Reflektioner och förslag på åtgärder för att motverka våldsam radikalisering utav religionen Islam.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reflektioner och förslag på åtgärder för att motverka våldsam radikalisering utav religionen Islam."

Transkript

1 1 Göteborg Reflektioner och förslag på åtgärder för att motverka våldsam radikalisering utav religionen Islam. Utifrån mitt perspektiv som verksam polis på integrationsgruppen i Göteborg De islamiska våldsgrupperna i världen har, sett över de senaste 30 åren, ökat i numerär, geografisk utbredning, militär styrka, ekonomisk kraft samt intellektuell förmåga. Ingen åtgärd, internationell nationell, vare sig på civil eller militär nivå, har lyckats bryta denna trend. I Sverige har inget attentat än så länge lyckats. Våra underrättelseorgan och polismyndighet har varit och är kompetenta och skickliga. Antalet personer i Sverige med våldsamma extrema värderingar och uppfattningar har ökat, vilket tungt belastar våra verksamheter. Finns risken för att Sverige kan utsättas för ett terrorangrepp? Svaret är ja. Vi vet inte var, hur eller i vilken omfattning. Att förstå hur och omfattning, beror på vilken intellektuell nivå angreppet vilar på. Sverige har ett starkt demokratikapital. Hur skall samhället med detta kapital motverka våldsam extrem radikalisering inom Islam i Sverige och samtidigt förstärka de goda krafterna i religionen? Hur skall tänkta åtgärder presenteras och genomföras i vårt samhälle utan att främlingsfientliga krafter växer? Vi behöver inte vara rädda för att vi gör för mycket. Denna utmaning vi lever med och står inför, kan klokt hanterad vara nyckeln till ökad integration. Mycket kort bakgrund. Första gången som Sverige hörde talas om al Qaida var förmodligen när Carl Bildt medverkade i ett Tv-debatt-program år Han fick frågan om vem eller vilka som låg bakom förstörelsen av World trade center. Bildt svarade det är förmodligen gruppen Al Qaida. Det tog tid innan allmänheten i Sverige och världen visste vad gruppens agenda var.

2 2 Hassan al Banna startade 1928 muslimska brödraskapet i Egypten. Qutb definierade om under -50 o -60-talet Bannas islam till en sträng wahhabitisk-politisk form, vilket har påverkat och fortfarande påverkar de olika islamiska konstellationer som vi beskriver som terror-organisationer. Saudiarabien har sedan ibn Saud erövrade landet 1932 varit religiöst wahhabitiskt. (familjen/klanen Saud gifte sig på 1700-talet med familjen/klanen Wahhab). Det finns en särskilt mycket sträng klan/grupp i Saud-Arabien vars medlemmar och sympatisörer har liknande uppfattning som Islamiska Staten och de har varit och är mycket aktiva. Mycket kortfattat kan man säga att det stränga salafistiska-wahabitiska synsättet, var grunden för Usama bin Ladens religiösa utveckling och ställningstagande. Usamas verksamhet gav inspirationen och gnistan för de våldsamma extrema rörelsernas tillblivelse och utveckling. När religiösa ledare genom takfir förklarat den sanna vägens islam (den våldsamt extrema), så är inte bara andra religioner och sekulariserade människor som är otrogna. Även jordens alla muslimer, vilka är ca 1,1 miljarder människor, är otrogna och skall dödas, om de inte under svärdet, erkänner den sanna Islam. En religiöst övertygad jihadist är hängiven att göra Allahs vilja, i våra ögon terror, geografiskt var som helst ledarna bestämt. För detta ger du med glädje ditt liv för Islam. Allah bestämmer när och hur du skall dö. Döden fruktar man inte, döden är nyckeln till paradiset. Vad vi känner till om terrorns utveckling. (mycket kortfattat) Omvärlden Al Qaidas nya ledare Zawahiri med bas i Afghanistan/Pakistan har förklarat organisationens utbredning österut, med bäring mot sydost-asien. Talibanerna i Afghanistan, axel mot axel- samarbete med al Qaida i området, ISAF har inte besegrat talibanerna, utvecklingen fortsatt osäker. al Qaidas nordliga Afrikanska gren verkar aktivt med större intensitet i de Nordafrikanska länderna och Mali med bäring söderut.

3 3 Boko Haram har vuxit och utropat ett eget kalifat i Nigeria. al Shabab i Somalia är i dagsläget kraftigt trängda av AU och Somaliska regeringen. al Shabab är inte utslagna och ett visst samarbete ONLF går inte att utesluta. Islamiska staten, IS, kalifatet och dess utbredning i mellan-östern, samt hur denna terror-verksamhet påverkat närområdet och omvärlden. Al Qaidas syriska gren al Nusra samarbetar med I S. Ett antal terrorbrott har genomförts och lyckats i Europa och andra världsdelar. Den ökade aktiviteten i Asien med Pakistan, Afghanistan, Tjetjenien, Kina, Thailand, Indonesien m.fl. De arabiska vårarna i Nordafrika och Mellan-östern gick negativt. För Tunisien finns kanske ett visst tunt hopp, men i de övriga vår-länderna råder vinter. Terrorgrupperna har ingen brist att kapitalisera sina handlingar. Sverige Uppgifter ifrån redovisning ger 3000 jihadister från Europa. (mörkertal?) exempelvis är uppgifter från Bosnien ej med. Enl. uppgifter från SÄPO har mer än 130 personer lämnat Sverige för att kriga med I S. (mörkertal?) Över hälften av kända jihadister som lämnat Sverige kommer från Göteborg, särskilt då från området nordost. Så kallade jihadister har långt innan I S uppstod lämnat Sverige för att delta i terror-organisationer, bl. a. Al Qaida, Al Shabab.

