Versionsnyheter Energiuppföljning 1.47

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Versionsnyheter Energiuppföljning 1.47"

Transkript

1 Versionsnyheter Energiuppföljning 1.47 I den här versionen av Energiuppföljning har vi lagt fokus på prestanda och att ge användaren information vid rapportuttag. Man kan nu tydligt få indikation på om man till exempel saknar graddagar eller areor för de rapporter där det är väsentligt att de finns. Information och status visas som två flikar under respektive rapport. Vidare har vi utökat månadsrapporten med kolumner som visar DeltaT (för rapporter som visar fjärrvärme och fjärrkyla) samt även lagt till en kolumn i månadsrapporten som visar det nyckeltal man eventuellt valt i rapporten. Det går också numera att koppla undermätare till huvudmätare som sitter på annan byggnad eller fastighet och vi har i den funktionen möjliggjort fritextsökning av fastighet, byggnad och mätare. Ännu en efterfrågad funktion vi infört är att kunna skriva ut rapporter för flera fastigheter samtidigt med funktionen Serieutskrift. Fokus har även varit att rätta ett flertal felaktigheter som nu kommer göra produkten mer stabil och lättarbetad. På följande sidor kan ni i detalj läsa om vilka förändringar och förbättringar som är gjorda. Vi har på nästa sida beskrivit de viktigaste förändringar som påverkar er som kund följt av alla ändringar som är gjorda.

2 Viktiga förändringar Övergång från förbrukningsavläsning till mätarställningar Vid övergång ifrån att läsa av förbrukningar på en mätare till att läsa av mätarställningen krävs att man anger en startmätarställning så att systemet skall kunna räkna ut förbrukningen. I det fall då den sista förbrukningsavläsningen är gjord före månadsskiftet så kommer den framräknade tidskorrigerade förbrukningen att innehålla en preliminär del för de sista dagarna i månaden. När man sedan matar in den första mätarställningen (med sin startmätarställning) så ska den preliminära förbrukningen i föregående period bytas ut mot verklig förbrukning från denna period. Detta misslyckades i tidigare versioner eftersom programmet inte riktigt klarade av att hantera denna typ av övergång. Detta fick till följd att den totala tidskorrigerade förbrukningen för perioderna kunde skilja sig något. Vad innebär ovanstående rättning för er som kund? Metoden för uträkning av förbrukningar är nu rättad men kommer inte att slå igenom på framräknade förbrukningar förrän en omräkning av avläsningarna har gjorts. Vid omräkning av mätaren kommer de tidskorrigerade förbrukningarna för just dessa avläsningar att ändras något (skillnaden mellan den preliminära förbrukningen för de sista dagarna och den verkliga slutgiltiga förbrukningen). Hur skillnaderna slår är beroende på hur många dagar före månadsskiftet förbrukningsavläsningen är gjord samt hur stor skillnaden i förbrukningsprofil är mellan de båda månaderna. Klimatkorrigering med varmvattengraddagar Vid klimatkorrigering med varmvattengraddagar (vvgd) är det möjligt att det finns lagrade specifika varmvattengraddagar för mätpunkter (från konverteringen från Ess200). Om en mätare har specifika vvgd så ska de ersätta generella vvgd vid beräkningar. Detta har i tidigare versioner misslyckats när de specifika vvgd när giltighetsdatumet varit satt tillsvidare vilket har medfört att de generella vvgd (90) valts istället. Detta fick till följd att den klimatkorrigerade förbrukningen inte blivit som väntat. Vad innebär ovanstående rättning för er som kund? Metoden för uthämtning av specifika vvgd är åtgärdad men korrekta klimatkorrigerade förbrukningar kommer inte att slå igenom förrän omräkning av berörda mätare gjorts. Problemet uppstår enbart om man använder vvgd som klimatkorrigeringsmodell och man har specifika vvgd lagrade på mätarna. Hur stora avvikelserna är beror på skillnaden mellan de specifika vvgd och de generella på 90. Vid måttliga skillnader på vvgd ligger avvikelsen inom någon enstaka %. Normalårskorrigering av timmesvärden (service release ) I tidigare version fanns det ett problem som gjorde att timmesvärden inte normalårskorrigerades. Detta är nu rättat. Vad innebär ovanstående rättning för er som kund? Om man har timmesimport på värmemätare (mätare som normalårskorrigeras) så kommer dessa nu att korrigeras korrekt. Detta kommer göras efter en omräkning av dessa värden.

3 Energiuppföljning Versionsnyheter Klimatkorrigering med varmvattengraddagar hanterar inte specifika varmvattengraddagar korrekt när de är tidsstämplade tillsvidare Uthämtning av specifika varmvattengraddagar tar nu hänsyn till om tidsstämplingen är satt tillsvidare. Klimatkorrigerade förbrukningar med specifika varmvattengraddagar kommer att förändras något efter omräkning Information vid rapportuttag Vad som visas i informationsfliken längst ner i månadsrapport, årsrapport, timmesrapport, effektsignatur och nyckeltalsanalys är nu förbättrat. Informationsfliken visar valen man gjort i menyn längst upp Visa vald nämnares värde i tabellen för månadsrapport (bara för valt rapportår) Kolumn med nämnarvärden införd i månadsrapporten Lång väntetid när man expanderar en sökordning då man kör med utökad behörighet. Programmet är nu optimerat så det går snabbt att visa fastigheterna i objektsträdet även då man har funktionen Utökad behörighet påslagen Delta T på fjärrvärmerapport och fjärrkylarapport Värde för dt samt Q/W visas för fjärrvärme och fjärrkyla i månadsrapportens tabell En huvudmätares kostnad skall kunna jämföras med faktura (alltså visa kostnaden för förbrukningen utan avdraget) Följande regler gäller: Mätarnivå - Om man står direkt på en huvudmätare i trädet/sökordningen så visas den totala kostnaden för mätaren och inga avdrag görs för undermätare som är kopplade. - Om man står på en undermätare redovisas den fasta kostnaden där den fasta kostnaden är fördelad efter undermätarens andel av den totala förbrukningen. Övriga nivåer - Huvudmätarens kostnad innehåller fasta kostnader, fördelade utifrån andel av total förbrukning och kostnaden för den rörliga delen där man gjort avdrag för undermätarnas förbrukning. - Undermätarens kostnad beräknas med den fasta kostnaden fördelade utefter undermätarens del av den totala förbrukningen, och förbrukningen på undermätaren används till att beräkna den rörliga delen av kostnaden. Tariffer - Undermätare SKA inte kopplas till några leverantörer, undermätaren "ärver" de leverantörer som är kopplade till huvudmätaren. - Eventuella leverantörer kopplade till undermätaren används ej Historiska avläsningsgriddet - verifiera funktioner *Ordningen på kolumnerna kan man nu bestämma. Antingen valt visningsalternativ eller enligt avläsningsordning. På alla nivåer i trädet visas så många celler som ryms då man laddar rapporten. Pilar finns nu ovanför datumfälten för att gå uppåt och nedåt i "klumpen" av hämtade avläsningsperioder Griddet visar numera alla mätare som finns under mätarplatsen. Markören "hoppade" tidigare då man angav datum och råkade röra musen samtidigt Visa kostnadsrapport på räkneverksnivå (idag visas en varning att rapporten inte kan visas för mätarverk)..

