Handlingsplan för arbetet med sexuell hälsa Vård och omsorg Individ och familj Förskola Grundskola Gymnasieskola Samverkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan för arbetet med sexuell hälsa 2014-2017. Vård och omsorg Individ och familj Förskola Grundskola Gymnasieskola Samverkan"

Transkript

1 HR Handlingsplan för arbetet med sexuell hälsa Vård och omsorg Individ och familj Förskola Grundskola Gymnasieskola Samverkan

2 Bakgrund I april 2010 antog kommunfullmäktige ett reviderat program för sexuell hälsa, Strategi för arbetet med sexuell hälsa i Malmö stad år Strategin innehåller fem strategiska mål. 1. Invånare i Malmö skall ha tillgång till information kring sexuell och reproduktiv hälsa. Malmö stads anställdas kunskap om heteronormativitet skall öka. 2. Färre skall smittas med hiv och sexuellt överförbara infektioner. 3. Oönskade graviditeter skall minska. 4. Prostitution samt köp av sexuella tjänster, sexuellt våld, sexuella övergrepp och könsstympning skall minska. 5. Diskriminering och kränkning på grund av sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck samt hivinfektion skall minska. Sexuella trakasserier skall minska. Strategin sträcker sig över perioden och genomförs med hjälp av två handlingsplaner som löper över fyra år vardera, och Mål och insatser i handlingsplan har tagits fram i dialog och samverkan med representanter från berörda verksamhetsområden med stöd av Sexuell hälsa, Malmö stad. Hänsyn har tagits till respektive områdes handlingsplaner, styrdokument och behov. Detta innebär att formuleringar och utformning av innehållet kan skilja sig åt mellan de olika områdena. Insatserna finansieras inom ordinarie budget, interna satsningar samt med statliga hiv/sti-medel beviljade av Folkhälsomyndigheten.

3 Inledning Handlingsplanen för är en del av Malmö stads strategi för arbetet med sexuell hälsa och syftar till att följa upp tidigare handlingsplan för perioden Handlingsplanerna ska bidra till att uppfylla de fem strategiska målen som uttrycks i Strategi för arbetet med sexuell hälsa. Strategin i sin helhet finns tillgänglig på malmo.se/sexuellhalsa För att skapa tydlighet kring innehållet i handlingsplanen bör följande framhållas: det finns andra övergripande planer som omfattar angränsande områden, t ex Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering. Handlingsplan för arbetet med sexuell hälsa ligger i linje med och understödjer dessa planer och de kommunövergripande målen och bör ses som ett komplement. Detta ställer krav på kommunövergripande stöd och samordning. Planer och policys är underordnade kommunfullmäktiges mål och är ett verktyg för att uppfylla dessa. Beträffande innehåll ges här en bakgrund till användningen av könsneutrala begrepp i handlingsplanen: Hur vi använder språk och begrepp kan både förmedla och befästa normer om kön. Detta talar för vikten av en medvetenhet kring hur begrepp som underbygger eller motverkar föreställningar om genus används. Medvetenheten bidrar till ett normkritiskt och intersektionellt förhållningssätt vilket även bör genomsyra genomförandet och innehållet i de interventioner som inkluderas. Användningen av könsneutrala begrepp ska inte uppfattas stå i motsatsförhållande till behov av framtagande av könsuppdelad statistik gällande man, kvinna och annat. Det är viktigt att statistiken i vår interna verksamhet könsuppdelas i alla de sammanhang där vi kan få kunskap om i vilken utsträckning könsrepresentationen är ojämställd så att vi kan vidta åtgärder för att för att skapa jämställdhet. Däremot kan det vara diskriminerande att dela upp befolkningen i enbart kvinnor och män, flickor och pojkar när vi frågar brukare, anhöriga, elever med flera efter deras könstillhörighet. När det finns behov av att fråga efter könstillhörighet ska alternativ anges: kvinna, man, annat. Avslutningsvis förtydligas ansvarsfördelning och samverkan mellan Malmö stad och Region Skåne: Sexuell hälsa, Malmö stad står för det förebyggande kommunala perspektivet och kompletterar Region Skånes hiv/sti-förebyggande arbete som bedrivs via exempelvis Ungdomsmottagningar samt arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR.

4 Struktur Handlingsplanen är indelad i olika områden. Den inleds med övergripande frågeställningar som ryms inom området HR/arbetsgivarperspektiv. Detta inkluderar bland annat diskriminering och kränkning på grund av sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck samt sexuella trakasserier, områden som berör samtliga verksamheter inom Malmö stad. Därefter behandlar handlingsplanen avgränsade avdelningar/områden. Varje avdelning/område inleds med en inramande beskrivning av kopplingen mellan respektive område och sexuell hälsa. Inom respektive område finns effektmål där de verksamhetsnyttiga effekter som förväntas uppnås inom respektive målområde redovisas. I effektmålen görs även en koppling till vilka av de fem långsiktiga målen i strategin för arbetet med sexuell hälsa som insatserna syftar till att uppfylla. För att kunna mäta och följa upp vad som uttrycks inom respektive effektmål finns matchande indikatorer. Operativa mål/åtaganden anger vad som ska genomföras för att förverkliga effektmålen. Därefter beskrivs anvarsfördelningen kring genomförandet och uppföljningen av de operativa målen. Under rubriken kostnader förtydligas finansiering av respektive operativt mål. Avslutningsvis redovisas paralleller till andra planer som företrädesvis finns inom Malmö stad och nationellt.

