ÅBOLANDS UNGDOMSFÖRBUND ÅUF R.F

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅBOLANDS UNGDOMSFÖRBUND ÅUF R.F"

Transkript

1 ÅBOLANDS UNGDOMSFÖRBUND ÅUF R.F Verksamhetsplan för år 2013 Inledning Åbolands Ungdomsförbund är en partipolitiskt obunden ungdomsorganisation som består av 32 medlemsföreningar och ca personmedlemmar. Föreningarna finns representerade i förbundets styrelse. Förbundets främsta uppgift är att fungera som serviceorgan för medlemsföreningarna. Åbolands Ungdomsförbund utvecklar barn- och ungdomsverksamheten och förbättrar den vardagliga situationen för medlemsföreningarna. Målsättningen med förbundets verksamhet är att via olika satsningar erbjuda föreningarna samarbete och därigenom erbjuda barn och ungdomar i Åboland en innovativ och kvalitativ fritidssysselsättning. 1. Kansli och personal Åbolands Ungdomsförbunds kansli verkar i Gamla kommunalstugan i Pargas, Fredrikaplan 1. Förbundet hyr utrymmen av Pargas stad. ÅUF:s anställda personal består av en verksamhetsledare och en verksamhetsassistent. Dessutom har förbundet en programansvarig och en dramainstruktör anställda inom Åbolands Teaterskola. Verksamhetsledaren leder verksamheten och utvecklar verksamheten tillsammans med förbundets styrelse. Denne ansvarar dessutom för kontakten med samarbetspartners och medlemsföreningar. Övriga ansvarsområden är kansliet, personalen och kontakter till styrelsen. Verksamhetsassistenten fungerar som förbundets kassör och sköter löpande kansligöromål. Dessutom deltar verksamhetsassistenten i förbundets barn- och ungdomsverksamhet, utbildningsverksamhet och amatörteaterverksamhet. Programansvarige i Åbolands Teaterskola ansvarar för teaterundervisningens uppbyggnad, information, utveckling och redovisning. Programansvarige fungerar även som dramainstruktör och deltar i förverkligandet av undervisningen. Huvudämnesläraren i Åbolands Teaterskola fungerar som dramainstruktör i teaterundervisningen och ansvarar huvudsakligen för undervisningens innehåll. Därutöver anställs projektpersonal och timlärare utgående från behov. Förbundet ser det som viktigt att hålla en hög kompetens hos personalen och uppmuntrar därför till deltagande i kurser och studiebesök. Det är även viktigt att förbundet är representerat i olika nätverk eftersom samarbete är viktigt i olika projekt.

2 Information ÅUF:s medlemsinformation sker via medlemsbrev och mailutskick samt via UF-tidningen som Finlands Svenska Ungdomsförbund (FSU) r.f. ger ut och som utkommer fyra gånger/år. Kansliet strävar till att informationen även finns på förbundets hemsidor, samt förbundets Facebook sida. 2. Förbundsledningen Styrelse och utskott Förbundsstyrelsen består av ordförande och sex ordinarie medlemmar samt tre suppleanter. För att stöda förbundets arbete tillsätts utskott enligt behov. Vår- och höstmöte Under året hålls två ordinarie förbundsmöten. Ett redovisningsmöte i mars-april och ett val- och planeringsmöte i oktober-november. 3. Verksamhet Förbundets verksamhet är projektbetonad inom följande områden: barn- och ungdomsverksamhet, utbildning, amatörteater och internationell verksamhet. Dessutom fungerar Åbolands Ungdomsförbund via Åbolands Teaterskola som utbildningsanordnare för grundläggande konstundervisning i teaterkonst i Pargas. Åbolands Ungdomsförbund fungerar även som huvudarrangör för kulturevenemanget Åboländsk Afton. ÅUF fungerar under år 2013 som huvudman för projektet Grundläggande konstundervisning i teaterkonst i Svenskfinland. Projektets huvudsyfte är att kartlägga situationen i Svenskfinland och utveckla en fördjupad läroplan. 3.1 Barn- och ungdomsverksamhet Målet med förbundets barn- och ungdomsverksamhet är att genom olika satsningar och projekt stöda och stimulera föreningarnas verksamhet. Samtidigt vill förbundet fungera som en direkt stödorganisation där det finns behov av verksamhet för barn och ungdomar. Viktiga delar av förbundets barn- och ungdomsverksamhet är även FSU:s barnteaterfestival (Läs mera under Amatörteaterverksamhet) och Åbolands Teaterskola (Läs mera under Åboland Teaterskola). Under 2013 satsar förbundet på: Sommarskojläger Åbolands Ungdomsförbund fortsätter att i samarbete med Pargas stad ordna sommarläger för barn i lågstadieåldern. Förra året var temat för de turnerande lägren lajv. Tidigare år har dessa läger varit dagsläger men sommaren 2013 kommer lägren att ordnas med övernattning från fredag-söndag.

3 Med detta vill man få mera tid för samvaro och andra aktiviteter utöver de olika verkstäderna som barnen deltar i. Att övernatta skapar också en annorlunda gemenskap. Talang Åboland Under år 2013 kommer Talang Åboland att hålla ett mellanår för att utveckla konceptet. Talang Åboland har under tidigare år ordnas så att finalen hållits på kulturevenemanget Åboländsk Afton. Under år 2013 kommer förbundet att utveckla konceptet så att Talang Åboland finalen blir ett eget evenemang där barn och ungdomar kan ta del också som publik. Åbolands Ungdomsförbund fortsätter att ordna talangtävlingen Talang Åboland med det förnyade konceptet hösten Tävlingen ger barn och ungdomar möjligheten att under trygga förutsättningar pröva på att uppträda och utveckla sitt kunnande inom olika konstformer. ÅUF vill utveckla talangtävlingen genom att ordna olika kurser (t.ex. jonglering) för att stöda utvecklingen hos dem som vill tävla med mera udda talanger. Tjejkvällar ÅUF planerar att hösten 2013 starta upp en kontinuerlig verksamhet med tjejkvällar i Pargas. Kvällarnas syfte är att unga flickor skall kunna samlas för att diskutera och göra saker tillsammans under ledning av vuxna. Tanken är att man kan ställa frågor och diskutera problem under trygga förutsättningar. Gruppen ger en gemenskap och ett ställe där man kan ventilera tankar. Gruppen samlas en gång i veckan under två timmar. Kvällarna har olika teman som lyfts fram t.ex. genom att se en film och sedan diskutera temat utgående från filmens problematik. Som ledare för kvällarna fungerar ÅUF:s egen personal som under våren kommer att gå på skolningar. I viss mån används DISA-metoden. Höstturné Under år 2013 kommer ingen höstturné att ordnas eftersom tidpunkten för turnén kommer att ändra till vårvintern. Åbolands Ungdomsförbund fortsätter således verksamheten genom att erbjuda sina medlemsföreningar en vårturné där temat varierar från år till år. Förra året ordandes en Filmturné som var väldigt omtyckt. ÅUF skräddarsyr ett paket som cirkulerar till de intresserade medlemsföreningarna i regionen. Evenemanget är menat för barn i lågstadieåldern. LAN-party ÅUF fortsätter med att stöda Pargas Gaming Community då de ordnar LAN i Åboland. 3.2 Utbildning och stöd Förbundets utbildningsverksamhet består av såväl kortare kurser som större utbildningsblock. Målet med förbundets utbildningsverksamhet är att erbjuda kurser och utbildning som stöd för utvecklande av verksamheten i medlemsföreningarna. Förbundets utbildningsverksamhet arrangeras i samarbete med Svenska studiecentralen, organisationer, kommuner, skolor och nämnder. ÅUF:s Verksamhetsbidrag Åbolands Ungdomsförbund stöder sina medlemsföreningar genom att från hösten 2012 dela ut ett verksamhetsbidrag istället för produktionsbidraget som tidigare delades ut för teaterverksamhet.

4 Verksamhetsbidraget är menat för all sorts verksamhet som föreningarna bedriver under året. Med bidraget kan t.ex. finansieras marknadsföring för evenemang eller anställning av ledare för någon form av verksamhet som bedrivs i föreningens regi. Ansökningsperioderna är i september och februari. Ordningsvaktkurser Ordningsvaktkurserna kommer i fortsättningen att ordnas i samarbete med Axxell. Samarbetet går ut på att Axxell ordnar själva kursen och ÅUF marknadsför kursen åt sina medlemsföreningar. Ordningsvaktskurser kommer att ordnas både i Pargas och på Kimitoön. Kulturhuset-IT3 Under verksamhetsåret 2013 kommer ÅUF att fortsätta sitt samarbete med kulturhuset och IT3. Hela förbundets rapportering kommer i fortsättningen att skötas elektroniskt via rapportblankettssystemet. Kulturhuset fortsätter i samarbete med landskapsförbunden utvecklandet av systemet. FSU har startat IT3 projektet som har som uppgift att utveckla och stöda ITverksamheten i Svenskfinland. Alla medlemsföreningar kan få egna hemsidor och e-postadresser via ÅUF. Detta ger förbundets medlemsföreningar stor möjlighet att marknadsföra sina evenemang och underlättar deras rapportering. Samtidigt ställer detta höga krav på förbundet att utbilda sina medlemsföreningar. ÅUF kommer därför att i samarbete med IT3 ordna kurser som riktar sig till medlemsföreningarna och främst de personer som har hand om hemsidorna. 3.3 Amatörteaterverksamhet Målet med förbundets teaterverksamhet är att jämbördigt stöda medlemsföreningarnas teatergrupper med service. ÅUF erbjuder dessutom informationsspridning om både nationella och internationella teaterevenemang, rådgivning samt tillgång till FSU:s pjäsbibliotek. Barnteaterfestivalen-Teaterkalaset FSU:s barnteaterfestival, Teaterkalaset, ordnas i år på Åland. Teater- och kulturutskottet som består av en medlem från varje landskapsförbund samt teateransvarige från FSU planerar och förverkligar evenemanget. Teaterfestivalen ger alla teaterintresserade barn i Svenskfinland en möjlighet att träffas och delta i olika verkstäder och uppträda för varandra. Teatersamling FSU ordnar varje höst en teatersamling för teatergrupper och teaterintresserade personer. Tid och plats för årets teatersamling är ännu öppen. ÅUF är med och planerar evenemanget tillsammans med FSU och de övriga landskapsförbunden. 3.4 Åbolands Teaterskola Åbolands Ungdomsförbund fungerar som utbildningsanordnare för den grundläggande konstundervisningen i teaterkonst i Pargas. Åbolands Teaterskola är en teaterskola för barn och ungdomar i åldern 7-18 år. Förbundets och Teaterskolans målsättning är att utvidga verksamheten

5 till Åbo inom år Förbundet har planer på att söka om utbildningsrätt för den grundläggande konstundervisningen i teaterkonst och därmed kunna börja få statsbidrag för verksamheten. I undervisningen bekantar sig eleverna med grunderna i teaterkonst. Studier i teaterkonst är aktivitetsinriktad och man lär sig genom att göra själv. Övning av interaktion mellan elever betonas liksom att medverka i grupp enligt teaterns normer. Med hjälp av teater- och rollspel förstärks elevens uttrycks- och iakttagelseförmåga. När en pjäs övas lär eleverna sig många olika områden, såsom rollarbete, texttolkning, kroppsuttryck, scenografi, kostymering och mycket annat. Studierna omfattar 500 undervisningstimmar och kan genomföras på sex år. Studierna består av grundstudier (3år) och verkstadsstudier (3år). Dessutom genomför eleverna en scenframställning/år. I undervisningen beaktas även studier från andra konstämnen. Även valbara kurser finns med i läroplanen. Teaterskolan har även förberedande studier för barn i åldern 7-10 år. Då bekantar sig eleverna i konstformen med hjälp av lek och spel. Åbolands Teaterskola förverkligas av Åbolands Ungdomsförbund ÅUF r.f., i ett samarbete med Pargas stad, Väståbolands Medborgarinstitut och Finlands Svenska Ungdomsförbund r.f. Teaterskolans huvudfinansiär är Svenska Kulturfonden. 3.5 Grundläggande konstundervisning i teaterkonst i Svenskfinland Projektets målsättning är att utveckla och förstärka verksamheten inom grundläggande konstundervisning i teaterkonst i Svenskfinland. Projektet analyserar och utvärderar teaterundervisningen i de olika landskapen. Projektet arbetar fram nya modeller och lösningar som stöder organisationerna och ökar deras möjligheter att söka utbildningsrätt och börja få statsandelar för verksamheten. Projektledaren gör en kartläggning om var grundläggande konstundervisning i teaterkonst på svenska ordnas. Verksamheten inom de olika organisationerna analyseras och utvärderas. Projektledaren undersöker hur verksamheten är uppbyggd, hur läroplanen och undervisningen ser ut, var undervisningen genomförs, vilka finansieringsmodeller som används och hur personalen inom verksamheten arbetar och vilken utbildning/behörighet personalen har. Projektledaren besöker även de finska läroanstalterna som redan får statsandelar för grundläggande konstundervisning i teaterkonst. Projektledaren analyserar verksamheten hos dessa organisationer och går igenom deras läroplan och studiernas uppbyggnad. Projektledaren arbetar fram en fördjupad lärokurs för den grundläggande konstundervisningen i teaterkonst på svenska. Projektledaren handleder och hjälper organisationerna vid behov att ta i bruk och övergå till den fördjupade lärokursen. Projektet undersöker vilka behörighetskrav som Undervisningsministeriet och Utbildningsstyrelsen har gällande lärar-/rektorsarbete inom den grundläggande konstundervisningen. Projektet undersöker även möjligheterna för fortbildning och tar reda på när och var motsvarande studier ordnas. Projektledaren kommer dessutom att vara i kontakt och samarbeta med

6 Undervisningsministeriet och Utbildningsstyrelsen gällande frågor om utbildningsrätt och statsandelar för verksamheten. 3.6 Åboländsk Afton Förbundet återuppväckte evenemanget 2010 som då ordnades i Pargas. År 2011 ordnades Åboländsk Afton i Kimito med ett föryngrat koncept, som förbundet fortsätter att utveckla för att locka en yngre publik. Åbolands Ungdomsförbund har som målsättning att fortsätta ordna evenemanget årligen så att evenemanget cirkulerar från ort till ort i föreningshusen i regionen. Förbundet vill ordna ett förenings-/ kulturevenemang som samlar det bästa i kulturväg som ungdoms- och föreningsfältet har att erbjuda. Målet är att genomföra ett kulturevenemang som samlar och förenar föreningsaktiva och kulturintresserade personer i Åboland. Evenemanget vill lyfta fram åboländska traditioner och presentera lokala förmågor inom kultursektorn i regionen. År 2013 kommer Åboländsk Afton att ordnas i Dragsfjärd, Furulund. Evenemanget ordnas i samarbete med Pargas stad, Kimitoöns kommun samt förbundets medlemsföreningar. 3.7 Internationell verksamhet Målsättningen med ÅUF:s internationella verksamhet är att skapa förutsättningar för föreningarna och deras medlemmar att träffas och utveckla kontakter med ungdomar i övriga länder. Aktiva inom regionen har möjlighet att via förbundet och FSU delta i olika internationella evenemang. FSU representerar som takorganisation förbundet i internationella sammanhang. 4 Ekonomi Stabil och god ekonomi är en förutsättning för att verksamheten inom förbundet skall vara framgångsrik. Förbundets basverksamhet finansieras med statsunderstöd för ungdomsarbete vilka erhålls via Finlands Svenska Ungdomsförbund r.f. Dessutom finansieras förbundet genom offentliga, privata och europeiska bidrag. Stödet från fonder och stiftelser är avgörande för förbundets verksamhet. 5 Finlands Svenska Ungdomsförbund Åbolands Ungdomsförbund är medlem i centralorganisationen Finlands Svenska Ungdomsförbund (FSU) r.f. Förbundet strävar till aktivt samarbete med FSU samt de övriga landskapsförbunden i Österbotten (Svenska Österbottens Ungdomsförbund), Nyland (Nylands Ungdomsförbund) och Åland (Ålands Ungdomsförbund). Under 2012 vill ÅUF fortsättningsvis stöda en positiv utveckling av FSU:s verksamhet och organisation. ÅUF samarbetar och deltar aktivt i gränsöverskridande projekt som FSU administrerar och medverkar aktivt i de utbildningstillfällen som FSU arrangerar för landskapsförbundens tjänstemän och förtroendevalda.

7 I Pargas den Sofie Grahn, ordförande Tove Lipponen, verksamhetsledare

ÅBOLANDS UNGDOMSFÖRBUND ÅUF R.F

ÅBOLANDS UNGDOMSFÖRBUND ÅUF R.F ÅBOLANDS UNGDOMSFÖRBUND ÅUF R.F Verksamhetsplan för år 2014 Inledning Åbolands Ungdomsförbund är en partipolitiskt obunden ungdomsorganisation som består av 33 medlemsföreningar och ca 12 000 personmedlemmar.

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Åbolands Ungdomsförbund ÅUF rf Verksamhetsplan 2018 Kortfattad beskrivning av förbundets planerade verksamhet Tf verksamhetsledare Nicole Mattsson 5.9 Förbundsstyrelsen 19.9 Föreningsmötet 11.11 ÅBOLANDS

Läs mer

Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU) r.f. Styrelsens förslag 28.09.2010 Höstmötets beslut

Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU) r.f. Styrelsens förslag 28.09.2010 Höstmötets beslut Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU) r.f. Styrelsens förslag 28.09.2010 Höstmötets beslut Verksamhetsplan och budget 2011 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 2. SÖU:S MEDLEMSSERVICE...3 3. KONTAKTSKAPANDE

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2011

Verksamhetsplan och budget 2011 Verksamhetsplan och budget 2011 Nylands Svenska Ungdomsförbund r.f. I N N E H Å L L: 1. Ungdomsföreningsrörelsen 2. Information 3. Teater 4. Utveckling och projekt 5. Administration 1 1. Ungdomsföreningsrörelsen

Läs mer

Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU rf

Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU rf Välkommen till ungdomsföreningsrörelsen! Ungdomsföreningsrörelsen erbjuder politiskt obunden kultur- och ungdomsverksamhet. Det finns 270 svenskspråkiga ungdomsföreningar (uf) i Finland med totalt 50 000

Läs mer

ÅBOLANDS. BRANDKÅRSFÖRBUND r.f. Verksamhetsplan

ÅBOLANDS. BRANDKÅRSFÖRBUND r.f. Verksamhetsplan ÅBOLANDS BRANDKÅRSFÖRBUND r.f. Verksamhetsplan 2014 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Innehåll Allmänt Målsättning för år 2014 Vision 2020 Sid 3 Sid 4-8 Sid 9 Bilaga 5 3 Allmänt: Åbolands Brandkårsförbund r.f. (ÅbBF)

Läs mer

Scenkonst, inriktningsalternativ Teaterkonst

Scenkonst, inriktningsalternativ Teaterkonst Grundläggande konstundervisning i Norra svenska Österbotten Pedersöre medborgarinstitut Läroplanen för den grundläggande konstundervisningen, allmän lärokurs Scenkonst, inriktningsalternativ Teaterkonst

Läs mer

LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNINGEN, ALLMÄN LÄROKURS SCENKONST, INRIKTNINGSALTERNATIV TEATERKONST

LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNINGEN, ALLMÄN LÄROKURS SCENKONST, INRIKTNINGSALTERNATIV TEATERKONST GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNING I VÄSTÅBOLAND Åbolands Ungdomsförbund ÅUF r.f. Väståbolands stad Väståbolands medborgarinstitut Saariston kanslaisopisto Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU r.f. LÄROPLANEN

Läs mer

så att de kan idka och utveckla orienteringssporten i Svenskfinland. Förbundet anser det viktigt att idrotten

så att de kan idka och utveckla orienteringssporten i Svenskfinland. Förbundet anser det viktigt att idrotten VERKSAMHETSPLAN 2019 (FSO) är en koordinerande intresse- och serviceorgan. Förbundets målsättning är att upprätthålla de bästa möjliga verksamhetsförutsättningarna för sina medlemsföreningar, så att de

Läs mer

Svenska Österbottens Ungdomsförbund. Verksamhetsplan 2018

Svenska Österbottens Ungdomsförbund. Verksamhetsplan 2018 Svenska Österbottens Ungdomsförbund Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsledarens förslag 25.8.2017 Förbundsstyrelsens beslut 14.9.2017 Höstmötets beslut 28.10.2017 Ungdomar Som ett ungdomsförbund är det naturligt

Läs mer

Årsbok 2011 FINLANDS SVENSKA UNGDOMSFÖRBUND FSU R.F. Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU ÅRSBOK 2011 3

Årsbok 2011 FINLANDS SVENSKA UNGDOMSFÖRBUND FSU R.F. Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU ÅRSBOK 2011 3 Årsbok 2011 FINLANDS SVENSKA UNGDOMSFÖRBUND FSU R.F. Finlands Svenska Ungdomsförbund. FSU ÅRSBOK 2011 3 Innehåll Förord...5 Finlands Svenska Ungdomsförbund...6 Svenska Österbottens Ungdomsförbund...12

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för 2014

VERKSAMHETSPLAN för 2014 Byggnadsvårdsförening i Åboland rf Turunmaan korjausrakentamisyhdistys ry. VERKSAMHETSPLAN för 2014 1. RESUMÉ Föreningen verkar för att värna om byggnadsarvet och -traditionen i Åboland med närområden

Läs mer

VISION, MISSION OCH STRATEGI 2019 FINLANDS SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUND R.F.

VISION, MISSION OCH STRATEGI 2019 FINLANDS SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUND R.F. VISION, MISSION OCH STRATEGI 2019 FINLANDS SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUND R.F. VISION Orientering i Svenskfinland på alla nivåer 2 MISSION Erbjuda möjligheten att idka orienteringssporten genom hela livet

Läs mer

Pargas Gaming Community rf

Pargas Gaming Community rf Pargas Gaming Community rf STADGAR 1 (7) Stadgar för Pargas Gaming Community rf Antagna genom enhälligt föreningsbeslut den 1.2.2014. Fastställda av Patent- och registerstyrelsen den. 1 Namn, hemort, språk

Läs mer

Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM

Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM 1. REGIONINSTRUKTÖREN STÖDER KÅRLEDNINGEN 1.1. Regioninstruktörens uppdrag 1.2. Personlig kontakt 1.3. Regioninstruktörerna fungerar parvis 1.4. Regioninstruktörens uppgift

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 INLEDNING 3 2 SÖU:S MEDLEMSSERVICE 4 3 KONTAKTSKAPANDE VERKSAMHET OCH FÄLTVERKSAMHET 5 3.1 Fältverksamheten 5 3.2 Fältledare 5 3.3 Föreningsinformationen 5 3.4 Marknadsföring av

Läs mer

LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNINGEN, ALLMÄN LÄROKURS INRIKTNINGSALTERNATIV TEATERKONST

LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNINGEN, ALLMÄN LÄROKURS INRIKTNINGSALTERNATIV TEATERKONST GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNING I BORGÅ STAD Borgåbygdens Ungdomsförbund BUF r.f. Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU r.f. Borgå stad LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNINGEN, ALLMÄN LÄROKURS

Läs mer

Läroplan för grundundervisning i bildkonst

Läroplan för grundundervisning i bildkonst Läroplan för grundundervisning i bildkonst Grundläggande konstundervisning i Korsholm grundar sig på lagen om grundläggande konstundervisning (633/1998) och förordningen om grundläggande konstundervisning

Läs mer

Svenska Österbottens Ungdomsförbund. Årsberättelse På bilden: Wassor UF som blev årets förening inom SÖU i samband med Johannesgalan 2017.

Svenska Österbottens Ungdomsförbund. Årsberättelse På bilden: Wassor UF som blev årets förening inom SÖU i samband med Johannesgalan 2017. Svenska Österbottens Ungdomsförbund Årsberättelse 2017 På bilden: Wassor UF som blev årets förening inom SÖU i samband med Johannesgalan 2017. Verksamhetsledarens förslag 12.2.2018 Förbundsstyrelsens beslut

Läs mer

Stöd och säkerhet BLI INTE ALLENA

Stöd och säkerhet BLI INTE ALLENA Stöd och säkerhet BLI INTE ALLENA 1. REGIONINSTRUKTÖREN STÖDER KÅRLEDNINGEN Kårchefens närmaste stöd är regioninstruktören. Ibland uppstår det situationer då det känns som om de egna kårkollegerna är lite

Läs mer

Finlands Scouters landsomfattande svenskspråkiga verksamhet 2015

Finlands Scouters landsomfattande svenskspråkiga verksamhet 2015 Finlands Scouters landsomfattande svenskspråkiga verksamhet 2015 BILAGA TILL FiSSc:S VB2015 Finlands Scouters landsomfattande svenska verksamhet grundar sig på samarbetsavtalet mellan Finlands Svenska

Läs mer

Utvärdering av projektet Produforum Åboland Maj 2014

Utvärdering av projektet Produforum Åboland Maj 2014 Utvärdering av projektet Produforum Åboland Maj 2014 Som bas för utvärderingen är enkäter och intervjuer som har gjorts med deltagare i projektet: -Hösten 2011 en enkät om behov, 23 respondenter -Vintern

Läs mer

ÅBOLANDS BRANDKÅRSFÖRBUND r.f. Projektplan

ÅBOLANDS BRANDKÅRSFÖRBUND r.f. Projektplan ÅBOLANDS BRANDKÅRSFÖRBUND r.f. Projektplan för ÅbBF 2017-2019 Innehåll Bakgrund och behov... 2 Nuläge inom Åbolands brandkårsförbund rf.... 3 Utmaningar... 3 Syftet med projektet... 3 Målgrupp och förmånstagare...

Läs mer

Nylands Svenska Ungdomsförbund r.f. Verksamhetsplan 2012

Nylands Svenska Ungdomsförbund r.f. Verksamhetsplan 2012 Verksamhetsplan 2012 Innehåll 1. Organisation 2. Administration 3. Centralkansliet 4. Information 5. Medlemsservice 6. Teater 7. Projektverksamhet 8. Evenemang 9. Barnverksamhet 10. Fastigheten 11. Uppvaktningar

Läs mer

KUSTENS MAT Ett regionalt samarbetsprojekt mellan regionerna Österbotten, Åboland ( ), Åland och Nyland

KUSTENS MAT Ett regionalt samarbetsprojekt mellan regionerna Österbotten, Åboland ( ), Åland och Nyland KUSTENS MAT 2016-2019 Ett regionalt samarbetsprojekt mellan regionerna Österbotten, Åboland (2016-2017), Åland och Nyland HANTVERKSMÄSSIG LIVSMEDELSFÖRÄDLING FINSKA MÄSTERSKAPEN I MATHANTVERK Ann-Louise

Läs mer

Motionär: Förbundsstyrelsen

Motionär: Förbundsstyrelsen Motionär: Förbundsstyrelsen Verksamhetsplanens syfte är att formulera vad Ung Media ska göra under kommande verksamhetsår och på så sätt definiera förbundsstyrelsens uppdrag så att de jobbar mot mål som

Läs mer

SPF:s IT enkät hösten 2010

SPF:s IT enkät hösten 2010 SPF:s IT enkät hösten 2010 Denna enkät strävar till att kartlägga kunskaperna, intresset och behovet av IT-skolning och resurser inom Svenska pensionärsförbundets (http://www.spfpension.fi) medlemmar och

Läs mer

Åbolands Ungdomsförbund ÅUF rf. Årsberättelse Redogörelse för förbundets verksamhet

Åbolands Ungdomsförbund ÅUF rf. Årsberättelse Redogörelse för förbundets verksamhet Åbolands Ungdomsförbund ÅUF rf Årsberättelse 2017 Redogörelse för förbundets verksamhet Tf verksamhetsledare Nicole Mattsson 12.3.2018 Förbundsstyrelsen 14.3.2018 Förbundsmötet 21.4.2018 1 INNEHÅLL 1.

Läs mer

Svenska pensionärsförbundets motionskampanj är i full gång!

Svenska pensionärsförbundets motionskampanj är i full gång! FÖRBUNDSNYTT April 2017 Skrivartävlingen - Finland 100 år Temat för årets skrivartävling är Finlands självständighet och vad den har betytt i ditt eget liv. Rubriken för årets bidrag formulerar du själv,

Läs mer

STADGAR FÖR SUOMEN RAUHANLIITTO - FINLANDS FREDSFÖRBUND RY. STADGARNA HAR GODKÄNTS AV PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN DEN 22 AUGUSTI 2011.

STADGAR FÖR SUOMEN RAUHANLIITTO - FINLANDS FREDSFÖRBUND RY. STADGARNA HAR GODKÄNTS AV PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN DEN 22 AUGUSTI 2011. STADGAR FÖR SUOMEN RAUHANLIITTO - FINLANDS FREDSFÖRBUND RY. STADGARNA HAR GODKÄNTS AV PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN DEN 22 AUGUSTI 2011. DEN SVENSKA TEXTEN ÄR EN ÖVERSÄTTNING. Suomen Rauhanliitto - Finlands

Läs mer

Åbolands Ungdomsförbund ÅUF rf. Årsberättelse Redogörelse för förbundets verksamhet

Åbolands Ungdomsförbund ÅUF rf. Årsberättelse Redogörelse för förbundets verksamhet Åbolands Ungdomsförbund ÅUF rf Årsberättelse 2017 Redogörelse för förbundets verksamhet Tf verksamhetsledare Nicole Mattsson 12.3.2018 Förbundsstyrelsen 14.3.2018 Förbundsmötet 21.4.2018 1 INNEHÅLL 1.

Läs mer

Läroplan för den grundläggande konstundervisningen i Teaterkonst

Läroplan för den grundläggande konstundervisningen i Teaterkonst Läroplan för den grundläggande konstundervisningen i Teaterkonst Grundläggande konstundervisning i Korsholm grundar sig på lagen om grundläggande konstundervisning (633/1998) och förordningen om grundläggande

Läs mer

Verksamhetsplan & budget 2015

Verksamhetsplan & budget 2015 Verksamhetsplan & budget 2015 Verksamhetsledarens förslag Styrelsens beslut, 13.10.2014 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING SÖU:s tre huvuduppgifter 1 MEDLEMSSERVICE 1.1 Aktivitet i samarbete med medlemsföreningarna

Läs mer

INFOBLAD NOVEMBER 2008

INFOBLAD NOVEMBER 2008 Femte Ungdomsringen r.f. 1 Handelsesplanaden 10 D 65100 Vasa Tel. 050 433 3262 femte@sou.fi www.femteringen.fi INFOBLAD NOVEMBER 2008 Allmänt Pidro VM Uthyres: golvbonare Hemsidor Johannesgalan pris Vaude

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET FÖR 2015

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET FÖR 2015 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET FÖR 2015 KREATIVITET KUNNANDE FÖRETAGANDE - KULTUR INNEHÅLL: 1. Inledning 2. Åtgärder 3. Övrigt 4. Budget 1. INLEDNING Ålands Slöjd och Konsthantverk r.f. grundades 1928. Föreningen

Läs mer

Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM)

Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM) Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM) Innehåll 1. Bakgrund och behov 2. Målsättningar och målgrupp 3. Samarbetsorganisationer och samarbetsparter 4. Projektets resultat

Läs mer

Vasa övningsskola. Inspiration för det lokala läroplansarbetet

Vasa övningsskola. Inspiration för det lokala läroplansarbetet Vasa övningsskola Inspiration för det lokala läroplansarbetet Inspiration för den lokala läroplansprocessen VAD ÄR LPstöd 2016 ger inspiration för den lokala läroplansprocessen. är en utbildningshelhet

Läs mer

SVENSKA CASTINGFÖRBUNDET HANDLINGSPLAN

SVENSKA CASTINGFÖRBUNDET HANDLINGSPLAN HANDLINGSPLAN 2011 INLEDNING Vid 2010 års förbundsmöte fick styrelsen i uppdrag att se över castingsportens organisation och arbeta för en förändring. Med anledning av det då stundande världsmästerskapet

Läs mer

Verksamhetsplan 2010

Verksamhetsplan 2010 BAKGRUND Föreningen Åbo Kringlan r.f. har sedan 2002 verkat i Åbo som ett resurscentrum med syfte att skapa bättre förutsättningar för svenskspråkiga personer i behov av socialt, fysiskt och psykiskt stöd.

Läs mer

Utbildning FÖR DEN PERSONLIGA UTVECKLINGEN

Utbildning FÖR DEN PERSONLIGA UTVECKLINGEN Utbildning FÖR DEN PERSONLIGA UTVECKLINGEN 1. UTBILDNINGSSYTEMET 1.1. Målsättning 1.2. Begrepp som används i utbildningssystemet 1.3. Utbildningens arbetsfördelning 1.4. Utbildningshelheterna 1.5. Modulkartan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 Steg för Steg rf Steg för Steg rf ADRESS: Nordenskiöldsgatan 18 A 00250 HELSINGFORS TELEFON: (09) 43 42 36 18 E-POST: WEBBPLATS: stegforsteg@fduv.fi www.stegforsteg.fi 2

Läs mer

VårKultur 2013. Tema Fest och kalas

VårKultur 2013. Tema Fest och kalas VårKultur 2013 Tema Fest och kalas Sydkustens landskapsförbund Pargas stad, kultursektorn Kimitoön, kultursektorn Åbo stads fritidssektor Produforum Åboland Åbolands Ungdomsförbund Vi tackar Samarbetsparter

Läs mer

Kulturskolans roll i samhället Ditte Winqvist Finlands Kommunförbund Sakkunnig i kulturfrågor

Kulturskolans roll i samhället Ditte Winqvist Finlands Kommunförbund Sakkunnig i kulturfrågor Kulturskolans roll i samhället 02.02.2016 Ditte Winqvist Finlands Kommunförbund Sakkunnig i kulturfrågor Grundtanken Kulturen är en del av alla människors vardag och alla har rätt till kulturservice oberoende

Läs mer

Slöjd/Handkonst. Innehållsförteckning. Läroplanen för den grundläggande konstundervisningen. Helsingfors stads svenska arbetarinstitut

Slöjd/Handkonst. Innehållsförteckning. Läroplanen för den grundläggande konstundervisningen. Helsingfors stads svenska arbetarinstitut Läroplanen för den grundläggande konstundervisningen Slöjd/Handkonst Helsingfors stads svenska arbetarinstitut 2010 Den grundläggande konstundervisningen i slöjd/handkonst vid Helsingfors stads svenska

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. VISION, MISSION & STRATEGI

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. VISION, MISSION & STRATEGI Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. VISION, MISSION & STRATEGI VISION FSO:s verksamhet skapar goda förutsättningar för sina medlemsföreningars orienterare att på idrottarens väg från barn till elit

Läs mer

Sjöscoutkåren Stormfågeln r.f.

Sjöscoutkåren Stormfågeln r.f. Sjöscoutkåren Stormfågeln r.f. Verksamhetsplan 1.1 31.12.2014 Godkänd av höstmötet 24.11.2013 Kårens målsättning är att genom scoutverksamhet utveckla sina medlemmar till goda medborgare, samt tillgodose

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 INFORMATIONSMÖTE 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 En gemensam ansökningsomgång för statsunderstöd inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014 Godkänd av Ungmarthas styrelse 22.11.2013

VERKSAMHETSPLAN 2014 Godkänd av Ungmarthas styrelse 22.11.2013 VERKSAMHETSPLAN 2014 Godkänd av Ungmarthas styrelse 22.11.2013 UNGMARTHA 2014 Ungmartha rf är Finlands svenska Marthaförbunds barn- och ungdomsorganisation. Vi riktar oss till barn och unga i hela Svenskfinland

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 UTVECKLING & ENGAGEMANG. Svenska Österbottens Ungdomsförbund

VERKSAMHETSPLAN 2015 UTVECKLING & ENGAGEMANG. Svenska Österbottens Ungdomsförbund VERKSAMHETSPLAN 2015 UTVECKLING & ENGAGEMANG Svenska Österbottens Ungdomsförbund T.f verksamhetsledarens förslag 9.9.2015 Förbundsstyrelsen beslut 1.10.2015 Fastslagen av höstmötet 31.10.2015 1 Disposition

Läs mer

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Eventutskottet 2014-09-27. Verksamhetsbeskrivning. Syfte och mål

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Eventutskottet 2014-09-27. Verksamhetsbeskrivning. Syfte och mål UTSKOTTSVERKSAMHET Verksamhetsbeskrivning skapar möjligheter för studenter att engagera sig inom diverse projekt, internt för aktiva samt externt för medlemmar, och bidrar till personlig utveckling genom

Läs mer

Finlands Svenska Scouter r.f. FISSC VERKSAMHETSPLAN

Finlands Svenska Scouter r.f. FISSC VERKSAMHETSPLAN Finlands Svenska Scouter r.f. FISSC VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 INLEDNING Finlands Svenska Scouter r.f:s (FiSSc) främsta uppgift är att finnas till för våra medlemmar, d.v.s scoutkårerna. Vår roll är att

Läs mer

Jessica Riippa NÄTVERKET FÖR TEATERKONST I ÖSTERBOTTEN En aktionsforskning om samarbetet i nätverket

Jessica Riippa NÄTVERKET FÖR TEATERKONST I ÖSTERBOTTEN En aktionsforskning om samarbetet i nätverket Jessica Riippa NÄTVERKET FÖR TEATERKONST I ÖSTERBOTTEN En aktionsforskning om samarbetet i nätverket Examensarbete CENTRIA YRKESHÖGSKOLA Utbildningsprogrammet för Scenkonst AUGUSTI 2013 SAMMANDRAG Enhet

Läs mer

Föreningsmedlemmarna i centrum

Föreningsmedlemmarna i centrum Föreningsmedlemmarna i centrum Verksamhetsplan 2014 Godkänd av höstmötet 13.11.2013 2 Innehållsförteckning: sidan Allmänt 3 Medlemsverksamhet och medlemsvärvning 3 Resor 4 Utbildning och seminarier 5 Projekt

Läs mer

MÅLPROGRAM Förslag. Steg för Steg rf

MÅLPROGRAM Förslag. Steg för Steg rf MÅLPROGRAM 2018 2020 Förslag Steg för Steg rf Vad är Steg för Steg? Steg för Steg är en förening för och med personer med utvecklingsstörning. Vi arbetar för att personer med utvecklingsstörning ska höras

Läs mer

Västra Åbolands Diabetesförening rf. Hemort Väståboland FO-nummer 1866925-5 BOKSLUT 31.12.2010. Verksamhetsberättelse Bokslut med specifikationer

Västra Åbolands Diabetesförening rf. Hemort Väståboland FO-nummer 1866925-5 BOKSLUT 31.12.2010. Verksamhetsberättelse Bokslut med specifikationer Hemort Väståboland FO-nummer 1866925-5 BOKSLUT 31.12.2010 Verksamhetsberättelse Bokslut med specifikationer VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 sidan 1 (2) Verksamhetsåret 2010 var diabetesföreningens 23 verksamhetsår.

Läs mer

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att:

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att: Styrelsens förslag till nya stadgar enligt styrelsemötet 18.11. och 11.12.2014. FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS SVENSKA ÖSTERBOTTENS DISTRIKTS STADGAR 1 Föreningens namn är Finlands Jägarförbund Svenska Österbottens

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2018 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Jakobstad 1.11.2017 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens

Läs mer

POHJANMAAN SYÖPÄYHDISTYS ÖSTERBOTTENS CANCERFÖRENING RY. VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2016. Styrelsens och förslag till höstmötet 19.11.

POHJANMAAN SYÖPÄYHDISTYS ÖSTERBOTTENS CANCERFÖRENING RY. VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2016. Styrelsens och förslag till höstmötet 19.11. POHJANMAAN SYÖPÄYHDISTYS ÖSTERBOTTENS CANCERFÖRENING RY. VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2016 Styrelsens och förslag till höstmötet 19.11.2015 FÖRENINGENS MÅLSÄTTNING SAMT INLEDNING TILL VERKSAMHETSPLANEN Föreningens

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Innehållsförteckning 1. ORGANISATION... 4 Den finlandssvenska ungdomsföreningsrörelsen... 4 2. UTBILDNING OCH STUDIEVERKSAMHET... 5 1. JOURNALISTKURS FÖR UNGDOMAR... 5 2. KURSER OCH

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2019

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2019 Målsättning VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2019 Enligt stadgarna är föreningens ändamål att inom föreningen samla personer som är intresserade av hembygdens förhistoria, historia, natur och kultur. Detta syfte

Läs mer

Pohjola-Nordens stadgar (2016)

Pohjola-Nordens stadgar (2016) Pohjola-Nordens stadgar (2016) 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är Pohjola-Norden rf. Föreningens hemort är Helsingfors stad och verksamhetsområdet är hela landet. I dessa stadgar

Läs mer

FSG INFORMERAR MAJ 2017

FSG INFORMERAR MAJ 2017 FSG INFORMERAR MAJ 2017 En varm och avkopplande sommar önskas alla gymnastikvänner! I detta brev hittar du bl.a.: Sommarens och höstens händelser VM i estetisk truppgymnastik i Helsingfors 26-28.5 FSG-dagen

Läs mer

SVENSKA CASTINGFÖRBUNDET HANDLINGSPLAN. Svenska Castingförbundet Idrottens Hus, Stockholm Tel:

SVENSKA CASTINGFÖRBUNDET HANDLINGSPLAN. Svenska Castingförbundet Idrottens Hus, Stockholm Tel: SVENSKA CASTINGFÖRBUNDET HANDLINGSPLAN 2010 1 INLEDNING s anordnade en utvecklingskonferens i November 2009 där förbundets verksamhet utvärderades. Målet var att försöka lyfta fram positiva händelser under

Läs mer

Finlands Svenska Brandoch Räddningsförbund

Finlands Svenska Brandoch Räddningsförbund Finlands Svenska Brandoch Räddningsförbund Verksamhets- och ekonomiplan 2017 INNEHÅLL Verksamhetsidé... 3 FSB: verksamhetsformer... 3 Värden... 3 Verksamhetsplan för 2017... 3 1. Utvecklandet av brandkårsverksamheten...

Läs mer

STRATEGISK PLAN 2014 2017. Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR

STRATEGISK PLAN 2014 2017. Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR STRATEGISK PLAN 2014 2017 Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riks, SHR Organisation Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riks, SHR, är en ideell riksomfattande hemslöjdsorganisation med regionala hemslöjdsföreningar/

Läs mer

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 STADGAR FÖR NATUR OCH MILJÖ R.F. 1 Namn och hemort Föreningens namn är Natur och Miljö r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2017 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Munsala 9.11.2016 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens uppgift...

Läs mer

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet STADGAR 1 (5) 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto Centralförbundet för de gamlas väl ry. Föreningens hemort är Helsingfors. I dessa stadgar omtalas föreningen som förbundet. 2

Läs mer

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola www.ops-tyokalupakki.fi/vasa En välmående skola Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola helhetssyn på lärandet 15.4.2015 Helsingfors 16.4.2015 Åbo

Läs mer

SAMOKs Evenemangskalender 2018

SAMOKs Evenemangskalender 2018 SAMOKs Evenemangskalender 2018 I evenemangskalendern har vi samlat alla Finlands studerandekårers förbund SAMOKs evenemang för år 2018 och korta beskrivningar av evenemangen. Välkommen med! Januari Kryssningen

Läs mer

ÅBOLANDS BRANDKÅRSFÖRBUND r.f.

ÅBOLANDS BRANDKÅRSFÖRBUND r.f. ÅBOLANDS BRANDKÅRSFÖRBUND r.f. Projektplan Utveckling i åboländska kårer Innehåll Bakgrund och behov... 3 Nuläge inom Åbolands brandkårsförbund rf.... 3 Utmaningar... 3 Det geografiska området... 3 Frivillig

Läs mer

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET Principer för verksamheten 2011-2015 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Klubbverksamhet... 3 Samarbete... 3 Mål... 4 Kvalitetskriterier... 4 Tidpunkt och längd... 4 Ansvar och försäkringar...

Läs mer

Seminarium om minoritetsfrågor Tallinn Stefan Svenfors

Seminarium om minoritetsfrågor Tallinn Stefan Svenfors Seminarium om minoritetsfrågor Tallinn 16.11.2007 Stefan Svenfors Ca 289 000 = 5,5% av befolkningen (2005) Svenskfinland de områden där majoriteten av finlandssvenskarna lever och verkar Svenskfinland

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan Statens specialunderstöd för tutorlärarnas verksamhet och utbildning och utveckling

Läs mer

Finland mellan öst och väst

Finland mellan öst och väst Finland mellan öst och väst Grundläggande konstundervisning: gemensam norm och nationella läroplansgrunder (nuvarande lagstiftning i kraft sedan 1999; utbildningsstyrelsens 2002 ja 2005) Lagstiftningen

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSÅR 2016 Verksamhetsplan 2016 Sverok är Sveriges största ungdomsförbund med ideella föreningar verksamma inom spelhobbyn, exempelvis rollspel, levande rollspel, E-sport,/LAN,

Läs mer

PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f.

PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f. PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f. VERKSAMHETSPLAN 2017 1 ALLMÄNT Pargas Svenska pensionärer är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening som är öppen för pensionärer och andra intresserade.

Läs mer

Spelveckan. Årets viktigaste marknadsföringsinsats?

Spelveckan. Årets viktigaste marknadsföringsinsats? Spelveckan Årets viktigaste marknadsföringsinsats? Kort om förbundet Sverok är ett ungdomsförbund som organiserar spelhobbyn i Sverige. Förbundet har ca 135.000 medlemmar i ca 1000 föreningar. Vi representerar

Läs mer

Vem älskar ett förbund? En utredning om relationerna mellan lokal, regional och central nivå i nio finlandssvenska organisationer

Vem älskar ett förbund? En utredning om relationerna mellan lokal, regional och central nivå i nio finlandssvenska organisationer Vem älskar ett förbund? En utredning om relationerna mellan lokal, regional och central nivå i nio finlandssvenska organisationer karoline berg & siv sandberg åbo akademi Utredning på uppdrag av Svenska

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Utbildnings- och kulturavdelningen Kulturbyrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Utbildnings- och kulturavdelningen Kulturbyrån PROTOKOLL Nummer 7 2.3.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Utbildnings- och kulturavdelningen Kulturbyrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Tony Asumaa Kulturchef Jan-Ole

Läs mer

STIFTELSEN HELSINGFORS SVENSKA MUSIKINSTITUT

STIFTELSEN HELSINGFORS SVENSKA MUSIKINSTITUT STIFTELSEN HELSINGFORS SVENSKA MUSIKINSTITUT 1936490-4 BALANSBOK 31.12.2013 Innehållsförteckning Verksamhetsberättelse 1 Balansräkning 2 Resultaträkning 3 Noter och underskrifter 4-8 Balansräkningsspecifikation

Läs mer

Synlighet åt regionala aktörer!

Synlighet åt regionala aktörer! Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts till fördel för landskapet.

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSENS MÖTE

DISTRIKTSSTYRELSENS MÖTE DISTRIKTSSTYRELSENS MÖTE 2.2018 Distriktsstyrelsen sammanträdde onsdagen 26 mars kl. 17.00 på distriktskansliet. I mötet deltog Päivi Kuntze, ordförande, Catrine Huhta, Eva Högnäs, Sari Karrila, Yvonne

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2016 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Kronoby 20.11.2015 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens

Läs mer

Förbundets motions- och tävlingsverksamhet har fyra huvudmålsättningar:

Förbundets motions- och tävlingsverksamhet har fyra huvudmålsättningar: FINLANDS SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUND VERKSAMHETSPLAN 2016 1. ALLMÄNT Finlands Svenska Orienteringsförbund (FSO) är ett koordinerande intresse- och serviceorgan. Förbundets målsättning är att upprätthålla

Läs mer

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6)

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6) Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning 31.12.2018 1(6) 2(6) Innehåll ENKÄT OM HEMKOMMUNSERSÄTTNING INOM FÖRSKOLEUNDERVISNING OCH GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 31.12.2018...

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna II, N12

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna II, N12 PROTOKOLL Nummer 15 25.6.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna II, N12 Beslutande Föredragande Justerat Minister Fredrik Karlström Byråchef Susanne

Läs mer

Badmintonklubben Smash R.F. VERKSAMHETSPLAN Föredragen på årsmöte 27 maj 2017

Badmintonklubben Smash R.F. VERKSAMHETSPLAN Föredragen på årsmöte 27 maj 2017 Badmintonklubben Smash R.F. VERKSAMHETSPLAN 2017 Föredragen på årsmöte 27 maj 2017 Kompletterad och godkänd av styrelsen 11 september 2017 2 Föreningens verksamhet - Vem är vi, och vad vill vi? Badmintonklubben

Läs mer

Läroplan för den grundläggande konstundervisningen i Hantverk

Läroplan för den grundläggande konstundervisningen i Hantverk Läroplan för den grundläggande konstundervisningen i Hantverk Grundläggande konstundervisning i Korsholm grundar sig på lagen om grundläggande konstundervisning (633/1998) och förordningen om grundläggande

Läs mer

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2018

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2018 1 Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry Styrelsen Verksamhetsplan för år 2018 2 Allmänt. Föreningens syfte enligt stadgarna: Föreningens syfte är att arbeta för sina medlemmars

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2015

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 bilaga nr 1 VERKSAMHETSPLAN ÅR 2015 omsorg Miljöhänsyn hållbar livsstil kvinnokraft inspiration Hushåll vardag ekonomi handling värderingar nätverk Historia gemenskap 1 Helsingfors

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

Finlands Svenska Brandoch Räddningsförbund

Finlands Svenska Brandoch Räddningsförbund Finlands Svenska Brandoch Räddningsförbund Verksamhets- och ekonomiplan 2016 INNEHÅLL Verksamhetsidé... 3 FSB: verksamhetsformer... 3 Värden... 3 Verksamhetsplan för 2016... 3 1. Utvecklandet av brandkårsverksamheten...

Läs mer

Verksamhetsplan 12/13

Verksamhetsplan 12/13 Verksamhetsplan 12/13 Styrelsen Styrelsen bör sträva efter att göra hemsidan mer användarvänlig för engelsktalande personer. Motivering: UF Linköping ska vara en tvåspråkig förening och öppen för personer

Läs mer

DUS ordnar träffar och aktiviteter för ungdomar som är aktiva inom distriktens klubbar.

DUS ordnar träffar och aktiviteter för ungdomar som är aktiva inom distriktens klubbar. VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR DISTRIKTETS UNGDOMSSEKTION 2010 DUS STYRELSEN 2010 UPPDRAG OCH VERKSAMHET Ordförande Vice ordf. Sekreterare Vice sekr. Kassör Övriga ledamöter Karolina Peterson Louise Bergström

Läs mer

Finlands Svenska Scouter r.f. Verksamhetsplan 2015-2016

Finlands Svenska Scouter r.f. Verksamhetsplan 2015-2016 Finlands Svenska Scouter r.f. Verksamhetsplan 2015-2016 Hur verksamhetsplanen blev till Finlands Scouters strategi 2015-2018 Inledning Vår verksamhetsplan baserar sig på Finlands Scouters strategi 2015-2018,

Läs mer

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds ska under verksamhetsåret 2015 koncentrera verksamheten till tre fokusområden: En starkare studentorganisation En yrkesidentitet redan under studietiden

Läs mer

VårKultur 2011 - Rapport

VårKultur 2011 - Rapport VårKultur 2011 - Rapport Kultur för och med seniorer Kultursamarbetet VårKultur ordnades våren 2011 för femte gången av Sydkustens landskapsförbund i samarbete med kultursektorerna i Åbo, Kimitoön och

Läs mer