Rättvisemärkt handel i kommunen Motion den 10 september 2012 av Mattias Qvarsell (S) m.fl.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rättvisemärkt handel i kommunen Motion den 10 september 2012 av Mattias Qvarsell (S) m.fl."

Transkript

1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/ Kommunstyrelsen Rättvisemärkt handel i kommunen Motion den 10 september 2012 av Mattias Qvarsell (S) m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige avslår förlagen i motionen med hänvisning till kommunen redan är Millenniekommun och att effekterna av Rättvisemärkt/Fairtrade är omtvistade. Sammanfattning Motionärerna vill att Nacka kommun bidrar till att förbättra arbetsvillkoren för jordbrukare i utvecklingsländer genom att kommunen alltid som första alternativ ska välja Fairtrademärkta produkter. Dessutom önskar motionärerna att kommunen ska ansöka om att bli Fairtrade City. Kommunfullmäktige behandlade den 28 januari 2013, 29, ärendet där det återremitterades med uppdrag att: 1. se över hur andra kommuner arbetar positivt med Fairtrade och ta fram ett underlag för detta 2. se över kommunala konsekvenser, bland annat ekonomiska, av förslagen i motionen. De tillfrågade kommunerna som redan är diplomerade som Fairtrade City upplever det som positivt och framhåller att kommunen på det sättet arbetar mer medvetet och systematiskt med etisk handel samt att det är ett bra för kommunens varumärke och skapar ett bra nätverk. Konsekvenserna av att bli en Fairtrade City handlar dels om åtgärder inom organisationen dels om åtgärder i lokalsamhället. Kostnaden beräknas till ca kr under år 1 som Fairtrade City, i det beräknas kostnader för samordnare och kostnader för aktiviteter. Till det kommer kostnader för inköp av Faritradeprodukter för de kommunala verksamheterna vilket beräknas till en extra kostnad på ca per år. Bedömningen är att enskilda initiativ såsom att bli en Fairtrade City bör diskuteras inom ramen för kommunens hållbarhetsarbete. Kommunen är idag en Millenniekommun där det ingår bland annat frågor om etiska och sociala krav vid upphandling. Därtill tillkommer POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

2 2 (10) frågan om att låsa sig vid en specifik etisk märkning samt de omtvistade effekterna som finns. Ärendet Kommunfullmäktige behandlade den 28 januari 2013, 29, en motion om rättvisemärkt handel i kommunen. Förslag till beslut var att kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till kommunen redan är Millenniekommun samt att effekterna av Rättvisemärkt/Fairtrade är omtvistade. Med stöd av reglerna om minoritetsskydd i 5 kap 36 kommunallagen återremitterades ärendet om rättvisemärkthandel till kommunstyrelsen med uppdrag att: 1. se över hur andra kommuner arbetar positivt med Fairtrade och ta fram ett underlag för detta 2. se över kommunala konsekvenser, bland annat ekonomiska, av förslagen i motionen. I denna skrivelse redovisas kompletterande information i ärendet. Tidigare tjänsteskrivelse, , finns även med som underlag. Förslagen i motionen Motionärerna framför att genom att köpa fair trade-märkta produkter bidrar kommunen till att förbättra arbetsvillkoren för de i utvecklingsländerna som bearbetar och tillverkar dessa produkter. De märkta produkterna garanterar att både producenter och deras anställda får möjlighet till att förbättra sina egna och familjens levnadsförhållande. Motionärerna föreslår därför att Nacka i framtiden vid inköp av olika produkter alltid som första alternativ ska välja fair trade-märkta produkter. Det innebär också att Nacka ska uppmana associerade organisationer och verksamheter att göra detsamma samt att med olika medel påverka hela vår kommun att göra detsamma. Utöver detta vill motionärerna att Nacka kommun ansöker om att bli en Fair Trade City. Motionärerna yrkar på följande: Att Nacka kommun väljer rättvisemärkta produkter om det finns i sortimentet Att Nacka kommun verkar i motionens anda även inom samarbetsorgan som t.ex. Sveriges kommuner och landsting. Att verksamheter och organisationer associerade med Nacka uppmuntras att följa beslutet om att köpa rättvisemärkta produkter. Att Nacka kommun ansöker för att bli en Fair Trade City. Positiva exempel på andra kommuners arbete med Fairtrade Under debatten i fullmäktige den 28 januari nämndes tre kommuner; Örebro, Växjö och Linköping, som positiva exempel på hur man arbetar med Fairtrade. Kontakt har tagits med dessa kommuner. Som komplement har även information från Malmö hämtats. Malmö framhålls av flera andra som ett gott exempel och har varit en Fairtrade City sedan 2006.

3 3 (10) Örebro Örebro kommun är en Fairtrade City sedan Örebro har en styrgrupp med representanter från Ikea, Arbetarnas Riksförbund (ABF), Örebro kommun, Örebro Landsting, Världsbutiken Örebro, Högskolerestaurangerna AB, Scandic Hotels AB, Café Deed och nätverket Speak. Förutom dessa organisationer är två förtroendevalda med. I inledningsskedet arbetade en kommunal tjänsteman på 50 procent som samordnare för styrgruppen, men i januari år 2009 lades funktionen över på ABF (Arbetarnas bildningsförbund). Det är idag ABF som har ansvaret för samordnarfunktionen och de får ett årligt bidrag med kr från Örebro kommun. ABF samordnar det externa informationsarbetet inom kommunen och är sammankallande till styrgruppsmötena. I det externa informationsarbetet ingår att leda en aktivitetsgrupp samt hålla föreläsningar om rättvis handel och Fairtrade, vilket sker mest på skolor, samt hålla i andra externa aktiviteter. Det finns ingen utvärdering av arbetet, men Örebro upphandlar större andel samt fler olika produkter som är etiskt märkta efter att de blivit en Fairtrade City. Tack vare Fairtrade diplomeringen har det tagits fram en handlingsplan för etisk upphandling inom kommunen som nu väntar på att antas. Fördelar som samordnaren menar med att finnas inom ABF är att man kanske kan vara lite friare i aktiviteter och har ett brett kontaktnät. Nackdelar är att man står utanför kommunens kontaktnät samt att ibland passar det bättre om det är kommunen som är avsändare. De avsatta pengarna räcker inte för en tjänst under hela året därför kommer samordnarens tjänst på ABF ta slut sista maj och aktiviteter kommer sedan hållas på ideell basis. Utöver de avsatta medlen för en samordnare ges inga ekonomiska resurser för att påverka de kommunala verksamheterna att köpa in rättvisemärkta produkter eller motsvarande. Linköping Linköping har varit en Fairtrade City sedan Fairtrade City Linköping leds av en styrgrupp och en projektgrupp med representanter från kommunen, svenska kyrkan, Linköpings universitet, studieförbund, Coop, Linköpings cityförening, Fairtrade shop och naturskyddsföreningen. En samordnare i form av en kommunal tjänsteman jobbar 25 % med Fairtrade City. Linköping har skrivit in formuleringar om etiska krav i upphandlingen i upphandlingspolicyn och tagit fram en kost och måltidspolicy. Kommunen har satt målsättningar om att ständigt öka den etiska konsumtionen men har inga kvantifierbara målsättningar eller tvingande skrivningar för varken kommunala eller privata utförare i exempelvis vård, skola och omsorg.