5 Hiv: Humant immunbristvirus Begreppsförklaringar STI: Sexuellt överförbar infektion (eng. sexually transmitted infection) Genus: Begrepp som används för att beskriva det sociala, kulturella och historiskt föränderliga i vad det är att vara kvinna eller man (Genusfokus). Heteronorm: Samhällelig norm som gör gällande att alla personer attraheras av det motsatta könet och att det kön som en individ ser ut att tillhöra också är det kön som den känner sig som (RFSL). Normkritik: Att tydliggöra och ifrågasätta normer som påverkar personers möjligheter att leva som de önskar. Att tillhöra en norm, något som anses vanligt och inte brukar ifrågasättas, innebär fördelar. Ofta blir fördelarna synliga först om man bryter mot normen. Ju färre normer man passar in i, desto mer begränsat blir ens handlingsutrymme (UMO). HBTQ: Akronym för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. Intersektionalitet: Samhällsvetenskapligt begrepp som syftar till att synliggöra hur olika maktfaktorer som till exempel etnicitet, kön och klass samverkar. Människors erfarenheter, identiteter och möjligheter är givna utifrån en rad olika positioner i samhället som inte kan förstås isolerade från varandra (Nationalencyklopedin). SRHR: Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

6 HR I Malmö stads förvaltningar finns ett förebyggande arbete mot sexuella trakasserier och diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck. För att få till ett faktiskt förändrat arbete och förhållningssätt gentemot både medarbetare och Malmöborna bör insatser för att öka kunskapen i frågorna riktas till Malmö stads medarbetare.

7 Område HR- Sexuella trakasserier Effektmål Andel medarbetare som anger att de har varit utsatta för sexuella trakasserier av chef eller kollega på sin arbetsplats har minskat till 1 procent. Strategiskt mål: 5 Indikatorer Andel av Malmö stads medarbetare som i medarbetarenkäten anger att de utsatts för sexuella trakasserier av chef eller kollega på sin arbetsplats Operativa mål (åtaganden) Ansvar Kostnader Genomförande Uppföljning Ta fram och implementera kompetenshöjande material som t.ex. e-learning, powerpoint, eller Månadens fråga som kan användas på arbetsplatsträffar och dylikt. Förvaltningarna höjer sina medarbetares kompetens med hjälp av framtaget material enligt ovan. Undersöka möjligheterna att registrera sexuella trakasserier i syfte att i framtiden kunna utveckla rutiner och vidta åtgärder för att minska förekomsten. Övriga planer/strategier/program Stadskontoret/HR-strategiska avdelningen och förvaltningarnas HR-avdelningar i samverkan med Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen Förvaltningarnas ledare Stadskontoret/HR-strategiska avdelningen och förvaltningarnas HR-avdelningar i samverkan med Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen Stadskontoret/HR-strategiska avdelningen och förvaltningarnas HR-avdelningar i samverkan med Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen Förvaltningarnas HR-avdelning följer upp och rapporterar till Stadskontoret/HR-Strategiska avdelningen Stadskontoret/HR-strategiska avdelningen och förvaltningarnas HR-avdelningar Inom HR-strategiska avdelningens och förvaltningarnas befintliga budget Plan för jämställd personalpolitik, Utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering, Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering, Kommunstyrelsens budgetmål, Riktlinjer och rutiner för kränkande särbehandling, Personalpolicy

8 Område HR- Diskriminering och kränkning på grund av sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck Effektmål Medarbetare i Malmö stad på minst tre förvaltningar som identifierar sig som homo-, bi-, transsexuella och queer kan vara öppna med sin sexuella läggning och/eller könsöverskridande identitet eller uttryck på sin arbetsplats. Strategiska mål: 1, 5 Indikatorer Andel av medarbetare i Malmö stad på minst tre förvaltningar som svarar att de identifierar sig som homo-, bi-, transsexuella och queer som upplever att de kan vara öppna med sin sexuella läggning och/eller könsöverskridande identitet eller uttryck på sin arbetsplats Antal medarbetare som genomgått kompetenshöjning i normkritik med fokus på HBTQ-frågor Operativa mål (åtaganden) Ansvar Kostnader Genomförande Uppföljning Ta fram mätmetod samt undersöka i vilken omfattning medarbetare på minst tre förvaltningar i Malmö stad som identifierar sig som homo-, bi-, transexuella och queer upplever att de kan vara öppna med sin sexuella läggning och/eller könsöverskridande identitet eller uttryck på sin arbetsplats. Stadskontoret/HR-strategiska avdelningen i samverkan Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen Stadskontoret/HR-strategiska avdelningen Ta fram och implementera ett underlag till stöd som ledare kan använda när det har skett en kränkning av medarbetare som identifierar sig som homo-, bi-, transexuella och queer. Ta fram och implementera ett kompetenshöjande material för att höja kompetensen i normkritiskt tänkande med fokus på HBTQfrågor, som ledare kan använda på t.ex. arbetsplatsträffar. Förvaltningarna genomför kompetenshöjning i normkritik med fokus på HBTQ-frågor för minst 40 procent av varje förvaltnings medarbetare enligt framtaget material. Övriga planer/strategier/program Stadskontoret/HR-strategiska avdelningen och förvaltningarnas HR-avdelningar i samverkan med Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen Förvaltningarnas ledare Stadskontoret/HR-strategiska avdelningen och förvaltningarnas HR-avdelningar i samverkan med Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen Förvaltningarnas HR-avdelning följer upp och rapporterar till Stadskontoret/HR-strategiska avdelningen Inom HR-strategiska avdelningens och förvaltningarnas befintliga budget Kommunstyrelsens budgetmål, utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering och strategiska handlingsplanen för arbetet mot diskriminering, Personalpolicy

9 Vård och Omsorg och LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad ska bland annat arbeta för att personer som är äldre och/ eller har en funktionsnedsättning får stöd utifrån individuella behov. I planen för vård- och omsorgsverksamheten samt för LSS-verksamheten finns paralleller till Sexuell hälsa, Sociala resursförvaltningen och dess handlingsprogram. Genom att arbeta hälsofrämjande och inkludera sexualitet i arbetet med personer med funktionsnedsättning samt äldre personer kan kvaliteten såväl inom omsorgen som inom LSSverksamheten öka.

10 Område LSS- verksamheter Effektmål Medarbetare och ledare inom LSS-verksamheterna har kunskap om hur de kan agera i situationer som rör sexualitet, intimitet och relationer i förhållande till de personer som får insatser enligt LSS. Medarbetarna och ledarna har även kunskap om hiv/sti och blodburna sjukdomar samt om det eventuella stigma dessa kan medföra. Strategiska mål: 1-5 Indikatorer Vägledning som matchar innehållet i effektmålet finns och sprids bland berörda verksamheters ledare och medarbetare Antalet genomförda utbildningsinsatser och antalet medarbetare och ledare som deltar vid dessa Operativa mål (åtaganden) Ansvar Kostnader En behovsanalys och kartläggning genomförs och utgör en bas för innehållet i vägledningen. Utbildningsinsatser för medarbetare och ledare genomförs för att medverka till implementering och spridning av den framtagna vägledningen. Övriga planer/strategier/program Genomförande LSS-verksamheter/Sociala resursförvaltningen i samverkan med Stadskontoret/ Välfärdsavdelningen och Sexuell hälsa/ Sociala resursförvaltningen Uppföljning LSS-verksamheter/Sociala resursförvaltningen i samverkan med Stadskontoret/ Välfärdsavdelningen och Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen Inom befintlig budget samt projektmedel Plan för LSS- Malmö stad,plan för individ- och familjeomsorgen i Malmö stad, Plan mot våld i nära relation Malmö stad, utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering och strategiska handlingsplanen för arbetet mot diskriminering.

11 Område Äldreomsorg Effektmål Medarbetare och ledare inom vård och omsorg med fokus på äldreomsorgen har kunskap om hur de kan agera utifrån individens behov kring frågor som rör sexualitet, intimitet och relationer. Medarbetarna och ledarna har även kunskap om hiv/sti och blodburna sjukdomar samt om det eventuella stigma dessa kan medföra. Strategiska mål: 1, 2, 4 och 5 Indikatorer Utbildningsmaterial som matchar innehållet i effektmålet finns och sprids bland ledare, medarbetare och verksamheter Antalet genomförda utbildningsinsatser och antalet deltagare vid dessa Operativa mål (åtaganden) Ansvar Kostnader Framtagande av utbildningsmaterial rörande hur medarbetare och ledare kan samtala kring sexualitet, intimitet, relationer och hiv/sti inom personalgruppen samt med berörda personer inom vård- och omsorgsverksamheter. Genomförande av utbildningsinsatser med syfte att samla och sprida relevant kunskap kring de individuella behov som kan finnas utifrån sexualitet och de personer som inkluderas inom olika vård- och omsorgsverksamheter. Övriga planer/strategier/program Genomförande Områdesförvaltningar i samverkan med Stadskontoret/Välfärdsavdelningen och Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen Uppföljning Områdesförvaltningar, i samverkan med Stadskontoret/Välfärdsavdelningen och Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen Inom befintlig budget samt projektmedel Plan för vård och omsorgsverksamhet Malmö stad, Plan mot våld I nära relation Malmö stad, utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering och strategiska handlingsplanen för arbetet mot diskriminering.

12 Individ och Familj Individ- och familjeomsorgen i Malmö stad ska bedriva ett förebyggande arbete som både inkluderar allmänna samt individuellt riktade insatser. Malmö stads handlingsplan för arbetet med sexuell hälsa och samverkan med Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen är delar som ingår i det arbetet. Genom utbildningsinsatser och utveckling av befintliga handläggningsrutiner inom individ- och familjeomsorgen ska kvaliteten i arbetet med sexualitet, sexuell hälsa och i arbetet mot sexuellt våld, öka.

13 Område Individ- och familjeomsorg Effektmål Indikatorer En ökad andel medarbetare och ledare har och använder kunskap kring olika aspekter av sexualitet i sitt arbete. Strategiska mål: 1-5 Andel av medarbetare och ledare inom vuxenenheten, barn och unga, verksamheten ensamkommande barn och familjevården som genomgått utbildning kring olika aspekter av sexualitet. Andel av de utbildade medarbetarna och ledarna som inkluderar frågor om sexualitet i det professionella samtalet Andel av de utbildade medarbetarna och ledarna som har kunskap om olika samverkansaktörer och insatser som finns att tillgå inom området Operativa mål (åtaganden) Ansvar Kostnader Genomförande Uppföljning Framtagande av metodmaterial samt förstärkt kompetens genom utbildningsinsatser inom följande områden: Individens sexuella utveckling, samtal om sexualitet, sexuellt våld samt preventionsarbete och diskriminering inom området. Stadsområdesförvaltningarnas avdelning för individ- och familjeomsorg i samverkan med Stadskontoret/Välfärdsavdelningen och Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen Stadskontoret/Välfärdsavdelningen i samverkan med Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen Övriga planer/strategier/program Inom befintlig individoch familjeomsorgsbudget samt projektmedel Plan för Individ- och Familjeomsorgen i Malmö stad, Riktlinjer för barn- och ungdomsvården i Malmö stad, Kommande riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Malmö stad, Plan mot våld i nära relation, Kommission för ett socialt hållbart Malmö, utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering och strategiska handlingsplanen för arbetet mot diskriminering.

14 Område Individ- och familjeomsorg Effektmål Det finns handläggningsprocesser som inkluderar hur olika aspekter av sexualitet kan påverka klientens behov av insats. Strategiska mål: 1-5 Indikatorer Handläggningsprocesserna innehåller rutiner för hur yrkesverksamma hanterar olika aspekter av sexualitet, samt att rutinerna följs Operativa mål (åtaganden) Ansvar Kostnader Föra in rutiner gällande sexualitet, sexuell hälsa och sexuellt våld i individ- och familjeomsorgens handläggningsrutiner. Upprätta samverkansrutiner gällande sexualitet, sexuell hälsa och sexuellt våld. Övriga planer/strategier/program Genomförande Stadsområdesförvaltningarnas avdelning för individ- och familjeomsorg i samverkan med Stadskonteret/Välfärdsavdelningen och Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen Uppföljning Stadsområdesförvaltningarnas avdelning för individ- och familjeomsorg i samverkan med Stadskonteret/Välfärdsavdelningen och Sexuell hälsa/sociala resursförvaltningen Inom befintlig individoch familjeomsorgsbudget samt projektmedel Plan för individ- och familjeomsorgen i Malmö stad, Riktlinjer för barn- och ungdomsvården i Malmö stad, Kommande riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Malmö stad, Plan mot våld i nära relation, Kommission för ett socialt hållbart Malmö, utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering och strategiska handlingsplanen för arbetet mot diskriminering.

15 Förskola Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan ska hålla levande i arbetet med barnen (Läroplan för förskolan Lpfö 98). Barns sexualitet är ett område som kan förefalla svårtillgängligt och där förskolepersonal kan behöva stöd för att kunna ha ett professionellt, inkluderande förhållningssätt där varje barn möts utifrån sin unika person och behov. Förskolan och dess personal kan då skapa en miljö som både är hälsofrämjande och förebyggande och som ger trygga individer med en god självkänsla.

16 Område Förskola Effektmål Medarbetarna på 25 förskolor har ökad kunskap om sitt bemötande av barns sexualitet. Strategiska mål: 1, 5 Indikatorer Andel av förskolorna som tar upp personalens kunskap om sitt bemötande av barns sexualitet i planen mot diskriminering och kränkande behandling Andelen av förskolornas medarbetare som har ökad kunskap om sitt bemötande av barns sexualitet Andel av förskolorna som följer upp medarbetarnas kunskap om sitt bemötande av barns sexualitet i planen mot diskriminering och kränkande behandling Operativa mål (åtaganden) Ansvar Kostnader Genomförande Uppföljning En arbetsgrupp tar fram ett stödmaterial riktat till förskolans medarbetare. Arbetsgruppen tar fram en mall till uppföljningen av medarbetarnas kunskap om sitt bemötande av barns sexualitet i planen mot diskriminering och kränkande behandling. Förskoleförvaltningen Inom Förskoleförvaltningen förskoleförvaltningens En stödperson från den befintliga budget intresserade förskolan utses och driver utvecklingsarbetet på förskolan. Förskoleområdenas pedagogiska utvecklingsteam tillsätter och samordnar ett nätverk för stödpersoner där kunskap och erfarenheter kan utbytas. Övriga planer/strategier/program Skollagen, Läroplanen för förskola, Diskrimineringslagen, utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering och strategiska handlingsplanen för arbetet mot diskriminering.

17 Grundskola I kursplaner och ämnesplaner inom skolan lyfts frågor om sexualitet, jämställdhet, likabehandling och normer. Detta är områden som påverkar både kunskap, attityder och beteenden på både grupp- och individnivå. Skolans hälsofrämjande och förebyggande arbete för sexuell hälsa skapar trygga individer med en god självkänsla som bidrar till ett positivt samspel mellan människor.

18 Område Grundskola Effektmål Ledning, personal och elever vid sex utvalda grundskolor har ökad kunskap om värderingar och bemötande kring människors sexualitet utifrån diskriminering, sexuella trakasserier, heteronormativitet och jämställdhet. Personalen vid de sex grundskolorna har ökad pedagogisk/didaktisk kompetens i frågor rörande detta. All personal inom den medicinska skolhälsan vid de sex utvalda skolorna har genomgått utbildningsinsatser senast Strategiska mål: 1, 5 Indikatorer Andel av elever och personal som upplever sig ha en ökad kunskap och kompetens kring värderingar och bemötande av människors sexualitet utifrån diskriminering, sexuella trakasserier, heteronormativitet och jämställdhet i de sex utvalda grundskolorna Andelen personal som upplever sig ha en ökad pedagogisk/didaktisk kompetens inom ämnesområdet Andel av elever och personal som deltagit i bildningssammanhang i de sex utvalda grundskolorna Andel personal inom den medicinska elevhälsan som har berört sexuell hälsa som en särskild del i hälsosamtalen vid de sex utvalda skolorna Andel personal inom elevhälsan som upplever att de generellt riktat särskild uppmärksamhet mot frågan i kontakter med annan personal, ledning och elever i de sex utvalda grundskolorna Andel incidenter/tillbud som rapporteras vid de sex utvalda grundskolorna och som har direkt eller indirekt koppling till berörda diskrimineringsområden Operativa mål (åtaganden) Ansvar Kostnader Genomförande Uppföljning Fortbildning och utbildning inkluderande attityd och värderingsövningar. Tillsätta en arbetsgrupp som utvecklar och introducerar frågeställningarna som berör sexuell hälsa i hälsosamtalet. Processtöd genom centrala stödfunktioner; Så sant och genuspedagoger. Särskilt fokus i verksamhetsberättelse för de olika aktörerna. Värdegrundsintegrerad undervisning innehållande statistik, litteratur, film, teater, internet, medier inom områdena diskriminering, sexuell hälsa och heteronormativitet. Handledning i ämnesområdet till ledning, elevhälsa och strategiskt valda lärare. Övriga planer/strategier/program Grundskoleförvaltningen Grundskoleförvaltningen Inom grundskoleförvaltninge ns befintliga budget Skollagen, Lgr 11, Vägledning för elevhälsan, Basprogram för elevhälsan, utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering och strategiska handlingsplanen för arbetet mot diskriminering.

19 Gymnasieskola I kursplaner och ämnesplaner inom skolan lyfts frågor om sexualitet, jämställdhet, likabehandling och normer. Detta är områden som påverkar både kunskap, attityder och beteenden på både grupp- och individnivå. Skolans hälsofrämjande- och förebyggande arbete för sexuell hälsa skapar trygga individer med en god självkänsla som bidrar till ett positivt samspel mellan människor.

20 Område Gymnasieskola Effektmål Samsynen kring hur vi arbetar med sex och samlevnad på samtliga skolor inom förvaltningen har ökat. 80 procent av skolorna har påbörjat arbetet kring samsynen vid ingången av läsåret 2016/2017. All personal upplever sig tillräckligt trygg och kompetent att arbeta med diskriminering, sexuella trakasserier, heteronormativitet och jämställdhet. Strategiska mål: 1, 5 Indikatorer Andelen skolor som har en tydligt utarbetad strategi för sex- och samlevnadsarbetet, som till exempel en del av likabehandlingsplanen, har ökat Andelen skolor som påbörjat detta arbete vid ingången av läsåret 2016/17 Området sexuell hälsa är utvecklat i hälsosamtalen Andelen skolsköterskor som genomgått introduktionen av sexuell hälsa i hälsosamtalen har ökat Andelen personal som genomgått fortbildning kring inkluderande attityder och värderingar Operativa mål (åtaganden) Ansvar Kostnader Genomförande Uppföljning Utbildningsledare och rektorer ska få inspiration och utbildning i att konkretisera sex- och samlevnadsundervisningen. Ämnesgrupperna och arbetslagen utarbetar former i undervisningen för att ta upp sex- och samlevnad tillsammans med rektorerna. Processtöd genom centrala stödfunktioner med ansvar för skolutvecklingsprocesser med fokus på sexualitet, jämställdhet och likabehandling. En arbetsgrupp utvecklar och introducerar frågeställningarna som berör sexuell hälsa i den medicinska elevhälsans hälsosamtal. Fortbildning kring inkluderande attityder och värderingar. Övriga planer/strategier/program Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen Inom gymnasie- och vuxenutbildningsförval tningens befintliga budget Styrdokument, Skollagen, Gy 11, GyS 13, Vägledning för elevhälsan (Socialstyrelsen o Skolverket), Likabehandlingslagen, Diskrimineringslagen, Qualis, utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering och strategiska handlingsplanen för arbetet mot diskriminering.

21 Samverkan För att optimera förutsättningarna kring det hiv/sti-preventiva arbetet krävs tydlighet kring när, hur och med vem samverkan ska ske. Detta gäller såväl gentemot myndigheter som intresseorganisationer. Samverkansmålen formaliserar arbetet genom att ange riktningen framåt.

22 Område Samverkan mellan Malmö stad och Region Skåne samt övriga lokala aktörer inom området sexuell hälsa Effektmål Att det finns en välfungerande struktur för samverkan och kommunikationsinsatser mellan Malmö stad och Region Skåne, samt att denna struktur även finns gentemot lokala intresseorganisationer och andra relevanta aktörer inom Malmö stad. Strategiska mål: 1-5 Indikatorer Antalet genomförda och pågående samverkansmöten/nätverk Antalet genomförda nationella- och lokala kommunikationsinsatser Antalet samverkans- och dialogmöten med intresseorganisationer och andra relevanta aktörer inom Malmö stad Antalet insatser/projekt som genomförts i samverkan med Region Skåne och lokala intresseorganisationer Operativa mål (åtaganden) Ansvar Kostnader Genomförande Uppföljning Att medverka till att det förebyggande arbetet mot hiv och andra sexuellt överförbara infektioner blir mer effektivt. Förstärkande av samverkan mellan Malmö stad och Region Skåne genom arbetsgrupps- och ledningsgruppsmöten. Involvering av intresseorganisationer och andra lokala aktörer som exempelvis fritidsverksamhet gällande genomförande av handlingsplan och kommunikationskampanjer. Upprättande av tvärsektoriell beredningsgrupp med fokus på kommunikationsfrågor. Övriga planer/strategier/program Sexuell hälsa, Malmö stad i samverkan med Region Skåne Sexuell hälsa, Malmö stad i samverkan med Region Skåne gällande kommunikationskampanjer Sexuell hälsa, Malmö stad i samverkan med Region Skåne Malmö stad- Sexuell hälsa Nationella förordningen kring hiv/sti, Region Skånes Strategi och handlingsplaner för SRHR, Nationella HBT-strategin samt Nationella hiv/sti-strategin.

23 Uppföljning På samma sätt som med handlingsplanen , kommer de mål och åtgärder som föreslagits i handlingsplanen att utvärderas och följas upp. Det gäller också att utvärdera hur det sammantagna resultatet av åtgärderna i planen når upp till de övergripande intentionerna i strategin för sexuell hälsa. Utvärderingen blir ett underlag för inriktning och prioriteringar i det framtida arbetet med sexuell hälsa i Malmö stad. Det är också viktigt att se paralleller till andra handlingsplaner för att åstadkomma samverkansvinster och optimera användning av resurser.

24 Genusfokus ( ) URL = Referenser Nationalencyklopedin ( ) URL = RFSL ( ) URL = UMO ( ) URL = RFSU ( )

SEXUELL HÄLSA HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MED SEXUELL HÄLSA HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MED SEXUELL HÄLSA MALMÖ STAD 1

SEXUELL HÄLSA HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MED SEXUELL HÄLSA HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MED SEXUELL HÄLSA MALMÖ STAD 1 SEXUELL HÄLSA HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MED SEXUELL HÄLSA 2014 2017 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MED SEXUELL HÄLSA 2014 2017 MALMÖ STAD 1 Innehåll Förord... 4 Bakgrund... 7 Inledning...8 Struktur...10 Begreppsförklaringar...11

Läs mer

Handlingsplan för arbetet med sexuell hälsa Vård och omsorg Individ och familj HR Förskola Grundskola Gymnasieskola Samverkan

Handlingsplan för arbetet med sexuell hälsa Vård och omsorg Individ och familj HR Förskola Grundskola Gymnasieskola Samverkan Handlingsplan för arbetet med sexuell hälsa 2014-2017 Vård och omsorg Individ och familj HR Förskola Grundskola Gymnasieskola Samverkan Bakgrund I april 2010 antog kommunfullmäktige ett reviderat program

Läs mer

Handläggande tjänsteman på Sociala resursförvaltningen är Fatou Sonko, fatou.sonko@malmo.se.

Handläggande tjänsteman på Sociala resursförvaltningen är Fatou Sonko, fatou.sonko@malmo.se. Malmö stad Sociala resursförvaltningen 2014-05-21 Nämnder i Malmö stad Fritidsnämnden Förskolenämnden Förtroendenämnden Grundskolenämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Kulturnämnden Miljönämnden

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3)

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2016-01-22 Vår referens Lena Stagmo Verksamhetschef lena.stagmo@malmo.se Tjänsteskrivelse Avveckling av projektet Ungdomssamtalarna

Läs mer

SEXUELL HÄLSA HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET M ED SEXUELL HÄLSA

SEXUELL HÄLSA HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET M ED SEXUELL HÄLSA SEXUELL HÄLSA HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET M ED SEXUELL HÄLSA 2014 2017 Bakgrund Strategi för sexuellhälsa 2010-2017 Antagen av Kommunfullmäktige Inkluderar två handlingsplaner 2010-2014 samt nuvarande 2014-2017

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss - Handlingsplan för arbetet med sexuell hälsa i Malmö stad , Sociala resursförvaltningen

Tjänsteskrivelse. Remiss - Handlingsplan för arbetet med sexuell hälsa i Malmö stad , Sociala resursförvaltningen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-08-25 Vår referens Daniel Olsson Planeringssekreterare daniel.x.olsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss - Handlingsplan för arbetet med sexuell hälsa i

Läs mer

Herrgårdens förskola

Herrgårdens förskola Herrgårdens förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Gäller för perioden 100901-110831 Ett krav finns på att en likabehandlingsplan ska tas fram (enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Uddens förskola Porsön. En av Luleås kommunala förskolor

Uddens förskola Porsön. En av Luleås kommunala förskolor Uddens förskola Porsön En av Luleås kommunala förskolor Från genusfokus till HBTQ-certifiering Mål: Att synliggöra och granska samhällsnormer och deras konsekvenser för att skapa en miljö där alla kan

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING 100510 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING GÄRDETS FÖRSKOLA Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014. Bofinkens förskola Medåker

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014. Bofinkens förskola Medåker Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Bofinkens förskola Medåker 2012 Styrdokument Skollagen (6 kap. Åtgärder mot kränkande behandling) Förskolans huvudman ska se till att förskolan:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolan i Surahammars kommun

LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolan i Surahammars kommun LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolan i Surahammars kommun 2013-05-28 Styrdokument: Skollagen (14 a kapitlet) Förskolans huvudman ska se till att förskolan: - bedriver ett målinriktat arbete för att motverka

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande DNR 171-116/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Kristina Börjeson Telefon: 08-508 29 452 Till Kommunstyrelsen möjligheter oavsett

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019... 1 Inledning... 2 Vision... 2 Syfte... 2 Lagar och

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv 2010-06-08:13 Vår vision Alla ska känna sig trygga. Alla ska visa varandra hänsyn och respekt. Alla ska ta ansvar. Alla ska känna en framtidstro. Innehåll 1. Framsida

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan April 2018 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Eneryda förskola Enelyckan INLEDNING Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen, som började gälla fr.o.m 1 april 2006, ska varje

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12.

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12. Likabehandlingsplan Stenbitens förskola 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2014.12.05 2015.12.05 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av diskriminering, trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor... 1 Inledning...

Läs mer

Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande

Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande 2018-08-15 Dnr 2017/708-109 Barn- och utbildningsnämnden Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande Bakgrund och beskrivning av ärendet Kommunfullmäktige beslutade 2018-03-26 att ge barn-

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solberga förskolor

Likabehandlingsplan för Solberga förskolor ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ R BARN OCH UNGDOM BILAGA TILL EVP 2016 SID 1 (8) Likabehandlingsplan för Solberga förskolor Citrusgården, Prästängen, Solängen SID 2 (8) Innehåll 1. Vad

Läs mer

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Bilaga 7 Upprättad 2010-10-19 Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll 1. Vad säger diskrimineringslagen och skollagen?... 3 2. Diskrimineringsgrunderna... 3 3. Vad är diskriminering?...

Läs mer

Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation

Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation Homo- och bisexuella samt transpersoner och människor med queer identitet eller livstil (hbtq-personer) löper större risk

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Mångfaldspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. kommunsekreterare POLICY

Mångfaldspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. kommunsekreterare POLICY POLICY 1(6) Susanna Göransdotter, 0586-481 85 susanna.goransdotter@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Dokumenttyp Policy Dokumentet gäller Kommunkoncernen Revideringar Beslutsinstans

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018...

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-11- 19 Klubbgärdet/Munksunds Förskole enheter, Piteå kommun Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Skollagen och diskrimineringslagen är två lagar, som ligger till grund till

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vångens förskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18 Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18 Innehållsförteckning Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18... 1 Vision... 2 Verksamhetsmål

Läs mer

Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet

Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet Det främjande arbetet Gemensamt förhållningssätt Tid för samtal Informella miljöer Höja kompetensen Tydliga mål som utvärderas Den egna situationen Tydlig och synlig

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Smultronets förskola vt-16

Plan mot kränkande behandling Smultronets förskola vt-16 Plan mot kränkande behandling Smultronets förskola vt-16 Detta är en information till dig som har ditt barn på Smultronets förskola. På vår förskola tillämpas skollagen och diskrimineringslagen, så att

Läs mer

Brännans förskoleområde

Brännans förskoleområde Del 1 Brännans förskoleområde Orkesterns förskola avd Näktergalen Förskolans namn Läsåret 2015-2016 2015-08-10 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor,

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Skolområde Öst Dirigentens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Dirigentens förskola

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Skolområde Öst Dirigentens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Dirigentens förskola BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Skolområde Öst Dirigentens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Dirigentens förskola Reviderad 2017 1 Innehållsförteckning Plan mot diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling SOLHEMS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING BAKGRUND DEFINITION VISION MÅL FÖREBYGGANDE ARBETE ÅTGÄRDER UTVÄRDERING INLEDNING Likabehandlingsarbete

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2016-2019 Antagen av kommunstyrelsen 2016-02-09 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt bemötande

Läs mer

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Barn- och utbildningsnämnden Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Postadress: E-post: barn.utbildningsforvaltningen@askersund.se Askersunds kommun Tel.nr.: 0583-810 00

Läs mer

Bilaga 7: OH-underlag

Bilaga 7: OH-underlag BILAGA 7: OH- UNDERLAG 7 : 1 Bilaga 7: OH-underlag Materialet i denna bilaga kan användas som underlag vid presentationer när ni på förskolan eller skolan arbetar med värdegrundsfrågor utifrån Trygghetspärmen.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Rättviks kommuns förskolor och pedagogisk omsorg Vision På förskolan förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling.

Läs mer

Förklaring av olika begrepp

Förklaring av olika begrepp Förklaring av olika begrepp Främjande arbete Främjande arbete handlar om att identifiera och stärka de positiva förutsättningarna för likabehandling och respekt för allas lika värde. Främjandearbetet utgår

Läs mer

Likabehandlingsplan 2018 Komvux Bjurholm

Likabehandlingsplan 2018 Komvux Bjurholm Likabehandlingsplan 2018 Komvux Bjurholm Plan mot kränkande behandling För allas lika värde och jämställdhet, mot diskriminering och kränkande behandling på Komvux i Bjurholm. Likabehandlingsplanen gäller

Läs mer

Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ. Agneta Ericsson TF. Rektor

Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ. Agneta Ericsson TF. Rektor Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ Agneta Ericsson TF. Likabehandlingsplan vid Komvux Värmdö Verksamheten vid Komvux utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värden där var och en, verksam

Läs mer

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019 Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Åsle förskola Läsåret 2018/2019 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsfördelning 4 Utvärdering och revidering 5 Främjande arbete 5 Kartläggning

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Inledning Denna plan gäller för alla barn och vuxna som vistas i förskolans verksamhet i Degerfors kommun. Planen består av en gemensam del för samtliga förskolor

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Attendo Individ och Familj AB - Box 28-575 21 Eksjö Tel. 0730-660 116 - - lisbeth.lindstrom@attendo.se 1. Mål och Vision Mål: Skolan ska ha en likabehandlingsplan

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Handlingsplan för hbtqarbete

Handlingsplan för hbtqarbete PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för hbtqarbete Örebro kommun 2016-12-06 Ks 690/2016 orebro.se 2 HANDLINGSPLAN FÖR HBTQ-ARBETE PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling

Läs mer

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN LINDEN Trygghetsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015-2016 INNEHÅLL Innehåll... 2 1. Inledning... 4 2. Styrdokument... 4 2.1 Diskrimineringslagen... 4 2.2 Skollagen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Koppling till gymnasieskolans styrdokument

Koppling till gymnasieskolans styrdokument Bilaga 2 DET BÖRJAR MED MIG Koppling till gymnasieskolans styrdokument Koppling till gymnasieskolans styrdokument Både läroplan och ämnesplaner ger stöd för att genomföra detta material. Skolverket har

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högtofta Förskola Juni 2015 Juni 2016 Ansvarig förskolechef: Åsa Gerthsson-Nilsson 1 Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Skollagen (2010:800)... 3 Lpfö

Läs mer

Likabehandlingsplan Verbala Stigar Förskolor AB 2011. Planer mot kränkande behandling och diskriminering

Likabehandlingsplan Verbala Stigar Förskolor AB 2011. Planer mot kränkande behandling och diskriminering Likabehandlingsplan Verbala Stigar Förskolor AB 2011 Planer mot kränkande behandling och diskriminering Innehållsförteckning Planer mot kränkande behandling och diskriminering... 3 Inledning... 3 Definition

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Hagnäs förskola 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla skolformer

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan 2014-01-09 Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan Transtenskolan arbetar utifrån fyra ledord, kunskap, lust, bemötande och respekt. Skolan har två uppdrag enligt läroplanen, ett demokratiuppdrag

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018 Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk 7-9 2017/2018 R e s p e k t, f ö r t r o e n d e, o m t a n k e 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016 Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 1 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA.

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. 100825 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. En plan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling. Antagen i samverkan 2007-04-24

LIKABEHANDLINGSPLAN. En plan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling. Antagen i samverkan 2007-04-24 LIKABEHANDLINGSPLAN En plan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling Antagen i samverkan 2007-04-24 Den första april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015

Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015 Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Målområde 1 - Örebro kommun ska skapa förutsättningar för att hbtperspektivet finns med i det fortsatta arbetet för alla människors

Läs mer

BARN SOM BEHANDLAS MED RESPEKT, SVARAR MED RESPEKT BARN SOM BLIR VÄL OMHÄNDERTAGNA, TAR VÄL HAND OM ANDRA BARN VARS INTEGRITET INTE KRÄNKS, KRÄNKER

BARN SOM BEHANDLAS MED RESPEKT, SVARAR MED RESPEKT BARN SOM BLIR VÄL OMHÄNDERTAGNA, TAR VÄL HAND OM ANDRA BARN VARS INTEGRITET INTE KRÄNKS, KRÄNKER LIKABEHANDLINGSPLAN VINTERGATAN 2013 / 2014 BARN SOM BEHANDLAS MED RESPEKT, SVARAR MED RESPEKT BARN SOM BLIR VÄL OMHÄNDERTAGNA, TAR VÄL HAND OM ANDRA BARN VARS INTEGRITET INTE KRÄNKS, KRÄNKER INTE ANDRA

Läs mer

Förskolan TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR

Förskolan TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR 2019 Innehåll Till dig som barn -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3 Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap.

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap. Rudbeckianska gymnasiets plan under läsåret 2010/2011 för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Inledning Gymnasieskolan skall verka i överensstämmelse

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling.

Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Ekenhillsvägens förskola 1 (10) Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. I april 2006 kom Lagen mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Diamantens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Diamantens Förskola 1 (10) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Diamantens Förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hammars grundsärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hammars grundsärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Hammars grundsärskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun PLAN 2015-06-02 Dnr KS14-325-000 Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun 2015-2018 Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) 2017-09-08 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 070 544 18 24 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA 2 Planen antagen 2010-11-01 och gäller till 2011-11-01 Innehållsförteckning: Utvärdering

Läs mer

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Ledningsdeklaration På Bergsgårdens Förskola ska ingen kränkande behandling förekomma vara sig i barn eller personalgrupp. Alla ska känna sig trygga, glada och

Läs mer

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Lärcentrum Malung-Sälen Kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Mål Skolväsendet vilar på demokratins grund och alla som jobbar och finns inom skolan skall jobba för

Läs mer

Luleå maj 2014. Vintergatans likabehandlingsplan 2014-2015

Luleå maj 2014. Vintergatans likabehandlingsplan 2014-2015 Vintergatans likabehandlingsplan 2014-2015 1 Vintergatans likabehandlingsplan Bakgrund Förskolan har skyldighet att varje år upprätta två planer för likabehandlingsarbetet. Likabehandlingsplan enligt 3

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 1 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Personalen Datum: 2017-10-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig

Läs mer

2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola

2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola 14 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sidan Vision 3 Diskrimineringsgrunder : 3-6 - Kön - Etnisk tillhörighet - Religion och annan

Läs mer

Likabehandlingsplan & Värdegrund

Likabehandlingsplan & Värdegrund Solgläntans & Solbackens Likabehandlingsplan & Värdegrund 1 Datum: 20091201 *Reviderad 20110830, 20120508,201305,20140605,20150512, 20160503, 170524,20170821 Denna skrift är ett resultat utifrån våra tankar

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Barnens förskola 2016-2017 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Växthuset Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I januari 2009 kom Diskrimineringslagen

Läs mer

ENEBYDUNGEN AB. Likabehandlingsplan för Enebydungen AB läsåret

ENEBYDUNGEN AB. Likabehandlingsplan för Enebydungen AB läsåret Likabehandlingsplan för Enebydungen AB läsåret 2017-2018 Mål: Barn, föräldrar och pedagoger ska känna sig välkomna, trygga och väl sedda på förskolan/arbetsplatsen. Lagen innehåller sju diskrimineringspunkter:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling! för Pixbo förskola !

Plan mot diskriminering och kränkande behandling! för Pixbo förskola ! Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Pixbo förskola 2016-2017 Inledning Bestämmelse i skollagen (2010:800) och diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola

Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola För alla elevers trygghet, trivsel, lika rättigheter och möjligheter Inom Vuxenutbildningen/Karlsborgs Gymnasieskola ska vi förebygga och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 2014-10-08 Trygghetsplan för Fylsta områdets förskolor: Duvan, Trädgården och Kvarngården Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 Förskolan

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för likabehandling

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för likabehandling Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för likabehandling Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-12-14, 175 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

Jämställdhetsgaranti. För förskoleverksamhet, fritidsverksamhet, grundskola, gymnasieskola och övriga enheter.

Jämställdhetsgaranti. För förskoleverksamhet, fritidsverksamhet, grundskola, gymnasieskola och övriga enheter. Jämställdhetsgaranti För förskoleverksamhet, fritidsverksamhet, grundskola, gymnasieskola och övriga enheter. Barn- och utbildningsförvaltningen informerar Jämställdhetsgaranti för förskoleverksamhet,

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Nolhaga förskola Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker det

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och plan mot kränkande behandling på. Brunflo Syds förskolor. Marieby, Storviken, Backen, Dungen Tandsbyn Trollåsen

LIKABEHANDLINGSPLAN och plan mot kränkande behandling på. Brunflo Syds förskolor. Marieby, Storviken, Backen, Dungen Tandsbyn Trollåsen Brunflo ht 2015 omarbetad och reviderad LIKABEHANDLINGSPLAN och plan mot kränkande behandling på Brunflo Syds förskolor Marieby, Storviken, Backen, Dungen Tandsbyn Trollåsen En trygg förskola för alla

Läs mer

Förskolan Bergshöjdens Likabehandlingsplan

Förskolan Bergshöjdens Likabehandlingsplan Kungsängens förskolor Förskolan Bergshöjdens Likabehandlingsplan Förskolans mål i arbete med likabehandling Vår förskola präglas av respekt för människors olikheter. Vår förskola ska vara trygg för våra

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yllestad förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yllestad förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Yllestad förskola Verksamhetsåret 2018-2019 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2 2. Mål 2 3. Inledning 2 4. Ansvarsfördelning 3 5. Utvärdering av föregående

Läs mer

Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle

Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle 1. VISION Hjoggböle är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och känner sig trygga. Där personal och barn känner arbetsglädje

Läs mer

INNEHÅLL FÖRORD K APITEL 1 TRYGGHETSARBETET K APITEL 2 FORSKNING OCH ERFARENHET K APITEL 3 KVALITETSARBETE K APITEL 4

INNEHÅLL FÖRORD K APITEL 1 TRYGGHETSARBETET K APITEL 2 FORSKNING OCH ERFARENHET K APITEL 3 KVALITETSARBETE K APITEL 4 1 FÖRORD K APITEL 1 TRYGGHETSARBETET K APITEL 2 FORSKNING OCH ERFARENHET K APITEL 3 KVALITETSARBETE K APITEL 4 S STRUKTUR K APITEL 5 FRÄMJANDE ARBETE K APITEL 6 FÖREBYGGANDE ARBETE K APITEL 7 UPPTÄCKA

Läs mer

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Bakgrund Homosexuella, bisexuella och transpersoner löper större risk att drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen. Många personer

Läs mer

Likabehandlingsplan Ålands förskola

Likabehandlingsplan Ålands förskola Likabehandlingsplan Ålands förskola Likabehandlingsplan reviderad 201010-25 1 Policy och vision... 2 2 Definitioner och lagens omfattning... 2 3 Förebygga... 3 3.1 Upptäcka... 3 3.2 Utreda och åtgärda...

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN

GULLSPÅNGS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN GULLSPÅNGS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolor, fritidshem, skolor & lärcentrum Planen syftar till att främja barns och elevers rättigheter oavsett kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet,

Läs mer