Från lampbyten till kvalificerade ljussättningar vi hjälper er!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Från lampbyten till kvalificerade ljussättningar vi hjälper er!"

Transkript

1 Från lampbyten till kvalificerade ljussättningar vi hjälper er! Din regionala leverantör av utomhusbelysning

2 Vill ni förbättra er utomhusbelysning? Av erfarenhet vet vi att en ny genomtänkt belysning kan förbättra upplevel- Broschyren du håller i handen beskriver Tekniska verkens tjänster inom utomhusbelysning. På följande sidor kan du läsa mer om våra tjänsteområden: Löpande åtaganden Byggnation och entreprenad Ljusdesign och konsultation Förvaltning Löpande åtaganden Drift och underhåll Vi kan sköta drift och underhåll av all kommunal belysning på gator, vägar, torg och i övriga belysningsmiljöer. Även om kommunen äger belysningsanläggningen kan ni låta oss stå för löpande drift och underhåll. På så sätt ansvarar vi för alla typer av arbeten som behövs för att utomhusbelysningen alltid ska fungera felfritt. I tjänsten Drift och underhåll ingår följande åtaganden: Dokumentationshållning Vi ansvarar för anläggningsdokumentationen i form av belysningsnätets position och övrig data som till exempel antal och typ av stolpar, armaturer och ljuskällor. Dokumentationen är nödvändigt för att sköta drift- och underhållsåtagandet. Dokumentationshållningen sker digitalt i Tekniska verkens system. Förebyggande underhåll När en ljuskälla blir för gammal försämras dess förmåga att effektivt sprida ljus. Efter beräknad livslängd byter vi regelbundet ut alla ljuskällor i anläggningen. Två gånger per år inspekterar vi anläggningen för att upptäcka eventuella fel, vilka då åtgärdas. Felanmälanhantering Det ska vara enkelt och smidigt att felanmäla trasig belysning. För att behålla en ljus och trygg utomhus miljö tar vi stadens alla invånare till hjälp. Genom en app för Android och iphone går det enkelt att felanmäla till exempel trasiga lampor, påkörda belysningsstolpar och skadegörelse på utomhusbelysning. Det går även att lämna felanmälan på webben. Vår bemannade driftcentral tar emot felanmälan dygnet runt, året om. Anmälan av akuta fel som innebär samhällsfara tas emot direkt på telefon. Avhjälpande underhåll Efter anmälan till vår driftcentral, som har öppet dygnet runt, året om, åtgärdar vi akuta fel och byter ut enstaka trasiga ljuskällor. Vi åtgärdar snabbt eventuella trafikskador och annan åverkan på anläggningen. Akuta fel som innebär samhällsfara åtgärdas direkt, övriga fel åtgärdas inom en månad.

3 sen av utomhusmiljön samtidigt som energianvändningen kan minska. Vi har stor erfarenhet av ljus design, byggnation och skötsel av både små och stora belysningsanläggningar inom offentlig belysning. Byggnation och entreprenad Vi kan hjälpa er med nybyggnation eller ombyggnation av en belysningsanläggning. Det kan till exempel handla om uppförande av en helt ny belysningsanläggning, förbättring av vägbelysning eller förändringar av befintlig belysning. Vi hjälper er hela vägen från idé till installation. Nybyggnation Vid nybyggnation bygger vi anläggningen medan ni som kund äger den. Före byggnationen kan vi hjälpa er med ljusdesign och konsultation för att utforma anläggningen på bästa sätt efter era önskemål. När anläggningen är klar kan vi även sköta löpande underhåll och felavhjälpning, se Drift och underhåll. Ombyggnation Har ni en äldre belysningsanläggning eller vägbelysning som fortfarande fungerar kan det räcka med små kompletteringar eller förändringar för att få den i toppklass igen. Det finns dessutom ofta stora möjligheter att minska elanvändningen och förbättra ljusupplevelsen i äldre anläggningar genom enkla justeringar. Stolprenovering Rostiga belysningsstolpar är ett stort problem i Sverige och upp emot var 20:e stolpe bedöms vara i akut behov av utbyte. Har ni problem med rostiga stolpar som borde ersättas så har vi lösningen. Ni behöver inte byta ut hela stolpen utan vi kan hjälpa er att laga den befintliga. Vi har patent på en metod som gör det möjligt att åtgärda problemen för en bråkdel av kostnaden för ett stolpbyte och som dessutom är bättre ur miljöhänsyn. Genom att kunna åtgärda stolparna minskar resursåtgången för material, transporter och de tidigare miljökostnaderna för att ta hand om uttjänta stolpar.

4 Ljusdesign och ljussättning av utomhusmiljöer är kärnan i det vi brinner för. Vi hjälper gärna till att ta fram en hel belysningslösning som ger en optimal belysningskvalitet och lyfter Välj vilka av våra tjänster som passar er eller skräddarsy ett eget paket. Ljusdesign och konsultation Ljusvandring En ljusvandring är många gånger det lämpligaste "första steget" där vi tillsammans med er utvärderar den befintliga belysningsanläggningen och dess potential till förbättringar. En ljusvandring görs bäst i mörker. Förstudie I vår förstudie utvärderar vi den befintliga belysningsanläggningen och lämnar förbättringsförslag samt en illustrerande karta. Vi ger enklare rådgivning vid val av teknik, armatur och ljuskällor. Vid önskemål genomför vi även provbelysning. Under arbetet utvärderas belysningsanläggningen i både ljus och mörker. Rambeskrivning En rambeskrivning är en enklare projektering, där funktionen beskrivs samt ramar ges för den tekniska lösningen. Normalt ingår även en eller flera provbelysningar. Rambeskrivningen fungerar som ett upphandlingsunderlag där entreprenören behöver komplettera med detaljprojektering av föreslagen anläggning. Belysningsprogram I ett belysningsprogram ingår samma moment som i en Förstudie. Utöver detta levererar vi en komplett specifikation över föreslagna stolpar, armaturer och ljuskällor ihop med monteringsanvisningar. Du som kund får kompletta handlingar för att anlita en entreprenör för byggnationen. Projektering Vid en projektering upprättar vi kompletta bygghandlingar för din belysningsentreprenad. Energibesparande åtgärder I många belysningsanläggningar finns det stor potential att spara energi med hjälp av rätt val av teknik. Inom området utomhusbelysning har vi energiexperter som kan hjälpa er att få ner energianvändningen i belysningsanläggningen. Vi erbjuder ett helhetsgrepp från kontroll till handlingsplan och uppföljning.

5 fram de objekt ni vill belysa. Med egna ljusdesigners, projektörer och ingenjörer har vi både bredd och spetskompetens inom belysningsområdet. Vi hjälper er med stort som smått inom design och konsultation. Tillsammans skapar vi en attraktiv och säker utomhusmiljö. Besiktning För att få reda på belysningsanläggningens faktiska skick kan det vara bra att göra en besiktning. Med välutvecklade metoder erbjuder vi en funktionsbesiktning av er anläggning. Resultatet sammanställs i en rapport med åtgärdsförslag. Konsultation Våra belysningsexperter finns tillgängliga för konsultation enligt era önskemål, till exempel som sakkunnigt stöd i komplexa belysningsprojekt. Föredrag Vi erbjuder inspirerande föredrag inom ämnet utomhusbelysning med god ljusdesign. Föredragen hålls av någon av våra ljusdesigner.

6 Förvaltning I dialog med dig som kund kan vi erbjuda skräddarsydda lösningar inom traditionell förvaltning av en belysningsanläggning, liten som stor. Erbjudandet bygger på Tekniska verkens samlade erfarenhet och kunskap om ägande och förvaltning av nät. Nedan är ett axplock av de tjänster vi idag kan erbjuda och där vi ser en ökad efterfrågan inom området offentlig belysning. Exakt hur leveransen ska se ut sker i dialog med dig som kund. Felanmälan Vi erbjuder en digital och, till stor del, automatiserad felanmälanhantering. Det innebär att er serviceorganisation och medborgare på plats kan felanmäla trasig belysning samt lämna synpunkter i ett färdigt digitalt gränssnitt, via mobilapp eller webb. Dessa ärenden kategoriseras och samlas i ett system för vidare åtgärd, till exempel av egen servicepersonal eller inhyrd serviceorganisation. Plattformen ger god översikt, statistik och kan fördela arbetsordrar.

7 Kontakta oss Som kund till Tekniska verken har du alltid möjlighet att kontakta våra belysningsexperter för råd och hjälp. David Johansson David Johansson är vår ljusdesigner. Han är utbildad vid Tekniska högskolan i Jön köping och har även arbetat som elektriker. Sedan 2007 har han jobbat heltid med ljussättning inom många områden, allt från ljussättning av gator och torg till fasadbelysningar och ljusinstallationer. David är också en flitigt anlitad föreläsare inom ljusdesign och ljusets betydelse. David Johansson Tel david.johansson@tekniskaverken.se Robin Hedman Robin Hedman är vår säljare och kundkoordinator. Han är utbildad ljusdesigner vid Tekniska högskolan i Jönköping och industridesigner vid Umeå Designhögskola. Hans mångåriga kunskap inom ljusdesign och ljusets betydelse gör honom till ett utmärkt bollplank i alla frågor gällande er belysningslösning. Dokumentation Kännedom om sitt eget belysningsnät är avgörande för rationell och kostnadseffektiv hantering av detsamma. Vi erbjuder löpande dokumentationshållning av belysningsnätets olika komponenter och positioner. Allt för att du som kund ska ha ett pålitligt beslutsunderlag. Förnyelseplanering Hur många år lever en belysningsarmatur med LED eller konventionell ljuskälla? Eller för den delen, när behöver stolpar och kablar bytas ut och vad kostar det? När är det helt enkelt mest ekonomiskt gynnsamt att förnya delar i sin belysningsanläggning? Med vår mångåriga erfarenhet av nätförvaltning kan vi ge dig svaren. Inventering En inventering för ordning och reda i sitt belysningsnät är en avgörande framgångsfaktor för kvalitativ dokumentationshållning, förnyelseplanering och beslutsfattande av ekonomisk betydelse. Robin Hedman Tel robin.hedman@tekniskaverken.se Thomas Arnoldson Thomas Arnoldson är Key Account Manager på Tekniska verken. Thomas har kontinuerlig dialog med Tekniska verkens största kunder så som kommuner och större företag i vår region. Han hjälper er med hela Tekniska verkens tjänsteutbud, med fokus på våra belysningstjänster. Thomas Arnoldson Tel thomas.arnoldson@tekniskaverken.se Övertagande eller Outsourcing Vi erbjuder även övertagande av hela belysningsnät alternativt att ni låter oss sköta hela nätet genom outsourcing av detsamma. Genom vår samlade kunskap och kompetens inom belysningsområdet har vi stor erfarenhet av att sköta och förvalta belysningsanläggningar.

8 Estetik Arkitektur Tidsanpassning Vackert Stilanpassning Belysningskvalité Människan Trivsel Hälsa Dagsljus Bländning Individuell inställbarhet Vår uppfattning är att rätt kvalitet uppnås när de tre aspekterna Estetik, Teknik och Människan vägs samman. Vi försöker alltid uppnå detta i våra projekt och uppdrag. Teknik Ekonomi Miljö Luxtabeller Underhåll Energi Livslängd Plats för anteckningar: Tekniska verken Tel tekniskaverken.se

Från lampbyten till kvalificerade ljussättningar vi hjälper er!

Från lampbyten till kvalificerade ljussättningar vi hjälper er! Från lampbyten till kvalificerade ljussättningar vi hjälper er! Din lokala leverantör av utomhusbelysning Vill ni förbättra er utomhusbelysning? Av erfarenhet vet vi att en ny genomtänkt belysning kan

Läs mer

Även bra butiksljus åldras.

Även bra butiksljus åldras. Även bra butiksljus åldras. Med rätt underhåll har du alltid ett säljande ljus! Med rätt underhåll har du alltid ett säljande butiksljus Bra butiksljus skapar intresse, lyfter fram produkterna på bästa

Läs mer

Nu och Framtidens LEDande ljuskälla

Nu och Framtidens LEDande ljuskälla Nu och Framtidens LEDande ljuskälla Elkraftsgatan 11 195 60 Arlandastad URL: www.vensti.se Vår vision Är att bygga framtidens belysning. Att tänka nytt och utveckla produkter är en av våra ledstjärnor.

Läs mer

Riktlinjer för offentlig belysning. Bilaga 1. Ljus och belysning

Riktlinjer för offentlig belysning. Bilaga 1. Ljus och belysning Riktlinjer för offentlig belysning Bilaga 1. Ljus och belysning Innehåll 1. Ljus och belysning...1 1.1 Funktioner...1 1.1.1 Gestaltning...1 1.1.2 Säkerhet, trygghet och tillgänglighet...1 1.2 Egenskaper...1

Läs mer

Checklista Energieffektivisera gatubelysning

Checklista Energieffektivisera gatubelysning Checklista Energieffektivisera gatubelysning Denna broschyr och checklistor kan användas som ett stöd för att komma i gång med arbetet att energieffektivisera och renovera befintlig utomhusbelysning. Checklistan

Läs mer

NOW! LED NOW! Belysning som betalar sig själv. Avbetalning

NOW! LED NOW! Belysning som betalar sig själv. Avbetalning NOW! Belysning som betalar sig själv. Vinst Konventionell NOW! Avbetalning LED Du behöver inte köpa armaturer längre! Med NOW! erbjuder vid dig belysning som en tjänst. Du får det bästa ljuset för dina

Läs mer

Lighting the Future. Väg- och parkbelysning Skapa säkerhet, trygghet och stämning med den rätta utomhusbelysningen

Lighting the Future. Väg- och parkbelysning Skapa säkerhet, trygghet och stämning med den rätta utomhusbelysningen 5 16 Lighting the Future Väg- och parkbelysning Skapa säkerhet, trygghet och stämning med den rätta utomhusbelysningen Minskar energiförbrukningen - och kostnaderna Energiförbrukningen frän vägbelysning

Läs mer

Erfarenheter från ett vägbelysningsprojekt i norra Sverige 2013

Erfarenheter från ett vägbelysningsprojekt i norra Sverige 2013 Gott exempel på miljövinst för utomhusbelysning Här beskriver vi ett exempel på hur miljönyttan vid utbyte av belysningssystem tydligt framkommer och kan jämföras genom användning av livscykelkostnadsanalys

Läs mer

Översyn av kommunal belysning på statlig väg. Vad gäller?

Översyn av kommunal belysning på statlig väg. Vad gäller? Översyn av kommunal belysning på statlig väg Vad gäller? I oktober 2017 kom SKL och Trafikverket överens om en övergripande inriktning för hur kommunal belysning på statlig väg ska ägas och förvaltas.

Läs mer

EKONOMI OCH UNDERHÅLL

EKONOMI OCH UNDERHÅLL EKONOMI OCH UNDERHÅLL Att räkna ut hur mycket en belysningsanläggning kostar att anlägga, driva och underhålla är ett ganska omfattande arbete, men det är inte särskilt komplicerat. Det som däremot kan

Läs mer

Energitjänster. Effektivare energianvändning för bostadsrättsföreningar

Energitjänster. Effektivare energianvändning för bostadsrättsföreningar Energitjänster Effektivare energianvändning för bostadsrättsföreningar Lägre kostnader, enklare vardag och mindre miljö påverkan för bostadsrättsföreningar. GE0411_Energitja nster_brf_8_sid.indd 1 09-08-12

Läs mer

Upphandling av samverkansprojekt inom driftverksamhet

Upphandling av samverkansprojekt inom driftverksamhet Upphandling av samverkansprojekt inom driftverksamhet Ett utvecklingsprojekt inom ramen för verksamhetsnära utvecklingar Författare: Hawzheen Karim, Verksamhetsutvecklare, Svevia Jenny Sandberg, Verksamhetsutvecklare,

Läs mer

ljusservice Vi vet hur du underhåller en säljande belysning

ljusservice Vi vet hur du underhåller en säljande belysning ljusservice Vi vet hur du underhåller en säljande belysning 1 Detta är ljusservice Regelbundet underhåll är viktigt för att säkerställa en optimalt fungerande butiksbelysning. Ljusservice erbjuder den

Läs mer

Rätt ljus kan förvandla det mesta till god design

Rätt ljus kan förvandla det mesta till god design kontrast ljusdesign Rätt ljus kan förvandla det mesta till god design Ljus som får folk att må bra det är god design för oss. Vi antar utmaningen att hitta rätt ljus oavsett rådande grund för utsättningar.

Läs mer

Anläggnings AMA 13 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst

Anläggnings AMA 13 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst KAPITEL 9 BELYSNING 9.1 Ledande dokument Anläggnings AMA 13 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst EL AMA 12 Allmän material- och arbetsbeskrivning för eltekniska

Läs mer

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking.

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking. Garageytor Pacific LED Green Parking Modernisera ditt garage. Nya innovativa. Stora energibesparingar, minskat underhåll, längre livslängd och enkel installation. 80 Besparingar besparingar* *Reducerade

Läs mer

Serviceavtal avtalad trygghet! Själva grundidén med ett säkerhetssystem är att skapa trygghet för brukaren. Därför bör det också vara självklart att

Serviceavtal avtalad trygghet! Själva grundidén med ett säkerhetssystem är att skapa trygghet för brukaren. Därför bör det också vara självklart att Serviceavtal avtalad trygghet! Själva grundidén med ett säkerhetssystem är att skapa trygghet för brukaren. Därför bör det också vara självklart att en utbildad larmtekniker regelbundet provar, kontrollerar

Läs mer

Ceebels verksamhet idag och i framtiden

Ceebels verksamhet idag och i framtiden Ceebels verksamhet idag och i framtiden SVERIGES ENERGITING 2010 SESSION 19 Cinna Adanko Tekniska Högskolan i Jönköping Nationellt program Energimyndighetens Program för energieffektivisering inom belysningsområdet

Läs mer

Din specialist på bostadsrättsförvaltning.

Din specialist på bostadsrättsförvaltning. Din specialist på bostadsrättsförvaltning. Enklare styrelsearbete och bättre boende. Idag och imorgon. En helhetsleverantör av förvaltningstjänster för bostadsrätter. Det kan alltid bli bättre. Mycket,

Läs mer

STEP BY STEP TO YOUR NEXT OFFICE

STEP BY STEP TO YOUR NEXT OFFICE STEP BY STEP TO YOUR NEXT OFFICE THE PERFECT WAY TO YOUR NEXT OFFICE STEG 1 - STEG 2 - ANALYS 1 STEG 3 - SKAPA VISION STEG 4 - INREDNINGSLÖSNING STEG 5 - & UPPFÖLJNING ANALYS FÖR ATT: Få en optimal planlösning.

Läs mer

lunova Visuell komfort för människor i rörelse

lunova Visuell komfort för människor i rörelse lunova Visuell komfort för människor i rörelse Visuell komfort sätter människan i centrum Alla utomhusmiljöer bör planeras med människan i fokus och med hänsyn till hur människor reagerar och fungerar.

Läs mer

Regler för trafikbelysning i Avesta kommun

Regler för trafikbelysning i Avesta kommun KOMMUNKANSLIET/TEKNIK Regler för trafikbelysning i Avesta kommun Allmän revidering 2015-09-23 Historik År 2009 påbörjades i Avesta utfasning av kvicksilverbelysning, i huvudsak beroende på lampans stora

Läs mer

lunova Visuell komfort för människor i rörelse

lunova Visuell komfort för människor i rörelse lunova Visuell komfort för människor i rörelse Visuell komfort sätter människan i centrum Alla utomhusmiljöer bör planeras med människan i fokus och med hänsyn till hur människor reagerar och fungerar.

Läs mer

Gate Energy - Energitjänster

Gate Energy - Energitjänster 2014 Gate Energy - Energitjänster Gate Intelligent Building Support AB Gate Energy Energiutredningar för fastigheter Energitimmen En Energitimme är det första steget mot en effektiv energianvändning för

Läs mer

Smart belysning % av den totala elkonsumtionen i företag och offentlig verksamhet går åt till belysning. Irapuan Lopes

Smart belysning % av den totala elkonsumtionen i företag och offentlig verksamhet går åt till belysning. Irapuan Lopes Smart belysning Det finns starka ekonomiska skäl till att byta ut äldre anläggningar mot ny modern teknik. Med en modern belysningsanläggning kan elkostnaderna ofta minskas med 70-80 procent. Enorma besparingar

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät PROCESSBESKRIVNING BYALAG Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät Bredband i hela Sverige Målet för bredbandspolitiken är att Sverige ska ha bredband i världsklass. För att kunna realisera

Läs mer

TMP Consulting - tjänster för företag

TMP Consulting - tjänster för företag TMP Consulting - tjänster för företag Adress: http://tmpc.se Kontakta: info@tmpc.se TMP Consulting är ett bolag som utvecklar tekniska lösningar och arbetar med effektivisering och problemslösning i organisationer.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR OFFENTLIG BELYSNING I UPPVIDINGE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR OFFENTLIG BELYSNING I UPPVIDINGE KOMMUN 1(7) RIKTLINJER FÖR OFFENTLIG BELYSNING I UPPVIDINGE KOMMUN Framtagen av: Förvaltningschef, Samhällsserviceförvaltningen Godkänd och fastställd av: Kommunstyrelsen Implementeras av: Avdelningschef, Tekniska

Läs mer

Belysningsprojekt. Hur upptäcka dålig arbetsmiljö? Hur upptäcka hög energianvändning? Vad initierar ett belysningsprojekt?

Belysningsprojekt. Hur upptäcka dålig arbetsmiljö? Hur upptäcka hög energianvändning? Vad initierar ett belysningsprojekt? Belysningsprojekt Vad initierar ett belysningsprojekt? När bör en anläggning byggas om? Arbetsmiljö? Kostnader/energi? Driftfrågor Hur upptäcka dålig arbetsmiljö? Klagomål Enkät som visar på brister Dialog

Läs mer

AVTAL om offentlig belysning på allmän plats

AVTAL om offentlig belysning på allmän plats 2018-05-17 AVTAL om offentlig belysning på allmän plats Mellan Norrtälje kommun, nedan kallad kommunen, och Norrtälje Energi AB, nedan kallat NEAB eller bolaget, har följande avtal träffats rörande belysning

Läs mer

Medborgarförslag om bättre underhåll av gatubelysning. (AU 45) KS

Medborgarförslag om bättre underhåll av gatubelysning. (AU 45) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 100 Medborgarförslag om bättre underhåll av gatubelysning. (AU 45) KS 2014-455 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets

Läs mer

RIKTLINJER GATUBELYSNING. Antagna av kommunstyrelsen , 72 AK KS 2015/

RIKTLINJER GATUBELYSNING. Antagna av kommunstyrelsen , 72 AK KS 2015/ RIKTLINJER GATUBELYSNING 2 Innehållsförteckning RIKTLINJER GATUBELYSNING... 1 Innehållsförteckning... 2 Riktlinjer angående gatubelysning för Älvdalens Kommun allmänt... 3 Ansvar... 3 Riktlinjer... 4 Basvillkor

Läs mer

TRYGGHET OCH EFFEKT I DINA PROJEKT.

TRYGGHET OCH EFFEKT I DINA PROJEKT. TRYGGHET OCH EFFEKT I DINA PROJEKT. DIN VERKSAMHET. DIN TID. DIN EKONOMI. Söker du en ventilationspartner som tänker lika mycket ekonomi och miljö som funktion? Fastighetsbolag, entreprenörer och offentliga

Läs mer

Rebel 91 Teknisk beskrivning för anordnande av vägbelysning. Sveriges kommuner och landsting (f.d Kommunförbundet) och Trafikverket.

Rebel 91 Teknisk beskrivning för anordnande av vägbelysning. Sveriges kommuner och landsting (f.d Kommunförbundet) och Trafikverket. 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT Anläggnings AMA 07 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten. Svensk Byggtjänst. EL AMA 09 Allmän material- och arbetsbeskrivning för eltekniska arbeten.

Läs mer

Vår förvaltning din trygghet. www.ttf.se

Vår förvaltning din trygghet. www.ttf.se www.ttf.se Vår förvaltning din trygghet Totallösning eller skräddarsytt? Ägarna Matz Eklund och Nils Bengtsberg erbjuder en trygg och säker fastighetsförvaltning. Alla bekymmer med att förvalta fastigheter

Läs mer

ETT HELHETSKONCEPT. Experten på fiber

ETT HELHETSKONCEPT. Experten på fiber ETT HELHETSKONCEPT Experten på fiber 1 1. Vad är fiber? 2. Vilka är Fibergruppen? 3. Vad gör Fibergruppen? 4. Kalkyl 5. Fiber till Gärdala 6. Vad ska byalaget hjälpa till med? 7. Referenser 8. Information

Läs mer

Laddstationer Vi på HEM har helhetslösningen

Laddstationer Vi på HEM har helhetslösningen Laddstationer Vi på HEM har helhetslösningen Ett av vår tids största miljöhot är global uppvärmning på grund av utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Koldioxidutsläppen orsakas främst av förbränning

Läs mer

Operatörsbord Kontrollrumsbord

Operatörsbord Kontrollrumsbord Operatörsbord Kontrollrumsbord RackTech har marknadens bredaste sortiment av bord för operatörsrum, kontrollrum, övervakningscentraler, larmcentraler osv. Man finner våra operatörsbord i alla typer av

Läs mer

Belysningsplan för offentlig belysning

Belysningsplan för offentlig belysning Belysningsplan för offentlig belysning Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Belysningsplan för offentlig belysning Plan/Program Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

framtidens utomhusbelysning

framtidens utomhusbelysning Utomhus CityTouch Kristiansund kommun Kristiansund kommun går mot framtidens utomhusbelysning Norska kommuner har enorma uppgraderingsbehov av g atubelysningen på grund av energi- och miljökrav. Gamla

Läs mer

Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd

Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd samhällsskydd och beredskap 1 (5) Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 651 81 KARLSTAD Telefonväxel: 0771-240 240 E-post: registrator@msb.se Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd Inledning

Läs mer

Hur en kommun fungerar. Vad vi gör. Våra utmaningar. Lunds kommun. Per Eneroth, gatuchef Från god standard till attraktiva ljusmiljöer

Hur en kommun fungerar. Vad vi gör. Våra utmaningar. Lunds kommun. Per Eneroth, gatuchef Från god standard till attraktiva ljusmiljöer Hur en kommun fungerar Vad vi gör Våra utmaningar Lunds kommun Från god standard till attraktiva ljusmiljöer, gatuchef Vad Lund är Hur vi fungerar Vad vi gör Våra utmaningar Lunds kommun Från god standard

Läs mer

1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND GEOSECMA BELYSNING GEOSECMA BELYSNINGSDATA GEOSECMA GATA GEOSECMA LVDB...

1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND GEOSECMA BELYSNING GEOSECMA BELYSNINGSDATA GEOSECMA GATA GEOSECMA LVDB... NYETER GATURUMMET GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 2016-10-20 NYETER GATURUMMET GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 Innehållsförteckning 1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND... 2 2. GEOSECMA BELYSNING... 2 2.1. KOPPLING

Läs mer

vi vill ge dig det rätta ljuset

vi vill ge dig det rätta ljuset ljuset från varberg vi vill ge dig det rätta ljuset Samtidigt som vi har skapat oss en position som Sveriges ledande tillverkare av hembelysning har vi utvecklat ett sortiment för offentlig miljö hotell,

Läs mer

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking.

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking. Garageytor Pacific LED Green Parking Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking. Stora energibesparingar, minskat underhåll, längre livslängd och enkel installation. 80 besparingar*

Läs mer

Smarta möteslösningar för alla arbetsplatser. Kompletta konferensrum. Installerat och klart.

Smarta möteslösningar för alla arbetsplatser. Kompletta konferensrum. Installerat och klart. Smarta möteslösningar för alla arbetsplatser Kompletta konferensrum. Installerat och klart. Våra gedigna kunskaper och långa erfarenhet borgar för att allting fungerar som planerat. Låt oss hjälpa er att

Läs mer

Grönt konfererande. - En studie kring hur konferensanläggningar använder sina utomhusmiljöer. Av Åsa Nylander

Grönt konfererande. - En studie kring hur konferensanläggningar använder sina utomhusmiljöer. Av Åsa Nylander Grönt konfererande - En studie kring hur konferensanläggningar använder sina utomhusmiljöer Av Åsa Nylander Syfte Syftet med den här studien är att undersöka hur konferensanläggningar använder sig av sina

Läs mer

Strategi. Strategi för belysning och ljussättning i Tranemo kommun

Strategi. Strategi för belysning och ljussättning i Tranemo kommun Strategi Strategi för belysning och ljussättning i Tranemo kommun 1 Styrdokument Handlingstyp: Strategi för belysning - slutversion Diarienummer: KS/2014:199 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum:

Läs mer

Gröna ytor på ett annorlunda sätt

Gröna ytor på ett annorlunda sätt Gröna ytor på ett annorlunda sätt Jordnära och kloka Med över 20 års erfarenhet av att projektera, anlägga och sköta anläggningar, så har insikten vuxit fram; den optimala organisationen bygger på att

Läs mer

Inför genomförande av pilotprojekt

Inför genomförande av pilotprojekt Inför genomförande av pilotprojekt Uthållig kommun projektet Tema belysning Att genomföra ett antal funktionella och energisnåla belysningsprojekt för att studera och införa ny teknik (LED). Att utgöra

Läs mer

Objektsgodkännande för Armaturer 2019 till 2021 projekt 1539

Objektsgodkännande för Armaturer 2019 till 2021 projekt 1539 GATUKONTORET Objektsgodkännande för Armaturer 2019 till 2021 projekt 1539 Handläggare: Johnny Clausen Dnr: TN-2018-4594 Datum: 2018-10-24 TN-201 8-4594 2018-10-24 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3

Läs mer

Kalmar Care Making sure your business never stops

Kalmar Care Making sure your business never stops Kalmar Care Making sure your business never stops Serviceavtal för materialhantering Vi säkerställer tillgänglig Vi vet att er verksamhet kräver att allt görs så effektivt som möjligt. Varje liten detalj

Läs mer

LED Framtidens belysning

LED Framtidens belysning -Föreläsning av Viktoria Backman, -Telefon: 08-41 05 10 30 victoria.backman@locklight.se LED Framtidens belysning Detta ska du tänka på vid en investering av LED-belysning! - Tekniken LED i belysningsform

Läs mer

Rejlers Fiberprocess. En lysande tråd till framtiden

Rejlers Fiberprocess. En lysande tråd till framtiden Rejlers Fiberprocess En lysande tråd till framtiden Det avgörande är oftast inte det som syns, utan det som ligger dolt under ytan UTREDA Utreda är den viktigaste produkten i hela fiberprocessen. Gör man

Läs mer

KOM UPP I LJUSETS HASTIGHET

KOM UPP I LJUSETS HASTIGHET KOM UPP I LJUSETS HASTIGHET TA HJÄLP AV SVERIGES LEDANDE FIBERSPECIALIST Xtranet är en av Sveriges få totalleverantörer inom det fasta bredbandsnätet. Vår affärsidé är att bistå dig med ett helt koncept

Läs mer

t h e br i g h t e r si d e of li g h t

t h e br i g h t e r si d e of li g h t 1 9 9 6 t h e br i g h t e r si d e of li g h t Lysande lösningar för vackra miljöer Allt du ser är ljus. Med ljus skapar du atmosfär och värme. Med ljus sätter du färg och gör ditt hem, eller din arbetsplats,

Läs mer

Brottsförebyggande rådet. Trygghetsvandring. För en tryggare och vackrare utemiljö!

Brottsförebyggande rådet. Trygghetsvandring. För en tryggare och vackrare utemiljö! Brottsförebyggande rådet Trygghetsvandring För en tryggare och vackrare utemiljö! Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare kommun men också för

Läs mer

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor Bandrift Möjligheter och fördelar med extern entreprenad Proffs på gröna sportytor Golfsverige i förändring kräver smarta lösningar för bandrift Golfsverige befinner sig i en förändringsprocess som innebär

Läs mer

GRÖNARE, ENKLARE, SKÖNARE

GRÖNARE, ENKLARE, SKÖNARE GRÖNARE, ENKLARE, SKÖNARE EN LITEN GUIDE ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN VÄLJER BELYSNING MondeVerde AB Sommarhemsvägen 7 18 157 Lidingö +46 8 760 80 50 info@mondeverde.com www.mondeverde.se sida "1 Innehåll Bakgrund...

Läs mer

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor Bandrift Möjligheter och fördelar med extern entreprenad Proffs på gröna sportytor Golfsverige i förändring kräver smarta lösningar för bandrift Golfsverige befinner sig i en förändringsprocess som innebär

Läs mer

trafiksäkerhet i nytt ljus Vi hjälper dig att skapa en tryggare väg

trafiksäkerhet i nytt ljus Vi hjälper dig att skapa en tryggare väg trafiksäkerhet i nytt ljus Vi hjälper dig att skapa en tryggare väg Säkerhet på väg Vägbelysningen finns till för att man som trafikant och fotgängare ska kunna upptäcka faror och bedöma risker i tid.

Läs mer

Checklista för att beskriva krav på BELYSNING för en fastighet. Checklista

Checklista för att beskriva krav på BELYSNING för en fastighet. Checklista Checklista för att beskriva krav på BELYSNING för en fastighet Checklista Denna checklista är för dig som står inför att beskriva och ställa krav på belysning i ett ett tidigt skede för en fastighet. Checklistan

Läs mer

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare kommun men också för att se hur invånarna

Läs mer

Urban ljussättning och belysning

Urban ljussättning och belysning Boka innan 20 februari och få 500 kr rabatt! Urban ljussättning och belysning Ekologisk, ekonomisk och estetiskt tilltalande ljussättning Belysning för framtidens städer Talare Att skriva upphandlingar

Läs mer

Fibergruppen - Ett helhetskoncept. www.fibergruppen.se

Fibergruppen - Ett helhetskoncept. www.fibergruppen.se Fibergruppen - Ett helhetskoncept Vad är fiber? Fiber är en kabeltyp där man använder optiskt ljus för dataöverföring istället för elektriska pulser (ADSL). Tekniken möjliggör blixtsnabb uppkoppling, både

Läs mer

ljuskomfort för park och stad Fagerhults stolparmaturer med LED

ljuskomfort för park och stad Fagerhults stolparmaturer med LED ljuskomfort för park och stad Fagerhults stolparmaturer med LED Rondo G2 Rondo G2 har utvecklats enbart för LED med fokus på energieffektivitet, ljuskomfort och lång livslängd. Reflektorn är mycket effektiv

Läs mer

Vi skapar miljöer där människor möts för olika aktiviteter och upplevelser

Vi skapar miljöer där människor möts för olika aktiviteter och upplevelser Vi skapar miljöer där människor möts för olika aktiviteter och upplevelser Besiktning av stötdämpande underlag enligt SS-EN 1177:2008 För att minska riskerna för allvarliga skador vid ofrivilliga fall

Läs mer

Tre avtal för stabila temperaturer

Tre avtal för stabila temperaturer Inventering och genomgång av status på anläggningen Spolning av kylare och kondensorer Rengöring av teknik i apparatrum Rådgivning Miljöexpertis Elektronisk databank Huurre Kontroll Jourservice Huurre

Läs mer

RAKA TRAPPOR OCH GALLERDURK

RAKA TRAPPOR OCH GALLERDURK RAKA TRAPPOR OCH GALLERDURK Raka trappor Nordiska Stålprodukter AB levererar ståltrappor för industri, kontor, bostäder, skolor. Dessa används som entré-trappor, transporttrappor samt utrymningstrappor,

Läs mer

Utomhusbelysning och trygghet

Utomhusbelysning och trygghet Utomhusbelysning och trygghet Varför ser man bättre i vitt ljus jämfört med gul- orange ljus? Skillnad mellan glödlampans ljus och ljuset från LED Hur skall man tänka beträffande utomhusbelysning och trygghet

Läs mer

wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN.

wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN. wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN. wallbe Enkel laddning. wallbe är en tysk aktör inom elbilsladdning och startade sin verksamhet redan 2009. Vi är idag den mest flexibla aktören på marknaden inom laddprodukter

Läs mer

wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN.

wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN. wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN. wallbe Enkel laddning. wallbe är en tysk aktör inom elbilsladdning och startade sin verksamhet redan 2009. Vi är idag den mest flexibla aktören på marknaden inom laddprodukter

Läs mer

Service för dig som som vill vara säker

Service för dig som som vill vara säker Service för dig som som vill vara säker VD:n har ordet Service har alltid varit en viktig del i pappersindustrin. Med ökande krav på kostnadseffektivitet stärks betydelsen av underhåll än mer. Metsos verksamhet

Läs mer

Investera för framtiden. Lås er inte vid det gamla.

Investera för framtiden. Lås er inte vid det gamla. Investera för framtiden. Lås er inte vid det gamla. Samuelsson & Partner är Sveriges enda renodlade digitala låssmed. Vi är experter på moderna låssystem som gör livet enklare och tryggare. Eftersom vi

Läs mer

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Varför är det så viktigt med fiber? Det blir roligare med internet när det fungerar med full fart. Och så fort informationsöverföringen sker via fiber,

Läs mer

Så här fungerar en upphandling. Information till entreprenörer och företagare

Så här fungerar en upphandling. Information till entreprenörer och företagare Så här fungerar en upphandling Information till entreprenörer och företagare RAMARNA FÖR EN UPPHANDLING Funktionellt, snyggt och trevligt Uddevalla kommun sköter om fastigheter, lokaler, gångoch cykelvägar,

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete Brand & Räddning Securitas tjänster inom brand och räddning är en trygghet för dig som ansvarar för brandskyddet i en verksamhet eller fastighet. Vi hjälper dig att effektivt

Läs mer

Belysningsprogram. Näsängen. Bilaga till gestaltningsprogram och detaljplan

Belysningsprogram. Näsängen. Bilaga till gestaltningsprogram och detaljplan Belysningsprogram Näsängen Bilaga till gestaltningsprogram och detaljplan 2016-11-16 1 LJUSPRINCIPER Belysningen är viktig för att skapa en trafiksäker och trygg miljö, som är lätt att orientera sig i,

Läs mer

Naturligt steg för lönsam förädling

Naturligt steg för lönsam förädling Naturligt steg för lönsam förädling 1 2 3 Automatiserade processer, hög kvalitet, leveranssäkerhet och tillgänglighet gör ALMAB till ett naturligt val när sågverk och hyvlerier söker en partner. Målet

Läs mer

NÄRVAROSTYRDA BELYSNINGSLÖSNINGAR EN Ny DIMENSION

NÄRVAROSTYRDA BELYSNINGSLÖSNINGAR EN Ny DIMENSION corridorfuctio ÄRVROSTYRD EYSIGSÖSIGR E y DIMESIO Genialiska driftdon med många fördelar Tridonictco är sedan länge känt för intelligenta lösningar med en funktionalitet i toppklass. Det visar inte minst

Läs mer

Välkomna. Fibernät i Hackvad

Välkomna. Fibernät i Hackvad Välkomna till informationen Fibernät i Hackvad Vi berättar om det pågående projektet för att kunna erbjuda alla fastigheter i Hackvad med omnejd med fibernät och om villkoren för anslutning. Fibernät behövs

Läs mer

Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad

Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad Avtalsbilaga 4 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad Diarienummer för ursprunglig ansökan: 457-4383/2004 Projektets nummer och namn: Nr 6: Energibesparande armaturbyte Datum för slutrapporten:

Läs mer

Förstudie :by Light 2018 Gamla Väster/Malmö Live

Förstudie :by Light 2018 Gamla Väster/Malmö Live Förstudie :by Light 2018 Gamla Väster/Malmö Live Introduktion & innehåll Beskrivning Inför :by Light 2018 har en förstudie i form av en inventering av två potentiella stadsdelar genomförts. Syftet med

Läs mer

Med partnering når vi tillsammans bättre resultat.

Med partnering når vi tillsammans bättre resultat. Med partnering når vi tillsammans bättre resultat. Fördelarna med partnering. Partnering minskar riskerna i projektet. Partnering ger ökat fokus på den gemensamma projektekonomin. Partnering ökar utrymmet

Läs mer

Framtidssäker kommunikation - fiber till ditt hus

Framtidssäker kommunikation - fiber till ditt hus Framtidssäker kommunikation - fiber till ditt hus Kvällens möte ServaNet Varför fiber? Tjänster i vårt nät Hur går det till? Affärsmodellen Vad kostar det? Frågor ServaNet startade 1998 100 % kommunägt

Läs mer

Sammanställning - handlingsplan

Sammanställning - handlingsplan Sammanställning - handlingsplan På seminariet om hälsosamt åldrande fick alla ni deltagare i uppdrag att skriva ett brev till er själva. Här kommer en sammanställning av det budskap ni tog med er från

Läs mer

Infracontrol Online. Unik molntjänst för driftövervakning, styrning och ärendehantering.

Infracontrol Online. Unik molntjänst för driftövervakning, styrning och ärendehantering. Infracontrol Online Unik molntjänst för driftövervakning, styrning och ärendehantering. Infracontrol är en oberoende systemintegratör, specialiserad på IT-lösningar för samhällets infrastruktur. Simplifying

Läs mer

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket AXIELL ARENA Det digitala biblioteket www.axiell.se Med Axiell Arena möter vi framtidens digitala utmaningar - Johan Brinck, koordinator för biblioteken i Skåne Nordväst. Axiell Arena Axiell Arena Axiell

Läs mer

ELBESIKTNING & SÄKERHET, UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING. besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer

ELBESIKTNING & SÄKERHET, UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING. besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer , UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer 2 3 SIDA BESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR. GRUNDKURS BESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR.

Läs mer

KAPITEL 11 DRIFT OCH UNDERHÅLL

KAPITEL 11 DRIFT OCH UNDERHÅLL KAPITEL 11 DRIFT OCH UNDERHÅLL 11.1 Ledande dokument Anläggnings AMA 10 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst Ledning för grävning i Tyresö (LÄNK) 2010-03-30,

Läs mer

Rätt ljus på rätt plats

Rätt ljus på rätt plats Utomhus CityTouch Sala Case study Rätt ljus på rätt plats Europas största anläggning med webbaserad intelligent gatubelysning växer fram i Sala. Belysningen kan enkelt styras och kontrolleras via datorn.

Läs mer

med ert företag i fokus

med ert företag i fokus Regionnät Våra kundlöften med ert företag i fokus Vår vision är att ni som är kund hos oss ska vara hundra procent nöjda. Med våra kundlöften sätter vi press på oss själva. Uppfyller vi inte våra löften

Läs mer

maxit renoverar maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv.

maxit renoverar maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. maxit renoverar maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. Syftet med renovering är att

Läs mer

Morastrand Morastrand skapar klimatsmart fastighetsbestånd

Morastrand Morastrand skapar klimatsmart fastighetsbestånd skapar klimatsmart fastighetsbestånd LED-belysning sänker energianvändningen med mer än 80 procent Det allmännyttiga bostadsbolaget AB och Mora kommun samarbetar sedan några år tillbaka med Caverion i

Läs mer

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket AXIELL ARENA Det digitala biblioteket Axiell Arena Med Axiell Arena möter vi framtidens digitala utmaningar Johan Brinck, koordinator för biblioteken i Skåne Nordväst. Idag är webben den moderna människans

Läs mer

med ert företag i fokus

med ert företag i fokus Lokalnät Våra kundlöften med ert företag i fokus Vår vision är att ni som är kund hos oss ska vara hundra procent nöjda. Med våra kundlöften sätter vi press på oss själva. Uppfyller vi inte våra löften

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Specialist på bostadsrätt

Specialist på bostadsrätt Specialist på bostadsrätt Vi anser oss vara specialister Specialister på att underlätta ditt arbete. Tack vare vår nästan 100-åriga erfarenhet av att arbeta med bostadsrätter så vet vi hur betydelsefullt

Läs mer