4 Nu visas kostnadsrapporten även på mätarverk. Obs: när man visar kostnader på mätarverk visas mätarens totala fasta kostnad + verkets rörliga kostnad, vill man bara se den rörliga kostnaden måste man välja "Rörlig kostnad" i rapportinställningen Objektsträd - inför informationsruta (tooltip) på mätarverk som visar förbrukningsslag Egna rapportformler för kostnadsrapporter för att klara fjärrvärme och flöde Dialogen Rapporter som nås via Grunddata -> Förbrukningsslag -> Rapporter är utökad med flikar som gör att man skapar olika rapporter beroende på om de används för att titta på förbrukningar, kostnader eller miljö. Detta möjliggör till exempel att man tar med flöde vid uttag av värmerapporter då man tittar på kostnader. Om ingen formel finns för kostnad vid uthämtning så returneras förbrukningsformeln Omräkning av beräkningsmätare bör ske per automatik när något ändras Beräkningsmätare räknas numera om direkt när refererande mätares förbrukning räknas om Beräkningsmätare som refererar till beräkningsmätare ska inte tillåtas Man kan inte skapa beräkningsmätare som refererar till andra beräkningsmätare Undermätare med avdrag - huvudmätare kan finnas på vilken fastighet som helst Numera kan man välja att koppla en undermätare till en mätare som sitter på annan fastighet eller byggnad Status vid rapportuttag över saknade nämnare och graddagar Numera visas rapportens status i flikar längst ner i månadsrapport, årsrapport, nyckeltalsanalys. Följande statusar hanteras: * Förbrukningar till beräkningsmätare vars formel refererar till mätare med ogiltiga förbrukningar * Förbrukningar till beräkningsmätare vars formel refererar till mätare som saknar förbrukningar * Beräkningsmätare som har ogiltig formel * Förbrukningar på huvudmätare med undermätare där undermätares förbrukning är ogiltig * Mätare som saknar vald nämnare * Saknade graddagar vilket medför att klimatkorrigerade förbrukningar inte kunnat beräknas * Mätare som saknar varmvattenandelar vilket medför att klimatkorrigerade förbrukningar inte kunnat beräknas Serieutskrift. Serieutskrift infört för rapporttyperna år, månad, timma, effektsignatur samt kombination Nyckeltalsanalys - ange i tabell och uppe i menyn vilken period nyckeltalet avser Informationstext "Medelvärde för period1 - period2" införd i diagrammets tooltip samt i tabellrubriken Omräkning av förbrukningar vid rapportuttag. Vid rapportuttag varnas användaren om rapporten innehåller värden som är flaggade för omräkning. Användaren ges möjlighet att direkt räkna om dessa värden innan rapporten presenteras. I normalfall skall det inte finnas avläsningar som behöver räknas om men det kan uppstå då exempelvis importer körs Nyskapad fastighet behöver man behörighet till direkt (använder utökad behörighet) Om en användare skapar en fastighet får denne användare direkt behörighet till fastigheten Möjligt att få ut visningsnamn på objekt/fastighet/byggnad som baseras på användarens val Visningsnamn för fastigheter, byggnader och objekt går numera att ställa in både som systeminställning (gäller alla användare) och användarinställning (gäller inloggad användare). Dessa visningsnamn används på alla ställen i Energiuppföljning, EnergiWebben och mätaravläsningsappen där begreppen finns Budget - "snabbfunktion" i tariffdialogen för skapa tariff med priser för kommande år Snabbfunktion finns numera föra att skapa tariff med priser för kommande år Visa 8 rapporter på webben Det går numera att visa 8 st rapporter i Energiwebben Summering av årets förbrukningar i Energiwebben Summarad finns nu i tabellerna i Energiwebben.

5 Programrättningar Timvisa avläsningar klimatkorrigeras inte när de summeras till månadsförbrukningar Felaktigt uthämtning av klimatort vid klimatkorrigering från timförbrukningar är åtgärdad. Omräkning av timmesvärden krävs Grunddata Energiskatt: Felaktiga kontroller av maxlängd på namn och kommentar, vilket ger en krasch. Maxlängd på Namn är nu 128 och kommentaren Grunddata Miljövariabler: Listan med enhet till en miljövariabel ska inte gå att skrivas i, det ska bara var en lista att välja ur Åtgärdad Grunddata Leverantör: Borttag av flera tariffräkneverk efter varann ger fel "Object reference not set to an instance of an object" Efter att man tagit bort ett tariffräkneverk så väljer programmet automatiskt nästa tariffräkneverk så att det kan raderas. Om det inte finn några fler tariffräkneverk så gråas knappen för att ta bort räkneverken Miljövärden för olja, pellets och gas beräknas inte korrekt, omräkning från basenhet (MWh) till förbrukningsslagsenhet utförs inte. Felet är åtgärdat Dokumentarkiv - Felmeddelande när dokumentarkivets sökväg inte hittas (då man valt att hämta via webbtjänst). När man angett felaktig sökväg till dokumentarkivet och valt att 'Hämta filer via webbtjänst' fick man tidigare ett felmeddelande som inte gav mycket information. Ett bättre felmeddelande visas numera Kontrollistor finns inte som funktion. Kontrollistor går numera att behörighetsstyra Avläsningar: Stänger ett räkneverk på dubbelmätare. Mätaren tror det är mätarbyte.. Det ska numera inte vara möjlgit att mata in avläsningar på ett räkneverk som är stängt (efter stängningsdatum) Pris på olja räknar inte korrekt Behörigheter: Behörighet på sökordning läggs till för användaren utan att man bockar för 'Läs'. Användaren får numera bara rättigheten Läs eller Ändra för en sökordning om man aktivt väljer detta Flik Avläsningar - Ändra datum eller avläsning på avläsning innan mätarbyte ger fel förbrukning Avläsningshistorik fliken - Undermätare utan avdrag visas inte. Åtgärdad Behörigheter: Användare kan redigera värdenycklar via trädet trots att behörighet saknas. Det går numera inte att redigera en värdenyckel via trädet om man saknar behörighet att redigera värdenycklar Verktyget Räkna om förbrukningar - Krasch vid inaktuella förbrukningsvärden Om man kopplat på engelska språket på en befintlig databas/kund så kan man inte logga in på energiwebben med en engelsk användare Felhantering saknas i Avläsningshistorik. Tydligare felmeddelande då avläsning ej kan sparas Byt förbrukningsslag --> krasch då postadress saknas.

