Mediepolicy för Kriminalvården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mediepolicy för Kriminalvården"

Transkript

1 1 Beslutad av generaldirektören , dnr Mediepolicy för Kriminalvården Den externa bilden av Kriminalvården skapas till stora delar genom medierna. Därför är ett aktivt förhållningssätt i mediefrågor viktigt för en korrekt och bred bild av Kriminalvården och för att undvika felaktigheter och missförstånd. Varje gång en representant för Kriminalvården har kontakt med en journalist, har vi ett bra tillfälle att förmedla budskap och en riktig bild av Kriminalvården och vårt arbete. Kriminalvårdens mediepolicy reglerar hur kontakter med media ska hanteras i myndigheten, och är baserad på Kriminalvårdens kommunikationsstrategi (beslutad , dnr ). Enligt kommunikationsstrategin ska mediearbetet i myndigheten vara proaktivt, offensivt och samordnat. Det innebär att Kriminalvården ska agera självständigt i förhållande till media. Vi ska ta initiativet för att få tolkningsföreträde och själva förklara det som gäller vår egen verksamhet. Kriminalvårdens hållning i kontakter med media Kriminalvården ska i sina kontakter med media inta en tydlig och professionell hållning, vilket innebär ett öppet bemötande, sakliga uttalanden och samordnade budskap. Tillgänglig inom regelverket Kriminalvården ska ha ett öppet förhållningssätt, inom ramen för gällande lagstiftning och med respekt för våra klienters integritet. Vi ska hålla en hög servicegrad för media, svara på frågor och vara lättillgängliga. Vissa klientfrågor omfattas dock av sekretess, liksom säkerhetsarrangemang av olika slag. Korrekt och trovärdigt Kriminalvården ska agera samstämt gentemot media med samordnade och tydliga budskap. Det vi säger till journalisterna ska vara rätt och sant. Snabbt Kriminalvården ska agera snabbt för att ge svar på medias frågor. Det kan ge oss tolkningsföreträde, det ökar möjligheten att påverka den bild som ges och det minskar risken för felaktigheter och missförstånd. Snabbhet innebär dock inte att vi ska avstå från faktainhämtning, kontroller kring ställda frågor samt samordning av svar. Begripligt Vi ska berätta om vår verksamhet på ett enkelt och begripligt sätt. Vi undviker fackuttryck och förkortningar när vi talar med journalister.

2 2 Uttalanden När Kriminalvården omskrivs i massmedia har vi oftast bara en chans att påverka den bild som ges i direkt anslutning till kritiken. Kriminalvården ska därför på ett aktivt sätt förklara, kommentera och bemöta kritik när det gäller den verksamhet vi bedriver. Uttalanden för Kriminalvårdens räkning ska göras med ansvarstagande för myndigheten och av den som ansvarar för en fråga eller en verksamhet, den som har specifik sakkunskap i frågan eller den som utses att vara talesperson. Av kommunikationsstrategin framgår att generaldirektören, regioncheferna, enhetscheferna, informationschef och presschef eller deras ersättare är myndighetens främsta talespersoner i övergripande frågor. I möjligaste mån ska uttalanden göras på den nivå frågan ligger. Det är Kriminalvården inte media som avgör vem som är myndighetens talesperson i en fråga. Uttalanden i riksmedia i verksövergripande, strategiska frågor (omständigheterna avgör vad det är som vid ett visst tillfälle kan vara en strategisk fråga) görs i första hand av generaldirektör, regionchefer, enhetschefer eller den som särskilt utses. Uttalanden i verksövergripande frågor på central nivå görs i första hand av enhetschefer, gruppchefer, informationschef och presschef. Uttalanden i regionfrågor eller verksfrågor med tydlig regional/lokal vinkel görs i första hand av regionchef. Uttalanden i frågor på lokal nivå görs i första hand av ansvarig kriminalvårdschef. Vid allvarliga incidenter och krissituationer är det särskilt angeläget att informationsgivningen samordnas och att det i den enskilda situationen utpekas och informeras om vem som ansvarar för mediahanteringen (jfr incidentledningsplan). I samband med att myndighetsgemensamma dokument som rapporter och utredningar beslutas, ska inom ramen för en genomförandeplan samtidigt beslutas om extern information. Den som uttalar sig som representant för Kriminalvården ska ge uttryck för myndighetens hållning i den aktuella frågan och har ansvar för att känna till, eller ta reda på, den information som finns (exempelvis om särskilda budskap är formulerade i frågan) och vad som tidigare sagts i samma ämne. Detta är en del i den samordning av informationsgivandet som alltid ska ske. De av Kriminalvårdens representanter som har kontakter med media, ska ha genomgått särskild medieutbildning. Medieutbildningar i Kriminalvården samordnas av HK Info. Kriminalvården uttalar sig i regel inte om enskilda klienter. Vi kommenterar inte heller beslut kring enskilda klienter. Däremot kan vi erbjuda journalisterna att förklara vad som gäller generellt i vår verksamhet.

3 3 Till dig som är chef Som regionchef, enhetschef och kriminalvårdschef ingår det i ditt uppdrag att vara talesperson för Kriminalvårdens räkning. Det innebär bland annat att du har ansvar att snabbt samordna dig med myndigheten i övrigt kring en fråga som aktualiseras samt göra dig tillgänglig om det är du som bör uttala dig i en fråga. Särskilt viktigt är detta om Kriminalvården får kritik för sitt agerande och vi får möjlighet att bemöta kritiken. Regionchefer och enhetschefer bör ha en hög tillgänglighet bland annat bör mobiler vara påslagna på tyst läge under möten för att ta emot samtal och sms rörande akuta mediefrågor. Vid längre frånvaro eller om mobilen måste vara avstängd ska en alternativ talesperson utses. För att Kriminalvården ska kunna agera proaktivt och offensivt måste vi vara väl förberedda på det som kan bli nyheter i vår organisation. Pressfrågor bör vara en stående punkt i ledningsgrupper på alla nivåer, för en fortlöpande inventering av både positiva och negativa nyheter. Regional informatör eller pressfunktionen på HK stöttar därefter med en värdering och vid behov samordning och budskapsformulering. Alla chefer med personalansvar ska känna till, och givetvis följa, lagstiftningen kring offentlighet och sekretess, anställdas meddelarfrihet och efterforskningsförbudet. Stöd i pressfrågor För internt stöd i pressfrågor kan du vända dig till din regionala informatör eller till pressfunktionen vid HK. Utanför kontorstid finns en pressjour igång dygnet runt, som kan stötta i akuta frågor. Samordning/förberedelse/avrapportering Samordning är viktigt för att vi ska kunna bemöta journalisterna professionellt och ge tydliga budskap till allmänhet, klienter och skattebetalare. Journalister kontaktar ofta flera företrädare för en myndighet samtidigt och då är det viktigt att vi samordnar våra budskap. Om en journalist kontaktar dig bör du snarast ta kontakt med din regionala informatör eller pressfunktionen innan du uttalar dig. Det kan finnas budskap framtagna i frågan, det kan finnas andra talespersoner utsedda i frågan, andra kan redan ha uttalat sig eller det kan finnas kompletterande information du behöver innan du ger en intervju. Informationen från dig kan också bli viktig för någon annan som blir uppringd. Kontakta gärna din regionala informatör eller pressfunktionen på HK i förväg om du har ett ärende eller en nyhet som kan bli av medialt intresse. Då kan vi hjälpas åt att förbereda oss för eventuella frågor. Kanske ska vi gå ut själva med informationen. Kontakta din regionala informatör eller pressfunktionen vid HK om en journalist begär ut större mängder handlingar eller enstaka handlingar som du bedömer kan leda till större publicitet. Det ökar möjligheten att förbereda den person som ska svara på medias frågor. Svar på enkäter som skickas ut från media samordnas av HK Info.

4 4 Huvudkontorets pressfunktion lägger ofta ut aktuell information kring uppkomna frågor på Krimnet och Kriminalvårdens hemsida. Det är alltid lämpligt att kontrollera dessa innan ett uttalande görs. Även efter en mediekontakt är samordning viktig. En mediekontakt med en representant för Kriminalvården är inte avslutad förrän den har avrapporterats till berörda inom myndigheten. Det är viktigt att kontakten följs upp och avrapporteras eftersom en fråga som ställts till ett visst ställe kan upprepas i en annan del av landet eller till en annan person. Till dig som är medarbetare Enskilda medarbetare är aldrig skyldiga att uttala sig, det kan ingen journalist kräva. Som enskild medarbetare i Kriminalvården har du dock meddelarfrihet och full rätt att uttala dig i media om du vill. Tänk på att det finns områden där meddelarfriheten inte gäller och att det är om din personliga situation du uttalar dig. Som representant för Kriminalvården uttalar sig den som ansvarar för en fråga eller en verksamhet. Specifika riktlinjer Medierna har ett stort intresse av att på plats skildra och granska Kriminalvårdens verksamhet. De är givetvis välkomna att göra det, men i våra speciella miljöer måste det ske på ett sätt som inte äventyrar ordning och säkerhet och så att respekten för brottsoffer och för de intagnas integritet upprätthålls. Hänsyn måste också tas till att det i fängelsemiljön finns påtryckningsmekanismer som gör att frivillighet att medverka kan vara skenbar. Beträffande häktade kan domstol och åklagare ha beslutat särskilda restriktioner med stöd av rättegångsbalken. Intagnas rätt till kontakt med media regleras bland annat i European prison rules ( ). Europadomstolen för mänskliga rättigheter har i en dom (33742/96) från den 11 september 1997 konstaterat att med intagning i fängelse följer vissa begränsningar i personens normala möjligheter att utöva sin yttrandefrihet och ha kontakter med media. De begränsningar som ställs upp för intagna i Kriminalvården att utöva sina rättigheter ska inte vara föranledda av tryckfrihets- och yttrandefrihetsrättsliga skäl utan av hänsyn till ordning och säkerhet och den intagnes återanpassning till samhället. Vissa av Kriminalvårdens anläggningar är dessutom skyddsobjekt jml Skyddslagen (2010:305). Journalister i Kriminalvårdens lokaler Journalister är välkomna till Kriminalvårdens verksamhetsställen med utgångspunkt i Kriminalvårdens, och verksamhetsställets, sekretess- och säkerhetsregler. Övriga riktlinjer för sådana besök finns nedan. Vid alla journalistbesök i Kriminalvården ska de intagnas integritet skyddas.

5 5 Enstaka journalister och mindre TV-team kan beredas tillfälle att träffa en intagen, förutsatt att denne ansökt om besök. När journalister vill besöka intagna sker detta enligt verksamhetsställets sedvanliga regler och rutiner för besök. Vill en journalist intervjua en chef eller en anställd, bör det ske i allmänna utrymmen som exempelvis personalutrymmen. Journalistbesök i allmänna utrymmen för intagna som utbildningssalar, verkstäder och liknande kan möjliggöras. Detta ska ske med stor restriktivitet och förutsättningen är att det rör sig om en specifik verksamhet eller ett projekt som ska beskrivas. Beslut kring den typen av besök fattas av HK Info. Kriminalvården släpper inte in journalister på avdelningar, av sekretess- och integritetsskäl. Kontakt med intagna Intagna i Kriminalvården har samma yttrandefrihet som andra medborgare och är fria att ta kontakt med media eller kontaktas av media. Den principiella rätten att meddela uppgifter till medierna påverkas dock praktiskt sett av begränsningarna i rörelse- och handlingsfrihet i anstalt. Det gäller i synnerhet intagna på säkerhetsavdelningar och häktade med restriktioner. Detta innebär att varje fall måste prövas individuellt. Kriminalvårdssekretessen innebär att Kriminalvården inte förmedlar kontakt med enskilda intagna vid telefonsamtal direkt till verksamhetsställe. Journalister som vill komma i kontakt med intagna rekommenderas därför att skriva brev (fax och e-post jämställs med brev). Dock kan vi inte bekräfta att brevet mottagits av klienten. Kriminalvården tar inte fram intagna som intervjupersoner åt journalister. Vi förmedlar alltså inte intervjuförfrågningar, varken i allmänhet eller specifikt till namngivna klienter. Det är ett ställningstagande som grundar sig på respekt för våra klienters personliga integritet. Om journalister vill intervjua intagna i samband med att en specifik verksamhet eller projekt ska beskrivas, fattar HK Info beslut om detta efter godkännande från berörda intagna. Vill en journalist komma i kontakt med Förtroenderådets representant för att få intagnas syn på en fråga, kan förfrågan förmedlas om det finns en sådan person utsedd. Dock får inte den intagnes namn lämnas ut. Det är sedan upp till den intagne att kontakta media enligt de regler som finns vid verksamhetsstället. Intagna som ska intervjuas/fotograferas/filmas bör informeras om vad det innebär och vilka rättigheter de har. Ett särskilt informationsblad för detta syfte finns framtaget i Kriminalvården. Filminspelningar Uppkommer fråga om att upplåta Kriminalvårdens miljöer för filminspelningar, oavsett om det rör sig om spelfilm, tv-serier eller dokumentärfilmer eller att låna utrustning eller andra föremål för sådana ändamål, ska frågan hänskjutas till huvudkontoret, informationsenheten, för beslut.

6 6 Foto/film/ljudupptagning Enligt Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd om verkställighet i anstalt (KVFS 2009:4) och Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd för behandling i häkte (KVFS 2007:1) råder generellt bild- och ljudupptagningsförbud inom anstalts- respektive häktesområde. Undantag kan göras, företrädesvis i besöksrum i samband med besök hos intagen, och ska beslutas av kriminalvårdschef. Undantag från film-, foto- och ljudupptagningsförbud kan också göras i allmänna utrymmen för intagna som utbildningssalar, verkstäder och liknande. Detta ska ske med stor restriktivitet och förutsättningen är att det rör sig om en specifik verksamhet eller ett projekt som ska beskrivas. Beslut om sådant undantag fattas av HK Info. Inspelningar och fotografering ska ske med iakttagande av Kriminalvårdens och verksamhetsställets ordnings- och säkerhetsregler. Säkerhetsarrangemang får inte avslöjas. Inne på avdelningarna råder alltid film-, foto- och ljudupptagningsförbud. Direktsändningar från Kriminalvårdens lokaler är inte tillåtna.

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015 Kommunikationspolicy Antagen av Kf 56/2015 Innehåll Innehåll... 1 1. Kommunikation hjälper oss att utföra våra uppdrag... 2 2. Kommunikationsansvar... 2 3. Planerad kommunikation... 2 Checklista för att

Läs mer

Policy för kontakter med massmedier

Policy för kontakter med massmedier Policy för kontakter med massmedier INNEHÅLLSFÖRTECKNING Så arbetar journalister... 6 Riktlinjer vid mediekontakter.... 7 Rutiner vid journalistkontakter.... 9 Kriskommunikation... 12 Offentlighet och

Läs mer

1(6) Riktlinjer för kontakter med massmedia. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för kontakter med massmedia. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-11-30 133 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning Inledning...4 Mål...4 Syfte...4

Läs mer

Kommunikationspolicy för Botkyrka kommuns förvaltningsorganisation

Kommunikationspolicy för Botkyrka kommuns förvaltningsorganisation TJÄNSTESKRIVELSE 1[5] Referens Kicki Morsing Mottagare Kommunikationspolicy för Botkyrka kommuns förvaltningsorganisation Botkyrka kommun är en offentlig och demokratiskt styrd organisation som ska ge

Läs mer

Riksbankens kommunikationspolicy

Riksbankens kommunikationspolicy Policy BESLUTSDATUM: 2018-11-19 BESLUT AV: Direktionen ANSVARIG AVDELNING: STA/KOM FÖRVALTNINGSANSVARIG: Ann-Leena Mikiver SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00

Läs mer

Policy. Riksbankens kommunikationspolicy. Kommunikationsmål, syfte och målgrupper. Riksbankens kommunikation förhållningssätt

Policy. Riksbankens kommunikationspolicy. Kommunikationsmål, syfte och målgrupper. Riksbankens kommunikation förhållningssätt Policy BESLUTSDATUM: 2016-01-27 BESLUT AV: Direktionen ANSVARIG AVDELNING: Stabsavdelningen FÖRVALTNINGSANSVARIG: Ann-Leena Mikiver, Kommunikationschef SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg

Läs mer

Kriminalvårdens riktlinjer för samverkan med civilsamhället m.m. (2018:6)

Kriminalvårdens riktlinjer för samverkan med civilsamhället m.m. (2018:6) Kriminalvårdens riktlinjer för samverkan med civilsamhället m.m. (2018:6) 2 (8) Revideringar Datum Avser 2018-07-19 Riktlinjer beslutade av Lennart Palmgren (Frivårdsdirektör) 3 (8) 1 Inledning Dessa riktlinjer

Läs mer

Så möter vi medierna. Din guide för kontakter med press, radio och TV. Arbetsförmedlingens kontaker med media_2015_06.indd :20:30

Så möter vi medierna. Din guide för kontakter med press, radio och TV. Arbetsförmedlingens kontaker med media_2015_06.indd :20:30 Så möter vi medierna Din guide för kontakter med press, radio och TV 1 Arbetsförmedlingens kontaker med media_2015_06.indd 1 2015-09-01 13:20:30 arbetsförmedlingens pressenhet pressjouren är bemannad dygnet

Läs mer

Arbetsgivarverkets kommunikationspolicy

Arbetsgivarverkets kommunikationspolicy Version 1.0 2013-08-27 Dnr 1308-0342-33 Arbetsgivarverkets kommunikationspolicy Inledning... 2 Styrdokument för vår kommunikation... 2 Kommunikationens förhållningssätt... 2 Framgångsrik kommunikation...

Läs mer

Medieriktlinjer. Luleå kommun

Medieriktlinjer. Luleå kommun Medieriktlinjer Luleå kommun 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Medieriktlinjer 2012-09-24 Löpande Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för Kommunikationschef

Läs mer

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Förvaltningarnas arbete skall utvecklas och ge resultat i en högre effektivitet och bättre kommunikation med Salemsborna. Den

Läs mer

Tips och råd VID MEDIEKONTAKTER

Tips och råd VID MEDIEKONTAKTER Tips och råd VID MEDIEKONTAKTER Därför ska vi synas i medierna 4 Ta initiativ till mediakontakter 5 Vad är en nyhet? 6 När journalister besöker Uppsala universitet 8 Journalistens arbetsvillkor 9 Att tänka

Läs mer

Policy. Riksbankens kommunikationspolicy. Kommunikationsmål, syfte och målgrupper. Riksbankens kommunikation förhållningssätt

Policy. Riksbankens kommunikationspolicy. Kommunikationsmål, syfte och målgrupper. Riksbankens kommunikation förhållningssätt Policy BESLUTSDATUM: 2013-11-27 BESLUT AV: Direktionen ANSVARIG AVDELNING: Stabsavdelningen FÖRVALTNINGSANSVARIG: Kommunikationschef, Ann-Leena Mikiver SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg

Läs mer

Riktlinjer för mediakontakter

Riktlinjer för mediakontakter Kommunstyrelsen Datum 1 (6) Kommunledningskontoret KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 KSKF/2014:59 Riktlinjer för mediakontakter Inledning Eskilstuna kommunkoncern spelar en viktig roll för alla

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav Riktlinjer Medierelationer Gäller för Region Stockholm Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav 2019-04-25 2020-04-25 Dokumentnummer Fastställd av Upprättad av RS-S-1524319 Katarina Wästlund

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2015 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk profil...

Läs mer

Riktlinjer för Överförmyndarnämndens Eskilstuna Strängnäs information och kommunikation

Riktlinjer för Överförmyndarnämndens Eskilstuna Strängnäs information och kommunikation Överförmyndarnämnden 2016-04-08 Socialförvaltningen ÖFNES/2016:38 Carl-Fredrik Movitz, 016-710 54 25 Riktlinjer för Överförmyndarnämndens Eskilstuna Strängnäs information och kommunikation God kommunikation

Läs mer

Datum Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift.

Datum Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift. Datum 2016 10 31 Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift. Mediestrategi Förord Tillväxtverket arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft.

Läs mer

Kommunikationspolicy för Göteborgs stift

Kommunikationspolicy för Göteborgs stift Kommunikationspolicy för Göteborgs stift Göteborgs stifts syn på kommunikation kommunikationspolicyn är våra samlade riktlinjer för hur arbetet med kommunikation ska bedrivas i organisationen samt principer

Läs mer

Plan för kriskommunikation

Plan för kriskommunikation Plan för kriskommunikation Maj 2017 Plan för kriskommunikation Syfte Linnéuniversitets plan för kriskommunikation är kopplad till de planer som styr arbetet vid en kris respektive kommunikationsarbetet

Läs mer

Policy för information och kommunikation

Policy för information och kommunikation Antagen av fullmäktige 081022 Policy för information och kommunikation Torsås kommun är en politiskt styrd organisation som finns till för medborgarna. Det är deras behov och förutsättningar vi ska se

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling 2009-10-14 Rev 2009-11-24 Rev 2010-05-20 Rev 2010-06-02 Kommunens författningssamling Kommunikationspolicy för Österåkers kommun Fastställd av Kommunfullmäktige den 14 juni 2010, 12. (dnr KS 2009:109 105)

Läs mer

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNIKATIONSPOLICY Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNENS MÅL, AKTIVITETER OCH BESLUT STRÄVAR MOT ATT NÅ DEN GEMENSAMMA ÖVERGRIPANDE VISIONEN FÖR ÅR 2020 DET GRÖNA OCKELBO VI

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2011-12-15 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk

Läs mer

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Kommunikationsprogram för Karlskrona kommuns samlade verksamhet... 1 Relaterade dokument Grafisk profil KS2011.204.103... 3 Kriskommunikationsplan Riktlinjer för

Läs mer

Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013

Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013 Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013 Inledning Med kommunikation kan vi styra verksamheten mot de mål som Tekniska nämnden anger och kommunikationsaspekten ska finnas med i alla beslut

Läs mer

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Kommunikationspolicy Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2019-01-28 Innehållsförteckning Kommunikationspolicy... 3 Inledning... 3 Grundläggande värderingar... 3 Övergripande mål...

Läs mer

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia G 16 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia Fastställda av kommunstyrelsen 2003-01-08, 1 Dnr 2002.568 105 Innehåll Sida 1. Inledning

Läs mer

Kommunikationspolicy. Kommunikationsansvar. Ledord. Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen?

Kommunikationspolicy. Kommunikationsansvar. Ledord. Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen? Kommunikationspolicy var Ledord Kommunikationsansvar Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen? Innehåll Ledord 4 Kommunikationsansvar 5 Extern kommunikation

Läs mer

Kommunikationspolicy. Fastställd av landstingsfullmäktige 2005-09-26. Kommunikationspolicy 1(12)

Kommunikationspolicy. Fastställd av landstingsfullmäktige 2005-09-26. Kommunikationspolicy 1(12) Kommunikationspolicy Fastställd av landstingsfullmäktige 2005-09-26 Kommunikationspolicy 1(12) Innehållsförteckning Landstinget Blekinge en kommunikativ organisation... 3 Policyns syfte... 3 Landstinget

Läs mer

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Kommunikationspolicy policy Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Beslut: Datum- Instans /År Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Ersätter tidigare beslut 2015-12-10 KF 318 Giltighetstid: 2019-12-31

Läs mer

Kommunikationspolicy för Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 2015-10-29, 171

Kommunikationspolicy för Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 2015-10-29, 171 Kommunikationspolicy för Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige, 2015-10-29, 171 Inledning... 3 Övergripande mål... 4 Förhållningssätt... 5 Ansvarsfördelning... 6 Intern kommunikation... 7 Extern kommunikation...

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY 2019 Antaget av kommunfullmäktige 190225 25 Gäller från: 20190301 Ansvarig: Kommunikatören Revideras: vid behov Beslutsinstans: Kommunfullmäktige 1 Inledning I Markaryds kommuns kommunikationspolicy

Läs mer

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper.

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper. Sida 1/5 Policy för kommunikation Med kommunikation skapar vi kännedom om vilka vi är, vad vi kan och vad vi gör. Kommunikationen speglar de värden som kommunen står för och bidrar till att utveckla goda

Läs mer

Kommunikationsplattform

Kommunikationsplattform 1(11) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Malin Bergkvist Kommunikationsplattform för Kristianstads kommun, KS 2011/1002 2013-02-11 044-13 21 00 malin.bergkvist@kristianstad.se Kommunikationsplattform

Läs mer

Riktlinjer. Information och kommunikation. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2005-04-25

Riktlinjer. Information och kommunikation. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2005-04-25 Riktlinjer Information och kommunikation Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2005-04-25 Datum: 2012-02-02 Dnr: Sida: 2 (8) Riktlinjer för information och kommunikation Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Kriminalvårdens administrativa föreskrifter

Kriminalvårdens administrativa föreskrifter Kriminalvårdens administrativa föreskrifter ISSN 1404-0956 KVAF (SÄK) 2016:2 Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd om rapportering och utredning av incidenter beslutade den 5 september 2016. Kriminalvården

Läs mer

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunikationsstrategi år 2014 2016 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 juli 2014 Kommunikationsstrategi för samhällsbyggnadsförvaltningen Gäller till 31 december 2016 Inledning Med kommunikation kan vi styra

Läs mer

Kommunikations. policy. Antagen av kommunfullmäktige 2015 12 14 123

Kommunikations. policy. Antagen av kommunfullmäktige 2015 12 14 123 Kommunikations policy Antagen av kommunfullmäktige 2015 12 14 123 Kommunikationspolicy 1 Kommunikationspolicy Innehåll Inledning... 4 1. Kommunikationspolicy... 5 1.2 Definition 5 1.3 Lagar 5 1.4 Kommunikationsmål

Läs mer

INFORMATIONS- POLICY

INFORMATIONS- POLICY INFORMATIONS- POLICY 2011-07-21 Inledning Utgångspunkten för vårt informationsarbete är att vi alla vill, kan och förväntas utbyta relevant information med varandra inom kommunorganisationen, med kommuninvånare

Läs mer

Kommunikationspolicy. Syfte. Vi är proaktiva och planerade. Vi är tillgängliga och välvilliga. Vi är tydliga och relevanta 1(6)

Kommunikationspolicy. Syfte. Vi är proaktiva och planerade. Vi är tillgängliga och välvilliga. Vi är tydliga och relevanta 1(6) 1(6) Kommunikationspolicy Syfte Vårt kommunikationsarbete ska genomsyra all verksamhet och bidra till förverkligandet av Kumlas vision, övergripande mål, verksamhetsmål och beslut. Kommunikationspolicyn

Läs mer

Kommunikationspolicy för Konkurrensverket

Kommunikationspolicy för Konkurrensverket KKV1042, v1.0, 2012-11-01 BESLUT 2015-09-01 Admnr 140/2015 Kommunikationspolicy för Konkurrensverket Gäller från 1 september 2015 Konkurrensverket är en öppen och transparent myndighet och vi är aktiva

Läs mer

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/679 2012-08-20 Kommunstyrelsen Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Goda råd kring kriskommunikation och informationssamverkan

Goda råd kring kriskommunikation och informationssamverkan 1(6) Goda råd kring kriskommunikation och informationssamverkan 80 procent av en kris är information och kommunikation 1. Hur väl en organisation lyckas hantera sin kommunikation är en av de viktigaste

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15

Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15 Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15 INLEDNING...3 KOMMUNIKATION...3 INFORMATIONSANSVAR...3 INTERN KOMMUNIKATION...4 INTERNA KANALER...4 GroupWise och Intrapolis...4

Läs mer

Kriskommunikationsplan. För Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Kriskommunikationsplan. För Länsstyrelsen i Västra Götalands län Kriskommunikationsplan För Länsstyrelsen i Västra Götalands län Kriskommunikationsplanen är en bilaga till Länsstyrelsens Krisledningsplan med rapportnummer 2013:105 Beslutande: Annika Braide, informationsenheten

Läs mer

Regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1

Regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1 1 (6) Regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1 Innehåll Inledning Vad är sociala medier? 2 Hjälp och råd 2 Syfte med kommunens användning av sociala medier 2 Dokumentation

Läs mer

Framgångsfaktorer vid kontakt med media* * Bra att ha i alla lägen. Skriv ut och spara!

Framgångsfaktorer vid kontakt med media* * Bra att ha i alla lägen. Skriv ut och spara! Framgångsfaktorer vid kontakt med media* * Bra att ha i alla lägen. Skriv ut och spara! 9 Framgångsfaktorer vid kontakt med media Det finns många faktorer som avgör om du lyckas i en intervjusituation.

Läs mer

Vår uppgift Konkurrensverket är förvaltningsmyndighet för konkurrensfrågor och tillsynsmyndighet för den offentliga upphandlingen.

Vår uppgift Konkurrensverket är förvaltningsmyndighet för konkurrensfrågor och tillsynsmyndighet för den offentliga upphandlingen. 2016-11-10 Admnr 187/2016 1 (14) Kommunikationspolicy för Konkurrensverket Gäller från den 10 november 2016. Konkurrensverket är en öppen och transparent myndighet och vi är aktiva och lyssnande i vår

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Tranemo kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Tranemo kommun TRA2000, v 2.0, 2011-06-08 Vår ref: Anette Nordberg Informationssamordnare Datum: 2012-06-11 Informations- och kommunikationspolicy för Tranemo kommun 1. Inledning All kommunal verksamhet i Tranemo kommun

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Dnr 405/2018 Fastställd av Kommunfullmäktige 2018-11-26, 129 Uppdateras före 2022-1120 1. Syftet med kommunikationspolicyn n syftar till att skapa en gemensam syn på kommunikation i organisationen. Policyn

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation

Riktlinjer för kommunikation 1 (6) Riktlinjer för kommunikation Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen (2014-12-03 201) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2014-12-03 Dokumentansvarig: Kommunikatör,

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy SID 1(6) Kommunikationspolicy PROGRAM PLAN RIKTLINJER Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(6) Helsingborgs stads styrdokument

Läs mer

Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun

Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun Tjänsteskrivelse Sida 1 av 10 Information och kultur Christina Nilsson Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun 2014-2016 antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 Tjänsteskrivelse Sida 2 av 10 Inledning

Läs mer

Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun

Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-19 Innehållsförteckning Inledning... 2 Definition... 2 Mål... 2 Intern kommunikation... 3 Extern kommunikation... 3 Förhållningssätt...

Läs mer

Malung-Sälens kommun

Malung-Sälens kommun KOMMUNIKATIONSPOLICY och INFORMATIONSPOLICY med MARKNADSFÖRINGSPOLICY för Malung-Sälens kommun Bilden av Malung-Sälens kommun formas i mötet med människor som tar del av kommunens service och tjänster.

Läs mer

Informationspolicy Höganäs kommun

Informationspolicy Höganäs kommun Informationspolicy Höganäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2005-05-26 Inledning Ny teknik och nya informationskanaler gör att informationsflödet i samhället går snabbare och blir alltmer omfattande.

Läs mer

Så lyckas du med dina mediekontakter

Så lyckas du med dina mediekontakter Så lyckas du med dina mediekontakter Innehåll 1. Varför riktlinjer för mediekontakter?... 5 2. Talespersoner... 6 Visions tonalitet... 6 3. Förbered intervjun... 8 Bestäm ditt syfte... 8 Förbered ditt

Läs mer

Kriminalvårdens författningssamling

Kriminalvårdens författningssamling Kriminalvårdens författningssamling ISSN 1653-6665 Utgivare: Elisabeth Lager Utkom från trycket den 28 november 2018 Kriminalvårdens föreskrifter om ändring i Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna

Läs mer

BESLUT. Justitieombudsmannen Cecilia Renfors

BESLUT. Justitieombudsmannen Cecilia Renfors BESLUT Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Datum 2018-09-10 Dnr 6024-2017 Sid 1 (6) Kritik mot Kommunstyrelsen i Härjedalens kommun för information till kommunens chefer om att de anställda inte har rätt

Läs mer

Kommunikationspolicy för Sundbybergs stad 1

Kommunikationspolicy för Sundbybergs stad 1 Kommunikationspolicy för Sundbybergs stad 1 Övergripande inriktningar Information och kommunikation är strategiska styrmedel. Stadens kommunikationsarbete ska bidra till att utveckla, förmedla och förankra

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation

Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation All information och kommunikation ska vara: korrekt tydlig och begriplig trovärdig lättillgänglig

Läs mer

Dokumentnamn: DokumentID Version:

Dokumentnamn: DokumentID Version: TJÄNSTESKRIVELSE Datum: Sida: 2012-09-21 1 (5) Dokumentnamn: DokumentID Version: Kommunikationspolicy Diarienr 1 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicyn är ett gemensamt förhållningssätt i informations-

Läs mer

Riktlinjer för Pressarbetet inom Stockholms läns landsting 2004

Riktlinjer för Pressarbetet inom Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 1(7) Riktlinjer för Pressarbetet inom Stockholms läns landsting 2004 Kompletterande dokument till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 2(7) Förord Stockholms läns

Läs mer

KABE AB (publ.) Informationspolicy. Fastställd på styrelsemöte 2014-05-20

KABE AB (publ.) Informationspolicy. Fastställd på styrelsemöte 2014-05-20 KABE AB (publ.) Informationspolicy Fastställd på styrelsemöte 2014-05-20 Innehåll 1. Inledning 2. Extern/intern information 1 2.1 Kanaler för extern och intern information 1 2.2 Extern information 1 2.3

Läs mer

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven på saklighet och opartiskhet.

