Ärende till kommunfullmäktige: Upprop och val av justerare. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ärende till kommunfullmäktige: Upprop och val av justerare. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar"

Transkript

1 Kommunstyrelsen 3 (23) Ärendelista 26 mars 2013 Ärende till kommunfullmäktige: Upprop och val av justerare 2. Meddelanden 3. Anmälan om delegationsbeslut 4. Kommundirektören informerar 5. Länsstyrelsens remiss om förslag till beslut om generellt undantag från strandskyddet för kompletteringsåtgärder yttrande 6. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - februari Turismstrategi för Västerviks kommun 8. Loftahammars Turistinfo återrapportering säsongen 2012 samt information inför Medborgarförslag om att väderstationen i Gladhammar flyttas till Västervik svar 10. Ansökan om kommunalt bidrag till allmän samlingslokal Gunnebo-Västrum IOGT-NTO förening 11. Månadsrapport för kommunstyrelsen januari - februari Kommunstyrelsens VA-utvecklingsplan 13. Försäljning av område H, del av fastigheten Väghyveln 1, Västervik 14. Månadsrapport för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB januari - februari Granskningsrapport om styr- och ledningssystem svar 16. Avbrytande av prövning för konkurrensutsättning av karaktärsämnen inom Västerviks Gymnasiums restaurang- och livsmedelsprogram 17. Regionförbundets remiss om tillverkningsindustrin i Kalmar län nuläge och framtida möjligheter yttrande

2 Kommunstyrelsen 4 (23) Ärendelista 26 mars 2013 forts. 18. Medborgarförslag om att Västerviks kommun verkar för ett länsbyte till Östergötlands län svar 19. Rapporter Under förmiddagen lämnas även information om: - Detaljplan för Slottsholmen 1 m.fl. information efter samråd - Diverse detaljplaner nulägesinformation - Fördjupning av ÖP Västerviks tätort tidplan - Första-insats-person (FIP) i Västerviks kommun samt mobila sprinklersystem (information från räddningstjänsten)

3 Kommunstyrelsen 5 (23) 1. Upprop och val av justerare Sharad Bhatt (S) är i tur att justera.

4 Kommunstyrelsen 6 (23) 2. Meddelanden Dnr 2013/ Finansrapport för kommunkoncernen 28 februari 2013 likviditet och lån januari och februari 2013.

5 Kommunstyrelsen 7 (23) 3. Anmälan om delegationsbeslut Kommundirektör Carl-Magnus Mårhedens beslut Dnr 2009/ Kommunstyrelsens beslut 5 mars 2013 om förlängd projekttid för Klivet läggs till handlingarna. Dnr 2013/ Valnämndens yttrande 11 mars 2013 till justitiedepartementet över remissen delbetänkandet Proportionalitet i val m.m. läggs till handlingarna. Dnr 2013/ Kommunstyrelsens förvaltnings yttrande 12 mars 2013 till Trafikverket på samrådsunderlag för E22, delen Gladhammar-Verkebäck läggs till handlingarna. Kultursamordnarens beslut Dnr 2013/6-805 Beslut 13 mars 2013 att avslå Sven Kjellgrens ansökan om tryckkostnadsbidrag till en uppföljare av romanen Svartängeln. Dnr 2013/7-805 Beslut 13 mars 2013 att bevilja Sven Kjellgren kr i arbetsstipendium för boken Gamla gårdar och släkter i 1800-talets Västervik. Dnr 2013/ Beslut 15 mars 2013 att bevilja Föreningen Teaterskeppet kr till farsen Målarna känner ingen längtan. Trafikingenjörens beslut Lokala trafikföreskrifter 2013: Trafikhandläggarens beslut Lokala trafikföreskrifter, väghållarbeslut, transporttillstånd och parkeringsdispenser nr 23-25/13.

6 Kommunstyrelsen 8 (23) 4. Kommundirektören informerar Kommundirektören och särskilt kallade informerar om aktuella ärenden.

7 Kommunstyrelsen 9 (23) 5. Länsstyrelsens remiss om förslag till beslut om generellt undantag från strandskyddet för kompletteringsåtgärder yttrande Dnr 2009/ Länsstyrelsen i Kalmar län har 14 februari 2013 remitterat förslag till beslut om generellt undantag från strandskyddet för kompletteringsåtgärder för yttrande senast 30 mars I den nya strandskyddslagen (2009) anges att länsstyrelsen får meddela föreskrifter om att förbuden inte ska gälla kompletteringsåtgärder till huvudbyggnad som vidtas: 1. Inom 15 meter från huvudbyggnaden men inte närmare strandlinjen än 25 meter, och 2. inom tomtmark som angetts i ett beslut om dispens. Länsstyrelsen har tagit fram tre förslag och redovisar konsekvenser av vad besluten kan komma att innebära för kommunerna, länsstyrelsen och allmänheten. Miljö- och byggnadsnämnden har yttrat sig över länsstyrelsens förslag. Av de tre förslagen anser nämnden att förslag nr 1, med precisering av avstånden i första punkten till 15 respektive 25 meter, och med övriga skyddade områden enligt 7 kap. MB undantagna är det mest lämpliga. Detta under förutsättning att de båda villkoren i undantaget tolkas på det sätt som anges i Naturvårdsverkets handbok för strandskydd. Enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 13 mars 2013 har förslagen till beslut ingen påverkan på kommunens planarbete, utan berör endast bygglovshanteringen. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att anta miljö- och byggnadsnämndens yttrande som sitt eget och överlämna det till Länsstyrelsen i Kalmar län som svar på remissen.

8 Kommunstyrelsen 10 (23) 6. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari februari 2013 Dnr 2013/ I enlighet med kommunfullmäktiges beslut av strategisk plan följer kommunfullmäktige utvecklingen av mål och uppdrag i den strategiska planen i så kallade delårsrapporten efter första och andra tertialet, det vill säga efter april och augusti. Den senare granskas också av revisionen. Kommunstyrelsen följer löpande utvecklingen av kommunens ekonomi i ekonomirapporter som upprättas månadsvis. Månadsrapporten för januari februari skickas ut på e-post i slutet av vecka 12.

9 Kommunstyrelsen 11 (23) 7. Turismstrategi för Västerviks kommun Dnr Besöksnäringens senaste strategi togs fram i utvecklingsarbetet under 2006 och branschen har arbetat efter denna samlades turismbranschen i hela landet kring Nationell strategi för svensk besöksnäring. Bl.a. antogs visionen om att fördubbla besöksnäringen till en omsättning på 500 mdkr till I denna pekades också ut ett antal strategier och framgångsfaktorer för att kunna nå dit. Många destinationer runt om i Sverige har utvecklat sina lokala strategier i paritet med detta och det är nu många utvecklingsprocesser på gång runt om i Sverige. I Västervik har man kommit en bra bit på väg i utvecklingsarbetet, men det krävs ett omtag. Med detta och ett starkt önskemål från näringen som bakgrund påbörjades framtagandet av en ny turismstrategi under sommaren Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 19 mars 2013 den turismstrategi som har tagits fram genom en bred utvecklingsprocess med förankring bland företagen, tjänstemän, politiker och allmänhet. Strategin harmonierar med den nationella strategin för besöksnäringen, handelsplatsstrategin för Västervik, Smålands varumärkesplattform och även Västerviks kommuns vision Strategin ska verka fram till och med Den pekar ut sju målsättningar och därefter elva framgångsfaktorer som innehåller nycklarna till att uppnå målen. Den innehåller även en ny varumärkesstrategi. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att anta redovisad Turismstrategi och att denna används som underlag i upphandlingen av turismverksamheten.

10 Kommunstyrelsen 12 (23) 8. Loftahammars Turistinfo återrapportering säsongen 2012 samt information inför 2013 Dnr 2012/243 I Loftahammar har sedan många år tillbaka en turistservice bedrivits under sommartid av Loftahammars Intresseförening. Sedan 2005 har man erhållit bidrag av Västerviks kommun till denna verksamhet. Kommunstyrelsen beslutade , 188 att bevilja Loftahammars Turistinfo kr i driftsbidrag för år 2012 som budgeterat i besöksnäringens marknadsplan, samt att driftsbidraget ska användas objektivt och att kommunstyrelsen ska få en uppföljning om hur verksamheten har bedrivits. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 15 mars 2013 återrapportering av säsongen 2012 samt information inför Av skrivelsen framgår att under 2012 skedde en förändring av turistserviceverksamheten, då Intresseföreningen valde att involvera Sweeds i denna. Sweeds driver Glassfyren, som ligger i lokalen intill turistservicen. Loftahammars Intresseförening har aviserat att man inte längre vill driva turistservicen utan hellre ser att detta utförs av någon annan. Sedan årsskiftet 2011/2012 har det bedrivits ett utvecklingsarbete i Loftahammar där Västerviks Turistbyrå har varit samordnare. Man har nyligen skickat in en ansökan till Regionförbundet gällande samverkanspengar för att utveckla näringen och nätverkandet. Efter ett möte i nätverket är förslaget att Västerviks kommun (Turistbyrån) går ut med en enkel förfrågan kring driften för att ge alla intresserade möjlighet att lämna anbud. Ett underlag kommer att tas fram omgående. I förfrågan kommer ett kostnadstak att sättas och medel för detta finns i innevarande budget. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna lämnad återrapportering av Loftahammars Turistinfo säsongen 2012 och information inför 2013.

11 Kommunstyrelsen 13 (23) 9. Medborgarförslag om att väderstationen i Gladhammar flyttas till Västervik svar Dnr 2012/ Jan-Erik Pettersson, Västervik, har 22 november 2012 väckt ett medborgarförslag om att den väderstation som finns i Gladhammar ska flyttas till Västervik i marknadsföringssyfte. Kommunfullmäktige beslutade , 245 att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande till förslagsställaren. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 15 mars 2013 förslag till svar och redogör för ärendets beredning. Kontorets bedömning är att det vore intressant att byta namn på väderstationen i Gladhammar. SMHI har kontaktats och önskemålen har framförts. SMHI har meddelat att önskemålen inte kommer att tillgodoses, men att kommunen kan inrätta en egen väderstation på egen bekostnad. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår att ärendet inte drivs vidare eftersom förutsättningarna att få SMHI att ändra ståndpunkt bedöms som mycket små. Det finns heller inget behov för kommunen att etablera en egen väderstation för att återge denna information på kommunens hemsidor. Sådan information kan idag hämtas från andra hemsidor. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att med hänvisning till redogörelsen i kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 15 mars 2013 inte driva vidare förslaget om att flytta väderstationen i Gladhammar till Västervik, samt att därmed förklara medborgarförslaget besvarat och tacka förslagsställaren för visat intresse.

12 Kommunstyrelsen 14 (23) 10. Ansökan om kommunalt bidrag till allmän samlingslokal Gunnebo-Västrum IOGT-NTO förening Dnr 2012/ I en skrivelse till kommunstyrelsen 17 december 2012 ansöker Gunnebo-Västrum IOGT-NTO förening om kr i kommunalt bidrag till energisparande åtgärder i föreningens fastighet Gunnebo Stora 2:54. Projektet är kostnadsberäknat till kr och resterande kostnad tänker sig föreningen att finansiera med bidrag från Boverket (50 %) och med egna insatser (20 %). Åtgärderna består av upprustning av värmesystemet, som består av en äldre bergvärmeanläggning, samt byte av fönster. Dessa åtgärder innebär en energibesparing och en säkrare drift för framtiden. Lokalen är en allmän samlingslokal dit alla är välkomna att hyra för att ha en tillställning eller annan sammankomst i alkoholfri miljö. Enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 13 mars 2013 strävar Västerviks kommun efter en bred geografisk täckning vad gäller träffpunkter och verksamheter. Föreningar som äger eller sköter kommunala lokaler, som är strategiskt placerade med avseende på geografiskt läge och som allmänheten kan nyttja, kan därför få särskilt stöd avseende ersättning för lokalkostnader. Inför 2014 pågår en översyn i syfte att identifiera vilka samlingslokaler som kan komma i fråga och fortsättningsvis erhålla bidrag från kommunen. I Gunnebo finns i dag två stycken samlingslokaler som får lokalbidrag; IOGT/NTOlokalen och Folkets Hus. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att avslå Gunnebo-Västrum IOGT-NTO förenings ansökan om bidrag om kr mot bakgrund av den översyn som pågår och uppdraget att samtliga förenings- och verksamhetsbidrags storlek och fördelning ska ses över inför 2014.

13 Kommunstyrelsen 15 (23) 11. Månadsrapport för kommunstyrelsen januari februari 2013 Dnr 2013/ Kommunstyrelsen följer varje månad utvecklingen av de verksamheter som ingår i kommunledningskontoret med en ekonomisk redogörelse och en helårsprognos. Rapporten innehåller även redovisning av investeringar och ordförandens representation, samt marknadsföring. Månadsrapporten för januari februari skickas ut på e-post i slutet av vecka 12.

14 Kommunstyrelsen 16 (23) 12. Kommunstyrelsens VA-utvecklingsplan Dnr 2012/ Kommunledningen har ett övergripande ansvar för dricksvatten och avloppshantering inom kommunen. Dricksvattentillgångarna i kommunen behöver säkerställas långsiktigt och åtgärder är nödvändiga för att minska påverkan av kommunens vattendrag, sjöar och havsvikar. Med inriktning mot en långsiktigt hållbar VA-försörjning och med stöd av VA-policy för Västerviks kommun tar nu kommunen fram en övergripande VA-utvecklingsplan där kommunstyrelsens VAutvecklingsplan är en av tre delplaner. Miljö- och byggnadsnämndens tillsynsplan antogs i november 2012 och Västervik Miljö & Energi AB:s utvecklingsplan ska upp i bolagsstyrelsen mars En samlad information om utvecklingsplanerna planeras i kommunfullmäktige mars VA-policy för Västerviks kommun beslutades av kommunfullmäktige via ÖP 2025 i januari 2013 och där anges mål och inriktning för kommunens arbete med VA-frågor. Förslag till kommunstyrelsens VA-utvecklingsplan redovisas i kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 1 mars Sammanfattningsvis innebär VA-utvecklingsplanen: - kommunen ska arbeta fram en lokal vattenförsörjningsplan, - kommunen ska arbeta förebyggande för att ansluta hus till de allmänna anläggningarna, - VA-rådgivning ska erbjudas fastighetsägare i tätbebyggda områden som saknar allmänt eller gemensamt VA. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att anta redovisat förslag till kommunstyrelsens VA-utvecklingsplan.

15 Kommunstyrelsen 17 (23) 13. Försäljning av område H, del av fastigheten Väghyveln 1, Västervik Dnr 2013/ Västerviks kommun har genom ett optionsavtal reserverat m 2 på fastigheten Väghyveln 1, Ljunghedens industriområde för Gertrudsvik Fastighets AB. Enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 5 mars 2013 har Gertrudsviks Fastighets AB nu anmält att man vill förvärva del av Väghyveln 1 enligt optionen. Kostnad för tomten H med ytan m 2 och 70 kr/kvm blir därmed kronor. Förslag till avtal har upprättats och är underskrivet av köparen. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna föreliggande förslag till avtal med Gertrudsvik Fastighets AB om försäljning av område H, del av Väghyveln 1, Västervik för kronor.

16 Kommunstyrelsen 18 (23) 14. Månadsrapport för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB januari februari 2013 Dnr 2013/ Kommunstyrelsens förvaltning följer varje månad utvecklingen i Västerviks Kommuns Förvaltnings AB januari Redovisningen inkluderar dotterbolagen Västervik Miljö & Energi AB, Västervik Kraft Elnät AB, Västerviks Bostads AB och TjustFastigheter AB. Månadsrapporten för januari februari skickas ut på e-post i slutet av vecka 12.

17 Kommunstyrelsen 19 (23) 15. Granskningsrapport om styr- och ledningssystem svar Dnr 2012/ Kommunens revisorer har i skrivelse 15 november 2012 överlämnat en revisionsrapport över granskning gällande styrning och ledning av kommunen. Kommunstyrelsen fick information om rapporten , 314. Ernst & Young AB har granskat Västerviks kommuns styr- och ledningssystem på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna. Syftet med granskningen är att bedöma om Västerviks kommun har ett ändamålsenligt styr- och ledningssystem som klarar att hålla samman de beslutade kommunövergripande målen och uppdragen i ett planerings- och genomförandeperspektiv. Revisionen belyser i rapporten ett antal frågor och lämnar ett antal rekommendationer. Kommunstyrelsens förvaltning lämnar i skrivelse 14 mars 2013 förslag till svar på rapporten och redovisar vidtagna åtgärder. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna redovisat svar på granskningsrapporten om kommunens styr- och ledningssystem.

18 Kommunstyrelsen 20 (23) 16. Avbrytande av prövning för konkurrensutsättning av karaktärsämnen inom Västerviks Gymnasiums restaurang- och livsmedelsprogram Dnr 2012/ Enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 15 mars 2013 inleddes prövningen i enlighet med den antagna arbetsordningen vid konkurrensutsättning med att ta fram uppgifter om nuläget vad avser ekonomi, personal, organisation, kvalitet och omfattning, lagstiftning och andra krav på den aktuella verksamheten. Prövningen inleddes i enlighet med den antagna arbetsordningen vid konkurrensutsättning med att ta fram uppgifter om nuläget vad avser ekonomi, personal, organisation, kvalitet och omfattning, lagstiftning och andra krav på den aktuella verksamheten. Nästa steg i prövningen är Analys av marknaden en undersökning om liknande konkurrensutsättningar genomförts i andra kommuner liksom om det finns företag eller organisationer som är intresserade av att lämna anbud i en framtida upphandling. Det är idag endast ett fåtal företag som själva driver eller samverkar med en gymnasieskola om utbildning i karaktärsämnen inom restaurang- och livsmedelsprogrammet. Svårigheter att få verksamheten ekonomisk lönsam är enligt dessa företag orsaken till det ringa intresset från branschen. Det inledande arbetet med prövningen har dock visat att det finns stort intresse och öppenhet från restaurangoch livsmedelsprogrammet för initiativ från branschen till samarbete och utveckling av programmet. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att avbryta prövningen av konkurrensutsättning av karaktärsämnen inom Västerviks Gymnasiums Restaurang- och livsmedelsprogram, samt att uppdra åt barn- och utbildningsnämnden att arbeta vidare på att utveckla samarbete med branschen.

19 Kommunstyrelsen 21 (23) 17. Regionförbundets remiss om tillverkningsindustrin i Kalmar län nuläge och framtida möjligheter yttrande Dnr 2013/ Enligt skrivelse 14 januari 2013 beslutade Regionförbundets i Kalmar län styrelse den 22 december 2012 att rubricerad rapport skulle sändas på remiss till länets kommuner och övriga aktörer såsom näringsliv och fackliga organisationer. Västerviks kommun har inbjudits att lämna synpunkter på rapporten senast 28 mars. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 13 mars 2013 förslag till yttrande över rapporten. Av förslaget till yttrande framgår att kommunens inställning till slutsatser och rekommendationer i rapporten är positiv och att rapporten är välskriven och har ett gediget faktaunderlag. Ett antal punkter betonas dock vad gäller satsningar på eftergymnasial utbildning i den norra länsdelen, analys av kompetensbehov, samverkan med arbetslivet och tillgång på projektmedel för kompetensförsörjningsprojekt. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna redovisade synpunkter i kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 13 mars 2013 som Västerviks kommuns svar på regionförbundets remiss om tillverkningsindustrin i Kalmar län nuläge och framtida möjligheter.

20 Kommunstyrelsen 22 (23) 18. Medborgarförslag om att Västerviks kommun verkar för ett länsbyte till Östergötlands län svar Dnr 2012/ Stig Lundh, Gamleby har 27 november 2012 väckt ett medborgarförslag om att kommunen inleder en process, i likhet med Vimmerby kommun, som syftar till länsbyte i Östergötlands län. Kommunfullmäktige beslutade , 246 att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande till förslagsställaren. Kommunfullmäktige har i fastställd budget 2013 för kommunen uppdragit åt kommunstyrelsen att i samverkan med regionala aktörer utreda och analysera konsekvenser av olika handlingsalternativ i regionfrågan. Med anledning av detta uppdrag fattade kommunstyrelsen , 83 följande beslut: - att gemensamt med Vimmerby kommun uppdra till Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att förutsättningslöst utreda vilka organisatoriska och ekonomiska effekter ett byte till Östergötlands län och landsting skulle innebära för Västerviks och Vimmerby kommuner, - att innan uppdraget ges, tillsammans med Vimmerby kommun, tillfråga Hultsfred, Oskarshamn och Högsby kommuner samt Regionförbundet i Kalmar län om deras intresse att inkluderas i uppdraget till SKL. Svar om eventuellt intresse önskas senast , samt - att uppdra åt kommunstyrelsens förvaltning att återkomma till kommunstyrelsen med förslag till preciserat uppdrag till SKL efter att övriga kommuner och regionförbundet har svarat på frågan om intresse att delta. Enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 15 mars 2013 har processen för att utreda möjligheterna för ett länsbyte därmed påbörjats och medborgarförslaget kan anses tillgodosett. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att med hänvisning till kommunstyrelsens beslut , 83 förklara medborgarförslaget om att Västerviks kommun verkar för ett länsbyte till Östergötlands län tillgodosett och besvarat, samt att tacka förslagsställaren för visat intresse.

21 Kommunstyrelsen 23 (23) 19. Rapporter

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 26 mars 2013 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 26 mars 2013 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (28) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 26 mars 2013 kl. 8.30 15.10 ajournering kl. 12.00-14.00 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M)

Läs mer

Ärende till kommunfullmäktige: Upprop och val av justerare UTKAST. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar

Ärende till kommunfullmäktige: Upprop och val av justerare UTKAST. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (19) Ärendelista 28 oktober Ärende till kommunfullmäktige: 14 1. Upprop och val av justerare 2. Meddelanden 3. Anmälan om delegationsbeslut 4. Kommundirektören informerar 5. Regional

Läs mer

Ärende till kommunfullmäktige: Upprop och val av justerare. 3. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST. 4. Kommundirektören informerar

Ärende till kommunfullmäktige: Upprop och val av justerare. 3. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST. 4. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (28) Ärendelista 2 september 2013 Ärende till kommunfullmäktige: 12 1. Upprop och val av justerare 2. Meddelanden 3. Anmälan om delegationsbeslut 4. Kommundirektören informerar 5. Månadsrapport

Läs mer

Ärendelista 23 april 2018

Ärendelista 23 april 2018 Kommunstyrelsen 3 (22) Ärendelista 23 april 2018 Ärenden till kommunfullmäktige: 4, 8, 12-13, 16 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Policy,

Läs mer

Ärendelista 31 oktober 2016

Ärendelista 31 oktober 2016 Kommunstyrelsen 3 (21) Ärendelista 31 oktober 2016 Ärenden till kommunfullmäktige: 6-8, 12-14 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Årskalender

Läs mer

UTKAST. 17. Motion om policy för besvarande av post yttrande 18. Rapporter

UTKAST. 17. Motion om policy för besvarande av post yttrande 18. Rapporter Kommunstyrelsen 3 (19) Ärendelista 22 februari 2016 Fullmäktigeärenden: 13, 17 1. Upprop och val av justerare 2. Meddelanden 3. Anmälan om delegationsbeslut 4. Kommundirektören informerar 5. Helårsrapport

Läs mer

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten "Vi är Kils kommun" KS 18/100

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten Vi är Kils kommun KS 18/100 KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-09-04 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 4 september 2018, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR Val av justerare 1 Information om månadsrapporten

Läs mer

Ärenden till kommunfullmäktige: Upprop och val av justerare. 2. Kommundirektören informerar

Ärenden till kommunfullmäktige: Upprop och val av justerare. 2. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (7) Ärendelista 14 januari 2016 Ärenden till kommunfullmäktige: 3-4 1. Upprop och val av justerare 2. Kommundirektören informerar 3. Investering i Västerviks hamn för båtar drivna med

Läs mer

Ärende till kommunfullmäktige: 9. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST. 3. Kommundirektören informerar

Ärende till kommunfullmäktige: 9. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST. 3. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (19) Ärendelista 23 februari 2015 Ärende till kommunfullmäktige: 9 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Medborgarförslag om

Läs mer

20. Rapporter. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 3 (22) Justerandes sign

20. Rapporter. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 3 (22) Justerandes sign Kommunstyrelsen 3 (22) Ärendelista 25 april 2016 Ärenden till kommunfullmäktige: 1. Upprop och val av justerare 2. Meddelanden 3. Anmälan om delegationsbeslut 4. Kommundirektören informerar 5. Stiftarmöte

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 28 maj 2012 kl. 8.00 15.40 ajournering kl. 12.00-14.15

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 28 maj 2012 kl. 8.00 15.40 ajournering kl. 12.00-14.15 Kommunstyrelsen 1 (28) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 28 maj 2012 kl. 8.00 15.40 ajournering kl. 12.00-14.15

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Sammanträdet öppnas: Ärenden: Kungörelse/underrättelse. Kommunfullmäktige sammanträder torsdagen den 10 mars 2016, kl. 18.

Sammanträdet öppnas: Ärenden: Kungörelse/underrättelse. Kommunfullmäktige sammanträder torsdagen den 10 mars 2016, kl. 18. Kungörelse/underrättelse Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige sammanträder torsdagen den 10 mars 2016, kl. 18.30, i IOGT-lokalen, Björbo. Sammanträdet öppnas: Upprop Val av justerare, plats och tid Fastställande

Läs mer

Ärenden till kommunfullmäktige: 4, 6, 9, 13-14, 16, Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST

Ärenden till kommunfullmäktige: 4, 6, 9, 13-14, 16, Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST Kommunstyrelsen 3 (23) Ärendelista 13 oktober 2014 Ärenden till kommunfullmäktige: 4, 6, 9, 13-14, 16, 17 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4.

Läs mer

Sammanträdet öppnas: Ärenden: Kungörelse/underrättelse. Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18.

Sammanträdet öppnas: Ärenden: Kungörelse/underrättelse. Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18. Kungörelse/underrättelse Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18.30, i Lindberghallen, Djurås. Sammanträdet öppnas: Upprop Val av justerare, plats och tid

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.12) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-12-15,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Sammanträde nr 3 Bryggaren, Västervik 28 april 2015, klockan 9.00-12.00 Beslutande Veikko Kärki, ordf. Eva Ahlström Björn Lansman Stefan Ågren Sharad Bhatt Hilma Bertilsson Övriga närvarande

Läs mer

Ärenden till kommunfullmäktige: 5, Upprop och val av justerare. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar

Ärenden till kommunfullmäktige: 5, Upprop och val av justerare. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (14) Ärendelista 8 februari 2016 Ärenden till kommunfullmäktige: 5, 6 1. Upprop och val av justerare 2. Meddelanden 3. Anmälan om delegationsbeslut 4. Kommundirektören informerar 5. Bestämmelser

Läs mer

Svar på motion om att Eskilstuna behöver tillgång till toaletter, duschrum och förvaringsskåp

Svar på motion om att Eskilstuna behöver tillgång till toaletter, duschrum och förvaringsskåp Kommunstyrelsen 2018-10-15 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2018:94 Anna-Maarit Tirkkonen 016-710 24 28 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion om att Eskilstuna behöver tillgång till toaletter, duschrum

Läs mer

Ärendelista 30 oktober 2017

Ärendelista 30 oktober 2017 Kommunstyrelsen 3 (24) Ärendelista 30 oktober 2017 1. Upprop och val av justerare 2. Meddelanden 3. Anmälan om delegationsbeslut 4. Kommundirektören informerar 5. Skyltning centrala parkeringsplatser svar

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 17 oktober 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 17 oktober 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (27) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 17 oktober 2011 kl. 8.00 15.30 ajournering kl. 11.10-13.30 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin

Läs mer

Näringslivsutveckling I Västerviks kommun. Hearing på kommunfullmäktige 24 februari 2014

Näringslivsutveckling I Västerviks kommun. Hearing på kommunfullmäktige 24 februari 2014 Näringslivsutveckling I Västerviks kommun Hearing på kommunfullmäktige 24 februari 2014 Vision 2025 - nyckelord Vi växer med stolthet och äkthet Vi har jobb Vi bor bra Vi har korta restider Det ska vara

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Ann Petersson (C) Lennart Karlsson (C) Emma Magnusson (C) Britt-Marie Domeij (M) Lars-Jonny Andersson (KD) Jens Robertsson och Lars Hollner

Ann Petersson (C) Lennart Karlsson (C) Emma Magnusson (C) Britt-Marie Domeij (M) Lars-Jonny Andersson (KD) Jens Robertsson och Lars Hollner Sida 1 (14) Plats och tid Kommunhuset den 8 maj 2018 kl. 13.00 15.00 ande Anders Johansson (C), ordf Jens Robertsson (C) Ann Petersson (C) Lennart Karlsson (C) Emma Magnusson (C) Britt-Marie Domeij (M)

Läs mer

Dnr 2015/ Landstingsfullmäktiges i Kalmar län protokollsutdrag , 6, Regionala utvecklingsansvaret i Kalmar län.

Dnr 2015/ Landstingsfullmäktiges i Kalmar län protokollsutdrag , 6, Regionala utvecklingsansvaret i Kalmar län. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 42 (42) 2016-04-25 18. Anmälningar Dnr 2015/309-010 Landstingsfullmäktiges i Kalmar län protokollsutdrag 2016-02-24, 6, Regionala utvecklingsansvaret i Kalmar län.

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl Kommunstyrelsen 1 (9) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl. 15.15 16.50 Tomas Kronståhl (S), ordf. Gunnar Jansson (S) Angelica Katsanidou (S) Mats Hugosson

Läs mer

1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar. 4. Säkerhetsbälte till barn i bussar svar på uppdrag

1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar. 4. Säkerhetsbälte till barn i bussar svar på uppdrag Kommunstyrelsen 3 (9) Ärendelista 1 juli 2016 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Säkerhetsbälte till barn i bussar svar på uppdrag 5. Försäljning

Läs mer

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 9 (30) 2014-02-10 Ks 5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 27 februari 2012 kl. 8.00 13.30 ajournering kl. 11.00-13.00

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 27 februari 2012 kl. 8.00 13.30 ajournering kl. 11.00-13.00 Kommunstyrelsen 1 (19) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 27 februari 2012 kl. 8.00 13.30 ajournering kl. 11.00-13.00 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Ärende till kommunfullmäktige: 5, Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar

Ärende till kommunfullmäktige: 5, Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (16) Ärendelista 12 maj 2014 Ärende till kommunfullmäktige: 5, 11 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Uppföljning av intern

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Kalmar kommun 2010-09-28 Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Bakgrund och revisionsfråga... 3

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, kl. 15.30 16.00. Beslutande Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe (s) Lars-Ove Jansson

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-09-04 1 (1) Sida 136 Dnr KS/2017:248 Uppdragsbeskrivning kommundirektör Bakgrund Från år 2018-01-01 ska Sveriges nya kommunallag träda

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred 2013-04-02 kl. 08.30-12.10

Sessionssalen, Hultsfred 2013-04-02 kl. 08.30-12.10 Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-12.10 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Britt

Läs mer

Redovisning ekonomi förvaltningschefer. Kommunstyrelsen + 90 000 kr Barn- och utbildningsnämnden - 400 000 kr Socialnämnden + 900 000 kr

Redovisning ekonomi förvaltningschefer. Kommunstyrelsen + 90 000 kr Barn- och utbildningsnämnden - 400 000 kr Socialnämnden + 900 000 kr Ks 141 Dnr Redovisning ekonomi förvaltningschefer Kommunstyrelsen beslutade 2009-05-26, 65, att förvaltningschefer framöver ska närvara vid kommunstyrelsens sammanträden och göra en kort avrapportering

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(6) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 23 april 2018 kl. 11:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Skriftliga reservationer och protokollsanteckningar från kommunstyrelsens sammanträde

Läs mer

Inbjudan - Nyvald 95 - Politik inför 2000-talet

Inbjudan - Nyvald 95 - Politik inför 2000-talet 1995-10-02 1 Eva Carp Ks # 125 Inbjudan - Nyvald 95 - Politik inför 2000-talet Kommunförbundet i Kalmar län arrangerar en konferens i Högsby den 19 oktober 1995 med temat Nyvald 95 - Politik inför 2000-talet.

Läs mer

Dagordning. Beredningen för medborgardialog och mångfald. Datum Tid 18:00. 1 Information om Tyresö kommuns kvalitetsdag 2015

Dagordning. Beredningen för medborgardialog och mångfald. Datum Tid 18:00. 1 Information om Tyresö kommuns kvalitetsdag 2015 KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (7) Datum 2015-11-24 Tid 18:00 Plats Bollmora Ordförande Sekreterare Ulrica Riis-Pedersen Rebecca Berlin Dagordning 1 Information om Tyresö kommuns kvalitetsdag 2015 2 Program

Läs mer

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten "Vi är Kils kommun" KS 18/100

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten Vi är Kils kommun KS 18/100 KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-05-08 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 8 maj 2018, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Information om månadsrapporten "Vi är

Läs mer

1. Redovisning av Sveriges Kommuner och Landstings Öppna Jämförelser Jämställdhet. Föredragande: Ann-Sofie Lagercrantz, kommunledningskontoret

1. Redovisning av Sveriges Kommuner och Landstings Öppna Jämförelser Jämställdhet. Föredragande: Ann-Sofie Lagercrantz, kommunledningskontoret 1(7) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 10 januari 2017 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Redovisning av Sveriges Kommuner

Läs mer

18 Dnr 2013/20-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi.

18 Dnr 2013/20-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) 18 Dnr 2013/20-012 KS Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi. Till dagens sammanträde är presidiet i Borgholm Energi AB inbjudna för information och diskussion

Läs mer

Ärenden till kommunfullmäktige: 7, 13, Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar

Ärenden till kommunfullmäktige: 7, 13, Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (25) Ärendelista 14 oktober 2013 Ärenden till kommunfullmäktige: 7, 13, 16-19 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Remiss om

Läs mer

Motion om seniorernas hus svar

Motion om seniorernas hus svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-27 17 (31) Ks 413 Motion om seniorernas hus svar Dnr 2018/180-109 Harald Hjalmarsson (M) och Yvonne Nilsson (M) har den 18 maj 2018 lämnat in en motion om

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

UTKAST. Ärendelista 24 april 2017

UTKAST. Ärendelista 24 april 2017 Kommunstyrelsen 3 (23) Ärendelista 24 april 2017 Ärenden till kommunfullmäktige: 5, 12, 14, 17-18 1. Upprop och val av justerare 2. Meddelanden 3. Anmälan om delegationsbeslut 4. Kommundirektören informerar

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 29 (35) 2014-12-01 Ks 26. Medborgarförslag om att flytta kommunala pensionärsrådet (KPR) från socialnämnden till kommunstyrelsen och antagande av nytt reglemente svar

Läs mer

24. Inlämnade medborgarförslag

24. Inlämnade medborgarförslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 31 (48) 2017-11-27 Kf 24. Inlämnade medborgarförslag 24.a Medborgarförslag om tillgång till utedass/wc för äldre och funktionshindrade 24.b Medborgarförslag om pontonbåt

Läs mer

o Sammanträdesdatum Räddningsnämnden

o Sammanträdesdatum Räddningsnämnden o 1 Plats och tid Räddningstjänsten i Malung, kl. 13:00-15:30 Beslutande Jan Jespersen (S), ordförande Kjell Jansson (S) Göran Tenn (C) Brita Sohlin (M) Erik Gustafsson (M) Övriga deltagande Titti Hedin

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 28 oktober 2013 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 28 oktober 2013 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (19) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 28 oktober 2013 kl. 8.30 14.40 ajournering kl. 12.15-14.00 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 2 september 2013 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 2 september 2013 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (30) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 2 september 2013 kl. 8.30 14.00 ajournering kl. 11.40-13.30 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-03-16 KS 2018/0162 0480-45 00 28 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess Förslag

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 maj 2017 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 61-63 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV33 2(10) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har fyra fullmäktigeberedningar: Arvodeskommittén,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Ärendelista 1 2 3 Val av justeringsman Godkännande av dagordning Föregående protokoll 4 5 6 7 8 Beslutsärenden Investeringar avseende ny-, om- och tillbyggnad Västerviks gymnasium Investeringar refererade

Läs mer

Vi bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande.

Vi bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande. Revisorerna Till Fullmäktige i Ragunda kommun Organisationsnummer 212000-2452 Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivits i styrelse

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen 1(5) Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen Ärendet Mot bakgrund av socialnämndens förslag till beslut om införande av lag om valfrihetssystem (LOV)

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-03-27. Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 27 mars 2014, kl. 15.00 ÄRENDE DNR

Sammanträdesdatum 2014-03-27. Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 27 mars 2014, kl. 15.00 ÄRENDE DNR TEKNISKA NÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-03-27 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 27 mars 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR - Val av justerare samt dag och tid för

Läs mer

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019.

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019. 1(8) Tid Torsdagen den 31 januari 2019 kl. 13:00-17:00. Plats Magistern, nämndhuset bakom stadshuset. Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn 0480-45 06 04 eller pia.axeheim@kalmar.se senast

Läs mer

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden 2013-03-18 32 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Sammanträdesrum Moberg, Rådhusgatan 2, Emmaboda, måndagen den 18 mars 2013, kl 13.00. Bo Eddie Rossbol

Läs mer

Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler

Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler Tjänsteskrivelse 1 (6) Kommunledningsförvaltningen Jenny Bolander 2018-03-08 Dnr KS 2017-1040 Kommunstyrelsen Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler Förslag till kommunstyrelsens

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2014-08-27

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2014-08-27 1 Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, onsdag den 27 augusti 2014 kl. 14.00-16.45 ande Ordinarie ledamöter: Lars-Ejert Steifeldt (M), ordförande Ing-Marie Arwidsson (KD), 1:e vice ordf. Susanne Sjögren

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2012-01-17 2 KS 1 Dnr 2011.291-37 Verksamhetsplan 2012 för Energi- och klimatrådgivning för Lessebo kommun För att öka kännedom om energi- och klimatrådgivarnas verksamhet i kommunen kräver

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande. Bertil Dahl. Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande. Bertil Dahl. Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-09-18 179 Tid 8.30-9.45 Plats Stadshuset Omfattning 178-185 ande Göran Häggfors (m) ordförande Bertil Dahl (v) Anders Andersson

Läs mer

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 18 (27) 2015-04-27 Ks 15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 I enlighet med kommunfullmäktiges beslut av strategisk plan följer

Läs mer

Protokoll Kommunstyrelsen 16 september 2002

Protokoll Kommunstyrelsen 16 september 2002 Protokoll Kommunstyrelsen 16 september 2002 Ks 94 Dnr KS02/431 012 Information om Region Värmlands strategiarbete Företrädare för Region Värmland informerar kommunstyrelsen om den strategi som ska ligga

Läs mer

Ärendelista 9 maj 2016 Ärenden till kommunfullmäktige: 6, 9, 10, 11, 15

Ärendelista 9 maj 2016 Ärenden till kommunfullmäktige: 6, 9, 10, 11, 15 Kommunstyrelsen 3 (24) Ärendelista 9 maj 2016 Ärenden till kommunfullmäktige: 6, 9, 10, 11, 15 1. Upprop och val av justerare 2. Meddelanden 3. Anmälan om delegationsbeslut 4. Kommundirektören informerar

Läs mer

Bolagsordning för Västerviks Bostads AB och TjustFastigheter AB Dnr 2014/2

Bolagsordning för Västerviks Bostads AB och TjustFastigheter AB Dnr 2014/2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Västerviks Kommuns 6 (6) Förvaltnings AB 2014-05-05 6 nr 5 Bolagsordning för Västerviks Bostads AB och TjustFastigheter AB Dnr 2014/2 Kommunfullmäktige utsåg 2010-12-20

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Ärendelista 1 2 3 4 Val av justeringsman Godkännande av dagordning Föregående protokoll Information om kommunkoncernens finansrapport Beslutsärenden 5 6 7 8 Samråd detaljplan Katedern 11 med flera Centrumkoppling

Läs mer

Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar

Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-12 15 (28) Ks 389 Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar Dnr 2018/147 109 Bo Karlsson (SD) har 16 april 2018 lämnat

Läs mer

Föredragningslista ***** Allmänheten har möjlighet att närvara vid behandling av ärende 1-16. ***** Val av justerare samt dag och tid för justering

Föredragningslista ***** Allmänheten har möjlighet att närvara vid behandling av ärende 1-16. ***** Val av justerare samt dag och tid för justering Tekniska nämnden 2012-02-23 Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum 1(17) Plats och tid Mellanfryken, torsdag 23 februari 2012, kl. 15.00 Föredragningslista ***** Allmänheten har möjlighet att närvara

Läs mer

Redovisning av budget 2012 och förslag till budget för 2013 för kommunstyrelsens verksamhetsområde

Redovisning av budget 2012 och förslag till budget för 2013 för kommunstyrelsens verksamhetsområde Kommundirektör Carl-Magnus Mårheden 0490-25 40 88 carlmagnus.marheden@vastervik.se 2012-05-09 Kommunstyrelsen Redovisning av budget 2012 och förslag till budget för 2013 för kommunstyrelsens verksamhetsområde

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som

Läs mer

Sammanträdesprotokoll styrelsesammanträde Sida 1

Sammanträdesprotokoll styrelsesammanträde Sida 1 Plats och tid: Stuverum kl 13.00 14.00 Sammanträde nr 2 styrelsesammanträde Sida 1 ande: Eva Ahlström, ordf Berit Thall Veikko Kärki Fredrik Andrén Göran Juthe Erik Fransson Göran Oskarsson Bengt-Ove Kjäll

Läs mer

Kungörelse Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen)

Kungörelse Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen) 1(14) 2010-12-07 Kommunstyrelseförvaltningen Kommunsekreterare Svensson, Ingegerd Tfn 040-42 5151 Sammanträdesdatum Plats Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen) Tid 18:00 Ärendelista 1. Upprop

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2008-08-12 2 KS 109 Dnr 2007-310 - 13 PUT-boende alternativt förslag till boende för ungdomar med uppehållstillstånd Lessebo kommun har ett avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande

Läs mer

Systematiskt effektiviseringsarbete - svar på motion

Systematiskt effektiviseringsarbete - svar på motion Missiv 1(1) Kommunstyrelsens förvaltning 2016-01-29 KS/2014:380 Handläggare Carina Stolt Tfn 0142-851 11 Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Systematiskt effektiviseringsarbete - svar på motion Bakgrund

Läs mer

20 Svar på medborgarförslag - Inrätta allmänt duschrum i Eskilstuna (KSKF/2017:393)

20 Svar på medborgarförslag - Inrätta allmänt duschrum i Eskilstuna (KSKF/2017:393) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-01-30 Sida 1(1) 20 Svar på medborgarförslag - Inrätta allmänt duschrum i Eskilstuna (KSKF/2017:393) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Medborgarförslaget

Läs mer

Protokollsutdrag. 1. Avge yttrande till revisionen enligt kommunledningskontorets förslag.

Protokollsutdrag. 1. Avge yttrande till revisionen enligt kommunledningskontorets förslag. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2018-11-06 1 301 Svar på revisionssrapport Granskning av strategiskt fastighetsunderhåll Dnr KS/2018:339 Beslut Kommunstyrelsen beslutar: 1. Avge yttrande

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-16.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande

Läs mer

ÄGARD1REKTIV FÖR HAGFORSHEM AB

ÄGARD1REKTIV FÖR HAGFORSHEM AB Agardirektivfiir llagorshein AB organisationsnulnrner 55 65 35 604 ÄGARD1REKTIV FÖR HAGFORSHEM AB Antagna av kommunfullmäktige i Hagfors kommun 2009-06-23, 58. Fastställda av bolagsstämman 2010-06-07,

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Lessebo kommunkontor, tisdagen den 7 maj 2013, kl. 15.00 15.45 ande Monica Widnemark, (s) ordf. Evert Nilsson (s), 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Jan O Eriksson (s) Annette Severinsson-Åstrand

Läs mer

Arbetsordning. Mjölby Kommuns Revisorer

Arbetsordning. Mjölby Kommuns Revisorer Arbetsordning Mjölby Kommuns Revisorer Mars 2012 ARBETSORDNINGEN OMFATTAR FÖLJANDE AVSNITT INLEDNING... 3 ORDFÖRANDENS ARBETSFORMER... 3 REVISORERNAS ARBETSFORMER... 3 SAKKUNNIGA... 3 TIDPLANER OCH FORMER

Läs mer

Sammanträdesdatum Val av två protokolljusterare och tid och plats för justering

Sammanträdesdatum Val av två protokolljusterare och tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-01-29 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 29 januari 2015, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1. Upprop 2 Val av två protokolljusterare och tid och plats

Läs mer

Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen

Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen STRÖMSTADS KOMMUN ÄRENDE Sida 4 (15) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-02-27 Kf Ks 13 Au 34 Dnr Ks/ 2013-0474 Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markexploatering och hur byggherrar och fastighetsägare som vill delta i markexploatering ska göra i

Läs mer

Pm att söka om medel till insatser för jämställdhet, antidiskriminering, barnrättsperspektivet och nationella

Pm att söka om medel till insatser för jämställdhet, antidiskriminering, barnrättsperspektivet och nationella Malmö stad Stadskontoret Pm att söka om medel till insatser för jämställdhet, antidiskriminering, barnrättsperspektivet och nationella minoriteter Inledning Kommunstyrelsens utskott för demokrati, jämställdhet

Läs mer

Ärendelista 21 maj 2018

Ärendelista 21 maj 2018 Kommunstyrelsen 3 (19) Ärendelista 21 maj 2018 Ärenden till kommunfullmäktige: 4 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Revisionsrapport om uppföljande

Läs mer

51 Svar på medborgarförslag - Inrätta en offentlig badplats i Kvicksund (KSKF/2016:407)

51 Svar på medborgarförslag - Inrätta en offentlig badplats i Kvicksund (KSKF/2016:407) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-03-07 Sida 1(1) 51 Svar på medborgarförslag - Inrätta en offentlig badplats i Kvicksund (KSKF/2016:407) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Medborgarförslaget

Läs mer

KALLELSE BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

KALLELSE BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 (14) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE 2019-02-27 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Tid tisdagen den 5 mars 2019 kl. 08:30 Plats Sessionssalen Är Du förhindrad att närvara meddelar Du nämndsekreterare

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 2 maj 2011 kl. 8.00 13.50 ajournering kl. 8.15-13.00

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 2 maj 2011 kl. 8.00 13.50 ajournering kl. 8.15-13.00 Kommunstyrelsen 1 (30) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 2 maj 2011 kl. 8.00 13.50 ajournering kl. 8.15-13.00

Läs mer

Ärende till kommunfullmäktige: 5. 1. Upprop och val av justerare UTKAST. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar

Ärende till kommunfullmäktige: 5. 1. Upprop och val av justerare UTKAST. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (17) Ärendelista 25 maj 2015 Ärende till kommunfullmäktige: 5 1. Upprop och val av justerare 2. Meddelanden 3. Anmälan om delegationsbeslut 4. Kommundirektören informerar 5. Samverkansöverenskommelse

Läs mer