Rapport om Angeläget i Västra Götalandsregionen 2008/2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport om Angeläget i Västra Götalandsregionen 2008/2009"

Transkript

1 Rapport om Angeläget i Västra Götalandsregionen 2008/2009 INLEDNING Här beskrivs Angelägets verksamhet i Västra Götalandsregionen läsåret 2008/2009. KulturUngdom fick våren 2008 i uppdrag av Västra Götalandsregionens Kulturnämnd att förvalta Angelägets verksamhet i regionen. Sedan tre år bakåt i tiden hade Angeläget drivits regionalt av KulturUngdom via projektmedel som beviljats av Kulturnämnden. Uppdraget bestod i att fortsätta utveckla Angeläget i enlighet med följande: Fortsatt utvecklad samverkan och nya nätverk mellan skola, kulturliv och organisationer i hela regionen Utveckla stödjande verktyg för skolans elever och lärare i det egna skapandet Medverka till arenor och mötesplatser där elevernas åsikter och uttryck blir synliggjorda och diskuterade Ramen för arbetet är FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Fortsatt samverka med Amnesty och Svenska Filminstitutet på nationell nivå BAKGRUND Angeläget ( drivs i samarbete mellan KulturUngdom och Amnesty, som också är Angelägets båda huvudmän. Angeläget ger ungdomar möjlighet att skapa på temat mänskliga rättigheter. Forskning visar att det egna skapandet bland ungdomar ofta utgör en drivkraft som ur demokratisynpunkt är viktig att bejaka. I gymnasieskolan erbjuder Angeläget dessa uttrycksmöjligheter med vägledning av skolans pedagoger. Skolan blir då en arena som uppmuntrar till demokratiska och kreativa arbetssätt; där arbetet görs av och med ungdomar, och där elevernas röst och delaktighet står i centrum. Angelägets bärande tankar är att mänskliga rättigheter ska in i fler av skolans ämnen utöver samhällskunskap. Oavsett vilket ämne av eget skapande det gäller kan mänskliga rättigheter utgöra tema för skapandeprocessen. Mänskliga rättigheter integreras på så vis i mediekunskap, rörlig bild, svenska, drama, livskunskap, grafisk kommunikation, dans, musik och foto. Arbetssättet ger ungdomar möjlighet att skapa film, journalistik, teater, konst, musik, foto, poesi, noveller, grafisk kommunikation, dans eller radio som handlar om mänskliga rättigheter. Som stöd till skolornas arbete finns idag redan Angelägets lärar- och elevhandledningar inom vissa av dessa områden. Inspiration till gestaltningar hämtas från den verklighet som ungdomar lever i den faktiska, mediala och virtuella världen. Detta ger dem en unik möjlighet att relatera de mänskliga rättigheterna till sin egen vardag och göra dessa till sina egna. Efter flera år av erfarenhet från att arrangera större festivaler för ungdomar erbjuder Angeläget ett samarbete med ett antal gymnasieskolor i Västra Götalandsregionen. Den nya satsningen är ett led i att fokusera mer på själva skapandeprocessen i skolan och ge fler ungdomar möjlighet att visa upp och diskutera sitt producerade material på Angelägetfestivaler. Det utlokaliserade arbetet på skolorna ger också större genomslagskraft både i det teoretiska såväl som praktiska arbetet med mänskliga rättigheter och eget skapande.

2 SYFTE Angelägets syfte är att inspirera ungdomar till eget skapande på temat mänskliga rättigheter. Delaktighet i Angeläget eller användning av Angelägets material ska i första hand leda till: Ökad medvetenhet och engagemang för mänskliga rättigheter. Ökad kunskap inom det område av eget skapande som tillämpas. Angelägets utvärderingar visar att skapandeprocessen på temat mänskliga rättigheter ger ökad kunskap och ökat engagemang. Som ett led i detta är Angelägets ambition även att resultatet av ungdomars eget skapande i möjlig utsträckning ska bekräftas, visas och distribueras till andra arenor. MÅLGRUPP & ARENOR Skolan och mötesplatser på fritiden är arenor där Angeläget vill engagera ungdomar. Genom sin form vill Angeläget även nå och inspirera ungdomar som vanligtvis inte intresserar sig för traditionell föreningsverksamhet. Primärt riktas Angeläget till elever som läser på gymnasieskolan. Pedagoger på elevernas skolor är viktiga gatekeepers och deras intresse är en förutsättning för att implementera Angeläget. STRATEGI För att fokusera ytterligare på metoden i Angeläget inleddes hösten 2008 samarbete med ett antal gymnasieskolor. På tre gymnasieskolor samarbetar Angeläget med olika program som arbetar teoretiskt såväl som praktiskt med mänskliga rättigheter och eget skapande. Arbetet förankras på skolorna via dialog med skolornas olika lärarlag. Allt producerat material visas upp på en Angelägetfestival som arrangeras i skolans regi med stöd av Angeläget. Festivalen ska vara intressant, interaktiv, engagerande och lustfylld. Den ska också kryddas med innehåll som attraherar ungdomar t.ex en bra konferencier eller efterfrågad artist. MÅL Samarbetet med gymnasieskolorna ska leda till: Att ungdomar får mer insikt i mänskliga rättigheter Att ungdomars engagemang för mänskliga rättigheter ökar Att ungdomar utvecklar färdigheter inom eget skapande Att arbetsprocessen som Angeläget erbjuder upplevs intressant och lustfylld både bland ungdomar och pedagoger Att ungdomar får mer insikt i Amnestys och KulturUngdoms verksamheter Att skolorna vill samarbeta med Angeläget även 2009/2010 GENOMFÖRANDE Angeläget har under läsåret 2008/2009 medverkat till: Att kontakta tre gymnasieskolor som ingått samarbete med Angeläget. Skolorna har arbetat med mänskliga rättigheter i olika ämnen och på olika sätt. Allt producerat material har visats upp på en Angelägetfestival som arrangerats i skolans regi. Att arrangera en kick-off för eleverna på samtliga tre gymnasieskolor.

3 Att representanter från Amnesty informerat ungdomar om mänskliga rättigheter och Amnestys verksamhet. Att ge tips på läromedel, rekommendationer och mallar inför arbetet med eget skapande och festivalen. Att kontinuerligt ha kontakt med både pedagoger och elever för att bistå dessa med projektledning under planeringen av respektive festival. Att bilda arrangörsgrupper med elever på varje skola. Arrangörsgruppernas uppgift har varit att arbeta fram struktur, innehåll och form för festivalen i dialog med Angeläget och skolans pedagoger. Att föreslå artister, konferencierer och inspiratörer som medverkat på festivalerna. Att boka artister, konferencierar och seminarieföredragshållare som inspirerat eleverna innan eller medverkat på festivalen. Att ge skolorna ekonomiskt stöd för aktiviteter. Att utvärdera varje festival med elever och pedagoger på skolan. Både enkätundersökning och fokusgruppintervju har i flera fall genomförts. Att dokumentera arbetet och lagt upp filmer och foton på KulturUngdom och Angelägets webbsidor. Att rapportera om Angelägetfestivalen för skolledningen på gymnasieskolorna. Att vara på plats under festivalerna och träffa samtliga elever och pedagoger. Att producera två professionella filmer om festivalerna i Uddevalla och Borås. Att under hösten lyfta ut guldkornen av ungdomarnas arbete och visa dessa på andra skolor läsåret 2009/2010. SKOLSAMARBETEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN 2008/2009 Västerhöjdsgymnasiet Gymnasieskola: Västerhöjdsgymnasiet (Skövde) Program: Medieprogrammet, Estetiska programmet Arbetat med Angeläget: 74 elever Festival: På skolan Festivaldatum: 27 mars Tidpunkt: kl Målgrupp: Medieprogrammet och övriga elever på skolan Allmänt Cirka 70 elever från årskurs två på medieprogrammet arbetade med material till festivalen (varav 11 i arrangörsgruppen). Totalt 500 personer besökte festivalen. Föräldrar och kompisar dök upp. Festivalens innehåll På Västerhöjdgymnasiet arbetade man med temavecka. Detta fungerade mycket bra. På festivalen visades videoinstallationer, foton, utställningar, dokumentärfilmer, modevisning som gav pengar till kvinnohus, workshops med självförsvar mot våldtäkt, band, föreläsning för kvinnohus, utställningsvägg, utauktionering av kläder. Allt på temat mänskliga rättigheter. Resultat Både elever och pedagoger på skolan är mycket nöjda med arbetet med Angeläget och utformandet av själva festivalen. Eleverna är positiva till Angelägets arbetssätt och upplever att de lärt sig mer om mänskliga rättigheter. De tycker att det var mycket bra att skolan arrangerade en Angelägetfestival och ser gärna att skolan gör detta igen nästa år. Media uppmärksammade festivalen med flera reportage. Att eleverna arbetade med eget skapande på temat mänskliga rättigheter och därefter arrangerade en festival där detta visades upp blev mycket lyckat på skolan.

4 Enkätundersökning med elever Totalt deltog 53 elever i en enkätundersökning. De flesta elever är mycket positiva till Angeläget. Eleverna tycker Angelägets arbetssätt är bra eller mycket bra. Nästan alla tycker att de lärt sig mer om mänskliga rättigheter. En betydande majoritet tror att Angeläget påverkar eller delvis kan påverka andra ungdomars intresse för mänskliga rättigheter. De flesta vill att skolan arrangerar en Angelägetfestival nästa år. Många är kritiska till att lärarna inte var tillgängliga när man behövde deras hjälp. Många av eleverna kan tänka sig att besöka en regional festival om deras material visas upp där. Även skolans pedagoger är mycket nöjda med arbetet och upplever att det skapat engagemang hos eleverna. Man ser även positivt på att arrangera en ny Angelägetfestival nästa år. Läs mer i bilaga 1 om elevers och pedagogers svar i utvärderingarna som genomfördes på Västerhöjdsgymnasiet. Sinclair Gymnasieskola: Sinclair (Uddevalla) Program: Medieprogrammet, Estetiska programmet Arbetade med Angeläget: 100 elever Festival: På skolan Festivaldatum: 24 april Tidpunkt: kl Målgrupp: Samtliga elever på skolan (ca 500 elever) Allmänt Sinclair arrangerade sin Angelägetfestival på skolan. Festivalen hade föregåtts av arbete om mänskliga rättigheter i svenska, foto, rörlig bild och dans. 100 elever medverkade aktivt på olika sätt med att producera material; 40 foton, 40 rörlig bild, modevisning, teatersport. I arrangörsgruppen ingick 7-8 elever. Totalt besöktes festivalen av cirka 400 personer. Festivalens innehåll Invigning med föreläsning av Daniel Poohl, chefredaktör på Expo, och poesi av mångsysslaren Navid Modiri. Konferencier var två elever, en tjej och en kille, från skolan. Festivalen innehöll workshop om 365 saker att göra med Navid Modiri, Take action Världskulturmuseet, Flyktingvandring Röda korsets ungdomsförbund, modevisning, balett/dans, teatersport, utställningar som gjorts om Amnesty, Bris, Rädda barnen, Röda korset, Individuell människohjälp etc. Många foton som eleverna tagit var uppsatta på olika platser. Cirka fem lokala band uppträdde och Middlesex från Göteborg utgjorde musikakternas final. Resultat Både elever och pedagoger har framfört att festivalen var rolig och givande att arbeta med. I en fokusgruppsintervju med skolans pedagoger framkommer att de gärna arbetar med festivalen ytterligare ett år. En stor artikel om festivalen publicerades i Bohusläningen. Pedagogerna och elever ser saker de kan förbättra i organisationen och överväger även att arrangera festivalen utanför skolan nästa år. Läs mer om fokusgrupputvärderingen med pedagoger i bilaga 2. Film om festivalen finns på: option=com_content&task=view&id=108&itemid=120 Foton från festivalen finns på: (bli medlem och gå in i bildbanken)

5 Viskastrandsgymnasiet Gymnasieskola: Viskastrandsgymnasiet (Borås) Program: Medieprogrammet, IT-programmet, Estetiska programmet (Bäckängsgymnasiet) Arbetade med Angeläget: 110 elever Festival: Åhaga (Stor lokal i Borås som används för mässor och konserter) Festivaldatum: 19 maj Tidpunkt: kl Målgrupp: Högstadieskolor, gymnasieskolor och allmänheten. Plus samtliga elever på skolan (ca 450 elever). Allmänt Viskastrandsgymnasiet inspirerades av Angeläget för ett drygt år sedan och beviljades tillsammans med en gymnasieskola i Portugal och Norge EU-pengar från fonden Comenius. Festivalens innehåll Festivalen utmärktes av många olika installationer, kärlekstunnel, möjlighet att måla, soffgrupp med videoinspelning, roddmaskin för välgörenhet, skulpturer och en mäng foton. Filmer som gjorts för Angeläget visades också. Dessutom hade de musik med artister från Idol och en pjäs som elever från estetiska programmet årskurs två på Bäckängsgymnasiet satte upp. Resultat Festivalen höll exceptionell hög nivå i sin konstnärliga utformning. Många elever på skolans samtliga program deltog i festivalarbetet. Förutom Viskastrandsgymnasiet deltog även elever från Bäckängsgymnasiet. Flera tusen besökare kom under festivalens 12 timmar. En elevgrupp arbetade med sponsring och fick in tusentals kronor. Flera företag i Borås stödde festivalen ekonomiskt. Festivalen berörde mänskliga rättigheter, men hade också ett starkt kärleksbudskap. Den uppmärksammades av Sveriges radio Sjuhärad, Borås tidning och TV4. Skolan vill gärna genomföra festivalen igen nästa läsår. Film om festivalen finns på: option=com_content&task=view&id=109&itemid=120 Foton från festivalen finns på: (bli medlem och gå in i bildbanken) SLUTSATS Angelägetfestivalerna har överlag varit en mycket framgångsrik satsning och lyckats över förväntan sett till att det är första året. Det råder ingen tvekan om att många ungdomar lärt sig mer om mänskliga rättigheter och i samband med detta också lärt sig mer om olika kulturella uttrycksformer. Ungdomarnas eget skapande har också nått ut till en stor publik sammantaget har festivalerna besökts av flera tusen människor. Genomgående har målen för samarbetet med gymnasieskolorna uppnåtts och i flera fall överträffats. Inför läsåret 2009/2010 tar vi med oss de synpunkter som framkommit i utvärderingarna och vässar konceptet ytterligare. Målet är att utvidga antalet samarbetsskolor i gymnasiet till fem stycken. Vi anser att Angelägetfestivalerna är ett bra och nyskapande arbetssätt att engagera ungdomar i aktuella frågor som rör mänskliga rättigheter och eget skapande. Samtidigt som det får ungdomarna att växa som individer och utveckla förståelsen för vad mänskliga rättigheter har för betydelse i vår närhet och runt om i världen. Göteborg Martin Rydehn Projektledare för Angeläget KulturUngdom

6 Bilaga 1. VÄSTERHÖJDSGYMNASIET I SKÖVDE Artister Kalle Karlsson från Hellsongs var konferencier och gjorde ett mycket bra arbete. Runt sex lokala band medverkade. Angelägets stöd Angeläget träffade under hösten lärare och skolledning på medieprogrammet på gymnasieskolan. Västerhöjdsgymnasiet planerar en temavecka varje i år och för våren 2009 valde man att koppla denna till Angeläget och en Angelägetfestival. Angeläget träffade lärare ytterligare en gång. Angeläget besökte skolan och gjorde en introduktion om mänskliga rättigheter och eget skapande för ca 70 elever. Fotografen Peter van Hogen höll en föreläsning som inspiration i foto. Angeläget träffade en arrangörsgrupp med ungdomar som skulle utforma festivalen. Angeläget fanns på plats under festivalen och dokumenterade med kamera. Angeläget besökte Västerhöjdsgymnasiet efteråt för att genomföra en utvärdering. Totalt tillsköt KulturUndom ca kr för olika omkostnader. Fokusgruppintervjuer med arrangörsgruppen (elever) Arrangörsgruppen bestod av ca 9 personer, bara tjejer. De gillade att arbeta med festivalen för att det blev på riktigt. De delade in sig i tre grupper; marknadsföring, scenografi och logistik. Marknadsföringsansvariga Fick bland annat skriva pressmeddelande till radio, tv och tidningar. Göra affischer och flyers, banners på intranät och på webbsidan på skolan, marknadsföring, facebookgrupp, Intern-tv (slingan), affischer på stan. Fyra elever jobbade med marknadsföring, Scenografiansvariga Scenografigruppen, ballonger, skyltar och pilar, Logistikansvariga Kontakta band, tidschema, grupper fick någonstans att vara på, vad alla skulle göra, platser och lokaler, Utmaningar i arbetet I början tyckte arrangörsgruppen att det svårt att komma igång. De hade möte med lärare i början, vilket var bra. De googlade t.ex. på hur man skriver ett pressmeddelande, Starkaste motivet var att det är kul att göra festival och lära sig hur man gör. Utveckla sina färdigheter helt enkelt. Samarbetet fungerade jättebra. Det var lätt att komma överens. Alla lyssnade på varandra. Svårt att få tillgång till alla personer som skulle vara med på festivalen. En person från Auswitch kunde inte komma och ett band ställde in. Arbetade med temavecka, vilket var bra. Fokus under dessa dagar. Kul att hålla igång med något annat under en vecka. Att tänka på Hade idéer på band i flera veckors tid, men bokade alla sista veckan. Borde göra det tidigare nästa gång. Fler elever borde fått info om festivalen tidigare i arbetet. Man skulle kunna gjort bättre intern marknadsföring.

7 Arrangörsgruppen fick prata med en klass om vad som skulle hända på festivalen. Lite jobbigt, men bra. Bra med dragplåster; band, workshop och konferencier. Festival på skolan Bra idé att ha det på skolan. Nära så att man inte behöver åka iväg någonstans. Det kom folk från Mariestad och kollade. Att jobba med mänskliga rättigheter efter Angelägets koncept Kul, kreativt, man lär sig mer, man lär sig från artiklarna. Lärarna gav det stöd som behövdes, men kunde varit mer tillgängliga. De skulle definitivt kunna tänka sig att arbeta med en Angelägetfestival igen. Regional festival I så fall viktigt med bra artister för att man ska åka dit. Fokusgruppintervju med pedagoger I intervjun deltog 4 pedagoger. Dessa arbetar med text, foto, rörlig bild och samhällskunskap. Arbete i olika ämnen Samhällskunskap Intro MR, vad elever gjort tidigare i Angeläget, vad ungdomarna ska göra, projektplaner; idé, målgrupp, hur man ska skapa det, hur det ska presenteras och tidsplan. Skrev projektrapport. Svenska Hur skriver man en rapport, blev lite mkt med projektrapport men samtidigt bra för vissa att förstå. Hade gärna ingått mer. Rättade det som skrev. Medie / kommunikation Grafisk design / foto / rörlig bild / text kommunikation Grafiska kurs Viktigt att planera in detta tidigt så att man hunnit avsluta tidigare arbetsmoment innan man börjar med festivalarbete. Allmänna synpunkter Bra om vi kunde få in fler ämnen, men viktigt att lärarna är engagerade. Koppla arbetet med Angeläget mer till kursplanen och programmålen. En del lärare har tid för projekttid och andra inte. Ser olika ut för olika lärare. Lärarnas uppfattning om elevernas arbete Arbetet gick bra. Några undrade vad de skulle göra under projektveckan. Lärarna i medieämnena fick lite kritik för att de inte var tillräckligt nåbara under temaveckan. Eleverna skulle vilja ha en helpdesk där lärare fanns tillgängliga. De skulle vilja ha en station. Lärarna hade ett parallellt projekt med ettorna. Handledarna var borta en dag. Lärarna behöver vara mer närvarande om man arbetar med temavecka. Tydlighet kring hur man når sin lärare när man behöver den. Fasta tider när lärarna fanns till hands skulle vara önskvärt. Arbetsprocessen med lärarna Alla pedagoger på programmet bjöds in att vara med i arbete med Angeläget. Vissa lärare var lite rädda att tappa sina karaktärsämnen Viktigt att förankra tidigt med lärarna. Viktigt att varje lärare känner att det är ett aktivt val. Bra om beslut kan tas under tidig höst.

8 Elevernas uppfattning Eleverna tyckte att det var kul att presentera sitt material på en festival. Nästan alla elever skriver detta i projektrapporten som de gjort i skolan. Att besökare och artister kom gjorde att de uppfattade att festivalen var på riktigt. Eleverna upplever att de gjorde festivalen till sitt eget projekt. De växte in det under veckan. Ägde projektet till hundra procent under festivaldagen. Mänskliga rättigheter i skolan Alla kan hitta sin grej. Grupper av elever som kan ha svårt att veta vad de ska jobba med hittar till slut ett ämne eftersom mänskliga rättigheter är så brett. Koncept med musikakt, föreläsare, workshop och utställning Bra om man kan välja från konceptet och inte tvingas på allt. Bra att ha en grundstomme att utgå från. Bra att Angeläget kunde fixa en konferencier. Skulle göras annorlunda nästa gång Tajtat ihop våra karaktärsämneslärare Snabbare omdöme på eleverna arbete. Inspirationsföreläsningar Bra att Angeläget erbjuder inspiratörer. Viktigt att en representant från Angeläget och Peter van Hogen kunde komma till gymnasiet vid var sitt tillfälle och inspirera eleverna. Utmaningarna Dra igång en elevgrupp som man inte visste funktionen med. Det var nytt, men gick mycket bra till slut. Arrangörsgruppen, marknadsföringsgrupp och scenografigrupp var viktigt. Två första funkade bra och scenografi lite sämre. Kontakt med Angeläget/KulturUngdom Fungerade bra. Förmedla bokningskontakter är en viktig uppgift Vore också bra att veta hur mycket pengar man har att röra sig med. Förbättras till nästa gång Pedagogerna på Västerhöjdsgymnasiet är mycket nöjda. Alla var glada. Funkade bra hela tiden. Schemat var perfekt så att man kunde se allt. Filmerna visades flera gånger så att man kunde se allt. En del elever ville diskutera innehållet i det de gjort med besökarna. Detta kan vi ge möjlighet till nästa gång. Medial uppmärksamhet Skövde-posten besökte Västerhöjdsgymnasiet under temaveckan för en intervju. De var även på plats under själva festivaldagen. adresser Ett fyrtiotal adresser samlades in från elever som arbetade för KulturUngdoms räkning. Ny festival Är positiva till att skapa en Angelägetfestival nästa år.

9 Utvärdering av elevers uppfattning om Angelägetfestivalen på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde. BAKGRUND Totalt deltog 53 elever i enkätundersökningen. Samtliga elever läser i årskurs två på medieprogrammet. 72 % är tjejer och 37 % killar. SKAPA OM MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 1. Arbetade du med eget skapande om mänskliga rättigheter? 46 elever arbetade med eget skapande om mänskliga rättigheter. 7 elever arbetade med olika aktiviteter som rörde att skapa själva festivalen. Eleverna skapade bland annat film, foto, tidningar, musik, bildspel, modevisning, workshop, marknadsföring, scenografi, folder, pressmeddelande, grafisk kommunikation, konstverk, affischer och tryck på t-shirts. Utvärderingen visar att ungdomarna skapat många olika uttrycksformer precis som förhoppningen varit. 2. Vad tycker du om det arbetssättet? Mycket bra 25 Bra 27 Mindre bra 1 Dåligt 0 Ungefär hälften av eleverna tycker att arbetssättet är mycket bra och övriga, med ett undantag, anser att det är bra. Detta visar att Angelägets arbetssätt passar mycket väl in hos elever som arbetar eget skapande i gymnasieskolan. 3. Tycker du att du lärt dig något om mänskliga rättigheter genom det arbetssättet? Ja 34 Nej 2 Delvis % av eleverna upplever att de lärt sig mer om mänskliga rättigheter genom Angelägets arbetssätt. Ytterligare ett bevis på att arbetssättet lämpar sig bra för att öka kunskapen om mänskliga rättigheter. Eleverna kommenterar vad de lärt sig: Jag lärde mig vilka artiklar som fanns som inte var så självklara. (Många elever har just beskrivit detta.) Visste så gott som inget innan. Lärde mig vilka artiklar som finns. Kvinnomisshandel. Att mänskliga rättigheter även kränks i Sverige. Hur vanligt trafficking är och hur det göms i media. Planera och vad man för rättigheter. Att man kan spegla mänskliga rättigheter på olika sätt. 4. Fick ni tillräcklig bra stöd från era lärare?

10 Ja 27 Nej 26 Hälften av eleverna är nöjda med stödet från sin lärare och andra hälften är upplever att detta inte var tillräckligt. FESTIVALEN 5. Vad tycker du om att skolan arrangerade en Angelägetfestival? Mycket bra 25 Bra 26 Mindre bra 0 Dåligt 0 Att hälften av eleverna tycker att det var mycket bra att skolan arrangerade Angelägetfestivalen är ett gott betyg. Ingen var negativ till att festivalen arrangerades. 6. Vad var bra med festivalen? Trevligt, kul att kolla vad alla gjort. Bra projekt, seriöst och roligt! Roligt och bra att göra något annorlunda. Man fick göra något på riktigt, inte bara påhittade övningar. Det var underhållande och lärorikt på samma gång. Allting! Roligt med något nytt. Gemenskapen och musiken. Slutresultatet blev lyckat! Nya sätt att arbeta på. Roligt att få visa upp det man presterat. Glad stämning. Bra idé att elever får vara delaktiga i något nytt lärorikt och kul. Medvetenheten att få jobba med något viktigt som gav resultat i verkliga livet. Fick visa vår kreativa förmåga och visa något om mänskliga rättigheter. Kul att göra något viktigt, seriöst, blandat med skola. Ett party är aldrig fel. Roligt sätt att redovisa på. 7. Vad skulle kunna göras bättre nästa gång? Lite roligare program. Allt var bra! Bättre organsiserat och tydligare information. Mer elevinflytande, marknadsföra mer och göra det större. Mer planeringstid. Kortare tid i skolan. Annonsera! Bjuda in mer folk. Mer läraransvar, mer information från lärarna. Mer hjälp, lite mer itd. 8. Tror du att andra elever på skolan tycker att mänskliga rättigheter är mer intressant efter festivalen? Ja 14 Nej 3 Delvis 35 Drygt en fjärdedel tror att anda elever blivit mer intresserade av mänskliga rättigheter genom festivalen. Drygt två tredjedelar tror att intresset delvis har ökat. 9. Tycker du skolan ska arrangera en Angelägetfestival nästa år?

11 Ja 32 Nej 3 Kanske 7 En klar majoritet tycker att skolan ska arrangera en Angelägetfestival nästa år. Endast tre elever anser inte detta. Detta visar att 10. Skulle du besöka en stor festival om mänskliga rättigheter där material som ni gjort på er skola visas upp? Ja 23 Nej 3 Kanske 26 Hälften av eleverna svarar att de skulle besöka en större regional festival om deras eget skapande visas upp där. Andra hälften, några få undantag, skulle kanske dyka upp. Sammanfattning Eleverna är positiva till Angelägets arbetssätt och upplever att de lärt sig mer om mänskliga rättigheter. De tycker att det var mycket bra att skolan arrangerade en Angelägetfestival och ser gärna att skolan gör detta igen nästa år. Att eleverna arbetade med eget skapande på temat mänskliga rättigheter och därefter arrangerade en festival där detta visades upp blev lyckat på Västerhöjdsgymnasiet.

12 Bilaga 2. SINCLAIR I UDDEVALLA Fokusgrupputvärdering med pedagoger Tre lärare deltog. En lärare i foto och två i rörlig bild. Arbetsprocessen Många elever visste inte vad Angelägetfestivalen var från början. Lättare att få med fler nästa år. Svårt för eleverna att hitta intressanta personer att intervjua när de t.ex. gjorde filmer. Lärare får hjälpa till att hitta personer att intervjua. De fick välja en artikel från FN:s allmänna förklaring och ta ett foto utifrån det. Eleverna visar alltid tre bilder. Esteteleverna var mest engagerade. Mänskliga rättigheter som tema Daniel Poohl lyckades ingjuta lite mod. Eleverna har mer engagemang och rättvisepatos nu än innan arbetet med Angeläget. Vad skulle ni gjort annorlunda? Inte en fredag nästa gång. Bra att ha lokala band, med kompisar från skolan Nå ut mer till elever som inte gick på skolan. Kanske använda oss av mer internationellt utbyte. Kanske hitta en neutral arena, om det finns. Mall och en tidslinje är bra för planeringen. Förbättras till nästa gång Bra att i framtiden dela in sig i olika arbetsgrupper: 1. Scenen 2. Skulptur och utställningar 3. Invigningen / seminariedelen 4. Workshops 5. Gäster / besökare Få med sig rektorerna tidigare Samordning mellan lärare berätta mer ingående för alla lärare på skolan vad det handlar om Tydliggöra vad skolans mål är och presentera detta Göra tydlig planering så att lärarna avsätter tid Lärare kan fylla i ett formulär vad de kan bidra med Angelägets del Angeläget kan bekräfta till rektorerna hur bra detta arbete var. Rektorerna kan förankra detta så fler lärare på skolan får kännedom om hur bra festivalen var. Visa eleverna material på andra skolor Bra att återanvända material. Uppmärksamhet i media Bohusläningen var på plats under festivalen och publicerade ett reportage med bild. Ny festival Alla lärare som deltog i fokusgruppintervjun är mycket positiva till att arrangera en ny Angelägetfestival. Antingen nästa år eller om två år.

Inledning Bakgrund Angeläget i Skolan

Inledning Bakgrund Angeläget i Skolan Inledning Yttrandefriheten är en av våra mest grundläggande rättigheter i Sverige. Den är en förutsättning för att bevara och utveckla vårt demokratiska samhälle. Det fria ordet, att få kritisera och ifrågasätta,

Läs mer

Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning

Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning Rapport 2015-05-19 Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning KS 2013/0967 Resultatet av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning rapporterades till projektgrupp

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Delaktighetsundersökning 2013

Delaktighetsundersökning 2013 Helena Räf November 2013 Delaktighetsundersökning 2013 En utvärdering som behandlar medlemmars känsla av påverkan och inflytande inom redaktionen Word Inledning Syfte & bakgrund Word är en tidning som

Läs mer

Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 09/10

Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 09/10 Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 9/ Grundskolor Ungdomsmottagningen Lönnen gör inför varje ny termin ett utskick till 19 grundskolor där vi erbjuder deras elever (i

Läs mer

Resultat av deltagarnas utvärderingar av BESÖK:s premiärdagar

Resultat av deltagarnas utvärderingar av BESÖK:s premiärdagar 1 Resultat av deltagarnas utvärderingar av BESÖK:s premiärdagar 2012-06-11 Projektets premiärdagar inledande utbildningstillfällen med fokus på två av målgruppens mest efterfrågade utvecklingsområden ägde

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Utvärdering Målsman 2011

Utvärdering Målsman 2011 Utvärdering Målsman 2011 Var informationen innan kollot tillräcklig? (76 svar) 80 60 40 20 0 Ja (100%, 76 st) Nej (0%, 0st) Om nej, vad tycker ni saknades? Informativ hemsida. Mycket bra info hemskickad.

Läs mer

BLI EN. Tips, metoder och inspiration! FAIR SEX

BLI EN. Tips, metoder och inspiration! FAIR SEX BLI EN Tips, metoder och inspiration! FAIR SEX REALSTARS STARTADE 2010 MED VISIONEN OM ETT EUROPA FRITT FRÅN TRAFFICKING Vi arbetar på bred front med kampanjer och opinionsbildning Fair Sex är RealStars

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! FUF-bladet Seminariegruppen Biståndsdebatten.se Projektgruppen FUF-nätverket Vem kan söka till

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

ABSOLUT FÖRÄLDER ÅK 6, LÄSÅR 11/12

ABSOLUT FÖRÄLDER ÅK 6, LÄSÅR 11/12 ABSOLUT FÖRÄLDER ÅK 6, LÄSÅR 11/12 Kurserna har genomförts på Edvinshus, Köpingebro, Östra/Bleke och Svarte under v. 5-6 och på Löderup, Backa, Änga och Sövestad under v 10-12, två kurskvällar per skola.

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer

Metodik för Nacka kulturcentrums pedagogiska verksamhet

Metodik för Nacka kulturcentrums pedagogiska verksamhet Alla Alla barn barn har samma har samma rättigheter rättigheter och lika och värde. li rje barn har rätt att få få sina grundläggande behov uppfyllda. rje barn har rätt att att få få syttjande. rje rje

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Sommarlovsentreprenör 2008

Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 i Söderhamns kommun För andra året i rad genomfördes projektet Sommarlovsentreprenör i Söderhamns kommun. Syftet med projektet är att öka ungas intresse

Läs mer

Pedagogisk Planering; Cirkus Västermåla. Vårterminen 2013

Pedagogisk Planering; Cirkus Västermåla. Vårterminen 2013 Pedagogisk Planering; Cirkus Västermåla Vårterminen 2013 Beskrivning av elevgruppen: Västermålas Fritidshem i år 30 st. förskoleklasselever, 28 st.1:or, 28st. 2:or och 6 st. Fritidslärare har som tradition

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Dokumentation. Barnets rättigheter - från teori till praktik

Dokumentation. Barnets rättigheter - från teori till praktik Barnets rättigheter - från teori till praktik 18 september - 11 december 2013 Dokumentation Tillfälle 4-11 december Jättebra och inspirerande. Bra upplägg. Nu är jag peppad att jobba vidare och jag har

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att uttrycka sin åsikt så länge de inte kränker någon annan. Genom att reflektera

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

Nyhetsblad januari 2012

Nyhetsblad januari 2012 Nyhetsblad januari 2012 Januari månad har knappt gått förbi men julledigheten och nyårsfirandet känns redan långt borta. Jag tar detta som ett bevis på att det går fort när man har roligt! Ett helt nytt

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera...

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Estetisk verksamhet Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Ämnets syfte och karaktär Utbildningen i ämnet estetisk verksamhet syftar till att utveckla och stimulera

Läs mer

FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen

FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen Frölundaskolan. Foto: Jennifer Hankins Frölunda Future Nyhetsbrev Nr 16 Mars-Maj 2015 VÄLKOMNA TILL FRÖLUNDA FUTURES NYHETSBREV! Frölunda Future (FF)

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

GPS (GuidePraktikStöd) Tillsammans -..från ord..till handling

GPS (GuidePraktikStöd) Tillsammans -..från ord..till handling GPS (GuidePraktikStöd) Tillsammans -..från ord..till handling Hej En fråga, vi undrar om ni har samma spaningar som vi? Efter att ha jobbat med förändringar sedan slutet av 90-talet, ser vi likartade utmaningar

Läs mer

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Vi började med att titta på de klassiska skulpturerna som finns i entréhallen för en kort introduktion av platsen och vad

Läs mer

Lidingö stad. Sagateaterenkäten

Lidingö stad. Sagateaterenkäten Lidingö stad Sagateaterenkäten 2016 Syfte Enkäten ska ge oss kunskap om vad eleverna anser om Lidingö stads teaterverksamhet. Genomförande Under två veckor i maj genomförde Lidingö stad en enkätundersökning

Läs mer

Mitt Sommarprojekt - ett sommarprojekt där idéer och drömmar kan genomföras

Mitt Sommarprojekt - ett sommarprojekt där idéer och drömmar kan genomföras Jag har lärt mig leda en grupp, och det har varit jätteroligt. Jag har också lärt mig vikten av planering, då hela projektet har varit väldigt byggt på eget arbete och planering. -Anna Jag har lärt mig

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN #industrinäger HÄNG MED PÅ 46 % SVARAR EFTER ATT DE SKULLE KUNNA TÄNKA SIG EN TEKNISK UTBILDNING PÅ GYMNASIET. 84 % AV ELEVERNA SOM DELTOG PÅ 2016 SÄGER ATT DE VET MER OM INDUSTRIFÖRETAG ÄN INNAN DERAS

Läs mer

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Robin Åkerman är en entreprenör som drivs av att syssla med det han älskar, att skapa unika evenemang och möten mellan människor. Genom sin passion har

Läs mer

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur.

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. Lärarintervjuer Bilaga 2 DROTTNINGHÖG- nr 1 - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. - Att vi jobbat med projektet har de varit positiva över. Men föräldrarna har inte fördjupat sig i att vi jobbar

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Handbok för. En snabb slant. En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har beviljats stipendiet

Handbok för. En snabb slant. En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har beviljats stipendiet Handbok för En snabb slant En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har beviljats stipendiet Innehållsförteckning Om en snabb slant 3 Vem kan söka en snabb slant? 3 Vad kan man söka för? 3 Hur

Läs mer

Vimmerby Kulturskola + Vimmerby Gymnasium = Sant

Vimmerby Kulturskola + Vimmerby Gymnasium = Sant Vimmerby Kulturskola + Vimmerby Gymnasium = Sant Några år med film Sedan 2005 har medieundervisning varit en del av Kulturskolan i Vimmerby. Sedan dess har vi varit delaktiga i ett flertal projekt på Vimmerby

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN 2017 #industrinäger HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN 2017 www.iuc-sjuharad.se/industrinatten 46 % SVARAR EFTER INDUSTRINATTEN ATT DE SKULLE KUNNA TÄNKA SIG EN TEKNISK UTBILDNING PÅ GYMNASIET. 84 % AV ELEVERNA

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman

Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman Till Västra Götalandsregionens kulturnämnd Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman Syfte Ansökan

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

VÄLKOMNA TILL KULTURCREW

VÄLKOMNA TILL KULTURCREW HANDBOK VÄLKOMNA TILL KULTURCREW Ni är nu utvalda till att vara KulturCrew i er Skola! Det betyder att ni får ansvar och inflytande över vad som sker inom kultur i er Skola och i kommunen, samt en möjlighet

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

Deltagarnas utvärdering av 23 saker

Deltagarnas utvärdering av 23 saker Deltagarnas utvärdering av 23 saker 2008-08-19 I sammanställningen har tagits med vad alla skrivit men i de fall där flera personer skrivit samma sak eller ungefär samma sak redovisas detta endast en gång.

Läs mer

Utvärdering av SPeL turnén i Småland & Öarna

Utvärdering av SPeL turnén i Småland & Öarna Page 1 of 6 Utvärdering av SPeL turnén i Småland & Öarna Vad var plus med dagen? Nya kunskaper, träffa personer som jobbar med samma sak. Men framför allt det fokus som ESF nu lägger Page 2 of 6 på Strategisk

Läs mer

Max18skolan Gymnasiet. Utbildning

Max18skolan Gymnasiet. Utbildning Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt till utbildning, att alla barn har samma rättigheter och att ingen får bli diskriminerad

Läs mer

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild.

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Medieproduktion Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Skolverket Projektets omfattning och innehåll styrs av skolverkets krav på det som kallas för "centrallt innehåll" dvs det du

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst.

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Grupp 1 Det är bra att det läggs vikt på dans och konst, men det flesta ungdomar vill ha mer musiksatsningar. Konst och dans är förmodligen

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Innehåll. 1. Syfte Metod och urval Analys Reflektioner och rekommendationer Frågor och svar 3

Innehåll. 1. Syfte Metod och urval Analys Reflektioner och rekommendationer Frågor och svar 3 Innehåll 1. Syfte... 1 2. Metod och urval... 1 3. Analys... 1 3.1 ACT now for climate justice och kunskapshöjning 1 3.2 Aktivisternas övriga aktiviteter... 1 3.3 Aktivisternas engagemang... 2 3.3 Aktivisternas

Läs mer

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD!

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! EN LITEN GUIDE Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! ER SKOLA KAN GÖRA SKILLNAD! Varmt välkomna till Fairtrade Sveriges

Läs mer

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Skolbesöksmanual Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Ungdomsgruppen i Helsingborg startades hösten 2010 och arbetar mycket med att besöka skolor och klasser för att väcka tankar om

Läs mer

Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010

Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010 Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010 Målet är att genom en ökad samverkan med kulturlivet, långsiktigt integrera kulturella och konstnärliga uttryck i skolans arbete, vilket bidrar till att

Läs mer

Kunskap och bedömning för utveckling och lärande

Kunskap och bedömning för utveckling och lärande Kunskap och bedömning för utveckling och lärande Från samtal till verkstad Ett kompetensutvecklingsprojekt i Luleå kommun 2011-2014 Så började det Den förändring som den nya regeringen presenterar i betygsfrågan

Läs mer

Lyckas i dina akademiska studier

Lyckas i dina akademiska studier Lyckas i dina akademiska studier Jag är en 83,3% kille tjej vill inte ange 15,3% Jag studerar till 55,6% Röntgensjuksköterska Biomedicinsk analytiker 44,4% Jag har studerat på universitet/högskola tidigare

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén

Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén 1 Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén 2 3... Läsförståelse- och diskussionsfrågor 3... Kursplan svenska 3... Kursplan samhällskunskap 4... Kursplan bild 4... Barnkonvention 5...

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

SKAPANDE SKOLA 2015-16

SKAPANDE SKOLA 2015-16 2015-16 Nu finns möjlighet att under läsåret 15-16 göra Skapande skola-projekt på Din skola. Falkenbergs kommun har av Kulturrådet beviljats medel för att genomföra konstnärliga projekt för årskurs F-9

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Sätt i gång med Facebook Om Facebook Mer än hälften av Sveriges befolkning använder Facebook. Sverige är dessutom det land i Norden med flest antal

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

Fritidsverksamheten på Östermalmsskolan utgår från de nationella styrdokumenten Skollagen, Lgr 11 och Allmänna råd för fritidshem..

Fritidsverksamheten på Östermalmsskolan utgår från de nationella styrdokumenten Skollagen, Lgr 11 och Allmänna råd för fritidshem.. Röda tråden ht 15 (Fritids lokala arbetsplan 2015 16) Fritidsverksamheten på Östermalmsskolan utgår från de nationella styrdokumenten Skollagen, Lgr 11 och Allmänna råd för fritidshem.. Skollagen Fritidshemmet

Läs mer

Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001

Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001 Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001 Detta var bra 333 Varierat program teori/övningar. Positiva och inspirerande ledare. Bra grupp: åldersblandat o könsfördelat. Öppenhet i gruppen.

Läs mer

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Sammanställning av provtagningsblanketter och väntrumsenkäter Klara Abrahamsson Hivprevention i Västra Götaland Oktober 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Läs mer

Utvärdering av Samhällsvägledarnas Yrkeskonferens svar

Utvärdering av Samhällsvägledarnas Yrkeskonferens svar Utvärdering av Samhällsvägledarnas Yrkeskonferens 2015 37 svar 1. Årskonferensen som helhet Hur upplevde du årskonferensen som helhet? Mycket bra Bra Mindre bra "Ev. ytterligare exempel från en kommun

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Östergötland 2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Utvärdering Agenda 2030-träff för folkhögskolor 24 november Vår skola arbetar med Agenda 2030 idag

Utvärdering Agenda 2030-träff för folkhögskolor 24 november Vår skola arbetar med Agenda 2030 idag Utvärdering Agenda 2030-träff för folkhögskolor 24 november 2017 1. Vår skola arbetar med Agenda 2030 idag 100% 94.7% 90% 80% 70% 60% Procent 50% 40% 30% 20% 10% 5.3% 0% 0.0% Ja Nej Vet ej Namn Procent

Läs mer

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som byggts upp under

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Workshop 00:Almestrand Nina Söderström Malin Sörman Maria Hager Under åren 1999 2000 genomförde jag min andra fotografiska workshop på ett behandlingshem för mammor och deras barn. Hemmets uppgift är att

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

ÅRSRAPPORT Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd

ÅRSRAPPORT Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd ÅRSRAPPORT 2016 Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd Jag kan inte riktigt skilja på vad som är min diagnos och vad som är jag Barn är aktiva och kompetenta aktörer som bär på otroligt mycket

Läs mer

Medierätt HT 18. Antal svar: 9

Medierätt HT 18. Antal svar: 9 Medierätt HT 18 : 1. Kursen syftar till att ge en helhetsbild av medierätten genom att beakta såväl civilrättsliga som offentligrättsliga och straffrättsliga frågor. Kursen griper därmed över traditionella

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer