EU:s riktlinjer om våld mot kvinnor och kampen mot alla former av diskriminering av kvinnor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EU:s riktlinjer om våld mot kvinnor och kampen mot alla former av diskriminering av kvinnor"

Transkript

1 EU:s riktlinjer om våld mot kvinnor och kampen mot alla former av diskriminering av kvinnor 1. Målet för riktlinjerna Antagandet av riktlinjer om våld mot kvinnor visar på en klar politisk vilja hos EU att prioritera temat kvinnors rättigheter och att vidta långsiktiga åtgärder på detta område. Genom att inrikta sig på frågan om våld mot kvinnor och flickor kommer EU att kunna vidta effektiva åtgärder mot en av de allvarligaste kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i världen i dag. Dessa riktlinjer är grundade på ett gediget multilateralt regelverk där några av de senaste milstolparna är den fördjupade undersökningen från FN:s generalsekreterare om alla former av våld mot kvinnor (2006), arbetet med de indikatorer för våld som utarbetats av Yakin Ertürk, FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor (2008), FN:s resolution 61/143 om ökade insatser för att undanröja alla former av våld mot kvinnor (2006), FN:s säkerhetsråds resolutioner 1325 (2000) och 1820 (2008) om kvinnor, fred och säkerhet, Europaparlamentets resolution 2005/2215 om kvinnors situation i väpnade konflikter och deras roll i återuppbyggnaden och den demokratiska processen efter konflikter, relevanta artiklar i konventionerna om mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt samt Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen. Riktlinjerna syftar också till att främja genomförandet av ett större antal konkreta projekt till stöd för kvinnor och flickor, finansierade bl.a. genom det europeiska instrumentet för demokrati och mänskliga rättigheter och även genom andra tillämpliga finansiella instrument som EU och medlemsstaterna förfogar över. Antagandet av sådana riktlinjer bekräftar tydligt de mänskliga rättigheternas universella karaktär.

2 2. Definition För att definiera våld mot kvinnor vid tillämpningen av dessa riktlinjer har man utgått från deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor: "Begreppet våld mot kvinnor ska förstås som alla våldshandlingar mot kvinnor som resulterar i, eller sannolikt kommer att resultera i, fysisk, sexuell eller psykisk skada eller fysiskt, sexuellt eller psykiskt lidande för kvinnor, inklusive hot om sådana handlingar, tvång eller godtyckligt frihetsberövande, vare sig detta sker offentligt eller privat." 3. Operativa riktlinjer EU erinrar om de tre oskiljaktiga målen i kampen mot våld mot kvinnor, dvs. förebyggande av våld, skydd och stöd för offren och lagföring av förövarna av sådana brott. 3.1 Operativa mål Främja jämställdhet mellan kvinnor och män och bekämpa diskriminering av kvinnor EU erinrar om att hindren för kvinnors utövande av sina såväl socioekonomiska som politiska rättigheter gör att de är mer utsatta för våld. I detta avseende och för att förhindra sådant våld, måste medlemsstaternas och EU:s strategier (i samband med EU:s yttre åtgärder) bl.a. inriktas på lagstiftning och offentlig politik som har diskriminerande verkan på kvinnor och flickor samt bristen på snabba åtgärder för att bekämpa diskriminering inom den privata sektorn och könsstereotyper.

3 3.1.2 Insamling av uppgifter om våld mot kvinnor och framtagande av indikatorer Trots de ansträngningar som gjorts under de senaste åren är det nödvändigt att få såväl kvantitativa som kvalitativa, jämförbara och exakta uppgifter om alla former av våld mot kvinnor och flickor samt relevanta indikatorer för att staterna ska kunna utveckla välgrundade åtgärder och strategier. Det finns fortfarande stora skillnader när det gäller den typ av uppgifter som samlas in, de studerade befolkningsgrupperna och formen av det våld som mäts. EU avser att fastställa institutionella och andra mekanismer för insamling av uppgifter samt bidra till att förstärka den nationella kapaciteten att samla in och sprida tillförlitliga och exakta uppgifter Införande av effektiva och samordnande strategier EU:s tillvägagångssätt syftar till att erinra staterna om deras dubbla ansvar att förebygga och reagera på våld mot kvinnor och flickor. Det är deras ansvar att utveckla strategier för att förebygga våld och skydda och stödja våldsoffer och att plädera på alla nivåer (lokal, nationell, regional och internationell nivå) och inom alla samhällssektorer, särskilt genom beslutsfattarna, den offentliga och privata sektorn, det civila samhället och medierna. Det måste inrättas starka institutionella mekanismer på lokal, regional och nationell nivå för att garantera att dessa strategier genomförs, samordnas och följs upp Kampen mot strafflöshet för förövare av våld mot kvinnor och tillgång till rättslig prövning för offer EU kommer att inrikta sig på det absoluta behovet av att staterna säkerställer att våld mot kvinnor och flickor är straffbart enligt lag och ser till att förövarna av våld mot kvinnor och flickor ställs inför rätta. Staterna måste i synnerhet utreda våld mot kvinnor och flickor på ett snabbt, noggrant, opartiskt och samvetsgrant sätt och se till att det straffrättsliga systemet, bland annat bevis- och förfaranderegler, innehåller de nödvändiga bestämmelserna för att göra det möjligt att uppmuntra kvinnor att vittna och samtidigt garantera deras skydd, i samband med lagföring av de personer som begått våldshandlingar mot dem, bland annat genom att tillåta offren och deras företrädare att inträda som civilrättslig part. Kampen mot strafflöshet kräver också konkreta åtgärder såsom utbildning av polistjänstemän och tjänstemän vid brottsbekämpande organ, rättshjälp och ett effektivt skydd för brottsoffer och vittnen och genom att skapa förutsättningar för att offren inte längre ska vara ekonomiskt beroende av våldsförövarna.

4 3.2 EU:s instrument för ingripanden Instrumenten för ingripanden måste göra det möjligt att involvera alla aktörer inom EU, i första hand medlemsstaternas ambassader, kommissionens delegationer och generalsekretariatet för Europeiska unionens råd. EU kommer att säkerställa att vederbörlig hänsyn tas till samverkan mellan genomförandet av dessa riktlinjer och EU:s andra riktlinjer om mänskliga rättigheter, däribland riktlinjerna om barns rättigheter och riktlinjerna om människorättsförsvarare. I enlighet med EU:s operativa mål för kampen mot våld mot kvinnor kommer dess viktigaste instrument för ingripande att vara följande: Allmänna åtgärder I sina förbindelser med tredjeländer och regionala organisationer kommer EU regelbundet att ta upp kampen mot våld mot kvinnor och flickor och den diskriminering som ligger till grund för detta. Dessa åtgärder kommer bl.a. att omfatta överensstämmelsen av den nationella lagstiftningen med staternas internationella normer och åtaganden i detta avseende samt ett effektivt genomförande och en effektiv uppföljning av dessa. EU kommer också att se till att det införs en hänvisning till kvinnors rättigheter i alla uppdrag för EU:s särskilda representanter och sändebud. Före alla åtgärder kommer EU att göra följande: a) Fastställa formerna av våld mot kvinnor och flickor och analysera relevanta uppgifter och indikatorer i detta sammanhang. b) Fastställa förekomst av lagar och praxis som uttryckligen och faktiskt är diskriminerande och som ligger till grund för våldet. c) Fastställa avsaknad av och/eller brister i den offentliga politik som fastställts med anledning av våld mot kvinnor. d) Fastställa de internationella och regionala instrument för skydd av kvinnors rättigheter som ratificerats av länderna, däribland förekomsten av reservationer, och deras införlivande med den nationella lagstiftningen. e) Fastställa rekommendationerna från internationella och regionala mekanismer till dessa länder när det gäller kvinnors rättigheter och våld mot kvinnor.

5 I sina åtgärder kommer EU bland annat att fastställa följande ståndpunkter och initiativ: f) Uppmuntra till ratificering av FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor och dess fakultativa protokoll, protokollet till den afrikanska stadgan om mänskliga rättigheter och folkens rättigheter i fråga om kvinnors rättigheter samt den interamerikanska konventionen om förebyggande och utrotande av våld mot kvinnor. g) Uppmuntra till återkallande av reservationerna mot konventionen, särskilt reservationer i strid med konventionens mål och syften, särskilt på grundval av den tolkning som gjorts av kommittén för avskaffande av diskriminering av kvinnor när det gäller dessa reservationer. h) Uppmuntra, vid behov genom tekniskt stöd, framläggande av rapporter till kommittén för avskaffande av diskriminering av kvinnor inom fastställda tidsfrister samt uppföljning av kommitténs rapporter och rekommendationer. i) Upprätthålla en dialog och regelbundna samråd med kvinnorättsaktivister och kvinnoorganisationer. j) Uppmuntra deltagande av kvinnorättsaktivister och kvinnoorganisationer vid utformningen, genomförandet och utvärderingen av offentlig politik på detta område. k) Uppmuntra staterna att inom ramen för den universella periodiska granskningen göra konkreta åtaganden för att bekämpa våld mot och diskriminering av kvinnor. l) Främja utveckling av nya relevanta regionala och internationella instrument.

6 3.2.2 Kompletterande särskilda åtgärder i kampen mot våld mot kvinnor Åtgärder som syftar till att bekämpa våld mot kvinnor kommer att vidtas genom följande initiativ: a) Främja uppmaningar till FN:s särskilde rapportör om våld mot kvinnor i fall där våld mot kvinnor är mycket utbrett och i stor utsträckning förblir ostraffat. b) Om ett besök gjorts, säkerställa att rekommendationerna, slutsatserna och synpunkterna från rapportören följs upp. c) Stödja kampen mot strafflöshet när det gäller våld mot kvinnor och flickor, bland annat genom att följa rättegångar som har anknytning till våld mot kvinnor. d) Stödja kvinnorättsaktivister och kvinnliga människorättsförsvarare, särskilt kvinnor som hotas av eller är offer för särskilt och riktat förtryck eller trakasserier. e) Främja och stödja strategier och kampanjer för att öka medvetenheten om jämställdhet mellan kvinnor och män och om våld mot kvinnor, bland annat upplysningskampanjer riktade särskilt till män och pojkar. f) Främja och stödja kampanjer inriktade på systematiskt försummande av små flickor, särskilt när det gäller födelseregistrering och skolgång.

7 3.2.3 Enskilda fall När EU får kännedom om enskilda, exceptionellt allvarliga fall, inklusive våld som utövas eller tolereras av en stat i strid med internationella åtaganden och grundläggande rättigheter till fysisk integritet och icke-diskriminering, och i avsaknad av tillfredsställande åtgärder på nationell nivå, kommer EU att överväga särskilda åtgärder. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt fall där överträdelserna är mest flagranta och där ett eller flera av följande kriterier är uppfyllda: Fall av våld där förövarna med all sannolikhet inte kommer att ställas till svars för sina handlingar inför en brottmålsdomstol, i förhållande till hur allvarligt brottet är Fall av våld där offren sannolikt inte kommer att ha tillgång till adekvat gottgörelse i straffrättsliga och civilrättsliga förfaranden på ett icke-diskriminerande sätt Fall som återspeglar ett vanligt förekommande, systematiskt eller omfattande bruk och avseende vilka lagar och offentlig politik är otillräckliga eller saknas helt, i synnerhet de allvarligaste fallen, exempelvis de som gäller mord och framtvingade självmord av hedersrelaterade skäl Fall som är resultatet av diskriminerande lagstiftning och praxis Fall där kvinnliga människorättsförsvarare utsätts för våld, hot, trakasserier och förtryck Inom ramen för EU:s dialoger Europeiska unionen kommer regelbundet att ta upp frågor om våld mot kvinnor och bakomliggande diskriminering inom ramen för sina särskilda dialoger om mänskliga rättigheter och, vid behov, EU:s andra politiska dialoger.

8 Dessa frågor kan tas upp på dagordningen för dialogerna antingen i form av en särskild punkt eller genom att integrera dem i en eller flera punkter som har en könsspecifik dimension. I detta sammanhang kommer EU att följa upp rekommendationerna och slutsatserna från internationella och regionala mekanismer för skydd av kvinnors rättigheter och kamp mot våld mot kvinnor, särskilt de från FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor, de som gäller kvinnor inom ramen för den universella periodiska granskningen samt slutsatser och rekommendationer från kommittén för avskaffande av diskriminering av kvinnor och från regionala skyddsmekanismer Upprättande av rapporter om de mänskliga rättigheterna Delegationscheferna bör systematiskt i sina rapporter införa en analys av respekten för kvinnors grundläggande rättigheter, med en särskild hänvisning till kvinnors rätt till fysisk integritet och icke-diskriminering samt iakttagande av staternas internationella åtaganden i kampen mot våld mot kvinnor. I rapporterna ska följande anges: Institutionella och andra mekanismer för insamling av kvalitativa och kvantitativa uppgifter över hela territoriet och i alla miljöer (hemmet, arbetsplatser, utbildningsanstalter, interneringsplatser bland andra officiella institutioner osv.). Statistik uppdelad efter kön, ålder och andra relevanta faktorer samt uppgifter om spridningen av sådan statistik till de främst berörda aktörerna och allmänheten.

9 Den rättsliga ramen såsom den fastställts i tidigare åtgärder, bland annat förekomsten av diskriminerande lagar och praxis. EU:s representanter och särskilda sändebud bör beakta kvinnornas rättigheter och ta med sådan information i sina rapporter Att främja kvinnors rättigheter i internationella forum I internationella forum, bland annat inom FN:s ram, kommer EU att även i fortsättningen aktivt främja kvinnors rättigheter och då särskilt att förebygga våldet mot kvinnor. EU kommer att sträva efter en god samordning med FN:s alla forum för kvinnors rättigheter, kontinuerligt stödja deras arbete samt se till att det lämnas harmoniserade och samstämmiga budskap i dessa forum, så att EU:s åtgärder ges mer tyngd och får större genomslagskraft Bilateralt och multilateralt samarbete Kampen mot våld mot kvinnor och flickor kommer att prioriteras inom ramen för det bilaterala och multilaterala samarbetet till skydd för de mänskliga rättigheterna, i samarbete med det civila samhället, där även det rättsliga området och utbildningssektorn ingår. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt samarbetet inom ramen för det europeiska initiativet för demokrati och mänskliga rättigheter samt även genom varje annat relevant finansiellt instrument i EU och medlemsstaterna. Samarbetet syftar främst till att stödja program, i synnerhet från det civila samhällets sida, kring följande prioriterade områden:

10 Behandling, rehabilitering och tillgång till vård a) Stödja program som syftar till att främja och säkerställa tillgång till rättvisa för våldsoffren, då även våldoffren ska delta i domstolsförhandlingarna. b) Stödja tillgången till lämplig och kostnadsfri vård, psykologiskt stöd, juridisk hjälp, inkvartering och återanpassning av våldsoffren och deras barn samt även stödja offentliga informationskampanjer om dessa tjänster. c) Främja kvinnors och flickors tillgång och rätt till information och till hälso- och sjukvård, bland annat när det gäller sexuell och reproduktiv hälsa, för att bättre skydda dem mot hivinfektion. Samtidigt bekräftar EU sitt fulla stöd för ett genomförande fullt ut av det handlingsprogram från Kairo som antogs vid den internationella konferensen om befolkning och utveckling (ICPD) 1994 och av de viktigaste åtgärderna för en fortsatt tillämpning av ICPD:s handlingsprogram som avtalats vid ICPD + 5 samt för Köpenhamnsdeklarationen och handlingsprogrammet från Köpenhamn, handlingsplanen från Peking och millennieutvecklingsmålen. d) Stödja program som främjar kvinnors rätt att själva bestämma i frågor som rör deras sexualitet utan att utsättas för tvång, diskriminering eller våld. e) Stödja program som riktar sig till sådana kategorier kvinnor som särskilt bör uppmärksammas med tanke på den ökade risk som de löper att bli offer för våld.

11 Att förebygga våld a) Främja och stödja kampen mot straffrihet i samband med våld mot kvinnor och flickor. b) Stödja utbildning om de grundläggande rättigheterna och kvinnors och flickors egenmakt. c) Stödja kampanjer särskilt kampanjer för att öka medvetenheten och kommunikationen som gäller jämställdhet mellan kvinnor och män och kampen mot våld mot kvinnor och flickor genom att undanröja könsstereotyper som bidrar till att våldet mot kvinnor och flickor fortsätter. d) Stödja program som syftar till att öka kvinnors ekonomiska oberoende. e) Stödja utbildning till poliser och domstolsanställda om våld mot kvinnor, dess orsaker och dess konsekvenser Att förstärka kapaciteten a) Bistå vid de nationella handlingsplaner som syftar till att genomföra rekommendationerna från kommittén för avskaffande av diskriminering av kvinnor, inklusive intern spridning. b) Bistå vid inrättandet av effektiva samordnade mekanismer för insamling av uppgifter om våld mot kvinnor och flickor. c) Stödja kvinnogrupper och kvinnliga människorättsförsvarare samt även mer allmänt organisationer i det civila samhället som bekämpar våld mot kvinnor. d) Se till att alla yrkesgrupper som är behöriga att behandla våld mot kvinnor, dess orsaker och dess konsekvenser (polis, domstolsanställda, sjukvårds- och utbildningspersonal, medieanställda) kan få lämplig utbildning. e) Stödja program som syftar till att stärka polisens kapacitet att ingripa vid våld, bland annat vid våld i hemmet, genom att inrätta standardiserade protokoll för ingripandet, med tillämpning av Förenta nationernas resolution om förebyggande av brott och straffrättsliga åtgärder för att undanröja våld mot kvinnor. f) Stödja att det inrättas avdelningar inom den centrala förvaltningen och decentraliserade avdelningar som har till uppgift att höja kvinnans status. g) Bistå vid nationella handlingsplaner som syftar till att genomföra säkerhetsrådets resolution 1325.

12 3.3 Utvärdering Rådets arbetsgrupp för de mänskliga rättigheterna kommer att regelbundet utvärdera hur dessa riktlinjer genomförs, bland annat mot bakgrund av uppdragschefernas rapporter och efter informella samråd med det civila samhället. Arbetsgruppen för de mänskliga rättigheterna kommer att hålla rådet informerat om tillämpningen av riktlinjerna och föreslå rådet nödvändiga förbättringar av denna tillämpning.

13 BILAGA 1 Inledning till frågan om våld mot kvinnor, former för detta, dess orsaker och dess konsekvenser Våld mot kvinnor och flickor är i alla dess former ett verkligt gissel. Enligt de uppgifter som finns tillgängliga är detta en global och systemomfattande företeelse. Våldet tar sig uttryck i många olika former, som har en nära inbördes koppling och varierar alltefter social, ekonomisk, kulturell och politisk bakgrund. Med våld mot kvinnor och flickor avses följande olika former av fysiskt, sexuellt och psykologiskt våld, dock utan att begränsas till detta: a) våld som utövas inom familjen (inbegripet ett prenatalt urval på grund av fostrets kön (utom då detta görs av medicinska skäl), ett systematiskt åsidosättande av små flickor, tvångsäktenskap, tidiga äktenskap, våld som utövas av partnern eller den f.d. partnern, syreangrepp, våld i samband med hemgiften samt våld, mord och påtvingade självmord som utförs för att försvara hedern, slag, sexuella övergrepp som små flickor utsätts för i hemmet, bland annat incest, våldtäkt i ett parförhållande eller mellan sammanboende, kvinnliga könsstympningar och andra traditionella sedvänjor till skada för kvinnan, b) våld som utövas inom samhällets ram (inbegripet våldtäkt, sexuella övergrepp, sexuella trakasserier och all annan form av trakasseri med koppling till offrets kön, mobbning på arbetsplatsen, vid utbildningsanstalter och annorstädes, koppleri och utnyttjande av annans prostitution, moderna former av slaveri, kvinnomord, våld mot kvinnor och flickor vid eller efter en konfliktsituation, handel med kvinnor och flickor för sexuellt utnyttjande och i alla andra utnyttjandesyften); c) våld mot kvinnor omfattar samtliga ovannämnda handlingar, även om de begås eller godtas av staten. Det bör samtidigt understrykas att även om våld mot kvinnor oftast utövas av privata aktörer och involverar många olika typer av personer och grupper, vilket även FN:s generalsekreterare framhåller i sin djupstudie, befriar detta på intet sätt staterna från skyldigheten att snabbt vidta åtgärder i enlighet med rekommendation 19 från kommittén för avskaffande av alla former av diskriminering av kvinnor. 13

14 Vissa faktorer gör dessutom att offren blir mer sårbara på grund av den flerfaldiga diskriminering som de utsätts för, vilken är knuten både till kön och tillhörighet till minoritetsgrupper eller särskilda etniska grupper, religion eller språk, egenskap av kvinnliga urinvånare, migrantkvinnor, fördrivna kvinnor eller flyktingkvinnor, kvinnor som lever i underutvecklade miljöer eller i avlägsna landsbygdssamhällen, kvinnor i institutioner eller fängelser, kvinnor med funktionshinder eller som är hiv-positiva, lesbiska, bisexuella eller transsexuella kvinnor, unga flickor, gamla kvinnor eller änkor samt kvinnor som är offer för någon annan form av diskriminering. I krissituationer eller under väpnade konflikter är slutligen våldtäkter och sexuellt slaveri, våld och utnyttjande de mest systematiska och allmänt utbredda yttringarna av våld mot kvinnor. Utöver de allvarliga konsekvenserna för offrens fysiska hälsa (särskilt genom en betydande ökning av risken för att smittas med hiv) och mentala hälsa medför våldet mot kvinnor också viktiga sociala följder och höga ekonomiska kostnader. Därtill kommer en kostnad i form av politisk och social instabilitet till följd av att våldet förs vidare från en generation till nästa. Våldet mot kvinnor bidrar således till att försvaga inte endast de enskilda kvinnorna, utan också deras familjer, gemenskaper, samhällen och länder. Våld mot kvinnor utgör därför ett hinder för utveckling. Det våld som utövas mot kvinnor och flickor har vissa strukturella orsaker, särskilt de historiskt ojämna styrkeförhållandena mellan såväl kvinnor och män som mellan flickor och pojkar, vilka karakteriserar många samhällen. Dessutom åberopas seder, traditioner och religiösa värden för att berättiga våldet mot kvinnor. Den ekonomiska ojämlikhet som kvinnorna utsätts för och deras brist på oberoende är avgörande faktorer för våldet, genom att deras handlingsfrihet och deras rätt att fatta beslut inskränks, och detta ökar deras sårbarhet för våldshandlingar. 14

15 Politisk instabilitet och väpnade konflikter utgör ytterligare källor till våld mot kvinnor och flickor. Också långt efter det att kriget har upphört fortsätter det att råda ett klimat som präglas av våld, och i många länder som har genomlevt en väpnad konflikt medför den ökade acceptansen av våld och den stora spridningen av vapen att våldet ökar också efter konflikten. Det är absolut nödvändigt att beakta alla dessa aspekter om detta gissel ska kunna bekämpas effektivt. 15

16 BILAGA 2 Internationella rättsliga ramar och medlemsstaternas skyldigheter när det gäller att bekämpa våld mot kvinnor Det internationella samfundet har genom många olika fördrag och politiska åtaganden förbundit sig att skydda kvinnors och mäns rättigheter och värdighet. 60 år har gått sedan antagandet av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, i vilken det klart framhålls att "alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter" och att var och en "är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring, utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av kön". Kommittén för avskaffande av diskriminering av kvinnor, som övervakar tillämpningen av konventionen (1979) har fastställt att våld mot kvinnor är en form av diskriminering i den mening som avses i konventionen, och detta har lett till att frågan har fått en mer framträdande plats i institutionernas arbetsprogram och i mekanismerna för skydd av de mänskliga rättigheterna. Världskonferensen om de mänskliga rättigheterna i Wien 1993 ledde till att FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna 1994 utsåg en särskild rapportör om våld mot kvinnor, och gjorde att FN:s generalförsamling samma år kunde anta en förklaring om avskaffande av våld mot kvinnor. Världskonferensen fastslog på nytt att de mänskliga rättigheterna är universella och odelbara. I denna förklaring anges en rad åtgärder som medlemsstaterna ska vidta för att förhindra och avskaffa detta våld. Det krävs bland annat att staterna ska fördöma våld mot kvinnor och inte får åberopa någon sed eller tradition eller något religiöst skäl för att undandra sig skyldigheten att avskaffa det. 16

17 Handlingsplanen från Peking som antogs 1995 stöddes av 189 länder vid FN:s historiska konferens om kvinnornas situation i världen. I denna handlingsplan fastställs tolv områden där det behövs förbättringar, och ett av dessa är att bekämpa våld mot kvinnor. Dessa aspekter diskuterades vid den konferens som anordnades i New York 2005, i samband med handlingsplanens tioårsdag. EU:s stöd för handlingsplanen från Peking uttrycktes på högsta nivå av regeringscheferna vid toppmötet i Madrid i december Sedan 1999 antar Europeiska unionens råd varje år slutsatser om indikatorer och referenskriterier, och garanterar därigenom en mer målinriktad och strukturerad årlig uppföljning. En rad kvantitativa och kvalitativa indikatorer rörande våld mot kvinnor utarbetades I översynen efter fem år av handlingsplanen från Peking (Peking+5) uppmanas regeringarna att vidta lämpliga åtgärder för att avskaffa det våld och den diskriminering som alla enskilda personer, organisationer eller företag utsätter kvinnor för samt att behandla alla former av våld mot kvinnor som straffbara gärningar. I FN:s generalförsamlings resolution 61/143 (2006) om intensifierade åtgärder för att avskaffa alla former av våld mot kvinnor, som antogs med konsensus, fastslås på nytt staternas alla internationella åtaganden, däribland skyldigheten att främja och försvara alla mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för kvinnor och flickor och att skyndsamt vidta åtgärder för att förhindra våldshandlingar, utreda dem, straffa förövarna och ge offren skydd, samt att all underlåtenhet att fullgöra denna skyldighet strider mot kvinnors och flickors mänskliga rättigheter och grundläggande friheter eller gör det omöjligt att utöva dem. 17

18 I FN:s säkerhetsråds resolutioner 1325 (2000) och 1820 (2008) fastställs det internationella samfundets åtaganden när det gäller att bekämpa våld mot kvinnor under väpnade konflikter. I resolution 1820 fastslås kopplingen mellan upprätthållande av internationell fred och säkerhet och kampen mot sexuellt våld mot kvinnor under väpnade konflikter. I resolution 1820 (2000), som återger bestämmelserna i artikel 7 i Internationella brottmålsdomstolens Romstadga, erinras staterna bland annat om att våldtäkt och andra former av sexuellt våld kan utgöra en krigsförbrytelse, ett brott mot mänskligheten eller ett folkmord, och det betonas att det är nödvändigt att sexuella våldsbrott inte får omfattas av amnesti i samband med konfliktlösningsförfaranden. Europaparlamentets resolution 2005/2215 om kvinnornas situation i väpnade konflikter och deras roll i återuppbyggnaden och den demokratiska processen i länder som just genomgått en konflikt utgör en allmän ram för EU:s insatser när det gäller kvinnor i väpnade konflikter, och särskilt det våld som de utsätts för. Flera initiativ avseende våld mot kvinnor har också tagits av Europarådet och OSSE, i vilka EU spelar en viktig roll. I Europaparlamentets resolution från 2005 anges de konkreta insatser, démarcher och åtgärder som bör göras för att effektivt bekämpa detta gissel. I dessa riktlinjer införlivas dessa skyldigheter inom EU:s ram. Därigenom stöds de europeiska insatserna för att skydda kvinnors rättigheter och främja jämställdhet i de yttre förbindelserna, i enlighet med färdplanen för jämställdhet mellan kvinnor och män, kommissionens meddelande från 2007 om jämställdhet mellan kvinnor och män och kvinnornas frigörelse inom ramen för utvecklingssamarbetet samt rådets slutsatser om det meddelandet, eller i enlighet med andra riktlinjer beträffande de mänskliga rättigheterna som antagits inom ramen för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (Gusp). 18

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om främjande och skydd av barnets rättigheter antagna av rådet vid dess 3530:e möte den 3 april 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om främjande och skydd av barnets rättigheter antagna av rådet vid dess 3530:e möte den 3 april 2017. Europeiska unionens råd Luxemburg den 3 april 2017 (OR. en) 7775/17 LÄGESRAPPORT från: av den: 3 april 2017 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna COHOM 44 CFSP/PESC 300 DEVGEN 49 FREMP 37 Föreg.

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

15571/17 anb/ss 1 DG C 1

15571/17 anb/ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2017 (OR. en) 15571/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 14446/17 Ärende: DEVGEN

Läs mer

Säkerställande av skydd Europeiska unionens riktlinjer om människorättsförsvarare

Säkerställande av skydd Europeiska unionens riktlinjer om människorättsförsvarare Säkerställande av skydd Europeiska unionens riktlinjer om människorättsförsvarare I. SYFTE 1. Stöd till människorättsförsvarare är sedan länge ett inslag i de yttre förbindelserna i Europeiska unionens

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

P7_TA(2011)0155 Användningen av sexuellt våld i konflikter i Nordafrika och Mellanöstern

P7_TA(2011)0155 Användningen av sexuellt våld i konflikter i Nordafrika och Mellanöstern P7_TA(2011)0155 Användningen av sexuellt våld i konflikter i Nordafrika och Mellanöstern Europaparlamentets resolution av den 7 april 2011 om användningen av sexuellt våld i konflikter i Nordafrika och

Läs mer

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet P5_TA(2002)0359 Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet Europaparlamentets resolution om sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa (2001/2128(INI)) Europaparlamentet utfärdar denna

Läs mer

Förenta Nationerna Säkerhetsrådet Resolution 1325 (2000) Kvinnor, fred och säkerhet

Förenta Nationerna Säkerhetsrådet Resolution 1325 (2000) Kvinnor, fred och säkerhet Förenta Nationerna Säkerhetsrådet Resolution 1325 (2000) Kvinnor, fred och säkerhet 2 (8) 3 (8) Förenta nationerna Säkerhetsrådet 31 oktober 2000 Resolution 1325 (2000) antagen av säkerhetsrådet vid dess

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-21

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-21 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 25.9.2012 2012/2145(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-21 Mariya Gabriel (PE494.844v01-00) Årsrapporten om mänskliga

Läs mer

EU:s riktlinjer om dödsstraff reviderad och uppdaterad version

EU:s riktlinjer om dödsstraff reviderad och uppdaterad version EU:s riktlinjer om dödsstraff reviderad och uppdaterad version I. INLEDNING i) Förenta nationerna har bl.a. i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR), konventionen

Läs mer

9101/16 /ss 1 DG C 1

9101/16 /ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 23 maj 2016 (OR. fr) 9101/16 COAFR 136 CFSP/PESC 402 RELEX 410 COHOM 52 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 23 maj 2016 till: Delegationerna Föreg.

Läs mer

Fakultativt protokoll till konventionen om barnets rättigheter vid indragning av barn i väpnade konflikter *

Fakultativt protokoll till konventionen om barnets rättigheter vid indragning av barn i väpnade konflikter * Fakultativt protokoll till konventionen om barnets rättigheter vid indragning av barn i väpnade konflikter * De stater som är parter i detta protokoll, som uppmuntras av det överväldigande stödet för konventionen

Läs mer

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 juli 2006 (12.7) (OR. en) 11380/06 PESC 665 CONUN 51 ONU 80 I/A-PUNKTSNOT från: Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) till: Coreper/rådet Ärende: EU:s

Läs mer

FÖRSLAG TILL RAPPORT

FÖRSLAG TILL RAPPORT ACP-EU JOINT PARLIAMENTARY ASSEMBLY ASSEMBLÉE PARLEMENTAIRE PARITAIRE ACP-UE Utskottet för politiska frågor 5.3.2015 FÖRSLAG TILL RAPPORT om kulturell mångfald och mänskliga rättigheter i AVS- och EU-länderna

Läs mer

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243 CADREFIN 38 Föreg.