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven på saklighet och opartiskhet. 1/5 BESLUT 2012-03-19 Dnr: 11/02936 SAKEN Sydnytt, SVT1, 2011-09-21, kl. 19.15, inslag om gatutidningen Aluma; fråga om saklighet och opartiskhet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det

Läs mer

Utvärdering av Trafikverkets Externa Kommunikation. December 2014 Helena Stålnert, Stålnert Kommunikation AB

Utvärdering av Trafikverkets Externa Kommunikation. December 2014 Helena Stålnert, Stålnert Kommunikation AB Utvärdering av Trafikverkets Externa Kommunikation December 2014 Helena Stålnert, Stålnert Kommunikation AB Trafikverkets Externa Kommunikation Sammanfattning: Det gångna årets kritiska rapporter i media

Läs mer

Informationspolicy och informationsstrategi. för Kårkulla samkommun

Informationspolicy och informationsstrategi. för Kårkulla samkommun Informationspolicy och informationsstrategi för Kårkulla samkommun 2012 Kårkulla samkommuns informationspolicy Kårkullla samkommun har idag över 1000 medarbetare och ett verksamhetsområde som sträcker

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Riktlinjer för sociala medier Universitetsförvaltningen Kommunikationsavdelningen Dnr 1-92/2018 (Ersätter Dnr 1880/2012-010) Version 2.0 Gäller från och med 2018-12-14 Riktlinjer för sociala medier Innehåll

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY 2 Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR NACKA KOMMUN Kommunikationspolicyn

Läs mer

Beredningen har i uppdrag att utreda och lämna förslag till lösningar av olika problem på det tryck- och yttrandefrihetsrättsliga området.

Beredningen har i uppdrag att utreda och lämna förslag till lösningar av olika problem på det tryck- och yttrandefrihetsrättsliga området. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Tryck- och yttrandefrihetsberedningen (Ju 2003:04) Dir. 2007:76 Beslut vid regeringssammanträde den 7juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Tryck- och yttrandefrihetsberedningen

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Kävlinge kommun Ärende 5 KS 2017/380

Instruktion för kommundirektören i Kävlinge kommun Ärende 5 KS 2017/380 Instruktion för kommundirektören i Ärende 5 KS 2017/380 Sida 6 av 225 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-01-08 Dnr: KS 2017/380 Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Välkommen. Din syn på tillsyn Involveringskonferens den 6 april 2011

Välkommen. Din syn på tillsyn Involveringskonferens den 6 april 2011 Välkommen Din syn på tillsyn Involveringskonferens den 6 april 2011 Syfte med konferensen Att bidra till att skapa gemensamt förhållningssätt i tillsynssituationen Utbyta erfarenheter Mål med konferensen

Läs mer

Manual för kontakter med rättsväsendet

Manual för kontakter med rättsväsendet Bakgrund Manual för kontakter med rättsväsendet Den senaste tiden tycks många Sverigevänner ha fått kallelser från Polismyndigheten. Som anledning anges ofta Du är härmed kallad till förhör beträffande

Läs mer

Kommunikationsprogram för Stenungsunds kommun

Kommunikationsprogram för Stenungsunds kommun Kommunikationsprogram för Stenungsunds kommun 1 Innehåll Kommunikationsstrategi för Stenungsunds kommun... 1 Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Intressenter/målgrupper... 4 Kanaler... 5 Stenungsunds kommuns

Läs mer

014. uni 2 alun, j obergs, F dita B ryck: E an. T Vår värdegrund estm kard W Foto: Ri

014. uni 2 alun, j obergs, F dita B ryck: E an. T Vår värdegrund estm kard W Foto: Ri Vår värdegrund Värdegrunden vägleder och Alla som arbetar inom staten har en gemensam värdegrund att förhålla sig till. Det är den vi på Socialstyrelsen har utgått ifrån då vi gemensamt arbetat fram vår

Läs mer

1(9) Informationspolicy. Styrdokument

1(9) Informationspolicy. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2011-08-31 104 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning Inledning...4 Vårt förhållningssätt

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation i Nynäshamns kommun Inledning

Riktlinjer för kommunikation i Nynäshamns kommun Inledning Riktlinjer för kommunikation i Nynäshamns kommun Inledning Nynäshamns kommun är en offentlig och demokratiskt styrd organisation som ska ge service till kommuninvånarna och skapa förutsättningar för en

Läs mer

Kommunikationspolicy. för Finspångs kommun

Kommunikationspolicy. för Finspångs kommun Kommunikationspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige den 27 april 2011 U N D E R R U B R I K Kommunikationspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Gällivare kommun. Kommunikationsplan Utvecklingsenheten

Gällivare kommun. Kommunikationsplan Utvecklingsenheten Gällivare kommun Kommunikationsplan 2011-2013 Utvecklingsenheten 1 Innehåll 1 Bakgrund... 2 2 Syfte och mål... 2 3 Intressenter... 3 3.1 Kommunikation med näringslivet... 3 3.2 Kommunikation med besökare...

Läs mer

NLL Att umgås med media

NLL Att umgås med media NLL-2013-05 Att umgås med media Öppenhet - en grundsten i vår demokrati Öppenhet är en av hörnstenarna i vårt demokratiska samhälle. Press, radio, TV och andra massmedier spelar en viktig roll för att

Läs mer

Riktlinjer för information och kommunikation i Simrishamns kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 17 juni 2015.

Riktlinjer för information och kommunikation i Simrishamns kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 17 juni 2015. Riktlinjer för information och kommunikation i Simrishamns kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 17 juni 2015. kontrasterna i en levande kommun gör alla dagar bättre ALLA ÄR KOMMUNIKATÖRER Information

Läs mer

Tjörn möjligheternas ö. Möjligheternas ö. Kommunikation Riktlinjer

Tjörn möjligheternas ö. Möjligheternas ö. Kommunikation Riktlinjer Tjörn möjligheternas ö Möjligheternas ö Kommunikation Riktlinjer 1 Kommunikation hjälper oss att utföra våra uppdrag Dessa riktlinjer för kommunikation uttrycker det som Tjörns kommuns verksamheters högsta

Läs mer

INFORMATIONS- & MARKNADSFÖRINGSPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUN

INFORMATIONS- & MARKNADSFÖRINGSPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUN INFORMATIONS- & MARKNADSFÖRINGSPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-19, 86 Informations- och marknadsföringspolicy för Eksjö kommun Syfte och mål Policyn anger mål och riktlinjer

Läs mer

Haninge kommuns kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-11

Haninge kommuns kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-11 9 april 2007 Haninge kommuns kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-11 Övergripande mål och inriktning All information och kommunikation i Haninge kommun ska medverka till kunskap om

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy. Antagen av kommunstyrelsen den 29 augusti 2006

Informations- och kommunikationspolicy. Antagen av kommunstyrelsen den 29 augusti 2006 Informations- och kommunikationspolicy Antagen av kommunstyrelsen den 29 augusti 2006 INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY Bakgrund Det behöver tydliggöras att kommunens verksamhet bedrivs på uppdrag

Läs mer

ANMÄLAN MOT HÖGSKOLAN I GÄVLE; UTRYMMET FÖR MYNDIGHETER ATT GE INSTRUKTIONER FÖR MEDIE KONTAKTER

ANMÄLAN MOT HÖGSKOLAN I GÄVLE; UTRYMMET FÖR MYNDIGHETER ATT GE INSTRUKTIONER FÖR MEDIE KONTAKTER ANMÄLAN MOT HÖGSKOLAN I GÄVLE; UTRYMMET FÖR MYNDIGHETER ATT GE INSTRUKTIONER FÖR MEDIE KONTAKTER Justitiekanslerns beslut Justitiekanslern finner inte skäl att utdela någon kritik men gör vissa uttalanden

Läs mer

2012-10-25. Statsrådsberedningen. Kommunikationspolicy för Regeringskansliet. Inledning. Därför ska Regeringskansliet kommunicera

2012-10-25. Statsrådsberedningen. Kommunikationspolicy för Regeringskansliet. Inledning. Därför ska Regeringskansliet kommunicera 2012-10-25 Statsrådsberedningen Förvaltningschefens kansli Kommunikationspolicy för Regeringskansliet Inledning Denna policy riktar sig till medarbetarna i Regeringskansliet och är vägledande i det dagliga

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Riktlinjer för partipolitisk verksamhet och information i landstingets lokaler och kommunikationskanaler

Riktlinjer för partipolitisk verksamhet och information i landstingets lokaler och kommunikationskanaler Riktlinjer för partipolitisk verksamhet och information i landstingets lokaler och kommunikationskanaler Beslutade av landstingsstyrelsen 2014-04-07 version 1.0 version 1.0 1(5) Innehållsförteckning 1

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Enligt beslut av kommunstyrelsen 2012-01-09 Innehållsförteckning 1 Syftet med policyn... 3 2 Krav på kommunikationsarbetet... 4 2.1 Grafisk profil... 4 3 Ansvar och organisation... 5 4 Våra gemensamma

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Lysekils kommun

Instruktion för kommundirektören i Lysekils kommun Sid 1 av 6 Instruktion för kommundirektören i Lysekils kommun Antagen av kommunstyrelsen 2018-01-31, 2, LKS 2017-000870 Sid 2 av 6 Innehåll Den rättsliga regleringen 3 Kommunallagen 3 Inledande bestämmelser

Läs mer

Inledning. En tydlig strategi

Inledning. En tydlig strategi Inledning Domstolarna 1 bedriver en omfattande och komplex verksamhet som är en av grundpelarna i Sveriges demokrati. Domstolsverkets uppgift är att ge administrativt stöd och service åt domstolarna för

Läs mer

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) 135 HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I LYSEKILS KOMMUN Dnr: LKS 2014-428 Bilden av och förtroendet

Läs mer

Kommundirektörsinstruktion

Kommundirektörsinstruktion Kommundirektörsinstruktion Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunstyrelsen 2017-12-20, 248 Kommundirektörsinstruktion 2017-12-20 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Rollfördelning... 1 2.1 Förtroendevalda

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Kommunikationspolicy Beslut av rektor 2008-03-10, dnr 10-2008-458

Kommunikationspolicy Beslut av rektor 2008-03-10, dnr 10-2008-458 Kommunikationspolicy Beslut av rektor 2008-03-10, dnr 10-2008-458 Kommunikationspolicyn anger Högskolan i Halmstads förhållningssätt till intern och extern kommunikation. Policyn tydliggör dessutom ansvarsfördelning

Läs mer

Generell informationsplan vid förhöjd epidemiberedskap i Landstinget Västmanland

Generell informationsplan vid förhöjd epidemiberedskap i Landstinget Västmanland 1 (7) Generell informationsplan vid förhöjd epidemiberedskap i Landstinget Västmanland 2 (7) Innehåll 1 Utgångspunkter och förutsättningar...3 2 Syfte...3 3 Mål...3 4 Samordning och ansvar...4 5 Åtgärdskalender

Läs mer