6 Ifall man angett nummer och postadress som visningsalternativ (systeminställningar) så klarade inte dialogen 'Byt förbrukningsslag' av att visa något när postadressen för fastigheter var tom. Det är nu åtgärdat Trädet: Fel vid ändring på mätare och OK -> Nästa Kostnader: Om man döper om standardleverantören för El får man felmeddelande Målvärden: Om ett av ingående förbrukningsskalagen i en rapport inte är klimatkoriigerad väljs fördelningsprofilen lika utan en varning Import av månadsvisa avläsningar uppdateras inte korrekt. En felaktig kontroll av låsta avläsningar vid uppdatering är åtgärdad Konvertering: Formelmätare med kommentarsrader kan inte konverteras. Kommentarsrader som börjar med # rensas nu bort helt ur formlerna Timmesimport - skriv ut version på EnergiuppföljningImport i loggen. Programversionen skrivs nu ut i filerna för både status och fellog för alla varianter av importer Konvertering: Glesa mätarställningsavläsningar fördelas automatiskt efter upplåsning. Konverteringsprogrammet har nu en inställning som styr hur glesa avläsningar ska fördelas efter en ebentuell upplåsning i VE. Om man väljer att glesa avläsningar inte ska fördelas i VE efter upplåsning så kommer konverteringsprogrammet att lägga in en förbrukningsavläsning direkt för mätarställningsavläsningen i slutet av luckan. Denna förbrukning får värdet 0. Denna förbrukningsavläsning gör att ingen fördelning kommer att genomföras i VE efter upplåsning. Vill man i ett senare skede ändå göra en fördelning så måste denna förbrukningsavläsning raderas Konvertering: Valbar hantering av ogiltiga avläsningsdatum. Via inställningarna kan man nu välja mellan följande varianter att hantera ogiltiga avläsningsdatum. 1. Rätta felaktiga avläsningsdatum till att passa perioden och sedan spara dessa (som tidigare) 2. Konvertera enbart avläsningar med giltiga avläsningsdatum. Felaktiga avläsningsdatum loggas. 3. Om vi hittar några ogiltiga avläsningsdatum så konverteras inga avläsningar och förbrukningar alls. Felaktiga avläsningsdatum loggas Kombinationsrapport - Utskrift standardskrivare ger Exception. Val av utskrift låter användaren välja skrivare och inställningar innan utskriften påbörjas Egenskapsdialogen Nämnare - felaktigt datumformat?. Man får numera inte felmeddelande då man öppnar dialogen för nämnare Konvertering: Import av påfyllningar saknas. Det finn nu en ny ställbar punkt för konvertering påfyllningar till pejlingsmätare Omräkning av pejlingsförbrukningar tar inte hänsyn till mätarkonstanten Timmesavläsningar försvinner om man lägger in ett "historiskt" mätarbyte. Inga timmesavläsningar försvinner Avläsningar / förbrukningar låses upp om mätarbyte genomförs för låsta värden. Efter genomfört mätarbyte ska de tidigare låsta avläsningarna fortsatt vara ej redigeringsbara i avläsningsgriddet Konvertering: Avläsningar med mätarbyten där slutavläsningen har slagit runt markeras inte som att den har slagit runt (ver wsf ) Målvärden: Sparmål försvinner fast man inte tar bort dem när man tar bort andra sparmål Konvertering: Mätarformler med fler än 9 ingående mätare får skräptecken och felaktiga mätare i den nya formeln. (ver wsf ).

7 13647 Målvärde och fördela sparmål efter klimat och med varmvattenandelar Målvärde: Om man har sparmål av olika förbrukningsslag så översätts hela listan en och samma enhet vilket inte alltid är önskvärt Målvärde: Det smäller när man försöker ta bort sista sparmålet i listan Målvärden, det går att markera flera sparmål men endast ett går att ta bort Fältet "Ändrad av" dyker inte upp som det borde in Rapportgeneratorn på "Avläsning", inga fält från F_FASTOVR finns med att välja på fastighet. Fältet "Ändrad av" ska finnas att välja på Avläsningar Fälkten Totalarea och Förvaltningsområde ska finnas att välja på Fastighet Inmatningsperiod matchar inte räkneverkens Fr.o.m-T.o.m --> Krasch (ver -). Fliken Avläsningshistorik tillåter numera enbart inmatning under räkneverkens levnadsperiod Egenskaper mätare: Krascher och konstigheter Grunddata->Mätare->Mätarmallar: Krasch och konstigheter Energiwebb visar inte rapport om mätare sitter på byggnad (ver wsf ) Ny mätare - undermätare utan avdrag ska kunna väljas direkt. Vid skapande av ny mätare går det numera att direkt välja 'Undermätare utan avdrag' direkt. För att välja 'Undermätare MED avdrag' och därmed huvudmätare så måste man först SPARA den nya mätaren en gång. Annars vet systemet inte vilka huvudmätare som skall läsas upp i dropdown-rutan (de som visas är de med samma förbrukningsslag som den mätare som skapas) Schemalagda tjänster: Kontroll av saknade avläsningar rapporterar fel om mätaren har mätarbyten (ver wsf ) Schemalagda tjänster: Kan inte sätta högre avvikelsegräns än 100% vid rimlighetskontroll (ver wsf ) Konvertering: Mätarställningar i ESS som slagit runt markeras inte för det vid konvertering till VE. Ger fel förbrukning vid omräkning i VE Kostnader: Kostnadsrapporten på månad räknar inte rätt när momsen slås på (ver wsf ) Kan inte spara avläsning då det är väldigt stora siffror Utskrift av avläsningsunderlag ska sidbryta vid varje fastighet (ver web ). Inställning i web.config; det finns två flaggor som man kan slå av/på <!-- Ska utskrifter av avläsningsunderlag skrivas ut enligt ronderingsordning eller ej --> <add key="printinreadingorder" value="false" /> <!-- Ska en sidbrytning läggas in före varje fastighet vid utskrift av avläsningsunderlag--> <add key="printinsertpagebreakperrealestate" value="true" /> Avrundingsproblematik kan ge väldigt stora tal vilket ger konstigheter i webben. DIff/År i EnergiWebben visar numera "-" om värdet är > 1000 % eller < -1000%

8 13542 Förväntad förbrukning borde beräknas utifrån normalårsvärden och inte avläsningskorrigerade värden. Den förväntade förbrukningen beräknas nu utifrån fjolårets normalförbrukningar. Vädrets inverkan i föregående år kommer därför inte att påverka resultatet Diff/period i månadsrapport kan få extremt stora värden (ver wsf ). Redovisningen av diff-värden i månadsrapportens tabell genomgår nu en rimlighetskontroll innan de skrivs ut. Kontrollen innebär att differenser större än 1000% anses orimliga och kommer därför inte att tas med. Orimliga differenser redovisas nu som "---" i tabellen Schemalagd tjänst: Avvikande avläsningar - texten i mailet som skickas är oläsbart (saknas tab och radbrytningar) (ver notify ). Texten är nu formaterad med tab och radbrytning Avläsningar, räkneverk med startdatum/stoppdatum på olika positioner visas som mätarbyte (ver wsf ).. Det ska inte se ut som ett mätarbyte i avläsnings-griddet när det räkneverket på position 2 börjar gälla Schemalagda tjänster, när systemet kör en schemalagd tjänst med intervallet månadsvis beräknas nästa startdatum felaktigt (typ vissa månader hoppas över eller att datumet alltid blir den första i månaden) (ver wsf ). Felet är åtgärdat Ta bort en fördelad mätare och alla mätare som har med denna att göra tas alla bort utan varning! (ver ve ). Varning visas numera när man försöker ta bort en fördelning. Borttagning måste göras via egenskapsdialogen på mätaren Vikariefunktion behöver fungera i VE och EnergiWebben (ver db x.46) Koppla avläsare till mätpunkt - sätt som default att visa kopplade mätpunkter. Det som visas vid uppstart av dialogen Koppla avläsare till mätpunkt är "Visa mätare kopplade till vald avläsare" Avläsningar (historiska griddet) - går ej att mata in avläsningar för peilad mätare (ver wsf ). Det går nu att mata in avläsning på peilad mätare (som normalt är lägre än föregående mätarställning) utan att felmeddelande visas Schemalagda tjänster, när man skapar en ny schemalagd tjänst med intervallet månadsvisdatum sparas tjänsten felaktigt med alla datum minus ett (dvs om man angett den 4:e sparas det som den 3:e) (ver ve ). Felet är åtgärdat Grundata rapport: Felaktig tab-ordning, tooltip saknas etc Undermätare med avdrag så får man felmeddelande om fel antal räkneverk men så inte är fallet (ver wsf ). Om man har en undermätare med avdrag kopplad till en huvudmätare och man öppnar egenskaps-dialogen så fick man tidigare felmeddelandet "Fel antal räkneverk" även om så inte är fallet och drop-down för val av huvudmätare nollas Diff/år vid brutet räkenskapsår kuggar fel i månadsrapporten. Beräkningsperioderna för diff/årssummor är nu åtgärdade så att de stämmer även för brutna räkenskapsår Grunddata leverantör: Kontrollen för inmatning av procentuell uppräkning av priser hanterar piltangenterna konstigt etc. Formuläret för ny avgiftsperiod har fått rättad tabordning. Hantering av maximal uppräkning av priser samt rättad inmatningsfunktion för uppräkning Grunddata leverantör: Det saknas diverse tooltips till kontroller, felaktig tabordning etc.

9 13499 Grunddata leverantör: Det går att läga till nya leverantörer etc via trädet trots att man inte har rättigheter. Behörighetsstyrning av trädet är införd Kan inte uppdatera vissa texsträngar i databasen, som tex namnet på mätarmall. Problemet beror på att databasen har fått ett ogiltigt språk för vald användare. Ifall inget språk är angett för användaren så väljs "sv-se" som standard Det går inte att redigera mätarmallar från mätarformuläret om man inte först väljer en befintlig mätarmall. Hanterar kontroll av vald rad i mätarmallslistan så att det är tillåtet att redigera mätarmallar även när raden "- Ingen vald-" är markerad Grunddata Grundenhet: Formuläret kan krascha när man trycker på uppdatera av skalningsenhet. (ver wsf ). Problemet berodde på en felaktig initiering av listan med skalningsenheter efter att man valt uppdatera skalningsenhet. Detta är nu åtgärdat Kombinationsrapport: Skicka till Word. En felaktig hanteringen av sidbrytningar vid export till Word är nu åtgärdad EnergiWebb: Inmatningsdatum bör behållas vid byte av mätare. Valt inmatningsdatum behålls vid byte av mätare för att underlätta då man matar in på flera mätare samtidigt och avläsningen inte är gjord dagens datum Dubbla månadsförbrukningar (och timme) i databasen Avläsningsflik och Avläsningsunderlag - Fastighet/Byggnad/Objekt måste returnera det man valt som visningsalternativ (ver wsf ) Om ingen nod vald i trädet, får vi en excpetion på Beräkna varmvattendelar samt på räkna om förbrukningar (ver ve ) Prognossiffror skall alltid visa föregående års samma periods normalårskorrigerade förbrukning. Slår man på Prognos visas alltid föregående års normalårskorrigerade förbrukning för respektive period En stängd mätares sista avläsning kommer inte ut i avläsningsgrid Automatisk klimatimport fungerar ej i december (ver wsf ). Felet åtgärdat Omräkning av beräkningsmätare tar inte hänsyn till start/stop-datum på räkneverken Målvärde och att lägga in målvärde som nyckeltal (ver wsf ). Rätt målvärde räknas nu ut Beräkna varmvattenandelar - unhandled exception vid öppnande av dialogrutan (ver wsf ) Webb: Mätare som sätts till undermätare visas ej på webben eller i appen (ver wsf ) Rådata-fliken på mätare visas alltid (ver wsf ). Numera kan man bara se Rådatafliken om man är administratör Hämta via webtjänst - filer till avläsningsunderlag måste också hämtas på samma sätt. Nya webtjänstmetod införd så att även rapportmallar kan hämtas utanför det egna nätverket. Hämtningen via webtjänst styrs av samma systeminställning som till dokumentarkivet Avläsningsunderlag i webben - ordet Avläsare ej översatt Redovisar fel i diff/år månadsrapport (ver wsf ).

10 12952 Rapportgenerator - kan inte välja alla kolumner samtidigt. Man kan numera välja alla kolumner samtidigt Nyckeltalsanalys - när nyckeltalsanalysen består av flera sidor visas felaktig informationstext för staplarna på alla sidor utom den första. (ver wsf ). Nu visas rätt informationstext på alla sidor Inmatning av avläsning på en undermätare med huvudmätare med två räkneverk räknar inte om huvudmätaren (ver wsf ). Avdragsmätare enkel SKA INTE DRAS ifrån dubbelmätare. Beräkningsmätare används i dessa fall Prognos: prognosvärden beräknas med trend. Ska räknas utan faktor (ver wsf ). Vid inmatning av avläsning räknas förbrukningen ut för innevarande år (default). Kan ställas om till 2 år i alternvativdialogen. Vi har nu tagit bort den faktor som skapade en trend. Nu skapas prognos som är samma som samma period föregående år Mätare som är vald som undermätare utan avdrag visas ej i avläsningshistoriken och avläsningsunderlag. Man får numera ut 'Mätare utan avdrag's avläsningar i Kontrollista, Avläsningshistorik och Avläsningsunderlag Behörighet: Styra behörighet på redigering av kombinationsrapport. Behörigheten Kombinationsrapportsadminsitratör finns nu att välja Avläsning på mätare som saknar tidigare avläsningar gör att webben hänger sig. En mätares första avläsning sparas numera Webb: Egendefinierad rapport gör att man ej kan logga in på Energiwebben (ver wsf ) Vid månadsvis avläsningsimport kan man få in flera avläsningar för samma period (ver wsf ). När man sparar en ny månadsavläsning så görs det en kontroll om det finns en befintlig avläsning inom avläsningsperioden för den nya avläsningen. Om det finns en avläsning så uppdateras denna med de nya värdena Ribbon visar inte allt när systemet är maximerat på liten skärm. Felet är åtgärdat. Energiuppföljning Import Programrättningar Import av mätaravläsningar skriver över låsta avläsningar Webtjänsterna innehåller nu en ny uppdatering av avläsningar som inte skriver över låsta avläsningar. Denna metod används nu av energiuppföljning import.

Vitec Energiuppföljning 1.48

Vitec Energiuppföljning 1.48 Vitec Energiuppföljning 1.48 I den nya versionen av Energiuppföljning har fokus varit på budget. Det finns nu en wizard för att skapa budget och det är möjligt att i månads- och årsrapporten att välja

Läs mer

Versionsnyheter Vitec Energiuppföljning 1.49

Versionsnyheter Vitec Energiuppföljning 1.49 Versionsnyheter Vitec Energiuppföljning 1.49 I den nya versionen av Energiuppföljning har fokus varit på att kunna visa/dölja fastigheter som till exempel är sålda samt att visa/dölja förbrukningar för

Läs mer

Versionsnyheter Energiuppföljning 1.45

Versionsnyheter Energiuppföljning 1.45 Versionsnyheter Energiuppföljning 1.45 Sandön Versionsnyheter 11883 Upplåsning av konverterade förbrukningar Numera ges möjlighet att låsa upp förbrukningar när man använder verktyget 'Räkna om förbrukningar'.

Läs mer

Versionsnyheter Energiuppföljning, VitecFastighet och Vitec Import 1.55

Versionsnyheter Energiuppföljning, VitecFastighet och Vitec Import 1.55 Energiuppföljning, VitecFastighet och Vitec Import 1.55 Vitec Energiuppföljning 24751 Avläsningsordningslista förbättringar i hantering av nummerordningen Listan med mätare kan nu sorteras på alla kolumner.

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning Version 1.62 november 2017 VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426

Läs mer

Mätare - beskrivning av olika typer och samband mellan olika typer

Mätare - beskrivning av olika typer och samband mellan olika typer LATHUND VITEC Mätare - beskrivning av olika typer och samband mellan olika typer VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA

Läs mer

Normalårskorrigering. - hur förbrukningar beräknas. VITEC Affärsområde Fastighet Växel

Normalårskorrigering. - hur förbrukningar beräknas. VITEC Affärsområde Fastighet  Växel LATHUND VITEC Normalårskorrigering - hur förbrukningar beräknas VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR: SVENSKNABBEVÄGEN

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning Version 1.64 april 2018 VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning Version 1.63 februari 2018 VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426

Läs mer

Manual E4 SQL. Vitec Fastighetssystem

Manual E4 SQL. Vitec Fastighetssystem Manual E4 SQL Vitec Fastighetssystem 2008-05-30 This manual was produced using ComponentOne Doc-To-Help. Innehållsförteckning E4 SQL 1 Strukturer...1 Ny Gruppering...1 Koppla Fastighet till Gruppering...2

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning Version 1.55 2015-10-02 Externt Dokument VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG:

Läs mer

Månadsmätning och timmesmätning Hantering av dubbellagring samt planerade övergångar mellan avläsningsintervallen

Månadsmätning och timmesmätning Hantering av dubbellagring samt planerade övergångar mellan avläsningsintervallen LATHUND VITEC Månadsmätning och timmesmätning Hantering av dubbellagring samt planerade övergångar mellan avläsningsintervallen VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning Version 1.56 feb 2016 VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426 77

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning Version 1.50 2014-05-16 Externt Dokument VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG:

Läs mer

Manual Vitec Energiuppföljning

Manual Vitec Energiuppföljning Manual Vitec Energiuppföljning Manualen uppdaterades av Vitec Fastighetssystem 2014-01-08 Innehållsförteckning InIedning 1 Vitec Fastighet... 1 Vitec Energiuppföljning... 1 Installation 3 Allmänt... 3

Läs mer

Mätaravläsning Teknisk Förvaltning App

Mätaravläsning Teknisk Förvaltning App INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Lathund Mätaravläsning Teknisk Förvaltning App VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR:

Läs mer

Versionsnyheter Vitec Energiuppföljning 1.56

Versionsnyheter Vitec Energiuppföljning 1.56 Versionsnyheter Vitec Energiuppföljning 1.56 Generella funktioner (dokumentarkiv m m) Versionsnyheter 27116 Förändringar i menysystem Under Vitec-knappen har följande förändringar skett: 1. Knappen Hjälp

Läs mer

Lathund. Avläsningar Vitec Fastighet Webb INFORMATION FRÅN VITEC. VITEC Affärsområde Fastighet Växel

Lathund. Avläsningar Vitec Fastighet Webb INFORMATION FRÅN VITEC. VITEC Affärsområde Fastighet   Växel INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Lathund Avläsningar Vitec Fastighet Webb VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR:

Läs mer

Favoriter - hur skapa och använda favoriter

Favoriter - hur skapa och använda favoriter LATHUND VITEC Favoriter - hur skapa och använda favoriter VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR: SVENSKNABBEVÄGEN

Läs mer

Versionsnyheter Vitec Hyra X.46

Versionsnyheter Vitec Hyra X.46 Versionsnyheter Vitec Hyra X.46 Generella funktioner (dokumentarkiv m.m.) Versionsnyheter 13029 Behörighet per dokumentkategori Nu kan dokumentarkivet behörighetsstyras på användarnivå och dokumentkategorinivå.

Läs mer

Lathund. Konfigurera Teknisk Förvaltning - Användarinställningar Teknisk Förvaltning INFORMATION FRÅN VITEC

Lathund. Konfigurera Teknisk Förvaltning - Användarinställningar Teknisk Förvaltning INFORMATION FRÅN VITEC INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Lathund Konfigurera Teknisk Förvaltning - Användarinställningar Teknisk Förvaltning VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG:

Läs mer

Verktyget Export -hur installera, behörighetsstyra och använda modulen Export med generella format

Verktyget Export -hur installera, behörighetsstyra och använda modulen Export med generella format LATHUND VITEC Verktyget Export -hur installera, behörighetsstyra och använda modulen Export med generella format VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG:

Läs mer

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning 6.31. Programmet nu Vistakompatibelt. Ny html hjälpfil anpassad för Vista

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning 6.31. Programmet nu Vistakompatibelt. Ny html hjälpfil anpassad för Vista Vad är nytt i Easy Planning 6.31 Nya funktioner som tillkommit: 1. Programmet nu Vistakompatibelt. 2. Ny html hjälpfil anpassad för Vista. 3. Skapa egna rapporter i Access. 4. Databasen uppgraderas till

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning Version 1.60 april 2017 VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426

Läs mer

Vitec Fastighet - Behörighetssystem

Vitec Fastighet - Behörighetssystem INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Vitec Fastighet - Behörighetssystem Beskrivning av behörighetssystemet VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1

Läs mer

Versionsnyheter aprilrelease 2012

Versionsnyheter aprilrelease 2012 Versionsnyheter aprilrelease 2012 Sandön Versionsnyheter 11376 Grunddata Leverantör: Möjlighet att autospara ändringar när man stegar runt i formuläret Det finns nu en checkruta längst ned i formuläret

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.1.1.0 www.trimble.com Page 1 Information 3 Begränsningar och kända fel 4 Installation och uppgradering 5 Version 18.1.1.0 6 Servicerelease 18.1.0.2 7 Servicerelease

Läs mer

Versionsnyheter Vitec Hyra 1.52

Versionsnyheter Vitec Hyra 1.52 Versionsnyheter Vitec Hyra 1.52 Generella funktioner (dokumentarkiv m.m.) Versionsnyheter 17245 Kolumner för tom-datum i dialogen för att koppla värdenycklar. Nu finns sorterbara kolumner för tom-datum

Läs mer

Beskrivningen stödjer funktion ver. 1.9.0.0

Beskrivningen stödjer funktion ver. 1.9.0.0 Beskrivningen stödjer funktion ver. 1.9.0.0 2 Viktigt att tänka på! RF Import version stödjer både registrering av fulla personnummer hos Idrott Online och personer som enbart har födelsesummer (inte fyra

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.1.2.0 www.trimble.com Page 1 Information 3 Systemkrav 4 Begränsningar och kända fel 5 Installation och uppgradering 6 Version 18.1.2.0 7 Servicerelease 18.1.1.1

Läs mer

Listan på egna rapporter inkluderar rapporter från TIDPLAN.MDB

Listan på egna rapporter inkluderar rapporter från TIDPLAN.MDB Vad är nytt i Easy Planning 6.52 Detta är en stor uppdatering som innehåller många förbättringar samt en del nya funktioner. Vi rekommenderar alla våra kunder att uppdatera till denna version. 1. Bokningsvy

Läs mer

HSB Malmö Hitta i Momentum. En snabbguide

HSB Malmö Hitta i Momentum. En snabbguide HSB Malmö 2016-05-19 Hitta i Momentum En snabbguide Innehållsförteckning 1.0 Så hittar du Momentum 1.1 Inloggning 2.0 Översikt eller mätaravläsningar 3.0 Översikt 3.1 fastighetslista 3.2 Fliken översikt

Läs mer

MegTax CardCenterPro

MegTax CardCenterPro 09-09-25 n 1 1 (7) MegTax CardCenterPro 1. Installation... 2 2. Hantering... 3 2.1. Tömning... 3 2.2. Fliken Kortrutiner... 4 2.3. Visa logg & Visa ej tömda... 5 2.4. Fliken Fakturafil... 5 2.5. Fliken

Läs mer

Funktionsbeskrivning

Funktionsbeskrivning 1(20) Funktionsbeskrivning Import från RF - Aktivitetsstöd Beskrivningen stödjer funktion per 20120916 2(20) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Viktigt att tänka på!...3 1. Syfte...4 2. Funktionsbeskrivning

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Hyra

Nyhetsdokument Vitec Hyra Nyhetsdokument Vitec Hyra Version 1.71 maj 2019 Reviderat 2019-05-08 Vitec Affärsområde Fastighet www.vitec.se/fastighet infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 Innehållsförteckning Inledning... 3 Inställningar/Grunddata...

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.1.2 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Teknisk Förvaltning

Nyhetsdokument Vitec Teknisk Förvaltning INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsdokument Vitec Teknisk Förvaltning Version x.65 maj 2018 VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Hyra

Nyhetsdokument Vitec Hyra Nyhetsdokument Vitec Hyra Version 1.69 januari 2019 Vitec Affärsområde Fastighet www.vitec.se/fastighet infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 Innehållsförteckning Inledning... 3 Inställningar/Grunddata...

Läs mer

Aktiviteter markeras som borttagna i databasen istället för att raderas

Aktiviteter markeras som borttagna i databasen istället för att raderas Vad är nytt i Easy Planning 6.61 Detta är en större uppdatering som innehåller ett antal förbättringar samt en del nya funktioner. Vi rekommenderar alla våra kunder att uppdatera till denna version. 1.

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

Denna uppdatering omfattar ett stort antal förbättringar och nya funktioner. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering.

Denna uppdatering omfattar ett stort antal förbättringar och nya funktioner. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering. Vad är nytt i Easy Planning 6.89 Denna uppdatering omfattar ett stort antal förbättringar och nya funktioner. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering. Nyheter 1. Ganttvy 1 månad och 3 månader

Läs mer

Manual Vitec Energiuppföljning

Manual Vitec Energiuppföljning Manual Vitec Energiuppföljning Manualen uppdaterades av Vitec Fastighetssystem 2014-02-13 Innehållsförteckning InIedning 1 Vitec Fastighet... 1 Vitec Energiuppföljning... 1 Installation 3 Allmänt... 3

Läs mer

Verktyget Skapa budget -hur skapa och titta på budget

Verktyget Skapa budget -hur skapa och titta på budget LATHUND VITEC Verktyget Skapa budget -hur skapa och titta på budget VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR: SVENSKNABBEVÄGEN

Läs mer

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin EVO DEV EvodevExcel.GarpReportAddin Evodev AB web www.evodev.se epost info@evodev.se Telefon 033-4300300 Fax 033-126697 Innehåll Installera programmet 1 Installation 1 Registerinställningar 1 Start av

Läs mer

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

XOR Compact 5.0.4 Konverteringsverktyg

XOR Compact 5.0.4 Konverteringsverktyg XOR Compact 5.0.4 Konverteringsverktyg Innehållsförteckning Förbered XOR Compact S företag för konvertering... 1 Förbered konvertering av företag i XOR Compact S... 1 A. Att tänka på före konverteringen...

Läs mer

Sa ha r anva nder du VASS

Sa ha r anva nder du VASS Sa ha r anva nder du VASS Innehåll 1 Logga in... 2 2 Funktioner i menyrad... 3 3 Indata Mata in uppgifter... 4 3.1 Besvara undersökningen... 4 3.2 Jämföra med fjolårets undersökning... 5 3.3 Eget urval...

Läs mer

Nyhetsdokument Verksamhetsanalys 7.51

Nyhetsdokument Verksamhetsanalys 7.51 INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsdokument Verksamhetsanalys 7.51 Version 7.51-Sept 2014 VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77

Läs mer

Nyhetsdokument Verksamhetsanalys

Nyhetsdokument Verksamhetsanalys INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsdokument Verksamhetsanalys Version 7.56- mars 2016 VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426 77 V.

Läs mer

Uppdatering

Uppdatering Uppdatering 2018-12-13 Arbetsledare, Granskare Ändrad visning startsidan av personer, ändrad visning lista personer för användare med roll Arbetsledare eller Granskare. På personer kopplas nu granskare.

Läs mer

Innehåll. Förändringar i v5.3

Innehåll. Förändringar i v5.3 Innehåll Innehåll... 2 Allmän information... 3 DuoSTATION Manager... 3 Allmänt... 3 Ärenden... 3 Information... 3 Organisationer... 3 Debitering... 3 Utrustningar... 4 Inventering... 4 Metering... 4 IT

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Nyheter i Norstedts Tidbok 2009.3.1 Mattias Claesson Produktchef

Nyheter i Norstedts Tidbok 2009.3.1 Mattias Claesson Produktchef Nyheter i Norstedts Tidbok 2009.3.1 Mattias Claesson Produktchef Välkommen till en ny uppdateringsversion av Norstedts Tidbok. I denna version finns en rad rättningar och små förbättringar. För att se

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

Nyhetsdokument version 3 5.1

Nyhetsdokument version 3 5.1 Nyhetsdokument version 3 5.1 Produkt Version Releasedatum Mikromarc 3 5.1 14. november 2011 Ny och förbättrad funktionalitet Nedanför finner du en kort beskrivning av ny och ändrad funktionalitet i denna

Läs mer

Konfigurera Teknisk Förvaltning - Systeminställningar Teknisk Förvaltning

Konfigurera Teknisk Förvaltning - Systeminställningar Teknisk Förvaltning INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Lathund Konfigurera Teknisk Förvaltning - Systeminställningar Teknisk Förvaltning VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG:

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.2 www.trimble.com Page 1 Information 3 Systemkrav 4 Begränsningar och kända fel 5 Installation och uppgradering 6 Version 18.2.0.0 7 Version 18.1.2.0 8 Servicerelease

Läs mer

Nyheter i IA-systemet

Nyheter i IA-systemet Nyheter i IA-systemet från 2017-03-28 Sida 2 av 11 INNEHÅLL 1. ALLMÄNT OM VERSIONEN... 3 2. HÄNDELSER... 4 2.1. Datum för uppföljning... 4 2.2. Fritextsökning i händelselistan... 4 2.3. Information om

Läs mer

Områden med nyheter och förbättringar. Avisering av elever. Import av trafikdata. Fönstret Elev. Beslutsguiden. Fönstret Hantera turer

Områden med nyheter och förbättringar. Avisering av elever. Import av trafikdata. Fönstret Elev. Beslutsguiden. Fönstret Hantera turer Nyheter i Solen Skolskjuts 6.8 Områden med nyheter och förbättringar Avisering av elever Import av trafikdata Fönstret Elev Beslutsguiden Fönstret Hantera turer Inställningar/konfigurering Rapporter Övrigt

Läs mer

PARATUS RELEASE NOTES VER 17.1

PARATUS RELEASE NOTES VER 17.1 2015-09-18 1 (9) Paratus Release Notes Ver 16.1 PARATUS RELEASE NOTES VER 17.1 xxxxx xxxx IN 5000358-082 2016-01-11 2 (9) Paratus Release Notes Innehållsförteckning 1 Release Notes 17.1... 3 2 Introduktion

Läs mer

Gör så här för att rapportera:

Gör så här för att rapportera: Cykla och gå till jobbet 2012 Gör så här för att rapportera: OBS! Se till att du har anmält dig innan du gör detta. Om du inte vet hur man gör, klicka här. Steg 1: Skriv ut redovisningspapperet Gå till

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Händelseförlopp felrapportering

Händelseförlopp felrapportering Händelseförlopp felrapportering Ett typiskt händelseförlopp vid felrapportering. Fordonsförare Zenit administratör Verkstad Ett problem med fordonet uppstår Rapporterar felet Beslut om åtgärd ska tas Begär

Läs mer

Uppdatering

Uppdatering Uppdatering 2019-02-17 Platsvård Närvaroregistrering Utökade kontroller vi hämtning av kontaktpersoner på plats, avdelning och placering. Justering ny plats, vård ansvarig. Rättade anrop från personbilden

Läs mer

Prognos - Hur prognos beräknas och visas i VE

Prognos - Hur prognos beräknas och visas i VE LATHUND VITEC Prognos - Hur prognos beräknas och visas i VE VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR: SVENSKNABBEVÄGEN

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

Snabbguide Ansökan om utbetalning

Snabbguide Ansökan om utbetalning Snabbguide Ansökan om utbetalning Version 2016-11-16 Snabbguide Ansökan om utbetalning Ansökan om utbetalning görs av samordnande stödmottagare i e-tjänsten Min ansökan. Innan du börjar För att du ska

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Manual - Storegate Team med synk

Manual - Storegate Team med synk Manual - Storegate Team med synk Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och synkronisera filer med högsta säkerhet inom

Läs mer

Nyheter i. Solen Administration 6.6

Nyheter i. Solen Administration 6.6 Nyheter i Solen Administration 6.6 Solen Administration Nyheter och förbättringar Office oberoende. Vi använder SolenReportGenerator (SRG) för alla rapporter. Om Office finns installerat kan den fortfarande

Läs mer

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning Nyheter

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning Nyheter Vad är nytt i Easy Planning 6.80 Detta är en stor uppdatering som innehåller många nya funktioner och ett flertal förbättringar. Vi rekommenderar alla våra kunder att göra denna uppdatering. Nyheter -

Läs mer

Ansökan till Yrkes-sfi i Skåne EN INTRODUKTION TILL PANELEN

Ansökan till Yrkes-sfi i Skåne EN INTRODUKTION TILL PANELEN 2017 Ansökan till Yrkes-sfi i Skåne EN INTRODUKTION TILL PANELEN Innehållsförteckning ANSÖKAN... 2 BEKRÄFTELSE... 3 PANELEN... 4 INLOGGNING... 4 STARTSIDAN... 5 BYTA BEHÖRIGHET ( ROLL )... 5 MIN PROFIL...

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Trendlista - inställningar och visning

Trendlista - inställningar och visning LATHUND VITEC Trendlista - inställningar och visning VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR: SVENSKNABBEVÄGEN

Läs mer

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2.

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2. Användarmanual till IAF:s portal för arbetslöshetskassor 1 (8) Manual för arbetslöshetkassorna Krav på webbläsare De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox

Läs mer

Versionsnyheter PMO 6.1 Release

Versionsnyheter PMO 6.1 Release Versionsnyheter PMO 6.1 Release 2015-09-04 Förändring sker i följande moduler 1 Anteckning 2 Att göra 3 Checklista 4 Internpost 5 Lab 6 Löpande journal 7 Patientdata 8 Signera 9 Tidbok 10 Vaccination 11

Läs mer

Rapportera till SCB Grundskola

Rapportera till SCB Grundskola Rapportera till SCB Grundskola Publicerad 2011-07-01 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Rapportera till SCB Grundskola 1 Hantera SCB i Adela 3 Kontrollera

Läs mer

4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell.

4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell. Lathund för Microsoft Excel 1 2 9 4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell. Innehåll Autofyll Celler Diagram Ändra diagramtyp

Läs mer

Ladok. Registrering. RG01 Registrering en person 2. RG02 Registrering flera personer 4. RG10 Avbrott på kurs 9

Ladok. Registrering. RG01 Registrering en person 2. RG02 Registrering flera personer 4. RG10 Avbrott på kurs 9 Ladok Registrering OBS! Studenten skall själv registrera sig via webb tjänst och det är endast i undantagsfall som administratören ska registrera studenter. RG01 Registrering en person 2 Beskrivning av

Läs mer

Manual Redigera Skogsbruksplan i Skogsägarplan Webb Steén, Markus 2015-02-20

Manual Redigera Skogsbruksplan i Skogsägarplan Webb Steén, Markus 2015-02-20 SODRA Manual Redigera Skogsbruksplan i Skogsägarplan Webb Steén, Markus 2015-02-20 Denna manualdel innehåller beskrivningar på hur du redigerar din skogsbruksplan i Skogsägarplan webb. Inledning I denna

Läs mer

Registrering av självdeklaration

Registrering av självdeklaration Användarmanual Registrering av självdeklaration Trafikverkets system för självdeklaration Version 2.0, 2011-11-02 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

UPPDATERA OCH FÅ ETT SNABBARE SYSTEM.

UPPDATERA OCH FÅ ETT SNABBARE SYSTEM. Vad är nytt i Easy Planning 7.25 Denna uppdatering innehåller ett flertal stora förbättringar. Den största förbättringen är att mängden data som skickas över nätverket kraftigt har minskats mha SQL frågor.

Läs mer

Excel kortkommando. Infoga rad, kolumn eller cell Ta bort rad, kolumn eller cell

Excel kortkommando. Infoga rad, kolumn eller cell Ta bort rad, kolumn eller cell Excel kortkommando Kommando Allmänt F10 Ctrl + B eller Skift + F5 Ctrl + G Ctrl + H Ctrl + i F1 Ctrl + N Ctrl + O Ctrl + P Ctrl + S F12 eller Alt + F2 Ctrl + W eller Alt + F4 Skift + F1 Skift + F10 Ctrl

Läs mer

Användarmanual Tidvis 2014-03-26

Användarmanual Tidvis 2014-03-26 Användarmanual Tidvis 2014-03-26 1 Innehåll Allmänt... 3 Funktioner i Tidvis... 4 Tidrapportera... 6 Tidrapportering när schemat inte är inlagt eller arbete sker utanför schemat... 6 Tidrapportering när

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Administrationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL 1. Konventioner i manualen 3 2. Uppmärksamhetssymboler 3 3. Vad är imagebank SysAdmin 4 4. Guide för att snabbt komma igång 5 5. Uppgradera din imagebank 1.2

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Ny kvartalsuppdatering, den andra stora uppdateringen av Easy Planning under Vi rekommenderar alla att uppdatera till denna version.

Ny kvartalsuppdatering, den andra stora uppdateringen av Easy Planning under Vi rekommenderar alla att uppdatera till denna version. Vad är nytt i Easy Planning 8.43 Ny kvartalsuppdatering, den andra stora uppdateringen av Easy Planning under 2017. Vi rekommenderar alla att uppdatera till denna version. Uppdateringen gäller även för

Läs mer

KALKYL OCH DIAGRAM. Kalkylbladet. 170 Datorkunskap Kalkyl och diagram

KALKYL OCH DIAGRAM. Kalkylbladet. 170 Datorkunskap Kalkyl och diagram 170 Datorkunskap Kalkyl och diagram KALKYL OCH DIAGRAM När du behöver göra beräkningar, diagram eller sammanställa större mängder data använder du Excel. Kalkylbladet Ett Excel-dokument kallas även för

Läs mer

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning 6.70. Release 2010-08-23 Easy Planning 6.70 1

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning 6.70. Release 2010-08-23 Easy Planning 6.70 1 Vad är nytt i Easy Planning 6.70 Denna uppdatering innehåller ett stort antal förbättringar och nya funktioner. Vi rekommenderar alla våra kunder att göra en uppdatering för att få ett ännu mera lättarbetat

Läs mer

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering 1 EOS-Guide: Verksamhetsrapportering Innehåll Allmänt... 1 Uppgiften... 1 Avsnitt i rapporten... 2 Egna tillägg i rapporten... 3 Inställningar och sökmöjligheter... 4 Utskrift av verksamhetsrapporten...

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Ekonomi

Nyhetsdokument Vitec Ekonomi Nyhetsdokument Vitec Ekonomi Version x.67 okt 2018 Vitec Affärsområde Fastighet www.vitec.se/fastighet infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 Table of Content Inledning... 3 Verifikationsregistrering...

Läs mer

6. Skapa kontrolluppgiftsregister

6. Skapa kontrolluppgiftsregister 6. Skapa kontrolluppgiftsregister Välj att arbeta i det föregående året databasen för inkomstår 2013. Löneprogrammet hanterar kontrolluppgift KU10. Som arbetsgivare ska du lämna kontrolluppgifter för alla

Läs mer