För varje barns rätt att upptäcka världen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För varje barns rätt att upptäcka världen"

Transkript

1 För varje barns rätt att upptäcka världen Lär dig använda din GPS

2 1 Vad är GPS? GPS står för Global Positioning System (Global Positions System). GPS använder sig av 27 satelliter som cirkulerar runt jordklotet, varav 24 är aktiva och 3 är reserver. Satelliterna täcker tillsammans hela jorden och vart man än befinner sig så har man fri sikt mot åtminstone 3 satelliter samtidigt, förutsatt att man inte befinner sig inomhus under ett solitt tak så klart. GPS tekniken utvecklades under 1970-talet av det amerkianska försvarsdepartementet och sattes i bruk GPS är tillgänglig för alla och gratis i privat bruk. Positionen bestäms av longitud, latitud och altitud. Dock är altituden, den som anger höjden, inte tillgänglig för privat bruk. Det har att göra med att man vill förhindra att GPS mottagare används på improviserade missiler. Det krävs kontakt med 4 satelliter för att få med altituden, något som vi privata användare alltså inte har tillgång till.

3 2 Hur fungerar GPS? För att kunna få sin position bestämd av GPS mottagare så krävs att den befinner sig på en plats där den har kontakt med minst 3 satelliter samtidigt. Som bilden ovan illustrerat så befinner sig den lilla gula cirkeln i mitten (se pilen) inom de tre satelliternas täckningsområden. Placerar man en mottagare (GPS) inom det området kan man via satelliterna få dess position bestämd av de tre satelliterna med en exakthet ner mot en halv meter. Detta kallas allmänt för att triangulera och grundar sig på samma teknik som våra förfäder använde sig av för att navigera ute på världshaven med hjälp av stjärnorna. Avståndet och vinkeln mellan stjärnorna gav en uppskattad position. Skillnaden idag är att man mäter tiden det tar för signalerna är färdas mellan satelliterna och GPS mottagaren som fastställer en position. För att kunna få fram en position så måste man också veta varje satellits position, det får man från 15 stycken markstationer som är placerade längs med eller i närheten av ekvatorn. Men hur får vi veta en GPS mottagares position om den t.ex. befinner sig inomhus och inte har kontakt med några satelliter? Jo, då får den sin position via GSM istället.

4 3 GSM GSM är en förkortning för Groupe Spécial Mobile och är ett globalt system för mobil kommunikation. Det var GSM som lade grunden för våra SIM kort och gjorde det även möjligt att skicka och ta emot SMS. I Europa, som ligger i frekvensområde 1, använder vi oss av frekvensområdena GSM-900 och GSM I USA t.ex. används frekvensområdena GSM-850 och GSM Det är viktigt att veta när man köper en GPS mottagare, köper man fel så fungerar den inte i vårt land. Vår GPS mottagare fungerar i både USA och i Europa. GSM mast GPS mottagare GSM mast Om en GPS mottagare befinner sig inomhus eller utan fri sikt mot himlen så får den sin position via GSM masterna istället. Positionen blir inte lika exakt som mot GPS men den ger ändå en ungefärlig position. Om du har en mobiltelefon kanske du känner igen den här bilden? Här kan du se att den blå punkten i mitten anger din ungefärliga position, medan den omgivande ljusare blå cirkeln visar inom vilket område du definitivt befinner dig. Att det blir så kan bero på två saker; antingen har din mobiltelefon inte kontakt med GPS eller så har du inte kopplat på eller så saknar din mobiltelefon GPS.

5 4 GPS mottagaren Som bilden nedan visar så har GPS mottagaren inte en egen display. Det har att göra med att den ska vara så liten som möjligt samt att det är inte på själva mottagaren man vill kunna se positionen eftersom den är ämnad som ett personskydd. Det är från distans man vill få information om var GPS mottagarens och den som bär den befinner sig, alltså som i vårt fall oftast barnet. Själva tekniken som behövs för att kunna ta emot signalerna från GPS är mycket mindre än skalet på dosan, det mesta av utrymmet går åt till att inhysa batteriet så att mottagaren får en användbar batteritid. Den här GPS mottagaren har en bra batteritid med en standby tid på ca 60 timmar. Det innebär att om den bara är på så behövs den inte laddas på ungefär 2½ dygn. Om man ställer in den på att automatiskt rapportera sin position t.ex. var 3:e minut, så räcker den ungefär lika länge som en arbetsdag, inklusive resan till och från arbetet.

6 5 Hur ska jag använda en GPS? Du kan, som tidigare nämnts, antingen välja att GPS mottagaren skickar sin position automatiskt, t.ex. var 3:e eller 5:e minut, eller så kan du låta GPS mottagaren vara i standby läge för att spara på batteri och bara ringa upp den för att få reda på dess aktuella position om det skulle behövas. Tänk på att om GPS mottagaren rapporterar sin position kontinuerligt så går det att följa dess förelser historiskt. Detta är bra att kunna göra om ditt barn befinner sig på en plats utan fri sikt mot himlen och satelliterna. Det kan underlätta att hitta varandra om du kan se i vilken riktning och vart senast kända position var. Om GPS mottagaren inte rapporterar sin position kontinuerligt utan är i standby läge så räcker batteriet mycket längre. Detta är bra i situationer där spårning inte är lika viktigt. Situationerna är olika i olika familjer, hur ser området ut där du bor? Hur brukar ditt barn agera? Har du ett barn som går i sina egna tankar och drömskt kan vandra iväg? Har du ett barn i mellanåldern, som är stor nog att ta sig till skolan eller träningen själv men för liten för att ofreda sig själv om någon skulle försöka närma sig det? Vill du helt enkelt bara ta det osäkra för det osäkra och låta ditt barn ha med sig GPS mottagaren ifall något skulle hända? Ladda din GPS på natten och låt den hänga i hallen nära ytterkläderna så kan ditt barn bara ta med sig den till skolan, kompisarna eller träningen. Prata ihop er, alla barn förstår vad det är fast på olika nivåer så klart I skidbacken eller under ridturen är det perfekt att bara ha GPS mottagaren med sig. Den behöver sällan skicka sin position kontinuerligt eftersom det är bar himmel ovanför i stort sett hela tiden. Är olyckan framme och ditt barn inte har möjligheten ta sig tillbaka själv så får

7 Att låta sitt barn ta med en GPS vid ridturen ute i naturen borde vara lika självklart som att bära en hjälm idag. Det är så enkelt att bära med sid den i fickan. Här kanske inte kontinuerlig spårning behövs eftersom utflyckten sker utomhus under bar himmel utan det viktiga är att den finns med så kan barnet och föräldraran känna sig lite tryggare. Flickor som börjar komma upp lite i åren kan vara en extra utsatt grupp, framför allt om de tar sig hem själva på kvällstid och passerar områden som kan vara mörka och dolda för omgivningen. Det gäller så klart även pojkar. Oavsett så kan en GPS vara mycket klokt att bära med sig. Här kan föräldrarna börja lära sina barn hur de kan använda GPS enhetens lite olika funktioner. Om de blir angripna eller ofredade kan det vara svårt att ta fram en mobiltelefon och kalla på hjälp. Kanske har de blivit av med mobiltelefonen. Lär dem placera GPS mottagaren lättillgängligt, eventuellt så att de kan ha handen placerad på den vid hotfulla tillfällen. Med ett enkelt tryck på SOS knappen skickas ett diskret meddelande till föräldrarna som får positionen och kan ta sig till platsen för hjälp. Med mindre barn på folkrika platser kan det vara bäst att låta GPS mottagaren gå på och rapportera sin position mer frekvent än vanligt. Kommer ni ifrån varandra så finns kanske inte tid för att vänta in 3 minuter innan nästa position rapporteras. Under de få dagar man vistas på en livlig semesterort kan det vara klokt att ladda GPS mottagaren på kvällen och sedan låta barnet bära det på ett praktiskt vis. Vår mottagare är vattentät men tål inte att badas med. Det finns jättebra påsar som skyddar vanliga mobiltelefoner. De finns att köpa hos återförsäljare av mobiltelefoner. Ni kommer med tiden att hitta era egna rutiner som fungerar bäst i just er familj!

8 6 Få GPS positionen via SMS Nu vet vi att en GPS mottagare kan få sin position från satelliterna genom det system som kallas GPS. Den kan också få sin position från mobiltelefonmasterna, GSM. Men hur får vi reda på GPS mottagaren position? GPS mottagaren kan skicka sin position på två sätt: antingen som ett SMS meddelande till ett angivet mobiltelefonnummer eller genom att skicka datatrafik till en mottagande dator så vi kan se positionen på t.ex. Google maps. Vi börjar med SMS meddelanden. För att GPS mottagaren ska kunna skicka ett SMS så måste den ha ett SIM kort, precis ett likadant som finns i vanliga mobiltelefonnummer. Varje SIM kort har ett eget telefonnummer tilldelat. Om vi ringer upp GPS mottagaren så kommer GPS mottagaren att skicka oss sin position i form utav ett SMS. Ett SMS kan se ut som nedan. Det här SMS meddelandet talar om att det är nu (Now), med datum , samt en del annan information. Det finns en länk som börjar med Klickar vi på den så kommer vi att se positionen på Google maps, om vi har en mobil som kan visa Google maps. Du styr hela tiden din GPS mottagare från din mobiltelefon. Alla inställningar sker från mobiltelefonen. Om du t.ex. vill att din GPS mottagare automatiskt ska rapportera sin position var 5:e minut så skickar du ett speciellt kommando till den. Vi återkommer om det längre fram. Om du inte kan ringa din GPS mottagaren så beror det med största sannolikhet på att den inte har kontakt med GSM nätet. Det är precis som med mobiltelefonen, saknar den täckning så går den inte att ringa till. Din GPS kan fortfarande ha kontakt med GPS och veta sin position, den kan bara inte förmedla den för tillfället.

9 7 Läsa positionen på Internet Om du inte vill att din GPS ska skicka sin position som ett SMS så kan du koppla den mot en spårningstjänst. Det kan t.ex. kännas irriterande att var 30:e sekund få ett SMS med positionsuppgifter, det blir lätt väldigt många under en dag. Om GPS mottagaren istället skickar sin position till en kompatibel spårningstjänst så ser du aktuell position när du loggar in på spårningstjänsten men vid behov också tidigare positioner. Det finns många olika spårningstjänster att använda. En del är gratis medan andra kostar att använda. Gratistjänsterna kan vara bra för den om är tekniskt kunnig, den kräver dock att du vet att den passar till din GPS och hur du använder den. En betaltjänst erbjuder oftast support och de uppdaterar sin tjänst för sina kunder kontinuerligt. TryggaFöräldrar har en egen spårningstjänst där vi samarbetar med myndigheter och kommuner för att säkerställa att du och ditt barn får så bra hjälp som möjligt att hitta varandra om något skulle hända. Om din GPS skickar sin position till en spårningstjänst sker det genom datatrafik, GPRS, och inte som SMS. Det kan vara mycket mer kostnadseffektivt att skicka datatrafik istället för SMS då storleken på det data som skickas är mycket liten. Det är bra att se över vilket abonnemang man har. Comviq bjuder alla TryggaFöräldrars kunder på ett SIM kort.

10 8 Vilken mobiltelefon behöver jag? Du kan använda vilken som helst mobil för att kunna kommunicera med din GPS, så länge den kan skicka och ta emot SMS. Vi rekommenderar att du har en så kallad Smartphone, som t.ex. Iphone, Samsung, HTC eller liknande. De har större skärmar som gör det lättare att läsa av en karta och de kan snabbare koppla upp sig mot Internet för att kunna se positionen. Har du inte en Smartphone så kan du alltid använda Internet till att följa positionen. Du skickar då ett kommando från din mobiltelefon till din GPS mottagare att GPS mottagaren ska rapportera sin position direkt till spårningstjänsten. Som vi tidigare nämnt så så skickar den alltså inte ett SMS med sin position till din mobiltelefon, utan den skickar informationen om sin position som data till en mottagande IP adress. Du kan fortfarande ringa upp din GPS och få dess aktuella position som ett SMS även om GPS mottagaren är inställd på att skicka sin position till spårningstjänsten.

11 9 Skicka kommandon För att kunna skicka kommandon till din GPS mottagare så måste du ange behörighet för vilka telefonnummer som GPS mottagaren ska få ta emot kommandon ifrån. Du kan ange flera telefonnummer, vanligtvis brukar man ha antingen ett eller två nummer i en familj med två föräldrar. Man kan ställa in så att bara ett telefonnummer får skicka kommandon för att inte röra till det så att inte föräldrarna av misstag skickar olika kommandon samtidigt. Man kan fortfarande ställa in så att båda föräldrarnas telefonnummer kan ta emot nödmeddelanden och meddelanden om GPS mottagarens position. Det finns en mängd olika kommandon som du kan skicka till din GPS mottagare, det är en avancerad liten pryl. Vi kommer dock att hålla oss till de mest grundläggande kommandona som att ställa in tidzon, ange behörighet, be GPS mottagaren att skicka sin position vid ett eller flera tillfällen och att stoppa rapporteringen. När du tycker att du känner din GPS mottagare väl så är det upp till dig att lära dig de mer avancerade funktionerna. Personligen tycker vi att de grundläggande funktionerna räcker väl, men vi går här kort igenom vilka andra funktioner som kan vara intressanta att känna till.

12 10 0 Övriga funktioner Geofence ruta in ett område,t.ex. runt ett dagis. GPS mottagaren larmar automatiskt om den kommer utanför området Speed alert ställ in en maxhastighet och GPS enheten larmar automatiskt om den kommer upp i en hastighet över gränsen. Move alert ställ in GPS mottagaren att larma om den börjar att röra på sig. Som du förstår så är det många funktioner som kan ingå i en modern och bra GPS. I grund och botten handlar det om möjligheten att hitta en position på någon man håller kär och som kan behöva hjälp. Kanske räcker det bara att ditt barn har en egen GPS så att du kan skicka med den vid behov, oavsett alla tekniska funktioner. TryggaFöräldrar arbetar för att föräldrar lättare ska förstå sig på tekniken bättre och samtidigt lära sig att använda GPS mottagaren på ett sunt och tryggt sätt tillsammans med sina barn. Huvudsaken är att ha tillgång till en GPS.

För varje barns rätt att upptäcka världen

För varje barns rätt att upptäcka världen För varje barns rätt att upptäcka världen Lär dig använda ditt trygghetslarm med GPS för barn tryggt och sunt! Innehållsförteckning Vad är GPS? Hur fungerar GPS? Vad är GSM? Trygghetslarm med GPS Hur använder

Läs mer

Grundläggande bruksanvisning till GPS Tracker TK103-2

Grundläggande bruksanvisning till GPS Tracker TK103-2 Grundläggande bruksanvisning till GPS Tracker TK103-2 1.1 Uppstart Om du väljer att använda det medföljande refillkortet o Ladda med valfritt belopp o OBS! Glöm inte att ladda ditt kort minst en gång om

Läs mer

SweTrack Animal II. Svensk manual

SweTrack Animal II. Svensk manual SweTrack Animal II Svensk manual I denna manual finner du utförlig information om hur SweTrack Animal används läs den noggrant innan du börjar använda enheten. Om du har några frågor, eller vill komma

Läs mer

KOMPONENTER. Klocka. Klockan. Öppning av armband. Kontakt för batteriladdning. ON/OFF Magnet. Elektronikenhet. Laddnings- indikator

KOMPONENTER. Klocka. Klockan. Öppning av armband. Kontakt för batteriladdning. ON/OFF Magnet. Elektronikenhet. Laddnings- indikator Manual KOMPONENTER Klocka Klockan Öppning av armband Kontakt för batteriladdning Laddnings- indikator ON/OFF Magnet Elektronikenhet Statusindikatorindikator GPS antenn Anhörigenhet USB-kontakt ON/OFF Batteriladdare

Läs mer

Kom igång med din eztracker PRO. Sätt på din eztracker PRO. Före användning:

Kom igång med din eztracker PRO. Sätt på din eztracker PRO. Före användning: Innehållsförteckning Kom igång med din eztracker PRO... 2 Sätt på din eztracker PRO... 2 Påbörja installationen & spårningen... 3 eztracker Realtidstjänst för livespårning... 5 Lägg till din GPS Tracker

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehåll Kom igång med din eztracker Fordon G1 & G2... 2 Koppla in eztracker Fordon G1 & G2... 2 Ställ in dig som administratör:... 3 Spåra vi eztracker Livespårning & Fleet... 4 Kontrollera

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner. För iphone & Android SmartPhones

ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner. För iphone & Android SmartPhones ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner För iphone & Android SmartPhones Innehållsförteckning LADDA NER ER APP OCH KOM IGÅNG...3 INSTALLATION...3 SKAPA ERT SOFTALARM KONTO I APPEN...3 KOMMA IGÅNG...4

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 Installation Hämta och installera NetAlert till din iphone från App Store. När appen är installerad, starta NetAlert och följ instruktionerna under Första gången.

Läs mer

Manual till GPS tracker CT2200

Manual till GPS tracker CT2200 Manual till GPS tracker CT2200 Version: 1.0 Copyright Bucken 1. Ladda upp trackern Användarmanual GPS tracker Efter ca: 6 timmar ska den röda laddningsindikatorn slockna. 2. Skaffa simkort Refillkort från

Läs mer

Hjälpmedelscentrum. Information om GPS-larm

Hjälpmedelscentrum. Information om GPS-larm Hjälpmedelscentrum Information om GPS-larm Vad är ett GPS-larm? Mobila larm kallas även för GPS-larm. GPS betyder Global Positioning System, det är ett system för satellitnavigering. 24 satelliter ger

Läs mer

TrackBlock Tracking System Bruksanvisning 2012-09-08

TrackBlock Tracking System Bruksanvisning 2012-09-08 TrackBlock Tracking System Bruksanvisning 2012-09-08 Tack för att du valt TrackBlock Tracking System. Denna produkt är en kombination av GPS och GSM som hjälper dig att spåra bilar, båtar, arbetsmaskiner

Läs mer

Installationsmanual 501 GPS Tracker

Installationsmanual 501 GPS Tracker Installationsmanual 501 GPS Tracker 2011-09-14 1. Beskrivning av enhet: Framsida: Baksida: GSM antenn GPS antenn mini USB kontakt Huvudkontakt Funktionsknapp 2. Sätta i SIM kortet: Följ stegen nedan för

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone För iphone Smartphones Rev 2 1 Innehållsförteckning ENDAST FÖR ADMINISTRATÖREN - SKAPA FÖRETAGETS SOFTALARM KONTO....3 ANVÄNDARNA.....4 INSTALLATION

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.1 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.1 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.1 Installation Hämta och installera NetAlert till din iphone från App Store. När appen är installerad, starta NetAlert och följ instruktionerna under Första gången.

Läs mer

Information om GPS-larm Förskrivningsbart hjälpmedel för personer i eget och särskilt boende

Information om GPS-larm Förskrivningsbart hjälpmedel för personer i eget och särskilt boende Information om GPS-larm Förskrivningsbart hjälpmedel för personer i eget och särskilt boende Vad är ett GPS-larm? Mobila larm kallas även för GPS-larm. GPS betyder Global Positioning System, det är ett

Läs mer

Swepoint. DoGps. 3:e generationens gps-pejl är här! trygghet för Dig och Din hund

Swepoint. DoGps. 3:e generationens gps-pejl är här! trygghet för Dig och Din hund 3:e generationens gps-pejl är här! Swepoint DoGps PRO net BASIC Obegränsad räckvidd Skallindikator och ringuppfunktion Spåra dina kamrater = Trygghet för laget trygghet för Dig och Din hund Topptestad

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för Android

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för Android ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för Android För Android SmartPhones rev 5 Innehållsförteckning ENDAST FÖR ADMINISTRATÖREN - SKAPA FÖRETAGETS SOFTALARM KONTO....3 ANVÄNDARNA.....4 INSTALLATION

Läs mer

Resledaren Användarguide Android Innehåll

Resledaren Användarguide Android Innehåll Resledaren Användarguide Android Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 16 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa...

Läs mer

Hjälpmedelscentrum. Information om GPS-larm

Hjälpmedelscentrum. Information om GPS-larm Hjälpmedelscentrum Information om GPS-larm Vad är ett GPS-larm? Mobila larm kallas även för GPS-larm. GPS betyder Global Positioning System, det är ett system för satellitnavigering. 24 satelliter ger

Läs mer

YOYOCam G2. Vanliga frågor (FAQ) Maj 2012 - Rev 1.1

YOYOCam G2. Vanliga frågor (FAQ) Maj 2012 - Rev 1.1 YOYOCam G2 Vanliga frågor (FAQ) Maj 2012 - Rev 1.1 1. Vad är YOYOCam?...3 2. Hur fungerar YOYOCam?...3 3. Kan YOYOCam ta bilder och skicka dem?...3 4. Kan YOYOCam fjärrstyras?...3 5. Hur och när tar (och

Läs mer

Hjälpmedelscentralen. Välkomna!

Hjälpmedelscentralen. Välkomna! Välkomna! Vad finns i din Smartphone? Vad finns i din Smartphone? meddelanden socialt umgänge underhållning (spel, musik) planering påminnelser Vad finns i din Smartphone?. hitta platser eller personer

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. Besök vår hemsida för mer information om våra produkter: www.easygreen.se

ANVÄNDARMANUAL. Besök vår hemsida för mer information om våra produkter: www.easygreen.se ANVÄNDARMANUAL Besök vår hemsida för mer information om våra produkter: www.easygreen.se ÖVERSIKT NÄSTA HÅL AV/PÅ Håll in i 5 sek. FÖREGÅENDE HÅL Ladda här Tlink har endast 3 knappar. Uppdateringar kan

Läs mer

Svenska Sjö i samarbete SecurityPartner SP AB för leverans av NorthTracker - GPS-spårare

Svenska Sjö i samarbete SecurityPartner SP AB för leverans av NorthTracker - GPS-spårare Svenska Sjö i samarbete för leverans av NorthTracker - GPS-spårare NorthTrackers GPS-spårare är certifierade och intygade produkter av Svenska Stöldskyddsföreningen enligt Normen SSF 1073. Svenska Sjö

Läs mer

YOYOCare Vanliga Frågor & Svar

YOYOCare Vanliga Frågor & Svar 1 december 2010 YOYOCare Vanliga Frågor & Svar 1. Vad är YOYOCare? 2 2. Hur fungerar YOYOCare? 2 3. Vilka använder YOYOCare? 2 4. Vad är skillnaden mellan YOYOCare och en vanlig mobiltelefon? 3 5. Hur

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehåll Kom igång med din eztracker... 2 Sätt på din eztracker... 3 eztracker Pets & eztracker Kids... 3 eztracker Guardian... 3 eztracker OBD G1 & G2... 3 Påbörja installationen

Läs mer

1. Använda denna bruksanvisning

1. Använda denna bruksanvisning 1. Använda denna bruksanvisning Sektionsrubrik Ett nummer och en rubrik finns för varje sektion. Avsnittsrubrik Varje avsnitt har en rubrik. Åtgärdsnamn Varje åtgärd har ett namn. Specifikt åtgärdsnamn

Läs mer

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. onsdag 16 maj 12

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. onsdag 16 maj 12 MOBILTELEFONI Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled Introduktion Det var först år 1956 som företaget TeliaSonera och Ericsson som skapade mobiler i bilen som man kunde prata i telefon i på det

Läs mer

FLEET MANAGEMENT. Full kontroll på fordonsflottan

FLEET MANAGEMENT. Full kontroll på fordonsflottan FLEET MANAGEMENT Bastjänster Full kontroll på fordonsflottan Full kontroll på fordonsflottan När du vill spara tid och pengar samt värna om miljön använder du Fleet Management från Datatronics, ett internetbaserat

Läs mer

eztracker Pro - Manual

eztracker Pro - Manual eztracker Pro - Manual 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Före användning 3 Spårning utan eztracker Livespårning 4 Installation av SIM-kort 4 Konfiguration av eztracker Pro - utan eztracker

Läs mer

Innehållsförteckning. Avlyssningsläget... 8 Tabell på alla SMS Kommandon... 9 eztracker OBD SMS kommandon... 9 Felsökning... 9 eztracker OBD...

Innehållsförteckning. Avlyssningsläget... 8 Tabell på alla SMS Kommandon... 9 eztracker OBD SMS kommandon... 9 Felsökning... 9 eztracker OBD... Innehållsförteckning Kom igång med din eztracker... 2 Efter laddning Stoppa in simkortet.... 2 Sätt på din eztracker... 3 eztracker Pets & eztracker Kids... 3 https://www.youtube.com/watch?v=8u_-mzwxqmy

Läs mer

Installationsguide läsplatta

Installationsguide läsplatta Installationsguide läsplatta 1. Du startar läsplattan genom att hålla in på/av-knappen (power) som sitter längst upp på långsidan på läsplattan. Släcks skärmen så trycker du bara en gång nätt på på/av-knappen

Läs mer

Jaktpejl.se. Användarmanual. Av: Erik Åberg

Jaktpejl.se. Användarmanual. Av: Erik Åberg Jaktpejl.se Användarmanual Av: Erik Åberg Innehållsförteckning Vad är Jaktpejl?... 3 Vad krävs för att använda Jaktpejl?... 3 Premiumfunktioner... 3 Release noteringar... 4 Version 2.01... 4 Version 2.0...

Läs mer

Handbok för Din Turs mobila tjänster - för äldre mobiler som inte är smartphones

Handbok för Din Turs mobila tjänster - för äldre mobiler som inte är smartphones Handbok för Din Turs mobila tjänster - för äldre mobiler som inte är smartphones Innehåll Innan du startar...1 Komma igång med programmet MobiTime...1 Ladda ned tidtabeller... 4 Uppdatera tidtabeller...7

Läs mer

Innehållsförteckning. Tabell på alla SMS Kommandon... 9

Innehållsförteckning. Tabell på alla SMS Kommandon... 9 Innehållsförteckning Kom igång med din eztracker... 2 Efter laddning Stoppa in simkortet.... 2 Sätt på din eztracker... 3 eztracker Pets & eztracker Kids... 3 https://www.youtube.com/watch?v=8u_-mzwxqmy

Läs mer

kom igång med Maestro 100

kom igång med Maestro 100 kom igång med Maestro 100 Maestro 100 Kom igång med Maestro 100 1 Förberedelser Du behöver ett simkort för att använda modemet, om Du bara ska skicka sms så fungerar ett kontantkort, men har Du tänkt att

Läs mer

Rutin för hantering av personlarm SRT306

Rutin för hantering av personlarm SRT306 Rutin för hantering av personlarm SRT306 1(8) Innehåll 1. Slå på och av 2. Ladda 3. Laddningsstatus 4. Larma 5. Larmvägar 6. Positionering med GPS 7. Delat larm flera användare 8. Larm av misstag 9. Larmplan

Läs mer

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. tisdag 15 maj 12

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. tisdag 15 maj 12 MOBILTELEFONI Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled Introduktion Det var först år 1956 som företaget TeliaSonera och Ericsson som skapade mobiler i bilen som man kunde prata i telefon i på det

Läs mer

Kom igång med din eztracker PRO. Sätt på din eztracker PRO. Före användning:

Kom igång med din eztracker PRO. Sätt på din eztracker PRO. Före användning: Innehållsförteckning Kom igång med din eztracker PRO... 2 Sätt på din eztracker PRO... 2 Påbörja installationen & spårningen... 3 eztracker Realtidstjänst för livespårning... 4 Lägg till din GPS Tracker

Läs mer

Prislista. för mobilabonnemang och förbetalt kort. Mobil telefoni. Så här får du veta mer

Prislista. för mobilabonnemang och förbetalt kort. Mobil telefoni. Så här får du veta mer LZTA 803 1015 2007-02 Mobil telefoni Prislista Så här får du veta mer För mer prisinformation gå in på www.telia.se eller ring kundtjänst, tel. 90 200 (privat) eller tel. 90 400 (företag) för mobilabonnemang

Läs mer

Kom igång. med Phonera Mobiltelefoni

Kom igång. med Phonera Mobiltelefoni Kom igång med Phonera Mobiltelefoni Välkommen som mobilkund hos Phonera! I detta häfte har vi sammanställt information som hjälper dig att komma igång och som ger dig svar på vanliga frågor om mobiltelefoni

Läs mer

X-Route Användarmanual Innehåll

X-Route Användarmanual Innehåll X-Route Användarmanual Innehåll Innehåll och Produktspecifikation... 2 X-Route Elektronisk Körjournal Produktspecifikation... 2 Kom igång med X-Route Elektronisk Körjournal... 3 För in Mjukvarunyckel...

Läs mer

Position Nokia N76-1

Position Nokia N76-1 Nokia N76-1 2007 Nokia. Alla rättigheter förbehållna. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries och N76 är registrerade varumärken som tillhör Nokia Corporation. Andra produkt- och företagsnamn som det hänvisats

Läs mer

Användarhandledning Nordea Swish Företag App

Användarhandledning Nordea Swish Företag App Användarhandledning Nordea Swish Företag App Swish Företag Ta betalt enklare App, manual version 2.0 Innehåll 1 Nordea Swish Företag App... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Användare av Nordea Swish Företag

Läs mer

ParaGå-guide -kommunala utförare

ParaGå-guide -kommunala utförare ParaGå-guide -kommunala utförare Viktig information Sid. 2 Aktivera låskod på enheten Sid. 4 Skapa Google-konto Sid. 8 Installera Mobileiron och ParaGå appen Sid. 10 Genväg ParaGå Sid. 18 Support Sid.

Läs mer

Doro Secure 580IUP. Användarhandbok. Svenska

Doro Secure 580IUP. Användarhandbok. Svenska Doro Secure 580IUP Användarhandbok Svenska 3 2 1 4 5 6 7 8 9 14 13 12 11 10 15 16 Obs! Illustrationerna används endast i förklarande syfte och avbildar kanske inte den aktuella enheten korrekt. Svenska

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

Välkommen till Ipad för nybörjare

Välkommen till Ipad för nybörjare Välkommen till Ipad för nybörjare Detta häfte kommer innehålla Alla knappars funktioner Simplare och hjälpsamma sätt att kunna använda och ta sig runt i en Ipad Mindre genom gång av appar och dess betydelse

Läs mer

2. Låsa upp mobilen? Om din mobil är operatörslåst så rekommenderar vi att du tar kontakt med din operatör.

2. Låsa upp mobilen? Om din mobil är operatörslåst så rekommenderar vi att du tar kontakt med din operatör. 1. Hur tar du reda på om din mobil är opertörslåst eller ej? Din mobil får inte vara operatörslåst. För att kunna ringa med LandNCalls SIM kort måste du säkerställa att du inte har en operatörslåst telefon.

Läs mer

Ansök till förskola och familjedaghem

Ansök till förskola och familjedaghem Ansök till förskola och familjedaghem Den här manualen är till för dig som vill ansöka om en plats i förskola eller på familjedaghem i Norrköpings kommuns e-tjänst. Manualen beskriver hur du gör för att

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 Installation Hämta och installera NetAlert till din telefon från Android market. Följ därefter instruktionerna under Första gången. Vad är NetAlert? NetAlert är

Läs mer

SoftAlarm. Lättanvänt trygghetslarm via din familj och vänner ANVÄNDARGUIDE. Enkelt att bygga upp och ändra ditt sociala nätverk

SoftAlarm. Lättanvänt trygghetslarm via din familj och vänner ANVÄNDARGUIDE. Enkelt att bygga upp och ändra ditt sociala nätverk SoftAlarm AB ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm Lättanvänt trygghetslarm via din familj och vänner Kalla enkelt på hjälp med SoftAlarm vid otrygghet eller skada. Larm med Hitta-funktion Enkelt att bygga upp och ändra

Läs mer

HITTAREN Användarmanual

HITTAREN Användarmanual HITTAREN Användarmanual SIMIT Hardware AB Engelbrektsgatan 9-11 SE-11432 Stockholm Sweden info@simitab.se Innehållsförteckning Allmänna tips om GPS... 1 Ladda Hittaren!... 2 Starta Hittaren första gången!...

Läs mer

Uppdaterad: 2013-06-20. Lathund app. App-Manual 1 1

Uppdaterad: 2013-06-20. Lathund app. App-Manual 1 1 Uppdaterad: 2013-06-20 Lathund app App-Manual 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Användningsområde 4 Kom igång 4 Förberedelse 5 Logga in 5 Notiser 5 Välj organisaton 6 Välj grupp 7 Symbolförklaring 7

Läs mer

Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll

Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll Detta dokument utgör användarhandledningen till funktionen hemkomstkontroll i mobilappen Skogsappen som tillhör tjänsten epiforest. E p i s c o p e M o n i t o r i

Läs mer

Användarmanual. 88 SEA för iphone. OBSERVERA! 88 SEA för iphone och 88 SEA HD för ipad är två separata produkter.

Användarmanual. 88 SEA för iphone. OBSERVERA! 88 SEA för iphone och 88 SEA HD för ipad är två separata produkter. Användarmanual 88 SEA för iphone OBSERVERA! 88 SEA för iphone och 88 SEA HD för ipad är två separata produkter. Välkommen! Grattis och välkommen till världen kring 88 SEA. 88 SEA är en komplett sjökortsnavigator

Läs mer

Manual SAFEKID GPS klocka - Version 2.1 SAFEKID MANUAL. www.safekid.se

Manual SAFEKID GPS klocka - Version 2.1 SAFEKID MANUAL. www.safekid.se SAFEKID MANUAL Förberedelser Uppstart av SAFEKID GPS Klocka Klockmobilen levereras från 2016-06-10 med förmonterat Telia Refill kort, detta SIM kort måste laddas på med värde innan klockan tas i bruk,

Läs mer

Bruksanvisning. Tekniskdata: GSM: 850/900/1800 / 1900MHz GPRS: Class12 MHz / L1, MHz C/A-kod

Bruksanvisning. Tekniskdata: GSM: 850/900/1800 / 1900MHz GPRS: Class12 MHz / L1, MHz C/A-kod Bruksanvisning Läs den här bruksanvisningen före användning. Illustrationerna i denna instruktionsbok är för referens vi hänvisar till den faktiska produkten. Tekniskdata: GSM: 850/900/1800 / 1900MHz GPRS:

Läs mer

Manual C3 BMS v. 3 för iphone/ipad

Manual C3 BMS v. 3 för iphone/ipad Manual C3 BMS v. 3 för iphone/ipad Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken mellan server o ch telefon sker över internet

Läs mer

1. ActiveGPS 2.00 by TJ

1. ActiveGPS 2.00 by TJ 1.1 Inställningar 1. ActiveGPS 2.00 by TJ För att ändra inställningarna i ActiveGPS så måste man först trycka på Hämta inställningar först då tänds alla rutor upp. Istället för att visa avstånd fram till

Läs mer

Tele2 Växel. mobil. Så här enkelt är det! Vill du också ha en lösning som passar ditt företag? Gå in på tele2.se/foretag eller ring 0200-23 23 23.

Tele2 Växel. mobil. Så här enkelt är det! Vill du också ha en lösning som passar ditt företag? Gå in på tele2.se/foretag eller ring 0200-23 23 23. Tele2 Växel Vill du också ha en lösning som passar ditt företag? Gå in på tele2.se/foretag eller ring 0200-23 23 23. mobil. Så här enkelt är det! XXXXXX Tele2 Växel Mobil: Allt i en app! Kom igång. Ladda

Läs mer

Manual Spårsändaren G30

Manual Spårsändaren G30 Manual Spårsändaren G30 Innehåll Innehåll i förpackningen...2 Snabbguide för aktivering och konfigurering i appen...2 Aktivering av spårsändaren och konfigurering i appen...3 Appens olika sidor, flikar

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 5 3. Samtal 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Så här använder du Intelligent VOICE

Så här använder du Intelligent VOICE Så här använder du Intelligent VOICE Innehåll 1. Innan du börjar: Kompatibilitet med smartphone... 2 2. Multimedieenhetskonfiguration: Välja Smartphone OS... 3 3. Inställningar för Bluetooth-hopparning...

Läs mer

Boka mobilt med WAP! Så fungerar dagsvyn 7 Så fungerar bokningssidan 8 Så fungerar informationssidan 11

Boka mobilt med WAP! Så fungerar dagsvyn 7 Så fungerar bokningssidan 8 Så fungerar informationssidan 11 Boka mobilt med WAP! Innehållsförteckning Mobilt Internet med WAP 2 Hur får man igång det? 3 Så loggar du in i systemet 4 Så väljer du dag och objekt 5 Så fungerar dagsvyn 7 Så fungerar bokningssidan 8

Läs mer

SweTrack Basic. Bruksanvisning

SweTrack Basic. Bruksanvisning SweTrack Basic Bruksanvisning Tack! Tack för att du valt en SweTrack Basic. I denna manual beskriver vi hur du kommer igång med din nya enhet - läs den noggrant innan du börjar använda din GPS-tracker.

Läs mer

Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om mobiltelefoni 2 Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om mobiltelefoni Den här broschyren handlar om mobiltelefoni. Det finns

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Arbetsrum

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Arbetsrum Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Arbetsrum 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Arbetsrum 4 Skapa arbetsrum, steg 1 4 Skapa arbetsrumslista 4 Olika typer av arbetsrum 6 Skapa arbetsrum, steg 2 6 Lägg in

Läs mer

Inställningar. Ljudinställningar

Inställningar. Ljudinställningar Inställningar De viktigaste inställningarna du gör i Communicator hittar du i menyn med samma namn. De mest interessanta inställningarna är; Ljudinställningar Välj talsyntes och hastighet. E-postinställningar

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

Användarmanual. SMS Fjärrkontroll för Värmepump / Air Condition. Modell: GARD

Användarmanual. SMS Fjärrkontroll för Värmepump / Air Condition. Modell: GARD Användarmanual SMS Fjärrkontroll för Värmepump / Air Condition Modell: GARD Läs igenom bruksanvisningen innan du använder din produkt och behåll den för framtida bruk. Bilderna som används i denna manual

Läs mer

Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Installation av Google Authenticator på iphone... 3 Installation av Google Authenticator på Android...

Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Installation av Google Authenticator på iphone... 3 Installation av Google Authenticator på Android... Säker inloggning Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Installation av Google Authenticator på iphone... 3 Installation av Google Authenticator på Android... 6 Installation av Microsoft Authenticator

Läs mer

Manual - Ledningskollen i mobilen

Manual - Ledningskollen i mobilen 8010 Manual Ledningskollen i mobilen.docx Manual - Ledningskollen i mobilen Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Inkluderade funktioner 3. Manualens upplägg 4. Kortversion av manualen 4.1 Registrera

Läs mer

IT-Supporten. HP Probook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp

IT-Supporten. HP Probook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp IT-Supporten Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. HP Probook Startknapp Inledning Trasig skärm/chassi/spillt vatten 3 Trasig laddare 4 Inbrott/stölder 5 Ominstallation 6 Vanligaste

Läs mer

YachtSafe GPS-alarm Manual

YachtSafe GPS-alarm Manual YachtSafe GPS-alarm Manual G31 & G32 N 30 32.89 E 114 18.04 Version 2018 l VETEL AB l info@vetel.se l www.yachtsafe.se l Göteborg l Sverige Installation av larmenheten 1. Montera larmenheten stående eller

Läs mer

Bästa scoutföräldrar!

Bästa scoutföräldrar! Bästa scoutföräldrar! Under 2014 har Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry uppdaterat sitt medlemsregister. Alla kårens medlemmar finns inskrivna i registret. Samma medlemsregister används också för

Läs mer

Felsökningsguide Bolyguard

Felsökningsguide Bolyguard 1. Felinställd kamera Gör en återställning för att säkerställa att du t ex inte råkat ställa in kameran på exempelvis Videoläge eller att Skicka funktionen står på Skicka av eller Daglig rapport. Kontrollera

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Visionutveckling. Vision 80/20 för iphone. Manual Vision 80/20 för iphone. Version 2.5

Visionutveckling. Vision 80/20 för iphone. Manual Vision 80/20 för iphone. Version 2.5 Visionutveckling Manual Vision 80/20 för iphone Vision 80/20 för iphone Version 2.5 www.visionutveckling.se, Auto Attendant +46 8 788 09 99 Gärdesvägen 1, SE 444 31, Stenungsund, Sweden, Phone: +46 303

Läs mer

Snabbguide Hemtelefon i mobilen

Snabbguide Hemtelefon i mobilen Snabbguide Hemtelefon i mobilen Helt nya möjligheter att ringa billigt! Com Hem Kundservice 0771-55 00 00 comhem.se Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat appen kan du börja ringa. Hemtelefon

Läs mer

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren KAPITEL 6 Umgås på nätet Internet håller alltmer på att utvecklas till en parallellvärld med vår vanliga tillvaro. Man spelar spel över nätet, bygger upp virtuella världar med virtuella prylar och virtuella

Läs mer

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5.

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. ScandLarm Air Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. Koda enheter till kontrollpanelen... 7 5.1 Radera enhet...

Läs mer

Förberedelser Uppstart av SAFEKID GPS Klocka

Förberedelser Uppstart av SAFEKID GPS Klocka Förberedelser Uppstart av SAFEKID GPS Klocka Köp ett valfritt Svenskt GSM SIM kort från ngn av våra svenska operatörer. Exempelvis: Telia, Comviq, Hallon, Telenor, ladda sedan på valfritt värde på SIM

Läs mer

AirPatrol WiFi fullständig bruksanvisning V1.0

AirPatrol WiFi fullständig bruksanvisning V1.0 AirPatrol WiFi fullständig bruksanvisning V1.0 Index Vad gör AirPatrol WiFi? 3 Ljus och knappar 4 WiFi Network 5 Installation av AirPatrol WiFi 6 Skickande av kommandon 24 Tillägg / ta bort favoriter 25

Läs mer

SVENSKA. Snabbstart GPS 100 MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM. Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra

SVENSKA. Snabbstart GPS 100 MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM. Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra SVENSKA Snabbstart GPS 100 MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra GPS 100 GLOBAL POSITIONING SYSTEM ZOOM UTknapp Stroppfäste PAGEknapp

Läs mer

Hjälp! Det fungerar inte.

Hjälp! Det fungerar inte. Hjälp! Det fungerar inte. Prova först att dra ur elsladden på telefonidosan och elsladden till ditt bredbandsmodem/bredbandsrouter (om du har en) och vänta ca 30 min. Koppla därefter först in strömsladden

Läs mer

Ontech Control för Android Användarmanual Svenska

Ontech Control för Android Användarmanual Svenska Ontech Control för Android Användarmanual Svenska Inställningar Innan du använder denna app första gången så måste du ställa in den. Meny knapp Tryck på Meny knappen på startsidan och sedan Settings. Välj

Läs mer

Felsökning av kommunikation mellan DLS och GPS mottagare.

Felsökning av kommunikation mellan DLS och GPS mottagare. Felsökning av kommunikation mellan DLS och GPS mottagare. 1. Anslut GPS mottagaren till datorn med en kommunikationskabel. Starta sedan både GPS och datorn. En förutsättning för att kunna presentera positionen

Läs mer

Digital körjournal. Modern, personlig & enkel kommunikation

Digital körjournal.   Modern, personlig & enkel kommunikation Digital körjournal Full koll på alla företagsbilar Tänk en körjournal som är helt automatisk, att bara logga in på datorn eller appen i mobilen för att ta fram körjournalen. Tänk att kunna positionera

Läs mer

Bruksanvisning. CobraConnex 2216. RECOVERY FIRST abonnemang

Bruksanvisning. CobraConnex 2216. RECOVERY FIRST abonnemang Bruksanvisning CobraConnex 2216 RECOVERY FIRST abonnemang Index Förord...Sidan 2 Innan systemet kan fungera...sidan 3 1. Instruktion i korthet...sidan 4 2. Vad gör man om...sidan 5 2.1 Du har upptäckt

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Manual Invånare Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna vara aktiv

Läs mer

Telenor Navigation. Användarhandbok. Telenor Navigation version 2.0

Telenor Navigation. Användarhandbok. Telenor Navigation version 2.0 Telenor Navigation Användarhandbok Telenor Navigation version 2.0 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION 3 2. GRUNDLÄGGANDE STRUKTUR OCH FUNKTIONALITET 4 2.1 GRUNDLÄGGANDE STRUKTUR 4 2.2 GRUNDLÄGGANDE FUNKTIONALITET

Läs mer

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Den här manualen är till för dig som vill ansöka om en plats i förskola eller på familjedaghem i Norrköpings kommuns e-tjänst.

Läs mer

Uppdatering av föreningsuppgifter på Internet Gäller från 2015-08-27

Uppdatering av föreningsuppgifter på Internet Gäller från 2015-08-27 Uppdatering av föreningsuppgifter på Internet Gäller från 2015-08-27 KULTURFÖRVALTNINGEN Innehåll Kontakta Kulturstöd... 2 Inledning... 3 Föreningsregistret på webben... 3 Logga in... 4 Uppdatera föreningens

Läs mer

F/W: 952V02 D.D. 22-Sep-2008 Roterbar IR-Sändare. Sändaren kan roteras för att skicka signal till enheter på avstånd upp till 10 meter.

F/W: 952V02 D.D. 22-Sep-2008 Roterbar IR-Sändare. Sändaren kan roteras för att skicka signal till enheter på avstånd upp till 10 meter. Manual för SMS-952 F/W: 952V02 D.D. 22-Sep-2008 Roterbar IR-Sändare Sändaren kan roteras för att skicka signal till enheter på avstånd upp till 10 meter. Riktad IR-Sändare Behöver vara riktad mot mottagaren.

Läs mer

Doro Secure 580. Användarhandbok. Svenska

Doro Secure 580. Användarhandbok. Svenska Doro Secure 580 Användarhandbok Svenska 3 2 1 4 5 6 7 8 9 14 13 12 11 10 15 16 Obs! Illustrationerna används endast i förklarande syfte och avbildar kanske inte den aktuella enheten korrekt. Svenska 1.

Läs mer

SVENSKA. Snabbstart GPS 100 S MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM. Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra

SVENSKA. Snabbstart GPS 100 S MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM. Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra SVENSKA Snabbstart GPS 100 S MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra GPS 100 S GLOBAL POSITIONING SYSTEM ZOOM UTknapp PAGEknapp (sida)

Läs mer

SecurityPartner SP AB KÖRJOURNAL

SecurityPartner SP AB KÖRJOURNAL SecurityPartner SP AB KÖRJOURNAL GPS-Spårsändare - NorthTracker En GPS-tracker är en spårsändare som skickar positionen upp i molnet så att du kan se position på kartan telefon, läsplatta och dator. Vi

Läs mer