GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR SÖRMLAND LANDSTINGSSERVICE AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR SÖRMLAND LANDSTINGSSERVICE AB"

Transkript

1

2 GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR SÖRMLAND LANDSTINGSSERVICE AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. Jag bedömer därtill att bolagets interna kontroll varit tillräcklig. Jag ser positivt på arbetet Landstingsservice genomfört med dialoger och kartläggning av medarbetarnas syn inom området att förebygga och upptäcka korruption. Bakgrund Lekmannarevisorns uppdrag är att i bolag granska detsamma som en förtroendevald revisor i landsting granskar i sitt uppdrag, förutom räkenskaper. Tjänsteman vid landstingets revisionskontor är sakkunnigt stöd till lekmannarevisorn. Till både revisionskontoret och lekmannarevisor skickas protokollen löpande från bolagets styrelsemöten så att bolagets verksamhet och resultat kan följas kontinuerligt. Detta är bolagets femte år. Tidigare års granskningar har haft följande inriktningar; 2010 övergripande styrande dokument 2011 rutiner för upphandling och inköp 2012 rutiner för ägarstyrning 2013 årsrapportering till landstinget, förändringar i kommunallagen, åtgärder i syfte att upptäcka och motverka korruption Årets granskning har haft följande inriktning; Uppföljning av eventuella synpunkter från förra året Uppföljning och kontroll av eventuell verksamhet som lagts ut på privata utförare Granskning har också skett av bolagets årsrapport för Granskningen har genomförts genom träffar med bolagsledningens representanter, dokumentstudier samt skriftliga frågor till bolagets vd. Svaren på dessa frågor har beaktats i denna rapport Nyköping besök Repslagaregatan 19 tel hemsida: ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\grundakt\bolag, förbund\sörmland landstingsservice ab\2014\granskningsredogörelse år 2014.doc Utskriftsdatum: :46 SID 1(7)

3 Uppföljning av granskning föregående år Den samlade bedömningen föregående år var att formerna och rutinerna för information och kommunikation mellan ägaren landstinget moderbolaget och dotterbolagen har stärkts. Fortsatta förbättringsområden finns i utvecklingen av rollerna för FM-enheten som beställare och Landstingsservice som utförare. Ändringarna i kommunallagen har fått genomslag i bolagets styrande dokument. Inom området kring att förebygga och upptäcka korruption ser jag positivt på arbetet som inletts med handlingsplan och riskanalys. Utveckling av roller för FM-enheten som beställare och Landstingsservice som utförare Vd:s uppfattning är att rollerna fortfarande är otydliga och bolaget upplever dålig acceptans för bolagets uppdrag gällande affärsmässighet. Det har, enligt vd, under året blivit väldigt tydligt att det finns ett stort behov av ett förtydligande kring uppdrag för båda parter. Målbilden är inte densamma. Ett beslut är fattat i moderbolaget Vita Huset i Nyköping AB om att en utvärdering av bolagiseringen ska genomföras vilken nu pågår. Slutrapport lämnas i mitten av mars 2015 av EY till styrgruppen för uppdraget, representanter för bolaget, moderbolaget, FM-enheten samt landstingsdirektör. Kommunikation och information mellan bolaget moderbolaget koncernen och landstinget Formerna för samverkan mellan bolaget moderbolaget och landstinget har utvecklats väl. Månatliga träffar sker mellan vd för bolaget och moderbolaget. Dessa möten är mycket uppskattade enligt vd och mötesformen kommer att utvecklas vidare med bl.a. fler koncernträffar, det vill säga gemensamma vd-träffar för dotterbolagen tillsammans med moderbolaget. Bolagsstyrelsens intygande att bolaget verkat inom ramen för fastställt ändamål enligt kommunallagens krav Intygande sker från och med i år i årsredovisningen. Detta har beslutats som ett tillägg till ägardirektivet. När ledamöterna i bolagsstyrelsen vid årets slut skriver på årsredovisningen intygar de även att bolaget verkat inom fastställt ändamål. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\grundakt\bolag, förbund\sörmland landstingsservice ab\2014\granskningsredogörelse år 2014.doc Utskriftsdatum: :46 SID 2(7)

4 Arbetet med handlingsplan kring risker för och åtgärder mot korruption En riskanalys har genomförts i flera olika forum/grupper, enligt vd. En sammanställning är gjord och en handlingsplan påbörjad. Flera av punkterna kommer att vara föremål för granskning i 2015 års internkontroll. I årsrapporten för 2014 avrapporteras kort utfallet. Uppföljning och kontroll av verksamhet som lagts ut på privata utförare Från och med 1 januari 2015 har förändringar i kommunallagen skett i syfte att förbättra uppföljning och kontroll av privata utförare. Fullmäktige ska, i enlighet med detta, för varje mandatperiod anta ett program med mål och riktlinjer för verksamheter som utförs av privata utförare. Förändringarna innebär i sammanfattning 1 att landstinget Ska kontrollera och följa upp verksamhet som enligt avtal drivs av en privat utförare, och detta arbete ska vara strategiskt och systematiskt Ska genom avtal tillförsäkra information som gör det möjligt för allmänheten att få insyn Ska se till att kommunala företag ger allmänheten insyn i verksamhet som de överlämnar till privata utförare Ska i fullmäktige besluta om ett program för varje mandatperiod med generella mål och riktlinjer när verksamheter drivs av privata utförare Har en generell informationsskyldighet när enskilda personer kan välja mellan olika utförare Landstinget ska alltså som ägare även se till att de kommunala företagen ger allmänheten insyn i verksamhet som de överlämnar till privata utförare. Det sker genom ägardirektiv till företagen. En möjlighet är att i direktiven lägga fast att det program som fullmäktige antar i tillämpliga delar även ska gälla för de kommunala företagen, främst vad avser allmänhetens insyn. Programmet ska gälla för en mandatperiod, men det är inte specificerat när under mandatperioden programmet ska antas. Krav på uppföljning, insyn med mera, som läggs fast i programmet, får normalt inte genomslag på gällande avtalsrelationer där villkoren redan är reglerade. Krav som 1 SKL:s skrift, 2015, Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\grundakt\bolag, förbund\sörmland landstingsservice ab\2014\granskningsredogörelse år 2014.doc Utskriftsdatum: :46 SID 3(7)

5 programmet lägger fast kan påverka förfrågningsunderlag och avtal i upphandlingar som ligger framåt i tiden. Programmet ska gälla all den verksamhet som landstinget upphandlar, det vill säga alla verksamhetsområden hälso- och sjukvård, kultur och fritid, fastighetsförvaltning, kommunikationer och annan infrastruktur etc. Programmet bör omfatta de verksamheter som tydligt riktar sig till och rör medborgarna. Det kan handla om hela verksamheter (till exempel hela vårdcentraler) som delar av en verksamhet med stor betydelse för medborgaren (till exempel städning av sjukhus). Jag kommer att följa utveckling av program och eventuella förändringar i ägardirektiv under Jag har i samband med årets granskning frågat Landstingsservice om de har verksamhet som lagts ut på privat utförare för att se i vilken utsträckning detta kan bli aktuellt att reglera. Av vd:s svar framgår att det finns både fasta och löpande underentreprenörer för markskötsel samt avfallstransporter. Likaså städning för några få vårdcentraler i länets ytterområden. Vid behov av extra förstärkning tas även flyttfirmor och konsulthjälp inom teknikområdet in vid avsaknad av specialistkompetens. Uppföljning av dessa privata utförare sker idag via utsedda kontaktperson i bolagets olika verksamheter och dessa har kontinuerliga avstämningsmöten kring kvalitet och avtalet i stort med respektive underentreprenör. Inom respektive verksamhet ansvarar respektive enhetschef med särskilt utsedd kontaktman för avtalet. Årsrapporten Årsrapporten är bolagets återrapportering till landstingstyrelsen via moderbolaget. Den ska enligt landstingets reglemente 2, redovisa hur uppdraget för 2014 har genomförts. Enligt ägardirektiv ska bolaget i tillämpliga delar följa den styrmodell som landstinget tillämpar, vilket för närvarande är balanserad styrning. Bolaget ska utifrån sitt ansvarsområde styra och följa upp verksamheten utifrån landstingets perspektiv och årsrapporten ska måluppfyllelsen analyseras utifrån resultatet av de åtaganden som bolaget/nämnden gjort inom respektive perspektiv. De strategiska målen utgör enbart en rubrik i bolagets verksamhetsberättelser. I den sammanfattande analysen ska, om möjligt, balansen mellan perspektiven bedömas. Anvisningar har getts ut från landstingets ekonomistab till moderbolaget Vita Huset i Nyköping AB som sedan i sin tur har utfärdat anvisningar till dotterbolagen. 2 Reglemente för planering och uppföljning i Landstinget Sörmland LF 29/12 ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\grundakt\bolag, förbund\sörmland landstingsservice ab\2014\granskningsredogörelse år 2014.doc Utskriftsdatum: :46 SID 4(7)

6 Verksamhetsberättelsen, benämnd årsrapport, ska innehålla kommentarer och ekonomiska uppgifter. Resultatet av den interna kontrollen enligt av bolaget fastställd internkontrollplan redovisas i årsrapporten. Måluppfyllelsen av de strategiska målen kommer sedan att bedömas i landstingets årsredovisning som avges från landstingsstyrelsen till landstingsfullmäktige. I anvisningen från moderbolaget anges också hur årsrapporten ska disponeras samt vilka obligatoriska delar som skall ingå. Landstingsservices årsrapport är väl strukturerad och följer anvisningen väl. Utifrån vår granskning vill vi lyfta fram nedanstående iakttagelser och kommentarer kring några av bolagets åtagande och indikatorer inom respektive perspektiv; Medborgarperspektiv (Patient/brukare/kund) Landstingsservices åtaganden är formade utifrån kundperspektivet. En NKI-undersökning (Nöjd Kund Index) genomförs under ledning av FMenheten. Mätmetoden har ändrats mellan åren, enligt årsrapporten, så det är svårt att mäta mot målet. Indikator för 2014 är NKI ska vara godkänd och det ena måltalet är satt till 72 %, utfall 77 % exklusive FLOTT (siffrorna redovisas utan FLOTT då förra mätningen blev fel på det området). Det andra måltalet är satt till 55 % av brukarna ska vara nöjda med återkopplingen vid beställningar och felanmälningar. Där anges inte utfallet, 48 %, i indikator-rutan men i löpande text. Som en av orsakerna till det lägre utfallet anges att Kundtjänst inte registrerar mejladresser vilket gör att den systemgenererade automatiska återkopplingen inte fungerar. Inom kost redovisas det bästa resultatet utifrån patientenkäten sedan bolagets början, 8,5 på en 10-gradig skala. Landstingsservice genomför också en egen enkät, temperaturmätning. 4 stycken frågor ställs som rör bemötande, service, leveranssäkerhet samt brukarens möjligheter att återkoppla med synpunkter. För indikatorn Temperaturmätningen ska vara godkänd redovisas ett utfall om 8,56 i snitt för länet, måltal 7,2. Personalperspektiv För Andelen medarbetare som skulle rekommendera andra att söka arbetsplatsen rapporteras för 2014 ett utfall på 78,2 %. Det är en fortsatt förbättring. Motsvarande utfall år 2013 var 72,1 % och år 2012 låg den på 57,9 %. Målvärde finns inte angivet i årsrapporten. Den positiva utvecklingen förklaras bland annat av det systematiska värdegrundsarbete som bedrivits av bolaget sedan hösten ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\grundakt\bolag, förbund\sörmland landstingsservice ab\2014\granskningsredogörelse år 2014.doc Utskriftsdatum: :46 SID 5(7)

7 För indikatorn Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid är måltalet i bolaget satt till max 4,7 % vilket också är måltalet på landstingsnivå. Under 2013 var Landstingsservice måltal 5,0 %. Utfallet för 2014 är 6,5 %. Mostavarande siffra för 2013 var 6,4 %. Den långa sjukfrånvaron är inte arbetsrelaterad enligt årsrapporten. Inom personalperspektivet rapportera Landstingsservice om en kartläggning som genomförts i bolaget kring medarbetarnas syn på korruption. Detta har också varit ett forum för att sprida information och kunskap i hur regler och rutiner ser ut. Kartläggningen visar inte på några direkta risker men visar att bolaget bland annat bör bli tydligare vid nyanställning kring regler och rutiner, klargöra vad som anses som en gåva och var gränsen för muta går. Process- och förnyelseperspektiv Avrapportering sker kring utvecklingsprojekt inom Landstingsservice olika verksamhetsdelar. FM-enheten önskar komplettera befintlig kvalitetsuppföljning och visuell mätning av städning med hygienmätningar som mäter ansamling av proteiner (ATP) vilka föder bakterier. FM har därför startat ett projekt kring detta och önskar att Landstingsservice deltar i den fortsatta utvecklingen. Av årsrapporten framgår att bolagets verksamhetsområdeschefer har genomgått en grundläggande utbildning för detta. Miljöperspektiv Källsorteringsgrad från sjukhusen är en indikator inom miljöperspektivet som har ett måltal på 45 %. Utfallet som redovisas är 38,8 %. Landstingsservice har på eget initiativ bett om att få i uppdrag att hantera avfall i hela landstinget. Diskussioner har förts med landstingets miljöenhet och landstingets ledning. Finansieringsfrågan är ännu inte löst enligt årsrapporten och det finns inte heller något färdigt uppdragsdirektiv. Ekonomiperspektiv Åtagandet inom ekonomiperspektivet är att Landstingsservice har nöjda ägare med en ekonomi i balans. I ägardirektivet finns det finansiella målet att egna kapital inte ska understiga 10 mnkr Eget kapital uppgår till 18,9 mnkr enligt balansräkningen. Det årliga ägardirektivet 2014, som är ett komplement till det långsiktiga direktivet för , har som finansiellt mål att bolaget under 2014 ska fortsätta utveckla verksamheten och upprätthålla konkurrenskraftiga priser ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\grundakt\bolag, förbund\sörmland landstingsservice ab\2014\granskningsredogörelse år 2014.doc Utskriftsdatum: :46 SID 6(7)

8 för levererad kvalitetsnivå. Landstingsservice har klarat att hålla sin budget efter de prissänkningar som beslutades under Koncernbidrag om 250 tkr ska lämnas till moderbolaget före utgången av juni månad. Moderbolaget förväntar sig ingen utdelning under Landstingsservice uppfyller de finansiella målen enligt ägardirektivet. Återrapporteringen i årsrapporten har blivit tydligare vad gäller uppfyllandet av ägardirektivens mätbara finansiella mål men jag saknar återrapportering om lämnat koncernbidrag. Detta kommer enligt vd att kompletteras i kommande rapporter och för 2014 kommer ett utökat koncernbidrag lämnas med 310 tkr. Intern kontroll - rapportering Enligt anvisningen ska av verksamhetsberättelsen framgå hur arbetet med den interna kontrollen bedrivits, resultatet av utförda kontroller samt eventuellt vidtagna åtgärder med anledning av resultatet. Detta redovisas tydligt i Landstingsservice årsrapport. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\grundakt\bolag, förbund\sörmland landstingsservice ab\2014\granskningsredogörelse år 2014.doc Utskriftsdatum: :46 SID 7(7)

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt

Läs mer

RE-REV Bilaga 1

RE-REV Bilaga 1 RE-REV14-027 Bilaga 1 RE-REV14-027 Bilaga 2 RE-REV14-027 Bilaga 3 RE-REV14-027 Bilaga 4 RE-REV14-027 Bilaga 5 GRANSKNINGSREDOGÖRELSE DATUM DIARIENR 2014-04-07 RE-REV14-025 GRANSKNINGSREDOGÖRELSE

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2016 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2016 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2016 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen LANDSTINGET SÖRMLAND 2014- ei- A- U5 RE-REV14-0 För kännedom Inköpschef Teemu Lehtimäki Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Revisorerna i

Läs mer

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN 2015-2018 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den

Läs mer

Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden

Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden Kommunstyrelsen 2016-04-08 1 (6) Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:162 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden 2015-2018 Eskilstuna

Läs mer

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2016 FÖR VITA HUSET I NYKÖPING AB

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2016 FÖR VITA HUSET I NYKÖPING AB GRANSKNINGSREDOGÖRELSE DATUM DIARIENR 2017-03-29 RE-REV17-0018 GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2016 FÖR VITA HUSET I NYKÖPING AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN GRANSKNINGSRAPPORT DATUM DIARIENR 2015-04-13 RE-REV15-0019 GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN Sammanfattning Revisionens granskning har inte visat på några väsentliga felaktigheter enligt bokslutspromemorian

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare 2016 2019 Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-26 DOKUMENT 1 (4) DATUM 2016-07-06 Dnr KS/2016/0240 KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer

Granskningspromemoria. S:t Erik Markutveckling AB

Granskningspromemoria. S:t Erik Markutveckling AB Granskningspromemoria 2017 S:t Erik Markutveckling AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 17, 2018 Dnr: 3.1-2-18/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden 2019-06-11 1 (8) Vård- och omsorgsförvaltningen VON 2019:83 Utredningsenheten Vård- och omsorgsnämnden Remissyttrande Riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs

Läs mer

95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden (KSKF/2016:162)

95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden (KSKF/2016:162) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-05-10 Sida 1(2) 95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden 2015-2018 (KSKF/2016:162) Beslut

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Österåkers kommun Rev 2015-06-15 Bakgrund Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen med syfte att

Läs mer

Program med anvisningar för uppföljning av privata utförare i Vellinge kommun

Program med anvisningar för uppföljning av privata utförare i Vellinge kommun 1 (7) Program med anvisningar för uppföljning av privata utförare i Vellinge kommun Ikraftträdande 2017-01-01 Bakgrund Enligt kommunallagen har kommunstyrelsen och nämnderna inom sitt verksamhetsområde

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Fastställt av: : 2016-09-28, 96 Dnr: ATVKS 2015-00650 003 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Program Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 1 Styrdokument Handlingstyp: Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Diarienummer:

Läs mer

AB Stockholms läns landstings Interfinans

AB Stockholms läns landstings Interfinans Ägardirektiv AB Stockholms läns landstings Interfinans Gäller för AB Stockholms läns landstings Internfinans, org nr 556449 9183 Fastställd av landstingsfullmäktige 2017-06-13 Dokumenttyp Fastställd Giltig

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers kommun Tjänsteutlåtande 0 Öster Kommunstyrelsens kontor Björn Moe Datum 2015-04-22 Dnr Till Kommunstyrelsen Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav Ägardirektiv AB SL Finans Gäller för AB SL Finans, org nr 556402 7166 Antagen av landstingsfullmäktige 2017-06-13 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav 2018-08-22 Dokumentnummer Fastställd

Läs mer

Generella ägardirektiv

Generella ägardirektiv Direktiv Generella ägardirektiv Gäller för Region Stockholms bolag. Fastställda i landstingsfullmäktige 2010-12-14, LS 1011 0949, reviderade i landstingsfullmäktige 2015-02-17, LS 1411-1289, 2017-06-13,

Läs mer

Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013

Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013 Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013 Rapport nr 30/2013 Mars 2014 Eva Moe & Monika Norlin, Revisorer, revisionskontoret Innehåll 1 Sammanfattning... 3 1.1 Måluppfyllelse...

Läs mer

Ägarstyrning och ägardialog inom stadshuskoncernen

Ägarstyrning och ägardialog inom stadshuskoncernen www.pwc.se Granskningsredogörelse Ägarstyrning och ägardialog inom stadshuskoncernen Robert Bergman Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och kontrollområden...3

Läs mer

Granskningspromemoria 2012

Granskningspromemoria 2012 STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 12 Februari 2013 DNR 375-15/2013 Granskningspromemoria 2012 STOCKHOLM GLOBE ARENA FASTIGHETER AB Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument

Läs mer

Anvisningar för uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde

Anvisningar för uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Barn- och utbildningsnämnden 2016-10-27 Bilaga Barn- och utbildningsförvaltningen BUN 2016:324 Handläggare: Petra Ljung 1 (3) Anvisningar för uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare inom

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde

Stockholms läns sjukvårdsområde Diarienummer Ägardirektiv Stockholms läns sjukvårdsområde Gäller för Stockholms läns sjukvårdsområde Antagen av landstingsfullmäktige 2017-06-13, LS 2015-0385, ändrad av landstingsfullmäktige 2017-12-05,

Läs mer

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN 2016-12-01 1 (6) GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB Detta ägardirektiv fastställdes av kommunfullmäktige i Vellinge kommun den 28 september 2016 131. Bolagen

Läs mer

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Dnr: Rev 34-2011 Genomförd av: Revisionsenheten Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 14 december 2011 Regionens uppföljning av

Läs mer

Granskningsprome moria 2018 Stockholms Stads Parkerings AB

Granskningsprome moria 2018 Stockholms Stads Parkerings AB Granskningsprome moria 2018 Stockholms Stads Parkerings AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 8, 2019 Dnr: 3.1.4-8/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

S:t Erik Livförsäkrings AB

S:t Erik Livförsäkrings AB Granskningspromemoria 2014 S:t Erik Livförsäkrings AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 15, 2015 Dnr 3.1.2-16/2015 2015-02-04 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016

Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016 Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016 Rapport Gr 5/2016 Mars 2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2-2016 Diarienummer: 245167 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. MÅLUPPFYLLELSE...

Läs mer

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-03-25, 16 Gäller från och med 2013-04-19 Innehåll Syfte... 3 Omfattning... 3 Kommunstyrelsen... 3 Nämnderna... 4 Förvaltningschef

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Granskningspromemoria. Stockholms Stadsteater AB

Granskningspromemoria. Stockholms Stadsteater AB Granskningspromemoria 2018 Stockholms Stadsteater AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 11, 2019 Dnr: 3.1.4-11/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Fullmäktiges program med mål och riktlinjer för verksamhet som utförs av privata utförare

Fullmäktiges program med mål och riktlinjer för verksamhet som utförs av privata utförare PM 2019-06-11 1 (7) Ekonomi och styrning Karin Tengdelius Fullmäktiges program med mål och riktlinjer för verksamhet som utförs av privata utförare Kommuner och regioner ska kontrollera och följa upp verksamhet

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Rapport nr 37/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Inledning...

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Landstingsrevisorernas Delrapporterings - PM 2016, Landstingshuset i Stockholm AB

Landstingsrevisorernas Delrapporterings - PM 2016, Landstingshuset i Stockholm AB Stockholms läns landsting i (i) Org.nr 55Ö477-9378 Verkställande Direktören SKRIVELSE 2016-11-02 LISAB 2016-0029 Styrelsen Landstingsrevisorernas Delrapporterings - PM 2016, Ärendebeskrivning Landstingsrevisorernas

Läs mer

Ägarstyrning och uppsikt. Skellefteå Stadshus AB

Ägarstyrning och uppsikt. Skellefteå Stadshus AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Ägarstyrning och uppsikt Martin Gandal Skellefteå Stadshus AB Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3

Läs mer

Fullmäktiges program för verksamhet som utförs av privata utförare MÅL OCH RIKTLINJER, UPPFÖLJNING OCH INSYN 1

Fullmäktiges program för verksamhet som utförs av privata utförare MÅL OCH RIKTLINJER, UPPFÖLJNING OCH INSYN 1 Fullmäktiges program för verksamhet som utförs av privata utförare MÅL OCH RIKTLINJER, UPPFÖLJNING OCH INSYN 1 2 Innehåll Varför program bakgrund och syfte... 4 Vad är privata utförare... 5 Vad ska fullmäktiges

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Seminarium 2015 02 11 Lena Svensson, lena.svensson@skl.se Karin Tengdelius, karin.tengdelius@skl.se En bild av debatten Vårdskandaler Vinster Internationella

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-21 111 Program för uppföljning och insyn i verksamhet som utförs av privata utförare SÄTERS KOMMUN Kommunstyrelsen Innehållsförteckning Syfte... 1 Programmets omfattning...

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2017-03-28 Rev/17010 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg Plan Process: Planering, ledning Giltig fr.o.m: 2015-07-0109-30 Giltig t.o.m: 2018-12-31 Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg 1

Läs mer

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Emil Forsling Auktoriserad revisor Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens.

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens. www.pwc.se Revisionsrapport Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens verksamhet Louise Cedemar Helena Steffansson Carlson David Boman Niklas Eriksson

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden

Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden STYRANDE DOKUMENT Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommunfullmäktige Förvaltningschef Jonas Sverkén 2016-06-20 1 (5) Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden 2015 2018 Bakgrund

Läs mer

Gransknings-PM AB Ekerö Bostäder 2011

Gransknings-PM AB Ekerö Bostäder 2011 2012-03-29 Richard Vahul Gransknings-PM AB Ekerö Bostäder 2011 1. Sammanfattande bedömning Inom ramen för lekmannarevisorernas årliga revision genomförs viss fördjupad granskning som ett kompletterande

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015 Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015 Rapport nr 05/2015 Oktober 2015 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER...

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram.

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Granskningen utförd av: Peter Alexandersson Malin Eriksson Anders Larson Rapport 2017-06-28 Linköpings

Läs mer

Reglemente för Landstinget Sörmlands revisorer

Reglemente för Landstinget Sörmlands revisorer LF 2011-04-05, 68 D IARIENR LS-LED11-169 RE-REV11-003 Reglemente för Landstinget Sörmlands revisorer INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 Landstingets revisorer utgörs av de av landstingsfullmäktige valda revisorerna.

Läs mer

Program för mål och uppföljning av privata utförare

Program för mål och uppföljning av privata utförare Program för mål och uppföljning av privata utförare Dokumenttyp Dokumentansvarig Utvecklingsenheten Dokumentnamn Program för mål och uppföljning av privata utförare Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Beslutsdatum 2016-06-22 Diarienummer 2016KS/0070 Reviderat - Lagstadgat styrdokument Kommunallagen 5 kap 3 Ersätter styrdokument

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Ks/ 2016:142 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för uppföljning av privata utförare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-10-20

Läs mer

Förtroendevald revisor i regionens stiftelser

Förtroendevald revisor i regionens stiftelser Förtroendevald revisor i regionens stiftelser Förtroendevald revisors uppgifter i regionens stiftelser Några särskilda arbetsuppgifter för den förtroendevalde revisorn vid granskningen av stiftelser är

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av landstingsstyrelsen 2017-09-12, 161 Bakgrund Landstingsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 28/2015 April 2016 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Landstingets internkontrollarbete år 2012

Landstingets internkontrollarbete år 2012 Landstingets internkontrollarbete år 2012 Rapport nr 33/2012 Mars 2013 Richard Norberg, Certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 2.1

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2018-10-09 Rev/18029 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2018 Rapport 12-18 1 2 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Fullmäktiges program för uppföljning av privata utförare

Fullmäktiges program för uppföljning av privata utförare Fullmäktiges program för uppföljning av privata utförare Seminarium 2016 11 24 Lena Svensson, lena.svensson@skl.se Karin Tengdelius, karin.tengdelius@skl.se Verksamheternas totala kostnader, 2015, miljoner,

Läs mer

Riktlinjer för kommunfullmäktiges program rörande privata utförare

Riktlinjer för kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Syfte Vägledning för hur arbetet med att ge privata aktörer uppdrag att utföra kommunala angelägenheter ska genomföras och vad det ska innehålla. Gäller för Alla nämnder Referensdokument SKL: Program för

Läs mer

Program för uppföljning av och insyn i verksamhet som utförs av privata utförare

Program för uppföljning av och insyn i verksamhet som utförs av privata utförare 1/5 DATUM 2017-08-23 DIARIENUMMER KS/2017:570-059 Program för uppföljning av och insyn i verksamhet som utförs av privata utförare Antaget av kommunfullmäktige 2017-09-25, 83 En kommun kan, efter beslut

Läs mer

Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna

Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Malin Liljeblad Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

Landstingshuset i Stockholm AB ÅRSRAPPORT 2013

Landstingshuset i Stockholm AB ÅRSRAPPORT 2013 Landstingshuset i Stockholm AB ÅRSRAPPORT 2013 Vad gör Landstingsrevisorerna? Landstingsrevisorerna granskar den verksamhet som bedrivs av landstingets nämnder och bolagsstyrelser. Revisionsuppdraget är

Läs mer

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17, 100 Namnet på dokumentet Innehållsförteckning Lagstiftningen och dess syfte... 1 1 Lagstiftning... 1 2 Syfte...

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013 Rapport nr 05/2013 Juni 2013 Eva Moe, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 1.1.

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Underbilagor RE-REV Bilaga 1.1

Underbilagor RE-REV Bilaga 1.1 Underbilagor 1.1-1.9 RE-REV18-0016 Bilaga 1.1 2018-03-26 RE-REV18-0014 ÅR 2017 FÖR VITA HUSET I NYKÖPING AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt har skötts på

Läs mer

Godkännande av Vita Husets i Nyköping AB:s kompletterande ägardirektiv till Sörmland Landstingsservice AB

Godkännande av Vita Husets i Nyköping AB:s kompletterande ägardirektiv till Sörmland Landstingsservice AB Landstingsstyrelsen Tjänsteutlåtande HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Per Blomberg Landstingsjurist 2010-04-01 LS-LED11-339 Godkännande av Vita Husets i Nyköping AB:s kompletterande ägardirektiv till Sörmland

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget)

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-05-16 51) Gäller för: Vetlanda Stadshus AB Giltig fr.o.m.: 2018-06-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Rapport nr 22/2015 Mars 2016 Eva Röste Moe, revisionskontoret Diarienummer: REV 16:2-2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Vadstena turism och näringsliv AB, (organisationsnummer 559098-4208), nedan kallad bolaget, och är antagna

Läs mer

Reglemente för landstingets revisorer

Reglemente för landstingets revisorer Reglemente för landstingets revisorer Mandatperioden 2015 2018 Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 145 2014-10-29--30 14LS7144 2(7) REGLEMENTE FÖR LANDSTINGET VÄSTERNORRLANDS REVISORER

Läs mer

Rapportering lekmannarevisionen 2017 Värmdö kommuns bolags lekmannarevisorer april 2018

Rapportering lekmannarevisionen 2017 Värmdö kommuns bolags lekmannarevisorer april 2018 www.pwc.se Rapportering lekmannarevisionen 2017 Värmdö kommuns bolags lekmannarevisorer Peter Alm Richard Vahul Bakgrund Lekmannarevisorns uppgift är att granska om bolagens verksamhet sköts på ett ändamålsenligt

Läs mer

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning.

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning. ! " # " Region Kronoberg har med stöd av kommunallagen möjlighet att lämna över vården av en kommunal angelägenhet till privata utförare, enligt KL 3 kap 16. Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen

Läs mer

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse 2018 Regionfullmäktige 2019-04-11 Östen Högman, revisionens ordförande 2015-2018 Mandatperioden rapporter, 2015-2018 Antal skriftliga rapporter: 98

Läs mer

Program med mål och riktlinjer för privata utförare

Program med mål och riktlinjer för privata utförare med mål och riktlinjer för privata utförare 1 1 Bakgrund 1.1 Kommunallagens krav på program Kommuner får enligt kommunallagens 10 kap. 1 lämna över verksamhet till privata utförare. Gentemot kommuninvånarna

Läs mer

Granskningspromemoria 2012

Granskningspromemoria 2012 STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 10 Februari 2013 DNR 370-13/2013 Granskningspromemoria 2012 STOCKHOLMS HAMN AB Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare för perioden

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare för perioden Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare för perioden 2016-2018 Ansvarig för dokumentet Landstingsdirektör Revideras och följs upp Varje ny mandatperiod Beslutsdatum

Läs mer

1 Delårsrapport 2, 2013

1 Delårsrapport 2, 2013 D A T U M 2013-10-11 1 Delårsrapport 2, 2013 Diarienummer: Dokument: Handläggare: DU-UPP13-150 DU-UPP13-150-1 Åsa Torvaldsson Ärendegång Mötesdatum Ärendenr 1 DU-nämndens upphandlingsutskott 2013-10-18

Läs mer

REVISIONSKONTORET. REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden

REVISIONSKONTORET. REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden Dnr: REV 6/2017 REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden Ansvarig: Jan-Olov Undvall Revisionsrapport 2 (5) Innehållsförteckning 1 INLEDNING/BAKGRUND... 3 SYFTE,

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Dnr 2015/0236 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Privat utförare... 2 3. Programmets omfattning... 2 4. Styr- och uppföljningsprocessen... 2 5.

Läs mer

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc Landstingsfullmäktiges hälso- och sjukvårdsberedning nord, mitt, syd och öst- granskning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 Landstinget i Jönköpings län Landstingets revisorer Landstingsstyrelsen Granskning av årsredovisning 2012 Landstingets revisorer, har med hjälp av sakkunnigt biträde, granskat landstingets årsredovisning

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Antas av Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-29 Bakgrund I landstingsfullmäktiges reglemente för intern kontroll

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB

Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Internkontrollplan 2015 för moderbolaget Stockholms Stadshus AB

Internkontrollplan 2015 för moderbolaget Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Koncernstyrelsen 2014-12-15 Ärende 7 Dnr 2014/1.2.1/150 Sid. 1 (5) 2014-11-24 Handläggare: Sara Feinberg, 08-508 29 097 Till Koncernstyrelsen Internkontrollplan 2015 för moderbolaget Stockholms

Läs mer