Läs mer

Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män

Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 6.12.2013 2013/2183(INI) YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 543 slutlig 2011/0235 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen

Läs mer

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner Inledning 1. Styrelsen för International Union of Local Authorities (IULA), kommunernas världsomspännande organisation, som sammanträdde i Zimbabwe, november

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 4.3.2015 B8-0220/2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om bekämpning av sexuella

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 februari 2011 (15.2) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 februari 2011 (15.2) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 februari 2011 (15.2) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5 I/A-PUNKTSNOT från: Generalsekretariatet till: Coreper/rådet Föreg. dok. nr:

Läs mer

11050/11 lym/al/chs 1 DG H

11050/11 lym/al/chs 1 DG H EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 6 juni 20 (8.6) (OR. en) 050/ JAI 396 COSI 46 ENFOPOL 84 CRIMORG 8 ENFOCUSTOM 52 PESC 78 RELEX 603 NOT från: Ordförandeskapet till: Coreper/rådet Föreg. dok. nr: 0088/2/

Läs mer

Utkast Uttalande från EU på Världsaidsdagen 2009 (Stockholm och Bryssel den 1 december 2009)

Utkast Uttalande från EU på Världsaidsdagen 2009 (Stockholm och Bryssel den 1 december 2009) EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 1 december 2009 16891/09 (Presse 358) Utkast Uttalande från EU på Världsaidsdagen 2009 (Stockholm och Bryssel den 1 december 2009) Idag, på Världsaidsdagen 2009, erinrar

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.3.2018 COM(2018) 167 final 2018/0079 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för kommissionen att på unionens vägnar godkänna den globala pakten för säker,

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 EUROPAPARLAMENTET 2004 Plenarhandling 2009 11.1.2006 B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 i enlighet med artikel 108.5 i arbetsordningen från Margrete

Läs mer

Asyl och migration: insamling och analys av gemenskapsstatistik

Asyl och migration: insamling och analys av gemenskapsstatistik P5_TA(2003)0471 Asyl och migration: insamling och analys av gemenskapsstatistik Europaparlamentets resolution om kommissionens meddelande till rådet och Europaparlamentet om en handlingsplan för insamling

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

Barnkonventionen kort version

Barnkonventionen kort version Barnkonventionen kort version Fullständig version på länken: https://www.raddabarnen.se/rad och kunskap/skolmaterial/barnkonventionen/helabarnkonventionen/ FN:s konvention om barnets rättigheter består

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-6

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-6 EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 23.1.2009 2008/0170(CNS) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-6 Hiltrud Breyer (PE418.117v01-00) Ingående från Europeiska

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EU:S POLITIK GENTEMOT TREDJE LAND OM TORTYR OCH ANNAN GRYM, OMÄNSKLIG OCH FÖRNEDRANDE BEHANDLING ELLER BESTRAFFNING

RIKTLINJER FÖR EU:S POLITIK GENTEMOT TREDJE LAND OM TORTYR OCH ANNAN GRYM, OMÄNSKLIG OCH FÖRNEDRANDE BEHANDLING ELLER BESTRAFFNING RIKTLINJER FÖR EU:S POLITIK GENTEMOT TREDJE LAND OM TORTYR OCH ANNAN GRYM, OMÄNSKLIG OCH FÖRNEDRANDE BEHANDLING ELLER BESTRAFFNING (En uppdatering av riktlinjerna) SYFTE Föreliggande riktlinjer syftar

Läs mer

FÖRSLAG TILL ARBETSDOKUMENT

FÖRSLAG TILL ARBETSDOKUMENT GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU- FÖRSAMLINGEN Utskottet för politiska frågor 16.10.2014 FÖRSLAG TILL ARBETSDOKUMENT om kulturell mångfald och mänskliga rättigheter i AVS- och EU-länderna Medföredragande:

Läs mer

10417/16 CJS/ss 1 DG B 3A

10417/16 CJS/ss 1 DG B 3A Europeiska unionens råd Bryssel den 17 juni 2016 (OR. en) 10417/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna SOC 418 GENDER 29 ANTIDISCRIM 41 FREMP 119 Föreg. dok. nr: 9948/16 SOC

Läs mer

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Mäns våld i heterosexuella relationer Köp av tjänster för sexuella ändamål Mäns våld mot kvinnor Våld i hbtrelationer Hedersrelaterat

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN MOT RASISM OCH INTOLERANS

EUROPEISKA KOMMISSIONEN MOT RASISM OCH INTOLERANS CRI(98)29 Version suédoise Swedish version EUROPEISKA KOMMISSIONEN MOT RASISM OCH INTOLERANS ECRI:S ALLMÄNNA POLICYREKOMMENDATION NR 3: BEKÄMPANDE AV RASISM OCH INTOLERANS MOT ROMER Strasbourg, 6 mars

Läs mer

2. Det är särskilt oroande att kvinnor utsätts för obeskrivligt mer barbariska våldshandlingar och att våld mot barn och äldre blir allt vanligare.

2. Det är särskilt oroande att kvinnor utsätts för obeskrivligt mer barbariska våldshandlingar och att våld mot barn och äldre blir allt vanligare. Våld mot kvinnor Bakgrund 1. Våld mot kvinnor är ett fortsatt och världsomfattande problem som förekommer i alla åldrar och sociala grupper. Våldshandlingar mot kvinnor sker i olika miljöer, inklusive

Läs mer

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305.

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305. 29 EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 15 och 16 juni 2001 31 Bilaga I Uttalande om förebyggande av spridning av ballistiska missiler... s. 33 Bilaga II Uttalande om f.d. jugoslaviska

Läs mer

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Mäns våld i heterosexuella relationer Köp av tjänster för sexuella ändamål Mäns våld mot kvinnor Våld i hbtrelationer Hedersrelaterat

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter SMGC01 2015 Leif Lönnqvist leif.lonnqvist@kau.se Vad är en mänsklig rättighet? Mänskliga rättigheter Kan man identifiera en mänsklig rättighet? Vem bestämmer vad som skall anses vara

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.12.2011 KOM(2011) 911 slutlig 2011/0447 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om medlemsstaternas förklaring om godtagande, i Europeiska unionens intresse, av Rysslands

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-34

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-34 EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 18.12.2008 2008/2144(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-34 Förslag till betänkande Roberta Angelilli (PE414.011v01-00)

Läs mer

EUROPARÅDETS KONVENTION OM FÖREBYGGANDE OCH BEKÄMPNING AV VÅLD MOT KVINNOR OCH VÅLD I HEMMET. Istanbulkonventionen VÅLD

EUROPARÅDETS KONVENTION OM FÖREBYGGANDE OCH BEKÄMPNING AV VÅLD MOT KVINNOR OCH VÅLD I HEMMET. Istanbulkonventionen VÅLD EUROPARÅDETS KONVENTION OM FÖREBYGGANDE OCH BEKÄMPNING AV VÅLD MOT KVINNOR OCH VÅLD I HEMMET Istanbulkonventionen TRYGGHET FRÅN FRUKTAN TRYGGHET FRÅN VÅLD VAD ÄR KONVENTIONENS SYFTE? Europarådets nya konvention

Läs mer

För delegationerna bifogas ett utkast till rådets slutsatser om EU-statistik som utarbetats av ekonomiska och finansiella kommittén.

För delegationerna bifogas ett utkast till rådets slutsatser om EU-statistik som utarbetats av ekonomiska och finansiella kommittén. Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2014 (OR. en) 13845/14 ECOFIN 874 STATIS 111 UEM 348 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Coreper II och rådet Utkast till rådets slutsatser

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av ett uttalande av kommissionen. i enlighet med artikel i arbetsordningen

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av ett uttalande av kommissionen. i enlighet med artikel i arbetsordningen EUROPAPARLAMENTET 2004 Plenarhandling 2009 20.4.2005 B6-0274/2005 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen från Vittorio Emanuele

Läs mer

10005/16 sa/gw 1 DGD 2C

10005/16 sa/gw 1 DGD 2C Europeiska unionens råd Bryssel den 9 juni 2016 (OR. en) 10005/16 LÄGESRAPPORT från: av den: 9 juni 2016 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 8946/16, 9455/16 FREMP 108 JAI 551

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 21.9.2016 JOIN(2016) 43 final 2016/0298 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A7-0041/8. Ändringsförslag. Marina Yannakoudakis för ECR-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A7-0041/8. Ändringsförslag. Marina Yannakoudakis för ECR-gruppen 7.3.2012 A7-0041/8 8 Punkt 9 9. Europaparlamentet uppmanar rådet att gå vidare med parlamentets ståndpunkt om en ändring av direktivet om mammaledighet, framför allt när det gäller ersättning till kvinnor

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.1.2015 COM(2015) 21 final 2015/0013 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av Förenta nationernas konvention om öppenhet

Läs mer

EU:s handelspolitik i nytt sammanhang institutionella och rättsliga förändringar genom Lissabonfördraget. Jörgen Hettne, Sieps

EU:s handelspolitik i nytt sammanhang institutionella och rättsliga förändringar genom Lissabonfördraget. Jörgen Hettne, Sieps EU:s handelspolitik i nytt sammanhang institutionella och rättsliga förändringar genom Lissabonfördraget Jörgen Hettne, Sieps Unionens yttre åtgärder EU-fördraget: Allmänna bestämmelser om unionens yttre

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 23.11.2016 JOIN(2016) 56 final 2016/0373 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. 5 juli 2002 PE 310.970/1-37

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. 5 juli 2002 PE 310.970/1-37 EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 5 juli 2002 PE 310.970/1-37 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-37 Förslag till betänkande (PE 310.970) Roberta

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck

Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck Hannah Kejerhag Oldenmark Annica Odelind Utvecklingsledare mäns våld mot kvinnor 6:e jämställdhetspolitiska

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EU:S POLITIK GENTEMOT TREDJE LAND OM TORTYR OCH ANNAN GRYM, OMÄNSKLIG OCH FÖRNEDRANDE BEHANDLING ELLER BESTRAFFNING

RIKTLINJER FÖR EU:S POLITIK GENTEMOT TREDJE LAND OM TORTYR OCH ANNAN GRYM, OMÄNSKLIG OCH FÖRNEDRANDE BEHANDLING ELLER BESTRAFFNING RIKTLINJER FÖR EU:S POLITIK GENTEMOT TREDJE LAND OM TORTYR OCH ANNAN GRYM, OMÄNSKLIG OCH FÖRNEDRANDE BEHANDLING ELLER BESTRAFFNING SYFTE Föreliggande riktlinjer syftar till att förse EU med ett arbetsverktyg

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 14 december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (14 december 2017)

Läs mer

12759/18 mm/ub 1 RELEX.1.B

12759/18 mm/ub 1 RELEX.1.B Europeiska unionens råd Luxemburg den 15 oktober 2018 (OR. fr) 12759/18 LÄGESRAPPORT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna Centralafrikanska republiken Rådets slutsatser (den 15

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0043/437. Ändringsförslag. Steeve Briois för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0043/437. Ändringsförslag. Steeve Briois för ENF-gruppen 7.2.2019 A8-0043/437 437 Skäl 5 (5) De övergripande principerna i artikel 3 i fördraget om Europeiska unionen (nedan kallat EU-fördraget) och artikel 10 i EUF-fördraget, inbegripet principerna om subsidiaritet

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för utveckling 2016/0414(COD) 26.7.2017 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utveckling till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM54. Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM54. Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism Regeringskansliet Faktapromemoria Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism Justitiedepartementet 2014-02-18 Dokumentbeteckning KOM (2013) 941 slutlig MEDDELANDE

Läs mer

(Antagen av ministerkommittén den 31 mars 2010 vid det 1 081:a mötet med ministrarnas ställföreträdare) Ministerkommittén,

(Antagen av ministerkommittén den 31 mars 2010 vid det 1 081:a mötet med ministrarnas ställföreträdare) Ministerkommittén, Ministerkommitténs rekommendation CM/Rec(2010)5 till medlemsstaterna om åtgärder för att motverka diskriminering som har samband med sexuell läggning eller könsidentitet (Antagen av ministerkommittén den

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 31.10.2013 2013/2004(INL) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med rekommendationer till kommissionen om bekämpning

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 12/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: PROTOKOLLET, BILAGA IX UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH

Läs mer

Nothing about us, without us. Aktivt involvera funktionshinderorganisationer i beslut och övervakning Allmän kommentar 7, artikel 4.3 och 33.

Nothing about us, without us. Aktivt involvera funktionshinderorganisationer i beslut och övervakning Allmän kommentar 7, artikel 4.3 och 33. Nothing about us, without us Aktivt involvera funktionshinderorganisationer i beslut och övervakning Allmän kommentar 7, artikel 4.3 och 33.3 Allmänna kommentarer Process för framtagande:. Kommittén ringar

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om bekämpande av miljöbrott, som den 8 december 2016 antogs av rådet vid dess 3508:a möte.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om bekämpande av miljöbrott, som den 8 december 2016 antogs av rådet vid dess 3508:a möte. Europeiska unionens råd Bryssel den 12 december 2016 (OR. en) 15412/16 ENFOPOL 484 ENV 791 ENFOCUSTOM 235 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 8 december 2016 till: Delegationerna Föreg.

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B7-0188/6. Ändringsförslag. György Schöpflin för PPE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B7-0188/6. Ändringsförslag. György Schöpflin för PPE-gruppen 26.3.2012 B7-0188/6 6 Punkt 1 1. Europaparlamentet välkomnar Serbiens framsteg i reformprocessen och uppmanar rådet att bevilja Serbien status som kandidatland vid nästa toppmöte i mars 2012 eftersom de

Läs mer

Skyldighet att skydda

Skyldighet att skydda Skyldighet att skydda I detta häfte kommer du att få läsa om FN:s princip Skyldighet att skydda (R2P responsibility to protect). Du får en bakgrund till principen och sedan får du läsa om vad principen

Läs mer

Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Telefon: 08-692 29 50 info@barnombudsmannen.se www.barnombudsmannen.se

Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Telefon: 08-692 29 50 info@barnombudsmannen.se www.barnombudsmannen.se Barnrättskommitténs allmänna kommentar nr 2 (2002) Rollen för oberoende nationella institutioner för mänskliga rättigheter i arbetet med att främja och skydda barnets rättigheter Översättning december

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 4.3.2015 B8-0218/2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om bekämpning av sexuella

Läs mer

Kort om Barnkonventionen

Kort om Barnkonventionen Kort om Barnkonventionen Kort om Barnkonventionen Alla barn har egna rättigheter Den 20 november 1989 är en historisk dag för världens 2 miljarder barn. Då antog FNs generalförsamling konventionen om barnets

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter

FN:s konvention om barnets rättigheter FN:s konvention om barnets rättigheter Övning: Artiklarna Syfte Övningens syfte är att du ska få en ökad förståelse för vilka artiklarna i konventionen är och se vilka artiklar som berör er verksamhet

Läs mer

8361/17 sa/ss 1 DG B 2B

8361/17 sa/ss 1 DG B 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 april 2017 (OR. en) 8361/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 25 april 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 7783/17 + ADD 1 Ärende: FIN 266

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 20 mars 2019 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 20 mars 2019 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 20 mars 2019 (OR. en) XT 21014/19 BXT 15 CO EUR-PREP 10 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna Instrument avseende avtalet om Förenade konungariket

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 27.10.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 vad gäller tillägg av Etiopien

Läs mer

1. Grundläggande rättigheter i Europeiska unionen *

1. Grundläggande rättigheter i Europeiska unionen * 1. Grundläggande rättigheter i Europeiska unionen * A5-0064/2000 Europaparlamentets resolution om utarbetandet av en stadga om grundläggande rättigheter i Europeiska unionen (C5-0058/1999-1999/2064(COS))

Läs mer

PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1. Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa

PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1. Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1 Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa Bryssel den 17-18 september 2001 DT\441996.doc PE 302.062 PE 302.062

Läs mer

10449/12 AKI/IR/cc/je DG D LIMITE SV

10449/12 AKI/IR/cc/je DG D LIMITE SV EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 3 juni 202 (OR. en) 0449/2 Interinstitutionellt ärende: 20/043 (APP) LIMITE FREMP 8 JAI 366 COSCE 7 COHOM 22 OC 292 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS BESLUT

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 12 juni 2001 DEFINITIVT FÖRSLAG FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för medborgerliga fri-

Läs mer

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Ks/2018:353 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0068/2018 26.1.2018 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B8-0005/2018 i enlighet med artikel 128.5 i arbetsordningen om nolltolerans

Läs mer

Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I

Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I P7_TA-PROV(2010)0469 Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 14 december 2010 om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 juni 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 juni 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 16 juni 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2015/0130 (NLE) 9969/15 ADD 1 FÖRSLAG från: inkom den: 15 juni 2015 till: JAI 463 DROIPEN 63 COPEN 156 ENFOPOL 156

Läs mer

6426/15 ehe/ee/ab 1 DG B 3A

6426/15 ehe/ee/ab 1 DG B 3A Europeiska unionens råd Interinstitutionellt ärende: 2014/0258 (NLE) 2014/0259 (NLE) Bryssel den 26 februari 2015 (OR. en) 6426/15 SOC 91 EMPL 43 MIGR 11 JAI 103 A-PUNKTSNOT från: Rådets generalsekretariat

Läs mer

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 april 2017 (OR. en) 8461/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 25 april 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 7875/17 + ADD 1 Komm. dok. nr:

Läs mer

rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013

rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013 Kommunstyrelsens kontor Handlingsplan rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013 Våld mot kvinnor innebär: Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i eller sannolikt kommer

Läs mer

(Meddelanden) EUROPAPARLAMENTET

(Meddelanden) EUROPAPARLAMENTET 4.8.2011 Europeiska unionens officiella tidning C 229/1 II (Meddelanden) MEDDELANDEN FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN EUROPAPARLAMENTET Arbetsordning för Konferensen mellan de parlamentariska

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljödepartementet 2014-03-13 Dokumentbeteckning KOM (2014) 64 slutlig Meddelande från kommissionen

Läs mer

14027/18 ehe,le/hg/mhe 1 RELEX.1.B LIMITE SV

14027/18 ehe,le/hg/mhe 1 RELEX.1.B LIMITE SV Europeiska unionens råd Bryssel den 9 november 2018 (OR. en) 14027/18 I/A-PUNKTSNOT från: till: Rådets generalsekretariat LIMITE DEVGEN 188 GENDER 38 SUSTDEV 8 SOC 684 ONU 97 ACP 113 RELEX 944 COHAFA 91

Läs mer

Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter!

Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter! EU-VAL 2014 Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter! EHF-manifest November 2013 E uropavalet i maj 2014 blir avgörande för humanister i Europa. De progressiva värden vi värnar står

Läs mer

15648/17 mh/sk 1 DGD 1C

15648/17 mh/sk 1 DGD 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 12 december 2017 (OR. en) 15648/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 14755/17 Ärende: CT 160

Läs mer

Rätten till hälsa. Elin Jacobsson, utredare. Anna-ChuChu Schindele, utredare. Enheten Hälsa och sexualitet. Avdelningen för kunskapsstöd

Rätten till hälsa. Elin Jacobsson, utredare. Anna-ChuChu Schindele, utredare. Enheten Hälsa och sexualitet. Avdelningen för kunskapsstöd Rätten till hälsa exemplifierat genom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) Elin Jacobsson, utredare Anna-ChuChu Schindele, utredare Enheten Hälsa och sexualitet Avdelningen för kunskapsstöd

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som rådet antog vid sitt 3587:e möte den 11 december 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som rådet antog vid sitt 3587:e möte den 11 december 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2017 (OR. fr) 15633/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 15311/17 Ärende: Demokratiska

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0046/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0046/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 EUROPAPARLAMENTET 2004 Plenarhandling 2009 11.1.2006 B6-0046/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 i enlighet med artikel 108.5 i arbetsordningen från Ăirts

Läs mer

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN L 348/130 Europeiska unionens officiella tidning 24.12.2008 III (Rättsakter som antagits i enlighet med fördraget om Europeiska unionen) RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET

Läs mer

Barnkonventionen tillerkänner barn medborgliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Den innehåller fyra grundprinciper:

Barnkonventionen tillerkänner barn medborgliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Den innehåller fyra grundprinciper: Den 20 november 1989 antog FN:s generalförsamling konventionen om barnets rättigheter. Barnkonventionen fastslår att barn har särskilda rättigheter. Ordet konvention betyder överenskommelse, och genom

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism. Dir. 2014:155

Kommittédirektiv. Genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism. Dir. 2014:155 Kommittédirektiv Genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism Dir. 2014:155 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2014 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

BARNKONVENTIONEN. Kort version

BARNKONVENTIONEN. Kort version BARNKONVENTIONEN Kort version BARNKONVENTIONEN FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Som barn räknas

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer