Maria Mendoza (S), tjänstgörande ersättare. Urban Eriksson (SRF), Maria Mendoza (S)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Maria Mendoza (S), tjänstgörande ersättare. Urban Eriksson (SRF), Maria Mendoza (S)"

Transkript

1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Plats och tid Kommunalhuset, plan 2, Alytus, torsdagen den 3 maj 2012, klockan Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande Pelle Kölhed (DHR) Adnan Issa (S) Urban Eriksson (SRF) Karin Ekeståhl (M) Lizzy Fredriksson (HRF) Maria Mendoza (S), tjänstgörande ersättare Eva-Britt Olsson (Astma- och allergiföreningen) Anita Nilsson (FP), tjänstgörande ersättare Eva Lorenz (Hjärt- och lungsjukas förening) Dan Lindström (RSMH), tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagande Christina Tibblin (M), George Ghaly (MP), Anna-Maria Kölhed (DHR), Sylvia Sundevall (FHDBF), Kerstin Wennberg (FEB), Mikael Nyberg (samhällsbyggnadsförvaltningen), Mats André (serviceförvaltningen), Ewa Hollén (barnombudsman), Ann Bjellert (handläggare) Utses att justera Urban Eriksson (SRF), Maria Mendoza (S) Plats och tid för justering Kommunalhusets reception, måndagen den 14 maj, klockan Sekreterare Paragrafer Birgitta El Idrissi Ordförande Ebba Östlin (S) Justerare Urban Eriksson (SRF) ANSLAG/BEVIS Maria Mendoza (S) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Nämnd Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Anslaget den Nedtas den Förvaringsplats för protokollet Vård- och omsorgsförvaltningen Underskrift Birgitta El Idrissi

2 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Godkännande av dagordningen Beslut Dagordningen godkänns.

3 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Val av justerare Beslut Urban Eriksson (SRF) och Maria Mendoza (S) väljs att justera protokollet.

4 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning - Mikael Nyberg, samhällsbyggnadsförvaltningen Beslut Kommunala rådet för funktionshindersfrågor noterar till protokollet att man tagit del av informationen, fått svar på sina frågor och meddelat sina synpunkter. Mikael Nyberg, administrativ chef på samhällsbyggnadsnämnden med ansvar för bland annat handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade, är inbjuden till dagens sammanträde. Rådet har lämnat in en skrivelse angående skärpta regler för utfärdande av parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Mikael Nyberg är glad över att ha blivit inbjuden. Han inleder med att gå igenom processen och vilka regler som styr utfärdandet av parkeringstillstånd. Presentationsmaterialet bifogas protokollet. Därefter besvaras rådets frågor. Cirka 200 ansökningar behandlas per år. Av dessa är 80 procent förnyade ansökningar. Cirka 20 procent av ansökningarna resulterar i ett avslag. Mindre än hälften av dessa överklagas. Under de senaste tre åren har en person fått rätt hos Länsstyrelsen. Pelle Kölhed (DHR) säger att det finns personer som har haft parkeringstillstånd i flera år som har fått avslag på sin förnyade ansökan. Vad beror detta på? Mikael Nyberg svarar att det i de flesta fall beror på att läkarintygen är ofullständiga. Om det i läkarintygen finns utrymme för att bevilja en ansökan så gör man det. Pelle Kölhed (DHR) frågar vad som gäller om man inte kan bära alls. Det är stor skillnad mellan att kunna bära tungt och att inte kunna bära alls. Mikael Nyberg svarar att det i de allmänna råden är tydligt att tillstånd inte kan beviljas på grund av detta. Anna-Maria Kölhed (DHR) tar upp att om man exempelvis har ett stelopererat ben kan det vara så att man behöver kunna öppna bildörren helt för att kunna ta sig i och ur bilen. Detta är omöjligt på en vanlig parkeringsplats. Kanske kan man ändå gå 100 meter och har inte rätt till parkeringstillstånd. Mikael Nyberg tycker också att det är hårt men ser inget utrymme för att bevilja för detta. Adnan Issa (S) frågar om ett parkeringstillstånd kan dras tillbaka? Mikael Nyberg svarar att det inte går att ta tillbaka ett positivt beslut. Om en kommun skulle bli för generös i sina beslut så skulle det väcka missnöje hos övriga kommuner. Länsstyrelsen skulle rikta kritik mot kommunen.

5 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Det är tydligt från Länsstyrelsen och Transportstyrelsen att vi ska vara restriktiva i våra bedömningar. Anna-Maria Kölhed (DHR) frågar om bedömningen har blivit restriktivare för passagerare. Mikael Nyberg svarar att det inte är någon större skillnad mot tidigare men det har blivit generösare kring balanssvårigheter och autism. Ewa Hollén (barnombudsman) frågar hur bedömningen ser ut för barn. Mikael Nyberg svarar att när det gäller barn som fortfarande sitter i vagn så gäller samma regler som för andra barn. När det gäller äldre barn så finns inga tydliga regler. George Ghaly (MP) frågar om det var lättare att få parkeringstillstånd tidigare. Mikael Nyberg svarar att från år 2009 skärptes kraven i direktiv och föreskrifter. Tidigare kunde kommunerna göra mer som de ville. George Ghaly (MP) tycker att det behövs mer förståelse för funktionsnedsättningar och förstår inte hur man kan ge avslag för personer som har behovet. Mikael Nyberg svarar att man försöker läsa läkarintyg till personens fördel. Pelle Kölhed (DHR) saknar det sociala innehållet i bedömningarna. Som det ser ut nu så är det Trafikförordningen som styr. Just nu pågår en utredning på infrastrukturministerns initiativ där man ser över reglerna, även socialt. Detta görs tillsammans med socialdepartementet. Vid tidigare utredningar fanns inte heller FN-konventionen med. Christina Tibblin (M) frågar om man riskerar sitt tillstånd om man låter andra använda tillståndet. Mikael Nyberg svarar att om detta kommer till kommunens kännedom så skriver man ett brev till vederbörande och ber honom/henne förklara sig. Om det upprepar sig två, tre gånger så dras tillståndet in. Georges Ghaly (MP) frågar om kommunen kontrollerar om någon använder handikapparkering utan att ha tillstånd. Mikael Nyberg svarar att i Botkyrka kommun så har man ett parkeringsbolag som kontrollerar detta. Just nu håller man på att ta fram en parkeringspolicy. Kanske är det så att det behövs fler handikapparkeringar. Ewa Hollén (barnombudsman) säger att man i vissa kommuner har markerat parkeringsplatserna med två streck vilket gör att de blir bredare. Kanske kan detta vara en hjälp på vägen för den som har svårt att ta sig in och ut ur bilen men inte kan få ett parkeringstillstånd. Mikael Nyberg tar med sig detta tips till Gata/Parkenheten.

6 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Papperslös nämndhantering - Mats André, serviceförvaltningen Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man tagit del av informationen. Mats André, serviceförvaltningen är inbjuden till dagens sammanträde för att informera om papperslös nämndhantering och besvara rådets frågor. Presentationsmaterialet bifogas protokollet. Kommunfullmäktige beslutade i mars 2012 att papperslös nämndhantering ska införas. Det innebär att beredningar, nämnd och protokoll ska hanteras digitalt. Hösten 2011 genomfördes ett pilotprojekt inom socialförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen. Den enkät som genomfördes efteråt visade att 94 procent ville fortsätta med papperslös nämndhantering. Detta låg till grund för kommunfullmäktiges beslut. Kommunala rådet för funktionshinderfrågors sammanträde i oktober 2012 kommer att hanteras digitalt. Alla kommer att få utbildning. Ann Bjellert har haft möte med Mats André och kommunens IT-chef Lars Svantesson angående de PDF-filer som offentliggör våra kommunala handlingar. PDF-filerna är oläsbara för personer med läs- och skrivsvårigheter som använder någon form av skärmläsningsprogram som hjälpmedel. Funka Nu AB kommer att få uppdraget att granska hur filerna skapas samt att utbilda alla nämndsekreterare i tillgänglig PDF-publicering.

7 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Intresseorganisationerna informerar om funktionsnedsättningar - Astma- och allergiföreningen Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man tagit del av informationen. Eva-Britt Olsson (Astma- och allergiföreningen) informerar. Föreningen har cirka 200 medlemmar i Botkyrka, Huddinge och Salem. De flesta är bosatta i Botkyrka. I höst ordnar föreningen ett dagläger under två dagar för barn mellan år. Astma- och allergiföreningen arbetar för medlemmar med många olika diagnoser. Astma Det finns allergisk astma och icke allergisk astma. Pollenallergi Problem speciellt på våren med bland annat gräspollen. Eksem vilket kan bero på många saker, bland annat nickel vilket kan visa sig som kontakt, handeksem. Läkemedelsöverkänslighet vilket innebär att läkare och vårdcentral måste ha uppgifter om vilka mediciner som kan orsaka allergiproblem för patienten. Anafylaxi är en mycket svår överkänslighetsreaktion vilket ger en kraftig allergisk reaktion. Utlösande orsaker kan vara allergiska eller ickeallergiska. Födoämnesallergi femton procent av Sveriges befolkning har någon form av allergi eller överkänslighet mot födoämnen. Alla livsmedel kan orsaka allergi varav nötter kan orsaka svåra reaktioner. Vissa kan också vara allergiska mot flera olika livsmedel såsom till exempel fisk, mjölk, skaldjur, vete, soja, nötter och gluten. Man kan få reaktioner av olika svårighetsgrad. En del människor utvecklar överkänslighet mot mat som de flesta av oss tål att äta. Det kan antingen bero på en allergi eller på en icke-allergisk reaktion. Vid allergiska reaktioner mot mat är immunförsvaret inblandat. Vid icke-allergiska reaktioner mot mat är immunförsvaret inte inblandat. De livsmedel som oftast ger allergiska reaktioner är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter som jordnötter och soja, olika nötter och fröer samt vete. Det kan vara stora problem att till exempel spontant gå ut och äta på restaurang. I skolan måste vissa barn med kraftig allergi stanna hemma när det exempelvis serveras fisk eftersom det ibland räcker att man känner lukten av det man inte tål.

8 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Pälsdjursallergi Hund och katt. Femton procent av befolkningen lider av detta. Sex procent av barn i åldrarna 6 14 år reagerar i luftvägarna på grund av pälsdjur. Cirka barn behöver avstå från vardagliga aktiviteter på grund av detta. Det kan vara problem med pälsdjur i vården och omsorgen. Doftsättning av till exempel gallerior kan orsaka stora problem för den som är överkänslig mot vissa dofter, exempelvis parfym. Man kan även vara överkänslig utan att det är någon allergi. Laktosintolerant (mjölksocker) finns i all mjölk. Det finns i dag många mejerivaror som är laktosreducerade eller laktosfria. Glutenintolerant Gluten finns i olika mjöl såsom exempelvis vete- och rågmjöl. Rent havre finns dock som vanligtvis fungerar för den som är glutenintolerant. Gluten och mjölksocker är INTOLERANSER och ska inte förväxlas med en födoämnesallergi. Man kan vara överkänslig mot mat utan att kroppens immunförsvar är inblandat alls. Ett exempel på en sådan ickeallergisk reaktion är laktosintolerans som beror på att kroppen saknar ett enzym. För vissa icke-allergiska överkänslighetsreaktioner känner man inte till den bakomvarande orsaken. Exempel på sådana reaktioner är när vissa barn blir röda runt munnen av exempelvis citrusfrukter.

9 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor SKL:s rapport gällande hinder för arbetet med enkelt avhjälpta hinder - Ann Bjellert Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man har tagit del av rapporten och ger Ann Bjellert i uppdrag att vid nästa Kommunstyrelseberedning framföra vikten av att ta del av rapporten och fortsätta arbetet med tillgängligheten. Ann Bjellert sammanfattar rapporten i ett presentationsmaterial som bifogas protokollet.

10 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 10[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Sammanställning av workshop Aktivitetsplan/Verksamhetsplan Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man har tagit del av sammanställningen från Workshopen och bildar en arbetsgrupp som arbetar vidare med att ta fram en Aktivitetsplan/Verksamhetsplan. Till arbetsgrupp väljs Anna-Maria Kölhed (DHR), Eva-Britt Olsson (Astmaoch allergiföreningen), Anita Nilsson (FP) samt Ebba Östlin (S), sammankallande. Aktivitetsplanen/Verksamhetsplanen ska vara klar i september.

11 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Remissärenden Inga remissärenden.

12 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ann Bjellert informerar Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man tagit del av informationen. Årsrapporten med fokus på mänskliga rättigheter är inte klar ännu. Rapporten kommer inte sändas ut på remiss men rådet kommer självklart få ta del av den som ett anmälningsärende. Arbetet med skyltupphandling och skyltprogram pågår. Troligen blir det klart till hösten. Funka Nu AB ingår även i detta arbete. Ann Bjellert deltog i mitten av april på Handisams nationella nätverksträff i Göteborg. Huvudtemat på träffen var att vi blir allt äldre vilket ställer höga krav på tillgängliga bostäder och samhällsservice. Handisam kommer den 15 maj överlämna den första rapporten till regeringen gällande uppföljningen av funktionshinderpolitiken. Samtliga strategiska myndigheter har lämnat sina rapporter till Handisam vilka finns att läsa på Vidare informerades också om den eventuellt utökade diskrimineringslagen. Förslaget är att lagen ska utökas så att bristande tillgänglighet ingår som en diskrimineringsgrund. Arbetet pågår för fullt men det är inte fastställt om och när den utökade lagen kan träda i kraft. Ungdomsstyrelsen har i år temat "Ungdomar med funktionsnedsättning" och efterlyser goda exempel. Ann anmälde på nätverksträffen att Botkyrka ska starta ett Ungdomsråd för denna målgrupp. Mer information om projektet kommer att skickas till Handisam. Handisam ska ta fram nya riktlinjer för tillgänglighet. Denna gång mer anpassade för kommunal verksamhet. Det som gav mest applåder under nätverksträffen var ett exempel från Norge där uteserveringar inte får alkoholtillstånd om lokalerna inte är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Ann Bjellert ska träffa samhällsbyggnadsförvaltningen i slutet av maj för att diskutera hur tillgänglighetsperspektivet kan få mer utrymme i deras kommande ettårsplan. Arbetet med tillgänglighetsdatabasen behöver förbättras. Ann Bjellert ska ha möte med Marica Nordwall, kommunens kommunikationschef, angående förändringar av taltidningen. I nästa vecka kommer förvaltningarnas webbredaktörer få en utbildningsdag angående tillgänglig webbpublicering samt alternativa format.

13 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 13[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Anmälningsärenden Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor ställer sig bakom samrådsgruppens yttrande över förslag till Flerårsplan samt noterar nedanstående anmälda ärenden till protokollet. Anmälda handlingar Sammanfattning av grupparbetsfrågor gällande ny översiktsplan för Botkyrka kommun Samtal om framtiden Medborgaranalysen 28 KF Papperslös nämndadministration fullt införande under 2012

14 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 14[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ärendeuppföljning Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man har tagit del av ärendeuppföljning från föregående sammanträdes övriga frågor. Ann Bjellert informerar om att Edward Malki, samhällsbyggnadsförvaltningen, bjudits in till dagens sammanträde för att prata om Tunaparken. Tyvärr kunde han inte komma. Plattorna ska inte användas som gångplattor utan ska fungera som avskiljare. Rådets ledamöter konstaterar att det är snyggt men inte praktiskt. Borde man sätta upp en skylt? Det kan vara farligt för exempelvis barn med rullator. Ann Bjellert och Ebba Östlin tar med sig frågan. Dåligt asfalterade vägar i Tumba villastad. Ebba Östlin väntar på svar från tekniska. Tillgängligheten vid postens utlämningsställe för paket i Alby. Ebba Östlin tar upp det i samband med möte med posten om cirka två veckor. Tillgängligheten i Nisellsalen på Xenter. Ebba Östlin väntar på återkoppling.

15 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 15[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ärendelista Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar följande ärenden till protokollet: Acceptansen av ledarhundar i allmänna lokaler/taxi/färdtjänst. Tillgång till pälsfria centrum, äldreboenden, servicehus och LSSboenden. Kontinuerlig utbildning av skolsköterskor, rektorer, hemkunskapslärare, skolmatspersonal, lokalvårdare och barnomsorgspersonal kring allergifrågor. Vid skyddsronder på skolor och förskolor ska allergifrågor ingå. Upphandlingar ska innehålla krav på doftfria rengöringsmedel och hygienprodukter. Förbud mot alla slags nötter ska gälla på samtliga förskolor och grundskolor. Rökfria Zoner vid entréer, på perronger och busshållsplatser. Grundutbildning för samtliga lärare att lära sig förstå problematiken kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Tillgänglighetsdatabasens framtid, utöka med publika lokaler och köpcentrum. Kommunens förhållningssätt gällande parkeringstillstånd. Arbeta fram en policy för att undvika särlösningar. Mer genomtänkta handikapparkeringar, för att exempelvis undvika problem med stolpar, blomkrukor, kant- och kullerstenar som är i vägen. All nyproduktion av offentliga lokaler ska vara förberedd så att lokalerna är användbara för personer med hörselnedsättning. Teleslinga ska vara installerad och tillhörande mikrofonutrustning böra vara sladdlös. Belysningen är också viktig så att man kan se den som talar. Samtliga lokaler där kommunen bedriver verksamhet ska vara användbara för alla oavsett funktionsförmåga. Exempelvis har personer med nedsatt hörsel mycket svårt att uppfatta vad som sägs i det offentliga rummet. Därför är det viktigt att skapa en god ljudmiljö genom exempelvis akustikplattor i taket och kraftiga textilier. Kommunens arbete med enkelt avhjälpta hinder. Vad räknas som ett enkelt avhjälpt hinder? Vad får det kosta att åtgärda ett sådant hinder? Hur mycket resurser får det max kosta? På vilka platser kan enkelt avhjälpta hinder åtgärdas? Säkerheten i trafikmiljön för personer med funktionsnedsättning. Utökad SFI-utbildning för personer med funktionsnedsättning. Personlig service i butiker och köpcentrum. Felanmälan av enkelt avhjälpta hinder och återrapportering från förvaltningen.

16 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 16[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Övriga frågor Georges Ghaly (MP) frågar om hur användandet av ipad i samband med papperslös nämndhantering kommer att påverka vår hälsa. Är det farligt eller inte? Hur blir det för elöverkänsliga? Kerstin Wennberg (Elöverkänsligas förbund) svarar att det finns olika uppfattningar om elöverkänslighet. Det behöver inte vara så att det drabbar alla men förändringar har skett från cirka 1995 när det blev mer och mer vanligt med mobiltelefoner. Kanske är det så att vissa av oss är mer känsliga och mottagliga än andra. Vid nästa sammanträde är det Attention som informerar. Från och med hösten kommer rådet troligtvis få en ny sekreterare.

17 Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

18 Generellt om parkeringstillstånden Tillstånd kan ges för max 3 år i taget. Tillstånd ges antingen till person som kör själv eller till person som är passagerare (kan inte kombineras). Med ansökan ska bifogas aktuellt läkarintyg (undantag kan beviljas).

19 Ansöknings- och beslutsprocessen Ansökan lämnas/skickas till medborgarkontoret. Ansökan + akt (om sökande haft tillstånd tidigare) skickas till samhällsbyggnadsförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningen tar beslut. Beslutet skickas till medborgarkontoret. Där tillverkas tillståndet (plastkort) som sökande kan hämta ut.

20 Om kommunen avslår ansökan Överklaga till länsstyrelsen i Stockholms län. Om länsstyrelsen avslår överklagan, kan sökande överklaga detta till Transportstyrelsen.

21 Lagar och regler Reglerna om parkeringstillstånd finns i 13 kap 8 trafikförordningen. Trafikförordningen grundar sig i sin tur på EU-regler. Hur trafikförordningen ska tolkas ger länsstyrelsen och SKL råd och stöd kring. Alla kommuner ska göra lika för att garantera en rättvis och rättssäker bedömning. Kommunerna i Stockholms län träffas varje år för att stämma av så att man bedömer lika i de fall reglerna är oklara.

22 Kriterier för person som kör själv Tillstånd ska ges till gravt rörelsehindrad person som har så utpräglade gångsvårigheter, att denne svårligen kan förflytta sig till och från fordonet. Gångsträckan ska vara max ca 100 meter. Svårighet att bära tungt och/eller ta sig i eller ur bilen är inte grund för tillstånd. Mag- eller tarmsjukdom är inte grund för tillstånd. Om rörelsehindret beror på fobi eller psykisk sjukdom krävs intyg från specialistläkare.

23 Kriterier för person som är passagerare Tillstånd kan ges till person som inte kan lämnas av vid en entré och utan tillsyn kan vänta sittande på bänk, rollator eller liknande, medan föraren parkerar.

24 Möjlighet till mer generös tolkning Personer som har haft tillstånd under längre tid. Inte bara gångsträckan (100 m) utan en samlad bedömning. Autism ett rörelsehinder? För passagerare: yrsel och balanssvårigheter kan vara skäl. Nej: ta sig i och ur bilen samt bära tungt.

25 Papperslös nämndhantering Beredning Nämnd Protokoll

26 Nyttomål - Digitalisera utskick av nämndhandlingar till samtliga berörda (inte bara förtroendevalda ) - Ge möjlighet att läsa handlingarna effektivt via digital åtkomst. - Ge möjlighet att hantera handlingarna under möte effektivt. - Ge möjlighet att göra digitala anteckningar.

27 Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 13 nov är första sammanträde med tillgång till handlingar i ipad 17 oktober utskick digitalt och papper oktober. Under perioden kommer utbildning att erbjudas

28 Molntjänst 27/9 Privat 27/9 Laddar upp till molntjänsten Laddar ner från molntjänsten Mina handlingar med mina anteckningar sparas Nämndsammanträde Färdigt Färdigt nämndsammanträde pdf-format sammanträde i i nämnd- i pdf-format pdf-format Mail Gör anteckningar på handlingarna 0 Kallelse 01 Punkt 1 ipad Samlings-pdf med hela sammanträdet Botkyrka.se

29

30

31

32 4 5

33 Förstudie tillgänglighet Ann Bjellert, tillgänglighetssamordnare

34 Sveriges kommuner och landsting, SKL Referensgrupp Borås Botkyrka Luleå Västra Götalandsregionen

35 Förstudiens resultat Förstudien visar att det finns fyra tydliga framgångsfaktorer för ett effektivt tillgänglighetsarbete i studerade kommuner och landsting. 1.Organisation. Tydlig, centralt placerad organisation som har rätt mandat och kompetens 2.Mål, styrning och uppföljning. Finns lämpliga mål och frågorna är en del av befintliga styrsystem 3.Motivation och engagemang. Genuin övertygelse på alla nivåer om frågornas betydelse 4.Verktyg. Effektiva verktyg som underlättar internt och hjälper leverantörer att göra rätt från början

36 1. Organisation Politisk förankring och finansiella resurser avsatta Tillgänglighetssamordnare som är strategiskt placerad i organisationen och som har ett tydligt uppdrag och befogenheter Bra dialog mellan politiker och tjänstemän Förankring i alla förvaltningar och bolag

37 2. Mål, styrning, uppföljning och tillsyn Tydliga mål och styrdokument Systematik i program, handlingsplaner och uppföljning tillgänglighet är en del av befintliga styrsystem Systematiskt arbete med inventering och genomförande av åtgärder

38 3. Motivation och engagemang Eldsjälar med engagemang Kunniga, engagerade och drivande tjänstemän Väl fungerande samarbete med funktionshinderrörelsen Samarbete mellan alla parter vid ny-, om- och tillbyggnad, dvs inom organisationen men även med arkitekter och övriga konsulter samt entreprenörer

39 4. Verktyg Tydliga och konkreta riktlinjer för ny-, om- och tillbyggnad Tillgänglighetsdatabasen är ett viktigt verktyg

Maria Mendoza (S), tj er. Ewa Hollén, Iréne Cederborg, Ahmad Azizi

Maria Mendoza (S), tj er. Ewa Hollén, Iréne Cederborg, Ahmad Azizi SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Xenter Tumba, konferensrummet, kl 17:00-19:20 ande Pelle Kölhed (DHR), ordförande Urban Eriksson (SRF) Adnan Issa (S) Eva-Britt Olsson (Astma och Allergi) Maria

Läs mer

5 Information om projektet "ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning" - Sebastian Flygar, projektledare

5 Information om projektet ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning - Sebastian Flygar, projektledare KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Tid, Kl 16:30 Plats Kommunalhuset, plan 2, Alytus Ärenden 1 Godkännande av dagordningen 2 Val av justerare 3 Papperslös nämndhantering 4 Information från SL - Ditte Kahlström

Läs mer

Liselott Sjöstedt (Attention), Adnan Issa (S)

Liselott Sjöstedt (Attention), Adnan Issa (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 2, Alytus, kl 17:00-19:45 ande Ebba Östlin (S) ordförande Pelle Kölhed (DHR) Adnan Issa (S) Urban Eriksson (SRF) Karin Ekeståhl (M)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS 2013-10-30 2013-11-20. Vård- och omsorgsförvaltningen

ANSLAG/BEVIS 2013-10-30 2013-11-20. Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:2, kl 17:00-20:00 ande Ebba Östlin (s), ordförande Urban Eriksson (SRF) Anna-Maria Engqvist (s) Eva-Britt Olsson (Astma och Allergi)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS 2013-03-18 2013-04-08. Vård- och omsorgsförvaltningen

ANSLAG/BEVIS 2013-03-18 2013-04-08. Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2013-03-04 Plats och tid Xenter lektionssal 241, kl 17:00-20:00 Beslutande Ebba Östlin (s), ordförande Pelle Kölhed (DHR) Adnan Issa

Läs mer

Emanuel Ksiazkiewicz (s), ordförande (tjänstgörande ersättare) Anna-Maria Engqvist (s) Anita Nilsson (fp), (tjänstgörande ersättare)

Emanuel Ksiazkiewicz (s), ordförande (tjänstgörande ersättare) Anna-Maria Engqvist (s) Anita Nilsson (fp), (tjänstgörande ersättare) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2012-10-24 Plats och tid Kommunalhuset, plan 2, Alytus, kl 17:00-19.15 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Emanuel Ksiazkiewicz

Läs mer

Karin Ekeståhl (M) och Lizzy Fredriksson (HRF)

Karin Ekeståhl (M) och Lizzy Fredriksson (HRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2013-12-05 Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:2, kl 17:00-19:30 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande Pelle Kölhed (DHR) Karin

Läs mer

Adnan Issa (S) och Urban Eriksson (SRF)

Adnan Issa (S) och Urban Eriksson (SRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2013-04-29 Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:2 Alytus, kl 17:00-19:45 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande Pelle Kölhed (DHR

Läs mer

Kommunalhuset Tumba, plan 2, rum Alytus

Kommunalhuset Tumba, plan 2, rum Alytus KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] 2013-02-07 Tid 2013-02-07, Kl 17:00-20.00 Plats Kommunalhuset Tumba, plan 2, rum Alytus Ärenden Justering 1 Godkännande av dagordningen 2 Val av justerare 3 Kultur och

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade För att ansökan ska behandlas bör legitimerad läkare fyllt i läkarintyget på sidan 2. För parkeringstillstånd krävs ett välliknande foto och namnteckning,

Läs mer

Telefonnr bostaden (även riktnr) Postnummer Ort Telefonnr arbetet (även riktnr)

Telefonnr bostaden (även riktnr) Postnummer Ort Telefonnr arbetet (även riktnr) 1(5) ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD SOM ÄR FOLKBOKFÖRD I ÅTVIDABERGS KOMMUN Sökande Namn Personnummer Bostadsadress Telefonnr bostaden (även riktnr) Postnummer Ort Telefonnr arbetet

Läs mer

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Läkarintyg ska alltid skickas med vid förstagångsansökan eller efter begäran från handläggare. För parkeringstillståndet krävs ett välliknande passfoto och

Läs mer

Ansökningshandling. Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökningshandling. Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Myndighetsnämnden för Socialtjänst och Skola Ansökningshandling Parkeringstillstånd för rörelsehindrad OBS! Handläggningstiden är ca 6 veckor. YDRE KOMMUN Socialförvaltningen Kommunkontoret 570 60 YDRE

Läs mer

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11)

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Plats och tid Hjortviken konferens måndagen den 3 september 2007, kl. 17.20-18.40 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande Stefan

Läs mer

Ansökningshandling parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökningshandling parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökningshandling parkeringstillstånd för rörelsehindrad Vårgårda kommun Samhällsbyggnad 447 80 Vårgårda Handläggare tfn 600600 vx Inför din ansökan för parkeringstillstånd Vad är parkeringstillstånd?

Läs mer

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Läkarintyg ska alltid skickas med vid förstagångsansökan eller efter begäran från handläggare. För parkeringstillståndet krävs ett välliknande passfoto och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (15) 2012-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (15) 2012-06-19 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (15) r Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 19 juni 2012, kl 9:00.12:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Plats och tid Yxningen, kommunhuset Kl. 13.30 14.50 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lennart Haraldsson, (S), ordförande Bo Hasselblad, (M), Ann Hemmingsson

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-11-20 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl 10.00-11.10 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Ibrahim Abdallah (S) Anders Holmberg Bengt-Erik Johansson

Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Ibrahim Abdallah (S) Anders Holmberg Bengt-Erik Johansson Kommunala handikapprådet 2011-05-31 1 Plats och tid HK-Center, Dragonvägen 64 Tisdagen den 31 maj 2011, klockan 18:00-20:00 Beslutande Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Ibrahim Abdallah (S) Anders

Läs mer

Socialnämnden (10) Melleruds kommunkontor senast den 16 januari 2015, klockan samt 8 justeras omedelbart vid sammanträdet.

Socialnämnden (10) Melleruds kommunkontor senast den 16 januari 2015, klockan samt 8 justeras omedelbart vid sammanträdet. Socialnämnden 2015-01-12 1(10) Tid och plats Måndadagen den 12 januari 2015, klockan 08.30 11.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Christina Andersson (C) Karin Nodin (C)

Läs mer

ON PROTOKOLL

ON PROTOKOLL ON PROTOKOLL 1(12) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Datum Tjänstemän Gitana Grikainiene, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-13 Gitana Grikainiene

Datum Tjänstemän Gitana Grikainiene, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-13 Gitana Grikainiene 1(10) Plats och tid Studierummet, Lagunen, kl. 10.00 11.40 Beslutande Ledamöter Joakim Engström (MP), ordförande Lars Petersson (S) Charlotte Söderlund (FUB) Arne Petersson (HRF) Kristina Bondesson (SRF)

Läs mer

Innehållsförteckning. Representation för perioden 2015 2018 4. Information från socialnämnden om projektet Den goda maten 7

Innehållsförteckning. Representation för perioden 2015 2018 4. Information från socialnämnden om projektet Den goda maten 7 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Representation för perioden 2015 2018 4 Mötestider 2015 5 Tillgänglighet 6 Information från socialnämnden

Läs mer

Rådet för funktionshinderfrågor

Rådet för funktionshinderfrågor Protokoll 2018-12-03 Rådet för funktionshinderfrågor Rådet för funktionshinderfrågor Datum och tid Plats 2018-12-03 09:30-12:00 Rådsalen ande ledamöter Siv Ahlstrand (S) (ordförande) (SN) Birgitta Fredriksson

Läs mer

Anna-Greta Johansson (S) Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Carina Wiberg, verksamhetschef

Anna-Greta Johansson (S) Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Carina Wiberg, verksamhetschef Sammanträdesdatum Sida 1/6 Plats och tid Samanträdesrummet, stadshuset, Dalavägen 10 kl 14:00 Beslutande Övriga Pernilla Boström (S) Margareta Gustavsson (Hagfors-Ekshärads reumatikerförening) Anita Fridberg

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Beslutsdatum 2018-05-14 Dokumenttyp Rutin Beslutad av Kommunledningsutskottet Dokumentägare Medborgarfokus Chef Servicecenter Diarienummer

Läs mer

Lars Johansson (L), andre vice ordförande. Hans Richardsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S)

Lars Johansson (L), andre vice ordförande. Hans Richardsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset lokal 2:3, Munkhättevägen 45 i Tumba, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Björn Lagerstedt (M) Ali

Läs mer

Håkan Hultgren, sekreterare. Ulf Hjalmarsson (M)

Håkan Hultgren, sekreterare. Ulf Hjalmarsson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 10, rum 1067 kl. 18:00 19:40 ande Lars Nyberg (S), ordförande Ulf Hjalmarsson (M) Leif Glad (S) Lars-Göran Liljedahl (S), tjg ers.

Läs mer

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrad information

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrad information Parkeringstillstånd för rörelsehindrad information Läs informationen innan du fyller i ansökan. Du kan söka som förare eller passagerare, inte båda. Handläggningstiden är ungefär 4 veckor från att ansökan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Stig Bjernerup (FP) Sekreterare Paragrafer Annita Olsson ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Stig Bjernerup (FP) Sekreterare Paragrafer Annita Olsson ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Alby Äng, Albyvägen 22, kl 19:00-21:00 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Marie Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Mattias Lindgren (S) tom p 2 Berit Larsson (S)

Läs mer

Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell Carlström, CF Tommy Karlsson, NHR Birgitta Berg, RSMH Leif Nilsson,SRF

Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell Carlström, CF Tommy Karlsson, NHR Birgitta Berg, RSMH Leif Nilsson,SRF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 16.30 Beslutande Övriga deltagande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats torsdag 1 mars 2018, kl. 15:00-16:30 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), 1-4,15:00-16:00 Alexander Johansson-Pettersson (S) Lena Brodin, DHR Boel Hallebäck, Hjärt-

Läs mer

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Jag ansöker om förlängning av tidigare beviljat parkeringstillstånd.

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Jag ansöker om förlängning av tidigare beviljat parkeringstillstånd. Sidan 1 av 7 ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade För att kunna behandla ansökan fordras att legitimerad läkare fyllt i läkarintyget på sidan 2, nytt läkarintyg skall lämnas med 2-3 års mellanrum

Läs mer

Kommunala handikapprådet (10) Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C)

Kommunala handikapprådet (10) Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C) Kommunala handikapprådet 2011-09-19 1 (10) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset, 16.00 17.35 ande Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C) Referensgruppen:

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad 1(5) Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Fysisk planering Svartuddsvägen 1 941 85 Piteå Tel: 0911-69 62 00 För att ansökan ska behandlas fordras att legitimerad läkare fyllt i läkarintyget

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl 13.00-15.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Thomas Pettersson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Thomas Pettersson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor Sammanträdesdatum Sida 1/6 Plats och tid Stadshuset Plenisalen, Dalavägen 10 kl 14:00 16:00 Beslutande Övriga Thomas Pettersson (DHR Hagfors-Munkfors avdelning) Barbro Johansson (Hagfors-Ekshärads reumatikerförening)

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för personer med rörelsehinder

Ansökan om parkeringstillstånd för personer med rörelsehinder Ansökan om parkeringstillstånd för personer med rörelsehinder För sökande i Halmstads kommun Teknik- och fritidsförvaltningen Postadress: Box 246, 301 06 Halmstad Besöksadress: Stationsgatan 48 A T el

Läs mer

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Kommunledningsförvaltn/kansli Box 500, 833 24 Strömsund ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Undantag från lokala trafikföreskrifter om parkering som ger tillstånd att parkera enligt inramad

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Vid ansökan behöver du ha: -läkarintyg ifyllt av legitimerad läkare bifogas ansökan -bilaga med sökandens namnteckning och foto bifogas Sökande (alltid

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll RFF 2017-12-07 Tid och plats torsdag 7 december 2017, kl. 15:00-17:00 Beslutande Övriga närvarande Solweig Gard (S), ordförande Alexander Johansson Pettersson (S) Margareta Ivarsson (C) Lillemor Larsson

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2012-12-11 23

Kommunala handikapprådet 2012-12-11 23 Kommunala handikapprådet 2012-12-11 23 Plats och tid Tullbackagården, 2012-12-11 17:30-19:00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Britta Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Birgitta Wahlund,

Läs mer

Kultur - och fritidsnämnden. Gunilla Wallengren DHR. Eva Borgede. Gunborg Sebestyen Reumatikerföreningen i Ale. Kommunhuset, Alafors

Kultur - och fritidsnämnden. Gunilla Wallengren DHR. Eva Borgede. Gunborg Sebestyen Reumatikerföreningen i Ale. Kommunhuset, Alafors 1(14) Plats och tid: Hövdingasalen Ale Torg, kl10:30-13:00 Beslutande Rose-Marie Fihn, ordf Kommunstyrelsen och tjänstgörande ersättare Tyrone Hansson Samhällsbyggnadsnämnden Isabel Korn Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Sidan 1 av 7 ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade För att kunna behandla ansökan fordras att legitimerad läkare fyllt i läkarintyget på sidan 2, nytt läkarintyg skall lämnas med 2-5 års mellanrum

Läs mer

Nina Hultqvist (TUP) Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS

Nina Hultqvist (TUP) Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid 2:2, kl 18:30 ande Ersättare Övriga deltagande Maria Gawell Skog (S), ordförande Elisabeth Nobuoka Nordin (MP), Antra Johansons-Rantins (M), Sven-Arne Lindblom

Läs mer

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 2013-01-16 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg

Läs mer

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Insändes till: Överkalix kommun Bygg- och miljönämnden ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Sida 1 (5) För att ansökan ska behandlas fordras att legitimerad läkare fyllt i läkarintyget på

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad 1(8) Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Sökande (alltid den rörelsehindrade) Namn (för- och efternamn) Personnummer Telefon dagtid Bostadsadress Postadress (postnummer och postort) Min ansökan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 5 Godkännande av ärendelista... 9 6 Föregående sammanträdesprotokoll... 10 7 Uppföljning av funktionshinderplanen... 11 8 Delgivning... 13 9 Övergångsställen... 14 10 Val av vice ordförande för

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Hamn- och gatunämnden

Sammanträdesprotokoll Hamn- och gatunämnden Hamn- och gatunämnden 2014-04-14 1-5 Plats och tid Gamlebyskolan rum B1, kl. 13.00-13.15 Beslutande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Ann-Charlotte Stenkil (M) Lennart Andrén

Läs mer

Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund (M) Eva Strömberg (FP) Anita Ekstrand SPF Botkyrka

Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund (M) Eva Strömberg (FP) Anita Ekstrand SPF Botkyrka SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, konferensrum 2:3, kl 16:00-18.00 ande Ersättare Övriga deltagande Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund

Läs mer

Lars Johansson (FP), andre vice ordförande. ersättare för Elias Tony (S) Inger Grönberg (MP), tjänstgörande ersättare för Hanan Ashak (S)

Lars Johansson (FP), andre vice ordförande. ersättare för Elias Tony (S) Inger Grönberg (MP), tjänstgörande ersättare för Hanan Ashak (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kommunhuset, Munkhättevägen 45 i Tumba, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Björn Lagerstedt (M) Ali Khalil (MP), förste vice ordförande Magdalena Jonsson

Läs mer

För att styrka din ansökan krävs ett ifyllt läkarintyg, se bilaga sidan 2. (Gäller även vid förlängning)

För att styrka din ansökan krävs ett ifyllt läkarintyg, se bilaga sidan 2. (Gäller även vid förlängning) 1/7 ANSÖKAN Plats för stämpel OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD Parkeringstillstånd kan endast sökas i den kommun där du är folkbokförd. För att styrka din ansökan krävs ett ifyllt läkarintyg,

Läs mer

PROTOKOLL Handikappråd

PROTOKOLL Handikappråd 1 (12) Paragrafer 9-16 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset, Klippan, kl. 18.00-20.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Gunilla

Läs mer

Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson

Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (10) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 23 september, kl. 13:00-16:30 Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson Margareta Pohjanen

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade 2009-04-01 1(5) Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Antaget av kommunstyrelsen 2009-03-16, 106 Vad är parkeringstillstånd? Parkeringstillstånd för rörelsehindrad är ett

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(11) Plats och tid Glunten, Strängnäs kommunhus, Nygatan 10 Klockan 13:00 16:30. Sekretessärenden behandlades mellan 13:10 14:10. Av sekretesskäl protokollförs dessa ärenden i separat B-protokoll. Beslutande

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 19 30 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Eva Borgede. Eva Carlbrand Doris Persson. Kommunhuset, Alafors. Rådet för funktionshinderfrågor

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Eva Borgede. Eva Carlbrand Doris Persson. Kommunhuset, Alafors. Rådet för funktionshinderfrågor 1(14) Plats och tid: Hövdingasalen Nödinge, kl13:00-15:00 Beslutande Rose-Marie Fihn, ordf Kommunstyrelsen och tjänstgörande ersättare Eva Eriksson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Tyrone Hansson Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade För att kunna behandla ansökan ska en legitimerad läkare fylla i läkarintyget på sidan 2 och ett välliknande foto (högst 2 år gammalt) i passfotoformat

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANSÖKAN Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Jag ansöker för första gången. Bifoga ett läkarintyg och välliknande passfoto. Se nedan och bifogad information. Jag

Läs mer

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Presentationsrunda 3 Föregående protokoll 4 Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5 Information från socialnämnden 6 Tillgänglighet 7 Ändring av

Läs mer

Föredragande borgarrådet Ulla Hamilton anför följande.

Föredragande borgarrådet Ulla Hamilton anför följande. PM 2014: RII (Dnr 001-282/2014) Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder Remiss från Näringsdepartementet

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Linda Jansson. Anders Ågerup. Inger Andersson Margareta Jonsson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Linda Jansson. Anders Ågerup. Inger Andersson Margareta Jonsson Nr xx Kommunala handikapprådet 2012-10-11 1(12) Plats och tid Tingshuset, klockan 13.00-16.00 Beslutande Daniel Jensen (KD) Robert Svensson (C) Karin Johansson (KD) Linda Jansson Anders Ågerup Gun-Lis

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade För att ansökan ska behandlas bör legitimerad läkare fyllt i läkarintyget. För parkeringstillstånd fodras ett välliknande foto och namnteckning, se bilaga

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Plats och tid Tullbackagården, 2012-06-12 kl. 17:30-19:10 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Birgitta Wahlund, SRF Gunbritt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (11)

Sammanträdesprotokoll 1 (11) Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Skive, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll (S) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Laila Andersson (PRO) Stig Nordling (PRO) Birgitta

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökningshandlingar Senast uppdaterad: 2017-07-04 Stenungsund kommun Besöksadress: Strandvägen 15 Tel: 0303-73 00 00 E-post: kommun@stenungsund.se 444 82 Stenungsund

Läs mer

ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD

ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD som är folkbokförd inom Ansöker för första gången (har inte innehaft parkeringstillstånd tidigare) Ansöker om förlängning av tidigare beviljat parkeringstillstånd

Läs mer

ANSÖKAN om Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

ANSÖKAN om Parkeringstillstånd för rörelsehindrad ANSÖKAN om Parkeringstillstånd för rörelsehindrad För att kunna behandla ansökan behövs att en legitimerad läkare fyllt i läkarintyget på sidan 2 samt att ett foto i passfotoformat samt namnteckning bifogas

Läs mer

Protokoll 1 (6) Plats och tid Söråker lokal: Folketshus den 12 dec kl Ingrid Sendelbach. Anita Boström Nordell

Protokoll 1 (6) Plats och tid Söråker lokal: Folketshus den 12 dec kl Ingrid Sendelbach. Anita Boström Nordell Kommunala Tillgänglighetsrådet Protokoll 1 (6) Plats och tid Söråker lokal: Folketshus den 12 dec. 2017 kl. 12.00 Beslutande Maritza Villanueva Contreras, ordf. Björn Hellqvist, KS Alf Söderlund SN Ingrid

Läs mer

Lars Eriksson, Fritidschef Mora kommun Två(2) skrivtolkar Rutger Brodd, sekreterare. Henning Norström

Lars Eriksson, Fritidschef Mora kommun Två(2) skrivtolkar Rutger Brodd, sekreterare. Henning Norström Mora Kommun Handikapprådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdes datum 12-03-12 sida1-14 Plats och tid Beslutande KS salen, Mora kommunhus Peter Helander, KS/ordförande Ingvar Niilimaa, KS Carina Renhall,

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-03-16 1-13

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-03-16 1-13 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 1-13 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 1. Mötets öppnande 2. Presentation av ledamöter och ersättare 3. Föregående protokoll och val av justeringsman 4.

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökningshandlingar Obs! Handläggningstiden är ca 3 veckor. Senast uppdaterad: 2016-11-10 Så här ansöker du om parkeringstillstånd för rörelsehindrad: 1. Läs Information

Läs mer

ANSÖKAN om Parkeringstillstånd för rörelsehindrad. Sökande 1 (5)

ANSÖKAN om Parkeringstillstånd för rörelsehindrad. Sökande 1 (5) 1 (5) Insändes till Gatukontoret Vimmerby kommun 598 81 Vimmerby ANSÖKAN om Parkeringstillstånd för rörelsehindrad För att ansökan skall behandlas fordras att legitimerad läkare fyllt i läkarintyget på

Läs mer

ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND VEM KAN FÅ PARKERINGSTILLSTÅND? En person som har betydande svårigheter att förflytta sig till fots till och från ett fordon inom rimligt gångavstånd

Läs mer

Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet. Protokoll 2014-01-29

Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet. Protokoll 2014-01-29 s arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet Protokoll !i. HEDEMORA Plats och tid Beslutande Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-12.00 Ledamöter Se närvarolista sidan 2 1 (16) Tjänstgörande

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad som är folkbokförd inom Håbo kommun

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad som är folkbokförd inom Håbo kommun Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad som är folkbokförd inom Håbo kommun De lämnade uppgifterna dataregistreras enligt Personuppgiftslagen (PuL) 10. Se vad detta innebär på sid.6. Insändes

Läs mer

Carl-Åke Elmersjö (MP), ordförande Annika Krispinsson (C) Monica Brode (LP) Anders Pettersson (S) Margaretha Gadde-Jennische (M)

Carl-Åke Elmersjö (MP), ordförande Annika Krispinsson (C) Monica Brode (LP) Anders Pettersson (S) Margaretha Gadde-Jennische (M) - DEMOKRATIBEREDNINGEN - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 09.00 12.00 Beslutande Carl-Åke Elmersjö (MP), ordförande Annika Krispinsson (C) Monica Brode (LP) Anders Pettersson

Läs mer

Elisabet Haglund-Nyberg (S) Bo Claesson (KD) Ronnie Andersson (V)

Elisabet Haglund-Nyberg (S) Bo Claesson (KD) Ronnie Andersson (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Brunna konferenslokaler Humlevägen 4, kl 19:00-21:10 ande Serkan Köse (S) ordförande Karin Pilsäter (FP) Bo Olsson (MP) Staffan Sundin (M) tjg ersättare Selin

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Stadsarkitektkontoret Box 205 178 23 Ekerö Tel 08-12457100 Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad som är folkbokförd inom Ekerö kommun Ansöker för första gången (har inte innehaft parkeringstillstånd

Läs mer

Rådet för funktionsnedsatta 2009-05-18 1 (14)

Rådet för funktionsnedsatta 2009-05-18 1 (14) Rådet för funktionsnedsatta 2009-05-18 1 (14) Plats och tid Bollegården, måndagen den 18 maj 2009, kl. 17.30 19.00 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Roland Andersson (c) ordförande Jan Smith (fp)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Kultur och Fritidsnämndens kontor

Kultur och Fritidsnämndens kontor 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 25 augusti, kl 16.30-18.30 (ajourn. kl 17.15-17.30) Beslutande Ledamöter Lars Jonehög, ordf, FP Mats Andersson, C Kristina Kristiansson, S Mårten Karlsson,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Valnämnden

TOMELILLA KOMMUN Valnämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 15.00-17.00 Beslutande Lena Berndin (M), ordförande Eva Gustavsson (C) Egon Hansson (SPI), 1:e vice ordförande Ulla-Christina Lindberg (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Rådet för funktionsnedsatta (9)

Rådet för funktionsnedsatta (9) Rådet för funktionsnedsatta 2009-08-31 1 (9) Plats och tid Bollegården, måndagen den 31 augusti 2009, kl. 17.30 19.30 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Dan Alfredsson (handikapp org.) tf

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökningshandlingar Obs! Handläggningstiden är ca 3 veckor. Skicka ansökan till: Stenungsunds kommun Kansliet 444 82 Stenungsund 2015-01-05 Så här ansöker du om

Läs mer

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor HUDDINGES RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor Tid Onsdag den 11 december 2013, klockan 17:30 20:30 Plats Huddinge Konferens Center,

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande 2016-09-14 1(5) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 kl. 08.30 12.00 Paragrafer 100-101 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Handikappolitiskt program, datum för träff 8

Handikappolitiskt program, datum för träff 8 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Nya ledamöter i handikapprådet 3 Tillgänglighet 4 Föregående protokoll 5 Information från socialnämnden 6 Information från Pia

Läs mer

ONSU PROTOKOLL

ONSU PROTOKOLL ONSU PROTOKOLL Lisa Hedin KALLELSE Datum 2018-10-15 1(1) kallas härmed till sammanträde tisdag den 23 oktober 2018 kl. 09.00 i Tjädernhuset, sammanträdesrum Björnen för att behandla följande ärenden: Ärenden

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Margareta Jonsson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Margareta Jonsson Nr Kommunala handikapprådet 2010-03-03 1(13) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan 13.00-16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Karin Johansson (kd) Barbro Gustavsson Evert Magnusson

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2012-09-19 1. Norrtäljesalen, Kommunhuset Onsdag 19 september 2012 kl. 13.00-15.30. enligt bifogad närvarolista

Kommunala Handikapprådet 2012-09-19 1. Norrtäljesalen, Kommunhuset Onsdag 19 september 2012 kl. 13.00-15.30. enligt bifogad närvarolista Kommunala Handikapprådet 2012-09-19 1 Plats och tid Beslutande Norrtäljesalen, Kommunhuset Onsdag 19 september 2012 kl. 13.00-15.30 enligt bifogad närvarolista Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet protokoll

Kommunala pensionärsrådet protokoll Datum: måndagen den 22 oktober 2018 Tid: 13:00-15.00 Plats: Östra Roten Justeringsdag: torsdagen den 25 oktober 2018 Paragrafer: 28-35 Utses att justera: Gunilla Ståhlberg (PRO Lilla Edet) Underskrifter:

Läs mer

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande:

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 3 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 18 mars 2013 kl. 15.00 16.15 Justerat den 20 / 3 2013 Ewa

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00-

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (13) r Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00- Beslutande Laila Furskog, ordförande Sigrid Mattsson Ove Nilsson Kerstin

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad För dig som är folkbokförd inom Lidingö stad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad För dig som är folkbokförd inom Lidingö stad Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad För dig som är folkbokförd inom Lidingö stad De uppgifter som lämnats kan komma att lämnas ut till myndigheter eller enskilda om det krävs enligt lag eller

Läs mer

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2011-06-14. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2011-06-14. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 1 (5) Tid: Kl 10.00-11.00 Plats: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Helena Öhlund, KS KS vice ordförande Lars-Åke Andersson, DHR Karl-Erik Sjöberg, SPF Jan-Ove Olsson, HRF Anita Karlsson,

Läs mer