Revisionsplan 2010 Fastställd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revisionsplan 2010 Fastställd"

Transkript

1 LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting Revisionsplan 2010 Fastställd Sid 1 (10)

2 Den årliga revisionsprocessen Den årliga revisionsprocessen omfattar ett flertal steg. Den börjar med en revisionsplanering som består av omvärldsanalys, väsentlighet och riskanalys och upprättande av den årliga revisionsplanen. Därefter genomförs de i revisionsplanen fastställda revisionsinsatserna. 1 Revisionsprocessen avslutas med att årets alla granskningar analyseras och bedöms. Då prövar revisorerna om styrelse, beredningar, nämnder och utskott har fullgjort sina uppdrag. En revisionsberättelse upprättas som lämnas till fullmäktige. I revisionsberättelsen uttalar revisionsberättelsen om ansvarsfrihet bör tillstyrkas och om målen för verksamheten har uppfyllts under året. Lagstiftning och god revisionssed ger innehållet Revisorernas granskningsuppdrag regleras i kommunallagen som fastställer att granskningen ska ske årligen och i den omfattning som följer av god revisionssed. Revisorerna ska årligen pröva om: Verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. Räkenskaperna är rättvisande. Styrelsen och nämndernas interna kontroll är tillräcklig. God revisionssed är de principer och tillvägagångssätt som är allmänt vedertagna vid kommunal revision. God sed regleras inte i lag utan utformas och utvecklas av normbildare som t.ex. Sveriges Kommuner och landsting (SKL). God sed kan sägas ta vid där lagstiftningen slutar. Väsentlighet och risk är vägledande Alla delar av landstingets verksamhet ska årligen granskas av revisorerna. De resurser som avsätts för revisionen måste därför prioriteras till de områden som revisorerna anser som mest angelägna. Här är utgångspunkten den analys av väsentlighet och risk som revisorerna gör för samtliga delar av landstingets verksamheter och rutiner. Analysen ligger till grund för planeringen av granskningarnas inriktning, omfattning och resursbehov för det närmaste året. Meningen är att revisionsarbetet ska inriktas på sådana väsentliga områden där risker konstateras eller befaras, vilka kan påverka verksamhetens inriktning, förvaltning och redovisning eller påverka förtroendet för landstinget som organisation. Landstingets revisorer genomför därför en gång per år en omfattande väsentlighets- och riskanalys. För 2010 har den analysen medfört granskningar enligt förteckningen nedan. 1 Den väsentlighets- och riskanalys som genomförs under löpande år kan leda till uppdatering/förändring i revisionsplanen. Sid 2 (10)

3 Granskningsinsatser för 2010 Nedan presenteras 2010 års revisionsplan. Revisionsplanen följer God redovisningssed och fördelar insatserna på områdena: Obligatoriska och lagstadgade granskningar Granskningar av tillförlitlighet i system, rutiner och redovisning Granskningar av verksamhet, funktion och process Obligatoriska/lagstadgade granskningar benämning Landstingsstyrelsens ansvarsutövning Patientnämndens ansvarsutövning Fullmäktigeberedningarnas ansvarsutövningar Demokratiutskottets ansvarsutövning Delårsrapporter per april och augusti 2010 Årsredovisning 2010 Transparenslagen inriktning landstingsstyrelsens ansvarsutövande är tillfredsställande. patientnämndens ansvarsutövande är tillfredsställande. fullmäktigeberedningarnas ansvarsutövande är tillfredsställande. demokratiutskottet under 2009 på ett tillfredsställande sätt utfört sitt arbete. Granskningarna syftar till att ge underlag för en bedömning om delårsrapporteringen har upprättats enligt lagens krav och anvisningar från normerande organ samt om resultatet i delårsrapporteringen är förenligt med fullmäktiges mål för en god ekonomisk hushållning. landstingets årsredovisning i allt väsentligt redogör för utfallet av verksamheten, dess finansiering och den ekonomiska ställningen samt om årsredovisningen i allt väsentligt uppfyller kraven på rättvisande räkenskaper och är upprättad enligt god redovisningssed. landstinget efterlever Lag (2005:590) om insyn i vissa finansiella förbindelser m m ( Transparenslagen ). Sid 3 (10)

4 Granskningar av tillförlitlighet i system, rutiner och redovisning benämning Riks- och regionsjukvården Vårdadministrativt system (VAS) inriktning Landstinget köper högspecialiserade sjukvårdsinsatser utanför länet från framför allt Norrlands universitetssjukhus i Umeå, NUS. Utanför regionen köps vård bl a från Akademiska sjukhuset, Sahlgrenska sjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset. Kostnaden för riks- och regionsjukvården inom Norrbottens läns landsting uppgick år 2008 till 379 mnkr. I landstingsplan beräknas kostnaden för år 2009 öka med 4,7 procent jämfört med Enligt avtalet för regionsjukvården beräknas 2010 års ökning uppgå till 2,5 procent. styrningen, uppföljningen och kontrollen av riks- och regionsjukvården är tillräcklig. Landstingets vårdadministrativa system, VAS, är ett mycket komplext system med väsentlig medicinsk, patientadministrativ samt ekonomisk information. I stort alla landtingets vårdenheter har i större eller mindre omfattningar tillgång till systemet. De tekniska lösningarna flyttas ideligen framåt. Inom ett sådant komplext system finns alltid en risk för handhavandefel eller tekniska fel (inklusive tekniska kommunikationsfel). Landstingets rutiner och system för avvikelsehantering Synergi I ett första steg görs en förstudie syftande till att ge underlag för inriktad djupgranskning (steg 2). Varje år skadas ett stort antal patienter i vården. Utöver det uppstår kontinuerligt situationer inom vården som av olika anledningar skulle ha kunnat medföra att vårdskador uppstår. Ett viktigt verktyg för landstingets patientsäkerhetsarbete är landstingets Avvikelsehanteringsprocess. I denna ingår rapporteringar av avvikelser, händelseanalyser och riskanalyser. Om inte avvikelser rapporteras på ett enhetligt och korrekt sätt i systemet försvåras möjligheterna till att ringa in problembilder och till att sätta in rätt åtgärder för att kontinuerligt förbättra landstingets patientsäkerhet. Från och med år 2009 ska all avvikelserapportering inom Norrbottens läns landsting ske via det IT-baserade Synergisystemet. I övergången mellan två system för inrapportering finns risk för att inrapporteringen av avvikelser, analysarbetet, åtgärdshantering, kommunikation och erfarenhetsöverföring inte sker på ett ändamålsenligt sätt. En indikation på att systemet inte används optimalt, vilket även kommenteras i landstingets uppföljning av Avvikelsehanteringsprocessen 2008, är att antalet händelseanalyser i förhållande till antalet rapporterade avvikelser anses för litet. Sid 4 (10)

5 Datorhaveri i vårdadministrativa system landstingets rutiner och system för avvikelsehantering är ändamålsenligt. Landstingets vårdadministrativa system, VAS, är ett mycket komplext system med väsentlig medicinsk, patientadministrativ samt ekonomisk information. I stort alla landtingets vårdenheter har i större eller mindre omfattningar tillgång till systemet. De tekniska lösningarna flyttas ideligen framåt. Vid ett datorhaveri av något slag kan konsekvensen bli att vårdpersonal inte kommer åt journalhandlingar, planerade operationer, röntgen- och laboratorieundersökningar måste ställas in, vid akuta vårdtillfällen blir det problem med åtkomst till viktig medicinsk information etc. Därför är det väsentligt att systemet har fullgoda back uprutiner/ reservrutiner i händelse av datorhaveri och att förebyggande riskanalyser görs för att eliminera riskerna för datorhaveri. Det har vid flera sjukhus inträffat datorhaverier där datorerna/kommunikationen hanterar medicinska och patientadministrativa informationssystem. Exempel är Karolinska sjukhuset, Länssjukhuset i Kalmar, Universitetssjukhuset i Malmö och Sahlgrenska. Det finns därför en viss sannolikhet att motsvarande incident kan inträffa i VAS. Granskning av vissa kostnadsslag landstingets system och rutiner för att undvika/hantera datorhaveri är ändamålsenliga. Revisionen genomför årligen fördjupade granskningar med som har sin utgångspunkt från vissa för året prioriterade kostnadsslag. För år 2010 prioriteras landstingets kassahantering/kontantförsäljning i mottagningar, caféer, restauranger etc. den interna kontrollen i samband med kontantförsäljning och kassahantering är tillräcklig. Sid 5 (10)

6 Granskning av verksamhet, funktion och process benämning Division Länsteknik Personalförsörjning ur ett strategiskt perspektiv inriktning Granskningen är ett led i revisionens årliga granskning av det interna kontrollsystemet. För 2010 har division Länsteknik prioriteras. den interna kontrollen inom division Länsteknik upprättas, hanteras, bibehålles och utvecklas på ett tillfredsställande sätt samt om rapporteringen om divisionens interna kontroll till landstingsstyrelsen är tillfredsställande. Landstingets framtida personalförsörjning av är av stor väsentlighet när det gäller att skapa förutsättningar för landstinget att kunna fullgöra sitt uppdrag enligt HSL (t ex vård på lika villkor, vård av hög kvalitet, tillgänglighet) och enligt de krav och behov som norrbottningarna har. Redan i dag är den nationella konkurrensen om t ex läkare hård, ett förhållande som påverkar såväl verksamhet som ekonomi. Utveckling och följsamhet till strategier och rutiner för rekrytering, kompetensutveckling och personalavveckling är av betydelse för att verka att man i alla lägen har rätt personal med rätt kompetens. Landstingets position och framgångar i konkurrensen om personal är inte given. Det finns uppenbara risker när det gäller driften av hälsooch sjukvården om landstinget inte klarar personalförsörjningsfrågorna. Jämställd vård barn och ungdomar med ADHD Granskningen syftar till att ge underlag för bedömning om landstingets personalförsörjning ur ett strategiskt perspektiv är ändamålsenlig. ADHD (Attention, Deficit/Hyperactivity Dosorder) kan översättas med; uppmärksamhetsstörning med överaktivitet. ADHD är ett problem som kan orsaka mycket lidande för den som drabbas, men även personens omgivning påverkas stort. Personer med ADHD löper en väsentlig risk att utveckla psykiatriska och sociala problem som depression, missbruk och kriminalitet. En tidig diagnos och avpassat stöd kan reducera risken för att dessa och andra problem uppkommer på sikt. Det underlättar även för den drabbade unge och dennes föräldrar att få kunskap om vad de upplevda problemen beror på och vilka åtgärder som kan sättas in. Det har rapporterats att många flickor med ADHD inte uppmärksammas på samma sätt som pojkar och därmed riskerar att få diagnosen senare. Detta trots att det inte är några större skillnader mellan flickors och pojkars symtom och funktionsnedsättningar. En förklaring, till underdiagnostiseringen, är att flickor till skillnad från pojkar, ofta inte har ett lika synligt utagerande beteende. Skolan upptäcker fler pojkar än flickor med ADHD medan föräldrar identifierar flickor och pojkar i samma utsträckning. Flickor visar sällan sina symptom Sid 6 (10)

7 utanför hemmet. diagnos, vård och behandling avseende barn och ungdomar med ADHD är ändamålsenlig ur ett jämställdhetsperspektiv. Landstingets kosthållning ur ett patientperspektiv Vid en eventuell samverkansgranskning med kommunernas revisorer granskas även kommunernas och landstingets samverkan kring patientgruppen. Människans dagliga mat, energi och näringsbehov måste alltid tillgodoses i alla sammanhang. När det gäller inneliggande patienter vid sjukhusen är ett fullgott näringstillskott, tillsammans med en trevlig miljö, viktigt för ett bra behandlingsresultat. Det gäller alla måltider som frukost, lunch, middag och mellanmål. Vid vissa sjukdomstillstånd och operativa ingrepp har patienten ett ökat energi- och näringsbehov. Då ställs det särskilda krav på den mat som serveras. Den sjuka individens näringstillförsel måste betraktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och därmed bör underkastas samma krav på utredning, diagnos, behandlingsplanering och uppföljning/dokumentation. För många äldre är mat en stor del av vården på sjukhusen. Undernäring ökar risken för komplikationer, försämrar livskvaliteten, ökar vårdbehovet och kan förkorta livet. Tillståndet kan också ge högre vårdkostnader. Målet måste vara att alla patienter ska ha en näringstillförsel som är anpassad till individens sjukdomstillstånd, och behov av social miljö. Kostens betydelse för hälsa och välbefinnande och miljön kring måltiden måste alltid uppmärksammas inom vården. Det finns undersökningar som visar att undernäring är ett tillstånd som förekommer hos ca var tredje patient på sjukhus och inom äldreomsorgen i landet. Det finns också undersökningar som visar att äldre personer, inlagda vid sjukhus, ger ett sämre omdöme för mat och måltider jämfört med andra delar av vården och omsorgen. Remissgarantin inom Norrbottens läns landsting kosthållningen är anpassad till den enskilde patientens hälso- och sjukdomstillstånd och behandling. Remissförfarandet är mycket väsentligt ur patientsäkerhetssynpunkt. Om en remiss försenas, eller inte alls skickas till mottagande funktion för utredning/behandling, kan patientens hälsotillstånd förvärras, ge upphov till akut sluten vård, ineffektiva rutiner samt medföra andra ökade resurser för olika vårdkontakter med hälso- och sjukvården. Sannolikheten bedöms som stor att remissgarantin inte hålls p.g.a. Sid 7 (10)

8 slarv, ineffektiva rutiner, tidsbrist mm. Läkarkontinuiteten inom primärvården den interna kontrollen avseende remisshanteringen är tillräcklig. Det finns betydande skillnader i förutsättningarna för vårdcentraler att bedriva en effektiv verksamhet. Om en enhet har en god läkarkontinuitet innebärande att det finns fasta och erfarna allmänläkare som känner sina patienter väl kan det ha positiv effekt på den medicinska handläggningen och patientupplevelserna. Om läkarkontinuitet av olika skäl inte kan upprätthållas tillräckligt och att s.k. stafettläkare och vikarier ofta utgör läkarbemanningen kommer detta sannolikt att påverka med medicinska produktionen negativt. En fråga som även bör ställas är om läkarkontinuiteten kan påverka den medicinska kvaliteten? Läkarstafetter är mycket kostsamma och till det kan läggas att en onödigt ökad medicinsk produktion beroende på att de tillfälliga läkarna inte känner patienterna leder till ökade kostnader. Sammantaget påverkar det landstingets ekonomi negativt. Erfarenheter visar även att patienter är klart negativa till att återkommande få möta nya läkare som inte känner till deras bakgrund. För patienterna är det av stor väsentlighet att det finns läkare vid deras vårdcentral som känner deras sjukdomshistorik väl så att de får en anpassad och adekvat vård. Det är även negativt för tillfrisknandet om patienterna känner sig otrygga och osäkra vid sina besök på vårdcentralen pga. bristande läkarkontinuitet. Det finns klar risk att patienternas medicinska historia inte uppmärksammas tillräckligt i diagnos- och behandlingsarbetet när endast tillfälliga läkare arbetar på vårdcentralerna. Detta i sin tur riskerar att leda till onödigt ökad medicinsk produktion som t ex provtagning och andra undersökningar, remitteringar till sjukhus, läkemedelsförskrivning och återbesök. De tillfälligt anställda läkarnas bristande kunskaper om och användande av VAS kan också innebära minskad effektivitet. Brand- och skalskydd inom landstingets fastigheter Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning vilken påverkan bristande läkarkontinuitet har på en vårdcentrals produktion. Landstinget har ett betydande antal fastigheter med stora lokalytor där ett stort antal patienter passerar och vårdas, ett stort antal andra personer/anhöriga passerar och ett stort antal anställda arbetar. Utöver fastigheternas värden finns inom lokalerna ofta dyra inventarier i form av medicinteknisk utrustning, IT-utrustning mm. Brandskyddet vid framför allt sjukhusen är komplext och dess ändamålsenlighet beror främst på personalens kompetens att handla rätt vid brand och att de byggnadstekniska brandskydden och de säkerhetstekniska anläggningarna är funktionsdugliga. Brand bedöms av expertis vara en av den svåraste händelse som kan Sid 8 (10)

9 drabba ett landsting och då framför allt dess patienter, anhöriga och personal. Skalskyddet gäller skydd mot obehörig tillgång till områden och lokaler. I detta skydd innefattas främst lås- och passersystem och olika tekniska och administrativa system med syften att förhindra obehörigt tillträde till byggnader och dess lokaler. Risken för brandtillbud finns alltid i landstingets lokaler, med större sannolikhet inom vissa verksamheter (ex vis psykiatri, medicinteknik). Att många människor verkar i/passerar vissa lokaler medför större risk till otillbörligt tillträde. Samtidigt finns det många lokaler med skrymslen och fastigheter med kulvertar där det går att vara obemärkt. Landstingsstyrelsens uppsikt över landstinget bolag Patientbemötande landstingets åtgärder för att säkra att brand- och skalskyddet är ändamålsenligt. Enligt kommunallagen ska styrelsen leda och samordna förvaltningen av landstingets angelägenheter och ha uppsikt över företagens verksamhet. landstingsstyrelsens uppsikt över landstingets bolag är tillräcklig. Det är en självklarhet att patienten ska bemötas med respekt och värdighet och med hög integritet i den direkta kontakten med hälso- och sjukvården och tandvården. Utöver det etiska perspektivet kan en genomtänkt god vård med gott bemötande höja kvaliteten på vården och omsorgen och resultatet av denna. I hälso- och sjukvårdslagen, i Socialstyrelsens föreskrifter, i NLLs landstingsplan och riktlinjer anges krav och värdet av ett gott bemötande. Sannolikheten för att det finns enheter inom landstingets hälso- och sjukvård som inte lever upp till dessa krav bedöms som stor, bl a med tanke på inkomna ärenden till Patientnämnden samt den i många fall pressande arbetssituation som hälso- och sjukvårdens personal befinner sig i. Landstingets upphandlingsverksamhet bemötandet av landstingets patienter sker i enlighet med Hälso- och sjukvårdslagens föreskrifter, landstingsfullmäktiges riktlinjer och intentioner. Norrbottens läns landsting genomför ca 2000 upphandlingar av varor och tjänster. All upphandling styrs av lagen om offentlig upphandling. Lagen innebär i korthet att all offentlig upphandling lagregleras och inte får göras på ett sådant sätt att leverantörer särbehandlas, vare sig positivt eller negativt. Det är väsentligt att regler och riktlinjer utformas som reglerar hur upphandling av varor och tjänster ska ske. Viktigt är också att det finns en tydlig organisation och ansvarsfördelning kring upphandling. landsting- Sid 9 (10)

10 Landstingets regionalpolitiska och tillväxtbefrämjande insatser ets upphandlingsverksamhet är ändamålsenlig utifrån organisation, ansvarsfördelning och internt regelverk samt om externa och interna regelverk kring upphandling tillämpas på ett tillfredsställande sätt. Det lokala och regionala näringslivet har en avgörande betydelse för samhällets ekonomiska och sociala utveckling. Svag utveckling innebär risker för landstinget såväl för finansieringen (skatteintäkter) av verksamheten som för efterfrågan (befolkningsutveckling) på landstingets service. Revisorerna påtalade efter sin tidigare granskning (maj 2009) av den regionalpolitiska verksamheten att dess mål mer hade karaktären av aktiviteter. Granskningen pekade på att denna aktivitetsstyrning inte var tydligt kopplad till landstingsfullmärkiges mål och strategier. Ett förhållande som ansågs medföra en risk att uppföljningen av det regionalpolitiska arbetet fokuserar på aktiviteter i stället för på av fullmäktige fastställda mål och strategier. landstingsstyrelsen bedriver verksamheten med det regionalpolitiska arbetet ändamålsenligt och med tillräcklig kontroll. I granskningen följs också upp vilka åtgärder som vidtagits sedan revisorernas föregående granskning av Det regionalpolitiska arbetet, maj Sid 10 (10)

INTERN Revisionsplan 2013 Beslutad:

INTERN Revisionsplan 2013 Beslutad: Kommunrevisionen INTERN Revisionsplan 2013 Beslutad: 2013-01-08 Den årliga revisionsprocessen Den årliga revisionsprocessen omfattar ett flertal steg. Den börjar med en revisionsplanering som består av

Läs mer

Revisionsplan 2018 Fastställd:

Revisionsplan 2018 Fastställd: REGIONENS REVISORER Region Norrbotten Revisionsplan 2018 Fastställd: 2018-02-22 Innehållsförteckning 1 Den årliga revisionsprocessen... 3 1.1 Lagstiftning och god revisionssed ger innehållet... 3 1.2 Riskanalysen

Läs mer

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen Revisorerna Revisionsstrategi 2017 2018 Antagen 2017-06-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige... 3 1.2 Skillnader mellan privat och kommunal

Läs mer

Revisorernas årsredogörelse för år 2010

Revisorernas årsredogörelse för år 2010 16 mars 2011 Bilaga 1 Landstingsfullmäktige i org nr 232100-0230 Revisorernas årsredogörelse för år 2010 Revisorernas uppdrag och arbetsformer regleras genom kommunallagen, aktiebolagslagen och revisorernas

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting Revisionsstrategi 2011 2014 Fastställd 2011-04-27 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige...

Läs mer

Landstingets revisorer

Landstingets revisorer Landstingets revisorer Grafisk formgivning: Kent Forsberg, Norrbottens läns landsting, april 2011 Det är vi som är Revisorerna i Norrbottens läns landsting Lars Hedberg (s) ordf Marita Björkman (s) vice

Läs mer

Revisionsstrategi Beslutad:

Revisionsstrategi Beslutad: Kommunrevisionen Revisionsstrategi Beslutad: 2017-12-04 Inledning Revisorernas granskningsuppdrag regleras i kommunallagen som fastställer att granskningen ska ske årligen och i den omfattning som följer

Läs mer

Revisionsplan 2013 Beslut 2012-12-12

Revisionsplan 2013 Beslut 2012-12-12 LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting Revisionsplan 2013 Beslut 2012-12-12 Den årliga revisionsprocessen Den årliga revisionsprocessen omfattar ett flertal steg. Den börjar med en revisionsplanering

Läs mer

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Anneth Nyqvist Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt 2015 1 3.2.1

Läs mer

PAJALA KOMMUN

PAJALA KOMMUN Datum 1(6) Kommunfullmäktige i Pajala kommun Revisionsberättelse för år 2012 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser och nämnder och genom utsedda lekmannarevisorer

Läs mer

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV Årsrapport NU-sjukvården 2017 Diarienummer REV 2017 00067 Behandlad av revisorskollegiet den 14 mars 2018 Årsrapport NU-sjukvården, 2018-02-23 2 (6) Innehåll Årets granskning... 3 Styrelsens ansvar...

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (9) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Revisionsstrategi. Innehållsförteckning 2012-04-16

Revisionsstrategi. Innehållsförteckning 2012-04-16 Revisionsstrategi Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Revisionens uppdrag... 2 3 Revisionens strategier... 3 3.1 Ansvarsprövning... 3 3.1.1 Planering... 3 3.1.2 Granskning... 3 3.1.3 Prövning... 5

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2016

Revisionsberättelse för år 2016 Sida 1 av 16 Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder och ev fullmäktigeberedningar,

Läs mer

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse 2018 Regionfullmäktige 2019-04-11 Östen Högman, revisionens ordförande 2015-2018 Mandatperioden rapporter, 2015-2018 Antal skriftliga rapporter: 98

Läs mer

Landstingets revisorer

Landstingets revisorer Landstingets revisorer Grafisk formgivning: Kent Forsberg, Norrbottens läns landsting, november 2008 Det är vi som är Revisionen i Norrbottens läns landsting Lars Hedberg (s) ordf Vanja Berglund (s) vice

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2017

Revisionsberättelse för år 2017 Sida 1 av 18 Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder och ev fullmäktigeberedningar,

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Revisionsplan 2012 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2012 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (8) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

REVISIONSSTRATEGI LANDSTINGET HALLAND

REVISIONSSTRATEGI LANDSTINGET HALLAND REVISIOSSTRATEGI LADSTIGET HALLAD 2002-08-23 2 (10) IEHÅLLSFÖRTECKIG REVISIO I KOMMUER OCH LADSTIG 3 Lagstiftning och God revisionssed 3 Utgångspunkt för kommunal revision 3 AMBITIOE MED REVISIOSSTRATEGI

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2013

Revisionsberättelse för år 2013 2014-04-14 1 (5) Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser och nämnder och genom utsedda

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2015 10 13 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

REVISIONSSTRATEGI. För. Region Värmlands revisorer

REVISIONSSTRATEGI. För. Region Värmlands revisorer 2015-05-25 REVISIONSSTRATEGI För Region Värmlands revisorer Revisionsstrategi Vår övergripande strategi är att utvecklas i takt med Region Värmland och den goda seden. Revisorerna arbetar långsiktigt,

Läs mer

Revisionsstrategi

Revisionsstrategi 1 Inledning I enlighet med god revisionssed föreslås en strategi för kommunrevisionens långsiktiga revisionsarbete under den pågående fyraårsperioden. Revisionsstrategin ska fungera som en vägledning i

Läs mer

Revisionsplan 2011 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2011 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt

Läs mer

Revisionsplan

Revisionsplan Revisionsplan 2010 1 Inledning Revisionsplanen är framtagen med utgångspunkt i Revisionsstrategi för 2008-2010 och den i januari 2008 utarbetade Väsentlighets- och riskanalysen. Planen innehåller också

Läs mer

Revisionsplan 2014 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2014 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt

Läs mer

SOLNA STAD Revisorerna. Solna stad. Revisorerna

SOLNA STAD Revisorerna. Solna stad. Revisorerna SOLNA STAD Revisorerna Solna stad Revisorerna Revisionsplan 2009 Innehållsförteckning REVISIONENS ÖVERGRIPANDE INRIKTNING OCH ARBETSSÄTT...3 UTGÅNGSPUNKTER...3 REVISIONSUPPGIFTEN...3 REVISIONSPROCESSEN...4

Läs mer

Revisionsplan 2014 Landstinget Dalarna

Revisionsplan 2014 Landstinget Dalarna Revisionsplan 2014 Landstinget Dalarna Landstingets revisorer Antaget 2013-12-09 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Avsikten med revisionsplanen 3 Vårt Arbetssätt 3 - Riskanalys 3

Läs mer

Granskning år 2014 av patientnämnden

Granskning år 2014 av patientnämnden Granskning år 2014 av patientnämnden Rapport nr 26/2014 Mars 2015 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Diarienummer: Rev 24:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. INLEDNING... 4 3. NÄMNDENS UPPDRAG...

Läs mer

LANDSTINGSREVISIONEN. Revisionsplan för år 2016

LANDSTINGSREVISIONEN. Revisionsplan för år 2016 Revisionsplan för år 2016 Februari 2016 Landstingets revisorer Diarienummer: REV 60:2-2015 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Revisionsstrategi... 4 2. PLANERADE GRANSKNINGAR ÅR 2016... 4 2.1 Grundläggande

Läs mer

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Kommunallag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Revisorerna ska varje år till fullmäktige lämna en berättelse med redogörelse för resultatet av den revision som avser verksamheten under det föregående budgetåret.

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden 2015 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-08 16REV20 2(7) Sammanfattning Granskningen visar att Patientnämnden - Etiska nämnden har arbetat

Läs mer

Revisorernas redogörelse Foto: Anders Alm

Revisorernas redogörelse Foto: Anders Alm Revisorernas redogörelse 2013 Foto: Anders Alm Innehållsförteckning Revisionen i Norrbottens läns landsting... 3 Revisionen Det demokratiska ögat...3 Lagstiftning och god revisionssed ger innehållet...3

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo Revisionsrapport Granskning av Patientnämnden Norrbottens läns landsting Datum Mars 2005 Namn Jan-Erik Wuolo 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod...3 2. Patientnämndens ansvarsområde...3

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Lindberg Schlegel

Kommunal hälso- och sjukvård Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Lindberg Schlegel Kommunal hälso- och sjukvård 2012-09-25 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Lindberg Schlegel God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk

Läs mer

Revisionsplan 2013 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2013 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt

Läs mer

Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna

Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna Landstingets revisorer Antaget 2012-11-19 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Avsikten med revisionsplanen 3 Vårt Arbetssätt 3 - Risk och väsentlighetsanalys

Läs mer

Revisorerna i Nacka kommun

Revisorerna i Nacka kommun Revisorerna i Nacka kommun När en verksamhet bedrivs för medborgarnas räkning och med deras medel finns behov av och krav på att kunna kontrollera och säkerställa att uppdraget utförs i enlighet med fullmäktiges/medborgarnas

Läs mer

Rev. Revisionsplan 2014. Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19

Rev. Revisionsplan 2014. Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19 Rev Revisionsplan 2014 Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19 Revisionens övergripande inriktning och arbetssätt I vårt arbete strävar vi efter effektivitet och mervärde. Revisionens arbete fokuserar

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Remisshantering. Norrbottens läns landsting. Juni Hans Rinander.

REVISIONSRAPPORT. Remisshantering. Norrbottens läns landsting. Juni Hans Rinander. REVISIONSRAPPORT Remisshantering Norrbottens läns landsting Juni 2002 Hans Rinander www.komrev.se Innehållsförteckning Fel! Bokmärket är inte definierat. 2. Metod... 3 3. Landstingets remissgaranti...

Läs mer

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 LANDSTINGS- REVISORERNA Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 med sammanfattning av yrkesrevisorernas årsrapporter för nämnder, styrelser och bolag April 2008 RK 200706-48

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2017-03-28 Rev/17010 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

Landstinget Dalarnas revisorer

Landstinget Dalarnas revisorer Landstinget Dalarnas revisorer fr o m 2019-01-01 Region Dalarnas revisorer Kjell Johansson Revisionschef Grundläggande ansvarssystem Beslutande organ Verkställande organ Granskande organ 2018-11-14 2 Det

Läs mer

Kommunal revision. Utbildning Uddevalla kommun

Kommunal revision. Utbildning Uddevalla kommun Kommunal revision Utbildning Uddevalla kommun 2019 01 23 Agenda Varför kommunal revision? Den kommunala revisionens uppdrag Revisionsprocessen Ett revisionsår Frågor? Sida 2 Varför kommunal revision? The

Läs mer

Ekonomgruppen i Kungälvs kommun oktober 1999 Antagen av kommunfullmäktige 2001-01-31, x.

Ekonomgruppen i Kungälvs kommun oktober 1999 Antagen av kommunfullmäktige 2001-01-31, x. KUNGÄLVS KOMMUN eller hur vi klarlägger att uttalade och outtalade regler efterlevs, dvs att den interna kontrollen fungerar som det var tänkt. Ekonomgruppen i Kungälvs kommun oktober 1999 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen

Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisorerna JM/AM 2010-12-23 Rev/10042 Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen Rapport 6-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2010-12-23 2 Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen

Läs mer

Landstingets revisorer Rev/ Revisionsplan 2015

Landstingets revisorer Rev/ Revisionsplan 2015 Landstingets revisorer 2015-02-09 Rev/14037 Revisionsplan 2015 1 Landstingets revisorer Inledning Revisionsplanen för 2015 innehåller förutom en beskrivning av revisionens uppdrag även årets planerade

Läs mer

Patientnämndens rapport 2014

Patientnämndens rapport 2014 Patientnämndens rapport 2014 1 Sammanfattning Rapporten avser patientnämndens verksamhet för 2014 med inkomna synpunkter samt stödpersonsuppdrag. Främst ses ärenden rörande felaktig, fördröjd eller utebliven

Läs mer

Kommunrevisorerna Revisionsplan 2017

Kommunrevisorerna Revisionsplan 2017 Kommunrevisorerna Kommunrevisorernas uppgifter följer av kommunallag, revisionsreglemente och god revisionssed i kommunal verksamhet. Revisionen syftar ytterst till att ge kommunfullmäktige underlag till

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Årsredogörelse 2014

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Årsredogörelse 2014 LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting Årsredogörelse 2014 Innehållsförteckning REVISORERNAS REDOGÖRELSE 2014... 3 Revisionen i Norrbottens läns landsting... 3 Lagstiftning och god revisionssed

Läs mer

Diarienummer REV Revisionens ramplanering 2018 Revisorskollegiet Västra Götalandsregionen

Diarienummer REV Revisionens ramplanering 2018 Revisorskollegiet Västra Götalandsregionen Revisionens ramplanering 2018 Revisorskollegiet Västra Götalandsregionen 1 Revisionens planeringsgrund Inledning Detta dokument syftar till att på en övergripande nivå beskriva grunden för revisionens

Läs mer

Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport. Landstinget i Värmland

Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport. Landstinget i Värmland Granskningsrapport Carin Hultgren Lars Dahlin Anette Fagerholm Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport 2015 Landstinget i Värmland Granskning av delårsrapport 2015 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Antaget av kommunfullmäktige, KF 86/06-11-27. 5 reviderad av kommunfullmäktige, KF 15/08-06-16. Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska

Läs mer

LANDSTINGSREVISIONEN. Revisionsplan för år 2017

LANDSTINGSREVISIONEN. Revisionsplan för år 2017 Revisionsplan för år 2017 Fastställd av landstingets revisorer 2017-02-22 Diarienummer: REV 50:2 2016 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Revisionsstrategi... 4 2. PLANERADE GRANSKNINGAR ÅR 2017... 4 2.1 Grundläggande

Läs mer

Revisionsstrategi 2015-2018

Revisionsstrategi 2015-2018 1 Inledning I enlighet med god revisionssed föreslås en strategi för kommunrevisionens långsiktiga revisionsarbete under den pågående fyraårsperioden. Revisionsstrategin ska fungera som en vägledning i

Läs mer

Årsrapport Styrelsen för Habilitering & Hälsa Diarienummer REV

Årsrapport Styrelsen för Habilitering & Hälsa Diarienummer REV Årsrapport Styrelsen för Habilitering & Hälsa 2017 Diarienummer REV 2017-00075 Behandlad av revisorskollegiet den 14 mars 2018 Innehållsförteckning Årets granskning... 1 Styrelsens ansvar... 1 Resultatet

Läs mer

Gnesta kommun. GNESTA KOMMUN Revisorerna. Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr

Gnesta kommun. GNESTA KOMMUN Revisorerna. Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr Gnesta kommun Ink: 2015-04- 15 Dnr: För handläggning. GNESTA KOMMUN 2015-04-20 Revisorerna Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr. 212000-2965 Revisionsberättelse för år 2014 Revisorerna har granskat

Läs mer

Reglemente för revisionen

Reglemente för revisionen Reglemente för revisionen Typ av dokument Reglemente Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2007-03-19, 42 Diarienummer 0922/11 Dokumentägare Administration/kansliet Giltighetstid Framtagen av Kansliet

Läs mer

Region Värmland. Revisionsberättelse för år REGION VÄRMLAND Regionfullmäktige, Dnr. har inte ingått i revisorernas bedömning.

Region Värmland. Revisionsberättelse för år REGION VÄRMLAND Regionfullmäktige, Dnr. har inte ingått i revisorernas bedömning. Region Värmland REVISORERNA Handläggare Karin Selander Datum Vår beteckning 2019-03-28 Rev/19008 Direkttelefon Ert datum Er beteckning 054-61 54 60 REGION VÄRMLAND 2019-04-0 1 Regionfullmäktige, Region

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Grums kommun

Reglemente för revisorerna i Grums kommun REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I GRUMS KOMMUN Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 14 1(5) Reglemente för revisorerna i Grums kommun 2(5) Reglemente för revisorerna i Grums kommun Revisionens

Läs mer

Granskningsplan för år 2014

Granskningsplan för år 2014 Granskningsplan för år 2014 Rapport nr 01/2014 Fastställd 2014-02-25 Landstingets revisorer Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Revisionsstrategi... 4 2. Planerade granskningar år 2014... 4 2.1 Årliga granskningar

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57,

Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57, Datum Diarienummer 2010-04-29 KS-2009/1033 Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57, 2010-04-29 Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun I anslutning till allt som

Läs mer

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Nationell satsning på ökad patientsäkerhet Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Vägledning för vårdgivare enligt kraven i patientsäkerhetslagen Förord Den nya lagen om patientsäkerhet innebär stora

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2016-04-12 Rev/16015 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

KOMMUNREVISIONEN REVISIONSPLAN 2015-2016

KOMMUNREVISIONEN REVISIONSPLAN 2015-2016 REVISIONSPLAN 2015-2016 INNEHÅLL Sid Revisionens uppgift enligt lagstiftningen... 3 Öppenhet och kommunikation... 3 Revisionsprocessen... 4 Revisionsobjekt... 5 Finansiell revision... 5 Grundläggande granskning

Läs mer

Göteborgs Stads räkenskaper och bokslut Granskningsplan för 2017

Göteborgs Stads räkenskaper och bokslut Granskningsplan för 2017 Stadsrevisionen Göteborgs Stads räkenskaper och bokslut Granskningsplan för 2017 goteborg.se/stadsrevisionen 2 GÖTEBORGS STADS RÄKENSKAPER OCH BOKSLUT 2017 Granskningsplan för 2017 Stadsrevisionens uppdrag

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR FORSHAGA KOMMUN 2018

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR FORSHAGA KOMMUN 2018 Kommunfullmäktige REVISIONSBERÄTTELSE FÖR 2018 Vi har granskat kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet under år 2018. Granskningen har utförts enligt kommunallagen, god revisionssed i kommunal verksamhet

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Revisionsreglemente för Varbergs kommuns revisorer

Revisionsreglemente för Varbergs kommuns revisorer Revisionsreglemente för Varbergs kommuns revisorer Antaget av kommunfullmäktige den 20 december 2011 Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders,

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Revisionsplan Uppdrag. Öckerö Kommun REVISORERNA

Revisionsplan Uppdrag. Öckerö Kommun REVISORERNA Revisionsplan 2014 1. Uppdrag Revisorerna är kommunfullmäktiges organ för kontroll av och stöd till kommunstyrelsen och nämnderna och syftar ytterst till ansvarsprövning av styrelser och nämnder. Enligt

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 Kf 19/2006 Dnr Ks 2012/135 Dnr Ks/K 2006.10322 REVISIONSREGLEMENTE Gäller från den 1 januari 2007. Revisorernas roll 1 Revisorernas uppgift är att

Läs mer

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Antagen 2019-04-24 Revisionsplan 2019 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

Ansvarsprövning mm. Skyrevs årsstämma

Ansvarsprövning mm. Skyrevs årsstämma Ansvarsprövning mm Skyrevs årsstämma 2016 09 20 Lotta Ricklander Karin Tengdelius Vi tar upp Ansvarsprövningen i teori och praktik Aktuella frågor - Grundläggande granskning - Fullmäktige och revisorerna

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014 Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014 Rapport nr 03/2014 Juni 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1 Sammanfattande analys... 3 2 Bakgrund... 4 2.1 Granskning

Läs mer

Revisionsreglemente för Falkenbergs kommuns revisorer

Revisionsreglemente för Falkenbergs kommuns revisorer REVISIONSREGLEMENTE FÖR FALKENBERGS KOMMUNS REVISORER fastställt av kommunfullmäktige 200 6-11-30 154 Gäller fr o m 2007-01-01 Dnr: 2006:294 Revisionsreglemente för Falkenbergs kommuns revisorer Revisionens

Läs mer

Granskning av delårsrapport april 2011

Granskning av delårsrapport april 2011 Granskning av delårsrapport april Norrbottens läns landsting Revisionsrapport Juni Anders Färnstrand, Auktoriserad revisor Per-Åke Brunström, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag

Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag Revisionens uppdrag Det kommunala ansvarssystemet En väl fungerande revision och ett tydligt ansvarsutkrävande är viktiga delar i den kommunala

Läs mer

Revisionens roll. Revisionens uppgift

Revisionens roll. Revisionens uppgift 1 Reglemente för Malmö Stadsrevision ant av kf 17 18/12 1991, 304, bih 208. Ändr 25/5 2000, 99, bih 50, 1/11 2002, 200, bih 99, 15/5 2003, 105, bih 54, 1/11 2006, 230, bih 145, 29/11 2006, 247, bih 148,

Läs mer

KOMMUNENS REVISORER BUDGET 2011 OCH 2012 MED PLAN FÖR 2013-2014

KOMMUNENS REVISORER BUDGET 2011 OCH 2012 MED PLAN FÖR 2013-2014 43 KOMMUNENS REVISORER BUDGET 2011 OCH 2012 MED PLAN FÖR 2013-2014 Sammanfattning av nämndens viktigaste effektmål och prioriterade aktiviteter Enligt kommunallagen ska revisorerna, i den omfattning som

Läs mer

Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå 2013 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV43 2(9) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har i samverkan med Sollefteå kommun bildat

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Ovanåkers kommun

Reglemente för revisorerna i Ovanåkers kommun Reglemente för revisorerna i Ovanåkers kommun Revisionens uppdrag 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden.

Läs mer

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Revisionsrapport Februari 2004 Granskning av Patientnämnden Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod... 1 2.

Läs mer

Reglemente för revisorerna

Reglemente för revisorerna Revisionens uppdrag 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden. De granskar och prövar om verksamheten

Läs mer

2 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunens företag.

2 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunens företag. REGLEMENTE FÖR KALIX KOMMUNS REVISORER Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden.

Läs mer

Reglemente för revisionen

Reglemente för revisionen Reglemente för revisionen Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-11-23 Ansvarig för revidering: Kommunfullmäktige Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: KS 15-648 Regler 2 (6) Innehållsförteckning

Läs mer

LANDSTINGSREVISORERNAS REDOGÖRELSE FÖR ÅR 2012

LANDSTINGSREVISORERNAS REDOGÖRELSE FÖR ÅR 2012 D:nr 130305 Landstingsrevisorernas redogörelse och sammanfattning av de sakkunnigas rapporter. Revisorerna granskar årligen i den omfattning som följer av god revisionssed all verksamhet som bedrivs inom

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Revisorerna och god ekonomisk hushållning Bedömning av delårsrapporter och årsredovisning

Revisorerna och god ekonomisk hushållning Bedömning av delårsrapporter och årsredovisning PM Sida 2005-06-13 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för demokrati och styrning Agneta Peterz Till de förtroendevalda revisorerna i kommuner, landsting och regioner Revisorerna och god

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Falu kommun

Reglemente för revisorerna i Falu kommun Reglemente för revisorerna i Falu kommun Revisionens uppdrag 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden.

Läs mer

Revisorerna i Falkenberg

Revisorerna i Falkenberg Revisorerna i Falkenberg Vilka är revisorerna? Gösta Svensson (ordförande) Jan Johansson (vice ordförande) Hans Bertilsson Ulf Johansson Carina Ejdestig Håkan Jeppsson Kjell Birgersson Nils-Erik Johansson

Läs mer

Revisionsplan 2017 Landstinget Dalarna

Revisionsplan 2017 Landstinget Dalarna Revisionsplan 2017 Landstinget Dalarna Landstingets revisorer Antaget 2016-11-21 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Avsikten med revisionsplanen 3 Utgångspunkt för granskningsarbetet

Läs mer