REMISSVAR Rnr Lilla Nygatan 14 Box STOCKHOLM Tel 08/ Fax 08/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REMISSVAR Rnr 35.02 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2002-10-30 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01"

Transkript

1 REMISSVAR Rnr Lilla Nygatan 14 Box STOCKHOLM Tel 08/ Fax 08/ Harald Mårtensson/LE Till Äldreberedningen RIV ÅLDERSTRAPPAN! LIVSLOPP I FÖRÄNDRING (SOU 2002:29) Dnr 13/2002 Inledning SACO vill inledningsvis understryka vikten av beredningens mycket angelägna utredningsuppdrag att skapa förutsättningar för en långsiktig utveckling av äldrepolitiken. Det av beredningen valda angreppssättet att se åldrandet utifrån ett livsloppsperspektiv framstår som genomtänkt och intressant och bör kunna leda till ett annat synsätt på de äldre och åldrandet. Diskussionsbetänkandet koncentrerar sig på äldrepolitikens roll med syfte att öka människors möjligheter att delta och ha inflytande i arbetsliv och samhälle. Beredningen har begränsat detta betänkande till frågor som gäller äldre människors möjligheter till aktivitet, delaktighet och inflytande. Frågor som berör vård och omsorg om äldre är tänkt att tas upp i beredningens slutbetänkande hösten SACO beklagar att dessa mycket brådskande och angelägna vård- och omsorgsfrågor inte har tagits med redan i detta betänkande. Vi utgår ifrån att organisationen även i dessa för oss viktiga frågor får möjligheter att komma med synpunkter och förslag. Mot bakgrund av att betänkandet är ett diskussionsbetänkande vill vi även delge beredningen de remissvar som inkommit från medlemsförbunden Akademikerförbundet SSR, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Läkarförbund, Sveriges Psykologförbund och Sveriges Universitetslärarförbund.

2 2 Framtidsbild SACO finner utredningens framtidsbild - ett samhälle med fler möjligheter att kombinera och variera arbete, fritid och samhällsengagemang än idag oavsett ålder som mycket tilltalande. Helhetssynen på människan med en ökad individualisering av livsloppet framstår som både sympatiskt och riktigt. Det är viktigt att samhället i alla delar arbetar för det långsiktigt hållbara samhälle som ger utrymme för varje medborgare att utvecklas på ett för henne/honom optimalt sätt utifrån sina förutsättningar. Utifrån ett flexibelt livsloppsperspektiv kan man lättare angripa problematiken med dagens förlegade och stereotypa och oftast negativa bilder av äldre och vad äldre står för. Samhället kan med ett sådant perspektiv på sikt se åldrandet som en naturlig mångdimensionell och livslång process där ingen åldersperiod är viktigare eller bättre än någon annan. Grundläggande för ett bra liv för äldre är i stora delar detsamma som för yngre; en trygg ekonomi, god hälsa, bra socialt nätverk, meningsfull sysselsättning och att kunna bestämma över sitt liv. SACO delar beredningens syn på att kraftfulla politiska insatser måste till för att främja nya livslopp. Det är viktigt att åldersgränser och andra hinder i lagar och avtal undanröjs. Det är lika viktigt att fysisk tillgänglighet till bostäder, aktivitet och delaktighet i vardagslivet blir en självklarhet för alla och envar. Åldrande och attityder Det sociala åldrandet är det som uppstår genom omgivningens bemötande på individens ålder. Historiska skeenden ur en politisk, ekonomisk och teknisk synvinkel påverkar alla den sociala strukturen i samhället som i sin tur skapar människors attityder och åldersnormer. Alla attityder, negativa eller positiva, visavi de äldre skapas oftast i de roller samhället för dagen tillåter de äldre att ha. Den sociala åldringsprocessen pågår kontinuerligt, liksom samhällets attitydprocess. De senaste decenniernas oftast negativa syn på de äldre och åldrandet i Sverige har troligen sitt ursprung i 1980-talets arbetslöshet, där den äldre arbetskraften i uppsägningssituationer ställdes mot ungdomarna som ville in i arbetslivet. Genast kom uppfattningen att de äldre skulle avstå arbete till förmån för de yngre att bli vanlig och allmän och detta oavsett vilka samhällsekonomiska konsekvenser det skulle få. Den 58,3-åring

3 3 som inte tackade ja till förtida pension existerade inte. Det sociala trycket var för starkt. De två forskarna Kuypers och Bengtsson har beskrivit en modell för åldrandet där de använder begreppet det sociala nedbrytningssyndromet. Den negativa synen på äldre ger enligt deras teori ett ökat beroende, snabbare åldrande och ökat vårdbehov. Man måste enligt Kuypers och Bengtsson på olika sätt bygga in äldres ansvar i samhället. Det i sin tur skapar nya positiva förebilder som kan starta en attitydförändring som är positiv till de äldre. Här vilar ansvaret tungt på arbetsgivare och samhälle. SACO välkomnar initiativ i den riktningen från samhälle, arbetsgivare eller enskilda individer. Det finns nog trots allt ljusglimtar i mörkret. 40- talistgenerationerna är mycket välutbildade, de har ofta erfarenhet av ledande ställning i både samhällsliv och arbetsliv, de har tagit större ansvar i familjelivet än tidigare generationer och kvinnorna är i större utsträckning än tidigare ekonomiskt oberoende. Sammantaget kommer dessa faktorer sannolikt att underlätta de äldres framtida integrering i samhället och möjligheter till ett aktivt liv. Fyra nycklar till framtiden SACO delar beredningens uppfattning att det behövs en särskild äldrepolitik så länge det inte är självklart att de äldre deltar i arbetslivet och i vardagslivet på samma villkor som yngre. De föreslagna nycklarna kan underlätta denna s k mainstreaming. De fyra nycklarna är 1) Riv ålderstrappan - forma ett flexiblare livsloppsmönster, 2) Bryt åldersbarriärer, 3) Planera för aktivt åldrande, 4) Stärk ömsesidighet och ansvarstagande över generationsgränser. Demografi Beredningens arbete står inför det faktum att samhället redan idag och än mer accentuerat om ett decennium kommer att ställas inför andra och nya krav när både andelen äldre och antalet äldre i det svenska och i det internationella samhället ökar mycket dramatiskt. Denna utveckling kommer att få allvarliga konsekvenser för hela samhället och inte minst inom områden för samhällsekonomi, privatekonomi och arbetsliv. Den starka ökningen av sjukskrivningar och tidig pensionering ställer allt större krav på omedelbara insatser. Ökade möjligheter för äldre att delta och ha inflytande i samhällsliv och arbetsliv är således några av de åtgärder som är nödvändiga.

4 4 Kraftfulla åtgärder som syftar till att ta tillvara de äldres resurser i form av erfarenhet, kunskap och kompetens är redan idag en av äldrepolitikens stora uppgifter. En utredning och en analys av den demografiska utvecklingens konsekvenser inom alla politikerområden är en nödvändighet och bör enligt SACO påbörjas omedelbart. SACO kommer att vara aktiv i den processen. Samhällsliv - vardagsliv SACO delar i stort utredningens analyser och förslag till åtgärder och anser att betänkandet på ett bra sätt fångar vardagslivets värden och förutsättningar för den åldrande befolkningens deltagande i samhällslivet och förutsättningarna för aktivitet, deltagande och gemenskap. De äldres medverkan i samhällslivet måste ske på individens villkor och den enskilde måste ges möjlighet till delaktighet i samhällets alla funktioner och erbjudanden. Kommunerna måste i högre utsträckning ta ansvar för den fysiska miljöns utformning och boendet för de äldre. Regeringen bör ta initiativ till att skapa mer resurser för en ökad forskning och interventioner inom äldreområdet. Det är enligt SACO en mycket angelägen fråga. Arbetsliv SACO välkomnar alla politiska initiativ som underlättar för äldre arbetstagare att vilja och kunna vara kvar i arbetslivet. Naturligtvis har arbetsmarknadens parter, organisationer och inte minst den enskilde själv ett stort ansvar i vilka val som tas. Vi kommer i det följande att koncentrera våra synpunkter på de äldre och arbetslivet. Beredningens målsättning om ett arbetsliv för alla, oavsett ålder, kan SACO helt ställa sig bakom. Redan 1982 fastställde SACO/SRs kongress att organisationen skall verka för en flexiblare möjlighet att ta ut ålderspensionen samt att SACO/SR skall så långt möjligt verka för att de äldre får möjlighet till arbete efter uppnådd pensionsålder års SACO/SR-kongress följde upp dessa beslut med ett handlingsprogram för pensions- och äldrefrågor. Kongressen beslutade om följande: 1) Principen om arbete åt alla som vill och kan göra en arbetsinsats skall upprätthållas.

5 5 2) Åldersdiskriminering i arbetslivet kan inte godtas och måste därför förhindras. 3) Forskningens rön om förutsättningarna och betydelsen av de äldres arbetsinsatser skall tillvaratas och resultat och erfarenheter på detta område skall föras ut i arbetslivet. 4) En förändring måste ske av de negativa attityder, som råder i förhållande till de äldres medverkan i arbetslivet, genom intern och extern upplysning. 5) Statsmakternas målsättning om en rörlig pensionering under perioden år måste förverkligas. 6) Större valfrihet behövs för den enskilde i fråga om den egna pensionsåldern inom de avtalsreglerade pensionssystemen. 7) De äldre bör få möjlighet till arbete efter uppnådd pensionsålder. 8) Bidrags- och skattesystemet skall inte hindra eller försvåra arbetsinsatser av de äldre. Det är slående hur aktuellt detta program fortfarande är vad avser äldrefrågorna. Naturligtvis kan texten moderniseras men innehållet och avsikten är uppmaningar som SACO än idag ställer sig bakom. Inom Näringsdepartementet tillsattes på begäran av arbetsmarknadens parter under 2002 en arbetsgrupp, Seniorgruppen, som fick i uppdrag att bl a kartlägga utredningar och annat som tagits fram av myndigheter och organisationer angående äldres situation på arbetsmarknaden. Denna kartläggning visar att det finns en mängd förslag från olika håll som alla syftar till att underlätta äldres deltagande i arbetslivet. Kartläggningen redovisas i Ds 2002:10 Riv hindren för äldre i arbetslivet. SACO delar i allt väsentligt beredningens beskrivning av dagens arbetsmarknad och de analyser som redovisas. SACO delar i stora stycken även beredningens syn på konstaterade stora brister i arbetslivet och de nödvändiga förändringar som beredningen diskuterar. SACO menar även att Seniorgruppens kartläggning och förslag till ändringar av regelverk m m kan ligga till grund för en fortsatt fördjupad diskussion inom Äldreberedningen Senior Dessa frågor bör enligt SACO även tas med i de trepartssamtal som pågår för att än mer poängtera frågornas betydelse för samhället och den enskilde samhällsmedborgaren. SACO vill särskilt peka på följande frågor: Hinder i lagar och kollektivavtal SACO delar beredningens syn på att regler i lagar och kollektivavtal som försvårar, förhindrar eller

6 6 gör det ekonomiskt ointressant för personer som vill kombinera arbete med pension måste tas bort. Incitament eller brist på incitament som innebär detsamma skall likaledes tas bort alternativt föras in så att syftet mot ett gott arbetsliv även för de äldre kan uppnås. Initiativ till dessa förändringar måste tas i alla församlingar som företag, kommuner, myndigheter och fackföreningar. SACO presenterade år 2000 en kartläggning över hinder och brister på incitament i några av arbetsmarknadens kollektivavtal. Många av de hinder som idag finns i kollektivavtalen ses allmänt som förmåner. Parterna på arbetsmarknaden har här ett stort ansvar att under ömsesidig respekt analysera och överenskomma om möjliga förändringar i kollektivavtalen som stärker de äldres möjligheter till arbete. Om förmåner som verkar hindrande skall kunna avvecklas, måste det finnas en öppenhet för förbättringar i andra avseenden. Lönen som en drivkraft Löneutveckling är, vid sidan om att utvecklas i sitt yrke, gott kamratskap och god arbetsmiljö, sannolikt en av de viktigaste drivkrafterna för lusten att arbeta. SACO har i en utredning år 2001 visat att löneutvecklingen för stora grupper SACOmedlemmar som passerat 50 år klart understiger andra åldersgruppers. Detta faktum kan vara en av de orsaker till att alltför många lämnar arbetslivet alltför tidigt. SACO kräver en snar attitydförändring så att de äldre inte lönediskrimineras. Arbetsmiljö, organisation, arbetstid och ledarskap Den demografiska utvecklingen med en försörjningskvot som för varje år blir allt allvarligare påminner oss om ett kraftigt växande samhällsproblem. SACO anser att nya strategier krävs som leder till ett mångsidigt samhälle där arbetsmiljö, ledarskap och flexiblare organisationsstrukturer och arbetstider leder fram till ett arbetsliv där de äldre arbetstagarna vill, orkar och kan arbeta. Arbetsmiljön vad avser både den fysiska och inte minst den psykosociala måste bli till var mans fråga. Arbetsgivarna har ett mycket stort ansvar för att dålig arbetsmiljö inte slår ut stora delar av arbetskraften för tidigt. Vi delar beredningens överväganden om behov av sam-

7 7 verkan mellan regeringen, myndigheter, arbetsmarknadens parter för att tillsammans med arbetslivs-

8 8 forskningen ta fram nya strategier för ett mer flexibelt och förbättrat arbetsliv. Denna samverkan kan vara i form av nationella projekt såsom i våra grannländer. Det är enligt SACO viktigt att de pågående trepartssamtalen inom kort leder till en överenskommelse och att de snarast därefter omsätts i konkret handling för en förbättrad arbetsmiljö som leder till bättre hälsa och ett gott arbetsliv. I dessa samtal föreslår SACO bl a att en särskild rehabiliteringsförsäkring införs samt att mer resurser skall avsättas till företagshälsovården. De anställdas inflytande, ledarskap och arbetsorganisation är avgörande för ett gott arbetsliv. Age management (Prof Juhani Ilmarinen) är ett exempel på en metod som visar på det aktiva ledarskapets betydelse att tillvarata de äldres arbetsförmåga. Genom en sådan metod kan företagen bättre tillgodogöra sig de äldres kompetens och tillgodose de äldres önskemål om personligt anpassade arbetsvillkor. SACO föreslår att Illmarinens forskningsresultat och empiriska studier kan ligga till grund för ett fortsatt utvecklingsarbete inom företag och organisationer. Inspiration och goda exempel kan hämtas hos våra nordiska grannländer. Livslånga lärandet SACO poängterar i alla sammanhang vikten av det livslånga lärandet. SACO vill bestämt hävda att kompetensutveckling är ett av nyckelinstrumenten såväl för en anpassningsbar och fungerande arbetsmarknad som för individen socialt. Ge individen ansvaret för en långsiktig individuell kompetensutveckling och låt samhället bidra med instrumenten som gör det lättare för människor som t ex mitt i livet vill börja om och byta bana. Individuella kompetenskonton som Riksdagen beslutat måste enligt vår uppfattning förbättras i flera avseenden om det skall bli det instrument som var avsett. SACO anser att samhället bör kunna erbjuda studiefinansiering på rimliga villkor även högre upp i åldrarna än för närvarande. SACO efterlyser konkreta förslag från regeringen. Omställningsavtal

9 9 SACO anser att omställningsavtal skall finnas på hela arbetsmarknaden. Vår erfarenhet av omställ-

10 10 ningsavtal inom den statliga och privata tjänstemannasektorn är mycket positiv. Arbetsmarknadens parter bör där avtal saknas snarast inleda diskussioner om att utveckla former för ett aktivt omställningsarbete. Flexibel övergång och arbetstid SACO har under många år verkat för en rörligare pensionsålder mellan 60 och 70 år. Det är glädjande att en lagstiftad rätt att stå kvar i anställning till 67 år har genomförts. I praktiken får den genomslag från årsskiftet 2002/2003. Det är dock beklagligt att denna rätt inte införts i kollektivavtalen långt tidigare. SACO anser att regelsystemen måste befrämja arbetslinjen men samtidigt ge tillräckligt stort utrymme för individuell valfrihet när man skall kunna lämna arbetslivet. De flesta pensionssystem ger idag en valfrihet från tidigast 61 år. Flera pensionsplaner medger att delar av ålderspensionen redan tas ut från fyllda 55 år. För de flesta är det dock ingen realitet att kunna leva på en kraftigt reducerad ålderspension som har tagits ut i förtid. Partiella övergångar från arbetslivet kan vara ett alternativ. SACO anser att delpension kan vara ett medel för att bibehålla arbetskraft men vill poängtera att kostnaden för delpensionen måste bäras av produktionen hos den arbetsgivare som medger deltidsanställningen. SACO anser att man bör överväga att i arbetstidslagen införa en rätt till deltidsanställning från 61 års ålder. Detta skulle ge individen en större individuell valfrihet att successivt gå över till andra arbetsuppgifter som kan göra det möjligt att bibehålla hälsan och motivationen för arbete. Arbetsrätt På arbetsrättens område torde flera åtgärder kunna vidtas som bidrar till att den äldre arbetskraften blir attraktivare att anställa. En lång rad förslag har förts fram i skilda utredningar och rapporter. Bl a föreslår man att ta bort dubbelberäkningen för dem som är äldre än 45 år, att tillåta visstidsanställning från 61 års ålder med kortare uppsägningstid och att vid byte av arbetsgivare kunna överföra intjänad anställningstid till den nya arbetsgivaren. SACO är beredd att

11 11 bidra med analyser och överväganden som stimulerar den äldre arbetskraftens rörlighet och attraktion. SVERIGES AKADEMIKERS CENTRALORGANISATION Gunnar Wetterberg Harald Mårtensson

Remissvar Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25

Remissvar Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25 2013-09-16 Sid 1 (6) Socialdepartementet Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) är en uppdragsstyrd förhandlings och serviceorganisation för 14 fackliga organisationer inom offentlig sektor, dvs. stat,

Läs mer

Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor SOU 2012:92

Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor SOU 2012:92 2013-09-27 R.52.13 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor SOU 2012:92 Sveriges Akademikers Centralorganisation har beretts

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

REMISSVAR Rnr 105.06. Till Näringsdepartementet. Promemorian Bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning m m N2006/12113/ARM

REMISSVAR Rnr 105.06. Till Näringsdepartementet. Promemorian Bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning m m N2006/12113/ARM Lilla Nygatan 14 Box 2206 2007-01-26 103 15 STOCKHOLM tel 08/613 48 00 fax 08/24 77 01 e-post inger.skogh@saco.se REMISSVAR Rnr 105.06 Till Näringsdepartementet Promemorian Bättre möjligheter till tidsbegränsad

Läs mer

Lättläst sammanfattning

Lättläst sammanfattning Lättläst sammanfattning Pensionsreformen, nya skatteregler och stora informationssatsningar skulle leda till att äldre personer skulle arbeta längre när vi också lever allt längre. Men det har inte skett

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Antagen av kommunfullmäktige: 2011-09-12 Kf 127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vision 2 Svedala kommuns personalpolitiska program 2.1 En jämlik arbetsgivare 2.2 En flexibel arbetsgivare

Läs mer

REMISSVAR Rnr 91.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-11-01 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 91.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-11-01 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 91.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-11-01 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Lena Maier/LE Till Näringsdepartementet GENOMFÖRANDE AV DIREKTIVET OM INFORMATION OCH SAMRÅD (SOU

Läs mer

Avsiktsförklaring S2016/01389/SF. Till socialförsäkringsministern och Pensionsgruppen

Avsiktsförklaring S2016/01389/SF. Till socialförsäkringsministern och Pensionsgruppen Rapport 2016-09-19 S2016/01389/SF Socialdepartementet Till socialförsäkringsministern och Pensionsgruppen Avsiktsförklaring Pensionsgruppen har i en överenskommelse dels konstaterat att det behöver vidtas

Läs mer

Avsnitt 3 och 4 Behov av omställning och kompetensutveckling

Avsnitt 3 och 4 Behov av omställning och kompetensutveckling 2018-09-14 Rnr 39.18 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Tid för utveckling, delbetänkande av utredningen för hållbart arbetsliv över tid (SOU 2018:24) Inledning Saco har givits tillfälle att

Läs mer

Förlängt anställningsskydd till 69 år

Förlängt anställningsskydd till 69 år 2018-09-24 R 51.18 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Förlängt anställningsskydd till 69 år Saco har beretts tillfälle att lämna synpunkter på regeringens promemoria Förlängt anställningsskydd

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (6) 2009-12-02 Bilaga till VP 2010 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508

Läs mer

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25)

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) REMISSVAR 1 (5) 2013-08-28 2013/113-4 ERT ER BETECKNING 2013-04-22 S2013/2830/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Sammanfattning Statskontoret

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland!

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Östergötland 2009-11-16 10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Socialdemokraterna i Östergötland har presenterat ett program som ska genomföras efter

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Pensionsåldersutredningens slutbetänkande

Pensionsåldersutredningens slutbetänkande s slutbetänkande ÅTGÄRDER FÖR ETT LÄNGRE ARBETSLIV (SOU 2013:25) Hälsokonvent 2013 Ingemar Eriksson NÄR VI LEVER LÄNGRE MÅSTE VI ARBETA LÄNGRE Allt fler äldre har goda förutsättningar för ett längre arbetsliv

Läs mer

REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Mårtensson/Strömgren/LE Till Socialdepartementet SJUKPENNINGGRUNDANDE INKOMST. SKYDD OCH ANPASSNING

Läs mer

Slutbetänkande om åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25)

Slutbetänkande om åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande Stockholm 2013-08-29 Slutbetänkande om åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Svensk Försäkring har beretts möjlighet att yttra sig över slutbetänkandet

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration

Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration Gemensam utmaning gemensamt ansvar Utgångspunkter Ett effektivt tillvaratagande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:12 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:34 av Margaretha Herthelius m fl (fp) om att öka möjligheten för anställda att orka arbeta kvar längre Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

Promemoria Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28)

Promemoria Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) 2018-09-07 YTTRANDE Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Er ref: A2018/01388/ARM Promemoria Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) Bakgrund Promemorian föreslår ändringar i lagen (1982:80)

Läs mer

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1 Idé & framtid LEdarna sveriges chefsorganisation alla vinner på ett bra ledarskap vi arbetar för att sverige ska ha världens bästa chefer 2014 Ledarna 1 verksamhetsidé Ledarna är en organisation för chefer.

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges:

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-09-24 4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunkoncernens nämnder och bolag. Dnr 18KS58 Beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-15, 15, Dnr 2017/0764 KS Innehållsförteckning Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun... 2 Varför ska vi arbeta med vårt arbetsgivarmärke?...

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Remiss av betänkandet Riv Ålderstrappan! Livslopp i förändring (SOU 2002:29) Remiss från socialdepartementet Remisstid 25 november 2002

Remiss av betänkandet Riv Ålderstrappan! Livslopp i förändring (SOU 2002:29) Remiss från socialdepartementet Remisstid 25 november 2002 Bilaga 22:10 till kommunstyrelsens protokoll den 27 november 2002, 15 PM 2002 RVII (Dnr 1536/02) Remiss av betänkandet Riv Ålderstrappan! Livslopp i förändring (SOU 2002:29) Remiss från socialdepartementet

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Socialdemokraterna Sammanfattning Arbete ökar människors frihet genom egen inkomst, gemenskap och utveckling. En stark och hållbar, konkurrenskraftig ekonomi kräver en bred politik för fler jobb och full

Läs mer

LÄNGRE LIV, LÄNGRE ARBETSLIV. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH HINDER FÖR ÄLDRE ATT ARBETA LÄNGRE Delbetänkande av Pensionsåldersutredningen (SOU 2012:28)

LÄNGRE LIV, LÄNGRE ARBETSLIV. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH HINDER FÖR ÄLDRE ATT ARBETA LÄNGRE Delbetänkande av Pensionsåldersutredningen (SOU 2012:28) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/åsa Forsell 2012-10-01 Direkttel: 08-782 91 74 E-post: åsa.forsell@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOL LÄNGRE LIV, LÄNGRE

Läs mer

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET Mål Personal som känner sig delaktig i besluten Programmet Detta personalpolitiska program omfattar dig som anställd i Högsby kommun. Kraven på kommunal service förändras hela

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Hög tid för kompetenssparande

Hög tid för kompetenssparande Hög tid för kompetenssparande SACO presenterar nya undersökningar om behovet av kompetenskonton - egna lösningar eller andras. Gunnar Wetterberg 2002 Förslaget Sedan lång tid har SACO drivit förslaget

Läs mer

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm Datum 2013-08-30 Ert datum 2013-04-22 Vår beteckning MD 2013/206 Er beteckning S2013/2830/SF 1 (6) Vår referens Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande

Läs mer

Aktivt åldrande M ED G ENER ATIONS ÖVER G R I PAN D E PERSPEKTIV

Aktivt åldrande M ED G ENER ATIONS ÖVER G R I PAN D E PERSPEKTIV Aktivt åldrande M ED G ENER ATIONS ÖVER G R I PAN D E PERSPEKTIV 15209_Aktivt åldrande_2018.indd 1 2018-01-16 15:23:16 Bakgrund Som Sveriges chefsorganisation vill Ledarna att samhället ska präglas av

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Kommittédirektiv Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning Dir. 2011:76 Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över reglerna

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Pensionsåldersutredningens delbetänkande Längre liv, längre arbetsliv Förutsättningar och hinder för äldre att arbeta längre, SOU 2012:28

Pensionsåldersutredningens delbetänkande Längre liv, längre arbetsliv Förutsättningar och hinder för äldre att arbeta längre, SOU 2012:28 Socialdepartementet 103 33 Stockholm registrator@social.ministry.se s.sf@social.ministry.se 2012-09-28 Pensionsåldersutredningens delbetänkande Längre liv, längre arbetsliv Förutsättningar och hinder för

Läs mer

Sacos medlemsstatistik

Sacos medlemsstatistik Sacos medlemsstatistik 2014 12 31 Tabell 1 Medlemsutveckling Sacomedlemmar 2004-2014 År Antal medlemmar Förändring Proc. förändring 2004 569 308 12 835 2,3 2005 580 566 11 258 2,0 2006 585 776 5 210 0,9

Läs mer

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 1 Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 21 november 2005 Reviderad: P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 I din hand håller du Sävsjö kommuns personalpolitiska program.

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LEDNING AV PERSONALRESURSERNA VÄRDEGRUND Den värdegrund som en organisation har, ger en bild av de faktorer som är viktiga och grundläg

RIKTLINJER FÖR LEDNING AV PERSONALRESURSERNA VÄRDEGRUND Den värdegrund som en organisation har, ger en bild av de faktorer som är viktiga och grundläg PERSONALSTRATEGI VÄLUTBILDAD, ENGAGERAD OCH MOTIVERAD PERSONAL Kronoby kommun 2010 Godkänd av kommunfullmäktige 9.12.2010 Personalstrategin stöder och främjar genomförandet av Kronoby kommuns Strategi

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Bakgrund. Remissvar (Fi2014/3021) En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57)

Bakgrund. Remissvar (Fi2014/3021) En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57) 2014-12-19 Rnr 67.14 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar (Fi2014/3021) En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57) Saco har beretts tillfälle att lämna synpunkter på tjänstepensionsföretagsutredningens

Läs mer

Sammanfattning. Riv ålderstrappan! Livslopp i förändring

Sammanfattning. Riv ålderstrappan! Livslopp i förändring Sammanfattning Riv ålderstrappan! Livslopp i förändring Sammanfattning av diskussionsbetänkandet av den parlamentariska äldreberedningen SENIOR 2005 Förord Regeringen beslutade den 22 december 1998 att

Läs mer

Samverkansavtal. Kalmar kommun

Samverkansavtal. Kalmar kommun Samverkansavtal Kalmar kommun 2007 Samverkan är grunden för att Kalmar kommun ska vara en attraktiv, utvecklande och effektiv kommunal arbetsplats. Det handlar om delaktighet och inflytande för alla anställda

Läs mer

Personalpolicy Antagen av förbundsdirektionen , 74

Personalpolicy Antagen av förbundsdirektionen , 74 Detta bör du veta om vår Personalpolicy Antagen av förbundsdirektionen 2004-04-29, 74 Policyn är ingen regelbok med bestämmelser och anvisningar. Den innehåller våra grundvärderingar, de viktigaste målen

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Lena Maier/LE Till Justitiedepartementet LÖNEGARANTI VID FÖRETAGSREKONSTRUKTION (Ds 2003:17) ---------------------------------------------------

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

Låt stadens äldre arbeta till 70 Motion (2015:1) av Ann-Katrin Åslund (FP)

Låt stadens äldre arbeta till 70 Motion (2015:1) av Ann-Katrin Åslund (FP) Utlåtande 2015:89 RVIII (Dnr 106-177/2015) Låt stadens äldre arbeta till 70 Motion (2015:1) av Ann-Katrin Åslund (FP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:1) av

Läs mer

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25)

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) REMISSYTTRANDE 1(5) Datum Diarienummer 2013-08-30 2013-88 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) (S2013/2830/SF) Sammanfattning ISF vill i likhet med utredningen

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Almegas proposition 2012/ Del 2. Förslag för ett längre och mer dynamiskt arbetliv ALMEGA- Prop. 2012/2

Almegas proposition 2012/ Del 2. Förslag för ett längre och mer dynamiskt arbetliv ALMEGA- Prop. 2012/2 ALMEGA- Biblioteket Almegas proposition 2012/ Del 2 Förslag för ett längre och mer dynamiskt arbetliv Prop. 2012/2 I framtiden kommer de flesta av oss att behöva arbeta längre och byta karriär oftare.

Läs mer

Medlemsstatistik års forsknings-h

Medlemsstatistik års forsknings-h Medlemsstatistik 2013-12-31 2012 års forsknings-h Tabell 1 Medlemsutveckling Sacomedlemmar 2003-2013 År Antal medlemmar Förändring Proc. förändring 2003 556 473 18 985 3,5 2004 569 308 12 835 2,3 2005

Läs mer

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Artikelnummer: 502007-6 Foto: Nordic Photos Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Dygnets alla timmar antogs på kongressen 1999. 2005 prövades

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Remiss Utredning om Matchningsanställningar (A 2014:D) Dnr A2015/881/A

Remiss Utredning om Matchningsanställningar (A 2014:D) Dnr A2015/881/A Datum Dnr Sida 2015-06-22 KS/170/2015 1 (5) Adressat Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remiss Utredning om Matchningsanställningar (A 2014:D) Dnr A2015/881/A Sollefteå kommun har behandlat ärendet

Läs mer

Underlag vision. Kongressombuden November 2008

Underlag vision. Kongressombuden November 2008 Till Kongressombuden November 2008 Underlag vision Underlag till Extra kongressen 2009 På kongressen 2008 behandlas visionen i gruppsittningen och yrkanden har bearbetats av redaktionsutskotten. Ett nytt

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18

Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18 Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18 Inledning Tillväxt och välfärd är kommunicerande kärl. Tillväxt skapar förutsättningar för en utbyggd välfärd och en möjlighet

Läs mer

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109)

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) 2009-03-30 Rnr 1.09 Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) Sveriges akademikers centralorganisation har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige 2003-10-09 Inledning Som anställd i Falu Kommun är Du en viktig del av alla Falubors vardag. Det är genom ditt och alla dina kollegors arbete

Läs mer

Frågor och svar om Flexpension

Frågor och svar om Flexpension Frågor och svar om Flexpension Varför Flexpension? Vi lever längre. I takt med att medellivslängden ökar så blir utmaningarna för individen och välfärden allt större. Bristen på flexibilitet i slutet

Läs mer

Utan kompetensutveckling är du passé vid 43

Utan kompetensutveckling är du passé vid 43 Utan kompetensutveckling är du passé vid 43 Förslag till en ny kompetensutvecklingslag ansvar och finansiering Utan kompetensutveckling är du passé vid 43 Förslag till en ny kompetensutvecklingslag ansvar

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL

ÖVERGRIPANDE MÅL ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2018 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision sid 3 Kvalitet sid 4 Hållbarhet sid 6 Service sid 8 Trygghet sid 10 Fastställda av kommunfullmäktige 2015-06-09 2 Foto: Christian Almström,

Läs mer

Strategi för integration i Härnösands kommun

Strategi för integration i Härnösands kommun INTEGRATIONSPROGRAM Strategi för integration i Härnösands kommun Innehållsförteckning sidan... 3 1.1 Utgångspunkter 1.2 Det mångkulturella Härnösand... 3... 3... 4 4.1 Kommunstyrelseförvaltning. 4.2 Nämnder

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Yttrande med anledning av Arbetsmiljöverkets övervägande om föreläggande mot Stockholms stad, IMS 2013/44301

Yttrande med anledning av Arbetsmiljöverkets övervägande om föreläggande mot Stockholms stad, IMS 2013/44301 Dnr 615-3136/2013 Sida 1 (6) 2014-03-14 Till Arbetsmiljöverket Yttrande med anledning av Arbetsmiljöverkets övervägande om föreläggande mot Stockholms stad, IMS 2013/44301 Stockholms kommun genom dess

Läs mer

Organisatorisk kapabilitet för fördröjd pensionering

Organisatorisk kapabilitet för fördröjd pensionering Organisatorisk kapabilitet för fördröjd pensionering Ewa Wikström, Rebecka Arman, Roy Liff Företagsekonomi Roland Kadefors, Daniel Seldén, Karin Allard, Lotta Dellve Sociologen & Arbetsvetenskap 1 Bakgrund:

Läs mer

Jämställdhets- och Mångfaldsplan

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 1 Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2010 2 SYFTE OCH MÅL MED JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLANEN Arena Personal AB eftersträvar att bibehålla en jämn könsfördelning i verksamheten och rekryterar gärna personer

Läs mer

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1 ALMEGA- Biblioteket Almegas proposition 2012/ Del 1 Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet Prop. 2012/1 Ungdomsarbetslösheten fortsätter, trots en rad åtgärder de senaste åren, att vara ett av våra största

Läs mer

arbetslöshetsförsäkringen behöver stärkas genom ett höjt tak, längre skydd och att kraven för att kvalificera för a-kassa ses över.

arbetslöshetsförsäkringen behöver stärkas genom ett höjt tak, längre skydd och att kraven för att kvalificera för a-kassa ses över. DIK är fackförbundet för alla med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK är en del av Saco och organiserar fler än 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, inklusive studenter

Läs mer

YTTRANDE 2013-08-30. Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM. SOU 2013:25 Åtgärder för ett längre arbetsliv. (dnr S2013/2830/SF) Sammanfattning

YTTRANDE 2013-08-30. Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM. SOU 2013:25 Åtgärder för ett längre arbetsliv. (dnr S2013/2830/SF) Sammanfattning YTTRANDE 2013-08-30 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM SOU 2013:25 Åtgärder för ett längre arbetsliv (dnr S2013/2830/SF) Sammanfattning Utredningens direktiv har varit för begränsande när det gäller

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern Vårt olika, gemensamma uppdrag Den här policyn beskriver samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare. Detta samspel måste fungera för att vi ska nå våra mål och

Läs mer

Remissvar S2013/2830/SF Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25

Remissvar S2013/2830/SF Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25 2013-08-30 Rnr 37.13 Till Socialdepartementet Remissvar S2013/2830/SF Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25 I Pensionsåldersutredningen slutbetänkande Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25

Läs mer

Akademikerförbundens löneprocess

Akademikerförbundens löneprocess Akademikerförbundens löneprocess Akademikerförbunden består av Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, DIK, Fysioterapeuterna, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Jusek, Naturvetarna, Sveriges Farmaceuter,

Läs mer

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan för Perstorps kommun Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Policy för. Arbetsmarknad

Policy för. Arbetsmarknad Policy för Arbetsmarknad Denna arbetsmarknadspolicy är s syn på arbete/sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Policyn utgår från vårt mål att uppnå ett samhälle för alla. Arbete är en viktig

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:78 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 1998:12 av Birgitta Rydberg m fl (fp) om flexibel pensionsålder för landstingspersonal Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet

Läs mer

Remissvar (Fi) Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104) Den ekonomiska utvecklingen

Remissvar (Fi) Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104) Den ekonomiska utvecklingen 2016-04-27 Rnr 7.16 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar (Fi) Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104) Sveriges Akademikers Centralorganisation, Saco, har beretts tillfälle att yttra sig över

Läs mer

Inkomstpolitiskt program

Inkomstpolitiskt program Inkomstpolitiskt program Innehållsförteckning Inledning 3 Lön och lönevillkor 4 Kollektivavtal och arbetsrätt 5 Skatter 6 Socialförsäkringar 7 Inkomstpolitiska programmet / 2012-11-18/20 Inledning Sverige

Läs mer