Motion 1982/83:2119. Rolf Wirten och Eric Hägelmark Reformerad svenskundervisning för invandrare m. m. Svenskundervisningen för vuxna invandrare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion 1982/83:2119. Rolf Wirten och Eric Hägelmark Reformerad svenskundervisning för invandrare m. m. Svenskundervisningen för vuxna invandrare"

Transkript

1 12 Motion 1982/83:2119 Rolf Wirten och Eric Hägelmark Reformerad svenskundervisning för invandrare m. m. Målen för den svenska invandrarpolitiken - jämlikhet, valfrihet och samverkan - har beslutats i stor enighet mellan samtliga riksdagspartier. Under hela sjuttiotalet och början av åttiotalet har också en mängd åtgärder vidtagits i syfte att trygga invandrarnas tillvaro i Sverige. Av naturliga skäl har åtgärderna i första hand riktats mot att förbättra invandrarnas villkor vad gäller boende, ekonomiska villkor, sjukvård osv. Nu måste vi se längre och inrikta arbetet på att ge invandrarna och deras barn möjligheter att verka på lika villkor med infödda svenskar samtidigt som de skall ha reella möjligheter att tillvarata och utveckla sina egna kulturer. Särskilt angeläget är då att se till att reformera svenskundervisningen, förbättra invandrarnas situation på arbetsmarknaden samt möjligheterna att delta i samhällsutvecklingen. Svenskundervisningen för vuxna invandrare Arbetslö heten talar sitt tydliga språk när det gäller invandrarnas möjligheter att hävda sig på arbetsmarknaden. Det är därför nödvändigt att snabbt förbättra och utvidga svenskundervisningen. Utan goda svenskkunskaper är det omöjligt för en invandrare att hävda sig i det nya hemlandet och det går inte att fullvärdigt ta del av den svenska kulturen och svenskt samhällsliv. Svenskundervisningen måste därför reformeras. Svenskundervisningen för vuxna invandrare (Sfi) företer i dag en mycket splittrad bild. Sfi anordnas av studieförbunden. i arbetsmarknadsutbildning (AMU), vid arbetsmarknadsstyrelsens mottagningsförläggningar för flyktingar (AMS). vid folkhögskolor och inom högskolan samt inom kommunernas utbildningsväsende. Sfi har också varierande inriktning. uppläggning och finansiering beroende på om det är fråga om anställda invandrare, invandrare som omfattas av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. flyktingar, högskolestuderande eller övriga. Frågor om mål för undervisningen, lärarkompetens och studiestöd har kommit att behandlas på skilda sätt. beroende på vilken utbildningsanordnare som står för undervisningen. Anordnarnas ideologiska profil, övergripande mål och resurser styr verksamheten. Med nuvarande system nås inte heller alla grupper. Sfi-kommitten presenterade i november 1981 sitt slutbetänkande med förslag till en förändrad Sfi-utbildning. Förslaget är nu remissbehandlat. Följande förslag bör enligt vår mening ligga till grund för en reform:

2 Mot. 1982/83: Omfattning I dag begränsas den lagbundna undervisningen till 240 timmar. Bakgrunden är en rekommendation angående undervisning av utländsk arbetskraft som Europarådet antog Det har emellertid visat sig att 240 timmar är otillräckligt för att klara sig i det svenska samhället, och i t. ex. AMUutbildningen deltar eleverna under väsentligt fler timmar. Vi föreslår därför att undervisningens omfattning höjs till 500 timmar. Undervisningen bör vara organiserad i två etapper om 300 timmar i etapp l som grundläggande utbildning och 200 timmar i etapp 2 som påbyggnadsutbildning orienterad mot deltagarnas planer på fortsatta studier. förvärvsarbete. yrkesutbildning etc. Särskilda överväganden bör också kunna göras när det gäller flyktingars behov av undervisning. Huvudmannaskap och organisation Sfi-kommitten redovisar ett antal krav som skall kunna ställas på undervisningen. Dessa innebär samordning och rationellt utnyttjande av resurserna för att ge bättre pedagogiska förutsättningar och törre flexibilitet. Kraven bedöms bäst kunna uppfyllas med ett kommunalt huvudmannaskap. Vi delar denna bedömning. Denna modell ger effektiva möjligheter vad gäller information och uppsökande verksamhet. studiestöd administration, samordning med övrig invandrarverksamhet samt förutsättningar för interkommunal samverkan. Vi vill emellertid understryka att detta inte utesluter intim samverkan med studieförbunden. som i dag har den största erfarenheten av Sfi. studiestöd För att alla invandrare. som har behov av Sfi-undervisning, kall kunna delta krävs att de ekonomiska villkoren är tillfredsställande. Vi ansluter oss här till Sfi-kommittens förslag. Det innebär i korthet, att till dem som är berättigade till ''Sfi-penning'' föreslås stödet utgå enligt följande: l. Till anställda invandrare utgår stöd motsvarande den aktuella timlönen för varje undervisningstimme som de är lediga från arbetet och därmed förlorar arbetsinkomst. 2. Till dem som är mellan 18 och 65 år och saknar anställning utgår en Sfi-penning om 33 kr. per undervisningstimme (nuvarande timpenning för grundvux). 3. Till ungdomar mellan 16 och 18 år och till invandrare över 65 år utgår en Sfi-penning om 13 kr. per undervisningstimme som ett stimulansbidrag. Förslaget enligt punkt två innebär en väsentlig förbättring av möjligheterna att nå de hemarbetande invandrarkvinnorna.

3 Mot. 1982/83: Barnomsorg i anslutning till Sfi-utbildning En annan viktig fråga då det gäller att nå de hemarbetande kvinnorna är att lösa problem med barnomsorg som visat sig vara ett av de allvarligaste studiehindren för de hemarbetande kvinnorna. Vi föreslår därför att ett statligt bidrag utgår till barnomsorgen enligt Sfi-kommittens förslag och att kommunerna tar ut en förätdraavgift i samband med Sfi-utbildningen. Lärarfrågor Hittills har det inte funnits någon reguljär utbildning för lärare i svenska som främmande språk och därför inte heller några formella behörighetskrav. Utbildningsbakgrunden hos Sfi-lärare har på grund härav varit högst skiftande. Sfi-kommitten presenterar ett förslag till lö ning på lärarfrågan som dels innebär att redan verksamma Sfi-lärare ges möjlighet till kompletteringar i sin utbildning, del att lärarutbildning i svenska som främmande språk med samhälls- och arbetslivsorientering bör finnas inom grundutbildningen för lärare. Vi an luter oss till detta förslag. Finansiering Vi anser att staten bör ha en skyldighet att anordna Sfi-undervisning och att denna skall vara offentligt finansierad. De förslag vi lagt ryms väl inom den ekonomiska ram som nu finns för Sfi-undervisningen. Skolöverstyrelsens statistik över Sfi-undervisningen visar att medan antalet deltagare sjunkit från ti så har kostnaderna stigit från 71,7 milj. kr. till 75.5 milj. kr. Ko Inaderna per deltagare har således tigit med 26.5% och ko tnaden per studietimme med 16.6 l1. Det är uppenbart att ett bättre utnyttjande av resurserna måste komma till stånd. Vårt förslag innebär en reformerad Sfi-undervisning enligt följande: o 500 timmar i två etapper o kommunalt huvudmannaskap o Sfi-pcnning o stöd till barnom org o ny lärarutbildning o offentligt finansierad undervisning Kvalificerade arbeten för invandrare En förutsättning för att vi skall kunna tala om jämlikhet är att invandrarna i realiteten har tillgång till samma utbildningar och yrken som infödda svenskar. Vi måste arbeta bort de psykologiska spärrar som finns i dag. t. ex.

4 Mot. 1982/83: föreställningen hos många att invandrare bör eller endast kan städa eller arbeta i sjukhus och restaurangkök. Dessa föreställningar finns hos såväl svenskar som invandrare, inte minst hos vissa grupper bland invandrarungdomarna. Därför är det angeläget att ge goda förebilder. Det måste finnas invandrare i olika yrkesroller. Detta kräver särskilda stimulansinsatser från samhällets sida. Detta kan ske på flera sätt. En gammal brist i vår invandrar- och flyktingpolitik är vår oförmåga att ta till vara invandrares och flyktingars utbildnings- och yrkeskvalifikationer. Särskilt bland flyktingar är det en stor andel som kommer till Sverige med en kvalificerad utbildning och yrkesverksamhet bakom sig. Detta är naturligt eftersom intellektuella ofta är särskilt hån drabbade i diktaturstater. Dessa medförda kunskaper utnyttjas i dag i alltför liten utsträckning. Det skulle inte behöva vara så om det funnits en större öppenhet i bedömningen av deras kvalifikationer och om de fick visa vad de kan. l stället för att tvinga dem igenom fullständiga svenska utbildningar borde vi utveckla metoder för att värdera och komplettera kunskaperna till svensk kompetens. Detta kräver kompletteringsutbildningar vid våra högskolor och universitet. Arbetet med kurser för utländsk medicinalpersonat visar att det finns lösningar. För flera yrkeskategorier inom det området finns rutiner för bedömning av utbildning och yrkesmeriter. Det ordnas fackinriktad svenskundervisning och sådan kompletterande utbildning. som krävs för rätt att utöva yrket i Sverige. Det ordnas praktik i syfte att ge invandraren möjlighet att visa sin kompetens i praktiskt arbete. Problemen är emellertid inte lösta inom hälso- och sjukvårdens område. Apotekare med utländsk utbildning kan inte komplettera sin utbildning för att få svensk legitimation. Utländska tandläkare har mycket svårt att få den praktik som krävs. Sedan psykologlegitimation infördes 1978 har ansökningar från sökande med utländsk examen legat vilande i fyra år i avvaktan på att någon universitetsintstitution i psykologi skall åtaga sig bedömningen av deras handlingar. Nu sker bedömningen av samtliga sökandes meriter vid Stockholms universitet, som också ordnar en kompletterande kurs i svensk socialkunskap. Antalet ansökningar och förfrågningar från olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvårdsområdet är stort. Å r 1982 noterades 373 förfrågningar och 197 ansökningar från personer som önskade bli läkare. För sjuksköterskor var motsvarande siffror 95 och 216. Det finns ett stort intresse också bland andra invandrare med olika yrkesutbildningar. t. ex. socialarbetare. förskollärare. dietister. fritidspedagoger och ingenjörer. Dessa hänvisas till motsvarande svenska utbildningsinstitution, men det saknas ofta möjligheter att komplettera den utländska utbildningen. Den enskilda institutionen avgör om antagning till vidare utbildning och hur mycket som måste kompletteras. Förutsättningarna för och villigheten att bedömma utländska utbildningar är mycket varierande.

5 Mot. 1982/83: Ett genomgående problem i ammanhanget är att det i många fall saknas dokumentation om utbildningar i olika länder. Det sakna ock å regler för hur sådana utbildningar skall bedömas. Vi föreslår därför följande. På samma sätt som redan skett för vissa yrken bör ansvaret för prövningen av utländsk yrkesutbildning och fastställande av en kompletterande studiegång fram till svensk kompetens och behörighet koncentreras till en institution för viss yrkeskategori. Denna institution skall ha riksansvar. Ansvaret för den kompletterande utbildningen bör också ligga där, liksom ansvaret för att praktikmöjligheter erbjuds. Fackinriktad svenskundervisning måste erbjudas den studerande. Utbildningskvoter Det finns i dag ett stort behov av tvåspråkig personal på vissa poster i samhället. Vi behöver läkare. sjuksköterskor, psykologer, terapeuter, fritid ledare osv. som dels kan tala invandrarnas språk, dels förstå de kulturkollisioner som skapar svårigheter i många invandrarfamiljer. Bristen på tvåspråkig kompetent personal kan till vi s del undanröjas genom att man skapar tillfiilliga kvoter i utbildningar. för tvåspråkiga invandrarungdomar. Därmed görs tvåsprakigheten till en fördel och det skapas vis motivation för ungdomarna att söka sig till yrkesutbildningar. Sa småningom har vi därmed också skapat po itiva förebilder för ungdomarna. Det råder oklarhet i många fall huruvida tvåspråkigheten får användas som merit vid tillsättning av vissa tjänster och hur tvåspråkigheten i så fall skall bedömas. Det är angeläget att statsmakterna snarast bistår offentliga myndigheter med riktlinjer för hur tvåspråkighet skall behandlas i merithänseende vid till ättning på vissa poster. Föreningsverksamhet För att invandrare skall kunna och önska anamma det svenska samhället och dess livsmönster kräv ofta att de inte behöver befara att mista den egna kulturidentiteten. Endast den som känner sig tryggt förankrad i den egna kulturen kan vara generös mot andra kulturyttringar och öppen för nya intryck. Värdet av invandrarföreningar kan inte överskattas. Det är svårt och för somliga omöjligt att hålla kontakten med sitt ursprung levande om det inte finns en förening där man kan arbeta gemensamt och utveckla sina traditioner. Därför bör invandrarnas egna organisationer förstärkas och det kulturella utbudet för invandrare utökas. I dag utgår föreningsstöd dels från invandrarverket till riksomfattande föreningar. dels från lokala myndigheter. För att erhålla bidrag från landsting

6 Mot. 1982/83: och kommuner är emellertid reglerna mycket hårda och det tas ofta ingen särskild hänsyn till de särskilda förhållanden som gäller för invandrargrupper. Så har man t. ex. krav på visst antal medlemmar i viss ålder inom ett landsting för att bidrag skall utgå. I realiteten har vissa livliga föreningar aldrig någon möjlighet att få bidrag därför att reglerna kräver fler ungdomar i vissa åldersgrupper som föreningsmedlemmar än hela invandrargruppen omfattar i landstingsområdet. En anpassning till de lokala förhållandena bör därför göras. Vi föreslår därför att invandrarverket får i uppdrag att sammanställa de regler som gäller lokalt och kartlägga föreningsverksamheten samt framlägga förslag till hur verket med statsmedel skall kunna bidra till ett rimligt föreningsstöd även till små aktiva föreningar utan riksomfattande organisationer. Ett kriterium för stöd kan t. ex. vara att en viss andel av gruppen kan registreras som medlemmar i föreningen. En aktiv minoritetspolitik bör grundas på behovet av stöd, inte på regler som arbetats fram för svenska ungdomsföreningar eller liknande. Hemställan Med hänvisning till det anförda hemställs* l. att riksdagen beslutar om en reformerad Sfi-undervisning enligt motionens riktlinjer. 2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om åtgärder för meritvärdering av utländska högskoleutbildningar samt anordnande av kompletterande utbildning i enlighet med de riktlinjer som angetts i motionen, 3. att riksdagen begär att regeringen i enlighet med motionens förslag vidtar åtgärder för att motverka bristen på tvåspråkig personal i vissa yrken. Stockholm den 25 januari 1983 ROLF WIRTEN (fp) ERIC HÄGELMARK (fp) Se även motion 1982/83:2120.

Kommittédirektiv. Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare. Dir. 2011:81

Kommittédirektiv. Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare. Dir. 2011:81 Kommittédirektiv Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare Dir. 2011:81 Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Motion till riksdagen 1985/86:246. Sivert Andersson m. fl. Vissa bestämmelser om svenskundervisning för vuxna invandrare (prop.

Motion till riksdagen 1985/86:246. Sivert Andersson m. fl. Vissa bestämmelser om svenskundervisning för vuxna invandrare (prop. Motion till riksdagen 1985/86:246 Sivert Andersson m. fl. Vissa bestämmelser om svenskundervisning för vuxna invandrare (prop. 1985/86:67) Behandlingen av "svenska för invandrare" (sfi) Den 28 december

Läs mer

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2014-03-12 Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2 (5) Sammanfattning Efterfrågan på utbildad arbetskraft växer och en gymnasieutbildning har blivit en förutsättning för att klara sig på arbetsmarknaden. Därför

Läs mer

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25)

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 424-484/2000) Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Kommittédirektiv. Utbildning för imamer. Dir. 2008:66. Beslut vid regeringssammanträde den 22 maj 2008

Kommittédirektiv. Utbildning för imamer. Dir. 2008:66. Beslut vid regeringssammanträde den 22 maj 2008 Kommittédirektiv Utbildning för imamer Dir. 2008:66 Beslut vid regeringssammanträde den 22 maj 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska kartlägga och analysera de behov av utbildning för

Läs mer

Kommittédirektiv. En förändrad polisutbildning. Dir. 2015:29. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015

Kommittédirektiv. En förändrad polisutbildning. Dir. 2015:29. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Kommittédirektiv En förändrad polisutbildning Dir. 2015:29 Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Sammanfattning En särskild utredare, biträdd av en referensgrupp med företrädare för riksdagspartierna,

Läs mer

Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land DS 2007:45 HS 2008/0037

Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land DS 2007:45 HS 2008/0037 Hälso- och sjukvårdsnämnden Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land DS 2007:45 HS 2008/0037 Bakgrund Invandrare som kommer till Sverige med en akademisk

Läs mer

SFA medicin. Kompetenscenter i Köping

SFA medicin. Kompetenscenter i Köping SFA medicin Kompetenscenter i Köping Svenska för medicinskt utbildade akademiker, SFA i Köping, Västmanland Sfa-medicin är en intensiv, yrkesinriktad språkutbildning för de som har utländsk utomeuropeisk

Läs mer

Validering med värde SNS 3/9 2015. Elin Landell, särskild utredare. Utbildningsdepartementet

Validering med värde SNS 3/9 2015. Elin Landell, särskild utredare. Utbildningsdepartementet Validering med värde SNS 3/9 2015 Elin Landell, särskild utredare Ett övergripande utredningsuppdrag Kartlägga valideringsinsatser Lämna förslag som möjliggör för fler att få sin kompetens validerad effektivare

Läs mer

Motion till riksdagen. 1988/89: So413. av Gudrun Schyman och Rolf L Nilson (båda vpk) Psykologers och psykoterapeuters ansvarsförhållanden

Motion till riksdagen. 1988/89: So413. av Gudrun Schyman och Rolf L Nilson (båda vpk) Psykologers och psykoterapeuters ansvarsförhållanden Motion till riksdagen 1988/89: So413 av Gudrun Schyman och Rolf L Nilson (båda vpk) Psykologers och psykoterapeuters ansvarsförhållanden Första januari 1983 trädde en ny gällande hälso- och sjukvårdslag

Läs mer

Statliga insatser för akademiker med utländsk utbildning förutsägbara,

Statliga insatser för akademiker med utländsk utbildning förutsägbara, Utbildningsutskottets betänkande 2011/12:UbU6 Statliga insatser för akademiker med utländsk utbildning Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens skrivelse 2011/12:9 Riksrevisionens rapport om

Läs mer

SOSFS 2007:23 (M) Föreskrifter. Erkännande av yrkeskvalifikationer inom hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:23 (M) Föreskrifter. Erkännande av yrkeskvalifikationer inom hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:23 (M) Föreskrifter Erkännande av yrkeskvalifikationer inom hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter

Läs mer

Yttrande över Statliga insatser för akademiker med utländsk utbildning förutsägbara, ändamålsenliga och effektiva? (RiR 2011:16)

Yttrande över Statliga insatser för akademiker med utländsk utbildning förutsägbara, ändamålsenliga och effektiva? (RiR 2011:16) 1 (5) YTTRANDE 2011-08-19 Dnr SU 50-1753-11 Anna-Karin Orsmark Utredare Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) Yttrande över Statliga insatser för akademiker med utländsk utbildning förutsägbara,

Läs mer

Kommittédirektiv. Utredning om införandet av en yrkeshögskola. Dir. 2007:50. Beslut vid regeringssammanträde den 29 mars 2007

Kommittédirektiv. Utredning om införandet av en yrkeshögskola. Dir. 2007:50. Beslut vid regeringssammanträde den 29 mars 2007 Kommittédirektiv Utredning om införandet av en yrkeshögskola Dir. 2007:50 Beslut vid regeringssammanträde den 29 mars 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall göra en analys av och lämna

Läs mer

På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk

På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk Sida 1 (6) 2019-07-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 0850812196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 29 augusti 2019 På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska

Läs mer

Kompletterande utbildning

Kompletterande utbildning 1. Socialstyrelsens Kompletteringsprogram 2. Kompletterande utbildning Läkare, sjuksköterskor, tandläkare + 3. Grundutbildningen - svensk examen - Antagen + TG - Antagen till senare del 1. 2. 3. 4. SoS

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV 1(11) German Bender Tel: 08 782 91 85 German. bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV (Ds 2015:41) TCO har på remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Lågt söktryck till Kompl.utb/ssk (KUSSK) Annonserat i Metro senaste 2 åren, samt även Facebook i år (riktad annons), media har stor genomslagskraft

Lågt söktryck till Kompl.utb/ssk (KUSSK) Annonserat i Metro senaste 2 åren, samt även Facebook i år (riktad annons), media har stor genomslagskraft Marknadsföring Initialt ingen marknadsföring Endast i universitetets utbildningsutbud inför antagningsomgång; katalog samt på Antagning.se Tvärtom befarade anstormning av sökande till Kompl.utb/läk (KUL)

Läs mer

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning Rättssekretariatet Elin Brunell Dnr: 2013:1116 1 (6) Med stöd av bemyndigande i 3 kap. 2 och 4 kap. 13 förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare (behörighetsförordningen)

Läs mer

Samarbete om snabbspa r fo r de 21 reglerade ha lso- och sjukva rdsyrkena

Samarbete om snabbspa r fo r de 21 reglerade ha lso- och sjukva rdsyrkena Samarbete om snabbspa r fo r de 21 reglerade ha lso- och sjukva rdsyrkena 2015-12-02 Bakgrund SKL, Vårdföretagarna, Sveriges Apoteksförening, Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet, Sveriges psykologförbund,

Läs mer

Arbetsmarknadsutskottet

Arbetsmarknadsutskottet Arbetsmarknadsutskottet Motion gällande: Hur ska Stockholms stad minska skillnaderna i sysselsättning mellan utrikes- och inrikesfödda? Problemformulering Definitionen av en arbetslös: Till de arbetslösa

Läs mer

Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens

Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens 2017-02-23 Aleksandra Sjöstrand Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Varför validering? Jag kontaktade universitetet så fort

Läs mer

Integration genom kompetensförsörjning

Integration genom kompetensförsörjning Integration genom kompetensförsörjning en projektidé från Söderhamn Bakgrund Ett ökat antal nyanlända till kommunen och regionen Behov av att snabba på processen (genom att påbörja undervisning i svenska

Läs mer

Reformerad Yrkeslärarutbildning. En nyckelfråga för svenskt näringsliv

Reformerad Yrkeslärarutbildning. En nyckelfråga för svenskt näringsliv Reformerad Yrkeslärarutbildning En nyckelfråga för svenskt näringsliv PM Augusti 2007 Vi behöver en reformerad yrkeslärarutbildning som löser bristen på kvalificerade yrkeslärare Näringslivet är beroende

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Diarienummer LUN 2019/63 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att uppnå

Läs mer

Vuxenutbildning utbildning för vuxna på grundläggande, gymnasial och påbyggnadsnivå

Vuxenutbildning utbildning för vuxna på grundläggande, gymnasial och påbyggnadsnivå 1 (6) 2000-09-26 230.2000-607 Vuxenutbildning utbildning för vuxna på grundläggande, gymnasial och påbyggnadsnivå Vision, mål och uppdrag Utbildningskommunen Eksjö ska erbjuda:. en vuxenutbildning som

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135 Beslut vid regeringssammanträde den 10 december 2015 Förlängd tid för och utvidgning

Läs mer

ELEVHÄLSAN I SKOLLAGEN

ELEVHÄLSAN I SKOLLAGEN ELEVHÄLSAN I SKOLLAGEN Nytt i skollagen är att en samlad elevhälsa nu införs med krav på tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator samt personal med specialpedagogisk kompetens. Elevhälsan

Läs mer

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden 1(6) 2018-12-13 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman asa.odinekman@tco.se +46725292448 SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden U2018/03652/GV TCO har getts möjlighet att yttra sig

Läs mer

I och utanför arbetskraften

I och utanför arbetskraften 1(6) 2014 Tabellförteckning för temaingång om jämställdhet Fördjupningar Tabellerna i fördjupningen omfattar tre av regeringens prioriterade områden: Sysselsättning Företagande Utbildning Varje område

Läs mer

Sverige för nyanlända Värden, välfärdsstat, vardagsliv (SOU 2010:16)

Sverige för nyanlända Värden, välfärdsstat, vardagsliv (SOU 2010:16) RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIONEN - KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.5.1.-270.-2010 SID 1 (5) SDN 2010-04-22 2010-04-15 Handläggare: Marianne Berg Ekbom Till Rinkeby- Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

Regeringens proposition 2005/06:74

Regeringens proposition 2005/06:74 Regeringens proposition 2005/06:74 Kvalificerad yrkesutbildning som uppdragsutbildning Prop. 2005/06:74 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Harpsund den 16 mars 2006 Göran Persson Lena

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration

Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration Gemensam utmaning gemensamt ansvar Utgångspunkter Ett effektivt tillvaratagande

Läs mer

Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G)

Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G) Utdrag Protokoll 96 2014-04-08 U2014/3014/SAM Utbildningsdepartementet Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G) Sammanfattning av uppdraget Regeringskansliet uppdrar åt Elin Landell,

Läs mer

Alternativt telefonnummer/e-postadress/fax

Alternativt telefonnummer/e-postadress/fax STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Ansökan till PÅBYGGNADSUTBILDNING I PSYKOTERAPI 90 HP, Hösten 2010 Inriktning: Ange endast ett alternativ KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT) Person- och adressuppgifter

Läs mer

Andra arbetsmarknadsutskottets betänkande 2014:2AU1. Arbetsmarknadsfrågor 2014:2AU1

Andra arbetsmarknadsutskottets betänkande 2014:2AU1. Arbetsmarknadsfrågor 2014:2AU1 Andra arbetsmarknadsutskottets betänkande Arbetsmarknadsfrågor behandlar i detta betänkande 5 motioner om arbetsmarknadsfrågor. Motion I motion 2014:2A3Fr, Utjämna löneskillnader mellan män och kvinnor

Läs mer

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet PM 2011:22 RVII (Dnr 001-2547/2010) Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Kompetens

Läs mer

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna POSITIONSPAPPER 2013-01-18 Vårt dnr: 1 (6) Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna Förord Detta är ett positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna. Det omfattar både

Läs mer

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringsbeslut III:I 2018-08-02 U2018/03202/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Umeå universitet att leda

Läs mer

DOM 2015-09-15 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-09-15 Meddelad i Stockholm Enhet 15 DOM 2015-09-15 Meddelad i Stockholm Mål nr 1107-15 1 KLAGANDE ------------- MOTPART Socialstyrelsen Avdelningen för regler och behörighet 106 30 Stockholm ÖVERKLAGAT BESLUT Socialstyrelsens beslut

Läs mer

Remissyttrande för betänkande - Framtidens specialistsjuksköterska - ny roll, nya möjligheter

Remissyttrande för betänkande - Framtidens specialistsjuksköterska - ny roll, nya möjligheter 1 (4) Remissyttrande Diarienummer RS 2019 00573 Utbildningsdepartementet Remissyttrande för betänkande - Framtidens specialistsjuksköterska - ny roll, nya möjligheter Västra Götalandsregionen har beretts

Läs mer

Meritsammanställningen med bilagor skickas till:

Meritsammanställningen med bilagor skickas till: Institutionen för klinisk vetenskap Enheten för psykoterapi Februari 2014 Sida 1 av 7 Meritsammanställningen med bilagor skickas till: VHS Antagningsservice 833 82 STRÖMSUND Jag har sökt till Grundläggande

Läs mer

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA Komvux Kommunal vuxenutbildning (komvux) är för dig som behöver läsa kurser på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan läsa en eller flera kurser, för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan,

Läs mer

Anställningsbar i tid

Anställningsbar i tid Anställningsbar i tid En sammanfattning av Eva Sennermarks rapport På bara två år kan nyanlända tekniker och ingenjörer med utländsk bakgrund komma ut i arbetslivet eller gå vidare till högre studier.

Läs mer

Information till dig som vill veta mer om SFI -

Information till dig som vill veta mer om SFI - Information till dig som vill veta mer om SFI - Svenskundervisning för invandrare Vad är Sfi? Sfi-svenskundervisning för invandrare är en grundläggande utbildning i det svenska språket för vuxna som inte

Läs mer

Yttrande övre remissen Högre utbildning under 20 år (SOU 2015:70) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande övre remissen Högre utbildning under 20 år (SOU 2015:70) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Staben för utveckling och utredning Tjänsteutlåtande AMN 2015 0229.01.06 Sida 1 (7) 2015-09-10 Handläggare Petra Wårstam Larnhed Telefon: 08-508 35 514 Till Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari 2017 Utbildningsdepartementet 1 Aktuella frågor Kunskapslyftet Platser Validering Yrkeshögskola Komvux Studiestartsstödet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola

Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola Utbildningsutskottets betänkande 2009/10:UbU14 Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola Sammanfattning I betänkandet behandlas proposition 2009/10:68 Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola

Läs mer

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Alliansens förslag till budgetinriktning Det är viktigt att nämnden tar ett tydligt och samlat grepp kring arbetsmarknads- och

Läs mer

Arbetsmarknadsläget. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson 8 april Arbetsmarknadsdepartementet. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Arbetsmarknadsläget. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson 8 april Arbetsmarknadsdepartementet. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet Arbetsmarknadsläget Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson 8 april 2016 Foto: Martina Huber/Regeringskansliet 2005 2006 2007 2009 2011 2005 2006 2007 2009 2011 Sverige har relativt hög arbetslöshet jämfört

Läs mer

Motion till riksdagen. 1985/86: Ub832. AlfSvensson (c) Finska språkets ställning i Sverige. Obalans mellan språkens ställning i Finland och Sverige

Motion till riksdagen. 1985/86: Ub832. AlfSvensson (c) Finska språkets ställning i Sverige. Obalans mellan språkens ställning i Finland och Sverige Motion till riksdagen 1985/86: Ub832 AlfSvensson (c) Finska språkets ställning i Sverige De finska och svenska språken har i århundraden brukats i både Sverige och Finland. Antalet finskspråkiga har under

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om betygsrätt för vuxenutbildning; SFS 2010:253 Utkom från trycket den 13 april 2010 utfärdad den 31 mars 2010. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Till statsrådet och chefen för Utbildningsdepartementet Jan Björklund

Till statsrådet och chefen för Utbildningsdepartementet Jan Björklund Till statsrådet och chefen för Utbildningsdepartementet Jan Björklund Den 22 januari 2008 förordnade chefen för Utbildningsdepartementet, statsrådet Björklund, en arbetsgrupp (U 2007:D) inom departementet

Läs mer

Vägen till svensk legitimation

Vägen till svensk legitimation Vägen till svensk legitimation Andrew Kyobe Socialstyrelsen 2018-09-06 Personer med utländsk hälsooch sjukvårdsutbildning Bidrar med - kompetensförsörjning - mångfald, ny kompetens och erfarenhet Pågående

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet?

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet? Yrkesvux Syftet med yrkesvux Vad är syftet? Syftet med yrkesvux Att motverka brist på arbetskraft med yrkesutbildning Att nå de grupper som saknar gymnasieutbildning eller har en gymnasial yrkesutbildning

Läs mer

~ KU 1985/86:23. Konstitutionsutskottets betänkande 1985/86:23. över viss del av proposition 1985/86:98 angående. invandrarpolitiken.

~ KU 1985/86:23. Konstitutionsutskottets betänkande 1985/86:23. över viss del av proposition 1985/86:98 angående. invandrarpolitiken. Konstitutionsutskottets betänkande 1985/86:23 över viss del av proposition 1985/86:98 angående invandrarpolitiken ~ ~ KU 1985/86:23 Sammanfattning Konstitutionsutskottets beredning avser den del av proposition

Läs mer

Ge mer plats för invandrade akademiker

Ge mer plats för invandrade akademiker Statistik Ge mer plats för invandrade akademiker Akademiker förbundet för jurister, civilek ono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Ge mer plats för invandrade akademiker Rapport om invandrade

Läs mer

Motion 2015:31 av Håkan Jörnehed (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillvarata flyktingars sjukvårdskompetens

Motion 2015:31 av Håkan Jörnehed (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillvarata flyktingars sjukvårdskompetens Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2015-1237 Landstingsstyrelsen Motion 2015:31 av Håkan Jörnehed (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillvarata flyktingars

Läs mer

Rapport om validering av kunskaper, färdigheter och kompetenser inom ECVET Lifelong processes and procedures

Rapport om validering av kunskaper, färdigheter och kompetenser inom ECVET Lifelong processes and procedures Rapport om validering av kunskaper, färdigheter och kompetenser inom ECVET Lifelong processes and procedures Tanken med det europeiska systemet för meritöverföring inom yrkesutbildningen (Ecvet) är att

Läs mer

1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344

1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344 1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344 Återrapportering av regeringsuppdrag 2012 avseende förslag på vilken nivå utbildning i svenska för invandrare och nu pågående utbildningar som leder till en

Läs mer

Tudelad arbetsmarknad

Tudelad arbetsmarknad Thomas Ljunglöf 2018-01-30 Tudelad arbetsmarknad I genomsnitt var 4,7 procent av landets akademiker arbetslösa eller verksamma i något arbetsmarknadsprogram med aktivitetsstöd under 2017. Andelen är därmed

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Kommittédirektiv Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet Dir. 2013:59 Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till

Läs mer

KS studieresa till Stockholm 23 september 2016

KS studieresa till Stockholm 23 september 2016 KS studieresa till Stockholm 23 september 2016 Jussi Koreila, avdelningschef SFI Arbetsmarknadsförvaltningen The Capital of Scandinavia Sfi utbildning i svenska för invandrare Styrning Upplägg Utmaningar

Läs mer

Utbildningsbeskrivning

Utbildningsbeskrivning Diarienummer LUN2015/41 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsbeskrivning Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att

Läs mer

Kvalificerad yrkesutbildning som uppdragsutbildning

Kvalificerad yrkesutbildning som uppdragsutbildning Utbildningsutskottets betänkande 2005/06:UbU20 Kvalificerad yrkesutbildning som uppdragsutbildning Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2005/06:74 Kvalificerad yrkesutbildning som

Läs mer

Tillträdesregler för högskoleutbildningar. Nya tillträdesregler

Tillträdesregler för högskoleutbildningar. Nya tillträdesregler Tillträdesregler för högskoleutbildningar Om du vill börja läsa en utbildning på grundnivå på universitet eller högskola måste du ha vissa förkunskaper för att kunna antas. Detta kallas för behörighet.

Läs mer

Avtal kring svenskundervisning för invandrare (sfi) i Göteborgsregionen, Etapp 1

Avtal kring svenskundervisning för invandrare (sfi) i Göteborgsregionen, Etapp 1 Förslag till Avtal kring svenskundervisning för invandrare (sfi) i Göteborgsregionen, Etapp 1 1. Avtalsparter Avtalets parter är Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) och följande medlemskommuner: Ale,

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Validering med mervärde

Yttrande över departementspromemorian Validering med mervärde Tjänsteskrivelse 2016-08 - 29 Handläggare Daniel Nilsson Utredningsenheten Diarienummer 2016KS/0434 Kommunstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Validering med mervärde Förslag till beslut Yttrandet

Läs mer

Vad har jag för möjligheter efter gymnasiet?

Vad har jag för möjligheter efter gymnasiet? Vad har jag för möjligheter efter gymnasiet? Vägar vidare efter gymnasiet YRKES- PROGRAM HÖGSKOLE- FÖRBEREDANDE PROGRAM ARBETE YRKESHÖGSKOLA FOLKHÖGSKOLA VUXENUTBILDNING UNIVERSITET/ HÖGSKOLA KOMPLETTERANDE

Läs mer

RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG FÖRSLAG TILL OMPRÖVNING AV BETYG Betänkande av Betygsprövningsutredningen (SOU 2010:96)

RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG FÖRSLAG TILL OMPRÖVNING AV BETYG Betänkande av Betygsprövningsutredningen (SOU 2010:96) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/kristina Persdotter 2011-05-022011-02-21 11-0009 Direkttel: 08-782 91 93 E-post: kristina.persdotter@tco.se Utbildningsdepartementet

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning SKOLFS 2004:18 Utkom från trycket den 24 augusti 2004 Senaste lydelse av Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning 2004-08-09 Skolverket föreskriver med

Läs mer

Den gällande rätt som ligger till grund för detta ställningstagande finns i bilaga 1.

Den gällande rätt som ligger till grund för detta ställningstagande finns i bilaga 1. 2 (8) Familjemedlemmar till elever som har fått uppehållstillstånd för att bedriva övriga studier om högst ett år kan beviljas uppehållstillstånd i enlighet med regelverket om besök i Sverige för sammanlagt

Läs mer

Skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om att tillvarata sjukvårdskunskaper och medicinsk kompetens hos syriska flyktingar

Skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om att tillvarata sjukvårdskunskaper och medicinsk kompetens hos syriska flyktingar Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-06-10 LS 2015-0590 Landstingsstyrelsen Skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om att tillvarata sjukvårdskunskaper och medicinsk kompetens

Läs mer

Mats Söderberg. Finanssektionen, sektionen för Skola o Barnomsorg

Mats Söderberg. Finanssektionen, sektionen för Skola o Barnomsorg Cirkulärnr: 1995:22 Diarienr: 1995/0094 Handläggare: Sektion/Enhet: Karin Skilje Mats Söderberg Datum: 1995-01-13 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Finanssektionen, sektionen för Skola o Barnomsorg Ansvarig/a

Läs mer

Lärarlyftet -där. och reell kompetens kan ge högskolepoäng. arbetslivserfarenhet 2015-04-22. Valideringsprojektet Peter. Hasselskog, Annika Malm

Lärarlyftet -där. och reell kompetens kan ge högskolepoäng. arbetslivserfarenhet 2015-04-22. Valideringsprojektet Peter. Hasselskog, Annika Malm Lärarlyftet -där arbetslivserfarenhet och reell kompetens kan ge högskolepoäng 1 Möjlighet till validering för tillgodoräknande i Lärarlyftet Flera av de högskolor och universitet som anordnar Skolverkets

Läs mer

Meritsammanställningen med bilagor skickas till:

Meritsammanställningen med bilagor skickas till: Institutionen för klinisk vetenskap Enheten för psykoterapi Mars 2015 Sida 1 av 8 Meritsammanställningen med bilagor skickas till: Antagningsservice FE 20101 839 87 Östersund Jag har sökt till Grundläggande

Läs mer

Remiss av betänkandet Tid för snabb flexibel inlärning (SOU 2011:19)

Remiss av betänkandet Tid för snabb flexibel inlärning (SOU 2011:19) ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN SFI-AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE AMN 1.60-0125272011 2011-08-15 SID 1 (13) Handläggare: Leif Styfberg Tel: 08-508 25 702 Till Arbetsmarknadsnämnden den 23 augusti 2011 Remiss

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut Skolinspektionen 2014-12-16 Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

DITT FÖRSTA EURESJOBB

DITT FÖRSTA EURESJOBB DITT FÖRSTA EURESJOBB Vanliga frågor Allmänt Var hittar jag information om Ditt första Euresjobb (Your first Eures job, YfEj)? Du kan hämta information från EURES-portalen: http://eures.europa.eu eller

Läs mer

Gymnasiesärskoleutredningen U 2009:04

Gymnasiesärskoleutredningen U 2009:04 U 2009:04 Utredningens uppdrag Övergripande Framtida utformning av gymnasiesärskolan Utreda konsekvenser för och föreslå förändringar av gymnasial särvux Ökad samverkan med arbetslivet Ökad samverkan med

Läs mer

Motion till riksdagen. 1988/89: Ub763. av Maj-Lis Lööw m.fl. (s) Högskoleutbyggnad i Södermanlands län

Motion till riksdagen. 1988/89: Ub763. av Maj-Lis Lööw m.fl. (s) Högskoleutbyggnad i Södermanlands län Motion till riksdagen 1988/89: Ub763 av Maj-Lis Lööw m.fl. (s) Högskoleutbyggnad i Södermanlands län Utbildningsfrågorna har en avgörande betydelse för utvecklingen av arbetsmarknaden i ett län. Flera

Läs mer

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH) SID 1 (5) 2007-03-13 Handläggare: Ingrid Florin Telefon: +46 8 508 33 877 Till Utbildningsnämnden 2007-03-15 Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Läs mer

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Dnr: UN 19/43 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolan. myh.se

Myndigheten för yrkeshögskolan. myh.se Myndigheten för yrkeshögskolan Yrkeshögskolan Kvalificerade yrkesutbildningar, utformade utifrån arbetslivets behov av eftergymnasial kompetens Eftergymnasial utbildningsform En yrkeshögskoleutbildning

Läs mer

Utbildning i psykoterapi

Utbildning i psykoterapi Utbildning i psykoterapi Legitimerad psykoterapeut är ett eget yrke Som medlem i Akademikerförbundet SSR är du som är legitimerad psykoterapeut också medlem i Psykoterapeutföreningen. Psykoterapeutföreningen

Läs mer

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127)

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Stockholm 2009-04-22 Socialdepartementet 103 37 Stockholm Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Personalfrågor Ansvariga för arbetsmarknadspolitiska

Personalfrågor Ansvariga för arbetsmarknadspolitiska Cirkulärnr: 1998:128 Diarienr: 1998/2034 P-cirknr: 1998-2:44 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: PRJ, Utbildning Lars-Gösta Andréen Datum: 1998-08-24 Mottagare: Rubrik: Förhandlingssektionen Bilagor:

Läs mer

Förslag till ändring i Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 1999:5) om allmäntjänstgöring för läkare

Förslag till ändring i Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 1999:5) om allmäntjänstgöring för läkare PM 2016:14 RVI (Dnr 159-1895/2015, 159-1896/2015, 159-1906/2015, 159-1907/2015, 159-1912/2015) Förslag till ändring i Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 1999:5) om allmäntjänstgöring för läkare Förslag

Läs mer

REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbetsoch samhällslivet

REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbetsoch samhällslivet 1(5) 2016-12-16 Arbetsmarknadsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i

Läs mer

Utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola mm

Utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola mm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDELNINGEN Handläggare: John Envall Telefon: 508 33 564 Till Utbildningsnämnden 2008-11-27 DNR 08-451/4037 SID 1 (5) 2008-11-27 Utökad betygsrätt för enskilda

Läs mer

36 Remiss av KLIVA:s delbetankande. Pa vag-mot starkt kvalitet och likvardighet inom komvux for clever med svenska som andrasprak (U2019/02278/GV)

36 Remiss av KLIVA:s delbetankande. Pa vag-mot starkt kvalitet och likvardighet inom komvux for clever med svenska som andrasprak (U2019/02278/GV) NR36 SODERTALJE KOMMUN Protokoll fort den 5 juli 2019 over arenden som kommunstyrelsens ordforande enligt kommunstyrelsens i Sodertalje delegationsordning har ratt att besluta i. 36 Remiss av KLIVA:s delbetankande.

Läs mer

RP 203/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen

RP 203/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att två nya paragrafer tas in i socialvårdlagen.

Läs mer

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109)

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) 2009-03-30 Rnr 1.09 Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) Sveriges akademikers centralorganisation har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Yttrande över betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83)

Yttrande över betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) 2019-05-15 Diarienr 108,2019,07 1 (5) Utbildningsdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk

Läs mer

Bilaga till ansökan PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET 90 HÖGSKOLEPOÄNG, HÖSTTERMINEN 2013 INRIKTNING: KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT)

Bilaga till ansökan PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET 90 HÖGSKOLEPOÄNG, HÖSTTERMINEN 2013 INRIKTNING: KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT) Bilaga till ansökan PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET 90 HÖGSKOLEPOÄNG, HÖSTTERMINEN 2013 INRIKTNING: KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT) INSTITUTIONEN FÖR PSYKOLOGI Person- och adressuppgifter Namn Personnummer Adress,

Läs mer

Kommittéprotokoll. Område 9. Partistämman Öppenhet mot omvärlden migration, asyl, integration 5. Datum: LEDAMÖTER: Ordförande

Kommittéprotokoll. Område 9. Partistämman Öppenhet mot omvärlden migration, asyl, integration 5. Datum: LEDAMÖTER: Ordförande OMRÅDE: Kommittéprotokoll Partistämman 2009 Område 9 SIDANTAL: Öppenhet mot omvärlden migration, asyl, integration 5 LEDAMÖTER: Datum: 2009-05-08 Ordförande Partistyrelsen Riksdagsledamot Regeringskansliet

Läs mer

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringsbeslut I:3 2018-02-08 U2018/00504/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Statens skolverk

Läs mer