Seriell (om)programmering av moderna styrboxsystem hos VAG-bilar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Seriell (om)programmering av moderna styrboxsystem hos VAG-bilar"

Transkript

1 Seriell (om)programmering av moderna styrboxsystem hos VAG-bilar Författare FightingDiva Inledning Revo Technik Ltd har sitt europeiska huvudkontor i Northamptonshire i England. De är specialiserade på att ta fram motorstyrsystem (mjukvara) på moderna bensin- och dieselturbo fordon inom VAG-koncernen men även utanför. Med en erfarenhet av mer än 50 år inom motorsport branschen, kombinerat med manskap som är högskoleutbildade inom områden som fysik, mekanik och elektronik, har de möjligheten att utveckla ledande produkter för styrboxsystem i moderna motorer. Alla produkter utvecklas samt testas mycket noggrant utav Revo Technik s utvecklingsteam innan den är redo att säljas som en eftermarknadsprodukt. De två viktigaste produkterna för VAG bilarna är Serial Port Programming (SPP) och Serial Port Switch (SPS), dessa togs fram februari Genom att använda Revo Technik s patenterade mjukvara REVO (Resident Encrypted Variable Output) kan man idag trimma styrboxar i moderna bensin- och dieselturbo fordon och få ut mer effekt. När Revo Technik utvecklar REVO mjukvaran har dom näst intill fullständig kontroll av specifika motorstyrtabeller och kan därför få ut mycket effekt ur motorn. I kombination med detta så kan slutanvändaren även nyttja effekten på det önskade sättet med hjälp av produkten Serial Port Switch (SPS). Omprogrammeringen med REVO mjukvaran görs via diagnosutaget (OBD-II) och tar ungefär 10 minuter att slutföra. För mer information, se Denna guide är information som författaren plockat ihop från Revo Technik s hemsida, diverse forum och egen erfarenhet. Det innebär att alla svar på frågorna inte är slutgiltiga utan det finns helt enkelt inte ett svar på en fråga, utan flera svar. Se därför guiden mer som en övergripande information och inget annat.

2 Utförandet Auktoriserad återförsäljare för REVO i Sverige är idag Motornord i Sundsvall. För att hitta din närmsta återförsäljare av REVO, kolla i Motornord s hemsida under valet återförsäljare. Mer info Innan man ska omprogrammera sin turbobil bör man först kontrollera med ett feldiagnosverktyg som t ex VAG-COM, att bilen inte har några felkoder i loggen. Har bilen felkoder skall man se till att det åtgärdas innan man går vidare. Om ni inte har någon möjlighet till ett diagnosverktyg kan ni alltid be att trimfirman eller märkesverkstan gör den kontrollen. Tanka bilen med 98 oktan innan omprogrammeringen (undantag diesel för TDI). Eftersom omprogrammeringen sker via diagnosuttaget på fordonet (OBD-II), måste trimfirman som utför REVO programmeringen dra loss en säkring som kommunicerar mellan styrboxen och instrumentpanelen (Airbagsystemet osv.). Har ni en eftermarknads CD/DVD/Radio spelare måste ni ta med er verktygen för att dra loss stereon alternativt att säkringen för stereon tas bort. Stereon har en tendens att störa kommunikationen mellan REVO mjukvaran och styrboxen. När allt är återställt kan en felkod uppstå, airbagsystemet. Denna felindikation måste resettas annars är airbagsystemet UR FUNKTION! Se till att trimfirman resettar felkoden. Kan inte trimfirman så går det bra med VAG-COM eller hos märkesverkstan. Tillbaks till omprogrammeringen. Datorn är nu uppkopplad via diagnosuttaget på bilen, trimfirman läser först av styrboxens serienummer (VAG artikelnr). Nästa steg är att radera den del av minnet som motorstyrprogrammet är lokaliserat. Nu kommer vi till det roliga, man ska omprogrammera (eller ladda upp) REVO mjukvaran till styrboxen. Detta steg tar ungefär 5-10 minuter. Har man valt 3bar mjukvaran behöver man inte röra något på bilen, har man däremot valt 4bar mjukvaran måste man byta ut bränsletrycks regulatorn. Bränsletrycks regulatorn kan man köpa hos VAG original reservdelar, Bosch eller trimfirman. Regulatorn kan man byta både före och efter REVO programmeringen, men det är bättre att byta den efteråt. VAG artikelnr. på 4bar bränsletrycksregulator är C. (Undantag för TDI som ej behöver byta något). Bild på bränsletrycksregulatorn (gula markeringen):

3 Utförandet (forts) Under omprogrammeringen görs en hel del kontrollords verifikationer, har kontrollorden rätt värde avslutas hela processen med en liten ruta: All OK! Bilen måste nu stå i några minuter för att låta spjäll osv. ställa in sig. Nu är allt klart, här kan man byta bränsletrycks regulatorn om man valt 4bar, och sedan starta bilen. Bilen startas med default programmet optimax, som betyder 98 oktan trimmet. Nu skall trimfirman helst provköra bilen och kontrollera med t ex VAG-COM att allt ser bra ut innan man överlämnar den till kunden.

4 Effektökningen? I regel så brukar 1.8T 150/180 hk varianten hamna i regionen hk med ett enkelt chiptrim, så även med REVO. Detta är vad man bör få ut i effekt ur REVO: Skoda OCTAVIA RS & 4x4 (3 bar): Skoda OCTAVIA RS 180 & 4x4 (4 bar): Skoda OCTAVIA TDI 130 hk: Skoda SUPERB 150 hk: Skoda FABIA TDI 100 hk: Skoda FABIA RS 130 hk: 210 hk, 315 Nm 218 hk, 326 Nm 180 hk, 380 Nm 195 hk, 305 Nm 150 hk, 326 Nm 180 hk, 405 Nm Beroende på andra modifikationer såsom större laddluftkylare och sportavgas system bör man få lite mer effekt och vridmoment.

5 Serial Port Switch (SPS) för att ha full kontroll Det finns tre olika varianter av SPS verktyg. SPS1 (Switcha mellan ORGINAL & TRIM) SPS2 (Switcha mellan ORGINAL, 95 RON TRIM, 98 RON TRIM & ANTI-TJUV) SPS3 (Switcha alla TRIM + LADDTRYCK + TÄNDING, ANTI-TJUV, ORGINAL) Det enklaste verktyget är SPS1, där man ställer in original programmet och trimmet (98 oktan). För lite mer inställningar kan man använda sig utav SPS2, den kan ställa in mellan två trim (95 och 98 oktan), original och anti-tjuv läget. Anti-tjuvläget gör att din bil blir okörbar, var YTTERST FÖRSIKTIG hur du använder detta läge. För mer info kring detta läge Det följer även med instruktioner med SPS-verktygen, läs dom noggrant innan ni gör några inställningar. Det absolut bästa verktyget är SPS3. Med den kan man ställa in ALLA trimlägen som REVO kan erbjuda plus att man kan ställa om till original och anti-tjuv läget. SPS3 inställningar man kan göra (OBS! Detta är endast börvärden och inga absoluta värden, dessa värden måste ses som idealiska): Low Boost(LB) 0(min) 9(max), 0 ger 0,38 bar, 1 ger original laddtryck och 9 ger 1,2-1,3 bar. High Boost(HB) 0(min)-9(max), 9 ger 1,45 bar. Ignition(IGN) 0(min)-9(max), 0 ger orginal tänding, 0-4 är ok för 95 oktan 4-7 är ok för 98 oktan och 7-9 är mycket aggressivt och bör vara 100 oktan (race soppa). Vilka inställningar har REVO 3bar och 4bar som default trim? Eftersom vi har mycket god kvalité på bensinen i Sverige (dock lite torr), så är det OPTIMAX mjukvaran som körs som default trim. Med SPS3 hade man ställt in det till Low Boost(LB) 9 och Ignition(IGN) 6. Vilka SPS funkar till en TDI? På TDI fordon så använder man en annorlunda trimteknik jämfört med bensinmotorer. Man höjer framför allt bränsletrycket och inte så mycket på laddtrycket. Endast SPS1 går att använda på TDI fordon.

6 Vad bör uppgraderas med REVO i bilen? Till att börja med så är de flesta inställningarna säkra med REVO SPS1, SPS2 och SPS3 eftersom styrboxen har samtliga säkerhetsmarginaler intakt. Det innebär att styrboxen kommer att anpassa sig till den nya mjukvaran eller inställningen och kommer t ex att backa tändningen, optimera luft/bränsle blandningen etc. tills motorn uppfyller dessa marginaler på ett korrekt sätt. Vill man dock vara helt säker på att motorns livslängd ej sätts ur spel, ska man hålla sig till Low Boost(LB) 9, High Boost(HB) är mer anpassat för t ex banträffar. Det finns fyra svaga punkter med en REVO-trimmade bilen: - Laddluftkylaren - Kopplingen - Avgas systemet - Bättre motorfästen Det finns fler svaga punkter, men dessa är de vitalaste. Andra kan vara saker som t ex modifiera original luftfilterbox och dra en mm slang från frontgrillen till boxen, byta Bosch dumpventilen till en aluminium med kolv osv. En bra start är att börja med bättre motorfästen så slipper man få påhälsning utav motorn varje gång man trycker gasen i botten och sedan släpper den. Det finns en hel del eftermarknads prylar som t ex Powerflex. Sedan kommer vi till de dyra uppgraderingarna: laddluftkylaren, avgas systemet och kopplingen. Hur man väljer att börja är oväsentligt, men ett avgas system är en bra start, man vill få ut värmen snabbare (förlänga turbons livslängd) plus att man vill att motorn ska kunna andas ut lättare. Vilket system man väljer är upp till var och en, ett bra system är dock ett komplett 2,5 tums med race katalysator alternativt ett 2,5 tums från katalysator och bakåt. Eftersom man uppgraderat utandnings sidan är det läge för inandnings sidan, en större laddluftkylare. För att öka verkningsgraden över laddluftkylaren så byts originalet ut mot en större. Beroende på storleken på laddluftkylaren så kan man få ett tryckfall över den vilket medför att turbon måste jobba lite hårdare för att hålla laddtrycket uppe. Med den stora laddluftkylaren på plats svalnar den varma luften och kommer ut svalare på den svala sidan om laddluftkylaren. Detta medför bl a att motorn mår bättre och att tändningen inte backar lika mycket som med originalet. Med alla prylar på plats så återstår det svarta fåret d v s kopplingen. Här finns det en del varianter man kan köra typ bolt-on kit från olika trimfirmor. Ett gått råd är dock att man byter ut kopplingen till en som är bättre lämpad för den effekt som REVO producerar. Orginalkopplingen håller inte länge, i regel så börjar den slira efter 1 år eller några traffikljus-grand-prix. Hur kul är det att byta koppling 1 gång per år? Om man vill byta turbon så bör man i regel alltid mappa om bilen. Eftersom en ny turbo har en annorlunda karakteristik måste motorn anpassas för den nya turbon. Man kan byta ut till t ex en k04-001, men man kommer inte att få ut den effekt man är ute efter. Alltså ingen god idé att byta turbo när man har REVO i styrboxen.

7 FAQ kring REVO Kan märkesverkstan upptäcka att jag har REVO? Nej, eftersom inget chip har bytts ut i styrboxen kan de inte upptäcka det. Bara om de skulle provköra bilen så upptäcker dom att den går mycket bra, man kan ställa om från trimmet till original med SPS-verktyget innan besöket. Deras diagnosverktyg kan inte upptäcka REVO, alla elektroniska motorsystem funkar exakt som original och de kan inte om-programmera (flasha) REVO mjukvaran. Kan försäkringsbolaget upptäcka att jag har REVO? Nej, de använder sig nog utav liknande metoder som märkesverkstan. Uppdateras REVO mjukvaran? Det händer att det gör. Man kan kolla på Alla uppdatering sker gratis hos REVO återförsäljare. Kan man använda vilken SPS som helst? Ja. Alla SPS-verktyg funkar utmärkt i alla VAG-bilar med REVO. Maxade värden? Alla värden är framtagna att fungera väl inom säkerhetsmarginalerna. Om man tycker att 1,3 bar eller att tändningen IGN 6 är på tok för högt kan man alltid ställa om med SPS3. OBS! Endast med SPS3 kan man ställa in alla trimlägen! Skillnaden mellan 3bar och 4bar? Vanligaste problemet vid chiptrim är att man maxar ut spridarna. Skillnaden i effekt mellan 3bar och 4bar är inte stor. 3bar bränsletryck flödar ml/spridarcykel, 4bar bränsletryck flödar ml/spridarcykel. Båda REVO mjukvarorna är inom spridarnas säkerhetsmarginal. Anledningen till ett högre bränsletryck är att man med mer bränsle kan dra ner spridarnas cykeltid (pulsering) och få en bättre spridning (atomisering). Om spridarna arbetar under full stress så pulserar dom så snabbt att de förlorar egenskapen att atomisera, här kan det i extremfall formas droppar vilket är mycket farligt för motorn. Det finns alltså några helt avgörande faktorer till att 4bar mjukvaran är ett bättre och säkrare alternativ. Klarar bilen avgaskraven? Ja. Dock så ändrar ett chiptrim avgasvärdena, vilket även REVO gör. Men det är inga dramatiska förändringar, bilen bör klara en besiktning hos SBP. Vill man vara på den säkra sidan vid en besiktning kan man ändra tillbaks till original med SPS verktyget. Ökar toppfarten eller varvtals stoppet? Ja, fartspärren är borttagen och varvtals stoppet ökas med 200 rpm. Kan jag skada turbon? Oavsätt inställning på laddtrycket skall turbon vara inom säkerhetsmarginalerna. En turbo är som ömtåligast när man stressar den vid en kall eller mycket varm motor. Låt motorn komma upp eller ner till en normal arbetstemperatur innan högerdojjan kommer igång.

8 FAQ kring REVO (forts) Kan jag ändra laddtryck och tändning? Ja, med SPS3 verktyget kan användaren ställa in det önskade laddtrycket och tändningen. Det finns inställningar för en rad olika köregenskaper, t ex lugna och ekonomiska eller aggressiva för banträffar. Bilens livslängd? Det finns en hel del faktorer till varför en bils livslängd förkortas. Några viktiga ingredienser är att man gör frekventa olja- och oljefilterbyten. Sedan bör man hålla sig till optimax trimmet (LB9, IGN6), kör man för länge med HighBoost(HB) stressar man motorn och dess komponenter mer. Stressa aldrig en kall motor, inte heller en mycket varm motor. Vill man ladda 1,0 bar så kan man alltid ställa ner trimmet (LB2-8) för mer pålitlighet. Laddar man med mer en 1,0 bar i en vanlig turbobil är det ganska mycket. Betänk att i 1.8T motorn så komprimeras denna luft ytterligare 9,5 ggr. Hur funkar en SPS? En SPS är en passiv enhet som får spänning ifrån diagnosuttaget. Man stoppar in den i diagnosutaget (oftast lokaliserad under ratten) med de inställningarna man valt, vrider om nyckeln så att elektroniken går igång, väntar på ett pipljud från SPS verktyget, vrider om nyckeln så allt är avstängt, startartar bilen med de nya inställningarna. Det följer med en instruktion med SPS verktyget. Hur funkar anti-tjuv? Endast med SPS2 och SPS3. Antitjuv läget låser ut alla ingångar till styrboxen, det medför att bilen blir totalt okörbar. Den går inte att köra med orginalnyckeln ens. Observera att om man låst sin bil med en SPS2 eller SPS3, så kan man endast låsa upp den med den SPS2 eller SPS3 man låst bilen med. Kompisens SPS3 kommer INTE att låsa upp bilen, hanteras med försiktighet. Kan jag REVO programmera min redan chiptrimmade bil? Det beror på hur chiptillverkaren har mappat styrboxens motorprogram, om den är mappad som Bosch original skall det inte vara något problem att skriva över med REVO. I alla andra fall måste styrboxen bytas ut mot original Bosch styrbox innan chiptrimmet. Vilken effekt och prestanda får jag? Effekten bör hamna i regionen hk. Diverse bromsningar och prestandatest gjordes av några medlemmar på Skodaklubben, de värden som uppmättes var km/h på 6,8 sek och på 14,8 sek. Man skall dock inte hänga upp sig på dessa värden då det är så många faktorer som spelar in, förarens körförmåga såväl som luftens densitet, bilens modifikationer mm. Det finns en REVO trial, hur funkar den? Den funkar inte på alla fordon. Det är ett test på 5 timmars körtid (inte riktig tid), med 3bar REVO mjukvaran och original. Man kör i 5 timmar sedan så hoppar den tillbaks till original. Om ni tänkt trimma hos någon annan trimfirma är rådet att låta bli trial, om ni bara är nyfikna och ej kommer att trimma hos någon annan är det ett utmärkt sätt att se vad bilen kan prestera med rätt mjukvara och allt detta helt gratis.

9 Avslut och några kloka ord Denna guide är framtagen som en liten information för alla medlemmar på Skodaklubben som är intresserade av chiptrim och REVO. Det finns säkert en hel del saker som glömts bort, men man får använda sunt förnuft och ta denna info med en nypa salt. Revo Technik har inget direkt bindande med denna guide, om ni önskar ta kontakt med Revo kring mer avancerade frågor kan ni hitta dom på Internet: Om man önskar sig ett osynligt chiptrim som går att stänga av är detta det ultimata valet, det kan tyckas vara dyrt men det är definitivt värt varenda krona. Med en chiptrimmad bil så följer även stort ansvar på att man vårdar sin bil på rätt sätt, t ex byter till en bättre olja (ex. en 5W-40 olja), laddluftkylare, koppling etc. Om man kör klokt så klarar man säkert att hålla igång turbo, motor etc. lite längre än vid aggressiv körning, dock klarar inte kopplingen av REVO s effekt tyvärr. Ett nödvändigt ont är att kopplingen byts ut, resten kan man köra med ett tag tills man loggat insugstempen med VAG-COM och upptäcker att den luften är på tok för varm. Då var guiden slut, hoppas ni fått information om det ni var intresserade utav. FighingDiva

Trim Volvo 480 Turbo

Trim Volvo 480 Turbo Trim Volvo 480 Turbo Öka laddtrycket på Volvo 480. 40 hkr för 1 krona. OBS! Jag har gjort denna modifiering på årsmodell 92. Kan inte garantera funktion på andra årsmodeller. All trimning sker på egen

Läs mer

Polestars effektoptimeringar:

Polestars effektoptimeringar: Polestars effektoptimeringar utvecklas tillsammans med Volvo och ger ökad motoreffekt med bibehållna Volvo Originalgarantier. Med Volvos intyg ska kunden registreringsbesiktiga sin bil och därmed höja

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Ladda ned Manual till: CM-840/842

Ladda ned Manual till: CM-840/842 Ladda ned Manual till: CM-840/842 1a. Fråga: jag har precis packat upp mitt 2010 certifierade kassaregister men så fort jag slår in något så visas en felkod typ F03, F05 eller E01 Fiscal i displayen, vad

Läs mer

SWEDISH. Handheld programming unit

SWEDISH. Handheld programming unit SWEDISH Handheld programming unit 1 CUTTING EDGE PERFOR MANCE AND innovation IN ENGINE TUNING Att optimera ett fordon har aldrig varit enklare. Med endast några få knapptryck på din MaptunerX har du gjort

Läs mer

EBK system Suzuki GSXR 1000 2002 Provat i Särimner 090423. Laddis. Komp

EBK system Suzuki GSXR 1000 2002 Provat i Särimner 090423. Laddis. Komp Laddis Turb CAT Komp Sammanfattning Prov med efterbrännkammarsystem på turboladdad motorcykelmotor med långa avgasrör före turbinen visar att systemet fungerar och förbättrar turbons arbetsområde c:a 1000

Läs mer

1. ActiveGPS 2.00 by TJ

1. ActiveGPS 2.00 by TJ 1.1 Inställningar 1. ActiveGPS 2.00 by TJ För att ändra inställningarna i ActiveGPS så måste man först trycka på Hämta inställningar först då tänds alla rutor upp. Istället för att visa avstånd fram till

Läs mer

Användarmanual För skatteverket

Användarmanual För skatteverket Användarmanual För skatteverket BOXEN KONTROLLENHET skapad version reviderad godkänd: 23.04.09 1.4 31.08.09 31.08.09 2 Innehåll 1. INTRODUKTION... 3 1.1. TYP C... 3 2. ANSLUTNINGAR... 3 2.1. STRÖMFÖRSÖRJNING...

Läs mer

Montera farthållare i Audi TT mk1

Montera farthållare i Audi TT mk1 Montera farthållare i Audi TT mk1 Följande är inte tänkt att användas som en instruktion hur du gör för att montera farthållare i din Audi TT utan endast beskrivning på hur jag gjorde. Om du ändå väljer

Läs mer

Nya prestandamöjligheter med bioetanol

Nya prestandamöjligheter med bioetanol Information Genève, 6 mars 2007 Världspremiär Saab BioPower 100 Concept: Nya prestandamöjligheter med bioetanol Första produktionsmotorn optimerad för ren bioetanol (E100) 300 hk med betydligt minskad

Läs mer

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Watersnake elektriska motorer Gratulerar och välkommen till en värld av tysta motorer. Du kommer inte att ångra ditt köp av en lättviktsmotor från Jarvis

Läs mer

Klassuppgift: Hinderrally

Klassuppgift: Hinderrally Klassuppgift: Hinderrally I detta dokument finns Instruktion till uppgiften Regler för konstruktionen Användarhandledning till Algodoo Uppgift Bygg ett simulerat fordon som ska klara ett antal hinder.

Läs mer

Innehåll 2009/06/20/JO 1/14

Innehåll 2009/06/20/JO 1/14 2009/06/20/JO 1/14 Innehåll Introduktion...2 Nödvändig hårdvara...2 Anslutning i bilen...2 Spara undan originalprogramvara...2 Läsa programvara med SaabOpenProg...2 Förbereda ny binär...3 Skriva ny mjukvara

Läs mer

ODIS och erwin. Sida 1

ODIS och erwin. Sida 1 ODIS och erwin Sida 1 Mål med kursen Efter kursen kan du: erwin Demonstrera var vi hittar lämplig information för service och reparationer Köpa tid för information och ODIS Visa var vi hittar information

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING BC250/500 VAG 1.8T TVÄRSTÄLLD (AUDI & VW), 95-98

INSTALLATIONSANVISNING BC250/500 VAG 1.8T TVÄRSTÄLLD (AUDI & VW), 95-98 INSTALLATIONSANVISNING BC250/500 VAG 1.8T TVÄRSTÄLLD (AUDI & VW), 95-98 Audi, VW 1995-> Effekt: 150 hk Moment: 210 Nm Audi, VW Effekt: 180 hk Moment: 235 Nm Original Med BC 250 Audi, VW 1995-> Effekt:

Läs mer

Lär dig programmera! Prova på programmering med enkla exempel! Björn Regnell www.bjornregnell.se

Lär dig programmera! Prova på programmering med enkla exempel! Björn Regnell www.bjornregnell.se Lär dig programmera! Prova på programmering med enkla exempel! Björn Regnell www.bjornregnell.se Mål Så enkelt som möjligt: låg tröskel Ett riktigt programmeringsspråk: inget tak Roliga uppgifter som går

Läs mer

Information. Miljötänkande och prestanda. Saab 9-5 BioPower: Genève, 27 februari 2006

Information. Miljötänkande och prestanda. Saab 9-5 BioPower: Genève, 27 februari 2006 Information Genève, 27 februari 2006 Saab 9-5 BioPower: Miljötänkande och prestanda Saab är först i premiumsegmentet med att erbjuda en bil som drivs av det förnyelsebara biobränslet bioetanol (). Saab

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

EMIT TIDTAGNINGSSYSTEM EN KORT INTRODUKTION

EMIT TIDTAGNINGSSYSTEM EN KORT INTRODUKTION EMIT TIDTAGNINGSSYSTEM Detta är en kort introduktion till hjälp för att använda EMIT Tidtagningssystemet som ägs av Västergötlands Skidförbund. Du bör ändå läsa Manualen till systemet (SSF Timing Längd

Läs mer

Internethistoria - Situation

Internethistoria - Situation En revolutionerande produkt: Personlig Säkerhetsdator Årets IT-produkt i USA och under Cebitmässan 2008-06-26 1 Internethistoria - Situation Idag har i stort sett alla tillgång till en egen Internetförbindelse

Läs mer

UPPDATERA DIN UNICO-ORGELS OPERATIVSYSTEM!

UPPDATERA DIN UNICO-ORGELS OPERATIVSYSTEM! UPPDATERA DIN UNICO-ORGELS OPERATIVSYSTEM! Motorn i din UNICO-orgel är en LINUX-dator med programvara i form av ett operativsystem. Denna programvara förbättras ständigt och du bör därför uppgradera den.

Läs mer

MOTORSPRUTA. klass 2 Fox 2000

MOTORSPRUTA. klass 2 Fox 2000 MOTORSPRUTA klass 2 Fox 2000 PUMPKURVA Fox 2000 SUGHOJD SUCLINJE -3 m STORZ A ANGORING TILL ÖPPET VATTENTAG Stall upp motorsprutan vågrätt och stadigt. Slapp ned stödbenen. Koppla ihop sugslangarna. Se

Läs mer

Jordfräs RTT 3. Nima Maskinteknik AB nima@nimaab.se Tel 019-30 43 00. Box 1505, 701 15 ÖREBRO www.nimaab.se Fax 019-36 16 97

Jordfräs RTT 3. Nima Maskinteknik AB nima@nimaab.se Tel 019-30 43 00. Box 1505, 701 15 ÖREBRO www.nimaab.se Fax 019-36 16 97 Jordfräs RTT 3 Tekniska data 3 växlar Arbetsbredd 60cm Vikt 78 kg Däckdimension 1.00-6 Fräsknivarnas dimension 320 mm Rotationshastighet kniv 27 rpm Hastighet växel 1 1,1 km/h Hastighet växel 2 2,1 km/h

Läs mer

INSTALLATION. 1) Läs igenom hela beskrivningen minst en gång för att få en känsla av vad som kommer krävas i form av arbete och verktyg.

INSTALLATION. 1) Läs igenom hela beskrivningen minst en gång för att få en känsla av vad som kommer krävas i form av arbete och verktyg. SA500 G3 INSTALLATIONSANVISNING PORSCHE 944NA 1985B-87 INSTALLATION DETTA BEHÖVS FÖR ATT INSTALLERA 1) Lite olika skruvmejslar 2) Lödkolv och lödtenn 3) Kabelskalare och avbitare 4) Kabelskotång + flatstift

Läs mer

Viktiga inställningar för Isolda webshop

Viktiga inställningar för Isolda webshop Viktiga inställningar för Isolda webshop Denna webshop är optimerad för Internet Explorer 6, Mozilla Firefox 2, Safari 2 och senare versioner. Vi använder både vanliga cookies (en fi l som sparas på din

Läs mer

OBS OBS OBS OBS OBS. Tänk på att överbelastning av din inverter kan förstöra komponenter i den vilket får till följd att garantin utgår.

OBS OBS OBS OBS OBS. Tänk på att överbelastning av din inverter kan förstöra komponenter i den vilket får till följd att garantin utgår. OBS OBS OBS OBS OBS Tänk på att överbelastning av din inverter kan förstöra komponenter i den vilket får till följd att garantin utgår. När man startar en elektrisk apparat som t.ex. en TV, pump, elverktyg

Läs mer

HPP13/HPP13 FLEX hydraulisk drivstation

HPP13/HPP13 FLEX hydraulisk drivstation HPP13/HPP13 FLEX hydraulisk drivstation Från serienummer 6109 Reviderad 15.12.2011 Före användning Tack för ert val av en HYCON drivstation. Vi vill uppmärksamma er på att drivstationen levereras utan

Läs mer

När skrivs de första proven i studentexamen på dator?

När skrivs de första proven i studentexamen på dator? Enkäten skickades till en lärare/skola i Vi7 (olika ämnen), som bad en grupp ettor fylla i. Enkäten är alltså ett stickprov. Kicki Häggblom 2015 När skrivs de första proven i studentexamen på dator? Hösten

Läs mer

VOLVO PENTA VÅRSÄSONG 2009 TIPS FRÅN DIN ÅTERFÖRSÄLJARE

VOLVO PENTA VÅRSÄSONG 2009 TIPS FRÅN DIN ÅTERFÖRSÄLJARE VÅRSÄSONG 2009 TIPS FRÅN DIN VOLVO PENTA ÅTERFÖRSÄLJARE Priserna gäller t.o.m. 15 Maj 2009 om inget annat anges. Alla priser är rekommenderade cirkapriser inkl. moms. Vissa produkter kan vara beställningsvaror.

Läs mer

Bruksanvisning. Sopmaskin, 60 cm 6,5 Hk, BS bensinmotor Art.: &

Bruksanvisning. Sopmaskin, 60 cm 6,5 Hk, BS bensinmotor Art.: & Bruksanvisning Sopmaskin, 60 cm 6,5 Hk, BS bensinmotor Art.: 90 37 121 & 90 39 263 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt

Läs mer

ELVISP BRUKSANVISNING

ELVISP BRUKSANVISNING ELVISP BRUKSANVISNING Modell: BBR1000 Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda vispen och spara den för framtida behov. SÄKERHET! Tänk på att alltid sätta säkerheten främst när du använder

Läs mer

SNABB-GUIDE FÖR GOOGOL T1 PROGRAMMERING.

SNABB-GUIDE FÖR GOOGOL T1 PROGRAMMERING. SNABB-GUIDE FÖR GOOGOL T1 PROGRAMMERING. Inledning. Denna snabb-guide är främst framtagen för dig som aldrig har programmerat någon GoogolT1, men kan även hjälpa dig som inte så ofta jobbar med GoogolT1.

Läs mer

Instruktioner för att uppdatera mjukvara i Amazone Amatron 3 monitorn

Instruktioner för att uppdatera mjukvara i Amazone Amatron 3 monitorn SERVICEINFO Intern kod Utskriv. Av Datum Tillverkare Modell Sidan Ers. Info Nr Grupp/Flik Nr 2015-02 SM 2015-04-30 Amazone Amatron 3 1 av 12 Innehållet i denna information tjänar endast som underlag för

Läs mer

Manual för DI-konvertering av Saab B202 T16 med fördelartändning

Manual för DI-konvertering av Saab B202 T16 med fördelartändning Manual för DI-konvertering av Saab B202 T16 med fördelartändning Version 1.0 2008-04-06 OBSERVERA: TILLÄMPNING AV DET SOM STÅR SKRIVET I DETTA DOKUMENT SKER PÅ EGEN RISK! Innehållsförteckning Allmänt...2

Läs mer

INFO DIAG DIAGNOSINSTRUMENT ENDAST INTERN INFORMATION NR 410

INFO DIAG DIAGNOSINSTRUMENT ENDAST INTERN INFORMATION NR 410 CITROËN INFO DIAG DIAGNOSINSTRUMENT LEXIA PROXIA CD 39 SERVICE- AVDELNINGEN ENDAST INTERN INFORMATION NR 410 27/07/2007 DETTA MEDDELANDE BÖR ÖVERLÄMNAS, LÄSAS OCH KOMMENTERAS AV ALLA MEDARBETARE SOM DIREKT

Läs mer

BILENS ELFÖRSÖRJNING. DEL 2: GENERATORN

BILENS ELFÖRSÖRJNING. DEL 2: GENERATORN BILENS ELFÖRSÖRJNING. DEL 2: GENERATORN Att elförsörjningen fungerar är viktigt för att bilen ska fungera bra. Förra avsnittet handlade om batteriet, och nu ska vi fortsätta med generatorn. Precis som

Läs mer

Z-LYFTEN PRODUKTION AB MONTERINGSANVISNING

Z-LYFTEN PRODUKTION AB MONTERINGSANVISNING Z-LYFTEN PRODUKTION AB MONTERINGSANVISNING 55508 Radiomanöverdon 2008-03-19 Försäljning/Sales/Verkauf Mossvägen 8, 641 49 KATRINEHOLM,SWEDEN Telephone: +46 150-489550 Telefax: +46 150-489551 E-mail: zepro@zepro.com

Läs mer

Problemlösare RDS5000

Problemlösare RDS5000 Introduktion I RDS5000 kan det förekomma ett antal larm. Dessa larm är inte alltid enkla att förstå vad de betyder eller varför de uppstår. Därför har vi försökt sammanfatta alla larm i den här felsökningsguiden.

Läs mer

SWEDISH TUNINGPROGRAM YAMAHA SIDEWINDER

SWEDISH TUNINGPROGRAM YAMAHA SIDEWINDER SWEDISH TUNINGPROGRAM YAMAHA SIDEWINDER SHOW EM THE RIGHT SIDE OF YOUR SIDEWINDER Det är inte längre någon nyhet att Yamahas senaste turboladdade motor Genesis 998cc har en effekt och ett vridmoment som

Läs mer

För att jaga bort mårdar och andra vilddjur från fordonets motorutrymme med hjälp av elektriska chocker och aggressivt pulserande ultraljud.

För att jaga bort mårdar och andra vilddjur från fordonets motorutrymme med hjälp av elektriska chocker och aggressivt pulserande ultraljud. M115N / Mårdskydd för motorfordon 12V jagar bort mårdar med hjälp av små högspänningsplattor laddade med ca. 200 300 V genom elektriska chocker i fordonets motorutrymme (endast svaga strömpulser som skrämmer

Läs mer

Installera USB-adapter

Installera USB-adapter Installera USB-adapter i Windows 7 Har du Windows XP, hitta installationsanvisningar på www.intab.se under kundsupport, vanliga frågor. OBS! Innan du påbörjar installationen sätt i din USB-kabel i datorn.

Läs mer

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Montering av Hydraulcylinder...3 3. Montering av rattpump...5 4. Montering av slangar...6 5.

Läs mer

Utvärdering av säsongsinledning 2015-2016 18.12.2015 13:46 21.0%

Utvärdering av säsongsinledning 2015-2016 18.12.2015 13:46 21.0% Utvärdering av säsongsinledning 2015-2016 1. I vilken typ av serie spelar laget som du är ledare i? Frågor om den nya seriestrukturen. 10 9 8 7 6 49.8% 3 2 18. 9.5% 21. 11.2% 0.3% 1. Blå serie Flickor

Läs mer

CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp.

CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp. CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp...1 Kortfattat...1 Innan vi åker iväg, bensin, karta och så...2 Körning på större vägar...2 Använd din blinkers...2 Omkörningar...3 Körning på småvägar...3

Läs mer

1. Starta om din Mac. 2. Kontrollera din Internetuppkoppling

1. Starta om din Mac. 2. Kontrollera din Internetuppkoppling 1. Starta om din Mac En av de enklaste sakerna du kan göra är också en av de mest effektiva. En omstart kan göra susen eftersom det sätter stopp för bakgrundsprocesser och frigör arbetsminne. Förhoppningsvis

Läs mer

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan Quick-Start Manual TempRecord Temprecord är ett välbeprövat system för att ta in mätdata och möjliggöra senare analys av dessa. Företaget har funnits en längre tid på marknaden och borgar för god kvalitet.

Läs mer

51 40 N, 116 27 W KORREKT PARKERING? PRECIS VAR NI VILL. Manöversystem Truma Mover. Nyhet: Mover TE R4

51 40 N, 116 27 W KORREKT PARKERING? PRECIS VAR NI VILL. Manöversystem Truma Mover. Nyhet: Mover TE R4 51 40 N, 116 27 W KORREKT PARKERING? PRECIS VAR NI VILL. Nyhet: Mover TE R4 Manöversystem Enkel och bekväm resa Med Truma blir varje utflykt en semester De bästa platserna är ofta de mest svårtillgängliga.

Läs mer

Lathund Milestone 112 Ace Color

Lathund Milestone 112 Ace Color Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Lathund Milestone 112 Ace Color Knappbeskrivning 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant under högtalaren 3 Allmänt 3 Ladda batteriet 3 Knapplås på/av 3 Väcka/Slå

Läs mer

G5 Nitrogen Generator PV 1160 / LV 1170 Manual

G5 Nitrogen Generator PV 1160 / LV 1170 Manual G5 Nitrogen Generator PV 1160 / LV 1170 Manual Läs igenom innan användning BOAB HJULDELAR AB 0530-133 33 info@boabhjuldelar.se Allmänna Specifikationer E-1160-N2P Strömförsörjning 100-240v AC 50/60Hz Optimal

Läs mer

Dovado Tiny - installationsguide

Dovado Tiny - installationsguide Dovado Tiny - installationsguide KONTROLL Kontrollera följande steg innan ni påbörjar installationen av Dovado Tiny router Använder ni routern från SwedfoneNet? Har ni fått en Dovado router från annan

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 1 Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga eller

Läs mer

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom.

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Komma igång: Stoppa in den medföljande CD-Rom skivan M-ANY

Läs mer

Information till kunderna

Information till kunderna Göteborg 2015-01-29 Information till kunderna Vi har under en tid haft en del kvalitetsproblem med delar av tjänsteutbudet i vissa bredbandsnät. Nu har vi tillsammans med våra tjänsteleverantörer en konkret

Läs mer

Projektrapport. Till Projektet Bluetoothstyrd bil

Projektrapport. Till Projektet Bluetoothstyrd bil Till Projektet Bluetoothstyrd bil Av Erik Olsson Fornling Handledare: Fredrik Johansson n söndagen den 18 mars 2012 Sidan 1 (7) Sammanfattning Jag har byggt om en gammal radiostyrd bil och bytt ut all

Läs mer

SWEDISH TUNINGPROGRAM YAMAHA SIDEWINDER

SWEDISH TUNINGPROGRAM YAMAHA SIDEWINDER SWEDISH TUNINGPROGRAM YAMAHA SIDEWINDER 1 2 SHOW EM THE RIGHT SIDE OF YOUR SIDEWINDER Det är inte längre någon nyhet att Yamahas senaste turboladdade motor Genesis 998cc har en effekt och ett vridmoment

Läs mer

Ställ er i åldersordning, utan att prata med varandra. Nu skall eleverna ställa sig i åldersordning, äldst först, yngst sist.

Ställ er i åldersordning, utan att prata med varandra. Nu skall eleverna ställa sig i åldersordning, äldst först, yngst sist. Samarbetsövningar Hur lång är linan? Lägg ut en lina i kringelikrokar, runt saker, högt, lågt osv. Eleverna får till uppgift att ta reda på hur lång linan är, det är det enda som eleverna får höra. Tanketips:

Läs mer

Licensinformation om Kyrkornas Copyrightlicens & Kyrkornas Videolicens för CCLI:s licenstagare i Sverige. med info om sångrapportprogrammet CopyReport

Licensinformation om Kyrkornas Copyrightlicens & Kyrkornas Videolicens för CCLI:s licenstagare i Sverige. med info om sångrapportprogrammet CopyReport uppmuntrar till en anda av lovsång Licensinformation om Kyrkornas Copyrightlicens & Kyrkornas Videolicens för CCLI:s licenstagare i Sverige med info om sångrapportprogrammet CopyReport Hej! Varmt välkommen

Läs mer

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS 2010-08-22 Komponenter För att använda onlinekontroll över GPRS behövs tre delar: GPRS modul (GPRS-modem med samlingsbox och batterier). PC-mjukvara BBRClient

Läs mer

Installation av NX Stage One Lustgassystem

Installation av NX Stage One Lustgassystem Installation av NX Stage One Lustgassystem Jag trivs otroligt bra med min Miata men kan ibland önska man att man hade lite fler kusar under huven. Jag tänker då givetvis främst på säkrare omkörningar och

Läs mer

Vi visar i denna guide hur man kommer igång med sin nychippade Xbox360. När vi skriver spel i denna guide så menar vi era JTAG/RGH preparerade spel.

Vi visar i denna guide hur man kommer igång med sin nychippade Xbox360. När vi skriver spel i denna guide så menar vi era JTAG/RGH preparerade spel. Grattis till din nychippade Xbox360. Denna guide är framställd av Xboy.se, sprid gärna denna guide, lägg upp på era hemsidor eller bloggar men glöm inte var den kommer ifrån. Var tydliga med att denna

Läs mer

INFO DIAG DIAGNOS- INSTRUMENT VERKSTÄDERNA INTERNT

INFO DIAG DIAGNOS- INSTRUMENT VERKSTÄDERNA INTERNT CITROËN INFO DIAG DIAGNOS- INSTRUMENT LEXIA PROXIA Alla CD SERVICE- AVDELNINGEN VERKSTÄDERNA INTERNT Nr 148 03/11/2003 BERÖR: Åtgärder för fjärrprogrammering av datorerna. KONSTATERAT: Om man inte vidtar

Läs mer

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150.

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150. Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150 Användarmanual Observera: Användaren måste läsa och till fullo förstå användarmanualen

Läs mer

Handbok. Sladdlös skruvdragare SFAA0360S

Handbok. Sladdlös skruvdragare SFAA0360S Handbok Sladdlös skruvdragare SFAA0360S SÄKERHET Säkerhet VARNING! 1. Tänk på arbetsmiljön. Exponera inte verktyget för regn. Använd inte verktyget på fuktig eller våt plats. Se till att arbetsbelysningen

Läs mer

RADIOSTYRD MANÖVERPANEL 250-2035 OCH 250-2036

RADIOSTYRD MANÖVERPANEL 250-2035 OCH 250-2036 RADIOSTYRD MANÖVERPANEL 250-2035 OCH 250-2036 INSTALLATION, FELSÖKNING OCH BRUKSANVISNING INNEHÅLL Reservdelar... 2 Tips... 3 Installation... 4 Felsökning... 5 Programmera Sändare/Mottagare... 7 Bruksbeskrivning...

Läs mer

Jag försöker hämta in video via Ulead programmet men får bara in bilden och inget ljud.

Jag försöker hämta in video via Ulead programmet men får bara in bilden och inget ljud. Jag försöker hämta in video via Ulead programmet men får bara in bilden och inget ljud. Det här problemet hade jag också och det har med att göra att programvaran egentligen är utdaterad och inte anpassad

Läs mer

För att kunna använda SmartPigs i WinPig.Net måste du köra WinPig.net med administratörsrättigheter. Gör så här:

För att kunna använda SmartPigs i WinPig.Net måste du köra WinPig.net med administratörsrättigheter. Gör så här: Quickguide till SmartPigs - Inställningar När du vill använda SmartPigs i WinPig.net är det ett antal inställningar som ska göras. De beskrivs här nedan. Hur du registrerar i SmartPigs beskrivs i dokumenten

Läs mer

VERKTYG FÖR BILKOMMUNIKATION VIDA ALL-IN-ONE

VERKTYG FÖR BILKOMMUNIKATION VIDA ALL-IN-ONE VIDA ALL-IN-ONE INNEHÅLL 1 OM VERKTYG FÖR BILKOMMUNIKATION... 3 1.1 DiCE... 3 1.2 J2534... 3 1.3 VCT2000... 3 1.4 Volvo System Tester (VST)... 3 2 DICE... 4 2.1 Support... 4 2.2 Komponenter... 4 2.3 Produktöversikt...

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 ATT ANVÄNDA MOTORERNA... 9 LOOP (UPPREPANDE) FUNKTIONEN... 10 SKAPA EN EGEN KLOSS...

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 ATT ANVÄNDA MOTORERNA... 9 LOOP (UPPREPANDE) FUNKTIONEN... 10 SKAPA EN EGEN KLOSS... GRUNDKURS INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 SKÄRMUPPBYGGNAD... 4 ROBOT EDUCATOR... 5 PROGRAMMERINGSRUTAN... 5 KNAPPARNA OCH KLOSSARNA... 6 UPPGIFTER... 8 ATT ANVÄNDA

Läs mer

Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret.

Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret. Innehållsförteckning Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret. Hur vill ni ha originalet? Vad är ett original? Vad är DPI? Vad är vektorgrafik? Vad är pixelgrafik?

Läs mer

Mobiltid 3L Pro 2014. Mobiltid. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Sida 1 av 23

Mobiltid 3L Pro 2014. Mobiltid. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Sida 1 av 23 Mobiltid Sida 1 av 23 Innehåll TIDREDOVISNING... 3 MOBIL TID... 3 Redovisa tid... 3 SPÄRR MOT ÖVERLAPPANDE TIDPERIODER... 3 LÖNEPERIODSTYP... 4 REGISTRERA RESA... 7 Förutsättningar för att registrera resa...

Läs mer

[Guide] Munstycke byte [BILDER]

[Guide] Munstycke byte [BILDER] 1 of 31 2010-10-08 09:56 Baotianforum Scooter 50cc forum Logga in Registrera FAQ Sök Aktuellt datum och tid: 2010-10-08 08:55 Visa obesvarade inlägg Visa aktiva trådar Forumindex» Guider» Motor Alla tidsangivelser

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Elektronisk momentnyckel IZO-D/DM IZO-DF/DFM SE + HÖR + KÄNN = Kontrollerad momentdragning

Elektronisk momentnyckel IZO-D/DM IZO-DF/DFM SE + HÖR + KÄNN = Kontrollerad momentdragning Elektronisk momentnyckel IZO-D/DM IZO-DF/DFM SE + HÖR + KÄNN = Kontrollerad momentdragning Mångsidig De nya IZO-D/DF och IZO-DM/DFM momentnycklar från Bahco är konstruerad för att passa de flesta användare

Läs mer

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera Instruktionerna till denna kameraguide är en enkel kom igång guide. Grundkrav: En webbkamera som är kopplad till datorn

Läs mer

Storegate Pro Backup. Innehåll

Storegate Pro Backup. Innehåll Storegate Pro Backup Välkommen! I denna manual kan du bland annat läsa om funktioner och hur du ska konfigurerar programmet. Läs gärna vårt exempel om versionshantering och lagringsmängd innan du konfigurerar

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer

LÄR KÄNNA DIN TELEFON

LÄR KÄNNA DIN TELEFON SNABBGUIDE LÄR KÄNNA DIN TELEFON Ström PÅ: tryck och håll inne strömknappen i 3 sekunder. Ström Av: tryck och håll inne strömknappen i 3 sekunder, och välj stäng av. ÖVERBLICK 1, Volymknappar 2, Strömknappen

Läs mer

Den häftiga GP1800 njut av RIKTIGT hög prestanda.

Den häftiga GP1800 njut av RIKTIGT hög prestanda. Den häftiga njut av RIKTIGT hög prestanda. Under många år har Yamahas GP-modeller haft ett oslagbart rykte bland seriösa tävlingsförare över hela världen. Detta storslagna arv syns tydligt och är mycket

Läs mer

TEST VOLVO V70 DRIVE VS VW PASSAT BLUEMOTION TECHNOLOGY 119 1/2 VECKA, APOLLO 119, GÖTA KANAL

TEST VOLVO V70 DRIVE VS VW PASSAT BLUEMOTION TECHNOLOGY 119 1/2 VECKA, APOLLO 119, GÖTA KANAL TEST VOLVO V70 DRIVE VS VW PASSAT BLUEMOTION TECHNOLOGY 119 1/ VECKA, APOLLO 119, GÖTA KANAL 119, 34 13/010 Till skillnad från i filmens värld blir uppföljarna bättre och bättre. Både Passat och V70 har

Läs mer

Säkerheten först Instruktion för omedelbara livräddande åtgärder vid olyckshändelser

Säkerheten först Instruktion för omedelbara livräddande åtgärder vid olyckshändelser Första hjälpen kit Säkerheten först Instruktion för omedelbara livräddande åtgärder vid olyckshändelser 1 icke-vävt självhäftande plåster 2,5cmx5m 4 icke-vävt självhäftande bandage 10x6cm 2 fingerspets

Läs mer

Diesel Tuning Module Teknisk Guide

Diesel Tuning Module Teknisk Guide Diesel Tuning Module Teknisk Guide HUR FUNGERAR DET? För att förklara hur DTM fungerar måste man veta hur en dieselmotor fungerar. Den stora skillnaden mellan en diesel- och en bensinmotor är hur blandningen

Läs mer

Hantera och ladda minneskort i TPB katalogen.

Hantera och ladda minneskort i TPB katalogen. Hantera och ladda minneskort i TPB katalogen. Hantering. För att en nedladdning från TPB katalogen direkt till minneskortet ska lyckas måste det finnas en mapp på minneskortet. Och för att kortet ska fungera

Läs mer

Lathund Milestone 112

Lathund Milestone 112 Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 4 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå på fickminnet 4 Höj

Läs mer

Städa upp Macens hårddisk med Disk Doctor

Städa upp Macens hårddisk med Disk Doctor Städa upp Macens hårddisk med Disk Doctor 7 Sök efter onödiga filer på hårddisken 7 Rensa bort filer och fria upp flera gigabyte 7 Ta säkerhetskopia så du inte förlorar något. Rensa bort onödiga filer

Läs mer

Info Rutiner, fordon från hymergruppen

Info Rutiner, fordon från hymergruppen Info Rutiner, fordon från hymergruppen KRISTINEHAMN, 2009-11-30 SID 1 Hej! Nu har leveranserna av fordon från Hymer-gruppen kommit igång på allvar. Jag tar därför tillfället i akt att reda ut vilka rutiner

Läs mer

Programmera och ladda ny mjukvara till DT-serien. SatEdit V3 laddas ner från www.macab.com/helpdesk Ladda hem.

Programmera och ladda ny mjukvara till DT-serien. SatEdit V3 laddas ner från www.macab.com/helpdesk Ladda hem. Programmera och ladda ny mjukvara till DT-serien SatEdit V3 laddas ner från www.macab.com/helpdesk Ladda hem. DT-1000/1400/1470 Med handprogrammerare HP-01. Med programmet SatEdit V3 Programmering och

Läs mer

Molntjänster -- vad är molnet?

Molntjänster -- vad är molnet? En e-bok från Visma Spcs Molntjänster -- vad är molnet? Vad du bör tänka på för att göra rätt val till ditt företag Molntjänster -- vad är molnet? En guide till att förstå molntjänster Innehåll Hänger

Läs mer

Byta förpump i tanken 745-88, final manual

Byta förpump i tanken 745-88, final manual Byta förpump i tanken 745-88, final manual 1. Kolla huvudpumpen 2. Kolla spänning fram till förpumpen 3. Kolla ljudet i tankröret 4. Ohm mät förpumpen 5. Hm, förpumpen måste bytas 6. Kolla om det funkar

Läs mer

ALGE S4 Tidtagningsutrustning - Tävling

ALGE S4 Tidtagningsutrustning - Tävling ALGE S4 Tidtagningsutrustning - Tävling Tävling med Alge S4 1. Montera kablage A = Tidtagningsutrustning, grå sladd Extern supply = ström adapter RS232 = Seriell kabel som sen ansluts i dator Printer =

Läs mer

Hur man skapar en Administrativ Image för SolidWorks 2014

Hur man skapar en Administrativ Image för SolidWorks 2014 Hur man skapar en Administrativ Image för SolidWorks 2014 PLM Group Sverige AB www.plmgroup.se Stenfalksvägen 2 info@plmgroup.se 331 41 Värnamo, Sverige VAT: SE 556420145601 Telefon: +46 370 69 09 50 Telefax

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Två nätverkskablar Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

Classicdoor s66 motormontage

Classicdoor s66 motormontage Classicdoor s66 motormontage Figur 1. Översiktsbild på motorupphängning Montera ihop skenorna och montera motorn på skenan Enligt bild Figur 3. Montage av väggfäste sker i närheten av fjäderstången och

Läs mer

4 / 10 TONS HYDRAULISK RIKTSATS INSTRUKTIONSMANUAL

4 / 10 TONS HYDRAULISK RIKTSATS INSTRUKTIONSMANUAL 4 / 10 TONS HYDRAULISK RIKTSATS INSTRUKTIONSMANUAL LÄS IGENOM DENNA INSTRUKTIONSMANUAL NOGA FÖRE ANVÄNDNING VIKTIGT LÄS IGENOM DENNA INSTRUKTION NOGA. OBSERVERA SÄKERHETSINSTRUKTIONERNA OCH VARNINGARNA.

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING BC500G2 6 CYL, MED GENERELLT KABLAGE

INSTALLATIONSANVISNING BC500G2 6 CYL, MED GENERELLT KABLAGE INSTALLATIONSANVISNING BC500G2 6 CYL, MED GENERELLT KABLAGE INSTALLATION Generellt om kablaget och installation Monteringen är relativt enkel, men kräver att man är lite händig med bilar och lödkolv. Kopplingsschema,

Läs mer

INSTRUKTION ANA-R. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se. Upplaga 05-1. Sid 1

INSTRUKTION ANA-R. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se. Upplaga 05-1. Sid 1 INSTRUKTION ANA-R Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 05-1 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB, ett ledande företag i branschen

Läs mer

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB Användarmanual LOCKBEE - Business En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee - Business Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

LAJKA-GUIDE. Så kör du. Windows på din Mac. 7 Fler spel och program 7 Enklare än Bootcamp 7 Körs direkt i OSX 7 Helt gratis

LAJKA-GUIDE. Så kör du. Windows på din Mac. 7 Fler spel och program 7 Enklare än Bootcamp 7 Körs direkt i OSX 7 Helt gratis Så kör du Windows på din Mac 7 Fler spel och program 7 Enklare än Bootcamp 7 Körs direkt i OSX 7 Helt gratis. Så kör du Windows på din Mac Virtualbox gör din Mac till en pc Du behöver inte köra Bootcamp

Läs mer

Laboration i Maskinelement

Laboration i Maskinelement Laboration i Maskinelement Bilväxellådan Namn: Personnummer: Assistents signatur: Datum: Inledning I den här laborationen ska vi gå lite djupare i ämnet maskinelement och ge oss in på något som förmodligen

Läs mer

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120516 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB,

Läs mer