4 4 Sverige har haft ett antal terrorbrott vilka ej nått sitt mål, samt flera avvärjda brott och en mängd hot. Rekrytering sker aktivt på nätet. Terrorgrupperna har stor it-skicklighet och social-psykologisk kunskap för värvning. Rekrytering sker aktivt på marken och i vissa moskéer/lokaler/lgh. I offentliga lokaler är rekryterarna kända. Öppen tillhörighet till I S markeras oftare bland unga. Minoritetsgrupper från Syrien och Irak har en stark oro för utvecklingen i hemlandet samt den ökande radikaliseringen i Göteborg. Detta gäller även de stora breda sunnimuslimska grupperingarna samt shia-grupperna. Skäggen växer. Hot har blivit allt vanligare mot personer tillhörande minoritetsgrupperna. Det finns en rädsla för att anmäla. (Vem skall skydda mig). Vissa moskéers janusansikte. Traditionsenlig normal religiös verksamhet visas upp offentligt, samtidigt som vissa personers verksamhet kopplat till terrorism hålls i det fördolda och som man säger.. inte vet något om. Hur skall vi tänka, vad skall vi göra, behöver göra för att Sverige skall vara ett demokratiskt och säkert hem? Förslag utan inbördes rangordning 1. Ta tillbaka de religiösa orden. Samhället hjälper de icke våldsbejakande muslimerna,( troende/sekulära), vilka är den gigantiskt stora majoriteten, genom att ta tillbaka de kidnappade heliga orden, islam, koranen, muslim, jihad, kalifat m.m. alla de viktiga islamiska orden. Politiker, media, myndigheter, kommunal verksamhet m.m. använder inte dessa heliga ord när man beskriver eller talar om de religiöst våldsamt extrema. Det har också betydelse att samhället offentliggör sin handling att ta tillbaka de kidnappade orden och ge tillbaka dem till de rättmätiga ägarna.

5 5 Genomförs detta kommer vi generellt över tid skapa en fundamental kunskap om skillnaden mellan en muslim och en religiös terrorist. För smygande främlings-fientliga verksamheter blir det svårare att svartmåla alla muslimer med budskap som - Islamism vår tids nazism. Muslimer troende eller inte, kommer att förstå samhällets ansträngning och till våra grundlagar känna tacksamhet och inkluderade. Det sekulära samhället försvarar alla människors rätt till sin tro. Genom den kloka samhällshjälpen av tillbakatagandet av dessa ord får muslimerna styrka och ökad acceptans. Det religiösa civilkuraget ökar för att stå emot de våldsamma takfiristerna. Takfirist = Den som har uteslutit alla andra och bara erkänner en enda ideologisk/religiös väg. Vilken takfiristen då själv lyckligtvis tillhör. 2. Islamiska samfunds hjälp i att motverka våldsam radikalisering. Frågan är: på vilket sätt kan Islam i all dess forum, pragmatiskt bidra till att stoppa, motverka våldsam extremism inom religionen? Frågan måste ställas till de olika samfundens giltiga instans och här måste de olika moskéerna vara aktiva, snabba och behjälpliga. När det pragmatiska rätta demokratiska svaret kommer från högt respekterade personer och samfund så handlar det om hur svaret implementeras. Klokt samla de olika muslimska samfunden (förstå inriktningen, bakgrunden.) Kunskap om hur samlingen kan genomföras. Förtroendet skapas genom att vara nära med god intention, ha kunskap i ämnet och att det är tryggt. Låt det ta lite tid. Att vara in lyssnade och integrationsbenägen i samtalet med islamiska verksamheter och inkludera den kunskapen och samtidigt vara mycket tydlig med vad samhällets och religionens budskap är och hur detta kan föras ut och implementeras i de religiösa rummen. Över tid kommer agnarna skiljas från vetet. Alla vill inte vara med. Då är det viktigt att man förstår vad det betyder så att inte fel slutsatser dras. Och vad man då skall göra istället. 3. Etniska diasporor från de aktuella länderna. Styrkan ligger i den kunskap våra invandrare har från sitt hemland. Den skall samlas på likartat sätt som under punkt (2). Det finns en enorm kompetens inom diaspororna. För att kunna arbeta mot extremism behöver samhället samfällt tala om hur det skall gå till. Minoriteternas familjer, släktingar och vänner har mördats, misshandlats eller skändats på olika sätt. Rädslan och hatet är starka och allvarliga känslor. Känslor som kan manifesteras i hämnd. Samhället måste på allvar kanalisera känslorna genom att i första hand skapa trygghet, synlig trygghet. Närvarande polis. Detta kommer att påfresta vår nya polismyndighet.

6 6 4. Ett forum för föräldrar och släktingar till krigande extremister. Många känner skam över vad deras son, dotter, släkting gör/har gjort. Död eller levande. I detta finns en rädsla för framtiden. Dessa människor behöver hjälp. De behöver ett forum där de inte är ensamma och kan stötta varandra och få kompetent hjälp med sin traumatiska situation. Om eller när de får tillbaka kraften kan dessa föräldrar/släktingar vara en stor tillgång för arbetet mot extremisterna. 5. Ett nationellt telefonnummer som har nödvändig bemanning. För att kunna ge information om olika typer av extremism. För att få råd, stöd och hjälp hur man skall hantera en person som radikaliseras. Särskilt behövs respekterade och skickliga imamer med stort nätverk. Vilka använder sin förvärvade information och kunskap i olika muslimska forum. Samtal kopplas till den kommunala samordnarens organisation vilken har tillgång till all nödvändig verksamhet i kommunen. Förutom erforderligt kunnig polis, säpo och socialtjänst har man för sin kommun ett fungerande nätverk av religiösa och etniska verksamheter vilka har nyckelpersoner med speciell kompetens. 6. Vi behöver fler poliser i yttre tjänst. Särskilt behövs tryggheten i våra segregerade områden. Polisens behöver ge människor civilkuraget tillbaka. Det är i individens civilkurage som samhället formas. När en människa gör en god gärning utifrån sitt civilkurage skall denne känna trygghet från en i området närvarande polis. Där trygghet finns kan sociala goda krafter verka. Det motsatta förhållandet är bevisat. Att få ut behövligt numerär är utifrån nuvarande personalstat problematiskt, men inriktningen bör beredas skyndsamt. 7. Hemvändande extremister. Extremisterna som kommer tillbaka kommer att vara i olika skick/tillstånd. Och de kommer att ha olika agendor. Fysiskt skadade Psykiskt skadade, traumatiserade Ånger i olika omfattning Likgiltiga Stärkta i sin religiöst extrema uppfattning

7 7 Övertygade om att fortsätta den extremistiska agendan i Sverige eller utomlands Agera som dörröppnare för andra terrorister Rekrytera fler anhängare Om man är upptäckt, ta avstånd från sin tidigare gärning och i skuggan av den genomgå lämplig utbildning för den extrema kampen. Penninginsamling ärligt eller genom brottslig handling. Förbereda/göra terrorverksamhet Människor som har bevisligen begått brott skall straffas enligt svensk lag. Än har ingen dömts för terrorbrott för sin verksamhet i I S. De extremister som anmäls för terrorbrott men där domstol inte har bevis för en fällande dom kommer att utsättas för fara. Hämndbegäret från skilda grupper är stort. Acceptensen för en hämndåtgärd i olika grupperingar är stor. Vilket skulle, om hämnden utfördes, skapa en våldsspiral med oanade negativa konsekvenser, vilket i sin tur skulle medföra kraftiga spänningar i samhället och belastningar på olika samhällsfunktioner. Hemvändande extremister behöver avprogrammeras av experter på området och avprogrammeringen måste säkerställas. Vårt fredliga samhälle utsätts för en oförutsägbar fara om de hemvändande terroristerna inte tas omhand på ett adekvat sätt. En säkerhetsklassad avprogrammerad terrorist kan vara en stor tillgång för samhället. 8. Rekrytering av asylsökande. Majoriteten av människor med sunni-muslimsk bakgrund i Sverige tillhör inte något religiöst samfund och är givetvis inte några anhängare av terroristgrupper. Detsamma gäller för troende sunni-muslimer som tillhör ett samfund. Detta år är migrationsverkets prognos st. asylsökande ligger prognosen på mellan sökande. Åren därefter ger prognosen högre tal. Den samhälleliga integrationsprocessen behöver tydligare definieras och hur logistik och flyktingars behov i regeringsformens innehåll, på kort resp. lång sikt skall genomföras. De flesta flyktingarna kommer från områdena där terroristerna härjar. Bland de asyl-sökande flyktingarna i Sverige rör sig extremisterna. De är på migrationsverkens gårdar, flyktingboende vissa samfund/moskéer och försöker hitta likar eller vilsna/svaga personer att rekrytera. Sverige är det land i världen som till antalet har flest anmälda förlorade och stulna pass. Därför finns osökt misstanken om att några pass används i brottsligt

8 8 syfte. Att en terrorverksamhet skulle använda sig utav brott förkommet pass är högst troligt och därmed ytterligare ett enkelt sätt få en farlig person transfererad till Sverige med flyktingstatus. 9. Olika typer av ekonomiska bidrag till föreningar. Föreningar drivs utifrån en mängd olika bakgrunder. För att driva en bidragsberättigad förening, oavsett inriktning, så måste den ha en föreningsstadga som följer svensk lagstiftning. I kommunernas integrationsuppdrag är de etniska, etniskt-religiösa föreningarna en viktig plats för implementering av demokratiska värden. Ekonomiska bidrag är viktigt för föreningarnas överlevnad. Samordningen och kontrollen över den ekonomiska bidragsfloran stat/kommun är svag. Demokrati-integrationsuppdraget att fördela bidrag riskerar att bli en administrativ åtgärd när den kommunala demokratiska kompetensen inte har tillräcklig personell närhet hos föreningarna. Etniska föreningar vars medlemmar har sin bakgrundsidentitet från diktaturer med olika socioekonomiska-, religiösa- och kulturella bakgrunder blir inte demokrater över en natt. Det tar tid och integrationsengagemang från samhället. Alla föreningar är inte demokratiska. Det finns föreningar som är kontraproduktiva samhällets mål. Föreningar som drivs utav ekonomiska egoistiskt mål. Konsulttjänster som har uppgiften att söka så många bidrag som möjligt för föreningen, där den ekonomiska vinsten är viktigare än föreningens mål. Dessa vinster kan användas för terrorverksamhet. Därför behöver vi ha en översyn som leder till att vi har en god kontroll över alla de olika bidrag som samhället förfogar över. 10. Ekonomiska transfereringar. Från Sverige skickas stora summor pengar till olika delar av världen. Det finns flera anledningar för att skicka pengar till sin familj eller släkt som finns kvar i det fattiga hemlandet. Transfereringar görs även i flera steg för att så småningom nå fram till grupperingar vi definierar som terrororganisationer. Penning-insamling av vissa aktiva terrorsympatisörer görs frekvent. Terrorpengar lämnar Sverige även genom resväskor. Eftersom denna insamling är olaglig sker den dolt. Våldskapitalet hos de som samlar är stort och dokumenterat. Benägenheten att vittna om förhållandet nära

9 9 obefintlig. Sverige kan öka sin kontroll på ekonomiska transfereringar som misstänks gå till terrororganisationer. Kort reflektion. Sverige är ett demokratiskt vackert land. Flyktingar söker sig till vårt land för att här är det fred och trygghet med god ekonomi. I säkerhet kan människor utveckla en god framtid för sig själv och sin familj. Svårigheter javisst. Men tryggt. Idag lever flera av våra invandrare i så kallade segregerade områden och där är tryggheten en bristvara. I kölvattnet av bristande trygghet i de segregerade områdena uppstår en mängd negationer vilka kompetent har dokumenterats och utretts. Den samhälleliga åtgärden med god intention, mot negationen har haft varierande resultat. De samhälleliga negativa resultaten går att utläsa i den positiva uppgången för främlingsfientlighet. När polisen uppfyller sitt uppdrag och skapar demokratisk trygghet i samhället, då kan de demokratiskt goda sociala och ekonomiska krafterna växa. Ulf Boström

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:255 av Andreas Carlson m.fl. (KD) med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

Harris Ja, exakt så sa jag.

Harris Ja, exakt så sa jag. Harris Tack Maajid, för att du tar dig tid att prata med mig. Du bedriver ett oerhört viktigt arbete. Jag vet inte hur pass ense vi är om islam eller om möjligheterna att reformera tron och det ska bli

Läs mer

Riktlinje mot våldsbejakande extremism

Riktlinje mot våldsbejakande extremism Riktlinje 1 (5) Riktlinje mot våldsbejakande extremism 1. Bakgrund Sveriges regering tillsatte i juli 2014 en nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Uppdraget, som

Läs mer

Hur tänker vi lokalt?

Hur tänker vi lokalt? orebro.se Vad kommer vi att prata om? Hur kom Örebro in i detta arbete? Våldsbejakande extremism Sverige & Europa Reflektion Hur tänker vi lokalt? Skolans roll orebro.se orebro.se Våldsbejakande extremism

Läs mer

Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15.

Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15. Skrivning på delkurs 1 den 24 oktober 2007 Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15. 1. Vad innebär det som Said kallar orientalism?

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

Våldsbejakande extremism

Våldsbejakande extremism Våldsbejakande extremism Vad är radikalisering och våldsbejakande extremism? Radikalisering är en process som leder till att en individ gradvis accepterar våld och andra olagliga metoder i syfte att främja

Läs mer

Förstå Förebygga Förändra VÄGLEDNING OM VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM

Förstå Förebygga Förändra VÄGLEDNING OM VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Förstå Förebygga Förändra VÄGLEDNING OM VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Förord Att värna demokratin och att arbeta för att medborgarna ska känna sig delaktiga är två av de viktigaste uppdragen som samhället har.

Läs mer

Förstår polisen myndighetens uppdrag och verksamhet.

Förstår polisen myndighetens uppdrag och verksamhet. Fördjupning av skrivelsen Reflektioner och förslag på åtgärder för att motverka våldsam radikalisering utav religionen Islam, punkt 6. Förstår polisen myndighetens uppdrag och verksamhet. Svensk polis

Läs mer

Svar på icke PBL relaterade frågor och synpunkter gällande detaljplaneärendet om moské på Rud

Svar på icke PBL relaterade frågor och synpunkter gällande detaljplaneärendet om moské på Rud Sid 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 2017-03-09 Ulf Nyqvist, 054-540 10 01, 070-566 10 54 ulf.nyqvist@karlstad.se Katarina Lindström, 054-540 10 18, 070-565 99 37 katarina.lindstrm@karlstad.se Camilla

Läs mer

Muslimska brödraskapet

Muslimska brödraskapet Enskild motion SD222 Motion till riksdagen 2018/19:440 av Markus Wiechel och Richard Jomshof (båda SD) Muslimska brödraskapet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i

Läs mer

Kunskapsöversikt. Bilaga. 1 Beskrivning av radikalisering. Radikalisering

Kunskapsöversikt. Bilaga. 1 Beskrivning av radikalisering. Radikalisering Bilaga Kunskapsöversikt 1 Beskrivning av radikalisering Radikalisering Radikalisering ses som en social process även om det finns olika uppfattningar bland forskare om varför och hur radikalisering sker.

Läs mer

Förebygga och upptäcka

Förebygga och upptäcka Förebygga och upptäcka våldsbejakande extremism reflektionsövningar från Våldsbejakande extremism ett utbildningsmaterial för socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna December 2017 Innan du använder

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2018-2020 Fastställd av KS 2018-06-13, 133 Innehåll Bakgrund... 3 Metod... 3 Våldsbejakande extremistiska miljöer... 4 Autonoma miljön... 4 Vit makt-miljön...

Läs mer

Islamisk kultur center i Rinkeby

Islamisk kultur center i Rinkeby Islamisk kultur center i Rinkeby 2015-05-13 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Vi är den största organisationen i Somaliska gruppen i Sverige, detta innebär att våra medlemmar är mer än 3000. Majoriteten

Läs mer

Våldsbejakande extremism - Göteborgs Stads ansvar

Våldsbejakande extremism - Göteborgs Stads ansvar Våldsbejakande extremism - Göteborgs Stads ansvar Uppdrag Stadsdirektören gav Social resursförvaltning 2014-04-23 i uppdrag att ta fram en struktur och plan för hur stadens förebyggande insatser mot våldsbejakande

Läs mer

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim.

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim. ISLAM Historia Muslim Den som tillhör islam kallas för muslim. Koranen Helig bok inom islam. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-ouran som betyder läsning. Koranens kapitel kallas suror. Det

Läs mer

Vad går det egentligen att säga om de unga som lockas till IS?

Vad går det egentligen att säga om de unga som lockas till IS? 1 (8) 2016-09-27 Hej och välkommen till den här podden från myndigheten för ungdomsoch civilsamhällesfrågor, där vi pratar om extremism och hur vi kan jobba med unga som dras till de här miljöerna. Och

Läs mer

Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2016-08-19 Diarienummer KSN-2016-0245 Kommunstyrelsen Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism Förslag till

Läs mer

Så ser terroristerna i IS på sin gärning

Så ser terroristerna i IS på sin gärning SvD 140825 13:16 Så ser terroristerna i IS på sin gärning Författaren och journalisten Nuri Kino är grundare av organisationen A Demand For Action som finns i femton länder och jobbar för skydd av minoriteter

Läs mer

Motion nr 17. Angående terrorismen hotar Sverige. Sofia Ridderstad, Nässjö kommun

Motion nr 17. Angående terrorismen hotar Sverige. Sofia Ridderstad, Nässjö kommun Motion nr 17 Angående terrorismen hotar Sverige Sofia Ridderstad, Nässjö kommun Angående: Terrorismen måste tas på allvar och bekämpas Med dagens säkerhetspolitiska läge måste Sverige agera mot den storskaliga

Läs mer

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism POLICY Datum 2019-07-01 Beslutande Dnr Beteckning Sida 1(6) Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Författningssamling Övergripande styrdokument Verksamhetseget dokument Strategi

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. 2016:43 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juni 2016 Utvidgning

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s. Superfrågorna s. 15 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Källkritik s. 14 Vi lär av varandra s. 13 ELEVHJÄLP av Carmen Winding Gnosjö Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Samband s. 10-12 Likheter och

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM54. Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM54. Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism Regeringskansliet Faktapromemoria Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism Justitiedepartementet 2014-02-18 Dokumentbeteckning KOM (2013) 941 slutlig MEDDELANDE

Läs mer

RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD

RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD 2016-04-14 Jan Landström POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718 80

Läs mer

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Var och hur uppstår Islam? Islam uppstår på den Arabiska halvön Enligt Koranen får Muhammed uppdraget av Gud att sprida ett budskap till alla människor

Läs mer

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning.

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Islam Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Ju mörkare blå färg, ju större andel muslimer Länder med många muslimer Grundare och helig

Läs mer

Livet efter döden 1. Inlednidn:

Livet efter döden 1. Inlednidn: Danea Asaad Sharif Re B Livet efter döden Innehållsförteckning 1. Inledning Syfte Frågeställning Metod Källkritik 2. Bakgrund 3. Resultat på frågorna 4. Slutsats 5. Källor 1. Inlednidn: Jag har valt det

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Dnr 2015/492/109 Id 62408 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2018-2019 Antagen av Kommunfullmäktige 2018-10-15 161 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 BEGREPP... 3 IDEOLOGIER... 3 HANDLINGSPLANEN...

Läs mer

kapitel får du läsa om:

kapitel får du läsa om: 'slam är den största religionen i Mellanöstern, i delar av Asien och i norra Afrika. Den som tillhör religionen islam kallas muslim. Det finns muslimer över hela världen. Muslimer ber till samma Gud som

Läs mer

Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor (SOU 2015:63)

Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor (SOU 2015:63) US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (5) Dnr 2015-09-21 0826/15 Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor (SOU 2015:63) (Ju2015/05069/L5) Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors yttrande

Läs mer

Jihad eller terrorism?

Jihad eller terrorism? Jihad eller terrorism? Islam är emot terrorism Islam och terrorism är motsatsen till varandra, som ljus och mörker, liv och död eller fred och krig. Islam tillåter inte krig eller att vålla andra religioner

Läs mer

Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism (KSN )

Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism (KSN ) KF 129 5 SEPTEMBER 2016 Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism (KSN-2016-0245) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta besvara

Läs mer

ETT FYRTORN MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM

ETT FYRTORN MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM LOKALA EXEMPEL PÅ FÖREBYGGANDE ARBETE MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Kristiansand ETT FYRTORN MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Kristiansand 1 Kristiansand 2 Kristiansand ett fyrtorn mot våldsbejakande extremism

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Sverige

Mänskliga rättigheter i Sverige Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning av regeringens skrivelse 2001/02:83 En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna Inledning För nio år sedan var det ett stort möte

Läs mer

Migration och motsättningar Den muslimska världen i modern tid

Migration och motsättningar Den muslimska världen i modern tid Migration och motsättningar Den muslimska världen i modern tid Reformrörelser bland muslimer 1750-1900 Möten med Västerlandet väcker frågan om bristerna i den muslimska världen, både tekniskt och socialt.

Läs mer

Uppsala kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism Detta är ett aktiverande dokument beslutat av kommunfullmäktige

Uppsala kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism Detta är ett aktiverande dokument beslutat av kommunfullmäktige Uppsala kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2016-2018 Detta är ett aktiverande dokument beslutat av kommunfullmäktige 2016-09-05 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Uppsala kommuns

Läs mer

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 63 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att utreda huruvida ett förbud mot propaganda för den Islamiska Staten, Isis (även kallad IS) och andra terrororganisationer kan införlivas

Läs mer

Kartläggning av islamism Motion (2015:37) av Maria Danielsson (-)

Kartläggning av islamism Motion (2015:37) av Maria Danielsson (-) Utlåtande 2016:91 RVI (Dnr 106-896/2015) Kartläggning av islamism Motion (2015:37) av Maria Danielsson (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:37) av Maria Danielsson

Läs mer

Våldsbejakande extremism vad gör vi åt det?

Våldsbejakande extremism vad gör vi åt det? Våldsbejakande extremism vad gör vi åt det? Nationella samordnaren Ska arbeta för att förbättra samverkan på alla nivåer Öka kunskapen och främja utvecklingen av förebyggande metoder Ett nätverk av myndigheter

Läs mer

Copyright Brottsanalys 2015

Copyright Brottsanalys 2015 Copyright Brottsanalys 2015 BROTTSA ALYS 1 (2) Åtta kommuner tar avstånd från Islamiska staten Sveriges 20 största kommuner, förutom Göteborgs kommun, fick frågan om de tar avstånd från väpnad jihad och

Läs mer

Kort om våldsbejakande extremism socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna

Kort om våldsbejakande extremism socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna Kort om våldsbejakande extremism socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna från Våldsbejakande extremism ett utbildningsmaterial för socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna December 2017 Innehåll

Läs mer

Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan står sedan svaret.

Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan står sedan svaret. Lådövning Flykting eller invandrare, taget från UNHCR:s Mot alla odds -spel Antal deltagare: 1-5 Tid:10 min Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan

Läs mer

Utgiftsområde 4 Rättsväsendet

Utgiftsområde 4 Rättsväsendet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3310 av Beatrice Ask m.fl. (M) Utgiftsområde 4 Rättsväsendet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 4 Rättsväsendet

Läs mer

Lokal handlingsplan för att värna demokrati mot våldsbejakande extremism

Lokal handlingsplan för att värna demokrati mot våldsbejakande extremism Lokal handlingsplan för att värna demokrati mot våldsbejakande extremism ÅKF: 2017:02 Dnr: ATVKS 2016-00648 106 Antagen: Kommunstyrelsen 30, 2017-03-01 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Dokumentet

Läs mer

Uppdrag: att förebygga våldsbejakande extremism. Socialchefsdagarna i Umeå 26 september 2019 Sari Römpötti, senior rådgivare

Uppdrag: att förebygga våldsbejakande extremism. Socialchefsdagarna i Umeå 26 september 2019 Sari Römpötti, senior rådgivare Uppdrag: att förebygga våldsbejakande extremism Socialchefsdagarna i Umeå 26 september 2019 Sari Römpötti, senior rådgivare Center mot våldsbejakande extremism 1 januari 2018 Brå Från kultur- till justitiedepartementet

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed.

Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed. Islam. Religion. Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed. Världens näst största religion med ca 1,3 miljarder anhängare. Många bor på arabiska halvön. Historia. Muslimerna anser

Läs mer

Islam en livshållning Islams uppkomst

Islam en livshållning Islams uppkomst Islam Islam en livshållning Islam är en religion, men för muslimer har ordet religion en vidare innebörd än det i regel har för kristna. Muslimer anser att islam betecknar en livshållning, en grundläggande

Läs mer

Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst

Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst Det här är en lättläst sammanfattning av intoleransrapporten. Texten är skriven med korta meningar och enkla ord.

Läs mer

Regeringens skrivelse 2012/13:43

Regeringens skrivelse 2012/13:43 Regeringens skrivelse 2012/13:43 2012 års redogörelse för tillämpningen av lagen om särskild utlänningskontroll Skr. 2012/13:43 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 8 november

Läs mer

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002.

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning

Läs mer

Muhammeds liv är ett föredöme inom islam

Muhammeds liv är ett föredöme inom islam Islam del 4 Muhammeds liv är ett föredöme inom islam Information om Muhammeds liv kan hämtas ur en mängd källor. Eftersom hans liv redan på ett tidigt stadium betraktades som ett föredöme, började människor

Läs mer

Att göra en polisanmälan vad händer sen?

Att göra en polisanmälan vad händer sen? Att göra en polisanmälan vad händer sen? Sammanfattning av seminarium om rättsprocessen Plats: Scandic Crown i Göteborg, 7 november 2014 Arrangör: Social Resursförvaltning, Göteborgs Stad, i samarbete

Läs mer

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 «

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 « Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn» 1 « Till dig som är god man Många gånger anmäls inte brottet människohandel även om det idag är världens tredje största brottsliga

Läs mer

Riktlinjer för att förebygga och förhindra våldsbejakande extremism

Riktlinjer för att förebygga och förhindra våldsbejakande extremism STYRDOKUMENT KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Gäller fr.o.m. Diarienummer 2018-08-22 KS-2016/74.173 Beslutad av Dokumentansvarig Senast reviderad Typ av styrdokument Kommunfullmäktige Säkerhetschef 2018-05-29

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande

Handlingsplan mot våldsbejakande Handlingsplan mot våldsbejakande extremism November 2015 2 (6) Inledning Våldsbejakande extremism har blivit allt mer synligt i samhället de senaste åren och uppfattas ibland som ett hot mot vår demokrati.

Läs mer

Islam. Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler

Islam. Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler Islam Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler Gud Guds namn: Allah Guds egenskaper Gud är en, det finns bara en enda Gud, monoteism Gud finns i en annan dimension (osynlig) Gud har

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning.

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning. 108 Koranen är den heliga boken inom islam. Den som tillhör religionen islam kallas för muslim. I Koranen kan man läsa om den muslimska tron och om de regler som muslimer ska följa. För en muslim är orden

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 27.4.2015 B8-0386/2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

STRATEGI Strategi mot våldsbejakande extremism år

STRATEGI Strategi mot våldsbejakande extremism år STRATEGI Strategi mot våldsbejakande extremism år 2017-2019 Typ av styrdokument Strategi Beslutsinstans Kommunstyrelsen Fastställd 2017-09-06, 105 Diarienummer KS 2017/72 Giltighetstid 2017-2019 Dokumentet

Läs mer

Minnesanteckningar Sakråd om islamofobi, 30 augusti 2017

Minnesanteckningar Sakråd om islamofobi, 30 augusti 2017 2017-09-29 Ku2017/01663/DISK Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor Minnesanteckningar Sakråd om islamofobi, 30 augusti 2017 Mötet inleddes med att statssekreterare Karin Strandås välkomnade

Läs mer

CTFE INSIGHTS APRIL 2015.!!! ctfe.se

CTFE INSIGHTS APRIL 2015.!!! ctfe.se CTFE INSIGHTS APRIL 2015 ctfe.se Vi lever i en globaliserad värld som i grunden leder till en positiv utveckling. Men det går inte att bortse ifrån att globaliseringen också ställer oss inför stora utmaningar.

Läs mer

en hållbar utrikes och försvarspolitik

en hållbar utrikes och försvarspolitik en hållbar utrikes och försvarspolitik stämmoprogram Partistämman 2015 En hållbar utrikes- och försvarspolitik Världen har blivit bättre Den arabiska våren inleddes 2010 i Tunisien och spred sig till flera

Läs mer

Innehåll

Innehåll Innehåll Handlingsplan för att värna demokratin mot den våldsbejakande extremismen... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 3 Ansvarig förvaltning och funktion... 3 Medarbetaransvar... 3 Chefsansvar... 4 Kontaktperson

Läs mer

MOT RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET

MOT RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET ABF MOT RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET rollspel Upplägget: Det finns 4 roller i varje scen, en roll som uttrycker sig främlingsfientligt, en cirkelledare/föreningsledare och en som ger stöd åt respektive

Läs mer

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation:

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation: MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN Högstadiet / gymnasiet Världens flyktingar Ta reda på: Vad betyder begreppen flykting och asylsökande? Vilka är kvotflyktingar? Hur många kvotflyktingar tar Finland emot per

Läs mer

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0142.074 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller från: 2017-07-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunledningsgrupp Utarbetad av: Förvaltningsövergripande grupp

Läs mer

UNGA OCH EXTREMISM. Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete.

UNGA OCH EXTREMISM. Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete. UNGA OCH EXTREMISM Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete. SKAFFA KUNSKAP Ung och extrem podcasts Tre samtal om extremism Män som våldsamma superhjältar. Kvinnor

Läs mer

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Åtta humanistiska argument för att stoppa religiösa friskolor Skolan

Läs mer

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:3073 av Julia Kronlid m.fl. (SD) med anledning av prop. 2014/15:104 Svenskt deltagande i den militära utbildningsinsatsen i norra Irak Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

Teologiska argument mot IS. Mohammad Fazlhashemi Uppsala universitet Teologiska institutionen

Teologiska argument mot IS. Mohammad Fazlhashemi Uppsala universitet Teologiska institutionen Teologiska argument mot IS Mohammad Fazlhashemi Uppsala universitet Teologiska institutionen IS barbari & vandalism Folkmord riktad mot shiamuslimer, sunniter (som inte svär trohetseden till terrorsekten),

Läs mer

Kan man åka till Marocko augusti 2017?

Kan man åka till Marocko augusti 2017? Kan man åka till Marocko augusti 2017? I media har vi kunnat läsa att flera av de som utfört terroristattackerna i Barcelona och i Åbo är/var från Marocko. Kanske väcker detta frågan om man verkligen kan

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

Tänk själv tro fritt! Andaktsmaterial för Ansvarsveckan 2011

Tänk själv tro fritt! Andaktsmaterial för Ansvarsveckan 2011 Tänk själv tro fritt! Andaktsmaterial för Ansvarsveckan 2011 Första dagen: Rätten till det heliga Vi ber idag för vars och ens rätt till det heliga Idag ber vi att alla människors rätt att möta det heliga

Läs mer

Det är i svåra tider vi prövas. Och vänner, det är svåra tider nu.

Det är i svåra tider vi prövas. Och vänner, det är svåra tider nu. Jultal 8 december 2015 Det talande ordet gäller Ca 20 minuter Det är i svåra tider vi prövas. Och vänner, det är svåra tider nu. Vi prövas som människor. Som samhälle. Som land. Men vi har prövats förut.

Läs mer

TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014

TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014 TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014 Lättläst sammanfattning Tid för tolerans Den här rapporten har fått namnet Tid för tolerans.

Läs mer

Fråga av Simon Alm (SD) om beräkningsunderlag för invandring för nettokostnadsutvecklingen i Uppsala kommun. Bilaga 5.

Fråga av Simon Alm (SD) om beräkningsunderlag för invandring för nettokostnadsutvecklingen i Uppsala kommun. Bilaga 5. KF 4 11 juni 2018 Datum 2018-06-07 Kommunfullmäktige Inlämnade frågor Frågor Fråga av (SD) om böneutrop i Uppsala. Bilaga 1-4. Fråga av (SD) om beräkningsunderlag för invandring för nettokostnadsutvecklingen

Läs mer

En tid av möten Arbetet med asylsökande och nyanlända i Svenska kyrkans församlingar Kristina Hellqvist och Andreas Sandberg Analysenheten

En tid av möten Arbetet med asylsökande och nyanlända i Svenska kyrkans församlingar Kristina Hellqvist och Andreas Sandberg Analysenheten En tid av möten Arbetet med asylsökande och nyanlända i Svenska kyrkans församlingar 2015-2016 Kristina Hellqvist och Andreas Sandberg Analysenheten Syfte Att kartlägga omfattningen av Svenska kyrkans

Läs mer

Handlingsplan. För att värna demokratin och motverka våldsbejakande extremism. Herrljunga kommun i samverkan med Polisen DIARIENUMMER: KS 139/

Handlingsplan. För att värna demokratin och motverka våldsbejakande extremism. Herrljunga kommun i samverkan med Polisen DIARIENUMMER: KS 139/ DIARIENUMMER: KS 139/2016 900 FASTSTÄLLD: 2016-05-23 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: 2016-04-14 GILTIG TILL: 2019 DOKUMENTANSVAR: Folkhälsosamordnaren Handlingsplan För att värna demokratin och motverka

Läs mer

Strategi mot våldsbejakande extremism

Strategi mot våldsbejakande extremism Styrdokument Strategi mot våldsbejakande extremism Dokumenttyp: Strategi Beslutad av: Kommunstyrelsen Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Strategi mot våldsbejakande extremism Beslutsdatum: 2018-03-27,

Läs mer

570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds

570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds ISLAM 570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibril ) Muhammad kunde inte

Läs mer

ISLAM. Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning

ISLAM. Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning ISLAM Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning FRÅGOR JAG SKA KUNNA BESVARA! Vem var Mohammed? När levde han, var levde han, vad gjorde han? Viktiga årtal? Vad hände med islam efter Mohammeds död?

Läs mer

Att samtala om: Vad krävs för att vara muslim?

Att samtala om: Vad krävs för att vara muslim? Islam Film! Att samtala om: Vilka fördomar hade tjejen i filmen möts av? Vilka fördelar såg flickan i filmen med att vara muslim? Vad krävs för att vara muslim? Islam är en monoteistisk, abrahamitisk religion.

Läs mer

3 Lägesbild. Sammanfattning YTTRANDE Kulturdepartementet Stockholm

3 Lägesbild. Sammanfattning YTTRANDE Kulturdepartementet Stockholm YTTRANDE 2017-03-23 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Sammanfattning Borlänge kommun anser att kapitel 3 i SOU 2016:92 behöver revideras på ett antal punkter där det finns brister i definitionerna av

Läs mer

INTEGRATION. Integration. Svenska samhället. Invandrare

INTEGRATION. Integration. Svenska samhället. Invandrare 17 Människor flyttar från ett land till ett annat av olika anledningar. När nya människor kommer till ett land uppstår möjligheter, men också problem. Olika kulturer och åsikter ska leva sida vid sida.

Läs mer

Islam är fred och barmhärtighet

Islam är fred och barmhärtighet Islam är fred och barmhärtighet Assalamu Alaikum warahmatullahi wa barakatuh, (Allahs fred, barmhärtighet och välsignelse vare med dig) är det första muslimer säger till varandra närhelst de träffas. Koranen

Läs mer

Till religionsprovet fredag vecka 50

Till religionsprovet fredag vecka 50 Till religionsprovet fredag vecka 50 Provet kommer vara precis som vanligt, där det finns fakta, ord och resonemangsdel. Allt detta har vi gått igenom i klassen! Islam betyder att lyda Gud. En person som

Läs mer

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism i Tanums kommun

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism i Tanums kommun Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism i Tanums kommun Antagna av kommunstyrelsen 2016-06-07, 158 2 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Syfte och mål 3 1.2 Källor och kunskap 3 1.3 Rekommendation

Läs mer

Diskriminering. Nationell policy och riktlinjer. trakasserier, kränkande särbehandling

Diskriminering. Nationell policy och riktlinjer. trakasserier, kränkande särbehandling Diskriminering trakasserier, kränkande särbehandling Information om hur du som medarbetare, chef, facklig representant eller skyddsombud bör agera i dessa situationer Nationell policy och riktlinjer Ansvarig

Läs mer

PROLOG. Fatimas dilemma

PROLOG. Fatimas dilemma PROLOG Fatimas dilemma T a tillbaka det där! Du hädar ju! Fatimas bror var rasande, och hans ord ekade fortfarande i öronen på henne. Ta tillbaka det där! Du hädar ju! Orden rymde ett outtalat hot: Straffet

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2936 av Julia Kronlid m.fl. (SD) De kristnas och övriga minoriteters situation i inbördeskrigens Irak och Syrien

Motion till riksdagen: 2014/15:2936 av Julia Kronlid m.fl. (SD) De kristnas och övriga minoriteters situation i inbördeskrigens Irak och Syrien Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2936 av Julia Kronlid m.fl. (SD) De kristnas och övriga minoriteters situation i inbördeskrigens Irak och Syrien Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager

Läs mer

STYRDOKUMENT Plan mot våldsbejakande extremism

STYRDOKUMENT Plan mot våldsbejakande extremism Kommunstyrelsen 1 (7) STYRDOKUMENT Plan mot våldsbejakande extremism 2018-2021 Beslutad när 2018-04-26 Beslutad av Diarienummer Kommunfullmäktige KSKF/2018:83 Ersätter - Gäller för Samtliga nämnder och

Läs mer

GRAFRAPPORT SÄKERHETSBRANSCHEN

GRAFRAPPORT SÄKERHETSBRANSCHEN GRAFRAPPORT SÄKERHETSBRANSCHEN Kund: SäkerhetsBranschen Kontakt: Mikael Johansson Datum: 3 juni2013 Helena Björck Tel: 0720-700418 Helena.bjorck@novus.se Målgrupp och genomförande MÅLGRUPP: Målgrupp för

Läs mer

Bemötande aspekter för nyanlända.

Bemötande aspekter för nyanlända. Bemötande aspekter för nyanlända. med Ewa-Karin Ottoson 0733-149037 ekottoson@gmail.com Björn Ogéus 0703-955880 bjorn.ogeus@outlook.com Egna upplevelser. 5 år i Nord Yemen. Hur kommunicerar man utan att

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer