SEK Årligt allokerat 75 MSEK. 25 (20 aktiva) Strategiperiod Bedömning av strategigenomförande och resultat

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "28 383 771 SEK Årligt allokerat 75 MSEK. 25 (20 aktiva) Strategiperiod 2010 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat"

Transkript

1 September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Turkiet Utbetalt belopp 2013 Antal avtalade insatser SEK Årligt allokerat 75 MSEK belopp 25 (20 aktiva) Strategiperiod Bedömning av strategigenomförande och resultat Uppnå strategimålen Genomföra insatsportföljen Bedömning av måluppfyllelse avseende strategimålen Målet för Sveriges utvecklingssamarbete med Turkiet är stärkt demokrati som förbättrar förutsättningarna för ett medlemskap i den Europeiska Unionen. Sektorn för samarbete är demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet och målsättningarna inom sektorn är (i) stärkta möjligheter för Turkiet att genomföra sina åtaganden i anslutningsprocessen till EU, (ii) ökad respekt för och efterlevnad av mänskliga rättigheter samt (iii) ökad samhällsdebatt om demokrati, mänskliga rättigheter och demokrati. Sida ansvarar i första hand för de två första målen (vilka återrapporteras här), Generalkonsulatet (GK) i Istanbul för det tredje. Sida/UMs bedömning är att strategi- och sektormålen, om än allmänt hållna, fortsatt är giltiga för det svenska stödet i Turkiet. Huruvida målen uppnås under den givna strategiperioden är dock snarare en politisk fråga än något som biståndet kan påverka. Den politiska viljan till EU-integration från båda parter är avgörande. Sida/UMs bedömning är vidare att valet av samarbetsaktörer är av stor vikt för att nå målsättningarna. Arbetet med de för EU-närmandet centrala politiska kriterierna (Köpenhamnskriterierna) bedrivs av myndigheter, av universitet ochav det civila samhället, och på alla nivåer centralt, regionalt, lokalt. Därför blir det centralt att finna relevanta samarbetsparter inom samtliga grupperingar och på alla nivåer. Sida/UMs bedömning är att insatsportföljen nu återspeglar detta behov och att samordning och synergier söks mellan parterna för förbättrad måluppfyllelse. I flera fall stöds insatser som syftar till att nå båda sektormålen, stärkta möjligheter för Turkiet att genomföra sina åtaganden i anslutningsprocessen till EU och ökad respekt för och efterlevnad av mänskliga rättigheter. Beroende på vad som betonas, kan de hänföras till endera målet. Det gäller exempelvis Raoul Wallenberginstitutets stöd till kapacitetsbyggnad inom mänskliga rättigheter för ett antal turkiska universitet och ministerier, Domstolsverkets samarbete med turkiska Justitieministeriet, Ministeriet för Familj- och Socialpolitiks samarbete med Världsbanken kring ökad andel kvinnor i arbetslivet, samt Women for Sida 1 (6)

2 Women s Human Rights (WWHR) utbildningar i kvinnors rättigheter i samarbete med sociala myndigheter. Centralt i dessa insatser är att det också handlar om en medveten inklusivitet hållbara reformer görs genom myndigheters handlingar med (civil)samhällets stöd. It takes two to tango, också i ett lands EU-närmande. Sida/UMs kvalitativa bedömning är att insatsernas resultat på mikro/insatsnivå bidrar till en utveckling mot de uppsatta sektormålen. Såsom påpekats i tidigare strategirapporter, är det centralt att ha realistiska förväntningar kring vad Sida/UM med 75 MSEK i bilateralt bistånd kan åstadkomma resultatmässigt på effektnivå i Turkiet i relation till strategi- och sektormålen. Ambassaden har främst drivit dialog avseende jämställdhets- och rättsreformområdet, vilket har bidragit till att belysa några av samarbetets centrala områden t ex effekten av ökat antal kvinnor i arbetslivet och behovet av bred, systematiserad kunskap om mänskliga rättigheter hos domare och åklagare. Men dialogen har fortsatt inte varit samlad och strategisk nog för att bidra till förändring på systemnivå. Bedömning av insatsportföljens genomförande Givet stödets nära koppling till den svenska utvidgningspolitiken, är Sida/UMs bedömning att insatsportföljen ger ett kvalitativt gott genomslag: Sverige har, genom långvarigt bilateralt engagemang i viktiga områden i det turkiska reformarbetet, skapat förtroende, goda kontakter och ett gott renommé. Detta är nyckeln till att kunna fortsätta bidra till en stärkt demokrati i Turkiet. Efterfrågan på samarbete med Sverige är betydande, såväl från turkiska myndigheter som från civila samhället. Kunskapen är relativt utbredd kring svenskt kunnande inom mänskliga rättigheter, jämställdhet och rättsstatens fungerande. Sida/UMs bedömning är att insatserna överlag genomförs på ett tillfredsställande sätt. Resultat både förutsedda och oförutsedda på insatsnivå, bidrar till utvecklingen mot sektormålen. En genomförd utvärdering av samarbetet med Turkiet pekar på att flera av insatserna har stor potential att nå uppsatta resultat, men det är något för tidigt att bedöma detta då de innefattar kapacitetsbyggande och attitydförändringar. En samlad portfölj (20 pågående, aktiva insatser) och en, sedan maj 2013, tillräckligt resurssatt handläggningskapacitet, gör att uppföljning/coachning och interaktion med de implementerande aktörerna för första gången under strategiperioden kan genomföras på ett tillfredsställande sätt. Detta torde också synas i kommande resultatrapportering. Hållbara resultat behöver växa fram. Samordning och sökandet av synergier tarvar folk som gör jobbet. Under året har dessutom en del energi fått läggas på korruptionsanklagelser inom insatser, vilket tar mycket tid och resurser att hantera och reda ut genom extra revisioner och projektbesök. Dessa frågor har dock klarats ut i september Övergripande slutsatser Sida 2 (6)

3 Komplexiteten i och behovet av att arbeta med stärkt demokrati i Turkiet har under den gångna sommaren blivit uppenbar genom de s.k. Gezi-protesterna som började i Istanbul i slutet av maj 2013 och som sedan spritt sig över hela landet. Både protesternas omfattning och innehåll, liksom myndigheternas svar på detta, pekar på ett fortsatt stort behov av att arbeta aktivt med demokratiska värderingar och metoder, rättsstatens fungerande, liksom kunskap om och tillämpning av mänskliga rättigheter och jämställdhet (sett som en grundläggande rättighet). Protesterna och hanteringen av dessa visar vidare att fortsatt behov finns av att arbeta med myndigheter och ministerier, liksom med det civila samhället. Sida/UMs bedömning är i enlighet med ovan, att Sverige skapat ett gott namn inom de samarbetsområden som föreligger i Turkiet och att många dörrar har öppnats under de senaste två åren. För att också kunna skörda resultat av genomfört arbete och satsade pengar, är det nu viktigt att fortsätta på den inslagna vägen. Styrkan ligger fortsatt i den nära kopplingen till den svenska utvidgningspolitiken. Förtroende, kunskap, tid och kontakter är vad som bidrar till utveckling i Turkiet. Sverige är en uppskattad, kunnig och efterfrågad partner inom områdena mänskliga rättigheter och jämställdhet (där vi genom föreliggande samarbete har profilerat oss). Sverige är en partner som har ett stort förtroendekapital att arbeta vidare på. Samordning och samverkan sker fortsatt på löpande basis med GK i Istanbul för att nå synergier mellan insatser. GK har periodiserat tiden för ansökningar till tre tillfällen per år och Sida/UM ges alltid tillfälle att ge synpunkter på insatser som föreslås för stöd. Sektor 1: Redovisning av resultat Demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet Sektormål: De tre viktigaste resultaten som Sverige bidragit till 1) Stärkta möjligheter för Turkiet att genomföra sina åtaganden i anslutningsprocessen till EU; 2) Ökad respekt för- och efterlevnad av mänskliga rättigheter och jämställdhet; 3) Ökad samhällsdebatt om demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet (detta mål åligger främst GK i Istanbul och redovisas inte i denna rapport). Resultat jämställdhet: Kvinnovänliga Städer (Women Friendly Cities): Det gemensamma FN-projektet (UNFPA + UNDP) Kvinnovänliga Städer är ett viktigt exempel på hur det genom lokalt engagemang går att säkerställa ägarskap inom lokala förvaltningar (på kommunal- och regionnivå) kring jämställdhetsfrågor. Insatsen bidrar till formulering av lokala jämställdhetsplaner i 12 städer i Turkiet. Utgångsläget i städerna utgör en Sida 3 (6)

4 patriarkal, traditionell struktur med mycket få kvinnor inblandade i planering och beslutsfattande men projektet uppvisar, efter att ha fått verka i ett flertal år, en rad intressanta exempel på förändring i tankesätt på lokal nivå. Några bevis för detta; - Integrering av jämställdhetsplanerna in i kommunernas institutionella planer och öronmärkning av budgetar från de lokala förvaltningarna i syfte att genomföra nödvändiga åtgärder inom dessa jämställdhetsplaner. Under rapporteringsperioden har en summa om 2,2 MSEK allokerats på detta sätt. - Skapandet av juridiskt gångbara modeller för jämställdhetsarbetet på lokal nivå av kommunerna och/eller provinserna i några av städerna i projektet, genom deras egna initiativ. Exempel är t ex produktion och distribution av cirkulär för hur arbetet ska genomföras. Övriga upplysningar: Namn på bidrag: Främja jämställdhet: Women Friendly Cities Plus-nummer: Avtalat belopp: SEK Ekonomiskt utfall (totalt): SEK Ekonomiskt utfall (2013): 0 SEK. Resultat mänskliga rättigheter: Kapacitetsbyggnad inom mänskliga rättigheter Raoul Wallenberginstitutet för Mänskliga Rättigheter och Internationell Humanitär Rätt bedriver ett program i Turkiet som övergripande syftar till att undervisnings- och forskningskapaciteten inom mänskliga rättigheter (inklusive kvonnorättigheter) vid juridiska utbildningsinstitutioner i Turkiet stärks och i större omfattning delas med studenter och rättssektorsintressenter. I september 2012 antog Turkiet en strategi för rättsreform i vilken clinical legal education (CLE) inkluderades. Detta skedde efter mycket lobbying från RWI och samarbetsuniversitetet Anadolu University (AU) inom ramen för samarbetet med Sida. Turkiets Justitieministerium har varit involverat och deltog bland annat vid ett av AU arrangerat symposium om CLE i juni I förlängningen förväntas detta intresse från justitieministeriets sida och inkluderandet av CLE i strategin för rättsreform leda till ökad tillgång till rättslig prövning i Turkiet. En juridisk masterutbildning inom mänskliga rättigheter har startats vid Dokuz Eylul University. Vid Selcuk University har Sida 4 (6)

5 människorättslagstiftning också integrerats i undervisningen i offentlig rätt. På sikt förväntas detta leda till fler rättstillämpare med kunskap om mänskliga rättigheter i Turkiet och en turkisk rättspraxis mer i linje med de mänskliga rättigheterna. Övriga upplysningar: Namn på bidrag: Kapacitetsutveckling inom mänskliga rättigheter: Turkey Human Rights Capacity Development Programme Plus-nummer: Avtalat belopp: SEK Ekonomiskt utfall (totalt): SEK Ekonomiskt utfall (2013): SEK. Resultat rättsområdet: Utvecklingsprogram för det turkiska rättsväsendet Samarbetet mellan Domstolsverket och turkiska Justitieministeriet, "Utvecklingsprogrammet för det turkiska rättsväsendet" har varit ett viktigt verktyg för att introducera praxis för en effektivare arbetsmetodik inom domstolarna för olika aktörer som arbetar inom rättsväsendet i Turkiet, bl a de turkiska höga domstolarna (Council of State och Court of Cassation), byråkrater från justitieministeriet, huvudåklagare, advokatsamfund, yngre domare, liksom medlemmar av det högsta rådet för domare och åklagare (High Council of Judges and Prosecutors). I 2012 års Framstegsrapport, skriver EU: "när det gäller främjande och upprätthållande av mänskliga rättigheter fortgick utbildningen av offentliga tjänstemän, domare, åklagare och poliser." Samarbetet mellan Domstolsverket och Justitieministeriet har bidragit till detta resultat på ett avgörande sätt. Följande är några av de konkreta resultat som uppnåtts inom ramen för projektet: Systerdomstolsprojektet mellan domstolen i Sincan och Helsingborgs tingsrätt syftar till att förbättra domstolspraxis i Turkiet kring våld i hemmet och ungdomsbrottslighet. Efter ett återbesök till Sincans domstol, konstaterar den svenska föredragande för Helsingborgs tingsrätt, Susanna Pålsson Helander, följande: Presentation av de åtgärder som har vidtagits vid Sincan domstolen sedan projektet startade: 1) Skapandet av Öppen Domstol, där gymnasieelever inbjuds till Sincandomstolen. De får en två timmar lång presentation av arbetet vid domstolen och har möjlighet att ställa frågor till åklagare, domare och annan personal. Sida 5 (6)

6 2) Konstruktion av receptioner/front desks i domstolsbyggnaden, vilket gör det lättare för besökarna att hitta, få information och lämna in handlingar. 3) Göra hela domstolen och webbplatsen mer tillgänglig för funktionshindrade. 4) Skapa särskilda rum för vittnen och brottsoffer, som inte vill träffa den tilltalade eller andra deltagare före rättegången. 5) Domstolen i Sincan har vidare bett borgmästaren i Sincan, Enver De- Mirel att prioritera projektet att bygga en kvinnojour. Programmet har vidare bidragit till skapandet av lagen om den turkiska Ombudsmannen, vilken ratificerades av parlamentet den 14 juni 2012, och som inrättade den första Ombudsmannainstitutionen i Turkiets historia. Alla Ombudsmännen hade per december 2012 rekryterats och institutionen började ta emot anmälningar i mars En workshop genomfördes i januari 2012 med deltagande av högt uppsatta företrädare för Justitieministeriet, parlamentet, ordförande för de högsta domstolarna, domare, åklagare, experter, liksom flera Ombudsmän, inklusive den europeiska Ombudsmannen och representanter från JO. Utfallet av workshopen hade stor inverkan på förslaget till den lag som etablerade Ombudsmannen, vilken ratificerades i juni Övriga upplysningar: Namn på bidrag: Utvecklingsprogram för det turkiska rättsväsendet Plus-nummer: Avtalat belopp: SEK Ekonomiskt utfall (totalt): SEK Ekonomiskt utfall (2013): SEK. Sida 6 (6)

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Vietnam Utbetalt belopp 2013 Antal avtalade insatser 52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK belopp 54 Strategiperiod 2009

Läs mer

PROMEMORIA 1(14) Strategirapport för Turkiet september 2010 augusti 2011 SAMMANFATTNING

PROMEMORIA 1(14) Strategirapport för Turkiet september 2010 augusti 2011 SAMMANFATTNING PROMEMORIA 1(14) Strategirapport för Turkiet september 2010 augusti 2011 SAMMANFATTNING Det svenska förmedlemsskapsstödet till Turkiet är fortsatt relevant. Stödet till rättsreformer, ökad respekt för

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Turkiet. januari 2010 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Turkiet. januari 2010 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Turkiet januari 2010 december 2013 Bilaga till regeringsbeslut UF2010/2097/EC 2010-01-21 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Turkiet 2010-2013

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Kambodja januari 2012 december 2013 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet 2012-03-08 Enheten för Asien och Oceanien Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete

Läs mer

Strategirapport för Turkiet inom ramen för Resultatstrategin för reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet 2014-20

Strategirapport för Turkiet inom ramen för Resultatstrategin för reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet 2014-20 Strategirapport för Turkiet inom ramen för Resultatstrategin för reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet 2014-20 Ärendenummer: 14/000770 Sammanfattning av måluppfyllelse och insatsportföljens

Läs mer

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikplats: Svenska ambassaden i Belgrad Praktikperioden är från 2012-09-06 till 2013-01-25 på heltid. Handledare: Torgny Svenungsson Telefon: +381 633

Läs mer

Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012

Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012 Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Under 2011 framtog Sida ett nytt och anpassad anvisningssystem

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 29.1.2015 B8-0000/2014 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om 2014

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Innehåll

Läs mer

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012 Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med Makedonien januari 2010 december 2012 Bilaga till regeringsbeslut 2010-08-12( UF2010/47609/EC ) Utfasningsstrategi för det svenska stödet till Makedonien

Läs mer

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 1(5) Miljödepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Gunilla.Blomquist@regeringskansliet.se Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 (Er beteckning: M2019/00661/S)

Läs mer

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet Promemoria 2012-02-29 Utrikesdepartementet Strategi för regionalt arbete med hiv och aids och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt arbete för homo-, bi- och transsexuella personers

Läs mer

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service

Läs mer

Strategi för utvecklingssamarbete. Turkiet

Strategi för utvecklingssamarbete. Turkiet Strategi för utvecklingssamarbete Turkiet 2005 2009 UD Strategi för utvecklingssamarbetet med Turkiet 2005-2009 1 SAMMANFATTNING Regeringen avser inleda ett program för ökade kontakter med det turkiska

Läs mer

RÄTTSLIGA FRÅGOR EUROPA EU:S PROGRAM FÖR RÄTTSLIGA FRÅGOR 2014-2020 I HELA. Rättsliga frågor

RÄTTSLIGA FRÅGOR EUROPA EU:S PROGRAM FÖR RÄTTSLIGA FRÅGOR 2014-2020 I HELA. Rättsliga frågor RÄTTSLIGA I HELA EUROPA EU:S PROGRAM FÖR RÄTTSLIGA 2014-2020 Rättsliga frågor EU-STÖD TILL ETT EUROPEISKT OMRÅDE FÖR RÄTTSLIGA Samarbete kring civil- och straffrättsliga frågor är nödvändigt för att kunna

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om samarbets- och kontrollmekanismen som antogs av rådet (allmänna frågor) den 12 december 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om samarbets- och kontrollmekanismen som antogs av rådet (allmänna frågor) den 12 december 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 12 december 2017 (OR. en) 15587/17 COVEME 9 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 12 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 15183/17 COVEME

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014 Regeringsbeslut III:5 2012-03-29 UF2012/21825/UD/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilda insatser för demokratisering och

Läs mer

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet Bilaga 1 Promemoria Utrikesdepartementet 2007-05-11 Utkast Enheten för utvecklingspolitik (UP) Enheten för exportfrämjande inre marknaden (FIM-PES) Bakgrundspromemoria till: Handlingsplan för ökad samverkan

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

Ny förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare

Ny förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare Promemoria 2010-10-07 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare Bakgrund Den 1 december 2010 träder en reform för att påskynda nyanlända

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Sida 2 (8) Hållbar upphandling

Sida 2 (8) Hållbar upphandling Sida 2 (8) Hållbar upphandling 1. Sammanfattning Sida verkar för att hållbarhetskriterier tillämpas i bilateral och multilateral biståndsfinansierad upphandling genom att belysa behovet av reformarbete

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om samarbets- och kontrollmekanismen som antogs av rådet (allmänna frågor) den 7 mars 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om samarbets- och kontrollmekanismen som antogs av rådet (allmänna frågor) den 7 mars 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 7 mars 2017 (OR. en) 7048/17 COVEME 4 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 7 mars 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 6548/17 COVEME 3 Komm. dok.

Läs mer

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 april 2017 (OR. en) 8461/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 25 april 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 7875/17 + ADD 1 Komm. dok. nr:

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM112. Ny partnerskapsram med tredjeländer. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM112. Ny partnerskapsram med tredjeländer. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Ny partnerskapsram med tredjeländer Justitiedepartementet 2016-07-15 Dokumentbeteckning KOM (2016) 385 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska

Läs mer

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden 2016-2022 Inriktning Syftet med verksamheten inom ramen för strategin är att arbeta för ett livskraftigt och pluralistiskt

Läs mer

Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Serbien

Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Serbien September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Serbien 2009-2013 Utbetalt belopp 20,8 MSEK Årligt allokerat 115 MSEK 2013 belopp Antal avtalade 28 Strategiperiod

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2016-11-01 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning.

Läs mer

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner Inledning 1. Styrelsen för International Union of Local Authorities (IULA), kommunernas världsomspännande organisation, som sammanträdde i Zimbabwe, november

Läs mer

Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet

Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet Resultatstrategi för Sveriges reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet 2014 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Kommittédirektiv Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan Dir. 2015:79 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera Sveriges samlade engagemang

Läs mer

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet 2018-04-26 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Myndigheters organisering för utvärdering inom vård och omsorg i en komplex värld. Vårdanalys Cecilia Stenbjörn, Stockholm, 20 oktober 2017

Myndigheters organisering för utvärdering inom vård och omsorg i en komplex värld. Vårdanalys Cecilia Stenbjörn, Stockholm, 20 oktober 2017 Myndigheters organisering för utvärdering inom vård och omsorg i en komplex värld Vårdanalys Cecilia Stenbjörn, Stockholm, 20 oktober 2017 Agenda MYNDIGHETENS ROLL, UPPDRAG OCH ARBETSSÄTT UTMANINGAR ATT

Läs mer

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Myanmar 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.024 Resultatstrategi

Läs mer

En arvsfond i takt med tiden En översyn av regelverket kring Allmänna Arvsfonden (SOU 2018:70) Dnr S2018/04805/FST

En arvsfond i takt med tiden En översyn av regelverket kring Allmänna Arvsfonden (SOU 2018:70) Dnr S2018/04805/FST _ Riksförbundet för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning Beskyddare: Hennes Majestät Drottningen Örebro 2019-03-14 YTTRANDE Dnr 2019-01 AG/JH Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33

Läs mer

Bedömning av strategigenomförande och resultat

Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Strategirapport för Moldavien Utbetalt belopp 2013 32 MSEK Årligt allokerat 120 MSEK belopp Antal avtalade 24 Strategiperiod

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om EU:s strategi för Centralasien som antogs av rådet den 19 juni 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om EU:s strategi för Centralasien som antogs av rådet den 19 juni 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 19 juni 2017 (OR. en) 10387/17 COEST 142 CFSP/PESC 556 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 19 juni 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 9911/17

Läs mer

Nollbasmätning ÖK % 26. Mitt juridiska kön är: Ange i vilken grad du instämmer i följande påståenden:

Nollbasmätning ÖK % 26. Mitt juridiska kön är: Ange i vilken grad du instämmer i följande påståenden: Nollbasmätning ÖK DAGAR KVAR DAGAR AKTIV SVAR ANTAL SVAR % SLUTFÖRDA 0 58 33 61% 26 Mitt juridiska kön är: 10 8 Kvinna Man 1 Kvinna 17 (51.52 %) 2 Man 16 (48.48 %) Svar 33 Ange i vilken grad du instämmer

Läs mer

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling)

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Kommenterad dagordning Ministerrådet Enheten för Europeiska unionen Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) den 26 oktober 2015 Biståndsministrarnas

Läs mer

Svenska Röda Korsets yttrande över departementspromemorian Långsiktigt stöd till det civila samhället Ds 2018:13

Svenska Röda Korsets yttrande över departementspromemorian Långsiktigt stöd till det civila samhället Ds 2018:13 Stockholm, den 27 augusti 2018 Ku2018/01074/D Till: Kulturdepartementet ku.remissvar@regeringskansliet.se Svenska Röda Korsets yttrande över departementspromemorian Långsiktigt stöd till det civila samhället

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.12.2011 SEK(2011) 1479 slutlig ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS

Läs mer

Kommittédirektiv. Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning. Dir. 2018:19. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018

Kommittédirektiv. Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning. Dir. 2018:19. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018 Kommittédirektiv Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning Dir. 2018:19 Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska se över demokrativillkoren i statsbidragsförordningar

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM54. Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM54. Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism Regeringskansliet Faktapromemoria Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism Justitiedepartementet 2014-02-18 Dokumentbeteckning KOM (2013) 941 slutlig MEDDELANDE

Läs mer

9101/16 /ss 1 DG C 1

9101/16 /ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 23 maj 2016 (OR. fr) 9101/16 COAFR 136 CFSP/PESC 402 RELEX 410 COHOM 52 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 23 maj 2016 till: Delegationerna Föreg.

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2015-12-16 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-05-15 UF2014/32089/UD/FMR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för särskilda insatser för mänskliga

Läs mer

Årligt allokerat belopp. consultants) Bedömning av strategigenomförande och resultat

Årligt allokerat belopp. consultants) Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Strategin för utvecklingssamarbetet med Albanien Utbetalt belopp 2013 Antal avtalade insatser Utkast 30 okt 2013 29

Läs mer

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete 2015 Europaåret för utvecklingssamarbete vår värld vår värdighet vår framtid 1 2015 är ett avgörande år för det globala utvecklings samarbetet. Millenniemålen från 2000 ska uppnås och nya globala utvecklingsmål

Läs mer

Europarådets konvention om åtgärder mot människohandel

Europarådets konvention om åtgärder mot människohandel Europarådets konvention om åtgärder mot människohandel Övervakningsmekanism Vad är konventionens syften? Europarådets konvention om åtgärder mot människohandel, som trädde i kraft den 1 februari 2008,

Läs mer

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Bilaga En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle MFD:s förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Myndigheten för delaktighet Myndigheten

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

KREATIVA EUROPA ( ) Delprogrammet Kultur. Inbjudan att lämna förslag:

KREATIVA EUROPA ( ) Delprogrammet Kultur. Inbjudan att lämna förslag: KREATIVA EUROPA (2014 2020) Delprogrammet Kultur Inbjudan att lämna förslag: Inbjudan att lämna förslag Eacea 34/2018: Stöd till europeiska samarbetsprojekt 2019 VARNING: Denna inbjudan att lämna förslag

Läs mer

Utskottet för rättsliga frågor Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män ARBETSDOKUMENT

Utskottet för rättsliga frågor Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män ARBETSDOKUMENT EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 3.6.2013 ARBETSDOKUMENT om förslaget till Europaparlamentets och rådets

Läs mer

12759/18 mm/ub 1 RELEX.1.B

12759/18 mm/ub 1 RELEX.1.B Europeiska unionens råd Luxemburg den 15 oktober 2018 (OR. fr) 12759/18 LÄGESRAPPORT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna Centralafrikanska republiken Rådets slutsatser (den 15

Läs mer

Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer Bilaga till regeringsbeslut 2018-03-08 (UD2018/04249/FMR) Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016-2020 1. Inriktning Demokratistödet genom svenska partianknutna

Läs mer

13200/17 ee/chs 1 DGD 2C

13200/17 ee/chs 1 DGD 2C Europeiska unionens råd Bryssel den 13 oktober 2017 (OR. en) 13200/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 12 oktober 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 12913/17 Ärende: FREMP 113

Läs mer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 Strategi fo r sa rskilt demokratisto d genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 1. Inriktning Demokratistödet

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur för budgetåret 2015 med genomförandeorganets svar

RAPPORT. om årsredovisningen för Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur för budgetåret 2015 med genomförandeorganets svar 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/51 RAPPORT om årsredovisningen för Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur för budgetåret 2015 med genomförandeorganets

Läs mer

1. Allmänna synpunkter och slutsatser

1. Allmänna synpunkter och slutsatser 2016-06-27 Svar på remiss av regeringens skrivelsen Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Ambassaden i har mottagit förslaget till nytt Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 30.9.2013 2013/0110(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet

Läs mer

Samhällsorientering på modersmål Kursplan

Samhällsorientering på modersmål Kursplan Samhällsorientering på modersmål Kursplan Syfte Det övergripande målet med samhällsorienteringen (SFS 2010:1138) är att deltagarna ska inhämta och utveckla kunskap om: - de mänskliga rättigheterna och

Läs mer

INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S14/2018. Främjande av EU:s värden genom idrottsinitiativ på kommunal nivå

INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S14/2018. Främjande av EU:s värden genom idrottsinitiativ på kommunal nivå INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S14/2018 Främjande av EU:s värden genom idrottsinitiativ på kommunal nivå Syftet med denna inbjudan är att genomföra den förberedande åtgärden Främjande av europeiska värderingar

Läs mer

Metoder och kriterier för att välja ut projekt

Metoder och kriterier för att välja ut projekt 1 (8) Metoder och kriterier för att välja ut projekt Interreg Nord 2014-2020 2 (8) 1. Inledning Enligt förordning (EU) nr 1303/2013, art 110(2)(a) är det är Övervakningskommitténs uppgift att anta urvalskriterier

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet (Enisa) för budgetåret 2016 med byråns svar

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet (Enisa) för budgetåret 2016 med byråns svar C 417/160 SV Europeiska unionens officiella tidning 6.12.2017 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet (Enisa) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

RAPPORT (2017/C 417/09)

RAPPORT (2017/C 417/09) 6.12.2017 SV Europeiska unionens officiella tidning C 417/63 RAPPORT om årsredovisningen för Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur (Eacea) för budgetåret 2016 med genomförandeorganets

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015. Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015. Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen Innehåll FÖRORD... 2 ÖVERGRIPANDE OCH LÅNGSIKTIGA UPPDRAG... 3 MÅLGRUPPER... 4 VERKSAMHET I SVERIGE... 5 ARBETET I ARBETSGRUPPERNA...

Läs mer

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Rnr 99.15 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag har bestått av fyra delar.

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR. Dokument som åtföljer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR. Dokument som åtföljer EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 10.1.2008 SEK(2008) 24 ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR Dokument som åtföljer rapporten om konsekvensanalysen av förslag för att modernisera

Läs mer

Dagordningspunkt: Gemensamma kommittén 1

Dagordningspunkt: Gemensamma kommittén 1 RIF, Gemensamma kommittén dp. 1 b Rådspromemoria 2015-06-04 Justitiedepartementet Enheten för migrations- och asylpolitik Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 15 16 juni 2015 Dagordningspunkt:

Läs mer

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305.

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305. 29 EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 15 och 16 juni 2001 31 Bilaga I Uttalande om förebyggande av spridning av ballistiska missiler... s. 33 Bilaga II Uttalande om f.d. jugoslaviska

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-07 HSN 1311-1216 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Söderlund 2013-12-11, p 10 Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Läs mer

)XXHIQSOVEXMSGL VÇXXMKLIXWTIVWTIOXMZMWZIRWOX YXZIGOPMRKWWEQEVFIXI rzehhixçvsglzehhixjåvj VOSRWIOZIRWIV 7ITXIQFIV 9XVMOIWHITEVXIQIRXIX 78=6)07)2*Ó6-28)62%8-32)008 98:)'/0-2+77%1%6&)8) %ZHIPRMRKIRJ VHIQSOVEXMSGLWSGMEPYXZIGOPMRK

Läs mer

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Tjänsteskrivelse 1 (4) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Budgetutskottet BUDGETFÖRFARANDENA 2002-2003 ARBETSDOKUMENT. om Life III (2000-2004) det finansiella instrumentet för miljön

EUROPAPARLAMENTET. Budgetutskottet BUDGETFÖRFARANDENA 2002-2003 ARBETSDOKUMENT. om Life III (2000-2004) det finansiella instrumentet för miljön EUROPAPARLAMENTET 1999 utskottet BUDGETFÖRFARANDENA -2003 2 maj ARBETSDOKUMENT om Life III (2000-) det finansiella instrumentet för miljön utskottet Föredragande: Göran Färm och Guido Podestà DT\454851.doc

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.9.2011 KOM(2011) 537 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN Utvärdering

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska jämställdhetsinstitutet för budgetåret 2015 med institutets svar (2016/C 449/19)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska jämställdhetsinstitutet för budgetåret 2015 med institutets svar (2016/C 449/19) C 449/102 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska jämställdhetsinstitutet för budgetåret 2015 med institutets svar (2016/C 449/19) INLEDNING 1. Europeiska

Läs mer

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA"

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA 106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014 RESOL-V-012 RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA" Rue Belliard/Belliardstraat 101 1040 Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIË Tfn +32 22822211

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM120. Ramprogram för EU:s byrå för grundläggande rättigheter Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM120. Ramprogram för EU:s byrå för grundläggande rättigheter Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Ramprogram för EU:s byrå för grundläggande rättigheter 2018-2022 Kulturdepartementet 2016-08-23 Dokumentbeteckning KOM (2016) 442 Förslag till rådets beslut om inrättande

Läs mer

Inledning. En tydlig strategi

Inledning. En tydlig strategi Inledning Domstolarna 1 bedriver en omfattande och komplex verksamhet som är en av grundpelarna i Sveriges demokrati. Domstolsverkets uppgift är att ge administrativt stöd och service åt domstolarna för

Läs mer

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande.

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande. PM 2016:209 RVI+IX (Dnr 110-1564/2016) En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Remiss

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-08-21 UF2014/52305/UD/MU 2014-08-21 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 1. Förväntade

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska Unionens Byrå för Grundläggande Rättigheter för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/38)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska Unionens Byrå för Grundläggande Rättigheter för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/38) 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/203 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska Unionens Byrå för Grundläggande Rättigheter för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/38)

Läs mer

Handlingsplan för ett integrerat samhälle

Handlingsplan för ett integrerat samhälle 25 maj 2016 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Mål och syfte med handlingsplanen... 5 1.2 Avgränsning... 5 2 För ett integrerat samhälle Centrala områden 6 2.1 Värderingar och attityder... 6 2.2 Utbildning, språk

Läs mer

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma Centerkvinnornas internationella strategi Antagen på 2009 års förbundsstämma Varför har Centerkvinnorna ett internationellt arbete? Det övergripande målet med Centerkvinnornas internationella arbete är

Läs mer

GRANSKNING AV KONVENTIONSSTATERNAS RAPPORTER LÄMNADE I ENLIGHET MED ARTIKEL 40 I KONVENTIONEN. Slutsatser av kommittén för mänskliga rättigheter

GRANSKNING AV KONVENTIONSSTATERNAS RAPPORTER LÄMNADE I ENLIGHET MED ARTIKEL 40 I KONVENTIONEN. Slutsatser av kommittén för mänskliga rättigheter CCPR/C/FIN/CO/6 24.7.2013 Originalspråk: engelska Kommittén för mänskliga rättigheter 108:e sessionen Genève, 8 26 juli 2013 GRANSKNING AV KONVENTIONSSTATERNAS RAPPORTER LÄMNADE I ENLIGHET MED ARTIKEL

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 23.11.2016 JOIN(2016) 56 final 2016/0373 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på

Läs mer

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 2019 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 För mer info: www.tco.se/var-politik/eu/tcos-plattform-infor-valet-till-europaparlamentet-2019 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 22.9.2016 JOIN(2016) 45 final 2016/0299 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande,

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne OMSLAGSBILD: GUSTAF EMANUELSSON/FOLIO Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne 1 ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN Som första region i Sverige undertecknade

Läs mer

EQUALITY PAYS OFF (Jämställdhet lönar sig) WORKSHOP

EQUALITY PAYS OFF (Jämställdhet lönar sig) WORKSHOP EQUALITY PAYS OFF (Jämställdhet lönar sig) WORKSHOP Fånga upp och behålla kvinnlig toppkompetens Datum: 8 oktober 2013 Plats: Elite Palace Hotel Sankt Eriksgatan 115 11343 Stockholm VARFÖR DELTA? Sex skäl

Läs mer

Anvisningar gällande de utvecklingspolitiska prioriteringarna, rättighetsperspektivet och definition av målgrupper

Anvisningar gällande de utvecklingspolitiska prioriteringarna, rättighetsperspektivet och definition av målgrupper Anvisningar gällande de utvecklingspolitiska prioriteringarna, rättighetsperspektivet och definition av målgrupper Prioritetsområde I: KVINNORS OCH FLICKORS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER HAR FÖRBÄTTRATS Projektet/programmet

Läs mer

Strategirapport för KINA september 2011 september 2012

Strategirapport för KINA september 2011 september 2012 Strategirapport för KINA september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Sida bedömer att det selektiva samarbetet med Kina genomförs i enlighet med strategin. Samtliga insatser som inletts under tidigare

Läs mer

Löneavtal 00. Bilaga 1 till ÖLA Grundläggande principer för lönesättningen

Löneavtal 00. Bilaga 1 till ÖLA Grundläggande principer för lönesättningen Bilaga 1 till ÖLA 00 Löneavtal 00 1 Grundläggande principer för lönesättningen Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen. Lönebildning och lönesättning ska bidra till

Läs mer