Yrkeskompetensen kan antingen företes med hjälp av ett yrkeskompetenskort eller så görs en notering över yrkeskompetensen i körkortet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkeskompetensen kan antingen företes med hjälp av ett yrkeskompetenskort eller så görs en notering över yrkeskompetensen i körkortet."

Transkript

1 LASTBILSFÖRARES YRKESKOMPETENS Lag och förordningen om lastbilsförares yrkeskompetens trädde i kraft Denna lagstiftning som baserar sig på ett EU direktiv innehåller kraven beträffande anskaffning yrkeskompetens på basnivå och regelbunden fortbildningsutbildning. Yrkeskompetens på grundnivå krävs av förare som inte erhållit körtillstånd för lastbil före den En lastbilsförare bör erhålla fortbildningsutbildning för att bevara och komplettera sin yrkesskicklighet. Fortbildningsutbildningen omfattar alla lastbilsförare. För att bibehålla yrkeskompetensen bör fem utbildningsdagar genomgås under 5 år. Längden på varje utbildningsdag (modul) bör vara minst 7 timmar (7 x 45 min). En av de fem utbildningsdagarna bör gälla utbildning i förebyggande körsätt. Fordonsförvaltningscentralen godkänner fortbildningsutbildningens utbildningsprogram och utbildningscentren. Fordonsförvaltningscentralen upprätthåller även ett register över alla de utbildningsdagar som en förare genomgått som godkänns som fortbildningsutbildning. De utbildningscenter som blivit godkända anmäler till Fordonsförvaltningscentralen sådana utbildningsdagar som skall registreras som fortbildningsutbildning och utfärdar intyg över deltagandet i utbildningsdagen. Av den körtillståndsutbildning som krävs av de förare som utför transport av farliga ämnen godkänns en dag per kurs för fortbildningsutbildningen. Programmet och utbildningscentret bör i förväg vara godkänt. Yrkeskompetensen kan antingen företes med hjälp av ett yrkeskompetenskort eller så görs en notering över yrkeskompetensen i körkortet. Erhållit tillstånd att köra lastbil före den Förare som erhållit körrätt för lastbil före den är befriad från den grundläggande yrkeskompetensutbildningen. Fortbildningsutbildningen gäller även dem som befriats från den grundläggande utbildningen. Fortbildningsutbildning som införskaffats under perioden kan räknas med i den första fem års perioden. Sålunda kan de som är befriade från den grundläggande yrkeskompetensutbildningen efter den endast vara verksam som lastbilsförare i kommersiell trafik om de genomgått sina fem fortbildningsutbildningsdagar sålunda att de hittas i Fordonsförvaltningscentralens register. Erhållit tillstånd att köra lastbil efter den De som skaffat sig körrätt för lastbil efter den bör genomgå grundläggande yrkeskompetensutbildning före de börjar som förare vid kommersiella lastbilstrafik. Anskaffningsperioden för att genomgå de fem utbildningsdagar som ingår i den fem åriga fortbildningsutbildningsperioden börjar från det att föraren beviljats ett yrkeskompetensintyg.

2 Lag och förordning om lastbilsförares yrkeskompetens trädde i kraft Fortbildningsutbildningen börjar för de som innehar körrätt för lastbil Nya förare bör efter den vid sidan av körrätt för lastbil inneha grundläggande yrkeskompetensutbildning Fortbildningsutbildningen (5 dagar) bör vara genomförd av alla som befriats från den grundläggande yrkeskompetensutbildningen. Utbildning enligt lastbilsförares yrkeskompetensdirektiv som Finlands Transport och Logistik SKAL rf arrangerar. På följande sidor presenteras sådan svenskspråkig utbildning som godkänns som fortbildningsutbildning enligt lastbilsförares yrkeskompetensdirektiv. Via vår internet sida finns även information om den utbildning som arrangeras. Dessa utbildningsdagar är godkända av Fordonsförvaltningscentralen och SKAL sköter om att utbildningen blir noterad i yrkeskompetensregistret och utfärdar ett intyg över deltagandet i utbildningen. Vår avsikt är att kontinuerligt utveckla vårt utbildningsutbud. Vid behov skräddarsyr vi yrkeskompetensdirektivenliga företags- eller branschsektorrelaterade utbildningsdagar. Utbildning som godkänts som lastbilsförares fortbildningsutbildning som arrangeras våren 2008 Tillställning datum Plats Ort Vägsäkerhet SKAL, transportkuben, Helsingfors Vägtrafikens SKAL, transportkuben, Helsingfors sociallagstiftning och arbetsrätt Bestämmelser som SKAL, transportkuben, Helsingfors gäller godstrafik på väg ADR-kompletteringskurs SKAL, transportkuben, Helsingfors Transportbrottslighet och förebyggande av vägtransporternas risker SKAL, transportkuben, Helsingfors

3 Utbildningsmodul VÄGTRAFIKENS CENTRALA BESTÄMMELSER Målsättning Kursdeltagaren erhåller kunskap om de viktigaste gällande bestämmelserna som gäller vägtrafikens godstransporter och kan tillämpa dem i sitt arbete De viktigaste bestämmelserna som tillämpas inom vägtrafikens godstrafik och deras betydelse för förarens arbete. Det väsentligaste innehållet i det fortbildningsutbildningskrav som baserar sig på förarens yrkeskompetensdirektiv. Lastsäkring Digitalisk- och analog färdskrivare samt deras användning Överlastavgifter och böter De viktigaste bestämmelserna som gäller transport av farligt gods samt de senaste förändringar som skett i dem. Fordons mått, massa och fordonstekniska bestämmelser. Aktuella transportsektorrelaterade ärenden Övriga aktuella lagstiftningsförändringar

4 Utbildningsmodul TRANSPORTBROTTSLIGHET OCH FÖREBYGGANDET AV VÄGTRANSPORTERNAS RISKER Målsättning Kursdeltagaren blir förtrogen med säkerhetsärendenas centrala betydelse, vikten av att följa angivna instruktioner och hur brottsrisker kan förebyggas i det dagliga praktiska arbetet samt vilka åtgärder som bör vidtas i samband med risksituationer. Vägtransportbrottslighet i statistikens belysning. Åtgärder som bör vidtas före körningen och säkerhetsåtgärder i samband med lastning av gods - granskning av transportmateriel, gods och transporthandlingar - skador som noteras före transporten och förbehåll - vilken betydelse olika slags gods har med tanke på transportbrottslighet - informationssäkerhetens betydelse vid bekämpning av brottslighet - vad föraren på förhand bör ta i beaktande beträffande förverkligandet av transporten och ruttval Säkerhetsrisker som bör tas i beaktande under transporten - pauser, vilotider och säkra rastplatser - positionsbestämningssystem och övriga tekniska anordningar för att bekämpa transportbrottslighet -trafiksäkerhet och därmed anknutna brottslighetsrisker - förararens åtgärder då fordonet går sönder - förarens åtgärder i samband med stöld- eller skadefall Åtgärder i samband med att kommer till bestämmelseorten och överlåter godset till mottagaren - förändringar som gäller överlåtelseplatsen, - tiden eller mottagaren - godsets skick, eventuella skador och reklamationer Förarens rättigheter och skyldigheter i samband med förebyggandet av transportbrottslighet Övriga viktiga ärenden som hänger ihop med förebyggandet av vägtransporternas säkerhetsrisker. lastningsbestämmelserna som tillämpas inom vägtrafikens godstrafik och deras betydelse för förarens arbete. Det väsentligaste innehållet i det fortbildningsutbildningskrav som baserar sig på förarens yrkeskompetensdirektiv.

5 Utbildningsmodul VÄGTRAFIKENS SOCIALLAGSTIFTNING OCH ARBETSRÄTT SAMT DESS BETYDELSE FÖR EN FÖRARES ARBETE Målsättning Kursdeltagaren får kunskap om vägtrafikens socialbestämmelser och om lastbilstrafikens kollektivavtal (LbKA) och kan tillämpa dessa i sitt dagliga arbete. Kör- vilotids- och arbetstidsbestämmelser (förordning 561/2006, arbetstidslagen 605/1996, lastbilstrafikens kollektivavtal) - regelbunden arbetstid - övertidsarbete - tillämpning av kör- och vilotidsförordningen - körtiden - paus och vilotid - utförande av annat arbete - restid - semester - sjuktid - förkortningsledighet Arbetssäkerhetsbestämmelser (Arbetssäkerhetslagen 7381/2002) Lastbilstrafikens kollektivavtal - lokalt samarbete i arbetssäkerhetsfrågor Arbetsavtalsparternas basrättigheter och skyldigheter enligt Arbetsavtalslagen (55/2001)

6 Utbildningsmodul VÄGSÄKERHET 1-UTBILDNING Målsättning Förarna erhåller kunskap om vilka riskfaktorer som hänger ihop med arbete som utförs på väg och samtidigt förenhetliga trafikregleringsarrangemang och allmän förhållning vid vägarbeten. Vägskyddsutbildningen baserar sig även på de krav som finns i arbetarskyddslagen om arbetsgivarens och arbetsplatsens ägares skyldighet att ge arbetstagaren en orientering i dennes Kompetenskrav som gäller arbete som utförs på väg Krav som gäller arbete som utförs på väg Faror som trafiken orsakar Betydelsen av de egna åtgärderna Faror som arbetsmiljön orsakar Grundläggande ärende beträffande arbetsobjektets trafikarrangemang Dirigering av trafiken Begränsning av hastigheten Säkra arbetsmetoder Krav som gäller omsorgsfullhet och säkerhet Undantagsregler vid bruk av arbetsmaskiner Trafikregler inom slutna områden Arbetsmaskiners säkerhetsanordningar Olika parters viktigaste säkerhetsuppdrag Skyddsbeklädnad Beredskap för olyckstillbud

7 Utbildningsmodul Målsättning BESTÄMMELSER SOM GÄLLER TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN, ADR KOMPLETTERINGSKURS (Obs! Utbildningen omfattar 2 dagar varav 1 dag godkänns för yrkesförarens fortbildningsutbildning) Förarna erhåller kunskap om de viktigaste bestämmelserna som gäller vägtransport av farligt gods Hur ett fordon bör vara utmärkt vid transport av farligt gods. Besiktning av ADR-fordon och tekniska bestämmelser. Transport av farligt gods lastning Transport av farligt gods: allmänna körförbud, och förbud som gäller körning i tunnlar Transport av farligt gods: lossning av gods och övervakning Transport av farligt gods: åtgärder som skyddsplanen förutsätter. Åtgärder i samband med faro- och olyckstillbud.

Yrkeskompetens för lastbils- och bussförare

Yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Att köra buss och lastbil i sitt yrke är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. För att säkerställa att alla förare har den

Läs mer

Motivering. Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare. 1. Bakgrund. 2. Förslag till åtgärder

Motivering. Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare. 1. Bakgrund. 2. Förslag till åtgärder PROMEMORIA 2008-XX-XX Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Motivering 1. Bakgrund Europaparlamentets och rådet har antagit direktiv 2003/59/EG om grundläggande kompetens och

Läs mer

1992 rd- RP 335. ALLMÄN MOTIVERING l. Nuläget och de föreslagna ändringarna Upphävande av lagen om kör- och vilotider inom vägtrafiken

1992 rd- RP 335. ALLMÄN MOTIVERING l. Nuläget och de föreslagna ändringarna Upphävande av lagen om kör- och vilotider inom vägtrafiken 1992 rd- RP 335 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen om kör- och vilotider inom vägtrafiken och till lag om ändring av vägtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

YRKESKOMPETENS FÖR LASTBILS- OCH BUSSFÖRARE

YRKESKOMPETENS FÖR LASTBILS- OCH BUSSFÖRARE YRKESKOMPETENS FÖR LASTBILS- OCH BUSSFÖRARE Att köra buss och lastbil i sitt yrke är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. För att säkerställa att alla förare har den

Läs mer

Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik

Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik Meddelande till godstrafiktillstånd innehavare 13.6.2018 Innehall Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik 1.7.2018... 1 Obligatoriska tillstånd och anmälningar för yrkesmässig godstransport

Läs mer

Dags för fortbildning se sidan 6. Yrkesförarkompetens. för förare av buss och tung lastbil

Dags för fortbildning se sidan 6. Yrkesförarkompetens. för förare av buss och tung lastbil Dags för fortbildning se sidan 6 1 Yrkesförarkompetens för förare av buss och tung lastbil Att köra lastbil eller buss i sitt yrke är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet.

Läs mer

Fastställande av läroplaner avseende förarutbildning för körkortsklasserna C1 och C

Fastställande av läroplaner avseende förarutbildning för körkortsklasserna C1 och C Fordonsförvaltningscentralen Fabiansgatan 32 PB 120 00101 Helsingfors Telefon: 0100 7800 Fax: (09) 6185 3600 www.ake.fi Finlands Bilskoleförbund Banmästargatan 11 00520 HELSINGFORS Datum 14.5.2009 Dnr

Läs mer

RP 2/2010 rd. (EEG) nr 3821/85 och (EG) nr 2135/98 samt om upphävande av rådets förordning

RP 2/2010 rd. (EEG) nr 3821/85 och (EG) nr 2135/98 samt om upphävande av rådets förordning RP 2/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i arbetstidslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att bestämmelsen i arbetstidslagen

Läs mer

Förare som utför godstransporter på väg med tung lastbil.

Förare som utför godstransporter på väg med tung lastbil. YKB-info för lastbilsförare Lagen gäller för: Förare som utför godstransporter på väg med tung lastbil. I Sverige berörs 115 000 lastbilsförare. Från den 10 september 2009 krävs det fem dagars fortbildning

Läs mer

Lastsäkring i Finland, föreskrifter, ansvar och utbildning

Lastsäkring i Finland, föreskrifter, ansvar och utbildning Lastsäkring i Finland, föreskrifter, ansvar och utbildning Bestämmelser som gäller lastsäkring, övervakning av lastsäkring samt påföljder Vägtrafiklagen, 3 och 87 Fordonslagen 9 Förordning om använding

Läs mer

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m. 1.1.2018 Timo Repo överingenjör Innehåll Yrkeskompetens för förare, allmänt Tillstånd som krävs för utbildningsverksamheten Yrkeskompetensutbildning

Läs mer

FAQ om YKB Yrkeskompetensbevis

FAQ om YKB Yrkeskompetensbevis FAQ om YKB Yrkeskompetensbevis Vad står YKB för? Det står för Yrkeskompetensbevis. Vilken myndighet är ansvarig för Det gör Transportstyrelsen. Vad säger lagen om yrkeskompetens? Lagen innehåller bestämmelser

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 9 februari 2015 71/2015 Lag om ändring av lagen om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Utfärdad i Helsingfors den 6 februari 2015 I enlighet

Läs mer

Sveriges Bussföretag Branschgemensam modell för YKB-fortbildningen

Sveriges Bussföretag Branschgemensam modell för YKB-fortbildningen Sveriges Bussföretag Branschgemensam modell för YKB-fortbildningen Volvo Bussar AB. Alla rättigheter förbehålls. Alla som kör yrkesmässiga persontransporter ska inneha ett yrkeskompetensbevis. För att

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 24 oktober 2014 B 5749-13 KLAGANDE MR Ombud: Jur.kand. FE MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Förseelse mot förordningen

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om grundläggande kompetens och fortbildning för förare som utför gods- eller persontransporter; VVFS 2008:159 Utkom från trycket den 7 mars 2008 beslutade

Läs mer

Sunda transporter från sunda åkeriföretag. Programförklaring

Sunda transporter från sunda åkeriföretag. Programförklaring Sunda transporter från sunda åkeriföretag Programförklaring Bra val ska löna sig. Både för dem som köper och säljer transporter. M ed Fair Transport vill vi på Sveriges Åkeriföretag lyfta fram och uppmärksamma

Läs mer

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS för förare av buss och tung lastbil Att köra buss och lastbil i yrkestrafik är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Därför införs en

Läs mer

ANVISNING FÖR TEORIPROV

ANVISNING FÖR TEORIPROV 1 (6) TRAFI/217025/03.04.03.01/2018 Utfärdad: 4.6.2018 Träder i kraft: 1.7.2018 Giltighetstid: Tills vidare Anvisningen grundar sig på följande lagstiftning: Lag om Trafiksäkerhetsverket (863/2009) 2 1

Läs mer

Övergångsorganisationen

Övergångsorganisationen Övergångsorganisationen Övergångsorganisation Stab Vägtrafik lagstiftning Yrkestrafik Fordon Körkort Förvaltnings rätt Statistik ochanalys Transportstyrelsen Vägtrafikavdelning Stab Vägtrafik lagstiftning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens; SFS 2012:9 Utkom från trycket den 24 januari 2012 utfärdad den 12 januari 2012. Regeringen föreskriver

Läs mer

SUNDA TRANSPORTER FRÅN SUNDA ÅKERIFÖRETAG

SUNDA TRANSPORTER FRÅN SUNDA ÅKERIFÖRETAG SUNDA TRANSPORTER FRÅN SUNDA ÅKERIFÖRETAG PROGRAMFÖRKLARING BRA VAL SKA LÖNA SIG. BÅDE FÖR DEM SOM KÖPER OCH SÄLJER TRANSPORTER. M ed Fair Transport vill vi på Sveriges Åkeriföretag lyfta fram och uppmärksamma

Läs mer

Förare och maskiner i byggoch anläggningsbranschen

Förare och maskiner i byggoch anläggningsbranschen Förare och maskiner i byggoch anläggningsbranschen Vägledning till aktuella regler gällande mobila arbetsmaskiner. Oktober 2013 Maskinförare Utbildning För att köra följande maskiner erfordras enligt kollektivavtal

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 4 januari 2013 Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om körkort Utfärdad i Helsingfors den 28 december 2012 I enlighet med statsrådets

Läs mer

Utbildningskatalog YKB ADR TRUCK

Utbildningskatalog YKB ADR TRUCK Utbildningskatalog YKB ADR TRUCK Presentation Lindskog Åkerikonsult Lindskog Åkerikonsult startade 2006 och har sedan starten utbildat chaufförer och åkeriägare i hela Sverige. Främst har det varit utbildningar

Läs mer

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet TRANSPORTTEKNIK Ämnet transportteknik behandlar yrkesmässiga vägtransporter. Det omfattar dels yrkesförarutbildning för de fordon som används i transportverksamheter, dels säker hantering av det som transporteras.

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 12 maj 2014 369/2014 Lag om ändring av lagen om yrkeskompetens för taxiförare Utfärdad i Helsingfors den 9 maj 2014 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort;

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort; Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Camilla Sundén Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

SKAL Transportbarometern 3/2014: Transportföretagarna önskar få bort den grå ekonomin från verksamheten Lönsamheten lider av den hårda konkurransen

SKAL Transportbarometern 3/2014: Transportföretagarna önskar få bort den grå ekonomin från verksamheten Lönsamheten lider av den hårda konkurransen SKAL Transportbarometern 3/2014: Transportföretagarna önskar få bort den grå ekonomin från verksamheten Lönsamheten lider av den hårda konkurransen och den låga exporten Bättre kvalitét på förarnas fortbildningsutbildning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; beslutade den 5 januari 2017. TSFS 2017:1 Utkom från trycket den 16 januari 2017

Läs mer

Kontroll av färdskrivare

Kontroll av färdskrivare Trafikutskottets betänkande 2010/11:TU15 Kontroll av färdskrivare Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2010/11:62 Kontroll av färdskrivare samt en följdmotion om sanktionsordningen

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Lagar och Regler, YKB Fortbildning PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Lagar och Regler, YKB Fortbildning PDF ladda ner Lagar och Regler, YKB Fortbildning PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare:. Den här kursen handlar om varför yrkesföraren måste ha ett yrkeskompetensbevis. Kursen tar upp kör- och vilotidsregler,

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 11.11.2011 KOM(2011) 710 slutlig 2011/0327 (COD) C7-0400/11 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv

Läs mer

Sunda transporter från sunda åkeriföretag

Sunda transporter från sunda åkeriföretag UTSKRIVBAR VERSION AV PROGRAMFÖRKLARING Fair TRANSPORT format: Liggande A4 Sunda transporter från sunda åkeriföretag Programförklaring Bra val ska löna sig. Både för dem som köper och säljer transporter.

Läs mer

UTBILDNING UTBILDNINGSAVTAL. Rekommendationsavtal om kommunal personalutbildning samt tjänste- och arbetskollektivavtal om facklig utbildning

UTBILDNING UTBILDNINGSAVTAL. Rekommendationsavtal om kommunal personalutbildning samt tjänste- och arbetskollektivavtal om facklig utbildning 1 (6) UTBILDNING UTBILDNINGSAVTAL Rekommendationsavtal om kommunal personalutbildning samt tjänste- och arbetskollektivavtal om facklig utbildning 1 Avtalets syfte Det kommunala arbetslivet genomgår ständiga

Läs mer

RP 90/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av II avd. 3 kap. 1 i lagen om transportservice

RP 90/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av II avd. 3 kap. 1 i lagen om transportservice Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av II avd. 3 kap. 1 i lagen om transportservice PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Godstransporter, YKB Fortbildning PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Godstransporter, YKB Fortbildning PDF ladda ner Godstransporter, YKB Fortbildning PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare:. Den här kursen handlar om åkeribranschens organisation, vikten av god lastplanering och hur last påverkar fordonets

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 20 december 2016 KLAGANDE Transportstyrelsen Box 267 781 23 Borlänge MOTPART Pall Cargo i Kungsbacka AB, 556640-4421 Ombud: Thomas Morell

Läs mer

TLP 10 SAMMANFATTNING

TLP 10 SAMMANFATTNING TLP 10 SAMMANFATTNING 1. Att arbeta med truck Trucken är den maskin som orsakar flest anmälda arbetsolyckor. Varje dag händer flera olyckor där truckar är inblandade. Kunniga truckförare ökar säkerheten,

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling VVFS 1995:19 Vägverkets föreskrifter om kompetenskrav för förare som anlitas för godstransporter; Utkom från trycket den 3 april 1995 Allmänna råd markeras med indragen text

Läs mer

Det är meningen att övervakningen i transportföretagens

Det är meningen att övervakningen i transportföretagens 1994 rd - RP 355 Regeringens proposition till Riksdagen med rörslag till lag om ändring av vägtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att vägtrafiklagen skall

Läs mer

GODSTRANSPORTER. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

GODSTRANSPORTER. Ämnets syfte. Kurser i ämnet GODSTRANSPORTER Ämnet godstransporter behandlar yrkesmässig vägtransport av gods. Det behandlar dels förarutbildning på de olika fordon som används för godstransporter på väg, dels säker hantering av det

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:161) om yrkeskunnande för yrkesmässig trafik;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:161) om yrkeskunnande för yrkesmässig trafik; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:161) om yrkeskunnande för yrkesmässig trafik; beslutade den 23 november 2011. TSFS 2011:103 Utkom från trycket den 4 december 2011

Läs mer

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 TUKES-anvisning 3.10.2006 HANDLING ÖVER SÄKERHETSPRINCIPERNA 1. INLEDNING Enligt förordningen om industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier (59/1999) skall

Läs mer

Kursplaner med APL Planering av APL-veckor

Kursplaner med APL Planering av APL-veckor Kursplaner med PL Planering av PL-veckor Planeringen av det arbetsplatsförlagda lärandet kan med fördel ske i samråd med det lokala programrådet som finns för gymnasiens nationella program. Innan PL-perioden

Läs mer

Fastställande av undervisningsplanerna för förarundervisning i körkortsklasserna D1, D, D1E och DE

Fastställande av undervisningsplanerna för förarundervisning i körkortsklasserna D1, D, D1E och DE Fordonsförvaltningscentralen Datum 3.9.2008 PB 120 Dnr 7862/302/2008 00101 HELSINGFORS Ref. körkortsförordningen 19 Fordningsförvaltningscentralen Fabiansgatan 32 PB 120 Telefon: 0100 7800 Fax: (09) 6185

Läs mer

Lagstiftning om utbildning som ordnas på arbetsplatsen

Lagstiftning om utbildning som ordnas på arbetsplatsen Lagstiftning om utbildning som ordnas på arbetsplatsen Utbildning som ordnas på arbetsplatsen från planering till praktik Uleåborg 14.11.2017 Tammerfors 16.11.2017 Mari Pastila-Eklund S:t Michel 29.11.2017

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott Publicerad den 17 maj 2018 Utfärdad den 23 april 2018 Riksåklagaren

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om yrkeskunnande för yrkesmässig trafik; VVFS 2001:51 Utkom från trycket den 11 maj 2001 beslutade den 25 april 2001. Vägverket föreskriver 1 med

Läs mer

RP 41/2008 rd. som yrkeskompetensen. Lagen avses träda i kraft den 10 september 2008.

RP 41/2008 rd. som yrkeskompetensen. Lagen avses träda i kraft den 10 september 2008. RP 41/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om yrkeskompetens för lastbilsoch bussförare PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Transportlogistik 104

Transportlogistik 104 Transportlogistik 104 Uppgift 1 Skriftlig uppgift Den tävlandes namn Anvisningar totalt 20 st frågor tid 10 min endast ett alternativ är rätt ringa in det rätta alternativet ett poäng /rätt alternativ

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om yrkeskunnande för taxitrafik;

Transportstyrelsens föreskrifter om yrkeskunnande för taxitrafik; Transportstyrelsens föreskrifter om yrkeskunnande för taxitrafik; beslutade den 5 december 2012. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 kap. 1 yrkestrafikförordningen (2012:237) och 8 kap.

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund UTBILDNINGAR OCH TJÄNSTER

Sveriges Trafikskolors Riksförbund UTBILDNINGAR OCH TJÄNSTER Trafikskolan tar ansvar för ifyllda utbildningar och tjänster. Dessa blir sökbara via STR:s webbplatser. Personbil Introduktionsutbildning Utbildning för handledare och elever som ska övningsköra privat

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 3 februari 2015 65/2015 Försvarsministeriets förordning om besiktning av och tillsyn över trafikdugligheten hos militärfordon inom försvarsmakten

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om personlig tidbok. 1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om personlig tidbok. 1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Agneta Edhner Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:865) om kör- och vilotider samt färdskrivare, m.m.; SFS 2007:216 Utkom från trycket den 9 maj 2007 utfärdad den 26 april 2007. Regeringen

Läs mer

Vilotider och personlig tidbok för vissa nationella transporter

Vilotider och personlig tidbok för vissa nationella transporter Vilotider och personlig tidbok för vissa nationella transporter I broschyren behandlas de viktigaste reglerna. Ytterligare information finns i förordning (1994:1297) om vilotider vid vissa vägtransporter

Läs mer

Kvalitetspolicy. Ovanstående policy är antagen 97-11-03 och är senast reviderad 11-01-31

Kvalitetspolicy. Ovanstående policy är antagen 97-11-03 och är senast reviderad 11-01-31 Kvalitetspolicy Sundfrakts målsättning är att leverera tjänster och produkter med rätt kvalitet, till rätt pris, utförda i rätt tid och samtidigt med strävan efter ständig förbättring i hela organisationen.

Läs mer

SAMLING (SRVFS 1992:4) OM TRANSPORT AV

SAMLING (SRVFS 1992:4) OM TRANSPORT AV 1 STATENS RÄDDNINGSVERKS FÖRFATTNINGS- SAMLING (SRVFS 1992:4) OM TRANSPORT AV FARLIGT GODS Föreskriften gäller för hamntransport av farligt gods. Med hamntransport avses sådan transport av farligt gods

Läs mer

Yrkesprovsplaner Grundexamen i logistik

Yrkesprovsplaner Grundexamen i logistik splaner Grundexamen i logistik Kombinationsfordonsförare Fastställda av Yrkesteam Inveon Teknik 29.11.2012 Östra Nylands yrkesinstitut Inveon 1 Innehåll och lärdomsprov... 2 1 Sammanfattning av yrkesprov...

Läs mer

A. Utbildningsanordnarens ansökan för anordnare av och utbildningscentrum för grundläggande yrkeskompetens för lastbils- och bussförare.

A. Utbildningsanordnarens ansökan för anordnare av och utbildningscentrum för grundläggande yrkeskompetens för lastbils- och bussförare. ANVISNING FÖR BILAGAN Utbildningsanordnarna ska ange de uppgifter som nämns i punkterna A F i bilagan till detta brev: ansökningsblanketten och som bilagor till den kopior av nämnda handlingar samt de

Läs mer

Med kommun avses i detta avtal även samkommun.

Med kommun avses i detta avtal även samkommun. 1 (6) REKOMMENDATIONSAVTAL OM KOMMUNAL PERSONALUTBILDNING SAMT TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FACKLIG UTBILDNING 1 Avtalets syfte Det kommunala arbetslivet genomgår ständiga förändringar. När befolkningen

Läs mer

Fråga om hur sanktionsavgift ska bestämmas när ett fordon brukats trots att färdskrivarutrustningen inte besiktigats.

Fråga om hur sanktionsavgift ska bestämmas när ett fordon brukats trots att färdskrivarutrustningen inte besiktigats. HFD 2016 ref. 78 Fråga om hur sanktionsavgift ska bestämmas när ett fordon brukats trots att färdskrivarutrustningen inte besiktigats. 9 kap. 8 och 11, 10 kap. 3 förordningen (2004:865) om köroch vilotider

Läs mer

Hur skall det gå till på vägarna?

Hur skall det gå till på vägarna? Hur skall det gå till på vägarna? Roger Berger, utbildningsledare för tunga fordon, Murtans Trafikskola, Falkenberg. Lennart Svensson, författare av Körkortsboken samt trafikskolechef på Murtans. Inledning

Läs mer

om_trafiktillsta nd_for_lastbil_och_buss.pdf

om_trafiktillsta nd_for_lastbil_och_buss.pdf Trafiktillstånd Villkoren för att erhålla trafiktillstånd för att bedriva yrkesmässiga godstransporter på väg eller yrkesmässiga persontransporter på väg återfinns i Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER 2005 Utgiven i Helsingfors den 18 februari 2005 Nr 16 19 INNEHÅLL Nr Sidan 16 Lag om sättande i kraft av de bestämmelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om yrkesförarkompetens; SFS 2007:1157 Utkom från trycket den 7 december 2007 utfärdad den 29 november 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap. Inledande

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Godstransporter, YKB Fortbildning PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Godstransporter, YKB Fortbildning PDF ladda ner Godstransporter, YKB Fortbildning PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare:. Den här kursen handlar om åkeribranschens organisation, vikten avgod lastplanering och hur last påverkar fordonets

Läs mer

Säkerhetsrådgivaren informerar

Säkerhetsrådgivaren informerar sid: 1 Regelverk & olycksstatistik Nytt regelverk Till årsskiftet kom ett nytt uppdaterat regelverk, ADR-S 2015. Nedan punkter belyser vissa förändringar. Mer information kan ni läsa i konsekvensutredningen

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om förarexamensverksamhet

Lag. om ändring av lagen om förarexamensverksamhet Lag om ändring av lagen om förarexamensverksamhet I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om förarexamensverksamhet (535/1998) 2, 3, 3 a, 3 b, 7 b 7 h, 11, 12 och 14 16, sådana de lyder, 2 delvis

Läs mer

19, 2007. Trafiksäkerhetspolicy. Beslut 2007-019 2007-10-04. Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet.

19, 2007. Trafiksäkerhetspolicy. Beslut 2007-019 2007-10-04. Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet. Beslut 2007-019 2007-10-04 19, 2007 Trafiksäkerhetspolicy Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet. Ärendebeskrivning Denna policy skall ligga till grund för att åstadkomma

Läs mer

GODSHANTERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

GODSHANTERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet GODSHANTERING Ämnet godshantering behandlar godshantering med hjälp av truckar, maskiner och olika typer av lastbärare. Det behandlar också lastning, lossning och lastsäkring av gods samt lagar och andra

Läs mer

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg Arbetsmiljö och ansvar Anna Varg Arbetsmiljöverket 11-11-16 1 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över bl a arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter Utfärda föreskrifter med stöd

Läs mer

Dokumentets namn Dokumenttyp Sida Giltig från Utarbetad av Godkänd av Version

Dokumentets namn Dokumenttyp Sida Giltig från Utarbetad av Godkänd av Version Trafiksäkerhetspolicy Policy 1 av 5 2016-09-02 Fordons policy Samtliga medarbetare som använder fordon i tjänsten ska: Ha körkort och den behörighet och den hälsa som krävs för att på ett trafiksäkert

Läs mer

SKAL 2015 Pålitligt framme SKAL

SKAL 2015 Pålitligt framme SKAL SKAL Om oss Intressebevakning från1936 Organisationen för företagare inom transport och logistik Intressebevakning i Finland och EU Cirka 5 500 företagare 9 lokalföreningar och 3 specialorganisationer

Läs mer

Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag om arbete på och vid väg. Carl Axel Sundström, Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag om arbete på och vid väg. Carl Axel Sundström, Arbetsmiljöverket Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag om arbete på och vid väg Carl Axel Sundström, Arbetsmiljöverket Arbetsmiljölagens syfte Att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Att även i övrigt uppnå en god

Läs mer

Kör- och vilotider Regler och vägledning mars 2009

Kör- och vilotider Regler och vägledning mars 2009 Kör- och vilotider Regler och vägledning mars 2009 Denna broschyr innehåller Kortfattad information och vägledning om regler för kör- och vilotider. De fullständiga författningstexterna och den promemoria

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi PRELIMINÄR VERSION 2003/0252(COD) 5 februari 2004 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för industrifrågor,

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2011 Nr 37 Nr 37 LANDSKAPSLAG om ändring av körkortslagen för landskapet Åland Föredragen för Republikens President den 13 maj 2011 Utfärdad i Mariehamn den 23 maj 2011 I enlighet

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för transport och turism ÄNDRINGSFÖRSLAG 6-42

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för transport och turism ÄNDRINGSFÖRSLAG 6-42 EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för transport och turism 2009 2008/0195(COD) 28.1.2009 ÄNDRINGSFÖRSLAG 6-42 Förslag till yttrande Johannes Blokland (PE416.565v01-00) om förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 6 förordningen (1993:185) om arbetsförhållanden vid vissa internationella vägtransporter, 10 kap.

Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 6 förordningen (1993:185) om arbetsförhållanden vid vissa internationella vägtransporter, 10 kap. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:3) om ackreditering av kontrollorgan, kontroll och plombering av färdskrivare samt installationsskylt; TSFS 2016:118 Utkom från trycket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:865) om kör- och vilotider samt färdskrivare, m.m.; SFS 2014:1489 Utkom från trycket den 19 december 2014 utfärdad den 11 december

Läs mer

Ny kompetens genom läroavtal

Ny kompetens genom läroavtal Ny kompetens genom läroavtal Erfarenheter och behov hos EK:s medlemsföretag Finlands Näringsliv Ny kompetens genom läroavtal Erfarenheter och behovhos EK:s medlemsföretag VAD ÄR LÄROAVTALSUTBILDNING? TRE

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om personlig tidbok;

Transportstyrelsens föreskrifter om personlig tidbok; Transportstyrelsens föreskrifter om personlig tidbok; beslutade den 25 mars 2015. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6, 11 och 14 förordningen (1994:1297) om vilotider vid vissa vägtransporter

Läs mer

RP 17/2000 rd MOTIVERING

RP 17/2000 rd MOTIVERING RP 17/2000 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om vissa internationella kombinerade transporter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas

Läs mer

Inget behov av gymnasial lärlingsutbildning inom yrkesförarområdet

Inget behov av gymnasial lärlingsutbildning inom yrkesförarområdet Inget behov av gymnasial lärlingsutbildning inom yrkesförarområdet Ett mindre antal gymnasieskolor har startat försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning med målsättning att utbilda yrkesförare

Läs mer

plattan i mattan... YKB - utbildningen du behöver NU: Varför så bråttom? Vad gäller saken? Vad händer annars?

plattan i mattan... YKB - utbildningen du behöver NU: Varför så bråttom? Vad gäller saken? Vad händer annars? hög tid for ykb YKB - utbildningen du behöver NU: plattan i mattan... Senast den 10 september 2016 ska alla yrkesförare i Sverige ha utbildats och fått sina Yrkeskompetensbevis (YKB). Enligt svensk lag

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 9 februari 2015 73/2015 Lag om ändring av lagen om förarexamensverksamhet Utfärdad i Helsingfors den 6 februari 2015 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN 15.5.2012 Europeiska unionens officiella tidning C 139/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) YTTRANDEN EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN Yttrande från Europeiska datatillsynsmannen om förslaget

Läs mer

Drivmedels- och fordonspolicy med tillämpningsanvisningar

Drivmedels- och fordonspolicy med tillämpningsanvisningar Drivmedels- och fordonspolicy med tillämpningsanvisningar Denna policy gäller för Alvesta Kommun och dess hel- och majoritetsägda bolag Antagen av kommunfullmäktige 2017-12-19 134 Organisationsnr Besöksadress

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning 5076 Statsrådets förordning om ändring av förordningen om registrering av fordon Given i Helsingfors den 19 december 2002 I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från kommunikationsministeriet,

Läs mer

Provkörning på väg i samband med reparation eller service av en traktor som har färdskrivare är också undantaget reglerna.

Provkörning på väg i samband med reparation eller service av en traktor som har färdskrivare är också undantaget reglerna. Färdskrivare Traktor b (50km/h traktor) omfattas av reglerna för färdskrivare och kör-/vilotid. Undantag är om traktorn (b) används i jordbruks och skogsbruksverksamhet, inom en radie av 100 km från den

Läs mer

Beslut 24.02.2012. UKM Tillstånd att ordna utbildning för grundläggande yrkeskompetens för lastbils- och bussförare

Beslut 24.02.2012. UKM Tillstånd att ordna utbildning för grundläggande yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Beslut OKM/10/531/2012 24.02.2012 Jakelussa mainituille Hänvisning Ärende UKM Tillstånd att ordna utbildning för grundläggande yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Undervisnings- och kulturministeriet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 4 juni 2015 KLAGANDE Transportstyrelsen Skatte- och avgiftsavdelningen 701 88 Örebro MOTPARTER 1. AA 2. Bröderna Lindströms Nöjes AB, 556208-3922

Läs mer

ANSÖKAN. Datum. Utbildningsanordnarens namn Adress: Kontaktperson: Telefon: E-post:

ANSÖKAN. Datum. Utbildningsanordnarens namn Adress: Kontaktperson: Telefon: E-post: ANSÖKAN Datum UTBILDNINGSANORDNARENS ANSÖKAN OM ATT BLI ANORDNARE AV YRKESUTBILDNING OCH UTBILDNINGSCENTRUM SOM ORDNAR UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESKOMPETENS FÖR LASTBILS- OCH BUSSFÖRARE Adress: Kontaktperson:

Läs mer

Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig?

Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig? VANLIGA FRÅGOR OM SAMARBETSLAGEN Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig? Frågan gäller tillämpning av arbetsavtalslagen och hör till

Läs mer

SKOOGS ÅKERI & LOGISTIK - levererar med kvalitet

SKOOGS ÅKERI & LOGISTIK - levererar med kvalitet SKOOGS ÅKERI & LOGISTIK - levererar med kvalitet Skoogs Åkeri & Logistik AB är en stark och kvalitetsmedveten transportpartner med lång erfarenhet och bred kompetens. Vårt strategiska läge, precis vid

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Allmänna byrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Allmänna byrån PROTOKOLL Nummer 35 18.8.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Allmänna byrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Byråchef Petra Bengts

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 26 juli 2012 (OR. en) 12921/12 TRANS 256

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 26 juli 2012 (OR. en) 12921/12 TRANS 256 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 26 juli 2012 (OR. en) 12921/12 TRANS 256 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 25 juli 2012 till: Rådets generalsekretariat Komm. dok. nr: D 21370/02

Läs mer

RP 92/1999 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 64 vägtrafiklagen

RP 92/1999 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 64 vägtrafiklagen RP 92/1999 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 64 vägtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att vissa bestämmelser om körrätt

Läs mer