Vägar till återhämtning från psykiska problem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägar till återhämtning från psykiska problem"

Transkript

1 Vägar till återhämtning från psykiska problem Handledning för studier av Alain Topors bok Vad hjälper terhämtningsprojektet

2 Vägar till återhämtning från psykiska problem Handledning för studier av Alain Topors bok Vad hjälper Studiehandledningen Studiehandledningen är inte en läroplan som måste följas utan ett verktyg för att nå de mål ni själva sätter upp för studiecirkeln. Ni har alltså stora möjligheter att själva lägga upp hur ni vill arbeta. Tipsa gärna andra om era idéer och lösningar genom projektets hemsida: Använd också hemsidan för att hitta tips om alternativa material eller områden att diskutera. En viktig utgångspunkt Återhämtningsprojektet har sedan 2004 samlat in och sammanställt kunskap och erfarenheter från människor som återhämtat sig om vad som hjälpt dem. Av denna sammanställning framgår att personal av alla kategorier ofta gör återhämtningsbefrämjande insatser. De studier som ni nu ska påbörja handlar därför inte så mycket om att tillföras ny kunskap utan mer om att erbjuda professionella en möjlighet att se på sig själva och sitt arbete utifrån - med brukarens ögon. Kanske få en annan syn på vad som är viktigt eller bekräftelse på tankar eller idéer man haft om hur man kan arbeta återhämtningsinriktat. Läroboken Den bok som ska användas är Vad hjälper Vägar till återhämtning från svåra psykiska problem skriven av Alain Topor. Alain är psykolog och chef för Forskningsoch Utvecklingsenheten vid Psykiatrin Södra i Stockholm. Boken bygger på intervjuer med trettio personer som har haft svåra psykiska problem och utgår från vad de upplevt av möjligheter och svårigheter i sitt återhämtningsarbete. Vilka kan delta i studiecirkeln? Den här cirkeln vänder sig i första hand till professionella som arbetar med människor som har psykiska besvär. Cirkeldeltagarna kan arbeta inom den psykiatriska vård, socialtjänst, försäkringskassa, arbetsförmedling, primärvård eller på andra arbetsplatser där man kommer i kontakt med psykiskt funktionshindrade. Studiecirkeln är också lämplig för Frivilliga samhällsarbetare, ideellt verksamma, närstående eller politisk aktiva som behöver fortbildning eller fördjupad kunskap om återhämtning. Handledningen kan även vara ett hjälpmedel vid andra former av utbildning, t ex seminarier, studiedagar eller skolundervisning, som ska handla om återhämtning.

3 Tio cirkelträffar Det är tänkt att ni skall ha tio cirkelträffar. Mellan varje träff föreslår vi att ni läser ett visst avsnitt i boken som diskuteras under träffarna. Vi föreslår också att ni medan cirkeln pågår gör var sin intervju med en brukare som påbörjat sin väg mot återhämtning. Vid tre av träffarna tänker vi oss att ni koncentrerar er på er egen yrkesroll eller ert uppdrag. Det vill säga att ni mot bakgrund av innehållet i boken och diskussionerna i cirkeln reflekterar över vad som kan förändras på er arbetsplats eller i er organisation och hur ni själva kan arbete mer återhämtningsinriktat. Det är viktigt att diskussionerna i cirkeln utgår från brukarnas erfarenhet och kunskap men lika viktigt att undersöka och diskutera hur man kan använda denna kunskap och erfarenheter i det dagliga arbetet. Som ett hjälpmedel i detta arbete finns en arbetsbok där ni kontinuerligt kan föra anteckningar. Vad hjälper är tänkt att vara en bok som ger hopp och ingjuter tro på att det går att hitta vägar till återhämtning. Där finns många exempel på positiva insatser från professionella, vänner, andra brukare och närstående. Boken pekar på vad professionella kan göra för att vården och stödet till personer med psykiska besvär ska bli mänskligare och effektivare. Även för andra hjälpare finns gott om idéer att ta till sig. Syfte och mål Syftet är att, med utgångspunkt från återhämtade brukares kunskaper och erfarenheter samt cirkeldeltagarnas egna erfarenheter, få till ett samtal om hur man som personal/annan hjälpare kan bidra till brukarnas återhämtning. Målet är att diskutera sin egen yrkesroll i ett återhämtningsinriktat arbete och att vid cirkelns slut ha arbetar fram ett verktyg/en strategi för hur man ska kunna arbeta återhämtningsinriktat.. Starten Det är viktigt att få en bra start på studiecirkeln. Först brukar deltagarna kort presenterar sig för varandra. Att inleda med något annat än själva studiematerialet kan också vara bra, så att ni man känna varandra innan man tar i tu med själva cirkeln. Man kan till exempel visa en kortare film (video) som knyter an till det ni ska tala om eller något annat. Andra viktiga saker att tänka på: Var är det lämpligt att träffas

