Burundi 2010 har inte varit gynnsam för säkerhetsläget i landet och det fjärde fokusområdet om avväpning av civila har varit svårt att genomföra. CENAP har dock möjliggjort dialog genom möten mellan före detta stridande, lokala myndigheter och representanter för olika politiska partier. De har även arbetat för att hantera utmaningar när det gäller säkerhet på lokal nivå genom att utbyte av erfarenheter och diskussion om möjliga lösningar mellan olika byar. För att få en jämställd och bra fördelning mellan projektets deltagare i de olika diskussionsgrupper som CENAP arbetar genom så tas alltid hänsyn till kön, ålder, yrke, etnicitet och politik inriktning. Under de sista tre månaderna av projektet förberedde CENAP den Nationella gruppens möte som hölls i Bujumbura december 2011, och som besöktes av ungefär 100 deltagare. Sida 7 (10)

8 Syftet med mötet var att följa upp arbetet med de rekommendationer som gavs under den Nationella gruppens möte i mars Utifrån dessa rekommendationer presenterades de framsteg som skett för varje fokusområde, genom att visa valda delar av de dokumentärfilmer som CENAP producerat eller genom att vittnen presenterade sin historia direkt under mötet. Baserat på den presenterade informationen gav den Nationella gruppen återkoppling och förslag på hur arbetet skulle kunna fortgå. 10 Andra finansiärer av programmet är USAid, Norge och Nederländerna och med hjälp av deras fortsatta stöd så kommer projektet att kunna fortsätta även efter Utrikesdepartementet beslutade också den 2 november 2011 att lämna ett bidrag på SEK till Interpeace för fortsatt genomförandet av detta projekt. 11 Bidraget avsåg verksamhet längst till den 31 maj 2012, men förlängdes i ett tilläggsbeslut så att kvarvarande medel till projektverksamheten kunde användas t.o.m. 30 juni BISTÅNDSEFFEKTIVITET Biståndseffektivitetsmål/processmål i strategin är förbättrad givarsamordning och anpassning till landets utvecklingsprogram och system. Sverige har genom det delegerade partnerskapet med DFID inom sektorn demokratisk samhällsstyrning bidragit till förbättrad givarsamordning. Det delegerade partnerskapet medför minskade transaktionskostnader för Burundis regering. DFID har som ordförande i rättssektorn även bidragit till att förbättra förutsättningarna för givarsamordning genom att driva arbetet med en sektorstrategi. I strategin för Burundi anges att en ökad andel programansatser ska eftersträvas, vilket dock inte varit möjligt av flera skäl. 13 Val av insatser har dock gjorts med utgångspunkt i prioriteringarna i Burundis fattigdomsstrategi samt den Fredsbyggande fondens (PBC) strategiska ramverk för Burundi. Sverige redovisar också regelbundet åtaganden och utbetalningar till Burundis nationella kommitté för biståndssamordning. Eftersom biståndet till Burundi avslutas 2012 har Sverige inte deltagit i processer utifrån slutsatserna från Busan. 5. DIALOGFRÅGOR Övergripande dialogfrågor enligt strategin är: hållbar fred och stärkt säkerhet; och 10 Samtliga resultat i programmet finns redovisade i Burundi Peacebuilding Programme. Final Report.. 11 Bidrag till Interpeace for ett medlingsprojekt i Burundi 2011, UF2011/626057UD7SP (delvis), Tilläggsbeslut Förlängd verksamhetsperiod för Interpeaces medlingsprojekt i Burundi, UF2011/62605/UD/SP (delvis), Som nämnt är korruptionen hög i Burundi och de nationella system svaga. Sverige har inte haft någon representation i landet, och valde dessutom tidigt att fasa ut biståndet. Sida 8 (10)

9 ökad respekt för samt skydd av de mänskliga rättigheterna Ambassaden i Rwanda har genom ambassadören, charge d'affaires och biståndsråd fört en aktiv, om än sporadisk, dialog med burundiska regeringsföreträdare. Huvudämnen har varit vikten av att öppna en dialog med den utomparlamentariska oppositionen, svensk oro över det fortsatta våldet, inklusive utomrättsliga avrättningar, samt fortsatta rapporter om överträdelser av de mänskliga rättigheterna. Resultaten av denna dialog är mycket svåra att bedöma, men får nog mot bakgrund av att Sverige inte finns på plats i Burundi betraktas som begränsade. Icke desto mindre har det internationella påverkansarbetet sammantaget med stor sannolikhet påverkat den sittande regeringen att öppna för dialog med den utomparlamentariska oppositionen. Detta har i sin tur förmodligen haft en positiv inverkan på säkerhetssituationen, som förbättrats något under rapporteringsperioden. 6. DE TRE TEMATISKA PRIORITERINGARNA Det svenska stödet till Burundi är i hög grad inriktat på att stärka demokrati och mänskliga rättigheter (se avsnitt 3). Främjande av jämställdhet och kvinnors roll i utvecklingen är integrerat i samtliga insatser. Där så är möjligt redovisas könsuppdelad statistik. Stödet till rättshjälp har ett särskilt fokus på kvinnor och barn. Av det totala antalet konsultationer har 38% nått kvinnor. 14 Andelen kvinnor som fick del av programmet har ökat sedan 2010, bland annat tack vare mobila rättshjälpskontor som når avlägsna delar av landet. En prioriterad fråga för programmet var sexuellt våld. Det fanns dock svårigheter att nå ut till dem som behöver hjälp, endast 7% av alla ansökningar gällde detta ämne, troligen på grund av utbredd straffrihet. Över hälften av alla ansökningar gäller landkonflikter. Miljöbedömningar har gjorts inför byggnadsarbeten som genomförts inom ramen för förbättrad rättssäkerhet på lokal nivå, då domstolsbyggnader uppförts. Miljöaspekter i förhållande till sanitetsfrågor har hanterats inom ramen för stödet till stärkt ansvarsutkrävande i skolor. 7. DE TVÅ PERSPEKTIVEN Sveriges program i Burundi har i mycket hög utsträckning varit inriktat på att stärka fattiga och marginaliserade människors möjlighet att utkräva ansvar av beslutsfattare. Arbetet med rättshjälp är exempelvis utformat för att göra människor med små resurser mer medvetna om sina rättigheter och att hjälpa dem kräva att dessa rättigheter beaktas. Ett annat exempel är arbetet med stärkt ansvarsutkrävande i skolor. De skolkommittéer som har inrättats i två pilotprovinser har ökat inflytandet för föräldrar och barn. Ett delprojekt avseende stöd till media som avslutades förra året har bidragit till förbättrat samarbete mellan civila samhället och media liksom ökad kvalitet på journalistik. Detta har bidragit till ökad öppenhet och ökat deltagande Joint DFID/Sida Governance programme in Burundi. Programme completion review. Draft narrative report 15 June Ibid. Sida 9 (10)

10 Även stödet för att stärka ungdomsbrottslingars rättigheter är riktat till de mest utsatta grupperna i samhället. Inom sektorn fred och säkerhet ges stöd till funktionshindrade före detta soldater för att undvika att de diskrimineras och marginaliseras i samhället. 8. SAMLAT STÖD TILL SAMARBETSLANDET Humanitärt stöd Humanitärt stöd utgör fortfarande en stor del av det totala stödet till Burundi; under 2012 har hittills cirka 7 MSEK utbetalats. Stödet kanaliseras via FAO, ICRC och IRC. FAO genomför ett program för livsmedelsförsörjning och nutritionsinsatser inklusive stöd till hållbar livsmedelsproduktion samt insatser för att bevara miljön. ICRC arbetar bland annat med kriminalvården för att bevaka interners rättigheter, fysisk rehabilitering av funktionshindrade, familjeåterförening samt utbildning av väpnade grupper i internationell humanitär lag. 16 IRC ger stöd till utbildning och sysselsättningsåtgärder i samarbete med privata sektorn i Burundi. 17 Stöd genom svenska organisationer i civila samhället Stöd till Burundi ges via Forum Syd och PMU. Forum Syd stödjer framför allt utveckling av lokalt ekologiskt jordbruk och ökad självförsörjning. Inom ramen för detta projekt arbetar man även med att öka medvetenheten om hiv/aids och genusfrågor. Forum Syd stödjer även en insats inriktad på fred och försoning via Svenska Scoutförbundet. 9. DEN KONTEXTUELLA RAMEN Förutom de aspekter som tagits upp tidigare i rapporten har inga betydande förändringar skett, som påverkar utsikterna för att genomföra strategin och uppnå strategimålen. 16 ICRC Mid Term Report January to May IRC Interim Report February Sida 10 (10)

PROMEMORIA 1(13) SAMMANFATTNING

PROMEMORIA 1(13) SAMMANFATTNING PROMEMORIA 1(13) SAMMANFATTNING I efterspelet av 2010 års val i Burundi har det politiska klimatet varit spänt. Stora delar av oppositionen bojkottade valet och agerar nu utanför de gängse politiska strukturerna.

Läs mer

(MSEK) Demokratisk samhällsstyrning 30 6 19 Fred och säkerhet 0 7 Totalt 30 1] 6 26

(MSEK) Demokratisk samhällsstyrning 30 6 19 Fred och säkerhet 0 7 Totalt 30 1] 6 26 PROMEMORIA 1(10) 15 november, 2010 Strategirapport för Burundi 2010 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av samarbetsstrategin för Burundi 2009-2012. Det övergripande målet för det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Innehåll

Läs mer

Strategi för utvecklingssamarbetet med. Burundi. augusti 2009 december 2012

Strategi för utvecklingssamarbetet med. Burundi. augusti 2009 december 2012 Strategi för utvecklingssamarbetet med Burundi augusti 2009 december 2012 Promemoria Bilga t regeringsbeslut UF2009/52518/AF 2009-08-06 Strategi för utvecklingssamarbetet med Burundi 2009-2012 SAMMANFATTNING

Läs mer

Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012

Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012 Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Under 2011 framtog Sida ett nytt och anpassad anvisningssystem

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Vietnam Utbetalt belopp 2013 Antal avtalade insatser 52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK belopp 54 Strategiperiod 2009

Läs mer

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 PROMEMORIA 1(8) STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 SAMMANFATTNING Samarbetsstrategin för Sierra Leone anger att stöd endast ska ges till utbildningssektorn. Tillgänglig information

Läs mer

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Somalia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.018 Resultatstrategi

Läs mer

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet Bilaga till regeringsbeslut 2014-02-13 (UF2014/9980/UD/SP) Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi styr användningen av medel som

Läs mer

Rwanda. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med

Rwanda. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Rwanda 2015 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2015 Artikelnr: UD 15.029 Regeringsbeslut

Läs mer

Demokratiska republiken Kongo

Demokratiska republiken Kongo Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Demokratiska republiken Kongo 2015 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2015 Artikelnr:

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Guatemala Stockholm Tel: Webb: Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Guatemala Stockholm Tel: Webb:   Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Guatemala 2016 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00 Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.052 Regeringsbeslut för Guatemala togs 2016-10-06.

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

Strategi hållbar fred

Strategi hållbar fred Strategi hållbar fred 2017 2022 Strategi Hållbar fred 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer 2018 2022 Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1 Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling

Läs mer

Strategi för Sveriges stöd till demokrati och mänskliga rättigheter i. Ryssland. januari 2010 december 2013

Strategi för Sveriges stöd till demokrati och mänskliga rättigheter i. Ryssland. januari 2010 december 2013 Strategi för Sveriges stöd till demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland januari 2010 december 2013 Bilaga till regeringsbeslut UF2010/37579/EC 2010-09-23 Strategi för stöd till demokrati och mänskliga

Läs mer

)XXHIQSOVEXMSGL VÇXXMKLIXWTIVWTIOXMZMWZIRWOX YXZIGOPMRKWWEQEVFIXI rzehhixçvsglzehhixjåvj VOSRWIOZIRWIV 7ITXIQFIV 9XVMOIWHITEVXIQIRXIX 78=6)07)2*Ó6-28)62%8-32)008 98:)'/0-2+77%1%6&)8) %ZHIPRMRKIRJ VHIQSOVEXMSGLWSGMEPYXZIGOPMRK

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av Utrikesdepartementet Nr 57 Avsiktsförklaring mellan Sydafrika och Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om partnerskap i Afrika

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden 2016-2022 Inriktning Syftet med verksamheten inom ramen för strategin är att arbeta för ett livskraftigt och pluralistiskt

Läs mer

Policy Fastställd 1 december 2012

Policy Fastställd 1 december 2012 Policy Fastställd 1 december 2012 1 1. Syfte med Policyn Denna policy innehåller vägledning till SAKs ledning, personal och medlemmar för hela verksamheten. Den antas av årsmötet och uttrycker SAKs vision,

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-08-21 UF2014/52305/UD/MU 2014-08-21 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 1. Förväntade

Läs mer

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap PROJEKT Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap Projektets namn: Diarienummer (ifylls av ICLD): Sökt belopp (per projektår): Projektets längd (1,2 el 3 år): År 1: År 2: År:3 Svensk sökande organisation:

Läs mer

PROMEMORIA 1(14) Strategirapport för Turkiet september 2010 augusti 2011 SAMMANFATTNING

PROMEMORIA 1(14) Strategirapport för Turkiet september 2010 augusti 2011 SAMMANFATTNING PROMEMORIA 1(14) Strategirapport för Turkiet september 2010 augusti 2011 SAMMANFATTNING Det svenska förmedlemsskapsstödet till Turkiet är fortsatt relevant. Stödet till rättsreformer, ökad respekt för

Läs mer

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012 Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med Makedonien januari 2010 december 2012 Bilaga till regeringsbeslut 2010-08-12( UF2010/47609/EC ) Utfasningsstrategi för det svenska stödet till Makedonien

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i. Afghanistan

Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i. Afghanistan Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 1. Förväntade resultat Resultatstrategin styr

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 Strategi fo r sa rskilt demokratisto d genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 1. Inriktning Demokratistödet

Läs mer

Antikorruptionspolicy IOGT-NTO-rörelsen ideell förening

Antikorruptionspolicy IOGT-NTO-rörelsen ideell förening Antikorruptionspolicy IOGT-NTO-rörelsen ideell förening Inledning Korruption utgör ett allvarligt hinder för en rättvis utveckling och medför ökad fattigdom. Att motverka korruption i samhället såväl som

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Kambodja januari 2012 december 2013 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet 2012-03-08 Enheten för Asien och Oceanien Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

STYRGRUPP. Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap

STYRGRUPP. Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap STYRGRUPP Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap Sökt belopp (per år): Diarienummer (ifylls av ICLD): År 1: År 2: År 3: Styrgruppens längd (ska följa den sökta projektlängden, 1, 2 el 3 år):

Läs mer

Här står vi. Dit går vi.

Här står vi. Dit går vi. december 2006 Färdriktning för Sida Här står vi. Dit går vi. Tid för förändring Utvecklingssamarbetet omvandlas. FN har satt Millenniemål. Sverige har fått en Politik för Global Utveckling, PGU, som gäller

Läs mer

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete ger resultat Resultatrapporten om Finlands utvecklingspolitik 2018 presenterar resultat av Finlands

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Mali Stockholm Tel: , Webb: Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Mali Stockholm Tel: , Webb:  Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Mali 2016 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.regeringen.se Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.032 Regeringsbeslut för Mali togs 2016-06-16. Strategi

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer

2006 (DESO) JÄMSTÄLLDHETSSEKRETARIATET. Handlingsplan för konkretisering av. Sidas arbete med Homo-,

2006 (DESO) JÄMSTÄLLDHETSSEKRETARIATET. Handlingsplan för konkretisering av. Sidas arbete med Homo-, 2006 (DESO) JÄMSTÄLLDHETSSEKRETARIATET Handlingsplan för konkretisering av Homo-, Bi- och Transfrågor i utvecklingssamarbetet 2007 2009 Sidas arbete med Homo-, Bi- och Transfrågor i utvecklingssamarbetet

Läs mer

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet 2018-04-26 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Afghanistan. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Afghanistan. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.030

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

PROMEMORIA 1(18) SAMMANFATTNING

PROMEMORIA 1(18) SAMMANFATTNING PROMEMORIA 1(18) SAMMANFATTNING Rwanda är ett land i stark utveckling. Tillväxten har de senaste åren varit 6-7% och en mängd ambitiösa program för att minska fattigdomen implementeras effektivt. Det svenska

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. Utvärdering av VFSN: s projektverksamhet i Nicaragua

Uppdragsbeskrivning. Utvärdering av VFSN: s projektverksamhet i Nicaragua Uppdragsbeskrivning Utvärdering av VFSN: s projektverksamhet i Nicaragua 2006-2010 1. Bakgrund 2. Syftet med utvärderingen 3. Mål 4. Frågeställningar 5. Metod och tidsplan 6. Rapportering 1. Bakgrund Forum

Läs mer

15571/17 anb/ss 1 DG C 1

15571/17 anb/ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2017 (OR. en) 15571/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 14446/17 Ärende: DEVGEN

Läs mer

Effektrapport Frii 2013

Effektrapport Frii 2013 Effektrapport Frii 2013 P A G E 1 of (5) D A T E 30/09/2014 A U T H O R Krister Adolfsson 1. Vad vill er organisation uppnå? Diakonia är en biståndsorganisation grundad i kristna värderingar som samarbetar

Läs mer

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Kommenterad dagordning (reviderad version) Ministerrådet Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Läs mer

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet.

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet. Bilaga till regeringsbeslut 2009-09-10 UD2008/35922/USTYR 2009-09-10 Strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, 2010-2014 Sammanfattning

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-06-19 (UF2014/40173/UD/MU) 2014-06-19 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi ska ligga

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-05-15 UF2014/32089/UD/FMR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för särskilda insatser för mänskliga

Läs mer

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet Promemoria 2012-02-29 Utrikesdepartementet Strategi för regionalt arbete med hiv och aids och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt arbete för homo-, bi- och transsexuella personers

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om främjande och skydd av barnets rättigheter antagna av rådet vid dess 3530:e möte den 3 april 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om främjande och skydd av barnets rättigheter antagna av rådet vid dess 3530:e möte den 3 april 2017. Europeiska unionens råd Luxemburg den 3 april 2017 (OR. en) 7775/17 LÄGESRAPPORT från: av den: 3 april 2017 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna COHOM 44 CFSP/PESC 300 DEVGEN 49 FREMP 37 Föreg.

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

SMRs syn på utvecklingssamarbete

SMRs syn på utvecklingssamarbete SMRs syn på utvecklingssamarbete SMR tror att utvecklingssamarbete bäst sker utifrån en stabil grund och en tydlig identitet. För SMR är det vår värdegrund som inspirerar och vägleder oss när vi försöker

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:3 2014-05-15 UF2014/32092/UD/USTYR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för ekonomiskt

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018

Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018 Kommenterad dagordning Ministerrådet 2018-06-14 Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen 2. A-punkter

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2015-12-16 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-02-13 UF2014/9980/UD/SP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för mänsklig säkerhet

Läs mer

Vid mötet den 26 maj 2015 antog rådet rådets slutsatser enligt bilagan till denna not.

Vid mötet den 26 maj 2015 antog rådet rådets slutsatser enligt bilagan till denna not. Europeiska unionens råd Bryssel den 26 maj 2015 (OR. en) 9140/15 DEVGEN 75 ACP 79 RELEX 412 OCDE 11 FIN 376 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna Rådets slutsatser om Europeiska

Läs mer

Denna indikativa strategi ska ligga till grund för svenskt samarbete med GAVI för perioden 2015-2020.

Denna indikativa strategi ska ligga till grund för svenskt samarbete med GAVI för perioden 2015-2020. Bilaga till regeringsbeslut 2014-08-14 UD2014/51157/UD/MU Utrikesdepartementet Indikativ resultatstrategi för Sveriges samarbete med den globala vaccinalliansen (GAVI) 2015-2020 1. Förväntade resultat

Läs mer

Vår rödgröna biståndspolitik

Vår rödgröna biståndspolitik 2010-08-20 Stockholm Vår rödgröna biståndspolitik En rättvis värld är möjlig 2 (8) Solidaritetspolitik Det finns stora orättvisor och svåra utmaningar som världen måste ta sig an för att kunna utrota fattigdomen,

Läs mer

Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer Bilaga till regeringsbeslut 2018-03-08 (UD2018/04249/FMR) Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016-2020 1. Inriktning Demokratistödet genom svenska partianknutna

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm YTTRANDE 1(5) 2014-02-12 Ärendenummer: 2014-000015 Utrikesdepartementet (U-STYR) 103 39 Stockholm Remissvar: Biståndspolitisk plattform Sammanfattning Sida anser att regeringens ambition att öka tydligheten

Läs mer

28 383 771 SEK Årligt allokerat 75 MSEK. 25 (20 aktiva) Strategiperiod 2010 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat

28 383 771 SEK Årligt allokerat 75 MSEK. 25 (20 aktiva) Strategiperiod 2010 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Turkiet Utbetalt belopp 2013 Antal avtalade insatser 28 383 771 SEK Årligt allokerat 75 MSEK belopp 25 (20 aktiva)

Läs mer

Effektrapport 2014 Latinamerikagrupperna

Effektrapport 2014 Latinamerikagrupperna Effektrapport 2014 Latinamerikagrupperna Latinamerikagrupperna är medlem av Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII. Som medlem förbinder sig Latinamerikagrupperna att följa FRIIs kvalitetskod vilken

Läs mer

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Myanmar 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.024 Resultatstrategi

Läs mer

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikplats: Svenska ambassaden i Belgrad Praktikperioden är från 2012-09-06 till 2013-01-25 på heltid. Handledare: Torgny Svenungsson Telefon: +381 633

Läs mer

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma Centerkvinnornas internationella strategi Antagen på 2009 års förbundsstämma Varför har Centerkvinnorna ett internationellt arbete? Det övergripande målet med Centerkvinnornas internationella arbete är

Läs mer

Forum Syds Idéprogram 2012-2022

Forum Syds Idéprogram 2012-2022 Forum Syds Idéprogram 2012-2022 Forum Syds idéprogram 2012-2022 Vår vision är en rättvis och hållbar värld där alla människor har makt att förändra När människor använder och utvecklar demokratin fördelas

Läs mer

Riktlinjer för dialog och samverkan mellan Utrikesdepartementet samt utlandsmyndigheterna och civilsamhällesorganisationer inom utvecklingssamarbetet

Riktlinjer för dialog och samverkan mellan Utrikesdepartementet samt utlandsmyndigheterna och civilsamhällesorganisationer inom utvecklingssamarbetet Riktlinjer för dialog och samverkan mellan Utrikesdepartementet samt utlandsmyndigheterna och civilsamhällesorganisationer inom utvecklingssamarbetet Förord Syftet med dessa riktlinjer är att ge vägledning

Läs mer

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner Inledning 1. Styrelsen för International Union of Local Authorities (IULA), kommunernas världsomspännande organisation, som sammanträdde i Zimbabwe, november

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2016-11-01 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning.

Läs mer

Moçambique. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med

Moçambique. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Moçambique 2015 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2015 Artikelnr: UD 15.019 Regeringsbeslut

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015. Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015. Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen Innehåll FÖRORD... 2 ÖVERGRIPANDE OCH LÅNGSIKTIGA UPPDRAG... 3 MÅLGRUPPER... 4 VERKSAMHET I SVERIGE... 5 ARBETET I ARBETSGRUPPERNA...

Läs mer

Vi har använt sökorden: Kvinnor, kvinna, jämställdhet och 1325. Granskningsperiod: oktober 2006-23 juni 2008

Vi har använt sökorden: Kvinnor, kvinna, jämställdhet och 1325. Granskningsperiod: oktober 2006-23 juni 2008 En granskning av socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlins anföranden, skriftliga frågor, interpellationer, pressmeddelanden och debattartiklar under perioden oktober 2006 23 juni 2008.

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014 Regeringsbeslut III:5 2012-03-29 UF2012/21825/UD/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilda insatser för demokratisering och

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

FLERNIVÅSTYRNING ALLA BEHÖVS

FLERNIVÅSTYRNING ALLA BEHÖVS FLERNIVÅSTYRNING ALLA BEHÖVS PRESIDIEKONFERENS 2015-11-27 Christina Johannesson, CAJalma AB Var det bättre förr? Uppåt, nedåt, utåt EU Globalt Utbildningsnivå Digital kunskap Entreprenörskap Marknaden

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

Strategirapport för Somalia september 2011 september 2012

Strategirapport för Somalia september 2011 september 2012 Strategirapport för Somalia september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Det svenska utvecklingssamarbetet styrs av Förhållningssätt för svenskt utvecklingssamarbete med Somalia och är uppdelat i två samarbetsområden.

Läs mer

12950/17 hg/sk 1 DG B 2B

12950/17 hg/sk 1 DG B 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 9 oktober 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 9 oktober 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 12473/17 Ärende:

Läs mer

Palestina. Strategi för Sveriges internationella utvecklingssamarbete i

Palestina. Strategi för Sveriges internationella utvecklingssamarbete i Strategi för Sveriges internationella utvecklingssamarbete i Palestina 2015 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.054

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Bolivia Stockholm Tel: Webb: Artikelnr: UD

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Bolivia Stockholm Tel: Webb:  Artikelnr: UD Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Bolivia 2016 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00 Webb: www.ud.se Artikelnr: UD 16.051 Regeringsbeslut för Bolivia togs 2016-10-06. Strategi för Sveriges

Läs mer

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikplats: Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikperiod: 30 augusti 2010 14 januari 2011 Handledare: David Holmertz

Läs mer

Effektrapport Rapportering enligt FRII. Stockholm

Effektrapport Rapportering enligt FRII. Stockholm Stockholm 20180603 Effektrapport 2017 Rapportering enligt FRII Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm info@latinamerikagrupperna.se www.latinamerikagrupperna.se 1 grupperna är medlem i Frivilligorganisationernas

Läs mer

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Tanzania 2013 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK-INFO, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.015

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Riktlinjer för samarbetsstrategier

Riktlinjer för samarbetsstrategier Riktlinjer för samarbetsstrategier Samarbetsstrategier allmänna riktlinjer Specifika riktlinjer för landkategorier Ett effektivt bistånd Artikelnr: UD10.075 ISBN 978-91-7496-431-8 Original: Fidelity Stockholm

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-21

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-21 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 25.9.2012 2012/2145(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-21 Mariya Gabriel (PE494.844v01-00) Årsrapporten om mänskliga

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 29.1.2015 B8-0000/2014 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om 2014

Läs mer

Lärdomar och möjligheter för ökat resultatfokus utvärdering i halvtid. Presentation xxx XXX

Lärdomar och möjligheter för ökat resultatfokus utvärdering i halvtid. Presentation xxx XXX Lärdomar och möjligheter för ökat resultatfokus utvärdering i halvtid Presentation xxx XXX Innehåll Syftet med utvärdering TM 1: Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. TM 3: Öka konkurrenskraften

Läs mer

Riktlinjer. Smärre humanitära rambidrag

Riktlinjer. Smärre humanitära rambidrag oktober 2006 Avdelningen för samverkan med enskilda organisationer, humanitärt bistånd och konflikthantering Riktlinjer Smärre humanitära rambidrag Dessa riktlinjer anger förutsättningarna för svenska

Läs mer