Poly Implant Prothèse (PIP) Sammanställning av rapporter från kliniker för estetisk plastikkirurgi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Poly Implant Prothèse (PIP) Sammanställning av rapporter från kliniker för estetisk plastikkirurgi"

Transkript

1 Rapport Poly Implant Prothèse (PIP) Sammanställning av rapporter från kliniker för estetisk plastikkirurgi 4 juni 2013 Enheten för Medicinteknik Läkemedelsverket/Medical Products Agency. P.O. Box 26, SE Uppsala, SWEDEN Telefon/Phone: +46 (0) Fax: +46 (0) (11)

2 Innehåll 1. Bakgrund Syfte och metod Sammanfattning av resultaten Slutsatser Definitioner / förkortningar Referenser Resultat Inkomna rapporter Antal rupturer av PIP-implantat LOT nummer Tid från insättning till uttag av rupturerat PIP-implantat Rapporterade symtom Tysta rupturer av PIP-implantat Fynd vid operationen Exempel på kvalitetsbrister i hölje och gel samt på tyst ruptur Exempel på kraftig inflammatorisk reaktion av PIP-implantat Bilaga Tid till uttagning av rupturerat PIP-implantat - tabell (11)

3 1. Bakgrund Den 31 mars 2010 beslutade Läkemedelsverket om marknadsförbud för silikongelfyllda bröstimplantat från det franska företaget Poly Implant Prothèse (PIP). Den franska tillsynsmyndigheten för medicintekniska produkter, Afssaps, hade då funnit att silikongelen som använts i produkten skiljde sig från den som angivits i den tekniska dokumentationen. Sedan dess har omfattande utredningar och sammanställningar gjorts huvudsakligen av myndigheterna i Frankrike och Storbritannien och av EU kommissionens vetenskapliga kommitté för utvärdering av hälsorisker (SCENIHR). Man har bl.a. undersökt silikongelens egenskaper (biologiska, kemiska, fysikaliska) och den kliniska bilden (hur symtom eller problem kan yttra sig). Sammanfattningsvis har man kommit fram till att PIP-implantaten har sämre kvalitet än andra bröstimplantat på marknaden. Man har även kunnat konstatera en ökad rupturfrekvens och att implantaten kan orsaka lokala reaktioner. 2. Syfte och metod Myndigheterna för tillsyn av medicintekniska produkter i EU har kommit fram till delvis olika rekommendationer angående uppföljning och åtgärder för kvinnor som har PIPimplantat. Läkemedelsverket och Socialstyrelsen kom med en rekommendation om PIP-implantaten i november 2010, och gjorde i december 2011 bedömningen att låta den vara oförändrad. Den aktuella utredningen av den kliniska bilden av PIP-implantat i Sverige startades för att få ytterligare underlag till den kontinuerliga utvärderingen av om rekommendationen behöver ändras eller inte. Frågor som utredningen har försökt besvara är bl.a. vilka biverkningar som har observerats, om det är möjligt att identifiera någon riskgrupp och hur många rupturer av PIP-implantat vi har haft i Sverige? Ett frågeformulär skickades till de 12 kliniker som har opererat in PIP-implantat, dels den 12 januari och dels den 26 mars 2012, med en begäran om att rapportera alla rupturer av PIPimplantat och de biverkningar som noterats på klinikerna t.o.m. mars Formuläret skickades också den 26 januari 2012 till kliniker i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi då patienter med PIP-implantat kan ha sökt andra privata vårdgivare. Den distributör av PIPimplantat som fanns i Sverige, samt konkursförvaltaren har även kontaktats i syfte att få information om bl.a. LOT nummer. 3. Sammanfattning av resultaten Rapporter i form av svar på frågeformuläret har kommit in till Läkemedelsverket från totalt 14 kliniker. Svarsfrekvensen på frågorna i frågeformulären har varierat stort och därför bör redovisade resultat tolkas med försiktighet. I Sverige har totalt 4082 kvinnor fått PIP-implantat inopererade under perioden april 2002 till mars Det totala antalet rapporterade rupturer av PIP-implantat är 102 stycken hos 88 kvinnor vilket ger en rapporterad rupturfrekvens hos kvinnor med PIP-implantat på 3(11)

4 2,2 %. En ökad rupturfrekvens kan inte knytas till några specifika LOT nummer eller till något visst tillverkningsår av PIP-implantat. Det har inte heller varit möjligt att identifiera någon särskild riskgrupp för rupturer av PIP-implantat. Tiden från att ett PIP-implantat opererats in till uttag av ett rupturerat PIP-implantat var i genomsnitt 38 månader. Av de uttagna rupturerade PIP-implantaten hade 93 % opererats ut inom 5 år. De vanligaste rapporterade symtomen vid ett rupturerat PIP-implantat är svullna lymfkörtlar eller knuta i/vid armhåla, smärta, kapselbildning och svullet bröst. Där uppgifter fanns att tillgå var cirka hälften av rupturerna s.k. tysta rupturer, d.v.s. utan synliga eller upplevda symtom. De vanligaste fynden vid operation där man i förväg visste att PIP-implantatet var rupturerat var exudat, förstorade lymfkörtlar och silikonom som alla förekom i hög frekvens (61, 32 och 23 %). Dessa fynd fanns även vid tysta rupturer men i lägre frekvenser. En rapport visade en mycket uttalad inflammatorisk reaktion vid ett rupturerat PIPimplantat utan att en infektion kunde påvisas, men även en inflammatorisk reaktion på andra sidan där PIP-implantatet var intakt. Vid operation av rupturerade PIP-implantat med ytstrukturen TX, där den analyserade gelen från PIP-implantaten hade högre halt D4, observerades en högre frekvens (12/32=38%) av missfärgat, grumligt trögflytande exudat kring implantatet jämfört med PIP-implantat med ytstrukturen MX (0/8 = 0 %) där den analyserade gelen från PIP-implantaten hade en mycket låg eller en ej påvisbar halt av D4. Kring dessa PIP-implantat fanns endast en tunn klar vätska i proteshålan. 4. Slutsatser I mars 2012 var den rapporterade rupturfrekvensen hos kvinnor med PIP-implantat i Sverige 1,7 % vilket bedöms motsvara det faktiska antalet kvinnor som då hade opererats och haft rupturerade PIP-implantat. Sedan dess har ytterligare rupturer rapporterats vilket ger en rapporterad rupturfrekvens på 2,2 %. Det bedöms dock vara en underskattning av den verkliga frekvensen då det inte funnits någon systematisk rapportering sedan mars Några riskgrupper för ruptur har inte kunnat identifieras. PIP-implantat kan orsaka kraftig lokal inflammation. Cirka hälften av de rupturer av PIP-implantat som rapporterats har varit tysta, dvs. inte gett några symtom. Även tysta rupturer kan uppvisa lokal inflammation men i lägre frekvens. PIP-implantat med silikongel av den sort som innehåller högre halter av D4 (Octamethylcyclotetrasiloxane) kan möjligen orsaka en kraftigare lokal irritation än implantat utan en påvisbar halt av D4. 5. Definitioner / förkortningar D4 Octamethylcyclotetrasiloxane, en sorts silikon som finns i högre halter i en del PIP-implantat jämfört med andra bröstimplantat på marknaden. 4(11)

5 Exudat PIP PIP-implantat ppm Ruptur Serös vätska Silikonom Serum, fibrin, vita blodkroppar m.m. som lämnar blodbanan och kommer ut i vävnaden vid en skada eller inflammation Poly Implant Prothèse Silikonbröstimplantat av märket PIP parts per million, en måttenhet för att ange en koncentration av ett ämne, 1000 ppm = 0,1% Spricka, bristning En serumliknande proteinrik, ej varig vätska Silikon som läcker ut i vävnaden, ansamlas och ger upphov till en främmande-kropps reaktion vilket ger en inkapsling av silikonet som följd. 6. Referenser [1] Läkemedelsverkets hemsida där utredningsrapporter och information om PIPimplantat finns publicerade: 7. Resultat 7.1. Inkomna rapporter Frågeformulären skickades ut till de 12 kliniker som använt PIP-implantat och svar har kommit in till Läkemedelsverket från 11 av dessa. Dessutom har flera kliniker inom Svensk förening för estetisk plastikkirurgi svarat, varav tre kliniker har rapporterat att de haft patienter där de tagit ut rupturerade PIP-implantat. Svarsfrekvensen på frågorna i frågeformulären har varierat stort, från några enstaka procent till 100%. Därför redovisar denna rapport inte resultaten från alla frågorna i formuläret då underlaget bitvis är bristande, och redovisade resultat bör tolkas med försiktighet Antal rupturer av PIP-implantat I svaren på frågeformulären har 83 rupturer hos 71 kvinnor (71/4082, 1,7%) rapporterats t.o.m. mars En klinik har i september 2012 rapporterat ytterligare 19 rupturer hos 17 kvinnor. Totala antalet rapporterade rupturer är 102 stycken hos 88 kvinnor. I Sverige har totalt 4082 kvinnor fått PIP-implantat inopererade, vilket ger en rapporterad rupturfrekvens hos kvinnor med PIP-implantat på 2,2 %. Sedan mars 2012 har flera kliniker fortsatt att operera ut PIP-implantat varför den faktiska rupturfrekvensen sannolikt är högre än den rapporterade. Rapporterad användning av PIPimplantat sträcker sig från april 2002 till mars Bild 1: Två PIP-implantat som opererats ut, det ena helt och det andra rupturerat. 5(11)

6 7.3. LOT nummer Varje PIP-implantat är märkt: PIP, volym (XXXcc), LOT nummer där de två sista siffrorna anger tillverkningsår, samt ett serienummer. Enligt uppgift från den svenska distributören levererade tillverkaren av PIP-implantat till många länder och implantaten importerades styckevis och inte LOT-vis. Beroende på implantatens storlek varierar serienumren i varje LOT. I små LOT:er är serienumren I den största LOT:en som har ingått i Läkemedelsverkets undersökning är serienumren Av 102 rapporterade rupturer av PIP-implantat finns uppgift om LOT nummer på 96 st. Dessa representerar 81 unika LOT nummer. En ökad rupturfrekvens kan därför inte knytas till några specifika LOT nummer. De två sista siffrorna i LOT numret anger tillverkningsår. Det går inte heller att säkert knyta rupturfrekvens till något specifikt tillverkningsår då det saknas uppgift om hur många PIP-implantat från varje tillverkningsår som använts i Sverige. Bild 2: Rupturerat PIP-implantat från en av de svenska klinikerna. Märkningen kan anas på ytan i mitten av implantatet. 6(11)

7 7.4. Tid från insättning till uttag av rupturerat PIP-implantat Uppgift om datum för insättning av PIP-implantat och uttag av rupturerat PIP-implantat fanns angiven för 76 rupturer. Tiden däremellan var i genomsnitt 38 månader. Av de uttagna rupturerade PIP-implantaten hade 93 % opererats ut inom 5 år. Diagram 1: Fördelningen av tiden från insättning av PIP-implantat till uttag av rupturerat implantat för 76 av de rupturerade implantaten. (Se bilaga 9.1.) Antal rupturer Tid från insättning av PIP till uttag av rupturerat PIP (år) 7.5. Rapporterade symtom Av 88 kvinnor med rapporterade rupturer av PIP-implantat finns uppgifter om symtom angivet för 30 kvinnor. För några kvinnor finns flera symtom angivna. De vanligaste rapporterade symtomen är svullna lymfkörtlar eller knuta i armhålan, smärta, kapselbildning 7(11)

8 och svullet bröst. Fyra kvinnor med tysta rupturer angav smärta vilket före operationen hade tolkats ha en annan orsak än ruptur. Tabell 2: Rapporterad frekvens av symtom vid ruptur av PIP-implantat Symtom Antal kvinnor (av 30) Svullna lymfkörtlar eller knuta i armhålan 13 Smärta i bröstet 9 Kapselbildning Svullet bröst 3 Kraftig rodnad 1 Värmeökning 1 Knöl i bröstet 1 Sår i ärrkanten 1 Infektion 1 7 varav fyra specificeras som kraftig kapselbildning (Baker III) 7.6. Tysta rupturer av PIP-implantat Av totalt 102 rapporterade rupturer fanns information i de returnerade frågeformulären som indikerade att i: 31 fall var rupturen känd eller misstänkt före operationen. 29 fall var rupturen tyst. PIP-implantatet togs ut p.g.a. estetiska orsaker, oro etc. Det fanns inga yttre tecken eller symtom på ruptur utan rupturen upptäcktes först under operationen. 42 fall saknades uppgifter om operationsindikation eller andra undersökningsfynd för att indikera om rupturen var känd före operationen eller inte. Där uppgifter fanns att tillgå var cirka hälften av rupturerna av PIP-implantat s.k. tysta rupturer Fynd vid operationen De fynd som noterades när de 102 PIP-implantaten opererades ut var huvudsakligen exudat, förstorade lymfkörtlar och silikonom. Exudaten beskrivs oftast som gulvit/grumlig/luktfri. Det fanns även enstaka beskrivningar av irriterad kapsel, svullet eller uppdrivet bröst, värmeökning. Tabell 3: De vanligaste fynden vid operation fördelade mellan om rupturen var känd/misstänkt eller inte känd (tyst) före operationen. Kända/misstänkta rupturer (31) Tysta rupturer (29) Ej specificerad (42) Exudat 19 (61%) 7 (24%) 10 8(11)

9 Förstorade lymfkörtlar 10 (32%) 2 (7%) - Silikonom 7 (23%) 2 (7%) - Exudat, silikonom och förstorade lymfkörtlar kan vara resultat av inflammatoriska reaktioner. Vissa kliniker har bidragit med uttagna PIP-implantat för undersökning. Dessa PIP-implantat hade två olika typer av ytstruktur på höljet. Den ena typen kallas textured och har TX i beteckningen på PIP-implantatet, och den andra typen kallas microtextured och har MX i sin beteckning. Alla analyserade PIP-implantat i gruppen TX bestod av PIP silikongel med höga halter av s.k. cykliska siloxaner ([1] se Läkemedelsverkets rapport rörande laboratorieanalyser av PIPimplantat), bl.a. D4 i en koncentration av ppm. Vid operation med uttag av rupturerade PIP-implantat i denna grupp noterades att det vid 12 av 32 (38%) rapporterade rupturer fanns exudat som beskrevs som tjock/trögflytande, grumlig, gulvit/gulbrun/gul/röd men utan rapporterad infektion. Alla analyserade PIP-implantat i gruppen MX bestod av PIP silikongel med mycket låga eller ej påvisbara halter av D4. I denna grupp fanns inget fall (0/8, 0%) med exudat vid uttag av rupturerade PIP-implantat enligt beskrivningen ovan. Det fanns endast en tunn klar vätska runt implantatet. Endast i ett fall var bröstet svullet och ömmande som ett möjligt tecken på inflammation Exempel på kvalitetsbrister i hölje och gel samt på tyst ruptur En klinik rapporterade ett PIP-implantat som opererats ut i förebyggande syfte. I detta fall fanns inga symtom utan endast lite serös klar vätska runt PIP-implantatet och heller inga tecken på irritation. Ytterhöljet på implantatet var dock helt trasigt och gelen höll inte ihop utan delade lätt upp sig. Analysen av detta PIP-implantat av MX typ visade att silikongelen var av medicinskt klassad silikon med mycket låg halt av D4 (PIP-Nusil, [1] se Läkemedelsverkets rapport rörande laboratorieanalyser av PIP-implantat) Bild 3: Foto på ovan beskrivna PIP-implantat. IMGHC-MX-H-430, LOT: (11)

10 7.9. Exempel på kraftig inflammatorisk reaktion av PIPimplantat En klinik rapporterade följande fall: har inte sett en sådan kraftig inflammatorisk reaktion, med mycket vätskebildning/exudat förut även andra implantattyper/märken har rupterat, men utan att ge samma inflammatoriska reaktion odling negativ Utvidgad anaerob odling som gjordes på sekret visade inte någon växt. Även i denna patients andra bröst, där ingen ruptur skett, fanns ganska mycket exudat, samt en inflammatorisk reaktion, om än inte lika kraftig. Bild 4: Foto på ovan beskrivna exudat 10(11)

11 Det saknas uppgift om PIP-implantatet i detta fall var av TX eller MX typ, men att döma av bild på implantatet (Bild 2) var det av typ TX. 8. Bilaga 8.1. Tid till uttagning av rupturerat PIP-implantat - tabell Tabell över tid från insättning av PIP-implantat till uttag av rupturerat PIP-implantat. Underlag till diagram i avsnitt 7.4 månader år rupturer (11)

Silikonbröstimplantat av märket Poly Implant Prothèse (PIP) Läkemedelsverkets riskvärdering och underlag till ny rekommendation

Silikonbröstimplantat av märket Poly Implant Prothèse (PIP) Läkemedelsverkets riskvärdering och underlag till ny rekommendation Rapport Silikonbröstimplantat av märket Poly Implant Prothèse (PIP) Läkemedelsverkets riskvärdering och underlag till ny rekommendation 18 juni 2013 Läkemedelsverket/Medical Products Agency. P.O. Box 26,

Läs mer

Vad är en bröstförstoring? Vad händer hos oss?

Vad är en bröstförstoring? Vad händer hos oss? BRÖSTFÖRSTORING Vad är en bröstförstoring? Bröstförstoring är det mest efterfrågade plastikkirurgiska ingreppet. Många kvinnor upplever att deras bröst förlorar i spänst, volym och fasthet med åren. En

Läs mer

PatientSafe. Coverage. Information om. FöR BRöSTIMPLANTAT MED SILIKONGEL

PatientSafe. Coverage. Information om. FöR BRöSTIMPLANTAT MED SILIKONGEL Information om PatientSafe Begränsad garanti Coverage FöR BRöSTIMPLANTAT MED SILIKONGEL För säkerhets skull. För din skönhet. För din säkerhet. Försäkra dig om att det bröstimplantat som ska bli en del

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor 19 december 2002 PE 319.380/1-25 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-25 Förslag till betänkande (PE 319.380) Catherine Stihler Gemensamma och

Läs mer

**** Meddelande om återkallning ****

**** Meddelande om återkallning **** **** Meddelande om återkallning **** Bästa användare av cochleaimplantat, 24 november 2010 Vårt uppdrag på Advanced Bionics är att förbättra livskvaliteten för personer med hörselnedsättning och vår främsta

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Differin 1 mg/g gel adapalen Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Bröstförstoring Utförlig information

Bröstförstoring Utförlig information Bröstförstoring Utförlig information Om du funderar på en bröstförstoring kommer den här informationen att ge dig en grundläggande förståelse för vad en operation innebär, hur den går till och vilka resultat

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Vexol 10 mg/ml ögondroppar, suspension rimexolon

Bipacksedel: Information till användaren. Vexol 10 mg/ml ögondroppar, suspension rimexolon Bipacksedel: Information till användaren Vexol 10 mg/ml ögondroppar, suspension rimexolon Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Differin 1 mg/g kräm adapalen Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Detta brev skickas ut i överenskommelse med den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Läkemedelsverket för att informera om följande:

Detta brev skickas ut i överenskommelse med den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Läkemedelsverket för att informera om följande: FÖRFALSKADE PRODUKTER MÄRKTA SOM HERCEPTIN (trastuzumab) Injektionsflaska innehållandes pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning 150 mg Batchnummer: H4105B01, H4136B02, H4196B01, H4143B01,

Läs mer

Goda råd vid egenvård verktyg till verktygslådan. Robert Hägerkvist, utredare Enheten för växtbaserade läkemedel

Goda råd vid egenvård verktyg till verktygslådan. Robert Hägerkvist, utredare Enheten för växtbaserade läkemedel Goda råd vid egenvård verktyg till verktygslådan Robert Hägerkvist, utredare Enheten för växtbaserade läkemedel robert.hagerkvist@mpa.se Konsumentbiverkningsrapport Kvinna som besvärats av hosta i samband

Läs mer

ger dig större trygghet med dina MENTOR och PERTHESE Silikonfyllda Bröstimplantat

ger dig större trygghet med dina MENTOR och PERTHESE Silikonfyllda Bröstimplantat ger dig större trygghet med dina MENTOR och PERTHESE Silikonfyllda Bröstimplantat Automatisk anmälan Produktersättning Upp till 1000 1 ekonomisk hjälp i upp till 10 år från implantationsdatumet med MENTOR

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.5.2-2014-012305

ÅR: 2014. Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.5.2-2014-012305 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger Dnr: 6.5.2-2014-012305 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Dequalinium Orifarm 10 mg vaginaltabletter dekvaliniumklorid

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Dequalinium Orifarm 10 mg vaginaltabletter dekvaliniumklorid BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Dequalinium Orifarm 10 mg vaginaltabletter dekvaliniumklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

2. Vad du behöver veta innan du använder Terbinafin Teva

2. Vad du behöver veta innan du använder Terbinafin Teva Bipacksedel: Information till användaren Terbinafin Teva 10mg/g kräm terbinafinhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Nipaxon 50 mg tabletter noskapin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Använd

Läs mer

维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 )

维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 ) 维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 ) 甲 流 病 毒 图 片 Vad är speciellt med den nya influensan? 甲 流 的 特 点 Den nya influensan A (H1N1)

Läs mer

Vad händer i min arm? Kan jag leva som förut? Information från fysioterapeuten till Dig som opererat bort lymfkörtlar i armhålan.

Vad händer i min arm? Kan jag leva som förut? Information från fysioterapeuten till Dig som opererat bort lymfkörtlar i armhålan. Vad händer i min arm? Kan jag leva som förut? Information från fysioterapeuten till Dig som opererat bort lymfkörtlar i armhålan. Målet är att du ska kunna använda armen som innan operationen. Daglig rörelseträning

Läs mer

Janssen-Cilag AB. Viktig information om ditt nya läkemedel

Janssen-Cilag AB. Viktig information om ditt nya läkemedel Janssen-Cilag AB Viktig information om ditt nya läkemedel Viktig behandlingsinformation PRILIGY används för behandling av för tidig utlösning eller prematur ejakulation (PE) hos män som är mellan 18 och

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Bensylpenicillin Meda 3 g pulver till injektions/infusionsvätska, lösning. bensylpenicillinnatrium

Bipacksedel: Information till användaren. Bensylpenicillin Meda 3 g pulver till injektions/infusionsvätska, lösning. bensylpenicillinnatrium Bipacksedel: Information till användaren Bensylpenicillin Meda 1 g pulver till injektions/infusionsvätska, lösning Bensylpenicillin Meda 3 g pulver till injektions/infusionsvätska, lösning bensylpenicillinnatrium

Läs mer

Nationellt Kvalitetsregister för Njurcancer. Årsrapport PROM data för 2017

Nationellt Kvalitetsregister för Njurcancer. Årsrapport PROM data för 2017 Nationellt Kvalitetsregister för Njurcancer Årsrapport PROM data för 2017 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 20180903 1:a versionen Ansvarig utgivare: Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Finasteride Teva 5 mg filmdragerade tabletter. finasterid

Bipacksedel: Information till användaren. Finasteride Teva 5 mg filmdragerade tabletter. finasterid Bipacksedel: Information till användaren Finasteride Teva 5 mg filmdragerade tabletter finasterid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Microlax, rektallösning. natriumcitrat, natriumlaurylsulfoacetat

Bipacksedel: Information till användaren. Microlax, rektallösning. natriumcitrat, natriumlaurylsulfoacetat Bipacksedel: Information till användaren Microlax, rektallösning natriumcitrat, natriumlaurylsulfoacetat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket Område: Godkända läkemedel Dnr: 6.2.11-2014- 029254 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på internet Läkemedelsverket i samarbete med TNS Sifo

Köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på internet Läkemedelsverket i samarbete med TNS Sifo Köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på internet Läkemedelsverket i samarbete med TNS Sifo Mars 2015 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

BILAGA I PRODUKTRESUMÉ

BILAGA I PRODUKTRESUMÉ BILAGA I PRODUKTRESUMÉ 1 1. DET VETERINÄRMEDICINSKA LÄKEMEDLETS NAMN Porcilis PCV M Hyo, injektionsvätska, emulsion för svin 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING En dos (2 ml) innehåller: Aktiva

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Proscar 5 mg filmdragerade tabletter finasterid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Lamisil Singeldos 1 % kutan lösning. Terbinafin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Lamisil Singeldos 1 % kutan lösning. Terbinafin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Lamisil Singeldos 1 % kutan lösning Terbinafin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Finasterid Sandoz 5 mg, filmdragerad tablett finasterid

Bipacksedel: Information till användaren. Finasterid Sandoz 5 mg, filmdragerad tablett finasterid Bipacksedel: Information till användaren Finasterid Sandoz 5 mg, filmdragerad tablett finasterid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Rörelseövningar efter bröstoperation

Rörelseövningar efter bröstoperation Rörelseövningar efter bröstoperation VO Rehabilitering och smärtcentrum Rörelseövningar efter bröstoperation Information från fysioterapeuten Akademiska sjukhuset 751 85 Uppsala Telefon: 018-611 00 00

Läs mer

Viktig information till patienter som fått sevelamerkarbonat utskrivet

Viktig information till patienter som fått sevelamerkarbonat utskrivet Teva Sweden har tagit fram detta informationsblad för att påminna patienten om viktig säkerhetsinformation som gäller sevelamerkarbonat och riskfaktorer som förknippas med följande tillstånd: Komplikationer

Läs mer

1. VAD LAMISIL DERMGEL ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

1. VAD LAMISIL DERMGEL ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Lamisil Dermgel 1% gel Terbinafin Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Använd alltid detta läkemedel exakt enligt

Läs mer

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal Till dig som har fått Nexplanon förskrivet Denna patientinformation delas ut av berörd sjukvårdspersonal Nexplanon skyddar dig från att bli gravid under tre år. Nexplanon är en liten hormonstav som placeras

Läs mer

Ledstatus Klinisk diagnostik. Christina Stranger 2013

Ledstatus Klinisk diagnostik. Christina Stranger 2013 Ledstatus Klinisk diagnostik Christina Stranger 2013 Behöver alla kunna ledstatus? Måste man göra ledstatus på alla patienter? Man måste göra ledstatus n Om pat har minst en svullen eller öm led och/eller

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Descutan 4%, kutan lösning och kutan svamp Descutan 4%, kutan svamp. klorhexidinglukonat

Bipacksedel: Information till användaren. Descutan 4%, kutan lösning och kutan svamp Descutan 4%, kutan svamp. klorhexidinglukonat Bipacksedel: Information till användaren Descutan 4%, kutan lösning och kutan svamp Descutan 4%, kutan svamp klorhexidinglukonat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Enligt sjukhusets standardprocedur genomförs trauma-ct. Du frågar med tanke på patientens bröstsmärtor särskilt efter traumatisk aortadissektion.

Enligt sjukhusets standardprocedur genomförs trauma-ct. Du frågar med tanke på patientens bröstsmärtor särskilt efter traumatisk aortadissektion. 8 sidor 21 poäng En 29-årig magerlagd man inkommer till akuten efter att ha voltat runt med bilen i halkan. Ingen på akuten behärskar hans hemspråk, och tolk finns inte att tillgå; han har svenskt nyss

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Skinoren 20% kräm azelainsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Spara

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Skinoren 20% kräm azelainsyra

Bipacksedeln: Information till användaren. Skinoren 20% kräm azelainsyra Bipacksedeln: Information till användaren Skinoren 20% kräm azelainsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

VIKTIGT: Säkerhetsmeddelande. Korrigerande säkerhetsåtgärd på marknaden: returnera till tillverkaren

VIKTIGT: Säkerhetsmeddelande. Korrigerande säkerhetsåtgärd på marknaden: returnera till tillverkaren VIKTIGT: Säkerhetsmeddelande Berörd produkt: FSCA-identifiering: Åtgärd för produkter på marknaden RA 2011-043 Typ av åtgärd: Beskrivning: Korrigerande säkerhetsåtgärd på marknaden: returnera till tillverkaren

Läs mer

Kvalitet och säkerhet vid framställning av tandtekniska arbeten

Kvalitet och säkerhet vid framställning av tandtekniska arbeten Kvalitet och säkerhet vid framställning av tandtekniska arbeten Socialstyrelsen klassificerar sin utgivning i olika dokumenttyper. Detta är ett underlag från experter. Det innebär att det bygger på vetenskap

Läs mer

Berörd produkt: Olika trauma- och extremitetsinstrument (borrar och skruvtappar)

Berörd produkt: Olika trauma- och extremitetsinstrument (borrar och skruvtappar) 7 juni, 2017 VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN Till: Kirurger Ämne: VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN ANGÅENDE MEDICINTEKNISKA PRODUKTER BORTTAGNING, LOTSPECIFIK Berörd produkt: Olika

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Terbinafine Dermapharm, 10 mg/g kräm. Terbinafinhydroklorid

Bipacksedel: Information till användaren. Terbinafine Dermapharm, 10 mg/g kräm. Terbinafinhydroklorid Bipacksedel: Information till användaren Terbinafine Dermapharm, 10 mg/g kräm Terbinafinhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Bisolvon 8 mg tabletter bromhexinhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Patientinformation. Bröstrekonstruktion. Information till dig som ej har erhållit strålbehandling

Patientinformation. Bröstrekonstruktion. Information till dig som ej har erhållit strålbehandling Patientinformation Bröstrekonstruktion Information till dig som ej har erhållit strålbehandling Information för dig som ej erhållit strålbehandling Den här informationen vänder sig till Dig som funderar

Läs mer

Växtbaserade egenvårdsprodukter får jag rekommendera och biverkningsrapportera?

Växtbaserade egenvårdsprodukter får jag rekommendera och biverkningsrapportera? Växtbaserade egenvårdsprodukter får jag rekommendera och biverkningsrapportera? Erika Svedlund, Enheten för växtbaserade Växtbaserade Naturmedel Natur Traditionella växtbaserade 1978 1993 2006 Kosttillskott/naturprodukter/hälsokost,etc

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Locacorten-Vioform 0,2 mg/ml + 10 mg/ml örondroppar, lösning Flumetasonpivalat/kliokinol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Remeron. 13.11.2014, Version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Remeron. 13.11.2014, Version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Remeron 13.11.2014, Version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Depression är en sjukdom som präglas

Läs mer

2. Vad du behöver veta innan du tar Finasterid Actavis

2. Vad du behöver veta innan du tar Finasterid Actavis Bipacksedel: Information till användaren Finasterid Actavis 5 mg filmdragerade tabletter finasterid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

DUTASTERIDE RATIOPHARM 0,5 MG MJUKA KAPSLAR OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

DUTASTERIDE RATIOPHARM 0,5 MG MJUKA KAPSLAR OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN DUTASTERIDE RATIOPHARM 0,5 MG MJUKA KAPSLAR Datum: 16.3.2016, Version: 2.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av den offentliga sammanfattningen VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Locoid Lipid 0,1% kräm Locoid Crelo 0,1% kutan emulsion. hydrokortisonbutyrat

Bipacksedel: Information till användaren. Locoid Lipid 0,1% kräm Locoid Crelo 0,1% kutan emulsion. hydrokortisonbutyrat Bipacksedel: Information till användaren Locoid Lipid 0,1% kräm Locoid Crelo 0,1% kutan emulsion hydrokortisonbutyrat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. DALACIN vagitorier 100 mg Klindamycinfosfat, motsvarande 100 mg klindamycin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. DALACIN vagitorier 100 mg Klindamycinfosfat, motsvarande 100 mg klindamycin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN DALACIN vagitorier 100 mg Klindamycinfosfat, motsvarande 100 mg klindamycin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Spara denna

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Emovat salva 0,05% Emovat kräm 0,05% Klobetason

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Emovat salva 0,05% Emovat kräm 0,05% Klobetason BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Emovat salva 0,05% Emovat kräm 0,05% Klobetason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. 1* Spara denna information, du kan behöva

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning Pemetrexed STADA 25 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning 7.5.2015, Version V1.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information

Läs mer

FoU = åtgärder där nyttan idag inte kan avgöras, men som bör utvärderas. Nej. 611 - Kirurgi I 1. Liten. Ej bedömbar. Enkel

FoU = åtgärder där nyttan idag inte kan avgöras, men som bör utvärderas. Nej. 611 - Kirurgi I 1. Liten. Ej bedömbar. Enkel Grupp Åtgärdsnr Rekomendation Laparoscopisk radikalop prostatacancer istället för robotassisterad 611 Kirurgi I 1 Ingen vetenskapligt säkerställd nytta Mortalitet (sjukdomsspecifik överlevnad) Rangordning

Läs mer

fråga pat HUR hen reagerade! DOKUMENTERA

fråga pat HUR hen reagerade! DOKUMENTERA Luftvägsinfektioner Varning Om allergi finns angiven: fråga pat HUR hen reagerade! Om pat får misstänkt allergisk reaktion DOKUMENTERA substans, symtom och förlopp i journalen! Tips: kolla gamla recept!

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Albunorm 40 g/l infusionsvätska, lösning. Humant albumin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Albunorm 40 g/l infusionsvätska, lösning. Humant albumin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Albunorm 40 g/l infusionsvätska, lösning Humant albumin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket Område: Medicinteknik Dnr: 1.1-2014-028874 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Patientsäkerhet och kvalitet hos små vårdgivare i tandvården. Nationell tillsyn 2017

Patientsäkerhet och kvalitet hos små vårdgivare i tandvården. Nationell tillsyn 2017 Patientsäkerhet och kvalitet hos små vårdgivare i tandvården Nationell tillsyn 2017 Varför gjorde vi tillsynen? Risk för brister i patientsäkerheten hos Små vårdgivare med ensampraktiserande tandläkare

Läs mer

Brådskande Information. Återkallelse av. GLUMA Desensitizer PowerGel

Brådskande Information. Återkallelse av. GLUMA Desensitizer PowerGel Brådskande Information Återkallelse av GLUMA Desensitizer PowerGel Hanau, April 22 d 2014 Dr. Albert Erdrich Sicherheitsbeauftragter MPG Safety Manager Medical Devices Gruner Weg 11 63450 Hanau Germany

Läs mer

När godkända läkemedel saknas licensförskrivning, extempore och andra alternativ

När godkända läkemedel saknas licensförskrivning, extempore och andra alternativ 1408 När godkända läkemedel saknas licensförskrivning, extempore och andra alternativ Ann Marie Janson Lang, Uppsala Inledning Det finns möjlighet att behandla patienter i Sverige med läkemedel även om

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren Cellufluid ögondroppar, lösning, endosbehållare Karmellosnatrium

Bipacksedel: Information till användaren Cellufluid ögondroppar, lösning, endosbehållare Karmellosnatrium Bipacksedel: Information till användaren Cellufluid ögondroppar, lösning, endosbehållare Karmellosnatrium Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Voltaren 23,2 mg/g gel 23,2 mg/g gel diklofenakdietylamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Terbinafin ABECE 10 mg/g kräm terbinafinhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Betnovat 0,1% salva Betnovat 0,1% kräm Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion Betnovat 1 mg/ml kutan lösning

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Betnovat 0,1% salva Betnovat 0,1% kräm Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion Betnovat 1 mg/ml kutan lösning BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Betnovat 0,1% salva Betnovat 0,1% kräm Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion Betnovat 1 mg/ml kutan lösning betametason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar

Läs mer

Bilaga 3 Vårdkonsumtion inom ett urval operationer/åtgärder i väntetidsrapporteringen jämförelser mellan landsting

Bilaga 3 Vårdkonsumtion inom ett urval operationer/åtgärder i väntetidsrapporteringen jämförelser mellan landsting 10 oktober 2007 Bilaga till huvudrapport Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet 2007 Bilaga 3 Vårdkonsumtion inom ett urval operationer/åtgärder i väntetidsrapporteringen

Läs mer

Om ditt barn får retinoblastom

Om ditt barn får retinoblastom Om ditt barn får retinoblastom 1 Den här broschyren vänder sig till dig som har ett barn som fått diagnosen retinoblastom. Du har säkert många frågor och oroar dig för hur det ska gå för ditt barn. Här

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Glukosamin Pharma Nord 400 mg hårda kapslar Glukosamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Clarityn 10 mg tabletter loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Clarityn 10 mg tabletter loratadin Bipacksedel: Information till användaren Clarityn 10 mg tabletter loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Ciloxan 3 mg/ml örondroppar, lösning. ciprofloxacin

Bipacksedel: Information till användaren. Ciloxan 3 mg/ml örondroppar, lösning. ciprofloxacin Bipacksedel: Information till användaren Ciloxan 3 mg/ml örondroppar, lösning ciprofloxacin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Erbitux 2 mg/ml infusionsvätska, lösning Cetuximab

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Erbitux 2 mg/ml infusionsvätska, lösning Cetuximab BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Erbitux 2 mg/ml infusionsvätska, lösning Cetuximab Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Spara denna information, du kan behöva

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-21 Anita Segerslätt Lars Tengryd Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Höstmöte med smittskyddet. Välkomna! 2012-10-10 Sidan 1 www.stramastockholm.se

Höstmöte med smittskyddet. Välkomna! 2012-10-10 Sidan 1 www.stramastockholm.se Höstmöte med smittskyddet Välkomna! Sidan 1 Vad är Strama Sidan 2 Förskrivare av uthämtade antibiotikarecept* i SLL 2011 Källa: Concise, Apotekens Service AB Tandvård 7% Övriga 8% Närakuter 10% Vårdcentraler

Läs mer

Huddesinfektion i syfte att avdöda mikroorganismer samt förebygga infektion och/eller kolonisation.

Huddesinfektion i syfte att avdöda mikroorganismer samt förebygga infektion och/eller kolonisation. PRODUKTRESUMÉ 1 1. LÄKEMEDLETS NAMN Hibiscrub 40 mg/ml kutan lösning 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 ml kutan lösning innehåller: klorhexidindiglukonat 40 mg. För fullständig förteckning

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Portrazza (necitumumab)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Portrazza (necitumumab) EMA/33513/2016 Sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Portrazza (necitumumab) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Portrazza som beskriver åtgärder som ska vidtas för att säkerställa

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10)

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10) Fråga 1 (4p) 1(10) Bilden ska föreställa en cell bestyckad med molekyler för interaktion med cellens närmiljö. A Om cellen är en mast cell, vilken molekyl representeras på ytan? (1p) B På vilket sätt bidrar

Läs mer

ÅR: Område: Godkända läkemedelsprodukter. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr:

ÅR: Område: Godkända läkemedelsprodukter. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Godkända läkemedelsprodukter Dnr: 6.2.11-2014-018866 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

1. Vad Sehcat är och vad det används för

1. Vad Sehcat är och vad det används för Bipacksedel: Information till användaren Sehcat 370 kbq hård kapsel tauroselcholsyra (Se-75) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du ges detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Till dig som har fått vaccin mot lunginflammation

Till dig som har fått vaccin mot lunginflammation Till dig som har fått vaccin mot lunginflammation polysackaridvaccin mot pneumokockinfektioner, konjugerat, adsorberat, 13-valent Kort om lunginflammation Du har fått den här broschyren av din läkare eller

Läs mer

2013-03-04. Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Monoprost Ögondroppar, lösning i endosbehållare. (6 x 5 st) Endosbehållare,

2013-03-04. Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Monoprost Ögondroppar, lösning i endosbehållare. (6 x 5 st) Endosbehållare, 2013-03-04 1 (5) Vår beteckning SÖKANDE Théa Nordic AB Storgatan 55 703 63 Örebro SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar att nedanstående läkemedel

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Cortimyk 20 mg/g + 10 mg/g kräm Mikonazolnitrat och hydrokortison Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Din guide till. (aflibercept injektionsvätska, lösning) (aflibercept injektionsvätska, lösning)

Din guide till. (aflibercept injektionsvätska, lösning) (aflibercept injektionsvätska, lösning) Din guide till Bayer Pharma AG, D-13342 Berlin, Germany Copyright 2012 Bayer Pharma AG www.bayerhealthcare.com Innehåll Sid Vad är Eylea?... 4 Åldersförändringar i gula fläcken... 5 Innan du får en injektion

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Proteinelektroforesutskick 2017:01

Proteinelektroforesutskick 2017:01 Proteinelektroforesutskick 2017:01 M Jonsson 2017-04-21 61-årig man med värk och trötthet. Tecken på inflammation? M-komponent? Prov A serum urin Inga tecken på inflammation. Patienten har en för oss nyupptäckt

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Narkotikaprekursorer. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.7.4-2014-018887

ÅR: 2014. Område: Narkotikaprekursorer. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.7.4-2014-018887 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Narkotikaprekursorer Dnr: 6.7.4-2014-018887 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

Vad Pamifos är och vad det används för Vad du behöver veta innan du får Pamifos

Vad Pamifos är och vad det används för Vad du behöver veta innan du får Pamifos amifos Pamidronsyra Vad Pamifos är och vad det används för Pamifos är ett läkemedel som påverkar uppbyggnad och nedbrytning av ben. Läkemedlet tillhandahålls i form av en lösning som kan ges som långsam

Läs mer

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet onkologi Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet Strålbehandlingsmottagningen Verksamhetsområde Onkologi Gävle www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg BEHANDLING Du kommer att få behandling...

Läs mer

Att få. är inte en. Vad sa de? Cancer? Vad händer nu?

Att få. är inte en. Vad sa de? Cancer? Vad händer nu? Det krävs ett test Att få diagnosen bröstcancer Bröstcancer är inte en sjukdom Vad sa de? Cancer? Vad händer nu? Det går nog inte att vara förberedd på hur man kommer att reagera när man får beskedet att

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin Hexal 10 mg tabletter. loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin Hexal 10 mg tabletter. loratadin Bipacksedel: Information till användaren Loratadin Hexal 10 mg tabletter loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

PROPECIA 1 mg Filmdragerade tabletter

PROPECIA 1 mg Filmdragerade tabletter PROPECIA 1 mg Filmdragerade tabletter Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna bipacksedel, du kan behöva läsa om den. - Om du har ytterligare frågor vänd

Läs mer

Testogel 25 mg, gel i dospåse Testosteron

Testogel 25 mg, gel i dospåse Testosteron Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara denna information, du kan behöva läsa den igen. - Om du har ytterligare

Läs mer

Bilaga I. Vetenskapliga slutsatser och skäl till ändring av villkoren för godkännande för försäljning

Bilaga I. Vetenskapliga slutsatser och skäl till ändring av villkoren för godkännande för försäljning Bilaga I Vetenskapliga slutsatser och skäl till ändring av villkoren för godkännande för försäljning 1 Vetenskapliga slutsatser Med hänsyn till PRAC:s utredningsprotokoll om den periodiska säkerhetsrapporten

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Clarityn 1 mg/ml sirap loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Clarityn 1 mg/ml sirap loratadin Bipacksedel: Information till användaren Clarityn 1 mg/ml sirap loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Ta alltid

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Voltaren 23,2 mg/g gel 23,2 mg/g gel diklofenakdietylamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Bertolix 3 mg/ml, munhålespray, lösning bensydaminhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Teceos 13 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel. tetranatriumbutedronat

Bipacksedel: Information till patienten. Teceos 13 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel. tetranatriumbutedronat Bipacksedel: Information till patienten Teceos 13 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel tetranatriumbutedronat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du ges detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Central venkateter CVK

Central venkateter CVK Central venkateter CVK Om du ska få läkemedel som dropp kommer du troligen att behöva en central infart till ditt blodomlopp. I den kan du få läkemedel, blodtransfusioner, vätska eller näringsdropp och

Läs mer

Tips och råd för dig med implantat

Tips och råd för dig med implantat TePes produkter finns på ditt närmaste apotek och hos din tandläkare/tandhygienist. Patientguide Mellanrumsborstar Original Extra mjuk Angle 0,4 mm 0,45 mm 0,5 mm 0,6 mm 0,7 mm 0,8 mm 1,1 mm 1,3 mm 0,45

Läs mer

Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden

Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden (Urgent Field Safety Notice) NovoPen Echo och NovoPen 5 Ref. 2016050310 2017-07-05 Viktig säkerhetsinformation Till sjukvårdspersonal, Novo Nordisk A/S har upptäckt

Läs mer

Pevaryl. mot underlivssvamp. www.pevaryl.nu. A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl.

Pevaryl. mot underlivssvamp. www.pevaryl.nu. A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl. Pevaryl mot underlivssvamp A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl.nu SE/PV/14-0804 www.pevaryl.nu I den här foldern har vi samlat information

Läs mer