4 När ska ni träffas Hur gör ni med paus Hur gör ni med eventuellt fika Hur håller ni tidsramarna Diskutera ord och begrepp En vanlig erfarenhet är att det i en cirkel kan vara viktigt att på ett tidigt stadium diskutera ord eller begrepp som återhämtning, psykisk sjukdom, handikapp, funktionshinder, psykiatri, brukare och professionella. Orden betyder olika saker och har olika valör, mer eller mindre positiv eller negativ laddning, för olika personer. Målsättningen är inte att gruppen ska nå enighet om vad ett visst ord betyder eller om vilka begrepp som är lämpligast att använda. Men om man blir medveten om att orden betyder så olika saker för olika personer så kan missuppfattningar undvikas. Frågor till projektledningen Kjell Broström projektledare för Återhämtningsprojektet kan nås på tfn: , mobil , e-post: kjell.brostrom@rsmh.se Vad göra i cirkeln? Deltagarna går igenom varje kapitel för sig. Det finns ett förslag till studieplan som hänvisar till sidor i boken under vid varje träff. Diskutera sedan det som brukarna har kommit fram till och författarens kommentarer och förslag. Framför egna övergripande synpunkter på kapitlets innehåll och hur det som sägs stämmer med era egna erfarenheter. Ytterligare idéer och förslag. Hur hanterar ni själva de frågor och problem som boken tar upp? Hur skulle ni vilja arbeta i stället sedan ni tagit del av vad brukarna och författaren framfört? Hur skulle ni i övrigt vilja medverka till att brukarna skall få en bra återhämtning? Hur förankrar ni detta i er egen organisation? När ni diskuterar detta avsnitt återknyt till ert dagliga arbete och ta fram goda exempel. Men också vilka hinder som finns och vad som bör göras.

5 Intervjuer Efter första cirkelträffen är det tänkt att var och en av cirkeldeltagarna ska göra en intervju med en brukare som påbörjat sin väg mot återhämtning. Dessa intervjuer redovisas sedan löpande i cirkeln, maximalt två redovisningar vid varje tillfälle. Se vidare särskilt avsnitt om att genomföra och redovisa intervjuer Förslag till studieplan -10 träffar (10 träffar x 3 timmar á 45 minuter) Studieplanen kan också byggas ut till exempelvis till 12 träffar. Om ni gör detta föreslår vi att vi väljer ett tema eller område som gruppen vill fördjupa sig alternativt gör ett studiebesök eller bjuder in en gäst eller föreläsare. Låt er inspireras av förslag på återhämtningsprojektets hemsida, ta kontakt med RSMH eller undersök om det finns spännande verksamheter att ta del av i er närhet. Första träffen Presentation Bestäm hur ni skall arbeta i cirkeln. Vad är återhämtning? (Lästips sidorna 13-38) Genomgång av hur intervjuerna skall gå till. Hur bör man förhålla sig som intervjuare för att få brukaren att berätta vad han egentligen upplever och inte vad du som intervjuare vill höra? Diskutera eventuella risker för att du stänger alternativa dörrar i berättelsen genom att ta för givet att du förstår, genom snabba tolkningar av det som berättas eller genom att visa upp all den kunskap och erfarenhet du har eller genom att vara självsäker eller auktoritär. (Se även bilagan Att genomföra och redovisa intervjuer) Gör en plan för när var och en skall redovisa sin intervju. Andra träffen Diskutera vidare begreppet återhämtning. Vilka olika vägar finns det till återhämtning? Hur kan vi som personal stötta detta arbete? Finns det några skillnader på hur vi anställda och brukare ser på återhämtning? (Lästips sidorna 39-51, 52-94)

6 Tredje träffen Din egen roll Vad lägger du i ordet professionell? Är yrkeskunnande (formell kompetens) en garanti för att alla behandlas lika? Har ni vid några tillfällen arbetat för mycket eller för litet med någon brukare?. Om så är fallet, varför blev det så? När har du gjort saker som bidragit till återhämtning och när har ditt arbetssätt därvid blivit ett hinder? Vad har påverkat ditt sätt att agera? När har du handlat intuitivt och när har du följt en medveten strategi? Vilka hanteringssätt har du lärt dig i yrket eller fortbildning och vilka är en följd av andra erfarenheter i livet? (Lästips sidorna ) Fjärde träffen Person i stället för patient. Hur kan detta ske? Hur kan vi som anställda göra för att det blir så? Hur tar vi vara på de erfarenheter som finns bland brukare får att åstadkomma detta? (Lästips sidorna ) Femte träffen Olika vägar till återhämtning Vilka olika vägar finns det? Hur kan de gemensamt leda till återhämtning? Vilka hinder finns det på vägen? Hur motverkar vi hindren? (Lästips sidorna ) Sjätte träffen Olika verktyg till återhämtning Hur kan de olika verktygen hjälpa till vid en återhämtningsprocess? Exempel på områden där man kan utveckla verktygslådor för att stödja återhämtming - Bra bemötande - Brukarinflytande - Förmedling av kunskap om sjukdomen/funktionshindret - Motivation - Utformning av strategier - Hantering av kriser och missräkningar - Hantering av kritik och klagomål samt uppföljning - Förberedeleser av viktiga möten, t ex ang planering eller bistånd (Se även bilagan Verktyg fär välmående.) Vilka verktyg kan vi använda? Vilka eventuella problem kan de skapa? Hur kan vi motverka dessa? (Lästips sidorna ) Sjunde träffen Din egen roll Stämmer de professionellas villkor som de framställs i boken med dina erfarenheter?

7 Hur ser kontakter och samspel mellan olika yrkesgrupper och brukare ut i din praktik? Får man bli kompis med en brukare? Var går gränsen? Vad har ni för regler på er arbetsplats när det gäller relationer till brukarna? Tycker du att reglerna är bra? (Lästips sidorna ) Åttonde träffen Fortsatt diskussion om verktyg Nätverkskontrakt ett verktyg för återthämtning är titeln på en ny bok där Laila Gentzel, som är återhämtad brukare, beskriverhur det går till att upprätta ett nätverkskontrakt och hur det positivt förändrade hennes liv. Boken ges ut av Återhämtningsprojektet och kommer i december.) (Lästips sidorna ) Nionde träffen Hur kan vi anställda arbeta för att hjälpa till i ett återhämningsarbete? Fortsatt diskussion om utformning av verktyg. Använd gärna Elisabet Alphonce bok Ta tillbaka makten över ditt liv som har getts ut av Återhämtningsprojektet. Vilka hinder finns för att utveckla verktyg? Hur motverkar vi eventuella hinder? Hur kan man stimulera brukare att stödja andra brukare? Tionde träffen Förena ert arbete och återhämtning Gör tillsammans en arbetsplan. Hur ska vi arbeta återhämtningsinriktat på vår arbetsplats. Behöver organsiationen, strukturerna eller reglerna som styr verksamheten Förändras? Hur går vi i så fall tillväga för att åtsadkomma sådana förändringar.

8 Att genomföra och redovisa intervjuer Många av de personer som intervjuades projektet upplevde det som mycket positivt att i lugn och ro få berätta sin historia. Om hur och varför man tror att man blev sjuk och om hur man återhämtade sig. Att man fick berätta utan att bli avbruten, korrigerad, recenserad eller utsatt för teorier eller tolkningar. Intervjuarna sattes på hårda prov och vi märkte hur lätt det var att gå in och styra eller lägga till rätta. Efter första cirkelträffen är det tänkt att var och en av cirkeldeltagarna ska göra en intervju med en brukare som påbörjat sin väg mot återhämtning. Dessa intervjuer redovisas sedan löpande i cirkeln, maximalt två redovisningar vid varje tillfälle. Syftet med att göra intervjuer - Cirkeldeltagarna får träning i att fokusera och hålla fast vid brukarens perspektiv. - Vid redovisningen får intervjuerna möjlighet att spegla vad som hände med dem själva under intervjun. - Brukarnas berättelser om vad som hjälpt dem är ett bra underlag för diskussion. - Att intervjua en brukare om hans eller hennes återhämtning och skriva ner hans eller hennes berättelse är en viktig erfarenhet när man vill försöka förändra sitt arbete så att det blir mer inriktat på att stödja återhämtning. Tips om intervjuerna och redovisningen - Dokumentera intervjun med bandspelare eller egna anteckningar. - Tag med en så exakta utskrift som möjligt när du ska redovisa din intervju. - Informera personen som ska intervjuas om syftet med intervjuerna och hur de ska användas samt inhämta samtycke. - Försök att nollställa dig inför intervjun och hålla tillbaka dina egen kunskap och erfarenhet och dina egna ståndpunkter. - Försök att få så detaljerad och konkret information som möjligt genom att ställa följdfrågor: Vad var det som var speciellt med just den händelsen eller personen? Kan du komma på ett exempel? - Försök att vid intervjun beröra olika tänkbara faktorer som han bidra till återhämtning till exempel: Vad har personen gjort själv, hur har personal, anhöriga eller vänner bidragit, särskilda behandlings- eller stödinsatser som varit till hjälp, betydelsen av bostad, ekonomi, arbete, fritidsintressen eller andliga upplevelser. - Försök att vid redovisningen få med olika aspekter på intervjun, till exempel vad innehöll berättelsen, din upplevelse av att genomföra intervjun, vilken kontakt fick ni, var det någon skillnad jämfört med andra samtal som du haft med brukare, var något överraskande eller svårt att acceptera, upptäckte du något nytt?

9 Utveckla en verktygslåda för välmående Många människor som har återhämtat sig från psykisk ohälsa menar att det första steget i en återhämtningsprocess är att utveckla en verktygslåda för sitt välmående. Verktygen består av aktiviteter som man kan använda i sin vardag för att utmejsla ett gott liv. En verktygslåda för välmående är en lista på saker som brukaren har gjort, gör eller skulle kunna göra för att må bra och undvika psykisk ohälsa. Att tillsammans med brukaren välja ut en uppsättning må-bra-verktyg kan vara ett sätt att komma att börja göra en återhämtningsplan. Din verktygslista kan även innehålla saker som du vill undvika för att må bra. Ett tips är att skriva ner vilka verktyg, strategier eller förmågor man behöver dagligen för att må bra, vilka verktyg du behöver ofta och vilka du behöver ibland för att hjälpa dig själv att må bättre och lätta besvärande symptom. Inkludera saker som brukaren har gjort tidigare, saker som brukaren hört talas om och skulle vilja prova, och saker som du har vill föreslå som professionell. Listan kan ni tillsamman gå igenom regelbundet och fylla på eller stryka allt efter som ni uppmärksammar nya saker eller brukarens önskemål förändras. Referera till verktygslistan när du tillsammans med brukaren gör en återhämtningsplan. Ha den lätt tillgänglig så att det är enkelt att göra ändringar eller tillägg. Följande lista innehåller exempel på verktyg. 1. Tala med en vän. Många finner det verkligen hjälpande. 2. Prata med en professionell. 3. Dela erfarenheter med andra 4. Brukare och stötta varandra. 5. Avslappnings och 6. Stressreducerande övningar

10 7. Skriva dagbok eller föra anteckningar 8. Måla eller skissa 9. Motionera 10.Överväga min kosthållning/äta mål med riktig mat varje dag. 11.Dagsljus på ansiktet 12.Extra vila 13.Ta ledigt från hem eller arbetsansvar 14.Värmande eller kylande omslag 15.Ta medicin, vitaminer, mineraler, eller örtmedicin 16.Delta i en stödgrupp 17.Besöka min terapeut 18.Göra något "normalt" som att tvätta håret, raka mig eller gå till jobbet 19.Göra en medicingenomgång 20. Söka någon annans åsikt 21. Ringa ett hjälpnummer eller besöka hemsida som stödjer människor i min situation 22. Omge mig med människor som är positiva, stödjande och kärleksfulla 23. Sätta på mig något som får mig att känna mig bra/glad/snygg 24. Titta på gamla fotografier, anteckningsböcker och fotoalbum 25. Göra en lista på mina framgångar 26. Använda tio minuter att skriva ner allt positivt jag kan komma på om mig själv. 27. Göra något som får mig att skratta 28. Göra något speciellt för någon annan 29. Få några små saker gjorda 30. Upprepa positiva självinstruktioner 31. Fokusera på och uppskatta det som händer just nu 32. Förbättra mina sömnvanor 33. Ta ett varmt bad 34. Lyssna på musik, skapa musik eller sjung

11 Din verktygslista kan även innehålla saker som du vill undvika för att må bra: 1. Alkohol, socker och koffein 2. Gå på barer 3. Bli övertrött eller utmattad 4. Särskilda människor

12 Arbetsbok Tillfälle 1 Bakgrund. Vad är återhämtning för mig? Dessa gemensamma nämnare finns. På detta sätt kan vi inhämta mer erfarenhet från brukare.

13 Tillfälle 2 Detta är vad vi kallar återhämtning. Dessa vägar finns och vi som personal kan stötta på följande sätt.

14 Tillfälle 3 För att göra ett bra arbete bör vi tänka på följande.

15 Tillfälle 4 Så här kan vi arbeta så att en patient blir i en person i sitt återhämtningsarbete

16 Tillfälle 5 och 6 Dessa vägar och hinder finns, och vi skall agera på följande sätt så att en återhämtningsprocess kan underlättas

17 Tillfälle 7 Så här kan olika yrkesgrupper samarbeta. Synen på psykisk ohälsa och återhämtning.

18 Tillfälle 8 Dessa verktyg finns, och vi skall använda dem på följande sätt.

19 Tillfälle 9 Så är skall vi arbeta för att kunna hjälpa till i en återhämtningsprocess

20 Tillfälle 10 Vår handlingsplan

21

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda ➊ Nu börjar cirkeln! Det är viktigt att cirkeldeltagarna känner att starten blir bra. Ett sätt kan vara att göra starten lite mjuk, till exempel genom att börja fråga hur de olika deltagarna fick höra

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet ur ett brukarperspektiv

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet ur ett brukarperspektiv STUDIEHANDLEDNING Kvalitet ur ett brukarperspektiv Studiehandledning: Kvalitet ur+ ett brukarperspektiv 1. Starta en studiecirkel Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en grupp människor som träffas

Läs mer

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer?

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Författare: Kristina Bromark, utvecklingsledare Enheten för välfärd och FoU-stöd, funktionshinder Tfn: 0727-41 54 25 E-post: kristina.bromark@regionuppsala.se

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet på Dina villkor

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet på Dina villkor STUDIEHANDLEDNING Kvalitet på Dina villkor Studiehandledning: Kvalitet på Dina villkor 1. Starta en studiecirkel Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en grupp människor som träffas regelbundet och

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Studiehandledning för kursen Samhällsbaserad psykiatri, 100 poäng. Författare: Inger Andersson Höglund och Britt Hedman Ahlström.

Studiehandledning för kursen Samhällsbaserad psykiatri, 100 poäng. Författare: Inger Andersson Höglund och Britt Hedman Ahlström. Studiehandledning för kursen Samhällsbaserad psykiatri, 100 poäng. Studiehandledningen utgår från boken Samhällsbaserad psykiatri 2012 Studiehandledningen får kopieras. För mer information kontakta: Anja

Läs mer

ATTENTIONS UNGA VUXNA-PROJEKT DISKUSSIONSUNDERLAG - JAG HAR ADHD SE FILMEN

ATTENTIONS UNGA VUXNA-PROJEKT DISKUSSIONSUNDERLAG - JAG HAR ADHD SE FILMEN ATTENTIONS UNGA VUXNA-PROJEKT DISKUSSIONSUNDERLAG - JAG HAR ADHD Under våren 2012 tog Riksförbundet Attentions Unga vuxna-projekt fram filmen Jag har ADHD och kampanjsidan www.jagharadhd.se där du kan

Läs mer

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen Människan är större Samtalshandledning för studiecirkeln Kerstin Selen Människan är större en bok för samtal om livet Skåne Stadsmission har med bidrag av författare, fotografer och illustratörer skapat

Läs mer

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans Handledning Vi hoppas att materialet ska stimulera både dig som ledare och barnen i din grupp att tillsammans hitta på egna ledstjärnor som passar er grupp. I en barnkulturgrupp är alla barn med och alla

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Förslag till upplägg av en studiecirkel Studiecirkeln är en grupp om minst tre personer med gemensamt intresse för det aktuella ämnet. Cirkelledaren håller

Läs mer

Reviderade september 2009 Monica Westberg Kristian Tilander

Reviderade september 2009 Monica Westberg Kristian Tilander Reviderade september 2009 Monica Westberg Kristian Tilander Några frågor och svar om intervjuerna med före detta fosterbarn Varför ska vi intervjua våra före detta fosterbarn? Svar: Vi behöver ta till

Läs mer

Innehåll. Förord 7 Vad menas med värdegrund? 9 Lagstiftning om värdegrund 25

Innehåll. Förord 7 Vad menas med värdegrund? 9 Lagstiftning om värdegrund 25 Innehåll Förord 7 Vad menas med värdegrund? 9 Lagstiftning om värdegrund 25 Vad innebär lagtexten om värdegrund för äldre personer? 31 för anhöriga? 37 för personal? 43 Hur kan du stötta dina medarbetare

Läs mer

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det?

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Finns det grader av lycka? ICF s 11 färdigheter Etik och

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Tankar & Tips om vardagsutveckling

Tankar & Tips om vardagsutveckling Tankar & Tips om vardagsutveckling Sammanställning från gruppdiskussioner på kompetensombudsträff den 16 september 2010. Till Kompetensombudspärmen, under fliken Verktygslåda Temat under denna förmiddag

Läs mer

Verksamhet. Cirkelledare. Upplägg:

Verksamhet. Cirkelledare. Upplägg: Studiecirkel Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder. Framtagen av Funktionshinder, Hägersten-Liljeholmens Stadsdelsförvaltning, Bo Hejlskov Elvén, Stockholm stad. Mars 2012 Verksamhet

Läs mer

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika.

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Diskriminering och fördomar Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Om arbetet Vi är två ungdomar som har sommarjobbat med Agenda 21 och folkhälsofrågor under fyra veckor. Som eget arbete valde vi

Läs mer

Kvalitativ intervju en introduktion

Kvalitativ intervju en introduktion Kvalitativ intervju en introduktion Olika typer av intervju Övning 4 att intervjua och transkribera Individuell intervju Djupintervju, semistrukturerad intervju Gruppintervju Fokusgruppintervju Narrativer

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Framgångsrik Rehabilitering

Framgångsrik Rehabilitering Framgångsrik Rehabilitering vad säger brukaren och de professionella? Helene Hillborg, med dr i Handikappvetenskap Varför fokusera på lönearbete? Ofta ett tydligt önskemål högt värderad roll Att vara produktiv

Läs mer

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre!

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre! Studieplan/handledning för cirkeledare till Läsa tillsammans med äldre! Studieplan och handledning till Läsa tillsammans med äldre Det här är en handledning och studieplan till Centrum för lättlästs utbildningsmaterial

Läs mer

Fundera på, samtala Fundera på, samtala

Fundera på, samtala Fundera på, samtala 2 Min egen berättelse Att skriva min berättelse var som en upptäcktsresa i mig själv. Det var inte alltid lätt. Ibland var det jättetungt, om jag ska vara ärlig, men det kändes alltid meningsfullt. Jag

Läs mer

Boka en ambassadör från (H)järnkoll

Boka en ambassadör från (H)järnkoll Boka en ambassadör från (H)järnkoll Ambassadörerna har egna erfarenheter av psykisk ohälsa och berättar gärna om hur det är. Boka din egen ambassadör och slå hål på fördomar och öka dina kunskaper. Du

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Oktober 2000 MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Samtalet bör inledas med att chefen redogör för arbetsplatsens Mål. Med utgångspunkt från denna inledning skall samtalet röra sig mellan de olika samtalsområden

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Du ska sträva efter att din dag ser ut så här.

Du ska sträva efter att din dag ser ut så här. I det här häftet finns många olika tips och idéer om hur du kan förbättra dina möjligheter att klara dina studier på ett bra sätt. Se det här som en samling där du kan plocka delar av allt passar inte

Läs mer

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 Kompetensutveckling på För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 "Socialförvaltningen i Mönsterås har fått statsbidrag i syfte att bland annat förbereda och fortsätta att utveckla sociala insatser

Läs mer

Kurs: Handledning 100p. Handledarkurs. Studiehandledning. Namn:

Kurs: Handledning 100p. Handledarkurs. Studiehandledning. Namn: Kurs: Handledning 100p Handledarkurs Studiehandledning Namn: Uppläggning av studierna i samband med distans och flex. Träff 1. Presentation av kursen och uppläggning Träff 2. Introduktion av studieområdet

Läs mer

Hälsofrämjande gruppträffar

Hälsofrämjande gruppträffar Hälsofrämjande gruppträffar Två huvudinriktningar i patientundervisning Patriarkalisk ansats (auktoritär) Patienten får information utifrån vårdarens expertkunnande utan att hans/hennes behov uppmärksammas

Läs mer

MedUrs Utvärdering & Följeforskning

MedUrs Utvärdering & Följeforskning MedUrs Utvärdering & Följeforskning Preliminära uppgifter Fort Chungong & Ove Svensson Högskolan i Halmstad Wigforssgruppen för välfärdsforskning Förväntningar verkar stämma överens med upplevt resultat

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING TILL. Må bra med eller utan läkemedel

STUDIEHANDLEDNING TILL. Må bra med eller utan läkemedel STUDIEHANDLEDNING TILL Må bra med eller utan läkemedel Allmänt om studiecirkeln En studiecirkel består av deltagare som bestämt sig för att ge sin tid till att fördjupa sina kunskaper och dela med sig

Läs mer

Studiematerial Handledare

Studiematerial Handledare Studiematerial Handledare Leanlink Ao Äldreomsorg larcenter@linkoping.se Liselotte Björk Kicki Holmberg Instruktioner till handledaren Den här informationen är ett stöd för dig som handledare för hur strukturen

Läs mer

Övningar. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet

Övningar. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet Övningar till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet 2 / 10 Innehåll 1. Övningar en inledning 1.1. Cirkeldiskussion 1.2. Fyra hörn 1.3. Finanskrisen 1.4. Sortera 1.5. Stå upp för dina rättigheter

Läs mer

[Titel på arbetsplan]

[Titel på arbetsplan] [Titel på arbetsplan] [Arbetsplan ämne] (Nedan en kort informationstext om studiecirkel och arbetsplan.) En studiecirkel kan läggas upp på många olika sätt, här är ett förslag på arbetsplan och upplägg,

Läs mer

Allvarlighetsgrad Sannolikhet Summa. kvinna man kvinna man kvinna man

Allvarlighetsgrad Sannolikhet Summa. kvinna man kvinna man kvinna man arbetsblad 1. Risk- och sannolikhetsanalys Delprocess risker Allvarlighetsgrad Sannolikhet Summa kvinna man kvinna man kvinna man Skala för bedömning av allvarlighetsgrad: 1. Mindre, 2. Måttlig, 3. Betydande,

Läs mer

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum. För personliga ombud i Kalmar län Hösten 2010

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum. För personliga ombud i Kalmar län Hösten 2010 Kompetensutveckling på För personliga ombud i Kalmar län Hösten 2010 Hej och varmt välkomna till! Vi hoppas och tror att denna föreläsningsserie ska upplevas som mycket givande för dig och dina kollegor.

Läs mer

Handledning till studiematerialet

Handledning till studiematerialet Handledning till studiematerialet Handledning för dig som är ledare för studiecirkeln Introduktion Det här studiematerialet har tagits fram av Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Svenska OCD-förbundet

Läs mer

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 FoU Fyrbodal Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 besvarat av assistenternas chefer. På kursen för personliga assistenter har deltagare kommit från åtta av Fyrbodals 14 kommuner.

Läs mer

Kurs för personliga assistenter Studiehandledning. Kursansvarig: Maria Klamas

Kurs för personliga assistenter Studiehandledning. Kursansvarig: Maria Klamas Kurs för personliga assistenter Studiehandledning 2015 Kursansvarig: Maria Klamas 1 Välkommen Du är varmt välkommen till kursen för personliga assistenter vid Högskolan Väst. Kursen är utformad i samarbete

Läs mer

En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel

En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel 1 Samtalsmodell för bokcirkel Läsning och livstolkning Livstolkning är något vi håller på med hela tiden: Vi försöker

Läs mer

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är alltså friheten att förändras. Men det kan vi göra först

Läs mer

Sammanställning - handlingsplan

Sammanställning - handlingsplan Sammanställning - handlingsplan På seminariet om hälsosamt åldrande fick alla ni deltagare i uppdrag att skriva ett brev till er själva. Här kommer en sammanställning av det budskap ni tog med er från

Läs mer

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Varför en studiecirkel? FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Studiecirklar har länge bedrivits inom S-kvinnor. Kunskap och lärande är en viktig del av kvinnors frigörelse, därför är studiecirkeln en utmärkt klubbverksamhet.

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Cirkelledaren Din egen berättelse

Cirkelledaren Din egen berättelse Till Cirkelledaren Din egen berättelse 11 11. Till cirkelledaren Här finns kommentarer till avsnitten, tips och metoder som är tänkta att underlätta ditt uppdrag som cirkelledare. Läs igenom innan cirkeln

Läs mer

LATHUND VID LÄKARBESÖK för personer med utvecklingsstörning (och i vissa fall autism) och samtidig beteendeproblematik

LATHUND VID LÄKARBESÖK för personer med utvecklingsstörning (och i vissa fall autism) och samtidig beteendeproblematik LATHUND VID LÄKARBESÖK för personer med utvecklingsstörning (och i vissa fall autism) och samtidig beteendeproblematik Lathunden är tänkt att vara ett stöd till professionella och underlätta samverkan

Läs mer

Helena Hammerström 1

Helena Hammerström 1 Helena Hammerström 1 Behov 52 kort för att bli medveten om mänskliga behov Text: Helena Hammerström Design: Ewa Milunska Helena Hammerström Sociala Nycklar AB Vitkålsgatan 109 754 49 Uppsala www.socialanycklar.se

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Att minnas migrationen

Att minnas migrationen Att minnas migrationen EN STUDIEHANDLEDNING FÖR CIRKELLEDARE www.abf.se 2 Att minnas migrationen_om studiematerialet Att minnas migrationen Denna studiehandledning vänder sig till dig som ska hålla en

Läs mer

Om återhämtning begrepp, förekomst och hjälpande faktorer Alain Topor

Om återhämtning begrepp, förekomst och hjälpande faktorer Alain Topor Om återhämtning begrepp, förekomst och hjälpande faktorer Alain Topor (från boken Vad hjälper? Natur och Kultur, 2004) Återhämtningens förekomst Att människor återhämtar sig från svåra psykiska störningar

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln!

Välkommen till studiecirkeln! l a i r e t a m l e k r i Studiec s n n fi t e D tt ä s tt e d allti Välkommen till studiecirkeln! Det här är ett studiecirkelmaterial till boken Det finns alltid ett sätt lösningsfokus och adhd som är

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Att göra en studieplan

Att göra en studieplan 1 Att göra en studieplan Stöd och hjälp! Denna studieplan är gjord som ett stöd för studiecirklar. Den ska fungera som hjälp för att göra det tydligare för er som vill arbeta med studiematerialet och som

Läs mer

Sammanställning 2. Bakgrund

Sammanställning 2. Bakgrund Sammanställning 2 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 8 november 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN Paraplyet Innehållsförteckning 1. Aladdin 2. Barnkraft 3. Skilda Världar 4. Komet 5. Anhörigstödet 6. Gapet 7. Öppenvårdsgrupper 8. Egna anteckningar 9. Kontaktuppgifter

Läs mer

Med utgångspunkt i barnkonventionen

Med utgångspunkt i barnkonventionen Med utgångspunkt i barnkonventionen arbetar Stiftelsen Allmänna Barnhuset med att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik. Öka kompetensen hos de professionella som möter barn, påverka beslutsfattare

Läs mer

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG...

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Det var en gång... Alla barn är lika mycket värda. De har rätt att tänka hur de vill och säga vad de tycker. Samhället och vuxenvärlden

Läs mer

Återhämtning - en introduktion

Återhämtning - en introduktion Alain Topor & Klas Sundström Återhämtning - en introduktion Återhämtning. Vad är det? Hur är den möjlig? Psykiatri Södra Stockholm, SLSO FoU-enheten 1 Hoppets betydelse Att ha kontakt med psykiatrin och

Läs mer

Tjej och entreprenör Lektionsmaterial för årskurs 7-9

Tjej och entreprenör Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Tjej och entreprenör Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Företagsamheten.se Tjej och entreprenör I de flesta skildringar av den svenska ekonomiska historien är det männen som dominerar.

Läs mer

Hälsa & Friskvård Friskfaktorer

Hälsa & Friskvård Friskfaktorer Hälsa & Friskvård Friskfaktorer Enligt Arbetsmiljöpolicyn 1 ska alla verksamheter ha ett hälsofrämjande synsätt. Det innebär att vi utgår från det friska och förstärker det. I policyn och handlingsplanen

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Ett stöd för skol-if Den här studiehandledningen är gjord som ett stöd för skolidrottsföreningar som vill arbeta med häftet Ung Ledare i studiecirkel. Metodiken

Läs mer

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Lärares löner sätts individuellt. Om du har koll på hur systemet fungerar blir det lättare att få högre lön. Varje år ska

Läs mer

Vill du beställa broschyren?

Vill du beställa broschyren? Vill du beställa broschyren? Vänd dig till din personalenhet! Vill du veta mer om... medarbetarsamtal utvecklingssamtal i grupp avgångssamtal litteratur, video, utbildning m m Gå in på Region Skånes intranät

Läs mer

Frågorna passar både nya par som planerar att leva ihop och par som levt länge tillsammans.

Frågorna passar både nya par som planerar att leva ihop och par som levt länge tillsammans. bruksanvisning UTVECKLANDE SAMTAL Kärleken är ett hjälpmedel som får igång samtal om viktiga frågor som de flesta par ställs inför. Goda samtal som gör att du lär känna dig själv och din partner mer ingående.

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Om man googlar på coachande

Om man googlar på coachande Coachande ledarskap Låt medarbetaren Att coacha sina medarbetare är inte alltid lätt. Men det allra viktigaste är att låta medarbetaren finna lösningen själv, att inte ta över och utföra den åt denne.

Läs mer

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten.

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten. Inledning Maskrosbarn är en ideell förening som arbetar med att förbättra uppväxtvillkoren för ungdomar som lever med föräldrar som missbrukar eller föräldrar som är psykiskt sjuka. Syftet med rapporten

Läs mer

!"#$%&'($%)*$+)(#,-.+"-"/0.$+1%$)

!#$%&'($%)*$+)(#,-.+-/0.$+1%$) !"#$&#(#)*(+,-)$*./0)*)(*),,-1*&+231*4/0*##**04)54#.10/6#,.7480231*&+9#*1)#,1*:,)07,+**),,$+6$,)$*/5&4#60.)-#0);,1(140#9&1*12541*108012?8;)6601**:#9#*1)#,/5&16:#

Läs mer

Lönesamtalet. Att tänka på

Lönesamtalet. Att tänka på Lönesamtalet Att tänka på Bakgrund Sedan slutet av 1980-talet är individuell lönesättning Vårdförbundets lönestrategi. Individuell lönesättning och utvecklingssamtal stämmer bättre med vår syn på kunskap

Läs mer

När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet.

När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet. Inledning När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet. Den här lektionen beskriver hur du har ett coachande förhållningssätt i utvecklingssamtalet

Läs mer

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE Studiehandledning gör en annan värld möjlig Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare. Den innehåller praktiska tips när det gäller hur man

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Handledning till den lättlästa Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst Studieförbundet Vuxenskolan 2008 Projektledare: Eva Ekengren SV Förbundskansliet Författare: Kitte

Läs mer

Vad är delaktighet för dig?

Vad är delaktighet för dig? Vad är delaktighet för dig? Inspiration till samtal om delaktighet, självbestämmande och inflytande Detta häfte bygger på rapporten Vad är delaktighet för dig? ett delprojekt i satsningen för en evidensbaserad

Läs mer

NSPH Nationell Samverkan för f Psykisk HälsaH www.nsph.se. NSPHiG Lokalt nätverkn www.nsphig.se

NSPH Nationell Samverkan för f Psykisk HälsaH www.nsph.se. NSPHiG Lokalt nätverkn www.nsphig.se NSPH Nationell Samverkan för f Psykisk HälsaH www.nsph.se NSPHiG Lokalt nätverkn www.nsphig.se Medlemsorganisationer Riksförbundet Attention Riksförbundet för hjälp åt narkotika och läkemedelsberoende

Läs mer

Elevsamtal med eleverna kring deras lärande

Elevsamtal med eleverna kring deras lärande Grundskoleavdelningen Goda exempel Sida 1 (7) Elevsamtal med eleverna kring deras lärande Hämtad från Tallkrogens skola Uppdaterad: 2017-08-22 Pedagogerna i Tallkrogens skola har arbetat fram frågeställningar

Läs mer

INGET FÖR NÅGON STUDIEPLAN TILL

INGET FÖR NÅGON STUDIEPLAN TILL STUDIEPLAN TILL INGET FÖR NÅGON HU R G Ö R m A N? Författaren själv önskar många studiegrupper i församlingarna. De olika grupperna träffas i hemmen sju gånger. Värdskapet skiftar och vi går runt. Det

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

Studiehandledning till

Studiehandledning till Studieguide Studiehandledning till Glöd scouting på kristen grund Studieguiden är framtagen av equmenia och Studieförbundet Bilda för att scoutledare ska få hjälp att samtala och arbeta med innehållet

Läs mer

sig på dessa delar. Den övergripande frågan är: Hur skapar man en öppen organisation som inkluderar?

sig på dessa delar. Den övergripande frågan är: Hur skapar man en öppen organisation som inkluderar? 5. O r g a n i s a t i o n e n s o m 40 Att kvalitetssäkra Att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen är ett viktigt steg i arbetet mot diskriminering, men för att få ett helhetsperspektiv måste flera aspekter

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Utvärdering av Schyssta Relationer

Utvärdering av Schyssta Relationer Utvärdering av Citat om Väldigt viktigt, glömmer det aldrig. 50 000 miljoner rosor. Roligt. Jävla kul! Tycker vi ska fortsätta med det. - är våldsförebyggande gruppverksamhet som hålls i form av studiecirklar.

Läs mer

VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD

VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD BRUKSANVISNING www.raoulwallenberg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING n VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD 3 n DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA 4 n I PROJEKTET INGÅR 5 n UPPGIFT 6 n KALENDER

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

Individuell plan LSS

Individuell plan LSS Individuell plan LSS Ett sätt för dig att påverka din situation Vad är en individuell plan? Du som har rätt att få insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har rätt

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

Insatsen kontaktperson enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Insatsen kontaktperson enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen Insatsen kontaktperson enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänstedeklaration Beslutad av omsorgsnämnden 2011-12-15, 148. Övertagen av socialnämnden 2012-09-01.

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

PRIDE-HEMUPPGIFTER Hemuppgift 5 Sida 1 / 9

PRIDE-HEMUPPGIFTER Hemuppgift 5 Sida 1 / 9 PRIDE-HEMUPPGIFTER Hemuppgift 5 Sida 1 / 9 Namn: PRIDE-hemuppgift FEMTE TRÄFFEN Barnets rätt till familjerelationer Att upprätthålla familjen och familjerelationerna är viktigt bl.a. för att barnet ska

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer