ÖVERSIKT Regeringen EU-anmäls för havsmiljöbrott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÖVERSIKT 2011-10-27. Regeringen EU-anmäls för havsmiljöbrott"

Transkript

1 ÖVERSIKT Regeringen EU-anmäls för havsmiljöbrott Miljöorganisationen Greenpeace anmäler torsdagen 27/10 Sveriges regering till EUkommissionen för brott mot EU:s art- och habitatdirektiv. Regeringen har i åratal försummat nödvändiga fiskeregleringar i marina områden som omfattas av EU:s områdesskydd Natura Om Sverige inte åtgärdar bristerna riskerar ovärderliga naturvärden utplånas och EU-kommissionen kan dra Sverige inför EU-domstolen. Innehåll S 2. Sverige bryter mot EU:s miljölagar S 3. Skyldighet att nå direktivets målsättningar s 3. Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund s 4. Viktiga utposter för flera hotade miljöer s 4. Fisket är största hotet S 5. Sammanfattning av anmälan - Regeringens överträdelser artikel för artikel S 6. Igen och igen och igen: bristen på bevarandeåtgärder påpekas upprepade gånger

2 Sverige bryter mot EU:s miljölagar - Sveriges regering vägrar reglera fisket i marina Natura 2000-områden. Det är ett brott mot EU:s miljölagar Längs Sveriges 320 mil långa kust finns mängder av unika ovärderliga marina miljöer. Dessvärre har våra havsområden länge utsatts för extrema påfrestningar. Helsingforskommittén (Helcom) slog 2010 fast att övergödning, förlusten av biologisk mångfald och i synnerhet destruktivt fiske är de tre största hoten mot havet. Läget för Sveriges hav är nu krisartat. Sverige har sedan 1999 ett miljömål om hav i balans och sedan 2006 en speciell aktionsplan för att uppnå detta. Men vad regeringen säger och vad regeringen gör är två helt olika saker när det gäller havsmiljön. De bristande skyddsinsatserna gör att Sverige sedan 2004 bryter mot EU:s miljölagar samt habitatdirektivets paragrafer 6.2 och 6.3. Överträdelsen orsakas av undfallenhet att reglera skadlig verksamhet. I december 2010 passerades ytterligare en juridisk deadline. Då löpte tidsfristen ut för att tillgodose de sista delarna av skyddet och i utsatta naturområden vidta nödvändiga åtgärder för bevarande, vilket om så krävs innefattar utarbetande av lämpliga skötsel- och förvaltningsplaner. Detta gäller de båda Natura områdena Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt, habitatdirektivet 6.1. Natura 2000 är ett starkt, EU-lagstadgat, områdesskydd för EU:s mest skyddsvärda naturtyper och arter. Enligt EU:s habitatdirektiv måste medlemsstaterna senast sex år efter det att områdena pekats ut kunna garantera att berörda naturtyper och arter har ett fullgott skydd. Men hittills har regeringen ännu inte ens försökt reglera det destruktiva fisket som pågår i områdena. Mot bakgrund av detta anmäler miljöorganisationen Greenpeace Sveriges regering till EU-kommissionen för brott mot art- och habitatdirektivet.

3 Skyldighet att nå direktivets målsättningar Art- och habitatdirektivet är en del av EU:s miljölagstiftning som medlemsländerna är skyldiga att införa i nationell lagstiftning. Natura 2000 är EU:s benämning på de skyddade områden som medlemsländerna är skyldiga att utse enligt detta direktiv. Områdena ska bidra till att säkerställa gynnsam bevarandestatus för de naturtyper och arter som habitatdirektivet gäller. Habitatdirektivet har gjort att svensk miljölagstiftning kräver att verksamheter som kan skada Natura 2000-områden ska tillståndsprövas, i syfte att förhindra skador på Natura Sverige har, bland annat för att tillgodose habitatdirektivets krav, även lagstiftning om miljökonsekvensbeskrivningar och om miljöbedömningar av planer och program. Trots att fiske är det allvarligaste hotet mot de marina ekosystemen, har Sverige vägrat att införa de fiskeregleringar som krävs för att skydda arter och livsmiljöer i marina skyddade områden, med undantag av en handfull partiella fiskeregleringar. Resultatet är att fisket får fortgå utan någon som helst hänsyn till hur de marina naturvärdena påverkas. Brister finns längs hela Sveriges kust För att sätta de ovan nämnda fiskeregleringarna i perspektiv kan nämnas att Sverige i slutet av 2009 hade 144 st marina Natura 2000-områden som innehöll naturtyp sandbankar 1110, naturtyp rev 1170, eller båda naturtyperna. I samtliga dessa områden finns god anledning att se över behovet av fiskeregleringar, något som hittills inte gjorts. Totalt har Sverige inrättat 274 marina Natura 2000-områden. Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund Fladen och Lilla Middelgrund är två av de bäst kartlagda marina Natura 2000-områdena i svenska vatten. Enligt den naturvärdesbedömning Naturvårdsverket utförde 2010 är Lilla Middelgrund och Fladen de två bankar som uppvisar högst naturvärden i den svenska delen av Kattegatt. Områdenas revmiljöer har en unikt mångfasetterad fauna och stora sand- och grusbottnar. De är viktiga övervintringsområden för fåglar som sillgrissla och tordmule, och är viktiga födoområden för säl. Dessutom är de av stor betydelse för den hotade tumlaren. I områdena har det hittats 134 olika arter av makroalger och dessutom 14 rödlistade djurarter, däribland den starkt hotade lyrtorsken. Kanske mest anmärkningsvärt är att utsjöbankarna fungerar som viktiga lek- och uppväxtområden för den akut hotade Kattegatt-torsken, sill och många andra fiskarter.

4 Viktiga utposter för flera hotade miljöer Fladen och Lilla Middelgrund hör till det geografiska område som kallas marina baltiska regionen inom tillämpningen av EU:s art- och habitatdirektiv. När medlemsländerna ska rapportera om tillståndet för arter och livsmiljöer - det vill säga bevarandestatusen - till EU, används olika kategorier. När tillståndet är ej gynnsamt och/eller trenden är negativ ska medlemsstaten agera både inom Natura 2000-områden och utanför, i syfte att nå gynnsam bevarandestatus. Vid rapporteringen 2007 visade det sig att en rad arter och miljöer är illa däran både i och utanför den svenska delen av den marina baltiska regionen. Därför måste följande naturtyper och arter värnas särskilt i Fladen och Lilla Middelgrund, där mycket viktiga förekomster noterats: Sandbankar (1110) Ej gynnsam status (otillräcklig = inadequate). Samma bedömning för den svenska delen av marin baltisk region som för hela regionen. Rev (1170) Ej gynnsam status (dålig = bad). Samma bedömning för den svenska delen av marin baltisk region som för hela regionen. Bubbelrev & gaskratrar (1180) Ej gynnsam status (dålig = bad). Sverige rapporterade ej denna Tumlare (Phocena phocena) Ej gynnsam status (dålig = bad), under försämring. Samma bedömning för den svenska delen av marin baltisk region som för hela regionen. Trots detta har ingenting gjorts för att reglera det största kända hotet mot dessa miljöer och arter - det omfattande yrkesfisket, bland annat med bottentrål.. Fisket är största hotet I Länsstyrelsen i Hallands bevarandeplaner för Fladen och Lilla Middelgrund listas ett antal pågående och presumtiva aktiviteter som med bakgrund i befintligt kunskapsunderlag kan antas påverka gynnsam bevarandestatus. Bland annat: För stort uttag av fisk. Fiske med redskap som skadar bottnarna och icke selektiva fiskeredskap som hotar den biologiska mångfalden av däggdjur, fåglar, fisk och bottenlevande djur. Fiske är den enskilda aktivitet som pågår inom Fladen och Lilla Middelgrund som kan orsaka störst skada på gynnsamt tillstånd. Varken miljöbedömning eller reglering har genomförts.

5 Sammanfattning av anmälan Utsjöbankarna Fladen (SE ) och Lilla Middelgrund (SE ) är bland de mest skyddsvärda marina miljöer Sverige har. Områdena omfattas av EU:s särskilda miljöskydd, Natura 2000, och har utsetts till så kallade BSPA-områden (Baltic sea protected area) i enlighet med Helsingforskonventionen, Helcom. Områdena har även utnämnts till MPA-områden (Marine protected area) enligt OSPAR-konventionen om skydd av den marina miljön i nordöstra Atlanen.som. I Fladen och Lilla Middelgrund förekommer naturtyper och arter som omfattas av habitatdirektivet (92/43/EEG) och fågeldirektivet (2009/147/EG) och skadas av vissa former av fiske. Sådant fiske förekommer fortfarande i områdena. Regeringens överträdelser artikel för artikel Artikel 6.2: Inga åtgärder har vidtagits för att förhindra destruktivt fiske Enligt EU:s art- och habitatdirektiv måste medlemsstaterna senast sex år efter det att Natura 2000-områden pekats ut kunna garantera att berörda naturtyper och arter har ett fullgott skydd. EU har fastställt tidsfristen för medlemsstaterna att komplettera och färdigställa ett skydd som garanterar s k god bevarandestatus. Trots att det redan i december 2010 gått över sex år sedan SCI-utpekandet (Sites of community importance) till Natura 2000 har Sverige inte genomfört några konkreta åtgärder för att förhindra försämring orsakad av skadliga fiskemetoder på de livsmiljöer och arter för vilka områdena har utsetts. Detta står i strid med habitatdirektivet artikel 6.2, fågeldirektivet artikel 5, samt åtaganden i enlighet med OSPAR och HELCOM. Artikel 6.3 och 6.4: Ingen bedömning av det pågående fiskets påverkan Sverige har inte heller haft någon lämplig bedömning av sådant fiske i områdena som på ett betydande sätt kan påverka möjligheten att nå bevarandemålen för områdena. Detta strider med habitatdirektivet artikel 6.3. Det är bevisat att fiske som enligt vetenskapliga underlag medför skada på de naturtyper som ska bevaras förekommer i områdena. Därmed har Sverige även underlåtit att följa habitatdirektivets artikel 6.4. Artikel 8 och 5: Ingen strategisk miljöbedömning har genomförts Inte heller tycks några adekvata miljöbedömningar rörande fiskets effekter på dessa två Natura 2000-områden genomförts i enlighet med direktivet om strategiska miljöbedömningar (2001/42/EG). Detta trots att myndighetsbeslut fattats som rör detaljregleringar för fiske inom svenska delen av International Council for the Exploration of the Sea, ICES, zon IIIa, som bl.a. omfattar de två aktuella områdena (t.ex. beslut om fartygstillstånd och fiskerättigheter). Besluten har fattats i strid med artikel 8 i direktivet, bland annat eftersom en miljörapport i enlighet med artikel 5 inte varit grund för besluten. Vissa av de tillåtna fiskena skadar de naturtyper och arter som ska bevaras inom de aktuella områdena. Utfallet av adekvata miljöbedömningar borde ha använts som beslutsunderlag om reglering av fiske som kan skada Natura 2000-områdena. Artikel 4.4 och 6.1: Inga restaurerings- eller skötselåtgärder har prioriterats Efter att drygt sex år passerats sedan områdena utsågs till SCI (Sites of community importance) beslutade Sveriges regering under 2011 att områdena skulle bli SAC-områden

6 (Special Area of Conservation). Man har dock inte fastställt några prioriteringar för restaurerings- eller skötselåtgärder i enlighet med habitatdirektivets artikel 4.4 för att kunna gå vidare med sådana åtgärder i enlighet med direktivets artikel 6.1, vilket är ett brott mot direktivet För oss är det även oklart om habitatdirektivets reglering av prioriteringar enligt 4.4 genomförts i svensk rätt. Igen och igen och igen - Bristen på bevarandeåtgärder har påpekats upprepade gånger Greenpeace driver idag en både en nationell och global kampanj för att det ska inrättas fler och store marina skyddade områden stängda för fiske. I Sverige har vi drivit kampanjen för att skapa områden fredade från alla destruktiva aktiviteter, inklusive fiske, kontinuerligt sedan i början av 2000-talet. * Med början 2004 har Greenpeace i en serie rapporter lyft behovet av marina reservat, stängda för alla extraktiva aktiviteter inklusive fiske# och även presenterat konkreta förslag för hur ett nätverk av stora marina skyddade områden kan utformas i Östersjön och Nordsjön. Bland annat föreslog vi att helt freda Östersjötorskens enda kvaravarande lekområde, Bornholmsdjupet, ett krav som även Sveriges Yrkesfiskares ekonomiska förening, SYEF, ställer sig bakom. * Under 2005 tog Föreningen Greenpeace Norden informationsspridningen till en ny nivå. Under året talade vi med hundratusentals svenskar på gator och torg under devisen Please, please, save our seas. Det resulterade i över protestmejl till regeringen där medborgarna krävde fler och större marina reservat, fredade från destruktivt fiske. * 2006 kom publicerades den globala rapporten Roadmap to Recovery: A global network of marine reserves, som ett led i Greenpeace globala arbete för att informera om världshavens behov av bättre skydd. Under genomfördes också Defending our oceans expeditionen, en världsomspännande dokumentations, forsknings och informations turné med våra fartyg med syfte att lyfta de marina miljöfrågorna och behovet av bättre skydd globalt. * 2008 var det dag s för nästa steg. Efter att i många år krävt adekvat skydd för ett Natura 2000-området Sylts outer reef utanför Tysklands kust, utan att politikerna reagerat, placerar Greenpeace ut 320 trålhinder i form av stora granitblock i syfte att uppmärksamma bristen på fiskereglering i området. Aktionen fick stor uppmärksamhet i svenska medier. * Under hela 2009 förberedde Greenpeace Norden en liknande bevarandeåtgärd i de områden som klagan fokuserar på, Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt. 209 trålhinder placerades sedan ut i augusti samma år. Men under de hundratals möten med politiker, yrkesfiskare och allmänhet som föregick den av Länsstyrelsen godkända bevarandeåtgärden att placera ut fysiska trålhinder var budskapet hela tiden detsamma: Ska detta verkligen vara nödvändigt? Ge marina Natura 2000-områden sitt lagstadgade skydd!

7 Nu har det gått två år sedan trålhindren placerades ut i svenska vatten. Sverige har producerat ytterligare en omfattande utredning (den senaste i en lång rad) om hur fisket kan regleras i marina skyddade områden. Men några konkreta beslut om att starta arbetet med att reglera fisket i dessa områden har vi fortfarande inte sett till. Endast en slutsats kan dras av Sveriges agerande under de senaste åtta åren. Den politiska viljan att skydda havsmiljöer i linje med EU:s art- och habitatdirektiv saknas helt. När det kommer till kritan väljer regeringen att bryta mot EU:s miljölagar och istället kortsiktigt gynna en mycket liten grupp yrkesfiskare, som fortsätter att med sitt fiske degradera livsmiljöer och arter i de aktuella Natura 2000-områdena. Därför ser vi nu ingen annan utväg än att anmäla Sveriges brott mot miljölagarna till EUkommissionen. Greenpeace uppmanar regeringen att: - Införa ett moratorium mot yrkesfiske i marina Natura 2000-områden under tiden som relevanta fiskeregleringar förbereds och införs. - Se till att länsstyrelserna öronmärker en tillräckligt stor del av sin budget för att kunna leva upp till miljöbalkens och Art- och habitatdirektivets krav på marint skydd.

Fult. Hur oreglerat fiske tillåts skövla Sveriges skyddade havsområden. www.greenpeace.se. Greenpeace Fult Fiske 1

Fult. Hur oreglerat fiske tillåts skövla Sveriges skyddade havsområden. www.greenpeace.se. Greenpeace Fult Fiske 1 Fult fiske Hur oreglerat fiske tillåts skövla Sveriges skyddade havsområden Greenpeace Fult Fiske 1 www.greenpeace.se 2 Greenpeace Fult Fiske Dykexpedition. Greenpeace fartyg Rainbow Warrior II dokumenterar

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 4.7.2017 L 171/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/1180 av den 24 februari 2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2017/118 om fastställande av

Läs mer

Handlingsplan för marint områdesskydd

Handlingsplan för marint områdesskydd Marint områdesskydd Handlingsplan för marint områdesskydd Art-och habitatdirektivet i förhållande till havsmiljödirektivet och regionala havsmiljökonventionerna Ospar och Helcom Fiskereglering som bevarandeåtgärd.

Läs mer

YTTRANDE. Sammanfattning av synpunkter

YTTRANDE. Sammanfattning av synpunkter SLU.dha.2013.5.5.- 100 ArtDatabanken YTTRANDE 2013-12-06 Yttrande över remiss avseende redovisning av regeringsuppdraget marint områdesskydd inom regleringsbrevet för budgetåret 2013 avseende Havsoch vattenmyndigheten.

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Rigstakärret SE0710201 Foto: Per Sander Namn: Rigstakärret Sitecode: SE0710201 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,6 ha Skyddsform: Biotopskydd Kommun: Timrå Tillsynsmyndighet: Skogsstyrelsen

Läs mer

NATURA 2000 NÄTVERKET I SVERIGE

NATURA 2000 NÄTVERKET I SVERIGE NATURA 2000 NÄTVERKET I SVERIGE Utbredning, innehåll, och betydelse mikael.lindberg@naturvardsverket.se Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Nätverket i Sverige idag SCI/SPA

Läs mer

Presentation Staffan Danielsson

Presentation Staffan Danielsson Presentation Staffan Danielsson 00:01 -Gunilla Ivarsson- Tanken med upplägget är att de här personerna som är föredragande får koncentrera sig på att ge sin information och säga sina saker. Så blir det

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd Regeringsbeslut I:4 2015-02-12 M2015/771/Nm Miljö- och energidepartementet Havs- och vattenmyndigheten Box 11 930 404 39 GÖTEBORG Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden

Läs mer

Skriv ditt namn här

Skriv ditt namn här Skriv ditt namn här 2012-03-29 1 Björn Risinger Generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten 2012-03-29 2 En ny myndighet för havs- och vattenmiljö En tillbakablick 2012-03-29 3 HaV ansvarar för att genomföra

Läs mer

Tvärvillkor för Miljö - Biologisk mångfald

Tvärvillkor för Miljö - Biologisk mångfald Tvärvillkor för Miljö - Biologisk mångfald Helene Lindahl Naturvårdsverket Skypekurs den 20 sep 2017 2017-09-25 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Upplägg De aktuella direktivens

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Gotlands län

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Gotlands län 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-10-14 Ärendenr: NV-06582-15 Beslut om skyddsjakt efter

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter knubbsäl i Hallands och Västra Götalands län

Beslut om skyddsjakt efter knubbsäl i Hallands och Västra Götalands län 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-09-28 Ärendenr: NV-05553-15 Beslut om skyddsjakt efter knubbsäl i Hallands och

Läs mer

Levande hav, sjöar och vattendrag 2011-12-01 1

Levande hav, sjöar och vattendrag 2011-12-01 1 Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Björn Risingeri KSLA 30 nov 2011 2011-12-01 1 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten Förkortas HaV På webben: www.havochvatten.se

Läs mer

Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik

Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik Olika former av naturskydd i miljöbalken Riksintressen & hushållningsregler MB 3 & 4:e kap. Områdesskydd MB 7 kap. Artskydd MB 8 kap. Artskyddsförordningen 2 Svenska

Läs mer

11-5183-07 Erika Axelsson Tel: 031-7430384. Följande föreskrifter föreslås träda ikraft den 1 februari 2011.

11-5183-07 Erika Axelsson Tel: 031-7430384. Följande föreskrifter föreslås träda ikraft den 1 februari 2011. REMISS 1(5) Datum Beteckning Tillträdesenheten Handläggare 2010-10-22 Dnr 11-1635-08 11-5183-07 Erika Axelsson Tel: 031-7430384 Förslag till införande av föreskrifter i (FIFS 2004:36) rörande fiske inom

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område

Bevarandeplan för Natura 2000-område 2010-11-25 Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0520058 Måseskär.lst.s EU:s medlemsländer bygger upp ett sk. ekologiskt nätverk av naturområden som kallas Natura 2000. Livsmiljöerna för vilda djur och

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 10 maj 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 10 maj 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 10 maj 2017 (OR. en) 8964/17 I/A-PUNKTSNOT från: till: Rådets generalsekretariat ENV 422 FIN 290 FSTR 40 REGIO 56 AGRI 255 Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet

Läs mer

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag?

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? 2012-09-17 1 Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? Björn Risinger Vattenorganisationernas riksmöte 17 sept 2012 2012-09-17 2 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 17.12.2008 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning 0433/2005, ingiven av Berhard Stitz (tysk medborgare), om de faror som valar och

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område. SE Stora Silpinge

Bevarandeplan för Natura 2000-område. SE Stora Silpinge Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0410257 Stora Silpinge Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger på krav som

Läs mer

Yttrande 2015-04- 29

Yttrande 2015-04- 29 Yttrande 2015-04- 29 Hav- och Vattenmyndigheten havochvatten@havochvatten.se Dnr: 3563-14 Yttrandet avseende; Samråd om förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön, remissversion organiserar nio kommuner

Läs mer

Miljöövervakning och uppföljning av natur i relation till ÅGP

Miljöövervakning och uppföljning av natur i relation till ÅGP Miljöövervakning och uppföljning av natur i relation till ÅGP Conny Jacobson, Enheten för natur och biologisk mångfald (An), Naturvårdsverket Stockholm 13 februari 2013 Nationell träff om Åtgärdsprogram

Läs mer

Otillräckliga åtgärder för att säkerställa gynnsam bevarandestatus i Natura områdena Fladen och Lilla Middelgrund

Otillräckliga åtgärder för att säkerställa gynnsam bevarandestatus i Natura områdena Fladen och Lilla Middelgrund Otillräckliga åtgärder för att säkerställa gynnsam bevarandestatus i Natura 2000- områdena Fladen och Lilla Middelgrund - Greenpeace klagomål till EU-kommissionen avseende överträdelse av unionsrätten

Läs mer

Natura 2000 och art- och habitatdirektivet aktuella frågor

Natura 2000 och art- och habitatdirektivet aktuella frågor Natura 2000 och art- och habitatdirektivet aktuella frågor Anna Lindhagen, Naturvårdsverket Sälen 10 september 2013-09-25 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 U p p l ä g g Bakgrund,

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-28 Ärendenr: NV-05065-15 Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län Beslut

Läs mer

Framgångsrika åtgärder för havet vad kan vi lära av historien

Framgångsrika åtgärder för havet vad kan vi lära av historien Framgångsrika åtgärder för havet vad kan vi lära av historien Kjell Larsson Sjöfartshögskolan Linnéuniversitetet kjell.larsson@lnu.se 1960-talet 1970-talet 1980-talet 1990-talet 2000-talet 2010-talet 1960-talet

Läs mer

KOMMISSIONENS NOT OM FASTSTÄLLANDE AV BEVARANDEMÅL FÖR NATURA 2000-OMRÅDEN

KOMMISSIONENS NOT OM FASTSTÄLLANDE AV BEVARANDEMÅL FÖR NATURA 2000-OMRÅDEN KOMMISSIONENS NOT OM FASTSTÄLLANDE AV BEVARANDEMÅL FÖR NATURA 2000-OMRÅDEN Syftet med denna not är att ge vägledning som hjälp till medlemsstaterna när de fastställer bevarandemål för Natura 2000-områden.

Läs mer

Naturskyddsföreningens yttrande angående tillstånd att uppföra vindkraftverk inom Natura 2000-område Stora Middelgrund i Kattegatt

Naturskyddsföreningens yttrande angående tillstånd att uppföra vindkraftverk inom Natura 2000-område Stora Middelgrund i Kattegatt Stockholm 2014-03-03 Ert dnr: 2210038000 Universal Wind Offshore AB Att: Mia Bergström Vårt dnr: 2014/0078/1 Naturskyddsföreningens yttrande angående tillstånd att uppföra vindkraftverk inom Natura 2000-område

Läs mer

Övervakningsprogram för havsmiljödirektivet. Lunchseminarium 29 januari 2015

Övervakningsprogram för havsmiljödirektivet. Lunchseminarium 29 januari 2015 Övervakningsprogram för havsmiljödirektivet Lunchseminarium 29 januari 2015 Innehåll Kort översikt om direktivet Vad ska övervakas? Vilka krav ställs? Hur motsvarar vår övervakning kraven? Vad händer framöver?

Läs mer

Havs-och vattenmyndigheten. Begäran om inrättande av fiskeregleringar i Natura området Bratten i svensk ekonomisk zon i Skagerrak

Havs-och vattenmyndigheten. Begäran om inrättande av fiskeregleringar i Natura området Bratten i svensk ekonomisk zon i Skagerrak Hemställan 2014-01-31 Dnr 511-26027-2012 1(5) Naturvårdsenheten Maria Kilnäs 010-2244 721 maria.kilnas@lansstyrelsen.se Havs-och vattenmyndigheten Begäran om inrättande av fiskeregleringar i Natura 2000-

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk Åkerbär. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Norra Petikträsk, SE0810422 Kommun: Norsjö

Läs mer

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Kajsa Berggren 16 nov 2011 2011-11-08 1 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten Förkortas HaV På webben: www.havochvatten.se 2011-11-08

Läs mer

VÄLKOMMEN. Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen. Naturvårdsverket

VÄLKOMMEN. Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen. Naturvårdsverket VÄLKOMMEN Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Inledning Deltagare från Naturvårdsverket Dagens

Läs mer

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Historik Nationella och internationella mål Skyddsformer Hur går arbetet och vad behöver förbättras? Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Sjöar

Läs mer

Marint områdesskydd + GI. sant (bevarandevärden, ekosystemkomponenter)

Marint områdesskydd + GI. sant (bevarandevärden, ekosystemkomponenter) Marint områdesskydd + GI = sant (bevarandevärden, ekosystemkomponenter) GI handlingsplaner/ Regionala strategier GI - ett nätverk av natur + Ekosystemtjänster Nätverket av skyddade områden ska vara representativt,

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands, Gotlands, Kalmar och Blekinge län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands, Gotlands, Kalmar och Blekinge län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas. 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-09-01 Ärendenr: NV-05065-15 Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands,

Läs mer

Marint områdesskydd Västra Götalands Län. HAV I BALANS samt LEVANDE KUST OCH SKÄRGÅRD

Marint områdesskydd Västra Götalands Län. HAV I BALANS samt LEVANDE KUST OCH SKÄRGÅRD Marint områdesskydd Västra Götalands Län HAV I BALANS samt LEVANDE KUST OCH SKÄRGÅRD Miljövalitetsm valitetsmålenlen 1. Begränsad klimatpåverkan 2. Frisk luft 3. Bara naturlig försurningf 4. Giftfri miljö

Läs mer

Biologisk mångfald vad, varför, vad kan vi göra i Järfälla? Jan Terstad, ArtDatabanken vid SLU

Biologisk mångfald vad, varför, vad kan vi göra i Järfälla? Jan Terstad, ArtDatabanken vid SLU Biologisk mångfald vad, varför, vad kan vi göra i Järfälla? Jan Terstad, vid SLU Vad gör? Samlar, lagrar och tillgängliggör data om Sveriges natur, mest arter men även naturtyper Svenska Artprojektet:

Läs mer

Gynnsam bevarandestatus en gemensam utmaning!

Gynnsam bevarandestatus en gemensam utmaning! Välkommen till valbart pass på Mötesplats skyddad natur Gynnsam bevarandestatus en gemensam utmaning! Münchenbryggeriet, Stockholm 29 november EU:s strategi för biologisk mångfald fram till 2020 N A T

Läs mer

YTTRANDE Dnr Nh. Länsstyrelsen i Hallands län AnnaKarin Sandholm Halmstad

YTTRANDE Dnr Nh. Länsstyrelsen i Hallands län AnnaKarin Sandholm Halmstad 1 (6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y Jorid Hammersland Tel: 08-698 1563 jorid.hammersland @naturvardsverket.se YTTRANDE 2009-04-15 Dnr 127-2264-09 Nh Länsstyrelsen i Hallands

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Myckelsjö hackslått SE0710220 Foto: Per Sander Namn: Myckelsjö hackslått Sitecode: SE0710220 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 0,76 ha Skyddsform: Oskyddat Kommun: Sundsvall Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Nationell havsplanering så funkar det och vad händer just nu?

Nationell havsplanering så funkar det och vad händer just nu? Nationell havsplanering så funkar det och vad händer just nu? Sveriges kommuner och landsting, 16 okt. 2017 Thomas Johansson Bakomliggande orsaker för fysisk planering av havet Enkla svaret: Utvecklade

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken Fjällviol. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Rabnabäcken, SE0810426 Kommun: Sorsele Skyddsstatus:

Läs mer

Remiss ang. Skydd av marina miljöer med höga naturvärden, vägledning ( )

Remiss ang. Skydd av marina miljöer med höga naturvärden, vägledning ( ) Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Naturvårdsverket Att. Jorid Hammersland Stockholm Ulriksdal den 12 januari

Läs mer

Naturskyddsföreningens synpunkter på Länsstyrelsens i Skånes förslag på nya Natura2000 områden för att skydda tumlare och sjöfågel

Naturskyddsföreningens synpunkter på Länsstyrelsens i Skånes förslag på nya Natura2000 områden för att skydda tumlare och sjöfågel Miljöavdelningen Naturskyddsenheten Länsstyrelsen Skåne 205 15 MALMÖ Ert dnr: 511-1208-14 Naturskyddsföreningens synpunkter på Länsstyrelsens i Skånes förslag på nya Natura2000 områden för att skydda tumlare

Läs mer

Marint områdesskydd. Fiskereglering i marina skyddade områden Fördjupad analys av och nationell handlingsplan för marint områdesskydd

Marint områdesskydd. Fiskereglering i marina skyddade områden Fördjupad analys av och nationell handlingsplan för marint områdesskydd Marint områdesskydd Fiskereglering i marina skyddade områden Fördjupad analys av och nationell handlingsplan för marint områdesskydd Lena Tingström Lena.tingstrom@havochvatten.se Marina skyddade områden

Läs mer

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905)

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905) HFD 2015 ref 79 Överklagandeförbudet i 58 1 jaktförordningen står i strid med unionsrätten när det gäller beslut om jakt efter en art som är skyddad av EU:s livsmiljödirektiv. Lagrum: 58 1 jaktförordningen

Läs mer

Småskalig kustexploatering

Småskalig kustexploatering Småskalig kustexploatering Hur påverkas ålgräset och hur ser rättsläget ut? Louise Eriander Institutionen för Marina Vetenskaper, Göteborgs Universitet BAKGRUND Ålgräsförluster 60% förlust längs Bohuskusten

Läs mer

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till nationell förvaltningsplan för storskarv (Diarienummer NV-00342-13)

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till nationell förvaltningsplan för storskarv (Diarienummer NV-00342-13) registrator@naturvardsverket.se ulrika.hagbarth@naturvardsverket.se Stockholm 30 november 2013 Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till nationell förvaltningsplan för storskarv (Diarienummer NV-00342-13)

Läs mer

Vilken hänsyn tas till miljö- och naturvårdsintressena? Joanna Cornelius, miljöjurist

Vilken hänsyn tas till miljö- och naturvårdsintressena? Joanna Cornelius, miljöjurist Vilken hänsyn tas till miljö- och naturvårdsintressena? Joanna Cornelius, miljöjurist Vad ska jag ta upp? Regelverk särskilt om Skyddade områden (Natura 2000) & Artskydd Domstolspraxis vindkraft och vattenkraft

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Dnr 511-7956-05 00-001-064 Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Upprättad: 2005-08-12 Namn: Mörtsjöbäcken Områdeskod: SE0630202 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 0,5 ha Skyddsform:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (6) Enheten för naturvård Ekoberget SE110170 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

BESLUT 2013-04-25 Ärendenr: NV-02072-13. Beslut om skyddsjakt efter knubbsäl 2013

BESLUT 2013-04-25 Ärendenr: NV-02072-13. Beslut om skyddsjakt efter knubbsäl 2013 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-04-25 Ärendenr: NV-02072-13 Beslut om skyddsjakt efter knubbsäl 2013 Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik

Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik 2 Rättskälleläran EU EU-förordningar EU-domstolens praxis EU-direktiv 3 Svenska artskyddsförordningen Fridlysning 4 I fråga om vilda fåglar och

Läs mer

Artikel 17-rapporteringen 2019 gräsmarker. Anders Jacobson, Per Toräng Miljömålsseminarium 20 november 2018

Artikel 17-rapporteringen 2019 gräsmarker. Anders Jacobson, Per Toräng Miljömålsseminarium 20 november 2018 Artikel 17-rapporteringen 2019 gräsmarker Anders Jacobson, Per Toräng Miljömålsseminarium 20 november 2018 Art- och habitatdirektivet Huvudsakliga mål: Säkerställa den biologiska mångfalden, bevara arter

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 2017/xxxx(RSP) 11.7.2017 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B8-000000 i enlighet

Läs mer

Havsplanering. Fysisk planering en del av havsförvaltningen. Eva Rosenhall

Havsplanering. Fysisk planering en del av havsförvaltningen. Eva Rosenhall Havsplanering Fysisk planering en del av havsförvaltningen Eva Rosenhall eva.rosenhall@havochvatten.se 1 Havsplanering Ny statlig fysisk planering av havet miljöbalken 1 sept 2014 Kommunal planering enligt

Läs mer

Skriv här" Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper

Skriv här Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper Ekologisk kompensation en möjlighet i naturvårdsarbetet Skriv här" Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper ArtDatabanken Sveriges kunskapscentrum för arter och deras livsmiljöer en länk mellan

Läs mer

Bevarandeplan för Natura område

Bevarandeplan för Natura område BEVARANDEPLAN Fastställd 2005-09-09 Diarienummer: 511-3663-2005 Naturvårdsfunktionen Åke Widgren Bevarandeplan för Natura 2000 - område SE0410068 Pukaviksbukten Kommun: Sölvesborg Områdets totala areal:

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.12.2017 COM(2017) 774 final 2017/0348 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2016/1139 vad gäller intervall för

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.2.2018 COM(2018) 79 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET om den delegering av befogenhet som avses i artiklarna 11.2, 15.2, 15.3, 15.6,

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Nipor i Myre SE0710222 Foto: Länsstyrelsen Namn: Nipor i Myre Sitecode: SE0710222 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,3 ha Skyddsform: Oskyddat Kommun: Sollefteå Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Naturskyddsföreningens synpunkter på Havs och vattenmyndighetens första förslag på 3 havsplaner

Naturskyddsföreningens synpunkter på Havs och vattenmyndighetens första förslag på 3 havsplaner Havs och vattenmyndigheten Enheten för havsplanering och maritima frågor Box 11 930, 404 39 Göteborg Naturskyddsföreningens synpunkter på Havs och vattenmyndighetens första förslag på 3 havsplaner Sammanfattning

Läs mer

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Emma Thulin Johansson Tel: 010-698 11 57 emma.thulin-johansson @naturvardsverket.se 2015-05-05 Ärendenr: NV-07199-14 Översyn av föreskrifter om registrering

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR MILJÖ Generaldirektören Bryssel den 2 3 JAN. 2017 ENV/C2/LMR/gm Ares(2016) Ambassadör Lars Danielsson Sveriges ständige representant vid Europeiska unionen

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009 2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 19.12.2011 2011/2307(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om vår livförsäkring, vårt naturkapital en strategi för biologisk mångfald

Läs mer

Svenska Björn SE0110124

Svenska Björn SE0110124 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-12-12 Beteckning 511-2006-060144 Svenska Björn SE0110124 Bevarandeplan för Natura 2000-område (Enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Norrgrund

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Hassel hackslått SE0710217 Foto: Annika Carlsson Namn: Hassel hackslått Sitecode: SE0710217 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 0,55 ha Skyddsform: Oskyddat Kommun: Sundsvall Tillsynsmyndighet:

Läs mer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer Föreskrifter om miljökvalitetsnormer 22 FS 2015:xx Utkom från trycket den xx december 2015 Länsstyrelsen i X läns (Vattenmyndigheten i Y vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster

Läs mer

Forum Östersjön HELCOM 130629

Forum Östersjön HELCOM 130629 Forum Östersjön HELCOM 130629 Stefan Berggren - enhetschef M-deps Naturmiljöenhet stefan.berggren@regeringskansliet.se Ministermöte i Köpenhamn Ministermöte 3 oktober 2013 (var 3:e år) Baltic sea action

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmötet i Othem bygdegård angående länsstyrelsens förslag till nya och utvidgade Natura områden

Minnesanteckningar från informationsmötet i Othem bygdegård angående länsstyrelsens förslag till nya och utvidgade Natura områden MINNESANTECKNINGAR Datum 2016-02-19 Dnr 511-1375-15 1(6) Ingrid Thomasson Naturvårdsenheten Tfn: 010-223 92 94 Minnesanteckningar från informationsmötet i Othem bygdegård 2016-02- 16 angående länsstyrelsens

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Höglands naturminne SE0710208 Foto: Länsstyrelsen Namn: Höglands naturminne Sitecode: SE0710208 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 0,4 hektar Skyddsform: Naturminne Kommun: Sundsvall

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 1 (7) Bevarandeplan Natura 2000 Sörbyn SE0820416 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Sörbyn Områdeskod: SE0820416 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area: 5,40 ha Ytterligare

Läs mer

SKRIVELSE Ärendenr: NV

SKRIVELSE Ärendenr: NV 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2013-01-10 Ärendenr: NV-05519-12 Regeringskansliet Miljödepartementet Registrator 103 33 Stockholm miljodepartementet.registrator

Läs mer

Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin.

Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin. NATUR OCH BIOLOGISK MÅNGFALD Vad betyder det för dig? Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin. Vi är beroende av naturen för

Läs mer

Bevarandeplan Natura Haparanda hamn SE

Bevarandeplan Natura Haparanda hamn SE 1 (7) Bevarandeplan Natura 2000 Haparanda hamn SE0820713 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Haparanda hamn Områdeskod: SE0820713 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area:

Läs mer

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5 Regeringsbeslut 1 :5 REGERINGEN 2012-03-08 M2012/722/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag till Naturvårdsverket att utarbeta en landskapsanalys och analysera relevanta styrmedel

Läs mer

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1 Naturinformation Rapport 2015:1 Naturvårdsarter, Park och naturförvaltningen, januari 2015 Rapport, sammanställning och kartproduktion: Ola Hammarström Foton: och Uno Unger Layout: Ola Hammarström Denna

Läs mer

Greenpeace yttrande i akt M :5

Greenpeace yttrande i akt M :5 Stockholm 30 juli 2009 Till Miljödomstolen i Vänersborg Hamngatan 6 462 33 Vänersborg Greenpeace yttrande i akt M1714-09:5 Sammanfattning Det åligger Sverige att bibehålla eller återställa gynnsam bevarandestatus

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken. beslutade den 13 maj 2015 NFS 2015:1 Utkom från trycket den 25 maj

Läs mer

Bryggor och uppgrumling av sediment

Bryggor och uppgrumling av sediment Bryggor och uppgrumling av sediment Påverkan på ålgräset i västra götalands län Louise Eriander Institutionen för Marina Vetenskaper, Göteborgs Universitet Bryggor och uppgrumling av sediment Påverkan

Läs mer

Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten

Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Utgiven av: Ansvarig avd./enhet: Författare: Omslagsbild:

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.3.2019 COM(2019) 98 final 2019/0048 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Indiska oceanens tonfiskkommission

Läs mer

Miljösituationen i Malmö

Miljösituationen i Malmö Hav i balans samt levande kust och skärgård Malmös havsområde når ut till danska gränsen och omfattar ca 18 000 hektar, vilket motsvarar något mer än hälften av kommunens totala areal. Havsområdet är relativt

Läs mer

B C1 RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 811/2004 av den 21 april 2004 om åtgärder för återhämtning av det nordliga kummelbeståndet (EUT L 150, , s.

B C1 RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 811/2004 av den 21 april 2004 om åtgärder för återhämtning av det nordliga kummelbeståndet (EUT L 150, , s. 2004R0811 SV 01.01.2011 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B C1 RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 811/2004 av den 21 april 2004

Läs mer

YTTRANDE Dnr SU

YTTRANDE Dnr SU 1(6) YTTRANDE 2010-09-20 Dnr SU 302-2017-10 Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm M2010/3188/R Remiss: Förslag till genomförandet av Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/56/EG av

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan Foto: Lars Björkelid Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Abborravan, SE0810361 Kommun: Lycksele Skyddsstatus: Natura 2000:

Läs mer

Examensarbete 20 p. Miljörätt Titel: Natura 2000. En studie av EU:s fågel- och habitatdirektiv. Student: Olga Winqvist Vt 2006

Examensarbete 20 p. Miljörätt Titel: Natura 2000. En studie av EU:s fågel- och habitatdirektiv. Student: Olga Winqvist Vt 2006 STOCKHOLMS UNIVERSITET JURIDISKA INSTITUTIONEN Examensarbete 20 p. Miljörätt Titel: Natura 2000. En studie av EU:s fågel- och habitatdirektiv. Student: Olga Winqvist Vt 2006 1 Innehållsförteckning Förkortningar...

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 31.10.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 0770/2004, ingiven av Frantisek Brychta, tjeckisk medborgare, om en läckande avloppsledning

Läs mer

Kartläggning och analys: Skyddade områden

Kartläggning och analys: Skyddade områden Kartläggning och analys: Skyddade områden 1. Vad avses med skyddade områden? Förordning om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (VFF) (2004:660): 1 kap 3. Med skyddade områden avses sådana områden

Läs mer

Miljödepartementet STOCKHOLM

Miljödepartementet STOCKHOLM Centrum för biologisk mångfald (CBM) YTTRANDE 2002-10-15 Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Rapport 5185 Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag Kartläggning m.m. av strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

2011-03-29. Länsstyrelsen i Skåne län. Miljö/naturvårdsenheterna Kungsgatan 13 205 15 Malmö

2011-03-29. Länsstyrelsen i Skåne län. Miljö/naturvårdsenheterna Kungsgatan 13 205 15 Malmö 1 2011-03-29 Länsstyrelsen i Skåne län Miljö/naturvårdsenheterna Kungsgatan 13 205 15 Malmö Begäran om tillsynsåtgärder enligt miljöbalken (MB) samt miljötillsynsförordningen Jag är ombud för Norrvikens

Läs mer

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Proposition 2013/14:141 2010 CBD Nagoya 2011 EU-strategi 2011-2013 Uppdrag och utredningar 2014 Regeringsbeslut i mars Riksdagen i juni Strategi

Läs mer

Sida 2 av 8 revideras när ny kunskap tillkommer eller om omständigheterna i eller utanför området ändras.

Sida 2 av 8 revideras när ny kunskap tillkommer eller om omständigheterna i eller utanför området ändras. Sida 1 av 8 Fastställd 2005-08-15 Ärendenummer 511-05535-2004 Bevarandeplan för Natura 2000 (enligt 17 Förordningen om Områdesskydd (1998:1252)) Område: Malmaryd Kommun: Ljungby Områdeskod: SE0320147 Areal:

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens arbete med mikroplaster. Lisa Bredahl Nerdal

Havs- och vattenmyndighetens arbete med mikroplaster. Lisa Bredahl Nerdal Havs- och vattenmyndighetens arbete med mikroplaster Lisa Bredahl Nerdal lisa.bredahlnerdal@havochvatten.se Havs- och vattenmyndighetens arbete med makro- och mikroplaster I vårt arbete påverkar vi både

Läs mer

Hej! Petra Holgersson. Stiftelsen Håll Sverige Rent

Hej! Petra Holgersson. Stiftelsen Håll Sverige Rent Hej! Petra Holgersson Stiftelsen Håll Sverige Rent 1962 2016 1964 en annan tid. För att se filmen, gå in på www.renkustlinje.se HAVSMILJÖDIREKTIVET faktablad Marine Strategy Framework Directive 2008/56/EG

Läs mer

allt gott från havet? sea the future defend our oceans today www.greenpeace.se

allt gott från havet? sea the future defend our oceans today www.greenpeace.se allt gott från havet? sea the future defend our oceans today www.greenpeace.se Havet är inte outtömligt. De senaste 50 åren har fisket ökat markant vilket har haft en mycket negativ effekt på havens ekosystem

Läs mer