Plan för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning och funktionshinder Antagen av kommunfullmäktige , 51

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning och funktionshinder 2013-2015. Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-25, 51"

Transkript

1 Plan för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning och funktionshinder Antagen av kommunfullmäktige , 51

2 Sida 1 av 24 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förkortningar organisationer 2 Begreppsförklaringar 3 Hur har vi gått till väga? 4 Bakgrund 5 Planens uppbyggnad 6 Kommunens mål 7 Mänskliga rättigheter i fokus 8 Organisation och uppgiftsfördelning 9 Stöd och service en förutsättning 11 Mål/resultat som ska uppnås 12 Åtgärdsbilaga 23 FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning återfinns bland annat på följande webbplatser: eller På finns utförlig information bland annat om nationella styrdokument och regeringens funktionshinderspolitik. Här finns också information om FN-konventionen och hur man kan arbeta med den på lokal nivå.

3 Sida 2 av 24 Organisationer och föreningar förkortningar Afasiförbundet De handikappades riksförbund Demensföreningen Handikapporganisationernas samarbetsorgan Hjärt- och lungsjukas förening Hörselskadades riksförbund Neurologiskt handikappades riksförbund Pensionärernas riksorganisation Psoriasisförbundet Reumatikerna i Storuman Riksförbundet för mag- och tarmsjuka Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar Svenska diabetesförbundet Svenska epilepsiförbundet Svenska kommunalpensionärernas förbund Sveriges pensionärsförening Synskadades riksförbund AFASI DHR DF HSO HLF HRF NHR PRO PSO R RMT RBU SD SEF SKPF SPF SRF

4 Sida 3 av 24 Begreppsförklaringar Socialstyrelsens terminologiråd har 2007 tagit beslut om revidering av termerna funktionsnedsättning och handikapp. Funktionsnedsättning och funktionshinder är inte längre synonymer, funktionshinder blir en egen term och handikapp utgår. I detta dokument används därför följande centrala definitioner: Funktionsnedsättning Funktionshinder Nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga Begränsning som en funktionsnedsättning innebär i förhållande till omgivningen Utöver detta finns anledning att förklara följande begrepp i denna plan: Huvuddokument Åtgärdsbilaga FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Strategi för funktionshinders-politiken Planens viktigaste dokument, där bland annat mål och organisation beskrivs Bilaga till huvuddokumentet i vilken exempel på åtgärder och förhållanden redovisas som kan följas upp Konvention som Sverige anslutit sig till Konventionen fokuserar på icke-diskriminering och listar nödvändiga åtgärder för att personer med funktionsnedsättning ska kunna ta del av medborgerliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Konventionen består av ett antal artiklar där detta beskrivs. Regeringen har presenterat en strategi för genomförande av funktionshinders-politiken i Sverige under Syftet är att presentera politikens inriktning med konkreta mål för samhällets insatser samt hur resultaten ska följas upp under de kommande 5 åren.

5 Sida 4 av 24 HUR HAR VI GÅTT TILL VÄGA? Denna plan är en revidering av den handikappolitiska plan som fastställts för perioden Handikapp- och pensionärsrådet beslutade att tillsätta en arbetsgrupp för att praktiskt utarbeta ett underlag till en ny plan. I gruppen har följande personer ingått: Karin Malmfjord, Tage Lundin Bo Grubbström Ove Tellström Stina Jonsson Lennart Nilsson Ordf. Storumans kommun HSO HSO SPF Storumans kommun Storumans kommun Gruppen har under arbetet haft följande sammanträden: , , , Vid gruppens sammanträde diskuterades särskilt skrivelser från funktionshindersrörelsen. För att få en grund för det fortsatta arbetet anordnade kommunen tillsammans med HSO en utbildningsdag med Maryanne Rönnersten från HSO i Stockholm med rubriken Agenda 50. Utbildningsdagen som genomfördes den 23 augusti 2011 på Folkets Hus i Storuman deltog ett 40-tal politiker, tjänstemän som representanter för funktionshindersrörelsen. Kommunstyrelsen har därefter, , fattat ett inriktningsbeslut om strukturen för ett nytt handikappolitiskt plan. Arbetsgruppens ordförande Karin Malmfjord och Lennart Nilsson från Storumans kommun var inbjudna till HSO:s samrådsgrupp för att lämna information och föra dialog om det pågående arbetet. Inför Pensionärs- och Handikapprådets sammanträde presenterade kommunen ett arbetsmaterial. Detta material har därefter bearbetats av företrädare för funktionshindersrörelsen bland annat i ordförandekonferenser med representanter för samtliga föreningar inom HSO. Handikapprådet har under perioden haft följande sammanträden: och Vid båda dessa sammanträden har det pågående arbetet med översyn av det handikappolitiska programmet varit föremål för information och diskussion.

6 Sida 5 av 24 I februari 2012 tog kommunen initiativ till ett nytt möte i arbetsgruppen. Därefter har gruppen vid ett sammanträde diskuterat det arbetsmaterial som tidigare utarbetats. Materialet har därefter justerats, kompletterats och omarbetats utifrån de synpunkter som inkommit. Arbetsgruppens ordförande Karin Malmfjord har varit inbjuden till PRO och där lämnat information om det pågående arbetet. Planen skickades ut på remiss under tiden till och med Arbetsgruppen konstaterade vid ett möte att sjutton remissvar inkommit och ett förslag utarbetades till Handikapprådet. Vid ett möte i oktober godkändes i allt väsentligt lagda förslag. Vissa negativa synpunkter har dock funnits men dessa har hanterats på koncernnivå i särskild ordning. BAKGRUND I januari 2009 trädde Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning i kraft i Sverige. I artikel för artikel beskrivs vilka åtgärder som behövs för att människor med funktionsnedsättning ska få sina ekonomiska, sociala, kulturella, medborgerliga och politiska rättigheter tillgodosedda. Syftet med konventionen är att människor med funktionsnedsättning ska uppnå full jämlikhet och delaktighet i samhället. Funktionsnedsättning är något relativt som varierar alltefter samhällets och miljöns anpassning till individen. Definitionen innebär också att samhällets åtgärder i första hand ska inriktas mot att anpassa miljön till människornas verkliga förutsättningar, vilket innebär att de individuellt inriktade åtgärderna i ett längre perspektiv ska minska. En plan som formulerar och lägger fast kommunens insatser för personer med funktionsnedsättning ska vara en naturlig del i och alltid vägas in i hela den kommunala planeringen. I planen lyfts fram de åtgärder som behöver vidtas inom kommunens olika verksamheter för att utforma samhället så att man så långt som möjligt tillgodoser behov hos personer med olika former av funktionsnedsättning. För att detta ska kunna ske på ett effektivt sätt ska denna plan därför betraktas som ett viktigt styrdokument i nämndernas, kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges budget- och planeringsarbete. Planen ska kopplas mot nämndernas verksamhetsplaner och uppföljning ska ske i samband med verksamhetsberättelse och årsredovisning. Därmed säkerställs att planen får stor betydelse för kommunens olika verksamheter och att de uppsatta målen kan nås.

7 Sida 6 av 24 PLANENS UPPBYGGNAD Den nya planen består av följande delar: 1. Huvuddokument 2. Åtgärdsbilaga 1. Huvuddokumentet I detta dokument finns övergripande målsättningar för programmet beskrivna, kopplingar till FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, en beskrivning av de mål/resultat som ska uppnås, beskrivning av nämndernas, förvaltningens, pensionärs- och handikapprådets och handikapporganisationernas roller i arbetet med att genomföra planen. 2. Åtgärdsbilaga I denna bilaga finns åtgärdsområden som gör det möjligt att följa upp de insatser som kommer att göras inom kommunens olika verksamhetsområden. Ibland finns nyckeltal som vi kan följa upp, i andra fall är det nödvändigt att genom enkäter och på annat sätt ta reda på faktiska förhållanden och hur de förändras över tid. Uppföljning ska i princip ske på följande sätt: 1) Via nämndernas verksamhetsberättelser och i samband med årsredovisningen för det aktuella året. 2) Uppföljningar kan också göras i dialog med funktionshindersrörelsen som ofta har god kännedom om situationen för personer med olika former av funktionsnedsättning. 3) Årlig redovisning ska ske till rådet förutom ordinarie hantering i verksamhetsberättelsen

8 Sida 7 av 24 KOMMUNENS MÅL I Storumans kommun ska alla ha tillgång till och kunna delta på lika villkor i samhällets gemenskap Därmed ska vi inom ramen för kommunens kompetens sträva efter att Skapa ett samhälle där alla oavsett typ eller omfattning av funktionsnedsättning ska kunna fungera som fullvärdiga medborgare (Artikel 5 och 6) Skapa ett samhälle som präglas av allas lika värde och allas lika rätt som innebär respekt för liv och mänsklig värdighet oavsett olikheter och skilda förutsättningar Ett samhälle där alla är välkomna att delta i samhällsbyggandet och där grundläggande behov och rättigheter är garanterade. (Artikel 1 och 5) Särskilt beakta barns och kvinnors situation. (Artikel 1, 5, 6) Planen ett styrdokument för kommunens alla nämnder och styrelser, samt utformat som ägardirektiv även för de majoritetsägda kommunala bolagen. Det ska också så långt som möjligt tillämpas i uppdrag som kommunen ger till andra organisationer. Planens övergripande mål ska nås genom konkreta åtgärder. Planen har fastställts av kommunfullmäktige och är därmed att betrakta som ett centralt styrdokument. De kommunala nämnderna ska systematiskt utvärdera denna plan i samband med redovisningen av sin verksamhet till kommunfullmäktige (årsredovisning) samt informera om resultatet.

9 Sida 8 av 24 Åtgärder Samtliga verksamhetsplaner ska utformas så att de står i samklang med huvuddokumentet Respektive verksamhetschef/vd är operativt ansvarig för att planen tillämpas inom respektive område/bolag I förvaltningschefsuppdraget för respektive verksamhet och i VD-uppdraget i de majoritets-ägda bolagen ingår att bevaka de frågor som aktualiseras genom denna plan Utvärdering av denna plan ska ske i samband med årsredovisningen Av utvärderingen ska framgå hur samspelet mellan funktionshindersrörelsen och kommunen fungerar. Revidering av denna plan ska ske vid ny mandatperiod. Ansvariga Samtliga nämnder/styrelser i majoritetsägda bolag Samtliga nämnder/styrelser i majoritetsägda bolag Samtliga nämnder/styrelser i majoritetsägda bolag Samtliga nämnder/styrelser Samtliga nämnder/styrelser Kommunstyrelsen MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I FOKUS Utgångspunkten för kommunens plan är principen om mänskliga rättigheter alla människors lika värde och lika rätt. FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som Sverige följer sedan 2009, förtydligar samhällets ansvar för att mänskliga rättigheter ska förverkligas för personer med funktionsnedsättning. Konventionen som fokuserar på icke-diskriminering, listar nödvändiga åtgärder för att personer med funktionsnedsättning ska kunna ta del av såväl medborgerliga och politiska som ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. I konventionens artikel 3 beskrivs åtta grundläggande principer för hur människor med funktionsnedsättning ska kunna delta fullt ut i samhället: respekt för inneboende värde, individuellt själbestämmande, innefattande frihet att göra egna val samt enskilda personers oberoende, icke diskriminering fullständigt och faktiskt deltagande och inkludering i samhället respekt för olikheter och accepterande av personer med funktionsnedsättning som en del av den mänskliga mångfalden och mänskligheten lika möjligheter tillgänglighet jämställdhet mellan kvinnor och män

10 Sida 9 av 24 respekt för den fortlöpande utvecklingen av förmågorna hos barn med funktionsnedsättning och respekt för funktionsnedsatta barns rätt att bevara sin identitet FUNKTIONSHINDERSRÖRELSENS ROLL I GENOMFÖRANDE AV FN-KONVENTIONEN I artikel 4 fastslås att funktionshindersrörelsen har rätt att medverka i hur FNkonventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning genomförs. I artikel 4 sägs: I utformning och genomförande av lagstiftning och riktlinjer för att genomföra denna konvention och i andra beslutsfattande processer angående frågor som berör personer med funktionsnedsättning ska konventions-staterna nära samråda med och aktivt involvera personer med funktionsnedsättning, däribland barn med funktionsnedsättning, genom de organisationer som företräder dem I praktiken innebär detta att funktionshindersrörelsens organisationer ska arbeta tillsammans med ansvariga nämnder och styrelser för att genomföra angelägna åtgärder inom respektive ansvarsområde. ORGANISATION OCH UPPGIFTSFÖRDELNING För att lättare få en uppfattning om hur de frågor som beskrivs i detta program hanteras i kommunen följer nedan en kort beskrivning av organisation och uppgiftsfördelning mellan olika organ. För en mer detaljerad beskrivning hänvisas till Lilla kommunskolan som finns tillgänglig på kommunens hemsida Kommunens politiska organisation framgår översiktligt av nedanstående bild: KOMMUNFULLM. 41 ledamöter Valnämnd Revisorer Överförmyndare Lystnämnd Kommunstyrelsen 13 ledamöter Omsorgsnämnd 7 ledamöter Fritid, kultur och utbildningsnämnd 9 ledamöter Miljö och samhällsbyggnadsnämnd 7 ledamöter Kommunkansliet 2011

11 Sida 10 av 24 Kommunfullmäktige som också kan beskrivas som kommunens riksdag fattar de övergripande besluten som budget, skattesats etc. Kommunstyrelsen kan betecknas som kommunens regering och har ett särskilt ansvar för att bereda de frågor som ska behandlas av kommunfullmäktige och ska också särskilt följa de ekonomiska frågorna i kommunen. De olika nämnderna, är enligt kommunallagen ansvariga för verksamheten inom respektive kompetensområde. Rådet är ett rådgivande och samordnande organ i frågor, som rör funktionsnedsattas och äldres problem och villkor inom Storumans kommun. Rådets arbete styrs av den gällande planen och den arbetsordning som kommunfullmäktige fastställt. Av arbetsordningen framgår att rådets funktion är bland annat följande att hålla sig underrättad om samhällsplanering och serviceformer att följa förändringar i samhällsutveckling och i efterfrågan av samhällsservice att samla in äldres och funktionsnedsattas synpunkter och erfarenheter att informera allmänheten om resurser och motivera eventuella förändringar att vara kommunens remissinstans i äldre- och funktionsfrågor Rådet består av 12 ledamöter med lika många ersättare

12 Sida 11 av 24 Storumans kommuns koncernförvaltning framgår översiktligt av nedanstående bild: Koncernchef Kommunstyrelsens förvaltning Fritid, kultur och utbildningsförvaltningen Omsorgs förvaltningen Miljö och samhällsbyggnads förvaltningen Kommunala bolag Kommunkansliet 2011 I chefsuppdraget för respektive verksamhet inklusive de majoritetsägda kommunala bolagen ingår att bevaka att verksamheten bedrivs med hänsynstagande till det som stipuleras i detta program. Respektive chef ska också se till att det underlag som upprättas inför nämnders och styrelsers behandling av verksamhetsplaner och verksamhetsberättelser inkluderar de frågor som aktualiseras genom detta program. Varje medarbetare i kommunen, oavsett driftsform, som i sin dagliga verksamhet kommer i kontakt med äldre- och funktionsnedsättningsfrågor ska i sitt arbete beakta vad som beskrivs i detta program STÖD OCH SERVICE EN FÖRUTSÄTTNING Ett samhälle som är tillgängligt och utformat utifrån en mångfald av behov, leder till full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Socialtjänstens stödinsatser och individuella lösningar är en förutsättning för att alla ska kunna delta fullt ut i samhället. De viktigaste grundtankarna i Socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd till vissa funktionshindrade (LSS) är att personer med funktionsnedsättning med insatsernas hjälp ska få möjlighet att leva som alla andra. De har rätt att få den hjälp de behöver i det dagliga livet och har rätt till inflytande och delaktighet i insatsernas genomförande. I skollagen anges att särskilt stöd ska ges för elevernas lärande och personliga utveckling (FN-konventionen artikel 19, 20) Kommunens medborgare ska utöver detta behandlas likvärdigt oavsett var i kommunen de bor enligt den så kallade likställighetsprincipen i kommunallagen.

13 Sida 12 av 24 MÅL/RESULTAT SOM SKA UPPNÅS 1. Alla ska kunna förflytta sig, vistas i och använda inne- och utemiljön i Storumans kommun I plan- och bygglagen (PBL) och i Boverkets byggregler (BBR) finns utförliga regler för tillgänglighet och användbarhet i den byggda miljön vid nybyggnad, ombyggnad och ändring. I PBL finns också en bestämmelse om att enkelt avhjälpta hinder ska undanröjas i befintliga byggnader som innehåller lokaler dit allmänheten har tillträde och på befintliga allmänna platser En av de viktigaste förutsättningarna för att bryta och förhindra isolering är att man kan förflytta sig i samhället. Funktionshinders - och pensionärsföreningarna ska därför vara med på planeringsstadiet. De ska höras när regler och riktlinjer utformas och när upphandling sker. För många med funktionsnedsättning är det svårt eller omöjligt att resa med allmänna kommunikationer därför att de inte är anpassade till äldres och funktionsnedsattas behov. Trafikmiljön ska anpassas för personer med funktionsnedsättning till exempel gång- och cykelvägar, övergångsställen, hållplatser, parkeringar med mera. Åtgärder Vid all planering av ny- eller ombyggnad ska funktionshindersrörelsen delta Alla som är ansvariga för stöd och service eller förmedling av information i samhället ska uppmuntras att se till att deras verksamhet görs tillgänglig för alla med funktionsnedsättning Ansvariga Kommunstyrelsen och samtliga nämnder och bolag Samtliga nämnder/styrelser ( Artiklar i FN-konventionen 8, 9, 19, 20, 29 och 30 )

14 Sida 13 av 24 Exempel på förhållanden och insatser som kan mätas Andel personer med funktionsnedsättning som upplever att kommunens inneoch utemiljö är tillgänglig och användbar Andel personer med funktionsnedsättning som tycker att färdtjänsten när det gäller service, tillgänglighet och bemötande fungerar på ett bra sätt.

15 Sida 14 av Alla ska kunna få information och kommunicera utifrån sina förutsättningar Kommunikation innefattar bland annat språk, textning, punktskrift, tillgängliga multimedier, lättläst och IT. Språk innefattar bland annat talade och tecknade språk och andra former av icke talade språk. IT används alltmer i kontakten med medborgarna. För att IT ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt är det viktigt att redan vid utarbetandet och utvecklingen av nya tjänster beakta att användare har skilda förutsättningar att ta del av och nyttja IT och tjänster baserade på IT. De som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter svårigheter att få tillgång till upplysningar och uppgifter ur allmänna handlingar ska få hjälp med detta. Hit räknas även information om larm i akutsituationer. Den bör ges på sådant sätt att till exempel människor med störning av viss språklig funktion, synskadade, hörselskadade och personer med utvecklingsstörning kan tillgodogöra sig den. Planens huvuddokument ska finnas tillgänglig så att alla kan ta del av den. ( Artiklar i FN-konventionen 8, 9,17, 21, 29 och 30 ) Åtgärder Kommunens information anpassas och formas så att den kan nås eller tas emot av alla. Kommunen tar tillvara handikapprörelsens erfarenheter och kunskaper i fortbildnings-verksamhet. Information kan breddas genom samverkan med frivilligorganisationer. Ansvariga Samtliga nämnder och styrelser Majoritetsägda bolag Kommunledningsgruppen, Koncernledningsgruppen Exempel på förhållanden och insatser som kan mätas Andel personer med funktionsnedsättning som upplever att de kan ta del av och förstå kommunens information Andel av kommunens e-tjänster som är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning

16 Sida 15 av Alla ska mötas med kunskap och respekt och själva vara med och bestämma i frågor som gäller honom eller henne Bemötandet av personer med funktionsnedsättning är en fråga som i grunden handlar om att bli respekterade fullt ut för den de är. De anställdas bemötande och arbetssätt är lika viktigt för ökad tillgänglighet som den fysiska miljön och tillgången till anpassad information. Alla kommunala nämnder som ger service inom funktionshindersområdet ska ansvara för att personalen har lämplig utbildning. Vid utbildningen av yrkesverksamma ska principen om alla människors lika värde samt rätt till full delaktighet och jämlikhet för funktionshindrade återges på lämpligt sätt. På alla nivåer ska det finnas lämplig utbildning för all personal som deltar i planering och genomförande av program och service för människor med funktionsnedsättning. ( Artiklar i FN-konventionen 17, 21, 29 och 30 ) Åtgärder Kommunens information anpassas och formas så att den kan nås eller tas emot av alla Kommunen tar till vara funktionshindersrörelsens erfarenheter och kunskaper i fortbildnings-verksamhet. Information kan breddas genom samverkan med frivilligorganisationer Ansvariga Samtliga nämnder och bolag Majoritetsägda bolag Samtliga nämnder och styrelser

17 Sida 16 av 24 Exempel på förhållanden och insatser som kan mätas Andel personer med funktionsnedsättning som har beviljats insats och som upplever att de kunnat välja anordnare (exempelvis gruppboende, förskola eller skola) Andel personer med funktionsnedsättning som upplever att de kan påverka insatsens utformning Andel personer som upplever att de blir väl bemötta av kommunens personal

18 Sida 17 av Alla barn, ungdomar och vuxna ska kunna delta i utbildning och få det stöd som behövs för att nå målen Gäller för alla skolformer: Förskola, förskoleklass, grundskola, obligatorisk särskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola samt vuxenutbildning. Lärarnas kompetens är den viktigaste faktorn för att nå bra pedagogiska resultat. Verksamhetens personal ska ha relevant kunskap om funktionsnedsättningar och hur undervisningen kan utformas efter olika behov. Valfriheten i skolan är lika viktig för barn med funktionsnedsättning som för andra. Skolans lokaler, material och undervisning ska vara tillgänglig för alla. Elever ska få det stöd de behöver. (Artiklar i FN-konventionen 7 och 24) I nya skollagen 8 kap 7 sägs att barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling, ska anvisas plats i förskola. Dessa barns rätt gäller inte enbart tillgång till en plats utan även till en plats vid en verksamhet av sådan kvalitet att barnet får sitt av behov av särskilt stöd tillgodosett. Om barnet har en diagnos som kräver särskilt stöd är kommunen skyldig att utreda barnets stödbehov i samband med att barnet tilldelas plats utan dröjsmål. Specialpedagogiska myndigheten (SPSM ) är en pedagogisk kunskapsresurs för barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder. De erbjuder råd och handledning till kommuner och andra huvudmän. Dessutom utvecklar, producerar och säljer de specialpedagogiska läromedel. Inom specialpedagogiska institutet finns också fyra nationella resurscenter med specifika inriktningar. Där genomförs utredningar och träning av enskilda barn och ungdomar. Syftet med insatserna är att öka kunskapen hos dem som arbetar ute i kommunerna så att elever med funktionshinder kan få en utbildning likvärdig med andra i hemkommunen. Elever kan ibland också erbjudas en visstidsplacering vid ett resurscentrum. För döva och hörselskadade elever finns specialskolor som lyder under Specialskolemyndigheten (SPM). Alla barns rätt till likvärdig undervisning är en portalparagraf i nya skollagen, 1 kap 4.

19 Sida 18 av 24 Skolan ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov, tillgänglighet av lokaler med mera. Skolan har en viktig roll som attityd- och kunskapsförmedlare. Detta ställer stora krav på personalen för att kunna ge elever med olika funktionshinder en bra skolsituation. Insatser för ökad medvetenhet ska ingå i utbildningen av alla barn och ska vara en del av utbildningen av lärare och andra yrkesgrupper. Åtgärder Skol- och barnomsorgslokaler, samt utemiljöer ska göras tillgängliga för alla barn/elever samt övriga personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Vid ny- och ombyggnad av skolans inre och yttre miljö ska ritningsgranskning ske, i samråd med HSO. Uppmärksamma funktionshindersfrågor i utbildningen. Även när det gäller dolda funktionsnedsättningar Elever/barn med dolda funktionsnedsättningar måste särskilt uppmärksammas och vid behov ska expertis användas för handledning, information och stöd till personal. Lärare och personal erbjuds fortbildning i funktionshindersfrågor Ansvariga Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden Fastighetsbolaget Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden Fastighetsbolaget Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden (Artiklar i FN-konventionen 7 och 24) Förhållanden och insatser som kan mätas Andel elever som når målen för respektive skolform

20 Sida 19 av Allas arbetsförmåga ska tas tillvara Kommunen ska främja möjligheten till anställning, praktikplatser och feriejobb. Rekryteringsförfarandet inom kommunens nämnder, styrelser och bolag ska inte missgynna eller diskriminera personer med funktionsnedsättning. Personer med funktionsnedsättning ska kunna arbeta i Storumans kommun på samma villkor som alla andra Ett övergripande mål med dagliga verksamheter enligt LSS och dagverksamhet enligt SoL är att utveckla den enskildes möjlighet till arbete. Lagar och regler får inte diskriminera eller hindra anställning. Förutsättningar ska skapas för att människor med funktionsnedsättning ska kunna nyttja sina mänskliga rättigheter, särskilt rätten till arbete. Därför är det för kommunen en viktig uppgift att verka för att alla som vill, får arbete och att var och en kan känna trygghet i sitt arbete. För anpassning av arbetsplatser för personer med funktionsnedsättning kan Arbetsförmedlingen hjälpa till i stor utsträckning. Arbete För Alla, AFA är en arbetsplats som drivs av Storumans kommun för människor med bland annat socialmedicinska funktionsnedsättningar. AFA kan ta emot upp till 15 personer per månad. Det arbete som AFA utför riktar sig till kommunens enheter, landstinget och föreningslivet. Kommunens socialtjänst, arbetsförmedlingen och försäkringskassan kan anvisa personer till AFA. En arbetsledare är anställd och har ansvaret för det dagliga jobbet. AFA är en del av kommunstyrelsens verksamhet och arbetsmarknadssekreteraren är ansvarig för verksamheten. Förändringar inom näringslivet och hög arbetslöshet drabbar funktionshindrade extra hårt. Inom arbetsmarknadspolitiken finns det särskilda åtgärder för att komplettera detta. Trots detta är den procentuella arbetslösheten bland gruppen funktionshindrade större än hos befolkningen i övrigt. Verkligheten är att deras behov av försörjning löses genom aktivitetsersättning och sjukersättning i stället för genom anställning.

21 Sida 20 av 24 Åtgärder Skolan skapar rutiner i samverkan med arbetsförmedlingen vid utslussning av elever med funktionsnedsättning Denna samverkan ska ske fortlöpande under de tre sista grundskoleåren och under gymnasieutbildningen. Ansvariga Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden ( Artiklar i FN-konventionen: 19, 27 och 28 ) Förhållanden och insatser som kan mätas Andelen anställda med funktionsnedsättning inom Storumans kommun Andelen personer med funktionsnedsättning som övergår till lönearbete efter deltagande i dagliga verksamheter enligt LSS eller dagverksamheter enligt SoL 6. Alla ska ha en bostad som är anpassad efter individens behov

22 Sida 21 av 24 Personer med funktionsnedsättning ska kunna få en bostad inom det ordinarie bostadsbeståndet. Personer med omfattande stödbehov ska efter individuell prövning kunna få tillgång till särskilda boendeformer. Bostaden är en av de viktigaste trygghetsfaktorerna för alla människor. Alla har rätt till en egen bostad. Den ska vara sund, rymlig, välplanerad och bra utrustad. Många åtgärder från samhällets sida måste samordnas för att detta mål ska kunna nås. Stat och kommun delar ansvaret för sådana åtgärder. Avgörande för möjligheterna att åstadkomma detta är den kunskap och attityd som finns hos dem som agerar i plan- och byggprocessen. Åtgärder Vid all planering av ny- eller ombyggnad ska funktionshindersrörelsen delta. Ansvariga Kommunstyrelsen och samtliga nämnder och bolag ( Artiklar i FN-konventionen: 17, 22, 23 och 28 ) Förhållanden och insatser som kan mätas Andel personer med funktionsnedsättning som upplever sig ha en fungerande bostad 7. Alla ska ges förutsättningar att delta i och tillgodogöra sig fritidsverksamhet

23 Sida 22 av 24 Med fritidsverksamhet avses bland annat kultur, idrott, rekreation och deltagande i föreningsliv. Verksamheterna ska vara tillgängliga och i övrigt utformade på ett sådant sätt att personer med funktionsnedsättning kan använda sig av utbudet. I Storumans kommun ska personer med funktionsnedsättningar kunna delta i samma fritidsaktiviteter som andra kommuninnevånare. Den som bedriver en verksamhet måste anpassa den så att funktionshindrade kan delta i den som andra. Någon särskild kultur för funktionshindrade ska inte finnas, men vissa gruppers problem gör det nödvändigt med särskilda insatser för dem. Därför är det viktigt att alla offentliga samlingslokaler för kultur- och fritidsaktiviteter, görs tillgängliga för alla. Åtgärder Alla verksamheter ska kunna nyttjas av människor med funktionsnedsättning. Man ska kunna delta i verksamheterna efter sina förutsättningar. Fungerande hörslinga eller motsvarande ska finnas i alla kommunala samlingslokaler. Arbetet med hörselslingor ska prioriteras. Inventering och komplettering görs gällande behov av texttelefoner och akustiksanering. Ansvariga Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen Fastighetsbolaget (Artiklar i FN-konventionen: 19, 28, 29 och 30 ) Förhållanden och insatser som kan mätas Andelen barn och ungdomar med funktionsnedsättning som deltar i fritidsverksamhet Andelen vuxna med funktionsnedsättning som deltar i fritidsverksamhet

24 Sida 23 av 24 Bilaga 1 Åtgärdsbilaga Mål/resultat 1. Alla ska kunna förflytta sig, vistas i och använda inne- och utemiljön i Storumans kommun Åtgärder som kan vidtas och följas upp Andel i Storumans kommuns inne- och utemiljö som uppfyller gällande byggregler Andel personer med funktionsnedsättning som upplever att kommunens inne- och utemiljö är tillgänglig och användbar Andel personer med funktionsnedsättning som tycker att färdtjänsten fungerar på ett bra sätt när det gäller service, tillgänglighet och bemötande Prioritera tre aktiviteter/år Alla nämnder och styrelser Kommunstyrelsen 2. Alla ska kunna få information och kommunicera utifrån sina förutsättningar 3. Alla ska mötas med kunskap och respekt och själva vara med och bestämma i frågor som gäller honom eller henne Andel personer med funktionsnedsättning som upplever att de kan ta del av och förstå kommunens information Andel av kommunens e- tjänster som är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning Andel personer med funktionsnedsättning som har beviljats insats och som upplever att de har kunnat välja anordnare (till exempel gruppboende, förskola, skola ) Andel personer med funktionsnedsättning som upplever att de kan påverka insatsens utformning - Andel personer som har beviljats insats som upplever att de blir väl bemötta av kommunens personal Alla nämnder och styrelser Alla nämnder och styrelser 5. Allas arbetsförmåga - Alla nämnder och sty-

25 Sida 24 av 24 ska tas tillvara 6. Alla ska ha en bostad som är anpassad efter individens behov 7. Alla ska ges förutsättningar att delta i och tillgodogöra sig fritidsverksamhet Andelen anställda med funktionsnedsättning i Storumans kommun Andelen personer med funktionsnedsättning som övergår till lönearbete efter deltagande i dagliga verksamheter enligt LSS eller dagverksamhet enligt SoL Andel personer med funktionsnedsättning som upplever sig ha en fungerande bostad Andelen barn och ungdomar med funktionsnedsättning som deltar i fritidsverksamhet - Andelen vuxna med funktionsnedsättning som deltar i fritidsverksamhet relser Kommunstyrelsen Omsorgsnämnden Fritid- kultur och utbildningsnämnden Omsorgsnämnden Kommunstyrelsen

Storumans kommun

Storumans kommun Funktionshinderspolitiskt program för Storumans kommun 2016-2018 Funktionshinderspolitiskt program för Storumans kommun 2016-2018 1. Inledning Syftet med detta program är att strukturera, effektivisera

Läs mer

Stockholm - en stad för alla

Stockholm - en stad för alla Bilaga 2 Stockholm - en stad för alla Program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2011-2015 Oktober 2010 SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE

Läs mer

Stockholm en stad för alla. Program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2011 2016

Stockholm en stad för alla. Program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2011 2016 Stockholm en stad för alla Program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2011 2016 Beslut i kommunfullmäktige den 13 juni 2011 Förord Stockholms stad har en vision om ett Stockholm i världsklass

Läs mer

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Full delaktighet för alla Kommunfullmäktige har beslutat om Uppsala kommuns program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: Antagen: KF 52/2008 för Ronneby Kommun Bemötande, tillgänglighet och information Det handikappolitiska arbetet har sin utgångspunkt i den

Läs mer

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning. Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning. Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131 Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131 Bakgr und Programmet vänder sig till personer med funktionsnedsättning. Det kan bland annat

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (5) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Stockholm en stad för alla. lättläst. Program för hur personer med funktionsnedsättning ska kunna delta på lika villkor i samhället.

Stockholm en stad för alla. lättläst. Program för hur personer med funktionsnedsättning ska kunna delta på lika villkor i samhället. lättläst Stockholm en stad för alla Program för hur personer med funktionsnedsättning ska kunna delta på lika villkor i samhället. Programmet gäller år 2011 2016 Kommun-fullmäktige beslutade om programmet

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

EN KOMMUN FÖR ALLA. Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning

EN KOMMUN FÖR ALLA. Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning w EN KOMMUN FÖR ALLA Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning Framtagen i samråd med Rådet för funktionshinderfrågor och handikappföreningar i Skövde kommun. Beslutad av kommunfullmäktige

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun 2015 2018 Dokumenttyp Program Fastställd 2015-03-30, 13 av kommunfullmäktige Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2015 2018

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 nternati Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 Antaget av Kommunfullmäktige den 11 april 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Rapport från beredning för full delaktighet KS-2011/1093

Rapport från beredning för full delaktighet KS-2011/1093 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/1093 2013-02-18 Kommunstyrelsen Rapport från beredning för full delaktighet KS-2011/1093 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Dnr 2013/46 Id 50165 Funktionshinderpolitiskt program 2016-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-27 173 Funktionshinderpolitiskt program för Vimmerby kommun Funktionshinderpolitik handlar om mer än

Läs mer

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Jeanette Nordin, Uppdragsstrateg Omsorgsförvaltningen december 2016 Agenda Syfte med programmet Varför ett funktionshinderpolitiskt program

Läs mer

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program Linköpings Handikapp-politiska handlings-program bestämt av Kommun-fullmäktige den 9 december år 2008 Förenta Nationerna, FN, säger så här om de mänskliga rättigheterna: Alla människor är födda fria och

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program STYRDOKUMENT Beteckning 1(5) Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige Handikappolitiskt program Bakgrund Kramfors kommuns handikappolitiska program utgår från FN:s standardregler, Agenda 22 och Nationella handlingsplanen

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 1 (9) Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning LF 2011-09-21 79 Lena Karlström 2011-10-01 Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

kommun Dokumenttyp: Program Dokument-ID: 0433 Diarienummer: 521/14

kommun Dokumenttyp: Program Dokument-ID: 0433 Diarienummer: 521/14 Sida (6) funktionsnedsättning i Tranås kommun Förvaltning: Kommunledningsförvaltningen Ansvarig: Kansli- och personalavdelningen Dokumenttyp: Program Diarienummer: 52/4 Beslutat av: Kommunstyrelsen Publiceringsdatum:

Läs mer

Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017

Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017 Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017 Ett Mullsjö för alla Framtagen och beslutad i socialnämnden 2013-04-09 Fastställd av kommunfullmäktige 2013-05-28 1(6) Funktionshinderplan för Mullsjö

Läs mer

Handikapplan. för Sandvikens kommun

Handikapplan. för Sandvikens kommun Handikapplan för Sandvikens kommun 1 Reviderad version av handikapplan antagen av kommunfullmäktige 1998-04-27 Handikappolitik handlar om allas rätt att vara medborgare, att kunna vara delaktig. Att få

Läs mer

Kramfors kommuns handikappolitiska program

Kramfors kommuns handikappolitiska program Kramfors kommuns handikappolitiska program Antaget av kommunfullmäktige 2007-10-29 Foto Anders Eliasson Fotots ägare Kramfors turism Innehållsförteckning Bakgrund sidan 3 FN:s standardregler och agenda

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program SORSELE KOMMUN 1 (1) Handikappolitiskt program SORSELE KOMMUN Handikappolitiskt program 2 (2) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...3 Vad är ett handikappolitiskt program...3 Vad är handikapp...3 MÅLSÄTTNING

Läs mer

Strategi för tillgänglighet och delaktighet

Strategi för tillgänglighet och delaktighet Strategi för tillgänglighet och delaktighet Ett samhälle för alla Fastställd av kommunfullmäktige 2012-12-17 86 Inledning En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning enligt Handisam,

Läs mer

Ett delaktigt Linköping

Ett delaktigt Linköping Linköpings funktionshinderpolitiska program Dokumenttyp: Program Antaget av: Fullmäktige 2017-01-24, 5 Status: Antagen Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2015-282

Läs mer

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Detta faktahäfte är ett fördjupningsmaterial kring FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Faktahäftet tar sin utgångspunkt

Läs mer

alla barn och elever ska lyckas i lärandet Specialpedagogiska skolmyndigheten

alla barn och elever ska lyckas i lärandet Specialpedagogiska skolmyndigheten Tillgänglig utbildninglärmiljöns betydelse för att alla barn och elever ska lyckas i lärandet Specialpedagogiska skolmyndigheten Specialpedagogiska skolmyndigheten Statens samlade stöd i specialpedagogiska

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun 1 Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning. Till programmet hör en handlingsplan.

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR 1 Enligt beslut av kommunfullmäktige 2000-02-16 131 Revidering av kommunfullmäktige 2007-09-19, 132, Dnr 84/07.003 Revidering av kommunfullmäktige 2013-04-24, 34, Dnr 74/11.103 Reglemente för kommunala

Läs mer

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Foto: Bo Dahlgren Antagen av kommunfullmäktige 2002-05-28 Förkortad version Detta är en kortversion av Mjölby kommuns handikappolitiska plan. Förhoppningen är att

Läs mer

Policy för full delaktighet. antagen av kommunfullmäktige den 21 mars 2013

Policy för full delaktighet. antagen av kommunfullmäktige den 21 mars 2013 Policy för full delaktighet antagen av kommunfullmäktige den 21 mars 2013 Inledning I Knivsta kommun vill vi vidareutveckla ett samhälle tillgängligt för alla. Denna ambition ska vara en ledstjärna i all

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135 HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135 FN S STANDARDREGLER 1-22 FÖRUTSÄTTNINGAR Regel 1: Ökad medvetenhet Regel 2: Medicinsk vård och behandling

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 99 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Definition... 1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

Program för funktionshinderpolitiken

Program för funktionshinderpolitiken OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Thomas Österberg 2015-05-25 OSN-2015-0125 Omsorgsnämnden Program för funktionshinderpolitiken Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017 2021 1 Målsättning med tillgänglighetsarbetet Övergripande mål Flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning

Läs mer

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning RIKTLINJE 1 (7) SYFTE Syftet i konventionen är att främja, skydda och säkerställa det fulla och lika åtnjutandet av alla mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Handlingsplan om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan om rättigheter för personer med funktionsnedsättning [? G- _ NOSJ0 11 Il }) -- -- - kommun Handlingsplan om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Handlingsplanen gäller 2016-2020 enligt beslut i kommunfullmäktige april 2016 Handlingsplan om rättigheter

Läs mer

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning Fastställt av kommunfullmäktige 2010-06-17 102 2 Inledning Kommunstyrelsen beslutade i augusti 2009 att uppdra åt beredningen för Vuxenfrågor

Läs mer

Policy för full delaktighet med övergripande funktionshinderpolitiska mål

Policy för full delaktighet med övergripande funktionshinderpolitiska mål 1(5) Antagen Kommunfullmäktige 2014-10-27, 138 Ansvarig Kommunledningskontoret Policy för full delaktighet med övergripande funktionshinderpolitiska mål 2 Inledning Det är en gemensam angelägenhet att

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter

Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter Västerås stads vision 2026 Visionen, en målbild med framtidsfokus. Den anger den långsiktiga inriktningen för stadens egna verksamheter,

Läs mer

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag Mönsterås 1 oktober Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Nationellt mål för funktionshinderspolitiken Det nationella målet för funktionshinderspolitiken

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Mörbylånga kommun

Tillgänglighetsplan för Mörbylånga kommun Ekonomi Tommy Carlsson, 0485-470 75 tommy.carlsson@morbylanga.se Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 158/2005 antagen 177/2014 reviderad Dnr 12/614-730 1(8) Tillgänglighetsplan för Mörbylånga kommun 0 Inledning

Läs mer

Uppföljning av Program för delaktighet

Uppföljning av Program för delaktighet Uppföljning av Program för delaktighet FO:s årsrapport 2014 Riitta-Leena Karlsson Funktionshinderombudman i Stockholms stad riitta-leena.karlsson@stockholm.se 08 508 25 610 The Capital of Scandinavia Sveriges

Läs mer

Handikapprådet. KHR: Kommunala handikapprådet. ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun och handikapporganisationerna

Handikapprådet. KHR: Kommunala handikapprådet. ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun och handikapporganisationerna Kommunala KHR Handikapprådet Kommunala handikapprådet ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun och handikapporganisationerna KHR: Kommunala handikapprådet ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun

Läs mer

LÄTTLÄST SVENSKA. Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning

LÄTTLÄST SVENSKA. Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning LÄTTLÄST SVENSKA Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning Ett samhälle för alla Politiker i Uppsala kommun har bestämt en plan för delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Handikappolitiskt program för

Handikappolitiskt program för Handikappolitiskt program för Leksands kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-09-21, 118 Dnr 2015/933 Innehållsförteckning Leksands kommuns vision 2025... 3 Det är lätt att leva i Leksand... 3 FN: s

Läs mer

Yttrande över remissförslag Handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning (KSKF/2016:132)

Yttrande över remissförslag Handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning (KSKF/2016:132) Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-02 Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningsledningen BUN/2016:299 Thomas Åkerblom Telefon 016-710 22 96 1 (2) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över remissförslag

Läs mer

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 Ett handlingsprogram baserat på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2016-11-23. Reviderad 2017-11-22. Dokumentnamn Fastställd av Gäller

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program Ronneby kommun

Funktionshinderpolitiskt program Ronneby kommun Kommunledningsförvaltningen Funktionshinderpolitiskt program Ronneby kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2015-10-29 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1.Inledning och bakgrund...2 2.Syfte och mål...2 3.Tillvägagångssätt..

Läs mer

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2016-11-23 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Handlinsplan

Läs mer

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun FÖRFATTNINGSAMLING (7.16) Handikappolitiskt program för Orust kommun 2010 2014 Handikappolitiskt program Övergripande handlingsplan Dokumenttyp Planer Ämnesområde Handikappolitik Ägare/ansvarig Stabschef

Läs mer

Bollnäs för alla. En kommunal policy baserat på FN-konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Bollnäs för alla. En kommunal policy baserat på FN-konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning 1 (6) KOMMUNSTYRELSEKONTORET Handläggare Louiza Edlund 2014-05-26 Dnr 11-0255 Bollnäs för alla Tillgänglighetspolitisk policy för Bollnäs kommun En kommunal policy baserat på FN-konventionen om mänskliga

Läs mer

- Andel personer med funktionsnedsättning som upplever att stadens inne- och utemiljö är tillgänglig och användbar.

- Andel personer med funktionsnedsättning som upplever att stadens inne- och utemiljö är tillgänglig och användbar. Mål/resultat Indikatorer Ange tre aktiviteter Aktiviteter SDN Farsta 1. Alla ska kunna förflytta sig, vistas i och använda stadens inne- och utemiljö - Andel av stadens inne- och utemiljö som uppfyller

Läs mer

Plan för tillgänglighet och delaktighet

Plan för tillgänglighet och delaktighet Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Antaget av kommunfullmäktige den 30 september 2013, 65 Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Innehåll 1 Inledning...1 1.1 Planens syfte och

Läs mer

Mer än bara trösklar. Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning. www.sll.

Mer än bara trösklar. Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning. www.sll. Mer än bara trösklar Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning www.sll.se Mer än bara trösklar Stockholms läns landstings program 2011 2015 för

Läs mer

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla.

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla. Handikappolitiskt program för Mora kommun 2011-2014 1 Inledning Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig

Läs mer

Handikappolitiskt program för Södertälje kommun

Handikappolitiskt program för Södertälje kommun Kommunstyrelsens kontor Handikappolitiskt program för Södertälje kommun alla nämnders och bolagsstyrelsers ansvar Antagen av kommunfullmäktige i oktober 2011 Vision och grundläggande utgångspunkter Södertälje

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Funktionshinderpolitiskt program 2016 2020 Antaget av kommunfullmäktige 2016-10-25 97 Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning.

Läs mer

Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar

Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar Det är ledningens ansvar att dra upp övergripande

Läs mer

Policy för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Policy för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Utgåva Datum Status Kommentar 0.1 2008-08-04 Utkast Mall 0.2 2008-09-24 Reviderad Kompletterad SA, IN, KK 0.3 2008-10-22 Remissutgåva 0.4 2009-03-25 Reviderad Mht remissvar och tekniska chefens synpunkter

Läs mer

Policy för tillgänglighet, delaktighet och jämlikhet

Policy för tillgänglighet, delaktighet och jämlikhet STENUNGSUNDS KOMMUN Policy för tillgänglighet, delaktighet och jämlikhet Typ av dokument Policy Dokumentägare Administrationen/kansliet Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Ses över varje mandatperiod

Läs mer

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Avdelning äldre, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2018-02-07 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd 2018-02-22

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Faktahäfte Hälsa och sjukvård

Faktahäfte Hälsa och sjukvård Faktahäfte Hälsa och sjukvård Detta faktahäfte är ett fördjupningsmaterial kring FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Faktahäftet tar sin utgångspunkt i konventionens artiklar

Läs mer

Handikappolitiskt program för Kils kommun 2011-2014

Handikappolitiskt program för Kils kommun 2011-2014 Handikappolitiskt program för Kils kommun 2011-2014 HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR KILS KOMMUN 2011-2014...1 Inledning...4 Berörda författningar...5 Regel 1. Ökad medvetenhet...6 Regel 2. Medicinsk vård

Läs mer

Tillgänglighetsprogram

Tillgänglighetsprogram Tillgänglighetsprogram Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Funktionshinder och Agenda Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet

Funktionshinder och Agenda Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Funktionshinder och Agenda 2030 Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Dagens frågeställningar Varför behövs funktionshinderspolitik? Vad är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Handikappolitiskt program för Vara kommun

Handikappolitiskt program för Vara kommun Handikappolitiskt program för Vara kommun 2010-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2010-05-31, 40 Innehållsförteckning Inledning... 1 Bakgrund...1 Definition...1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

HANDIKAPPOLITISK PLAN

HANDIKAPPOLITISK PLAN HANDIKAPPOLITISK PLAN 2014 2019 Dnr KS/2012:87 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Vår bakgrund för arbetet med den handikappolitiska planen 2 1.3 Syftet 3 1.4 Läsanvisning 3 1.5 Uppföljning

Läs mer

HANDIKAPPOLITISK PLAN

HANDIKAPPOLITISK PLAN HANDIKAPPOLITISK PLAN 2014 2019 Dnr KS/2012:87 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Vår bakgrund för arbetet med den handikappolitiska planen 2 1.3 Syftet 3 1.4 Läsanvisning 3 1.5 Uppföljning

Läs mer

Handikappolitisk handlingsplan

Handikappolitisk handlingsplan Handikappolitisk handlingsplan 2010-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2010-05-31, 40 Innehållsförteckning Åtgärder...2 Ansvar...2 Inventering...2 Åtgärder... 3 Standardregel 1 - Ökad medvetenhet...3 Standardregel

Läs mer

POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER

POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER 1 (3) POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER Förord De politiska inriktningsmålen är ett komplement till gällande lagstiftning, lagar och förordningar som reglerar stöd och service för målgruppen

Läs mer

Handikappolitisk plan

Handikappolitisk plan Handikappolitisk plan Norbergs kommun Antagen av KF 2010-10-04, 102 HANDIKAPPOLITISK PLAN FÖR NORBERGS KOMMUN Grunden för den svenska jämlikhetssynen är alla människors lika värde. Den ovillkorliga rätten

Läs mer

Full delaktighet i Håbo

Full delaktighet i Håbo Full delaktighet i Håbo 2016-2019 2 Innehållsförteckning Inledning 4 Kommunfullmäktiges mål 2016-2018 4 Bakgrund 4 Kommunala Handikapprådet i Håbo 5 Handikapprörelsens samarbetsorgan i Håbo 5 Syfte 6 Ambition

Läs mer

ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE

ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE Miljöpartiet de gröna Sidan 2 av 5 MILJÖPARTIETS FOKUSFRÅGOR FÖR MARSCHEN FÖR TILLGÄNGLIGHET 2012 Tillgänglighet, delaktighet och skydd mot diskriminering är mänskliga rättigheter.

Läs mer

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen Denna byggsten innehåller: - Kort beskrivning av barnkonventionen - Förhållandet mellan barnkonventionen

Läs mer

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26 SUNNE KOMMUN Tillgänglighetsplan för full delaktighet 2006 2010 Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-18, 26 Baserad på Nationell handlingsplan för handikappolitiken från patient till medborgare, plan för

Läs mer

Handikappolitiskt program för Bollnäs kommun

Handikappolitiskt program för Bollnäs kommun Handikappolitiskt program för Bollnäs kommun En kommunal handlingsplan baserad på FN:s Standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning. Februari 2002 Förord Socialnämnden

Läs mer

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/ Reglemente Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/2008-09-29 Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/2015-04-27 (KHR) i Degerfors kommun GRUNDER Följande lagrum föreskriver att

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014

Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014 Reviderad 2012-03-26 1/8 Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014 Strängnäs kommun Nygatan 10 645 80 Strängnäs Tel 0152-291 00 Fax 0152-290 00 kommunstyrelsen@strangnas.se www.strangnas.se Bankgiro

Läs mer

I Linköping är alla delaktiga

I Linköping är alla delaktiga Linköpings funktionshinderpolitiska program Programmet gäller från den 24 januari 2017. Linköpings kommun linkoping.se Innehåll Förord 3 1 Inledning 4 2 FN:s konvention 5 3 I Linköping 6 4 Så ska kommunen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Kommunala Tillgänglighetsrådet 1 Uppdrag För att bereda personer med funktionsnedsättning medinflytande och insyn i handläggning av frågor av allmän karaktär skall finnas ett

Läs mer

Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016. Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor

Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016. Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016 Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor Den här informationen kan du också beställa i DAISY-format. Den finns också på teckenspråk och

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Handikappolitisk plan Upplands Väsby kommun

Handikappolitisk plan Upplands Väsby kommun Styrdokument, plan Stöd & Process 2014-01-31 Joel Kannisto Sand 08-590 973 83 Dnr KS/2012:87 Joel.Kannisto@upplandsvasby.se Handikappolitisk plan 2014-2018 Upplands Väsby kommun Nivå: Kommungemensamt Antagen:

Läs mer

Datum 2015-01-15. Socialnämnden

Datum 2015-01-15. Socialnämnden BESLUTSUNDERLAG Datum 2015-01-15 Sida 1(1) Socialnämnden Ärenden: 8 Program för funktionshindrade personer 2015-2018. Dnr 2014-000042 9 Uppföljning av äldreomsorgens värdegrund och lokala vädrighetsgarantier.

Läs mer

En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun

En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun Kommunens övergripande mål är att samhället ska göras tillgängligt för alla och att personer med funktionsnedsättning tillförsäkras

Läs mer