4 4 (10) Linköping har jobbat med att få in rättvis handel i styrande dokument och jobbat mycket med intern information och på så sätt har man påverkat kommunens upphandling. En utvärdering är gjord av arbetet i styrgruppen, men ingen utvärdering om effekter i kommunen i stort. Arbete kan ändå konstateras ha lett till ökad mängd samarbeten med organisationer, föreningar och folkbildningen genom samarbete med information och kampanjer genom styrgruppen. En fördel Linköping framhåller med att vara Fairtrade city är att man tvingats ta tag i och systematiskt organisera arbetet med att ta etiskt ansvar när man handlar som kommun. Det kan exempelvis vara genom att få in krav i styrande dokument och årligen genom statistik följa upp hur utvecklingen ser ut. Positivt är också samarbetet med alla övriga aktörer. Det enda negativa som samordnare menar är att krav och idéer från organisationen Fairtrade är helt fokuserade på just Fairtrade. Kommunen vill få in det så mycket som möjligt i ett helt hållbarhetstänk som innefattar fler krav än de etiska. Det kan ibland vara lite knivigt att vrida och vända för att få aktiviteter och krav att bli kommunanpassade. Budget är på cirka kr per år för infomaterial, föreläsningar och utåtriktade aktiviteter, samt kostnaden för 25 % tjänst. Växjö Den 8 oktober 2008 diplomerades Växjö kommun som en Fairtrade City av Rättvisemärkt. Styrgruppen för Fairtrade City består av personer som representerar ett tvärsnitt av Växjö. Men ingen förtroendevald sitter med i styrgruppen. Styrgruppen erbjuder företag i Växjö information och diskussion kring hur man kan vara delaktig i Fairtrade City Växjö. Diplomeringen som Fairtrade City har lett till att kommunen numera har ett ständigt pågående arbete där man varje år ska visa på att den etiska konsumtionen har ökat. Upphandlingsenheten har blivit mer involverad och får vara med och skriva handlingsplanen. Både tjänstemän och politiker har nu fått upp ögonen för etisk konsumtion och att det också är en viktig fråga. Det finns ingen utvärdering av arbetet men några av de fördelar som samordnaren framhåller är att det är en konkurrensförmån jämfört med de kommuner som inte är diplomerade (studenter väljer att hellre flytta till en Fairtrade City). Vidare visar kommunen att man tar ett socialt och etiskt ansvar och står därmed för något positivt. Dessutom framhålls det positivt att träffa andra städer och nätverka. Kostnaderna för kommunen har varit att ett verksamhetsbidrag varje år. Hittills har det legat på kr per år. Inga pengar finns i budget för samordnarens arbetstid och lön.

5 5 (10) Samordnaren menar att det har varit en lång väg där man inte förstått skillnaden mellan t.ex. KRAV, ekologiskt och Fairtrade (eller annan etisk märkning). Dessutom råder en viss osäkerhet över vilken märkning som är godkänd eller inte. Livsmedelsverket säger en sak medan Fairtrade Sverige säger en annan. I och med att det inte finns några medel avsatta för samordnaren eller för aktiviteter, förutom de kr blir det svårt att arbeta aktivt med frågan. I styrgruppen sitter inte någon förtroendevald vilket innebär att det kan vara svårt att nå ut till de förtroendevalda. När det gäller skolor i privat regi hanteras de på samma sätt som andra privata företag. Malmö Den kommun som kanske kommit längst i sitt arbete med Fairtrade är Malmö. Redan 2006 blev Malmö Fairtrade City, som den första kommunen i Sverige. Styrgrupp består av representanter för Malmö stad, Citysamverkan, egenföretagare, Fair Trade Coffee, Solidar, Sensus, Röda Korsets Ungdomsförbund, IM, Kirsebergs församling och en fristående artist. Sedan 2008 har det avsatts en miljon kronor per år som bland annat används till att finansiera en heltidsanställd koordinator. Styrgruppen har tagit fram en plattform för arbetet med Fairtrade. I den anges bl.a. att Syftet med Malmö Fairtrade City är: - Att öka kunskapen, efterfrågan och utbudet av rättvist handlade produkter inom den offentliga och den privata sektorn. - Att öka engagemanget för och medvetenheten om rättvis handel. - Att stärka rättvis handel som en del av Malmös profil som en hållbar stad. - Genom att agera lokalt vill vi påverka globalt för att förbättra arbets- och levnadsvillkor för marginaliserade producenter i utvecklingsländer. En stor del av Malmös arbete utgörs av olika utåtriktade insatser för att synliggöra Malmö Fairtrade City och uppmärksamma Malmöborna på frågor som rör rättvis handel och etisk konsumtion. Flera aktiviteter genomförs under året, exempelvis World Fair Trade Day i maj, Ekoreko-zonen och barnhörnan på Malmöfestivalen samt Good Jul. Dessutom arbetar man dessutom mycket gentemot näringslivet och Malmö stads olika verksamheter för att få dem uppmärksamma och engagerade i frågorna. Inom Malmö stad görs också flera åtgärder. I Malmö stads budget och i kommunfullmäktiges verksamhetsmål tas det upp att hela organisationen ska arbeta för en hållbar utveckling, och att andelen inköp av etiskt certifierade varor ska öka. Detta följs även upp i samband med nämndernas ekonomiska rapportering tre ggr/år med ett så kallat trafikljussystem: ökad andel etiska inköp = grönt ljus, samma nivå = gult ljus, minskad andel = rött ljus. Detta gör att frågan ständigt är i fokus och det finns ett tydligt incitament för alla delar av organisationen att bli bättre. Även i policies anges att etiskt certifierade varor ska väljas.

6 6 (10) En framgångsfaktor har varit att arbetet med Fairtrade City är en integrerad del av Malmö stadsarbete för en mer hållbar utveckling. Det sätter frågan i ett bra sammanhang och skapar många goda synergieffekter. Sammanfattning av andra kommuners arbete med Fairtrade De fyra tillfrågade kommunerna menar att medvetenheten och aktiviteterna för rättvisemärkt handel har ökat i och med att de blivit en Fairtrade City. Kommunerna har bland annat arbetat med handlingsplaner för rättvisemärkt handel och fått in frågan om etisk handel i olika styrdokument. Försäljningen av rättvisemärkta produkter följs upp varje år och därmed kan man följa utvecklingen på ett systematiskt sätt. Ambitionsnivån och insatta resurser skiljer sig åt mellan de tillfrågade kommunerna. Från Malmö som satsar 1 miljon kr varje år till Växjö som avsätter kr. Gemensamt är att det finns en utsedd samordnare för Fairtrade-arbetet, men omfattningen skiljer sig åt. En annan positiv effekt av Fairtrade-arbetet är att det skapar ett bra nätverk och ger kommunen goodwill och ett positivt värde. Rättvisemärkta varor i Nacka kommun idag En översyn av samtliga inköp från kommunens ramavtalsleverantörer 1 har gjorts och andelen rättviseprodukter har beräknats. Översynen har gjorts utifrån vilka varor som varit märkta med Fairtrade eller annan etisk märkning såsom Rainforest Alliance, UTZ. Verksamheterna ska köpa varor från dessa ramavtalsleverantörer men det finns enheter som inte följer detta. Inköp som går utanför ramavtal har inte följts upp. 1 De granskade inköpen gäller för ramavtal med Menigo (drycker, färskvaror och kolonialvaror), Martin&Servera (djupfrysta produkter och mejeriprodukter) samt Isacsson (frukt, färska grönsaker och rotfrukter). Inköpen är från förskolor, skolor, särskilda boenden osv.

7 7 (10) Inköp under 2012 i kr Produkter Kaffe Te Kakao Bananer Ris Quinoa Socker Honung Total i kr, inkl etisk Etiskt märkta i kr Andel etiskt märkta 4% 5% 8% 1% 0% 0% 1% 0% Ett kriterium för att bli en Fairtrade City är att stadshuset ska konsumera Fairtrademärkta produkter. Idag är allt kaffe, te och socker i stadshuset redan Fairtrade märkta. Konsekvenser för Nacka kommun Konsekvenserna av ett beslut enligt motionärernas förslag att kommunen ska bli en Fairtrade City och att kommunen väljer rättvisemärkta produkter om det finns i sortimentet, blir både ekonomiska och praktiska. De praktiska konsekvenserna redovisas i tabellen nedan. I tabellen beskrivs kriterierna för att bli en Fairtrade City. Kriterierna avser både åtgärder inom organisationen och åtgärder inom lokalsamhället. Till stor del är kriterier aktiviteter som påverkar lokalsamhället exempelvis detaljhandeln, caféer och restauranger. Kriterier för Fairtrade City 1. Kommunens ansvar Kommunen ska kunna erbjuda Fairtrademärkta produkter inom kommunens avtal för så många produkter som möjligt. Exempelvis frukter, te, kaffe, socker och profilkläder. Kommunfullmäktige alternativt kommunstyrelsen beslutar att se över hur kommunen kan ta ytterligare steg för att agera som en etisk konsument i alla sina inköp. Stadshuset eller motsvarande funktion ska konsumera Fairtrade-märkta produkter Kommunen ska anta en målsättning för den offentliga etiska konsumtionen. 2. Styrgrupp för Fairtrade City En lokal styrgrupp tillsätts för att säkerställa fortsatt stöd för att uppnå Fairtrade City-status och för att kontrollera att kriterierna efterlevs. Rapportering årligen till Fairtrade Sverige är obligatorisk. Styrgruppen bör spegla en samhällelig mångfald med representanter från t.ex. ideell sektor, företag, politiker och kommunala tjänstemän. En kontaktperson utnämns som svarar för kontakt med Fairtrade Sverige. Kommentar Inom kommunens ramavtal finns Fairtrademärkta-produkter för de flesta möjliga produkter Faitrade-märkt kaffe, te och socker finns redan i samtliga lounger i stadshuset

8 8 (10) 3. Utbud av Fairtrade-märkta produkter i butiker och på hotell, caféer och restauranger Ett utbud (se kommentar) av Fairtradeprodukter ska finnas tillgängligt för konsumenter i livsmedelsaffärer, på caféer, restauranger och hotell. Dessa produkter bör skyltas med informationsmaterial så det är lätt att hitta dem. 4. Företag och organisationers konsumtion av Fairtrade Ett visst antal (se kommentar) lokala arbetsplatser, organisationer, fackförbund och kyrkor ska servera Fairtrade-märkta produkter t.ex. kaffe eller te och visa detta genom informationsmaterial och/eller på arbetsplatsens hemsida. Alla personer i styrgrupperna måste jobba för att deras arbetsplats eller skola ska servera Fairtrade-märkta produkter 5. Ett lokalt informationsarbete Styrgruppen arbetar aktivt för att sprida information och opinionsbilda kring etisk konsumtion. Informationsinsatser av någon form ska anordnas som ökar den lokala kunskapen kring etisk konsumtion. Styrgruppen ska formulera en målsättning för minst fyra informationsaktiviteter som ska genomföras fram till nästa års rapportering. För en kommun i Nackas storlek är kravet att det ska finnas minst 60 Fairtrade-märkta produkter och de ska vara fördelade på minst 7 stycken butiker. För en kommun i Nackas storlek är kravet att 10 stycken hotell, caféer och restauranger samt 40 stycken arbetsplatser erbjuda Fairtrademärkta produkter. Varje år ska styrgruppen redovisa att samtliga kriterier har utvecklats i jämförelse med tidigare år. För att behålla sin Fairtrade City-status krävs att styrgruppen redovisar en årlig ökning av den offentliga konsumtionen av Fairtrademärkta-produkter. Det krävs även en utveckling av informationsarbetet för att öka medvetenheten och kunskaperna kring etisk konsumtion. Varje år ska styrgruppen formulera en målsättning för minst fyra aktiviteter som ska genomföras fram tills nästa utvärdering, samt redovisa arbetet med eventuella pressklipp från årets arbete. Vidare krävs att man redovisar att antalet arbetsplatser, butiker, hotell, caféer och restauranger har ökat sitt utbud av Fairtrade-märkta produkter. För att genomföra detta behövs en stödfunktion såsom en samordnare i likhet med de tillfrågade Fairtrade City kommunerna. En bedömning är att det initialt krävs en del arbete med bland annat att göra inventeringar, informationsinsatser samt starta upp en styrgrupp. Under en uppstartsperiod bedöms att det finns behov av en samordnartjänst på åtminstone en 50 % under första året. På sikt kanske det gå att minska till 25 %, vilket är samma omfattning som Linköping och Örebro har idag.

9 9 (10) Ekonomiska konsekvenser Kostnader för år 1 innebär enligt förslaget en 50 % tjänst som samordnare. Utöver den direkta kostnaden för en samordnare tillkommer även kostnader för att genomföra aktiviteter. Även där görs bedömning att det initialt behövs extra resurser, kr uppskattas avsättas för framför allt informationsinsatser. Sammanlagt innebär det kostnader på ca kr under år 1. Efterföljande år görs beräkningar på 25 % tjänst och aktivitetskostnader på kr, vilket innebär kostnader med ca kr per år. Om kommunen uteslutande skulle köpa rättvisemärkta produkter 2 av ramavtalsföretagen skulle det innebära en ökad kostnad med cirka kr per år. Beräkning är gjord utifrån samma mängd som köptes på ramavtal under 2012 omräknat till att den kostnad på jämförbara produkter som är Fairtrade-märkta 3. Kostnadsberäkningarna har utgått från prislistor från leverantörerna och inköpslistor från verksamheterna. För att få en så rättvis bedömning som möjligt har i möjligaste mån jämförelse gjorts med samma märke som den Fairtrade-märkta produkten. När det gäller exempelvis kaffe finns en uppsjö av märken och sorter både med och utan Fairtrade-märkning, då har förutom märke även jämförelse gjorts av samma typ av produkt. Prisuppgifter har även inhämtats från dagligvaruhandel för att få jämförelsesiffror och komplettera med uppgifter som inte gått att få fram från ramavtalspriserna. För att ge ytterligare en uppfattning om kostnader för rättvisemärkta produkter jämfört med icke rättvisemärkta produkter har kostnader för kaffe och te i stadshuset följts upp. Det ger att det rättvisemärkta och ekologiska kaffet i stadshuset kostar kr för år Motsvarande inköp av ej Fairtrade-märkta skulle kosta kr. För te är motsvarande kostnader kr för rättvisemärkt och kr för ej rättvisemärkt. Bedömning De tillfrågade kommunerna som redan är Fairtrade City upplever det som positivt och framhåller bland annat att kommunen på det sättet arbetar mer medvetet och systematiskt med etisk handel, samt att det är ett bra för kommunens varumärke och skapar ett bra nätverk. Det är positivt att det finns politisk vilja att kommunen ska arbeta med social hållbarhet såsom etisk handel. Men för att det ska ge en hållbar och långsiktig effekt krävs mer än enskilda insatser såsom att bli exempelvis en Fairtrade City, eko-kommun, Safe Community eller Healthy cities. En viktig lärdom finns att dra av Malmö stads arbete med Fairtrade City. I Malmös arbete är Fairtrade City en integrerad del av Malmö stads arbete för mer hållbar utveckling. Att vara med i nätverk såsom Fairtrade City kan ge positiva effekter, men 2 Kaffe, te, kakao, bananer, ris, quinoa, socker, honung. 3 Beräkningarna är gjorda utifrån följande prisskillnad mellan Fairtradeprodukt och ej fairtradeprodukt; Faritrademärkt kaffe 27% dyrare, te 5% dyrare, kakao 37,5% dyrare, bananer 17% dyrare, ris 11% dyrare, socker 48% dyrare samt honung 37 % dyrare.

10 10 (10) för att undvika att det bara blir en etikett på kommunen krävs en helhetssyn och ett sammanhang för att skapa goda synergieffekter. Det finns en pågående utredning om nämndernas bidrag till kommunens hållbarhetsarbete, utredningen förväntas ge förslag på hur kommunens hållbarhetsarbete ska vidareutvecklas. Det framförs några invändningar mot att kommunen ska bli en Fairtrade City i tidigare tjänsteskrivelsen. I korthet framförs där att det måste finnas underlag och forskning som bevisar att rättvisemärkning ger de eftersträvade effekterna. Det beskrivs även att det finns olika uppfattningar om effekterna samt att Fairtrade är endast en av flera etiska märkningar på marknaden. Vidare är kommunen redan en Millenniekommun, i Millenniekommun ingår bland annat frågor om etiska och sociala krav vid upphandling men tar även med andra aspekter för långsiktig social hållbar utveckling. Idag finns två stora dagligvaruhandlare i Nacka som marknadsför sig som rättvisemärkta. En aspekt är att det är ett konkurrensmedel för marknadsföring för enskilda handlare. Dessutom är rättvisemärkning, enligt Svensk Handel, konsumentdrivet och kommunens roll att jobba för att detaljhandeln och arbetsplatser ska köpa Fairtrade-märkta produkter ska ses i ljuset av alternativa etiska märkningar. Kostnaderna för att kunna uppfylla kriterierna att bli en Fairtrade City bedöms vara ca kr år 1. Om de kommunala verksamheterna övergår till att köpa enbart rättvisemärkta varor blir det ytterligare en ökad kostnad med minst ca kr per år. Sammantaget görs bedömningen att enskilda initiativ såsom att bli en Fairtrade City bör diskuteras inom ramen för kommunens hållbarhetsarbete. Kommunen är idag en Millenniekommun där det ingår bland annat frågor om etiska och sociala krav vid upphandling men tar även med andra aspekter för långsiktig social hållbar utveckling. Därtill tillkommer resonemang om problem med att låsa sig vid en specifik etisk märkning samt de omtvistade effekterna som finns som leder fram till att förslaget är att avslå motionärernas förslag. Bilagor Motionen Rättvis handel i kommunen; Mattias Qvarsell (S), Gunnel Nyman Gräff (S), Lena Rönnerstam (S). Stadsledningskontorets tjänsteskrivelse den 24 oktober Protokollsutdrag kommunfullmäktige 28 januari, 29. Mats Bohman Administrativ direktör Tove Löfgren Samordnings- och utvecklingsenheten

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Umeå kommunfullmäktige beslutade 2012-03-12 att Umeå ska ansöka om att bli en Fairtrade City. Umeå kommun beaktar redan idag Fairtradeprodukter i sina egna upphandlingar

Läs mer

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet Tjänsteutlåtande Koordinator 2015-08-17 Linda Nordberg 08-590 971 07 Dnr: linda.nordberg@upplandsvasby.se KS/2014:505 34661 Kommunstyrelsen Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel,

Läs mer

Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Fairtrade City

Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Fairtrade City Kommunledningskontoret Gertrud Elisabet Bohlin Diarienummer K8.2012.0136 2012-08-17 15 Kommunstyrelsen Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Nya Kommunpartiet Eslöv har

Läs mer

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå I december 2007 behandlade kommunfullmäktige i Skellefteå en motion angående rättvis handel. Därefter har uppdrag utförts på olika platser i kommunorganisationen

Läs mer

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå I december 2007 behandlade Skellefteå kommunfullmäktige (KF) en motion från Folkpartiet, skriven 2002, angående rättvis handel. En uppförandekod i kommunens

Läs mer

Verksamhetsplan. för arbetet som Fairtrade City. Diarienummer: Ks2016/0054.150. Gäller från: 2016-05-01

Verksamhetsplan. för arbetet som Fairtrade City. Diarienummer: Ks2016/0054.150. Gäller från: 2016-05-01 Diarienummer: Ks2016/0054.150 Verksamhetsplan för arbetet som Fairtrade City Gäller från: 2016-05-01 Gäller för: Kommunkoncernen Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Fairtrade City styrgrupp Revideras

Läs mer

Ale kommuns målsättning inom Fairtrade city arbetet

Ale kommuns målsättning inom Fairtrade city arbetet TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) 2015-02-20 2015-02-19Dnr KS.2015.14 Sektor kommunstyrelsen Handläggare: Annika Friberg Tel: 0303-371186 E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Ale kommuns målsättning inom

Läs mer

Medborgarförslag om att Luleå kommun ska bli en rättvisemärkt kommun Fairtrade City

Medborgarförslag om att Luleå kommun ska bli en rättvisemärkt kommun Fairtrade City 2007-11-26 299 603 Kommunstyrelsen 2008-10-13 231 417 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 218 539 Dnr 07.767-008 novkf29 Medborgarförslag om att Luleå kommun ska bli en rättvisemärkt kommun Fairtrade

Läs mer

Förnyelseansökan - Fairtrade City. Ansökningsformulär

Förnyelseansökan - Fairtrade City. Ansökningsformulär Förnyelseansökan - Fairtrade City Ansökningsformulär Förnyelseansökan Fairtrade City Kontaktperson Förnamn Efternamn Kommun Telefonnummer (dagtid) E-post 1. Kommunens ansvar Det första kriteriet inom ramen

Läs mer

Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18

Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18 Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18 Kommunledningskontoret Josef Chaib Utredning om Eslöv som Fairtrade City I denna utredning presenteras villkoren och förutsättningarna för Eslövs kommun att

Läs mer

Fairtrade City. Jönköping är en PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018

Fairtrade City. Jönköping är en PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018 Jönköping är en Fairtrade City PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018 Antaget av kommunstyrelsen 2015- Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk

Läs mer

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Landskrona en Fairtrade City - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Varför Fairtrade? Det finns häpnadsväckande vittnesmål om hur odlare och anställda i utvecklingsländerna

Läs mer

Fairtrade City-diplomering

Fairtrade City-diplomering Bilaga 1 Fairtrade City-diplomering Ansökningsformulär från november 2015 Skicka underlagen till catja.kaloudis@fairtrade.se Ansökningsformulär för Fairtrade City-diplomering Fairtrade City-diplomering

Läs mer

Medborgarförslag Gör Luleå till en Fairtrade City både eko och reko!

Medborgarförslag Gör Luleå till en Fairtrade City både eko och reko! 2007-05-02 101 190 Kommunstyrelsen 2008-10-13 230 408 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 217 530 majkf16 Dnr 07.304-008 Medborgarförslag Gör Luleå till en Fairtrade City både eko och reko! Bilaga:

Läs mer

Talarmanus för presentation om Fairtrade region

Talarmanus för presentation om Fairtrade region Talarmanus för presentation om Fairtrade region Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Det innehåller också kort information om vad Fairtrade City är.

Läs mer

Förutsättningar för Fairtrade City-diplomering av Knivsta kommun KS-2013/1343

Förutsättningar för Fairtrade City-diplomering av Knivsta kommun KS-2013/1343 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Johanna Bång Datum KS-2013/1343 Johan Elfström 2014-08-27 Kommunstyrelsen Förutsättningar för Fairtrade City-diplomering av Knivsta kommun KS-2013/1343

Läs mer

Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige

Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige Utlåtande 2016:48 RI+RVI (Dnr 130-454/2016) Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Ansökan

Läs mer

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna.

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. VAD ÄR RÄTTVIS HANDEL? Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på dialog,

Läs mer

KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109. Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City

KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109. Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City Sammanträdesdatum 1(5) KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109 Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag att

Läs mer

Fairtrade City Frågor & Svar

Fairtrade City Frågor & Svar Fairtrade City Frågor & Svar Vad är Fairtrade City? Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomeringen innebär att kommunen lever upp

Läs mer

Kommunstyrelsen har för egen del beslutat, under förutsättning av kommunfullmäktiges beslut enligt ovan

Kommunstyrelsen har för egen del beslutat, under förutsättning av kommunfullmäktiges beslut enligt ovan KF 15 23 FEB 2015 Ansökan för att bli diplomerad som Fairtrade City KSN-2014-1654 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att ansöka om att bli diplomerad som en Fairtrade

Läs mer

Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City

Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City PM 2015:204 RI (Dnr 130-1478/2015) Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Kommunstyrelsen utser tre förtroendevalda

Läs mer

GUIDE TILL FAIRTRADE CITY

GUIDE TILL FAIRTRADE CITY GUIDE TILL FAIRTRADE CITY Fairtrade City är en diplomering från Rättvisemärkt. Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvilkor för odlare och anställda

Läs mer

Sammanträdesdatum " ') ' Motion om att göra Sala till en Fairtrade City

Sammanträdesdatum  ') ' Motion om att göra Sala till en Fairtrade City ' SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL gj : ( 23149) KOMMUNSTYRELSEN :ax: r-f5ll i:e- Nl "' f- (Ä o n, 1 Sammanträdesdatum " ') ' 2018-04 05 Dnr 2017/707»? 49 Motion om att göra Sala till en Fairtrade City

Läs mer

Mer info:

Mer info: Den här presentationen är framtagen för dig som vill hålla en grundläggande presentation om Fairtrade City. Till presentationen finns detta talarmanus som du kan ha som stöd när du håller din presentation

Läs mer

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn.

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Har du frågor, kontakta oss på Fairtrade info@fairtrade.se

Läs mer

Certifiering som Fairtrade City

Certifiering som Fairtrade City ~ SÖDERTÄLJE Tjänsteskrivelse..KOMMU NSTYRElSENS KONTOR 2002-12-03 U Roger Svanborg SÖDERT,ÄLJE!

Läs mer

Fairtrade City. Guide

Fairtrade City. Guide Fairtrade City Guide 1 Innehållsförteckning Information 3 Om Fairtrade City 4 Ett internationellt koncept 4 Initiativ och drivkraft 5 Fairtrade 6 Varför Fairtrade City? 6 Kommunicera Fairtrade City 9 Diplomering

Läs mer

Feedback inför omdiplomering av Region Västmanland

Feedback inför omdiplomering av Region Västmanland Fairtrade region Feedback inför omdiplomering av Region Västmanland Förnyelseansökan inkom till Fairtrade Sverige: 22 februari 2017 Kontaktuppgifter: Styrgruppens kontaktperson: Elin Dalman Sammanfattande

Läs mer

Facket handlar rättvist

Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist LO arbetar för rätten till förbättrade löner och arbetsvillkor över hela världen. En del av det internationella solidaritetsarbetet är samarbetet med Fairtrade.

Läs mer

Ängelholm är en Fairtrade City

Ängelholm är en Fairtrade City Ängelholm är en Fairtrade City Vad är Fairtrade? Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är

Läs mer

Guide för Fairtrade city

Guide för Fairtrade city Guide för Fairtrade city Föreningen för Rättvisemärkt Pustegränd 1-3, 118 20 Stockholm Telefon: 08-505 756 95 Hemsida: www.rattvisemarkt.se Kontaktperson: Emma Enebog E post: emma.enebog@rattvisemarkt.se

Läs mer

Datum 2012-06-12. Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande

Datum 2012-06-12. Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande KS 6 8 AUG 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Oltner Jenny Datum 2012-06-12 Diarienummer KSN-2011-0400 Kommunstyrelsen Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande Förslag

Läs mer

Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt

Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt Att göra skillnad En oberoende produktmärkning ? Internationella Fairtrade-kriterier Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning och din garanti

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2016-12-14 176 KS 419/16 Fairtrade City-diplomering Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

1. Svar på motion (V) Fairtrade City 2. Motion (V) Vallentuna kommun som Fairtrade City g. Protokollsutdrag KSAU g zo3 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN.

1. Svar på motion (V) Fairtrade City 2. Motion (V) Vallentuna kommun som Fairtrade City g. Protokollsutdrag KSAU g zo3 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN. Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2015-12-07 24 (2e) s 231 Svar på motion (V) om Fairtrade City (KS 2015.329) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige avslår motionen. Reservation Jaana

Läs mer

Medlem i Föreningen för Fairtrade

Medlem i Föreningen för Fairtrade Medlem i Föreningen för Fairtrade Ett enkelt sätt att göra skillnad! Alla svenska organisationer är välkomna att bli en del av arbetet för en schysstare världshandel, en handel som skapar möjligheter för

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:25 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:30 av Sonia Lunnergård m fl (kd) om rättvisemärkt kaffe och te Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet Motionärerna

Läs mer

Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S)

Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S) 2015-04-22 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/696-619 Kommunstyrelsen Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktþe att. bifalla motionen.

Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktþe att. bifalla motionen. Reservation Jaana Tilles (S) reserverar sig till fürmån för eget yrkande. Ärendet i korthet Socialdemokraterna i Vallentuna har i december 2orr inlämnat en motion angående Fairtrade Cþ. Socialdemokraterna

Läs mer

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10 Så kan VGR bli en Fairtrade-region Ägarutskottet 2015-03-10 Rättvis handel Minimilön Facklig organisationsrätt Icke-diskriminering och inget barnarbete Demokratiutveckling Minimipris* Fair Trade-premie*

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 26 Dnr KS/2017:301. Svar på motion om Fairtrade City

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 26 Dnr KS/2017:301. Svar på motion om Fairtrade City Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-07 1 (1) Sida 26 Dnr KS/2017:301 Svar på motion om Fairtrade City En motion har inkommit från Sverigedemokraterna om att Mjölby ska

Läs mer

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V)

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) 2014-08-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2011/175-609 Kommunstyrelsen Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2012. Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity

Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2012. Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2012 Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity Linköpings Fairtrade City Verksamhetsrapport 2012 Vad är Fairtrade City? Linköping diplomerades som en Fairtrade

Läs mer

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M)

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) 2015-02-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/979-008 Kommunstyrelsen IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att i

Läs mer

Fairtrade City. Uppdragsgivare: Ola Höiden, Fairtrade Sverige Projektledare: Henrik Petersson, TNS Sifo Projektnummer: Datum:

Fairtrade City. Uppdragsgivare: Ola Höiden, Fairtrade Sverige Projektledare: Henrik Petersson, TNS Sifo Projektnummer: Datum: Fairtrade City Uppdragsgivare: Ola Höiden, Fairtrade Sverige Projektledare: Henrik Petersson, TNS Sifo Projektnummer:1523526 Datum: 2011-11-15 1 Om undersökningen Under perioden 31 januari till 13 november

Läs mer

Bygglovsavgifter för passivhus och minienergihus Motion den 8 oktober 2012 av Sidney Holm (MP)

Bygglovsavgifter för passivhus och minienergihus Motion den 8 oktober 2012 av Sidney Holm (MP) 2013-02-27 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/569-231 Kommunstyrelsen Bygglovsavgifter för passivhus och minienergihus Motion den 8 oktober 2012 av Sidney Holm (MP) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2013. Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity

Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2013. Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2013 Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity Linköpings Fairtrade City Verksamhetsrapport 2013 Vad är Fairtrade City? Linköping diplomerades som en Fairtrade

Läs mer

VARFÖR FAIRTRADE? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY

VARFÖR FAIRTRADE? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY VARFÖR FAIRTRADE? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. 2 FAIRTRADES KÄRNA ÄR HÅLLBAR UTVECKLING FÖR FATTIGDOMSBEKÄMPNING 3 FAIRTRADE - ETT REDKAP FÖR

Läs mer

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna.

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE REGION VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. VAD ÄR RÄTTVIS HANDEL? Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på

Läs mer

Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch

Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch 2014-01-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE VALN 2014/3-111 Valnämnden Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch vallokal Förslag till beslut Valnämnden beslutar att valsedlarna för Europaparlamentsvalet

Läs mer

Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26)

Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26) 2013-09-13 1 (5) Vårt nr: R 4017.2013 Ert nr: U 2013/2590/5 Utbildningsdepartementet Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26) Sammanfattning Nacka

Läs mer

Ekonomiskt stöd till organisationer

Ekonomiskt stöd till organisationer Ekonomiskt stöd till organisationer Beviljade stöd 2014 Stöd till organisationer på konsumentområdet 2014 Konsumentverket har regeringens uppdrag (enligt förordningen 2007:954) att dela ut stöd till organisationer

Läs mer

Talarmanus för presentation om Fairtrade City

Talarmanus för presentation om Fairtrade City Talarmanus för presentation om Fairtrade City Den här presentationen är framtagen för dig som vill hålla en grundläggande presentation om Fairtrade City, där publiken inte behöver ha någon förkunskap om

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Kostpolicy för Österåkers kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2017-10-23, 7:11 Dnr: KS 2015/0034 Kommentar: Ersätter tidigare Kostpolicy antagen 2009-06-15, 76 Kostpolicy

Läs mer

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete 2013-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/545-105 Kommunstyrelsen Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen noterar rapporten kartläggning

Läs mer

VARFÖR FAIRTRADE? VARFÖR FAIRTRADE REGION? KRAV PÅ RÄTTVIS HANDEL FAIRTRADE CITY KRITERIER FÖR FAIRTRADE REGION ANSÖKAN OCH OMDIPLOMERING

VARFÖR FAIRTRADE? VARFÖR FAIRTRADE REGION? KRAV PÅ RÄTTVIS HANDEL FAIRTRADE CITY KRITERIER FÖR FAIRTRADE REGION ANSÖKAN OCH OMDIPLOMERING VARFÖR FAIRTRADE? VARFÖR? KRAV PÅ RÄTTVIS HANDEL FAIRTRADE CITY KRITERIER FÖR ANSÖKAN OCH OMDIPLOMERING 2 FAIRTRADES KÄRNA ÄR HÅLLBAR UTVECKLING FÖR FATTIGDOMSBEKÄMPNING 3 - ETT REDKAP FÖR FATTIGDOMSBEKÄMPNING

Läs mer

2008 Redovisning till Föreningen för Rättvisemärkt: Malmö Fairtrade City

2008 Redovisning till Föreningen för Rättvisemärkt: Malmö Fairtrade City Redovisning till Föreningen för Rättvisemärkt: Malmö Fairtrade City 2008 2008 Redovisning till Föreningen för Rättvisemärkt: Malmö Fairtrade City Kontaktperson: Karin Wallin Adress: Miljöförvaltningen

Läs mer

Kommunhuset, A-salen, Tierps köping kl 18:00-19:40

Kommunhuset, A-salen, Tierps köping kl 18:00-19:40 Kommunhuset, A-salen, Tierps köping kl 18:00-19:40 Patrik Årman (S), ordförande Viktoria Wennberg (S) Helena Broman (S) Linda Wallberg (MP) Sven Lokander (M) Sara Sjödal (C) Martin Larsson (FP) Henry Wisell

Läs mer

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen 2016-05-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/178 Kommunstyrelsen SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget yttrande över SOU 2016:5;

Läs mer

Kära världsförbättrare,

Kära världsförbättrare, Kära världsförbättrare, Nu är det äntligen dags för den sjunde upplagan av Schysst Jul Uppsala den rättvisa julmarknaden för en bättre värld! Marknaden går av stapeln lördagen den 12 december i Missionskyrkans

Läs mer

Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser

Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser 2018-03-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE ÄLN 2015/12 Äldrenämnden Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser Förslag till beslut 1. Äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Linköping Fairtrade City. Verksamhetsrapport 2014. Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity

Linköping Fairtrade City. Verksamhetsrapport 2014. Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity Linköping Fairtrade City Verksamhetsrapport 2014 Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity Linköping Fairtrade City Verksamhetsrapport 2014 Vad är Fairtrade City? Linköping diplomerades som en Fairtrade

Läs mer

Fair Trade enligt WFTO

Fair Trade enligt WFTO Fair Trade enligt WFTO Bättre villkor och rättvis betalning World Fair Trade Organization, WFTO, är en samarbetsorganisation för rättvis handel som arbetar för att marginaliserade producenter ska få bättre

Läs mer

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-10-06 FHN 2015.0034 Handläggare Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Sammanfattning Kommunfullmäktige fastställde 2014-06-17 97 planeringsförutsättningarna

Läs mer

Motion om att utreda förutsättningarna för att Falkenbergs kommun ska bli en Fairtrade city. KS 2015-228

Motion om att utreda förutsättningarna för att Falkenbergs kommun ska bli en Fairtrade city. KS 2015-228 230 Motion om att utreda förutsättningarna för att ska bli en Fairtrade city. KS 2015-228 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Ge kommunstyrelsen

Läs mer

Arbetsutskottets beslut , 17, tjänsteskrivelse och beslut från kommunfullmäktige har varit utsända.

Arbetsutskottets beslut , 17, tjänsteskrivelse och beslut från kommunfullmäktige har varit utsända. Kommunstyrelsen PROTOKOLL OJUSTERAT BESLUT 2015-02-23 35 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. Ärende Martin Gunnarsson föredrar ärendet muntligt. Arbetsutskottets

Läs mer

Stockholm ska ansöka om och förbereda för att bli en Fair Trade City. Motion (2011:60) av Emilia Bjuggren (S)

Stockholm ska ansöka om och förbereda för att bli en Fair Trade City. Motion (2011:60) av Emilia Bjuggren (S) Utlåtande 2012:162 RI (Dnr 305-2038/2011) Stockholm ska ansöka om och förbereda för att bli en Fair Trade City. Motion (2011:60) av Emilia Bjuggren (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

MANUAL FÖR LOGOTYPERNA FAIRTRADE CITY OCH FAIRTRADE REGION

MANUAL FÖR LOGOTYPERNA FAIRTRADE CITY OCH FAIRTRADE REGION MANUAL FÖR LOGOTYPERNA FAIRTRADE CITY OCH FAIRTRADE REGION 2015 VÄLKOMMEN! Denna handbok ger dig kommunikationsriktlinjer för användning av logotyperna för Fairtrade City och Fairtrade region. Logotyperna

Läs mer

FAIRTRADE globalt! RÄTTVIS HANDEL lokalt? Gun Eriksson Sigtuna

FAIRTRADE globalt! RÄTTVIS HANDEL lokalt? Gun Eriksson Sigtuna FAIRTRADE globalt! RÄTTVIS HANDEL lokalt? Gun Eriksson Sigtuna Rättvis handel Solidaritetshandling för människor, miljö och framtid Globalt schysta villkor socialt, ekonomiskt och ekologiskt Mänskliga

Läs mer

Kära världsförbättrare,

Kära världsförbättrare, Kära världsförbättrare, Nu är det dags för den sjunde upplagan av Schysst Jul Uppsala den rättvisa julmarknaden för en bättre värld! Marknaden går av stapeln lördagen den 10 december 2016 i Missionskyrkans

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2011 & FÖRRNYELSEANSÖKAN 2012 FAIRTRADE CITY HAPARANDA

ÅRSREDOVISNING 2011 & FÖRRNYELSEANSÖKAN 2012 FAIRTRADE CITY HAPARANDA ÅRSREDOVISNING 2011 & FÖRRNYELSEANSÖKAN 2012 FAIRTRADE CITY HAPARANDA HAPARANDA STAD FEBRUARI 2012 2 ÅRSREDOVISNING 2011 OCH FÖRNYELSEANSÖKAN 2012 FAIRTRADE CITY HAPARANDA Sofia Larsson, projektledare

Läs mer

Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad

Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad 2015-04-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/33-050 Kommunstyrelsen Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad utrusning Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar anbudsgivare 3, Dustin AB,

Läs mer

Vad vet du om Fairtrade?

Vad vet du om Fairtrade? Uppdaterad januari 2015 Bild 1 Den här presentationen berättar kortfattat om vad Fairtrade är och hur Fairtrade gör skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Vad vet du om Fairtrade?

Läs mer

Miljömåltider i Göteborgs Stad

Miljömåltider i Göteborgs Stad Miljömåltider i Göteborgs Stad LAGA MAT EFTER SÄSONG! I Göteborgs Stad arbetar vi för att alla måltider som serveras ska vara miljömåltider. En miljömåltid är baserad på miljömärkta råvaror, är säsongsanpassad,

Läs mer

Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning

Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning 2013-08-29, rev 2013-09-17 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2010/460-409 Kommunstyrelsen Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning Förslag

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

Prissättning av fördelade administrativa stödtjänster, timdebiterade uppdrag och kontaktcenter

Prissättning av fördelade administrativa stödtjänster, timdebiterade uppdrag och kontaktcenter 2013-05-24, rev 2013-06-11 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2012/156-040 Kommunstyrelsen Prissättning av fördelade administrativa stödtjänster, timdebiterade uppdrag och kontaktcenter Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel

Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel Diarienr 2013/143-KS nternati Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel Beslutad av Kommunstyrelsen 12 juni 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker

Läs mer

Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård

Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård 2014-09-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/460-141 Kommunstyrelsen Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Ekologiska livsmedel i Stockholms stad

Ekologiska livsmedel i Stockholms stad PM 2006 RI+VIII (Dnr 119-2171/2006) Ekologiska livsmedel i Stockholms stad Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Kommunfullmäktige m.m. anvisas tilläggsanslag med 6 mnkr som

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning 2013-11-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/563-040 Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning Förslag

Läs mer

Datum Motion av Marlene Burwick (S) om att ge Uppsalas unga en första väg in på arbetsmarknaden

Datum Motion av Marlene Burwick (S) om att ge Uppsalas unga en första väg in på arbetsmarknaden KS 22 9 OKTOBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hansen Gro Datum 2013-08-14 Diarienummer KSN-2013-0676 Kommunstyrelsen Motion av Marlene Burwick (S) om att ge Uppsalas unga en första väg in på

Läs mer

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning 2014-05-08 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/96 Social- och äldrenämnden Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning Förslag till beslut Social- och äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Upphandling av biblioteksdrift

Upphandling av biblioteksdrift 2016-05-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2016/41 Kulturnämnden Upphandling av biblioteksdrift Förslag till beslut Kulturnämnden beslutar att upphandla driften av kommunens samtliga bibliotek. Sammanfattning

Läs mer

Utformande av plan för äldre i Nacka kommun Motion den 28 januari 2016 av Gunnel Nyman Gräff m.fl., Socialdemokraterna

Utformande av plan för äldre i Nacka kommun Motion den 28 januari 2016 av Gunnel Nyman Gräff m.fl., Socialdemokraterna 2016-05-30 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr ÄLN 2016/21-739 Äldrenämnden Utformande av plan för äldre i Nacka kommun Motion den 28 januari 2016 av Gunnel Nyman Gräff m.fl., Socialdemokraterna Förslag till beslut

Läs mer

Ekomat i Malmö stad så funkar det

Ekomat i Malmö stad så funkar det Ekomat i Malmö stad så funkar det Det handlar om omsorg! Därför ska vi köpa ekologiskt och rättvisemärkt. Det handlar om omsorg om barnen, eftersom ekologiskt och rättvisemärkt bland mycket annat innebär

Läs mer

Fristad åt förföljda författare Motion den 23 september 2014 av Sidney Holm, Gudrun Hubendick, Per Chrisander, Kerstin Nöre Söderbaum (MP).

Fristad åt förföljda författare Motion den 23 september 2014 av Sidney Holm, Gudrun Hubendick, Per Chrisander, Kerstin Nöre Söderbaum (MP). 2015-03-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/573-869 Kommunstyrelsen Fristad åt förföljda författare Motion den 23 september 2014 av Sidney Holm, Gudrun Hubendick, Per Chrisander, Kerstin Nöre Söderbaum

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner

Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner Julia Lööf Ekström Inledning I och med det nya EU-direktivet om offentlig upphandling (publicerat mars 2014) vill Fairtrade Sverige

Läs mer

Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd

Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd 2016-08-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2016/36 Socialnämnden Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd Förslag till beslut 1. Socialnämnden godkänner förslagen till ändringar i de specifika

Läs mer

Tilläggsbudget för år 2015

Tilläggsbudget för år 2015 2014-11-21 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/240-241 Kommunstyrelsen för år 2015 Förslag till beslut Under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar att Nacka kommun ska ingå avtal om överlåtelse av

Läs mer

Fikamästarens handbok

Fikamästarens handbok Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 2012 Den 18:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en halv miljon deltagare,

Läs mer

Frågor och svar om förstärkt jobbpeng och språk- och arbetsintroduktion

Frågor och svar om förstärkt jobbpeng och språk- och arbetsintroduktion 2016-04-29 1 (7) Frågor och svar om förstärkt jobbpeng och språk- och arbetsintroduktion BAKGRUND Vad innebär förändringen från en till tre nivåer av jobbpeng? Det innebär större möjlighet att anpassa

Läs mer

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD!

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! EN LITEN GUIDE Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! ER SKOLA KAN GÖRA SKILLNAD! Varmt välkomna till Fairtrade Sveriges

Läs mer

KS 24 23 MAJ 2012. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

KS 24 23 MAJ 2012. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta KS 24 23 MAJ 2012 KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-15 Diarienummer KSN-2011-0444 Kommunstyrelsen Motion av Marlene Burwick och Erik Pelling (båda S) om att det är dags

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 och Handlingsplan 2012. Styrgruppen för Fairtrade City i Eskilstuna

Verksamhetsberättelse 2011 och Handlingsplan 2012. Styrgruppen för Fairtrade City i Eskilstuna Verksamhetsberättelse 2011 och Handlingsplan 2012 Styrgruppen för Fairtrade City i Eskilstuna Innehåll Om styrgruppen för Fairetrade City...3 Aktiviteter under året...3 Handlingsplan 2012...7 Fairtrade

Läs mer

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning 2018-08-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr SOCN 2018/87 Socialnämnden Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning Förslag till beslut Socialnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande

Läs mer

Ansvarsfull konsumtion - Cities make the difference

Ansvarsfull konsumtion - Cities make the difference PM 2004 RVIII (Dnr 006-732/2004) Ansvarsfull konsumtion - Cities make the difference Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Stadsdirektören ges i uppdrag att underteckna förbindelse

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer